Ehdotus Iijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ehdotus Iijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista"

Transkriptio

1 POPELY/1823/2014 Ehdotus Iijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista Kuuleminen Ehdotuksesta Iijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi ja ympäristöselostuksesta järjestettiin Kuulemisasiakirjat olivat nähtävänä ELY-keskuksessa (Veteraanikatu 1, Oulu), verkkopalvelussa osoitteessa sekä Iijoen vesistöalueen kunnissa. Viralliset lausuntopyynnöt lähetettiin Iin kunnalle, Oulun, Pudasjärven ja Taivalkosken kaupungille, Koskienergia Oy:lle, Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle, Pohjois- Suomen aluehallintovirastolle, PVO-Vesivoima Oy:lle sekä Pohjois-Pohjanmaan liitolle. Kuulemisesta ilmoitettiin viidessä yleisesti ilmestyvässä sanomalehdessä ja aiheesta tiedotettiin laajalla mediajakelulla. Näiden lisäksi Pudasjärvellä järjestettiin yleisötilaisuus. Nähtävillä olevassa asiakirjassa oli ehdotus tulvariskien hallintasuunnitelmaksi sekä sen liitteet (1-7). Yleisöllä oli mahdollisuus esittää asiasta mielipiteensä joko lähettämällä postia ELY-keskukselle tai vastaamalla verkkokyselyyn internetissä. Lausuntoja ja kannanottoja tuli ELY-keskukselle yhteensä 7 ja kaksi vastausta verkkokyselyyn. Iijoen vesistöalueen tulvaryhmä on käsittelyt kaikki lausunnot ja kannanotot sekä tehnyt niistä yhteenvedon ja laatinut vastineen. Lausunnot ja vastineet on käsitelty tarkemmin liitteessä 1. YLEISESTI TULVARISKIEN HALLINTASUUNNITELMASTA Yhteenveto lausunnoista Liikennevirasto toteaa, että tulvariskienhallintasuunnitelmat ovat raskaita ja osittain sekavia. Yksityinen taho toteaa, että osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia on ollut liian vähän. Hallintasuunnitelmapohjat on tehty koko valtakunnalle yhteiset, jotta olisi helpompi verrata eri suunnitelmia, mm. tämän takia suunnitelmat ovat raskaita. Iijoen vesistöalueen asukkailla on ollut mahdollisuus esittää mielipiteensä tulvariskien hallinnan suunnittelussa kolmessa eri vaiheessa. Viimeisin kuulemisaika oli puoli vuotta ja mm. Iijokiseudussa ollut ilmoitus ja artikkeli. Sen lisäksi järjestettiin yleisötilaisuus Pudasjärvellä, jonne kutsuttiin kaikki aiheesta kiinnostuneet. POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Veteraanikatu 1, PL 86, OULU Kutsunumero Veteraanikatu 1 Viestikatu 1 Valtakatu YLIVIESKA

2 2/7 TOIMENPITEISTÄ JA TAVOITTEISTA Yhteenveto lausunnoista Tavoitteet Pohjois-Pohjanmaan liitto haluaa tuoda esille, että tavoitteet eivät toteudu esitetyillä toimenpiteillä, joten lisäinvestointeja on tarpeen tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi. PVO-Vesivoima Oy toteaa, että tavoitteelle Tulvahuippu ei ilmastonmuutoksesta huolimatta kasva ei ollut esitetty toimenpiteitä ja että Kollajan tekoaltaan rakentaminen olisi ainoa toimenpide, joka vastaa tähän toimenpiteeseen. Säännöstely Iijoen suojeluyhdistys ry ja Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys yhteislausunnossaan ehdottavat, että nykyisten säännöstelyjärvien säännöstelykäytäntöjä muutettaisiin siten, että niihin voisi varastoida vettä kriittisimpinä aikoina. Metsähallitus ehdottaa, että suunnitelmassa olisi pitänyt tarkastella tilannetta, jossa viranomainen antaa poikkeustilanteessa määräyksiä säännöstelyyn, jos järvet täytetään etuajassa, mutta lumia on vielä runsaasti sulamatta. Vedenpidättäminen valuma-alueella Iijoen suojeluyhdistys ry ja Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ehdottavat, että suunnitelmaan tehdään perusteellinen arvio Iijoen valuma-alueen puuntuotannon kannalta tuottamattomien soiden ennallistamisen vaikutuksista tulviin ja vesienhoidon tavoitteisiin. Myös Pudasjärven suistosaarien raivauksen merkitys tulisi ottaa huomioon hallintasuunnitelmaan. Metsähallitus ehdottaa, että lukuun lisättäisiin putkipatojen käyttö kunnostusojituksessa, koska niiden on todettu olevan tehokas menetelmä vesiensuojeluun ja tulvariskien hallintaan. Bifurkaation edistäminen Metsähallitus sekä yksityinen taho ovat sitä mieltä, että Jongunjärven bifurkaatio tulisi ottaa suunnitelmassa mukaan toimenpiteisiin, koska se todennäköisimmin ei aiheuta Kiiminkijoessa haittaa. Muut toimenpiteet Metsähallitus ehdottaa, että kelkkailua pitäisi ohjata Mursunlammessa eri reiteille, ettei se vahvenna jäitä. Yksityiset henkilöt ehdottavat toimenpiteinä teiden alentamisia tai muita raivaus- /avarrustöitä useissa kohteissa, jotta tulvavesi pääsisi leviämään luontaisille tulvareiteille. ELY-keskus pyrkii aktiivisesti edistämään tulvariskien hallintasuunnitelman toimenpiteitä myöntävän rahoituksen puitteissa.

3 3/7 Nykyisen tiedon mukaan ilmastonmuutos ei tule kasvattamaan tulvahuippua Iijoen vesistöalueella (WaterAdapt). Mikäli uudet ilmastonmuutosskenaariot osoittavat että tulvahuippu tulee merkittävästi kasvamaan, voidaan Kollajan vaikutusta arvioida tulvariskien hallinnan näkökulmasta tarkemmin. Tulvariskien hallinnan 1. suunnittelukauden aikana ( ) pyritään laatimaan perusteellinen selvitys putkipatojen käytön, suistosaarien poistamisen sekä soiden ennallistamisen vaikutuksista tulviin sekä tarkastelemaan hallintasuunnitelmassa esitettyä täsmällisemmin vaihtoehtoisten säännöstelykäytäntöjen vaikutuksia Iijoen tulviin myöntämän rahoituksen puitteissa. Käynnissä olevassa Kiiminkijoen tulvariskien hallintasuunnittelussa tarkastellaan Jongunjärven bifurkaation vaikutusta Kiiminkijoen tulviin. Jääpatoja Mursunlammessa ei pidetä ongelmana. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan teiden alentamisilla tai muilla raivaustöillä ei ole vaikutuksia merkittävän tulvariskialueen tulviin, joihin tässä hallintasuunnitelmassa on keskitytty. KOLLAJAN RAKENTAMISEN POISTAMINEN TULVARISKIEN HALLINTASUUNNITELMASTA 4 tahoa (Pudasjärven kaupunki, Iijoen suojeluyhdistys ry&pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry, Metsähallitus ja yksityinen taho) ehdottavat, että Kollajan tekoaltaan rakentaminen poistetaan tulvariskien hallintasuunnitelmasta tai siirretään toteutuskelvottomiin toimenpiteisiin. Mikäli uudet ilmastonmuutosskenaariot osoittavat että tulvahuippu tulee merkittävästi kasvamaan ja Kollaja-hankkeen yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat valmistuneet, voidaan Kollajan vaikutusta arvioida tulvariskien hallinnan näkökulmasta tarkemmin. Hallintasuunnitelmassa tulee esittää kaikki mahdolliset toimenpiteet, joilla voi olla vaikutusta tulvariskien vähentämiseen. Kollajan tekoallas pidetään hallintasuunnitelmassa tarkoittaa sitä että sitä ei kuitenkaan edistetä Muuta Kahdessa lausunnossa kerrotaan, että joesta nopeasti liikkeelle lähtevät jäät tyssäävät Haapakosken voimalaitosaltaan jäihin. Yhdessä lausunnossa ehdotetaan Haapakosken voimalaitosta poistettavaksi, jotta ongelmat ratkeaisivat. Vesilain valvoja valvoo, että voimalaitospatoa käytetään siihen myönnetyn luvan mukaisesti.

4 4/7 Ympäristöselostuksesta Metsähallitus sanoo, että ympäristöselostuksessa olisi pitänyt ottaa paremmin huomioon vesienhoidon tavoitteet. Sen lisäksi ympäristöselostuksesta puuttuu Kollajan tekoaltaan vaikutus Iijoen alivirtaamaan. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus lausuu ympäristöselostuksesta, että laatimistapaa olisi voinut valottaa enemmän, oliko vuorovaikutuksen luonne arvioinnissa koordinoitua? Arvioinnin tavoitteet konkretisoituvat joka tapauksessa riittävällä tavalla. Jatkotyössä tulisi panostaa edelleen hyvään vuorovaikutukseen, jolla on mahdollisuus välittää arvioinnin näkökohtia suunnitelman toteuttajalle. Vaikutusten seurannalle laadittu ympäristöselostus tarjoaa hyvän lähtökohdan. Vaikutusten seurannan avulla voidaan analysoida arvioinnin onnistumista ja saada tietoa tulevia suunnitelmia ja arviointeja varten. Ympäristöselostus laadittiin vna 347/ sisältövaatimuksen mukaan. Tarkoituksena on jatkossakin panostaa vuorovaikutukseen ja seurantaan. Ympäristöselostuksessa ei otettu Kollajan altaan vaikutuksia huomioon, koska se on vain täydentävä toimenpide.

5 Liite 1 Taho Lausunto Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan ELYkeskus, luonnonsuojeluyksikkö Tulvariskien hallintasuunnitelma on hyvä sekä suunniteltuja toimenpiteitä riittävinä ja toteuttamiskelpoisina, kunhan niihin ohjataan riittävästi resursseja ja tilannetta seurataan aktiivisesti. Ympäristöselostuksen laatimistapaa olisi voinut valottaa enemmän, oliko vuorovaikutuksen luonne arvioinnissa koordinoitua? Arvioinnin tavoitteet konkretisoituvat joka tapauksessa riittävällä tavalla. Jatkotyössä tulisi panostaa edelleen hyvään vuorovaikutukseen, jolla on mahdollisuus välittää arvioinnin näkökohtia suunnitelman toteuttajalle. Vaikutusten seurannalle laadittu ympäristöselostus tarjoaa hyvän lähtökohdan. Vaikutusten seurannan avulla voidaan analysoida arvioinnin onnistumista ja saada tietoa tulevia suunnitelmia ja arviointeja varten. Pudasjärven kaupunki Kollajan allas on poistettava tulvahallintasuunnitelmasta, koska Iijoen vesistöalueella tavoitteet saavutetaan nykyisillä toimenpiteillä. Allas vaikuttaa Pudasjärven ja Kipinän alueen tulvia poistavaksi, joka on taas toimenpiteenä vesienhoitosuunnitelman (vesienhoitolaki) vastainen, eikä aluetta ole nimetty merkittäväksi tulvariskialueeksi. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja jätti eriävän mielipiteen, jossa todetaan, että perustelu vesiensuojelulain vastaisuudesta on perusteeton ja laittomuuteen viittaus olisi harhaanjohtava sekä asian valmisteluprosessiin osallistuneiden tahojen asiantuntemusta aliarvioidaan. PVO-Vesivoima OY Kärkitavoitteelle Tulvahuippu ei ilmastonmuutoksesta huolimatta kasva ei ole esitetty yhtään varsinaista tulvasuojelutoimenpidettä, koska latvajärvien säännöstelyt toteutetaan jo nyt niin, että säännöstelyjen kehittämisellä ei voida tulvavaaraa poistaa nykyistä enempää. Vaikka Kollajahankkeen vaikutus ei kata koko merkittävää tulvariskialuetta, ulottuu sen vaikutus tärkeään osaan, joten hanke olisi ainoa toimenpide, jolla pystytään leikkaamaan Pudasjärven alapuolisia tulvia. Kollaja-hanke tulisi ottaa nykyistä tarkempaan tarkasteluun seuraavan tulvariskien hallintasuunnitelmakauden aikana. POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Veteraanikatu 1, PL 86, OULU Kutsunumero Veteraanikatu 1 Viestikatu 1 ELY-keskus pyrkii aktiivisesti edistämään tulvariskien hallinntasuunnitelman toimenpiteitä myöntämän rahoituksen puitteissa. Ympäristöselostus laadittiin vna 347/ sisältövaatimuksen mukaan. Tarkoituksena on jatkossakin panostaa vuorovaikutukseen ja seurantaan. antaman ohjeen mukaan hallintasuunnitelmassa tulee esittää kattavasti kaikki mahdolliset toimenpiteet, joilla voi olla vaikutusta tulvariskien vähentämiseen. Kollajan tekoallas pidetään hallintasuunnitelmassa Tulvariskien hallintasuunnitelman mukaiset tavoitteet saavutetaan ilman Kollajaa. Nykyisen tiedon mukaan ilmastonmuutos ei tule kasvattamaan tulvahuippua Iijoen vesistöalueella (WaterAdapt). Mikäli uudet ilmastonmuutosskenaariot osoittavat että tulvahuippu tulee merkittävästi kasvamaan, voidaan Kollajan vaikutusta arvioida tulvariskien hallinnan näkökulmasta tarkemmin. Taho Kannanotto Iijoen suojeluyhdistys ry ja Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry Kollajan altaan laskelmissa on käytetty osittain vaillinaisia perustietoja. Uomaan rakennettavat pohjapadot ja penkereet ym. rakenteet saattavat jopa pahentaa tulvariskiä Pudasjärven alueella. Sen lisäksi hanke on vesienhoitotavoitteiden vastainen. Kollaja on poistettava tulvariskien hallintasuunnitelmasta, koska se olisi vaikutuksiltaan vesienhoitolain vastainen ja on tällä hetkellä koskiensuojelulain vastainen hanke. Toivottu selvityksiä säännöstelyjärvien säännöstelykäytäntöjä muutoksiin siten, että niihin voisi varastoida vettä kriittisimpinä aikoina. Voimayhtiöiden taloudellinen intressi ei voi ajaa yleisen tulvasuojelun edun edelle. Lisäksi ehdotamme, että suunnitelmaan tehdään perusteellinen arvio Iijoen valuma-alueen puuntuotannon kannalta tuottamattomien soiden ennallistamisen (n ha) vaikutuksista tulviin ja vesienhoidon tavoitteisiin. Myös Pudasjärven suistosaarien raivauksen merkitys tulisi ottaa huomioon hallintasuunnitelmaan. Kollajan tekoaltaan vaikutukset on laskettu sillä hetkellä käytettävissä olevan yleisluontoisen tiedon perusteella. Tämän vuoksi suunnitelmassa esitetty Kollajahankkeen vaikutus on suuntaaantava. Mikäli uudet ilmastonmuutosskenaariot osoittavat että tulvahuippu tulee merkittävästi kasvamaan ja Kollaja-hankkeen yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat valmistuneet, voidaan Kollajan vaikutusta arvioida tulvariskien hallinnan näkökulmasta tarkemmin. antaman ohjeen mukaan hallintasuunnitelmassa tulee esittää kattavasti kaikki mahdolliset toimenpiteet, joilla voi olla vaikutusta tulvariskien vähentämiseen. Kollajan tekoallas pidetään hallintasuunnitelmassa Valtakatu YLIVIESKA

6 Liikennevirasto Yleisesti Suomen alueelle laaditut tulvariskien hallintaohjelmat ovat rakenteeltaan raskaita ja osittain jopa sekavia. Toimenpiteitä ei ole välttämättä kuvattu selkeästi, mutta suunnitelmien laatimisprosessi sekä toimenpiteiden valitsemisen prosessi on kuvattu sitäkin kattavammin. Metsähallitus Lukuun lisättävä putkipatojen käyttö kunnostusojituksessa, koska niiden on todettu olevan tehokas menetelmä vesiensuojeluun ja tulvariskien hallintaan. Pudasjärven Mursunlampia pitäisi raivata sekä kelkkailua pitäisi ohjata Mursunlammessa eri reiteille, ettei se vahvenna jäitä. Jongunjärven bifurkaatio tulisi ottaa suunnitelmassa mukaan toimenpiteisiin, koska se todennäköisimmin ei aiheuta Kiiminkijoessa haittaa. Viranomaisen rooli säännöstelyn käytössä, jos säännöstellyt järvet täytetään etuajassa. Kollajan tekoaltaan alkuoletukset eivät välttämättä pidä paikkansa. Kollajan rakentamista ei tule esittää tulvariskienhallinta suunnitelmassa, koska se on toistaiseksi lainvastainen hanke ja sen vaikutuksia vesienhoidon tavoitteiden toteutumiseen ei ole selvitetty. Ympäristöselostuksessa olisi pitänyt ottaa paremmin huomioon vesienhoidon tavoitteet. Sen lisäksi ympäristöselostuksesta puuttuu Kollajan tekoaltaan vaikutus Iijoen alivirtaamaan. Tulvariskien hallinnan 1. suunnittelukauden aikana ( ) pyritään laatimaan perusteellinen selvitys soiden ennallistamisen vaikutuksista tulviin myöntämän rahoituksen puitteissa. Pudasjärven suistosaarien poistaminen on Naturan vastainen toimenpide. Hallintasuunnitelmapohjat on tehty koko valtakunnalle yhteiset, jotta olisi helpompi verrata eri suunnitelmia, mm. tämän takia suunnitelmat ovat raskaita. Tulvariskien hallinnan 1. suunnittelukauden aikana ( ) pyritään laatimaan perusteellinen selvitys putkipatojen käytön vaikutuksista tulviin sekä tarkastelemaan hallintasuunnitelmassa esityettyä täsmällisemmin vaihtoehtoisten säännöstelykäytäntöjen vaikutuksia Iijoen tulviin Maa- ja metsätalousministeriön myöntämän rahoituksen puitteissa. Jääpatoa ei pidetä ongelmana Mursunlammessa. Käynnissä olevassa Kiiminkijoen tulvariskien hallintasuunnittelussa tarkastellaan Jongunjärven bifurkaation vaikutusta Kiiminkijoen tulviin ja sen jälkeen myös laskelmia voidaan tehdä vaikutuksista Iijoen tulviin. Kollajan tekoaltaan vaikutukset on laskettu sillä hetkellä käytettävissä olevan yleisluontoisen tiedon perusteella. Tämän vuoksi suunnitelmassa esitetty Kollaja-hankkeen vaikutus on suuntaa-antava. Mikäli uudet ilmastonmuutosskenaariot osoittavat että tulvahuippu tulee merkittävästi kasvamaan ja Kollaja-hankkeen yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat valmistuneet, voidaan Kollajan vaikutusta arvioida tulvariskien hallinnan näkökulmasta tarkemmin. Hallintasuunnitelmassa tulee esittää kaikki mahdolliset toimenpiteet, joilla voi olla vaikutusta tulvariskien vähentämiseen. Kollajan tekoallas pidetään hallintasuunnitelmassa Ympäristöselostuksessa ei otettu Kollajan altaan vaikutuksia huomioon, koska se on vain täydentävä toimenpide.

7 Taho Kannanotto Yksityiset tahot (3) Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kritisoitiin. Iijoen vesistöalueen asukkailla on ollut mahdollisuus esittää mielipiteensä tulvariskien hallinnan suunnittelussa kolmessa eri vaiheessa. Viimeisin kuulemisaika oli puoli vuotta ja mm. Iijokiseudussa ollut ilmoitus ja artikkeli. Sen lisäksi järjestettiin yleisötilaisuus Pudasjärvellä, jonne kutsuttiin kaikki aiheesta kiinnostuneet. Nahkiaisojan siltaa Petäjäkankaantiellä avarrettaisiin, jotta Kääpäsuo-Jyskysuo- alueille pääsee suuren tulvan sattuessa menemään huomattava määrä tulvavesiä laajoille erämaaalueille ja sitä kautta Siuruanjokeen. Luonnollisia tulvan leviämisreittejä on tukittu teiden korottamisilla: 1) Kollajantie Kantolanlammesta Iijoesta Naisjärveen, jos Kollajanlampeen sattuu jääpato 2) Petäjäkankaantie Kollajanlammesta Ahvenjärvien suuntaan. 3) Petäjäkankaantie Pankalan kohdassa Iijoki ei pääse leviämään Haapakosken voimalaitospadosta sanotaan, että se on toistuvasti aiheuttanut tuhoisia tulvia jokiosuudella Ripeula-Konttila-Karila. Kahdessa lausunnossa sanottiin, että joesta nopeasti liikkeelle lähtevät jäät tyssäävät Haapakosken voimalaitosaltaan jäihin. Voimalaitoksen poistamista ehdotetaan yhdessä lausunnossa, jolloin ongelmat poistuisivat. Bifurkaation lisääminen Nuorittajoen kautta Kiiminkijokeen pitäisi palauttaa toimenpiteeksi Kollajan tekoaltaan rakentaminen lisää jääpatoriskiä Kurenalla ja se on siirrettävä toteutuskelvottomiin toimenpiteisiin. Teiden korottaminen on voinut tukkia veden luonnollisia reittejä ja sillä voi olla paikallisia vaikutuksia. Tällä toimenpiteellä ei nähdä olevan vaikutuksia merkittävän tulvariskialueen tulviin, joihin tässä hallintasuunnitelmassa on keskitytty. Teiden korottaminen on voinut tukkia veden luonnollisia reittejä ja sillä voi olla paikallisia vaikutuksia. Tällä toimenpiteellä ei nähdä olevan vaikutuksia merkittävän tulvariskialueen tulviin, joihin tässä hallintasuunnitelmassa on keskitytty. Vesilain valvoja valvoo, että voimalaitospatoa käytetään siihen myönnetyn luvan mukaisesti. Käynnissä olevassa Kiiminkijoen tulvariskien hallintasuunnittelussa tarkastellaan Jongunjärven bifurkaation vaikutusta Kiiminkijoen tulviin ja sen jälkeen myös laskelmia voidaan tehdä vaikutuksista Iijoen tulviin. Lähtökohtaisesti ongelmia ei voi siirtää toiselle alueelle. Mikäli uudet ilmastonmuutosskenaariot osoittavat että tulvahuippu tulee merkittävästi kasvamaan ja Kollaja-hankkeen yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat valmistuneet, voidaan Kollajan vaikutusta arvioida tulvariskien hallinnan näkökulmasta tarkemmin. Hallintasuunnitelmassa tulee esittää kaikki mahdolliset toimenpiteet, joilla voi olla vaikutusta tulvariskien vähentämiseen. Kollajan tekoallas pidetään hallintasuunnitelmassa

Aika ja paikka: , klo 9:00, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka

Aika ja paikka: , klo 9:00, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka PÖYTÄKIRJA POPELY/26/07.02/2014 Iijoen vesistöalueen tulvaryhmän 7. kokous Aika ja paikka: 19.5.2015, klo 9:00, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka Osallistujat: Rämet Jussi (pj), Kettunen Kaisa

Lisätiedot

Ehdotus Kalajoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista

Ehdotus Kalajoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista 6.7.2015 POPELY/1821/2014 Ehdotus Kalajoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista Kuuleminen Ehdotuksesta Kalajoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi ja ympäristöselostuksesta

Lisätiedot

Eriävät mielipiteet ehdotuksesta Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille

Eriävät mielipiteet ehdotuksesta Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille 1 LIITE 11 Eriävät mielipiteet ehdotuksesta Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille 2016 2021 Lain tulvariskien hallinnasta 16 :n mukaan tulvaryhmä hyväksyy ehdotuksen suunnitelmaksi ja siihen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät.

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät. PÖYTÄKIRJA Iijoen vesistöalueen tulvaryhmän kokous Aika: 19.10.2012 klo 9:00 Paikka: Pudasjärven uimahalli (Tuulimyllyntie 4) Läsnäolijat: Aronsuu Kimmo, Horsma Aaro, Isid Diar (siht.), Kuosmanen Kari,

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tausta Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan niille vesistö- tai rannikkoalueille

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Kalajoen ja Iijoen tulvaryhmien päätöskokous. Aika ja paikka: klo 12, POPELY Kymmenen virransali, Veteraanikatu 1

PÖYTÄKIRJA. Kalajoen ja Iijoen tulvaryhmien päätöskokous. Aika ja paikka: klo 12, POPELY Kymmenen virransali, Veteraanikatu 1 PÖYTÄKIRJA Kalajoen ja Iijoen tulvaryhmien päätöskokous Aika ja paikka: 3.12.2015 klo 12, POPELY Kymmenen virransali, Veteraanikatu 1 Paikalla: Annunen Miikka, Aronsuu Kimmo, Haikola Mauri, Honkakunnas

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Asialistaan lisättiin kohta 5. Tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen kuulemisen tulokset.

PÖYTÄKIRJA. Asialistaan lisättiin kohta 5. Tulvariskien hallintasuunnitelmien ja ympäristöselostuksen kuulemisen tulokset. PÖYTÄKIRJA Iijoen vesistöalueen tulvaryhmän 5. kokous Aika: 3.4.2014 klo 9:30 Paikka: Pudasjärven kaupungintalo, Varsitie 7 Läsnäolijat: Rämet Jussi (pj), Kettunen Kaisa (siht.), Horsma Aaro, Kuosmanen

Lisätiedot

Iijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu

Iijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaa Iijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla pyritään arvioimaan

Lisätiedot

Pudasjärven yksityiskohtaiset tulvavaarakartat

Pudasjärven yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Tulvavaarakartan laatiminen Dnro: POPELY/1/07.02/2011 Pudasjärven yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Diar Isid Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus Raportti 27.2.2012 POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE-

Lisätiedot

Merkittävät tulvariskialueet

Merkittävät tulvariskialueet Ehdotus Kaakkois-Suomen merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

Aika ja paikka: klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja, Oulu

Aika ja paikka: klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja, Oulu PÖYTÄKIRJA KIIMINKIJOEN TULVARISKIEN HALLINTASUUNNITELMA Ohjausryhmän viimeinen (4.) kokous Aika ja paikka: 6.6.2016 klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja,

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan suunnittelu Pyhäjoen seudulla

Tulvariskien hallinnan suunnittelu Pyhäjoen seudulla Tulvariskien hallinnan suunnittelu Pyhäjoen seudulla Kuntien 7. ilmastokonferenssi 8.5.2014 Tampere Olli Utriainen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1 Pohjois-Pohjanmaan tulvariskialueet 2 1 Lähtölaukaus

Lisätiedot

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Maa- ja metsätalousministeriön avauspuheenvuoro Olli-Matti Verta, neuvotteleva virkamies SYKE, 5.10.2017 Säädökset ja vastuut Laki tulvariskien

Lisätiedot

5. Tulvariskien hallintasuunnitelman sekä ympäristöselostuksen kuulemisen tulokset

5. Tulvariskien hallintasuunnitelman sekä ympäristöselostuksen kuulemisen tulokset PÖYTÄKIRJA POPELY/27/07.02/2014 Kalajoen vesistöalueen tulvaryhmän 7. kokous Aika ja paikka: 18.05.2015, kello 10:00. Ylivieskan kaupungintalo, valtuustosali Paikalla: Rämet Jussi (pj), Kettunen Kaisa

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Matti Lackman kertoi lukujen tulvista ja niistä kertovista lehtikirjoituksista.

PÖYTÄKIRJA. Matti Lackman kertoi lukujen tulvista ja niistä kertovista lehtikirjoituksista. PÖYTÄKIRJA Kalajoen vesistöalueen tulvaryhmän kokous Aika: 22.5.2012 klo 8:30 Paikka: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Oulu Läsnäolijat: Aronsuu Kimmo, Haikola Mauri, Huumo Harri, Isid Diar

Lisätiedot

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 9:30-11:45. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 9:30-11:45. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta Kemijoen tulvaryhmän 11. kokouksen pöytäkirja 25.9.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto Aika: 22.9.2014 klo 9:30-11:45 Kemijoen tulvaryhmän 11. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Prokollaja.wordpress.com

Prokollaja.wordpress.com Prokollaja.wordpress.com 1. Altaaseen kerätään vain tulvavedet. Ei pidä paikkaansa: vain viidesosa tulvavesistä mahtuisi altaaseen. Täysi allas tyhjenisi noin kuukaudessa. Suurin osa Iijoen virtaamasta

Lisätiedot

MUISTIO. Aika ja paikka: , klo 12:30 15:30 Pudasjärvi, valtuustosali Otava, Varsitie 7

MUISTIO. Aika ja paikka: , klo 12:30 15:30 Pudasjärvi, valtuustosali Otava, Varsitie 7 MUISTIO IIJOEN TULVATYÖPAJA Aika ja paikka: 27.11.2013, klo 12:30 15:30 Pudasjärvi, valtuustosali Otava, Varsitie 7 Läsnäolijat: Horsma Aaro Kettunen Kaisa Kuosmanen Kari Latvala Reijo Mattinen Markku

Lisätiedot

Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat

Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Tulvavaarakartan laatiminen Dnro: POPELY/1/07.02/2011 Kiimingin yksityiskohtaiset tulvavaarakartat Diar Isid Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus Raportti 9.3.2012 POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA

Lisätiedot

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset

Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Vesienhoidon, merenhoidon ja tulvasuojelun ajankohtaiset Satavesi-ohjelman Kokemäenjoki-ryhmän kokous 4.12.2015 Pekka Paavilainen Varsinais-Suomen ELY-keskus Suunnitelmat ja ohjelmat vuosille 2016-2021

Lisätiedot

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Häme 9.4.2018 HAMELY/1444/2017 Liitteet 3 EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Tausta Maa- ja metsätalousministeriö on 20.12.2011 Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus)

Lisätiedot

EHDOTUS POHJOIS-POHJANMAAN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS POHJOIS-POHJANMAAN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI EHDOTUS POHJOIS-POHJANMAAN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI Korteoja ylävirtaan keväällä 2000, Suomen Ilmakuva Oy POHJOIS-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS 2011 2/5 Tausta (ELY-keskus)

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Aika ja paikka: , kello 9:30 12, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka

PÖYTÄKIRJA. Aika ja paikka: , kello 9:30 12, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka PÖYTÄKIRJA Iijoen vesistöalueen tulvaryhmän 6. kokous Aika ja paikka: 2.9.2014, kello 9:30 12, Pudasjärven kaupungintalo, kokoustila Kotka Paikalla: Rämet Jussi (pj) Kettunen Kaisa (siht.), Honkakunnas

Lisätiedot

Mitä Otvassa saavutettiin? Iijoki Foorumi, Kierikkikeskus,

Mitä Otvassa saavutettiin? Iijoki Foorumi, Kierikkikeskus, Iijoen otva Mitä Otvassa saavutettiin? Iijoki Foorumi, Kierikkikeskus, 19.9.2018 Mirko Laakkonen Perustietoja projektista Kesto: 15.10.2015-14.10.2018 Budjetti: 917 332 e Hallinnoija: Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat. Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Lohja

Tulvariskien hallintasuunnitelmat. Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Lohja Tulvariskien hallintasuunnitelmat 25.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi (2007/60/EY) astui voimaan 6.11.2007 tarkoituksena on vähentää ja hallita tulvista ihmisen terveydelle,

Lisätiedot

Loviisan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu

Loviisan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Dnro UUDELY/32/07.02/2013 Uusimaa Loviisan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla

Lisätiedot

Kuulemisen palautekooste, tulvariskien alustavan arvioinnin ja merkittävien tulvariskialueiden nimeämisen tarkistaminen

Kuulemisen palautekooste, tulvariskien alustavan arvioinnin ja merkittävien tulvariskialueiden nimeämisen tarkistaminen PALAUTEKOOSTE UUDELY/11195/2017 12.09.2018 Kuulemisen palautekooste, tulvariskien alustavan arvioinnin ja merkittävien tulvariskialueiden nimeämisen tarkistaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan tavoitteet

Tulvariskien hallinnan tavoitteet Tulvariskien hallinnan tavoitteet Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 13.12.2012, Rovaniemi Tulvariskien hallinnan työn kulku Tulvariskien alustava arviointi 22.12.2011 1. Tarkistus 22.12.2018 Seuraavat

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

Iijoen otva. Oulu, Mirko Laakkonen

Iijoen otva. Oulu, Mirko Laakkonen Iijoen otva Oulu, 13.6.2018 Mirko Laakkonen Perustietoja projektista Kesto: 15.10.2015-14.10.2018 Budjetti: 917 332 e Hallinnoija: Pohjois-Pohjanmaan liitto Projektipäällikkö: Mirko Laakkonen Osatoteuttaja:

Lisätiedot

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9.

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9. Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker yhteenveto / sammanfattning Lausunnon antajat: (9.4.-9.7.2018) Lausuntoja oli 19 10 kuntaa: Alavus, Kristiinankaupunki,

Lisätiedot

Aika ja paikka: , ELY POP Neuvotteluhuone Kotka, Veteraanikatu 1, Oulu

Aika ja paikka: , ELY POP Neuvotteluhuone Kotka, Veteraanikatu 1, Oulu POPELY/28/07.02/2014 PÖYTÄKIRJA KIIMINKIJOEN TULVARISKIEN HALLINTASUUNNITELMA ALOITUSKOKOUS Aika ja paikka: 25.2.2015, ELY POP Neuvotteluhuone Kotka, Veteraanikatu 1, Oulu Läsnäolijat: Kallio Tuomas (puheenjohtaja),

Lisätiedot

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN

LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN KAUTTA TEMMESJOKEEN Vastaanottaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Alustava selvitys Päivämäärä 10.10.2014 Viite 1510007427 RUUKINKOSKEN POHJAPADON VAIKUTUS MANKI- LAN TULVIIN JA SIIKAJOEN BIFURKAATIO MUSTAJOEN

Lisätiedot

61 Iijoen vesistöalue

61 Iijoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 143(196) 61 Iijoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 14 191 km 2 Järvisyys 5,7 % Suojelu (koskiensuojelulaki 35/1987) nro 40, Iijoen vesistön keski- ja yläosa Voimalaitokset

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu Maa- ja metsätalousministeriön avaus Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu 29.3.2011 1 Ilmaston muutokseen varautuminen: säädöshankkeita Patoturvallisuuslainsäädännön uudistus (2009)

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät.

PÖYTÄKIRJA. Jussi Rämet avasi kokouksen klo 9:05. Läsnäolijat esittäytyivät. PÖYTÄKIRJA Kalajoen vesistöalueen tulvaryhmän kokous Aika: 16.10.2012 klo 9:00 Paikka: Ylivieskan kaupungintalo, Kyöstintie 4 Läsnäolijat: Aronsuu Kimmo, Haapakoski Hannu, Haikola Mauri, Huumo Harri, Isid

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat

Tulvariskien hallintasuunnitelmat Tulvariskien hallintasuunnitelmat Helsingin ja Espoon rannikkoalue Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Helsinki 26.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi

Lisätiedot

Ehdotus Pyhäjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja kommenteista

Ehdotus Pyhäjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja kommenteista 23.6.2016 POPELY/129/07.02/2013 Ehdotus Pyhäjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi - Yhteenveto kuulemisesta ja kommenteista Kuuleminen Ehdotuksesta Pyhäjoen vesistöalueen tulvariskien

Lisätiedot

PIRSKE Pirkanmaan keskeisten järvien säännöstelyjen kehittäminen

PIRSKE Pirkanmaan keskeisten järvien säännöstelyjen kehittäminen Laadittu 4.11.2014, päivitetty 3.8.2015 PIRSKE Pirkanmaan keskeisten järvien säännöstelyjen kehittäminen Säännöstelysuositusten päivittäminen 2015 2016 Pirkanmaan keskeisten järvien säännöstelyjen kehittäminen

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat

Tulvariskien hallintasuunnitelmat Tulvariskien hallintasuunnitelmat Loviisan rannikkoalue Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Porvoo 24.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Rämet avasi kokouksen ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi. Todettiin läsnäolijat.

PÖYTÄKIRJA. Rämet avasi kokouksen ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi. Todettiin läsnäolijat. PÖYTÄKIRJA Kalajoen vesistöalueen tulvaryhmän 5. kokous Aika: 23.4.2014, kello 10:30 Paikka: Kalajoen kaupungintalo Valtuustosali, Kalajoentie 5 Läsnäolijat: Rämet Jussi (pj), Kettunen Kaisa (siht.), Annunen

Lisätiedot

Pyhäjoen tulvariskien hallinta

Pyhäjoen tulvariskien hallinta Sivu 1/7 Pyhäjoen tulvariskien hallinta 1/11 Yleistiedot Tervetuloa Pyhäjoen tulvariskien hallinnan kyselyyn Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on saanut Maa- ja metsätalousministeriöltä rahoituksen Pyhäjoen

Lisätiedot

Ehdotus Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi

Ehdotus Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Dnro EPOELY/59/07.02/2011 Ehdotus Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Valtatie 8, Vöyri (Unto Tapio, 2004). Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue

Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue Vesienhoidon keskeiset kysymykset työohjelma ja aikataulu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue KOOSTE KUULEMISPALAUTTEEN VERKKAVASTAUKSISTA LOKAKUU 2018 KOOSTE VERKKOKYSELYN VASTAUKSISTA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 1/2016 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 23.03.2015 305 HAMELY/1743/2014 Päätös Kaupunginhallitus päätti antaa Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle seuraavan

Lisätiedot

EHDOTUS VARSINAIS-SUOMEN JA SATAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS VARSINAIS-SUOMEN JA SATAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI 11.10.2011 Varsinais-Suomi EHDOTUS VARSINAIS-SUOMEN JA SATAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Tausta Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan

Lisätiedot

Kalajoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu

Kalajoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaa Kalajoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla pyritään arvioimaan

Lisätiedot

Kuulemisen palautekooste, tulvariskien alustavan arvioinnin ja merkittävien tulvariskialueiden nimeämisen tarkistaminen

Kuulemisen palautekooste, tulvariskien alustavan arvioinnin ja merkittävien tulvariskialueiden nimeämisen tarkistaminen PALAUTEKOOSTE 1.10.2018 EPOELY/914/2018 Kuulemisen palautekooste, tulvariskien alustavan arvioinnin ja merkittävien tulvariskialueiden nimeämisen tarkistaminen (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja meriveden

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto Tilaisuuden avaus Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä 14.5.2019 Antton Keto Vesien- ja merenhoidon vaiheet Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (12 ) Toimenpideohjelma

Lisätiedot

Salon seudun ryhmän kokous: Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Uskelanjoen vesistössä

Salon seudun ryhmän kokous: Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Uskelanjoen vesistössä Salon seudun ryhmän kokous: Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Uskelanjoen vesistössä 27.3.2014 Esityksen sisältö 1. Tietoisku tulvariskien hallinnan suunnittelusta 2. Tulvariskien hallintasuunnitelman

Lisätiedot

44 Lapuanjoen vesistöalue

44 Lapuanjoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 109(196) 44 Lapuanjoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 122 km 2 Järvisyys 2,9 % Yleistä Lapuanjoki alkaa Alavudenjärvestä ja virtaa Alavuden, Kuortaneen, Lapuan,

Lisätiedot

Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella

Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Vesivara ja ympäristöpalvelut ryhmän esimies Timo

Lisätiedot

Vesienhoitohankkeita Kalajoen vesistöalueella. Kalajoki Laura Liuska

Vesienhoitohankkeita Kalajoen vesistöalueella. Kalajoki Laura Liuska Vesienhoitohankkeita Kalajoen vesistöalueella Kalajoki 20.11.2017 Laura Liuska Kalajoen tavoitetila vuoteen 2030 Tavoitteet Kalajoen tilan parantamiseksi Hyvä ekologinen tila Virkistyskäytön parantaminen

Lisätiedot

Tienalitusten aiheuttama esteellisyys Pohjois- Pohjanmaan puroissa ja pienissä joissa. Kimmo Aronsuu ja Jouni Näpänkangas POPELY

Tienalitusten aiheuttama esteellisyys Pohjois- Pohjanmaan puroissa ja pienissä joissa. Kimmo Aronsuu ja Jouni Näpänkangas POPELY Tienalitusten aiheuttama esteellisyys Pohjois- Pohjanmaan puroissa ja pienissä joissa Kimmo Aronsuu ja Jouni Näpänkangas POPELY 1 Lähtökohdat Tarkoituksena oli saada yleiskuva tienalitusrakenteiden aiheuttamasta

Lisätiedot

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II 5.11.2013 ASIANTUNTIJA-ARVIOINNISSA JA TYÖPAJASSA II KÄYTETYT ARVIOINTIASTEIKOT 1. TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN MERKITTÄVÄLLÄ TULVARISKIALUEELLA

Lisätiedot

Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen alueella yhteenveto annetuista lausunnoista

Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen alueella yhteenveto annetuista lausunnoista Ehdotus merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen alueella yhteenveto annetuista lausunnoista Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus teki ehdotuksen merkittäviksi tulvariskialueiksi

Lisätiedot

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET

VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET 1(10) VESIVOIMAN ASENNEKYSELYN 2008 TULOKSET TAUSTAA Energiateollisuus ry (ET) teetti TNS Gallupilla kyselyn suomalaisten suhtautumisesta vesivoimaan ja muihin energialähteisiin Jatkoa ET:n teettämälle

Lisätiedot

YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA

YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A YLIVIESKAN KAUPUNKI YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.1.2015 P22715 Ehdotusvaiheen palaute ja kaavan laatijan vastine 1 (39)

Lisätiedot

Lapuanjoen vesistöalueen tulvaryhmän viestintäsuunnitelma

Lapuanjoen vesistöalueen tulvaryhmän viestintäsuunnitelma Lapuanjoen vesistöalueen tulvaryhmän viestintäsuunnitelma Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 22.1.2013 Sisältö Johdanto... 3 Viestinnän nykytila... 3 Ydinviesti ja tavoitteet...

Lisätiedot

Tornionjoen-Muonionjoen tulvariskien hallintasuunnitelman yhteensovittaminen Ruotsin Haaparannan tulvariskien hallintasuunnitelman kanssa

Tornionjoen-Muonionjoen tulvariskien hallintasuunnitelman yhteensovittaminen Ruotsin Haaparannan tulvariskien hallintasuunnitelman kanssa Tornionjoen tulvaryhmän 9. kokouksen pöytäkirja 15.09.2015 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Pellon kunnantalo Aika: 15.9.2015 klo 10:00 Tornionjoen tulvaryhmän 9. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Iijoki koskiensuojelun keskipisteessä - Kollaja kestää isältä pojanpojalle. Erätaloussuunnittelija Pirkko-Liisa Luhta

Iijoki koskiensuojelun keskipisteessä - Kollaja kestää isältä pojanpojalle. Erätaloussuunnittelija Pirkko-Liisa Luhta Iijoki koskiensuojelun keskipisteessä - Kollaja kestää isältä pojanpojalle Erätaloussuunnittelija Pirkko-Liisa Luhta Suomen luontotyyppien uhanalaisuus (2008) Virtavedet jaettu 18 eri luontotyyppiin Uhanalaisuus

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet Mikko Huokuna, SYKE

Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet Mikko Huokuna, SYKE Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet 5.10.2017 Mikko Huokuna, SYKE Tulvariskien hallinnan suunnittelun seuraavat vaiheet Tarkistamiset: Tulvariskien alustava arviointi 22.12.2018 merkittävien

Lisätiedot

Iijoen Haapakosken smolttien alasvaellusrakenne

Iijoen Haapakosken smolttien alasvaellusrakenne Iijoen Haapakosken smolttien alasvaellusrakenne Suomen ensimmäinen smolttien alasvaellusrakenne 6.6.2019 Jukka Tuohino, Pohjois- Pohjanmaan ELY-keskus 1 - Iijoen vesistöalue 14 190 km 2 - Keskivirtaama

Lisätiedot

Helsingin ja Espoon rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu

Helsingin ja Espoon rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Dnro UUDELY/32/07.02/2013 Uusimaa Helsingin ja Espoon rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla

1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla KYRÖNJOEN TULVATYÖPAJA III 31.1.2014, KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla VE1 Pengerrysalueiden muutos 1/50 1/100 1/250 hyvä hyvä/ koht huono Muut alueet

Lisätiedot

Kuntien vastuulla oleva tulvariskien hallinnan suunnittelu Marika Kämppi yhdyskuntatekniikan asiantuntija Suomen Kuntaliitto

Kuntien vastuulla oleva tulvariskien hallinnan suunnittelu Marika Kämppi yhdyskuntatekniikan asiantuntija Suomen Kuntaliitto Kuntien vastuulla oleva tulvariskien hallinnan suunnittelu 29.3.2010 Marika Kämppi yhdyskuntatekniikan asiantuntija Suomen Kuntaliitto 1. Tulvalainsäädännön toimenpiteet kunnille 5.4.2011 2 LAINSÄÄDÄNTÖ

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Aika ja paikka: , kello 10:00. Ylivieskan kaupungintalo, hallituksenhuone

PÖYTÄKIRJA. Aika ja paikka: , kello 10:00. Ylivieskan kaupungintalo, hallituksenhuone PÖYTÄKIRJA Kalajoen vesistöalueen tulvaryhmän 6. kokous Aika ja paikka: 29.08.2014, kello 10:00. Ylivieskan kaupungintalo, hallituksenhuone Paikallaolijat: Rämet Jussi (pj), Kettunen Kaisa (siht.), Annunen

Lisätiedot

Kollaja YVA-seurantaryhmän kokous. 22.11.2007 Kehittämiskeskus Pohjantähti Pudasjärvi

Kollaja YVA-seurantaryhmän kokous. 22.11.2007 Kehittämiskeskus Pohjantähti Pudasjärvi Kollaja YVA-seurantaryhmän kokous 22.11.2007 Kehittämiskeskus Pohjantähti Pudasjärvi Valtakunnallinen voimayhtiö Tengeliönjoki Vesivoimalaitos Ydinvoimalaitos Lämpövoimalaitos Tuulivoimalaitos Isohaara

Lisätiedot

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Utajärven kunnassa

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Utajärven kunnassa LIITE 1/22.3.2012. Hulevesitulvariskien alustava arviointi Utajärven kunnassa Aihe: Hulevesitulvariskien alustava arviointi Alue: Utajärven kunta Tekijä: Jouni Jurva Pvm: 20.01.2012 Tunnus ja diaarinumero:

Lisätiedot

KUULUTUS. Tausta. Pohjavesialue Numero Vanha luokka. Petäjäkangas I 1 Ei. Törrönkangas I 1 Ei. Siliäkangas I 2 Kyllä

KUULUTUS. Tausta. Pohjavesialue Numero Vanha luokka. Petäjäkangas I 1 Ei. Törrönkangas I 1 Ei. Siliäkangas I 2 Kyllä POPELY/1857/2017 KUULUTUS Tausta Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Pudasjärven kaupungin pohjavesialueiden rajauksen ja luokituksen vesien- ja merenhoidon

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA LAUSUNTO KEHA/1749/2016 Pohjois-Pohjanmaa 29.8.2016 Ympäristöministeriö Kirjaamo sähköisesti Lausuntopyyntönne 22.6.2016 (YM19:00/2015) LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN

Lisätiedot

Kalajoen vesienhoitoryhmän kuulumiset. Pohjois-Pohjanmaan vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä, Oulu, Laura Liuska

Kalajoen vesienhoitoryhmän kuulumiset. Pohjois-Pohjanmaan vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä, Oulu, Laura Liuska Kalajoen vesienhoitoryhmän kuulumiset Pohjois-Pohjanmaan vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä, Oulu, 20.11.2017 Laura Liuska Kalajoen vesienhoitoryhmä Monialainen neuvottelukunta Kuntien yhteistyösopimus

Lisätiedot

Pohjanmaan joet Ajankohtaisia kuulumisia Lapväärtin-Isojoelta

Pohjanmaan joet Ajankohtaisia kuulumisia Lapväärtin-Isojoelta Yhteistyötä vesiperintömme säilyttämiseksi Pohjanmaan joet Ajankohtaisia kuulumisia Lapväärtin-Isojoelta Erika Raitalampi Taimenpäivä, Isojoki 15.3.2018 www.ymparisto.fi/freshabit-pohjamaa www.metsa.fi/freshabit

Lisätiedot

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen IVALOJOEN TULVARYHMÄ Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

Kokemäenjokiryhmän kokous: 4. Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Kokemäenjoen alueella

Kokemäenjokiryhmän kokous: 4. Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Kokemäenjoen alueella Kokemäenjokiryhmän kokous: 4. Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Kokemäenjoen alueella 20.3.2014 Esityksen sisältö 1. Tietoisku hallinnan suunnittelusta 2. Tulvariskien hallintasuunnitelman laatiminen

Lisätiedot

Tulvariskien hallintaa Satakunnassa oikuttelevassa ilmastossa

Tulvariskien hallintaa Satakunnassa oikuttelevassa ilmastossa Tulvariskien hallintaa Satakunnassa oikuttelevassa ilmastossa Olli-Matti Verta 9.2.2013 11.2.2013 1 Satakunnan tulvariskialueet MMM nimennyt 22.12.2011 Perustuu tulvariskien alustavaan arviointiin (laki

Lisätiedot

Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen

Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen KEMIJOEN TULVARYHMÄ Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

Suomalais-ruotsalainen tulvariskien hallinnan suunnitteluyhteistyö

Suomalais-ruotsalainen tulvariskien hallinnan suunnitteluyhteistyö Suomalais-ruotsalainen tulvariskien hallinnan suunnitteluyhteistyö Tornionlaakson Vesiparlamentti 3.11.2015, Anna Kurkela Esityksen sisältö TRHS prosessi Yhteistyötahot Tulvakartoitus Rajavesiyhteistyö

Lisätiedot

Vesivisio. Kokemäenjoen vesistöalue. Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmä Anne Mäkynen ja Ämer Bilaletdin

Vesivisio. Kokemäenjoen vesistöalue. Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmä Anne Mäkynen ja Ämer Bilaletdin Vesivisio Kokemäenjoen vesistöalue Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmä 20.9.2017 Anne Mäkynen ja Ämer Bilaletdin Hankkeen taustaa ja esittelyä - MMM esittänyt Suomeen kolme vesistövisiokohdetta: Iijoki,

Lisätiedot

EHDOTUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI 9.4.2018 KESELY/1742/2017 EHDOTUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Tausta Maa- ja metsätalousministeriö nimesi 20.12.2011 Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus)

Lisätiedot

Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä

Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä Anne Laine, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus Täydennykset LAPELY Vesienhoidon kuuleminen 8.1. 9.7.2018 Lausunnot

Lisätiedot

Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin

Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin Hulevesifoorumi 15.4.2010 Kuntatalo Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin Mikko Huokuna, SYKE Direktiivi tulvariskien arvioinnista ja hallinnasta Tavoitteena on vähentää tulvista ihmisten

Lisätiedot

Meri- ja jokitulvat Helsingin seudulla, miten niistä selviydytään?

Meri- ja jokitulvat Helsingin seudulla, miten niistä selviydytään? Meri- ja jokitulvat Helsingin seudulla, miten niistä selviydytään? Helsingin seudun ilmastoseminaari 2013, yksikön päällikkö Kari Rantakokko Uudenmaan ELY-keskus Vantaanjoen virtaamien muutokset ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys?

Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys? Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys? Keskustelutilaisuus Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallinnan suunnittelusta Rovaniemi 31.1.2013 Kai Kaatra, MMM 2000-luvun tulvat Meriveden

Lisätiedot

Ehdotus Pohjois-Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista sekä ELY-keskuksen vastine

Ehdotus Pohjois-Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista sekä ELY-keskuksen vastine Tulvariskialueiden nimeämisehdotuksen kuuleminen Dnro POPELY/1/07.02/2011 Ehdotus Pohjois-Pohjanmaan merkittäviksi tulvariskialueiksi Yhteenveto kuulemisesta ja lausunnoista sekä Kuuleminen ehdotuksesta

Lisätiedot

Pudasjärven tulvakartta

Pudasjärven tulvakartta TULVAKARTOITUKSEN METATIETOLOMAKE tulvapaikan nimi: sijainti Pudasjärven tulvakartta 12.04.2013 ID: 61 ELY-keskus: Pohjois- Pohjanmaan ELY vesienhoitoalue: Oulujoen- Iijoen vesienhoitoalue (VHA4) kunta:

Lisätiedot

ULJUAN TEKOJÄRVEEN LIITTYVÄT KESKEISET LUPAPÄÄTÖKSET JA SÄÄNNÖSTELYKÄYTÄNNÖT

ULJUAN TEKOJÄRVEEN LIITTYVÄT KESKEISET LUPAPÄÄTÖKSET JA SÄÄNNÖSTELYKÄYTÄNNÖT Veli Pekka Latvala 2.10.2014 ULJUAN TEKOJÄRVEEN LIITTYVÄT KESKEISET LUPAPÄÄTÖKSET JA SÄÄNNÖSTELYKÄYTÄNNÖT Siikajoen vesistöalueella sijaitsee neljä säännösteltyä järveä. Vesistöalueella käytettävissä oleva

Lisätiedot

Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistaminen - Valtioneuvoston päätöksen

Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistaminen - Valtioneuvoston päätöksen Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden uudistaminen - Valtioneuvoston päätöksen 14.12.2017 valmisteluprosessista Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet eli

Lisätiedot

Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä. Anne Laine, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus

Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä. Anne Laine, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä Anne Laine, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus Vesienhoidon kuuleminen 8.1. 9.7.2018 Lausuntopalvelu, kirjaamo, Webropol

Lisätiedot

EHDOTUS POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Ehdotus POKELY/197/2018 3.4.2018 EHDOTUS POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Tausta Maa- ja metsätalousministeriö on 20.12.2011 Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus)

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (7) 32 Yleisten töiden lautakunnan lausunto ELY-keskuksen ehdotukseen Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaan 2016-2021 HEL 2014-014325 T 11

Lisätiedot

Lausunnot Lapin ELY-keskuksen ehdotuksesta Lapin merkittäviksi tulvariskialueiksi

Lausunnot Lapin ELY-keskuksen ehdotuksesta Lapin merkittäviksi tulvariskialueiksi Lausuntojen koonti LAPELY/29/07.02/2011 07.10.2011 Lausunnot Lapin ELY-keskuksen ehdotuksesta Lapin merkittäviksi tulvariskialueiksi Lapin ELY-keskus on järjestänyt tulvariskilain (620/2010 17 ) mukaisen

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen

1) Tulvavahinkojen väheneminen LAPUANJOEN TULVATYÖPAJA III 14.4.214, TAUSTA-AINEISTO JA KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen ja erityiskohteiden suojaus penkereillä VE 3 Lapuan taajama 1/5 1/1 1/25 Muut alueet hyvä hyvä koht

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella

Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella Tulvariskien hallintasuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen 2. kierroksella Yleiset periaatteet Tarkistuksessa huomioon otettavat asiat Uudet ohjeistukset ja apuvälineet Antti Parjanne, SYKE Tulvariskien

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelman tarkistaminen ja vastineet kuulemisesta saatuun palautteeseen

Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelman tarkistaminen ja vastineet kuulemisesta saatuun palautteeseen Kemijoen tulvaryhmän 13. kokouksen pöytäkirja 17.6.2015 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto Aika: 17.6.2015 klo 11:00 Kemijoen tulvaryhmän 13. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

TIIROSTA TERVOON, VAIHE II

TIIROSTA TERVOON, VAIHE II TIIROSTA TERVOON, VAIHE II Pyhäjoen suiston tulvasuojelu ja virkistyskäytön rakenteet Tulvasuojelu Pyhäjoki 1.12.2011 Lähtökohdat Suunnitteluvaiheessa valittiin merkittävimmät ja vaikuttavimmat toimenpiteet

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

53 Kalajoen vesistöalue

53 Kalajoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 125(196) 53 Kalajoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 247 km 2 Järvisyys 1,8 % Suojelu (koskiensuojelulaki 35/1987) nro 34, Siiponjoki nro 35, Hamari jokisuu Vesistönro

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 20.9.2017 21.9.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Pohjavesien keskeiset kysymykset ja

Lisätiedot