AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.10.2011"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Kansanopistokokouksen kulttuurikierros Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa -Kansanopistoyhdistyksen viestinnän uudistamisesta -Messuja ja muita tapahtumia Kansanopistojen linjatietojen päivitys meneillään -Peräpohjolan Opiston 110-vuotisjuhlaseminaari Torniossa -Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla -Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla -Otavan Opiston pajat -Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala valtion vuoden 2012 talousarvioesityksessä -Vuoden 2012 opetustoimen keskimääräisiä yksikköhintoja vahvistettiin -Oppijan verkkopalvelut -Nuorten syrjäytymistä vastaan yhteiskuntatakuulla -Suomi Euroopan kärkimaita ammattikoulutuksen arvostuksessa -Euroopan nuorista joka viides kärsii lukemisvaikeuksista -Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Tietopaketti CIMOn ohjelmista aikuiskoulutuksen kansainvälistymisen saralla -Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa -Elinikäisen oppimisen ohjelman infopäivä LLP-ohjelman keskitettyjen toimintojen työpaja Koulutusta ja tapahtumia -Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Ajankohtaista Suomen Kansanopistoyhdistyksestä Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous kello alkaen Seurakuntaopistolla Järvenpäässä Suomen Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous järjestetään Kansanopistokokouksen yhteydessä Seurakuntaopistolla Järvenpäässä. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Seuraavat hallituksen jäsenet ovat erovuorossa: rehtori Helena Ahonen, Koulutuskeskus Agricola, pedagoginen rehtori Juha Kaivola, Turun kr. opisto, rehtori Aki Ojakangas, Metallityöväen Murikkaopisto ja rektor Kerstin Romberg, Västra Nylands folkhögskola. Suomen Kansanopistoyhdistyksen sääntöjen mukaisesti yhdistyksen jäsenyhteisöjä voi yhdistyksen kokouksessa edustaa enintään neljä (4) jäsenyhteisön valtuuttamaa henkilöä, kukin yhdellä äänellä. Äänioikeuden voi osoittaa valtakirjalla tai pöytäkirjan otteella. Samaan, ylläpitäjäyhteisön nimenkirjoittajan allekirjoittamaan valtakirjaan voidaan merkitä kaikki äänioikeutetut henkilöt.

2 Vuosikokouksen järjestelyjen helpottamiseksi pyydämme ystävällisesti, että toimittaisitte valtakirjanne jo etukäteen yhdistyksen toimistoon viimeistään perjantaina klo mennessä joko faxilla (09) tai skannattuna sähköpostitse osoitteeseen Emme voi taata, että tämän jälkeen lähetetyt valtakirjat tulevat mukaan vuosikokoukseen, ottakaa siis varmuuden vuoksi valtakirja mukaan. Valtakirjan voi esittää vielä kokouspaikalla, mutta ruuhkien välttämiseksi suosittelemme käyttämään edellä mainittua menettelyä. Jokaisen valtuutetun tulee henkilökohtaisesti noutaa numeroitu äänestyskorttinsa Kansanopistoyhdistyksen infopisteestä kokoussalin ulkopuolelta mielellään hyvissä ajoin ennen vuosikokousta. Kansanopistokokouksen kulttuurikierros Mikäli olet ilmoittautunut Kansanopistokokoukseen Seurakuntaopistolle Järvenpäähän, muistutamme vielä järjestettävästä kulttuurikierroksesta joko Aholaan (Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijakoti) tai Suvirantaan (Eero Järnefeltin taiteilijakoti). Kulttuurikierroksen hinta on 10 euroa ja se laskutetaan osallistumismaksulaskutuksen yhteydessä. Kierrokselle tulee ilmoittautua joko Aholaan tai Suvirantaan, ilmoittautumiset sähköpostitse toimisto(ät)kansanopistot.fi. Lisätietoa kohteista: Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa Teemana päivillä on kolikon kaksi puolta: koulutuksen kannattavuus ja laatu. Ohjelmassa tarkastellaan kansanopistokoulutuksen hinnan muodostumista ja kannattavuutta kustannuslaskennan näkökulmasta sekä lähestytään kansanopistokoulutuksen ominaislaatua tarkastelemalla laadukasta koulutusta ja sen edellyttämiä panostuksia. Talouspäivät on tällä kerralla suunnattu sekä opistojen taloushallintohenkilöstölle että koulutusta suunnitteleville. Molemmille henkilöstöryhmille on luvassa myös omaa ohjelmaa. Päivien ohjelma valmistuu tällä viikolla ja lisätietoa saa yhdistyksen kotisivuilta ja ajankohtaistiedotteissa. Lisätiedot: (09) tai toimisto(ät)kansanopistot.fi Työväen Akatemian kotisivut: Kansanopistoyhdistyksen viestinnän uudistamisesta Lue lisää: Messuja ja muita tapahtumia Kansanopistoyhdistys on mukana Hämeenlinnan OPO-päivillä tammikuussa 2012 sekä todennäköisesti myös Maailma kylässä -tapahtumassa Helsingissä toukokuussa Messuja ja muita isompia tapahtumia, joissa esimerkiksi kansanopistot voivat olla mukana, on koottu luetteloon joka löytyy Kansanopistoyhdistyksen kotisivuilta osoitteesta:

3 Kansanopistojen linjatietojen päivitys meneillään Opistojen päivittäjiä on pyydetty päivittämään opistojensa pitkäkestoinen (vähintään 8 viikon mittainen) koulutus Kansanopistoyhdistyksen tietokantaan mennessä. Linjatiedot tulevat näkyviin yhdistyksen kotisivujen hakukoneille sekä niiden perusteella tehdään Opiskele kansanopistossa, opinnot esite. Muuta ajankohtaista Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala valtion vuoden 2012 talousarvioesityksessä Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle esitetään yhteensä 6,7 miljardin euron määrärahoja. Hallitusohjelman opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa koskevat säästöt sisältyvät pääosin vuosien kehykseen. Vuonna 2012 vähennetään jo vapaan sivistystyön, oppilaitosten rakentamishankkeiden ja korkeakoulujen määrärahoja sekä tutkimuksen myöntämisvaltuuksia. Vapaan sivistystyön oppilaitokset järjestävät elinikäisen oppimisen periaatteella muun muassa yhteiskunnan eheyttä, kansalaisyhteiskuntaa ja hyvinvointia edistävää koulutusta. Yhteiskuntatakuun tukemiseksi maahanmuuttajien kotoutumista edistävään rinnasteiseen koulutukseen ehdotetaan 2 miljoonaa euroa. Vapaaseen sivistystyöhön kohdistuu 11,5 miljoonan euron säästö vuonna Vapaan sivistystyön määrärahaksi esitetään yhteensä 164 miljoonaa euroa. Lue lisää: Lue myös: ja kehittaminen_ei_tyssaa_budjettiin.html ja l ja Vuoden 2012 opetustoimen keskimääräisiä yksikköhintoja vahvistettiin Valtioneuvosto antoi 6.lokakuuta asetuksen valtion rahoituksen perusteena käytettävistä eräistä opetustoimen keskimääräisistä yksikköhinnoista vuodelle Lue lisää: Oppijan verkkopalvelut Oppijan verkkopalvelut -hanke on opetustoimen sähköisen asioinnin verkkopalvelukokonaisuus, jossa on tarkoitus tuottaa opiskelua ja siihen hakeutumista sekä oppimista ja urasuunnittelua tukevia palveluita elinikäisen oppimisen periaatteella. Palvelu on tarkoitettu mm. koulutukseen hakeutujille, opiskelijoille, oppilaitoksille ja koulutuksen järjestäjille. Oppijan verkkopalvelukokonaisuus toteutetaan valtiovarainministeriön koordinoiman sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelman (SADe) hankkeena. Osallistu Oppijan palveluiden kehittämiseen:

4 Opetustoimen henkilöstölle ja muille käyttäjille avataan mahdollisuus antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia Oppijan palveluista. Oppijan verkkopalvelujen rakentamisesta kertovat internetsivut on julkaistu osoitteessa Sivustolle luotava työryhmäympäristö on avoin verkosto, jossa jokainen voi osallistua itseään kiinnostavien teemojen kommentointiin. Tavoitteena on vahvistaa mm. koulutuksen järjestäjien, oppilaanohjaajien ja rehtoreiden vaikuttamismahdollisuuksia sekä lisätä vuorovaikutusta Oppijan palvelujen valmistelun ja suunnittelun tueksi. Lue lisää: Nuorten syrjäytymistä vastaan yhteiskuntatakuulla Hallitusohjelman yksi kärkihankkeista on nuorten yhteiskuntatakuu ja siihen sisältyväkoulutustakuu. Hankkeen aloitustilaisuudessa puheenvuorot täyttyivät asiaan sitoutuneisuudesta ja luottamuksesta. Lue lisää: Suomi Euroopan kärkimaita ammattikoulutuksen arvostuksessa Suomalaiset arvostavat ammatillista koulutusta enemmän kuin muut eurooppalaiset keskimäärin. EU:n tuoreen Eurobarometrin mukaan 71 % eurooppalaisista pitää ammatillisen koulutuksen arvostusta kotimaassaan myönteisenä. Maltalaisista näin ajattelee 92 %, suomalaisista 90 %, mutta liettualaisista vain 61 %. Lue lisää: ostuksessa Euroopan nuorista joka viides kärsii lukemisvaikeuksista Euroopan komission teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2009 noin 20 prosenttia 15-vuotiaista kärsi lukemisvaikeuksista. EU-maiden opetusministerit ovatkin asettaneet tavoitteeksi osuuden pienentämisen alle 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä tavoitteeseen ovat päässeet ainoastaan Belgian flaaminkielinen alue, Puola, Tanska, Viro ja Suomi. Eurydice -verkoston tekemä tutkimus Teaching Reading in Europe tarkastelee 3-15-vuotiaiden lukutaitoa ja sen opetusta EU-maissa sekä Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Turkissa. Tutkimuksen neljä avainteemaa ovat opetuksen lähestymistavat, lukemisvaikeuksiin puuttuminen, opettajien koulutus ja lukuharrastuksen edistäminen koulun ulkopuolella. Lue lisää: sista Kansanopistojen järjestämää koulutusta Peräpohjolan Opiston 110-vuotisjuhlaseminaari Torniossa kello 9.00 alkaen Katso ohjelma osoitteesta: Ilmoittautumiset mennessä anne.harri(ät)ppopistyo.fi tai

5 Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu erityisesti työnsä tai opintojensa vuoksi blogin perustamisesta ja pitämisestä kiinnostuneille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu lukupiiriharrastajille sekä kirjallisuusryhmien ja lukupiirien ohjaajille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: desta Otavan Opiston pajat Pajat ovat kuukausittain toteutuva "minikonferenssi", jossa eri alojen ihmiset jakavat osaamistaan. Rakenne on kaksiosainen: torstaiaamusta perjantain lounaaseen on teemaan liittyviä tietoiskuja ja case-esittelyjä. Siitä jatketaan lauantai iltapäivälle toiminnallisemmin erilaisilla keskusteluilla ja työpajatyöskentelyllä. Lisätietoa: CIMO tiedottaa Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Hakuaika Belgiassa järjestettävään Grundtvig-kontaktiseminaariin on käynnistynyt: Storytelling as a Tool for Adult Learning and Integration Alden Biesen, Bilzen, Belgia Seminaariin voivat hakea Grundtvig-oppimiskumppanuutta suunnittelevat organisaatiot. Hakuaika päättyy Katso lisätietoja kontaktiseminaareista osoitteesta: ajankohtaisia_kontaktiseminaareja Kontaktiseminaarit ovat oiva tilaisuus tutustua samasta teemasta kiinnostuneisiin kumppaneihin ja ideoida yhteistä hanketta. CIMO varaa kontaktiseminaareihin yleensä 1-3 paikkaa suomalaisille osallistujille ja myöntää näille valmistelevan vierailun apurahoja. Tuki kattaa pääosin osallistujan kohtuulliset matkakulut ja kontaktiseminaarimaksun. Tietopaketti CIMOn ohjelmista aikuiskoulutuksen kansainvälistymisen saralla CIMO ja alueelliset tiedottajat järjestävät marraskuun aikana kymmenen infotilaisuutta Grundtvig- ja Nordplus Aikuiskoulutus -ohjelmista. Tilaisuuksissa kerrotaan mm. miten yksittäinen aikuiskouluttaja voi päivittää osaamistaan ulkomailla ja kuinka organisaatio voi päästä mukaan eurooppalaiseen tai pohjoismaiseen yhteistyöhön. Luvassa on myös käytännön vinkkejä hakuprosessiin. Entistä useammat

6 osallistujat tulevat kertomaan innostavien esimerkkien avulla, mitä he ovat saaneet aikaan ohjelmien tuella. Helsingin tilaisuudessa aihetta lähestytään erityisesti luovuusteeman kautta. Infotilaisuuksia järjestetään seuraavasti: Oulu klo Turku klo Helsinki klo Kuopio klo Iisalmi klo Kajaani klo Pori klo Lapua klo Svenskspråkiga tillfällen: Vasa kl Helsingfors kl Tilaisuuksien ohjelmat löytyvät osoitteesta: Kaikkiin tilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen (ks. tarkemmat tiedot kyseisen tilaisuuden ohjelmasta). Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.2. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Oppimiskumppanuudet Workshopit Senioreiden vapaaehtoistyöhankkeet Asiantuntijavaihdot Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.5. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut 1.9. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Keskitettyjen hankkeiden (Grundtvig monenväliset hankkeet, verkostot ja täydentävät toimet) hakuaika päättyy Muista myös jäljellä olevat Grundtvig-ohjelman hakuajat 2011: Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut: jatkuva haku Elinikäisen oppimisen ohjelman infopäivä Euroopan komissio järjestää Elinikäisen oppimisen ohjelman keskitettyjen toimintojen Infodays tilaisuuden Brysselissä. Ilmoittautuminen paikan päälle itse tilaisuuteen päättyy

7 Tilaisuutta on mahdollista seurata myös livenä internetissä. Lisätietoa: LLP-ohjelman keskitettyjen toimintojen työpaja Paikka: CIMO, Hakaniemenranta 6, Helsinki CIMO järjestää keskitettyjen toimintojen hakutyöpajan LLP-ohjelman jokaisessa alaohjelmassa (Comenius, Erasmus, Leonardo ja Grundtvig) sekä poikittaisohjelmassa on mahdollisuus hakea monenvälisiä hankkeita ja verkostoja. Ohjelmaan sisältyy myös toimintokohtaisia työpajoja (Comenius, Erasmus, Leonardo, Grundtvig, poikittaisohjelma). Työpajan tarkoitus on perehdyttää hankesuunnitelman alkutaipaleisiin kuten esimerkiksi hankeidean soveltuvuuden testaaminen, hankeidean työstäminen hankesuunnitelmaksi, eri toimintojen painopisteet, mistä lisätietoja ja eväitä suunnitteluun. Koska kyseessä on hankesuunnittelun alkuvaiheen työpaja, tässä työpajassa ei vielä erityisesti paneuduta työsuunnitelman tekoon tai budjetointiin eikä myöskään hakulomakkeen täyttämiseen. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille niille hakijoille, jotka aikovat jättää hakemuksensa vuoden 2012 hakukierroksella. Ilmoittautumisen yhteydessä toimitetaan alustava kuvaus hankeideasta. Tilaisuus on osallistujille maksuton. CIMO tarjoaa aamu- ja iltapäiväkahvit osallistujille. Lounas on omakustanteinen. Ohjelma: ettyjen_toimintojen_tyopaja_ pdf Ilmoittautuminen viimeistään osoitteessa: Koulutusta ja tapahtumia VERPAALI opi ja opeta uudella tavalla verkossa Koulutuskeskus Salpauksen Opening -hanke järjestää kokonaan verkossa toteutettavan koulutuksen kielten opettajille ja muille kiinnostuneille. Saat tietoa sosiaalisen median mahdollisuuksista ja hyödyntämisestä opetustyössä. Ajankohta ti , laajuus 3 op. Ilmoittautuminen ti mennessä lomakkeella Lisätietoja: kouluttajilta Hanna Toijala ja Säde Vikman etunimi.sukunimi(at)salpaus.fi Mediakasvatus.nyt -seminaari: nuorten yhteiskunnallinen vaikuttaminen mediassa , klo , Helsinki Mediakasvatusseura ry järjestää yhteistyössä Nuorisotutkimusseura ry:n ja Curly ry:n seminaarin, jossa pohditaan tutkimuksen, käytännön toimijoiden ja nuorten mediavaikuttajien näkökulmasta nuorten mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen median kautta. Seminaari on suunnattu tutkijoille, toimittajille, nuorten parissa toimiville ja järjestöjen edustajille. Tapahtuma järjestetään Helsingissä, Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6). Seminaari taltioidaan.

8 Seminaarin ohjelma sekä tietoja ilmoittautumisesta osoitteessa: Ilmoittautuminen tapahtumaan päättyy Paikkoja on rajoitetusti. Seminaarin hinta on 20 euroa, päätoimisilta opiskelijoilta 10 euroa. Mediakasvatusseuran ja Nuorisotutkimusseuran jäsenille seminaari on maksuton. Opistosta osaamiskeskukseksi - kouluttajasta asiantuntijaksi Jyväskylän ammatillinen opettajakorkeakoulu on käynnistänyt Opetushallituksen rahoittaman täydennyskoulutushankkeen. Hankkeen koulutukset on suunnattu vapaan sivistystyön tarpeisiin ja koulutukset ovat maksuttomia vapaan sivistystyön toimijoille. Hankkeeseen kuuluu myös 8 op laajuinen koulutuskokonaisuus (Verkon ja verkostotyön mahdollisuudet tulevaisuuden oppimisympäristöissä 8 op), jonka Jyväskylän ammatillinen opettajakorkeakoulu toteuttaa yhteistyössä Otavan Opiston kanssa. Lisätieoa koulutuksista osoitteesta tai facebook -sivuilta Syksyllä 2011 tai alkutalvesta 2012 alkavat koulutukset: * Tiimityö osaamisen kehittämisen välineenä 4 op (lähipäivät sekä ) * Aikuiskouluttajasta asiantuntijaksi: asiakaslähtöisen projektin suunnittelu 4 op (8.12 sekä ) * Verkkovälineitä osaamisen tunnistamiseen ja näkyväksi tekemiseen 5 op (kokonaan verkossa) * Viestintä, vuorovaikutus ja ohjaus verkkoympäristössä 4 op (osittainen verkkototeutus, 7.2, 17.2, 22.3 ja 17.4) * Verkon ja verkostotyön mahdollisuudet tulevaisuuden oppimisympäristöissä 3-8 op (verkkototeutus yhdessä Otavan Opiston kanssa) Lisätietoa: Milla-Maarit Salo etunimi.sukunimi@jamk.fi Väärinoppimisen päivät. Poikkitaiteellista, Taidelähtöiset menetelmät vertaisoppimisessa , Hotelli Rantapuisto, Helsinki Väärinoppimisen päivät on Kansalaisfoorumin opintokerho- ja kurssitoimijoiden, kaikkien vapaan sivistystyön tekijöiden sekä taidekasvatuksesta ja kasvatuksen taiteesta kiinnostuneiden yhteinen oppimisseikkailu. Marraskuinen merenrantaviikonloppu tarjoaa yhdessäoloa, yllättäviä käänteitä, puheita ja porinoita. Valoisien verstaiden voimavirtaa tanssin, draaman, musiikin, sirkuksen, sosiaalisen median ja ohjaajuuden hehkussa. Lue lisää: Työhön kuntoutumisen kumppanuusfoorumi , Helsinki Congress Paasitorni Valtakunnallisen työpajayhdistyksen Kumppanuusfoorumi nostaa esiin työhön kuntoutumisen ajankohtaisia kysymyksiä ja herättää keskustelua kuntoutumiseen tähtäävien palvelujen tarpeellisuudesta ja sisällöstä. Foorumin puhujia ovat muun muassa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, dosentti Ilkka Taipale ja neuvotteleva virkamies Eveliina Pöyhönen, STM. Seminaari on tarkoitettu osatyökykyisten ja työhön kuntoutujien kanssa työskenteleville valmennuksen ja

9 kuntoutuksen ammattilaisille, virkamiehille, päättäjille sekä muille työhön kuntoutumisesta kiinnostuneille. Osallistumismaksu 210 TPY:n jäsenorganisaatioiden edustajilta ja 230 muilta sisältää kahden päivän seminaariohjelman, lounaan, kaksi kahvia sekä Kumppanuuskokkareiden ruoka- ja juomabuffetin. Ilmoittautumiset mennessä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Uusiutuva koulu ja nuorisotyö Vanha Ortopedia, Volmari-Sali, Vaasankatu 2, Jyväskylä Seminaari pureutuu keskeisiin koulussa tehtävän nuorisotyön kehittämisen kysymyksiin: Millainen on tulevaisuuden koulu? Keitä siellä opiskelee ja työskentelee? Kuinka tulevaisuuden koulussa jaetaan asiantuntemusta ja rakennetaan monialaisesti yhteisöllisyyttä, tuetaan lasten ja nuorten kasvua aktiiviseksi kansalaiseksi? Mitä on nuorisotyön osaaminen tulevaisuuden koulussa? Tilaisuus on tarkoitettu lasten ja nuorten kanssa työskenteleville nuoriso-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisille, johtaville viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK), Keski-Suomen Opisto, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjanmaan ELY-keskus. Ohjelma ja lisätietoja: Kasvatustieteen päivät Joensuussa Lisätietoja: How fair is Finland? -foorumi , Pikkuparlamentin auditorio klo Sisäasiainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Vähemmistövaltuutettu järjestävät How fair is Finland? -nimisen foorumin Helsingissä, Pikkuparlamentin auditoriossa. Tapahtuman tarkoituksena on hahmottaa kokonaiskuvaa siitä, kuinka oikeudenmukainen ja yhdenvertainen Suomi on sekä mitä tiedämme eri väestöryhmien elinoloista ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Foorumi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tietoa suomalaisen yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta tai joilla on ideoita syrjimättömyyden edistämiseksi. Foorumin kolmessa työpajassa tarkastellaan tuoreen tutkimustiedon valossa eri väestöryhmien elinoloja ja mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan. Työpajoissa pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä: Onko kaikilla samat mahdollisuudet pärjätä elämässä vai kohdellaanko joitain ryhmiä epäreilusti? Mitä tiedontarpeita meillä on ja kuinka tiedonkeruuta pitäisi kehittää, jotta saisimme todellisen kuvan oikeudenmukaisuuden toteutumisesta Suomessa? Mitä on tehty ja mitä tulisi tehdä heikommassa asemassa olevien ryhmien hyväksi? Foorumin yhtenä tarkoituksena on pohtia, miten voisimme hyödyntää How Fair is Britain? -raportissa esitettyä lähestymistapaa suomalaisessa tutkimuksessa ja poliittisessa päätöksenteossa. Raportissa tarkastellaan oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumista Iso-Britanniassa muun muassa ihmisten

10 turvallisuuden, terveyden, koulutuksen, työelämän, elintason ja vaikuttamismahdollisuuksien näkökulmista Ilmoittaudu mennessä osoitteessa Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätietoja foorumista: How fair is Britain? -raporttiin voit tutustua osoitteessa: Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen Helsingissä Lisätietoja: Erilliset opettajan pedagogiset opinnot maahanmuuttajataustaisille opetus- ja ohjaustyössä toimiville ja näihin tehtäviin suuntautuville (60 op) Koulutuksen järjestää Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta. Opinnot alkavat tammikuussa 2012 ja päättyvät kevätlukukaudella Haku päättyy klo Tietoa opinnoista, valintaperusteet ja hakulomake ohjeineen ovat saatavilla osoitteesta Opinnot toteutetaan lähi-, etä- sekä verkko-opintoina ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opinnot soveltuvat hyvin myös Opetushallituksen opettajan pedagogisten opintojen rinnastuspäätöksessä mainittavan 15 op:n suorittamiseen (yhden lukukauden opetusharjoittelu ja siihen liittyvät opinnot). Opiskelu on maksutonta. Hakuun liittyvät tiedustelut: Heli Pullo, heli.pullo(ät)utu.fi, Pohjoismainen ilmastopäivä Lisätietoja: Vapaan sivistystyön pohjoismainen tutkijatapaaminen , Helsinki Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen , Helsinki Lisätietoja: Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Mihin ohjaus on yltänyt? Oppilaanohjauksen vuosien kehittämistyön vaikuttavuusarviointi Tämän arviointitutkimuksen tarkoituksena oli kuvata valtakunnallisen, vuosina toimineen oppilaanohjauksen kehittämishankkeen (lyh. OKE) vaikuttavuutta.

11 Loka-marraskuussa 2010 vaikuttavuuskyselyyn vastasi 361 henkilöä, joista 244 oli ollut OKE:ssa kaksi vuotta ja 116 yhden vuoden. Lisätietoa: tavuusarviointi.html?lang=fi Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n julkaisusarjassa on keväällä 2011 julkaistu opas seniorikansalaisten tieto- ja viestintätekniikan vertaisohjauksesta. Raporttiin on haastateltu useita vapaan sivistystyön oppilaitoksien edustajia. Raportti: Voimaa vanhuuteen Voimaa vanhuuteen - iäkkäiden terveysliikuntaohjelman ( ) ohjausryhmä on laatinut kansallisen ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelman, joka on tehty yhteistyössä EU-rahoitteisen PASEO -projektin kanssa. Toimenpideohjelma esittää konkreettisia ehdotuksia valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen tason päättäjille ja toimijoille. Lisätietoa: Hyvää syksyn jatkoa! Sari Virtanen tiedottaja, (09) ,

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+ ECVET ja Erasmus+ Mika Saarinen CIMO Ammatillinen koulutus Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011 Sisältö: -Kansanopistopäivät 2011 Karstulan Ev. opistolla -Kansanopistokokous 25.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 Sisältö: -Suunnittelija Tytti Pantsar palannut -Kansanopistojen rehtorikokous 17.3.2011, Helsinki -Sosiaalinen media ja kansanopistomarkkinointi -koulutus

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 14.11.2011 Sisältö: -Suomen Kansanopistoyhdistyksen koulutusta keväällä 2012 -ASLAK -kurssi kansanopistojen toimistohenkilöstölle -Kysely peruskoulun jälkeisistä yhteishaun

Lisätiedot

GRUNDTVIG-ohjelma. - Tavoitteet ja kohderyhmät - Aikuiskoulutus Grundtvigissa

GRUNDTVIG-ohjelma. - Tavoitteet ja kohderyhmät - Aikuiskoulutus Grundtvigissa GRUNDTVIG-ohjelma - Tavoitteet ja kohderyhmät - Aikuiskoulutus Grundtvigissa Grundtvig-ohjelma Monialaista aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä useilla aikuiskoulutuksen kehittämisalueilla Tarjoaa

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011 Sisältö: -Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa 4.10.2011 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä -Suomen

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi

Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi Uudistuvat Oppijan verkkopalvelut Opintopolku.fi Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 18.-19.4.2013 Projektipäällikkö Ritva Sammalkivi, OKM SADe -ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelu

Lisätiedot

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lappi KUTSU Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lapin nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2015 (NUPO) -projekti kutsuu kuntien opetus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveystoimen

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet. Hakukierros 2016

KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet. Hakukierros 2016 KA2 Yhteistyöhankkeet Strategiset kumppanuushankkeet Hakukierros 2016 Erasmus + -ohjelman päätoiminnot (Key Actions) KA1 Liikkuvuus (Learning Mobility of Individuals) KA2 Yhteistyöhankkeet (Cooperation

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Kätilö (AMK) Opintojen kesto nuorisokoulutuksessa on 4,5 vuotta ja laajuus

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Turku, Pori, Tampere

Turku, Pori, Tampere Ammatillisten oppilaitosten kansainväliseen, ja erityisesti EU-alueen toimintaan osallistuville ja siitä kiinnostuneille, erityisesti ATTO - aineiden opettajille Turku, Pori, Tampere Elämme kansainvälisessä

Lisätiedot

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat 14.6.2005 VNK008:00/2003 Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat YHTEISTYÖKUTSU: SUOMI VERKOSSA KAMPANJA KIRJASTOISSA

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 9.12.2013 OPPIJAN VERKKOPALVELUT SEMINAARI Sari Ellonen Palvelulupaus Oppijan palvelukokonaisuudessa rakennetaan Koulutuksen sähköistä sivistyskeskusta (), josta löytyvät

Lisätiedot

Koulutuskalenteri, syksy 2015 Aluehallinnon järjestämä ja rahoittama koulutus

Koulutuskalenteri, syksy 2015 Aluehallinnon järjestämä ja rahoittama koulutus Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue Koulutuskalenteri, syksy 2015 Aluehallinnon järjestämä ja rahoittama koulutus Opetustoimi päivitetty 3.12.2015 Pidätämme oikeudet muutoksiin. Koulutuskalenteri, koulutuskirjeet

Lisätiedot

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien uusi sukupolvi Mitä ohjelma tarjoaa aikuiskoulutukselle Lokakuu 2012 CIMO 2/2009 Ohjelmaesitys Erasmus for All 2014-2020 Budget Euro 19.2 billion over 7 years (+70%)

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle

Grundtvig. Euroopan unionin. ohjelma. aikuiskoulutukselle Grundtvig Euroopan unionin ohjelma aikuiskoulutukselle Grundtvig-ohjelma Aikuiskoulutuksen Grundtvig-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille aikuiskoulutuksen parissa toimiville. Ohjelman

Lisätiedot

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden

KJY:n Työssäoppimisen verkosto: Laatua yhdessä tehden 1 KJY:n Työssäoppimisen verkosto tapaa toisensa viidennen kerran 27. 28.9.2010 Helsingissä. Seminaari päättää KJY:n Työssäoppiminen ja sen ohjaus hankkeen. Seminaarin ensimmäinen päivä on kansainvälinen

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-workshopit 2012 Hakuneuvonta järjestäjille 25.1.2012 Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-ohjelmassa erityistavoitteena vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen kehittää

Lisätiedot

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020 Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 19.5.2014 Erasmus+ panostaa koulutukseen, nuorisoon sekä urheiluun ja liikuntaan Erasmus+ -ohjelmabudjetti

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.7.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.7.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.7.2011 Sisältö: -Kansanopistopäivät 2011 Karstulan Ev. Opistolla -Kansanopistokokous 25. 26.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands

Lisätiedot

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010 Eija Wilen, CIMO Ohjelman tavoitteet kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä

Lisätiedot

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084)

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084) Lauantai 29.11.2014 pajat Klo13:00-13:45 Paja 1 Paja 2 Paja 3 Paja 4 Paja 5 Paja 6 Digabi - ohjelmistoihin tutustuminen Jussi Tyni, Digabi - kouluttaja (luokka 41032) Moodle työpaja sähköinen koe Tentti

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Aikuiskoulutuksen kansainvälisyysseminaari 16.-17.4.2013 Paasitorni / Helsinki AMKE International Oy Marja Suomaa Kansainvälisten asioiden päällikkö www.amke.fi Miksi ja

Lisätiedot

KA2 strategiset kumppanuushankkeet aikuiskoulutuksessa

KA2 strategiset kumppanuushankkeet aikuiskoulutuksessa KA2 strategiset kumppanuushankkeet aikuiskoulutuksessa Aikuiskoulutuksen hanketoiminta KA2 Verkostoituminen ja hyvien käytänteiden vaihto tukevat verkostoitumista, parantavat taitoa toimia kansainvälisesti,

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI KUTSU ESAVI/11408/2014 10.12.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 16. 17.2. ja 26.3.2105 klo 9.00 alkaen

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa!

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! 17.11.2014 Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! OPStuki 2016 Hyvinvoiva koulu Perusteista paikalliseksi opetussuunnitelmaksi Tukikoulutus on enorssi-verkoston

Lisätiedot

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op 17.1. 12.12.2008 Palveluohjaaminen on sosiaali- ja terveysalalla käytetty asiakaslähtöinen

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

UUSI OPETUSSUUNNITELMA OPPIVA YHTEISÖ miten teemme sen?

UUSI OPETUSSUUNNITELMA OPPIVA YHTEISÖ miten teemme sen? KUTSU ESAVI/4699/2015 Etelä-Suomi 28.5.2015 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 15. 16.9. ja 29.10.2105

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät.

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät. Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät Tavoitteena vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen

Lisätiedot

LIITE 1 Suunnitelma Opetushallituksen käyttöön asetettavista valtion vuoden 2015 4.2.2015 talousarviomäärärahoista 2012 (eur) 2012 (htv) 2013 (eur) 2013 (htv) 2014 (eur) 2014 (htvarvio) 2015 (eur) 2015

Lisätiedot

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Grundtvig -liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat

Lisätiedot

KOHTI UUTTA "KOULUTUSSTRATEGIAA"

KOHTI UUTTA KOULUTUSSTRATEGIAA KOHTI UUTTA "KOULUTUSSTRATEGIAA" Humanistisen tiedekunnan koulutuksen kehittämisen aamupäivä 26.8.2015 Minna-Riitta Luukka Hallitusohjelma OKM:n linjaukset Kesu Suomi osaamisen kasvu-uralle Miten kehitämme

Lisätiedot

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008 Elise Virnes AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET Madaltaa siirtymiskynnystä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013

SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 SOSIAALIALAN KÄYTÄNNÖN OPETTAJIEN JA OHJAAJIEN KOULUTUS 2013 Koulutuksen kohderyhmänä ovat käytännön opettajina ja ohjaajina toimivat sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat (sosionomi ja sosionomi ylempi

Lisätiedot

ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena

ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena ARVOKAS ELÄMÄ lastensuojelu ja perhehoito vammaisten lasten kehityksen tukena TOIMINTAA JA TAPAHTUMIA kevät 2013 Hyvä lukija Olemme koonneet tähän vihkoseen kevään 2013 toimintaa. Kevään aikana mm. hankkeen

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 11/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig Senior Volunteering project Tarkoituksena: Tarjota senioreille uusia vaihtoehtoja aktiiviseen elämään ja yhteiskunnalliseen

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku.

Opintopolku.fi. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta. Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi. Opintopolku. Ajankohtaista ohjauksen näkökulmasta Elinikäinen ohjaus Suomessa 2013 -seminaari 7.10.2013 Ritva Sammalkivi Oppija ja elinikäinen oppiminen Hakeutujan palvelut Opintojen aikaiset palvelut Siirtymävaiheen

Lisätiedot

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen Puitesopimus Keski-Suomen työpajoilla tapahtuvaa nuorisoasteen koulutuksena toteutettavaa opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opintojaksojen suorittamista koskien Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Kansainvälisen hankeyhteistyön kehittäminen. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Kansainvälisen hankeyhteistyön kehittäminen. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Kansainvälisen hankeyhteistyön kehittäminen Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG Hanketyypit: Oppimiskumppanuudet Senioreiden vapaaehtoistyö Monenväliset

Lisätiedot

Aikuiskoulutuksen hakupalvelu

Aikuiskoulutuksen hakupalvelu Aikuiskoulutuksen hakupalvelu SADe-hankkeen tilannekatsaus Opintopolun vastuukäyttäjille 5.6.2014 erityisasiantuntija Sari Ellonen, Opetushallitus Vastuukäyttäjien nimeämistilanne Koulutuksen järjestäjiä

Lisätiedot

Grundtvigoppimiskumppanuus

Grundtvigoppimiskumppanuus Grundtvigoppimiskumppanuus Perustietoa ja hakuohjeita 18.1.2012 CIMO Tavoite ja toiminta Oppimiskumppanuuden tavoitteena on edistää aikuiskoulutuksen toimijoiden keskinäistä yhteistyötä eri maissa Yhteisen

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

Haku aikuiskoulutukseen

Haku aikuiskoulutukseen Haku aikuiskoulutukseen Opetushallitus 22.8.2014 Tiedosta ohjaajana, että Linkkilista aikuiskoulutuksen järjestäjien www-sivuille avattiin tammikuussa -14. Linkkilista poistetaan, kun tarjonta löytyy palvelusta.

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018. Mervi Varja

Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018. Mervi Varja Avoin yliopisto-opetus kohti vuotta 2018 Mervi Varja AVOIMEN YLIOPISTO-OPETUKSEN VALTAKUNNALLINEN STRATEGIA 2014 2018 Pohjana nykyinen strategia vuosille 2010 2013 Foorumin yhteinen työskentely kesäkuun

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä?

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä? KUTSU ESAVI/7752/2014 Etelä-Suomi 29.8.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 7.-8.10. ja 11.11.2104 klo

Lisätiedot

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto Oppijan polku - kohti eoppijaa Mika Tammilehto Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa määritellään julkisen hallinnon asiakaspalvelujen visio ja tavoitetila vuoteen 2020 Asiakaspalvelun

Lisätiedot

Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Kansalaisten Eurooppa ideasta hankkeeksi Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Aamun ohjelma EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelman esittely Ideasta hankkeeksi Kysymykset ja jatkokeskustelut Kansalaisten

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot

Hanketyöpaja osa KA2 ammatilliselle koulutukselle

Hanketyöpaja osa KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa 1 2.12.2016 KA2 ammatilliselle koulutukselle Arviointia päivästä Mitä uusia ideoita tai oivalluksia sait päivästä? Mikä oli sinulle tärkeintä päivässä? Minkä konkreettisen asian viet seuraavaksi

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä?

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä? KUTSU ESAVI/7295/2014 Etelä-Suomi 13.8.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 29. 30.9. 2014 klo 9.00

Lisätiedot

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Pohjoisen puolesta maailmaa varten l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta pohjoisen puolesta Kasvatuksen ja koulutuksen pohjoiset maisemat piirtyvät eteesi Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelukokonaisuus - Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän hyödyntäminen käytännössä

Oppijan verkkopalvelukokonaisuus - Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän hyödyntäminen käytännössä Oppijan verkkopalvelukokonaisuus - Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän hyödyntäminen käytännössä Esitys Liikuntatiedon saavutettavuutta edistävä työryhmä 29.1.2013 Leena Kononen SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut

Lisätiedot

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 Esitys sisältää Vähän taustaa - Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Uusi palvelu käynnistyy yhteistyö alkaa Kenelle OPI

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE)

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) ELINIKÄINEN OPPIMINEN JA OHJAUS KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) VARAATHAN KALENTERIISI AJANKOHDAT! OHJELMAT SAA MYÖHEMMIN. 20.8.2015 YHTEISTYÖSSÄ ASIAKKAAN PARHAAKSI! Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset

Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö Seuraavan haun painotukset Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuuden syksyn 2016 haun ennakkoinfo OKM 20.5.2016 Marika Lindroth Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Lukioiden työelämäyhteistyö-kokonaisuus

Lisätiedot

MAMU UUTISKIRJE. Uusia julkaisuja. Finn Lectura: Suomen mestari 1 CD. Näytekirjapyynnöt

MAMU UUTISKIRJE. Uusia julkaisuja. Finn Lectura: Suomen mestari 1 CD. Näytekirjapyynnöt MAMU UUTISKIRJE 25.5. 20 1 0 nu mero 3 Turun Opetuspalvelukeskus, Käsityöläiskatu 1, 20101, Turku Toimittaja: Edina Bálint-Pesonen Tässä numerossa Uusia julkaisuja 1 Koulutukset 2 Tapahtumat 4 Uusia julkaisuja

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH Opintopolku hakeutujan palvelut Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari 17.02.2012 Satu Meriluoto / OPH SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut (OKM) Oppijan keskitetyt palvelut OPH Oppijan

Lisätiedot

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011 Nordplus Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 28-211 1 Nordplus puiteohjelma 28-211 Tukee koulutuksen yhteistyötä pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken Tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka

Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus. Toivakka Puulan seutuopiston henkilöstön syyslukukauden aloitustilaisuus Toivakka 29.8.2017 Illan ohjelma Rehtorin ajankohtaiskatsaus Uusia käytäntöjä/poimintoja Opettajan oppaasta (mm. kiky-tunnit) Hankeuutisia

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO

Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen Torniossa Nina Eskola, CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisty kanssamme Muutoksen tuulia muilta mailta Haastateltavina Raija Collin ja Anita Martikainen 27.4.2015 Torniossa Nina Eskola, CIMO Mikä

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Pedaopas 2015-2016 Sisällys 1. Opettajan pedagogisten opintojen osaamistavoitteet... 3 2. Opettajan pedagogisten

Lisätiedot

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI KUTSU ESAVI/3008/2014 Etelä-Suomi 19.3.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään

Lisätiedot

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien uusi sukupolvi 15.11.2012 Mikko Nupponen CIMO 2/2009 EU-ohjelmat ja Suomi 3/2010 Tilastoja 2011 Elinikäisen oppimisen ohjelma: 14 000 liikkuvuusjaksoa rahoitettiin Nuorisotoimintaohjelma

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomen Kansanopistoyhdistyksestä

Ajankohtaista Suomen Kansanopistoyhdistyksestä 12.12.2011 Sisältö: -Vielä ehdit ilmoittaa kansanopistojen linjaesitteessä -Suomen Kansanopistoyhdistyksen tulevaa koulutusta -ASLAK -kurssi kansanopistojen toimistohenkilöstölle -Kansanopistojen osoite-

Lisätiedot

Rauhankasvatusinstituutti ry

Rauhankasvatusinstituutti ry Rauhankasvatusinstituutti ry Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Perustettu 1981 Yrjö Kallisen rauhanopiston kannatusyhdistys ry:n nimellä. Nimi vaihdettu Rauhankasvatusinstituutiksi

Lisätiedot

1 OAJ Pääkaupunkiseutu

1 OAJ Pääkaupunkiseutu 1 OAJ Pääkaupunkiseutu TOIMINTASUUNNITELMAESITYS Johdanto OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistys edustaa pääkaupunkiseudun kaikkia niin suomenkuin ruotsinkielisiä opettajaryhmiä eli lastentarhanopettajia

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT

E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT 1(11) E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT SISÄLTÖ: OPISKELUPALVELUT eopintotoimistossa... 2 Selainvaatimus... 2 Rekisteröityminen portaaliin... 2 Muista päivittää muuttuneet tietosi... 3 VirtuaaliAMK:n koulutustarjonta

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot