ÖDOMETRI, 2009 Käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ÖDOMETRI, 2009 Käyttöohje"

Transkriptio

1 ÖDOMETRI, 2009 Käyttöohje Ohjelman versio 2009

2 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ 1 2. OHJELMAN ASENTAMINEN JA KÄYNNISTÄMINEN 1 3. OHJELMAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Yleistä Työkalurivi Valikkorivi 4 4. ERILLISET SYÖTTÖ- JA OHJAUSIKKUNAT Yleistä Projektitieto Mittaustulosten täydennys Viestin lähettäminen 7 5. TIEDOSTOT Yleistä ODO-tekstitiedosto Binäärinen tiedosto 9 6. LASKENTATULOKSET Taustaikkuna Taulukkotulostus Kuvaajat Dokumentaatio LÄHTEET 16

3 Christer Vikström Vaasassa Kielen tarkastus: Marja Haga

4 Odometri 1 (16) 1. YLEISTÄ Koheesiomaan konsolidaatiopainumaa tutkitaan geotekniikkalaboratorioissa maanäytteillä tehtävillä ödometrikokeilla. Ödometrikokeessa kuormitetaan näytettä puristusjännityksellä, jota lisätään joko portaittain (portaittainen ödometrikoe) tai jatkuvasti (jatkuvapuristeinen ödometrikoe). Ödometrikokeiden perusteella voidaan laskea erilaisia painumaparametrejä, joista tärkeimmät ovat konsolidaatiokerroin (c v ), moduuliluku (m) ja jännityseksponentti ($). Ödometritietokoneohjelmalla voidaan nopeasti käsitellä portaittaisilta ödometreiltä saatuja mittaustuloksia. Mittaustulokset siirretään yleensä ödometriohjelmaan tekstitiedoston avulla. Ohjelman tulokset esitetään sekä graafisesti että taulukkomuodossa. Laskelmien tuloksena saadut taulukot ja kuvaajat voidaan tulostaa kirjoittimella. Ohjelman kieli on joko suomi tai ruotsi. Tulostuksissa kielivaihtoehdot ovat suomi ja ruotsi. Ödometri-tietokoneohjelma toimii ainoastaan käyttöjärjestelmän ollessa WINDOWS 2000/NT/XP/Vista/7. Ohjelmiston moitteeton toiminta edellyttää, että näytön tarkkuus on vähintään 1024 x 762. On myös tarkoituksenmukaista käyttää käyttöjärjestelmän merkistöä Small Fonts. 2. OHJELMAN ASENTAMINEN JA KÄYNNISTÄMINEN Tietokoneohjelma ja ohjelman päivitykset toimitetaan zip-muodossa CD-levyllä tai lähetetään Internetin kautta. Kaikki toimitukseen kuuluvat tiedostot kopioidaan sopivaan alihakemistoon. Jos hakemistossa ennestään on samannimisiä tiedostoja, niiden päälle voidaan suoraan kopioida uudet tiedostot. Seuraavat tiedostot kuuluvat ödometriohjelman toimitukseen: ODOM09.EXE ODOM09.KEY ODOM.PDF ***.ODO ***.BIN varsinainen ohjelma konfiguraatiotiedosto käyttöohje pdf-muodossa tekstityyppiset datatiedostot binääriset datatiedostot Jotta ohjelmisto toimisi moitteettomasti, konfiguraatiotiedoston (ODOM09.KEY) on oltava samassa hakemistossa kuin varsinainen ohjelmisto (ODOM09.EXE). Ohjelmisto käynnistetään napsauttamalla ohjelman kuvaketta. Ohjelmiston pikakuvakkeen luominen nopeuttaa käynnistystä.

5 Odometri 2 (16) 3. OHJELMAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 3.1 Yleistä Ohjelma on kehitetty Windows-ympäristöä varten ja monissa toiminnoissa käyttöjärjestelmän ominaisuuksia on käytetty hyväksi. Ohjelman käynnistämisen jälkeen, valikko- ja työkalurivin ohella, kuvaruutuun saadaan taustaikkuna. Ohjelman ajon aikana taustaikkuna on kaiken aikaa auki ja se muodostaa näin ollen taustan kaikille muille syöttö- ja tulostusikkunoille. Ohjelman käynnistämisen jälkeen taustaikkuna näyttää ödometrikokeen yksinkertaisen kuormitusvaiheen: Taustaikkunan vasemmalla puolella olevien syöttöruutujen kautta voidaan muuttaa tärkeimmät projektitiedot ja taulukkomuodossa tarkastella aktiivisen kuormitusjakson (= näytössä olevan kuormitusvaiheen) ödometrikokeessa mitattuja muodonmuutoksia. Taustaikkunan oikealla puolella on aktiivisen konsolidaatiovaiheen kuvaaja. Casagranden menetelmän mukaan laskettu primäärikonsolidaatio (100 %) näkyy kuvaajasta. Lähtötietojen mahdollisen muuttamisen tai täydentämisen jälkeen graafinen kuvaaja päivitetään. Ohjelman tärkeimmät ohjaustoiminnot sijaitsevat päävalikolla ja työkalurivillä näytön yläreunassa. Päävalikon ja työkalurivin avulla ohjataan ohjelman kulkua sekä tallennetaan ja avataan tiedostoja. Ohjelman kieliasu on suomi tai ruotsi, mutta käyttöjärjestelmä voi johtaa sekakielen käyttöön. YES-, NO- ja CANCEL-sanat esiintyvät yleisesti KYLLÄ-, EI- ja PERUUTAsanojen tilalla.

6 Odometri 3 (16) Ohjelmanajon päättymisen yhteydessä lopetus on aina varmistettava: Vastaus Yes lopettaa ehdottomasti ohjelman ajon. Tällöin ohjelma tallentaa projektitiedot ja osan ohjelman asetuksista erilliseen tiedostoon. Seuraavassa ajossa ohjelma lukee tätä tiedostoa uudestaan ja siinä olevat nimet ovat oletusarvoja uudessa analyysissä. 3.2 Työkalurivi Päävalikon ja työkalurivin avulla ohjataan ohjelman kulkua ja valitaan tärkeimmät parametrit ohjelman ajossa ja tulostuksessa. Työkalurivin toiminnot Ohjelman sulkeminen Projektitiedot Lähtötietoja sisältävän ODO-tekstitiedoston avaaminen ODO-tekstitiedoston tallentaminen Kirjoittimen konfiguraatio ODO-tekstitiedoston muokkaaminen Työkalurivillä on neljä nk. komboruutua, joilla valitaan ohjelman kieli (suomi/ruotsi), tulostuskieli (suomi/ruotsi), kuormitusjakso ja tutkitun näytteen alkuperäinen korkeus. Kielet voidaan vaihtaa missä vaiheessa tahansa ohjelmaa ajettaessa.

7 Odometri 4 (16) 3.3 Valikkorivi Valikkorivin toiminnot ovat seuraavat: Projekti Projektitieto... Toimeksiannon työnumero Avaa < ODO-tekstitiedoston tai BIN-tiedoston avaaminen Tallenna < ODO- tai BIN-tiedoston tallentaminen Viesti... Viestin lähettäminen verkon kautta Lopetus Ohjelman ajon lopettaminen F:\\Odom\08.BIN Kolmen viimeksi tallennetun BIN-tiedoston nimet F:\\Odom\04.BIN F:\\Odom\1b.BIN Muokkaa... Muodonmuutoksen mitattujen arvojen korjaus ja täydennys Tulokset - Taulukot < Suhteellinen kokoonpuristuma Konsolidaatiokerroin Näytteen suhteellinen kokoonpuristuma Kuormitusjaksojen konsolidaatiokertoimet Tulokset - Kuvaajat < Konsolidaatiojaksot Kokoonpuristuvuus (log) Kokoonpuristuvuus (lin) Konsolidaatiovaiheiden graafinen esitys Näytteen kokoonpuristuvuus (puolilogaritminen kuvaaja) Näytteen kokoonpuristuvuus (lineaarinen kuvaaja)

8 Odometri 5 (16) Kotziak Dokumentti... Tulosten graafinen käsittely Kotziakin menetelmällä Tulostus kirjoittimelle tai pdf-tiedostoon Asetukset Näyttö < Näytön tarkkuus Ikkunat Päivitä Järjestä Sulje kaikki Statusrivi Työkalurivi Avoimien ikkunoiden päivitys Avoimien ikkunoiden järjestäminen (ei koske taustaikkunaa) Avoimien ikkunoiden sulkeminen (ei koske taustaikkunaa) Statusrivi näkyviin/näkyvistä Työkalurivi näkyviin/näkyvistä Ohje PDF-muotoisen käyttöohjeen avaaminen 4. ERILLISET SYÖTTÖ- JA OHJAUSIKKUNAT 4.1 Yleistä Yleensä ohjelman lähtötiedot ovat ödometrien tuottamia odo-tekstitiedostoja, jotka siirretään käytössä olevalle tietokoneelle disketillä tai verkon kautta. Tarvittaessa näitä tietoja voidaan korjata ja täydentää ödometriohjelman kautta (Muokkaa...). Lähtötiedot syötetään ja muutetaan näppäimistöllä käyttöjärjestelmän standardi-ikkunoissa. Toinen ikkuna voi peittää toisen, mutta ainoastaan etummaisin aktiivinen ikkuna voi ottaa vastaan tietoa. Syöttöikkunoiden painikkeella OK hyväksytään annetut tiedot ja ikkuna sulkeutuu. Painike Cancel hylkää tehdyt muutokset ja alkuperäiset tiedot jäävät voimaan. Tämä painike sulkee myös ikkunan.

9 Odometri 6 (16) 4.2 Projektitiedot Laskettavana olevan toimeksiannon erottelemiseksi ja tunnistamiseksi annetaan uudelle projektille työnumero. Tunnistamisen helpottamiseksi projektitietoja voidaan tarkentaa tiedoilla työn tilaajasta ja kohteesta (Projekti - Projektitieto...): Projektitietojen oletusarvot ovat ohjelman edellisessä ajossa käytetyt nimet. Ellei ajoa aikaisemmin ole suoritettu hakemistossa, tulee oletusarvoiksi NN. Nimet ja tunnukset annetaan korkeintaan kolmellakymmenellä merkillä. Kun ödometrien tuottama uusi odo-tiedosto avataan, siinä olevat nimet ja tunnukset syrjäyttävät oletusarvot. Tulosten käsittelyn kannalta projektitiedolla ei ole mitään tekemistä, mutta tiedot näkyvät tulosteissa. 4.3 Mittaustulosten täydennys Tarvittaessa mittaustuloksia voidaan korjata ja täydentää seuraavassa ikkunassa (Muokkaa...):

10 Odometri 7 (16) OK Cancel Seur... Edell... Muutokset hyväksytään Muutokset peruutetaan Seuraavan kuormitusvaiheen mittaustulokset Edellisen kuormitusvaiheen mittaustulokset Jos laboratoriokokeet on suoritettu ödometrillä, joka automaattisesti ei tuota odo-tiedostoja, voidaan käsin syöttää kaikki mitatut arvot Muokkaa-ikkunan kautta. Ödometrikokeessa saatujen mittausarvojen runsauden takia, tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Nopeampi tapa lienee mittausarvojen kirjoittaminen uuteen odo-tiedostoon sopivalla tekstinkäsittelyohjelmalla ja sen jälkeen avata tämä tiedosto ödometriohjelman avulla. 4.4 Viestin lähettäminen Ohjelmasta voidaan lähettää viesti ja viestin liite valinnalla Projekti - Viesti..., jolloin saadaan seuraava syöttöikkuna: Lähetä Viestin mahdollisen liitteen lähettäminen Cancel Toiminto keskeytetään... Hakemistojen selailu ja liitteen valinta Liite voi esimerkiksi olla ödometriohjelman laskentatulokset pdf-tiedostona. Isäntäkoneen nimi on riippuvainen käyttäjän verkkokytkennästä. Se voi esimerkiksi olla mail.netikka.fi. 5. TIEDOSTOT 5.1 Yleistä Ohjelman tiedostoja on kahdentyyppisiä: binäärisiä tiedostoja ja tekstitiedostoja. Edelliset sisältävät kaikki toimeksiantoon liittyvät tiedot muutoksineen ja jälkimmäiset ainoastaan ödometrien tuottamat projektitiedot ja mittaustulokset. Viimeksi mainitut ovat tärkeämpiä, koska niissä olevat mittaustulokset tulevat suoraan ödometrikokista.

11 Odometri 8 (16) Tiedostot valitaan tietokoneen käyttöjärjestelmän standardi-ikkunoiden avulla. Tallennettaessa ja avattaessa tiedostoa määritetään sekä hakemisto että tiedoston nimi. 5.2 ODO-tekstitiedostot Ohjelman odo-tiedostot sisältävät ainoastaan projektitiedot ja kuormitusjaksojen mittaustulokset. Windows-tyylisestä ikkunasta valitaan hakemisto, josta valitaan mittaustulokset sisältävä tiedosto. Käyttöjärjestelmän ollessa Windows 2000 avataan odo-tiedosto seuraavannäköisen ikkunan avulla (Projekti - Avaa < ODO...): Tekstitiedoston tunnus on aina ODO. Tiedosto voidaan myös luoda kirjoittamalla mittaustulokset tekstinkäsittelyohjelmalla odo-mallin mukaiseen muotoon. Tämä voikin olla yksinkertaisempi tapa siirtää mittalaitteista saadut tulokset ohjelmaan kuin tulosten syöttö suoraan ohjelman kautta. Ödometrien tuottaman odo-tiedoston rakenne on seuraava: Tiedosto Selitys Projektin numero Tieliikelaitos Tilaaja Pultran pohjavesiselvitys Kohde Seinäjoki Osoite Piste 5 Piste 1 Näytteen numero Tyhjä rivi 2-3 m (koe n. 2.5 m) Näytteen syvyys maanpinnasta Päivämäärä 50 mm Näytteen halkaisija (mm) 19 mm Näytteen korkeus (mm) Ensimmäisen kuormitusjakson kuorma ja jännitys 000:00: Aika ja mitattu muodonmuutos (mm) 000:00: :00: :01: :02:

12 Odometri 9 (16) 000:04: :08: :15: :30: :00: :00: :00: :00: :00: :00: :00: :00: :00: :00: :00: :00: Toisen kuormitusjakson kuorma ja jännitys 000:00: :00: :00: :01: jne. Oikealla puolella olevat selitykset eivät kuulu tiedostoon. Kuorman laatu on kg ja jännityksen kpa (= kn/m 2 ). Näytteen numeron ja näytteen syvyyden väliin tulee aina tyhjä rivi. Jotta tiedoston avaaminen ödometriohjelmalla onnistuisi, on tiedoston formaatin oltava mallin mukainen. Periaatteessa tiedoston tallentaminen (Projekti - Tallenna < ODO...) tapahtuu samalla tavalla kuin avaaminenkin. Jos tiedoston nimi on sama kuin hakemiston aikaisemmin tallennetun tiedoston, saadaan seuraava varoitus: Vastauksella Yes uusi tiedosto korvaa vanhan eikä vanhaa informaatiota enää voida palauttaa. 5.3 BIN-tiedostot Binääristen tiedostojen lopputunnus on aina BIN. Lähtötietojen lisäksi binääriset tiedostot sisältävät parametrien mahdollisia muutoksia ja tulosten muokkauksia. Binäärisen tiedoston nimi voidaan valita vapaasti. Merkkien lukumäärä voi kuitenkin olla korkeintaan kaksikymmentä. Binääristä tiedostoa ei voida muokata eikä lukea tämän ohjelman ulkopuolella.

13 Odometri 10 (16) 6. LASKENTATULOKSET 6.1 Taustaikkuna Ohjelman graafinen tulostus antaa havainnollisen kuvan näytteen konsolidaatiopainumasta. Taustaikkuna on kaiken aikaa auki ja sisältää mm. tietyt projektitiedot ja aktiivisen kuormitusvaiheen mittaustulokset taulukkomuodossa sekä kuvaajan ajan ja kokoonpuristumisen välisestä riippuvuudesta. Kuvaruudun vasempaan yläreunaan tulevat työnumero, kohteen nimi, tutkimuspisteen nimi, päivämäärä ja laborantin nimi. Nämä toimeksiantoa koskevat tiedot voidaan muuttaa taustaikkunassa tai valikkorivin kautta (Projekti - Projektitieto...). Kuvaruudun vasemmalla puolella näkyvät myös aktiivisen kuormitusjakson mitatut muodonmuutokset taulukkomuodossa: Näitä arvoja ei voida muuttaa tässä taulukossa, vaan mahdollinen muokkaus tapahtuu Muokkaa-ikkunassa (Kohta 4.3).

14 Odometri 11 (16) Kuvaruudun oikealla puolella näkyy graafisena kuvana aktiivisen kuormitusvaiheen konsolidaatio, ts. näytteen kokoonpuristumista ajan funktiona. Ohjelma käsittelee tulokset Casagranden menetelmällä ja tekee ehdotuksen 0 %:n, 50 %:n 100 %:n konsolidaatiotasoista. Näiden perusteella ohjelma ilmoittaa konsolidaatiokertoimen (c v ), maanäytteen korkeuden kuormitusvaiheen alussa (H) ja 100 %:n konsolidaatioasteen kokoonpuristuman (Def) ikkunan oikeaan ylänurkkaan. Normaalikuvaajien väri on sininen ja palautuskuvaajien väri vihreä. Taustaikkunan työkalurivi mahdollistaa näytössä olevan graafisen kuvan käsittelyn ja aktiivisen kuormitusjakson vaihdon. Taustaikkunan pystysuora työkalurivi sisältää seuraavat painikkeet: Painike Toiminto Edellinen kuormitusvaihe Seuraava kuormitusvaihe Suurennuskerrointa kasvatetaan Suurennuskerrointa pienennetään 100 %:n konsolidaatiota vastaavan pisteen siirtäminen vasemmalle 100 %:n konsolidaatiota vastaavan pisteen siirtäminen ylöspäin

15 Odometri 12 (16) 100 %:n konsolidaatota vastaavan pisteen siirtäminen alaspäin 100 %:n konsolidaatota vastaavan pisteen siirtäminen oikealle Paluu aktiivisen kuormitusvaiheen alkuperäiseen kuvioon Aktiivisen kuormitusvaiheen konsolidaatiojakson tulostus kirjoittimelle 6.2 Taulukkotulostus Vaihtoehto Tulokset -Taulukot < Suhteellinen kokoonpuristuma näyttää seuraavan taulukon: Painikkeella OK suljetaan taulukko ja painikkeella Print... tulostetaan taulukko kirjoittimella. Laskentatulosten lisäksi paperitulostus sisältää tärkeimmät projektitiedot. Eri kuormitusvaiheiden konsolidaatiokertoimet saadaan vaihtoehdolla Tulokset -Taulukot < Konsolidaatiokerroin: Konsolidaatiokerroin c v lasketaan seuraavan kaavan mukaan:

16 Odometri 13 (16) missä h 50 t 50 = tutkittavan maanäytteen korkeus 50 %:n konsolidaatioasteessa, mm = 50 %:n konsolidaatioasteen saavuttamiseksi kuluva aika, s Kaavan edellytys on sen, että kokeen aikana vesi pääsee poistumaan maanäytteen molemmin puolin. 6.3 Kuvaajat Ödometriohjelmalla voidaan graafisesti kuvata tutkitun maanäytteen konsolidaatiopainumia ja näytteen kokoonpuristuvuusominaisuuksia. Sen lisäksi ohjelma laskee tärkeimmät painumaparametrien arvot, Kotziakin menetelmällä. Valinnalla Tulokset - Kuvaajat < Konsolidaatiojaksot saadaan seuraava kuvio tutkitun maanäytteen konsolidaatiovaiheista: Palautuskuvaajien väri on vihreä, muiden kuvaajien väri sininen. Painike OK sulkee ikkunan ja painikke Print... tulostaa kuvaajan kirjoittimella.

17 Odometri 14 (16) Valinnalla Tulokset - Kuvaajat < Kokoonpuristuvuus (log) saadaan puolilogaritminen kuvaaja näytteen kokoonpuristuvuudesta. Vaaka-akselilla on jännitys (kn/m 2 ) ja pystyakselilla suhteellinen kokoonpuristuma (%). Valinta Tulokset - Kuvaajat < Kokoonpuristuvuus (lin) antaa kuvaajan näytteen kokoonpuristuvuudesta, jolloin molemmilla akseleilla on lineaariset asteikot.

18 Odometri 15 (16) Valinnalla Tulokset - Kuvaajat < Kotziak ohjelma käsittelee mittaustulokset Kotziakin menetelmällä. Jos ödometeristä saadut mittaustulokset ovat järkeviä, ohjelma kirjoittaa painumaparametrit (jännityseksponentin $ ja moduuliluvun m) ikkunan oikeaan ylänurkkaan. Painumaparametrit määritetään julkaisussa /1/ esitettyjen kaavojen mukaan: missä A = tan" (viivan kulmakerroin) B = etäisyys origosta viivan ja y-akselin leikkauskohtaan C = B/(1 - A) g Fv = suhteellinen kokoonpuristuma vertailujännityksellä (= 100 kpa) Ohjelman tulosten mahdollista tarkistusta varten paperistulostukseen (Print...) saadaan myös Kotziakin menetelmän apusuureet A, B ja C.

19 Odometri 16 (16) 6.4 Dokumentaatio Valinnalla Tulokset - Dokumentti... ohjelma tulostaa tutkitun toimeksiannon projektitiedot sekä valitut laskentatulokset taulukkomuodossa ja graafisesti kirjoittimelle tai pdf-tiedostoon. Ennen tulostusta valitaan tulostettavat tiedot seuraavan valintaikkunan avulla (U = tiedot tulostetaan): 7. LÄHTEET Ödometriohjelma käsittelee ödometreistä saadut mittaustulokset seuraavissa julkaisuissa esitettyjen periaatteiden mukaan: /1/ M. Tammirinne et al: Geotekniikka, 464, Otatieto Oy, Hämeenlinna 1993 /2/ Svensk standard, SS , Geotekniska provningsmetoder - Kompressionsegenskaper - Ödometerförsök med stegvis pålastning - Kohesionsjord, Stockholm 1993 /3/ Bygg 1B, Allmänna grunder, Avdelning 17, Geoteknik, Stockholm 1972

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS

Pikakäyttöohje Päivitys I OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN SISÄLLYS Pikakäyttöohje Päivitys 14.11.2011 SISÄLLYS I. Ohjelman käynnistäminen II. Harjoiteltavan osa-alueen ja tehtäväsovelluksen valinta III. Tehtäväsovellusten käyttö Mallisuoritus ja tehtävän suoritusohje

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTALUETTELON HINNOITTELU SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. YH-LUETTELON HINNOITTELU SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007

Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Asteri Vuokrankanto (Dos) Vuosipäivitys 1.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Vista... 6 Uuteen koneeseen siirtäminen... 7 - pikakuvake työpöydälle... 9 Tulostusongelmat uusissa koneissa... 12 - Tulostaminen

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 S&A Matintupa 2007 Ohjelman käynnistys Ohjelma käynnistyy tuplaklikkaamalla DATALOGGER ohjelmakuvaketta. Ohjelma avautuu tuplaklikkaamalla Datalogger kuvaketta.

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Asentaminen... 4 Näppäinpikakomentoja... 5 EtäAsteri... 6 Tulostaminen doswintu:n avulla... 8 Wordiin tulostaminen... 10 Windows XP

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Käyttöohjeet

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Käyttöohjeet PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO Käyttöohjeet 1 2 Käyttöohjeet KÄYTTÖLIITTYMÄ - ALOITUSNÄKYMÄ 3 LASKENNAN VAIHEET 1. Luo projekti ja syötä projektitiedot 2. Valitse laskentamalli

Lisätiedot

Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö

Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 5 Toimenpidealoite/keskustelualoite -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on toimenpidealoite; keskustelualoitteen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet 15.11.2012 1.0 Vastuutaho TRAFI Sisällys Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet 1 1. Johdanto 3 1.1. Esitiedot 3 1.2. Käyttöoikeudet 3 1.3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet Pekka Vienonen

Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet Pekka Vienonen Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet 3.12.2014 Pekka Vienonen Ohjelman käynnistys ja käyttöympäristö Käynnistyksen yhteydessä Tervetuloa-ikkunassa on mahdollisuus valita suoraan uudessa asiakirjassa

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus

CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus CAMI Havaintotaidot -ohjelmiston asennus 1 CognAid Oy CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelma toimii kaikissa ajanmukaisissa

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

DriveLineWIN. Lähtötiedot

DriveLineWIN. Lähtötiedot DriveLineWIN Tietokonekoneohjelma DriveLineWIN auttaa valitsemaan taka-akselin välityssuhde / rengaskoko yhdistelmän ajotehtävään sopivaksi. Samoin ohjelmalla voidaan tarkastella eri automallien nopeusalueiden

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö

Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 5 Kirjallinen kysymys/välikysymys -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on kirjallinen kysymys; välikysymyksen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Ohjeisto tiedonsiirrosta

Ohjeisto tiedonsiirrosta Liite 6 1(24) KEMIN ENERGIA Ohjeisto tiedonsiirrosta Janne Pirttimaa 27.2.2013 Liite 6 2(24) Sisällysluettelo 1. TIEDONKERUUKIRJASTON MUOKKAAMINEN... 3 2. KIRJASTON SIIRTÄMINEN LAITTEESEEN... 11 3. MITTAUSTEN

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

ATK yrittäjän työvälineenä

ATK yrittäjän työvälineenä ATK yrittäjän työvälineenä Perusteet 16.3.2009 Rovaniemen Design Park Kouluttaja Timo Laapotti / F4U Foto For You f4u@f4u.fi 0400 684 358 http://f4u.fi/ ATK yrittäjän työvälineenä Esityksen sisältö A-ajokorttivaatimukset

Lisätiedot

ASTERI VEROLOMAKE 60 61A 61B WINDOWS-OHJELMA KÄYTTÖOHJE

ASTERI VEROLOMAKE 60 61A 61B WINDOWS-OHJELMA KÄYTTÖOHJE ASTERI VEROLOMAKE 60 61A 61B WINDOWS-OHJELMA KÄYTTÖOHJE 2.5.2005 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09) 350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 0400 505 596 00700 HELSINKI Fax (09) 351 5532 0500 703730

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

SiteAdmin. www.visualweb.fi

SiteAdmin. www.visualweb.fi 1. Sisäänkirjautuminen...3 2. Käyttöliittymä...3 2.1 Valikot...3 2.1.1 Tiedosto-valikko...3 2.1.2 Muokkaa-valikko...3 2.1.3 Lisää-valikko...3 2.2 Työkalupalkki...3 2.2.1 Lukutila...3 2.2.1.1 Sivun muokkaus...3

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

Resteri myyntireskontra (Dos)

Resteri myyntireskontra (Dos) Resteri myyntireskontra (Dos) (lisäohjelma peruslaskutukseen: "laajempi myyntireskontra") Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09)

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL

Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Taso 1 1 MICROSOFT Taulukkolaskentaa selkokielellä EXCEL Tuomas Seitsemän veljeksen Tuomas on vakaa ja vahva kuin tammi. Hänellä ei ole juuri mielikuvitusta, hän ei keksi mitään itse, vaan ideat tulevat

Lisätiedot

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen Vaihe 1: Asenna VHOPE PC:hen täytyy asentaa VHOPE-sovellus, ennen kuin USB-muistitikun esitysaineistoa voidaan ryhtyä käyttämään. VCN (Volvo Corporate

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004

Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004 Asteri Varastovalvonta Dos Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen puh (09) 350 7530 0400-316 088 www.atsoft.fi Malminkaari 21 B fax (09) 351 5532 0500-703 730 atsoft@atsoft.fi 00700 HELSINKI 0400-505

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla 29.6.2018 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma klikkaamalla

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra)

Resteri laskutus (Dos) (enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Resteri laskutus (Dos) ("enemmän asiakkaita ja tuotteita; monipuolisempi reskontra) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.7.2014 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl

Käyttäjän käsikirja. LIB 500 ja LIB 510 v.4.0.2. 8.2. Releasettelutyökalu. 8.2.1. Yleistä. ,NNXQDMRNDLOPRLWWDDHWWlNRKGHRQSlLYLWHWWlYl 1MRS751368-RUM Käyttäjän käsikirja 8.1. Releyksikön valitseminen Releyksiköt esitetään asemakuvassa painikkeina. 8 $VHPDNXYDMRVVDQlN\\UHOH\NVLNN Jos kohteita tarvitsee päivittää, avataan ikkuna (Kuva 8.1.-2)

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Lakialoite/Puhemiesneuvoston ehdotus -asiakirjamallin käyttö

Lakialoite/Puhemiesneuvoston ehdotus -asiakirjamallin käyttö Sivu 1 / 7 Lakialoite/Puhemiesneuvoston ehdotus -asiakirjamallin käyttö (seuraavassa ohjeessa esimerkkinä on lakialoite; puhemiesneuvoston ehdotuksen asiakirjamalli toimii samalla tavoin) 1. Avaa Word-tekstinkäsittely

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot

Käyttöliittymän muokkaus

Käyttöliittymän muokkaus Käyttöliittymän muokkaus Ohjelman pitkän kehityshistorian takia asetukset ovat jakaantuneet useampaan eri kohtaan ohjelmassa. Ohessa yhteenveto nykyisistä asetuksista (versio 6.4.1, 2/2018). Ylä- ja sivupalkkien

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Windows Maatesti. Peruskäyttö. 23.3.2006 TriStar Enterprise Oy

Windows Maatesti. Peruskäyttö. 23.3.2006 TriStar Enterprise Oy Windows Maatesti Peruskäyttö Agenda Ohjelman esittely Yleistä ohjelmasta, taustaa Terminologiasta ja tiedoista Käyttöliittymän esittely Ohjelman peruskäytön toiminnot Ohjelman käytön harjoittelu Harjoittelun

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE

ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE 7.4.2006 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Keskus (09) 350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 00700 HELSINKI Fax (09) 351 5532 0400 505 596, 0500 703730 http://www.atsoft.fi

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004

Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Asteri saldoreskontra (Dos) (lisäohjelma kirjanpitoon) Vuosipäivitys 10.9.2004 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Päivystys: Malminkaari 21 B Puh (09)3507530 0400 316 088 00700 HELSINKI Fax (90)3515532 0500

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) pääaine- ja sivuaineopiskelijat Taulukkolaskennan perusteet Yleistä Tämä harjoitus käsittelee taulukkolaskentaohjelman perustoimintoja. Harjoituksissa opetellaan

Lisätiedot

NORDEAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO

NORDEAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO 1 (11) NORDEAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO Sisältö 1 Web Services yhteyskanavan käyttöönotto... 1 2 Web Services varmenteiden tallennus... 2 2.1 Käyttäjätunnuksen tallennus Maksuliikenne-ohjelmistoon...

Lisätiedot

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Viimeksi muokattu 5. toukokuuta 2012 Maastotietokannan torrent-jakeluun sisältyy yli 5000 zip-arkistoa,

Lisätiedot

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla

C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_Kasetti 10.6.2016 1 C-kasetin digitointi Audacity-ohjelmalla I Kasetin tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Kasettisoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot