AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa -Koulutuksen kustannukset -Nuoret osaaviksi ja työelämään -Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma lausunnolle -Vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittäminen -OECD-raportti: Suomalaiset suorittavat toisen asteen tutkinnon samassa ajassa kuin OECD:ssä keskimäärin -Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma lausunnolle -Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmä nimetty -Vapaaehtoistyöhön osallistuminen pysynyt ennallaan 2000-luvulla -Virtaa opetustyön arkeen Muurlan Opistolla -Työn iloa ja imua: keittiö- ja siivoushenkilökunnan koulutus Karstulan Evankelisella Opistolla -Identiteter - nya perspektiv på integration i Norden; vilken roll kan folkhögskolan ta? , Nordiska folkhögskolan, Kungälv, Sverige -Suomalaisen keittiön 2000-luvun kekri Etelä-Pohjanmaan Opistolla -Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla -Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla -CIMO: Osallisuutta edistämässä -aineistot -Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut -Järjestäjiä opintovierailuihin -Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa ylimääräinen hakukierros -Elinikäisen oppimisen ohjelman ehdotuspyyntö vuodelle 2012 on julkaistu -Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa -Syksyn Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset Jyväskylässä ja Tampereella -Koulutusta ja tapahtumia -Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Ajankohtaista Suomen Kansanopistoyhdistyksestä Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä Tervetuloa Vanhalle Ylioppilastalolle tiistaina klo 10 18! Tiedossa on tuhtia asiaa oppimisesta ja erilaisista uravaihtoehdoista, kipakoita keskusteluja ja hersyvää viihdettä. Tapahtuman juontavat Mia Halonen ja Petri Liski, ja päivän mittaan ohjelmassa on luvassa muun muassa:

2 Opetusministeri Gustafsson palkitsee vuoden oppijan, oppimismyönteisen työyhteisön ja innostavan ohjaajan Tony Dunderfelt vetää keskustelun rohkeudesta työelämässä ja siitä, kuinka selvitä potkuista eteenpäin Arno Kotro vetää keskustelun yrittäjyydestä. Aku Louhimiehen haastattelu. Kirjailijavieraana kuullaan Essi Tammimaan ajatuksiaan oppimisesta. Kuumia sambarytmejä ja loistavia tanssiesityksiä. Yleisölle on tapahtumaan vapaa pääsy. Katso tarkempi ohjelma: ja navigoi paikalle. Lämpimästi tervetuloa! Kansanopistoyhdistys on mukana Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön osastolla muiden järjestöjen kanssa. Katso yhteinen sivu: Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous kello alkaen Seurakuntaopistolla Järvenpäässä Suomen Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous järjestetään Kansanopistokokouksen yhteydessä Seurakuntaopistolla Järvenpäässä. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Seuraavat hallituksen jäsenet ovat erovuorossa: rehtori Helena Ahonen, Koulutuskeskus Agricola, pedagoginen rehtori Juha Kaivola, Turun kr. opisto, rehtori Aki Ojakangas, Metallityöväen Murikkaopisto ja rektor Kerstin Romberg, Västra Nylands folkhögskola. Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa Teemana päivillä kolikon kaksi puolta: koulutuksen kannattavuus ja laatu. Ohjelmassa tarkastellaan kansanopistokoulutuksen hinnan muodostumista ja kannattavuutta kustannuslaskennan näkökulmasta sekä lähestytään kansanopistokoulutuksen ominaislaatua tarkastelemalla laadukasta koulutusta ja sen edellyttämiä panostuksia. Asioita taustoitetaan Opetushallituksen edustajien puheenvuorossa suoritteiden keruun, tilastojen sekä opistojen eri koulutuksia koskevan kustannuslaskennan näkökulmasta. Lisäksi syvennytään Sivistystyönantajien edustajien johdattelemina opetushenkilöstön työaikajärjestelmään liittyviin asioihin sekä muihin ajankohtaiskysymyksiin. Talouspäivät on tällä kerralla suunnattu sekä opistojen taloushallintohenkilöstölle että koulutusta suunnitteleville, koska opistojen koulutuksia rakennettaessa koulutuksen suunnittelu ja sen kannattavuus liittyvät keskeisellä tavalla toisiinsa. Molemmille henkilöstöryhmille on luvassa myös omaa ohjelmaa. Päivien ohjelma valmistuu lähiaikoina ja lisätietoa saa yhdistyksen kotisivuilta ja ajankohtaistiedotteissa. Lisätiedot: (09) tai Merkitse ajankohta jo nyt muistiin kalenteriisi. Lisätietoja tulee myöhemmin yhdistyksen tiedotteissa ja kotisivuilla. Työväen Akatemian kotisivut:

3 Muuta ajankohtaista Koulutuksen kustannukset Opetushallitus on koonnut tiedot lukiokoulutuksen, ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen, oppisopimuskoulutuksen, ammattikorkeakoulujen, vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen sekä museoiden, teattereiden ja orkestereiden kustannuksista vuodelta Lue lisää: Nuoret osaaviksi ja työelämään Hallitusohjelman mukaisesti nuorten yhteiskuntatakuu toteutetaan niin, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle voidaan tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Tämän toteuttamiseksi työministeri Lauri Ihalainen asetti työryhmän valmistelemaan esitykset siten, että nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen aloitetaan vuonna 2012 ja se saatetaan voimaan täysimääräisesti vuoden 2013 alusta. Lue tiedotteet: fi ja Lue myös verkkolehti Sivistyksen uutinen: Tällä viikolla ilmestyvästä Kansanopisto-lehden numerosta 4 voit lukea Suomen Kansanopistoyhdistyksen ehdotuksen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja yhteiskuntatakuun tehostamiseksi. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma lausunnolle Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti syyskuun puolivälissä lausunnolle luonnoksen vuosia koskevaksi koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaksi. Kehittämissuunnitelma toimii hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelmana. Tavoitteena on, että valtioneuvosto käsittelee ja päättää kehittämissuunnitelmasta joulukuussa Lue lisää: Vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittäminen Opetusministeriö asetti vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittämishankkeen ajalle Kehittämishankkeen tehtävänä oli vapaan sivistystyön kehittämisohjelman toimeenpanosuunnitelman pohjalta selvittää vapaan sivistystyön rahoituksen, ohjauksen, seurannan ja kehittämisen edellyttämät tietotarpeet. Lisäksi tuli tehdä esitys tilasto- ja tietopohjan sisältöjen ja tiedonkeruun kehittämisestä sekä selvittää esityksen kustannusvaikutukset. Kehittämisryhmä aloitti työskentelynsä kartoittamalla nykyiset vapaata sivistystyötä koskevat valtakunnalliset sekä järjestöjen ja oppilaitosten itsensä suorittamat tiedonkeruut. Lisäksi selvitettiin järjestöjen ja oppilaitosten käyttämät tiedon- ja

4 laadunhallintajärjestelmät. Nykytilaa koskevan selvitystyön jälkeen kehittämisryhmä linjasi, että laatua ja vaikuttavuutta koskevan tietopohjan parantaminen on keskeinen tilasto- ja tietopohjan sisältöjen kehittämisalue. Loppuraportti löytyy OKM:n sivuilta: i Lue myös verkkolehti Sivistyksen artikkeli: OECD-raportti: Suomalaiset suorittavat toisen asteen tutkinnon samassa ajassa kuin OECD:ssä keskimäärin OECD on julkistanut koulutusjärjestelmiä vertailevan vuosijulkaisunsa Education at a Glance (EAG). Julkaisu kertoo OECD:n jäsenmaiden koulutuksen tilasta ja kehityksestä pääosin vuodelta Julkaisussa on myös paljon koulutuksen kehitystä kuvaavaa tietoa aina vuodesta 1995 alkaen. Education at a Glance 2011:ssa esitellään ensi kertaa tietoa toisen asteen tutkinnon (lukio ja ammatillinen koulutus) suorittamisesta. Tavoiteajassa eli kolmessa vuodessa toiseen asteen tutkinnon suorittaneiden osuus Suomessa vuonna 2002 opintonsa aloittaneilla oli 69 prosenttia eli suurin piirtein OECD-maiden keskitasoa. OECDmaissa keskimäärin opinnot läpäisi 68 prosenttia aloittaneista. Lue lisää: Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma lausunnolle Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt lausunnolle myös luonnoksen vuosia koskevasta lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmasta. Saadun palautteen pohjalta ohjelman valmistelua jatketaan loka-marraskuun aikana. Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä kehittämissuunnitelma joulukuussa Lue lisää: Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmä nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat asettaneet elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmän, jonka toimikausi on Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön puheenjohtaja Pirkko Ruuskanen- Parrukoski on kutsuttu ryhmän jäseneksi.. Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmän tehtävänä on: 1) edistää kansallista, alueellista ja paikallista tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittämistyötä m. yhteiskuntatakuun toteuttaminen 2) vahvistaa hallinnonalojen ja eri toimijoiden yhteistyötä 3) toimia Manner-Suomen ESR-ohjelman toimintalinja 3:n valtakunnallisen Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluihin -kehittämisohjelman ohjausryhmänä. Lue asettamiskirje:

5 Vapaaehtoistyöhön osallistuminen pysynyt ennallaan 2000-luvulla Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan vuonna 2009 vapaaehtoistyötä oli tehnyt 29 prosenttia 10 vuotta täyttäneestä väestöstä. Vapaaehtoistyöhön osallistuminen on kymmenen viime vuoden aikana pysynyt ennallaan koko väestön tasolla. Kuitenkin lasten ja nuorten osallistuminen vapaaehtoistyöhön on huomattavasti vähentynyt. Eniten vapaaehtoistyötä tehdään urheiluseuroissa ja liikuntakerhoissa. Lue lisää: 16_tie_001_fi.html?ad=notify Kansanopistojen järjestämää koulutusta Virtaa opetustyön arkeen Muurlan Opistolla Eväitä opetustyöhön, vuorovaikuttamiseen ja työhyvinvointiin!. Toteutus: Koulutuspäivien aikana hyödynnetään erilaisia osallistavia menetelmiä sekä työskentelytapoja. Tavoitteena on, että osallistuja saa uutta ajankohtaistietoa ja tutustuu uusiin menetelmiin työskentelyn kautta. Ohjelmassa on varattu aikaa verkostoitumiseen ja kokemusten vaihtoon. Lisäksi tutustumista mm. Muurlan kirkkoon ja Opiston yhteydessä olevan Kahvila- Galleria Pikku-Margaretan upeaan Leena Uutelan ikoninäyttelyyn. Ohjelma ja lisätiedot: Työn iloa ja imua: keittiö- ja siivoushenkilökunnan koulutus Karstulan Evankelisella Opistolla Koulutus on suunnattu kansanopistojen keittiö- ja siivoushenkilökunnalle. Kurssin hinta 95 eur/opetus ja ruokailut Opetus, ruokailut ja majoitus 2 hh 130 eur/hlö Opetus, ruokailu ja majoitus 1 hh 150 eur/hlö Ilmoittaudu koulutukseen mennessä sähköpostitse kansanopisto(ät)keokarstula.fi tai puhelimitse Ohjelma ja lisätiedot: Identiteter - nya perspektiv på integration i Norden; vilken roll kan folkhögskolan ta? , Nordiska folkhögskolan, Kungälv, Sverige Hur kan vi bidra till en ömsesidig (gjensidig) integrationsprocess? Hur kan kulturella identiteter berika och komplettera varandra? Hur når folkhögskolan dem vi är till för? Läs mera:

6 Suomalaisen keittiön 2000-luvun kekri Etelä-Pohjanmaan Opistolla Ajankohtaista antia ruokakulttuurien ja -käytänteiden kehittämiseen julkkiskokki Sami Garamin johdolla! Garam on julkaissut seitsemän keittokirjaa ja tehnyt useita tvsarjoja antaen suomalaisille vinkkejä käsintehdyn ruuan saloihin perehtymiseen. Kekri on suomalainen sadonkorjuun, työn ja ilon juhla. Se on irtiottoa arjesta, yhteisöllistä juhlimista, herkuttelua ja tarinoita. Tervetuloa oppimaan ja nauttimaan kekrikurssille! Kurssin hinta 160e (sisältää opetuksen ja perjantain buffetillallisen). Mahdollisuus myös edulliseen majoitukseen ja aamupalaan. Ohjelma ja lisätiedot: Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu erityisesti työnsä tai opintojensa vuoksi blogin perustamisesta ja pitämisestä kiinnostuneille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu lukupiiriharrastajille sekä kirjallisuusryhmien ja lukupiirien ohjaajille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: desta CIMO tiedottaa Osallisuutta edistämässä CIMO järjesti kesällä asiantuntijaseminaarin, jonka teemana oli tasavertainen osallistuminen EU-ohjelmissa. Osallistuvatko eri väestöryhmät yhtä aktiivisesti EUohjelmiin? Miten hyvin ohjelmilla tavoitetaan esimerkiksi vammaisia tai maahanmuuttajataustaisia ihmisiä? Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia kesäkuisessa seminaarissa, johon CIMO oli kutsunut osallistujia erityisryhmien kanssa toimivista oppilaitoksista ja organisaatioista. Tilaisuuden tarkoituksena oli vaihtaa tietoa ja kokemuksia osallisuuden tematiikasta, ideoida uusia toimintatapoja ja tarjota osallistujille mahdollisuuksia verkostoitua. Seminaarissa esitetyistä alustuksista, esimerkeistä ja keskusteluista löytyy tarkempaa tietoa osoitteessa: arissa_puitiin_osallistumisen_tematiikkaa_2 Seminaarin aineisto on osoitteessa: edistamassa_osallisuutta_eurooppalaisessa_yhteistyossa_8_6_2011_2 Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Hakuaika Belgiassa järjestettävään Grundtvig-kontaktiseminaariin on käynnistynyt:

7 Storytelling as a Tool for Adult Learning and Integration Alden Biesen, Bilzen, Belgia Seminaariin voivat hakea Grundtvig-oppimiskumppanuutta suunnittelevat organisaatiot. Hakuaika päättyy Katso lisätietoja kontaktiseminaareista osoitteesta: ajankohtaisia_kontaktiseminaareja Kontaktiseminaarit ovat oiva tilaisuus tutustua samasta teemasta kiinnostuneisiin kumppaneihin ja ideoida yhteistä hanketta. CIMO varaa kontaktiseminaareihin yleensä 1-3 paikkaa suomalaisille osallistujille ja myöntää näille valmistelevan vierailun apurahoja. Tuki kattaa pääosin osallistujan kohtuulliset matkakulut ja kontaktiseminaarimaksun. Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut Opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja. Opintovierailut tarjoavat koulutusalan asiantuntijoille eurooppalaisen keskustelufoorumin sekä mahdollisuuden tiedonvaihdolle. Vierailuapurahaa voivat hakea yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijat, jotka vastaavat koulutuksesta paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla (mm. rehtorit, koulutusalajohtajat, apulaisrehtorit, jne.). Hakuajat lukuvuoden opintovierailuille ovat: * (vierailut ajalla ) Tarjolla olevat opintovierailut on koottu vierailukatalogiin, joka löytyy Cedefopin verkkosivuilta: (oikeassa alareunassa list of study visits) Sähköinen hakulomake löytyy osoitteesta: Hakemus täytetään ja lähetetään sähköisesti. Hakemus tulee myös tulostaa ja lähettää postitse allekirjoitettuna CIMOon määräaikaan mennessä (postileima riittää). Vain sellaiset hakemukset, jotka on lähetetty sekä sähköisesti että postitse, arvioidaan. Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmat ohjeet hakemuksen lähettämiseen CIMOn verkkosivuilla: Järjestäjiä opintovierailuihin CIMO hakee järjestäjiä Suomessa lukuvuonna järjestettäviin EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailuihin. Onko organisaatiollasi ja alueellasi erityisosaamista tai kiinnostavia toimintamalleja koulutuksen alalla? Haluatko jakaa osaamistasi ja verkostoitua kansainvälisesti? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa foorumin keskustelulle, oppimiselle, keskinäiselle tiedonvaihdolle sekä verkostoitumiselle samasta aiheesta kiinnostuneiden eurooppalaisten koulutuksen asiantuntijoiden kanssa. Vierailun järjestäminen pähkinänkuoressa: -Vierailun järjestäjä suunnittelee vierailun sisällön ja vastaa käytännön järjestelyistä (tiedottaminen, vierailukohteiden sopiminen jne.). -Vierailun pituus on korkeintaan viikko (5 arkipäivää), osallistujia on noin

8 -Osallistujat saavat lähtömaastaan apurahan, joka kattaa matkat, majoituksen ja muita vierailusta aiheutuvia kuluja. -Vierailun voi toteuttaa välisenä aikana, oppilaitosten lomaaikoja lukuun ottamatta. -CIMO ohjaa ja tukee taloudellisesti vierailun järjestäjiä. Järjestäjänä voivat toimia esimerkiksi yksittäisten oppilaitosten edustajat, ryhmä paikkakunnan eri koulutuksen edustajia, opetusalan viranomaiset, järjestöt, elinkeinoelämän organisaatiot ja ammattikorkeakoulut. Vierailuehdotus jätetään täyttämällä vierailuehdotuslomake. Lomake ja muu materiaali löytyvät Opintovierailut-ohjelman verkkosivuilta: minen_suomessa/hakijalle Seuraava hakuaika opintovierailujärjestäjille päättyy Vierailuehdotukset osoitteeseen: studyvisits(ät)cimo.fi. Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa ylimääräinen hakukierros Ohjelman päämääränä on vahvistaa kieltenymmärrystä sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaisia kieliä, kulttuureita ja elinsuhteita kohtaan. Syksyllä 2011 järjestetään ylimääräinen hakukierros. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 15. lokakuuta Osallistuvia maita ovat Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi, itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti sekä saamelainen kielialue. Lisätietoja: Hakemukset tulee jättää sähköisesti ARS-järjestelmän kautta Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.2. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Oppimiskumppanuudet Workshopit Senioreiden vapaaehtoistyöhankkeet Asiantuntijavaihdot Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.5. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut 1.9. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Keskitettyjen hankkeiden (Grundtvig monenväliset hankkeet, verkostot ja täydentävät toimet) hakuaika päättyy Muista myös jäljellä olevat Grundtvig-ohjelman hakuajat 2011: Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut: jatkuva haku

9 Syksyn Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset Jyväskylässä ja Tampereella Syksyllä 2011 järjestetään kaksi sisällöltään samanlaista Kansalaisten Eurooppa - ohjelman hankekoulutusta, jotka on suunnattu erityisesti järjestöjen ja kuntien edustajille. Koulutuksen tavoitteena on tehdä ohjelma tutuksi ja auttaa osallistujia Kansalaisten Eurooppa -hankkeiden suunnittelussa ja tuen hakemisessa. Koulutus on valituille osallistujille ilmainen ja sisältää ruoat ja kahvit. Koulutukset pidetään Jyväskylässä ja Tampereella. Kouluttajina toimivat VTM Kati Mäkeläinen Citisense Oy:stä ja vastaava asiantuntija Mauri Uusilehto CIMOsta. Jyväskylän koulutukseen ilmoittautumisaika päättyy ! Koulutuksen lisätiedot ja sähköinen ilmoittautumislomake CIMOn verkkosivuilla: AF0DB3A45 Koulutusta ja tapahtumia Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanja 2011 Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjaa vietetään vuonna 2011 lokakuun ensimmäisellä viikolla ympäri maata. Tämän vuoden kampanja pohjautuu aiempien vuosien aikuisopiskelijan viikon kampanjan onnistuneisiin kokemuksiin. Lisätietoja: Erilaisen oppimisen hullut päivät Erilaisten oppijoiden liitto järjestää tiistaina Erilaisen oppimisen hullut päivät Helsingin Kaisaniemessä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Lisätietoa: Arvoseminaari Kansalaisopistojen liitto KoL järjestää Arvoseminaarin Helsingissä. Lue lisää: Ympäristökasvatuspäivät , Turku Lisätietoja: Avoimen yliopiston neuvottelupäivät Tampereella Tampereen yliopisto järjestää Avoimien yliopistojen valtakunnalliset neuvottelupäivät Päivien teemana on muutos. Neuvottelupäiville ovat tervetulleita myös yhteistyökumppaneidemme edustajat. Neuvottelupäivien ohjelman ja tietoa ilmoittautumisesta:

10 Verkkopedagogiikan haasteet erilaisten oppijoiden huomioon ottamisessa Hämeenlinnassa ERAKE-koulutusten sarjan viides, viimeinen koulutuspäivä, Verkkopedagogiikan haasteet erilaisten oppijoiden huomioimisessa järjestetään Hämeenlinnassa Koulutus välitetään eri kesäyliopistopaikkakunnille Adobe Connect (AC) - verkkokokousjärjestelmän kautta. Koulutus on suunnattu koko vapaan sivistystyön henkilöstölle. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta ja osallistujille maksutonta. Ilmoittautuminen mennessä ilmoittautumislomakkeella: puh tai Ohjelma: Uusiutuva koulu ja nuorisotyö Vanha Ortopedia, Volmari-Sali, Vaasankatu 2, Jyväskylä Seminaari pureutuu keskeisiin koulussa tehtävän nuorisotyön kehittämisen kysymyksiin: Millainen on tulevaisuuden koulu? Keitä siellä opiskelee ja työskentelee? Kuinka tulevaisuuden koulussa jaetaan asiantuntemusta ja rakennetaan monialaisesti yhteisöllisyyttä, tuetaan lasten ja nuorten kasvua aktiiviseksi kansalaiseksi? Mitä on nuorisotyön osaaminen tulevaisuuden koulussa? Tilaisuus on tarkoitettu lasten ja nuorten kanssa työskenteleville nuoriso-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisille, johtaville viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK), Keski-Suomen Opisto, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjanmaan ELY-keskus. Ohjelma ja lisätietoja: Kasvatustieteen päivät Joensuussa Lisätietoja: Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen Helsingissä Lisätietoja: Erilliset opettajan pedagogiset opinnot maahanmuuttajataustaisille opetus- ja ohjaustyössä toimiville ja näihin tehtäviin suuntautuville (60 op) Koulutuksen järjestää Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta. Opinnot alkavat tammikuussa 2012 ja päättyvät kevätlukukaudella Haku päättyy klo Tietoa opinnoista, valintaperusteet ja hakulomake ohjeineen ovat saatavilla osoitteesta Opinnot toteutetaan lähi-, etä- sekä verkko-opintoina ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opinnot soveltuvat hyvin myös Opetushallituksen opettajan pedagogisten opintojen rinnastuspäätöksessä mainittavan 15 op:n suorittamiseen (yhden lukukauden opetusharjoittelu ja siihen liittyvät opinnot).

11 Opiskelu on maksutonta. Hakuun liittyvät tiedustelut: Heli Pullo, heli.pullo(ät)utu.fi, Pohjoismainen ilmastopäivä Lisätietoja: Vapaan sivistystyön pohjoismainen tutkijatapaaminen , Helsinki Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen , Helsinki Lisätietoja: Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Sivistyminen Sivistystarve, -pedagogiikka ja -politiikka pohjoismaisessa kansansivistystraditiossa Seppo Niemelän väitöstutkimus luo pohjan keskustelulle vapaan sivistystyön kehittämisen, arvioimisen ja rahoittamisen painopisteistä. Samalla se palvelee johdatuksena kansanopiston, opintopiirin ja sivistävän kansalaisjärjestön alkuintentioihin. Julkaisijat: Kansanvalistusseura ja Snellman-instituutti Lisätietoja: Ympäristötilasto tuore katsaus ympäristöön Ekologisesti kestävä kehitys on haaste yhteiskunnalle. Perheiden arkipäivässä se merkitsee monenlaisia eettisiä ja taloudellisia valintoja, yrityksissä uusia prosessiteknisiä ratkaisuja ja logistisia muutoksia. Ne vaativat päätöksiä, joihin on vaikea löytää tietoja. Tilastokeskuksen Ympäristötilasto Vuosikirja sisältää runsaasti tietoa keskeisistä ympäristöaiheista - aikasarjoina, kuvioina ja teksteinä. Kirja tarjoaa luotettaviin lähteisiin ja tuoreimpiin aineistoihin perustuvat tiedot Suomesta ja vertailutiedot maailmalta. Tilaukset: sähköpostilla myynt(ät)tilastokeskus.fi tai puhelimitse (09) Ympäristötilasto Vuosikirja cd-rom 216 sivua, kaksikielinen (suomi-englanti), hinta 55 euroa/kpl (toimitusmaksu 6.50 euroa), kestotilauksesta ei toimitusmaksua, tuotenumero 3442, ISBN Mukavaa alkanutta lokakuuta! Sari Virtanen tiedottaja, (09) ,

AJANKOHTAISTA ***************************************************************************

AJANKOHTAISTA *************************************************************************** 15.3.2011 Tiedote välittää ajankohtaista tietoa nuoriso- ja kulttuurialan kansainvälisistä mahdollisuuksista, koulutuksista, tapahtumista ja avustuksista sekä muista kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen

Lisätiedot

Koulualan pohjoismaisen yhteistyön kehittäminen

Koulualan pohjoismaisen yhteistyön kehittäminen MARKKU LINNA Koulualan pohjoismaisen yhteistyön kehittäminen Selvitys 2011 KOULUALAN POHJOISMAISEN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN Selvitys Markku Linna 26.9.2011 1 2 Kannen graafi nen suunnittelu Satu Salmivalli

Lisätiedot

Arvoisa lukija. Tervetuloa vuosikokoukseen Jyrki Ijäs pääsihteeri

Arvoisa lukija. Tervetuloa vuosikokoukseen Jyrki Ijäs pääsihteeri SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY VUOSIKOKOUSASIAKIRJAT Arvoisa lukija Tähän niteeseen on koottu 21.9.2010 Lapuan kristillisellä opistolla pidettävän Suomen Kansanopistoyhdistyksen

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö

Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Vuosikertomus 2009 Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö on vuonna 1969 perustettu alan yhteinen edunvalvontajärjestö ja kohtaamispaikka. Se ylläpitää kansainvälisiä yhteyksiä ja kehittää vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Vuosikertomus 2008. Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry

Vuosikertomus 2008. Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry Vuosikertomus 2008 Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö Samverkande bildningsorganisationerna ry Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö on vuonna 1969 perustettu alan yhteinen edunvalvontajärjestö ja kohtaamispaikka.

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2011:15

Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2011:15 Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2011:15 Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet Opetus- ja

Lisätiedot

Koulutuksen ja kulttuurin pääosasto KOULUTUS JA KULTUURI. Ohjelmaopas. Sisältö

Koulutuksen ja kulttuurin pääosasto KOULUTUS JA KULTUURI. Ohjelmaopas. Sisältö 1 Koulutuksen ja kulttuurin pääosasto KOULUTUS JA KULTUURI Ohjelmaopas Sisältö Esipuhe 3 Ohjelmat Sokrates 4 Comenius: kouluopetus 8 Erasmus: korkea-asteen koulutus 11 Grundtvig: aikuiskoulutus ja muut

Lisätiedot

Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatin toimintakertomus 2013

Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatin toimintakertomus 2013 Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatin toimintakertomus 2013 1 Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Lisätiedot

Opetusministeri korostaa ohjauksen merkitystä

Opetusministeri korostaa ohjauksen merkitystä Opetusministeri korostaa ohjauksen merkitystä 1 2 Outoa niuhotusta Meneillään oleva lukuvuosi tullaan opinto-ohjaajien keskuudessa muistamaan. Paineet ohjausta kohtaan on kasvanut joka suunnalta. Valintajärjestelmiä

Lisätiedot

Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille

Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille Dnro TEM066:00/2011 TEM/1740/00.04.01/2011 12.3.2013 Jakelussa mainituille Asia: NUORISOTAKUUN TOTEUTUS Kirje nuorisotakuun alueellisille ja paikallisille toimijoille Arvoisa vastaanottaja, Me allekirjoittaneet

Lisätiedot

SUOMI. Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop. sekä

SUOMI. Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop. sekä SUOMI Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop sekä Ammatillinen erityisopetus kansallisen raportin yhteenveto European Agency for Development in Special Needs

Lisätiedot

Ohjaus on työtä nuoren tulevaisuuden hyväksi

Ohjaus on työtä nuoren tulevaisuuden hyväksi 1 Ohjaus on työtä nuoren tulevaisuuden hyväksi Kerro kuntatyöstä materiaalit kätevästi netistä Uudistunut Kuntatyo.fi-sivusto tarjoaa aineistoa opiskelijoiden tukemiseen. Kerro verkkosivuston ja sieltä

Lisätiedot

AIKUISKOULUTUKSEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISHANKE (2006 2007) LOPPURAPORTTI

AIKUISKOULUTUKSEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISHANKE (2006 2007) LOPPURAPORTTI AIKUISKOULUTUKSEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISHANKE (2006 2007) LOPPURAPORTTI 1 SISÄLTÖ 1. AIKE-HANKKEEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT JA JULKAISUT... 2 2. PERUSTAT KUNTOON... 4 Lähtökohdat ja tavoitteet... 4 Organisaatio

Lisätiedot

Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät sisäsivuilla

Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät sisäsivuilla Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät sisäsivuilla 1 Kansanopisto ponnahduslaudaksi jatkoon: 2 Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo eivät toteudu opinto-ohjauksessa ei oppilaan eikä opinto-ohjaajan kannalta Suomalaisen

Lisätiedot

KOULUTUSOPAS 2012. Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus sekä vapaa sivistystyö. Oppaat ja käsikirjat 2011-10

KOULUTUSOPAS 2012. Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus sekä vapaa sivistystyö. Oppaat ja käsikirjat 2011-10 KOULUTUSOPAS 2012 Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus sekä vapaa sivistystyö Oppaat ja käsikirjat 2011-10 MITEN KOULUTUKSEEN HAETAAN? KOULUTUSOPAS 2012 AMMATILLINEN KOULUTUS JA LUKIOKOULUTUS SEKÄ VAPAA

Lisätiedot

TAVOITTEET, TEOT JA TULOKSET LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMAN 2012 2015 VÄLIARVIOINTI

TAVOITTEET, TEOT JA TULOKSET LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMAN 2012 2015 VÄLIARVIOINTI TAVOITTEET, TEOT JA TULOKSET LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMAN 2012 2015 VÄLIARVIOINTI JULKAISIJA Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora JULKAISUN NIMI Tavoitteet, teot ja tulokset Lapsi-

Lisätiedot

Vuosikokousasiakirjat

Vuosikokousasiakirjat Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening Vuosikokousasiakirjat KANSANOPISTOYHDISTYS 13.6.2006 FOLKHÖGSKOLFÖRENING SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY VUOSIKOKOUSASIAKIRJAT

Lisätiedot

SELVITYS. Kuuluuko kansainvälisyys kaikille? Kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvo CIMOn ohjelmissa. Anne Siltala

SELVITYS. Kuuluuko kansainvälisyys kaikille? Kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvo CIMOn ohjelmissa. Anne Siltala SELVITYS Kuuluuko kansainvälisyys kaikille? Kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvo CIMOn ohjelmissa Anne Siltala Julkaisua on rahoiteu Euroopan komission tuella. Komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Lisätiedot

Opinto-ohjaajien matkoista ja retkistä sisäsivuilla

Opinto-ohjaajien matkoista ja retkistä sisäsivuilla Opinto-ohjaajien matkoista ja retkistä sisäsivuilla 1 Matka kohti osaamista ja ammattia alkaa yhteishausta. turun ammattikorkeakoulusta löytyy monta kiinnostavaa mahdollisuutta. Matka alkaa tästä. Syksyn

Lisätiedot

Vuosikertomus 2012. Hetki unelmaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Vuosikertomus 2012. Hetki unelmaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Vuosikertomus 2012 Hetki unelmaa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Kansi: Hetki unelmaa -muotokuvanäyttely tuli avautui ensimmäisen kerran Porvoossa syyskuussa 2012. Nina Kautonen toteuttaa unelmaansa avustajan

Lisätiedot

Selvitys kulttuurimatkailun kehittämiseen sopivista rahoitusohjelmista 1/2010

Selvitys kulttuurimatkailun kehittämiseen sopivista rahoitusohjelmista 1/2010 Selvitys kulttuurimatkailun kehittämiseen sopivista rahoitusohjelmista 1/2010 Tekijä: Nina Vesterinen, fememare Oy Tiivistelmä Tämä selvitystyö on koonnut lyhyesti yhteen eritasoiset ohjelmat ja instrumentit

Lisätiedot

Viivi Seirala. Eläköön taidekasvatus!

Viivi Seirala. Eläköön taidekasvatus! Viivi Seirala Eläköön taidekasvatus! TEKIJÄ Viivi Seirala KUVAT Tommi Anttonen, Heli Sorjonen, Futureimagebank.fi ja Comma Image 1. painos ISBN 978-952-213-870-5 (pdf) Suomen Kuntaliitto Helsinki 2012

Lisätiedot

RAKENNERAHASTOJEN UUTISKIRJE

RAKENNERAHASTOJEN UUTISKIRJE RAKENNERAHASTOJEN UUTISKIRJE 2/14 27.2.2014 Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto Euroopan sosiaalirahasto Sisältö Kumppanuussopimus toimitettu komission hyväksyttäväksi 1 Kumppanuussopimus toimitettu

Lisätiedot

Tieto on oikeus! Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät 4.-5.10.2012 Kuopio Raportti

Tieto on oikeus! Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät 4.-5.10.2012 Kuopio Raportti Tieto on oikeus! Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät 4.-5.10.2012 Kuopio Raportti 1 Tieto on oikeus! Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät 4.-5.10.2012 Kuopio Raportti Koordinaatti

Lisätiedot

Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen

Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen tietoa kuntapäättäjille ja rehtoreille Kansainvälisyys juhlapuheista koulun arkeen Kouluthan ovat kansainvälistyneet vai ovatko? Kansainvälisyyttä on tuotu koulujen

Lisätiedot

AVAINHANKE I VERKOSTOITUMISTA JA VIRIKKEITÄ EVANKELISISSA KANSANOPISTOISSA

AVAINHANKE I VERKOSTOITUMISTA JA VIRIKKEITÄ EVANKELISISSA KANSANOPISTOISSA AVAINHANKE I VERKOSTOITUMISTA JA VIRIKKEITÄ EVANKELISISSA KANSANOPISTOISSA Evankelisten kansanopistojen laatu- ja kehittämishanke 2010-2011 Loppuraportti 25.4.2012 Sirkka Hokkanen verkostovastaava 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Ammatillisten tutkintojen tiedotuslehti. kevät 2011

Ammatillisten tutkintojen tiedotuslehti. kevät 2011 Lähde liikkeelle Ammatillisten tutkintojen tiedotuslehti kevät 2011 Aikuisopiskelijan ohjaus Henkilökohtaistaminen aikuiskoulutuksen lähtökohtana Hyvät koulutustulokset ja hyvä maine tulevat käytännön

Lisätiedot

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014 Sisältö TAUSTAA... 2 YHDISTYKSEN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMAT... 2 YHTEISTYÖ VANTAAN KAUPUNGIN KANSSA... 2 SWOT-ANALYYSI... 2 VANVARYN KEHITTÄMISSUUNNITELMA... 4 SUUNNITELMAN PAINOPISTEALUEET... 4 SUUNNITELMAN

Lisätiedot

TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN

TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN Raportti Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansallisen koordinaatio- ja kehittämiskeskuksen toiminnasta sekä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista Suomessa vuonna 2008

Lisätiedot

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1 JÄSENKIRJE 2/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 2.10.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Aika haastaa Olen viime aikoina osallistunut useampaankin

Lisätiedot