AUT Automaatiotekniikan projektityöt (3 op) Moottoroitu nousutuki Työn ohjaaja: Panu Harmo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AUT Automaatiotekniikan projektityöt (3 op) Moottoroitu nousutuki Työn ohjaaja: Panu Harmo"

Transkriptio

1 AUT Automaatiotekniikan projektityöt (3 op) Moottoroitu nousutuki Taru Laamanen AS Sofia Piltz AS Työn ohjaaja: Panu Harmo

2 Tehtävänanto: MOOTTOROITU NOUSUTUKI Suunnitellaan, rakennetaan ja testataan uutta nousutankoideaa; motoroitua nousemista avustaavaa tukitankoa. Tankoa varten on olemassa melko pitkälle viety suunnitelma ja pääosa osista on jo tilattu. Tässä projektityössä tankoon suunnitellaan vielä nousemista avustava moottoroitu kahva ja koko laitteen ohjausjärjestelmä. Työmäärä: 2 hlö 3op, Määräaika: toukokuun alku, Työn ohjaaja: Panu Harmo Kuvat: Projektille on hankittu kaksi katon ja lattianväliin kiristettävää nousutukitankoa. Niitä testattiin aluksi Kustaankartanon vanhustenkeskuksen Meripihkapäivätoimintayksikössä. Nyt ne on siirretty kahden vanhuksen kotiin lisätestejä varten. Ne ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi. Projektissa rakennetaan parhaillaan uutta nousutukitankoa, jonka jännittämien lattian ja katon väliin tapahtuu moottoritoimisesti.

3 1. Ongelman esittely ja erittely Projektissa kehitetään katon ja lattian väliin viritettävä nousutanko, jonka avulla vanhusten on helpompi nousta itsenäisesti seisomaan. Tanko viritetään ensin karkeasti lähelle kattoa, minkä jälkeen se kiristetään automaattisesti ohjauspaneelista moottorin avulla. Tanko ei liiku ylöspäin, jos se on liikaa vinossa ja tarkoituksena onkin ilmoittaa ohjauspaneelissa esim. ledien avulla, mihin suuntaan tanko on vinossa ja milloin se on suorassa. Myös tieto tangon tukevuudesta saadaan ohjauspaneeliin. Moottori ei nouse enempää, kun tanko on tukevasti kiinni, jolloin vältytään vahingoittamasta kattoa. Ideana on kehittää eri huonekorkeuksiin soveltuva tanko, jonka virittäminen on helppoa ja vaivatonta. Markkinoilla on jo olemassa nousutankoja, jotka pystytetään kokonaan käsin. Tällaiset ovat kuitenkin hankalia yhden ihmisen virittää. Tavoitteena olisi kehittää tanko sellaiseksi, että sen asentaminen onnistuisi jopa yhdeltä hyväkuntoiselta ikäihmiseltä ja sitä olisi helppo siirrellä kodin eri huoneisiin. Karkean säädön huoneiston huonekorkeuteen voisi suorittaa esimerkiksi kodinhoitaja ja esimerkiksi käyttäjän parempikuntoinen puoliso voisi tämän jälkeen siirrellä tankoa tarpeen mukaan huoneistossa ja kiinnittää sen moottorin avulla. Moottoroidusta nousutangosta oli alustava mekaniikkasuunnitelma valmiina, ja lisäksi mallina oli markkinoilla oleva nousutanko (moottoriton). Tehtävänämme oli toteuttaa ensimmäinen prototyyppi moottoroidusta nousutangosta. Tähän kuului mekaniikan tarkempi suunnittelu, osien hankintaa, mikrokontrollerin ohjelmointi sekä ohjauspaneelin suunnittelu ja toteutus. 2. Työn toteutus Mekaniikka Aloimme pohtia mekaniikkaa Paavo Toiviaisen suunnitelman pohjalta. Valmiiksi hankittuna oli kahta sisäkkäin menevää neliömuotoista alumiiniprofiilia sekä moottori. Moottori tosin meni alkuvaiheessa rikki, ja sen tilalle päätettiin hankkia hieman erilainen moottori, jossa ei ole mitään ylimääräisiä ulokkeita. Neliöprofiilit osoittautuivat sopiviksi tankoon ympyrämuotoa paremmin, sillä ympyrämuotoisella kiristys oli aiheuttanut lommoja tankoon. Jotta tanko olisi turvallisempi, neliöprofiilissakin kulmien pitää olla pyöristettyjä. Harkittiin myös vaihtoehtoa, jossa moottorivarsi olisi toisin päin, mutta silloin moottorin johdotukset olisi ollut vaikeampi toteuttaa. Kuvassa 1 on lopullinen mekaniikkarakenne. Kuvassa osa d on alumiiniprofiilia, ja osa c sen sisällä olevaa alumiiniprofiilia. Tangon karkea pituuden säätö tapahtuu nostamalla profiilia c sopivan verran ulos profiilista d ja lukitsemalla ne paikoilleen kahvan e avulla.

4 Tangon hienosäätö tukevasti paikoilleen tehdään moottorin i avulla. Moottorista työntyy nousuvarsi h, joka työntää tangon koko yläosaa (a-e). Työntövarsi h on heikko, joten tankoa vahvistetaan siitä kohdin välikappaleella f. Välikappale on kiinteästi kiinni moottorissa i ja liukuu profiilia d pitkin. Ympyrät g kuvaavat muoviliuskoja, jotka on asennettu välikappaleen sisälle tukevoittamaan rakennetta, sillä profiili d on halkaisijaltaan pienempi kuin moottori i. Lisäksi tangossa on pohjatassu m ja kattotassu a, jotka on otettu markkinoilla olevasta versiosta. Niiden pinnat ovat kumia, joka pysyy tukevasti paikoillaan. Lattiatassun m ja moottorin i välissä on jousi, jonka avulla määritetään tangon tukevuus. Kun tanko osuu kattoon, jousi alkaa puristua kasaan. Tanko on tukevasti, kun jousi on puristunut tarpeeksi. Jotta jousi ei taivu sivusuunnassa, sen sisällä on kaksi sisäkkäistä putkea. Alatassun m päälle on lisäksi tehty taso, johon saadaan kiinnitettyä mm. akku. Tapio Leppänen toteutti tangon rakentamisen suunnitelmamme mukaisesti. Kuva 1. Tangon mekaniikka

5 Kuva 2. Vasemmalla: tanko viritettynä katon ja lattian väliin, keskellä: kuvassa näkyy kattotassu ja osa sisäprofiilista. Ulkoprofiilin läpi kiinnitetty kahva lukitsee sisäprofiilin haluttuun kohtaan. Oikealla: ohjauspaneelissa näkyvät virtakytkin, keinukytkin, jonka yläpuolella on tukevuuden ilmoittava ledi, ja paikat ledeille, jotka kertovat mihin suuntaan tanko on kallellaan ja onko tanko suorassa (keskimmäinen viidestä). Kuva 3. Vasemmalla: moottorinohjauskortti (etualalla) ja akku on sijoitettu lattiatassun päällä olevalle alustalle, joka on myöhemmin tarkoitus koteloida. Takana näkyvät liukupotentiometrille menevät johdot (musta, lila ja punainen). Maalarinteipillä yhdistetty johtonippu menee ohjauspaneeliin ohjauksen toteuttavalle piirilevylle. Keskellä: liukupotentiometrin mittauspään kiinnitys jouseen. Oikealla: liukupotentiometri takaa, vastakkaisesta suunnasta kuin ensimmäisessä kuvassa.

6 Ohjelma Ville Sydänmaanlakka teki tangon ohjaukseen piirilevyn ja myös moottorinohjauskortin saimme valmiina. Moottorinohjauskortti on siis piirilevy, jolle annetaan moottorin liikkumissuunta sekä nopeus. Toteutimme sille mikrokontrollerin ohjauksen (Atmega 1281), jonka tehtävinä on: Lukea moottorinohjausnappien arvoja Lukea liukupotentiometriä Ohjata ohjauspaneelin lediä, joka kertoo onko tanko tukevasti Ohjata moottorinohjauskorttia, mikäli nappia on painettu ja tanko ei ole vielä tukevasti Mahdollisuus soittaa summeria Ohjelman rakenne on sellainen, että tietyin väliajoin tulee kellokeskeytys. Tällöin tarkistetaan liukupotentiometrin antama arvo ja sytytetään tai sammutetaan tukevuuden ilmoittama ledi sen mukaisesti. Lisäksi jos ylös- tai alas-nappi on painettuna, liikutetaan moottoria. Moottoria ei kuitenkaan nosteta, jos tanko on jo tukevasti kiinni. Jos nappeja ei ole painettu tai tanko on tukevasti, moottori pysäytetään, mikäli se oli liikkeellä. Moottorin ohjaus tehdään antamalla moottorinohjauskortille suunta (ylös tai alas, riippuen kumpaan suuntaan nappia on painettu). Lisäksi moottorinohjauskortille annetaan moottorin haluttu liikkumisnopeus välittämällä phase width modulation -signaalia. Toteutimme myös funktiot summerin soittamiseen, mutta tällä hetkellä summeria ei käytetä mihinkään. Liukupotentiometrin lukemiseen tarvittavat funktiot ovat Villen toteuttamia. Kuva 4. Vapaamuotoinen lohkokaavioesitys ohjelman rakenteesta ja toiminnasta.

7 Ohjelman inputit: -nappien asento -liukupotentiometrin lukema Ohjelman outputit: -moottorin nopeus -moottorin suunta -onko tukevasti-ledi Kuva 5. Ohjauksen toteuttava piirilevy ja kiihtyvyysanturin piirilevy. Kuva 6. Kiihtyvyysanturin piirilevyn I/O-kaavio.

8 Kuva 7. Ohjauksen toteuttavan piirilevyn I/O-kaavio 3. Tulokset Saimme valmiiksi tangon, joka saadaan viritettyä moottorin avulla tukevasti lattian ja katon välille. Tanko ilmoittaa, kun se on tukevasti eikä moottori enää nouse sen enempää. Tarkoituksena oli alun perin toteuttaa myös kiihtyvyysantureiden lukeminen, jotta saataisiin tieto tangon vinoudesta tai suoruudesta. Ville ei kuitenkaan ehtinyt saada kiihtyvyysanturin lukemista väylän yli toimimaan, joten emme voineet käyttää kiihtyvyysantureita. Sen sijaan toteutimme liukupotentiometrin lukemisen, mikä ei ollut alun perin tavoitteena.

9 4. Ajatuksia jatkokehittelyä varten Seuraavaksi tankoon kannattaisi toteuttaa kiihtyvyysanturien luku, jotta tanko saataisiin pystytettyä helposti suoraan. Jos tanko on vinossa, se ei pysy niin tukevasti paikoillaan ja saattaa aiheutua vaaratilanteita. Tangossa ei myöskään ole vielä minkäänlaista kahvaa, josta käyttäjä voi tarttua kiinni. Kahva voisi olla myös moottoroitu niin, että se liikkuisi ympyränkaaren suuntaisesti eteen- ja ylöspäin, jolloin kahva ikään kuin vetää käyttäjää ylöspäin. Jotta tankoa olisi helpompi siirrellä, siihen voisi lisätä myös pyörät. Pyörissä pitää kuitenkin olla jousitus niin, että pohjatassu osuu lattiaan kun tanko on tukevasti kiinni. Koko tangon rakennetta ja materiaaleja voisi myös miettiä huomattavasti kevyemmiksi, koska nykyisellään tanko on todella raskas liikuteltava. Ohjauspaneeli pitää joko kiinnittää kiinteästi tankoon sopivalle korkeudelle tai sille voidaan myös tehdä teline, josta käyttäjä saa sen halutessaan irti. Tangossa ei myöskään ole vielä suojakoteloa (kuvan 1 mekaniikkasuunnitelman osa n) akulle ja muille pohjalevylle sijoitetuille osille. Jotta tanko olisi miellyttävä käyttää, sen ulkonäkö ei saisi olla liian laitosmainen. Tanko on näkyvä osa kodin sisustusta, joten sen ulkonäköön tulee kiinnittää huomiota. Myöhemmässä vaiheessa tankoon voisi kehitellä myös lisäominaisuuksia, esimerkiksi radio, lamppu tai sanomalehtiteline. Tangon olisi hyvä huomata itse, jos moottori on antanut periksi asennuksen jälkeen ja tanko ei olekaan enää käyttökunnossa. Liiallisesta löystymisestä voidaan ilmoittaa esimerkiksi summerin avulla. Jotta koko järjestelmässä ei täydy pitää koko ajan virtoja päällä, voidaan löystymisestä ilmoittaminen hoitaa transistorin avulla. Transistoriin tulee jännite akusta, ja liukupotentiometrin antama jännite ohjaa transistoria. Transistori siis avaa yhteyden akulta summerin kautta maahan, jos liukupotentiometrin antama jännite ylittää tietyn raja-arvon. Tangon olisi hyvä myös tarkkailla akun tilaa, ja ilmoittaa jollain tavoin, jos akku uhkaa tyhjetä.

10 Liite 1. Projektitapaamismuistiot Tapaaminen n. 1 tunti Panu esitteli nousutuen toimintaa ja pääajatuksia. Katsoimme jo valmiina olevia osia. Saatiin nousutangon mekaanisten osien suunnitelma, selvitystyö nousemisesta ja nostamisesta, raportti tangon käyttäjien mielipiteistä, tilattujen osien lista sekä teleskooppiprofiilin tuote-esittely. Seuraavaksi kerraksi on tarkoitus lukea saatu materiaali ja selvitellä nousutangon rakennetta. Lisäksi tehtävänä on tehdä tässä vaiheessa toteutettavan tangon suunnitelma. Tapaaminen n. 2 tuntia Mietittiin Tangon mekaniikkaa tarkemmin. Suunniteltiin tangon välikappaletta ja katto-osaa. Tapaaminen n. 1 tunti Testailtiin moottorivartta, se meni rikki. Päätettiin, että moottorivarren työntöosa kiinnitetään päästään neliöprofiilin sisään ja työntöosasta käytetään ainoastaan noin 10 cm matkaa työntöosan keskikohdasta. Seuraavaksi: o Pitää etsiä välikappale neliöprofiilin ja moottorivarren päälle tueksi. o Mietittävä anturia tms., joka ilmoittaa, kun moottorivarren työntöosa liian ulkona. Tapaaminen n. 1 tunti Päätettiin hankkia rikkimenneen nostovarren tilalle toisenlainen. Uusi tulee olemaan sellainen, jossa nostovarren kiinteä osa on neliskulmainen, ja moottori on kapseloitu sen sisään. Tämän mallinen on helpomman muotoinen kiinnityksiä ajatellen. Mietittävä: Lattiapään ja nostovarren kiinnitys: varmaan tarvitaan joku osa, jossa jengat, niin lattiaosa saadaan kiinnitettyä ruuvaamalla. Tarvitaanko tukikappale tukemaan nostovarren nousevaa osaa? Millainen? Mihin akku tulee Kuinka johdot saadaan kuljetettua moottorilta akkuun Tehtävää: Alumiiniputken etsintää, Protoshop. Käyttöliittymän etsintä. Yhteys Villeen, vvsydanm@cc.hut.fi Tapaaminen n. 4 tuntia Kävimme Protoshopissa selvittämässä saatavilla olevia putkia. Neliönmuotoisia alumiiniputkia löytyi sisähalkaisijaltaan 31 mm, 36 mm ja 41 mm. Suurimman putken seinämän paksuus oli 3 mm, muiden 2 mm. Etsimme sopivaa ohjauskäyttöliittymää netistä, mutta emme vielä löytäneet.

11 Lisäksi kirjoittelimme paljon vanhoja tapaamisia, monista emme muistaneet mitä olimme tehneet. Yritämme tästä lähtien kirjoittaa tapaamisista nopeammin. Tapaaminen n. 2 tuntia Tapaamme Villen torstaina. Sitä varten suunnittelimme, millaisia toimintoja piirilevyn täytyy pystyä tekemään ja mitä laitteita piirilevyyn kytketään. Lisäksi yritimme etsiä sopivaa ohjauspaneelia. Sellaista ei kuitenkaan vieläkään löytynyt. Kaikki löydetyt ovat joko liian monimutkaisia (aivan liian paljon nappeja, ja lisäksi usein tekstinäyttö) tai sitten liian yksinkertaisia (ainoastaan pari nappia, ei ledejä). Yritämme siis löytää paneelia, jossa olisi kaksi nappia sekä pari lediä. Tapaaminen n. 2 tuntia Tapasimme Villen ja suunnittelimme sen kanssa piirilevyä. Päätimme, että piirilevy laitetaan ohjauspaneelin sisään ja ohjauspaneeli rakennetaan siis itse komponenteista. Ohjauspaneeliin tulee -napit ylös ja alas -virtakytkin -valot ilmoittamaan, mihin suuntaan tanko on kallellaan -valo/summeri ilmoittamaan, onko tanko tukevasti kiinni Kuulemma tiedon, onko tanko tukevasti kiinni saa moottorin käyttämästä virrasta. Eli erillistä voima-anturia ei tarvita. Kävimme Villen ja Antin kanssa kaupoissa. He kävivät ostamassa tarvitsemiaan osia, ja me kävimme katsomassa löytyyö sieltä sopivaa tankoa, sekä ostimme akun ja laturin. Tutkimme myös millaisia komponentteja ohjauspaneeliin on tarjolla. Tapaaminen n. 2 tuntia Sofia oli matkoilla, mutta yritin etsiä alumiiniputkea. Etsin netistä ja soitin alla oleviin. Alla siis koottuna parhaat osumat. Mutta oikean kokoista (sisähalkaisija 45 mm) ei oikein tunnu löytyvän Suomesta paikasta, josta saisi tilattua vähänkään pienempiä eriä. Alumiiniputkia Purso Ulkohalkaisija 50 mm, seinämän paksuus 2.5 mm, pyöristetty kulmista. Profiileiden normaali toimituspituus on 6 m, mutta erikseen sovittaessa voimme myös valmistaa muita pituuksia. Valmistamme profiilit tilaustyönä ja suuremmat erät voimme toimittaa suoraan tehtaalta. Pienet hankintaerät metallialan tukkuliikkeiden varastosta. Be-group 50x50x2.5. Ilmeisesti Purson valmistama. Ruotsin varastossa, ei tilaa pieniä määriä.

12 Janster 50x50x3. Erikoisteräs 50x50x3 50x50x2.5 Saksassa varastossa, mutta ei tilaa sieltä pieniä määriä. Tapaaminen n. 2 tuntia Suunniteltiin tangon kiinnitystä lattiaan tulevaan tassuun. Tarkoituksena olisi käyttää jo olemassa olevaa pientä mustaa ja sijoittaa sen yläpuolelle pyöreä levy, johon akku laitetaan. Levyn ulkoreunoilta tulisi kartiomaisesti reunat kiinni tankoon. Pohdittiin myös, että kaikki johdotukset (johto antureilta ohjauspaneeliin, ohjauspaneelilta moottoriin, virta akusta ohjauspaneeliin) sijoitettaisiin samaan puhelinlankaan, joka tulisi kartion ulkoreunasta ulos. Ohjauspaneelille tehdään teline tangon runkoon. Avoimeksi jäi, voiko mustaa tassua käyttää, miten tarkka kiihtyvyysanturi on, voiko sen sijoittaa tangon alapäähän kartiokotelon sisään, miten johdotukset menevät piirilevyn, akun ja moottorin välillä, miksi oli suunniteltu, että moottori tulisi väärinpäin ja millainen jousi tankoon oli tarkalleen ottaen tulossa. Tapaaminen n. 3 tuntia Käytiin Panun luona ja saatiin selvitetyksi, että jousella on kaksi tarkoitusta: 1) ilmoittaa, jos moottorivarsi painuu sisään eikä tango siten olekaan enää katossa kiinni ja estää tilanne, jossa moottorivarsi työntää tangon katosta läpi 2) muuttaa moottorivarren liikkuman matkan ja voiman välinen riippuvuus lineaariseksi. Mietittiin, että jousi, joka toteuttaa nämä molemmat tehtävät voitaisiin sijoittaa moottorivarren lattian puoleisen pään ja pohjatassun väliin tukikappaleputkien päälle (jos jousi ei ole tarpeeksi kestävä sivuttaissuunnassa). Jouseen olisi myös tarkoitus myöhemmässä vaiheessa liittää liukupotentiometri, jonka avulla tiedetään, että voima on sopiva eli tanko ei mene katosta läpi ja tanko on tukevasti kiinni. Panun kanssa oli myös puhetta venymäliuskoista (eivät sovi tähän lämpötilaolosuhteiden takia) ja ylä- ja alarajakytkimistä (monimutkaistaa rakennetta liikaa) samaan käyttöön, mutta liukupotentiometri vaikuttaa kaikista parhaimmalta vaihtoehdolta tässä vaiheessa. Todettiin, että moottorin virta ei ole riittävä mittari voiman arviointiin. Päätettiin, että moottori sijoitetaan oikein päin ja käytetään mustaa valmiina olevaa pohjatassua. Tehtiin ehdotus koko tangon mekaanisesta rakenteesta ja seuraavaksi käydään Tapion luona. Tiedusteltiin Villeltä, missä vaiheessa mikropiiri on. Uusi moottori on tilattu. Tapaaminen n. 2 tuntia Tarkoituksena oli jutella Tapion kanssa, joka olikin lähtenyt lomalle. Keskusteltiin Panun kanssa mekaniikkasuunnitelmasta (kuva tehty 26.3.). Jousen sijoituspaikka voisi olla myös moottorivarren kohdassa niin, että moottorivarsi ei ole kiinni profiilissa kuin välillisesti jousen kautta, eikä moottorin alapuolella. Jousi voi olla myös putken sisällä laakeroituna samaan tapaan kuin profiili ja moottorivarsi. Jousen voisi korvata valmiilla jousipakalla. Jos jousi sijoitetaan moottorivarren ja profiilin väliin, ongelmaksi muodostuu johdotus liukupotentiometrista. Eli päätettiin, että jousi sijoitetaan moottorivarren alapuolelle ainakin tässä prototyypissä.

13 Selvitetään seuraavaksi, voisiko Protoshop valmistaa tarvittavia osia tai koko tangon, sillä Tapio on viikon lomalla. Tarkoituksena on kirjoittaa mm. tangon turvallisuusnäkökulmasta ja tehdä tarkempi aikataulu siitä, mitä on tekemättä ja mihin pisteeseen ollaan tähtäämässä. Kiihtyvyysanturin voi tässä prototyypissä sijoittaa mahdollisimman helppoon kohtaa eli jousen yläpuolelle muovikotelon sisään, mutta jos profiilin ja moottorin välys aiheuttaa liikaa tangon taipumista, on kiihtyvyysanturi sijoitettava ylemmäs, jäykkään kohtaan tankoa. Päätettiin, että kokeillaan ensin alempaa kohtaa ja paikkaa voidaan tarvittaessa vaihtaa myöhemmissä versioissa. Selvitettiin Villeltä mikropiirin koko, joka on 73x80x25mm. Päätettiin, että hankitaan kotelo, joka on 75x100x50-60mm, jotta kytkimille jää tarpeeksi tilaa. Esimerkkikoteloita löytyi labrasta, sopiva on tarkoitus hankkia Yleiselektroniikasta tai Bebekiltä. Tapaaminen n. 0.5 tuntia Käytiin Bebekillä Hakaniemessä ja ostettiin ohjauspaneelin kotelo, virtakytkin, neljä keltaista, yksi vihreä ja yksi punainen ledi (tarvitsevat kaikki 150 ohmin etuvastuksen) ja summeri. Tapaaminen n. 1,5 tuntia Käytiin Protoshopissa; tarvitaan tarkempi mekaniikkasuunnitelma mittoineen, jonka pohjalta voidaan ensin suunnitella edelleen ja sitten arvioida kauanko työn toteutus kestää. Työn hinta on 59 euroa/tunti. Voivat auttaa mekaniikkasuunnittelussa. Käytiin juttelemassa Panun kanssa. Tapaaminen n. 2 tuntia Revittiin vanhasta tangosta punainen sisäosa pois ja yritettiin saada jousipakka ulos. Tangon kolhut estivät kuitenkin jousen liikkumista niin paljon, että se päätettiin jättää tankoon ja hankkia uusi. Otettiin kuvia osista Protoshopia varten. Jossain vaiheessa pitää päättää mihin pisteeseen projektityö saadaan valmiiksi, esim. siihen, että ohjauspaneelin kautta nähdään, kun tanko (ei välttämättä juuri nousutanko), jossa on asennettuna kiihtyvyysanturit, on suorassa. Tapaaminen n. 2 tuntia Etsittiin netistä jousia, käytiin mm. Meconetin ja Erikois-Jousen sivuilla. Erikois-Jousen myymälä on Tattarisuolla, Meconetiin lähetettiin sähköpostikysely A DIN 2098 rst-tyyppisestä jousesta (tuotenumero VD23930). Mietittiin tarkempaa suunnitelmaa Protoshopia/Tapiota varten. Pohdittiin minkä pituinen tanko olisi kasassa ja maksimissaan, huomattiin että ratkaisevinta pituuden kannalta on moottorivarren pituus, jos moottorivarsi on sopivan lyhyt, tankoa on huomattavasti helpompi siirrellä lyhyempänä. Tapaaminen n. 6 tuntia Tavattiin Ville ja aloitettiin mikropiirin ohjelmointi. Käytiin Erikois-Jousen myymälässä Tattarisuolla etsimässä sopivaa jousta/jousipakkaa, sillä Meconetin toimitusaika oli 4-5 viikkoa ja hinta noin 20 euroa ja Protoshopilla ei ollut kuulakärkikynän kokoluokkaa suurempia jousia. Tapaaminen n. 4 tuntia Erikois-Jousen myymälästä ostettiin perjantaina 4.4. kaksi jousta, jotka voi tarvittaessa käydä vaihtamassa sopivampaan. Suunniteltiin tangon mittoja; kuinka paljon sisäprofiili on ulkoprofiilin sisällä (päätettiin

14 myöhemmin, että 40 cm), miten pitkä tanko on kaikissa eri kombinaatioissa (jousi 5 cm tai 10 cm, sisä- ja ulkoprofiilin pituus) maksimitoimintapituudessaan ja kasassa. Etsittiin myös sopivaa testauspaikkaa, joista yksi löytyi TUAS-talon rappukäytävän alimmalta kerrokselta ja vähän parempi T-talon toisen kerroksen rappusten alta (pääluentosalia vastapäätä). Aloitettiin ohjelmointi ja lähetettiin Villelle kysymyksiä. Tapaaminen n. 3 tuntia Esiteltiin Panulle tangon pituussuunnitelmia ja päädyttiin että testauspituus olisi noin 230 cm. Pitkä moottorivarsi rajoittaa kaikista eniten pituutta. Tavoitteena olisi, että tankoa voitaisiin käyttää ainakin 260 cm korkeissa tiloissa. Jatkettiin ohjelmointia. Tapaaminen n. 3 tuntia Nähtiin Tapio, joka sai valmiiksi kattotassun kiinnytyksen sisäprofiiliin. Moottorivartta ei kuulu vieläkään, mikä estää pahasti mekaniikan toteutusta tällä hetkellä. Jatkettiin ohjelmointia ja saatiin Villeltä apua siihen, miten kiihtyvyysanturia ja liukupotentiometriä luetaan. Avattiin kassin kotelo ja tutkittiin miten liukupotentiometrin kiinnitys on siinä toteutettu. Etsittiin Farnellilta sopiva liukupotentiometri (2 vaihtoehtoa) ja uusi kotelo, sillä mikropiiri on liian iso Bebekiltä ostettuun koteloon. Tapaaminen n tuntia Jatkettiin koodausta, erityisesti kohtia, joissa luetaan kiihtyvyysanturia ja liukupotentiometriä. Tapaaminen n. 4 tuntia Heti kun paneeli oli saapunut, porattiin siihen reiät ledejä varten. Kolvasimme ledeihin vastukset ja johdot valmiiksi, jotta voisimme testata niiden avulla ohjelman toimivuutta. Tapaaminen n tuntia Moottori saapui. Testattiin, miten se ylipäätään toimii kytkemällä siihen jännite elektroniikkahuoneessa. Jatkettiin koodausta sillä piirikortin kanssa ilmeni ongelmia. Ei saatu moottoria toimimaan, mutta summeri soi koko ajan, kun piirikortti oli kytketty. Tätä pohdittiin pitkään. Tapaaminen n. 8 tuntia Testattiin moottoria piirilevyllä ja selvitettiin miten moottorinohjauskorttia on tarkoitus käyttää moottorin kanssa. Piirikortin ongelmat ratkesivat lopulta, summeri oli kytketty moottorin pwm-ulostuloon, minkä takia se soi koko ajan. Muutettiin koodia ja tehtiin summerista apuväline ilmoittamaan, milloin nappia painetaan. Moottoria ei saatu ohjatuksi piirikortilla. Tapaaminen n. 6 tuntia Yritettiin edelleen saada moottorinohjausta toimimaan testaamalla sitä moottorin sijasta ledien kanssa. Tapaaminen n tuntia Sofia ei ollut paikalla, mutta Taru koetti saada moottoriohjausta ja liukupotentiometrin sekä kiihtyvyysanturin lukemista toimimaan. Liukupotentiometrin ja kiihtyvyysarvon antamien arvojen selvittämistä varten tehtiin uart, jotta arvot olisi saatu tulostettua ruudulle. Uartin ja koko ohjelman kanssa oli suuria ongelmia, ja vikaa yritettiin etsiä todella pitkään mm. Sami Kieloston ja Teemu Ronkan kanssa.

15 Tutkittiin levyn toimintaa oskilloskoopin avulla. Ville yritti myös etsiä vikaa uartista, muttei löytänyt ja totesi että sitä ei kannatakaan käyttää. Tapaaminen n. 2 tuntia Yritettiin etsiä mistä ongelmat johtuvat, tutkimalla levyn toimintaa oskilloskoopin avulla. Vikaa ei yhäkään löytynyt, ja kysyttiin apua Villeltä. Tapaaminen n. 9 tuntia Moottori saatiin lopulta toimimaan, kun Ville tuli käymään. Vika oli ulkoisessa kellossa, joka oli huonosti kiinni. Tästä eteenpäin käytettiin sisäistä kelloa, joka toimi ongelmitta. Saimme toimimaan myös liukupotentiometrin lukemisen, myös siinä ongelma johtui kellosta. Tehtiin paneelin reiät on-off-kytkintä ja keinunappia varten. Piirin toiminnassa oli kuitenkin yhä ongelmia, summeri jäi mm. soimaan vaikka se oli ohjattu sammumaan. Aloimme epäillä, että piiri resetoituisi koko ajan. Tapaaminen n. 4 tuntia Yritettiin selvitellä, resetoituuko piiri vai mitä siinä tapahtuu. Saimme tangon Tapiolta muutoin valmiina, mutta profiileja ei oltu vielä katkaistu. Tapaaminen n. 6 tuntia Keksittiin, miksi piiri resetoitui koko ajan. Kontrollerissa oli ulkoiset keskeytykset oletusarvoisesti sallittuja. Estämällä ne kaikki toimi hyvin. Tapaaminen n. 6 tuntia Teimme johdotukset tankoon ja paneelin valmiiksi. Päätimme, minkä pituisiksi profiilit katkaistaan ja annoimme sen Tapiolle. Testailimme koodia ja se toimi hyvin. Etsimme sopivaa raja-arvoa liukupotentiometrille. Tapaaminen n. 3 tuntia Saimme tangon Tapiolta sopivan pituiseksi katkaistuna. Etsittiin raja-arvo liukupotentiometrille ja löydettiin lopuksi hyvä testauspaikka lähempää kuin T-talon portaista: TUAS- ja T-talon välisen sillan TUASin puoleisen oviaukon edessä. Ja sitten olikin jo demo. Tangosta meni sulake. Tapaaminen n. 4 tuntia Kirjoitettiin raporttia ja päivitettiin tapaamis-kertomukset BSCW:hen. Tapaaminen n. 1 tunti Viimeisteltiin raportti ja poistettiin koodista turhat kommentit. Tapaaminen n 1,5 tuntia Tarun ollessa Saksassa tein loppuraporttiin ehdotetut korjaukset eli liitin kuvat, Tarun tekemän ohjelmakaavion, Villeltä saadut kuvat piirilevyistä sekä tapaamismuistiot.

16 Liite 2. Tapaamisissa tehtyjä suunnitelmia. Mekaniikkasuunnitelma Tangon välikappale: Välikappaleen ja nostovarren välissä paljon tyhjää tilaa, koska teleskoppi paljon paksumpi kuin nostovarsi. Ratkaisuvaihtoehtoja: Nostovarrelle sen muotoinen lisävälikappale, joka kiinnitetään välikappaleeseen ja/tai nousevaan osaan Nostovarren runkoon kiinnitetään tukilistoja, jotta nostovarsi ei pääse liikkumaan sivuttaissuunnassa välikappaleen sisällä

17 Vastaavanlaiset tukilistat kiinnitettynä välikappaleen sisäpinnalle Kattoa vasten tuleva osa: Kiinnitysputki kiinnin profiilissa kantojen avulla. Välikappaleen väkäset menee päällä olevaan tasoon tehtyihin koloihin. Kiinnitysputki kiinni kattolevyssä jollain seuraavista tavoista: Kiinnitysputki toisesta päästä umpinainen ja kattolevy ruuvattu putken pään läpi välikappaleeseen. Lisäksi kiinnitysputken ja kattolevyn väliin hitsattu tukikartio Kiinnitysputki avonainen kummastakin päästä ja hitsattu kattolevyys kohdasta A. Tällöin kiinnitysputki on profiilia leveämpi, jolloin putken ja profiilin kiinnityksessä tarvitaan niiden väliin tukikappale. Lisänä tukikartio. Kiinnitysputki profiilin paksuinen ja ylettyy vain välikappaleen alaosaan asti. Kattolevy ruuveilla kiinni välikappaleessa ja kiinnitysputkessa kiinni ainoastaan tukikartion välityksellä.

18 Mekaniikkasuunnitelma Katto-osa otetaan olemassa olevasta ostetusta nousutangosta. Se kiinnitetään välikappaleen avulla (sen, jossa on reikä profiiliin ruuvaamista varten ja lisäksi neljä reikää muiden osien ruuvaamista varten). Profiilin ulko-osa leikataan niin lyhkäiseksi, että pituuden muutos käsin on helppo tehdä. Nostovarsi on ylösalaisin sijoitettuna. Avoinna: Pitääkö moottori saada helposti irti, ja kuinka se toteutuu. Minne akku ja mikropiiri sijoitetaan. Ne tulevat varmaankin alas. Mistä johdot vedetään akulta nostovarren moottorille.

19 Mekaniikkasuunnitelma Katto-osa (a) kiinnitetään sisäprofiiliin (c) välikappaleen (b) avulla. Välikappale on siis joku osa, joka saadaan kiinnitettyä sisäprofiiliin. Välikappaleessa voi olla esimerkiksi jengat, joihin katto-osa saadaan ruuvattua kiinni. Sisäprofiili (c) kiinnitetään ulkoprofiiliin (d) kahvalla (e). Ulkoprofiili sahataan tarpeeksi lyhyeksi, jotta sisäprofiilin nostaminen käsin helppoa. Moottori (i) on tangossa oikeinpäin, eli työntöosa (h) työntää ylöspäin. Työntöosa on niin heikko, että tueksi tarvitaan välikappale (f). Välikappale kiinnitetään kiinteästi moottoriin ja se saa liukua ulkoprofiilia (d)

20 pitkin. Moottori ja ulkoprofiili ovat molemmat nelikulmaisia. Moottorin sivun pituus on 45 mm ja ulkoprofiilin 40 mm. Siksi välikappaleen ja ulkoprofiilin väliin tarvitaan jokin täyte (g), että välikappale pysyy ulkoprofiilin suuntaisena. Täyte voi olla nailonia tai jotain muuta ainetta tai jonkinlainen kappale, jota pitkin välikappale pystyy hyvin liukumaan. Ulkoprofiiliin (d) kiinnitetään teippi sopivalle korkeudelle ilmoittamaan, jos työntöosa (h) on työnnetty liian ulos. Teippi pysyy välikappaleen (f) alla, kun työntöosa on tarpeeksi sisällä, mutta tulee näkyviin jos työntöosa on liian ulkona. Moottorin (i) ja pohjatassun (m) välissä on jousi (l), jonka pituudesta päätellään, milloin tanko on tukevasti kiinni sekä vahditaan, ettei tankoa työnnetä katon läpi. Jousen pituutta mitataan esimerkiksi liukupotentiometrillä. Mikäli jousi ei ole riittävän tukeva pysyäkseen pystysuuntaisesti suorassa, kun tankoa vedetään sivusuunnassa, laitetaan jousen sisään tuki (j ja k). Moottoriin on kiinnitettynä putki (j) ja se on putken (k) sisällä, joka on kiinnitettynä pohjatassuun. Putket liukuvat sisäkkäin, mutta tukevat jousta sivusuunnassa. Akkua ym. varten on pohjatassuun (m) ja välikappaleeseen (f) kiinnitettynä kartion muotoinen kotelo (n). Aikataulu tanko -hankittava: jousi tai jousipakka -suunniteltava: mitat, kuka tekee ja mitkä osat -toteutus (Tapio, Protoshop) - ohjauspaneeli -hankittava: kytkimet, kotelo, johdot, lisäksi teline tangossa -suunniteltava: ohjauspaneelin rakenne; kaikki osat (kytkimet, valot, summeri?) -toteutus - mikropiiri -tekemättä: suunnittelu loppuun -toteutus (Ville?) - mikrokontrollerin ohjelmointi

21 Pohdintoja turvallisuudesta Tangon tulee olla tarpeeksi jämäkkä, että se kestää suurtakin sivuttaissuuntaista voimaa taipumatta liikaa. Tämä toteutetaan käyttämällä tarpeeksi vahvoja osia. Heikot kohdat, kuten moottorin nostovarsi ja jousi vahvistetaan tukikappaleilla. Tangossa ei saa olla teräviä kulmia, joihin käyttäjä voisi satuttaa itsensä. Siksi akkulaatikko on kartion muotoinen, eikä neliö. Lattiaa ja kattoa vasten olevien osien tulee olla sellaista materiaalia, että ne ei pääse liukumaan pois paikoiltaan. Tangon pitää jollain tavalla ilmoittaa, milloin se on tukevasti kiinni. Tankoa pystytettäessä moottorin pitää pysähtyä, kun tanko on tarpeeksi tukevasti kiinni, jotta tanko ei mene katosta läpi. Mutta tangon pitää myös ilmoittaa jos se ei ole tarpeeksi tukevasti kiinni. Tangon on kyettävä itse huomaamaan myös, jos moottori on antanut periksi asennuksen jälkeen, ja tanko ei olekaan enää käyttökunnossa. Tangon tukevuutta mitataan jousen avulla. Jousen pituutta mitataan liukupotentiometrillä tms. Jos jousi on puristunut kasaan liian vähän, tanko ei ole riittävän tukevasti kiinni lattian ja katon välissä. Jos jousi on liian kasaanpuristunut, voima on liian suuri, ja tanko uhkaa mennä katosta läpi, joten moottori pysäytetään ohjelmallisesti. Jousen pituutta pitää tarkkailla muulloinkin kuin asennuksen aikana, jotta huomataan, jos tanko alkaa löystyä. Liiallisesta löystymisestä voidaan ilmoittaa esimerkiksi summerin avulla. Jotta koko järjestelmässä ei täydy pitää koko ajan virtoja päällä, voidaan löystymisestä ilmoittaminen hoitaa transistorin avulla. Transistoriin tulee jännite akusta, ja liukupotentiometrin antama jännite ohjaa transistoria. Transistori siis avaa yhteyden akulta summerin kautta maahan, jos liukupotentiometrin antama jännite ylittää tietyn raja-arvon. Tangon olisi hyvä myös tarkkailla akun tilaa, ja ilmoittaa jollain tavoin, jos akku uhkaa tyhjetä. Moottorivarsi ei saa tulla liikaa ulos. Tästä voidaan varoittaa esimerkiksi viivoilla ulkoprofiilissa, ohjelmallisesti summerilla/valolla tai moottorivarsi voi olla alun perinkin tarpeeksi lyhyt. Jotta tanko olisi tukeva, sen täytyy olla pystysuorassa. Siksi tankoon on kiinnitetty kiihtyvyysanturit, joiden perusteella saadaan tietää, onko tanko vinossa. Asennusvaiheessa moottorivarren nouseminen estetään ohjelmallisesti, mikäli tanko ei ole suorassa. Kiihtyvyysanturien täytyy sijaita tarpeeksi ylhäällä, niin etteivät jousen ja välysten mahdollisesti aiheuttamat pienet taipumat jää huomaamatta.

Moottoroitu nousutuki II

Moottoroitu nousutuki II AS-84.3284 Automaatiotekniikan projektityöt (kesä 2008) Moottoroitu nousutuki II Teemu Kuusisto 4.7.2008 Työn ohjaaja: Panu Harmo TÄMÄ TYÖ KUULUU OPISKELIJOIDEN MIDE-TEKNOLOGIA- PROJEKTIIN "YLÄMUMMO HEILAHTAA"

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen Väliraportti Joonas Aalto-Setälä Ossi Malaska 1. Projektin tavoitteet Projektin

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 12 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala.

Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 12 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala. Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala. Valaisimen ledit on kytketty kolmen ledin sarjoihin. Näitä ledisarjoja taas

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 4.11.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1242AG 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Tukiaseman liitännät... 3 1.2 Virransyöttösovitin...

Lisätiedot

Asennusohje. Turner 200

Asennusohje. Turner 200 Asennusohje Turner 200 Ovi on pakattu kahteen pahvipakkaukseen. Toisessa pakkauksessa on oven asennustarvikkeet ja toisessa ovielementit (4kpl). Käsittele ovielementtipakettia hyvin varovasti, sillä lamelleihin

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

WALTERSCHEID-NIVELAKSELI

WALTERSCHEID-NIVELAKSELI VA K OLA Postios. Helsinki Rukkila Puhelin Helsinki 43 48 1 2 Rautatieas. Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS 1960 Koetusselostus 344 WALTERSCHEID-NIVELAKSELI Koetuttaja: nuko Oy, Helsinki.

Lisätiedot

F2000 Karavaanimarkiisi

F2000 Karavaanimarkiisi Asennus ja käyttöohjeet F2000 Karavaanimarkiisi Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä! Pakkauksen sisältö NIMIKE KUVAUS 1 Kankaan lukitustanko 2 putki 3 Vasen varsi 4 Oikea varsi 5 Seinäkiinnike

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Etene asennuksessa ohjeen

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen S14 09 Sisäpeltorobotti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Antti Kulpakko, Mikko Ikonen 1. Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on toteuttaa ohjelmisto sisäpeltorobottiin seuraavien

Lisätiedot

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötilahälytin Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Hälyttimen toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle.

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Kantokisko, ruuvit ja riippukiskot

Kantokisko, ruuvit ja riippukiskot Asennusvinkkejä Asennusvinkkejä Varo poraamasta sähköjohtoihin, kanaviin, putkiin tai muihin vahingoittuviin osiin. Jos olet epävarma näiden johtojen ja putkien sijainnista, ota yhteyttä sähköasentajaan

Lisätiedot

Svan Lift manuaali 1

Svan Lift manuaali 1 Svan Lift manuaali 1 Svan Lift -wc-nostin Svan Lift -wc-nostin on apuväline henkilöille, joilla on vaikeuksia wc-istuimelle istuutumisessa tai siitä pois nousemisessa. Svan Lift kiinnitetään WC-istuimeen

Lisätiedot

Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl.

Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl. Installation instructions, accessories Ohje nro 31359444 Versio 1.2 Osa nro 31359438 Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia, 4-syl. IMG-247665 Volvo Car Corporation Sähköinen moottorinlämmitin, pistorasia,

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

Asennusohje SH4KIT-UNI johtosarjalle

Asennusohje SH4KIT-UNI johtosarjalle Asennusohje SH4KIT-UNI johtosarjalle Käytä tätä sarjaa seuraavissa laitteissa: APRILIA RS125, RS250, RSV Mille, Dorsoduro, Shiver, Tuono, Falco, etc.. DUCATI ST3s ABS (2006-2007), ST4s ABS (2004-2005),

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Van Raam Kivo Plus -tandem

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Van Raam Kivo Plus -tandem KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Van Raam Kivo Plus -tandem Kivo Plus on sähköavusteinen kolmipyöräinen tandem, kolmipyöräisyys helpottaa pyörän selkään nousemista ja tuo vakautta ajoon. Pyörässä on 8 vaihdetta.

Lisätiedot

Lujitemuoviset altaat - WG 5000 - WG 9000. Käyttöohjeet:

Lujitemuoviset altaat - WG 5000 - WG 9000. Käyttöohjeet: Lujitemuoviset altaat - WG 5000 - WG 9000 Käyttöohjeet: Asennus ja käyttöönotto Jos lujitemuovinen allas toimitetaan osina, puretaan ensin altaasta kaikki mukana olevat tarvikkeet. Tasaiselle alustalle

Lisätiedot

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA Form No. Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo Mallinro: 131-3457 3386-220 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille.

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille. Taitaja 2011 kilpailutehtävän kuvaus. 26.4.2011 Viitetarina Prosessilaitokseen tulee uusi pullotusjärjestelmä tuotteen näytteistykseen. Pullotusyksikkö tulee ottamaan näytteitä prosessin säiliön 1 nesteestä.

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä. Kuomun asennusohje Turvallisuus Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.! kuomun nostaminen, siirtäminen ja kääntäminen kevennysjousien asentaminen tuulihaan asentaminen varmistettava peräkärryn

Lisätiedot

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg 1. Turvallisuusohjeet Lue tämä käyttöohje ennen käyttöä! 1.1 Vaakaa ei saa ylikuormittaa. 1.2 Älä roikota painavaa takkaa pitkää aikaa vaa assa,

Lisätiedot

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen.

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen. Asennusohje. Jarrunsäätökytkimen valmistelut: 0. Avaa kytkimen kiinnitysmutteri, poista prikka ja aseta rajoitin kynsi asentoon 10. Varmista, että kytkin ei ole siinä asennossa. Nyt kytkimestä tulisi löytyä

Lisätiedot

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE

FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE FOCUS 650 KÄYTTÖOHJE Oikeus teknisiin muutoksiin pidätetään Z oom työtelineet ovat paljon enemmän kuin pelkkä työteline. Telineen kiinniytspaloja voidaan liikuttaa portaattomasti pöytäurissa ja pöydän

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Alcoguard. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 IMG

Installation instructions, accessories. Alcoguard. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 IMG Installation instructions, accessories Ohje nro 31316158 Versio 1.3 Osa nro 30756974, 30758207 Alcoguard IMG-335486 Volvo Car Corporation Alcoguard- 31316158 - V1.3 Sivu 1 / 22 Varuste IMG-242205 A0000162

Lisätiedot

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy

Liukuovijärjestelmä PLK. Asennusohje. Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK Asennusohje Polanor Oy Liukuovijärjestelmä PLK on tarkoitettu sisäkäyttöön ja kevyiden liukuvien väliovien ripustukseen. Järjestelmän avulla voidaan korvata levystä tai puusta valmistetut

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 8.10.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1131AG 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUS... 3 1.1 Kannen avaaminen... 3 1.2 Tukiaseman liitännät...

Lisätiedot

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä 1 DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä JK 23.10.2007 Johdanto Harrasteroboteissa käytetään useimmiten voimanlähteenä DC-moottoria. Tämä moottorityyppi on monessa suhteessa kätevä

Lisätiedot

Koristepaneeli, ulkopuoli

Koristepaneeli, ulkopuoli Ohje nro Versio Osa nro 31265210 1.2 31265211 Koristepaneeli, ulkopuoli IMG-275024 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-239446 IMG-239980 IMG-239663 A0000177 A0000214 M0000232 IMG-275023 Sivu 2 / 13 JOHDANTO

Lisätiedot

2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A

2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A 1 2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A Kytkentään on sisällytetty kummatkin "kuorma-autojännitteet" eli 24,0 V varatun akun purkausjännite ja 28,0 V akun varausjännite. Näille jännitteille rakennettuja laitteita

Lisätiedot

JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN. Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät

JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN. Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät JOHDATUS ELEKTRONIIKKAAN Oppitunti 2 Elektroniikan järjestelmät 2 ELEKTRONIIKAN JÄRJESTELMÄT Aktiivisuusranneke Mittaa liikettä Keskustelee käyttäjän kanssa ledeillä ja värinällä Keskustelee radioiden

Lisätiedot

KORJAUSOHJE. Biomatic eletroniikan vaihto

KORJAUSOHJE. Biomatic eletroniikan vaihto KORJAUSOHJE Biomatic eletroniikan vaihto SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ Ohjauspanelin vaihto... 3-4 Ohjauskortin vaihto...5 Prosessorin vaihto...6 Näyttökortin vaihto...7 Ylilämpösuojien vaihto... 8-9 J2 johdon

Lisätiedot

Kattolaatikko Xperience

Kattolaatikko Xperience Ohje nro Versio Osa nro 8698518 1.0 Kattolaatikko Xperience A8903209 Sivu 1 / 8 A8903214 Sivu 2 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit ovat turvallisuuden

Lisätiedot

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Lassi Seppälä Johan Dahl Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1. Projektityön tavoite

Lisätiedot

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS Lue tämä asennusopas kokonaisuudessaan ennen oven asentamisen aloittamista. Noudata turvallisuusohjeita, jotta vältyt aineellisilta- ja henkilövahingoilta. Varmistaaksesi onnistunut

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Lue ensin koko ohje lävitse,

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä Hase Trets soveltuu käytettäväksi tavallisena nojapyöränä tai peräpyöränä toiseen polkupyörään kiinnitettynä. Rungon pituutta voidaan muuttaa, joten pyörä

Lisätiedot

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis

Etupaneeli. ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE. Näytöllä lukee ON LINE => tulostin on valmis Toshiba B-SA4T opas Etupaneeli ON LINE valo on sammunut jos virhetila tai painettu PAUSE FEED:llä saa yhden tyhjän tarran tai viimeksi tulostuneen tarran uudelleen (asetettava huoltomenusta) Kuva muovikuorisen

Lisätiedot

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN Sisäänvientikotelo ja kotipääte Sisäänvientikotelo 1. Valitse kiinteistöstä kotipäätteen sijoituspaikka. Sijoituspaikkaa valittaessa kannattaa huomioida seuraavat suositukset:

Lisätiedot

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC TUOTETIEDOT YLEISTÄ OUM6410C venttiilimoottori soveltuu hitaiden säätöprosessien ohjaamiseen, esim. lämmityspiirien säätöön. Venttiilimoottori ei tarvitse

Lisätiedot

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO

ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO VESISET Plus + ASENNUSOHJE SISÄPUOLINEN PARVEKEVEDENPOISTO 50/ 75/ 100 mm Siivilämuhvin ja putken asennus s.2 Ylin kerros ja mutkat s.4 Seinäkiinnikkeet s.6 Puhdistusputken asennus s.9 Kattokaivo s.11

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125 SM_09122016 1/8 Päätekotelo NC-125 asentaminen Tässä ohjeessa neuvotaan FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -talokaapelin asennusta NC-125 -päätekoteloon. Tätä ohjetta voi jokainen soveltaa omalla tavallaan, mutta

Lisätiedot

Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä

Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä Ohje nro Versio Osa nro 9172666 1.0 Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä M3903274 Sivu 1 / 8 Varuste A0000162 A0000161 M8802509 Sivu 2 / 8 M3903275 Sivu 3 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Muut Sovella tuotteet. Vaatteiden ripustaminen. Verraton varasto KODIN SÄILYTYSJÄRJESTELMÄT. 535,20 (sis. alv 22 %)

Muut Sovella tuotteet. Vaatteiden ripustaminen. Verraton varasto KODIN SÄILYTYSJÄRJESTELMÄT. 535,20 (sis. alv 22 %) Muut Sovella tuotteet Vaatteiden ripustaminen Housunkannatin naulakkoon, kpl pss,0 Tuuletusteline Tamppausteline 0 0 Naulakko, koukkua, 0 Naulakko, koukkua,00, 0, 0 0 Vaatteiden kannatinputki,, sinkitty,0

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Huolto-ohjeistus MullToa 55/65ai. Varaosien vaihto-ohjeita

Huolto-ohjeistus MullToa 55/65ai. Varaosien vaihto-ohjeita Huolto-ohjeistus MullToa 55/65ai Varaosien vaihto-ohjeita Sisällys Sivu 3-4 Ohjelmiston päivitys 5 Näytön asettaminen huoltotilaan ja käyttötietojen lukeminen 6 Yläkuoren irrotus ja kiinnitys 7 Kytkentäriman

Lisätiedot

Electric power steering

Electric power steering AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Electric power steering Ohjausmoottorin jäähdytys ja ylikuumenemisen esto Projektisuunnitelma 19.9.2014 Työn ohjaaja: Ville Matikainen Tekijät: Samppa

Lisätiedot

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje 1(11) Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje Ohje koskee mittarimallia 162LxG (686-18B-L1-G3-084) 1. Merkinnät ja ulkopuoliset osat 1. LCD-näyttö 2. Optinen liitäntä 3. Mittarin numero 4. Mittarin

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664283 Versio 1.0 Osa nro Yhdennetty puhelin Volvo Car Corporation Yhdennetty puhelin- 30664283 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0801178

Lisätiedot

ASENNUSOHJE DEPO. ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 10.06.2008-1/12

ASENNUSOHJE DEPO. ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 10.06.2008-1/12 ASENNUSOHJE DEPO ARITERM OY Asennus- ja käyttöohje - 10.06.2008-1/12 OSALUETTELO Pääosat Osa Nr Nimike 1 1498 Spiraali PFlex Ø53 2 8143 Ruuvi T6SS M6 x 20 3 1433 Sovitusakselitappi 4 1365 Akselitappi 5

Lisätiedot

Tutustu Daisy-soittimeen!

Tutustu Daisy-soittimeen! Tutustu Daisy-soittimeen! Daisy-julkaisut Äänikirjat, -lehdet, oppaat, tiedotteet Äänen lisäksi kuvia, piirroksia, taulukoita Tiedostot MP3-muotoisia Jakelu CD-levyillä tai verkon kautta Daisy-julkaisuja

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Teknillinen korkeakoulu Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt CeilBot 2DoF camera actuator Antti Riksman Sisältö 1 CeilBot 3 2 Projektin tämän

Lisätiedot

AS-0.3200. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 13.09.2011 29.11.2011

AS-0.3200. Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt 13.09.2011 29.11.2011 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-17 Ikäihmisten kotona asumista tukevien järjestelmien kehittäminen: Nousutanko (3op) 13.09.2011 29.11.2011 Ossi Malaska Joonas Aalto-Setälä Ohjaaja:

Lisätiedot

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 LUE KOKO OHJE HUOLELLA LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT!!! Tehtävä 1a Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 MITTAUSMODULIN KOKOAMINEN

Lisätiedot

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö Matopeli C#:lla Aram Abdulla Hassan Ammattiopisto Tavastia Opinnäytetyö Syksy 2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Projektin aihe: Matopeli C#:lla... 3 3. Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut

Lisätiedot

Polkupyöränpidin, kattoasennus

Polkupyöränpidin, kattoasennus Ohje nro Versio Osa nro 30664232 1.0 Polkupyöränpidin, kattoasennus Sivu 1 / 6 Varuste A0000162 J8903383 Sivu 2 / 6 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat.

Asennus. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: Irralliset osat. Ohjeet, oppaat ja muut osat. Asennus Irralliset osat Form No. CE-valosarja Groundsmaster 4000-D/4100-D -sarjan ajoyksikkö Mallinro: 30454 Tarkista alla olevasta taulukosta, että kaikki osat on toimitettu. Kuvaus Määrä Käyttökohde

Lisätiedot

JahtiJakt Prestige Taljajousi Asennettu ja peruskohdistettu setti

JahtiJakt Prestige Taljajousi Asennettu ja peruskohdistettu setti JahtiJakt Prestige Taljajousi Asennettu ja peruskohdistettu setti Ostamasi taljajousisetti on lähes käyttövalmis. Jouseen on tehty valmiiksi seuraavat työvaiheet: 1. Taljajousen camit on säädetty ja ajoitettu

Lisätiedot

TPE Spirit Panel -ponttinostimen käyttöohje 01/2018

TPE Spirit Panel -ponttinostimen käyttöohje 01/2018 TPE Spirit Panel -ponttinostimen käyttöohje 01/2018 TPE Spirit Panel PONTTINOSTIN Ponttinostinta käytetään TPE Spirit Panel -kevytelementtien nostamiseen niiden vaaka-asennuksessa. Jokaiselle elementtipaksuudelle

Lisätiedot

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 V asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan). 2. Akut. Kaksi

Lisätiedot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Saku Chydenius tammikuu 2004 Asko Ikävalko Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Työn valvoja: Kimmo Saurén RAPORTTI 1(8) 1. Alkuperäinen tehtävänanto 2. Määritelmä valojen vaihtumiselle Muodosta

Lisätiedot

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia Tehtävän tarkoituksena on koota Nokian tuotannossa käytetyn testiyksikön virtalähdeyksikkö. Kokonainen yksikkö

Lisätiedot

SpeedoHealer. Kawasaki-III Harness Kit Sopii: ZX-10R ( 06-07) only

SpeedoHealer. Kawasaki-III Harness Kit Sopii: ZX-10R ( 06-07) only 1 / 5 25.3.2010 16:46 1. Yleistä 2. Ohjeet SpeedoHealer Kawasaki-III Harness Kit Sopii: ZX-10R ( 06-07) only Huomio: SpeedoHealer on tarkoitettu parantamaan nopeusmittarin tarkkuutta. Valmistaja / maahantuoja

Lisätiedot

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet

HUOMAA! ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ VÄLIT TIIVISTETÄÄN SILIKONILLA. MUUTEN VESI VOI TUNKEUTUA RAKENTEISIIN. Asennusohjeet Vinter-liukuovet Lue asennusohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Jotta kehykset eivät vaurioituisi kuljetuksen aikana, ne toimitetaan osina. Olemme kuitenkin testanneet koko järjestelmän paneeleineen ennen toimitusta

Lisätiedot

verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus verhopalvelu.fi

verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus Integroidun säätimen asennuksen itsekorjausopas: Step1 Tarvitseeko valkoista säädintä säilyttää? Vastaus: Mikäli muuttaa kaihtimen tulevaisuudessa

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

JB-AQUA SARANAPROFIILIT JA TARVIKKEET

JB-AQUA SARANAPROFIILIT JA TARVIKKEET JB-AQUA SARANAPROFIILIT JA TARVIKKEET Asennus- ja valmistusohje JB-AQUA:lle JB-AQUA suihkutilat voidaan rakentaa useina eri yhdistelminä. Kaarevilla laseilla, tasolaseilla, yhdellä ovella, pariovilla,

Lisätiedot

Rihtausohje. J.Puhakka

Rihtausohje. J.Puhakka Rihtausohje Pyörän vanteen pinnoitus (rihtaus) on aikaa vievä toimenpide, joka vaatii kärsivällisyyttä tekijältään. Tässä on ohje, joka toivottavasti helpottaa osaltaan työn onnistumista. J.Puhakka 1 Pinnat

Lisätiedot

Mikrokontrollerikitit - väliraportti

Mikrokontrollerikitit - väliraportti Mikrokontrollerikitit - väliraportti AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Hannu Leppinen 78673R Petri Niemelä 221643 Markus Peltola 84765H 27.3.2013 Työn kuvaus Projektityön tarkoituksena

Lisätiedot

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO OMNIA AMMATTIOPISTO OPINNÄYTETYÖ Diginoppa ICTP09SLG - 2012 OMNIAN AMMATTIOPISTO KOULUTUSALA Tieto- ja tietoliikennetekniikka OPISKELIJA Hannu Junno OHJAAJA Jari Laurila VUOSI 2012 2 TIIVISTELMÄ Opinnäytetyöni

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

Katolle asennettu GSM-antenni

Katolle asennettu GSM-antenni Ohje nro Versio Osa nro 30660777 1.0 Katolle asennettu GSM-antenni Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0800872 A0000214 A0000177 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

SÄHKÖOPIN SARJA ALAKOULUUN

SÄHKÖOPIN SARJA ALAKOULUUN 534153-2 SÄHKÖOPIN SARJA ALAKOULUUN TEHTÄVÄKIRJA Tevella Oy 1. Paristonpidin 6 kpl 2. Lampunpidin 6 kpl 3. Hehkulamppu 6 kpl 4. Painokytkin 3 kpl 5. Veitsikytkin 2 kpl 6. Vastuslanka 1 kpl 7. Moottori

Lisätiedot

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana RUNKOJEN KASAUSOHJE Alakaapit...2 Komerot...3 Yläkaapit...4 Laatikoston runko...5 Rullakiskolaatikoston runkokiskot...6 Rullakiskolaatikon kasaus...8 Rullakiskolaatikon etulevyn asenus...9 Vaimennetun

Lisätiedot

Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista

Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista Esimerkkejä ruiskuvalukappaleista Tuula Höök Tampereen teknillinen yliopisto Tuula Höök - TREDU/Valimoinstituutti Kappale 1: Vesikannun kansi Kappale alta Sisäänvalukohta Jakolinja ja ulostyöntösuunta

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

Matkapuhelimen kattoantenni

Matkapuhelimen kattoantenni Ohje nro Versio Osa nro 30623028 1.0 Matkapuhelimen kattoantenni H3901401 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 H0000178 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

Quha Zono. Käyttöohje

Quha Zono. Käyttöohje Quha Zono Käyttöohje 2 Virtakytkin/ merkkivalo USB-portti Kiinnitysura Tervetuloa käyttämään Quha Zono -hiiriohjainta! Tämä käyttöohje kertoo tuotteen ominaisuuksista ja opastaa laitteen käyttöön. Lue

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD

Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Kannettava DVD soitin Daewoo DPC-7200PD Laitteeseen tutustuminen: Yläkuva laitteesta 1. LCD panelin sammutus kytkin 2. Laajakuva 3. Pysäytys 4. Edellinen 5. Seuraava 6. Toista 7. Valikko painike Nuolinäppäimet:

Lisätiedot

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Polkupyöräteline, vetolaitteeseen kiinnitettävä Accessories Part No. Group Date

Lisätiedot

As Oy Helsingin Lehtokaunokki Ilmapumpun asennus huoneistoon A4

As Oy Helsingin Lehtokaunokki Ilmapumpun asennus huoneistoon A4 As Oy Helsingin Lehtokaunokki Ilmapumpun asennus huoneistoon A4 Tilaaja: Aki Alanko Aika: 23.5.2011 klo 8:10-16:20 Urakoitsija: IlmalämpöCenter Oy / Jari Vainikainen Laite: Mitsubishi Electric FD25VABH

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolella. Huippunopea RC FT009 pikavene on peli jonka kanssa ei tarvitse pidätellä! Jopa 30 km/h nopeuteen kiihtyvä

Lisätiedot