Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 109 tiistaina kello 10.00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 109 tiistaina kello 10.00"

Transkriptio

1 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 109 tiistaina kello ) Nimenhuuto 2) Täysilukuisuus 3) Ed. Jaakonsaaren ja neljän muun edustajan allekirjoittama kirjelmä, joka sisältää muistutuksen entisen kauppa- ja teollisuusministeri Juhantalon virkatoimen lainvastaisuudes-ta - I käsittely jatkuu. Asiantuntijoiden kuuleminen: - Valtioneuvoston oikeuskansleri Jorma S. Aalto Päätetään jatkokäsittelystä. 4) HE 288 vuonna 1993 perittäviä sosiaaliturvamaksuja koskevaksi lainsäädännöksi - I käsittely jatkuu. Korjattu lausuntoluonnos: yleiskeskustelu - yksityiskohtainen käsittely. 5) HE 269 laiksi Posti- ja telelaitoksesta annetun lain 9 :n kumoamisesta - I käsittely jatkuu. Prof. Jyrängin lausunto. Lausuntoluonnos: yleiskeskustelu - yksityiskohtainen käsittely. 6) HE 134 lainsäädännöksi Valtion ravitsemiskeskuksen muuttamisesta valtionyhtiöksi, HE 137 laiksi Suomen rahapajasta annetun lain kumoamisesta, HE 168 lainsäädännöksi Valtion tietokonekeskuksen muuttamisesta valtionyhtiöksi ja HE 169 lainsäädännöksi Valtion painatuskeskuksen muuttamisesta valtionyhtiöksi - I käsittely jatkuu. Lähetekeskustelu. HE 305 laiksi työllisyyslain muuttamisesta - I käsittely jatkuu. Lähetekeskustelu lausunnon laatimiseksi 7)

2 8) HE 313 laeiksi sairausvakuutuslain muuttamisesta sekä kuntoutusrahalain 9 :n muuttamisesta ja kuntoutusrahalain 14 :n väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain kumoamises-ta - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaisesti valiokunnan on annettava asiasta lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. - I käsittely. Hyväksytään toimitettu asiantuntijoiden kuuleminen. Prof. Jyrängin lausunto. Todetaan asiantuntijoiden kuuleminen päättyneeksi. Lähetekeskustelu. 8) HE 192 laiksi poronhoitolain 4 :n muuttamisesta - I käsittely jatkuu. Maa- ja metsätalousministeriön kirje. Päätetään jatkokäsittelystä. 9) Muut mahdolliset asiat - EOA:n kahvitilaisuus noin klo ) Seuraava kokous on keskiviikkona klo ) Kokouksen päättäminen 1 Antero Jyränki/27.11,1992 PeV P-M. HE 269/1992 vp (Posti- ja telelaitoksesta ann. lain 9 ai kumoaminen)

3 Posti- ja telelaitoksesta annetun lain (748/89) 9 :n mukaan vakinaiselle virkamiehelle, joka on ollut laitoksen palveluksessa tämän lain voimaantullessa ja jonka palvelussuhde on jatkunut asetuksella säädettävän ajan, suoritetaan erorahaa ja välittömästi sen jälkeen toistuvaa korvausta, kunnes hän sijoittuuu uudelleen työhön. Mainittu palvelusaika on asetuksella (SäädK 444/90) määrätty viideksi vuodeksi. FTLL 9 m edellä selostettu erityissäännös liittyi posti- ja telelaitoksen muuttamiseen valtion liikelaitokseksi. Yleisellä tasolla säädetään oikeudesta erorahaan ja toistuvaan korvaukseen valtion virkamieslaissa (755/86; ) ja eroraha-asetuksessa (726/87). Uuteen virkamicslainsäädäntöon eroraha ja toistuva korvaus tulivat lakkautuspalkka-instituutiota osittain korvaavina. Virkamieslaissa ei säädetä tietyt edellytykset täyttävälle virkamiehelle oikeutta erorahaan; eroraha-asetuksen tekstiä voi sitä vastoin lukea siten, että subjektiivinen oikeus erorahaan on olemassa, jos edellytykset täyttyvät Toistuvan korvauksen maksaminen taas on sekä lain että asetuksen mukaan harkinnanvaraista. Tässä suhteessa siis ainakin toistuva korvaus poikkeaa lakkautuspalkasta. Erorahan ja toistuvan korvauksen suuruudesta VN määrää yksipuolisesti; nc eivät näytä kuuluvan palvelussuhteen ehtoihin. Kun vertaillaan FTL:n virkamiehistöä koskevia erityissäännöksiä virkamiehiä koskeviin yleisiin säännöksiin, havaitaan, että erorahan osalta ehdot täyttävä osa PTL;a virkamiehistä on edullisemmassa asemassa kuin muut valtion virkamiehet, joilla erorahan saamissedclly-tykset ovat tiukemmat. Lisaksi toistuvan korvauksen osalta huomaamme, että eroraha-asetuksen mukaan toistuvan korvauksen myöntäminen on viranomaisen harkinnassa, kun taas PTLL 9 ;n mukaan PTL2 virkamiehelle "suoritetaan erorahaa ja välittömästi sen jälkeen toistuvaa korvausta siihen asti kunnes hän sijoittuuu uudelleen työhön". En tunne PTLm järjestelmän yksityiskohtia, mutta lain sanamuoto näyttäisi sisältävän sen, ettei tässä ole toistuvan korvauksen myöntämiseen sellaista harkintavaltaa kuin muiden virkamiesten osalta on. Posti-ja telelaitoksen asianomaiset edellytykset täyttävällä virkamiehellä näyttää PTL-lain 9 :n mukaan taas olevan ehdoton oikeus, paitsi erorahaan, myös toistuvaan korvaukseen, kunnes hän sijoittuu uudelleen työhön. Saman käsityksen saa myös hallituksen esityksen perusteluista. Jos käsitys on oikea, ei ero PTtrjärjestelmän ja yleisen järjestelmän kesken ole vähäinen. Toiselta puolen ongelmia aiheuttaa se seikka, että croaraha-asetuksen mukaan (6 ) "toistuvan korvauksen määrä vahvistetaan harkinnan mukaan kussakin tapauksessa erikseen 11. Valtionrautateitä ja PTLita koskevan erityisasetuksen (444/90) mukaan (2 ) taas toistuvan korvauksen määrästä on voimassa, mitä eroraha-asetuksessa on säädetty. Siitä näyttäisi seuraavan, ettei ehdoton ehdoton oikeus toistuvaan korvaukseen takaa sellaista kiinteästi määrättyä suoritusta kuin oikeus erorahaan.

4 Edelleen on huomautettava siitä, että FTL-virkamiesten subjektiivinen oikeus saada ehtojen täyttyessä niin erorahaa kuin toistuvaa korvausta on vahvistettu suoraan laissa. * * * Virkamiehen palkkauksen r«rustuslainturva johdettiin 1800-luvulla vuoden 1772 Hallitusmuodon 2 :stä, jonka katsottiin turvaavan oikeuden pysyä virassa ja nauttia häiritsemättä kalkkia virkaan kuuluvia etuuksia. 1 Vaihtoehtoinen perustelulinja virkamiespalkkaustea perustuslainsuojalle vahvistui, kun autonomian ajan lopulla, vuoden 1908 paikkeilla, sai eduskunnankin hyväksynnän ROBERT HERMANSONTN puoltama oppi ns. saavutettujen oikeuksien perustuslainturvasta, jonka Hcrmanson nojasi v HM 2 ja 39 :ään. Pemstuslainturvaa nauttiviin saavutetmihin oikeuksiin Hennanson luki ainakin seuraavat: 1. tavalliset varallisuusoikeudet, 2. ns. reaaliprivi-lcgiot, kuten verovapaus, 3. tulot valtion virasta ja 4. tutkinnon tai erivapauden kautta saavutettu pätevyys valtion virkaan. Siitä huolimatta, että eduskunta poisti vuoden 1919 käsittelyissä saavutettujen oikeuksien 3 turvaa koskevan säännöksen HM-ehdotukscsta ja että virkamiesten erottamattomuus jäi uuden HMm hyväksymisen jälkeen vaille perustuslain suojaa, vanhojen perustuslakien ja privilegi-oittenkin eräitten kohtien ympärille ennen vuotta 1919 kehittynyt varallisuusintcessien suojaa koskeva tulkintatraditio siirrettiin ja 1930 luvulla hallitusmuodon kokonaisuudistuksen jälkeen uuden hallitusmuodon piiriin. 2 Voimme siis sanoa, että saavutettuja oikeuksia koskeva oppi jäi elämään myös uuden hallitusmuodon voimaantultua ja antamaan sisältöä HM 6 :n omaisuudenturvasääimöksille. Sillä oli oma osuutensa siihen, että perustuslain takaaman omaisuudenturva ymmärrettiin suomalaisessa tulkinnassa - kansainvälisestikin katsoen - poikkeuksellisen laajaksi. Opin vaikutus näkyi kahdessa suunnassa. Pääasiassa vaikutus oli siinä, kuinka laajalti yksityisoikeudellisiin suhteisiin liittyviä, ensi sijassa sopimusperusteisia intressejä vedettiin perustuslainsuojan piriin. Mutta toisessa kädessä vaikutus näkyi myös siinä, kuinka erinäiset julkisoikeudelliset etuudet katsottiin myös vuoden 1919 perustuslain suojaamiksi. Lähinnä oli kysymys virkamiesten taloudellisista oikeuksista. Saavutettuja oikeuksia koskevan opin sitkeähenkisyys näkyi virkapalkkaustcn osalta kohtalaisen selkeästi viran- ja toimenhaltijain palkkausten vähentämistä koskevien lakien (AsK N;ot 362/31, 69/32, 1 V HM 2 :n mukaan kuninkaan tuli hallita "kenenkään henkeä, kunniaa, ruumista ja onnea turmelematta". Sanan "onni (ruots. Yälfärd) oli v valtiopäivillä tulkittu tarkoittavan, paitsi muuta, kunkin hallussa olevaa virkaa. - Sitä paitsi oli pappjsslädyn erioikeuksia nauttiville erikseen vakuutettu virastacrottamattornuutta säädylle v annettujen erioikeuksien 3 kohdassa.

5 338/32, 329/33) käsittelyssä vuosina Kaikki nämä lait hyväksyttiin - tosin ilman FeV:n lausuntoa - perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Säätärnisjärjestysrat-kaisun perustelut ovat äärimmäisen niukat, mihinkään erityiseen perustuslainkohtaan ei viitattu. 4 V hyväksyttiin perusmslamsäätämiosjärjestyksessä laki Lakkautuspalkan pidättämisestä eräissä tapauksissa - sekin ilman PeV:n lausuntoa. Sitä koskevan esityksen (HB 10/1932 vp) perusteluissa hallitus vetosi lakiehdotuksen taannehtivuuteen/ Vielä v FeV totesi lausunnossaan QJ1979) virkarmcspalkkauksen nauttivan HM 6 m 4 mukaista suojaa sikäli kuin se on jäänyt virkaehtosopimusjärjestelmän ulkopuolelle. Lakkautuspalkka luettiin aikanaan suojattuna etuutena virkamiespalkkauksen osaksi. Lausun-nosssaan 13/85 vp PeV katsoi lakkautuspalkka-instituution kumoamisen voivan tapahtua tavallisella lailla, 1. koska lakkautuspalkan suuruudesta voitiin maarata virkaehtosopimuksin, 2. koska kumoutumisclle säädettiin pitkä siirtymävaihe ja 3. koska lakkautuspalkan sijaan tuli erorahan ja toistuvan korvauksen järjestely. Nyt jäämme kysymään, oliko edellä selostettua perustelua tulkittava siten, että oikeus vastaisuudessa saatavaan erorahaan ja toistuvaan korvaukseen tuli lakkauspalkka-instltuution korvaavana sekin nauttimaan perustuslain suojaa? Virkamiehen palkka nauttii nykyisin virkaehtosopimusjärjestelmän kautta samojen perusteiden mukaan perustuslainsuojaa kuin työsopimussuhteessa olevan palkka (vrt. HM 6 ). Yksipuolisesti myönnettävien julkisten etuuksien pysyvyyden turvaan on perustustani tulkinnassa viime aikoina hyvin selvästi otettu pidattyvämpi kanta kuin sopimuksenvaraisten etuuksien pysyvyyden turvaan. Siihen nähden ei vuoden 1979 lausuntoa ehkä ole syytä erorahan ja toistuvan korvauksen osalta ottaa ainakaan siten kujairnellisesti, että virkamiehellä katsottaisiin olevan HM 6 :n suojaama oikeus tulevaisuudessa myönnettävään erorahaan ja toistuvaan korvaukseen. Tällainen torjuva kantaa ottaa samalla - ainakin tällä lohkolla - etäisyyttä saavutettujen oikeuksien oppiin, mikä ei ehkä ole liian varhaista, kun ottaa huomioon eduskunnan kannanoton HM: n säätämisvaihecssa 73 vuotta sitten. Yhteiskunnalliset olotkin ovat jo kokonaan toiset kuin nc, joiden vallitessa oppi syntyi. Vuosien tuudnnoissaan PeV on ehkä yksityisoikeudellisten etuuksienkin puolella loitontunut mainitusta opista. 3 K&. UVM 19/HE 41/1885 vp, UVM 8/HE 9/1888 vp, La VM 2/HB 8/1991 vp; JYRÄNKI, Perustuslaki ja yhteiskunnan muutos (1973), erit. s , ; JYRÄNKI, Lakien laki (1989), s , , 491, 'Ks. JYRÄNKI & MANNINEN, Tietoja perustuslaki- ja erioikcuskysymyksisti lainsäädäntötyössä (1989), N:ot 261, 268, 276 ja Ensimmäistä laida koskevaan esityksen perusteluosassa hallitus viittasi erityisesti sopimuspalkkoihin: "laki, atualrin mikäli koskee sopimuksen nojalla palkkausta saavien (...) paikkojen vähentämistä sopim-susajan kestäessä, on säädettävä valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssa säädetyssä järjestyksessä (...)." Ks. HE 45/1931 vp. Eduskunnan umaüta piiristä taas saatiin vähän kattavampia kannanottoja. Ed. ERNST ESTI ANDER totesi, että virkamiesten pysyminen luvatuissa (utfasu) palkkaeduissa on perustuslain suojaama vp ptk s 'Taannehtivuudella tarkoitettiin sitä, että lain säännöksiä oli sovellettava myös niihin virkamiehiin, jotka oli nimitetty ennen lain voimaantuloa ja niihin, jotka sitä emien oli asetettu lakkautuspalkalle.

6 * * * Silti voidaan väittää, että oikeus erorahaan ja toistuvaan korvaukseen on virkaeläkkeen tapainen perustuslain turvaama varallisuusarvoincn etuus, jonka virkamies ansaitsee virassa toimiessaan palkan näkymättömänä osana. Oikeutta tuolla tavoin ansaittuun virkaeläkkeeseen taas on jatkuvasti pidetty perustuslain turvaamana. Tälläkin käsityksellä on vanha perustansa saavutettujen oikeuksien opissa, mutta tilalle on myöheinmin tullut edellä mainittu uusi perustelu. Sitä paitsi ansioeläkkeiden järjestelmässä julkis- ja yksityisoikeudelliset järjestelyt liittyvät toisiinsa kokonaisuudeksi siten, ettei ole mielekästä asettaa eri kategorioihin eläkkeen eri osien turvaa osien maksuperusteen mukaan. Joka tapauksessa; kun otetaan esille erorahan ja toistuvan korvauksen rinnastus eläkkeeseen, 5 on tarkoituksenmukaista suoraan tarkastella ensin mainittuja etuuksia sellaisina, kuin ne maksetaan PTLL 9 f ;n mukaan, koska kysymys nyt on juuri näihin etuuksiin puuttumisesta, ts. siirtymisestä yleisin perustein maksettavaan erorahaan ja toistuvaan korvaukseen. Erityisesti PTLL 9 :n mukaisessa erorahassa ja toistuvassa korvauksessa on ehkä joitakin eläkkeeseen verrattavia piirteitä: molempiin on asianomaisilla, ehdot täyttävillä virkamiehillä subjektiivinen oikeus. Molempien Suuruus on tietyllä tavalla sidottu palvelusvuosiin ja erraen virkasuhteen päättymistä saatuun palkkaukseen, kuitenkin ainoastaan erorahassa kiinteästi. Vaikka eroraha ja toistuva korvaus instituutioina - vähintään yhtä paljon kuin virkaeläkkeeseen - rinnastuvat ansioon suhteutetmihin työttömyysturva] ärjestelyihin, on noiden PTLL 9 m mukaan määrytyvicn etuuksien rinnastaminen virkaeläkkeeseen kenties jotenkin lähempänä kuin suoraan valtion virkamieslain ja eroraha-asetuksen mukaan määräytyvien etuuksien. Ansaintakonstruktjoon kuuluu, että julkisen palvelussuhteen aikana on voimassa säädöksiä, jotka määrittävät vastaisuudessa, virkasuhteen päätyttyä saatavan etuuden saamisehdot ja suuruuden. Konstruktio ontuu erorahan ja toistuvan korvauksen osalta siihen nähden, että eroraha-instituutio on peräisin vasta v:lta 1986 ja FTL:ta koskeva erityisasetus on annettu vasta Näitä vuosia edeltäneinä palvelusvuosina ci ole ollut tiedossa, että virkamies palveluksellaan "ansaitsee" tietyin edellytyksin erorahaa ja toistuvaa korvausta. Sanottu tukee sitä kantaa, ettei rinnastus "ansaittuun" virkaeläkkeeseen toimi PTLL 9 :n kumoamisen yhteydessä. * * Sitä vastoin niiden PTL-virkamiestcn osalta, jotka ovat virkasuhteen katkettua alkaneet asianomaisen viranomaisen päätöksin nauttia erorahaa tai sen jälkeen toistuvaa korvausta, saattaisi olla perusteita puhua riittävästi konkretisoituneesta julkisperusteiscsta etuudesta, jonka poistaminen, ts. laskeminen

7 normaalille virkamiestasolle, voisi käydä varallisuuteen puuttuvana vain rwrustuslainsäätämisjäijestyksessä. Tosin tämäkään tulkinta ei ole täysin kiistaton. Käsillä olevan lakiehdotuksen voimaantulosäännös ottaa kuitenkin huomioon viimeksi mainitsemani seikan. Siihenkin nähden ehdotus on hyväksyttävissä tavallisessa järjestyksessä.

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 68 perjantaina klo 9.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 68 perjantaina klo 9.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 68 perjantaina 18.9.1992 klo 9.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 103 laeiksi valtion virkamieslain sekä yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina kello ) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina kello ) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 10 tiistaina 9.3.1993 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Täysilukuisuus 3) HE 359/1992 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Asiantuntijoiden kuuleminen: - Professori

Lisätiedot

Ministeri Suvi-Anne Siimes. Neuvotteleva virkamies Risto Savola

Ministeri Suvi-Anne Siimes. Neuvotteleva virkamies Risto Savola Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle ehdotuksesta neuvoston asetuksiksi (Palvelussuhteen lopullista päättymistä koskevat erityistoimenpiteet Euroopan yhteisöjen komissiossa, Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina kello 8.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 117 perjantaina 11.12.1992 kello 8.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 343 laiksi valtion eläkelain muuttamisesta Valtiovarainministeriön kirjelmä. Asiantuntijoiden

Lisätiedot

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1994 vp - HE 83 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1994 vp - HE 83 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Oulun yliopistosta ja Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina kello 10.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina kello 10.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 37 tiistaina 18.5.1993 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 49 postitoimintalalnsäädännöksi - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta

HE 89/2006 vp. 2. Toiminnan tavoite Teknologian kehittämiskeskuksesta HE 89/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi teknologian kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi teknologian kehittämiskeskuksesta

Lisätiedot

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto.

kello ) Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus toiminnastaan vuonna 1992 (K 9) - I käsittely jatkuu. Prof. Rosasin lausunto. Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 84 tiistaina 9.11.1993 kello 10-00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 257 laiksi Metsähallituksesta - Ilmoitetaan saapuneeksi. Eduskunnan päätöksen mukaan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

HE 128/2005 vp. oli 4,85 prosenttia, kun työttömyysvakuutusmaksua

HE 128/2005 vp. oli 4,85 prosenttia, kun työttömyysvakuutusmaksua HE 128/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki

Lisätiedot

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 122/1995 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 122/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi lasten kotihoidon tuesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HB 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös - I käsittely.

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA (832/69) Valtioneuvoston päätös

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA (832/69) Valtioneuvoston päätös POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1970 No 13 N:o 13 Kiertokirje tammikuun 1 päivästä 1970 suoritettavista virkamiespalkkauksista Tammikuun 1 päivästä 1970 alkaen suoritettavista virkamiespalkkauksista

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta muuttamisesta. sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien EV 132/1995 vp - HE 136/1995 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi vuorotteluvapaakokeilusta sekä laeiksi eräiden tähän liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi pelastuslain 91 :n ja Pelastusopistosta annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi pelastuslakia ja Pelastusopistosta

Lisätiedot

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä-

HE 217/2014 vp. Ehdotettu laki on käsiteltävä eduskunnassa. Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin, että tehtä- HE 217/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolakia muutettavaksi niin,

Lisätiedot

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 78 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 78 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi Joensuun yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Turun yliopistosta ja Turun kauppakorkeakoulusta annettujen lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 36/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 37/2012 8.6.2012 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, vahtimestari Virasto Korkeakoulu Korvausvaatimus Korkeakoulu on

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 39 keskiviikkona 26.5.1993 1 ) 2 kello 10.00 Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 63 laiksi rangaistusmääräysmenettelystä 1a eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - Ilmoitetaan

Lisätiedot

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017.

HE 49/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2017. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion talousarviosta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 67 torstaina 17.9.1992. klo 9.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 67 torstaina 17.9.1992. klo 9.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 67 torstaina 17.9.1992 1 ) 2 ) 3 ) klo 9.30 Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 103 laeiksi valtion virkamieslain sekä yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa

Lisätiedot

HE 71/2008 vp. lisäksi myös muihin puolustusvoimien virkoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman

HE 71/2008 vp. lisäksi myös muihin puolustusvoimien virkoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman HE 71/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi puolustusvoimista annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi puolustusvoimista annetun lain

Lisätiedot

HE 165/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 165/2004 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 165/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 159/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkemaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun huomioon ottamisesta eräissä päivärahoissa ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE 172/2013 vp. on selkiyttää valtion eläkerahastoa koskevaa sääntelyä ja valtion eläketurvan rahoitusta koskevaa valmistelua valtioneuvostossa.

HE 172/2013 vp. on selkiyttää valtion eläkerahastoa koskevaa sääntelyä ja valtion eläketurvan rahoitusta koskevaa valmistelua valtioneuvostossa. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi valtion eläkelain ja valtion eläkerahastosta annetun lain 5 ja 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

POSTI- JA TELEHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. Nro 52 Kiertokirje valtion liikelaitoksista. valtion liikelaitoksista

POSTI- JA TELEHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA. Nro 52 Kiertokirje valtion liikelaitoksista. valtion liikelaitoksista POSTI- JA TELEHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1987 Nro 52 Nro 52 Kiertokirje valtion liikelaitoksista Säädöskokoelmassa on julkaistu seuraava laki (627/87): A Laki valtion liikelaitoksista Annettu Naantalissa

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1955 N:o 88 N:o 88. Kiertokirje Eräiden valtion varoista suoritettavien eläkkeiden järjestelystä on annettu seuraavat säännökset ja määräykset: I. Laki

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Ulkoasiainvaliokunnalle

Ulkoasiainvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 6/2006 vp Hallituksen esitys laiksi sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Ulkoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on

Lisätiedot

Työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (TyVM 3/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat

Työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (TyVM 3/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi yksityisyyden suojasta työelämässä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 75/2000 vp). Työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunta

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1954 N:o 29-30 N :o 29. Kiertokirje kovan rahan lähettämisestä Suomen Pankin pää- ja haarakonttoreihin. Tiliohjesäännön 50 :n 2. kohdan määräysten mukaan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 108 perjantaina kello 8.30

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 108 perjantaina kello 8.30 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 108 perjantaina 27.11.1992 kello 8.30 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 313 laeiksi sairausvakuutuslain muuttamisesta sekä kuntoutusrahalain 9 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Seuraava kokous on perjantaina klo 9.00 (huom. aika!).

Seuraava kokous on perjantaina klo 9.00 (huom. aika!). PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Torstai 29.5.1997 klo 9.30 Esityslista 43/1997 vp 1 2 3 4. 5. 6. 7. 8. 9. Nimenhuuto Päätösvaltaisuus HE 88/1997 vp laeiksi työttömyysturvalain muuttamisesta ja työmarkkinatuesta

Lisätiedot

KIERTO KIRJE KOKO E LM A

KIERTO KIRJE KOKO E LM A POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTO KIRJE KOKO E LM A 1953 N:o 42-43 N:o 42. Kiertokirje posti- ja lennätinlaitoksen virkailijain toimeen ottamista ja toimesta eroamista koskevien ohjeiden D-liitteen

Lisätiedot

Päätös. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta

Päätös. Laki. kansaneläkelain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 20/2004 vp Hallituksen esitys eräiden toimeentuloturvaa koskevien lakien takaisinperintäsäännösten muuttamiseksi Asia Hallitus on vuoden 2003 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1991 vp - HE 93. lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1991 vp - HE 93 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaanedustuksen virkamiesten puolisoille maksettavasta erityiskorvauksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE 13/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 13/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 13/2000 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rintamasotilaseläkelain 9 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan pienituloisten rintamaveteraanien taloudellisen

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 107/2009 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 30/2011 8.4.2011 Asia: Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä: A Virasto: Virasto Korvausvaatimus Virasto on määrättävä maksamaan

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 161/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 77 :n ja sairausvakuutuslain 33 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tuloverolain ulkomaantyöskentelystä

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden etuuksien vuoden 2018 indeksitarkistuksista sekä kansaneläkeindeksistä annetun lain 2 :n ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lisätiedot

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi

4. HE 84/1999 vp ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön uudistamiseksi PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 44/1999 vp Perjantai 29.10.1999 kello 09.30 1.. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 77/1999 vp laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS 4.6.2012 Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto OHJE VM/1007/00.00.00/2012 Valtion työmarkkinalaitos

VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS 4.6.2012 Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto OHJE VM/1007/00.00.00/2012 Valtion työmarkkinalaitos VALTIOVARAINMINISTERIÖ MÄÄRÄYS 4.6.2012 Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto OHJE VM/1007/00.00.00/2012 Valtion työmarkkinalaitos Sisältöalue Virkasopimus Virkavapaus Karenssiaika Säännökset joihin

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Asia Korvausvaatimus Päätös nro 69/2011 21.10.2011 Korvausvaatimuksen tekijä A, verovalmistelija Virasto Verotoimisto Korvausvaatimus Verotoimisto

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 197/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi henkilökunnan aseman järjestämisestä kunnallisen sosiaalihuollon tai terveydenhuollon laitoksen taikka tehtävän siirtyessä toisen kunnan tai kuntainliiton

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

Asevelvollisuuttaan suorittamasta palaavan työntekijän työsuhdeturvan kehittämiseksi ehdotetaan. suorittamasta palaavan työntekijän työsopimuk~~l!

Asevelvollisuuttaan suorittamasta palaavan työntekijän työsuhdeturvan kehittämiseksi ehdotetaan. suorittamasta palaavan työntekijän työsopimuk~~l! 1988 vp. - HE n:o 196 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi palvelukseen kutsutun asevelvollisen työ- tai virkasuhteen jatkumisesta annetun lain 1 ja 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Jos lait ovat huonoja ja virkamiehet hyviä, hallitseminen on mahdollista. Mutta jos virkamiehet ovat huonoja, parhaistakaan laeista ei ole apua

Jos lait ovat huonoja ja virkamiehet hyviä, hallitseminen on mahdollista. Mutta jos virkamiehet ovat huonoja, parhaistakaan laeista ei ole apua Jos lait ovat huonoja ja virkamiehet hyviä, hallitseminen on mahdollista. Mutta jos virkamiehet ovat huonoja, parhaistakaan laeista ei ole apua Seminaari Haastava tulevaisuus mistä yhteinen suunta 12.5.2016

Lisätiedot

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

HE 107/2018 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Harmaan talouden selvitysyksiköstä annetun lain 6 :n muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 119 keskiviikkona kello 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 119 keskiviikkona kello 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 119 keskiviikkona 16.12.1992 kello 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 279 laiksi vapaakauppasopimuksissa ja muissa tullietuusjärj estelyissä sovellettavien

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 61/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 10 a :n ja sotilasavustuslain 11 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 239/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusoikeuslain 11 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vakuutusoikeuslain sivutoimisten jäsenten määräämistä

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA. ESITYSLISTA 90/2002 vp. Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00. 1. Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 90/2002 vp Keskiviikko 23.10.2002 kello 09.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 200/2002 vp laiksi valmiuslain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus

Esityslista 5/1997 vp. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai klo Nimenhuuto. 2. Päätösvaltaisuus PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA Perjantai 14.2.1997 klo 9.45 Esityslista 5/1997 vp 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. HE 262/1996 vp laiksi eräiden Suomelle Yhdistyneiden Kansakuntien jäsenenä kuuluvien velvoitusten

Lisätiedot

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta

Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 193/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan sairausvakuutuslain työnantajalle maksettavan vuosilomakustannuskorvauksen määrää koskevaa säännöstä muutettavaksi.

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 48 keskiviikkona klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 48 keskiviikkona klo 9.00 I. Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös. - I käsittely.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 89/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sähkölain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähkölain markkinavalvontaa koskevia säännöksiä. Esityksen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvostosta annetun lain 1 ja 13 :n muuttamisesta (HE 131/2017 vp) 19.10.2017 Lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro Valtioneuvoston kanslia / Istuntoyksikkö Muutos

Lisätiedot

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 8 :n 1 mom:n nojalla valtiolle siirrettävät tehtävät ja henkilöstön asema

Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 8 :n 1 mom:n nojalla valtiolle siirrettävät tehtävät ja henkilöstön asema Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain 8 :n 1 mom:n nojalla valtiolle siirrettävät tehtävät ja henkilöstön asema Pks-seurantaryhmän kokous 26.9.2008, Espoo Elina Vartiainen-Hynönen Laki kunta-

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. 4. Voimaantulo

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. 4. Voimaantulo Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaaedustuksen korvauksista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Ulkomaanedustuksen korvauksista annettuun lakiin ehdotetaan lisättäväksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 28/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista annetun lain 7 ja :n muuttamisesta PERUSTELUT ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ annettuun lakiin

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 5.7.2012 EP-PE_TC1-COD(2011)0902 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 5. heinäkuuta 2012 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 3/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi virallisista kääntäjistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi virallisista kääntäjistä annettua

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA,

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, 19.3.2018 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän

Lisätiedot

Eduskunnan puolustusvaliokunnalle

Eduskunnan puolustusvaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu OIK-01 Päivi Kaukoranta LAUSUNTO 15.02.2017 HEL7M0515-3 Eduskunnan puolustusvaliokunnalle Viite Asia Hallituksen esitykset 72/2016 vp, 94/2016 vp ja HE 107/2016 vp Ulkoasianministeriön

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 110/2009 vp Laki vakuutetun sairausvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun suuruudesta vuonna 2010 ja sairausvakuutuslain 7 luvun :n ja 18 luvun :n muuttamisesta Eduskunnalle ALOITTEEN

Lisätiedot

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti päivänä maaliskuuta 2000.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti päivänä maaliskuuta 2000. HE 189/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion virkamieslain muuttamisesta ESITYK~EN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion virkamieslain säännöstä viroista,

Lisätiedot

1992 vp - HE 43 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 43 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 992 vp - HE 43 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion virkaehtosopimuslain 2 ja 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion virkaehtosopimuslakia muutettavaksi

Lisätiedot

1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 13 jäsentä. 2 Päätösvaltaisuus Kokous todettiin päätösvaltaiseksi.

1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 13 jäsentä. 2 Päätösvaltaisuus Kokous todettiin päätösvaltaiseksi. ULKOASIAINVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 15/2003 vp Perjantai 13.6.2003 kello 11.30-13.00 Läsnä pj. vpj. jäs. Liisa Jaakonsaari /sd Mari Kiviniemi /kesk Ulla Anttila /vihr Jouni Backman /sd Kauko Juhantalo /kesk

Lisätiedot

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta

HE 47/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Energiavirastosta annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Energiavirastosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle ULKOASIAINMINISTERIÖ Oikeuspalvelu LAUSUNTO 03.05.2017 HEL7M0515-6 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Viite HE 72/2016 vp, PeVL 64/2016 vp Asia Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kansainvälisen avun

Lisätiedot

1993 vp - HE 225 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 225 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 225 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain 21 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ortodoksisesta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Euroopan yhteisön maidon ja maitotuotteiden kiintiöjärjestelmän täytäntöönpanosta annetun lain 6 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

HE 245/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verontilityslain ja tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yhteisöveron

Lisätiedot

HE 36/1998 vp PERUSTELUT

HE 36/1998 vp PERUSTELUT HE 36/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimiesten vuosilomalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdot~taan merimiesten vuosilomalakia muutettavaksi vuosilomalain

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS 1 VIRKAMIESLAUTAKUNTA Asia 42/2004 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 27/2005 15.4.2005 Asia: Korvausvaatimus Korvausvaatimus Kansanterveyslaitos on velvoitettava maksamaan X:lle valtion virkamieslain

Lisätiedot

ulkomaalaisilla jäsenillä. Äänioikeusikärajanmääräytyminen

ulkomaalaisilla jäsenillä. Äänioikeusikärajanmääräytyminen HE 168/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirlckokunnasta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Ortodoksisesta kirkkokunnasta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta EV 35/1997 vp - HE 248/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta sekä Euroopan talousalueen

Lisätiedot

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 35/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi rangaistusten täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Laki. henkilöstörahastolain muuttamisesta

Laki. henkilöstörahastolain muuttamisesta EV 271/1998 vp - HE 262/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi henkilöstörahastolain ja valtion liikelaitoksista annetun lain 13 :n muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 42 maanantaina kello 10.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 42 maanantaina kello 10.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n:o 42 maanantaina 31.5.1993 kello 10.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HE 77 jätelaiksi 1a laiksi ympäristölupamenettelylain muuttamisesta - Ympäristövaliokunnan lausuntopyyntö.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 37/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion liikelaitoksista annetun lain 20 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion liikelaitoksista

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS 1 VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 8/2008 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 51/2008 29.8.2008 Asia Palkkaa vastaavaa korvausta koskeva vaatimus ym. Virasto yliopisto Vaatimukset Yliopisto on määrättävä maksamaan

Lisätiedot

Ajankohtaista Biopankkilaista

Ajankohtaista Biopankkilaista Ajankohtaista Biopankkilaista Lääketieteellisen tutkimusetiikan seminaari 29.10.2012 Lain tarkoitus Tarkoituksena on tukea tutkimusta, jossa hyödynnetään ihmisperäisiä näytteitä, edistää näytteiden käytön

Lisätiedot

aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta

aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 204/2009 vp Hallituksen esitys laiksi aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi aikuiskoulutustuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

HE 66/2007 vp. on tarkoitus siirtää vuoden 2008 alusta lukien arkistolaitoksen yhteyteen. Lakiin ehdotetaan tehtäväksi lisäksi tekninen muutos,

HE 66/2007 vp. on tarkoitus siirtää vuoden 2008 alusta lukien arkistolaitoksen yhteyteen. Lakiin ehdotetaan tehtäväksi lisäksi tekninen muutos, HE 66/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arkistolain 1 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arkistolakia muutettavaksi siten, että siitä poistettaisiin

Lisätiedot

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 12 luvun 11 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1640/2009, muutetaan 8 luvun 10 :n

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kunnallisen eläkelain muuttamisesta Kunnallista eläkelakia esitetään muutettavaksi siten, että kunnallisen eläkelaitoksen Kevan toimitusjohtaja voitaisiin irtisanoa

Lisätiedot

Laki. Lain soveltam isala. Opettajankoulutustehtävä. Ammatillisen opettajankoulutuksen jäljestäminen. Muu ohjaus ja kehittämisvastuu

Laki. Lain soveltam isala. Opettajankoulutustehtävä. Ammatillisen opettajankoulutuksen jäljestäminen. Muu ohjaus ja kehittämisvastuu EV 81/1996 vp - HE 49/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi ammatillisesta opettajankoulutuksesta ja erliiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 81/2003 vp Hallituksen esitys laiksi tuomareiden nimittämisestä annetun lain muuttamisesta sekä eräiden muiden lakien täydentämisestä tuomioistuinten henkilöstön kielitaitoa koskevilla

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2017 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1956 N:o 51 N:o 51. Kiertokirje Eräiden valtion varoista suoritettavien eläkkeiden järjestelystä on annettu seuraavat säännökset: I. Laki Annettu Helsingissä

Lisätiedot

4-16 jäsentä. Verohallitus määrää veroviraston. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verohallintolakia.

4-16 jäsentä. Verohallitus määrää veroviraston. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verohallintolakia. HE 204/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verohallintolain 3 ja 4 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verohallintolakia. Verotuksen oikaisulautakunnan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 243/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain 58 :n sekä kolttalain 68 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen

Lisätiedot

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA

HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Veli-Pekka Viljanen HE 94/2016 vp LAEIKSI PUOLUSTUSVOIMISTA ANNETUN LAIN, ALUEVALVON- TALAIN JA ASEVELVOLLISUUSLAIN MUUTTAMISESTA Eduskunnan perustuslakivaliokunta 7.10.2016 Perustuslakivaliokunnan sihteeristö

Lisätiedot

Teuvo Pohjolainen

Teuvo Pohjolainen 1 Teuvo Pohjolainen 11.11.2016 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esityksestä eduskunnalle vuoden 2017 tuloveroasteikkolaiksi sekä laiksi tuloverolain muuttamisesta (HE 135/2016

Lisätiedot