UUDEN TYÖNTEKIJÄN PEREHDYTYTYSMATERIAALI PREOPERATIIVINEN POLIKLINIKKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "UUDEN TYÖNTEKIJÄN PEREHDYTYTYSMATERIAALI PREOPERATIIVINEN POLIKLINIKKA"

Transkriptio

1 LIITE 3. UUDEN TYÖNTEKIJÄN PEREHDYTYTYSMATERIAALI PREOPERATIIVINEN POLIKLINIKKA

2 2 Sisällys 1 PREOPERATIIVINEN POLIKLINIKKA POLIKLINIKAN TOIMINTAPERIAATTEET Poliklinikan hoitofilosofia Poliklinikan arvot Salassapitovelvollisuus Sairaanhoitajan eettiset ohjeet Hajusteiden ja korujen käyttö poliklinikalla Käyttäytyminen hoitotyössä SAIRAANHOITAJAN TYÖNKUVA PREOPERATIIVISELLA POLIKLINIKALLA Hoidonsuunnittelijan työnkuva Preoperatiivisen käynnin sisältö Leiko-toiminta Leikkauspäivän aamu HOITOLINJOJEN VASTUUHENKILÖT PREOPERATIIVISEN POLIKLINIKAN TEHTÄVÄKUVIEN VASTUUALUEET NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ INTRANET CHECKLIST... 20

3 3 ALKUSANAT Arvoisa uusi työntekijä! Tämä on preoperatiivisen poliklinikan perehdytysmateriaali uudelle työntekijälle. Tästä löytyvät kuvaukset poliklinikan toimintaperiaatteista ja työstämme. Tervetuloa preoperatiiviselle poliklinikalle!

4 4 1 PREOPERATIIVINEN POLIKLINIKKA Preoperatiivisen poliklinikan henkilökunta toivottaa Sinut lämpimästi tervetulleeksi moniammatilliseen työyhteisöömme. Olet tullut työyhteisöön, jossa Sinulla on mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen ja ammatilliseen kehittymiseen. Tämän perehdytysmateriaalin tarkoituksena on tukea Sinua ja helpottaa sopeutumistasi uuteen työhösi poliklinikallamme. Perehdytysmateriaali sisältää tietoa työtämme ohjaavista toiminta periaatteista, eri ammattiryhmien työtehtävien kuvauksista sekä poliklinikan yleisistä toimintakäytännöistä. Perehdytysmateriaali löytyy myös poliklinikan omasta hoitoportaalista, joka löytyy Intranetistä. Sinulle nimetään henkilökohtainen perehdyttäjä, joka auttaa Sinua perehtymisesi alkuvaiheessa, kuten myös koko muu poliklinikkamme henkilökunta. Ota vastuu omasta oppimisestasi! Toivotamme sinulle työn iloa ja toivomme, että tulet viihtymään joukossamme!

5 5 2 POLIKLINIKAN TOIMINTAPERIAATTEET Seuraavassa on kuvattu preoperatiivisen poliklinikan toimintaperiaatteet: Hoitotyömme lähtökohtana on potilaiden yksilöllisten tarpeiden huomioiminen kokonaisvaltaisesti Suunnittelemme potilaidemme hyvän hoidon moniammatillisena yhteistyönä Korostamme potilaiden riittävää tiedon saantia ja hyvää tiedon kulkua hoidon jatkuvuuden takaamiseksi Huolehdimme potilaan hyvinvoinnista, jotta hän tuntisi olonsa turvalliseksi ja tasa-arvoiseksi Kohtelemme toisiamme kunnioittavasti ja ystävällisesti ja siten vaikutamme viihtyisän hoitoympäristön luomiseen 2.1 Poliklinikan hoitofilosofia Haluamme tarjota potilaillemme yksilöllistä, korkeatasoista ja laadukasta kokonaisvaltaista hoitoa Poliklinikan avainasioita hoitotyössä ovat potilasturvallisuus ja potilaan saama hyvä hoito 2.2 Poliklinikan arvot Preoperatiivisen poliklinikan arvot perustavat koko organisaation arvoihin. Toimintaamme ohjaavat Vaasan sairaanhoitopiirin strategiaohjelmassa määritellyt arvot, joita ovat: Ihmisarvon kunnioittaminen Vastuullisuus Oikeudenmukaisuus. Ihmisarvon kunnioittaminen merkitsee inhimillistä kohtelua sekä yksityisyyden ja henkilökohtaisen vakaumuksen kunnioittamista. Vastuullisuus tarkoittaa jokaisen työntekijän vastuuta omasta tehtävästään, työyhteisön toiminnasta sekä potilaiden hyvästä hoidosta.

6 6 Oikeudenmukaisuus toteutuu turvaamalla kaikille sairaanhoitopiirin asukkaille tasapuolinen palvelujen saatavuus, noudattamalla yhteisiä toimintaperiaatteita, antamalla osallistumismahdollisuus itseään koskevaan päätöksentekoon ja toiminnan kehittämiseen sekä tarjoamalla potilaalle hoitoa hänen omalla äidinkielellään, suomeksi tai ruotsiksi. 2.3 Salassapitovelvollisuus Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä sisältää myös tietoa salassapitovelvollisuudesta. Terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa sivulliselle luvatta ilmaista yksityisen tai perheen salaisuutta, josta hän asemansa tai tehtävänsä perusteella on saanut tiedon. Salassapitovelvollisuus säilyy ammatinharjoittamisen päättymisen jälkeenkin.

7 7 2.4 Sairaanhoitajan eettiset ohjeet Eettisten ohjeiden tarkoituksena on tukea sairaanhoitajien eettistä päätöksentekoa heidän päivittäisessä työssään. Ohjeet ilmaisevat sairaanhoitajille, muille terveydenhuollossa työskenteleville sekä väestölle sairaanhoitajan perustehtävän yhteiskunnassa ja hänen työnsä periaatteet. I Sairaanhoitajan tehtävä Sairaanhoitajan tehtävänä on väestön terveyden edistäminen ja ylläpitäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä kärsimyksen lievittäminen. Sairaanhoitaja auttaa kaikenikäisiä ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Sairaanhoitaja palvelee yksilöitä, perheitä ja yhteisöjä. Ihmisiä hoitaessaan hän pyrkii tukemaan ja lisäämään heidän omia voimavarojaan sekä parantamaan heidän elämänsä laatua. II Sairaanhoitaja ja potilas Sairaanhoitaja on toiminnastaan ensisijaisesti vastuussa niille potilaille, jotka tarvitsevat hänen hoitoaan. Hän suojelee ihmiselämää ja edistää potilaan yksilöllistä hyvää oloa. Sairaanhoitaja kohtaa potilaan arvokkaana ihmisenä ja luo hoitokulttuurin, jossa otetaan huomioon yksilön arvot, vakaumus ja tavat. Sairaanhoitaja kunnioittaa potilaan itsemääräämisoikeutta ja järjestää potilaalle mahdollisuuksia osallistua omaa hoitoaan koskevaan päätöksentekoon. Sairaanhoitaja pitää salassa potilaan antamat luottamukselliset tiedot ja harkitsee, milloin keskustelee niistä muiden hoitoon osallistuvien kanssa. Sairaanhoitaja kohtelee toista ihmistä lähimmäisenä. Hän kuuntelee potilasta ja eläytyy tämän tilanteeseen. Sairaanhoitajan ja potilaan välinen hoitosuhde perustuu avoimeen vuorovaikutukseen ja keskinäiseen luottamukseen. Sairaanhoitaja toimii tehtävässään oikeudenmukaisesti. Hän hoitaa jokaista potilasta yhtä hyvin ja kunkin yksilöllisen hoitotarpeen mukaan, riippumatta potilaan terveysongelmasta, kulttuurista, uskonnosta, äidinkielestä, iästä, sukupuolesta, rodusta, ihon väristä, poliittisesta mielipiteestä tai yhteiskunnallisesta asemasta.

8 8 III Sairaanhoitajan työ ja ammattitaito Tekemästään hoitotyöstä sairaanhoitaja vastaa henkilökohtaisesti. Hän arvioi omansa ja muiden pätevyyden ottaessaan itselleen tehtäviä ja jakaessaan niitä muille. Ammatissa toimivan sairaanhoitajan velvollisuutena on jatkuvasti kehittää ammattitaitoaan. Samassa hoitoyhteisössä työskentelevät sairaanhoitajat vastaavat yhdessä siitä, että hoitotyön laatu on mahdollisimman hyvä ja että sitä parannetaan jatkuvasti. IV Sairaanhoitaja ja työtoverit Sairaanhoitajat tukevat toinen toistaan potilaan hoitoa koskevassa päätöksenteossa, työssä jaksamisessa ja ammatillisessa kehittymisessä. Sairaanhoitajat kunnioittavat oman ja muiden ammattiryhmien edustajien asiantuntemusta. He pyrkivät hyvään yhteistyöhön muiden potilaan hoitoon osallistuvien työntekijöiden kanssa. Sairaanhoitajat valvovat etteivät oman ammattikunnan jäsenet tai muut potilaan hoitoon osallistuvat toimi potilasta kohtaan epäeettisesti. V Sairaanhoitaja ja yhteiskunta Sairaanhoitajat osallistuvat ihmisten terveyttä, elämän laatua ja hyvinvointia koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Sairaanhoitaja toimii yhdessä potilaiden omaisten ja muiden läheisten kanssa ja vahvistaa näiden osallistumista potilaan hoitoon. Hän antaa terveyttä koskevaa tietoa väestölle ja lisää ihmisten kykyjä hoitaa itseään. Sairaanhoitaja tekee yhteistyötä vapaaehtois-, vammais- ja potilasjärjestöjen kanssa. Sairaanhoitajien kansainvälinen työ on ammatillisen tiedon ja taidon vastavuoroista välittämistä sekä osallistumista kansainvälisten järjestöjen toimintaan. Sairaanhoitajat kantavat vastuuta ihmiskunnan terveydellisten ja sosiaalisten elinolojen kehittämisestä maailmanlaajuisesti sekä edistävät samanarvoisuutta, suvaitsevaisuutta ja yhteisvastuullisuutta.

9 9 VI Sairaanhoitaja ja ammattikunta Sairaanhoitajakunta huolehtii siitä, että ammattikunnan jäsenet hoitavat arvokkaasti yhteiskunnallisen tehtävänsä. Ammattikunta tukee jäsentensä moraalista ja eettistä kehitystä sekä valvoo, että sairaanhoitajalla säilyy ihmisläheinen auttamistehtävä. Sairaanhoitajat vastaavat ammattikuntana jäsentensä hyvinvoinnista. Heidän ammattijärjestönsä toimii aktiivisesti oikeudenmukaisten sosiaalisten ja taloudellisten työolojen varmistamiseksi jäsenistölle. Sairaanhoitajakunta vastaa oman alansa asiantuntijuudesta. Sairaanhoitajat huolehtivat ammatin sisällön syventämisestä, koulutuksen kehittämisestä sekä tieteellisyyden edistämisestä. Sairaanhoitajakunnan asiantuntijuuden kasvun tulisi näkyä väestön hyvän olon edistymisenä. Sairaanhoitajan eettiset ohjeet on julkaistu Sairaanhoitajaliiton luvalla.

10 Hajusteiden ja korujen käyttö poliklinikalla Preoperatiivisella poliklinikalla noudatamme korutonta ja hajusteetonta työskentelyä. Voimakkaiden hajusteiden ja käsivoiteiden käyttöä tulisi välttää, sillä siitä saattaa aiheutua haittaa potilaille ja muulle henkilökunnalle. Liiallisten korujen, kuten kaulakorujen, sormuksien ja kellojen käyttö ei ole aseptisen työskentelytavan mukaista. Jätäthän korusi vaatekaappiin! 2.6 Käyttäytyminen hoitotyössä Työntekijänä kunnioitamme potilaita ja meidän tulee käyttäytyä ammattimaisesti potilaiden kanssa. Preoperatiivisella poliklinikalla olemme tekemisissä potilaiden kanssa jatkuvasti ja potilaiden tulee saada hyvää, ammattimaista ja kohteliasta hoitoa henkilökunnalta. Omalla käytöksellä ja ulkoisella olemuksella vaikutamme esimerkiksi asiakaspalveluun. Potilaan inhimillisessä hoidossa otetaan huomioon ihmisen arvokkuus ja yksityisyys. Hyvässä hoitosuhteessa ymmärretään potilasta. Kohtelemalla toisiamme ystävällisesti ja kunnioittavasti vaikutamme viihtyisän hoitoympäristön luomiseen!

11 11 3 SAIRAANHOITAJAN TYÖNKUVA PREOPERATIIVISELLA POLIKLINIKALLA 3.1 Hoidonsuunnittelijan työnkuva Preoperatiivisella poliklinikalla toimii kolme sairaanhoitajaa hoidonsuunnittelijana leiko-toiminnassa. Hoidonsuunnittelijat suunnittelevat yhdessä kirurgien kanssa potilaan esikäynnit sekä potilaan leikkauksen ajankohdan. Hoidonsuunnittelijoiden työnkuvaan kuuluu myös tehdä potilaille preoperatiivisia haastatteluja poliklinikalla sekä puhelinhaastatteluja. Hoidonsuunnittelijat hoitavat ja hallinnoivat monen eri erikoisalan leikkausjonoja (gastrokirurgia, urologia, gynekologia, ortopedia, yleiskirurgia, verisuonikirurgia, sydän- ja thoraxkirurgia, korva-, nenä ja kurkkukirurgia (KNK) ja plastiikkakirurgia). Hallinnoinnissa vastataan leikkauslistan suunnittelusta huomioiden hoitotakuun, käytettävissä olevat resurssit ja potilaan sairaudet ja toivomukset. Hoidonsuunnittelijoiden työnkuvaan kuuluu myös potilaan anestesiakelpoisuuden arviointi ja sen kartoittamiseen tarvittavien tutkimuksien järjestäminen. 3.2 Preoperatiivisen käynnin sisältö Preoperatiivisella poliklinikalla potilaiden leikkauskelpoisuus elektiiviseen leikkaukseen kartoitetaan esihaastattelujen ja tutkimusten avulla. Preoperatiivisen käynnin yhteydessä potilas voi tavata sairaanhoitajan lisäksi leikkaavan kirurgin ja tarvittaessa anestesialääkärin, fysioterapeutin, avannehoitajan, uroterapeutin sekä rintasyöpähoitajan. Näiden tapaamisten tavoitteena on vähentää mahdollista jännitystä ja leikkauspelkoa, edistää nopeaa kuntoutumista ja vähentää mahdollisia komplikaatioita. Käynnin yhteydessä potilaalle sekä läheiselleen on tarkoitus antaa yksilöllistä ohjausta leikkausvalmisteluista, joita potilas osittain suorittaa kotona omatoimisesti. Potilas ohjataan myös tarvittaessa laboratoriotutkimuksiin ja röntgentutkimuksiin omaan terveyskeskukseen tai keskussairaalaan. Osa leikkaukseen tulevista potilaista haastatellaan puhelimitse. He saavat ohjeet puhelimitse sekä kirjalliset leikkausvalmisteluja koskevat tiedotteet postitse.

12 12 Seuraavassa kuvaillaan sairaanhoitajan työtehtäviä ennen potilaan saapumista preoperatiiviselle poliklinikalle: Sairaanhoitaja tutustuu potilaan tietoihin ja hänelle suunniteltuun toimenpiteeseen ennen preoperatiivista käyntiä. Sairaanhoitaja tilaa tarvittavat laboratoriotutkimukset ja tarvittaessa esimerkiksi keuhkoröntgenkuvauksen tai spirometriatutkimuksen, joissa potilas käy ennen preoperatiivista käyntiä. Sairaanhoitaja tekee tarvittaessa verivarauksen toimenpiteestä riippuen. Seuraavassa kuvataan sairaanhoitajan työtehtäviä potilaan preoperatiivisen käynnin aikana: Sairaanhoitaja vastaanottaa potilaan vastaanottohuoneeseen ja haastattelee häntä esitietolomakkeen avulla sekä tarkistaa potilaan lääkelistan ja reseptit. Sairaanhoitaja kirjaa potilaan tietoja hoitosuunnitelmaan sekä anestesiakaavakkeelle. Sairaanhoitaja kirjaa potilaan tausta ja riskitietoja sekä hänen lääkehoitonsa potilaan hoitosuunnitelmaan. Sairaanhoitaja mittaa potilaalta verenpaineen ja pulssin. Jos ei ole tiedossa potilaan painoa eikä pituutta, ne mitataan ja merkitään hoitosuunnitelmaan fysiologisiin mittauksiin. Sairaanhoitaja mittaa leikkauspäivänä laitettavia tukisukkia varten potilaan pohkeen ympärysmitan sekä jalan pituuden. Sairaanhoitaja antaa potilaalle kirjallisen ohjeen tulevasta toimenpiteestä Sairaanhoitaja ohjeistaa potilasta tromboosiprofylaksiainjektion pistämisestä ja antaa potilaalle mukaan kotiin lääkkeen sekä kirjallisen pistosohjeen, jos lääkäri on määrännyt sen potilaalle ennen leikkausta. Sairaanhoitaja ohjeistaa potilasta preoperatiivisen peräruiskeen ottamisesta tai muulla tavalla toteutettavasta suolentyhjennyksestä. Sairaanhoitaja ohjeistaa potilasta preoperatiivisesti tehtävästä valmisteluista sekä antaa potilaalle valmisteluista kirjallisen ohjeen. Sairaanhoitaja varmistaa, onko potilaalla jotakin kysyttävää leikkauksesta ja siihen liittyvistä valmisteluista.

13 13 Sairaanhoitaja täyttää anestesiakaavakkeeseen potilaan diagnoosin, tulevan toimenpiteen sekä potilaan leikkauspäivämäärän. Anestesialääkäri arvioi potilaan leikkauskelpoisuuden, jonka jälkeen sairaanhoitaja tarkistaa anestesialääkärin tekemät merkinnät ja tarvittaessa tilaa potilaalle lisätutkimuksia ja pyytää potilasta menemään kyseisiin tutkimuksiin. (Preoperatiivinen poliklinikka 2015.) 3.3 Leiko-toiminta Preoperatiivisella poliklinikalla tapahtuu myös leiko-toimintaa, joka tarkoittaa leikkaukseen kotoa. Potilas tulee vasta leikkauspäivän aamuna sairaalaan preoperatiiviselle poliklinikalle. Sairaanhoitaja soittaa potilaalle leikkausta edeltävänä arkipäivänä ja varmistaa, että potilas osaa valmistautua leikkaukseen kotona preoperatiivisella käynnillä saamiensa ohjeiden mukaisesti. Sairaanhoitaja kertaa potilaan kanssa yhdessä leikkauspäivän lääkehoidon ja muut aiemmin annetut valmisteluohjeet. Lisäksi sairaanhoitaja informoi potilaalle milloin potilas voi saapua preoperatiiviselle poliklinikalle. 3.4 Leikkauspäivän aamu Seuraavassa kuvataan sairaanhoitajan työtehtäviä, kun potilas saapuu preoperatiiviselle poliklinikalle ja sairaanhoitaja saattaa hänet leikkaussaliin: Sairaanhoitaja vastaanottaa potilaan vastaanottohuoneeseen. Sairaanhoitaja tarkistaa potilaan henkilöllisyyden ja laittaa potilaan oikeaan ranteeseen rannekkeen. Sairaanhoitaja kysyy potilaalta, mihin toimenpiteeseen potilas on tullut ja kumpi puoli leikataan. Sairaanhoitaja merkitsee potilaan saapuneeksi preoperatiiviselle poliklinikalle OIS-tietojärjestelmään. Sairaanhoitaja varmistaa, että potilas on käynyt ennakkoon sovituissa tutkimuksissa, esimerkiksi laboratoriossa. Esimerkiksi Marevanlääkitystä käyttävältä potilaalta sairaanhoitaja ottaa INR-näytteen. Sairaanhoitaja opastaa potilasta pukeutumaan sairaalan vaatteisiin ja tarvittaessa auttaa häntä. Sairaanhoitaja laittaa potilaan omat vaatteet ja tavarat pukupussiin.

14 14 Sairaanhoitaja antaa potilaalle tarvittaessa esilääkkeeksi kipulääkkeen tai rauhoittavan lääkkeen, jonka anestesialääkäri on määrännyt anestesiakaavakkeelle. Sairaanhoitaja kirjaa potilaalle tehdyt esivalmistelut, toimenpiteet ja lääkehoidon hoitosuunnitelmaan ja OIS-tietojärjestelmään. Sairaanhoitaja kirjaa anestesialomakkeelle puuttuvat tiedot, esimerkiksi ravinnotta olon, milloin viimeksi potilas on virtsannut, verenpaineen ja pulssin. Sairaanhoitaja käy potilaan kanssa lävitse arvoesineluettelon, josta selviää mitä arvoesineitä potilaalla on mukana, ja lopuksi sairaanhoitaja tulostaa luettelon ja potilas allekirjoittaa sen. Kun esivalmistelut ovat tehty, sairaanhoitaja ohjaa potilaan preoperatiivisen poliklinikan odotushuoneeseen odottamaan leikkausta. Sairaanhoitaja huolehtii, että potilas jää tyytyväisenä ja rauhallisena odotushuoneeseen. Sairaanhoitaja vie potilaan pukupussin ja tavarat odotustilassa olevaan lukolliseen kaappiin, jotka on nimetty vuodeosastojen mukaan. Sairaanhoitaja laittaa pukupussin sen osaston kaappiin, mihin potilas on heräämöhoidon jälkeen menossa toipumaan leikkauksesta. Sairaanhoitaja voi tarkistaa OIS-tietojärjestelmästä leikkauksien kulkua. Leikkaussalista soitetaan, kun potilas voi saapua leikkaussaliin. Sairaanhoitaja saattaa potilaan leikkaussaliin kävellen tai tarvittaessa pyörätuolilla. Sairaanhoitaja antaa anestesiahoitajalle raportin potilaasta ja toivottaa potilaalle hyvää jatkoa.

15 15 Seuraavassa on lueteltuna potilaan esivalmisteluissa huomioitavia asioita: Tarkistetaan, että potilas on ollut ravinnotta. Tarkistetaan, että potilas on ollut leikkauspäivän aamuna suihkussa ja puhdistanut navan. Tarkistetaan, että potilas on toteuttanut mahdollisen suolen tyhjennyksen ohjeiden mukaisesti. Tarkistetaan, että potilas on ottanut anestesialääkärin määräämät kotilääkkeet. Sairaanhoitaja poistaa leikkausalueelta ihokarvat ja puhdistaa navan. Diabetesta sairastavalta potilaalta mitataan verensokeri ja insuliinihoitoiselle potilaalle laitetaan iv-kanyyli ja iv-nesteytys. Jos potilaalla on insuliinikynä tai astmalääke, sairaanhoitaja huolehtii että se tulee mukaan leikkaussaliin. Potilaan nimi merkitään siihen. Potilaalla saa olla leikkaussaliin mentäessä silmälasit, kuulolaite ja hammasproteesit.

16 16 4 HOITOLINJOJEN VASTUUHENKILÖT Seuraavassa esitetään eri hoitolinjojen vastuuhenkilöt erikoisaloittain: Osastonhoitajana toimii Minna Nurmikoski. ERIKOISALA: Urologia Gastroenterologia Obesitas-potilaat Yleis- ja plastiikkakirurgia ja päivystyspotilaat Gynekologia Kilpirauhas- ja korvapotilaat Verisuoni- ja thoraxkirurgia Sydänkirurgia Silmä- ja suupotilaat Ortopedia, neurokirurgia ja selkäpotilaat VASTUUHENKILÖ: Vastuuhenkilöiden tehtävät hoitolinjassa: o Hoitolinjakokouksiin osallistuminen o Yhteydenpito muihin yksiköihin o Toiminnan kehittäminen o Muun henkilökunnan informoiminen muutoksista o Potilasohjeiden ja henkilökunnalle tarkoitettujen hoito-ohjeiden päivittäminen

17 17 5 PREOPERATIIVISEN POLIKLINIKAN TEHTÄVÄKUVIEN VASTUUALUEET Seuraavassa esitetään preoperatiivisen poliklinikan tehtäväkuvien vastuualueet: VASTUUALUE: Opiskelijat Lääkehoito Hygienia- ja ympäristövastaava Elvytys ja MET Diabetes Kotisivut Varastotilaus Potilasturvallisuus Laboratoriotilaukset Uusien työntekijöiden perehdytys VASTUUHENKILÖ:

18 18 6 NÄYTTÖÖN PERUSTUVA HOITOTYÖ Terveydenhuoltolaki (L /1326) velvoittaa, että hoitotyön on perustuttava näyttöön ja hyviin hoito- ja toimintakäytäntöihin. Näyttöön perustuvalla toiminnalla tarkoitetaan parhaan saatavilla olevan ajantasaisen tiedon harkittua käyttöä potilaan hoidossa ja palvelujen järjestämisessä. Sen tavoitteena on käyttää hyödyllisiksi tunnistettuja menetelmiä ja hoitokäytäntöjä, ja niiden avulla vastata hoidon tarpeeseen. Parhaalla saatavilla olevalla ja ajankohtaisella tiedolla tarkoitetaan luotettavaa tutkimustietoa. Näyttöön perustuvan toiminnan pyrkimyksenä on, että potilas saa hyvää ja vaikuttavaa hoitoa. Jotta löydettäisiin oikea hoitomuoto, päätösten tukena käytetään parasta mahdollista tutkimusnäyttöä. Kun hoitomuotojen valinta perustuu luotettavaan tietoon, voidaan paremmin vastata potilaan tarpeisiin. Näyttöön perustuvalla tiedolla pystytään välttämään sellaisten hoitomenetelmien käyttöä, joista ei olisi apua tai voisi olla jopa haittaa potilaalle. Jotta näyttöön perustuva toiminta toteutuisi, se edellyttää, että jokainen työntekijä on tietoinen näyttöön perustuvan toiminnan periaatteista ja toimii periaatteiden mukaisesti Lisätietoja näyttöön perustuvasta hoitotyöstä löytyy esimerkiksi Hoitotyön Tutkimussäätiön internetsivuilta Hoitotyön Tutkimussäätiön sivuilla on myös paljon hoitotyön suosituksia, esimerkiksi hoitotyön suositus kivun hoitotyöstä, joka löytyy osoitteesta Vaasan keskussairaalan lääketieteellisen kirjaston informaatikkona toimii Paula Laurila. Hän auttaa mielellään mahdollisissa tiedonhauissa. Hänen yhteystietonsa ovat seuraavat: Informaatikko Paula Laurila Lääketieteellinen kirjasto avoinna arkisin 10 12, Medlibrary@vshp.fi PaulaM.Laurila@vshp.fi, puh. 1805, 5805

19 19 7 INTRANET Intranet on sairaalan sisäinen tietoverkko, jossa erikoisalat julkaisevat materiaalia omille työntekijöilleen. Intranet on käytettävissä työpaikan tietokoneella. Sieltä löytyvät esimerkiksi henkilöstöasiat sekä erilaisia ohjeita henkilöstölle ja potilaille. Tämä perehdytysmateriaali löytyy Intranetistä seuraavaa polkua pitkin: Sairaalamme operatiivinen klinikkaryhmä preoperatiivinen poliklinikka perehdytysmateriaali

20 20 8 CHECKLIST Tämä uuden työntekijän perehdyttämislomake toimii tarkistuslistana siitä, että tarvittavat asiat on käyty läpi. Osa perehdyttävistä asioista on esimiehen vastuulla ja osa on sairaanhoitajan vastuulla. Kun perehdytettävä asia on käyty läpi, sekä perehdytettävä että perehdyttäjä vahvistavat sen allekirjoituksellaan. YLEISET ASIAT: Perehdytyspäivämäärä: Perehdytettävä: Perehdyttäjä: Poliklinikan toiminta-ajatus ja arvot Työsopimus Henkilötietojen ilmoittaminen työnantajalle I.v.-lupa ja todistuskäytännöt ATK-järjestelmät ja viestintälaitteet Aseptiikka Vaitiolovelvollisuus TYÖVUOROT: Perehdytyspäivämäärä: Perehdytettävä: Perehdyttäjä: Työaika Ruoka- ja kahvitauot Työlista ja työvuorotoiveet Sairauspoissaolot ja muita poissaoloja koskevat käytännöt Timecon-työajanseuranta Palkanmaksu Lomasuunnittelukäytännöt

21 21 TYÖYMPÄRISTÖ: Perehdytyspäivämäärä: Perehdytettävä: Perehdyttäjä: Poliklinikan fyysiset tilat Poliklinikan turvallisuusohjeet Potilasturvallisuus ja hätäpoistumistiet Henkilöstörakenne Yhteistyötahot Eri ammattiryhmien työnkuva (yleisellä tasolla) SAIRAANHOITAJAN TYÖNKUVA PREOPERATIIVISELLA POLIKLINIKALLA: Perehdytyspäivämäärä: Perehdytettävä: Perehdyttäjä: Hoidonsuunnittelijan työnkuva Preoperatiivinen käynti Leiko-toiminta Leikkauspäivä Kuvat: Vaasan keskussairaala Tekijä: Sairaanhoitajaopiskelija Jenni Rajala Vaasan ammattikorkeakoulu

Hoitotyö terveysasemalla

Hoitotyö terveysasemalla Hoitotyö terveysasemalla Turun terveysasemien asiakasraati 20.9.2017 Eva Antero-Jalava Terveydenhoitaja, TtM Terveysasematyö ja hoitohenkilökunta Terveysasemalla työskentelee sairaanhoitajia, terveydenhoitajia

Lisätiedot

KESKUSSAIRAALASSA. Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS

KESKUSSAIRAALASSA. Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS A N E S T E S I A H O I TA JA N T Y Ö K E S K I SUOMEN KESKUSSAIRAALASSA Anestesiahoitaja Piia Hämäläinen K-SKS T YÖPISTEET v Leikkaussalit (3 leikkausosastoa) v Kiertohoitajuus v Heräämöt x 3 v Silmäyksikkö

Lisätiedot

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET Tehtävän nimi (Raportti, Essee ) 31.5.2005 Oulun seudun ammattiopisto Kontinkankaan yksikkö Lähihoitajakoulutus STAP 39 T Tiina Opiskelija (opiskelijan nimi) Opettaja Onerva

Lisätiedot

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Aivokasvainkoulutus 8.3.16 Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Pre.oper. kirjallinen info / ohjausmateriaali: Polilta ns. jonokirje (sisältää yleistä tietoa / ohjeita leikkausjonoon asetetulle potilaalle)

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia 1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia Ihmisarvon kunnioittaminen ja siihen liittyen yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja yksityisyyden

Lisätiedot

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Töölön sairaalan osasto 2 on 25- paikkainen vuodeosasto, jonka erikoisalana on

Lisätiedot

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET Tehtävän nimi (Raportti, essee jne.) Päivämäärä Oulun seudun ammattiopisto Kontinkankaan yksikkö Lähihoitajakoulutus Ryhmätunnus Opiskelijan etu- ja sukunimi Opettaja opettajan

Lisätiedot

LEIKOPÄIKILYHKI. Gynekologisen Kirurgian Seuran koulutuspäivät 18.09.2014. Ulla Keränen LT, Kir.ylilääkäri, Oper.ty.johtaja HUS, Hyvinkää

LEIKOPÄIKILYHKI. Gynekologisen Kirurgian Seuran koulutuspäivät 18.09.2014. Ulla Keränen LT, Kir.ylilääkäri, Oper.ty.johtaja HUS, Hyvinkää LEIKOPÄIKILYHKI Gynekologisen Kirurgian Seuran koulutuspäivät 18.09.2014 Ulla Keränen LT, Kir.ylilääkäri, Oper.ty.johtaja HUS, Hyvinkää Ulla Keränen Sidonnaisuudet: HUS - Hyvinkää - Operatiivisen tulosyksikön

Lisätiedot

SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA SUUN TERVEYDENHOIDON ERIKOISALOILLA TOIMIMINEN

SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA SUUN TERVEYDENHOIDON ERIKOISALOILLA TOIMIMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS: TUTKINTOTILAISUUDEN AJANKOHTA: TUTKINTOTILAISUUDEN PAIKKA:

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI NÄYTTEENOTTO JA ASIAKASPALVELU LÄHIHOITAJAN TYÖSSÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI NÄYTTEENOTTO JA ASIAKASPALVELU LÄHIHOITAJAN TYÖSSÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS: TUTKINTOTILAISUUDEN AJANKOHTA: TUTKINTOTILAISUUDEN PAIKKA:

Lisätiedot

Pöytyän terveyskeskuksen osasto

Pöytyän terveyskeskuksen osasto PÖYTYÄN KANSANTERVEYSTYÖN KUNTAYHTYMÄ Pöytyän terveyskeskuksen osasto TIETOA POTILAAN OMAISELLE Osasto Yläneentie 1 21870 RIIHIKOSKI Puh: 02 4864 1300 Pöytyän terveyskeskuksen osaston tehtävänä on: Antaa

Lisätiedot

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Kirurgian vuodeosasto 4 / Pääty A Osasto sijaitsee sairaalan 4. kerroksessa. Osastolla hoidetaan gastroenterologian, urologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien

Lisätiedot

Hoidon saatavuuden seuranta erikoissairaanhoidossa 31.10.2007 tilanne

Hoidon saatavuuden seuranta erikoissairaanhoidossa 31.10.2007 tilanne Tiedosta hyvinvointia 1 Hoidon saatavuuden seuranta erikoissairaanhoidossa 31.10.2007 tilanne Tiedosta hyvinvointia 2 Leikkausta, toimenpidettä tai hoitoa odottavien lukumäärä ja odotusajat 31.10.2007

Lisätiedot

Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Ikäihmisten perhehoidon valmennus Ikäihmisten perhehoidon valmennus Arvioi tällä lomakkella perhehoitajan valmiuksiin liittyviä vahvuuksiasi ja kehittämistarpeitasi perhetapaamista ja yhteistä arviointia varten. Kokoa vahvuuksia, tarpeita

Lisätiedot

TUTKINTOSUUNNITELMA Sivu 1 (7) SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA

TUTKINTOSUUNNITELMA Sivu 1 (7) SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA TUTKINTOSUUNNITELMA Sivu 1 (7) SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA Tutkinnon osa SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA SUUN TERVEYDENHOIDON ERIKOISALOILLA TOIMIMINEN Tutkinnon osan suorittaja Nimi

Lisätiedot

Lähihoitajan eettiset ohjeet

Lähihoitajan eettiset ohjeet Lähihoitajan eettiset ohjeet Lähihoitajan eettiset ohjeet Sisältö: 1. Sosiaali- ja terveysalan erityispiirteet 2. Lähihoitajan työ 3. Lähihoitajan eettiset periaatteet Esipuhe Lähihoitaja työskentelee

Lisätiedot

VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE

VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE LIITE 3 1(7) VASTUUHOITAJAN TOIMINTAOHJE Kanta-Kauhavan kotihoito K u n t a y h t y m ä K a k s i n e u v o i n e n I k ä i h m i s t e n p a l v e l u t K o t i h o i t o K a n t a - K a u h a v a 3 /

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Preoperatiivinen valmistelu päiväkirurgiassa. Marja Haapakoski ayl Hatanpään sairaala Tampere

Preoperatiivinen valmistelu päiväkirurgiassa. Marja Haapakoski ayl Hatanpään sairaala Tampere Preoperatiivinen valmistelu päiväkirurgiassa Marja Haapakoski ayl Hatanpään sairaala Tampere Hatanpään päiki Nykyinen Päikiyksikkö 11/2001 Tampere ja Pirkkala, yht.219 037 asukasta 4 leikkaussalia, 1.

Lisätiedot

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka Terveydenhuollon henkilöstön tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus, kehottaa

Lisätiedot

Väitöstutkimus: Continuity of patient care in day surgery (Päiväkirurgisen potilaan hoidon jatkuvuus)

Väitöstutkimus: Continuity of patient care in day surgery (Päiväkirurgisen potilaan hoidon jatkuvuus) 1 Turun yliopisto Lääketieteellinen tiedekunta Hoitotieteen laitos THM, esh Marja Renholm Väitöstutkimus: Continuity of patient care in day surgery (Päiväkirurgisen potilaan hoidon jatkuvuus) LEKTIO 6.11.2015

Lisätiedot

RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Strategia 2020 ja talousarvioperusteet 2016

RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Strategia 2020 ja talousarvioperusteet 2016 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Strategia 2020 ja talousarvioperusteet 2016 Visio Toimintakykyisenä kotona Perustehtävämme Järjestää alueen väestön tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka

Lisätiedot

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma LEIKO Leikkaukseen kotoa - uusi näkökulman kulma Operatiiviset päivät 2005 Ulla Keränen Kirurgiylilääkäri HUS, Hyvinkään sairaala Taustan suunnittelu,, Mikko Keränen Hyvinkään sairaala : väestöpohja 170

Lisätiedot

Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Ikäihmisten perhehoidon valmennus Ikäihmisten perhehoidon valmennus Havaintoja valmennukseen osallistuvan vahvuuksista ja kehittämistarpeista perhetapaamista ja yhteistä arviointia varten. Osallistujan nimi: Tällaisia vahvuuksia ja kehittämistarpeita

Lisätiedot

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI Tutkimusstrategia Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI ESIPUHE Teemme Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutkimusta hyvässä, myönteisessä ilmapiirissä. Tutkimustoiminnan

Lisätiedot

KYS Vetovoimainen sairaala

KYS Vetovoimainen sairaala KYS Vetovoimainen sairaala Merja Miettinen, hallintoylihoitaja kuntakierros 2017 21.4.2017 1 Asiakaslähtöisyys Asiakaslähtöisessä toiminnassa on kyse asiakkaan yksilöllisen palvelutarpeen tunnistamisesta

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, 20.3.2014 Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkkeen käyttötarkoitukset Lievittää oireita Lääke Auttaa terveydentilan tai sairauden

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu käytännössä

Henkilökohtainen apu käytännössä Henkilökohtainen apu käytännössä Mirva Vesimäki, Henkilökohtaisen avun koordinaattori, Keski-Suomen henkilökohtaisen avun keskus HAVU 24.2.2012 Henkilökohtainen apu vaikeavammaiselle henkilölle, 8 2 Kunnan

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä.

Lisätiedot

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN C YHTEISTYÖ 12.2.2019 sh Raila Niva SYÖPÄPOLIKLINIKAN HENKILÖKUNTA 4 sairaanhoitajaa, joista 1 toimii tablettihoitajana Lisäksi tarvittaessa sairaanhoitaja rekry yksiköstä

Lisätiedot

ARVOKIRJA. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-ajatus, visio ja arvot

ARVOKIRJA. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-ajatus, visio ja arvot ARVOKIRJA Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-ajatus, visio ja arvot 2 Tehtävämme on edistää kainuulaisten hyvinvointia ja osallisuutta. Järjestämme vastuullamme olevat sosiaali-,

Lisätiedot

Sairaalapastorin tarjoama henkinen ja hengellinen tuki potilaille, omaisille sekä henkilökunnalle

Sairaalapastorin tarjoama henkinen ja hengellinen tuki potilaille, omaisille sekä henkilökunnalle Sairaalapastorin tarjoama henkinen ja hengellinen tuki potilaille, omaisille sekä henkilökunnalle Perehdytyspäivä 7.6.2016 Satu Valkonen Sairaalapastori, työnohjaaja Uskonnonvapauslaki O Uskonnonvapaus

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan

Tervetuloa opiskelemaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan Tervetuloa opiskelemaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan Yleisperehdytyksen sisältö Kanta-Hämeen keskussairaala oppimisympäristönä Ohjeita harjoitteluun Turvallisuus osana harjoittelua 2 Kanta-Hämeen keskussairaala

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVUUS HOITOTYÖN HAASTE. 3.4.2014 HAMK Yliopettaja L. Packalén

NÄYTTÖÖN PERUSTUVUUS HOITOTYÖN HAASTE. 3.4.2014 HAMK Yliopettaja L. Packalén NÄYTTÖÖN PERUSTUVUUS HOITOTYÖN HAASTE 3.4.2014 HAMK Yliopettaja L. Packalén HOITOTYÖN TOIMINTAYMPÄRISTÖ MUUTTUU Terveydenhuollon tehtävänä on ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä laadukkaiden,

Lisätiedot

Terveyden edistämisen laatusuositus

Terveyden edistämisen laatusuositus Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan perustehtävä. Tämän tehtävän toteuttamiseen kunta tarvitsee jokaisen hallinnonalan osaamista ja yhteistyötä. Terveyden edistäminen on tietoista terveyteen

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten Kasvun tukeminen ja ohjaus Sivu 1(13) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja:

Lisätiedot

Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa

Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Tiedosta hyvinvointia 1 Hoitoon pääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa tilanne 31.8.2008 Tiedosta hyvinvointia Leikkausta, toimenpidettä tai hoitoa odottavien määrä ja odotusajat 31.8.2008 2 Joista odottaneet

Lisätiedot

Sairaus vai paha tapa? Päivi Rautio 16.12.2011

Sairaus vai paha tapa? Päivi Rautio 16.12.2011 Sairaus vai paha tapa? Päivi Rautio 16.12.2011 Sairaus Paha tapa pystytään hoitamaan parantumaton; miten hoidetaan? pystytään muuttamaan muuttumaton; miten hoidetaan? Miten tietoinen olen 1. omista asenteistani?

Lisätiedot

R Ammattitaitoa edistävä harjoittelu, gerontologinen hoitotyö 5 op Tavoitteet

R Ammattitaitoa edistävä harjoittelu, gerontologinen hoitotyö 5 op Tavoitteet OPPIMISSOPIMUS Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 1994/17 mukaan terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa sivullisille luvatta ilmaista yksityisen tai perheen salaisuutta, josta hän asemansa

Lisätiedot

Omalla äidinkielellä tapahtuva hoito auttaa potilasta osallistumaan hoitoonsa

Omalla äidinkielellä tapahtuva hoito auttaa potilasta osallistumaan hoitoonsa Kieliohjelma Omalla äidinkielellä tapahtuva hoito auttaa potilasta osallistumaan hoitoonsa Kieliohjelman työryhmä Vaasan keskussairaala, Vaasa 6.6.2011. Vähemmistökielinen lautakunta, päivitetty 10.2.2014.

Lisätiedot

Yhteisen arvioinnin loppuraportti. Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Yhteisen arvioinnin loppuraportti. Ikäihmisten perhehoidon valmennus Yhteisen arvioinnin loppuraportti Ikäihmisten perhehoidon valmennus Ikäihmisten perhehoidon valmennuksen seitsemän tapaamista 1. Tietoa perhehoidosta Mitä ikäihmisten perhehoidon valmennus on? Ikäihmisten

Lisätiedot

ETIIKKA OHJAUS- JA NEUVONTATYÖSSÄ

ETIIKKA OHJAUS- JA NEUVONTATYÖSSÄ ETIIKKA OHJAUS- JA NEUVONTATYÖSSÄ Opin Ovi-hanke Kotka Mervi Friman 11.12.2012 Mervi Friman 2012 1 AMMATTIETIIKKA Ammattikunnan reflektiota yhteiskuntamoraalin raameissa, oman ammattikunnan lähtökohdista

Lisätiedot

Valtakunnalliset rekisterit hoito- ja terveystieteellisessä tutkimuksessa 8.12.2010 Katriina Laaksonen

Valtakunnalliset rekisterit hoito- ja terveystieteellisessä tutkimuksessa 8.12.2010 Katriina Laaksonen Valtakunnalliset rekisterit hoito- ja terveystieteellisessä tutkimuksessa 8.12.2010 Katriina Laaksonen Esityksen sisältö ja lähteet Esitys Johdantoa aiheeseen Sairaanhoitajaliitosta lyhyesti, miksi olemme

Lisätiedot

Espoon parhaat potilaat Kivenlahti-Stensvik ry. Apulaisylilääkäri Sanna Mustonen Vastaava hoitaja Tiia Palanne Kivenlahden terveysasema

Espoon parhaat potilaat Kivenlahti-Stensvik ry. Apulaisylilääkäri Sanna Mustonen Vastaava hoitaja Tiia Palanne Kivenlahden terveysasema Espoon parhaat potilaat 17.5.16 Kivenlahti-Stensvik ry Apulaisylilääkäri Sanna Mustonen Vastaava hoitaja Tiia Palanne Kivenlahden terveysasema Happy or not 18.5.2016 2 Meidän potilaat Aktiivisia Yhteistyökykyisiä

Lisätiedot

Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa

Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa Avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija osaa suunnitella avustamis- ja asiointipalveluja asiakaskohteessa avustaa eri-ikäisiä ja toimintakyvyltään erilaisia

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13 Terveydenhuollon palvelu paranee Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1601-5 Taitto:

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI

JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI JÄRVI-POHJANMAAN TERVEYSKESKUS/ JÄRVISEUDUN SAIRAALAN TOIMIPISTE, VIMPELI Vimpelin kunnan omistamassa, Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ylläpitämässä, Järviseudun sairaalan toimipisteessä on kaksi psykiatrista

Lisätiedot

Työturvallisuutta perehdyttämällä

Työturvallisuutta perehdyttämällä Työturvallisuutta perehdyttämällä Kansainvälinen työturvallisuuspäivä Kokkola 26.4.2019 1 Työsuojeluviranomaiset Työntekoon liittyvien säädösten neuvonta, ohjaus ja valvonta Työpaikkojen työskentelyolosuhteet

Lisätiedot

HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS

HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS ENSIN - NÄKYMÄ POTILASTURVALLISUUS SILMÄLASIEN KAUTTA Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot (STESO) ry VERKOSTOTAPAAMINEN 14.3.2017 Tuula Saarikoski, Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon koulutuskokeilu Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon osaamisen painopistealueita kokeilun suunnittelussa Ensihoitotyön osaaminen Itsearviointi,

Lisätiedot

Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista

Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista Lääkärin oikeuksista ja velvollisuuksista Markus Henriksson ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira Huom. 1. Esityksessä ei käsitellä kaikkia säädöksiä

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet 1 Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnin ja henkilöstön kanssa käsiteltyjen Kunta10 - työhyvinvointikyselyn tulosten pohjalta kaupungissa on havaittu

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa monipuolisesti, hoidon ja ohjauksen kirjallisen suunnitelman hoitotyön

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa monipuolisesti, hoidon ja ohjauksen kirjallisen suunnitelman hoitotyön Haavan hoito jalkojenhoidossa Sivu 1(10) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Oman työn suunnittelu ja toteuttaminen Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon

Lisätiedot

Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011. Annikki Niiranen 1

Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011. Annikki Niiranen 1 Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011 Annikki Niiranen 1 Potilasturvallisuus ja laadunhallinta kehittämistyön keskiössä Johtaminen korostuu Johdon vastuu toiminnasta Henkilöstön

Lisätiedot

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa 18.2.2016 Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito/ Ritva Inkinen 1 Tämän esityksen sisältö

Lisätiedot

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja

Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet. Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Tampereen kaupungin eettiset toimintaperiaatteet Kaupunginvaltuuston perehdyttämiskoulutus 14.6.2017 Niina Pietikäinen henkilöstöjohtaja Taustaa Kaupungin toimintamallin arvioinnissa ja Henkilöstön työhyvinvointikyselyssä

Lisätiedot

TULISIKO SUOMALAISTEN LÄÄKKEIDEN SAANTIA JA KÄYTTÖÄ OHJAILLA?

TULISIKO SUOMALAISTEN LÄÄKKEIDEN SAANTIA JA KÄYTTÖÄ OHJAILLA? TULISIKO SUOMALAISTEN LÄÄKKEIDEN SAANTIA JA KÄYTTÖÄ OHJAILLA? Palveluvalikoimaneuvoston näkökulma Reima Palonen 10.9.2015 Esityksen sisältö Mikä on terveydenhuollon palveluvalikoima? Mikä on terveydenhuollon

Lisätiedot

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen.

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen. 1 (6) OSAAVA VIERIHOITAJA Vierihoitajalla tarkoitetaan tässä sitä, että potilaalla on jatkuva, ympärivuorokautinen hoito/valvonta, jonka toteuttaa kyseistä potilasta hoitamaan kutsuttu hoitaja. Hoitajalla

Lisätiedot

Sädehoitoon tulevalle

Sädehoitoon tulevalle Sädehoitoon tulevalle Satakunnan sairaanhoitopiiri Sädehoitoyksikkö Päivitys 10//2015 Päivittäjä MM, mi Tämä opas on selkokielinen. Saat siitä tietoa helposti ja nopeasti. Ohjeen laatinut: Satakunnan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Toiminnan arvoperiaatteet

Toiminnan arvoperiaatteet Sivu 1/5 1 Yleistä Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen arvoperustana on luovuttamaton yleismaailmallinen ihmisarvo ja kaiken elämän arvokkuus itsessään. Yhdistys sitoutuu toiminnassaan yhdenvertaisuuteen,

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Tavoitteet Tämä diaesitys ohjaa työpaikkaa luomaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat. Yhteiset toimintatavat parantavat yhteishenkeä

Lisätiedot

Marko Vatanen

Marko Vatanen Marko Vatanen 22.11.2011 Potilasturvallisuus Terveydenhuollon ammattihenkilöiden, toimintayksiköiden ja organisaatioiden periaatteet ja toimintakäytännöt, joilla varmistetaan potilaiden terveyden- ja sairaanhoidon

Lisätiedot

Sitoutumisella monta määritelmää: Sitoutuminen on yksilön tahto tehdä kyseistä työtä ja olla osallistuva, kehittävä osa työyhteisöä.

Sitoutumisella monta määritelmää: Sitoutuminen on yksilön tahto tehdä kyseistä työtä ja olla osallistuva, kehittävä osa työyhteisöä. Tervetuloa Careaan Sitoutuminen Sitoutumisella monta määritelmää: Sitoutuminen on yksilön tahto tehdä kyseistä työtä ja olla osallistuva, kehittävä osa työyhteisöä. Sitoutuminen on hoitajan halua pysyä

Lisätiedot

Kehittäjäasiakasvalmennus

Kehittäjäasiakasvalmennus Kehittäjäasiakasvalmennus 25.3.2014 klo 9-12 Eettiset kysymykset, vaitiolovelvollisuus, vastuut ja toimivalta Eettiset kysymykset MORAALI Siisti täytyy aina olla! sanoi kissa hietikolla Raapi päälle tarpeenteon

Lisätiedot

Kotihoidon kriteerit alkaen

Kotihoidon kriteerit alkaen Kotihoidon kriteerit 1.1.2017 alkaen Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Kotihoidon kriteerit Toimintakyky Palvelun tarve Palvelun määrä Palvelun tavoite Asioiden hoitoon liittyvissä

Lisätiedot

Potilasinfokeskus T-sairaala 1 krs

Potilasinfokeskus T-sairaala 1 krs Potilasinfokeskus T-sairaala 1 krs Päivi Ali-Raatikainen 15.11.2006 VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Mikä on Tietolähde? Potilasohjauskeskus, jossa on VSSHP:n hoitokäytäntöjen

Lisätiedot

KOTOA KOTIIN. - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen. Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6.

KOTOA KOTIIN. - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen. Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6. KOTOA KOTIIN - Avoterveydenhuollon näkökulmia kotiutuksen kehittämiseen Marika Riihikoski, Projektityöntekijä, PPPR - hanke 11.6.2015 Projektin taustat ja pilotti Tarkastelun kohteena ne asiakkaat, jotka

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen 1 Perustieto Lääkehoito sosiaalialan yksiköissä Lääkehoidon vastuut Lääkkeiden jako Lääkehoidon kirjaaminen Erityistilanteet Syventävä tieto Lääkehoidon suunnitelma ja perehdyttäminen

Lisätiedot

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 4.11.2013/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Lääkehoidon päivä To 16.3.2017 klo 10-18 Kauppakeskus Revontuli Potilas- ja omaisneuvoston kokous 5.6.2017 Seija Miettunen Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset

Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset Hengellinen ulottuvuus ja ETENE saattohoidon suositukset Ritva Halila dosentti, pääsihteeri etene@stm.fi Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE Sitoumukset: ei kaupallisia sidonnaisuuksia

Lisätiedot

Osaamisen tunnistamista tehdään koko tutkintoihin valmentavan koulutuksen ajan sekä tietopuolisessa opetuksessa että työssäoppimassa.

Osaamisen tunnistamista tehdään koko tutkintoihin valmentavan koulutuksen ajan sekä tietopuolisessa opetuksessa että työssäoppimassa. 1 Sosiaali- ja terveysalan tutkintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille OSAAMISEN TUNNISTAMINEN LÄHIHOITAJAN AMMATTITAITO - perustuu Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja 2010 ammatillisen

Lisätiedot

Ylöjärven kaupunki. Ylöjärven kaupunki. Ylöjärven kaupunki

Ylöjärven kaupunki. Ylöjärven kaupunki. Ylöjärven kaupunki 2016 1 Ylöjärvi kuuluu Tampereen kaupunkiseutuun Tampereen kaupunkiseutu 1.1.2015 Ylöjärvi Tampere Orivesi Nokia Pirkkala Kangasala Lempäälä Vesilahti SeutuNet Lähde: Tilastokeskus 2 Ylöjärvi lyhyesti

Lisätiedot

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja aloille opiskelevien ammattiliitto. Me teemme lähihoitajille

Lisätiedot

Osasto-opas. Synnytysvuodeosasto. www.eksote.fi

Osasto-opas. Synnytysvuodeosasto. www.eksote.fi Osasto-opas Synnytysvuodeosasto www.eksote.fi Synnytysvuodeosasto sijaitsee sairaalan päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa C-siivessä. Sisäänkäynti pääovesta. Osastolla hoidetaan raskaana olevia ja

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satasairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 2/19 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla... 4 Yleistä

Lisätiedot

Opas sädehoitoon tulevalle

Opas sädehoitoon tulevalle Opas sädehoitoon tulevalle Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö / sädehoito 2014 Teksti ja kuvitus: Riitta Kaartinen Pekka Kilpinen Taru Koskinen Syöpätautien yksikkö / sädehoito Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus 1 4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa kunnioittaa asiakkaan arvoja ja kulttuuritaustaa tunnistaa eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden

Lisätiedot

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA 2017 2021 Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen Tavoitteet vuoteen 2021 mennessä Potilas- ja asiakasturvallisuus näkyy rakenteissa ja käytännön toiminnassa.

Lisätiedot

Varhaiskasvatus lapsen oikeuksien näkökulmasta

Varhaiskasvatus lapsen oikeuksien näkökulmasta Esa Iivonen, johtava asiantuntija, MLL Kommenttipuheenvuoro - Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaari 27.9.2017 Varhaiskasvatus lapsen oikeuksien näkökulmasta Lapsen oikeuksien sopimus lasten hyvinvoinnin

Lisätiedot

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa Työpaja ammattikorkeakouluille ja sidosryhmille kuntousalan koulutuksesta 27.5.2014 Johtaja Päivi Voutilainen Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Opiskelijapalaute 2018

Opiskelijapalaute 2018 Opiskelijapalaute 2018 Vastaajien kokonaismäärä: 53 1. Yksikkö, jossa suoritit harjoittelun: Vastaajien määrä: 50 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12% 14% 16% Valitse Akuuttiosasto 1 14% Akuuttiosasto 2 14% Geriatrinen

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotihoidon näkökulmia kotiutukseen Kokemäen nykytilanteesta Vuonna 2013 alkuvuodesta ollut viimeksi tk sairaalassa pitkäaikaisia potilaita Tk sairaalassa keskim. 10 kokemäkeläistä

Lisätiedot

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake

/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake 1 23.11.2011/ Potku hanke Riihimäen terveyskeskuksen vastaanoton omahoitolomake Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytäthän ystävällisesti tämän omahoitolomakkeen ennen suunnitellulle kontrollikäynnille

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry Asiakkaiden tyytyväisyys Tammilehdon päivähoidon palveluun 2019 SISÄLLYS 1. PALVELUKESKUS TAMMILEHDON PÄIVÄHOITO 2. ASIAKASTYYTYVÄISYYSTUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN 3. ASIAKKAIDEN TYYTYVÄISYYS PALVELUKESKUS

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Lastentarhanopettajan ammattietiikka

Lastentarhanopettajan ammattietiikka Lastentarhanopettajan ammattietiikka Johdanto Erityisosaamista edustavat ammattikunnat ovat perinteisesti sitoutuneet erilaisiin eettisiin periaatteisiin, arvoihin ja toimintakäytänteisiin, jotka ilmaisevat

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Lapsipotilaan emotionaalinen tuki päiväkirurgiassa

Lapsipotilaan emotionaalinen tuki päiväkirurgiassa Lapsipotilaan emotionaalinen tuki päiväkirurgiassa Anne Korhonen TtT, kliinisen hoitotieteen asiantuntija OYS / Lasten ja nuorten ty 16.5.2012 Kuva Google.com Miksi lapsen valmistaminen on tärkeää? Lapsen

Lisätiedot

Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa

Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Hoitoonpääsyn seuranta erikoissairaanhoidossa Tilanne 31.12.2009 Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsy - 31.12.2009 tilanne 1 Yleistä 31.12.2009 tiedonkeruussa kysyttiin tietoja sekä kiireettömien että kiireellisten

Lisätiedot

Simo_suun_terveydenhuolto

Simo_suun_terveydenhuolto Kemin kaupunki (c) 2013 TT-Teamex Oy Simo_suun_terveydenhuolto Oliko ajansaanti mielestäsi helppoa? Vastauksia: 44 10% 20% 30% 40% 50% 60% erittäin tyytymätön 6.82% tyytymätön neutraali 6.82% tyytyväinen

Lisätiedot

Päiväkirurginen laparoskooppinen sappileikkaus. Valkeakosken aluesairaala

Päiväkirurginen laparoskooppinen sappileikkaus. Valkeakosken aluesairaala Päiväkirurginen laparoskooppinen sappileikkaus Valkeakosken aluesairaala Poliklinikkakäynti Potilas Jos MRCP Jos Joskus saapuu pkl:lle lähetteellä tk:sta/ työterveydestä tai osastolta suoraan jonoon. Uä

Lisätiedot

PÄIVÄKIRURGIA Alueellinen koulutustilaisuus VSSHP Tuula Manner TOTEK

PÄIVÄKIRURGIA Alueellinen koulutustilaisuus VSSHP Tuula Manner TOTEK PÄIVÄKIRURGIA Alueellinen koulutustilaisuus VSSHP 12.12.2016 Tuula Manner TOTEK Päiväkirurgia Päiväkirurginen toimenpide tehdään leikkaussalissa, ja se edellyttää laskimosedaatiota, yleisanestesiaa tai

Lisätiedot

Päiväkirurgiset koulutuspäivät

Päiväkirurgiset koulutuspäivät Päiväkirurgiset koulutuspäivät Gynekologisen potilaan hoitoprosessi 21.9.2016 Salla Westman Gynekologiset potilaat leikkausjonoon 1. Lääkärin vastaanotolta naistentautien poliklinikalta 2. Erikoislääkärin

Lisätiedot