1.1 Tarkastuslautakunta Tilintarkastus Esteellisyydet Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet...9

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1.1 Tarkastuslautakunta...3. 1.2 Tilintarkastus...3. 1.3 Esteellisyydet...4 ... ... 4.1. Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet...9"

Transkriptio

1 ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTI- KERTOMUS toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2009

2 Sisällysluettelo 1. Ilomantsin n kunnan hallinnon ja talouden tarkastus Tarkastuslautakunta Tilintarkastus Esteellisyydet Tarkastuslautakunnan toiminta Vuoden 2008 arviointikertomuksen aiheuttamat t toimenpiteet Toiminnallisten tavoitteiden asettaminen Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet Toiminnan yleiset tavoitteet Toimielinkohtaisten tavoitteiden toteutuminen Investointitavoitteet ja niiden toteutuminen Kunnan taloudellisen aseman kehittyminen Kunnan määräysvallassa oleville yhteisöille asetettujen tavoitteiden toteutuminen Tarkastuslautakunnan tarkastustoimintaan perustuvat muut havainnot Tavoitteiden asettaminen ja toimintakertomus Henkilöstön mitoitus ja kustannukset Keskusvaalilautakunta Viranhaltijapäätökset Lautakuntien itsearvioinnit Asiakastyytyväisyyskyselyt Aloitteiden seuranta Yhteenveto

3 1. Ilomantsin kunnan hallinnon ja talouden tarkastus 1.1 Tarkastuslautakunta Ilomantsin kunnanvaltuusto on asettanut tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien hallinnon ja talouden tarkastuksen järjestämistä varten. Lautakunta valmistelee valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat, arvioi valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista sekä kiinnittää huomiota toiminnan, toimintatapojen sekä palvelujen järjestämisen tarkoituksenmukaisuuteen. Vuosittain tarkastuslautakunta laatii arviointikertomuksen talousarvion rinnalla hyödynnettäväksi ohjauksen ja toiminnan kehittämisen välineeksi. Lautakuntaan kuuluu seitsemän jäsentä, joista puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on oltava valtuutettuja. Tarkastuslautakunnan jäseninä ja heidän henkilökohtaisina varajäseninään ovat toimineet: Jäsenet Varajäsenet Hassinen Taisto Karhapää Sirpa Nygrén Tuire Pesonen Tarmo Sissonen Raili Sivonen Hannu Vanhanen Taisto Turunen, Kari ( saakka) Martiskainen, Markku ( alkaen) Kymäläinen Pekka Kanninen Helena Puhakka Olli Sivonen Sirpa Wallén Maija Kukkonen Hilkka Lautakunnan puheenjohtajana ja esittelijänä on toiminut Tuire Nygrén, varapuheenjohtajana Taisto Vanhanen ja sihteerinä Ritva Kontkanen. Lautakunnan valitsemassa työjaostossa ovat toimineet Tuire Nygrén (pj.), Taisto Vanhanen (vpj.), Taisto Hassinen, Sirpa Karhapää ja Raili Sissonen sekä sihteerinä Ritva Kontkanen. 1.2 Tilintarkastus Ilomantsin kunnan tilintarkastajaksi valtuustokaudella on valittu JHTT-yhteisö Oy Audiator Ab vastuunalaisena tilintarkastajana JHTT, KHT Aimo Hukkamäki ja avustavana tilintarkastajana KTM Taina Törrönen. Tilintarkastaja Hukkamäki on osallistunut lautakunnan kokouksiin sekä kerran työjaoston kokoukseen. 3 (27)

4 1.3 Esteellisyydet Esteellisyydet on otettu huomioon tarkastuslautakunnan kokouksissa sekä arviointikertomusta valmisteltaessa, jolloin esteellinen jäsen ei ole osallistunut ko. toimielimiä koskevien asioiden valmisteluun, käsittelyyn eikä päätöksentekoon. Jäsen/varajäsen Esteellisyys Taisto Hassinen Helena Kanninen Tuire Nygrén Tarmo Pesonen Olli Puhakka Raili Sissonen Kari Turunen Taisto Vanhanen ympäristölautakunta varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta vapaa-aika- ja ympäristölautakunnat sekä Ilomantsin Lämpö Oy perusturvalautakunta perusturvalautakunta Keskusvaalilautakunta, Kiinteistö Oy Pogostan Vuokratalot maaseutu-, vapaa-aika-, ympäristö- sekä varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnat Keskusvaalilautakunta, Kiinteistö Oy Pogostan Vuokratalot 2. Tarkastuslautakunnan toiminta Tarkastuslautakunta on vahvistanut toimintaansa varten tarkastussuunnitelman vuosille Kullekin vuodelle on määritelty tarkastuksen painopistealueet. Vuoden 2009 painopistealueita olivat: - kunnanhallitus/yhteispalvelut - perusturvalautakunta/yleiset palvelut ja terveyspalvelut - varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta/hallinto sekä päivähoito ja koululaisten iltapäivähoito - teknisen toimen katselmus/kunnallistekniset palvelut ja investoinnit. Talousarviossa tarkastuslautakunnan tavoitteiksi on asetettu päätösten ajantasainen seuranta, katselmukset toimintayksiköissä, kuntalaisten kuuleminen ja hallinnonalojen ja tulosyksiköiden johtajien kuuleminen. Lautakunta on kokoontunut vuoden 2009 aikana 8 kertaa ja työjaosto 4 kertaa. Lisäksi lautakunnalla oli yhteiskokous edellisen valtuustokauden tarkastuslautakunnan kanssa. Tapaaminen kunnanhallituksen kanssa lautakunnalla oli Kokouksissaan lautakunta on kuullut: Kunnanjohtaja Markku Lappalaista ja Hallintojohtaja Hilkka Ikosta ja Perusturvajohtaja Esko Oikarista Johtava lääkäri Arto Mönttistä Sivistysjohtaja Marjut Ahokasta (27)

5 Kunnallistekniikan palveluvastaava Veijo Kurkea Työllisyysasiainsihteeri Päivi Puumalaista Vuoden 2009 toiminnan arviointia varten lautakunta on seurannut systemaattisesti valtuuston, kunnanhallituksen, lautakuntien, YT-toimikunnan sekä kunnanhallituksen henkilöstö- ja elinkeinojaostojen esityslistoja ja pöytäkirjoja. Tilintarkastajat ovat selostaneet tarkastustyönsä etenemistä lautakunnan kokouksissa, saattaneet esille tulleita asioita tarvittaessa suoraan ao. viranhaltijoiden tietoon sekä toimittaneet tarkastuslautakunnalle seuraavat muistiot tarkastustyöstään: Tarkastuslautakunnan toimialaan kuuluvien asioiden käsittelystä kunnanvaltuuston kokouksessa Kunnallistekniset palvelut ja vuosisopimuksien kilpailutus Päivähoito ja koululaisten iltapäivähoito Talous- ja toimintatilasto Uuden taloushallinto- ja laskujen kierrätysohjelman käyttöönotto Terveyspalvelut: terveyskeskuksen vuodeosastojen ja hammashoidon laskutus sekä perintä Valtiolle ilmoitettujen oppilastilastojen tarkastus Tekninen lautakunta: Konetöiden ja aurausten vuosisopimuksien kilpailutus Katselmuksia tarkastuslautakunta suoritti kahteen kohteeseen. Teknisen toimen katselmus tehtiin rakennustarvikevarastolle Terveyskeskuksen vuodeosastojen katselmus toteu-tettiin siten, että lautakunnan jäseniä osallistui avustajina hoitotyöhön neljän aamuvuoron, kahden iltavuoron sekä kahden yövuoron ajan. Koulutukseen tarkastuslautakunnan jäsenet osallistuivat arviointivuoden aikana seuraavasti: - Luottamushenkilökoulutus , , ja Aluekehityssäätiö: Tarkastuslautakunnan koulutuspäivä (Tarmo Pesonen ja Tuire Nygrén) - Aluekehityssäätiö: Tarkastuslautakunnan koulutuspäivä (Taisto Vanhanen, Hannu Sivonen, Raili Sissonen ja Taisto Hassinen) Kuntalaisille lautakunta esitteli toimintaansa Pogostan Sanomien toimittajalle annetun haastattelun pohjalta. 3. Vuoden 2008 arviointikertomuksen aiheuttamat toimenpiteet Kunnanvaltuusto käsitteli kokouksessaan /51 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2008 kunnanhallituksen valmisteleman esityksen pohjalta (vrt. tilintarkastajan muistio ). Arviointikertomuksen perusteella kunnanhallitus päätti ryhtyä toimenpiteisiin. 5 (27)

6 Lautakunnille esitetyt velvoitteet ovat tarkastuslautakunnan havainnoinnin perusteella toteutuneet seuraavasti: 3.1. Tarkastuslautakunnan arviointikertomus lähetetään hallintokunnille. Arviointikertomus on toimitettu kaikille hallintokunnille Hallintokuntien tulee käsitellä kokouksissaan tarkastuskertomuksessa mainitut yleiset sekä hallintokuntakohtaiset huomiot ja puutteet sekä päättää niiden johdosta tehtävistä toimenpiteistä. Hallintokunnat ovat käsitelleet tarkastuskertomusta seuraavasti: Perusturvalautakunta on merkinnyt arviointikertomuksen tiedoksi ja todennut, että - ostopalvelusopimuksiin kiinnitetään huomiota - laboratorioliikelaitokseen liittymisestä luovutaan tällä erää - työterveyshuollon järjestämisestä on laadittu ehdotus - on ryhdytty toimenpiteisiin hoitoon pääsyn turvaamiseksi lääkärin vastaanotolle - toimenpiteisiin ryhdytään johtamiskoulutukselle, kehityskeskusteluille ja täydennyskoulutukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi - viranhaltijapäätösten sisältöön ja muotoseikkoihin kiinnitetään enemmän huomiota - talousarvion määrärahojen ja tuloarvioiden suuriin muutostarpeisiin on vaikuttaneet mm. keskeisissä viroissa tapahtuneet henkilöstövaihdokset - MRSA-taudin leviämisen ehkäisemiseksi on tehty kaikki tarpeellinen ja hygieniataso Palvelukeskuksella on hyvä - erikoissairaanhoidon menojen kasvu vuonna 2008 oli suhteellisen hallittua - erikoissairaanhoidon jonotuspäiviä seurataan säännöllisesti ja jokaiselle jonossa olevalle pyritään löytämään mahdollisimman nopeasti oikea jatkohoitopaikka. Ympäristölautakunta on merkinnyt arviointikertomuksen tiedoksi ja todennut, että - elintarvikevalvonnan, terveydensuojelun ja tuoteturvallisuuden osalta suunnitelma toteutettiin suunnitelman mukaisesti, vaikka se ei toteutunutkaan kokonaisuudessaan. Tilanne kuvaa sitä, että suunnitelma ei ollut realistinen ja toisaalta, että keskusvirastojen suosituksiin valvonnan määrästä ei ole mahdollista Ilomantsissakaan päästä. - henkilöstön kehityskeskustelut käydään vuoden 2010 aikana - viranhaltijoiden tekemät päätökset on merkitty riittävän tarkasti lautakunnan esityslistoihin. Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta on merkinnyt arviointikertomuksen ja kunnanhallituksen esille ottamat asiat tiedoksi ja päättänyt kiinnittää erityistä huomiota vuoden 2010 talousarviovalmistelussa tavoiteasetteluun oppilas- ja opiskelijaennusteiden mukaisesti. 6 (27)

7 Vapaa-aikalautakunta on merkinnyt arviointikertomuksen ja kunnanhallituksen esille ottamat asiat tiedoksi ja todennut, että - henkilöstöongelmiin on puututtu ja niitä on ratkaistu vuoden 2008 aikana ja vuoden 2009 kuluessa seurataan sovittujen toimenpiteiden toteutumista - kehityskeskustelut toteutetaan jatkossa vähintään kerran kahdessa vuodessa - tavoitteiden asettelussa painotetaan jatkossa erityisesti asiakasnäkökulmaa. Tekninen lautakunta on merkinnyt arviointikertomuksen tiedoksi ja todennut, että - ydinprosessien kuvausten, tiimien osaamiskartoitusten ja kehityskeskustelujen osalta on työntekijäpalavereissa painotettu sitä, että kuluvana vuonna tavoitteet saavutetaan - todettu, että jätehuoltomääräysten valmistelun viivästyminen ei ole johtunut teknisen osaston toiminnasta - hankintakoulutusta on hankittu ja menettelyjä täsmennetty - työhyvinvointikyselyjen tulokset on esitelty henkilöstölle ja ne käydään tarkemmin läpi tulosalueittain. Toimenpiteistä päätetään kuluvan vuoden aikana. - viranhaltijapäätökset on esitelty lautakunnalle kunnanhallituksen antaman ohjeistuksen mukaisesti. Maaseutulautakunta on merkinnyt arviointikertomuksen tietoon saatetuksi ja todennut, että - lomahallinto siirtyy Liperin kunnan hoidettavaksi vuoden 2010 alusta lukien Kunnanhallitus velvoittaa hallintokuntia seuraamaan käyttösuunnitelmiensa toteutumista vuoden aikana siten, ettei luvattomia määrärahan ylityksiä eikä tuloarvion alituksia synny. Muutostarpeet on ennakoitava hyvissä ajoin, ja toimielinten on sopeutettava käyttösuunnitelmat siten, että vuoden aikana esille tulevat uudet tarpeet voidaan toteuttaa annetuilla määrärahoilla. Mahdolliset talousarviomuutokset tulee hakea ajoissa ja ne on esitettävä valtuustolle talousarviovuoden aikana. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana tulosraportointi ei ole ollut ajan tasalla taloushallinnon järjestelmien vaihdoksesta johtuen. Kesän 2009 jälkeen on ollut käytettävissä luotettavia raportteja. Niiden perusteella mm. perusturvalautakunnassa on ryhdytty taloutta tasapainottaviin toimenpiteisiin, joihin loppuvuosi ei kuitenkaan ollut riittävän pituinen. Perusturvalautakunta on kokouksessaan esittänyt kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle muutoksia vuoden 2009 käyttötalousosan määrärahoihin ja tuloarvioihin. Perusturvalautakunta ei siten ole toiminut edellytetyllä tavalla, että mahdolliset talousarviomuutokset esitetään valtuustolle talousarviovuoden aikana Hallintokuntien tulee ennalta ehkäistä ja puuttua ajoissa työpaikoilla ilmeneviin ongelmiin. Pitkäkestoisissa tapauksissa ongelmat on tuotava johtoryhmän käsittelyyn. 7 (27)

8 Kärjistyneimpiin ongelmiin teknisen ja ympäristötoimen yhteistyökysymyksissä sekä vapaaaikatoimen henkilöstösuhteissa keskushallinto on puuttunut aktiivisesti. Tulokset ovat toistaiseksi olleet riittämättömiä. Ongelmat heikentävät edelleenkin koko yhteisön työhyvinvointia ja resurssien tehokasta käyttöä Hallintokuntien tulee koko kuntaa koskevan tavoitteen mukaisesti pitää kehityskeskustelut vähintään kerran kahdessa vuodessa. Perusturvalautakuntaa lukuun ottamatta kehityskeskustelut ovat toimintakertomuksen perusteella toteutuneet tavoitteen mukaisesti Hallintokuntien tulee entistä enemmän kiinnittää huomiota laadullisten tavoitteiden asetteluun ja merkitykseen sekä huomioida tavoitteiden ja resurssien tasapaino. Tavoitteita tulee asettaa erityisesti asiakasnäkökulma huomioiden. Asiakasnäkökulma on useimpien hallintokuntien tavoitteenasettelussa mukana aikaisempaa tehokkaammin. Laadullisten tavoitteiden suhteen edistystä ei merkittävässä määrin ole edelleenkään tapahtunut, mihin omalta osaltaan on saattanut vaikuttaa Balanced Score Card järjestelmän tarjoamat rajalliset mahdollisuudet laadullisten tavoitteiden määrittelyssä ja seurannassa. Ympäristötoimen kohdalla kunnanhallituksen ohjeistus tavoitteiden ja resurssien tasapainosta on jäänyt lausuma-asteelle. Tarkastuslautakunta on useina vuosina tuloksetta kiinnittänyt hallinnon huomiota resurssipulasta johtuvaan epänormaaliin tilaan, jossa budjetoidut määrärahat eivät lähtökohtaisestikaan riitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Tästä johtuen ympäristötoimi on pystynyt täyttämään lakisääteisiäkin valvonta- ja tarkastusvelvoitteita vain osittain Kunnanhallitus on jo terävöittänyt konserniyhteisöjen toiminnallisten tavoitteiden sisältöä ja antanut konserniohjeet. Seurantaa parannetaan. Kunnanhallitus on tarmokkaasti tehostanut Kiinteistö Oy Pogostan Vuokratalojen sekä kuntakonsernin ulkopuolella toimivan, mutta kunnan taloutta kuormittavan Pohjois-Karjalan kuntoutussäätiön/pääskynpesän taloudenhoidon ohjeistusta. Muiden konserniyhteisöjen taloustilanne ei tilinpäätöstietojen valossa ole merkittävässä määrin muuttunut aikaisemmista vuosista. 8 (27)

9 3.8. Hallintokuntien tulee toimia hankintoja tehtäessä hankintalainsäädännön ja kunnan antamien hankintaohjeiden mukaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä hankintapäätösten oikeellisuuteen ja tiedoksiantoon. Hankintapäätöksiä tekeville järjestetään opastusta ja koulutusta. Hankintapäätöksistä vastaaville on järjestetty opastusta ja koulutusta. Hankintaosaamista parantavasti lienee vaikuttanut myös liittyminen maakunnalliseen hankintarenkaaseen. Tästä huolimatta kilpailuttamisessa on edelleenkin esiintynyt virheellisiä menettelytapoja. Teknisen toimen johdolle tilintarkastaja on myös raportoinut menettelytapavirheistä tarkastuksen kuluessa Kunnanhallitus kehittää arviointikertomuksen toimenpiteiden seurantaa siten, että kuluvan vuoden lopulla pyydetään hallintokunnilta selvitys mennessä siitä, mihin toimenpiteisiin hallintokunnat ovat ryhtyneet arviointikertomuksesta kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen evästysten ja päätösten osalta. Kokouksessaan kunnanhallitus on merkinnyt tiedoksi hallintokuntien selvitykset ottamatta kuitenkaan kantaa niiden riittävyyteen tai esitettyjen toimenpiteiden oikeansuuntaisuuteen. Omalta osaltaan kunnanhallitus ei ole antanut selvitystä toimenpiteistä, joihin se arviointikertomuksen perustella ryhtyy. 4. Toiminnallisten tavoitteiden asettaminen 4.1. Taloussuunnitelman sitovat tavoitteet Kunnanvaltuuston päättämät sitovuustasot ovat vuoden 2009 talousarviossa seuraavat: - käyttötalousosa oli kaikkien toimielimien osalta sitova bruttomääräisenä - investointiosa oli irtaimen omaisuuden suhteen määrärahan ja tuloarvion osalta kaikkia toimielimiä sitova - investointiosa oli kiinteän omaisuuden suhteen S-kirjaimella merkityissä hankkeissa sitova määrärahan ja tuloarvion osalta - investointiosa oli muun kiinteän omaisuuden suhteen tehtäväalueittain sitova määrärahan ja tuloarvion osalta - kunnanhallitusta sitova tavoite oli rahoitusosan pitkäaikaisen lainan lisäyksen määrä todellisen käytön mukaan - työllisyysmenoihin varattuja määrärahoja ei saanut ylittää ja vuoden aikana toteutuneet työllisyysmenot ja tulot tuli jakaa määrärahoineen hallintokunnille vuoden lopussa todellisen käytön mukaan Toiminnan yleiset tavoitteet Taloussuunnitelman ja vuoden 2009 talousarvion perusteella kunnanvaltuusto asetti vuoteen 2015 ulottuvina 36 koko kuntaorganisaatiota koskevaa tavoitetta, jotka ovat toteutuneet vuoden 2009 kuluessa seuraavasti: 9 (27)

10 Asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella 80 % vastaajista on tyytyväisiä peruspalveluihin. Toteutettujen asiakastyytyväisyyskyselyiden osalta tavoite on toteutunut. Katso myös kohta Taloussuunnittelun yhteydessä palveluiden kysyntä tasapainotetaan ja ennakoidaan. Toimintakertomuksen perusteella tavoitteen toteutumista ei ole mahdollista arvioida Tonttivarantoa on yli 5 vuoden tarvetta vastaavasti. Tavoite on toteutunut, mutta tonttivaranto ei tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kaikilta osin vastaa laadullisesti kysyntää Asuin- ja elinympäristö on viihtyisä ja turvallinen ja asukkaista tyytyväisiä on 80 %. Tavoitteen toteutumista ei toimintakertomuksen perusteella voida arvioida, koska asiaa valottavaa asiakastyytyväisyyskyselyä ei vuonna 2009 toteutettu Laajakaistayhteydet kattavat 95 % kunnan pinta-alasta. Tavoite ei ole vielä toteutunut Kuntalaisilla asiointimahdollisuus joukkoliikennettä hyödyntäen ainakin kerran viikossa. Valtaosa kuntalaisista pääsee kimppakyyti palveluliikenteen tai asiointiliikenteen piiriin halutessaan. Vuoden 2009 kuluessa asiointiaikaa lisättiin käyttäjäpalautteen tuloksena kahteen tuntiin Tiestön kunnossapito on ympärivuotista. Kuntaorganisaation hoidossa olevan tiestön kunnossapito on ympärivuotista. Kunnan tuella hoidettavien yksityisteiden kunnossapidon ympärivuotisuutta ei toimintakertomuksen perusteella ole mahdollista arvioida. 10 (27)

11 Rautatieyhteys on kunnossa raskaalle liikenteelle. Rautatieyhteys toimii, mutta Ilomantsi-Joensuu rataosalle suunnitellulle perusparannushankkeelle valtion budjetissa on myönnetty määrärahaa vain Heinävaara-Joensuu väliselle rataosuudelle Yritysneuvonnan piirissä on vähintään 94 yritystä. Yritysneuvonnan piirissä oli 86 yritystä Vuosittain perustetaan vähintään 9 uutta yritystä. Vuoden 2009 aikana on perustettu 20 uutta yritystä Kunnan talouden ylijäämä on 0. Kunnan talouden ylijäämä oli järjestelyerien jälkeen Ilman järjestelyeriä kunnan talous oli alijäämäinen Kehittämishankkeiden nettomenot vuosittain ovat korkeintaan 30 /asukas. Tavoite toteutui. Kehittämishankkeiden nettomenot olivat 13,90 /asukas Palvelujen kustannustaso vastaa Pohjois-Karjalan kuntien keskitasoa ottaen huomioon Ilomantsin erityisolosuhteet. Toimintakertomuksen perusteella tavoitteen saavuttamista voidaan arvioida vain varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan sekä perusturvalautakunnan osalta, joiden tavoitteenasettelussa yhdeksi kriteeriksi on asetettu kustannustaso suhteessa muihin vastaaviin kuntiin. Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta on yltänyt asettamaansa tavoitteeseen. Perusturvalautakunta ei ole yltänyt muiden asukkaan kuntien keskimääräiseen kustannustasoon. Ylityksen määrä ei toimintakertomuksesta kuitenkaan ilmene Avoimeksi julistettuihin virkoihin ja toimiin saadaan vähintään yksi pätevä hakija. Tavoite toteutui. 11 (27)

12 Ennenaikaisten eläköitymisten määrä on alle 1 % vakinaisen henkilöstön määrästä. Henkilöstöraportin perusteella tavoite kutakuinkin toteutui Työntekijöistä yli 97 % on päteviä. Perusturvalautakunnan kohdalla tavoite on toteutunut. Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan työntekijöistä 96 % ja kunnanhallituksen työntekijöistä yli 95 % oli päteviä. Muiden hallintokuntien osalta tavoitteen toteutumista ei ole toimintakertomuksessa raportoitu Yrittäjäkyselyn perusteella Ilomantsi yltää 50 kiinnostavimman kunnan joukkoon. Toimintakertomuksen perusteella ei ole mahdollista arvioida onko yrittäjäkysely toteutettu vuonna Ilomantsin kunta saa myönteistä julkisuutta kerran kuukaudessa. Tavoitteen toteutumista ei ole toimintakertomuksen perusteella mahdollista arvioida. Tarkastuslautakunnan oman arvion mukaan Ilomantsin kunta on saanut vuoden 2009 aikana vähintään tyydyttävästi myönteistä julkisuutta Toiminnasta vapautuneista tiloista ei aiheudu kustannuksia. Tyhjentyneiden toimitilojen osalta tavoite toteutui, mutta vuokralla asuvien asumismenoja tyhjillään olevat asunnot edelleenkin kasvattavat Tiloista on vajaakäytössä alle 10 %. Vajaakäytössä oleville tiloille asetetut tavoitteet toteutuivat (yritystiloista tyhjillään alle 20 % ja muista alle 10 %) Johtamiskoulutus on 98 prosentilla esimiehistä. Tavoite ei ole toteutunut. Hallintokunnissa, joissa johtamiskoulutukselle oli asetettu määrällinen tavoite, toteutumaksi ilmoitettiin %. Perusturvalautakunta ei ilmoittanut jo saavutettua tasoa. 12 (27)

13 Sairauspoissaoloja on keskimäärin vähemmän kuin 10 päivää/työntekijä. Koko kuntaorganisaation osalta tavoite toteutui, mutta kunnanhallitus, maaseutu-, perusturva- ja tekninen lautakunta eivät aivan yltäneet tavoitteeseen Työhyvinvointikyselyn tulos on vähintään hyvä (3). Henkilöstöraportin mukaan työhyvinvointikyselyä ei vuonna 2009 toteutettu, mutta toimintakertomuksen perusteella tavoite saavutettiin kunnanhallituksessa, perusturvalautakunnassa ja maaseutulautakunnassa Kaikki kehityskeskustelut on käyty kertaalleen kahden vuoden aikana. Perusturvalautakuntaa lukuun ottamatta tavoite on toteutunut Vähintään kaksi ryhmää ja 10 henkilöä palkitaan vuosittain. Tavoite on toteutunut Jokainen työntekijä saa täydennyskoulutusta vähintään 2 päivää vuodessa. Tavoite on toteutunut perusturva-, vapaa-aika-, maaseutu- ja ympäristölautakuntien osalta. Muiden lautakuntien työntekijät ovat saaneet vuonna 2009 koulutusta 0,8-1,5 pv/henkilö. Perusturvalautakunnan työntekijät saivat keskimäärin 3,8 pv täydennyskoulutusta, mutta koulutus jakautui henkilöstölle epätasaisesti. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan lautakuntien tulisi kiinnittää enemmän huomiota koulutusmahdollisuuksien tasapuoliseen tarjontaan ja tarvittaessa koulutukseen aktivoimiseen Omaehtoista koulutusta hankkii vähintään 10 työntekijää vuosittain. Tavoite on toteutunut Seudullisesti ja maakunnallisesti tuotetaan verkostoyhteistyönä enemmän kuin 25 palvelua. Toimintakertomuksen perusteella verkostoyhteistyönä tuotettiin vuoden 2009 aikana ainakin 10 palvelua kunnanhallituksen, maaseutulautakunnan ja varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. 13 (27)

14 Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden yhteistyön itsearvioinnin keskimääräinen arvosana on parempi kuin 8. Tavoite toteutui. Itsearvioinnin soveltuvuus toiminnan tuloksellisuuden mittariksi on tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kuitenkin kyseenalainen ja saattaa mitätöidä itsearvioinnista muulla tavoin saatavan hyödyn. Kts. myös kohta Ilomantsia edustavat seutuvaltuustossa varsinaiset jäsenet. Tavoite on toteutunut. Ilomantsia edustaa seutuvaltuustossa kaksi varsinaista jäsentä Maakunnallisissa tehtävissä Ilomantsia edustaa enemmän kuin 6 luottamushenkilöä. Ilomantsilaisia luottamushenkilöitä on maakunnallisissa tehtävissä kuusi eli tavoite ei aivan täyttynyt AKO-ohjelmatyöhön Ilomantsi osallistuu jatkuvasti. Tavoite toteutui Yhteiskuntasuhteissa ollaan kosketuksissa vähintään viiteen tahoon. Tavoite toteutui Palveluketjun ydinprosessit on kuvattu yli 90 prosenttisesti. Palveluketjun kuvaaminen on toteutunut teknisessä toimessa yli 60 prosenttisesti. Muiden toimielimien osalta palveluprosessien kuvaaminen ei ollut vuoden 2009 toiminnallisten tavoitteiden joukossa. Em. tavoitteiden lisäksi kuntakonsernin tytäryhtiöiden tavoitteeksi oli asetettu niiden tuloksellinen ja kilpailukykyinen johtaminen sekä kunnossa oleva riskienhallinta. Tytäryhtiöiden tuli raportoida kunnanhallitukselle kaksi kertaa vuodessa sekä toimittaa kuntaan talousarvio ja toimintasuunnitelma vuosittain ennen sen lopullista hyväksymistä. Tavoitteen toteutumista on tarkasteltu kohdassa (27)

15 4.3. Toimielinkohtaisten tavoitteiden toteutuminen Talousarvion toteutuminen Toimintatuottojen toteuma on 7,63 milj. euroa, joka on 0,23 milj. euroa alkuperäistä talousarviota ja 0,35 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toimintakuluja on kertynyt 41,7 milj. euroa, joka ylittää alkuperäisen talousarvion 0,45 milj. eurolla, mutta alittaa 0,47 milj. eurolla muutetun talousarvion. Toimintakatteeksi on muodostunut 34,0 milj. euroa, joka on 0,19 milj. euroa alkuperäistä talousarviota heikompi, mutta 0,86 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toteutunut vuosikate 1,49 milj. euroa on 0,14 milj. euroa alkuperäistä talousarviota ja 1,19 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Vuosikate 1,49 milj. euroa ei aivan riitä 1,62 milj. euron suunnitelmanmukaisiin poistoihin. Rahoitusosan talousarvion mahdollistamaa 2 milj. euron lainannostoa ei ole tarvinnut tehdä. Investointiosa kokonaisuutena on talousarviomuutosten jälkeen toteutunut likipitäen suunnitelman mukaisesti Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakunnan toiminta on vastannut asetettuja tavoitteita sekä pysynyt talousarvion puitteissa. Kulut ja nettomenot olivat 1,3 % (431 ) budjetoitua pienemmät. Itsearvioinnin numeerisessa tarkastelussa merkittävin heikennys edelliseen vuoteen verrattuna on tapahtunut väittämän Tarkastuslautakunnan ja viranhaltijajohdon roolit ovat selvät ja välit hyvät ja luottamukselliset kohdalla. Muita olennaisia muutoksia kumpaankaan suuntaan ei ole tapahtunut. Itsearvioinnin kattavuus oli 100 % ja vapaamuotoiset kannanotot viestivät vastaajien kokemasta tarpeesta parantaa lautakunnan tehtävien tunnettavuutta kunnanvaltuuston työrukkasena Kunnanhallitus Kunnanhallitus on toiminut toimintatuloilla ja kuluilla arvioituna muutetun talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 1,4 % (9 330 ) ennakoitua suuremmat ja kulut 8,4 % ( ) ennakoitua pienemmät. Nettomenot jäivät 17,9 % ( ) alkuperäistä ja 10,1 % ( ) muutettua talousarviota pienemmiksi. 15 (27)

16 Toimintakertomuksen perusteella kunnanhallitukselle asetetut toiminnalliset tavoitteet ovat valtaosin toteutuneet. Sairauspoissaoloja oli keskimäärin kolme pv/työntekijä enemmän kuin tavoitteeksi oli asetettu ja työterveyshuollon kustannukset ylittyivät hieman. Täydennyskoulutusta ja johtamiskoulutusta saaneiden osuudet eivät aivan yltäneet tavoitteeseen. Muina havaintoinaan kunnanhallituksen toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa: Pohjois-Karjalan Kuntoutuskeskus/Pääskynpesän vuosia jatkuneisiin talousongelmiin kunnanhallitus on puuttunut kiitettävällä aktiivisuudella. Kunnanhallituksen keskimääräinen asioiden valmistelunopeus on ollut hyvä, mutta eräiden asioiden osalta viiveet ovat olleet kohtuuttomia (esim. jätehuoltomääräykset, teknisen virkanimikepäätökset ja Kiinteistö Oy Pogostan Vuokratalojen talousongelmat, joiden ratkaisemiseksi on tehty useiden vuosien ajan erilaisia selvityksiä. Talouden tervehdyttämissuunnitelma vuosille antaa tietyin edellytyksin mahdollisuuden tilanteen korjaamiseksi, mutta tulokseen pääseminen edellyttäisi kunnanhallitukselta pikaista ratkaisua vuokraustoiminnan selkeyttämiseksi ja asuntojen saatavuuden parantamiseksi). Valmisteluun tulevien asioiden tiedottaminen on ollut usein riittämätöntä. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kunnanhallituksen tulisi kiinnittää omalta osaltaan enemmän huomiota ja kannustaa myös muita toimielimiä riittävän aikaiseen ja perusteelliseen valmistelussa olevien asioiden tiedottamiseen kuntalaiskeskustelun mahdollistamiseksi ja demokratian toimivuuden varmistamiseksi. Kunnanhallituksen rooli talousarviovalmistelussa on viime vuosina edelleen korostunut. Lautakuntien talousarvioesitykset saatettiin vuonna 2009 kunnanvaltuutetuille tiedoksi ilman liitteitä (vuonna 2008 myös ilman päätöspöytäkirjatekstejä) eivätkä kunnanhallituksen lautakuntien esityksiin tekemät muutokset aina tule ilmi valtuustolle tuoduissa esityksissä. Lautakunnille ei myöskään suoda mahdollisuutta lausunnonantoon kunnanhallituksen niiden esityksiin tekemistä muutoksista. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kunnanhallituksen tulisi kiinnittää huomiota sekä valtuuston parempaan tiedonsaantiin että lautakuntien lausunnonanto-oikeuksiin valmistellessaan talousarvioesityksiä valtuuston käsiteltäväksi. Yksittäisissä elinkeinollisissa asioissa kunnanhallitus valmisteli asiat valtuuston käsittelyyn salaisina ilman riittäviä perusteita. Tarkastuslautakunta yhtyy alan asiantuntijoiden ilmaisemaan huoleen kuntien päätöksenteon piiloutumisesta julkisuudelta, jolloin myös kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa päätöksentekoon ja valvoa sen asianmukaisuutta jäävät toteutumatta. Viranhaltijoiden hankintarajat kunnanhallitus määritteli vuonna 2009 kaikkia toimielimiä koskeviksi ja ylitti näin toimivaltuutensa. Vuonna 2010 virhe ei kuitenkaan enää toistunut kunnanhallituksen pitäytyessä antamaan lautakunnille vain suositukset hankintarajoista. Kunnanvaltuuston päättämästä kuorma-auton hankinnasta kunnanhallitus vaati tekniseltä toimelta selvitystä ennen kuin pani päätöksen täytäntöön. 16 (27)

17 Kunnanhallitus on vastuussa valtuuston päätösten laillisuusvalvonnasta, mutta on kyseenalaista onko kunnanhallituksella oikeutta tarkoituksenmukaisuusharkintaan valtuuston päätösten osalta. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kunnanhallituksen tulisi vastaisuudessa kiinnittää tarkemmin huomiota toimivaltuuksiensa rajoihin. Tarkastuslautakunnan muista lautakunnista poikkeava asema suoraan valtuuston alaisuudessa toimivana valtuuston työrukkasena, jolla on valvontavastuu myös kunnanhallituksen toiminnasta, ei ollut arviointivuoden alussa kunnanhallitukselle vielä selkiytynyt. Tästä aiheutui useampia ongelmia: 1) kädenvääntö asiakirjojen saamiseksi tarkastuslautakunnan käyttöön vei kohtuuttomasti kummankin tahon voimavaroja, 2) tarkastussääntö kirjattiin osaksi hallintosääntöä, jonka mukaan Tarkemmat ohjeet tämän säännön soveltamisesta antaa kunnanhallitus eli kunnanhallitus on oikeutettu ohjeistamaan tapaa, jolla myös kunnanhallituksen toimintaa valvotaan ja arvioidaan sekä 3) vuoden 2008 arviointikertomuksen valmistelu kunnanvaltuustolle tapahtui virheellisesti (vrt. tilintarkastajan muistio ) ja oli myös pöytäkirjaamisen osalta hallintosäännön vastainen. Ympäristötoimen epäkohtien osalta kts. kohta 3.6. Kunnanhallituksen itsearvioinnin kattavuus oli alhainen (42 %) ja sanalliset arviot esitetty toimintakertomuksessa muutamaan lauseeseen tiivistettyinä. Kokonaisarvionaan tarkastuslautakunta toteaa kunnanhallituksen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuneen pääosin hyvin. Kiitettävänä tarkastuslautakunta pitää kunnanhallituksen tiukkaa talousohjausta kuntatalouden jouduttua ennakoimattomaan tilaan talouslaman käynnistyessä vuoden 2008 lopulla Maaseutulautakunta Maaseutulautakunta on toiminut toimintatuloilla ja kuluilla arvioituna muutetun talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 2,3 % ( ) ennakoitua suuremmat ja kulut 15,1 % ( ) ennakoitua pienemmät. Nettomenot jäivät 34,1 % ( ) alkuperäistä talousarviota ja 48,6 % ( ) muutettua talousarviota pienemmiksi. Toimintakertomuksen perusteella maaseutulautakunnalle asetetuista harvalukuisista tavoitteista suurin osa toteutui, mutta lomituspäivän hinta sekä sairauspoissaolojen määrä ylittivät selvästi tavoitteen. Lomituspalveluja koskeva asiakastyytyväisyyskysely jäi toteuttamatta. Muina havaintoinaan maaseutulautakunnan toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa: Asiointiliikenteen piirissä olevien asiointiaika kaksinkertaistui ja oli samalla erinomainen esimerkki palveluiden kehittymisestä kuntalaisten oman aloitteellisuuden tuloksena. Lautakunta perustelee asiakastyytyväisyyden mittaamatta jättämistä sillä, että lomitus siirtyy vuonna 2010 Liperiin. 17 (27)

18 Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan asiakastyytyväisyyden mittaaminen olisi ollut perusteltua juuri siksi, että lomitus siirtyy Liperin vastuulle. Toteutettuna asiakastyytyväisyyskysely olisi luonut edellytykset verrata ja valvoa ilomantsilaisten lomituskohteiden tyytyväisyyttä ennen ja jälkeen tapahtuneen muutoksen. Maaseutulautakunnan itsearvioinnin kattavuutta ei toimintakertomuksessa ilmoiteta, mutta lautakunnan pöytäkirjan mukaan se oli 88 %. Numeerisista arvioista vain väittämät Olen riittävän usein kokenut onnistuneeni maaseutulautakuntatyöskentelyssä ja Maaseutulautakunnan ja lautakuntien valta ja vastuut ovat oikeassa suhteessa saivat alhaisemman arvosanan kuin 9/10. Sanalliset arviot on toimintakertomuksessa esitetty kolmeen lauseeseen tiivistettyinä. Kokonaisarvionaan maaseutulautakunnan toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa supistuvien toimintojen toteutuneen jokseenkin tavoitteenmukaisina Perusturvalautakunta Perusturvalautakunta ei toimintamenoilla ja kuluilla arvioituna onnistunut pysymään muutetunkaan talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 5,5 % ( ) ennakoitua suuremmat ja kulut 1,5 % ( ) ennakoitua suuremmat. Nettomenot ylittivät alkuperäisen talousarvion 8,7 % ( ) ja muutetun talousarvion 0,9 % ( ). Lisäksi kunnanvaltuusto joutui vuoden 2010 puolella myöntämään toimintatuloihin euron ja toimintakuluihin euron ylitysoikeuden. Tosiasialliset nettomenot olivat näin 9,8 % ( ) alkuperäistä talousarviota suuremmat. Toimintakertomuksen perusteella perusturvalautakunnalle asetetut toiminnalliset tavoitteet valtaosin toteutuivat. Palvelujen kustannukset kuitenkin ylittivät tavoitetason. Ylityksen suuruutta ei kertomuksessa ilmoiteta. Lääkärin vastaanotolle kuntalaiset joutui-vat jonottamaan tavoitetta pidempään, mutta keskimääräistä odotusaikaa ei kertomuksessa ilmoiteta. Johtamiskoulutukselle ja kehityskeskusteluille asetetut tavoitteet eivät toteutuneet ja kuntoutuksen asiakastyytyväisyyskysely jäi toteuttamatta. Muina havaintoinaan perusturvalautakunnan toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa: Toiminnot oli budjetoitu jo alunperin epärealistisesti. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan perusturvalautakunnan toiminnan suunnitteluun ja sitä vastaavaan budjetointiin tulee kiinnittää tulevien vuosien talousarvioita laadittaessa aivan erityistä huomiota. Uusitun taloudenhallintaohjelmiston edellytyksiä hyödyntäen talousseuranta tulee saada ajantasaiseksi ja kaikkien toimintojen taloudellisuuden tarkastelu toiminnalliseksi ohjenuoraksi potilaiden hyvinvoinnista ja palvelujen laadusta tinkimättä. Lääkäriaikojen varauskäytäntö on kuntalaisten kannalta työläs, joustamaton ja perinteisissä kaavoissa pysyttelevä. Mediatri ohjelmiston avulla käytäntöihin tulisi löytää asiakkaiden tarpeet paremmin huomioivia toimintamalleja. 18 (27)

19 Vuodeosastoilla suoritetun tarkastuksen perusteella ilmapiiri osastoilla on lämmin ja potilaiden hyvinvoinnista huolta pitävä ja potilastyytyväisyys aivan ilmeinen. Kuitenkin henkilöstön riittävyydessä on edelleenkin aukkokohtia. Myös kuntoutuksen puute/riittämättömyys todettiin osastoilla olevien potilaiden toipumista ja omaehtoisuutta heikentäväksi tekijäksi. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan kotihoitopalveluiden kohdentumisen tasapuolisuus tulisi selvittää ja ryhtyä tarvittaessa korjaaviin toimenpiteisiin. Kuntoutuspalveluihin kohdistunut kuntalaispalaute kiirehtii asiakastyytyväisyyskyselyn viiveetöntä toteuttamista. Työaikamuodon muutos vastaamaan KVTES:iä henkilökunnan kannanotoista piittaamatta oli kuntalaisnäkökulmasta tarkasteltuna hyödyiltään kyseenalainen toimenpide. Tarkastuslautakunta suosittaa huolehtimaan asiakaspalvelun jatkuvuudesta myös lounasaikaan. Arvioinnin kannalta perusturvalautakunnan tavoitteenasettelu ja toimintakertomus olivat niukasti tietoa antavia kun otetaan huomioon, että perusturvan toimintoihin kuluu lähes 60 % kunnan budjetista. Tarkastuslautakunta ehdottaa erillistä tavoitteenasettelua yleis-, sosiaali-, terveys- ja vanhuspalveluille. Perusturvalautakunnan itsearvioinnin kattavuutta ei toimintakertomuksessa ilmoiteta, mutta lautakunnan pöytäkirjan mukaan se oli 54 %. Sanalliset arviot esitetään pöytäkirjassa yksityiskohtaisesti, mutta toimintakertomuksessa vain kolmen lauseen tiivistelmänä. Kokonaisarvionaan tarkastuslautakunta toteaa perusturvalautakunnalle asetettujen toiminnallisten tavoitteiden toteutuneen kohtalaisen hyvin, mutta taloudellisten tavoitteiden heikosti Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta on toiminut toimintamenoilla ja kuluilla arvioituna talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 9,8 % (2 019 ) ja menot 10,7 % ( ) ennakoitua pienemmät. Nettomenot jäivät näin 10,8 % ( ) arvioitua pienemmiksi. Toimintakertomuksen ja raportoinnin perusteella tarkastuslautakunta toteaa tavoitteiden toteutumisesta seuraavaa: Ympäristölautakunnan krooninen henkilöstövajaus ilmenee varsin selkeästi asetettujen tavoitteiden ja toteutuneen valvonnan suhteissa: - elintarvikevalvonnassa kohteita 188, tarkastustavoite 52, toteutuma 40 eli 77 %, esim. maidontuotantokohteita 25, tavoite 8, toteutuma 2 eli 25 % - kemikaalivalvontakohteita 25, ei tavoitteita tai toteutumaa, valvontakohteita kartoitettiin, toteutumasta ei mainintaa 19 (27)

20 - terveydensuojelukohteita 98, tavoite 16, toteutuma 10 eli 63 % - tuoteturvallisuusvalvontakohteita 226, tavoite 4, toteutuma 3 eli 75 % - tupakkalain valvontakohteita 42, ei tavoitteita eikä toteutumaa. Kaikkiaan valvontakohteita oli 584, tavoite 77, toteutuma 56 eli 77 %. Perusteluina valvontasuunnitelman heikolle toteutumisasteelle kaikissa osioissa on mainittu resurssien riittämättömyys, kun samanaikaisesti ympäristötoimen tehtävien kirjo on huomattavasti lisääntynyt. Toimenpiteenä tavoitteiden saavuttamiseksi seuraavaan suunnitelmaan mainitaan lisätyövoiman pyyntö kunnalta (kuten aiemminkin). Itä-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysjaosto on jo aiemmin mm arvioinnissaan todennut, ettei kunta ole esittänyt tarkempia selvityksiä miksei tavoitteita ole saavutettu kuten ei myöskään toimenpiteitä epäkohtien korjaamiseksi. Lautakunnan itsearvioinnin kattavuus oli 86 % ja vastausten sanalliset arvioinnit esitettiin tiivistämättöminä toimintakertomuksessa. Itsearvioinnin pohjalta työskentelymotivaatio on ollut varsin hyvä. Toisaalta lautakunnan jäsenten onnistumisten kokemukset ovat olleet merkittävästi heikompia kuin vuoden 2008 lautakunnan. Vastaukset kielivät jäsenten turhautumisesta, jossa keskeisessä asemassa ovat olleet ilmeisen heikosti toimivat yhteistyösuhteet teknisen toimen kanssa ja tulevat muutokset ympäristötoimen vastuualueella, joka on koettu pyrkimykseksi koko ympäristötoimen alasajoon Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta on toiminut toimintatuloilla ja kuluilla arvioituna muutetun talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 1,7 % (4 284 ) ennakoitua suuremmat ja kulut 3,0 % ( ) ennakoitua pienemmät. Nettomenot jäivät 8,9 % ( ) alkuperäistä ja 3,2 % ( ) muutettua talousarviota pienemmiksi. Toimintakertomuksen perusteella varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnalle vuodeksi 2009 asetetut toiminnalliset tavoitteet ovat miltei kaikki toteutuneet. Myös lukio-opetuksen oppilaskohtaiset kustannukset, joiden suuruuteen vuoden 2008 arviointikertomuksessa kiinnitettiin huomioita, olivat muiden vastaavien kuntien tasolla. Vain päivähoitoryhmien käyttöaste sekä päivähoitopaikan saamisnopeus alittivat hieman niille asetetut tavoitteet. Lautakunnan itsearvioinnin kattavuutta ei toimintakertomuksessa ilmoiteta, mutta lautakunnan pöytäkirjan perusteella se oli 100 %. Sekä sanallisten että numeeristen arvioiden perusteella on pääteltävissä, että lautakunnan jäsenet kokevat työnsä mielekkäänä ja ovat työskentelyolosuhteisiinsa tyytyväisiä. Kokonaisarvionaan tarkastuslautakunta toteaa varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnalle asetettujen tavoitteiden toteutuneen erinomaisesti sekä taloudellisesti että toiminnallisesti, mitä saavutusta korostaa arviointivuoden kuluessa toteutettu hallinnollinen uudistus varhaiskasvatuspalveluiden tultua osaksi lautakunnan toimialaa. 20 (27)

21 Vapaa-aikalautakunta Vapaa-aikalautakunta on toiminut toimintatuloilla ja kuluilla arvioituna muutetun talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 38,7 % ( ) ennakoitua suuremmat ja menot 3,4 % ( ) ennakoitua pienemmät. Nettomenot jäivät 6,2 % ( ) alkuperäistä ja 7,3 % ( ) muutettua talousarviota pienemmiksi. Toimintakertomuksen perusteella vapaa-aikalautakunnalle asetetut tavoitteet ovat toteutuneet seuraavasti: Vapaa-aikalautakunta on varsin hyvin onnistunut tavoiteasettelun toteutuksessa. Palvelujen käyttäjän eli kuntalaisen kannalta palvelutasoa ja määrää on ylitetty useimmilla toimintaaloilla asetettuihin tavoitteisiin nähden. Mm. sairauspoissaolot tavoite alle 10, toteutuma 6,38. Muina havaintoinaan vapaa-aikalautakunnan toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa: Esittelijäkysymykseen kulminoituvat henkilöstöongelmat ovat ratkaisuyrityksistä huolimatta edelleen olemassa ja vaikeuttavat huomattavasti normaalia toimintakäytäntöä ja päätöksentekoprosessia. Hallinnon tulisi kiirehtiä ratkaisua, jolla tilanne voitaisiin normalisoida. Lautakunnan itsearvioinnin kattavuus oli 100 %. Numeerisessa arvioinnissa heikoimman arvosanan sai väittämä Vapaa-aikalautakunta saa kokouksissaan riittävästi asiantuntijatietoa viranhaltijoilta. Sanalliset arvioinnit esitettiin sekä toimintakertomuksessa että lautakunnan pöytäkirjassa tiivistetyssä muodossa. Kokonaisarvionaan tarkastuslautakunta toteaa vapaa-aikalautakunnan toiminnallisten tavoitteiden toteutuneen kohtuullisen hyvin ja taloudellisten tavoitteiden erinomaisesti Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta on toiminut toimintamenoilla ja kuluilla arvioituna muutetun talousarvionsa puitteissa. Toiminnan tuotot olivat 6,8 % ( ) ennakoitua suuremmat ja kulut 0,02 % (803 ) ennakoitua suuremmat. Nettomenot nousivat 2,9 % ( ) alkuperäistä talousarvioita suuremmiksi, mutta jäivät 4,7 % ( ) muutettua talousarviota pienemmiksi. Toimintakertomuksen perusteella tekniselle lautakunnalle asetetut toiminnalliset tavoitteet valtaosin toteutuivat. Vajavaisesti toteutuivat henkilöstön osaamiseen liittyvät tavoitteet: esimieskoulutuksen ja täydennyskoulutuksen määrät sekä tiimien osaamiskartoitukset. Sairauspoissaolot ovat vuoden 2008 suotuisan kehityksen jälkeen nousseet jälleen hieman tavoitetason yläpuolelle. Myöskään palveluprosessien kuvaaminen ja tiimien osaamiskartoitukset eivät ole arviointivuoden aikana edistyneet 21 (27)

22 Muina havaintoinaan teknisen lautakunnan toiminnasta tarkastuslautakunta toteaa: Teknisen toimen kunnossapitohoidossa olleiden teiden talviaurausten laatu on saanut kiittävää kuntalaispalautetta. Kilpailuttaminen ja hankintasopimusten teko sekä erityisesti hankintapäätösten tiedoksi saattaminen kaikille tarjouskilpailuun osallistuneille, johon asiaan tarkastuslautakunta jo vuoden 2008 arviointikertomuksessa kiinnitti huomiota, ei ole kaikilta osin edelleenkään tapahtunut hankintalainsäädännön ja muiden säännösten mukaisesti (tilintarkastajan muistiot ja ). Jo usean vuoden aikana osa valvovan viranomaisen toimenpidekehotuksista lain edellyttämien korjausten suorittamiseksi on jäänyt vaille asianmukaista huomiota (ilmastointikanavien puhdistukset, vuokra-asuntojen, keittiötilojen ja leikkikenttien korjaustarpeet, jätepisteiden siistimistarpeet). Paitsi terveydellistä ja toiminnallista haittaa laiminlyönnit ovat kuormittaneet tarpeettomasti heikosti resursoitua valvovaa viranomaista. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan laiminlyönneillä on ollut merkittävä rooli myös teknisen ja ympäristötoimen yhteistyöongelmissa. Risujen, oksien ja käsittelemättömän puutavaran vastaanottopistettä on käytetty väärin, koska alueen käyttöä on valvottu puutteellisesti. Pogostan yläasteella (ent. Parppein koulu) vuonna 2007 tapahtuneen tulipalon jälkihoito on jäänyt kesken ja vakuutuskorvaukset saamatta. Teknisen lautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat ovat tiedollisesti erittäin niukkoja ja valtaosa liiteaineistoista jaetaan lautakunnan jäsenille taustamateriaalina, joka ei ole valtuutettujen ja kuntalaisten saatavilla. Asiantila heikentää demokratian toimivuutta, kuntalaisten tiedonsaantia sekä mahdollisuuksia valvoa lautakunnan ja erityisesti delegoidulla vallalla toimivien viranhaltijoiden päätöksentekoa. Asiakasnäkökulman huomioon ottamisessa on ollut kuntalaispalautteen perusteella toivomisen varaa. Lautakunnan itsearvioinnin kattavuutta ei toimintakertomuksessa kerrota ja sanalliset arviot puuttuvat. Päätöspöytäkirjoissakaan tarkempaa tietoa ei ole, koska itsearvioinnin tulokset on muista lautakunnista poiketen saatettu vain lautakunnan jäsenten tietoon Tiedoksi esiteltävänä asiakirjana. Kokonaisarvionaan tarkastuslautakunta toteaa valtuuston tekniselle lautakunnalle asettamien toiminnallisten tavoitteiden toteutuneen keskimäärin kohtalaisen hyvin ja eräiltä osin kiitettävästi. Parantamisen varaa kuitenkin esiintyy mm. asiakasnäkökulman huomioon ottamisessa, valvontaviranomaisen esittämien korjausvelvoitteiden toteuttamisessa sekä päätöksenteon pohjana olevan tiedon saatavuudessa. 22 (27)

23 4.4. Investointitavoitteet ja niiden toteutuminen Arviointivuosi oli vähäisten investointien vuosi. Vuoden mittaan tehtiin merkittäviä pienennyksiä investointisuunnitelmiin eivätkä kaikki muutettuunkaan talousarvioon sisältyneet investoinnit toteutuneet. Myös tulopuolen suunnitelmat toteutuivat heikosti. Vain Mekrijärvi-Pötönvaara viemärihankkeeseen saatiin euron valtionapu. Ainoa yli euron investointikohde oli Pääskynpesän uimahallin korjaus, joka jatkui vuoden 2010 puolelle. Kaikkiaan investointien nettomenot olivat vajaat 1,5 milj. euroa. Merkittävä osa hankkeista onnistuttiin toteuttamaan suunniteltua pienemmillä kustannuksilla Kunnan taloudellisen aseman kehittyminen Kunnan taloutta kuvaavat keskeiset tunnusluvut ovat kehittyneet vuosina seuraavasti: Tuloslaskelma Toimintatuotot/-kulut, % Vuosikate / poistot, % Vuosikate, e/asukas Verotulot yhteensä (1.000 e) Valtionosuudet (1.000 e) Tase Omavaraisuusaste, % Lainakanta (1.000 e) Lainat, e/asukas Rahoituslaskelma Investointien tulorahoitus, % Kassan riittävyys, pv Konsernitase Omavaraisuusaste, % Lainakanta (1.000 e) Lainat, e/asukas Asukasmäärä Vuonna 2009 kunnan taloudessa on tapahtunut selkeä käänne heikompaan suuntaan. Vuosikate on puoliintunut edellisen vuoden 3,0 milj. eurosta 1,5 milj. euroon. Heikennys on syntynyt toimintakulujen kasvusta. Tasapainossa olevan talouden tunnusmerkkiä, jolloin vuosikate vastaa suunnitelman mukaisia poistoja, ei ole aivan saavutettu. Uutta korollista lainaa ei ole nostettu vuoden 2009 aikana ja entisiä lainoja on lyhennetty suunnitelman mukaisesti. Kunnan maksuvalmius on ollut kunnossa. Kertyneet taseen ylijäämät vuoden 2009 lopussa ovat 4,1 milj. euroa. Konsernitilinpäätöksen lukujen kehitys mukailee kunnan tilinpäätöstietojen suuntaa, koska kunnan luvuilla on olennainen painoarvo konsernissa. 23 (27)

24 4.6. Kunnan määräysvallassa oleville yhteisöille asetettujen tavoitteiden toteutuminen Kiinteistö Oy Pogostan Vuokratalojen sekä Pohjois-Karjalan Kuntoutussäätiö/Pääskynpesän osalta riskienhallintaa on arviointivuoden aikana hoidettu tehostetusti kunnanhallituksen terävöitettyä konserniohjausta. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan tiukkaa konserniyhteisöiden ohjausta on syytä jatkaa myös tulevina vuosina, jotta toimintakertomuksen lopussa todetut konserniyhteisöiden sekä Pohjois-Karjalan Kuntoutussäätiöön liittyvät riskit onnistuttaisiin torjumaan. Muiden asuntoyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden tilikauden tuloksen informaatioarvo on vähäinen, koska tilikauden tulokseen voidaan vaikuttaa mitoittamalla pysyvistä vastaavista kirjattavat poistot tulokseen nähden sopiviksi. 5. Tarkastuslautakunnan tarkastustoimintaan perustuvat muut havainnot 5.1. Tavoitteiden asettaminen ja toimintakertomus Kunnanvaltuusto on asettanut vuoteen 2015 ulottuvat tavoitteet, jotka on hyväksytty myös vuotta 2009 koskevassa talousarviossa ja toimintasuunnitelmassa. Näiden pitempiaikaisten tavoitteiden saavuttamista ei kuitenkaan ole vuoden 2009 toimintakertomuksessa systemaattisesti seurattu. Tästä syystä arvioinnin suorittaminen osoittautui eräiltä osin työlääksi tehtäväksi, koska lautakuntien tavoitteet vuodelle 2009 olivat hyvin yksilöllisiä ja ottivat varsin eri tavoin huomioon pitemmän aikavälin tavoitteet. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan lautakuntien vuotuista tavoitteenasettelua sekä toimintakertomusta tulisi yhteismitallistaa ja ohjeistaa sekä ottaa myös pitemmän aikavälin tavoitteet huomioon. Toimintakertomuksen laatiminen vuotuisen sekä pitkäjaksoisemman tavoitteenasettelun tarkasteluna todennäköisesti helpottaisi kulloistenkin toiminnallisten tulosten arvioimista Henkilöstön mitoitus ja kustannukset Henkilöstöä koskevat tiedot on koottu henkilöstöraporttiin, jossa henkilöstön määrällistä kehitystä seurataan voimassa olevien palvelussuhteiden määrillä eli seurannan kannalta informaatioarvoltaan heikolla menetelmällä. Ongelmaa havainnollistaa se, että kaikkien työsuhteiden määrä on vuodesta 2007 lähtien kasvanut 33:lla ja vakituisten työsuhteiden osalta 18:lla. Todennäköisesti työkuukausien määrä ei kuitenkaan ole kasvanut, koska kuntaorganisaation määrätietoisena tavoitteena on ollut jo vuosia henkilöstömäärän pienentyminen asukasmäärän pienetessä. Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan henkilöstön määrää tulisi jatkossa seurata myös henkilötyövuosina vastaavalla tavalla kuin tapahtuu mm. Juuassa ja Liperissä. 24 (27)

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus Mäntyharju Pöytäkirja 1/2016 1 (12) Aika 05.04.2016, klo 09:05-11:00 Paikka Terveyskeskuksen kokoushuone Sopukka Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 3/2016 Kokousaika: 17.5.2016 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 65 19.06.2017 Tekninen lautakunta 79 31.08.2017 Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 19.06.2017 65 TARK.LTK

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET VUODEN 2009 TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1. TALOUTTA JA TOIMINTAA KOSKEVAT OHJEET JA SÄÄNNÖT Kaupungin taloudenhoitoa ja sen järjestämistä ohjaavat kuntalain 8. luku, kirjanpitolaki ja asetus, kirjanpitolautakunnan

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 4/2015 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 1 Keski-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustolle Tarkastuslautakunnan ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2014 Mikä on hyvä tavoite: Hyvä tavoite toteuttaa kuntalaisen tarpeita, on realistinen mutta tarpeeksi haastava,

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 2/2015 Kokousaika: 20.4.2015 klo 13.00 16.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2013 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA 1.1. Kokoonpano Kuntalain 121.1 :n mukaan kunnanvaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS. Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2010 1 (39)

ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS. Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2010 1 (39) ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2010 1 (39) SISÄLLYSLUETTELO 1 Ilomantsin kunnan hallinnon ja talouden tarkastus...

Lisätiedot

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA

Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN TILINTARKASTUKSESTA AIKA 30.5.2018 klo 9:00 13:04 PAIKKA Kunnanvirasto kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 17 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI TILIKAUDEN 2017 25 TILINTARKASTUKSESTA 18 HEINÄVEDEN KUNNAN

Lisätiedot

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017 Kangasniemi Pöytäkirja 3/2018 1 (14) Aika 18.05.2018, klo 12:30-15:00 Paikka Kangasniemen kunnantalo, kunnanhallituksen huone Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 16 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012 salainen 31 11.06.2013 195 18.06.2013 Tilintarkastuskertomus 2012 Khsal 31 Tarkastuslautakunta 42 5.6.2013 ja kunnanjohtaja ovat laatineet vuoden 2012 tilinpäätöksen, joka sisältää toimintakertomuksen,

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2018 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-17:20 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Someron kaupunginvaltuustolle TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 1. 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2015 Kokousaika: 18.5.2015 klo 13.00-16.00 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Luumäen kunta Loppuraportti 2013

Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Luumäen kunta Loppuraportti 2013 Tarkastuslautakunta 10.4.2014 BDO Audiator Oy JHTT, KHT Ulla-Maija Tuomela Hallinnon tarkastus Valtuuston ja hallituksen pöytäkirjat 2013 Tarkastuksessa on käyty läpi pöytäkirjat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Tarkastuslautakunta. Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (14) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-15:45 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone, kaupungintalon 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015

MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI Tarkastuslautakunta MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNGINVALTUUSTOLLE TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2015 1. Tarkastuslautakunta Tarkastuslautakuntaan kuuluvat puheenjohtajana

Lisätiedot

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla.

Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Tarkastuslautakunta 14.04.2015. Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04. Kunnantalo, kokoushuone Kalla. Mäntyharju Pöytäkirja 1/2015 1 (9) Aika 14.04.2015, klo 14:00-17:04 Paikka Kunnantalo, kokoushuone Kalla Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Arviointikertomus

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 3/2017 Kokousaika: 19.4.2017 klo 12.00 15.45 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Minna Yli-Kujala, varajäsen

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 112 27.03.2017 Kunnanvaltuusto 51 29.05.2017 Vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen 972/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 112 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2015 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA

2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA ARVIOINTIKERTOMUS 2016 ALAVIESKAN KUNNAN TARKASTUSLAUTAKUNTA Tarkastuslautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista ja kuntalaisten tarvitsemien palveluiden

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista / 3/

Muonion kunta Esityslista / 3/ Muonion kunta Esityslista / 3/2016 Kokouskutsu 12.5.2016 Tarkastuslautakunnan kokous Aika to klo 16.30 Paikka Valtuustosali Kutsutut Anne-Mari Keimiöniemi puheenjohtaja Juha Särkijärvi varapuheenjohtaja

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 1 (5) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2017 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten johdosta tehtyjen

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 4/2016 Kokousaika: 5.9.2016 klo 13.00 15.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007

HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 0 02 01.1 HELSINGIN KAUPUNGIN HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä maaliskuun 28 p:nä 2007 Tarkastustoimi 1 Tarkastusjärjestelmä 2 Toimiala Helsingin kaupungin ulkoisessa

Lisätiedot

Mäntyharju Pöytäkirja 4/ (8) Tarkastuslautakunta Aika , klo 14:08-16:06. Yhtenäiskoulun atk-luokka.

Mäntyharju Pöytäkirja 4/ (8) Tarkastuslautakunta Aika , klo 14:08-16:06. Yhtenäiskoulun atk-luokka. Mäntyharju Pöytäkirja 4/2016 1 (8) Aika 10.05.2016, klo 14:08-16:06 Paikka Yhtenäiskoulun atk-luokka Käsitellyt asiat 18 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 19 Pöytäkirjan tarkastus 20 Arviointikertomus

Lisätiedot

Tarkastusta koskevat säännökset uudessa kuntalaissa

Tarkastusta koskevat säännökset uudessa kuntalaissa Tarkastusta koskevat säännökset uudessa kuntalaissa Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Sari Korento kehittämispäällikkö Uusi kuntalaki (410/2015) Voimaan 1.5.2015» Taloussäännöksiä sovelletaan vuodesta 2015»

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta TERVEYDENHUOLON KY. 1 Kokousaika Ti 31.5.2016 klo 15.00 18.30 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja Anne-Mari Keimiöniemi,

Lisätiedot

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille.

Kokouskutsu on lähetetty sähköpostina kunnanvirastoon, mistä se on toimitettu edelleen tarkastuslautakunnan jäsenille. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 5/2015 Kokousaika: 16.11.2015 klo 13.00 15.40 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Kuntalain mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä.

Kuntalain mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013-2016 Pöytäkirja 2/2016 Kokousaika: 13.4.2016 klo 13.00 16.30 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/ SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 3/2019 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 18 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 19 KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 3 20 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 21 TILINTARKASTUSKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS

MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS MERIKARVIAN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2018 ARVIOINTIKERTOMUS SISÄLLYSLUETTELO: 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA... 2 1.1. Kokoonpano... 2 1.2. Tehtävät, toiminnan tarkoitus sekä tavoitteet... 2 1.3. Yhteys tilintarkastajaan...

Lisätiedot

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009

Ulkoinen tarkastus. Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala. Tampereen kaupunki 19.2.2009 Ulkoinen tarkastus Tarkastuslautakunta Kaupunginreviisori Erja Viitala 1 Kuntaorganisaation valvontajärjestelmä OMAEHTOINEN VALVONTA ULKOINEN VALVONTA valtuuston alainen Tavoitteiden arviointi JHTT tilintarkastus

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUKSEN 2012 ESITTELY

ARVIOINTIKERTOMUKSEN 2012 ESITTELY ARVIOINTIKERTOMUKSEN 2012 ESITTELY VALTUUSTO 20.5.2013 Ritva Erkama Kausien 2005-2008 sekä 2009-2012 tarkastuslautakunnan puheenjohtaja KAUPUNGIN TALOUS JA TUOTTAVUUS Kaupungin haasteina: menojen kasvaminen

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 1. SITOVUUDEN MÄÄRITTELY Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava valtuuston hyväksymää talousarviota. Talousarvion käyttötalousosassa on asetettu kunnan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (12) Tarkastuslautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (12) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:30-15:50 Paikka KYS, Auditoriorakennus Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna Olkkonen, puheenjohtaja Marja Berg,

Lisätiedot

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET

Kivijärven kunta Khall Liite nro 1. TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET TALOUSARVIO 2018 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJEET 1 SISÄLLYS 1. TALOUTTA OHJAAVAT SÄÄNNÖKSET... 3 1.1. Kuntalaki... 3 1.2. Hallintosääntö ja konserniohjeet... 3 1.3. Täytäntöönpano-ohjeet... 3 2. TALOUSARVION NOUDATTAMINEN...

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17 Iitin kunta Pöytäkirja 4/2015 1 Tarkastuslautakunta 27.04.2015 Aika Maanantai 27.04.2015 klo 18:00-20:00 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 1/2017 Kokousaika: 2.2.2017 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO PÖYTÄKIRJA 6/2007 1 77 HALLINNON JA TALOUDEN TARKASTUSSÄÄNNÖN MUUTTAMINEN Khs 2006-1644 Esityslistan asia Kj/6 Kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/

SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/ SUOMUSSALMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2019 54 Tarkastuslautakunta 05.09.2019 AIKA 12:53-14:38 PAIKKA Kunnanhallituksen kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 37 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 56 38 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Kokoustiedot. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Aika torstai klo 14:00-16:20. Kaupungintalo, kabinetti 2.

Kokoustiedot. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (10) Tarkastuslautakunta. Aika torstai klo 14:00-16:20. Kaupungintalo, kabinetti 2. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (10) Julkinen Kokoustiedot Aika torstai klo 14:00-16:20 Paikka Kaupungintalo, kabinetti 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Anna Olkkonen, puheenjohtaja Marja

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 AIKA 15.11.2017 klo 13:00 PAIKKA Sodankyläntie 1 A KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 16 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 17 KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMISTOIMET

Lisätiedot

Kunnan talouden perusteet. Luottamushenkilöiden koulutus Sirkka Lankila

Kunnan talouden perusteet. Luottamushenkilöiden koulutus Sirkka Lankila Kunnan talouden perusteet Luottamushenkilöiden koulutus 11.2.2013 Sirkka Lankila Valtuusto ja kunnan talous Valtuusto päättää kunnan talouden ja rahoituksen perusteista eli valtuusto käyttää kunnassa budjettivaltaa

Lisätiedot

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille

Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille Kunnanvaltuusto 65 25.06.2013 Vastuuvapauden myöntäminen vuosien 2011-2012 aikana toimineelle kunnanhallitukselle ja kunnanjohtajalle sekä muille tilivelvollisille KVALT 65 Khsal 31 Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1

Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 Ulvilan kaupunki Pöytäkirja 3/2016 1 Aika 26.4.2016 klo 14:08 17:59 Paikka Kokoustila K1-K2, kaupungintalo Käsitellyt asiat: Pykälä Asia Sivu 53 54 55 56 57 Tilintarkastusyhteisön raportin esittely tilinpäätöksen

Lisätiedot

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on 1 (5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 28.1.2008 hyväksymä. Voimassa 1.3.2008 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Ilomantsin kunnan lapsiasiaintyöryhmän perustaminen vuosille 2013-2016

Ilomantsin kunnan lapsiasiaintyöryhmän perustaminen vuosille 2013-2016 Kunnanhallitus 113 15.04.2013 Perusturvalautakunta 58 16.05.2013 Kunnanhallitus 170 19.08.2013 Kunnanhallitus 34 02.02.2015 Ilomantsin kunnan lapsiasiaintyöryhmän perustaminen vuosille 2013-2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallintopalvelut KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN TIEDOTE 1 KAUHAVAN TALOUS PÄÄTYI ENNÄTYSTULOKSEEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2017 oli noin 0,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2018 esiteltävä vuoden 2017 tilinpäätös on

Lisätiedot

Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 3/2013

Tarkastuslautakunta Pöytäkirja 3/2013 Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2009-2012 Pöytäkirja 3/2013 Kokousaika: 15.5.2013 klo 13.00-14.50 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Risto Björn, puheenjohtaja Erkki Ojala, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (11) Tarkastuslautakunta. Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (11) Julkinen Kokoustiedot Aika keskiviikko klo 14:00-14:45 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Lisätietoja Saapuvilla olleet jäsenet Hilkka

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 80 Kokousaika 29.9.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 69 70 71 72 73 74 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle

Dnro:375/ /2013 Ehdotus kunanhallitukselle Dnro:375/02.02.01/2013 Ehdotus kunanhallitukselle 27.6.2016 Perusturvan sisäisen valvonnan suunnitelma vuodelle 2016 Sisällys 1. JOHDANTO 2 1.1. Sisäisen valvonnan, ulkoisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 Kunnanvaltuusto 46 27.06.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 26.4.2017 1 Kokousaika Pe 28.4.2017 klo 16.00 19.10 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS. ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS ILOMANKA 15.5.2014 47

ARVIOINTIKERTOMUS. ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS ILOMANKA 15.5.2014 47 ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS ILOMANTSIN KUNTA Tarkastuslautakunta ARVIOINTIKERTOMUS Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2013 Toiminnallisten ja

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone 17.5.2017 1 (5) Tarkastuslautakunnan kokous 17.5.2017 Aika keskiviikko 17.5.2017 klo 9.00 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsiteltävät asiat Asia ja otsikko 1. Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja. Kaupunginhallitus 78 08.03.2016 Kaupunginhallitus 97 22.03.2016 Tarkastuslautakunta 60 23.05.2016 Valtuusto 31 21.06.2016 Tilinpäätös ja vastuuvapaus vuodelta 2015 960/02.55/2016 KH 08.03.2016 78 Kuntalain

Lisätiedot

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080.

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080. HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA Kunnanhallituksen antamat toimintakertomusta koskevat ohjeet Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomus on osa kunnan virallista tilinpäätöstä. Toimintakertomuksen

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015

TERVEYDENHUOLON KY. Tarkastuslautakunta 29.4.2015 TERVEYDENHUOLON KY. 1 Kokousaika Ke 29.4.2015 klo 14.00 16.54 Paikka Muonion kunnanvirasto, valtuustosali Jäsenet: Läsnä Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Birgitta Eira. puheenjohtaja Anne-Mari Keimiöniemi,

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2. Kunnanvaltuusto

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2. Kunnanvaltuusto ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2 Kunnanvaltuusto Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Maanantai 21.6.2010 kello 18.00 18.35 Puumilan Taitotalo Mäkipää Lea, puheenjohtaja Björn Risto, I

Lisätiedot

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.

VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12. VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksymät 16.12.2013 153 VAASAN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

/,; - RAUTAVAARAN KUNTA Poytakfrja 4/20 14 20. Tarkastuslautakunta. KOKOUSAIKA Maanantai 19.5.2014 kb 13.00 18.20

/,; - RAUTAVAARAN KUNTA Poytakfrja 4/20 14 20. Tarkastuslautakunta. KOKOUSAIKA Maanantai 19.5.2014 kb 13.00 18.20 l8kohdalla KASTUS Matti Matikainen Varapuheenjobtaja KOKOUSAIKA Maanantai kb 13.00 18.20 KOKOUSPAIKKA Kunnantalo. kunnanhallituksen kokoushuone SAAPUVILLA OLLEET Eero Kukkonen Puheenjobtaja LAILLISUUS

Lisätiedot

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018

ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018 Tarkltk 6.5.2019 5 LIITE 1 1 (6) ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2018 Ypäjän kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Tarkastuslautakunnan tehtävä, kokoonpano ja työskentely. 2 2. Edellisten vuosien arviointikertomusten

Lisätiedot

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018

1 Tarkastuslautakunta PÖYTÄKIRJA 2/2018 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA Torstai 17.5.2018 klo 09.00 10.45 KOKOUSPAIKKA Kunnantalo, Virastotie 5 A, Kivijärvi LÄSNÄ Teuvo Rekonen puheenjohtaja Airi Sorsamäki jäsen Aira Hakkarainen jäsen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2013 2016 Työohjelma 2016 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kaupunginhallitus 156 03.04.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 37 02.05.2017 Tarkastuslautakunta 2013-2017 44 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 32 22.05.2017 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2016 149/02.06.01.03/2017

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma

Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma 2017-2021 1. Yleistä Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot