AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 3.10.2011"

Transkriptio

1 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE Sisältö: -Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa -Koulutuksen kustannukset -Nuoret osaaviksi ja työelämään -Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma lausunnolle -Vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittäminen -OECD-raportti: Suomalaiset suorittavat toisen asteen tutkinnon samassa ajassa kuin OECD:ssä keskimäärin -Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma lausunnolle -Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmä nimetty -Vapaaehtoistyöhön osallistuminen pysynyt ennallaan 2000-luvulla -Virtaa opetustyön arkeen Muurlan Opistolla -Työn iloa ja imua: keittiö- ja siivoushenkilökunnan koulutus Karstulan Evankelisella Opistolla -Identiteter - nya perspektiv på integration i Norden; vilken roll kan folkhögskolan ta? , Nordiska folkhögskolan, Kungälv, Sverige -Suomalaisen keittiön 2000-luvun kekri Etelä-Pohjanmaan Opistolla -Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla -Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla -CIMO: Osallisuutta edistämässä -aineistot -Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut -Järjestäjiä opintovierailuihin -Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa ylimääräinen hakukierros -Elinikäisen oppimisen ohjelman ehdotuspyyntö vuodelle 2012 on julkaistu -Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa -Syksyn Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset Jyväskylässä ja Tampereella -Koulutusta ja tapahtumia -Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Ajankohtaista Suomen Kansanopistoyhdistyksestä Kansanopistoyhdistys Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjan viikon päätapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä Tervetuloa Vanhalle Ylioppilastalolle tiistaina klo 10 18! Tiedossa on tuhtia asiaa oppimisesta ja erilaisista uravaihtoehdoista, kipakoita keskusteluja ja hersyvää viihdettä. Tapahtuman juontavat Mia Halonen ja Petri Liski, ja päivän mittaan ohjelmassa on luvassa muun muassa:

2 Opetusministeri Gustafsson palkitsee vuoden oppijan, oppimismyönteisen työyhteisön ja innostavan ohjaajan Tony Dunderfelt vetää keskustelun rohkeudesta työelämässä ja siitä, kuinka selvitä potkuista eteenpäin Arno Kotro vetää keskustelun yrittäjyydestä. Aku Louhimiehen haastattelu. Kirjailijavieraana kuullaan Essi Tammimaan ajatuksiaan oppimisesta. Kuumia sambarytmejä ja loistavia tanssiesityksiä. Yleisölle on tapahtumaan vapaa pääsy. Katso tarkempi ohjelma: ja navigoi paikalle. Lämpimästi tervetuloa! Kansanopistoyhdistys on mukana Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön osastolla muiden järjestöjen kanssa. Katso yhteinen sivu: Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous kello alkaen Seurakuntaopistolla Järvenpäässä Suomen Kansanopistoyhdistyksen vuosikokous järjestetään Kansanopistokokouksen yhteydessä Seurakuntaopistolla Järvenpäässä. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät vuosikokousasiat. Seuraavat hallituksen jäsenet ovat erovuorossa: rehtori Helena Ahonen, Koulutuskeskus Agricola, pedagoginen rehtori Juha Kaivola, Turun kr. opisto, rehtori Aki Ojakangas, Metallityöväen Murikkaopisto ja rektor Kerstin Romberg, Västra Nylands folkhögskola. Kansanopistojen talouspäivät Työväen Akatemiassa Kauniaisissa Teemana päivillä kolikon kaksi puolta: koulutuksen kannattavuus ja laatu. Ohjelmassa tarkastellaan kansanopistokoulutuksen hinnan muodostumista ja kannattavuutta kustannuslaskennan näkökulmasta sekä lähestytään kansanopistokoulutuksen ominaislaatua tarkastelemalla laadukasta koulutusta ja sen edellyttämiä panostuksia. Asioita taustoitetaan Opetushallituksen edustajien puheenvuorossa suoritteiden keruun, tilastojen sekä opistojen eri koulutuksia koskevan kustannuslaskennan näkökulmasta. Lisäksi syvennytään Sivistystyönantajien edustajien johdattelemina opetushenkilöstön työaikajärjestelmään liittyviin asioihin sekä muihin ajankohtaiskysymyksiin. Talouspäivät on tällä kerralla suunnattu sekä opistojen taloushallintohenkilöstölle että koulutusta suunnitteleville, koska opistojen koulutuksia rakennettaessa koulutuksen suunnittelu ja sen kannattavuus liittyvät keskeisellä tavalla toisiinsa. Molemmille henkilöstöryhmille on luvassa myös omaa ohjelmaa. Päivien ohjelma valmistuu lähiaikoina ja lisätietoa saa yhdistyksen kotisivuilta ja ajankohtaistiedotteissa. Lisätiedot: (09) tai Merkitse ajankohta jo nyt muistiin kalenteriisi. Lisätietoja tulee myöhemmin yhdistyksen tiedotteissa ja kotisivuilla. Työväen Akatemian kotisivut:

3 Muuta ajankohtaista Koulutuksen kustannukset Opetushallitus on koonnut tiedot lukiokoulutuksen, ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen, oppisopimuskoulutuksen, ammattikorkeakoulujen, vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen sekä museoiden, teattereiden ja orkestereiden kustannuksista vuodelta Lue lisää: Nuoret osaaviksi ja työelämään Hallitusohjelman mukaisesti nuorten yhteiskuntatakuu toteutetaan niin, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle voidaan tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Tämän toteuttamiseksi työministeri Lauri Ihalainen asetti työryhmän valmistelemaan esitykset siten, että nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen aloitetaan vuonna 2012 ja se saatetaan voimaan täysimääräisesti vuoden 2013 alusta. Lue tiedotteet: fi ja Lue myös verkkolehti Sivistyksen uutinen: Tällä viikolla ilmestyvästä Kansanopisto-lehden numerosta 4 voit lukea Suomen Kansanopistoyhdistyksen ehdotuksen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja yhteiskuntatakuun tehostamiseksi. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma lausunnolle Opetus- ja kulttuuriministeriö lähetti syyskuun puolivälissä lausunnolle luonnoksen vuosia koskevaksi koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaksi. Kehittämissuunnitelma toimii hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelmana. Tavoitteena on, että valtioneuvosto käsittelee ja päättää kehittämissuunnitelmasta joulukuussa Lue lisää: Vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittäminen Opetusministeriö asetti vapaan sivistystyön tilasto- ja tietopohjan kehittämishankkeen ajalle Kehittämishankkeen tehtävänä oli vapaan sivistystyön kehittämisohjelman toimeenpanosuunnitelman pohjalta selvittää vapaan sivistystyön rahoituksen, ohjauksen, seurannan ja kehittämisen edellyttämät tietotarpeet. Lisäksi tuli tehdä esitys tilasto- ja tietopohjan sisältöjen ja tiedonkeruun kehittämisestä sekä selvittää esityksen kustannusvaikutukset. Kehittämisryhmä aloitti työskentelynsä kartoittamalla nykyiset vapaata sivistystyötä koskevat valtakunnalliset sekä järjestöjen ja oppilaitosten itsensä suorittamat tiedonkeruut. Lisäksi selvitettiin järjestöjen ja oppilaitosten käyttämät tiedon- ja

4 laadunhallintajärjestelmät. Nykytilaa koskevan selvitystyön jälkeen kehittämisryhmä linjasi, että laatua ja vaikuttavuutta koskevan tietopohjan parantaminen on keskeinen tilasto- ja tietopohjan sisältöjen kehittämisalue. Loppuraportti löytyy OKM:n sivuilta: i Lue myös verkkolehti Sivistyksen artikkeli: OECD-raportti: Suomalaiset suorittavat toisen asteen tutkinnon samassa ajassa kuin OECD:ssä keskimäärin OECD on julkistanut koulutusjärjestelmiä vertailevan vuosijulkaisunsa Education at a Glance (EAG). Julkaisu kertoo OECD:n jäsenmaiden koulutuksen tilasta ja kehityksestä pääosin vuodelta Julkaisussa on myös paljon koulutuksen kehitystä kuvaavaa tietoa aina vuodesta 1995 alkaen. Education at a Glance 2011:ssa esitellään ensi kertaa tietoa toisen asteen tutkinnon (lukio ja ammatillinen koulutus) suorittamisesta. Tavoiteajassa eli kolmessa vuodessa toiseen asteen tutkinnon suorittaneiden osuus Suomessa vuonna 2002 opintonsa aloittaneilla oli 69 prosenttia eli suurin piirtein OECD-maiden keskitasoa. OECDmaissa keskimäärin opinnot läpäisi 68 prosenttia aloittaneista. Lue lisää: Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma lausunnolle Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt lausunnolle myös luonnoksen vuosia koskevasta lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelmasta. Saadun palautteen pohjalta ohjelman valmistelua jatketaan loka-marraskuun aikana. Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä kehittämissuunnitelma joulukuussa Lue lisää: Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmä nimetty Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat asettaneet elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmän, jonka toimikausi on Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön puheenjohtaja Pirkko Ruuskanen- Parrukoski on kutsuttu ryhmän jäseneksi.. Elinikäisen ohjauksen ohjaus- ja yhteistyöryhmän tehtävänä on: 1) edistää kansallista, alueellista ja paikallista tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittämistyötä m. yhteiskuntatakuun toteuttaminen 2) vahvistaa hallinnonalojen ja eri toimijoiden yhteistyötä 3) toimia Manner-Suomen ESR-ohjelman toimintalinja 3:n valtakunnallisen Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluihin -kehittämisohjelman ohjausryhmänä. Lue asettamiskirje:

5 Vapaaehtoistyöhön osallistuminen pysynyt ennallaan 2000-luvulla Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan vuonna 2009 vapaaehtoistyötä oli tehnyt 29 prosenttia 10 vuotta täyttäneestä väestöstä. Vapaaehtoistyöhön osallistuminen on kymmenen viime vuoden aikana pysynyt ennallaan koko väestön tasolla. Kuitenkin lasten ja nuorten osallistuminen vapaaehtoistyöhön on huomattavasti vähentynyt. Eniten vapaaehtoistyötä tehdään urheiluseuroissa ja liikuntakerhoissa. Lue lisää: 16_tie_001_fi.html?ad=notify Kansanopistojen järjestämää koulutusta Virtaa opetustyön arkeen Muurlan Opistolla Eväitä opetustyöhön, vuorovaikuttamiseen ja työhyvinvointiin!. Toteutus: Koulutuspäivien aikana hyödynnetään erilaisia osallistavia menetelmiä sekä työskentelytapoja. Tavoitteena on, että osallistuja saa uutta ajankohtaistietoa ja tutustuu uusiin menetelmiin työskentelyn kautta. Ohjelmassa on varattu aikaa verkostoitumiseen ja kokemusten vaihtoon. Lisäksi tutustumista mm. Muurlan kirkkoon ja Opiston yhteydessä olevan Kahvila- Galleria Pikku-Margaretan upeaan Leena Uutelan ikoninäyttelyyn. Ohjelma ja lisätiedot: Työn iloa ja imua: keittiö- ja siivoushenkilökunnan koulutus Karstulan Evankelisella Opistolla Koulutus on suunnattu kansanopistojen keittiö- ja siivoushenkilökunnalle. Kurssin hinta 95 eur/opetus ja ruokailut Opetus, ruokailut ja majoitus 2 hh 130 eur/hlö Opetus, ruokailu ja majoitus 1 hh 150 eur/hlö Ilmoittaudu koulutukseen mennessä sähköpostitse kansanopisto(ät)keokarstula.fi tai puhelimitse Ohjelma ja lisätiedot: Identiteter - nya perspektiv på integration i Norden; vilken roll kan folkhögskolan ta? , Nordiska folkhögskolan, Kungälv, Sverige Hur kan vi bidra till en ömsesidig (gjensidig) integrationsprocess? Hur kan kulturella identiteter berika och komplettera varandra? Hur når folkhögskolan dem vi är till för? Läs mera:

6 Suomalaisen keittiön 2000-luvun kekri Etelä-Pohjanmaan Opistolla Ajankohtaista antia ruokakulttuurien ja -käytänteiden kehittämiseen julkkiskokki Sami Garamin johdolla! Garam on julkaissut seitsemän keittokirjaa ja tehnyt useita tvsarjoja antaen suomalaisille vinkkejä käsintehdyn ruuan saloihin perehtymiseen. Kekri on suomalainen sadonkorjuun, työn ja ilon juhla. Se on irtiottoa arjesta, yhteisöllistä juhlimista, herkuttelua ja tarinoita. Tervetuloa oppimaan ja nauttimaan kekrikurssille! Kurssin hinta 160e (sisältää opetuksen ja perjantain buffetillallisen). Mahdollisuus myös edulliseen majoitukseen ja aamupalaan. Ohjelma ja lisätiedot: Blogikirjoittaminen Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu erityisesti työnsä tai opintojensa vuoksi blogin perustamisesta ja pitämisestä kiinnostuneille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Keskustele ja kirjoita kirjallisuudesta Lahden kansanopistolla Lyhytkurssi on tarkoitettu lukupiiriharrastajille sekä kirjallisuusryhmien ja lukupiirien ohjaajille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: desta CIMO tiedottaa Osallisuutta edistämässä CIMO järjesti kesällä asiantuntijaseminaarin, jonka teemana oli tasavertainen osallistuminen EU-ohjelmissa. Osallistuvatko eri väestöryhmät yhtä aktiivisesti EUohjelmiin? Miten hyvin ohjelmilla tavoitetaan esimerkiksi vammaisia tai maahanmuuttajataustaisia ihmisiä? Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia kesäkuisessa seminaarissa, johon CIMO oli kutsunut osallistujia erityisryhmien kanssa toimivista oppilaitoksista ja organisaatioista. Tilaisuuden tarkoituksena oli vaihtaa tietoa ja kokemuksia osallisuuden tematiikasta, ideoida uusia toimintatapoja ja tarjota osallistujille mahdollisuuksia verkostoitua. Seminaarissa esitetyistä alustuksista, esimerkeistä ja keskusteluista löytyy tarkempaa tietoa osoitteessa: arissa_puitiin_osallistumisen_tematiikkaa_2 Seminaarin aineisto on osoitteessa: edistamassa_osallisuutta_eurooppalaisessa_yhteistyossa_8_6_2011_2 Hakuaika kontaktiseminaariin Belgiassa päättyy Hakuaika Belgiassa järjestettävään Grundtvig-kontaktiseminaariin on käynnistynyt:

7 Storytelling as a Tool for Adult Learning and Integration Alden Biesen, Bilzen, Belgia Seminaariin voivat hakea Grundtvig-oppimiskumppanuutta suunnittelevat organisaatiot. Hakuaika päättyy Katso lisätietoja kontaktiseminaareista osoitteesta: ajankohtaisia_kontaktiseminaareja Kontaktiseminaarit ovat oiva tilaisuus tutustua samasta teemasta kiinnostuneisiin kumppaneihin ja ideoida yhteistä hanketta. CIMO varaa kontaktiseminaareihin yleensä 1-3 paikkaa suomalaisille osallistujille ja myöntää näille valmistelevan vierailun apurahoja. Tuki kattaa pääosin osallistujan kohtuulliset matkakulut ja kontaktiseminaarimaksun. Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailut Opintovierailut ovat tietyn aiheen ympärille rakennettuja, 3-5 päivän pituisia vierailuja. Opintovierailut tarjoavat koulutusalan asiantuntijoille eurooppalaisen keskustelufoorumin sekä mahdollisuuden tiedonvaihdolle. Vierailuapurahaa voivat hakea yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen asiantuntijat, jotka vastaavat koulutuksesta paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla (mm. rehtorit, koulutusalajohtajat, apulaisrehtorit, jne.). Hakuajat lukuvuoden opintovierailuille ovat: * (vierailut ajalla ) Tarjolla olevat opintovierailut on koottu vierailukatalogiin, joka löytyy Cedefopin verkkosivuilta: (oikeassa alareunassa list of study visits) Sähköinen hakulomake löytyy osoitteesta: Hakemus täytetään ja lähetetään sähköisesti. Hakemus tulee myös tulostaa ja lähettää postitse allekirjoitettuna CIMOon määräaikaan mennessä (postileima riittää). Vain sellaiset hakemukset, jotka on lähetetty sekä sähköisesti että postitse, arvioidaan. Lisätietoa ohjelmasta ja tarkemmat ohjeet hakemuksen lähettämiseen CIMOn verkkosivuilla: Järjestäjiä opintovierailuihin CIMO hakee järjestäjiä Suomessa lukuvuonna järjestettäviin EU:n Elinikäisen oppimisen ohjelman opintovierailuihin. Onko organisaatiollasi ja alueellasi erityisosaamista tai kiinnostavia toimintamalleja koulutuksen alalla? Haluatko jakaa osaamistasi ja verkostoitua kansainvälisesti? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa foorumin keskustelulle, oppimiselle, keskinäiselle tiedonvaihdolle sekä verkostoitumiselle samasta aiheesta kiinnostuneiden eurooppalaisten koulutuksen asiantuntijoiden kanssa. Vierailun järjestäminen pähkinänkuoressa: -Vierailun järjestäjä suunnittelee vierailun sisällön ja vastaa käytännön järjestelyistä (tiedottaminen, vierailukohteiden sopiminen jne.). -Vierailun pituus on korkeintaan viikko (5 arkipäivää), osallistujia on noin

8 -Osallistujat saavat lähtömaastaan apurahan, joka kattaa matkat, majoituksen ja muita vierailusta aiheutuvia kuluja. -Vierailun voi toteuttaa välisenä aikana, oppilaitosten lomaaikoja lukuun ottamatta. -CIMO ohjaa ja tukee taloudellisesti vierailun järjestäjiä. Järjestäjänä voivat toimia esimerkiksi yksittäisten oppilaitosten edustajat, ryhmä paikkakunnan eri koulutuksen edustajia, opetusalan viranomaiset, järjestöt, elinkeinoelämän organisaatiot ja ammattikorkeakoulut. Vierailuehdotus jätetään täyttämällä vierailuehdotuslomake. Lomake ja muu materiaali löytyvät Opintovierailut-ohjelman verkkosivuilta: minen_suomessa/hakijalle Seuraava hakuaika opintovierailujärjestäjille päättyy Vierailuehdotukset osoitteeseen: studyvisits(ät)cimo.fi. Pohjoismaisessa Nordplus Kieli ja kulttuuri -ohjelmassa ylimääräinen hakukierros Ohjelman päämääränä on vahvistaa kieltenymmärrystä sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaisia kieliä, kulttuureita ja elinsuhteita kohtaan. Syksyllä 2011 järjestetään ylimääräinen hakukierros. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 15. lokakuuta Osallistuvia maita ovat Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi, itsehallintoalueet Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti sekä saamelainen kielialue. Lisätietoja: Hakemukset tulee jättää sähköisesti ARS-järjestelmän kautta Grundtvig -ohjelman hakuajat 2012 Suomessa Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.2. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Oppimiskumppanuudet Workshopit Senioreiden vapaaehtoistyöhankkeet Asiantuntijavaihdot Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle 1.5. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut 1.9. Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Keskitettyjen hankkeiden (Grundtvig monenväliset hankkeet, verkostot ja täydentävät toimet) hakuaika päättyy Muista myös jäljellä olevat Grundtvig-ohjelman hakuajat 2011: Täydennyskoulutusapurahat aikuiskoulutushenkilöstölle Vierailut ja vaihdot aikuiskoulutushenkilöstölle Valmistelevat vierailut: jatkuva haku

9 Syksyn Kansalaisten Eurooppa -ohjelman koulutukset Jyväskylässä ja Tampereella Syksyllä 2011 järjestetään kaksi sisällöltään samanlaista Kansalaisten Eurooppa - ohjelman hankekoulutusta, jotka on suunnattu erityisesti järjestöjen ja kuntien edustajille. Koulutuksen tavoitteena on tehdä ohjelma tutuksi ja auttaa osallistujia Kansalaisten Eurooppa -hankkeiden suunnittelussa ja tuen hakemisessa. Koulutus on valituille osallistujille ilmainen ja sisältää ruoat ja kahvit. Koulutukset pidetään Jyväskylässä ja Tampereella. Kouluttajina toimivat VTM Kati Mäkeläinen Citisense Oy:stä ja vastaava asiantuntija Mauri Uusilehto CIMOsta. Jyväskylän koulutukseen ilmoittautumisaika päättyy ! Koulutuksen lisätiedot ja sähköinen ilmoittautumislomake CIMOn verkkosivuilla: AF0DB3A45 Koulutusta ja tapahtumia Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanja 2011 Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen kampanjaa vietetään vuonna 2011 lokakuun ensimmäisellä viikolla ympäri maata. Tämän vuoden kampanja pohjautuu aiempien vuosien aikuisopiskelijan viikon kampanjan onnistuneisiin kokemuksiin. Lisätietoja: Erilaisen oppimisen hullut päivät Erilaisten oppijoiden liitto järjestää tiistaina Erilaisen oppimisen hullut päivät Helsingin Kaisaniemessä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Lisätietoa: Arvoseminaari Kansalaisopistojen liitto KoL järjestää Arvoseminaarin Helsingissä. Lue lisää: Ympäristökasvatuspäivät , Turku Lisätietoja: Avoimen yliopiston neuvottelupäivät Tampereella Tampereen yliopisto järjestää Avoimien yliopistojen valtakunnalliset neuvottelupäivät Päivien teemana on muutos. Neuvottelupäiville ovat tervetulleita myös yhteistyökumppaneidemme edustajat. Neuvottelupäivien ohjelman ja tietoa ilmoittautumisesta:

10 Verkkopedagogiikan haasteet erilaisten oppijoiden huomioon ottamisessa Hämeenlinnassa ERAKE-koulutusten sarjan viides, viimeinen koulutuspäivä, Verkkopedagogiikan haasteet erilaisten oppijoiden huomioimisessa järjestetään Hämeenlinnassa Koulutus välitetään eri kesäyliopistopaikkakunnille Adobe Connect (AC) - verkkokokousjärjestelmän kautta. Koulutus on suunnattu koko vapaan sivistystyön henkilöstölle. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta ja osallistujille maksutonta. Ilmoittautuminen mennessä ilmoittautumislomakkeella: puh tai Ohjelma: Uusiutuva koulu ja nuorisotyö Vanha Ortopedia, Volmari-Sali, Vaasankatu 2, Jyväskylä Seminaari pureutuu keskeisiin koulussa tehtävän nuorisotyön kehittämisen kysymyksiin: Millainen on tulevaisuuden koulu? Keitä siellä opiskelee ja työskentelee? Kuinka tulevaisuuden koulussa jaetaan asiantuntemusta ja rakennetaan monialaisesti yhteisöllisyyttä, tuetaan lasten ja nuorten kasvua aktiiviseksi kansalaiseksi? Mitä on nuorisotyön osaaminen tulevaisuuden koulussa? Tilaisuus on tarkoitettu lasten ja nuorten kanssa työskenteleville nuoriso-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisille, johtaville viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK), Keski-Suomen Opisto, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja Pohjanmaan ELY-keskus. Ohjelma ja lisätietoja: Kasvatustieteen päivät Joensuussa Lisätietoja: Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen Helsingissä Lisätietoja: Erilliset opettajan pedagogiset opinnot maahanmuuttajataustaisille opetus- ja ohjaustyössä toimiville ja näihin tehtäviin suuntautuville (60 op) Koulutuksen järjestää Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta. Opinnot alkavat tammikuussa 2012 ja päättyvät kevätlukukaudella Haku päättyy klo Tietoa opinnoista, valintaperusteet ja hakulomake ohjeineen ovat saatavilla osoitteesta Opinnot toteutetaan lähi-, etä- sekä verkko-opintoina ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opinnot soveltuvat hyvin myös Opetushallituksen opettajan pedagogisten opintojen rinnastuspäätöksessä mainittavan 15 op:n suorittamiseen (yhden lukukauden opetusharjoittelu ja siihen liittyvät opinnot).

11 Opiskelu on maksutonta. Hakuun liittyvät tiedustelut: Heli Pullo, heli.pullo(ät)utu.fi, Pohjoismainen ilmastopäivä Lisätietoja: Vapaan sivistystyön pohjoismainen tutkijatapaaminen , Helsinki Aikuiskasvatuksen tutkijatapaaminen , Helsinki Lisätietoja: Aineistoja, tutkimuksia, raportteja Sivistyminen Sivistystarve, -pedagogiikka ja -politiikka pohjoismaisessa kansansivistystraditiossa Seppo Niemelän väitöstutkimus luo pohjan keskustelulle vapaan sivistystyön kehittämisen, arvioimisen ja rahoittamisen painopisteistä. Samalla se palvelee johdatuksena kansanopiston, opintopiirin ja sivistävän kansalaisjärjestön alkuintentioihin. Julkaisijat: Kansanvalistusseura ja Snellman-instituutti Lisätietoja: Ympäristötilasto tuore katsaus ympäristöön Ekologisesti kestävä kehitys on haaste yhteiskunnalle. Perheiden arkipäivässä se merkitsee monenlaisia eettisiä ja taloudellisia valintoja, yrityksissä uusia prosessiteknisiä ratkaisuja ja logistisia muutoksia. Ne vaativat päätöksiä, joihin on vaikea löytää tietoja. Tilastokeskuksen Ympäristötilasto Vuosikirja sisältää runsaasti tietoa keskeisistä ympäristöaiheista - aikasarjoina, kuvioina ja teksteinä. Kirja tarjoaa luotettaviin lähteisiin ja tuoreimpiin aineistoihin perustuvat tiedot Suomesta ja vertailutiedot maailmalta. Tilaukset: sähköpostilla myynt(ät)tilastokeskus.fi tai puhelimitse (09) Ympäristötilasto Vuosikirja cd-rom 216 sivua, kaksikielinen (suomi-englanti), hinta 55 euroa/kpl (toimitusmaksu 6.50 euroa), kestotilauksesta ei toimitusmaksua, tuotenumero 3442, ISBN Mukavaa alkanutta lokakuuta! Sari Virtanen tiedottaja, (09) ,

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.10.2011

AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.10.2011 AJANKOHTAISTIEDOTE KANSANOPISTOILLE 17.10.2011 Sisältö: -Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n vuosikokous 26.10.2011 Seurakuntaopistolla Järvenpäässä -Kansanopistokokouksen kulttuurikierros

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma

Elinikäisen oppimisen ohjelma Elinikäisen oppimisen ohjelma GRUNDTVIG Liikkuvuustoiminnot 2013 Grundtvig-liikkuvuustoiminnot Aikuiskoulutushenkilöstön liikkuvuus Täydennyskoulutusapurahat Vierailut ja vaihdot Asiantuntijavaihdot (Assistantships)

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ 2010-2013 Jyväskylä 27.1.2011 Helena Kasurinen Elinikäinen ohjaus Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia

Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia Pertti Pitkänen 30.3.2011 Osaamisen ja sivistyksen asialla KEHO: Toteutuneet muutokset - Lain tarkoitus ja tavoitteet sekä lain piiriin kuuluva

Lisätiedot

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle. Tavoitteet. Kohderyhmät

Nordplus Junior. Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle. Tavoitteet. Kohderyhmät Nordplus Junior Liikkuvuutta, yhteistyöhankkeita ja verkostoja kouluopetukselle Tavoitteet Vahvistaa ja kehittää kouluyhteistyötä ja luoda verkostoja ja kumppanuuksia koulujen välillä Pohjoismaissa ja

Lisätiedot

Nuove-projektin päätöstilaisuus

Nuove-projektin päätöstilaisuus Nuove-projektin päätöstilaisuus 30.11.2011 Teija Felt Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset

Lisätiedot

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Erasmus Korkea-asteen koulutus n. 45 % Leonardo da Vinci

Lisätiedot

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN. Tiedotustilaisuus, Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO OPINTOVIERAILUJEN JÄRJESTÄMINEN Tiedotustilaisuus, Helsinki 7.9.2009 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Opintovierailun järjestäminen mahdollistaa: verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE

AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE AIKUISTEN OHJAUS JA NEUVONTATYÖ, 30 op ESITE Aikuisten ohjaus ja neuvontatyö, 30 op ERKKERI on aikuisten ohjaus- ja neuvontatyötä tekevän henkilöstön ohjausosaamista sekä moniammatillista verkostotyötä

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012 Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu Pääministeri Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Kaakkois-Suomen ELO -verkosto järjestää Kymenlaakson toisen Hyvät käytännöt -kiertueen tilaisuuden 29.10.2014 Ohjaus työelämään

Lisätiedot

KOULUN JA OPPILAITOKSEN PEDAGOGINEN JOHTAMINEN

KOULUN JA OPPILAITOKSEN PEDAGOGINEN JOHTAMINEN KUTSU PU879 B Etelä-Suomi 6.5.2013 Hyvinvointi ja peruspalvelut -yksikkö Opetus ja kasvatus -tulosryhmä Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen lääninhallituksen järjestämään koulutukseen 1.10. 2.10.2013

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen strategia Järvenpää

Elinikäisen ohjauksen strategia Järvenpää Elinikäisen ohjauksen strategia Järvenpää 13.10.2011 Markku Liljeström SAK 13.10..2011/MLI/SAK 1 Elinikäisen ohjauksen kehittämistarve Elinikäisen oppimisen neuvosto esitti 2010, että TEM ja OKM ryhtyvät

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Oppilaan ohjauksen hankkeen koordinaattoritapaaminen 19.8.2009 Opetusneuvos Irmeli Halinen Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä työkaluja OPStuki 2016 -koulutuksesta! OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Lokakuu 2016 Koonnut Irma Kettunen

VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA. Lokakuu 2016 Koonnut Irma Kettunen VENÄJÄN KIELEN JA KULTTUURIN OPISKELU SUOMESSA Lokakuu 216 Koonnut Irma Kettunen Sisällys 1. Opiskelu peruskoulussa... 3 2. Opiskelu lukiossa... 4 3. Opiskelu ammattioppilaitoksessa ja ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2006 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat. Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmat Hilma Ruokolainen Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Nordplus (2012 2016) vahvistaa Pohjoismaiden välistä koulutusyhteistyötä tukea koulutuksen innovatiivisten tuotteiden, prosessien

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Tilaisuuden avaus VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 7.12.2015, Helsinki, Messukeskus Pääjohtaja Aulis Pitkälä Digitaalisen oppimisen ja pedagogiikan nykytila - vahvuuksia ja kehittämiskohteita

Lisätiedot

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Aulis Pitkälä Opetushallituksen pääjohtaja IX Valtakunnalliset lukiopäivät 12.11. 13.11.2013 Helsinki, Finlandia-talo Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen

Lisätiedot

TSL:n strategia vuosille

TSL:n strategia vuosille TSL:n strategia vuosille 2011 2015 PERUSTEHTÄVÄ TSL on kaksikielinen sivistysjärjestö, jonka perustehtävänä on edistää demokratiaa, yhteiskunnallista ja sivistyksellistä tasa-arvoa sekä suvaitsevaisuutta

Lisätiedot

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH

Opintopolku hakeutujan palvelut. Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari Satu Meriluoto / OPH Opintopolku hakeutujan palvelut Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina -seminaari 17.02.2012 Satu Meriluoto / OPH SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelut (OKM) Oppijan keskitetyt palvelut OPH Oppijan

Lisätiedot

Haku lukioiden kehittämisverkostoon

Haku lukioiden kehittämisverkostoon Haku lukioiden kehittämisverkostoon Hakuaika 17.3.2016 klo 12.00 21.4.2016 klo 16.15 Hakemusta on mahdollista muokata hakuajan loppuun asti. Hakemukset käsitellään hakuajan jälkeen. 1. PERUSTIEDOT Hakija

Lisätiedot

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Hallitusneuvos Marja-Riitta Pönkä Aikuiskoulutuspolitiikan yksikön toimiala Aikuiskoulutuspolitiikka

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro. Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Avauspuheenvuoro. Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Pääjohtaja Aulis Pitkälä Avauspuheenvuoro Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2016 Pääjohtaja Aulis Pitkälä 7.12.2016 Ajankohtaista koulutuksen kehittämisessä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016 - keskeiset kehittämisen

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Ajankohtaista Georg Henrik Wrede. Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue

Ajankohtaista Georg Henrik Wrede. Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue Ajankohtaista Georg Henrik Wrede Johtaja, nuorisotyön ja politiikanvastuualue 02953 30345 georghenrik.wrede@minedu.fi Uudistuksesta kysytty ja ehdotettu 1. Tavoitteet (2 ) 2. Nuorten määritelmä (3 ) 3.

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2013 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY

KUTSU. Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lappi KUTSU Lapin nuorten hyvinvointi yhteisenä tavoitteena - OHJELMATYÖSKENTELY Lapin nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2015 (NUPO) -projekti kutsuu kuntien opetus-, nuoriso-, sosiaali- ja terveystoimen

Lisätiedot

NORDPLUS VERKKOTIEDOTUS 19.11.2013 klo 15-16. 1. Askel Mistä löydän yhteistyökumppanin? http://www.nordplusonline.org/eng/nordplus/find_a_partner

NORDPLUS VERKKOTIEDOTUS 19.11.2013 klo 15-16. 1. Askel Mistä löydän yhteistyökumppanin? http://www.nordplusonline.org/eng/nordplus/find_a_partner NORDPLUS VERKKOTIEDOTUS 19.11.2013 klo 15-16 1. Askel Mistä löydän yhteistyökumppanin? http://www.nordplusonline.org/eng/nordplus/find_a_partner etwinning Ohje etwinning yhteistyökumppanin etsintään löytyy

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Rahoitus- ja kustannustietopalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2008 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero

Lisätiedot

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat

Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016. www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus Aikuiskoulutus 2012-2016 www.nordplusonline.org http://www.cimo.fi/ohjelmat Nordplus ohjelma Koostuu seuraavista alaohjelmista: Nordplus Junior Nordplus Korkeakoulutus Nordplus Aikuiskoulutus

Lisätiedot

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku - uudistukset lainsäädännön näkökulmasta

Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku - uudistukset lainsäädännön näkökulmasta Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku - uudistukset lainsäädännön näkökulmasta Kohti perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hakua 29.10.2013, Helsinki Congress Paasitorni Hallitusneuvos

Lisätiedot

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI

KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI KUTSU PU 2318B Etelä-Suomi 22.11.2013 Hyvinvointi ja peruspalvelut -yksikkö Opetus ja kasvatus -tulosryhmä Jakelussa mainituille KOULUN JOHTORYHMÄPÄIVÄT VALMENNUSSEMINAARI Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus

Katariina Männikkö. Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus Katariina Männikkö Haku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen uudistuu 24.1.2013 Kotitalousopetuksen järjestäjien tilaisuus Mikä muuttuu kotitalousopetuksen järjestäjien kannalta? Kotitalousopetus poistuu

Lisätiedot

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen valtionavustushankkeiden työstö- ja kehittämisseminaari Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto

Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen. Ohjaus yrittäjyyteen Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Avauspuheenvuoro kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen Ohjaus yrittäjyyteen 27.10.2015 Kaakkois-Suomen ELO-verkosto Ohjaus yrittäjyyteen tilaisuuden teemana TYÖELÄMÄTAIDOT JA YRITTÄJYYS Oivallinen mahdollisuus

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 859. Tasavallan Presidentin avoin kirje. valtioneuvostossa toimeenpannusta muutoksesta. Annettu Helsingissä 28 päivänä syyskuuta 2007

SISÄLLYS. N:o 859. Tasavallan Presidentin avoin kirje. valtioneuvostossa toimeenpannusta muutoksesta. Annettu Helsingissä 28 päivänä syyskuuta 2007 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 2 päivänä lokakuuta 2007 N:o 859 864 SISÄLLYS N:o Sivu 859 Tasavallan Presidentin avoin kirje valtioneuvostossa toimeenpannusta muutoksesta... 3867 860

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu

Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu Opetushallituksen tuki paikallisen kehittämissuunnitelman tekemiselle - KuntaKesu Sivistystoimen johdon foorumi 11.3.2014 Tampere Anneli Rautiainen Opetusneuvos, esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus KOULUTUSKIRJE LSSAVI / 05.12.01/5.9.2013 OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus Arvoisa vastaanottaja Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 1/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 1/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 1/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO

Opintovierailun järjestäminen Suomessa Tiedotustilaisuus Helsinki Paula Tyrväinen/CIMO Opintovierailun järjestäminen Suomessa 2012-2013 Tiedotustilaisuus Helsinki 1.9.2011 Paula Tyrväinen/CIMO Miksi järjestää opintovierailu? Vierailu mahdollistaa verkostoitumisen eurooppalaisten kollegojen

Lisätiedot

Erasmus+ Kansalaisten Eurooppa Luova Eurooppa. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Kansainvälistymispalvelut

Erasmus+ Kansalaisten Eurooppa Luova Eurooppa. Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Kansainvälistymispalvelut Erasmus+ Kansalaisten Eurooppa Luova Eurooppa Mauri Uusilehto Vastaava asiantuntija Kansainvälistymispalvelut Miksi hanke? Työkalu Lisäresurssi Sidos- ja kohderyhmien sitouttaminen Organisaation ja henkilöstön

Lisätiedot

Pudasjärvi sininen ajatus vihreä elämys. Uusi Ennakkoluuloton Elinvoimainen Pudasjärvi

Pudasjärvi sininen ajatus vihreä elämys. Uusi Ennakkoluuloton Elinvoimainen Pudasjärvi Pudasjärvi sininen ajatus vihreä elämys Uusi Ennakkoluuloton Elinvoimainen Pudasjärvi Pudasjärvi sininen ajatus vihreä elämys Pudasjärveläisiä ratkaisuja maahanmuuttajien koulutuskysymyksiin Lappi kodiksi

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Oppilaitosten vastuu- opiskelijahuolto

Oppilaitosten vastuu- opiskelijahuolto Oppilaitosten vastuu- opiskelijahuolto Opetushallitus Peltonen Heidi, opetusneuvos Opiskelukyvyn palapeli, Vanha Ylioppilastalo 24.5.2011 Opetushallitus Heidi.Peltonen@oph.fi +358403487271 Opiskelijahuolto-

Lisätiedot

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotakuu koulutus 21.3.2014 Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 25.3.2014 1 Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuusta

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

Student Life. Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen

Student Life. Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen Student Life Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä 1.9.2012 Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

Ei PAIKOILLANNE vaan VALMIIT, HEP!

Ei PAIKOILLANNE vaan VALMIIT, HEP! Ei PAIKOILLANNE vaan VALMIIT, HEP! Anita Lehikoinen Koulutukseen siirtymistä ja tutkinnon suorittamisen nopeuttamista pohtivan työryhmän puheenjohtaja Nopeuttamisryhmän n toimeksianto Työryhmä ja ohjausryhmä

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Hakuryhmän tavoitteet, painopisteet, valintaperusteet ja hakuaika

Hakuryhmän tavoitteet, painopisteet, valintaperusteet ja hakuaika HAKURYHMÄ: Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Hakuryhmän tavoitteet, painopisteet, valintaperusteet ja hakuaika Hakutiedote, ammattikoulutus, Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen18.4.2011

Lisätiedot

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille Valtionavustushankkeiden 2016 aloitusseminaari Hankeryhmät Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen ja Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin

Lisätiedot

Turku, Pori, Tampere

Turku, Pori, Tampere Ammatillisten oppilaitosten kansainväliseen, ja erityisesti EU-alueen toimintaan osallistuville ja siitä kiinnostuneille, erityisesti ATTO - aineiden opettajille Turku, Pori, Tampere Elämme kansainvälisessä

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Aikuiskoulutuksen kansainvälisyysseminaari 16.-17.4.2013 Paasitorni / Helsinki AMKE International Oy Marja Suomaa Kansainvälisten asioiden päällikkö www.amke.fi Miksi ja

Lisätiedot

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset HAKUTIEDOTE 7.2.2013 22/2013 Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001)

Lisätiedot

6. Partnerikorkeakoulun sitoumuskirje (mikäli esitystä ei ole allekirjoitettu yhdessä)

6. Partnerikorkeakoulun sitoumuskirje (mikäli esitystä ei ole allekirjoitettu yhdessä) Higher Education Institutions Institutional Cooperation Instrument - HEI ICI Korkea-asteen oppilaitosten kapasiteetin vahvistamisen tukiohjelma - Korkeakoulu-IKI Uusi kanava yliopistoille ja ammattikorkeakouluille

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Opin ovi klinikka 8.4.2014, Helsinki, Lintsi Ulla-Jill Karlsson, OKM neuvotteleva virkamies Ari-Pekka Leminen, TEM neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO

Grundtvig-workshopit Hakuneuvonta järjestäjille Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-workshopit 2012 Hakuneuvonta järjestäjille 25.1.2012 Katariina Vinblad, CIMO Grundtvig-ohjelmassa erityistavoitteena vastata Euroopan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan koulutushaasteeseen kehittää

Lisätiedot

Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila

Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila Pöytäkirja 14/2012 TIIMIKOKOUS 14 Aika: 7.11.2012, klo 8:00-9:00 Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila Läsnä: Marika Syväluoma OPEDA-hankkeen perusasteen edustaja Hans Kankkonen

Lisätiedot

Opetusneuvosto Tuula Tolppi Kokous 7/08

Opetusneuvosto Tuula Tolppi Kokous 7/08 LAPIN YLIOPISTO 1 341 2253 + (pj) 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Lapin yliopiston johtosäännön 33 :n 2 momentin mukaan kutsu hallintoelimen kokoukseen on lähetettävä viimeistään kolme arkipäivää

Lisätiedot

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle

Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle 4.12. Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle CIMO Ammatillinen koulutus 12/ Erasmus+ -ohjelman rakenne Nykyiset ohjelmat Yhdeksi kokonaisuudeksi Lifelong Learning Programme Grundtvig Erasmus Leonardo

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari 24.11.2009 Opetushallitus Kirsti Kupiainen Hallituksen esitys (107/2009) Eduskunnalle 26.6.2009 Ehdotetut muutokset -säädetään

Lisätiedot

Ajankohtaista opetushallinnosta

Ajankohtaista opetushallinnosta Ajankohtaista opetushallinnosta Pääjohtaja Aulis Pitkälä Rovaniemi 13.9.2016 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2018 2013 2014 2015 2016 2017 2018 si-, perus- ja lisäpetuksen ops-perusteet

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa!

Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! 17.11.2014 Opetussuunnitelmat uudistuvat! OPStuki 2016 -koulutuksen toinen aalto alkamassa tervetuloa! OPStuki 2016 Hyvinvoiva koulu Perusteista paikalliseksi opetussuunnitelmaksi Tukikoulutus on enorssi-verkoston

Lisätiedot

Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa

Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa TULOKSIA Selvitysraportin julkistaminen 20.4.2016 Helsingin kaupungin työväenopisto Leena Saloheimo Vapaa Sivistystyö ry Selvitys

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Pro gradu seminaarien toteuttaminen lukuvuonna GRADUINFO

Pro gradu seminaarien toteuttaminen lukuvuonna GRADUINFO TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Pro gradu seminaarien toteuttaminen lukuvuonna 2013-2014 GRADUINFO 23.4.2013 SEMINAARIEN AIKATAULU seminaarit (36 h) alkavat aikaisintaan viikolla 38 (16.9.

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1.-2.12.2009 Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta 2 UUDISTUNEET AMMATILLISET

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

HAKUOHJE. VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.)

HAKUOHJE. VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.) HAKUOHJE VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.) Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolla on syksystä 2005 alkaen mahdollista suorittaa visuaalisen alan taideopettajien

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 24.10.2012 Turku Kjell Henrichson Yhteiskuntatakuun taustoja 110 000 perusasteen varassa olevaa alle 30-vuotiasta. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista

Lisätiedot

YHDESSÄ OPPIMISEN TAIDOT JA RYHMÄDYNAMIIKKA

YHDESSÄ OPPIMISEN TAIDOT JA RYHMÄDYNAMIIKKA KUTSU ESAVI/5965/2016 Etelä-Suomi 21.6.2016 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Miten ohjaan yksilön ja ryhmän taitoja tukemaan uuden opetussuunnitelman mukaista oppimista? Tervetuloa

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

EKA Opin Ovi -projekti

EKA Opin Ovi -projekti EKA Opin Ovi -projekti 1.12.2009 31.12.2011 Projektipäällikkö Minna Miikki Etelä-Karjalan aikuisopisto AKTIVA Puh. 040 741 2273 minna.miikki@ek-aktiva.fi Taustaa EKA Opin Ovi -projektille Valtakunnallinen

Lisätiedot

EU:n Kansalaisten Eurooppa ohjelma liikunta-alalle. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö

EU:n Kansalaisten Eurooppa ohjelma liikunta-alalle. Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö EU:n Kansalaisten Eurooppa ohjelma liikunta-alalle Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö Ketkä voivat osallistua? Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaan voivat osallistua kaikki Euroopan kansalaisuutta

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN

APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAN VASTAANOTTAMINEN Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT Ammatillinen lisäkoulutus 3.9.2013 Kuopio 5.9.2013 Tampere 10.9.2013 Helsinki 12.9.2013 Oulu Antti Markkanen Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Yhteistyössä Ammattiopisto Luovi. Hankefoorumi

Yhteistyössä Ammattiopisto Luovi. Hankefoorumi Yhteistyössä Ammattiopisto Luovi Hankefoorumi 16.1.2016 Haussa syksylle 2017 OPH:n rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Hakuaika päättyy 31.1.2017 Hakuvaiheessa määritellään toteutettavan koulutushankkeen

Lisätiedot

HAKEMUS 12.3.2013. Pohjois-karjalan koulutuskuntayhtymän kehittämisasiakirjassa vuosille 2012-2015:

HAKEMUS 12.3.2013. Pohjois-karjalan koulutuskuntayhtymän kehittämisasiakirjassa vuosille 2012-2015: Opetushallitus LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN Painopiste 1. Vaihtoehtoiset tavat suorittaa ammatillinen perustutkinto yhdistämällä oppilaitoksessa, työpajassa ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä oppisopimuskoulutusta

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot