Mikkelin Vihreät valtuustoryhmän kysymys kaupunginhallitukselle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mikkelin Vihreät valtuustoryhmän kysymys kaupunginhallitukselle"

Transkriptio

1 Kaupunginhallitus Liite 1 68 Selvitys valtuustokysymykseen liittyen subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamisen sekä kolme vuotta täyttäneitten päivähoidon ryhmäkokojen kasvattamisen vaikutuksista Taustaa Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan Mikkelissä muutettiin subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta alkaen siten, että jokaisella lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa ja että lapsella on kuitenkin oikeus myös kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen niillä ehdoilla, mitä voimaan tulevassa laissa on sanottu tilanteen mukaan arvioiden yhdessä mm. sosiaalityön ja erityisvarhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. Lisäksi kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan Mikkelissä siirryttiin henkilöstön ja lasten välisen 1/8-suhdeluvun mukaiseen lapsiryhmäkokoon niissä yksiköissä ja ryhmissä, missä se on tilojen puolesta mahdollista alkaen. Suhdeluvun muutos ei koske pienryhmiä, joissa on useita erityistä tukea ja kasvatusta tarvitsevia lapsia. Mikkelin Vihreät valtuustoryhmän kysymys kaupunginhallitukselle Mikkelin Vihreät valtuustoryhmä kysyy, millaisia vaikutuksia edellä mainituilla varhaiskasvatuksen säästötoimenpiteillä on ollut? Kuinka moneen lapseen päätös on vaikuttanut? Minkälaisia lapsivaikutuksia säästötoimenpiteillä on ollut? Millaisia vaikutuksia säästötoimenpiteillä on ollut toteutuksen tasolla esim. arjen työhön, tiloihin, henkilöstön käyttämiseen ja ryhmien muodostamiseen liittyen? Kuinka suuria konkreettisia säästöjä näillä päätöksillä on saatu? Varhaiskasvatuslain muutosten vaikutusten arviointimenetelmät Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen kokopäiväisestä oikeudesta 20 t/vko varhaiskasvatusoikeuteen sekä henkilöstön ja lasten välisen suhdeluvun muutoksen 1/7:stä 1/8:aan vaikutusten arviointi tehtiin kyselyillä. Kyselyjä lähetettiin Daisy Netin kautta huoltajille ja sähköpostilla varhaiskasvatusyksiköiden esimiehille edelleen esitettäväksi lapsille, joita lain muutos koskee. Lisäksi sähköpostilla laitettiin kysymykset esimiehille koskien yksiköiden henkilöstön näkemystä ko. asioihin. (Valtuustokyselyn vastaamiseen oli aikaa käytettävissä vain neljä päivää, minkä puitteissa selvitys on tehty.)

2 Daisy net kysely huoltajille Kaupungin valtuustolta on tullut kysymys selvitettäväksi liittyen varhaiskasvatuksessa syksyllä 2016 osassa päiväkotiryhmiä tulleeseen ryhmäkokojen kasvuun ja subjektiiviseen 20 t/vko varhaiskasvatusoikeuteen. Pyydämme teitä ystävällisesti vastaamaan seuraaviin kysymyksiin, jos lapsenne on 24 lapsen ryhmässä: 1) Onko lapsenne ryhmäkoon muutoksesta ilmennyt mielestänne jotakin vaikutuksia, jos on niin mitä? 2) Miten lapsenne viihtyy lapsiryhmässään? Pyydämme teitä ystävällisesti vastaamaan seuraaviin kysymyksiin, jos lapsenne on 20 t/vko varhaiskasvatuksessa tällä hetkellä, mutta oli keväällä 2016 kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa ja jompikumpi tai molemmat vanhemmista eivät olleet töissä tai opiskelemassa: 1) Miten olette kokeneet muutoksen lyhyemmäksi varhaiskasvatusajaksi? 2) Onko lyhentyneellä varhaiskasvatusajalla ollut vaikutuksia lapsenne näkökulmasta ajatellen? Kysymykset lähetettiin Daisy Netin välityksellä kaikille huoltajille. Heistä pyydettiin vastaamaan niitä noin 430 lapsen huoltajaa, joiden lapset ovat suurennetussa 24 lapsen ryhmässä. Vastaamaan pyydettiin myös niitä lasten huoltajia, joiden lapset olivat toukokuussa 2016 varhaiskasvatuksessa ja jompikumpi tai molemmat huoltajat eivät olleet töissä tai opiskelemassa ja nyt heidän lapsensa ovat 20 t/vko varhaiskasvatuksessa. Edellä mainittujen lasten määrää ei ehditty selvittää tähän selvitykseen käytettävän ajan puitteissa ja näin ollen ei voida kertoa, kuinka montaa huoltajaa kysely koski. Vastauksia saatiin ajalla (yhdeksän), joista 7 (seitsemän) oli vastannut ryhmäkoon muutoksen vaikutuksiin ja kaksi subjektiivisen 20 t/vko varhaiskasvatuksen muutoksen vaikutuksiin. Ryhmäkoon kasvusta johtuvista vaikutuksista kerrottiin seuraavasti (7 vastausta) 6 (kuudessa) vastauksessa, että lapsi viihtyy hyvin, tai pääsääntöisesti hyvin tai normaalisti tai lähtee mielellään hoitoon tai ei ole huomattu vaikutuksia. Näistä yhdessä vastauksessa kerrottiin, että lapsi ei osaa nimetä omia ryhmäläisiään nimeltä ja on ystävystynyt vain 1-2 lapsen kanssa siten, että osaa nimetä heidät kaverikseen. 3 vastaajaa kertoo lapsensa olevan väsynyt, kiukkuinen tai levoton hoidon jälkeen ja kaipaa syliä ja hiljaisuutta. 3 mainintaa oli siitä, että melutaso oli todella kova. Parissa vastauksessa oltiin huolissaan siitä, että hiljaisemmat jäävät ryhmässä huomioita vaativien varjoon. Yksi vastaajista kertoi lapsensa kohdalla ryhmäkoon vaikuttavan ja kuormittavan lasta todella paljon ja paha olo purkautuu kotona kiukkuna tai raivoamisena.

3 Subjektiivisen oikeuden muutoksen 20 t/vko vaikutuksista kerrottiin kahdessa vastauksessa: Toisen vastaajan mielestä oli mahtavaa, että lapsella oli tällainen mahdollisuus, koska lapsi selkeästi sitä tarvitsee. Toinen vastaajista kertoi, ettei asia ole merkittävästi muuttanut heidän tilannettaan, mutta periaatteessa oli sitä mieltä, että subjektiivinen päivähoitooikeus tulisi palauttaa. Kysymykset lapsille Kysymykset niille lapsille, jotka olivat keväällä 2016 kokopäiväisiä ja toinen tai molemmat vanhemmat eivät olleet töissä eivätkä opiskelemassa ja nyt sama lapsi on 20 t/vko varhaiskasvatuksessa: Muistatko, kun olit viime keväänä täällä päiväkodissa koko päivän toisin kuin nyt? Nythän sinä lähdet aikaisemmin kotiin. Onko mukavaa, kun lähdet aikaisemmin päivällä kotiin vai haluaisitko olla päiväkodissa koko päivän? Lapsille 24 lapsen ryhmissä esitetyt kysymykset: 1) Millainen sinun mielestäsi tämä lapsiryhmä on? 2) Millaista sinusta on olla tässä lapsiryhmässä? Lasten kysymykset lähetettiin sähköpostilla yksiköiden esimiehille. Niiden lasten määrää, jotka olivat toukokuussa 2016 varhaiskasvatuksessa ja jompikumpi tai molemmat huoltajat eivät olleet töissä tai opiskelemassa ja nyt nämä lapset ovat 20 t/vko varhaiskasvatuksessa, ei ehditty selvittää tähän selvitykseen käytettävän ajan puitteissa ja näin ollen ei voida kertoa, kuinka montaa lasta kyseinen kysymys koski. Vastauksia 24 lapsen lapsiryhmistä tuli 5 (viidestä) yksiköstä yhteensä 8 (kahdeksasta) lapsiryhmästä, mikä on noin 40 % kaikista 24 lasten ryhmien vastauksista. Tarkkoja lasten vastausmääriä ei ehditty tämän selvitykseen käytettävän ajan puitteissa tarkistaa, mutta lapsia näissä kahdeksassa ryhmässä on yhteensä 192 lasta, mutta kaikki eivät olleet kyselyn aikaan paikalla. Yhteenvetoa Kysymykseen niille lapsille, jotka olivat keväällä 2016 kokopäiväisiä ja toinen tai molemmat vanhemmat eivät olleet töissä eivätkä opiskelemassa ja nyt sama lapsi on 20 t/vko varhaiskasvatuksessa, saatiin vastaukset vain sisaruksilta yhdestä yksiköstä. Toisen mielestä oli mukavaa olla osapäivän ja toinen olisi puolestaan halunnut olla koko päivän. Yhteensä 8 (kahdeksassa) 24 lapsen lapsiryhmän vastauksessa kerrottiin: Suuressa osassa, että ryhmässä on kivaa (jonkun vastaajan mielestä oli jopa tosi mega kivaa ), hauskaa tai hyvä olla. Useassa vastauksessa todettiin, että on kivoja kavereita ja on kiva tai hyvä kun on leikkikavereita tai paljon leikkikavereita. Pari mainintaa oli myös että on kivoja aikuisia ja ihanaa olla aikuisten kanssa.

4 Joku vastaajista totesi ryhmässä olevan toiminnallista tai ryhmän olevan mahtava, koska on niin paljon kaikenlaisia ystäviä ja paljon mukavia ihmisiä. Muutamassa vastauksessa todettiin myös, että paljon lapsia, paljon tyttöjä ja poikia, varsinkin poikia tai vähän liian paljon lapsia joskus tai että tämä ryhmä on iso. Eräässä 3-4 vuotiaiden ryhmässä kerrottiin, että on kiva, hiljaista nukkarissa, mutta ruokapöydässä on meluista kun kaikki huutaa. Kerrottiin myös, että itkettää, kun pojat kiusaa tai ei oikein tiedetty ja että täällä kiusataan ja leikitään, kolmaskin maininta oli kiusaamisesta. Yhdessä vastauksessa kerrottiin myös, että melua on paljon. Toisaalta taas kerrottiin, että tää ryhmä on ihana, *** tönii miua, ei ole kivaa. Kolmivuotiaista yksi totesi ryhmässä olemisen tuntuvan tuhmalta. Pari ei osannut vastata. Ryhmän työntekijä totesi, että kysymykset olivat liian hankalat tälle ryhmälle. Muina vähemmän kivoina asioina mainittiin mm. seuraavaa: Pitää syödä ruokaa. Muutaman mielestä päiväunet. Parin mielestä aamupiiri ja päiväpiiri. Erään vastaajan mielestä, kun pitää tehdä, mitä aikuiset käskee. Myös eräässä 5-vuotiaiden ryhmän vastauksessa kerrottiin, ettei ole kivaa, jos tönitään, mitä on joskus ulkona. Yksi kertoi, ettei tykkää kiusaamisesta. Eräässä vastauksessa vastaaja totesi lapsiryhmässä olosta, että se on huonoa, koska siellä on tylsää, koska on vaan tylsää. Eräs toinenkin koki ryhmän tylsänä. Kokonaisuutena arvioiden lasten vastauksista kuului tyytyväisyys ja ilo pääasiassa leikkikavereista ja leikistä. Muutamassa vastauksessa viitattiin myös lasten paljouteen. Hieman nousi esiin lähinnä 3-4 vuotiaiden ryhmässä myös mm. kiusaaminen Kysymykset henkilöstölle Yksiköissä, joissa on 24 lapsen ryhmiä: 1) Kuinka monena päivänä tammikuussa 2017 on ollut 24 lasta läsnä? 2) Kerro lyhyesti, mitä vaikutuksia ryhmäkoon kasvulla on ollut? 3) Miten subjektiivinen varhaiskasvatuksen muutos kokopäivästä 20 t:ksi/vko on vaikuttanut yksikössäsi? Yhteenvetoa Kysymykseen Kuinka monen päivänä tammikuussa 2017 on ollut 24 lasta läsnä? saatiin vastauksia 7 yksiköstä13 lapsiryhmän osalta, mikä on noin 65 % kaikista lapsiryhmistä, joissa ryhmän koko on 24 lasta. Näistä 13 lapsiryhmästä 8 ryhmässä

5 ei ollut tammikuussa 2017 yhtenäkään päivänä kaikki 24 lasta läsnä. Kahdessa ryhmässä oli yhtenä päivänä kaikki lapset läsnä. Yhdessä ryhmässä oli kahtena päivänä kaikki lapset läsnä. Yhdessä ryhmässä oli kolmena päivänä kaikki lapset läsnä. Yhdessä vuorohoidon ryhmässä kerrottiin olleen 14 päivänä kaikki lapset läsnä, mutta osa heistä oli siten, etteivät olleet vuorokauden aikana yhtä aikaa läsnä. Ryhmäkoon kasvun vaikutuksiin saatiin 8 (kahdeksasta) sellaisesta päiväkodista vastauksia, joissa on 24 lapsen ryhmiä, mikä on noin 73 % kaikista sellaisista päiväkodeista, joissa on suurennettuja lapsiryhmiä. Vaikutusta kerrottiin olevan lisääntynyt melu ja lasten levottomuus, josta oli pari mainintaa. Jossakin yksikössä kerrottiin tilojen käyvän ahtaiksi, minkä vuoksi lasten on vaikeaa löytää rauhallista leikkitilaa. Kerrottiin, että työntekijöiden stressitaso on kasvanut tai henkilöstö on väsyneempää. Erään vastaajan mukaan pukemistilanteissa lapset joutuvat odottamaan apua aiempaa kauemmin eikä syliä riitä kaikille tarvitsevilla. Myös ihmissuhteiden määrä on kasvanut ja yksilöllinen kohtaamisen aika vähenee. Kerrottiin aikaa menevän enemmän vaatehuoltoon ja työvuorosuunnittelu koettiin tulleen haasteellisemmaksi aiempaan verrattuna. Lapsia on enemmän ja tämän vuoksi on myös yksilöllisiä varhaiskasvatussuunnitelmia tehtävä enemmän. Ryhmäkoon kasvu on vuorohoidossa auttanut työvuorojen suunnittelussa ajoittain. Yhdessä yksikössä kerrottiin, ettei ryhmäkoon kasvulla ole ollut vaikutusta. Kysymykseen Miten subjektiivinen varhaiskasvatuksen muutos kokopäivästä 20 t:ksi/vko on vaikuttanut yksikössäsi? tuli vastauksia 13 yksiköstä: 5 (viisi) vastasi, ettei heidän yksikössään ole tällaisia lapsia. Yhden vastaajan mukaan subjektiivisen varhaiskasvatuksen muutos ei ole vaikuttanut muuten kuin, että ko. lapset käyttävät paikkoja aamupäivällä, eikä iltapäivälle ole ollut tulijoita. Yksi vastasi, että yksi 20 t/vko hoitoajalla oleva lapsi tuli, mutta parin viikon kuluttua lapsi tarvitsikin jo pidempää hoitoaikaa huoltajan mennessä kurssille. Tilanteet voivat elää näin ollen jopa tuon tuosta Yhdestä yksiköstä kerrottiin, että tällaisia lapsia on 1-2 tai ei yhtään ryhmää kohden. Lisäksi kerrottiin, että hoitoaikaperusteisen maksun vuoksi myös työssä olevien vanhempien lapsia on tällaisella tuntivalinnalla. Toisaalta taas kerrottiin että 20 t/vko varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat lisääntyneet hurjasti ja että lapsen tilanne voi muuttua vuoden aikana useinkin, mikä vaikuttaa lapsen sosiaalisiin suhteisiin. Lisäksi nähtiin, ettei lapsi ole välttämättä paikalla pedagogisesti oikeaan aikaan.

6 Koettiin, että työntekijät kokevat raskaaksi jatkuvan muutoksen eikä lapsiryhmän kaverit pysy samana ja lapset ovat levottomampia. Toisessakin vastauksessa koettiin työn tulleen haasteellisemmaksi, kun vastuu ja työmäärä lisääntyy. Kuinka moneen lapseen päätös on vaikuttanut? Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden voimaan tullut muutos verrattuna tilanteita ja on vaikuttanut siten, että kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa oli 11 lasta enemmän kuin niitä lapsia, joiden toinen tai molemmat vanhemmat eivät olleet töissä tai opiskelemassa. Vastaavasti oli osapäivälapsia 49 lasta vähemmän kuin 20 t/vko varhaiskasvatuksessa olevia lapsia tilanteessa. Ryhmäkoon kasvu 24 lapsen ryhmiksi on vaikuttanut noin 380 lapseen. Millaisia vaikutuksia säästötoimenpiteillä on ollut tiloihin liittyen? Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista ( /545) tuli voimaan Asetuksella on säädetty terveydellisistä olosuhteista ja ilmanvaihdosta. Aikaisemmin on ollut vain suosituksia. Alun perin arvioitiin, että ryhmäkoon muutos 24 lapsen ryhmiksi olisi voitu toteuttaa 35 lapsiryhmässä. STM:n normin mukaan tehtyjen sisäilmamittausten ja neliöiden perusteella ryhmäkokojen muutos oli mahdollista kuitenkin vain 20 lapsiryhmässä. Näistä päiväkodeista kahdessa, jotka sijaitsevat Suomenniemellä ja Anttolassa, ei ole ollut tarvetta ainakaan vielä lisätä lapsimäärää. Kuinka suuria konkreettisia säästöjä näillä päätöksillä on saatu? Ryhmäkoon kasvusta johtuen ei ole tarvinnut hankkia eikä vuokrata tiloja ja palkata henkilöstöä noin 54 lapselle. Säästöä on tullut vuokrissa ja henkilöstökuluissa. Kuitenkin subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajauksen 20 t/vko jälkeen on näiden lasten määrä kasvanut 38 lapsella verrattuna toukokuun 2016 tilannetta tammikuun 2017 tilanteeseen. Tämä lapsimäärän kasvu tarkoittaa lähinnä henkilöstökulujen kasvua. Ko. lapset ovat sijoittuneet pääosin olemassa oleviin yksiköihin. Tältä osin kustannusta on vaikea arvioida, koska jossakin tilanteessa käyttää yksi 20 t/vko -lapsi yhtä paikkaa ja joissakin tilanteissa kaksi lasta käyttää yhtä paikkaa. Kaiken kaikkiaan karkeasti arvioituna säästöä on tullut syksystä lähtien noin euroa 6 (kuudelta) kuukaudelta.

7 Millaisia vaikutuksia säästötoimenpiteillä on ollut arjen työhön, henkilöstön käyttämiseen ja ryhmien muodostamiseen liittyen? Syksyllä 2016 jouduttiin palkkaamaan 20 t/vko varhaiskasvatusta käyttäviä lapsia varten kaksi työntekijää ja osapäiväryhmä aloitti toiminnan. Lisäksi yksiköiden lapsiryhmiin on sijoitettu näitä lapsia aamupäiväksi ja iltapäivisin paikka on yleensä käyttämättä. Toisaalta taas tilanteet voivat muuttua kun vanhemmat pääsevät töihin tai koulutukseen, jolloin varhaiskasvatusta tarvitaan koko päiväksi. Lapsia on sijoitettu myös siten, että sovittuina päivinä ovat yksi lapsi ja toisina päivinä taas toinen lapsi. Tällöin yhtä paikkaa käyttää kaksi lasta. Arjen työssä tämä lisää lasten vaihtuvuutta, lisäksi kun hoitoaikaperusteisten maksujen vuoksi on lapsia, joiden vanhemmat ovat töissä, mutta he ovat vain osapäivän. Saattaa olla, että tällaistakin hoitopaikkaa käyttää kaksi lasta. Lapsiryhmäkoon kasvu 21:stä 24 lapseen on vaikuttanut henkilöstötilanteeseen siten, että noin 7:ää kasvatushenkilöä ei ole tarvinnut palkata, kun lapset ovat sijoittuneet olemassa oleviin ryhmiin. Ryhmäkoon kasvu on vaikuttanut joissakin ryhmissä lapsilla levottomampana käytöksenä, mikä asettaa puolestaan haasteita henkilöstölle. Varhaiskasvatuksessa vaikuttaa lisäksi hoitoaikaperusteiset maksut siten, että lapsia on aamupäivisin enemmän. Yksiköihin on otettava tämän vuoksi yleensä mahdollisuuksien mukaan myös enemmän lapsia, jotta käyttöaste saadaan kohtalaiseksi. (Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ensimmäisen palveluverkkoselvityksen jälkeen päätetty 95 % käyttöaste on epärealistinen, eikä siihen ole mitään mahdollisuuksia päästä.) Minkälaisia lapsivaikutuksia säästötoimenpiteillä on ollut? Lasten kyselyistä kävi ilmi, että kaiken kaikkiaan lapsilla on kivaa ja he ovat tyytyväisiä ja iloitsivat leikkikavereista ja leikistä. Muutamassa vastauksessa viitattiin lasten paljouteen. Hieman nousi esiin lähinnä yhdessä 3-4 vuotiaiden ryhmässä myös mm. kiusaaminen. Ryhmäkoon kasvuun liittyen eräässä päiväkodissa kerrottiin tilojen käyvän ahtaiksi, minkä vuoksi lasten on vaikeaa löytää rauhallista leikkitilaa. Pukemistilanteissa lapset joutuvat odottamaan apua aiempaa kauemmin eikä syliä riitä kaikille tarvitsevilla. Ihmissuhteiden määrä on kasvanut ja yksilöllinen kohtaamisen aika kerrottiin vähentyneen. Joissakin yksiköissä 20 t/vko varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrän lisääntymisen vuoksi lapsen tilanne voi muuttua vuoden aikana useinkin, mikä vaikuttaa lasten sosiaalisiin suhteisiin. Päiväkotien henkilöstön vastauksien mukaan ryhmäkoon kasvun vaikutuksena kerrottiin olevan lisääntynyt melu ja lasten levottomuus. Myös jotkut huoltajat kertoivat lapsensa levottomuudesta ja väsymyksestä. Tosin huoltajat vastasivat vain seitsemästä ryhmäkokoon liittyvästä vastauksesta viidessä

8 lapsen levottomuudesta, väsymyksestä tai oman rauhan puutteesta päiväkodissa tai että hoitoon ei ole mukava mennä. Huoltajat vastasivat seitsemästä ryhmäkokoon liittyvässä vastauksesta kuudessa, että lapsi viihtyy hyvin, tai pääsääntöisesti hyvin tai normaalisti tai lähtee mielellään hoitoon tai ei ole huomattu vaikutuksia. Tästä ja lasten vastauksista voitaneen tämän kyselyn perusteella päätellä, että ryhmäkoon kasvun vaikutuksia lapsiin on ollut melko vähän tai ne eivät ole lapsista merkittäviä, vaikka henkilöstön näkökulmasta tilanne koetaan toisin. Kyselyyn osallistuneista lapsiryhmistä kahdeksassa kolmestatoista ryhmästä ei ollut tammikuussa 2017 yhtenäkään päivänä kaikki 24 lasta läsnä ja neljässä ryhmässä 1-3 päivänä. Tähän vaikuttaa osaltaan hoitoaikaperusteiset maksut. Vastauksista voidaan päätellä, että lapsiryhmässä on harvoin kaikki 24 lasta paikalla.

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa Kasvatus- ja opetuslautakunta 14 27.01.2016 Kaupunginhallitus 51 08.02.2016 Kaupunginvaltuusto 17 17.02.2016 Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa 1242/05.10.00/2013

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12 10.02.2016 Sivu 1 / 1 521/2016 05.10.00 12 Osa-aikaisen varhaiskasvatuksen järjestämisen periaatteita Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Anne Peltonen, puh. 050 320 9753 Barbro

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN LAINSÄÄDÄNTÖ MUUTOKSESSA: HAASTEITA JOHTAMISEEN JA KEHITTÄMISEEN I Anna-Maija Puroila Johtajuusfoorumi, Joensuu

VARHAISKASVATUKSEN LAINSÄÄDÄNTÖ MUUTOKSESSA: HAASTEITA JOHTAMISEEN JA KEHITTÄMISEEN I Anna-Maija Puroila Johtajuusfoorumi, Joensuu VARHAISKASVATUKSEN LAINSÄÄDÄNTÖ MUUTOKSESSA: HAASTEITA JOHTAMISEEN JA KEHITTÄMISEEN 18.5.2018 I Anna-Maija Puroila Johtajuusfoorumi, Joensuu Muutoksen keskellä eläminen Muutoksia on tapahtunut laidasta

Lisätiedot

Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi kevät 2018

Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi kevät 2018 Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi kevät 208 Merituulen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnassa toteutettiin oma laadunarviointikysely toimintaan osallistuneille lapsille toukokuussa

Lisätiedot

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012

Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 2011-2012 Aamu -ja iltapäivätoiminnan lasten kyselyn tuloksia lv. 11-12 Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä 4 lasta, joista palautui 25. Vastausprosentti muodostui siten 62,5%. Lasten kysely muodostui

Lisätiedot

PIENTEN LASTEN HYVINVOINTI VUOROHOIDON ARJESSA

PIENTEN LASTEN HYVINVOINTI VUOROHOIDON ARJESSA PIENTEN LASTEN HYVINVOINTI VUOROHOIDON ARJESSA 1/2, Vuorohoidon haasteet ja hyvät puolet Eija Salonen Väitöskirjatutkija, KM Videoluennolla pohdimme Millaisia lapsen hyvinvoinnin alueita varhaiskasvatus

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen yli 3- vuotiaiden ryhmäkoon suurentamisen vaikutukset huoltajien ja henkilöstön mielestä

Varhaiskasvatuksen yli 3- vuotiaiden ryhmäkoon suurentamisen vaikutukset huoltajien ja henkilöstön mielestä Varhaiskasvatuksen yli 3- vuotiaiden ryhmäkoon suurentamisen vaikutukset huoltajien ja henkilöstön mielestä Kyselyn saate Sipilän hallitus muutti 1.8.2016 alkaen varhaiskasvatuksessa yli 3 - vuotiaiden

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Joulukuu 2016 30 Varhaiskasvatus Toteutunut 2015 Talousarvio 2016 Muutos 2016-2015 Toimintatuotot

Lisätiedot

Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01.

Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016. Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016. Opetuslautakunta 26.01. Opetuslautakunta 7 26.01.2016 Kaupunginhallitus 52 15.02.2016 Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2016 117/12.06/2016 Opetuslautakunta 26.01.2016 7 Valmistelija: varhaiskasvatuspalveluiden esimies Anna Karlsson,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4640/2015 03.00.00 221 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Jaana Suihkonen, puh. 09

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh 29.10.2015 Sivu 1 / 1 4640/03.00.00/2015 34 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Laissa on vahvistettu varhaiskasvatuksen tavoitteita ja muita

Lisätiedot

Selvitys varhaiskasvatukseen kohdistuneiden päätösten vaikutuksista

Selvitys varhaiskasvatukseen kohdistuneiden päätösten vaikutuksista Kasvatus- ja opetuslautakunta 33 03.04.2017 Kaupunginhallitus 204 18.04.2017 Kaupunginvaltuusto 48 24.04.2017 Selvitys varhaiskasvatukseen kohdistuneiden päätösten vaikutuksista 953/00.04.00/2015 KOLA

Lisätiedot

Perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakaskysely

Perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakaskysely Perusopetuksen iltapäivätoiminnan asiakaskysely 05-06 . Lapseni viihtyy iltapäivätoiminnassa ( = Eri mieltä, = Samaa mieltä), % 9,7 % 7,9 % 57, % 0,8 % 0,0 % 0,0 % 0,0 % 60,0 % 80,0 % 00,0 % Kaikki (KA:.,

Lisätiedot

Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/2014 (lv. 13-14)

Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/2014 (lv. 13-14) Lasten arviointikyselyn tuloksia APIP-toiminnasta 4/14 (lv. 13-14) Lasten kyselyn saivat huoltajien kyselyn yhteydessä lasta, joista palautui 16. Vastausprosentti oli 4,7 %. Lasten kysely muodostui 12

Lisätiedot

- Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta

- Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 20 Lapset ja nuorisotyö - Nuorten aamu- ja iltapäivätoiminta Puijolan nuorisotyö 2 Päätavoite PUIJOLA EDISTÄÄ SOSIAALISTA NUORISOTYÖTÄ jakautuu 4 osatavoitteeseen

Lisätiedot

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT 1.- 2.LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 1. OLEN (rastita itsellesi oikea vaihtoehto) 6 VUOTTA 7 VUOTTA 8 VUOTTA 9 VUOTTA 1%

Lisätiedot

LAPE Etelä-Savo. Päiväkotivierailujen koonti kesä 2017 Saara Hanhela, LAPE hankekoordinaattori. Saara Hanhela/ LAPE Etelä-Savo

LAPE Etelä-Savo. Päiväkotivierailujen koonti kesä 2017 Saara Hanhela, LAPE hankekoordinaattori. Saara Hanhela/ LAPE Etelä-Savo LAPE Etelä-Savo Päiväkotivierailujen koonti kesä 2017 Saara Hanhela, LAPE hankekoordinaattori 1 24.5.2018 LAPE - Päiväkotivierailut Kesä 2017 4 Mikkelin päiväkotia: Otava, Peitsari, Naisvuori, Orikon Helmi

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Ryhmän ehdot: : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmässä lapsenne on mukana) : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu-

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä

Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Raportti Tapahtumia kaikille! -oppaasta tehdystä kyselystä Kulttuuria kaikille -palvelu 4.1.2017 2 / 6 Johdanto Tapahtumia kaikille! Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria

Lisätiedot

Lähtökohta selvitykselle 1/2

Lähtökohta selvitykselle 1/2 1 Lähtökohta selvitykselle 1/2 Vantaan varhaiskasvatus tilasi tarjouskilpailun perusteella Vertikal Oy:ltä selvityksen varhaiskasvatusoikeuden muutoksesta aiheutuvista lapsi- ja sukupuolivaikutuksista

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausunto 7.10.2015 1 (5) Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n näkemykset luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslain (36/1973) 11 a ja 11 b :n muuttamisesta

Lisätiedot

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Tämä linjaus on voimassa 1.8 alkaen siihen asti kunnes uuden

Lisätiedot

Perhepesän kysely, syksy 2014

Perhepesän kysely, syksy 2014 Perhepesän kysely, syksy 2014 Raportti Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois- Pohjanmaan piirin PerhePesässä toteutetusta kyselystä. Tekijä: Maija Hämäläinen opiskelija, KTK, Varhaiskasvatus, Oulun

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutokset vanhempien arvioimana

Varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutokset vanhempien arvioimana Varhaiskasvatuksen lainsäädännön muutokset vanhempien arvioimana 27.9.2017 I Anna-Maija Puroila, Susanna Kinnunen Varhaiskasvatuksen tulevaisuus -seminaari Tutkimuksen taustaa Varhaiskasvatuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Kerhojen ja leikkitoiminnan asiakastyytyväisyyskysely 2010

Kerhojen ja leikkitoiminnan asiakastyytyväisyyskysely 2010 Kerhojen ja leikkitoiminnan asiakastyytyväisyyskysely 2010 Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen-Ahonen ja Mirella Korhonen Taustatietoja kyselyyn» Kysely toteutettiin lasten

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys 2018 kooste

Asiakastyytyväisyys 2018 kooste Asiakastyytyväisyys 2018 kooste - Vastauksia pyrittiin saamaan mahdollisimman paljon, joten sähköisen viestinnän lisäksi kyselylinkki tehtiin qr-muotoon, jolloin huoltajilla oli mahdollisuus päästä kyselyyn

Lisätiedot

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskyselyyn

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52 VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET Kyselyyn vastanneita 52 Varhaiskasvatuksen vasukysely huoltajille Mitkä arvot ovat Sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Yksinäisyys lasten silmin Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Tutkimusaihe ja tutkimuskysymykset Lasten yksinäisyys lasten näkökulmasta Sadutusmenetelmällä lasten tieto näkyviin 1) Mitä lapset kertovat

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Merituulen koulu

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Merituulen koulu Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

Jokaiselle lapselle tulee olla tarjolla jokaisen hoitojakson aikana monipuolista, sopivan haastavaa ja mielekästä toimintaa.

Jokaiselle lapselle tulee olla tarjolla jokaisen hoitojakson aikana monipuolista, sopivan haastavaa ja mielekästä toimintaa. YKSILÖLLISYYS LAPSELLA ON OIKEUS MONIPUOLISEEN TOIMINTAAN/OPPIMISEEN (VARHAISKASVATUSLAKI) MITÄ ON ESIOPETUS? Esiopetus on myös sosiaalisten taitojen opettelua, ei pelkästään kirjatehtäviä. Eli esiopetusta

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Joensuu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Tulokset on raportoitu erikseen alakoulujen ja yläkoulujen

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä

Jyväskylän kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Lausunto Varhaiskasvatuspalvelut 1.7.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntopyyntönne 15.4.2014 (OKM/81/040/2012) Jyväskylän kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman koulunne oppilaiden

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN

LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN Sofian vastaanottokoti LIITE 1: Tulotietolomake 1 Päivämäärä Keskusteluissa läsnä LAPSEN JA PERHEEN ARJEN KARTOITTAMINEN LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA LAPSEN PERHE Lapsen vanhemmat Sisarukset Isovanhemmat Muita

Lisätiedot

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen.

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 Kunnallisen päivähoidon laatukyselyjen tulokset kevät 2009 Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 1 Ketkä käyttivät ja missä yhteydessä? Kysely tehtiin

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Västankvarns skola/ Stödsföreningen Almus rf.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Västankvarns skola/ Stödsföreningen Almus rf. Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Västankvarns skola/ Stödsföreningen Almus rf. Inkoon kunta toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille toukokuussa

Lisätiedot

CHILDCARE / VARHAISKASVATUSKYSELY 2016 ( )

CHILDCARE / VARHAISKASVATUSKYSELY 2016 ( ) CHILDCARE / VARHAISKASVATUSKYSELY 2016 (16.12.2016) Ulvila on mukana Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamassa CHILDCAREhankkeessa yhdeksän muun kunnan kanssa. Hanke toteutti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2015 1 (6) 8 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b :n muuttamisesta ja valtioneuvoston asetukseksi

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Page 1 of 7 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman

Lisätiedot

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ VARHAISKASVATUS VASTAUSPROSENTIT Määräaikaan mennessä asiakkaista 48,81 % vastasi kyselyyn Esiopetus20 % Päiväkoti 30% Perhepäivähoito 63%. PERHEIDEN JA PÄIVÄKODIN

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Kasvatus- ja opetuslautakunta 30.5.2017 Liite 2 44 Varhaiskasvatuspalvelut Luottamuksellinen Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsi: Päiväkoti/perhepäivähoito: 2 Perustiedot perheestä Perheeseen kuuluvat

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LASTEN KYSELYN TULOKSET LV. 2015-2016 Yleistä kyselystä Arviointikyselyn saivat 36 lasta, joista palautui 32 Vastausprosentti 89 % Arviointikyselyn ajankohta oli 2.5 20.5.2016

Lisätiedot

1. Lapseni on. Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 104, vastausprosentti n. 25 %.

1. Lapseni on. Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 104, vastausprosentti n. 25 %. Asiakastyytyväisyyskysely varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsiperheille oli avoinna Kankaanpään kaupungin www-sivuilla huhtikuussa 2018. Salasana kyselyyn annettiin perheille lapsen varhaiskasvatuspaikasta.

Lisätiedot

Lapset Luotu :25

Lapset Luotu :25 Lapset 2017 Luotu 22.02.2017 14:25 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä lapset 54 54 53 Yhteensä 54 54 53 Vastausprosentti 100% Lopettaneet 98.1% Kesken jättäneet 1.9% Eivät

Lisätiedot

Päivähoidon asiakastyytyväisyyskyselyn vastaukset 2015

Päivähoidon asiakastyytyväisyyskyselyn vastaukset 2015 Päivähoidon asiakastyytyväisyyskyselyn vastaukset 15 Kiitoksia vastanneille! Käymme työntekijöiden kanssa tulokset lävitse ja parannamme sitä kautta lapsen päiväkotielämän arkea. Asiakastyytyväisyyskyselyn

Lisätiedot

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia.

Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Valtionosuudet Julkisen talouden sopeuttamistoimenpiteenä kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin sisältyvään varhaiskasvatukseen tehdään muutoksia. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan 1.8.2016

Lisätiedot

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA Lapsen varhaiskasvatus ja esiopetuksen oppimissuunnitelmat ovat perusta tiimien työn suunnittelulle. Suunnitelma kasvattajayhteisön toimintatavoista on

Lisätiedot

Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa. Piia Roos (LTO, KT )

Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa. Piia Roos (LTO, KT ) Mitä kuuluu? Lasten osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa Piia Roos (LTO, KT ) www.piiaroos.fi Kasvatuksen päämäärä? Kuva: Kristiina Louhi Roos, P. 2015. Lasten kerrontaa päiväkotiarjesta Miten lapset

Lisätiedot

Asiakasraati

Asiakasraati Asiakasraati 24.3.2011 Vuorohoito Jyväskylässä Lapsia päivähoidossa n. 4800 Lapsia vuorohoidossa n. 470 Paikkoja vuorohoitoyksiköissä 712 Myllytuvan päiväkoti ma-pe klo 5.30-22.00 Kuokkalan päiväkoti ma-pe

Lisätiedot

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT 1 Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT Tuntiperusteisen asiakasmaksun valmistelu Selvitys tuntiperusteiseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun siirtymisestä

Lisätiedot

CP Q L Cerebral Palsy Quality of Life

CP Q L Cerebral Palsy Quality of Life Lasten elämänlaatua koskeva kysely (CP QOL-Child) Huoltajan kyselylomake (4-12 vuotta) Haluaisimme esittää teille muutamia kysymyksiä siitä, miten arvelette lapsenne kokevan elämän eri osa-alueeet, kuten

Lisätiedot

Kysely varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen muutoksista. Hämeenlinnan kaupunki Kehittämispalvelut

Kysely varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen muutoksista. Hämeenlinnan kaupunki Kehittämispalvelut Kysely varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen muutoksista Hämeenlinnan kaupunki Kehittämispalvelut 26.2.2016 Kyselyn taustatiedot Aineisto kerättiin internet-kyselynä Kyselyn toteuttamisen ajankohta

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN Vanhempina voitte jättää lapsenne turvallisin mielin työpäivän tai opintojen ajaksi varhaiskasvatustoimintaan. Koulutettu henkilökuntamme huolehtii lapsestanne parhaalla

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset

Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset Kyselyyn vastaajia 3217 henkilöä Englanninkieliseen kyselyyn vastaajia 22 henkilöä Vastaajia yhteensä 3239 henkilöä Generated on 22.03.2013 07:50 Taustatiedot

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

Asiakasraati Hannamaija Väkiparta

Asiakasraati Hannamaija Väkiparta Asiakasraati 16.2.2016 Hannamaija Väkiparta 24.2.2016 Varhaiskasvatuslaki Voimassa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuksen määrittely: Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista

Lisätiedot

Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta koskien subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista.

Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta koskien subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista. Hyvinvointivaliokunta 3 16.03.2016 Kaupunginhallitus 127 26.04.2016 Subjektiivinen päivähoito-oikeus, ja sen rajaaminen HYVINVOI 3 Hyvinvointivaliokunta: Valiokunta keskustelee valtakunnallisesta linjauksesta

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2016. Sivistyslautakunta

KIHNIÖN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2016. Sivistyslautakunta KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 4/2016 Sivistyslautakunta 12.05.2016 1 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Torstai 12.05.2016 klo 18.00 19.50 Kunnanviraston kokoushuone Inkinen Anneli Oksanen Annika Jokioja

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Päivähoidon asiakaskysely 2017 Joensuun kaupunki

Päivähoidon asiakaskysely 2017 Joensuun kaupunki Päivähoidon asiakaskysely 2017 Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 3,59 Heikko taso 3,6 3,99 Hyvä taso

Lisätiedot

Ylöjärven varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset. Ylöjärven kaupunki

Ylöjärven varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset. Ylöjärven kaupunki Ylöjärven varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset 2018 Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskysely Kysely toteutettiin sekä kunnallisessa että yksityisessä varhaiskasvatuksessa toukokuussa

Lisätiedot

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK

Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Minkälaiseksi lastensuojelun perhehoitajat kokevat hyvinvointinsa? Hyvinvointi-kyselyn tuloksia Nina Rauhala, sosionomiopiskelija, TAMK Kyselyn taustatietoja Kyselyyn vastasi yhteensä 168 henkilöä. Heistä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 37. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 01.02.2016 Sivu 1 / 1 102/2016 05.10.00 37 Muutokset varhaiskasvatusoikeuteen (Kv-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Barbro Högström, puh. 09 816 52344

Lisätiedot

Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto

Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto Eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto 16.10.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 Varhaiskasvatuksen kehittäminen ja rahoituksen riittävyys Asiantuntijalausunto Varhaiskasvatusvirasto

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelujen asiakaskysely

Varhaiskasvatuspalvelujen asiakaskysely Varhaiskasvatuspalvelujen asiakaskysely Tuusulan kunnassa toteutetaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadunarviointikyselyt pääsääntöisesti kerran vuodessa. Kyselyt ajoittuivat 2013 viikoille 13

Lisätiedot

Lasten vuorovaikutusstrategiat kiusaamistilanteissa

Lasten vuorovaikutusstrategiat kiusaamistilanteissa Lasten vuorovaikutusstrategiat kiusaamistilanteissa Millaisia vuorovaikutusstrategioita lapsilla on tilanteessa, kun joku toinen lapsi kiusaa? Miten ikä, sukupuoli ja lasten taidot vaikuttavat lapsen näkemykseen?

Lisätiedot

Kysely huoltajille 2019

Kysely huoltajille 2019 Kysely huoltajille 2019 Valitse lapsesi varhaiskasvatus-/esiopetuspaikka Vastaajien määrä: 332 Palveluohjaus Vastaajien määrä: 331 Olen saanut riittävästi tietoa varhaiskasvatuksen eri vaihtoehdoista 154

Lisätiedot

Välähdyksiä lasten maailmasta (4 -vuotiaat, 11 -vuotiaat)

Välähdyksiä lasten maailmasta (4 -vuotiaat, 11 -vuotiaat) (4 -vuotiaat, 11 -vuotiaat) Länsi- ja Keski-Uusimaalaisten lasten hyvinvointia kartoitettiin syksyn 2011 aikana Kokemuksia pienten lasten kotoa ja päivähoidosta (376 4 -vuotiasta lasta, neljästä kunnasta

Lisätiedot

Laki koskee sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta.

Laki koskee sekä kunnallista että yksityistä varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatusta koskevien säädösmuutosten toteuttaminen 1.8.2016 alkaen 48/05.10.00/2016 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 9.3.2016 13 Säädösmuutokset 1. 1.8.2016 voimaan tulevan varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

Lapsilla on oikeus hyvään ruokaan! Maria Kaisa Aula Lasten ruokakasvatus -seminaarin avaus, Jyväskylä

Lapsilla on oikeus hyvään ruokaan! Maria Kaisa Aula Lasten ruokakasvatus -seminaarin avaus, Jyväskylä Lapsilla on oikeus hyvään ruokaan! Maria Kaisa Aula Lasten ruokakasvatus -seminaarin avaus, Jyväskylä 11.2.2014 1 Lapsiasiavaltuutettu Ottaa selvää lasten mielipiteistä ja kertoo niistä aikuisille. Selvittää,

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Merituulen koulu Inkoon kunta toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille toukokuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä

Lisätiedot

Raportti Saarijärven kaupungin varhaiskasvatuksen laadusta laatukyselyt vuosilta 2009 2011

Raportti Saarijärven kaupungin varhaiskasvatuksen laadusta laatukyselyt vuosilta 2009 2011 Raportti Saarijärven kaupungin varhaiskasvatuksen laadusta laatukyselyt vuosilta 2009 2011 Saarijärven kaupunki Soila Heinonen & Anna Kovanen 21.3.2012 Sisällys 1 JOHDANTO...1 1.1 TAK-arviointijärjestelmä

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksen toimintaympäristönä. Kaisu Peltoperä KM, lto, väitöskirjatutkija

Vuorohoito varhaiskasvatuksen toimintaympäristönä. Kaisu Peltoperä KM, lto, väitöskirjatutkija Vuorohoito varhaiskasvatuksen toimintaympäristönä Kaisu Peltoperä KM, lto, väitöskirjatutkija Videoluennolla pohdimme Mitä on vuorohoito ja kuka sitä käyttää? Vuorohoidon erityispiirteitä Lapsikäsitystä

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Matti Sillanmäki

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Matti Sillanmäki OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri 22.10.2015 Matti Sillanmäki EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA ANNE- TUN ASETUKSEN 6 JA 8 :N MUUTTAMISESTA 1 Nykytila

Lisätiedot

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet JOENSUUN PERUSTIEDOT 33 kunnallista päiväkotia, joissa 2851 lasta 16 yksityistä päiväkotia, joissa 440 lasta 6 kunnallista ryhmäperhepäivähoitokotia,

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys ja palvelukykykysely

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys ja palvelukykykysely Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyys ja palvelukykykysely 2017 17.04.2018 Kysely toteutettiin 6.11-2017-10.01.2018 välisenä aikana Kyselyn avulla pyritään laadun varmistamiseen ja toiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelujen laatukyselyn tulokset. Kevät 2014

Varhaiskasvatuspalvelujen laatukyselyn tulokset. Kevät 2014 Varhaiskasvatuspalvelujen laatukyselyn tulokset Kevät 2014 Laatukysely 2014 Rovaniemen varhaiskasvatuspalveluissa laatua arvioitiin uudistetun laatukyselyn avulla. Kyselyn uudistamisella haluttiin kohdentaa

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori)

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Lapsilla ja nuorilla on joskus erilaisia syitä jäädä pois koulusta. Joillakin on koulussa paha olla, joillakin on vaikeuksia toisten ihmisten kanssa, jotkut vain

Lisätiedot

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Viite: OKM059:00/2012 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman (22.6.2011) mukaan säädetään laki varhaiskasvatuksesta.

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Suhdetyö. Vertikaaliset suhteet aikuiset. Vaakasuuntaiset suhteet lapset

Suhdetyö. Vertikaaliset suhteet aikuiset. Vaakasuuntaiset suhteet lapset Suhdetyö Vertikaaliset suhteet aikuiset Vaakasuuntaiset suhteet lapset Muutamia käsitteitä Syrjintä Halventaminen Kiusaaminen Ahdistelu Yhdenvertaisen kohtelun suunnitelma Edistä lasten yhdenmukaisia oikeuksia

Lisätiedot

Ohjaamo-kyselyn tuloksia

Ohjaamo-kyselyn tuloksia Ohjaamo-kyselyn tuloksia 18.6.2019 0 Ohjaamo-kysely Kyselyt toteutettiin maalis-huhtikuun aikana sähköisesti. Vastauksia saatiin yhteensä 285. Nuorten kyselyyn saatiin 196 vastausta, joista 54% asioi Fredrikinkadun

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0 3,19

Lisätiedot

Oppilaskysely Opetuspalvelut

Oppilaskysely Opetuspalvelut Oppilaskysely 2019 Opetuspalvelut Taustatietoja Oppilaat vastasivat kyselyyn ajalla 25.4. 17.5.2019 saamansa linkin kautta Kyselyyn vastasi 3330 oppilasta 2019 kyselyyn vastasi 76% kaikista perusopetuksen

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot