KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ. Muistio 3/ (8)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ. Muistio 3/2014 1 (8)"

Transkriptio

1 1 (8) Aika Ma klo Paikka Kosken kokoustila 100, 1. krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Lehtovaara, Pirjo pj. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Antila, Sari Jyväskylän kaupunki Haaki, Raili Koske Hiekka, Eija Koske Hyytiäinen, Sirpa Luhanka Kuukkanen, Maria Perhehoitoliitto ry Lahtela, Riikka Muurame Liimatainen, Marja Saarikka Luotola, Juhani Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Lähteenmäki, Tiina-Maija Keuruu Mäkiharju-Brander, Paula LSSAVI Niinivirta. Mari Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Paakkinen, Ritva Jyväskylän kaupunki Pietikäinen, Tiina Jyväskylän kaupunki Simo, Pirkko Joutsa Tapiola-Harju, Marjut Petäjävesi Tienhaara, Hanna Laukaa Yksjärvi, Leena Validia Asuminen Talvensola, Sivi siht. Koske KÄSITELTÄVÄT ASIAT 1. Kokouksen avaus, osallistujien toteaminen Työryhmän puheenjohtaja Pirjo Lehtovaara avasi kokouksen Todettiin osallistujat. Mari Niinivirta siirtyy alkaen kahdeksi vuodeksi Vaalijalan kuntayhtymän Keski- Suomen kehittämiskoordinaattoriksi. 2. Edellisen kokouksen muistio Käytiin läpi ja hyväksyttiin edellisen kokouksen muistio. 3. Ajankohtaista vammaislainsäädännön uudistuksesta (VALAS) ja KEHAS-ohjelmasta Aiheesta kertoi Jutta Keski-Korhonen, vaikuttamistoiminnan päällikkö, Kehitysvammaisten tukiliitto. Diat liitteenä. Puheenvuoro tarkasteli lakiluonnosta järjestö- ja asiakasnäkökulmasta. Keskusteltiin alustuksen pohjalta vammaislainsäädännön uudistumisesta ja meneillään olevasta lausuntokierroksesta. Lakiluonnos ja taustamuistio sekä kuulemistilaisuuden aineisto ovat saatavilla osoitteessa:

2 2 (8) oikeuskaytanto/vammaislainsaadannon-uudistus. Vammaisia henkilöitä koskevan sosiaalihuollon erityislainsäädännön uudistamista selvittävä työryhmä tarvitsee lain jatkovalmistelussa tietoa esimerkkiasiakastilanteista ja lain sovellettavuudesta niihin. Olkaa aktiivisia, lähettäkää työryhmälle tietoa ja vaikuttakaa! Ajankohta on ylipäänsä haasteellinen, koska monet sote-lait ovat samaan aikaan muutoksessa. Tuotiin esiin, että kaikki tämänhetkiset lakiuudistukset eivät tässä muodossa välttämättä tavoita niillä tavoiteltuja hyötyjä kansalaisten näkökulmasta esim. itsemääräämislaki. Lausuntojen antaminen on tärkeää. Tuotiin esiin, että lasten yksiköihin tarvittaisiin valtakunnallinen ratkaisu, siten, että niitä olisi eri puolilla maata lähellä omaa perhettä ja koulua. Todettiin myös, että tarvetta perhehoitoa vahvemmalle hoidolle on. Lasten yksiköiden ryhmäkoon määrittäminen tarkasti lailla voi olla hankalaa, koska lasten tarpeet ovat erilaisia. Ryhmäkoon 4 5 perustana on, että lapsi tarvitsee turvallisen aikuissuhteen ja siksi lapsimäärä on haluttu pitää pienenä. Pykälässä ei ole huomioitu lapsen tarvitseman hoidon vaativuutta, jolla on myös vaikutusta asiaan. Keski-Suomessakin pohditaan näitä samoja asioita. Esitettiin myös vastakkainen näkökulma vammainen/vaikeavammainen-erottelun poistamiseen laista, koska nähtiin, että termien hävittäminen ei välttämättä palvele näitä henkilöitä ja tarvittavat palvelut voivat jäädä saamatta. Toisaalta asiakkaan kannalta voi olla helpompi käsitellä asiaa tuen tarpeen kautta ja käyttää yläkäsitettä vammaisuus, kuin saada vaikeavammaisille henkilöille määritettyä palvelua. Samoin kehitysvammaisuus on vain yksi vamman laji. Kyse on kaikkien vammaisten palveluista. Tärkeänä nähtiin uuden lain lähtökohta, että yksilöllisen tarpeen perusteella annettavilla tukitoimilla kukin voi viettää tämänhetkisen kulttuurin mukaista elämää. Jutta Keski-Korhosta pyydettiin listaamaan uudistuksesta kolme tärkeintä asiaa vammaisten henkilöiden näkökulmasta: 1. Asuminen 2. Itsemääräämisoikeudesta huolehtiminen (ohjaus ja valmennus) 3. Täysi-ikäisen, lapsuudenkodissaan asuvan nuoren perheelle annettava tuki ja palvelut Tällä hetkellä 3. kohtaan keskisuomalaisissa kunnissa ratkaisuna ovat omaishoidon tuen vapaapäivät. Yhtenäistä käytännettä tähän ei kuitenkaan valtakunnallisesti ole Keskustellaan myös Keski-Suomen ajankohtaisista KEHAS-asioista. Seuraavat KEHAS-ohjelman toimeenpanon työpajat ovat ja a) Terveyspalvelut-työpaja järjestetään Kutsu liitteenä. Ilmoittautuminen viimeistään keskiviikkona Kirsti Äijölle (kirsti.aijo@stm.fi). Ketkä ovat menossa Keski-Suomesta mukaan työpajaan?

3 3 (8) Keski-Suomesta tilaisuuteen osallistutaan K-S shp:stä (lähtijä avoin) sekä Jyväskylän kaupungista palvelujohtaja Eeva-Liisa Saarman. Vammaispalvelutyöryhmä toivoo saavansa työpajaan osallistujilta terveiset tilaisuudesta ja myös mahdollisen materiaalin tietoonsa. b) Valmistellaan Lapset ja nuoret -työpajaa, jonne on pyydetty alueellisia koonteja. Keski- Suomen koontia varten työryhmään osallistujia pyydetään miettimään oman kunnan/alueen/ toimintayksikön osalta seuraavia kysymyksiä: 1. Asiat, joista olet huolissasi tällä hetkellä liittyen vammaisten lasten ja nuorten palveluihin 2. Hyviä käytäntöjä lasten ja nuorten palveluissa. Käydään kokouksessa läpi vastaukset kysymyksiin ja kootaan niiden perusteella Keski-Suomen huolen aiheet ja hyvät käytännöt vammaisten lasten ja nuorten palveluista. Vastaukset koottu muistion liitteeksi 1. Todettiin, että Keski-Suomen Kehas 2 -ohjelmaan on koottu esiin tuotuja asioita jo muutama vuosi sitten, ja lisää tarpeita on ilmennyt tämän jälkeen. Samoja huolia nousee esiin myös muualla Suomessa Lastensuojelun ja vammaispalvelujen yhteistyössä näyttäisi olevan paljon parannettavaa. Jämsässä vammaispalvelun ja lastensuojelun yhteistyö toimii paremmin, kun työntekijät ovat oppineet tuntemaan toisensa. Keski-Suomen SOTE hankkeessa vammaispalvelut eivät ole omana teemanaan, mutta kehittämisprosesseissa keskitytään mm. lasten, perheiden ja lastensuojelun sekä monialaisen kuntoutuksen teemoihin, jotka ovat ajankohtaisia kysymyksiä maakunnan vammaispalveluissa. Vammaisalan asiantuntijoiden täytyy tuoda aktiivisesti vammaisten kuntalaisten näkökulmaa esiin hankkeen tilaisuuksissa Jutta Keski-Korhonen kertoi KEHAS-seurantaryhmän alueellisesta kierroksesta. Diat liitteenä. Seurantaryhmän tehtävä on kerätä alueiden hyviä käytäntöjä. Rimaa ei tule nostaa liian korkealle! Jyväskylässä alueellinen kierros järjestetään Vammaisten henkilöiden ja ikäihmisten perhehoidon maakunnallinen koordinointi pilotti ja prosessikoulutus Kesäkuussa Keski-Suomen kuntiin on lähetetty esitys maakunnallisesta perhehoidon koordinointipilotista (liitteenä). Sari Antila Jyväskylän kaupungista kertoo esityksestä ja sen ajankohtaistilanteesta. Diat liitteenä. Maakunnassa toteutetaan syksyn 2014 aikana viisipäiväinen perhehoidon prosessikoulutus, jossa maakunnallisen perhehoidon koordinointimallia ja sen pilotointia myös valmistellaan. Maria Kuukkanen Perhehoitoliitosta kertoo koulutuksen sisällöistä ja tavoitteista. Diat liitteenä. Keskustellaan alustusten pohjalta ja pohditaan mm., miten koulutus voisi parhaiten tukea vuoden alussa alkavaa pilottia.

4 4 (8) Todettiin, että perhehoidon koordinointi ei toteudu pilotissa siinä laajuudessa (2 työntekijää) kuin sitä alun perin suunniteltiin. Tämä on otettava huomioon pilotin arvioinnissa. Kaikki kunnat eivät ole lähtemässä pilottiin mukaan. Onko kuitenkin mahdollista, että nämäkin kunnat voisivat hankkia tarvitsemansa koordinaatiopalvelut rahalla? On hyvä, että pilotissa on mukana myös ikäihmisten perhehoito, sillä tämä asiakasryhmä kasvaa kaikissa kunnissa tulevien vuosien aikana. Perhehoidolla on mahdollista säästää kustannuksista, vaikka hoitopalkkiot ja kulukorvaukset nostetaan hyvälle tasolle. STM:ssä oli elokuussa kuulemistilaisuus perhehoitolaista, joka on tulossa näinä päivinä lausuntokierrokselle. Mm. perhehoidon antamisen paikka laajennettaneen hoidettava omaan kotiin. Tämä olisi hyvä uudistus myös vammaisten lasten ja nuorten hoidon järjestämisen osalta. Tänä syksynä toteutettavaan perhehoidon prosessikoulutukseen mahtuu vielä. Ilmoittautua voi Sivi Talvensolalle, 5. Muut asiat Keski-Suomen sote-johdon perustama työryhmä vaikeavammaisten lasten lyhyt(ja pitkä)aikaisen hoidon järjestämisestä maakunnassa tilannekatsaus Työryhmä on kokoontunut kaksi kertaa 7.5. ja 20.8., pj. Anssi Niemelä Jyväskylän kaupungista. Kesän aikana on Kosken toimesta kunnilta selvitelty alle 18-vuotiaiden vaikeavammaisten lasten tilapäishoidon ja vakituisen asumisen järjestämisen nykytilaa työn pohjaksi. Työryhmä toivoo vielä tarkempaa tietoa vuosikustannuksista. Näitä selvitellään kunnista tarkemmin lähiviikkojen aikana. Koskesta Sivi lähestyy asiassa kuntia Työryhmän yhteinen näkemys on, että ratkaisu tarvitaan, mutta sen löytäminen ei ole helppoa. Vammaisalan valtakunnallinen konferenssi , Paviljonki, Jyväskylä Laittakaa päivämäärä kalenteriin! Teemana on elämänlaatu ja asuminen, joita tarkastellaan sosiaalipoliittisesta ja kansalaisen näkökulmasta. Järjestämistahoja on useita, Keski-Suomesta mukana Keski- Suomen vammaispalvelusäätiö ja Koske. Keski-Suomen vammaispalvelutyöryhmän puheenjohtaja vaihtuu. Kuka ottaisi viestikapulan seuraaviksi kahdeksi vuodeksi? Aikaisemmin puheenjohtajuus on ollut järjestöillä ja tällä hetkellä K-S shp:llä. Nyt voisi olla pienen kunnan vuoro. 6. Seuraavat kokousajat Sovitaan seuraavat tapaamisajat:

5 5 (8) KEHAS alueellisen kierroksen (10.2.) valmistelukokous ma klo Koskessa, kokoustila MAT100 Suunnitellaan päivän ohjelmaa, tutustumiskäyntejä jne. 7. Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen n kirjasi Sivi Talvensola

6 LIITE 1. Vammaisten lasten ja nuorten palvelut huolen aiheet ja hyvät käytännöt Organisaatio Huolen aiheet Hyvät käytännöt Joutsa Erityyppistä lyhytaikaista asumisen palvelua tarvitaan. Pinnalla tällä hetkellä asumiseen ja kouluun liittyvät kysymykset Jyväskylä Jatkuvan asumisen järjestäminen Palveluohjaus ja vastuuhenkilö Jämsä Ensinnäkin on hyvä muistaa, että suurimmalla osalla vammaisista lapsista ja nuorista asiat ovat hyvin, palvelut järjestyvät. Ryhmä, joka tarvitsee erityisen erityistä osaamista ja hyvin erityisiä palveluja on pieni. Tämän ryhmän tarvitsemat erityspalvelut tulisi saada järjestettyä siellä, missä parhainta erityisosaamista on (yli maakunta- ja erityishuoltopiirirajojen). Kehittämisessä on muistettava koko laaja asiakaskunta, ei vain niitä muutamia haastavia tapauksia. Pääosan palveluista on siis toimittava suurimmalla osalla asiakkaista yksilöllisin muunnelmin. Vaikka perhehoitoa on kehitetty, tarvitaan silti vammaisille lapsille tilapäishoitoa tarjoava pieni maakunnallinen yksikkö. Perhehoito ei ole kaikille sopiva ratkaisu ja on perheitä, jotka mieluummin valitsevat ammatillisen perhekodin, asumispalvelun tilapäishoidon paikaksi. Perhehoito ei mahdollista itsenäistyvän nuoren ryhmämuotoisen asumisen harjoittelua. Vammaiset lapset/ nuoret, joilla on myös lastensuojelun asiakkuus: eri luvilla toimivat yksiköt: mikä tulee olemaan Valviran/Avin linjaukset (esim. tarvitseeko 18 v täyttäneen lastensuojelun jälkihuollossa olevan kehitysvammaisen muuttaa toiseen yksikköön lupa-asioiden vuoksi?). Palvelut voidaan räätälöidä yksilöllisesti tarpeen mukaan. Tieto palveluja tarvitsevista henkilöistä tulee nopeasti työntekijöille. - oma erityisneuvolatyöryhmä, mikä nivoutuu yhteen varhaiskuntoutustiimin, perhepalvelukeskuksen ja kouluterveyshuollon kanssa (moniammatillinen yhteistyö) - perusopetus järjestetään omassa kotikunnassa - perusterveydenhuollon palvelut kuten muillakin kuntalaisilla (perusterveydenhuollon tasolla kehitysvammaista lasta seurataan kuten muitakin lapsia, esim. neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, rokotuksiin liittyvissä asioissa, hammashoidossa jne) -laitoksissa ei ole vammaisia lapsia pitkäaikaishoidossa - ammatilliset perhekodit: pääsääntöisesti hyviä kokemuksia - perhehoitoa on kehitetty, ennakkovalmennettuja perhehoitajia on maakunnassa - asiakkaan kotiin annettava perhehoito - sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu kehitysvammaisten nuorten itsenäistymisen tukena - palveluohjaus/ yhtenäiset vammaispalvelut (ei jakoa kehitysvammaiset ja muut vammaiset lapset ja nuoret, palveluohjaus kohdistuu kaikkiin ryhmiin). Nimetty vastuutyötekijä kunnassa - palvelusuunnittelu, palvelusuunnitelmat: laaditaan yhteistyössä perheen kanssa. Ennakkovalmistelu yhdessä nuoren kanssa - kuvatuettu palvelusuunnitelmalomake - palveluohjaajan tunnit yläkouluikäisille kehitysvammaisille - nivelvaiheet, siirtymisvaiheet: päiväkodista kouluun, perusopetuksesta erityisammattikouluihin jne. Ennakointi ajoissa. - nuoren kuntoutusraha, henkilökohtainen opiskelu- ja kuntoutussuunnitelma: laadinta kotikunnan vammaispalveluissa, palve-

7 Keski-Suomen shp, sosiaalityö Keuruu K-S shp, kehitysvammaneuvola Nuorten vammaisten henkilöiden (15-18 v) tilanne: suositusten mukaan eivät saa olla samoissa asumisyksiköissä aikuisten kanssa. Missä tällaisten nuorten tilapäishoito, asumisharjoittelu ja -valmennus järjestetään? Pienillä kunnilla ei ole resursseja perustaa omaa pientä tilapäishoidon/ asumisharjoittelun yksikköä nuorille. Perhehoito ei ole ratkaisu eikä se, että nuoret aikuistuvat henkilöt ovat pienten lasten yksiköissä / perhehoidossa. Kuntien käytännöt erilaisia Diagnoosikeskeisyys Kotihoidon ohjausmalli, joka ei enää ole toiminnassa. 1) Milloin tarvitaan ohjausta ja milloin kuntoutusta ja miten turvataan tämä jatkuvuus. 2) Lisää aikaa perheiden tapaamiseen. Nuoret: 1) akuutti kriisi, mitä tehdään? 2) Nuoret, joilla on tuen tarvetta, mutta ei keva-diagnoosia Vammaiset lapset ja lastensuojelu: 1) sisarusten näkökulma vaikeakäytöksisen vammaisen lapsen kotona; 2) lastensuojelun ja vammaispalvelujen yhteistyö ja osaamisen kohtaaminen K-S shp. lastenneurologia Tilapäishoitopaikkojen puute hyvin vaikeasti sairaalle / vammaiselle lapselle, nykyään vain lastensuojelun kautta. luohjaajan toimesta - uuden teknologian hyödyntäminen esim. kommunikoinnin tukena. Haasteena työntekijöiden osaaminen, teknologian perässä pysyminen - vammaispalvelun ja lastensuojelun yhteistyö (sosiaalityö, perhetyö) - asiakastietojärjestelmien yhteiskäyttö (esim. Sosiaali- ja Terveys-Effica) - elva- eli erityislastenvahtitoiminta - tukihenkilötoiminta - vammaispalvelun omat vammaisavustajat - kotiin annettava hoitotyöntekijä monivammaisten lasten kohdalla Palvelut ja työntekijät lähellä Yhteistyö kunnassa toimii hyvin. Kunnassa myös oma keva-neuvola. Asumisyksikkö valmistuu noin vuoden päästä. Lyhytaikainen perhehoito toimii hyvin Kuntien joustavuus ja kekseliäisyys lasten tuen tarpeissa

8 Laukaa LSSAVI Luhanka Muurame Petäjävesi Saarikka Validia Asuminen Diagnoosikeskeisyys. Isot päivähoitoryhmät, joissa erityisen tuen tarpeen lapsi. Lasten kuntoutuksen monikanavaisuus kuka tekee ohjauksen. Väliinputoaja lapset, joilla ei ole keva-diagnoosia, mutta on palveluntarvetta. Perheiden näkökulmasta palveluja voi joutua odottamaan ja asioita peräämään. Tilapäishoidon yksikölle on tilausta ja perheet joutuvat pinnistelemään jaksamisensa rajoilla. Lastensuojelun ja vammaispalvelujen yhteistyö tilanteissa, jos vammainen lapsi täytyy sijoittaa. Uuden sote-ratkaisun vaikutus vammaisten lasten oikeuksiin ja palveluihin. Pienessä kunnassa tarvetta työntekijöiden tuelle. Viranhaltija on usein yksin. Diagnoosikeskeisyys pulmallinen. Ei-kehitysvammaiset perheet joutuvat tätä kautta lastensuojelun asiakkaaksi, koska asiakkaat eivät välttämättä löydä vammaispalveluun. Kriisitilanteisiin ei ole mitään muuta kuin Vaalijala (alle 18-v. nuoret). Perheet ovat oppineet palvelut edellä -ajatteluun ja tarvenäkökulma unohtuu. Haasteena järjestää tarpeenmukaiset palvelut kullekin asiakkaalle. Lyhytaikaiselle hoidolle on tarvetta. Kuntoutusohjausta arkeen on tarjolla liian vähän tarpeeseen nähden. Lapset, jotka eivät ole asumispalvelujen piirissä: miten perheet jaksavat? Tukipalvelujen puute Kehitysvammaisten henkilöiden palveluohjaus toimii hyvin. Pienessä kunnassa voidaan vastata tarpeisiin joustavasti ja päätöksenteko sujuu jouhevasti perusturvalautakunnan kautta. Joustavuus ja soveltaminen onnistuvat hyvin pienessä kunnassa. Työntekijät ja asiakkaat tietävät, kuka vastaa mistäkin pienessä kunnassa. Palveluohjaus toimii. Tieto kulkee.

Vammaisten perhehoidon koordinointi Keski-Suomessa. Sosiaali- ja terveysjohdon maakunnallinen työkokous 7.11. 2013

Vammaisten perhehoidon koordinointi Keski-Suomessa. Sosiaali- ja terveysjohdon maakunnallinen työkokous 7.11. 2013 Vammaisten perhehoidon koordinointi Keski-Suomessa Sosiaali- ja terveysjohdon maakunnallinen työkokous 7.11. 2013 Miksi vammaisten perhehoitoa ja koordinointia tulee kehittää? Vammaisten ihmisoikeudet

Lisätiedot

KEHAS-ohjelman tilannekatsaus Keski-Suomi. Kehitysvammaisten asumisohjelman alueellinen tilaisuus 10.2.2015 Mirva Vesimäki

KEHAS-ohjelman tilannekatsaus Keski-Suomi. Kehitysvammaisten asumisohjelman alueellinen tilaisuus 10.2.2015 Mirva Vesimäki KEHAS-ohjelman tilannekatsaus Keski-Suomi Kehitysvammaisten asumisohjelman alueellinen tilaisuus 10.2.2015 Mirva Vesimäki Keski-Suomen erityispiirteet Kuntarakenne: 23 kuntaa, paljon pieniä kuntia, puolet

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2015 1 (5)

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2015 1 (5) 1 (5) Aika Ma 7.9.2015 klo 13 16.00 Paikka Kokoustila 100, 1. krs, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Matarankatu 4, Jyväskylä Kutsutut Ahlström, Marko palvelukodin johtaja, Päivänsäteen Palvelukoti,

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN YLIMÄÄRÄINEN KOKO- US KEHAS-TYÖPAJAN VALMISTELU: PALVELUJEN KE- HITTÄMISEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN YLIMÄÄRÄINEN KOKO- US KEHAS-TYÖPAJAN VALMISTELU: PALVELUJEN KE- HITTÄMISEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT 1 (9) N YLIMÄÄRÄINEN KOKO- US KEHAS-TYÖPAJAN VALMISTELU: PALVELUJEN KE- HITTÄMISEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT Aika To 6.2.2014 klo 13 15 Paikka Kosken kokoustila 100, 1. krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat

Lisätiedot

KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS

KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Rovaniemi 27.8.2015 Kehitysvammaisten henkilöiden asumisen ohjelmaa (Kehas) koskevat valtioneuvoston

Lisätiedot

Perhehoito hoivaa, huolenpitoa ja erityistä tukea. Maria Kuukkanen

Perhehoito hoivaa, huolenpitoa ja erityistä tukea. Maria Kuukkanen Perhehoito hoivaa, huolenpitoa ja erityistä tukea Maria Kuukkanen Mitä perhehoito on? Ympärivuorokautisen kasvatuksen, hoivan ja muun huolenpidon järjestämistä oman kodin ulkopuolella, perhehoitajan kotona

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (6) N KOKOUS Aika 12.9.2011 klo 13.00 16.00 Paikka Kosken kokoustila 202, 2 krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Haaki, Raili X Hanhikoski, Emmi X Heikkilä, Marja Henttu, Tuula Hänninen, Tanja

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Sari Hietala Ylihoitaja, PKSSK sosiaalipalvelut 25.11.2013 PKSSK:n toiminta-alue 2 PKSSK sosiaalipalvelut 2013 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Asumista Keski-Suomessa. Marja-Leena Saarinen 23.2.2012

Asumista Keski-Suomessa. Marja-Leena Saarinen 23.2.2012 Asumista Keski-Suomessa Marja-Leena Saarinen 23.2.2012 Metsätähden asukkaiden toiveet asumisesta Ulkopuolinen outo ihminen ei saa päästä sisälle - paitsi talonmies - paitsi nokikolari Pistokkeita myös

Lisätiedot

KVANK LASTEN JA NUORTEN JAOS ESITYSLISTA 16.5.2013. Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta

KVANK LASTEN JA NUORTEN JAOS ESITYSLISTA 16.5.2013. Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta KVANK ESITYSLISTA 16.5.2013 Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta LASTEN JA NUORTEN JAOS Aika 16.5.2013 klo 12.30 15.00 Paikka Kehitysvammaliitto, Helsinki Läsnä Alinen, Terhi Heinonen Hanna Hintsala,

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISHANKE Keksi-Suomen Vammais-Kaste /PL

VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISHANKE Keksi-Suomen Vammais-Kaste /PL VAMMAISPALVELUJEN KEHITTÄMISHANKE 2010-2012 Keksi-Suomen Vammais-Kaste 2011-2012/PL Vaikeavammaisten maakunnallisia tukipalveluja pohtivan työryhmäkehitysvammaisten erityispalvelujen rakenne maakunnassamme

Lisätiedot

Esitys vammaisten ja ikäihmisten perhehoidon maakunnallisen koordinoinnin jatkamisesta

Esitys vammaisten ja ikäihmisten perhehoidon maakunnallisen koordinoinnin jatkamisesta Esitys vammaisten ja ikäihmisten perhehoidon maakunnallisen koordinoinnin jatkamisesta Vammaisten ja ikäihmisten maakunnallista perhehoidon koordinointi- pilottia on toteutettu kaksivuotisen kuntien välisen

Lisätiedot

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Arvokas elämä hanke Keski-Suomen Vammaispalvelusäätiö Perhehoitoliitto Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koulutuksen sisällöt 28.8. Hyvän perhehoidon

Lisätiedot

Perhehoito hoivaa, huolenpitoa ja erityistä tukea. Kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen, Perhehoitoliitto ry

Perhehoito hoivaa, huolenpitoa ja erityistä tukea. Kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen, Perhehoitoliitto ry Perhehoito hoivaa, huolenpitoa ja erityistä tukea Kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen, Perhehoitoliitto ry Mitä perhehoito on? Perhehoitolaki 1.4.2015 Ympäri- tai osavuorokautisen hoivan ja muun huolenpidon

Lisätiedot

Perhehoito sopii ikäihmiselle,

Perhehoito sopii ikäihmiselle, IKÄIHMISTEN PERHEHOITO Hoivaa ja huolenpitoa perheessä Ikäihmisten perhehoidolla tarkoitetaan ikäihmisen hoidon ja huolenpidon järjestämistä LLKY:n valmentamassa ja hyväksymässä perhekodissa tai ikäihmisen

Lisätiedot

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt Helsingin sosiaalivirasto Vammaisten sosiaalityö 26.1.2010 www.hel.fi Sosiaalityö ja palveluohjaus Sosiaaliturvaa

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (6) N KOKOUS Aika 3.10.2013 klo 13-15.30 Paikka Kosken kokoustila 202, 2 krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Pirjo Lehtovaara PJ, K-S SHP Aino Arponen, AVI Aila Peltoniemi, AVI Rauno Hokkanen,

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ. Muistio 2/2015 1 (6)

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ. Muistio 2/2015 1 (6) 1 (6) Aika Ma 16.2.2015 klo 13 15.30 Paikka Kosken kokoustila 100, 1. krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Kantola, Heli pj. perusturvajohtaja, Toivakan kunta X Ahlström, Marko palvelukodin johtaja,

Lisätiedot

KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS

KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki, Säätytalo 1.10.2015 Kehitysvammaisten henkilöiden asumisen ohjelmaa (Kehas) koskevat valtioneuvoston

Lisätiedot

Lastensuojelun ja vammaispalvelun rajapinnoista

Lastensuojelun ja vammaispalvelun rajapinnoista Lastensuojelun ja vammaispalvelun rajapinnoista 28.1.2015 Lastensuojelun tarkoitus turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun

Lisätiedot

I Mitä tapahtuu Arvokas elämä -hankkeessa keväällä 2012

I Mitä tapahtuu Arvokas elämä -hankkeessa keväällä 2012 1 I Mitä tapahtuu Arvokas elämä -hankkeessa keväällä 2012 Lapsen ja perheen palvelut lähipalveluina (tavoite 1): 1) Vammainen lapsi ja perhe palveluissa Jyväskylä: Jyväskylän prosessiohjaus päättynyt:

Lisätiedot

Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4.

Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4. Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4.2017 VN:n periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen

Lisätiedot

Vammaispalvelulaki uudistuu

Vammaispalvelulaki uudistuu 1 Uusi vammaispalvelulaki Selkokielinen teksti, 27.9.2018 Vammaispalvelulaki uudistuu Vammaispalvelulaki muuttuu. Vanha vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään yhdeksi laiksi, joka koskee kaikkia

Lisätiedot

KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS

KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS KEHAS- KESKUSTELUTILAISUUS Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö Oulu 21.4.2015 Seinäjoki 22.4.2015 Alueellisen kierroksen keskustelutilaisuuden tavoitteet Kuulla näkemyksiä

Lisätiedot

Tervetuloa Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle -seminaariin 25.1.2013 Jyväskylä

Tervetuloa Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle -seminaariin 25.1.2013 Jyväskylä Tervetuloa Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle -seminaariin 25.1.2013 Jyväskylä Tänään mukana Seminaarin tavoitteita ja teema-alueita Nostaa esille erilaisia näkökulmia ja ääniä lasta ja perhettä

Lisätiedot

Käytäntötutkimusaiheita Espoon aikuissosiaalityö. Käytäntötutkimuspäivä 28.9.2015

Käytäntötutkimusaiheita Espoon aikuissosiaalityö. Käytäntötutkimuspäivä 28.9.2015 Käytäntötutkimusaiheita Espoon aikuissosiaalityö Käytäntötutkimuspäivä 28.9.2015 Maahanmuuttajataustaisten nuorten verkostot Käytäntötutkimuksessa kartotetaan maahanmuuttajataustaisten nuorten asiakkaiden

Lisätiedot

Paletti palveluja erityistä tukea tarvitseville Lasten palvelut (alle 18v) Palveluohjaaja Tarja Kaskiluoto 18.3.2011

Paletti palveluja erityistä tukea tarvitseville Lasten palvelut (alle 18v) Palveluohjaaja Tarja Kaskiluoto 18.3.2011 Paletti palveluja erityistä tukea tarvitseville Lasten palvelut (alle 18v) Palveluohjaaja Tarja Kaskiluoto 18.3.2011 Omaishoidon tuki Laki omaishoidon tuesta (2.12.2005/937) lakisääteinen sosiaalipalvelu,

Lisätiedot

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Katsaus SOTE-valmisteluun Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Keski-Suomen sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän valmistelu kuntien yhteistyönä Kuntien päätöksenteko

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma 2016 Säkylän kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Asumispalveluiden laatusuositus... 2 3. Asumispalveluiden nykytilanne Säkylässä... 2 4. Suunnitelmissa/rakenteilla

Lisätiedot

Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi. OIVA keskus. Miia Autiomäki 18.2.2015

Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi. OIVA keskus. Miia Autiomäki 18.2.2015 Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi OIVA keskus Miia Autiomäki 18.2.2015 20.2.2015 Johdon tukipalvelut vastuualuejohtaja Anssi Niemelä Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen/ OIVA-keskus

Lisätiedot

Sisällys LUKIJALLE... 11. PERHEHOITO ENNEN JA NYT... 15 Jari Ketola Hoidon historiaa...15

Sisällys LUKIJALLE... 11. PERHEHOITO ENNEN JA NYT... 15 Jari Ketola Hoidon historiaa...15 Sisällys LUKIJALLE... 11 PERHEHOITO ENNEN JA NYT... 15 Jari Ketola Hoidon historiaa...15 Elätehoito, ruotuhoito ja vaivaistalot... 15 Perhehoito ja lastenkodit... 16 Perhehoitajalaki... 17 Perhehoito nykyisin...

Lisätiedot

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos)

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Toimialuejohtaja Leena Korhonen 26.1.2017 leena.korhonen(at)siunsote.fi Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. 23.9.2014, Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. 23.9.2014, Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön 23.9.2014, Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl Muutosten aika Taustalla eri lainsäädäntömuutoksien tarpeisiin Ajattelutapa muutos tarve / dg Arjen ongelmien moninaistuminen

Lisätiedot

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Arvokas elämä hanke Keski-Suomen Vammaispalvelusäätiö Perhehoitoliitto Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koulutuksen sisällöt 28.8. Hyvän perhehoidon

Lisätiedot

TOIMEKSIANTOSUHTEINEN PERHEHOITO LAPSEN, NUOREN JA PERHEEN TUKENA. Maria Kuukkanen kehittämispäällikkö

TOIMEKSIANTOSUHTEINEN PERHEHOITO LAPSEN, NUOREN JA PERHEEN TUKENA. Maria Kuukkanen kehittämispäällikkö TOIMEKSIANTOSUHTEINEN PERHEHOITO LAPSEN, NUOREN JA PERHEEN TUKENA Maria Kuukkanen kehittämispäällikkö MITÄ PERHEHOITO ON? Perhehoito on henkilön hoidon, kasvatuksen ja muun ympärivuorokautisen huolenpidon

Lisätiedot

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019 1 Lapuan kaupunki Lausunto Kaupunginhallitus 3.9.2018 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Eskoontie 47 60280 Seinäjoki kirjaamo@eskoo.fi Viite: Perussopimuksen 13 :n mukaiset esitykset Lapuan kaupungin

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Seija Aaltonen seija.aaltonen@kto-vs.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa. Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA

Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa. Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA Jaa arkesi tukea tarvitsevan kanssa Sinustako perhehoitaja? PERHEHOITO ETELÄ-SAVOSSA Haluatko tehdä työtä kotonasi tai asiakkaan kotona, kiireettömästi, Mitä perhehoito on? 1. jakaen arkeasi ikäihmisten

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi

Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten henkilöiden perhehoito - kokemuksia Kainuusta 23.4.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Etunimi Sukunimi Kehitysvammaisten lasten ja nuorten palvelut Kainuussa Kainuun

Lisätiedot

KEHAS-kuulumiset. Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Jyväskylä 20.11.2014 Jutta Keski-Korhonen

KEHAS-kuulumiset. Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Jyväskylä 20.11.2014 Jutta Keski-Korhonen KEHAS-kuulumiset Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Jyväskylä 20.11.2014 Jutta Keski-Korhonen Yhteiskunta muuttuu muuttuvatko palvelut? Palvelurakenne Sukupolvet vaihtuvat Toimintakulttuuri Tarpeet muuttuvat

Lisätiedot

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki 15.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen lähtökohdat Keskeinen sisältö Asumisen tuen

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus

Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus Ikäneuvo hanke: Tilannekatsaus 24.3.2017 1 Ikäneuvon neuvonnan ja asiakasohjauksen rautalankamalli Asiakas tai omainen visualisoituna Maakunnallinen neuvontanumero neuvonnalle, ohjaukselle ja alustavalle

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ MUISTIO 3/ (5)

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ MUISTIO 3/ (5) 1 (5) Aika Ma 19.9.2016 klo 13 15.30 Paikka Kokoustila 100, 1. krs, KeskiSuomen sosiaalialan osaamiskeskus, Matarankatu 4, Jyväskylä Kutsutut Vesimäki, Mirva pj. palveluvastaava, Äänekosken kaupunki X

Lisätiedot

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (5) KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika Ma 23.5.2011 klo 13-15.30 Paikka Sovatek, Matarankatu 4, 2 krs, kokoustila 202 Osallistujat Hannu Koivisto Kari Lahti Maritta

Lisätiedot

Kehas-katsaus. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Kouvola

Kehas-katsaus. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Kouvola Kehas-katsaus Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Kouvola 8.6.2016 VN:n periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016. Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen

Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016. Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysvaliokunta 2.6.2016 Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen Yleistä: Oulun kaupungissa on tällä hetkellä noin 250 lastensuojelun, 13 ikäihmisten ja 3 kehitysvammaisten ja vammaisten

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN MÄN KOKOUS

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN MÄN KOKOUS 1 (6) N N KOKOUS Aika Ma 10.9. klo 9-12 Paikka Kosken koulutustila, Matarankatu 4, 2 krs, Jyväskylä Osallistujat Haaki, Raili Koske X Heikkilä, Marja Koske Hirsiaho, Aimo Länsi-Suomen lääninhallitus Kortelainen,

Lisätiedot

VALAS2015 2104Luonnos

VALAS2015 2104Luonnos KYSELY VAMMAISIA HENKILÖITÄ KOSKEVAN SOSIAALIHUOLLON ERITYISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMISTA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN MUISTIOSTA (http://stm.fi/lausuntopyynnot) VALAS2015 2104Luonnos 1. Taustatiedot 1. Vastaajatahon

Lisätiedot

Lainsäädännössä tapahtuu. 20.11.2014 Jyväskylä Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Salla Pyykkönen, Kvtl

Lainsäädännössä tapahtuu. 20.11.2014 Jyväskylä Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Salla Pyykkönen, Kvtl Lainsäädännössä tapahtuu 20.11.2014 Jyväskylä Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä Salla Pyykkönen, Kvtl Muutosten aika Taustalla mm. Ajattelutavan muutokset dg tarve Arjen moninaistuminen Toimintaympäristön

Lisätiedot

Vaalijala lyhyesti. Kolmen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaille

Vaalijala lyhyesti. Kolmen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaille Vaalijala lyhyesti Kolmen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaille Vaalijala numeroina Kuntoutuspaikkoja Nenonpellossa 130 ja muualla Pieksämäellä 35 paikkaa, ovat kuntoutusyksikköjä ja oppilaskoteja Sateenkaaren

Lisätiedot

Tietopaketti 9: Vammaispalvelut. Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer)

Tietopaketti 9: Vammaispalvelut. Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer) Tietopaketti 9: Vammaispalvelut Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer) Sisältö Etuuksien saajat Kelan vammaisuuden perusteella maksamat tuet Lapsen

Lisätiedot

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN-

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, Scandic Park, Helsinki 18.2.2016 Jaana Huhta, STM Ajankohtaista Kuntien kustannusten karsiminen tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä:

Lisätiedot

Uusvanhaa perhehoitoa kokemuksia Kainuusta Kehitysvamma-alan konferenssi Jyväskylän paviljongissa 15.4.2015

Uusvanhaa perhehoitoa kokemuksia Kainuusta Kehitysvamma-alan konferenssi Jyväskylän paviljongissa 15.4.2015 Uusvanhaa perhehoitoa kokemuksia Kainuusta Kehitysvamma-alan konferenssi Jyväskylän paviljongissa 15.4.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Matti Heikkinen, perhepalvelujohtaja, YTL Sisältö

Lisätiedot

Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet

Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet Avohoito, laitoshoito ja Kelan etuudet Eija Puutinen Muokkaa alaotsikon perustyyliä napsautt. Luento Kaste-hankkeen teemapäivässä 14.1.2010 Julkisen laitoshoidon vaikutus Kelan etuuksiin sairaanhoidosta

Lisätiedot

Kokemuksia henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisestä. Petteri Kukkaniemi

Kokemuksia henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisestä. Petteri Kukkaniemi Kokemuksia henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisestä Petteri Kukkaniemi Omaisjärjestötaustainen valtakunnallinen palveluiden kehittäjä ja tuottaja. Tavoitteemme on löytää yksilöllisiä ratkaisuja ja

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Päivi Lauri paivi.lauri@ppshp.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Tukiliiton toimintaan vaikuttavia muutoksia 1. Valtion ja kuntien talous kiristyy. Taloudellisuus

Lisätiedot

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Seinäjoki 5.4.2011 Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Omaishoitajat ja Läheiset Liitto 14.4.2011 Omaishoito

Lisätiedot

MAAKUNNALLINEN IKÄIHMISTEN, PITKÄAIKAISSAIRAIDEN JA VAMMAISTEN PERHEHOIDON TOIMINTAOHJE ALKAEN

MAAKUNNALLINEN IKÄIHMISTEN, PITKÄAIKAISSAIRAIDEN JA VAMMAISTEN PERHEHOIDON TOIMINTAOHJE ALKAEN MAAKUNNALLINEN IKÄIHMISTEN, PITKÄAIKAISSAIRAIDEN JA VAMMAISTEN PERHEHOIDON TOIMINTAOHJE ALKAEN 1.1.2019 (1/15) (2/15) 1. PERHEHOIDON SÄÄDÖSPERUSTA Julkisten alojen eläkelaki (81/2016) (3/15) 2.1 Perhehoidon

Lisätiedot

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 5.11.2018 Uudistuva vammaispalvelulaki / Sanna Ahola 1 VAMMAISPALVELUJA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN

Lisätiedot

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011

Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Li 2 Ikla 15.12.2010 3 Omaishoidontuen toimintaohje, kriteerit ja palkkiot 1.1.2011 Yleiset perusteet Omaishoidon tuella tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön kotona tapahtuvaa säännöllisen

Lisätiedot

Vammaispalvelujen tilastot vuodelta 2013 lähde SOTKANET Koonnut hanketyöntekijä Tuija Koivisto

Vammaispalvelujen tilastot vuodelta 2013 lähde SOTKANET Koonnut hanketyöntekijä Tuija Koivisto Vammaispalvelujen tilastot vuodelta 2013 lähde SOTKANET Koonnut hanketyöntekijä Tuija Koivisto 1 2 Sisällys 1. Vammaispalveluiden indikaattorit... 3 2. Kelan etuisuudet / 1000 asukasta... 8 3. laitos 2013...

Lisätiedot

Vammaisten palvelut. Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016

Vammaisten palvelut. Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016 Vammaisten palvelut Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016 Vammaisten palveluiden ydinprosessit: 1) Asumisen tukeminen 2) Liikkumisen ja osallisuuden tukeminen 3) Kuntoutus Ennaltaehkäisy HTE on kaikkea sote-palvelujen

Lisätiedot

Asumisen kehittämisessä ajankohtaista

Asumisen kehittämisessä ajankohtaista Asumisen kehittämisessä ajankohtaista KVANK alueellinen tilaisuus Kirsi Konola Oulu, 30.10.2018 YK:n vammaissopimus ja asuminen 19 art. Itsenäinen elämä ja osallisuus yhteisössä: Vammaisilla henkilöillä

Lisätiedot

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014

Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Tervetuloa Tienviittoja tulevaisuuteen ikäperheseminaariin 4.11.2014 Ohjelma 9.30 Avaussanat Riitta Hakoma, vammaispalvelujen johtaja, Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiiri 9.45 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön

Lisätiedot

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin!

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! 30.1.2015 Kankaanpään kehitysvammaisten ryhmäkodin harjannostajaiset Hyvä juhlaväki, On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! Tämä hanke on tärkeä monessakin

Lisätiedot

Esitys Keski-Suomen vammaisstrategiaksi versio 3.3

Esitys Keski-Suomen vammaisstrategiaksi versio 3.3 KESKI-SUOMEN SOTE 2020 -hanke Esitys Keski-Suomen vammaisstrategiaksi versio 3.3 Keski-Suomi: Yhdessä uutta kohti Keski-Suomen vammaispalvelutyöryhmä SOTE 2020-hankkeen Peurunka3-seminaari 27.10.2015 Keski-Suomen

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON 22.10.201 9.10.2015 Hanketyöntekijä Petri Oinonen 22.10.2015 LNP palvelujen organisointi tulevaisuudessa?

Lisätiedot

Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma

Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma Kuntoutussuunnitelma ja palvelusuunnitelma Ideaalitilanne on, että palvelusuunnitelma ja kuntoutussuunnitelma tukevat toisiaan palvelujen järjestämisessä. Niiden

Lisätiedot

ESITYS KESKI-SUOMEN VAMMAISSTRATEGIAKSI VERSIO 3.4

ESITYS KESKI-SUOMEN VAMMAISSTRATEGIAKSI VERSIO 3.4 Keski-Suomen SOTE 2020 hanke ESITYS KESKI-SUOMEN VAMMAISSTRATEGIAKSI VERSIO 3.4 Keski-Suomi: Yhdessä uutta kohti Kuva: Kirsti Pehkonen Keski-Suomen vammaispalvelutyöryhmä 2015 2016 SOTE 2020-hankkeen Peurunka3-seminaari

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (6) N KOKOUS Aika 10.10.2012 klo 13-16 Paikka Kosken kokoustila 202, 2 krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Ahonen, Airi K-S vammaispalvelusäätiö/ Arvokas elämä - x hanke Haaki, Raili Koske x Hanhikoski,

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN VII KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN VII KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN VII KOKOUS Aika: Maanantai 9.6.2014 klo 13.00 15.30 Paikka: Hakulintie 2, Luhanka Luhangan kunnantalon valtuustosali Paikalla: Tuija Koivisto, Keuruu Sirpa

Lisätiedot

- X Lahtela, Riikka Lampi-Mäkelä, Emilia

- X Lahtela, Riikka Lampi-Mäkelä, Emilia 1 (5) Aika Ma 25.9.2017 klo 13 15 Paikka Kokoustila 100, 1. krs, KeskiSuomen sosiaalialan osaamiskeskus, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Vesimäki, Mirva pj. palveluvastaava, Äänekosken kaupunki Paananen,

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖLLE

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖLLE 1 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖLLE Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja KVPS Tukena Oy haluavat nostaa sosiaalihuoltolakiesityksestä esille seuraavat asiat. Esityksen keskeisistä tavoitteista Pidämme sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 26.1.2016 4 No Kustannuspaikka Asiatarkistus/varatarkastaja Tiliöijät/varatilijöijä Hyväksyjä/varahyväksyjä

Perusturvalautakunta 26.1.2016 4 No Kustannuspaikka Asiatarkistus/varatarkastaja Tiliöijät/varatilijöijä Hyväksyjä/varahyväksyjä 5000 Lautakunta 5010 Hallinto 5020 Lakkautettu sosiaalitoimi 5030 Lakkautettu terveystoimi 5040 Hellin purkusopimus 5050 Potilas- ja sosiaaliasiamies 5060 Ympäristöterveydenhuolto 5070 Rääkkylä lask (jako

Lisätiedot

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen

Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä Liisa Niiranen Omaishoidon tuen toimintaohje Sote- johtoryhmä 24.5.2017 Liisa Niiranen 21.9.2017 1 Toiminta-ohjeen valmistelu Kysely kunnille omaishoidon tuen nykytilanteesta. Kaikille kunnille lähetetty kutsu osallistua

Lisätiedot

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille Perusturvalautakunnan tehtäviin liittyvän toimivallan siirrosta tehtyä perusturvalautakunnan tekemää päätökseen 14.2.2013

Lisätiedot

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin?

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Susanna Hintsala, Kehitysvammaliitto Kuntaseminaari Eskoossa 28.10.2016 1 11/8/2016 YK-sopimus ja asuminen 9 art. Varmistetaan vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (6) N KOKOUS Aika 6.3.2013 klo 13-15.30 Paikka Kosken kokoustila 202, 2 krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Mari Niinivirta K-S Sairaanhoitopiiri, kehitysvammapoliklinikka Pirjo Lehtovaara K-S

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaislainsäädännössä

Ajankohtaista vammaislainsäädännössä Ajankohtaista vammaislainsäädännössä Kuinka lakia luetaan, Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry, 6.10.2015 Helsinki. Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto. 1 Vammaisia henkilöitä koskevan sosiaalihuollon

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Sari Tanner-Suonpää sari.tannersuonpaa@tvk.fi

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

Perusturvakeskus No Kustannuspaikka Asiatarkistus/varatarkastaja Tiliöijät/varatilijöijä Hyväksyjä/varahyväksyjä

Perusturvakeskus No Kustannuspaikka Asiatarkistus/varatarkastaja Tiliöijät/varatilijöijä Hyväksyjä/varahyväksyjä 5000 Lautakunta Marja Havukainen/Sari Nurmi Marja Havukainen/Sari Nurmi Markku Kipinä/Mervi Paddar 5010 Hallinto Sari Nurmi/Marja Havukainen Sari Nurmi/Marja Havukainen Markku Kipinä/Mervi Paddar 5020

Lisätiedot

Onnistuneen rahoituspäätöksen kulku

Onnistuneen rahoituspäätöksen kulku Onnistuneen rahoituspäätöksen kulku Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö ja Keski- Suomen Palvelurakennuttajat ovat yhteistyössä hankkeistaneet 3 uutta asuntoryhmää kehitysvammaisille. Hanketyön edellytyksenä

Lisätiedot

Kohti tulevaisuutta: vammaisalan haasteita ja kehitysnäkymiä

Kohti tulevaisuutta: vammaisalan haasteita ja kehitysnäkymiä Kohti tulevaisuutta: vammaisalan haasteita ja kehitysnäkymiä Valtakunnalliset erityishuoltopäivät Helsinki 10.9.2015 Jaana Huhta, neuvotteleva virkamies, STM Ajankohtaista vammaispalveluissa ja - politiikassa

Lisätiedot

MÄNTYKOTI. PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p

MÄNTYKOTI. PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p MÄNTYKOTI PYYKKINIEMENTIE 8 85900 REISJÄRVI p. 040 3008 390 Mäntykodin toimintaajatus: Mäntykoti on autettu asumisyksikkö, jossa asuu eniten apua tarvitsevia kehitysvammaisia (tehostettua palveluasumista,

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISPALVELUJEN YKSITYISTEN YMPÄRIVUO- ROKAUTISTEN ASUMISPALVELUJEN VALVONTARAPORTTI vuodelta 2013

ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISPALVELUJEN YKSITYISTEN YMPÄRIVUO- ROKAUTISTEN ASUMISPALVELUJEN VALVONTARAPORTTI vuodelta 2013 ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISPALVELUJEN YKSITYISTEN YMPÄRIVUO- ROKAUTISTEN ASUMISPALVELUJEN VALVONTARAPORTTI vuodelta 2013 Sosiaali- ja terveystoimi Perhe- ja sosiaalipalvelut Vammaispalvelut 2 (8) Johdanto

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Laitoshoidon purku ja itsenäinen asuminen

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Laitoshoidon purku ja itsenäinen asuminen Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Laitoshoidon purku ja itsenäinen asuminen Kuntamarkkinat 11.9.2013 Jaana Viemerö, asiakkuusjohtaja, Järvenpään kaupunki Asukkaita suunnilleen saman verran kuin

Lisätiedot

Vammaisten palvelut uudessa maakunnassa -keskustelutilaisuus klo 18 20

Vammaisten palvelut uudessa maakunnassa -keskustelutilaisuus klo 18 20 Vammaisten palvelut uudessa maakunnassa -keskustelutilaisuus 12.10.2017 klo 18 20 Ohjelma 18.00 Uusimaa 2019 -hanke: tavoitteet ja tilannekatsaus vammaisten palvelujen osalta Toimitusjohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja,

Lisätiedot

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678 1 Sosiaalipalvelut Kuntoutus, asuminen ja päivätoiminta Tuulikello Kuntoutusjaksot 375 Osastojakso, jonka aikana asiakkaalle tehdään moniammatillinen kokonaistilanteen arviointi, kuntoutuksen suunnittelu

Lisätiedot

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari 7.9.2017 Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

Kehas-katsaus. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Pori

Kehas-katsaus. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Pori Kehas-katsaus Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Pori 9.3.2016 VN:n periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen liittyvien palvelujen järjestämiseksi

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä 9.5.2014, Hämeenlinna Salla Pyykkönen, Kvtl

Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön. Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä 9.5.2014, Hämeenlinna Salla Pyykkönen, Kvtl Ajankohtaiskatsaus lainsäädäntöön Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä 9.5.2014, Hämeenlinna Salla Pyykkönen, Kvtl Muutosten aika Taustalla eri lainsäädäntömuutoksien tarpeisiin Ajattelutapa muutos tarve

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS HALLITUKSEN KOKOUS

KESKI-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS HALLITUKSEN KOKOUS 1 (5) KESKISUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS HALLITUKSEN KOKOUS Aika Keskiviikko 2.11.2016 klo 9.03 10.45 Paikka Koske, Matarankatu 4, 1. krs, pieni kokoustila 118 Osallistujat Hauvala,

Lisätiedot

Lähipalveluiden määrittely versio 1.0

Lähipalveluiden määrittely versio 1.0 Lähipalveluiden määrittely versio 1.0 3.6.2015 Määrittely tehty seuraavan aineiston pohjalta Kuntalaisillat ja niistä saatu palaute Henkilöstölle järjestetyt workshopit kuntakierroksella Kysely lähipalveluista

Lisätiedot