LIITE (1/5) Toivomme lisätietoja siitä mihin lähteisiin tai päätelmiin nämä tiedot perustuvat.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIITE (1/5) Toivomme lisätietoja siitä mihin lähteisiin tai päätelmiin nämä tiedot perustuvat."

Transkriptio

1 LIITE (1/5) Kirja: 101 luontaistuotetta Tekijä: Anna-Liisa Enkovaara Kustantaja: Duodecim, 2005 ISBN: sid Julkaisusarja: Hippokrates Duodecim -sarja Luontaistuotealan Keskusliiton tekemän selvitystyön perusteella esitämme seuraavanlaisen kannanoton 101-luontaistuotetta kirjasta. Pyydämme saada lisätietoja kannanotossa esiintuotuihin kohtiin. 1. Kirjassa (s.15). esitetään, että kasvien sisältämistä aineista onnistutaan vain harvoin kehittämään hyödyllinen, sairauksien hoitoon sopiva lääke. Lisäksi kirjassa kerrotaan (s.16), että 1960-luvun jälkeen kasveista erotetuista aineista on enää harvoin onnistuttu kehittämään toimivia lääkkeitä. Toivomme lisätietoja siitä mihin lähteisiin tai päätelmiin nämä tiedot perustuvat. Luontaistuotealan Keskusliitto haluaa tuoda tiedoksi, että kirjassa esitetty päätelmä/väite on ristiriidassa The International Congress and 54th Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant Research kongressissa esitetyn tiedon kanssa. Seminaarin järjestivät Society for Medical Plant Research (Gesellschaft für Arzneipflantzenforschung) ja Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta. Seminaarin etukäteistietona esitettiin, että luonnonaineet ovat edelleen merkittävä uusien lääkkeiden lähde. Kehittyneissä maissa noin neljännes lääkäreiden määräämistä lääkkeistä on alkuperältään kasvikunnan kemiallisia yhdisteitä. Jos mukaan luetaan sienten, mikro-organismien ja eläinten tuottamat aineet, nousee biogeenistä alkuperää olevien lääkeaineiden osuus 40 %:iin. 2. Kirjaan kaivattaisiin asianmukaiset tieteelliset viitteet. Kun kyseessä on terveydenhoidon osa-alue, joka herättää tutkijoidenkin piirissä voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan, olisi tärkeää, että väitteiden alkuperän voisi tarkistaa alan kirjallisuudesta. Toivomme tarkempaa tietoa tutkimuslähteistä. Lisäksi tiedustelemme, onko tutkimuslähteitä pyydetty kirjassa esitettyjä ainesosia sisältävien tuotteiden maahantuojilta, markkinoijilta, valmistajilta tai edustajilta Suomesta. 3. Kirjassa luontaistuote-kategoriaan luokitellaan ravintolisiä, lääkekasveja, synteettisiä lääkeaineita, haitta-aineita, kasvirohdoksia, vitamiini/kivennäisaineita, eteerisiä öljyjä ja kosmetiikkaa. Kirjassa on käytetty luontaistuote-määritelmää hyvin laajasti ja epätäsmällisesti. Kirjassa esitetty luontaistuote-sanan epämääräisyys on sekoittanut alan muutoinkin vaikeasti rajattavia alan käsitteitä. On toivottavaa, että alan tietokirjoissa pitäydytään lainsäädännössä mainittuihin määritelmiin tai selkeästi perustellaan käytetyt määritelmät. Tiedustelemme, miten luontaistuote on käsitteenä määritelty.

2 LIITE (2/5) 4. Kirjan lähestymistapa on tiukasti koululääketieteellinen ja näkemyksemme mukaan se soveltuu lähinnä synteettisiin lääkkeisiin. Kirjassa laadukkaiksi tieteellisiksi tutkimuksiksi kelpuutetaan vain laajat ihmisillä tehdyt kaksoissokkoutetut kokeet ja usein vielä niistä tehdyt meta-analyysit. On selvää, että vain harvalla luontaistuotteella on tehty näin laajoja tutkimuksia. Lisäksi on todennäköistä, että jos vähimmäisvaatimukseksi ottaa näin vaativan näytön ei jäljelle jää monta luontaistuotetta, joista voisi sanoa, että niiden sairauksia parantavasta tai ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta on selkeää tieteellistä tuotetason näyttöä. On myös syytä huomioida, että elintarvikkeista kuten ravintolisistä tällaisen tiedon esittäminen on tuotetasolla kielletty. Lääketutkimuksessa käytettävät tutkimusmetodit mukaan lukien meta-analyysin soveltuvuus luontaistuotteiden ja ravinnon tutkimuksessa on asetettu kyseenalaiseksi useiden tutkijoiden toimesta. Pyydämme perusteluja, miksi kirjan lähestymistavaksi ja yleiseksi kriteeriksi on otettu lääketason tutkimukset ja sairauksien hoitaminen. Varsinkin kun jo etukäteen on tiedossa, ettei tuotekohtaisia lääketason tutkimuksia luontaistuotteista juurikaan ole saatavilla ja niiden esittäminen tuotetasolla Suomessa jopa kielletty. 5. Kirjassa esitettyjen tutkimusten ja päätelmien yhteenveto on joissain tapauksissa puutteellinen ja virheellinen. Esimerkiksi kirjan sivulla 28 esitetään taulukko lääkekasveista (alla), joilla on tehty laadukkaita tieteellisiä tutkimuksia. Taulukossa mainitaan yksittäiseksi lääkekasviksi Kiinalaiset rohdosvalmisteet, joista mainitaan Näyttö tehosta - sarakkeessa, että ei ole näyttöä atooppiseen ihottumaan. Toivomme tarkennusta, mitä lääkekasvia/-kasveja taulukon Kiinalaiset rohdosvalmisteet tarkoittavat.

3 LIITE (3/5) Kirjan sivulla 32 olevassa kuvassa väitetään, että jos luonnontuotteella ei ole vaikutusta, se voi jatkaa luontaistuotteeksi. Taulukon kuvatekstissä mainitaan, että perinteisistä, lääkekasveja sisältävistä luonnontuotteista vain tuotteet, joilla ei ole sairautta parantavia vaikutuksia eikä myrkyllisiä vaikutuksia, voivat olla edelleen käytössä luontaistuotteina. Sivun 32 kuva (alla) on mielestämme harhaanjohtava ja ristiriidassa kirjassa muualla esitetyn tiedon kanssa. Esimerkiksi kirjan sivulla 28 listataan lääkekasveja, joilla on jonkin verran näyttöä positiivisesta vaikutuksesta eri sairauksien hoidossa. Lisäksi kirjassa esitellään useita kansallisessa lääkeluettelossa olevia rohdoksia mm. aaloe, arnikki, ginseng, hevoskastanja, kurpitsansiemen, maarianohdake, neidonhiuspuu, orapihlaja, punahattu ja valeriaana. Näitä lääkeluettelon rohdoksia sisältäville valmisteille kirjailija Enkovaara on itse ollut Lääkelaitoksen virkamiehenä myöntämässä myyntilupia ja hyväksynyt niille myös lääkkeellisiä käyttöindikaatioita. Tiedustelemme, mihin tutkimuksiin tai päätelmiin perustuu taulukossa esitetty väite, ettei luontaistuotteella ole vaikutusta. 6. Kirjassa esitetään useassa kohdassa (s 30, 57, 78 ja 80), että ravintolisät on tarkoitettu vain täydentämään ravintoa. Kirjan luontaistuotteita vähättelevän sävyn perusteella on epäilys, että kirjassa halutaan tarkoituksellisesti jättää mainitsematta, että ravintolisällä voi EU-normiston (direktiivi 2002/46/EY) mukaan olla myös fysiologisia vaikutuksia. Kirjassa esitetty tieto ravintolisien käyttöalueesta on harhaanjohtava ja antaa niiden käyttöalueesta liian suppean kuvan. Tiedustelemme, miksi kirjasta on useista kohdista jätetty mainitsematta tämä ravintolisien keskeinen fysiologinen ominaisuus. 7. Luontaistuotealan tietokirjailijalla pitäisi olla perusteellinen alan tuntemus. Hänen olisi hyvä tuntea alan historia, valmistus (joka tapahtuu pääsääntöisesti lääketehtaissa), järjestäytyminen, koulutusjärjestelmät, tavoitteet, markkinat, lainsäädäntö, valvonta, tutkimukset, käyttäjät ja elinkeinonharjoittajat. Alan liitot ovat halukkaita yhteistyöhön ja tarvittaessa kertomaan järjestäytyneen alan taustoista, tavoitteista ja markkinoista.

4 LIITE (4/5) Muita yksittäisistä ainesosista tai kirjan tiedoista esitettyjä huomioita. - Kirjan sivulla 19 esitetään, että osa lääkekasveja sisältävistä nykyaikaisista luontaistuotteista muistuttaakin sekä valmistusmenetelmältään että koostumukseltaan enemmän synteettisiä lääkkeitä, kuin raaka-aineena käytettyjä lääkekasveja tai perinteisiä kasvilääkkeitä. Pyydämme lisätietoja, mihin tutkimukseen tai tietoon kirjassa esitetty päätelmä perustuu. Kirjassa esitetty päätelmä on mielestämme harhaanjohtava, sillä luontaistuotteiden sisältämät aineet ovat lähes aina rakenteeltaan luontaisia tai luontaisperäisiä, toisin kuin synteettiset lääkkeet, jotka ovat täysin uusia molekyylejä ja siten myös niiden vaikutus elimistössä on erilainen kuin evoluution läpikäymien luontaisten molekyylien. - Kirjan sivulla 48 väitetään, että Suomalaisen selvityksen mukaan luontaistuotekaupan asiakkaista puolet käyttää lääkkeitä ja luontaistuotteita samanaikaisesti. Toivomme lisätietoja ja lähdettä ko. Suomalaisesta selvityksestä. - Kirjan sivulla 77 kehotetaan jättämään kaikki luontaistuotteet pois raskauden aikana. Kuitenkin esimerkiksi USA:ssa käytössä olevissa virallisissa tietokannoissa suositellaan raskauden aikana ainakin seuraavia luontaistuotteita : foolihappo, kalaöljyt, biotiini, sinkki, kalsium, B6-vitamiini ja tarvittaessa rauta. Pyydämme perustelua kirjan väitteille, että kaikki luontaistuotteet (esim. vitamiini- ja kivennäisainelisät, maitohappobakteerit ja kalaöljyt) ovat kiellettyjä raskauden aikana. Tiedustelemme, onko tämän Suomen viranomaisilta saatu tieto, vai kirjailijan oma päätelmä. - Kirjan sivulla on oletettavasti tulkittu Setti-tutkimusta. Jos kyse on Settitutkimuksesta, on sitä kirjassa tulkittu virheellisesti ja lisäksi jätetty mainitsematta merkittäviä tietoja antioksidanteista. Kirjan tekstin mukaan E-vitamiinin ja betakaroteenin todettiin aiheuttavan syöpää tupakoivilla miehillä, vaikka Settitutkimuksen mukaan syöpäkuolleisuuden lievää lisääntymistä tapahtui vain betakaroteeni-ryhmässä. Haluamme muistuttaa, että Setti-tutkimus on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä juuri sen takia, että sen tutkimusasetelmat on otettu suoraan lääketutkimuksesta. Asetelma ei välttämättä sovellu vitamiini- ja ravitsemustutkimuksiin. Aiheesta kirjoittaa esim Walter Willet (professor of medicine, Harvard Medical School),

5 LIITE (5/5) Samassa oletettavasti Setti-tutkimusta käsittelevässä kirjan kohdassa on jätetty mainitsematta, että ko. tutkimuksen mukaan E-vitamiinin anto vähensi eturauhassyövän riskin puoleen. Lisäksi haluamme todeta, että Ranskan valtion tutkimuslaitoksen INSERImin suuressa tutkimuksessa, antioksidantteja sisältävän tabletin käyttö vähensi koehenkilön 8 vuoden seurannassa noin 30 % syöpäsairauksista ja 30 % syöpäkuolemista. Tiedustelemme, onko kirjan sivuilla viitattu Setti-tutkimukseen ja miksi sen tuloksista on jätetty mainitsematta käsiteltävän aiheen kannalta merkittävää tietoa? - Kirjan sivulla 106 esitetään, että ihmisellä tehdyissä tutkimuksissa konjugoidun linolihapon (CLA:n) vaikutukset ovat olleet olemattomia. Pyydämme lisätietoja, mihin tutkimukseen tai päätelmään perustuu tämä kirjan sivulla 106 esitetty väite CLA:sta? Haluamme muistuttaa, että FDA:n alaisen National Institute of Healthin työryhmä arvioi vuonna 2004 julkaistut ravintolisätutkimukset. Työryhmän arviossa CLA:lla suoritettu tutkimus valittiin tuhansista ko. vuonna julkaistuista tutkimuksista 25 parhaimman joukkoon. Kyseinen CLA tutkimus on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition tiedelehdessä ja tutkimus oli 1-vuoden placebokontrolloitu tehoja turvallisuustutkimus. Ko. CLA tutkimus osoitti CLA:n kehon rasvaprosenttia alentavan, ravitsemuksesta ja liikunnasta riippumattoman vaikutuksen. - Kirjan sivulla 201 mainitaan, että piparminttuöljyllä saattaa olla vähäistä ärtyvän suolen oireita lievittävää vaikutusta, mutta sen todellinen merkitys vaihtelevan sairauden kulussa lienee merkityksetön. Medlinesta saatujen tietojen perusteella enterokapseloidulla piparminttuöljyllä on tehty 16 kliinistä tutkimusta, joista 12 on kaksoissokkotutkimuksia. Näiden 12 joukosta 8 tutkimusta puoltaa piparminttuöljyn käyttöä ärtyneen paksunsuolen oireyhtymän hoidossa. Tiedustelemme, miksi kirjassa ei ole huomioitu näitä piparminttuöljyllä tehtyjä myönteisiä tutkimuksia ja pyydämme lisätietoja, mihin tutkimukseen perustuu kirjan väite, että piparminttuöljyn todellinen merkitys vaihtelevan sairauden kulussa lienee merkityksetön. - Kirjan sivulla 214 kerrotaan, että Rannikkomäntyä tutkittiin runsaasti 1980-luvulla etenkin Ranskassa. Kiinnostus tutkimukseen väheni, kun todettiin, että viinirypäleen siemenuute sisältää enemmän näitä oligomeerisia prosyanidiinejä kuin männynkuoriuute. Pyydämme lisätietoja, mihin perustuu väite tai päätelmä, että kiinnostus rannikkomännyn (esim. pycnogenolin) tutkimukseen väheni 1980-luvun jälkeen. Tietojemme mukaan suurin osa merkittävistä tutkimuksista on tehty ja 2000-luvulla. Arvovaltaisissa kansainvälisissä tiedejulkaisuissa julkaistuja tutkimuksia Pycnogenolista on n. 180, joista n. 60 kliinisiä tutkimuksia. Näissä kliinisissä tutkimuksissa on ollut tuhansia koehenkilöitä. Lisäksi MedLinetietokannasta löytyy 117 Pycnogenolilla tehtyä tutkimusta (elokuu 2006).

Lataa Naisten rohdot - Anna-Liisa Enkovaara. Lataa

Lataa Naisten rohdot - Anna-Liisa Enkovaara. Lataa Lataa Naisten rohdot - Anna-Liisa Enkovaara Lataa Kirjailija: Anna-Liisa Enkovaara ISBN: 9789516562660 Sivumäärä: 297 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.66 Mb Monet naiset käyttävät nykyaikaisia rohtoja

Lisätiedot

Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ja ravintolisät lisähyötyä vai humpuukia. Tutkimusjohtaja Essi Sarkkinen Foodfiles

Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ja ravintolisät lisähyötyä vai humpuukia. Tutkimusjohtaja Essi Sarkkinen Foodfiles Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ja ravintolisät lisähyötyä vai humpuukia Tutkimusjohtaja Essi Sarkkinen Foodfiles Ravitsemusalan tutkimuspalveluyritys Kliiniset tutkimuspalvelut Elintarvikelääke- terveys-

Lisätiedot

Ravintolisät mitä, millainen ja miksi?

Ravintolisät mitä, millainen ja miksi? Ravintolisät mitä, millainen ja miksi? Ravintolisäseminaari Helsingin yliopiston pieni juhlasali Mitä ravintolisät ovat? Historiaa Aikaisemmin erityisvalmisteita ja ravintoainevalmisteita (349/1989) Erityisvalmisteet:

Lisätiedot

Hevosten lääkitys. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Evira

Hevosten lääkitys. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Evira Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Evira Lääkkeet ja lainsäädäntö Eläinten lääkitsemisen lainsäädännöllä varmistetaan eläinten hyvinvointia, ihmisten ja eläinten terveyttä, elintarviketurvallisuutta

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain (23/2006) 9 :n nojalla:

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain (23/2006) 9 :n nojalla: Sivu 1/6 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 588/2009 elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnöistä Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Kliiniset lääketutkimukset yliopistosairaalan näkökulma. Lasse Viinikka 18.3.2014 Etiikan päivä 2014

Kliiniset lääketutkimukset yliopistosairaalan näkökulma. Lasse Viinikka 18.3.2014 Etiikan päivä 2014 Kliiniset lääketutkimukset yliopistosairaalan näkökulma Lasse Viinikka 18.3.2014 Etiikan päivä 2014 Tutkimustyön merkitys potilashoidon kannalta parantaa asiantuntijuutta korkeatasoinen tutkija on alansa

Lisätiedot

EQ EVERYDAY SE, MITÄ TARVITSET JOKA PÄIVÄ

EQ EVERYDAY SE, MITÄ TARVITSET JOKA PÄIVÄ It s in our nature EQ EVERYDAY SE, MITÄ TARVITSET JOKA PÄIVÄ EQ EVERYDAY sisältää tuotteet Lifeforce ja Vitastrong. Tuotteet on kehitetty täydentämään toisiaan ja varmistamaan kehosi K2-vitamiinin, omega-3-rasvahappojen,

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista N:o L 55/22 \ FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 6. 3. 96 KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista (ETA:n kannalta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7686/17 DENLEG 25 AGRI 162 SAN 121 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 24. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049176/01

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. syyskuuta 2010 (06.09) (OR. en) 12962/10 DENLEG 78 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. syyskuuta 2010 (06.09) (OR. en) 12962/10 DENLEG 78 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 6. syyskuuta 2010 (06.09) (OR. en) 12962/10 DENLEG 78 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 26. elokuuta 2010 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Asia: Luonnos

Lisätiedot

KANNATTAAKO RAVINTOLISIÄ SYÖDÄ?

KANNATTAAKO RAVINTOLISIÄ SYÖDÄ? KANNATTAAKO RAVINTOLISIÄ SYÖDÄ? Marina Heinonen professori (ravinnon turvallisuus) Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos tieteellinen asiantuntija (uuselintarvikkeet, terveysväitteet) Sidonnaisuuteni

Lisätiedot

Lataa Puhdasta ravintoa - Sinikka Piippo. Lataa

Lataa Puhdasta ravintoa - Sinikka Piippo. Lataa Lataa Puhdasta ravintoa - Sinikka Piippo Lataa Kirjailija: Sinikka Piippo ISBN: 9789524926713 Sivumäärä: 280 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.24 Mb Ruokakeskustelu käy Suomessa kuumana ja kiinnostus ruoan

Lisätiedot

Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta

Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta Vastuuhenkilö Marjo Misikangas Sivu/sivut 1 / 5 Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta Lääketieteen ja ravinto- ja ravitsemusalan ammattilaisia edustavien

Lisätiedot

VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA

VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA TAUSTA Vitamin Well on perustettu vuonna 2006 Ruotsissa. Tarkoituksena oli kehittää skandinaaviseen makuun sopiva vitamiinijuoma, joka samalla olisi hyvä ja moderni

Lisätiedot

Lataa Pellavarouhe - Kaarlo Jaakkola. Lataa

Lataa Pellavarouhe - Kaarlo Jaakkola. Lataa Lataa Pellavarouhe - Kaarlo Jaakkola Lataa Kirjailija: Kaarlo Jaakkola ISBN: 9789529920730 Sivumäärä: 78 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.63 Mb Parantava ruoka -kirjasarjan ensimmäinen osa Pellavarouhe

Lisätiedot

Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta. 3.12.2009 Leena Lodenius

Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta. 3.12.2009 Leena Lodenius Tiedonhaku: miten löytää näyttöön perustuva tieto massasta 3.12.2009 Leena Lodenius 1 Tutkimusnäytön hierarkia Näytön taso Korkein Systemaattinen katsaus ja Meta-analyysi Satunnaistettu kontrolloitu kliininen

Lisätiedot

Elivo Ravintolisät. www.elivo.fi. Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe,

Elivo Ravintolisät. www.elivo.fi. Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe, Elivo Ravintolisät Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe, joka on kehitetty kotimaisten eri alojen asiantuntijoiden kanssa huomioiden suomalaisten kuluttajien tarpeet. Elivo-tuotteet löydät apteekista

Lisätiedot

Raskaus. lääkkeet, ravintolisät & rohdokset

Raskaus. lääkkeet, ravintolisät & rohdokset Raskaus lääkkeet, ravintolisät & rohdokset Reseptilääkkeet Monet sairaudet vaativat lääkehoitoa myös raskauden aikana. Kerro kaikista käyttämistäsi lääkärin määräämistä lääkkeistä, kun otat yhteyttä neuvolaan

Lisätiedot

Sivu 1. Terveysväitteiden valvontaopas

Sivu 1. Terveysväitteiden valvontaopas Sivu 1 Terveysväitteiden valvontaopas 2002 Sivu 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Keskeisiä säädöksiä 3. Keskeisiä käsitteitä 4. Sallittuja väitteitä 3.1 Funktionaaliset eli terveysvaikutteiset elintarvikkeet

Lisätiedot

D SCOVER A UN QUE SUPP EMENT BRAND THAT S CHANG NG THE NDUSTRY. Ainutlaatuinen - Tehokas - Todistetusti

D SCOVER A UN QUE SUPP EMENT BRAND THAT S CHANG NG THE NDUSTRY. Ainutlaatuinen - Tehokas - Todistetusti D SCOVER A UN QUE SUPP EMENT BRAND THAT S CHANG NG THE NDUSTRY Ainutlaatuinen - Tehokas - Todistetusti Kaikki ravintolisät eivät ole samanlaisia. Huolimatta siitä, mitä tuoteselosteet ja jotkut ravitsemusasiantuntijat

Lisätiedot

Lataa Syöpä ja luonnonmukaiset hoitomenetelmät - Arja Lindqvist-Niemelä. Lataa

Lataa Syöpä ja luonnonmukaiset hoitomenetelmät - Arja Lindqvist-Niemelä. Lataa Lataa Syöpä ja luonnonmukaiset hoitomenetelmät - Arja Lindqvist-Niemelä Lataa Kirjailija: Arja Lindqvist-Niemelä ISBN: 9789529192236 Sivumäärä: 320 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 11.12 Mb Kirja antaa lukijalle

Lisätiedot

Lataa Syö itsesi suomalaiseksi - Airi Rekilä-Aaltonen. Lataa

Lataa Syö itsesi suomalaiseksi - Airi Rekilä-Aaltonen. Lataa Lataa Syö itsesi suomalaiseksi - Airi Rekilä-Aaltonen Lataa Kirjailija: Airi Rekilä-Aaltonen ISBN: 9789529261444 Sivumäärä: 136 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.48 Mb Perinteinen suomalainen ruokavalio

Lisätiedot

Keskeiset muutokset vaatimustenmukaisuuden osoittamisessa Vaatimustenmukaisuus käytännössä

Keskeiset muutokset vaatimustenmukaisuuden osoittamisessa Vaatimustenmukaisuus käytännössä Keskeiset muutokset vaatimustenmukaisuuden osoittamisessa Vaatimustenmukaisuus käytännössä 25.11.2010 29.11.2010 1 Valviran info-tilaisuuksien ohjelma 29.11.2010 2 AIMD D 90/385/ ETY MD D 93/42/ ETY IVDMD

Lisätiedot

Lataa Farmakognosia. Lataa

Lataa Farmakognosia. Lataa Lataa Farmakognosia Lataa ISBN: 9789524952767 Sivumäärä: 363 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 19.59 Mb Farmakognosian 3. uusittu laitos käsittelee oppialaansa sen nykyisen kehitystason ja uuden lääkeainelainsäädännön

Lisätiedot

Vegaanin tärkeät ravintolisät

Vegaanin tärkeät ravintolisät Vegaanin tärkeät ravintolisät Vegaaniruokavalio tutuksi koulutus 12.4.2018 Lotta Pelkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Tmi Ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen

Lisätiedot

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää?

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Riittävä tutkimuksen otoskoko ja tulos Timo Partonen LT, psykiatrian dosentti, Helsingin yliopisto Ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tutkimuksen

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA. Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea

IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA. Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea IÄKKÄILLÄ VÄLTETTÄVÄ LÄÄKEAINE 1. Haittavaikutusriski suurempi kuin kliininen hyöty 2. Liian suuri annos 3. Liian pitkä käyttöaika

Lisätiedot

Lääketieteen tietokannat ja OVID

Lääketieteen tietokannat ja OVID Lääketieteen tietokannat ja OVID 200100 Terkon kautta Medline on käytössä mm. opiskelu- ja tutkimuskäyttöön tiedekunnassa, se on myös sairaalakäytössä HUS:ssa yms. Käyttöliittymä on nimeltään OVID ja se

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. syyskuuta 2010 (06.09) (OR. en) 12963/10 DENLEG 79 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. syyskuuta 2010 (06.09) (OR. en) 12963/10 DENLEG 79 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 6. syyskuuta 2010 (06.09) (OR. en) 12963/10 DENLEG 79 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 26. elokuuta 2010 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Asia: Luonnos

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti kriteerit

Way of Life- sertifikaatti kriteerit Way of Life- sertifikaatti kriteerit Vähimmäisvaatimukset jotka on täytettävä luonnollisten aineiden osalta, luonnollisten aineden, joissa orgaanisia osia, osalta ja enimmäismäärät luonnollisissa aineissa.

Lisätiedot

CAM-foorumin toimintaan osallistuvat järjestöt toivovat rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua täydentävien hoitojen asemasta ja hyödyistä.

CAM-foorumin toimintaan osallistuvat järjestöt toivovat rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua täydentävien hoitojen asemasta ja hyödyistä. CAM-foorumi Kannanotto Uskomushoito-termi on epäasiallinen ja loukkaava Suomessa on lisääntynyt joidenkin tahojen käyttämänä termi uskomushoito. Sana ei vastaa tieteessä eikä muissa maissa vakiintunutta

Lisätiedot

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Aineistoista 11.2.09 IK Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Muotoilussa kehittyneet menetelmät, lähinnä luotaimet Havainnointi:

Lisätiedot

Lataa Nivelreuma - Kari Eklund. Lataa

Lataa Nivelreuma - Kari Eklund. Lataa Lataa Nivelreuma - Kari Eklund Lataa Kirjailija: Kari Eklund ISBN: 9789526773803 Sivumäärä: 116 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.12 Mb Nyt saatavilla ensimmäinen laaja ja perusteellinen opas nivelreumaa

Lisätiedot

Yleistietoa Aloe Verasta ja ACTIValoesta

Yleistietoa Aloe Verasta ja ACTIValoesta Yleistietoa Aloe Verasta ja ACTIValoesta 2. Yleistietoa Aloe Verasta MITÄ ALOE VERA SISÄLTÄÄ Mono- ja polysakkaridit (useita) Antrakinonit (ainakin 13 erilaista) Ligniinit Saponiinit Salisyylihappo Entsyymit

Lisätiedot

Luontaistuotteet,+ ravintolisät,+rohdokset? turvallisuus4yhteisvaikutukset tavallisimmat kysymykset. Timo Lehto, biokemisti, FT

Luontaistuotteet,+ ravintolisät,+rohdokset? turvallisuus4yhteisvaikutukset tavallisimmat kysymykset. Timo Lehto, biokemisti, FT Luontaistuotteet,+ ravintolisät,+rohdokset? turvallisuus4yhteisvaikutukset tavallisimmat kysymykset Timo Lehto, biokemisti, FT 1 LUONTAISTUOTE- laaja määritelmä 1.#Luontaiselintarvikkeet (mm.#kylmäpuristetutkasviöljyt,#täysjyvävalmisteet,#

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.6.2011 KOM(2011) 377 lopullinen 2011/0164 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta sen liitteen III mukauttamiseksi

Lisätiedot

Plant food supplements: Levels of Intake, Benefit and Risk Assessment. Kasviperäisten ravintolisien käyttö, hyöty ja riskinarviointi

Plant food supplements: Levels of Intake, Benefit and Risk Assessment. Kasviperäisten ravintolisien käyttö, hyöty ja riskinarviointi Plant food supplements: Levels of Intake, Benefit and Risk Assessment Kasviperäisten ravintolisien käyttö, hyöty ja riskinarviointi PlantLIBRA konsortio 14 maata, 25 partneria Eurooppa (21) Aasia, Afrikka,

Lisätiedot

OHJE URHEILUVALMISTEIDEN, RAVINTOLISIEN JA LUONTAISTUOTTEIDEN MYYJILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE URHEILUVALMISTEIDEN, RAVINTOLISIEN JA LUONTAISTUOTTEIDEN MYYJILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(8) OHJE URHEILUVALMISTEIDEN, RAVINTOLISIEN JA LUONTAISTUOTTEIDEN MYYJILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on osa yrityksen toimintaa, jolla pyritään säilyttämään elintarvikkeiden

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu , asetuksen (EY) N:o 847/2000 muuttamisesta vastaavanlaisen lääkkeen käsitteen määritelmän osalta

KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu , asetuksen (EY) N:o 847/2000 muuttamisesta vastaavanlaisen lääkkeen käsitteen määritelmän osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.5.2018 C(2018) 3193 final KOMISSION ASETUS (EU) /, annettu 29.5.2018, asetuksen (EY) N:o 847/2000 muuttamisesta vastaavanlaisen lääkkeen käsitteen määritelmän osalta (ETA:n

Lisätiedot

Eettisten toimikuntien kehittämistavoitteet sponsorin kannalta

Eettisten toimikuntien kehittämistavoitteet sponsorin kannalta Kilpailu kliinisistä lääketutkimuksista kiihtyy Eettisten toimikuntien kehittämistavoitteet sponsorin kannalta LT Petteri Knudsen Lääketieteellinen johtaja, Novartis Finland OY Valtakunnallinen eettisten

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 16.10.2002 KOM(2002) 561 lopullinen Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta ja siihen viittaavista merkinnöistä maataloustuotteissa

Lisätiedot

ottaa huomioon komission ehdotuksen (KOM(2003) 560) 1,

ottaa huomioon komission ehdotuksen (KOM(2003) 560) 1, P5_TA(2004)0004 Uudet synteettiset ja muut huumausaineet * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston päätökseksi uusia synteettisiä ja muita huumausaineita koskevasta tietojenvaihdosta,

Lisätiedot

Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai. Harri Juusela Urologian erikoislääkäri 28.3.2012 Luokite-esitelmä Kluuvin rotaryklubissa

Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai. Harri Juusela Urologian erikoislääkäri 28.3.2012 Luokite-esitelmä Kluuvin rotaryklubissa Onko eturauhassyövän PSAseulonta miehelle siunaus vai kirous? Harri Juusela Urologian erikoislääkäri 28.3.2012 Luokite-esitelmä Kluuvin rotaryklubissa Miten minusta tuli urologian erikoislääkäri Eturauhassyöpäseulonta

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kosmetiikkakiertue Rovaniemi Kosmetiikan markkinointiväittämät. Ylitarkastaja Anna Vuori

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kosmetiikkakiertue Rovaniemi Kosmetiikan markkinointiväittämät. Ylitarkastaja Anna Vuori Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 28.5.2018 Kosmetiikkakiertue Rovaniemi Kosmetiikan markkinointiväittämät Ylitarkastaja Anna Vuori 1 Taustaa EU:n kosmetiikka-asetuksen 20 artikla kosmeettisten

Lisätiedot

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteiden asianmukaisiin kohtiin Huomautus: Seuraavat muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen tiettyihin kohtiin tehdään sovittelumenettelyn

Lisätiedot

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Ylitarkastaja Marjo Misikanas Tuoteturvallisuusyksikkö Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari 13.12.2011 Omavalvonnassa ja valvonnassa huomioitava

Lisätiedot

Ohje täydentämisilmoituksen tekemisestä

Ohje täydentämisilmoituksen tekemisestä Esittelijä Marjo Misikangas Sivu/sivut 1 / 6 Vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattaminen ja markkinoilta poistuminen Eviran ohjeet ilmoituksen tekemisestä Viranomaisen

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys. Lääkkeiden hyvät tuotantotavat

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys. Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Määräys pp.kk.2012 3824/03.01.01/2012 X/2012 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Valtuutussäännökset Lääkelain (395/1987) 9 :n 3 momentti, 10 :n 3 momentti,

Lisätiedot

Mistä hyvinvointi koostuu? Kuka on vastuussa hyvinvoinnistasi?

Mistä hyvinvointi koostuu? Kuka on vastuussa hyvinvoinnistasi? Tervetuloa! Mistä hyvinvointi koostuu? MIELENRAUHA ITSETUNTEMUS Lepo Liikunta HYVINVOINTI Ravinto ITSENSÄTOTEUTUS, TYÖ, URA... ARVOKKAAT TAVOITTEET JA IHANTEET SOSIAALISET SUHTEET TALOUDELLINEN VAPAUS

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7690/17 DENLEG 26 AGRI 163 SAN 122 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 24. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049265/01

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

[Ryhmän nimi / Logo ]

[Ryhmän nimi / Logo ] Vitamiinikeskus Oy on tukemassa koulujen sekä erilaisten urheiluseurojen toimintaa varainhankinnan merkeissä! Vitamiinikeskus Oy on kuopiolainen vitamiinivalmisteiden ja ravintolisien myyntiin -ja markkinointiin

Lisätiedot

Lääkkeiden hintalautakunta

Lääkkeiden hintalautakunta Lääkkeiden hintalautakunta kehittämispäällikkö Lauri Vuorenkoski, THL 21.4.2010 ylijohtaja Marina Erhola 1 Lääkkeiden priorisointi avohoidossa Suomessa lääkkeitä priorisoidaan avohoidossa lääkekorvausjärjestelmän

Lisätiedot

Lääkkeiden hyvät tuotantotavat. Lääketehtaat Lääkkeitä kliinisiin lääketutkimuksiin valmistavat yksiköt. Täytäntöön pantava yhteisön lainsäädäntö

Lääkkeiden hyvät tuotantotavat. Lääketehtaat Lääkkeitä kliinisiin lääketutkimuksiin valmistavat yksiköt. Täytäntöön pantava yhteisön lainsäädäntö Määräys pp.kk.vvvv.../03.01.01/2019../2019 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Valtuutussäännökset Lääkelain (395/1987) 9 :n 3 momentti, 10 :n 3 momentti,

Lisätiedot

Euroopan lääkeviraston esittämät muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muuttamiseksi

Euroopan lääkeviraston esittämät muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muuttamiseksi Liite II Euroopan lääkeviraston esittämät muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen muuttamiseksi Tämä valmisteyhteenveto ja pakkausseloste on laadittu viitemaamenettelyssä. Jäsenvaltioiden toimivaltaiset

Lisätiedot

Kliiniset laitetutkimukset: säädökset ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri

Kliiniset laitetutkimukset: säädökset ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Kliiniset laitetutkimukset: säädökset ja menettelytavat Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista: 53

Lisätiedot

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä Esittelijä Minna-Maija Väänänen Sivu/sivut 1 / 6 Säädös: Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus ravintolisistä 571/2003 ja sen muutokset (672/2007) Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 230/8 FI 25.8.2016 KOMISSION ASETUS (EU) 2016/1413, annettu 24 päivänä elokuuta 2016, muiden kuin sairauden riskin vähentämiseen ja lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavien elintarvikkeita koskevien

Lisätiedot

Lääkedirektiivin muuttaminen lääkeväärennöksien pääsyn estämiseksi lailliseen jakelukanavaan. Anne Junttonen 22.11.2010

Lääkedirektiivin muuttaminen lääkeväärennöksien pääsyn estämiseksi lailliseen jakelukanavaan. Anne Junttonen 22.11.2010 Lääkedirektiivin muuttaminen lääkeväärennöksien pääsyn estämiseksi lailliseen jakelukanavaan Anne Junttonen 22.11.2010 Taustaa direktiivimuutokselle Lääkeväärennöksiä löytynyt laillisesta jakeluketjusta

Lisätiedot

Lasten lääketutkimukset teollisuuden näkökulmasta

Lasten lääketutkimukset teollisuuden näkökulmasta Lasten lääketutkimukset teollisuuden näkökulmasta Pia Eloranta, Head of Clinical Research, Pfizer Oy 4.2.2009 Esityksen sisältö Yleistä lasten lääketutkimuksista Lasten lääketutkimuksen viranomaisvaatimukset

Lisätiedot

Luonnontuotealan toimialaraportti 2016 11.5.2016 Helsinki

Luonnontuotealan toimialaraportti 2016 11.5.2016 Helsinki Luonnontuotealan toimialaraportti 2016 11.5.2016 Helsinki Anne Ristioja Luonnontuotealan toimialapäällikkö Lapin ELY-keskus Luonnontuotteet Marjat Sienet Yrtit Erikoisluonnontuotteet Mahla, pihka, terva,

Lisätiedot

LUONNON TUOTTEET & EKOKOSMETIIKKA PALVELUYRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA 20.3.2014

LUONNON TUOTTEET & EKOKOSMETIIKKA PALVELUYRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA 20.3.2014 LUONNON TUOTTEET & EKOKOSMETIIKKA PALVELUYRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA 20.3.2014 Kirsti Järvensivu, EKOHOITOLA VITAROSA Ekokosmetologi, dipl. refleksologi ja- fytoterapeutti EKOHOITOLA VITAROSA LUONNOLLISTA KAUNEUTTA

Lisätiedot

KLIINISTEN LÄÄKETUTKIMUSTEN TILASTO

KLIINISTEN LÄÄKETUTKIMUSTEN TILASTO KLIINISTEN LÄÄKETUTKIMUSTEN TILASTO Lääkelaitos 2005 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 ILMOITUKSET KLIINISISTÄ LÄÄKETUTKIMUKSISTA 1995-2005... 2 3 TUTKIMUSTEN JAKAUTUMINEN VAIHEEN MUKAAN 2000-2005...

Lisätiedot

Vierasainevalvonta Raportointi vuodelta 2009. Evira/7307/0411/2010

Vierasainevalvonta Raportointi vuodelta 2009. Evira/7307/0411/2010 Vierasainevalvonta Raportointi vuodelta 2009 Evira/7307/0411/2010 Eviran raportti Hyväksymispäivä 10.6.2010 Valvontaosasto Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Maria Teirikko Kaija-Leena Saraste Eviran vierasainevalvonnan

Lisätiedot

Osteoporoosi (luukato)

Osteoporoosi (luukato) Osteoporoosi (luukato) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Osteoporoosi tarkoittaa, että luun kalkkimäärä on vähentynyt ja luun rakenne muuttunut. Silloin luu voi murtua

Lisätiedot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot

Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Luomukotieläinehdot määrittelevät luomueläinten lääkintää Mitä sanoo EU:n luomuasetus ja Eviran eläintuotannon ehdot Brita Suokas, Luomuinstituutti, Luomupäivät Mikkeli 12.11.2013 Luomuinstituutti / Suokas

Lisätiedot

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa:

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa: Sosiaali- ja terveysministeriö Terveyspalveluosasto Terveyspalveluryhmä PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO 19.12.2003 LAUSUNTO 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriölle ASIA Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Tiedon tulva, esimerkkinä pneumonia Googlesta keuhkokuume-sanalla

Lisätiedot

KLIINISTEN LÄÄKETUTKIMUSTEN TILASTO Lääkelaitos

KLIINISTEN LÄÄKETUTKIMUSTEN TILASTO Lääkelaitos KLIINISTEN LÄÄKETUTKIMUSTEN TILASTO 2006 Lääkelaitos Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 ILMOITUKSET KLIINISISTÄ LÄÄKETUTKIMUKSISTA 1996-2006...4 3 TUTKIMUSTEN JAKAUTUMINEN VAIHEEN MUKAAN...6 4 TUTKIMUSTEN

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0237/1. Tarkistus. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0237/1. Tarkistus. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn ENF-ryhmän puolesta 28.9.2016 A8-0237/1 1 Johdanto-osan F a kappale (uusi) F a. toteaa, että saattaa osoittautua välttämättömäksi mukauttaa sisämarkkinat eli tavaroiden esteetön liikkuvuus kansanterveyden vaatimuksiin; toteaa,

Lisätiedot

Uusi lähestymistapa varhaisen Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon. Potilasopas

Uusi lähestymistapa varhaisen Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon. Potilasopas Uusi lähestymistapa varhaisen Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon Potilasopas Alzheimerin taudin oireet Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen. Usein muistetaan

Lisätiedot

Minun psori päiväkirjani

Minun psori päiväkirjani Tähän päiväkirjaasi voit kirjoittaa henkilökohtaisesti psoristasi, psorin hoidoistasi ja niiden vaikutuksista. Voit hyödyntää päiväkirjaa kirjoittamalla myös muista psoriin vaikuttavista asioista, sillä

Lisätiedot

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Marjo Misikangas Tuoteturvallisuusyksikkö 22.1.2013 Esityksen sisältö: Elintarvikkeiden pakolliset pakkausmerkinnät

Lisätiedot

UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS

UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS ALZHEIMERIN TAUDIN OIREET Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen. Usein muistetaan

Lisätiedot

Arvokkaiden yhdisteiden tuottaminen kasveissa ja kasvisoluviljelmissä

Arvokkaiden yhdisteiden tuottaminen kasveissa ja kasvisoluviljelmissä Arvokkaiden yhdisteiden tuottaminen kasveissa ja kasvisoluviljelmissä Siirtogeenisiä organismeja käytetään jo nyt monien yleisten biologisten lääkeaineiden valmistuksessa. Esimerkiksi sellaisia yksinkertaisia

Lisätiedot

ANNEX I LUETTELO LÄÄKEVALMISTEEN NIMESTÄ, LÄÄKEMUODOSTA, VAHVUUDESTA, ANTOREITISTÄ, HAKIJASTA JA MYYNTILUVAN HALTIJASTA JÄSENVALTIOISSA

ANNEX I LUETTELO LÄÄKEVALMISTEEN NIMESTÄ, LÄÄKEMUODOSTA, VAHVUUDESTA, ANTOREITISTÄ, HAKIJASTA JA MYYNTILUVAN HALTIJASTA JÄSENVALTIOISSA ANNEX I LUETTELO LÄÄKEVALMISTEEN NIMESTÄ, LÄÄKEMUODOSTA, VAHVUUDESTA, ANTOREITISTÄ, HAKIJASTA JA MYYNTILUVAN HALTIJASTA JÄSENVALTIOISSA 1 JODOKASEIINIA/TIAMIINIA SISÄLTÄVÄT LÄÄKEVALMISTEET, JOILLA ON MYYNTILUPA

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 23. tammikuuta 2009 (26.01) (OR. fr) 5685/09 AGRILEG 9 ENV 36 EHDOTUS

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 23. tammikuuta 2009 (26.01) (OR. fr) 5685/09 AGRILEG 9 ENV 36 EHDOTUS EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 23. tammikuuta 2009 (26.01) (OR. fr) 5685/09 AGRILEG 9 ENV 36 EHDOTUS Lähettäjä: Komissio Päivä: 21. tammikuuta 2009 Asia: Ehdotus neuvoston päätökseksi, Bt cry1ab -geeniä

Lisätiedot

Toctino (alitretinoiini)

Toctino (alitretinoiini) POTILASESITE Toctino (alitretinoiini) Raskaudenehkäisyohjelma TOC-FI-004-051208-D Tästä esitteestä Tässä esitteessä on tärkeää tietoa Toctino-hoidostanne ja lääkkeen käyttöön liittyvästä mahdollisesta

Lisätiedot

EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin. europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen

EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin. europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Lääkeaineiden päätyminen ympäristöön Farmaseuttisten tuotteiden jäämiä voi joutua ympäristöön

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ

KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ TERVEELLISYYS JA TERVEYSVAIKUTTEISUUS PIENYRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari 1. 2.12.2009 Kuopio Kuopion seudun osaamiskeskus OSAAMISKESKUSOHJELMA

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

GMP päivä Kari Lönnberg

GMP päivä Kari Lönnberg GMP päivä 12.1.2016 Kari Lönnberg Vaikuttavien aineiden valmistus Vaikuttavien aineiden valmistukseen sovelletaan vaikuttavia aineita koskevaa hyvää tuotantotapaa riippumatta siitä, onko vaikuttavat aineet

Lisätiedot

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tytti Itkonen Evira / TUTU Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät 2012 1 Tuotekohtaisella omavalvonnalla Tarkoitetaan tässä omavalvontaa, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Vierailu Glasgowissa 12.-15.1.2015. Tuomo Alasoini 20.1.2015

Vierailu Glasgowissa 12.-15.1.2015. Tuomo Alasoini 20.1.2015 Vierailu Glasgowissa 12.-15.1.2015 Tuomo Alasoini 20.1.2015 Vierailun konteksti Vierailu toteutui professori Patricia Findlayn pyynnöstä. Hän toimii Strathclyden yliopiston professorina alueella Work and

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeri

Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 17/EEO/2010 Päivämäärä Dnro 7.5.2010 1555/14/2010 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 20.5.2010 - toistaiseksi Muuttaa Vieraista aineista eläimistä saatavissa elintarvikkeissa

Lisätiedot

Muokkaa opas omaksesi

Muokkaa opas omaksesi Xeplion Opas on tarkoitettu avuksi potilaille, joille on määrätty Xeplion -valmistetta. Päiväys: September 2017 Janssen-Cilag Oy Vaisalantie 2, FI-02130 Espoo, Finland, Tel +358 20 7531 300, jacfi@its.jnj.com,

Lisätiedot

KASVISSYÖJIEN RUOKAVALION LAATU

KASVISSYÖJIEN RUOKAVALION LAATU KASVISSYÖJIEN RUOKAVALION LAATU Energiaravintoaineet sekä vitamiinit ja kivennäisaineet www.puolikiloa.fi 2 Tiivistelmä ja huomiota Diaesityksessä on mukana kolme tutkimusta: brittiläinen EPIC- Oxford,

Lisätiedot

EU:n eläinlääkeasetusehdotus ja eläinlääkäri

EU:n eläinlääkeasetusehdotus ja eläinlääkäri EU:n eläinlääkeasetusehdotus ja eläinlääkäri Leena Räsänen, Evira 7.5.2015 EU:n eläinlääkeasetusehdotus Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eläinlääkkeistä annettu 10.9.2014 yhdessä lääkerehuasetusehdotuksen

Lisätiedot

1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26

1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26 SISÄLTÖ 1. TERVEYS, HYVINVOINTI JA MATKAILU 7 Terveys ja hyvinvointi matkailun historiassa 7 Terveys ja matkailu 16 Hyvinvointi ja matkailu 26 2. WELLNESS TAPA AJATELLA, ELÄÄ JA MATKUSTAA 39 Wellness terveysmatkailun

Lisätiedot

Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä

Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä Sami Paaskoski / Kirjoitettu 28.8.2012 / Julkaistu 29.9.2012 Lääkkeiden hankkiminen laittomista verkkoapteekeista on

Lisätiedot

Lumetta vai lääkettä? Tapani Keränen Kanta-Hämeen keskussairaala

Lumetta vai lääkettä? Tapani Keränen Kanta-Hämeen keskussairaala Lumetta vai lääkettä? Tapani Keränen Kanta-Hämeen keskussairaala Ovatko lumelääketutkimukset välttämättömiä lumelääke mittaa tutkimuksen kykyä osoittaa eroja eri hoitoryhmien välillä tautiin/oireeseen

Lisätiedot

E-vitamiini saattaa lisätä ja vähentää kuolemia

E-vitamiini saattaa lisätä ja vähentää kuolemia E-vitamiini saattaa lisätä ja vähentää kuolemia Harri Hemilä Duodecim-lehti Kommentti / Keskustelua Sanoja 386 Tarjottu Duodecim lehteen julkaistavaksi 24.10.2013 Hylätty 29.10.2013 Julkaistu mielipiteenä

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot