AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa -Koulutuksen kustannukset -Nuoret osaaviksi ja työelämään -Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma lausunnolle -Vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittäminen -OECD-raportti: Suomalaiset suorittavat toisen asteen tutkinnon samassa ajassa kuin OECD:ssä keskimäärin -Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma lausunnolle -Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmä nimetty -Vapaaehtoistyöhön osallistuminen pysynyt ennallaan 2000-luvulla -Virtaa opetustyön arkeen Muurlan Opistolla -Työn iloa ja imua: keittiö- ja siivoushenkilökunnan koulutus Karstulan Evankelisella Opistolla -Identiteter - nya perspektiv på integration i Norden; vilken roll kan folkhögskolan ta? , Nordiska folkhögskolan, Kungälv, Sverige -Suomalaisen keittiön 2000-luvun kekri Etelä-Pohjanmaan Opistolla -Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla -Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla -CIMO: Osallisuutta edistämässä -aineistot -Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut -Järjestäjiä opintovierailuihin -Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa ylimääräinen hakukierros -Elinikäisen oppimisen ohjelman ehdotuspyyntö vuodelle 2012 on julkaistu -Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa -Syksyn Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset Jyväskylässä ja Tampereella -Koulutusta ja tapahtumia -Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Ajankohtaista Suomen Kansanopistoyhdistyksestä Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä Tervetuloa Vanhalle Ylioppilastalolle tiistaina klo 10 18! Tiedossa on tuhtia asiaa oppimisesta ja erilaisista uravaihtoehdoista, kipakoita keskusteluja ja hersyvää viihdettä. Tapahtuman juontavat Mia Halonen ja Petri Liski, ja päivän mittaan ohjelmassa on luvassa muun muassa:

2 Opetusministeri Gustafsson palkitsee vuoden oppijan, oppimismyönteisen työyhteisön ja innostavan ohjaajan Tony Dunderfelt vetää keskustelun rohkeudesta työelämässä ja siitä, kuinka selvitä potkuista eteenpäin Arno Kotro vetää keskustelun yrittäjyydestä. Aku Louhimiehen haastattelu. Kirjailijavieraana kuullaan Essi Tammimaan ajatuksiaan oppimisesta. Kuumia sambarytmejä ja loistavia tanssiesityksiä. Yleisölle on tapahtumaan vapaa pääsy. Katso tarkempi ohjelma: ja navigoi paikalle. Lämpimästi tervetuloa! Kansanopistoyhdistys on mukana Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön osastolla muiden järjestöjen kanssa. Katso yhteinen sivu: Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous kello alkaen Seurakuntaopistolla Järvenpäässä Suomen Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous järjestetään Kansanopistokokouksen yhteydessä Seurakuntaopistolla Järvenpäässä. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Seuraavat hallituksen jäsenet ovat erovuorossa: rehtori Helena Ahonen, Koulutuskeskus Agricola, pedagoginen rehtori Juha Kaivola, Turun kr. opisto, rehtori Aki Ojakangas, Metallityöväen Murikkaopisto ja rektor Kerstin Romberg, Västra Nylands folkhögskola. Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa Teemana päivillä kolikon kaksi puolta: koulutuksen kannattavuus ja laatu. Ohjelmassa tarkastellaan kansanopistokoulutuksen hinnan muodostumista ja kannattavuutta kustannuslaskennan näkökulmasta sekä lähestytään kansanopistokoulutuksen ominaislaatua tarkastelemalla laadukasta koulutusta ja sen edellyttämiä panostuksia. Asioita taustoitetaan Opetushallituksen edustajien puheenvuorossa suoritteiden keruun, tilastojen sekä opistojen eri koulutuksia koskevan kustannuslaskennan näkökulmasta. Lisäksi syvennytään Sivistystyönantajien edustajien johdattelemina opetushenkilöstön työaikajärjestelmään liittyviin asioihin sekä muihin ajankohtaiskysymyksiin. Talouspäivät on tällä kerralla suunnattu sekä opistojen taloushallintohenkilöstölle että koulutusta suunnitteleville, koska opistojen koulutuksia rakennettaessa koulutuksen suunnittelu ja sen kannattavuus liittyvät keskeisellä tavalla toisiinsa. Molemmille henkilöstöryhmille on luvassa myös omaa ohjelmaa. Päivien ohjelma valmistuu lähiaikoina ja lisätietoa saa yhdistyksen kotisivuilta ja ajankohtaistiedotteissa. Lisätiedot: (09) tai Merkitse ajankohta jo nyt muistiin kalenteriisi. Lisätietoja tulee myöhemmin yhdistyksen tiedotteissa ja kotisivuilla. Työväen Akatemian kotisivut:

3 Muuta ajankohtaista Koulutuksen kustannukset Opetushallitus on koonnut tiedot lukiokoulutuksen, ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen, oppisopimuskoulutuksen, ammattikorkeakoulujen, vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen sekä museoiden, teattereiden ja orkestereiden kustannuksista vuodelta Lue lisää: Nuoret osaaviksi ja työelämään Hallitusohjelman mukaisesti nuorten yhteiskuntatakuu toteutetaan niin, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle voidaan tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Tämän toteuttamiseksi työministeri Lauri Ihalainen asetti työryhmän valmistelemaan esitykset siten, että nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen aloitetaan vuonna 2012 ja se saatetaan voimaan täysimääräisesti vuoden 2013 alusta. Lue tiedotteet: fi ja Lue myös verkkolehti Sivistyksen uutinen: Tällä viikolla ilmestyvästä Kansanopisto-lehden numerosta 4 voit lukea Suomen Kansanopistoyhdistyksen ehdotuksen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja yhteiskuntatakuun tehostamiseksi. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma lausunnolle Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti syyskuun puolivälissä lausunnolle luonnoksen vuosia koskevaksi koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaksi. Kehittämissuunnitelma toimii hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelmana. Tavoitteena on, että valtioneuvosto käsittelee ja päättää kehittämissuunnitelmasta joulukuussa Lue lisää: Vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittäminen Opetusministeriö asetti vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittämishankkeen ajalle Kehittämishankkeen tehtävänä oli vapaan sivistystyön kehittämisohjelman toimeenpanosuunnitelman pohjalta selvittää vapaan sivistystyön rahoituksen, ohjauksen, seurannan ja kehittämisen edellyttämät tietotarpeet. Lisäksi tuli tehdä esitys tilasto- ja tietopohjan sisältöjen ja tiedonkeruun kehittämisestä sekä selvittää esityksen kustannusvaikutukset. Kehittämisryhmä aloitti työskentelynsä kartoittamalla nykyiset vapaata sivistystyötä koskevat valtakunnalliset sekä järjestöjen ja oppilaitosten itsensä suorittamat tiedonkeruut. Lisäksi selvitettiin järjestöjen ja oppilaitosten käyttämät tiedon- ja

4 laadunhallintajärjestelmät. Nykytilaa koskevan selvitystyön jälkeen kehittämisryhmä linjasi, että laatua ja vaikuttavuutta koskevan tietopohjan parantaminen on keskeinen tilasto- ja tietopohjan sisältöjen kehittämisalue. Loppuraportti löytyy OKM:n sivuilta: i Lue myös verkkolehti Sivistyksen artikkeli: OECD-raportti: Suomalaiset suorittavat toisen asteen tutkinnon samassa ajassa kuin OECD:ssä keskimäärin OECD on julkistanut koulutusjärjestelmiä vertailevan vuosijulkaisunsa Education at a Glance (EAG). Julkaisu kertoo OECD:n jäsenmaiden koulutuksen tilasta ja kehityksestä pääosin vuodelta Julkaisussa on myös paljon koulutuksen kehitystä kuvaavaa tietoa aina vuodesta 1995 alkaen. Education at a Glance 2011:ssa esitellään ensi kertaa tietoa toisen asteen tutkinnon (lukio ja ammatillinen koulutus) suorittamisesta. Tavoiteajassa eli kolmessa vuodessa toiseen asteen tutkinnon suorittaneiden osuus Suomessa vuonna 2002 opintonsa aloittaneilla oli 69 prosenttia eli suurin piirtein OECD-maiden keskitasoa. OECDmaissa keskimäärin opinnot läpäisi 68 prosenttia aloittaneista. Lue lisää: Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma lausunnolle Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt lausunnolle myös luonnoksen vuosia koskevasta lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmasta. Saadun palautteen pohjalta ohjelman valmistelua jatketaan loka-marraskuun aikana. Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä kehittämissuunnitelma joulukuussa Lue lisää: Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmä nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat asettaneet elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmän, jonka toimikausi on Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön puheenjohtaja Pirkko Ruuskanen- Parrukoski on kutsuttu ryhmän jäseneksi.. Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmän tehtävänä on: 1) edistää kansallista, alueellista ja paikallista tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittämistyötä m. yhteiskuntatakuun toteuttaminen 2) vahvistaa hallinnonalojen ja eri toimijoiden yhteistyötä 3) toimia Manner-Suomen ESR-ohjelman toimintalinja 3:n valtakunnallisen Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluihin -kehittämisohjelman ohjausryhmänä. Lue asettamiskirje:

5 Vapaaehtoistyöhön osallistuminen pysynyt ennallaan 2000-luvulla Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan vuonna 2009 vapaaehtoistyötä oli tehnyt 29 prosenttia 10 vuotta täyttäneestä väestöstä. Vapaaehtoistyöhön osallistuminen on kymmenen viime vuoden aikana pysynyt ennallaan koko väestön tasolla. Kuitenkin lasten ja nuorten osallistuminen vapaaehtoistyöhön on huomattavasti vähentynyt. Eniten vapaaehtoistyötä tehdään urheiluseuroissa ja liikuntakerhoissa. Lue lisää: 16_tie_001_fi.html?ad=notify Kansanopistojen järjestämää koulutusta Virtaa opetustyön arkeen Muurlan Opistolla Eväitä opetustyöhön, vuorovaikuttamiseen ja työhyvinvointiin!. Toteutus: Koulutuspäivien aikana hyödynnetään erilaisia osallistavia menetelmiä sekä työskentelytapoja. Tavoitteena on, että osallistuja saa uutta ajankohtaistietoa ja tutustuu uusiin menetelmiin työskentelyn kautta. Ohjelmassa on varattu aikaa verkostoitumiseen ja kokemusten vaihtoon. Lisäksi tutustumista mm. Muurlan kirkkoon ja Opiston yhteydessä olevan Kahvila- Galleria Pikku-Margaretan upeaan Leena Uutelan ikoninäyttelyyn. Ohjelma ja lisätiedot: Työn iloa ja imua: keittiö- ja siivoushenkilökunnan koulutus Karstulan Evankelisella Opistolla Koulutus on suunnattu kansanopistojen keittiö- ja siivoushenkilökunnalle. Kurssin hinta 95 eur/opetus ja ruokailut Opetus, ruokailut ja majoitus 2 hh 130 eur/hlö Opetus, ruokailu ja majoitus 1 hh 150 eur/hlö Ilmoittaudu koulutukseen mennessä sähköpostitse kansanopisto(ät)keokarstula.fi tai puhelimitse Ohjelma ja lisätiedot: Identiteter - nya perspektiv på integration i Norden; vilken roll kan folkhögskolan ta? , Nordiska folkhögskolan, Kungälv, Sverige Hur kan vi bidra till en ömsesidig (gjensidig) integrationsprocess? Hur kan kulturella identiteter berika och komplettera varandra? Hur når folkhögskolan dem vi är till för? Läs mera:

6 Suomalaisen keittiön 2000-luvun kekri Etelä-Pohjanmaan Opistolla Ajankohtaista antia ruokakulttuurien ja -käytänteiden kehittämiseen julkkiskokki Sami Garamin johdolla! Garam on julkaissut seitsemän keittokirjaa ja tehnyt useita tvsarjoja antaen suomalaisille vinkkejä käsintehdyn ruuan saloihin perehtymiseen. Kekri on suomalainen sadonkorjuun, työn ja ilon juhla. Se on irtiottoa arjesta, yhteisöllistä juhlimista, herkuttelua ja tarinoita. Tervetuloa oppimaan ja nauttimaan kekrikurssille! Kurssin hinta 160e (sisältää opetuksen ja perjantain buffetillallisen). Mahdollisuus myös edulliseen majoitukseen ja aamupalaan. Ohjelma ja lisätiedot: Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu erityisesti työnsä tai opintojensa vuoksi blogin perustamisesta ja pitämisestä kiinnostuneille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu lukupiiriharrastajille sekä kirjallisuusryhmien ja lukupiirien ohjaajille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: desta CIMO tiedottaa Osallisuutta edistämässä CIMO järjesti kesällä asiantuntijaseminaarin, jonka teemana oli tasavertainen osallistuminen EU-ohjelmissa. Osallistuvatko eri väestöryhmät yhtä aktiivisesti EUohjelmiin? Miten hyvin ohjelmilla tavoitetaan esimerkiksi vammaisia tai maahanmuuttajataustaisia ihmisiä? Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia kesäkuisessa seminaarissa, johon CIMO oli kutsunut osallistujia erityisryhmien kanssa toimivista oppilaitoksista ja organisaatioista. Tilaisuuden tarkoituksena oli vaihtaa tietoa ja kokemuksia osallisuuden tematiikasta, ideoida uusia toimintatapoja ja tarjota osallistujille mahdollisuuksia verkostoitua. Seminaarissa esitetyistä alustuksista, esimerkeistä ja keskusteluista löytyy tarkempaa tietoa osoitteessa: arissa_puitiin_osallistumisen_tematiikkaa_2 Seminaarin aineisto on osoitteessa: edistamassa_osallisuutta_eurooppalaisessa_yhteistyossa_8_6_2011_2 Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Hakuaika Belgiassa järjestettävään Grundtvig-kontaktiseminaariin on käynnistynyt:

7 Storytelling as a Tool for Adult Learning and Integration Alden Biesen, Bilzen, Belgia Seminaariin voivat hakea Grundtvig-oppimiskumppanuutta suunnittelevat organisaatiot. Hakuaika päättyy Katso lisätietoja kontaktiseminaareista osoitteesta: ajankohtaisia_kontaktiseminaareja Kontaktiseminaarit ovat oiva tilaisuus tutustua samasta teemasta kiinnostuneisiin kumppaneihin ja ideoida yhteistä hanketta. CIMO varaa kontaktiseminaareihin yleensä 1-3 paikkaa suomalaisille osallistujille ja myöntää näille valmistelevan vierailun apurahoja. Tuki kattaa pääosin osallistujan kohtuulliset matkakulut ja kontaktiseminaarimaksun. Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut Opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja. Opintovierailut tarjoavat koulutusalan asiantuntijoille eurooppalaisen keskustelufoorumin sekä mahdollisuuden tiedonvaihdolle. Vierailuapurahaa voivat hakea yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijat, jotka vastaavat koulutuksesta paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla (mm. rehtorit, koulutusalajohtajat, apulaisrehtorit, jne.). Hakuajat lukuvuoden opintovierailuille ovat: * (vierailut ajalla ) Tarjolla olevat opintovierailut on koottu vierailukatalogiin, joka löytyy Cedefopin verkkosivuilta: (oikeassa alareunassa list of study visits) Sähköinen hakulomake löytyy osoitteesta: Hakemus täytetään ja lähetetään sähköisesti. Hakemus tulee myös tulostaa ja lähettää postitse allekirjoitettuna CIMOon määräaikaan mennessä (postileima riittää). Vain sellaiset hakemukset, jotka on lähetetty sekä sähköisesti että postitse, arvioidaan. Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmat ohjeet hakemuksen lähettämiseen CIMOn verkkosivuilla: Järjestäjiä opintovierailuihin CIMO hakee järjestäjiä Suomessa lukuvuonna järjestettäviin EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailuihin. Onko organisaatiollasi ja alueellasi erityisosaamista tai kiinnostavia toimintamalleja koulutuksen alalla? Haluatko jakaa osaamistasi ja verkostoitua kansainvälisesti? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa foorumin keskustelulle, oppimiselle, keskinäiselle tiedonvaihdolle sekä verkostoitumiselle samasta aiheesta kiinnostuneiden eurooppalaisten koulutuksen asiantuntijoiden kanssa. Vierailun järjestäminen pähkinänkuoressa: -Vierailun järjestäjä suunnittelee vierailun sisällön ja vastaa käytännön järjestelyistä (tiedottaminen, vierailukohteiden sopiminen jne.). -Vierailun pituus on korkeintaan viikko (5 arkipäivää), osallistujia on noin

8 -Osallistujat saavat lähtömaastaan apurahan, joka kattaa matkat, majoituksen ja muita vierailusta aiheutuvia kuluja. -Vierailun voi toteuttaa välisenä aikana, oppilaitosten lomaaikoja lukuun ottamatta. -CIMO ohjaa ja tukee taloudellisesti vierailun järjestäjiä. Järjestäjänä voivat toimia esimerkiksi yksittäisten oppilaitosten edustajat, ryhmä paikkakunnan eri koulutuksen edustajia, opetusalan viranomaiset, järjestöt, elinkeinoelämän organisaatiot ja ammattikorkeakoulut. Vierailuehdotus jätetään täyttämällä vierailuehdotuslomake. Lomake ja muu materiaali löytyvät Opintovierailut-ohjelman verkkosivuilta: minen_suomessa/hakijalle Seuraava hakuaika opintovierailujärjestäjille päättyy Vierailuehdotukset osoitteeseen: studyvisits(ät)cimo.fi. Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa ylimääräinen hakukierros Ohjelman päämääränä on vahvistaa kieltenymmärrystä sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaisia kieliä, kulttuureita ja elinsuhteita kohtaan. Syksyllä 2011 järjestetään ylimääräinen hakukierros. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 15. lokakuuta Osallistuvia maita ovat Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi, itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti sekä saamelainen kielialue. Lisätietoja: Hakemukset tulee jättää sähköisesti ARS-järjestelmän kautta Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.2. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Oppimiskumppanuudet Workshopit Senioreiden vapaaehtoistyöhankkeet Asiantuntijavaihdot Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.5. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut 1.9. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Keskitettyjen hankkeiden (Grundtvig monenväliset hankkeet, verkostot ja täydentävät toimet) hakuaika päättyy Muista myös jäljellä olevat Grundtvig-ohjelman hakuajat 2011: Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut: jatkuva haku

9 Syksyn Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset Jyväskylässä ja Tampereella Syksyllä 2011 järjestetään kaksi sisällöltään samanlaista Kansalaisten Eurooppa - ohjelman hankekoulutusta, jotka on suunnattu erityisesti järjestöjen ja kuntien edustajille. Koulutuksen tavoitteena on tehdä ohjelma tutuksi ja auttaa osallistujia Kansalaisten Eurooppa -hankkeiden suunnittelussa ja tuen hakemisessa. Koulutus on valituille osallistujille ilmainen ja sisältää ruoat ja kahvit. Koulutukset pidetään Jyväskylässä ja Tampereella. Kouluttajina toimivat VTM Kati Mäkeläinen Citisense Oy:stä ja vastaava asiantuntija Mauri Uusilehto CIMOsta. Jyväskylän koulutukseen ilmoittautumisaika päättyy ! Koulutuksen lisätiedot ja sähköinen ilmoittautumislomake CIMOn verkkosivuilla: AF0DB3A45 Koulutusta ja tapahtumia Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanja 2011 Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjaa vietetään vuonna 2011 lokakuun ensimmäisellä viikolla ympäri maata. Tämän vuoden kampanja pohjautuu aiempien vuosien aikuisopiskelijan viikon kampanjan onnistuneisiin kokemuksiin. Lisätietoja: Erilaisen oppimisen hullut päivät Erilaisten oppijoiden liitto järjestää tiistaina Erilaisen oppimisen hullut päivät Helsingin Kaisaniemessä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Lisätietoa: Arvoseminaari Kansalaisopistojen liitto KoL järjestää Arvoseminaarin Helsingissä. Lue lisää: Ympäristökasvatuspäivät , Turku Lisätietoja: Avoimen yliopiston neuvottelupäivät Tampereella Tampereen yliopisto järjestää Avoimien yliopistojen valtakunnalliset neuvottelupäivät Päivien teemana on muutos. Neuvottelupäiville ovat tervetulleita myös yhteistyökumppaneidemme edustajat. Neuvottelupäivien ohjelman ja tietoa ilmoittautumisesta:

10 Verkkopedagogiikan haasteet erilaisten oppijoiden huomioon ottamisessa Hämeenlinnassa ERAKE-koulutusten sarjan viides, viimeinen koulutuspäivä, Verkkopedagogiikan haasteet erilaisten oppijoiden huomioimisessa järjestetään Hämeenlinnassa Koulutus välitetään eri kesäyliopistopaikkakunnille Adobe Connect (AC) - verkkokokousjärjestelmän kautta. Koulutus on suunnattu koko vapaan sivistystyön henkilöstölle. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta ja osallistujille maksutonta. Ilmoittautuminen mennessä ilmoittautumislomakkeella: puh tai Ohjelma: Uusiutuva koulu ja nuorisotyö Vanha Ortopedia, Volmari-Sali, Vaasankatu 2, Jyväskylä Seminaari pureutuu keskeisiin koulussa tehtävän nuorisotyön kehittämisen kysymyksiin: Millainen on tulevaisuuden koulu? Keitä siellä opiskelee ja työskentelee? Kuinka tulevaisuuden koulussa jaetaan asiantuntemusta ja rakennetaan monialaisesti yhteisöllisyyttä, tuetaan lasten ja nuorten kasvua aktiiviseksi kansalaiseksi? Mitä on nuorisotyön osaaminen tulevaisuuden koulussa? Tilaisuus on tarkoitettu lasten ja nuorten kanssa työskenteleville nuoriso-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisille, johtaville viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK), Keski-Suomen Opisto, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjanmaan ELY-keskus. Ohjelma ja lisätietoja: Kasvatustieteen päivät Joensuussa Lisätietoja: Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen Helsingissä Lisätietoja: Erilliset opettajan pedagogiset opinnot maahanmuuttajataustaisille opetus- ja ohjaustyössä toimiville ja näihin tehtäviin suuntautuville (60 op) Koulutuksen järjestää Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta. Opinnot alkavat tammikuussa 2012 ja päättyvät kevätlukukaudella Haku päättyy klo Tietoa opinnoista, valintaperusteet ja hakulomake ohjeineen ovat saatavilla osoitteesta Opinnot toteutetaan lähi-, etä- sekä verkko-opintoina ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opinnot soveltuvat hyvin myös Opetushallituksen opettajan pedagogisten opintojen rinnastuspäätöksessä mainittavan 15 op:n suorittamiseen (yhden lukukauden opetusharjoittelu ja siihen liittyvät opinnot).

11 Opiskelu on maksutonta. Hakuun liittyvät tiedustelut: Heli Pullo, heli.pullo(ät)utu.fi, Pohjoismainen ilmastopäivä Lisätietoja: Vapaan sivistystyön pohjoismainen tutkijatapaaminen , Helsinki Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen , Helsinki Lisätietoja: Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Sivistyminen Sivistystarve, -pedagogiikka ja -politiikka pohjoismaisessa kansansivistystraditiossa Seppo Niemelän väitöstutkimus luo pohjan keskustelulle vapaan sivistystyön kehittämisen, arvioimisen ja rahoittamisen painopisteistä. Samalla se palvelee johdatuksena kansanopiston, opintopiirin ja sivistävän kansalaisjärjestön alkuintentioihin. Julkaisijat: Kansanvalistusseura ja Snellman-instituutti Lisätietoja: Ympäristötilasto tuore katsaus ympäristöön Ekologisesti kestävä kehitys on haaste yhteiskunnalle. Perheiden arkipäivässä se merkitsee monenlaisia eettisiä ja taloudellisia valintoja, yrityksissä uusia prosessiteknisiä ratkaisuja ja logistisia muutoksia. Ne vaativat päätöksiä, joihin on vaikea löytää tietoja. Tilastokeskuksen Ympäristötilasto Vuosikirja sisältää runsaasti tietoa keskeisistä ympäristöaiheista - aikasarjoina, kuvioina ja teksteinä. Kirja tarjoaa luotettaviin lähteisiin ja tuoreimpiin aineistoihin perustuvat tiedot Suomesta ja vertailutiedot maailmalta. Tilaukset: sähköpostilla myynt(ät)tilastokeskus.fi tai puhelimitse (09) Ympäristötilasto Vuosikirja cd-rom 216 sivua, kaksikielinen (suomi-englanti), hinta 55 euroa/kpl (toimitusmaksu 6.50 euroa), kestotilauksesta ei toimitusmaksua, tuotenumero 3442, ISBN Mukavaa alkanutta lokakuuta! Sari Virtanen tiedottaja, (09) ,

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät.

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät. Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet ja kohderyhmät Tavoitteena vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.10.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.10.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.10.2011 Sisältö: -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous 26.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Kansanopistokokouksen kulttuurikierros

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 12.1.2011 Sisältö: -Suunnittelija Tytti Pantsar palannut -Kansanopistojen rehtorikokous 17.3.2011, Helsinki -Sosiaalinen media ja kansanopistomarkkinointi -koulutus

Lisätiedot

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO

GRUNDTVIG. EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma. Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010. Eija Wilen, CIMO GRUNDTVIG EU:n aikuiskoulutuksen ohjelma Kansainvälinen rahoitus kulttuuriperintöhankkeille Helsinki 28.5.2010 Eija Wilen, CIMO Ohjelman tavoitteet kehittää aikuiskoulutuksen eurooppalaista yhteistyötä

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO

Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus. Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Opettajien ja opiskelijoiden kansainvälinen liikkuvuus Kansainvälisyyspäivä kansanopistoille 20.11.2008 Helsinki Eija Wilen, CIMO Grundtvig -liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011. Ajankohtaista kansanopistoasiaa AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.6.2011 Sisältö: -Kansanopistopäivät 2011 Karstulan Ev. opistolla -Kansanopistokokous 25.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus. www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus. www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org Nordplus Puiteohjelma 2008-2011 Nordplus Aikuiskoulutus www.cimo.fi/nordplus www.nordplusonline.org Nordplus Puiteohjelman päämäärät Edistää pohjoismaisia kieliä ja kulttuuria sekä pohjoismais-balttilaista

Lisätiedot

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011

Nordplus Voksen. Nordplus. Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 2008-2011 Nordplus Pohjoismaiden ministerineuvoston Puiteohjelma koulutuksen alalla 28-211 1 Nordplus puiteohjelma 28-211 Tukee koulutuksen yhteistyötä pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken Tarkoituksena on vahvistaa

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ 2010-2013 Jyväskylä 27.1.2011 Helena Kasurinen Elinikäinen ohjaus Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Mikä on keskeistä, mihin pyritään? Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden

Lisätiedot

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012

Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö. Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig-ohjelma, Senioreiden vapaaehtoistyö Hakijainfo 15.2.2012 Grundtvig Senior Volunteering project Tarkoituksena: Tarjota senioreille uusia vaihtoehtoja aktiiviseen elämään ja yhteiskunnalliseen

Lisätiedot

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus

Nordplus ohjelma. Nordplus Aikuiskoulutus Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää 40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää Työryhmä 6. Aikuisohjauksella tukea elinikäiseen opiskeluun ja työurien pidentämiseen 23.3.2012 1 Työryhmän ohjelma 9.00 Avaus 9.10 Opin ovista

Lisätiedot

Nuorisotakuu Pasi Rentola

Nuorisotakuu Pasi Rentola Nuorisotakuu 3.9.2013 Pasi Rentola Hallitusohjelma: Jokaiselle alle 25 -vuotiaalle nuorelle ja alle 30 vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012

Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Yhteishaun ulkopuolinen muu perusopetuksen jälkeinen koulutus mukaan uuteen kansalliseen hakupalveluun ALPE 2 työpaja 18.10.2012 Opetushallitus / ALPE-tiimi Päivän ohjelma 9:30-10:00 Aamukahvi 10:00-10:15

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen työryhmän linjaukset ja Oppijan verkkopalvelu-uudistuksen tilanne. Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansallinen foorumi

Elinikäisen ohjauksen työryhmän linjaukset ja Oppijan verkkopalvelu-uudistuksen tilanne. Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansallinen foorumi Elinikäisen ohjauksen työryhmän linjaukset ja Oppijan verkkopalvelu-uudistuksen tilanne Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansallinen foorumi Laila Puranen 20.4.2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti 1.9.2010

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.7.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.7.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 7.7.2011 Sisältö: -Kansanopistopäivät 2011 Karstulan Ev. Opistolla -Kansanopistokokous 25. 26.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia

Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia Pertti Pitkänen 30.3.2011 Osaamisen ja sivistyksen asialla KEHO: Toteutuneet muutokset - Lain tarkoitus ja tavoitteet sekä lain piiriin kuuluva

Lisätiedot

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI 19.- 20.4.2012 Helsinki, Hilton Strand Tilaisuuden avaus Aulis Pitkälä Pääjohtaja Oppilaan- ja opinto-ohjaus elinikäisen oppimisen tukena Oppilaan- ja

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Katsaus opetuksen lainsäädäntöön ja tulevaan tavoitteena hyvinvointi ja osallisuus Ammatillisen peruskoulutuksen lainsäädäntömuutokset

Katsaus opetuksen lainsäädäntöön ja tulevaan tavoitteena hyvinvointi ja osallisuus Ammatillisen peruskoulutuksen lainsäädäntömuutokset Katsaus opetuksen lainsäädäntöön ja tulevaan tavoitteena hyvinvointi ja osallisuus Ammatillisen peruskoulutuksen lainsäädäntömuutokset 24.3.2015 VAMPO seurannan seminaari Anne Mårtensson VAMPO toimenpiteet

Lisätiedot

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle. Tavoitteet. Kohderyhmät

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle. Tavoitteet. Kohderyhmät Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet Vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen välillä Pohjoismaissa ja

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillinen koulutus: Hallitusohjelman ja KESU-luonnoksen painopisteet Koulutustakuu osana yhteiskuntatakuuta

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Kaakkois-Suomen ELO -verkosto järjestää Kymenlaakson toisen Hyvät käytännöt -kiertueen tilaisuuden 29.10.2014 Ohjaus työelämään

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS 2011 Krisse Sulonen ja Minna Taivassalo-Salkosuo Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen -yksikkö Opetushallitus RAHOITUSKEHYKSET 2011 RAHOITUSALUE VASTUUVIRANOMAINEN

Lisätiedot

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Erasmus Korkea-asteen koulutus n. 45 % Leonardo da Vinci

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN Tiedotustilaisuus, Helsinki 7.9.2009 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa: verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Maahanmuuton vastuukorkeakoulutoiminta. Korkeakoulujen kv-kevätpäivät Kaisu Piiroinen

Maahanmuuton vastuukorkeakoulutoiminta. Korkeakoulujen kv-kevätpäivät Kaisu Piiroinen Maahanmuuton vastuukorkeakoulutoiminta Korkeakoulujen kv-kevätpäivät 10.5.2017 Kaisu Piiroinen 1 2 3 4 http://uutismaailma.com/wpcontent/uploads/2016/03/vok-raportti_21.03.2016.pdf 5 Turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Oppilaan ohjauksen hankkeen koordinaattoritapaaminen 19.8.2009 Opetusneuvos Irmeli Halinen Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa

Lisätiedot

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO. ECVET ja Erasmus+ ECVET ja Erasmus+ Mika Saarinen CIMO Ammatillinen koulutus Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutuspolitiikan yksikkö Johtaja Kirsi Kangaspunta 14.3.2013 Aikuiskoulutuksen budjettimuutokset Määrärahan muutokset kehyskaudella 2013-2016 verrattuna vuoteen

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Nuove-projektin päätöstilaisuus

Nuove-projektin päätöstilaisuus Nuove-projektin päätöstilaisuus 30.11.2011 Teija Felt Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012 Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu Pääministeri Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja

Lisätiedot

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE Aikuisten ohjaus ja neuvontatyö, 30 op ERKKERI on aikuisten ohjaus- ja neuvontatyötä tekevän henkilöstön ohjausosaamista sekä moniammatillista verkostotyötä

Lisätiedot

KOULUN JA OPPILAITOKSEN PEDAGOGINEN JOHTAMINEN

KOULUN JA OPPILAITOKSEN PEDAGOGINEN JOHTAMINEN KUTSU PU879 B Etelä-Suomi 6.5.2013 Hyvinvointi ja peruspalvelut -yksikkö Opetus ja kasvatus -tulosryhmä Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen lääninhallituksen järjestämään koulutukseen 1.10. 2.10.2013

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI KUTSU ESAVI/3008/2014 Etelä-Suomi 19.3.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011, Nordplus Aikuiskoulutus Uusi ohjelma 2012- www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Puiteohjelma 2008-2011, Nordplus Aikuiskoulutus Uusi ohjelma 2012- www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Puiteohjelma 2008-2011, Nordplus Aikuiskoulutus Uusi ohjelma 2012- www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Puiteohjelma - rakenne Puiteohjelma koostuu neljästä alaohjelmasta:

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Kai Koivumäki 1 Osaamistalkoot Valtioneuvoston tulevaisuuskatsaukset pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle: TEM Haasteista mahdollisuuksia > työllisyysaste

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Lokakuu 2016 Koonnut Irma Kettunen

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Lokakuu 2016 Koonnut Irma Kettunen VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA Lokakuu 216 Koonnut Irma Kettunen Sisällys 1. Opiskelu peruskoulussa... 3 2. Opiskelu lukiossa... 4 3. Opiskelu ammattioppilaitoksessa ja ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

TSL:n strategia vuosille

TSL:n strategia vuosille TSL:n strategia vuosille 2011 2015 PERUSTEHTÄVÄ TSL on kaksikielinen sivistysjärjestö, jonka perustehtävänä on edistää demokratiaa, yhteiskunnallista ja sivistyksellistä tasa-arvoa sekä suvaitsevaisuutta

Lisätiedot

kouluyhteisössä Helsinki 24.- 25.11.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla

kouluyhteisössä Helsinki 24.- 25.11.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä Helsinki 24.- 25.11.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Osaamisen ja sivistyksen asialla Euroopan unionissa vietetään vuonna 2008 Euroopan kulttuurienvälisen

Lisätiedot

Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy. Amiskiertue 2017

Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy. Amiskiertue 2017 Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy Amiskiertue 2017 Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy Asiakaslähtöinen ammatillinen koulutus joustava hakeutuminen ja koulutukseen pääsy Hakeutuminen ja

Lisätiedot

Uudistunut nuorisolaki

Uudistunut nuorisolaki Uudistunut nuorisolaki 23.5.2017 Kouvola Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Nuorisolaki 1285/2016 Lain rakenne Luku 1 Yleiset säännökset sisältää pykälät 1-3 Luku 2 Valtion nuorisotyö ja politiikka

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 11.12.2012 Oppijan seminaari, Finlandia-talo

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 11.12.2012 Oppijan seminaari, Finlandia-talo Katariina Männikkö Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 11.12.2012 Oppijan seminaari, Finlandia-talo Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen Mitä on perusopetuksen jälkeinen koulutus?

Lisätiedot

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakumenettely

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakumenettely Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakumenettely 25.11.2013 Katariina Männikkö Oppijan verkkopalvelut Todennetun osaamisen rekisteri Ilmoittautuminen ja haku esi- ja perusopetukseen Haku

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen strategia Järvenpää

Elinikäisen ohjauksen strategia Järvenpää Elinikäisen ohjauksen strategia Järvenpää 13.10.2011 Markku Liljeström SAK 13.10..2011/MLI/SAK 1 Elinikäisen ohjauksen kehittämistarve Elinikäisen oppimisen neuvosto esitti 2010, että TEM ja OKM ryhtyvät

Lisätiedot

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien

EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien EU:n koulutus- ja nuorisoohjelmien uusi sukupolvi 15.11.2012 Mikko Nupponen CIMO 2/2009 EU-ohjelmat ja Suomi 3/2010 Tilastoja 2011 Elinikäisen oppimisen ohjelma: 14 000 liikkuvuusjaksoa rahoitettiin Nuorisotoimintaohjelma

Lisätiedot

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lappi KUTSU Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lapin nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2015 (NUPO) -projekti kutsuu kuntien opetus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveystoimen

Lisätiedot

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Hallitusneuvos Marja-Riitta Pönkä Aikuiskoulutuspolitiikan yksikön toimiala Aikuiskoulutuspolitiikka

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE)

KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) ELINIKÄINEN OPPIMINEN JA OHJAUS KAAKKOIS-SUOMEN ELO - TILAISUUDET SYKSY 2015 (KOOSTE) VARAATHAN KALENTERIISI AJANKOHDAT! OHJELMAT SAA MYÖHEMMIN. 20.8.2015 YHTEISTYÖSSÄ ASIAKKAAN PARHAAKSI! Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2006 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä työkaluja OPStuki 2016 -koulutuksesta! OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija

Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Erasmus+ Luova Eurooppa Kansalaisten Eurooppa 2014-2020 Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija 19.5.2014 Erasmus+ panostaa koulutukseen, nuorisoon sekä urheiluun ja liikuntaan Erasmus+ -ohjelmabudjetti

Lisätiedot

Outi Kivipelto. Oppijan verkkopalvelu 7.11.2012

Outi Kivipelto. Oppijan verkkopalvelu 7.11.2012 Outi Kivipelto Oppijan verkkopalvelu 7.11.2012 Oppijan palvelut Oppijan verkkopalvelun esittelyvideo http://www.youtube.com/watch?v=yjfkp9xl8cq Oppijan verkkopalvelu tukee elinikäistä oppimista Oppijan

Lisätiedot

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH Opintopolku hakeutujan palvelut Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari 17.02.2012 Satu Meriluoto / OPH SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut (OKM) Oppijan keskitetyt palvelut OPH Oppijan

Lisätiedot

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Aulis Pitkälä Opetushallituksen pääjohtaja IX Valtakunnalliset lukiopäivät 12.11. 13.11.2013 Helsinki, Finlandia-talo Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen Ohjaus yrittäjyyteen 27.10.2015 Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Ohjaus yrittäjyyteen tilaisuuden teemana TYÖELÄMÄTAIDOT JA YRITTÄJYYS Oivallinen mahdollisuus

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä?

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä? KUTSU ESAVI/7295/2014 Etelä-Suomi 13.8.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 29. 30.9. 2014 klo 9.00

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-workshopit 2012 Hakuneuvonta järjestäjille 25.1.2012 Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-ohjelmassa erityistavoitteena vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen kehittää

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Tilaisuuden avaus VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 7.12.2015, Helsinki, Messukeskus Pääjohtaja Aulis Pitkälä Digitaalisen oppimisen ja pedagogiikan nykytila - vahvuuksia ja kehittämiskohteita

Lisätiedot

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 11.4.2012 Korkeatasoinen lukiokoulutus kattavasti koko maassa nuoren ulottuvilla. 2 11.4.2012 Tuula Haatainen Lukio tai ammatillinen

Lisätiedot

Haku lukioiden kehittämisverkostoon

Haku lukioiden kehittämisverkostoon Haku lukioiden kehittämisverkostoon Hakuaika 17.3.2016 klo 12.00 21.4.2016 klo 16.15 Hakemusta on mahdollista muokata hakuajan loppuun asti. Hakemukset käsitellään hakuajan jälkeen. 1. PERUSTIEDOT Hakija

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Yhteiskuntatakuu OKM:n toimiala. Kirsi Kangaspunta johtaja

Yhteiskuntatakuu OKM:n toimiala. Kirsi Kangaspunta johtaja Yhteiskuntatakuu OKM:n toimiala Kirsi Kangaspunta johtaja Koulutustasotavoitteet Maailman osaavimmaksi kansaksi vuoteen 2020 mennessä Väestön koulutustaso vuonna 2020 perusasteen jälkeinen tutkinto 88%

Lisätiedot

OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA

OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA OPIN OVI Lappeenranta 10.5.2012 KAAKKOIS-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA

Lisätiedot

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen valtionavustushankkeiden työstö- ja kehittämisseminaari Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

OHJAUKSEN PALVELUIDEN HAKEMINEN MITÄ UUTTA TARJOAA NUOVE-HANKE. Helsinki 20.4.2011 Helena Kasurinen helena.kasurinen@tem.fi

OHJAUKSEN PALVELUIDEN HAKEMINEN MITÄ UUTTA TARJOAA NUOVE-HANKE. Helsinki 20.4.2011 Helena Kasurinen helena.kasurinen@tem.fi OHJAUKSEN PALVELUIDEN HAKEMINEN MITÄ UUTTA TARJOAA NUOVE-HANKE Helsinki 20.4.2011 Helena Kasurinen helena.kasurinen@tem.fi Tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut (Kasurinen 2011) ennakointitieto koulutustieto

Lisätiedot