TERVETULOA NAANTALIN OPISTOON!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERVETULOA NAANTALIN OPISTOON!"

Transkriptio

1 TERVETULOA NAANTALIN OPISTOON! Tervetuloa joukkoon! Mukavaa, että olet tullut tuntiopettajaksi opistoomme. Opiston opettajan työ on mielenkiintoista ja haastavaa. Työssä tulee vastaan monia yllättäviäkin tilanteita ja kysymyksiä. Tämä opas yrittää vastata joihinkin tavallisimpiin kysymyksiin. NAANTALIN OPISTO OPISTO LÄHELLÄSI! Naantalin opisto on Naantalin kaupungin omistama vapaan sivistystyön oppilaitos, jonka toimialueena on koko Saaristo-Naantali eli Naantali ja sivupisteet Merimasku, Rymättylä, Velkua ja Livonsaari. Asukkaita opiston toiminta-alueella on n Opisto toimii elinikäisen oppimisen periaatteella tarjoten yleissivistävää ja ammatillisesti täydentävää koulutusta aikuisille ja taiteen perusopetusta kuvataiteessa 6-16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Lisäksi opistolla on laaja musiikin ja kädentaitojen opetustarjonta sekä lapsille että aikuisille. Opistossa voi opiskella myös avoimen yliopisto-opetuksen opintoja. Naantalin opisto järjestää lisäksi työnantajien tilaamaa koulutusta sekä tekee yhteistyötä koulujen, kulttuuritoimen, kirjaston, seurakunnan sekä kolmannen sektorin kanssa. Opisto kuuluu Turun seudun ILO OPPIA kansalaisopistoverkostoon. Naantalin opiston monipuolinen opetustarjonta pyrkii vastaamaan paikalliseen opiskelukysyntään. Opetuksen pääpaino on taito- ja taideaineissa, kielten opetuksessa, tietotekniikassa, musiikissa ja liikunnassa. Opistossa opiskelee n opiskelijaa ja n kurssilaista vuosittain. Opiston opetustuntimäärä on opetustuntia vuodessa. Opistossa työskentelee kaksi (rehtori, 70 % opistosihteeri, 60 % iltavahtimestari) päätoimista työntekijää sekä vuosittain n. 80 määräaikaista eri alojen tuntiopettajaa. Naantalin opisto on kansalaisopisto. Kansalaisopisto on vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa mahdollisuuksia elinikäiseen, omaehtoiseen oppimiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen. Kansalaisopistosta säädetään laissa vapaasta sivistystyöstä (1998/632): - Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. - Vapaana sivistystyönä järjestettävän koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista. Vapaassa sivistystyössä korostuu omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus. OPISTON YHTEYSTIEDOT Naantalin opisto Käyntiosoite: Kalevanniemen koulu, Opintie 2, Naantali Postiosoite: Naantalin opisto, PL 43, Naantali

2 Toimiston aukioloajat: ma-to klo ja toimikausien aikana myös klo Perjantaisin toimisto on suljettu. Rehtori Erja Launiala puh , Opistosihteeri Paula Neuvonen puh , tai Iltavahtimestari Mika Nieminen puh (tavattavissa opiston toimikausien aikana klo ), Olemme myös Facebookissa. OPISTON TYÖKAUDET Opetus alkaa suurimmassa osassa opetusryhmiä 9.9. alkavalla viikolla ja kevätkaudella 6.1. alkavalla viikolla. Kurssien alkamisajankohdat ja laajuudet löytyvät opinto-ohjelmasta kunkin kurssin kohdalta. Syyslomaviikolla (vko 42 to-su) ei ole lapsiryhmissä opetusta. Muut ryhmät kokoontuvat normaalisti. Talvilomaviikolla ( vko 8, ) ei ole opetusta. Kiirastorstaina ei ole opetusta. OPETTAJANA NAANTALIN OPISTOSSA Opintoryhmän koko Toiminnan kesto Päiväkirja Vähimmäisopiskelijamäärä, jolla kurssi aloitetaan on merkitty työsopimukseen. Kurssi alkaa, mikäli kurssille on ilmoittautunut ennakkoon vähintään sopimuksessa ilmoitettu minimimäärä. Kurssin tuntimäärä on merkitty päiväkirjaan ja työsopimukseen. Ryhmä jatkaa toimintaansa kunnes tunnit on pidetty. Tuntimäärää ei saa ylittää eikä alittaa, vaan toiminnan on oltava opetusohjelman mukaista. Päiväkirjassa on valmiina opiskelijaluettelo, jonka opettaja tarvittaessa täydentää. Päiväkirjaan merkitään opiskelijoiden läsnäolokerrat ja opetuskerran aihe.

3 Päiväkirja on virallinen dokumentti, johon merkinnät pitää tehdä arkistokelpoisella kynällä (normaali mustekynä ei lyijykynä tai värikynä). Taiteen perusopetuksessa (kuvataidekoulu) opettaja tekee työsuunnitelman opetussuunnitelman perusteiden pohjalta ja toimittaa lukukauden päätteeksi lisäksi toimistoon yhteenvedon opetuksen sisällöstä opetuskerroittain (päiväkirja). Taiteen perusopetuksen oppilaat tekevät itsearvioinnit lukuvuoden lopussa erillisellä lomakkeella (saa toimistosta keväällä 2014), jotka opettaja toimittaa toimistoon. Päiväkirjoja tarvitaan toisinaan mm. laskutusepäselvyyksissä, joten läsnäolokertojen merkinnässä on oltava mahdollisimman huolellinen. Päiväkirjat ovat dokumentti, jonka pohjalta opiskelijoille tehdään mm. todistuksia. Myös Tilastokeskuksen ja Opetushallituksen tilastoja ja opettajan eläkekertymän ilmoittamista varten Kelalle tietojen on oltava oikein. Opettaja toimittaa päiväkirjan opiston toimistoon välittömästi syyskauden opetuksen loppuessa ja samoin kevätkauden päättyessä tai heti lyhyemmän kurssin päätyttyä. Vasta tämän jälkeen hänelle maksetaan viimeinen palkka. Muutoksista ilmoittaminen ja sijaisjärjestelyt Mikäli opintoryhmän kokoontumisajoissa ja tuntimäärissä tapahtuu muutoksia, on niistä ilmoitettava opiston toimistoon tai rehtorille. Sijaisjärjestelyistä sovitaan rehtorin kanssa. Huolehdithan, että kaikilla opintoryhmän opiskelijoilla on tieto muutoksista. Opettajan sairastuessa äkillisesti, ei aina pystytä hankkimaan sijaista nopealla aikataululla. Oppituntien korvaamiskerta sovitaan opintoryhmän kanssa. Oppitunnin pituus ja tauot Oppitunnin pituus on 45 minuuttia. Tuntipalkka sisältää 45 min. opetuksen ja tuntien suunnittelun. Kolme - viisi oppituntia kestävissä kokoontumiskerroissa pidetään vähintään yksi 15 min. tauko ja kuusi oppituntia kestävissä kokoontumisissa kaksi 15 min. taukoa tai yksi 30 min. tauko. Opettaja sopii ryhmän kanssa taukojen pitämisestä ja rytmittämisestä. Opintoryhmän vähimmäiskoon alittuminen/opettajan irtisanominen Opettaja ottaa yhteyttä rehtoriin, kun opintoryhmän koko on kolme kertaa jäänyt alle vähimmäismäärän. Tällöin harkitaan yhdessä rehtorin kanssa opintoryhmän jatkoa. Jos ilmoittautuneiden määrä kurssin alkaessa on alle työsopimukseen merkityn vähimmäismäärän, kurssia ei aloiteta. Jos opintoryhmä jostakin syystä joudutaan keskeyttämään (erittäin poikkeuksellista), opiskelijoille palautetaan jäljellä olevista opetustunneista kertyvä opintomaksu tai tarjotaan mahdollisuutta osallistua toiselle kurssille.

4 Kopionti Tilat ja ovet ym. Uusi tuntiopettaja Rikostaustaote Palkanmaksu Kurssimaksuun sisältyy n valokopiota. Ylimääräisistä ja värikopioista peritään tapauskohtaisesti erillinen maksu. Kalevanniemen koulutalossa on iltavahtimestari, joka huolehtii opiston toimikauden aikana ovien ja ikkunoiden sulkemisesta. Viikonloppukursseilla opettajalle saatetaan antaa opetustilaan avain, ja opettajan tehtävänä on huolehtia opetustilasta. Avain noudetaan erikseen sovittavalla tavalla. Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan sekä Kanta-Naantalin muiden kuin Kalevanniemen koulujen avaimet kuitataan palvelupisteistä tai iltavahtimestarilta, ja kurssin päätyttyä ne myös palautetaan sinne. Liikuntatilojen pisara-avaimet on ajastettu opiston vuoron käyttöajaksi. Opetus- ja varastotilojen siisteydestä ja järjestyksestä huolehtiminen on opettajan ja opiskelijoiden vastuulla. Hyvä järjestys luo opetustiloihin viihtyisyyttä, helpottaa kiinteistö- ja siivoushenkilöstön työtä ja parantaa työturvallisuutta. Opetustiloissa on opiston lisäksi usein myös muuta toimintaa, joten hyvä järjestys parantaa myös muiden toimijoiden opetuksen sujuvuutta ja yhteistyötä Koulujen liikunta-alustat eivät ole opiston kurssilaisten käytettävissä. Ansioluettelo ja todistusjäljennökset suoritetuista tutkinnoista sekä verokortti toimitetaan opiston toimistoon opistosihteeri Paula Neuvoselle. Lisäksi alle 16 vuotiaita opettavien opettajien on esitettävä rikostaustaote. Alle 16- vuotiaiden kanssa työskentelevän opettajan on esitettävä rikostaustaote, jos henkilö palkataan vähintään kolme kuukautta (3 kk) kestävään työsuhteeseen pysyväisluontoisesti tai tehtävään olennaisesti kuuluu työskentelyä lasten kanssa. Ote on maksullinen. Otteen voi tilata Oikeusrekisterikeskuksesta: Oikeusrekisterikeskus PL 157, Hämeenlinna, fax tai Opisto noudattaa palkanmaksussa Opetusalan virka- ja työehtosopimusta (OVTES). Palkkaa ei tarvitse erikseen tilata, vaan se maksetaan automaattisesti työsopimuksessa vahvistettujen tuntien mukaisesti. Opettajan on ilmoitettava toimistoon, mikäli tunneissa tapahtuu muutoksia (tunteja jää jostain syystä pitämättä). Viimeinen palkkaa maksetaan, kun opettaja on toimittanut päiväkirjansa. Verokortti on toimitettava ajoissa, muutoin veroa pidätetään 60 %.

5 Matkakustannusten korvaaminen Tuntiopettajan oikeus matkakustannusten korvauksiin määräytyy KVTES:n ao. määräysten mukaan, kuitenkin seuraavin opistoa koskevin poikkeuksin (OV- TES osio F liite 12, 19). Matkakustannukset korvataan halvimman kulkuneuvon/yhteyden mukaan tuntiopettajan asunnosta tai toimipaikasta opiston työpisteeseen siltä osin kuin matkan pituus ylittää kuusi kilometriä. Samoin maksetaan matka takaisin. Matkakorvauksen saamiseksi on tuntiopettajan laadittava matkalasku. Matkalaskulomakkeet saa opiston toimistosta ja opiston verkkosivuilta. Matkalasku toimitetaan opiston toimistoon. Laskuun merkitään lähtöpaikka ja päätepiste. Oman auton kilometrit kirjataan täydellisesti (laskun tarkastajat tekevät viran puolesta 12 km/kerta omavastuuvähennyksen). KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJAN PALVELUSSUHTEEN EHDOT LYHYESTI Velvollisuudet ja noudatettava työehtosopimus Naantalin opiston tuntiopettajien työehdot on määritelty Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksessa = OVTES, osio F, liite 12. Tuntiopettaja otetaan antamaan työsopimuksessa mainittua opetusta. Tuntiopettajan velvollisuuteen kuuluu oppitunnin valmistelu, oppitunnin pito, oppituntiin välittömästi liittyvät muut työt sekä osallistuminen virkaehtosopimuksen mukaisiin opettajankokouksiin. Oppitunnin pituus on 45 minuuttia. Muissa tehtävissä kuin opetuksessa työtunnin pituus on 60 minuuttia. Tuntiopettaja on tarvittaessa tilapäisesti velvollinen tekemään myös muita sellaisia opiston toiminta- ja opetussuunnitelmassa vahvistettuja tehtäviä, jotka kiinteästi liittyvät opiston toimintaan hänen omalla alallaan ja jotka hänen koulutuksensa ja työkokemuksensa perusteella voidaan katsoa hänelle sopiviksi. Työsuhteen alkaminen Työsuhde alkaa tosiasiallisesti työhön ryhtymisestä lukien. Opisto on määritellyt jokaiselle opintoryhmälle vähimmäisopiskelijamäärän, jolla ryhmä käynnistetään. Työsuhde astuu voimaan, mikäli kurssin vähimmäisopiskelijamäärä täyttyy ennakkoilmoittautumisten aikana. Mikäli ennakkoilmoittautumisia ei tule riittävästi, työsuhde ei ala. Työsopimus: Tuntiopettaja ja opiston rehtori allekirjoittavat työvuodeksi, työkaudeksi tai lyhytkurssin ajaksi työsopimuksen. Opettajan on hyvä tarkistaa ja täydentää lomakkeen tiedot. Palkkaan vaikuttavista kelpoisuuksista (korkeakoulu- ja

6 opettajantutkinnot, aikuiskasvatuksen perusopintojen arvosana) on toimitettava todistuskopiot. Opiston toimistoon on ilmoitettava myös muutokset, peruutukset, sijaisuudet ym., jotka vaikuttavat mm. palkanmaksuun. Sairaslomatodistus on toimitettava rehtorille viimeistään viikon kuluessa sen kirjoittamisesta. Palkka Määräytyy OVTES:n mukaan (osio F, liite 12). Palkan maksua varten tuntiopettaja täyttää palvelussuhdeilmoituksen ja toimittaa opistolle verokirjan. Tuntiopettajan palkka maksetaan kerran kuukaudessa. Palkan maksupäivä on kuukauden 7. päivä vuoden 2013 loppuun saakka alkaen palkan maksupäivä on kuukauden 16. päivä. Lukukausien viimeinen palkka maksetaan opettajan palautettua päiväkirjansa. Naantalin opiston tuntiopettajien palkat alkaen A B(+10 %) C(+5%) a 27,03 29,72 28,36 b 25,65 28,22 26,56 c 24,34 27,29 25,55 a = ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet b = alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet, ammatillisten opintojen opettajan kelpoisuuden ja aineenopettajan kelpoisuuden omaavat c = kaikki muut tuntiopettajat C palkan saavat (A+5 %) saavat ne tuntiopettajat, jotka ovat suorittaneet aikuiskasvatustieteen perusopinnot B palkan (A+10 %) saavat ne tuntiopettajat, jotka omaavat kansanopiston tai kansalaisopiston päätoimisen opettajan kelpoisuuden tai ovat suorittaneet vähintään 60 opintopisteen (ent. 35 opintoviikkoa) laajuiset opettajan pedagogiset opinnot A palkan saavat kaikki muut tuntiopettajat SAIRAUSLOMA, PERHEVAPAA KVTES: Työntekijällä on oikeus saada työstä vapaata, jos hän on sairaudesta, vammasta tai tapaturmasta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi estynyt hoitamasta työtään. Työkyvyttömyydestä on esitettävä lääkärintodistus (tai terveydenhoitajan todistus). OVTES: Keskimäärin vähintään 14 tuntia viikossa opettavalle tuntiopettajalle maksetaan sairasajan ja äitiysvapaan palkka KVTES:n V luvun 2 ja 9 kohtien mukaan. Alle 14 tuntia viikossa opettavien tuntiopettajien oikeus äitiyslomaan ja palkalliseen sairauslomaan on työehtosopimuslain mukaan. Opetuksen peruuttaminen esim. opettajan sairastumisen vuoksi aiheuttaa usein opetukselle ja opiskelijoille harmia. Joskus peruuttaminen on kuitenkin ainoa vaihtoehto. Siksi sekä

7 opiston toimiston että kurssin opettajan on hyvä varautua etukäteen äkillisiin tilanteisiin. Kummallakin on hyvä olla hallussaan opiskelijoiden yhteystiedot. Kätevin viestiväline on kännykän tekstiviesti, jonka opistosihteeri lähettää opiskelijoille saatuaan tiedon opetuksen peruuntumisesta. Myös s-postilla on mahdollisuus tavoittaa opiskelija, mutta ei välttämättä välittömästi. Peruutuslapun vieminen ja kiinnittäminen opetustilan oveen on viimeinen joskus ainoa keino. Joillakin kursseilla tilapäinen sairaslomasijainen saattaa löytyä kurssin omista opiskelijoista, joten ilmoitathan meille jos sellainen on mahdollista! SÄHKÖINEN ASIOINTI Voit asioida kanssamme myös sähköisesti, www-sivuiltamme löydät seuraavat lomakkeet: Suunnittelulomake, matkalaskulomake, palvelussuhdeilmoitus ja palkanluonteiset palkkiot (=luentopalkkiot). Kotisivuillamme on myös ajantasaisin tieto opiskelijoille. Opisto on Facebookissa. Jos sinulla on esim. oppilastöistä kuvia, voit toimittaa niitä meille. Laitamme ne mielellään esille Facebookiin tai käytämme muussa markkinoinnissamme. Muistathan pyytää oppilailta luvan kuvaamisen ja töiden esittelyyn. KURSSIHALLINTO Ryhmäkoko: Opintoryhmän käynnistäminen ja toimiminen edellyttää riittävän määrän maksavia osallistujia. Ryhmäkoon minimimäärän näet työsopimuksestasi. Jos ryhmäkoko jää toistuvasti alle vähimmäismäärän (3) kertaa, kurssi lopetetaan ja tuntiopettaja irtisanotaan. Poikkeuksista päättää rehtori. Vähäisestä opiskelijamäärästä kannattaa ilmoittaa heti toimistoon, sillä lisätiedottaminen voi auttaa. Opintomaksu ja muut maksut: Jokaisella kurssilla on oma kurssimaksunsa, jonka suuruus määräytyy kurssin tuntimäärän ja muiden kustannusten mukaan. Maksu on samansuuruinen jokaiselle saman kurssin opiskelijalle maksu ei riipu esim. iästä, asuinkunnasta, työsuhteesta, perhesuhteista tai muille kursseille osallistumisesta. Poikkeuksena ovat opintosetelialennukset, jolloin kurssimaksusta myönnetään alennusta erityisryhmille, esim. työttömät, eläkeläiset, yli 63- vuotiaat seniorit ja maahanmuuttajat. Alennusprosentti ja kohderyhmä määräytyvät vuosittain Opetushallituksen tuen määrän mukaan ja tiedot niistä löytyvät opinto-ohjelmasta. Maksut ovat kurssikohtaisia, eikä niihin myönnetä alennuksia sen perusteella osallistuuko opiskelija opetukseen vai ei (ks. kohta peruutukset). Oppikirjat ja tarvikkeet kukin opiskelija kustantaa itse. Opintoryhmä voi keskenään sopia yhteishankinnoista ja tarvikemaksuista. Tarvikemaksut maksetaan opettajalle. Opisto ei voi toimia opiskelijatarvikkeiden hankkijana ja välittäjänä. Opettaja voi kopioida opiston monistushuoneessa kohtuulliseksi katsomansa opetukseen tarvittavan moniste- tai kalvomäärän. Suuremmat monistemäärät ovat opiskelijalle maksullisia.

8 Palautteen kerääminen: Opisto kerää opiskelijapalautteita sähköisesti HelleWin kautta. Sähköiseen kyselyyn voivat vastata kaikki ne opiskelijat, joilla on sähköpostiosoite. Opettaja saa pyytäessään yhteenvedon palautteista. Palautteita on vuorovuosin kerätty eri aineryhmistä. Oman opetuksesi kehittämiseksi voit kerätä myös itsenäisesti palautetta käyttämällä omia palautelomakkeita tai keskusteluja opintoryhmässäsi. Opiskelijoita voi kannustaa myös oman kehittymisen ja oppimisen itsearviointiin. Taiteen perusopetuksen (kuvataidekoulu) oppilaat täyttävät keväästä 2014 alkaen itsearviointilomakkeen (saa toimistosta), jotka opettaja toimittaa toimistoon lukuvuoden päättyessä keväällä. TURVALLISUUSOHJEITA Yleistä: Matkapuhelin kannattaa olla mukana tunneilla. Tallenna puhelimeesi seuraavat numerot: - yleinen hätänumero Naantalin opiston rehtori Naantalin opiston opistosihteeri Iltavahtimestari (Kalevanniemen koulu) Päivystävä kiinteistönhoitaja (24 h/ vrk) Opetustilan ulko-ovet kannattaa pitää lukittuina, mikäli se ei tuota suuria ongelmia. Tutustu opetustilassa poistumisreitteihin ja alkusammutusvälineisiin. Opettele niiden käyttö. Tulipalo: Varoita välittömästi vaarassa olevia, pyri pelastamaan heidät, ohjaa opiskelijat lyhyintä tietä ulos. Sammuta tai yritä rajoittaa paloa soveltuvalla sammutteella/sammutusvälineellä. Soita hätänumeroon 112 ja toimi hätäkeskuspäivystäjän antaman ohjeen mukaisesti. Aggressiivinen/päihtynyt henkilö: Ole rauhallinen. Kerro, että kyseessä on oppitunti ja pyydä henkilöä poistumaan. Katso henkilöä päin, mutta älä katso häntä silmiin. Informoi iltavahtimestari (Kalevanniemi) asiassa. Jos henkilö ei poistu, pyydä opiskelijoita poistumaan luokasta ja nouda iltavahtimestari (Kalevanniemi). Sivupisteissä pyydä opiskelijoita poistumaan opetustilasta ja soita harkintasi mukaan hätänumeroon112. Kerro osoite ja tilanne. Sairauskohtaus: Arvioi tilanteen vakavuus. Jos henkilö ei kykene seisomaan omilla jaloillaan, hänellä on hengitysvaikeuksia tai hän ei kykene puhumaan, soita hätänumeroon 112 lisäohjeista varten. Pidä ensiaputaitosi ajan tasalla! Muu turvallisuutta vaarantava tilanne: Ohjaa opiskelijat pois vaarasta ja hälytä apua. Estä lisävahingot vaarantamatta omaa tai muiden turvallisuutta. Huolehdi opetustilojen siisteydestä ja järjestyksestä, sillä ennalta ehkäiset tapaturmia.

9 OPISKELIJOIDEN ILMOITTAUTUMINEN JA OPINTONEUVONTA Naantalin opistoon ennakkoilmoittaudutaan opinto-ohjelmassa mainittuina aikoina joko puhelimitse, toimistossa tai Internetin kautta osoitteessa Jälki-ilmoittautuminen: Kurssille voi ilmoittautua ja tulla myöhemminkin, jos se tilan ja opetuksen kannalta on mahdollista. Myös jälki-ilmoittautuminen tulee tehdä netin kautta tai puhelimitse opiston toimistoon p Peruutukset : Mikäli opiskelija on ilmoittautunut kurssille, eikä peruuta ilmoittautumistaan viisi (5) arkipäivää ennen kurssin alkua, laskutetaan kurssimaksu kokonaisuudessaan. Opiskelijan on tehtävä peruutus suoraan toimistoon joko internetin kautta (omalla varausnumerolla), puhelimitse tai toimistossa, Opintie 2. OPISKELIJOIDEN VALINTA Naantalin opiston kurssit ovat avoinna tasapuolisesti kaikille kiinnostuneille, yhtä lailla aloittelijoille kuin jatkajille. Ryhmäopetuksen sujuvuuden vuoksi voidaan kuitenkin kielissä, musiikissa ja joskus muissakin aineissa edellyttää riittävää valmiutta ja taitoa. Kaikki ovat tervetulleita opistoon. Ikä, sukupuoli, asuinkunta, kansalaisuus, vakaumus yms. seikat eivät ole esteitä opistoon tulemiselle. Opetuksen käytännön sujuvuuden vuoksi osa kursseista on kuitenkin kohdistettu tietyn ikäisille ja lähinnä liikunnassa pelkästään naisille tai miehille. Myös lapsille ja nuorille on suunnattu omaan ikään sopivia kursseja. MUUTA TÄRKEÄÄ Opettajalla on oikeus osallistua yhdelle opiston kurssille maksutta (ei avoin yliopisto). Edun saadaksesi sinun tulee ilmoittaa osallistumisestasi toimistoon, jottei sinua laskuteta. Tarvittavista hankinnoista tai hankintatoiveista on neuvoteltava rehtorin kanssa. Opettajankokous järjestetään pääsääntöisesti syyslukukauden alussa. Naantalin opisto pyrkii tarjoamaan tuntiopettajille täydennyskoulutusta pääasiassa erilaisten hankkeiden kautta. Muuhun kouluttautumiseen resursseja on rajallisesti ja kustannuksia voidaan korvata opettajalle vain osittain. Hankkeiden järjestämistä koulutuksista tiedotetaan opettajakokouksissa sekä opettajatiedotteissa. Opettaja on työnsä ja opistonsa paras mainos ja kehittäjä Jokainen opettaja edustaa Naantalin opistoa. Valmistaudu opetukseen ja opetussuunnitelmasi tavoitteiden toteuttamiseen ajoissa ja huolella. Opettaja on usein ensimmäinen ja ainut henkilö, jonka opiskelija tapaa opiston henkilökunnasta. Toivota opiskelijat tervetulleeksi kurssille myös opiston puolesta ja esittele opistoa myös omin sanoin.

10 Kehitä opetusmenetelmiäsi ja oppimateriaaliasi jatkuvasti. Se motivoi sekä sinua että opiskelijoita. Hyödynnä opetuksessasi uusia oppimisympäristöjä ja kokeile rohkeasti. Motivoi myös opiskelijoitasi uusien menetelmien käyttöön ja itseohjautuvaan oppimisasenteeseen. Opiskelijat tulevat opiston kursseille usein työpäivän jälkeen omalla vapaa-ajallaan. He odottavat, että opettaja käyttää heille varatun ajan tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Ollaan aktiivisesti yhteydessä opistoa yhdessä kehittäen: rehtori Erja Launiala puh , opistosihteeri Paula Neuvonen puh , tai HUOM! toimistomme avoinna ma-to klo iltavahtimestari Mika Nieminen puh , tavattavissa opiston lukukausien aikana Kalevanniemen koulutalossa klo jälkeen ma-to iltaisin ja pe klo

TERVETULOA NAANTALIN OPISTOON!

TERVETULOA NAANTALIN OPISTOON! TERVETULOA NAANTALIN OPISTOON! Tervetuloa joukkoon! Mukavaa, että olet tullut tuntiopettajaksi opistoomme. Opiston opettajan työ on mielenkiintoista ja haastavaa. Työssä tulee vastaan monia yllättäviäkin

Lisätiedot

NAANTALIN OPISTO TUNTIOPETTAJAN OPAS LUKUVUOSI

NAANTALIN OPISTO TUNTIOPETTAJAN OPAS LUKUVUOSI NAANTALIN OPISTO TUNTIOPETTAJAN OPAS LUKUVUOSI 2018-2019 Rehtori Erja Launiala puh. 044 5334 371, erja.launiala@naantali.fi Opistosihteeri Paula Neuvonen puh. 044 7334 651, paula.neuvonen@naantali.fi tai

Lisätiedot

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka määrätään palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Osio F Liite 13 Kansanopisto Palkka ja työaika OSIO F LIITE 13 KANSANOPISTO I VIRAN/TOIMENHALTIJOIDEN PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin tehtäväkohtainen palkka Rehtorin (4 07 01 01 1) tehtäväkohtainen palkka

Lisätiedot

Kokemäen kansalaisopisto

Kokemäen kansalaisopisto Kokemäen kansalaisopisto LUKUVUODEN 2014 2015 TOIMINTASUUNNITELMA Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2014 31.7.2015 Syyskausi 8.9. 13.12.2014 Kevätkausi 7.1. 11.5.2015 Syysloma 20.

Lisätiedot

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola

KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA. Info uusille opettajille Wellamo opisto Päivikki Tapiola KANSALAISOPISTO TYÖPAIKKANA Info uusille opettajille Wellamo opisto 29.8.2016 Päivikki Tapiola VAPAA SIVISTYSTYÖ: villiä ja vapaata? Laki vapaasta sivistystyöstä (932 / 1998) Vapaan sivistystyön tarkoituksena

Lisätiedot

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi

VST vapaa sivistystyö. OAO AKOL ry vst-tiimi VST vapaa sivistystyö OAO 7.11.2018 AKOL ry vst-tiimi Mitä on vapaa sivistystyö? Vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta tukea yksilöiden persoonallisuuden monipuolista

Lisätiedot

Tuntiopettajan muistilista

Tuntiopettajan muistilista Tuntiopettajan muistilista Tervetuloa opettajaksi Huittisten seudun kansalaisopistoon! Opistomme palvelee Huittisten ja Harjavallan kaupungeissa sekä Punkalaitumen kunnassa. Opiskelijoita on vuosittain

Lisätiedot

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt 2 Yleistä Tähän järjestyssääntöön/opinto-oppaaseen on koottu musiikkioppilaitoksia ja taiteen perusopetusta koskevia yleisiä sääntöjä sekä

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

ENONTEKIÖ KITTILÄ SODANKYLÄ. Tuntiopettajan. opas

ENONTEKIÖ KITTILÄ SODANKYLÄ. Tuntiopettajan. opas ENONTEKIÖ KITTILÄ SODANKYLÄ Tuntiopettajan opas kevät 2014 ENONTEKIÖ KITTILÄ SODANKYLÄ toimistot Enontekiö Kittilä Kunnan virastotalo Vanha kunnanvirasto Ounastie 165 Valtatie 28 99400 Enontekiö 99100

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITEL- MA KAUDELLE 2013-2014 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki

Johdatus uusille opettajille. Opettajankokous Olli Ruohomäki Johdatus uusille opettajille Opettajankokous 27.8.2015 Olli Ruohomäki Petäjä on alueellinen kansalaisopisto Ennen kurssin alkua Poikkea toimistolla täyttämässä tuntiopettajalomake sekä pankkiyhteyslomake.

Lisätiedot

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. 2 Opettajan hinnoittelutunnukset peruspalkka (ks. palkkaliite)

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. 2 Opettajan hinnoittelutunnukset peruspalkka (ks. palkkaliite) OSIO F LIITE 12 Kansalaisopisto Palkka OSIO F LIITE 12 KANSALAISOPISTO I VIRAN/TOIMENHALTIJOIDEN PALKKA 1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka 1 mom. Rehtorin (4 06 01 00 1) tehtäväkohtainen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Power Park 14.4.2010 Valtakunnallinen vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2008 2012 Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto!

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto! OPETTAJAN OPAS 2015 2016 lapinlahtelaisten yhteinen opisto! KASKIKUUSEN KANSALAISOPISTO YHTEINEN OPISTOMME! YHTEYSTIEDOT Kaskikuusen kansalaisopisto Asematie 4, 73100 LAPINLAHTI puh. rehtori 040-488 3201

Lisätiedot

Opettajainkokous. 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio. Heikki Haaparanta 9/3/10. Porin kaupungin työväenopisto Ulvilan kansalaisopisto

Opettajainkokous. 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio. Heikki Haaparanta 9/3/10. Porin kaupungin työväenopisto Ulvilan kansalaisopisto Opettajainkokous 2.9.2010 Porin työväenopiston auditorio 1 Tuntiopettaja on opiston kasvot! Tuntiopettajat tekevät opiston kannalta äärettömän merkittävää työtä. Tuntiopettajien työpanos on sitä, mistä

Lisätiedot

ENONTEKIÖ KITTILÄ SODANKYLÄ. Tuntiopettajan

ENONTEKIÖ KITTILÄ SODANKYLÄ. Tuntiopettajan ENONTEKIÖ KITTILÄ SODANKYLÄ Tuntiopettajan opas syksy 2013 OPPIMISEN ILOA KAIKILLE! toimistot Enontekiö Kittilä Kunnan virastotalo Vanha kunnanvirasto Ounastie 165 Valtatie 28 99400 Enontekiö 99100 Kittilä

Lisätiedot

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015

KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 KARKKILAN TYÖVÄENOPISTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2014-2015 1. Toiminta-ajatus Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa

Lisätiedot

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015

ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1 ILOMANTSIN KANSALAISOPISTON OPETUSSUUNNITELMAN YLEISOHJEET TYÖVUODELLE 2014 2015 1. Opetussuunnitelman laatiminen Kansalaisopisto on pyytänyt kurssitoiveita kuntalaisilta ja opettajilta huhtikuun loppuun

Lisätiedot

KIVALO-OPISTO. Kotisivu: www.kivalo-opisto.fi. Yhteystiedot

KIVALO-OPISTO. Kotisivu: www.kivalo-opisto.fi. Yhteystiedot 1 KIVALO-OPISTO Kotisivu: www.kivalo-opisto.fi Yhteystiedot Kemin toimipiste: Käyntiosoite: Kemin kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, 94100 Kemi Puhelin: 0400 328 435, rehtori, 040-748 3672, toimisto

Lisätiedot

Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka

Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka Maahanmuuttajien työllisyydellä ja osallisuudella hyvinvointia 24.10.2013 Sannasirkku Autio 25.10.2013 Sannasirkku Autio

Lisätiedot

JOKILÄÄNIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJAN OPAS. Työkausi 2015-2016

JOKILÄÄNIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJAN OPAS. Työkausi 2015-2016 JOKILÄÄNIN KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJAN OPAS Työkausi 2015-2016 Kurssimaksut Muistakaa sanoa kurssien alussa, että peruutus on aina tehtävä opiston toimistoon, jotta tiedetään ottaa asia huomioon laskutuksessa!

Lisätiedot

RAAHE-OPISTON OPETTAJAN OPAS 2012-2013

RAAHE-OPISTON OPETTAJAN OPAS 2012-2013 Kotisivut: http://www.raahe.fi/raaheopisto/ RAAHE-OPISTON OPETTAJAN OPAS 2012-2013 TERVETULOA RAAHE-OPISTOON! Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi Raahe-opiston opettajaksi. Raahe-opisto toimii kolmen

Lisätiedot

1 Peruspalkat, kokemuslisä ja opetusvelvollisuus (1.4.2013 lukien) - opetusvelvollisuus enintään 280 tuntia vuodessa

1 Peruspalkat, kokemuslisä ja opetusvelvollisuus (1.4.2013 lukien) - opetusvelvollisuus enintään 280 tuntia vuodessa URHEILUOPISTOT REHTORIT JA APULAISREHTORIT 1 Peruspalkat, kokemuslisä ja opetusvelvollisuus (1.4.2013 lukien) Pöytäkirjamerkintä: Palkkamääräysten edessä marginaalissa oleva 6-numeroinen numerosarja on

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

Auralan kansalaisopisto

Auralan kansalaisopisto 1 Auralan kansalaisopisto Perehdytysinfoa Auralan kansalaisopiston tuntiopettajille päivitys 24.10.2016 Lisätiedot oman alasi kurssisuunnittelun yhteyshenkilöltä: Terveyden edistäminen, kunto- ja terveysliikunta,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Opettajan opas Tehtävät Toimiston henkilöstö Ylitorniolla: Pellossa:

Opettajan opas Tehtävät Toimiston henkilöstö Ylitorniolla: Pellossa: Opettajan opas Tervetuloa Meän Opiston opettajaksi aktiiviseen ja osaavaan joukkoon. Meän Opisto on Ylitornion ja Pellon kuntien yhteinen seutuopisto. Meän Opistossa järjestetään n. 7300 tuntia vuodessa

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

Opettajan opas Kalajoen kansalaisopisto 2014 2015

Opettajan opas Kalajoen kansalaisopisto 2014 2015 Opettajan opas Kalajoen kansalaisopisto 2014 2015 Kalajoen kansalaisopisto tervetuloa oppimaan ja harrastamaan Kalajoen kansalaisopistoon! Kalajoen kansalaisopiston toimisto sijaitsee osoitteessa Kalajoentie

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

Opettajan opas Tehtävät Toimiston henkilöstö Ylitorniolla: Pellossa:

Opettajan opas Tehtävät Toimiston henkilöstö Ylitorniolla: Pellossa: Opettajan opas Tervetuloa Meän Opiston opettajaksi aktiiviseen ja osaavaan joukkoon. Meän Opisto on Ylitornion ja Pellon kuntien yhteinen seutuopisto. Meän Opistossa järjestetään n. 7300 tuntia vuodessa

Lisätiedot

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon!

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! TUNTIOPETTAJAN OPAS syksy 2015 kevät 2016 0 Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! Revontuli-Opisto on Enontekiön, Kittilän ja Sodankylän kuntien yhteinen alueellinen kansalaisopisto, joka aloitti

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Sisältö 3 Yleistä ammattiosaamisen näytöistä ja työssäoppimisesta 4 Opettajan näyttö- ja työssäoppimistyön korvaaminen 5 Oppilaitoksessa vai työpaikassa? 6 Matkakorvaukset

Lisätiedot

Opas kurssin järjestämiseksi yhdessä KSL-opintokeskuksen kanssa 3.3.2015 1

Opas kurssin järjestämiseksi yhdessä KSL-opintokeskuksen kanssa 3.3.2015 1 Opas kurssin järjestämiseksi yhdessä KSL-opintokeskuksen kanssa 3.3.2015 1 KURSSIN JÄRJESTÄMISEN VAIHEET 3.3.2015 Opas kurssin järjestämiseksi 2 Kurssin järjestämisen vaiheet 1. Kurssituntivaraus Ideat

Lisätiedot

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon.

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon. TYÖKAUSI 2015-2016 syyslukukausi 14.9.-22.11.2015 kevätlukukausi 11.1.-15.4.2016 hiihtoloma 7.-11.3.2016 kevätnäyttely huhti-toukokuu konsertti/kevätjuhla huhti-toukokuu Yksittäisiä kursseja voidaan järjestää

Lisätiedot

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville 1) TYÖNHAKUUN LIITTYVÄÄ: - aloita työnhaku ajoissa ENNEN valmistumista (noin ½ v. ennen valmistumista) - hanki itsellesi riittävät hyvät työnhakuvalmiudet eli selvitä kuinka tehdään vapaamuotoisia hakemuksia

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

Mäntyharjun kansalaisopisto

Mäntyharjun kansalaisopisto Mäntyharjun kansalaisopisto SISÄLLYSLUETTELO PÄÄTOIMINEN HENKILÖKUNTA... 3 ILMOITTAUTUMINEN... 4 KURSSIN VARAUSMAKSU -PERUMINEN... 5 MAKSUT OPINTOPIIREISSÄ... 4 OPINTOSETELIT... 7 KURSSIMAKSUEHDOT, MAKSUT

Lisätiedot

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu SVV- luentosarja 2015-2016 Ma= Korolainen, Pilvi Mansikkamäki, Ma= Saari Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632 ja 29.12.2009/1765) 1 Vapaan sivistystyön

Lisätiedot

NAANTALIN OPISTON TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI

NAANTALIN OPISTON TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI NAANTALIN OPISTON TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2017-2018 LUKUVUOSI Syyslukukausi 14.8. -22.12.2017 Syysloma 16.10. -22.10.2017, koko viikko kaikissa opintoryhmissä Kevätlukukausi 8.1. -31.5.2018 Talviloma

Lisätiedot

NAANTALIN OPISTON TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI

NAANTALIN OPISTON TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI NAANTALIN OPISTON TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUOSI 2018-2019 LUKUVUOSI Syyslukukausi 15.8. -21.12.2018 Syysloma 15.10. -21.10.2018, koko viikko kaikissa opintoryhmissä Kevätlukukausi 7.1. -31.5.2019 Talviloma

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto!

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto! OPETTAJAN OPAS 2017 2018 lapinlahtelaisten yhteinen opisto! KASKIKUUSEN KANSALAISOPISTO YHTEINEN OPISTOMME! YHTEYSTIEDOT Kaskikuusen kansalaisopisto Asematie 4, 73100 LAPINLAHTI puh. rehtori 040-488 3201

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! Toimistot. Kaikki opettajan lomakkeet saat opiston nettisivuilta tai toimistosta!

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! Toimistot. Kaikki opettajan lomakkeet saat opiston nettisivuilta tai toimistosta! TUNTIOPETTAJAN OPAS syksy 2018 kevät 2019 0 Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! Revontuli-Opisto on Enontekiön, Kittilän ja Sodankylän kuntien yhteinen alueellinen kansalaisopisto, joka aloitti

Lisätiedot

Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi

Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi LAUSUNTO 30.3.2015 1(1) Opetus-ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö OKM 15/010/2015 Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi Lausunnon keskeinen sisältö

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS Yhteystiedot Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen,

Lisätiedot

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE!

OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! OHJEET KUNTOSALIN KÄYTTÄJILLE! 8.2.2016 Kuntosali sijaitsee Monitoimitalolla, os. Kristiinantie 17 A, 64900 Isojoki Kuntosalille päästäksesi tarvitset oman poletin Kuntosalin käyttövuorot ovat luettavissa

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS SYYSTYÖKAUSI LIEVESTUOREEN KANSALAISOPISTO

OPETTAJAN OPAS SYYSTYÖKAUSI LIEVESTUOREEN KANSALAISOPISTO OPETTAJAN OPAS SYYSTYÖKAUSI 2019 LIEVESTUOREEN KANSALAISOPISTO www.lievestuorela.fi Sisällysluettelo TERVETULOA OPETTAJAKSI KANSALAISOPISTOOMME!... 3 KEVÄTTYÖKAUSI 2019... 5 OPISTON YHTEYSTIEDOT... 4 LIEVESTUOREEN

Lisätiedot

Kurikkalan Setlementti ry Hallituksen kokous , muutosehdotus Kurikan kansalaisopiston ohjesääntöön vuodelta 1986.

Kurikkalan Setlementti ry Hallituksen kokous , muutosehdotus Kurikan kansalaisopiston ohjesääntöön vuodelta 1986. Kurikkalan Setlementti ry Hallituksen kokous 20.3.2002 15, muutosehdotus Kurikan kansalaisopiston ohjesääntöön vuodelta 1986. KURIKAN KANSALAISOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ OPISTON TOIMIALA Opiston toiminnan järjestäminen

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS SYYSTYÖKAUSI LIEVESTUOREEN KANSALAISOPISTO

OPETTAJAN OPAS SYYSTYÖKAUSI LIEVESTUOREEN KANSALAISOPISTO OPETTAJAN OPAS SYYSTYÖKAUSI 2019 LIEVESTUOREEN KANSALAISOPISTO www.lievestuorela.fi Sisällysluettelo TERVETULOA OPETTAJAKSI KANSALAISOPISTOOMME!... 3 KEVÄTTYÖKAUSI 2019... 3 OPISTON YHTEYSTIEDOT... 4 LIEVESTUOREEN

Lisätiedot

Tuntiopettajan velvollisuudet

Tuntiopettajan velvollisuudet Opettajan ohje 2015-2016 Tämä opaslehtinen on tarkoitettu Somero-opiston opettajille käsikirjaksi ja oppaaksi opistomme käytäntöihin ja toimintatapoihin. Jokaisen opettajan kannattaa lukea opas läpi syksyllä

Lisätiedot

OSIO C Kokeilu Ammatilliset oppilaitokset

OSIO C Kokeilu Ammatilliset oppilaitokset OSIO C AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN OPETUSHENKILÖSTÖN TYÖAIKAKOKEILUA KOSKEVAT SOPIMUSMÄÄRÄYKSET I SOVELTAMINEN 1 Soveltamisala 1 mom. Näitä sopimusmääräyksiä (2 10 ) sovelletaan jäljempänä mainittujen

Lisätiedot

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1

Otsikko. Alaotsikko. Tekijä 23.4.2015 1 Otsikko Alaotsikko Tekijä 23.4.2015 1 100 vuotta oppimisen iloa Helsingin työväenopisto on Helsingin kaupungin omistama oppilaitos yli 16-vuotiaille Perustettu Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksellä

Lisätiedot

Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja

Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja 26.1.2017 Yleistä Ohjeen tarkoituksena on opastaa tuntiopettaja HelleWi -ohjelman käyttöön kurssisuunnittelun, oppilaiden tietojen (yhteydenottoa varten)

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto!

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto! OPETTAJAN OPAS 2018 2019 lapinlahtelaisten yhteinen opisto! KASKIKUUSEN KANSALAISOPISTO YHTEINEN OPISTOMME! YHTEYSTIEDOT Kaskikuusen kansalaisopisto Asematie 4, 73100 LAPINLAHTI puh. rehtori 040-488 3201

Lisätiedot

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi SAK ry Hallituksen suositus 1(6) HENKILÖSTÖN KOULUTUKSEN KORVAUKSET JA TUKIMUODOT Sisällys Sivu 1. Ammatillinen henkilöstökoulutus.. 2 1.1 Perehdyttämiskoulutus. 2 1.2 Täydennys- ja uudelleenkoulutus.

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti:

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti: Yhteystiedot KÄSITYÖKOULU TAITIS Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen, puh. 044 371 3662 Porin

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Petäjä-opisto on seudullinen kansalalaisopisto. Petäjä-opisto 8.10.2014 Olli RUohomäki

Petäjä-opisto on seudullinen kansalalaisopisto. Petäjä-opisto 8.10.2014 Olli RUohomäki Petäjä-opisto on seudullinen kansalalaisopisto Petäjä-opisto 8.10.2014 Olli RUohomäki Petäjän laaja toiminta-alue Karvia Kihniö Honkajoki Parkano Pomarkku Kankaanpää Lavia Saskyn ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Sinulle avoin yliopisto!

Sinulle avoin yliopisto! Sinulle avoin yliopisto! Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston yleinen opintoinfo klo 17.30 keskiviikkona 14.8.2013 Joensuu torstaina 15.8. Kuopio torstaina 22.8. etäyhteydessä Sisältö ja illan tavoitteet:

Lisätiedot

Osio C Liite 6 Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitos Soveltaminen ja palkka

Osio C Liite 6 Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitos Soveltaminen ja palkka Osio C Liite 6 Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitos Soveltaminen ja palkka OSIO C LIITE 6 TAIDE JA VIESTINTÄKULTTUURIOPPILAITOS I SOVELTAMINEN 1 Soveltamisala 1 mom. Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitosten

Lisätiedot

KANSALAISOPISTON MAKSUPERUSTEET 2015

KANSALAISOPISTON MAKSUPERUSTEET 2015 KANSALAISOPISTON MAKSUPERUSTEET 2015 hyväksytty / 2015 maksun peruste 1.9.2015 alkaen 1.OPETUSKOHTAISET MAKSUT hyväksytty maksu Hintoihin sisältyy yleiskorotus sekä tarkistus erikoiskurssien maksuihin

Lisätiedot

Opettajanopas. lukuvuosi 2015 2016

Opettajanopas. lukuvuosi 2015 2016 Opettajanopas lukuvuosi 2015 2016 Tässä opettajanoppaassa saat tietoa opiston kursseille ilmoittautumisesta, kurssimaksuista, palkanmaksusta, matkakorvauksista, opintopassista, opintoseteleistä sekä muista

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Espoon työväenopisto. Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä. Saara Patoluoto 30.1.

Espoon työväenopisto. Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä. Saara Patoluoto 30.1. Espoon työväenopisto Visiomme: Espoon työväenopisto on Suomen arvostetuin vapaan sivistystyön suunnannäyttäjä Saara Patoluoto 30.1.2014 Espoon työväenopisto Lainsäädännöllinen tehtävä ja tarkoitus ( Laki

Lisätiedot

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). OSIO F LIITE 11 LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULU I PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin palkka 1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Em. palkka-asteikon

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

5 v. 8 v. 10 v. 15 v. 20 v. 2 % 4 % 6 % 4 % 6 %

5 v. 8 v. 10 v. 15 v. 20 v. 2 % 4 % 6 % 4 % 6 % OSIO C Liite 8 Metsä- ja puutalousoppilaitos Soveltaminen ja palkka OSIO C LIITE 8 METSÄ- JA PUUTALOUSOPPILAITOS I SOVELTAMINEN 1 Soveltamisala Metsä- ja puutalousoppilaitoksen opetushenkilöstön palvelussuhteen

Lisätiedot

OSIO D Ammattikorkeakoulu Soveltaminen

OSIO D Ammattikorkeakoulu Soveltaminen OSIO D Ammattikorkeakoulu Soveltaminen OSIO D AMMATTIKORKEAKOULU I SOVELTAMINEN 1 Soveltamisala Ammattikorkeakoulun opetushenkilöstöön sovelletaan tämän osion lisäksi soveltuvin osin OVTES:n osiota A ja

Lisätiedot

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon!

Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! TUNTIOPETTAJAN OPAS Syksy 2017 Kevät 2018 0 Tervetuloa opettajaksi Revontuli-Opistoon! Revontuli-Opisto on Enontekiön, Kittilän ja Sodankylän kuntien yhteinen alueellinen kansalaisopisto, joka aloitti

Lisätiedot

Kysely Yhteystiedot Kansalaisopisto Kansalaisopiston numero Yhteyshenkilön nimi. Vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukainen koulutus

Kysely Yhteystiedot Kansalaisopisto Kansalaisopiston numero Yhteyshenkilön nimi. Vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukainen koulutus OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Kansalaisopisto Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Kysely 2013 1. Yhteystiedot Kansalaisopisto Kansalaisopiston numero Yhteyshenkilön nimi Puhelinnumero

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016

Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016 Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016 Sisällysluettelo Tervetuloa Jamilahteen 2 Tärkeitä yhteystietoja 3 Lukuvuoden aikataulu 4 Yleistä lasitaidelinjasta 5 Opiskelujen käytännöt 7 Lähialueen palvelut 9

Lisätiedot

A B C 4 03 04 01 2 Ylempi korkeakoulututkinto ja erityisopetusta antavan opettajan kelpoisuus 49 49 49

A B C 4 03 04 01 2 Ylempi korkeakoulututkinto ja erityisopetusta antavan opettajan kelpoisuus 49 49 49 1 LIITE 1 PERUSKOULU 5 Oppilaanohjauksen lehtori 2 mom. Jos oppilaanohjauksen lehtorilla on oppilaanohjaajan koulutus, korotetaan liukuman ylärajaa yhdellä palkkaluokalla. 6 Erityisopetuksen opettajan

Lisätiedot

Rehtorin päätös 68/25/2008 11.6.2008 Opetuksesta ja muista opetukseen liittyvistä tehtävistä maksettavat palkkiot

Rehtorin päätös 68/25/2008 11.6.2008 Opetuksesta ja muista opetukseen liittyvistä tehtävistä maksettavat palkkiot Rehtorin päätös 68/25/2008 11.6.2008 Opetuksesta ja muista opetukseen liittyvistä tehtävistä maksettavat palkkiot Teatterikorkeakoulu vahvistaa uudet sivutoimista tuntiopetusta, opintojen ohjausta, opinnäytteiden

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto!

OPETTAJAN OPAS. lapinlahtelaisten yhteinen opisto! OPETTAJAN OPAS 2019 2020 lapinlahtelaisten yhteinen opisto! KASKIKUUSEN KANSALAISOPISTO YHTEINEN OPISTOMME! YHTEYSTIEDOT Kaskikuusen kansalaisopisto Asematie 4, 73100 LAPINLAHTI puh. rehtori 040-488 3201

Lisätiedot

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011

Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Arviointikysely vanhemmille, kevät 2011 Kiitokset vanhemmille, jotka jaksoitte vastata kyselyymme! Peräti 72 % perheistä palautti lomakkeen. Opetusvälineitä kehuttiin ja myös tiloja pidettiin asianmukaisina,

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

Tervetuloa työelämään!

Tervetuloa työelämään! Tervetuloa työelämään! VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN Etsi kiinnostava työpaikka Panosta hakemukseen Valmistaudu haastatteluun Ole aktiivinen ja ota yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Joskus työpaikka voi

Lisätiedot

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO. Johtosääntö

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO. Johtosääntö EMO Espoon musiikkiopisto EMO Johtosääntö ESPOON MUSIIKKIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ jonka Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys r.y. on hyväksynyt 12.4.2007. Johtosääntö korvaa 1989 hyväksytyn ohjesäännön.

Lisätiedot

2. TYÖNTEKIJÄNÄ KANSALAISOPISTOLLA 3. MUUTA TÄRKEÄÄ SISÄLLYSLUETTELO

2. TYÖNTEKIJÄNÄ KANSALAISOPISTOLLA 3. MUUTA TÄRKEÄÄ SISÄLLYSLUETTELO OPETTAJAN OPAS 2018 2019 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ Yhteystiedot 3 Opiston organisaatio 4 Lukuvuosi 4 Opiston juhlat, näyttelyt ja konsertit 4 2. TYÖNTEKIJÄNÄ KANSALAISOPISTOLLA Vaitiolovelvollisuus 5

Lisätiedot

Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto TUNTIOPETTAJAN JA LUENNOITSIJAN OPAS

Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto TUNTIOPETTAJAN JA LUENNOITSIJAN OPAS Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto TUNTIOPETTAJAN JA LUENNOITSIJAN OPAS 2016 2017 tyovaenopisto@pietarsaari.fi www.facebook.com/pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto TYÖVÄENOPISTO, Opistotalo

Lisätiedot

Mäntyharjun kansalaisopisto POPULUS

Mäntyharjun kansalaisopisto POPULUS Mäntyharjun kansalaisopisto POPULUS Opettajan opas 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO PÄÄTOIMINEN HENKILÖKUNTA... 3 KANSALAISOPISTON KANSLIA... 3 ILMOITTAUTUMINEN... 4 MAKSUT OPINTOPIIREISSÄ... 4 OPETUS ALKAA...

Lisätiedot

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Asiat 9-14 Pöytäkirjan Pöytäkirjan tarkastajiksi valitaan johtokunnan jäsenet Erkki Koskela ja

Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Asiat 9-14 Pöytäkirjan Pöytäkirjan tarkastajiksi valitaan johtokunnan jäsenet Erkki Koskela ja KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 2/2009 Kokousaika Torstai 27.8.2009 klo 19.00 19.54 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Kinnula, valtuustosali Jäsenet Marketta Rouvinen,

Lisätiedot

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat?

1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan koulutusohjelman opintosuunnat? Seppo Saastamoinen 25.9.2003 Sivu 1/6 TEKNILLISEN KORKEAKOULUN TUTKINTOSÄÄNTÖ (http://www.hut.fi/yksikot/opintotoimisto/lait/tutkintosaanto_111200_voimassaoleva.htm) 1. Mitkä ovat tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN

SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN 1 SUOSITUS 25.3.2010 AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN OSALLISTUMISESTA AIHEUTUVIEN KUSTAN- NUSTEN KORVAAMINEN 1.8.2010 ALKAEN Yleistä korvauksen maksamisesta Kuntoutusetuudet saadakseen opiskelijan on toimitettava

Lisätiedot

Porvoon kansalaisopisto. Tuntiopettajan opas

Porvoon kansalaisopisto. Tuntiopettajan opas Porvoon kansalaisopisto Tuntiopettajan opas 2014 2015 2 Porvoon kansalaisopisto Työvuosi 2014 2015 TUNTIOPETTAJAN OPAS Sisältö 1. Tervetuloa Porvoon kansalaisopistoon... 3 2. Kurssin laadunparantamissykli...

Lisätiedot

Liite 7 38 5.6.2012 KUOPION KAUPUNGIN KANSALAISOPISTON TOIMINNAN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SOPIMUS. Juankoski, Kaavi, Rautavaara

Liite 7 38 5.6.2012 KUOPION KAUPUNGIN KANSALAISOPISTON TOIMINNAN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SOPIMUS. Juankoski, Kaavi, Rautavaara Liite 7 38 5.6.2012 KUOPION KAUPUNGIN KANSALAISOPISTON TOIMINNAN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SOPIMUS Juankoski, Kaavi, Rautavaara n kaupunki, Juankosken kaupunki, Kaavin kunta ja Rautavaaran kunta ovat sopineet

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Sosiaalialan polkuopinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa Sisällys

Sosiaalialan polkuopinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa Sisällys Sosiaalialan polkuopinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa Sisällys TERVETULOA AVOIMEN AMK:N POLKUOPINTOIHIN!... 2 Mikä on avoin AMK?... 2 Polkuopiskelun idea... 2 Sosiaalialan polulla opiskelu... 3 Polkuopinnoissa

Lisätiedot

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus 3 TES: 313013 PL: 01 Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan valtiovarainministeriön sekä Akava-JS ry:n,

Lisätiedot

OSIO B Kokeilu Yleissivistävät koulut

OSIO B Kokeilu Yleissivistävät koulut OSO B YLESSVSTÄVÄN KOULUN OPETUSHENKLÖSTÖN TYÖAKAKOKELUJA KOSKEVAT SOPMUSMÄÄRÄYKSET SOVELTAMNEN 1 Soveltamisala ja voimassaolo 1 mom. Näitä sopimusmääräyksiä sovelletaan jäljempänä mainittujen ammattiryhmien

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Haku Käsityön taiteen perusopintoihin Sivu 1 / 8 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän

Lisätiedot

Tilaan lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi tarpeellisen rikosrekisteriotteen.

Tilaan lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämiseksi tarpeellisen rikosrekisteriotteen. MUSIIKKIOPISTO ARKIPELAGIN OPETTAJAN OPAS 1. Rikosrekisteriotteen ohje Uuden opettajan on pyydettävä rikosrekisteriote oikeusrekisterikeskuksesta itselleen ja esittää se rehtorille työn alkaessa. Rekisteriote

Lisätiedot