TALVISOTA SALLASSA Heikki Tala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TALVISOTA SALLASSA Heikki Tala"

Transkriptio

1 TALVISOTA SALLASSA Heikki Tala

2 Toinen maailmansota syttyy , kun Saksa hyökkää Puolaan, ja Ranska ja Britannia julistavat sodan Saksalle. Neuvostoliitto liittyy Saksan hyökkäykseen ja Puola jaetaan Tämän jälkeen alkaa hermosota, jota jatkuu huhtikuuhun 1940, jolloin Saksa miehittää nopeasti Tanskan ja Norjan Tähän väliin asettuu Suomen Talvisota

3 STRATEGINEN YLLÄTYS Massiivinen hyökkäys suurin voimin koko Suomen rajan pituudella D V-JR 9. Armeijan tehtävä oli katkaista Suomen maayhteydet Ruotsiin hyökkäämällä Sallasta Rovaniemen kautta Tornioon ja Suomussalmelta Ouluun 122.Divisioonan vahvistettuna 273. Vuoristo jalkaväkirykmentillä yli miestä runsain aselajijoukoin - piti hyökätä Sallasta Tornioon n. 350 kilometriä. Takana oli tulossa 88.Divisioona Yhteensä Sallan suunnalla miestä! Sallassa suomalaisilla oli runsaan miehen Er.P 17 vailla raskasta aseistusta!

4 9. Armeija Tehtävä oli katkaista Suomi keskeltä Komentaja Mihail P. Duhanov, alk. Vasili I. Tsuikov 122. D, 88 D (Salla), 163 D, 54 D ja 44 D (Suomussalmi, Kuhmo) tykkiä hyökkäysvaunua - 39 lentokonetta miestä joulukuussa 1939, miestä maaliskuussa 1940

5

6 Kaikki valmista Suomen vapauttamiseksi; aseet kunnossa, torvet kiillotettu, markat taskussa ja kondomit jaettu!

7

8 MUSERTAVA YLIVOIMA 122.Divisioona tuli Orlovin sotilaspiiristä miestä 88. Divisioonan 273.VuoristoJR miestä 144. KonekivääriP miestä 100. Er.panssariP Yhteensä miestä ja takana tulossa lisää miestä 122. Divisioonan aseistus kivääriä 313 pikakivääriä 139 konekivääriä 3 ilmatorjuntakonekivääriä 33 kpl 45 mm pst-tykkiä 38 kpl 76 mm kanuunaa 26 kpl 122 mm tykkiä 34 kranaatinheitintä 36 kpl T-26 panssarivaunua 2 panssariautoa Suomalaisia miestä ilman raskaita aseita Suomalaisia miestä ilman raskaita aseita mutta mitäs tehrään kun tulee se yhrestoista?

9 Vyöryä yritetään tukkia: vain Er.P 17, tuhat miestä puna-armeijalaista vastaan

10 Vyöryä yritetään tukkia: vain Er.P 17, tulee Er.P 25

11 Vyöryä yritetään tukkia: Er.P 17 ja Er.P 25, tulee Er.P 26

12 Vyöryä yritetään tukkia: Er.P 17, Er.P 25 ja Er.P 26, saapuu VIII/KT-Pr

13 Vyöryä yritetään tukkia: Er.P 17, Er.P 25, Er.P 26, VIII/KT-Pr, saapuu IX/KT-Pr

14 Vyöryä yritetään tukkia: Er.P 17, Er.P 25, Er.P 26, VIII/KT-Pr, IX/KT-Pr, ja saapuu JR 40

15 IX/KT-Pr

16 PATALJOONAN TAISTELUITTEN TIE ALKAA Lokakuu 1939 YH: Muistaakseni klo 17 marssittiin Kiikan asemalle, jossa juna jo odotti. Vaunut täyttyivät nopeasti. Asemalle oli tullut hyvästelytarkoituksessa myös suuri joukko lähtijöiden omaisia. Yhteisesti laulettiin Vala sekä virsi Jumala ompi linnamme. Miehet olivat luottavaisia ja vakaita. Ei lähdetty soitellen sotahan. Porissa alkoi koulutus ja ensimmäinen uhri oli teollisuushallin katon mustaksi maalattujen ikkunoidenläpi pudonnut kk-mies.

17 Joulukuun 11 päivänä 1939 IX/KT-.Pr keskitetään. Kolmen vuorokauden matkamuona mukaan. Pataljoona ottaa yhteyden rautatieupseeriin Porin asemalla klo 12 jälkeen. Käskyn allekirjoitti everstiluutnantti Valo Nihtilä. Juna vei pataljoonan Kemijärven asemalle ja siitä kuorma-autoilla suoraan rintamalle Joutsijärvelle. Heti sai tulija huomata sodan meininkiä. Lumipukuisia miehiä nukkui ympäri lattiaa ja komentaja Vilho Roininen istui nuokkuen keinutuolissa. Pienenlännälle tummalle miehelle Lapin miehet olivat Antaneet nimen Pimeä Ville.

18

19 Vääpeli Aarre Talan kartta Sallassa 1: sopisi paremmin divisoonan komentajalle

20 Ensimmäinen sotapäivä oli ja illalla pataljoona osallistui yötaisteluun, jota käytiin koko yö. Heti ensimmäisessä taistelussa kaatui kaksi, haavoittui kuolettavasti yksi ja katosi kaksi. Tilanne oli kaikin tavoin sekava ja omassa tulessa haavoittui vielä yksi. Aamulla kaksi tankkia hyökkäsi ja niistä toinen saatiin tuhottua ja toinen vetäytyi vaurioituneena. Miehet alkoivat perääntyä, Jolloin komppanian päällikkö huusi: Tällaistako on suomalaisten rohkeus, kun näkee vihollisen, niin lähtee karkuun, takaisin mars, mars!

21 JR 40 saapui Pelkosenniemelle ja kävi heti hyökkäykseen Tuhottu kolonna Pelkosenniemellä

22

23

24 273.Vuor.JR lyödään Pelkosenniemen taisteluissa ja se vetäytyy Saijaan. Taisteluitten painopiste siirtyy etelään Joutsijärvelle, jossa päälle painaa 122. divisioonan päävoimat

25 Kyllä se ryssäkin osasi koukata!

26 MÄNTYVAARAN TAISTELU Kun vihollinen alkoi uskoa, että rintaman suunnassa eteneminen oli liian työlästä, suunnittelivat he kiertoliikettä. Joulukuun 20. he yllättäen tuoksahtivat Mäntyvaaran laelle - pataljoonan verran varustettuina kaikin mahdollisin asein. Viime hetkessä vihollinen havaittiin ja levossa ollut Sallan pataljoona ja osa IX/KT-Pr:aa hälytettiin. Vihollisen saarrostusosasto yllätettiin täydellisesti ja vain harvoja pääsi takaisin omiensa luokse. Kaatuneita jäi alueelle kasoittain. Hämärässä aika ajoin käsikähmäksi muodostunut taistelu Mäntyvaaran rinteillä kesti koko illan. Keskiyön jälkeen taistelusta irtautuneen vihollisen laskettiin jättäneen taistelualueelle 300 kaatunutta ja alueelta kerättiin lähes 400 vihollisen käsiasetta. Suomalaisia kaatui 17 ja haavoittui 29 miestä.

27 Mäntyvaaran Mäntyvaarana taistelu taistelu D

28 Kapteeni KOUKUN joulukirje Pataljoonaan tuli jouluksi suuri määrä paketteja tunnetuilta ja varsinkin tuntemattomilta lähettäjiltä. Melkein joka mies sai kaksi pakettia. Suurin pulma oli, etteivät miehet osanneet lukea lähettäjän jouluterveisiä, ne kun olivat ruotsinkielisiä toisille. Pataljoonan komentopaikalla herätti hilpeyttä, kun Nisse Fagerholm käänsi kirjeen sisältöä ruotsia osaamattomalle Urho Koukulle ja luutnantti Jarva seisoi Nissen takana pitäen käsiään tämän korvilla, jottei Nisse olisi voinut kuulla kirjeen sisältöä se oli kapteeni Koukun määräys. Jouluksi valtio antoi pullon viinaa viittä miestä kohti, mutta harva siihen koski. Paketteja avattaessa joku aloitti jouluvirren, johon ulkopuolella olevat hiljalleen yhtyivät. Niin erikoisena en ole jouluvirttä koskaan kuullut.

29 Sitten tuli tammikuun neljäs päivä, Vuosamanselän päivä, jonka kaikki pataljoonastamme varmasti lopun ikänsä muistavat. Kello 5.11 tuli puhelinsanoma kenraalimajuri Walleniukselta: IX/KT-Pr hyökkää Vuosamanselkään tavoitteena Vuosamanselän itälaita, jossa vihollinen tuhottava, ja sen jälkeen valmistautuu etenemään Valtasen suuntaan.

30 Hyökkäys alkoi klo kahdessa linjassa. Vihollisella oli edulliset asemat, mutta kovasta vastarinnasta huolimatta pataljoona eteni korsu korsulta ja vihollinen joko kaatui tai livisti. Pojat saivat jo näkyviin maantien, kun patruunat alkoivat loppua. Miehiä oli kaatunut useita ja vielä useampi oli haavoittunut.

31 Tuli tieto, ettei hyökkäykseen osallistunutkaan muita pataljoonia, joten patruunatäydennystä ei saatu. Pataljoonan komentajalla ei ollut muuta valintaa kuin tuhota tarpeettomasti koko pataljoona tai antaa vetäytymiskäsky lähtöasemiin. Se saatiin klo Täten meni meidän maineikas taistelumme pommiin. Miehet kyllä saivat tottumusta ja luottamusta itseensä; suomalaisen edessä vihollisen on joko kaaduttava tai lähdettävä karkuun.

32 Sotahistorian kartalla 32 miehen kuolema yhden pataljoonan yhdessä hyökkäyksessä näyttää vähäiseltä. Yritys oli kova, mutta turpiin tuli. Vastassa oli ammattimies ja ylivoima.

33 STAVKA puuttuu peliin Suomussalmen ja muiden jättitappioiden johdosta NL:n pääesikunta määräsi 122. Divisioonan vedettäväksi takaisin lähemmäksi rajaa ja käski divisioonan vetäytyä Märkäjärvelle. Pelkosenniemelle edennyt 273. Vuor.JR oli jo lyöty ja vetäytynyt Saijaan.

34 STAVKA määräsi 122. Divisioonan vetäytymään Märkäjärvi Saija linjalle, johon rintama jähmettyi sodan loppuun asti ruotsalaisia rintamavastuuseen ja suomalaisia Vironlahdelle

35 TAISTELURYHMÄ SVENSKA FRIVILLIGKÅREN Kokonaisvahvuus n miestä, joista norjalaisia 700. Suurin osa oli koulutuksessa Torniossa ja Kemissä sodan loppuun asti Rintamalle ehti vain kaksi pataljoonaa, yhteensä n miestä Erittäin hyvin varustettu taisteluosasto -6 kiväärikomppaniaa (160 ajoneuvoa, 120 hevosta, 60 vetokoiraa) - 2 jääkärikomppaniaa - 2 raskasta komppaniaa (konekivääreitä, pst-kivääreitä, krh) - 2 aurausjoukkuetta - 2 huoltokolonnaa -2 patteria, 8 kpl 75 mm kanuunaa -1 ilmatorjuntakomppania, jolla 12 Boforsin 40 mm it-tykkiä - (11 % Suomen koko armeijan 40 mm tykeistä)

36 F 19 Lapissa Talvisodan aikana Ruotsista tuli 16 taistelukonetta Lappiin Puna-armeijalla oli taistelukonetta Lapin rintamalla Pelkällä läsnäolollaan F 19 vastasi ilmasuojasta (ei ehkä ilmapuolustuksesta) Suomen pohjoisosassa, kun Suomen ilmavoimat taisteli etelässä murskaavaa ylivoimaa vastaan. F 19 torjui 35 pommitushyökkäystä. Ilmavoittoja kertyi yhteensä 8 ja maarynnäköillä tuhottiin 4 konetta. Omat kalustotappiot olivat 3 Hawker Hartia ja 2 Gloster Gladiatoria. Kolme ohjaajaa kuoli. Gloster Gladiator -hävittäjä 12 kpl Hawker Hart rynnäkkökone 4 kpl

37 Ruotsalaisten ja norjalaisten tulo suomalaisten avuksi teki mahdolliseksi irrottaa Sallan suunnalta 5 suomalaista pataljoonaa I/JR 40, II/JR 40, III/JR40, VIII/KT-Pr ja IX/KT-Pr, jotka heitettiin Viipurinlahdelle, missä tilanne oli muuttunut kriittiseksi Sallan suunnalle jäi SFK:n alaisuuteen Os Roininen (Er.P 17, Er.P 25 ja Er.P 26) Päämaja kielsi hyökkäystoimet, joita SFK oli suunnitellut ja tilanne muuttui asemasodaksi. Kenraaliluutnantti Ernst Linder ja everstiluutnantti Carl August Ehrensvärd

38 Ruotsalaiset ottivat rintamavastuun Sallassa? Saija Osasto Roininen Osasto Roininen siirrettiin Joutsíjärveltä Saijaan Siinä oli Er.P 25, Er.P 26, Er.K, 2/KTR 22 Erillinen Pataljoona 17 oli varmistuksena etelässä Tst.R SFK 122 D Märkäjärvi Er.P17 Svenska Frivilligkårenin 2 pataljoonaa vahvistuksineen olivat Märkäjärven suunnassa Suomalaisia joukkoja oli edelleen pääosa Sallan rintamalla

39 Ruotsalaisten tiedusteluretki

40 SODAN HINTA Kiikan komppanian 2/IX/KT-Pr 198 miehestä kaatui 33 (17 %). Sallan suunnalla kaatui 22 miestä ja Viipurinlahden Vilaniemessä 11 miestä. Kokonaistappiot 75 miestä (39 %). Ruotsalainen SFK prikaati menetti taisteluihin osallistuneista 2600 miehestä kaatuneina (1 %). Kokonaistappiot 70 miestä (< 3 %)

41 ??? Rotary Norden 7/1989 Ruotsalaisten osuus on paisunut jo vapaaehtoiseen, vaikka sotatoimiin ehti vain noin Yhteensä vapaaehtoisesta kaatui 50 monesta suomalaisesta 200 miehen komppaniasta saman verran.

42 VAPAAEHTOISAVUN MERKITYS Suomeen tuli Talvisodan aikana noin vapaaehtoista Ruotsalaisista rintamalle ehti vain n pari viikkoa ennen sodan loppua. Amerikkalaisia ehti rintamalle n. 200 sodan viimeisenä päivänä ja he olivat hyvin tyytymättömiä, kun eivät päässeet ampumaan vihollisia. Lisäksi oli muutamia muita ulkomaalaisia muissa tehtävissä Arviolta 3000 ulkomaalaisista vapaaehtoisista ehti sotatoimiin eli n. 25 % kaikista ulkomaalaisista. Vapaaehtoisavun merkitys ei vastannut siihen asetettuja toiveita, vaan osoittautui joka suhteessa merkityksettömäksi. (Talvisodan historia 4, 1979)

43 EPILOGI Yksi vielä ja sitten lasku Sodan päätyttyä IX/KT-Pr määrättiin Petsamoon lapiomaan kaksimetrisiin lumikinoksiin tieuraa auki. Hankeen lapioitiin kahden puolen tietä metrin levyinen oja ja keskustan työnsi Caterpillar pois. Matkalla kuitenkin pysähdyttiin Rovaniemellä ja porukka juhli Pohjanhovissa. Joukkoa johti legendaarinen kapteeni Urho Koukku, jonka pöytään täpötäydessä ravintolassa hovimestari toi pienikokoisen pioneeriluutnantin Eino Pyyryn ja suurikokoisen hyvin pukeutuneen ruotsalaisen vääpelin. Jälkimmäinen naukkaili tiheässä tahdissa ja pyysi sitten laskun. Lasku tuli ja vääpeli tuijotti sitä alistuneesti päätään puistellen, mutta laski sitten rahat pöytään. Muu porukka jatkoi valomerkkiin asti..

44 Muu porukka jatkoi valomerkkiin asti ja pyysi laskua tarjoilijalta, joka vastasi: Ei teille tule laskua, mä panin kaikki sen ruotsalaisen laskuun, kun se oli niin varakkaan näköinen mies.

45

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2013 1/5 ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Tammikuussa

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri

MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri MATKAKERTOMUS KV ALKOON Kenttävartio Remu > Mäki > Alko > Viiri Sotahistoria ja matkakertomus 14.D:n alueella Tsirkka-Kemijoen varressa olleeseen kenttävartio Alkoon, joka tunnettiin ensin nimillä Remu

Lisätiedot

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3624 1/ 3./I/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 4.2.1940 12.3.1940 3./JR 65 koottiin Tampereella

Lisätiedot

3./JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

3./JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 3./JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 1/4 P 3563 3./JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA 4.2.1940 27.3.1940 Lähestyessä kranaattituli

Lisätiedot

8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3632 1/3 8./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 21.1.1940 20.3.1940 8./JR 65 koottiin Tampereella

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 3./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3624 1/7 3./I/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJAT 4.2.1940 3.3.1940 4.3.1940 16.3.1940 3./JR

Lisätiedot

KYMENLAAKSOLAISRYKMENTTI TALVISODASSA

KYMENLAAKSOLAISRYKMENTTI TALVISODASSA KYMENLAAKSOLAISRYKMENTTI TALVISODASSA Kenttäarmeijan YH määrätään siis liikekannallepano 14.10.1939 Aluejärjestelmä 1. Valtakunta oli jaettu 9 sotilaslääniin jotka perustivat kenttäarmeijan divisioonat

Lisätiedot

2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/4 P 3630 2.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 24.1.1940 24.4.1940 2.KKK./JR 65 koottiin

Lisätiedot

Sallan suunnan taistelut 1939 1940

Sallan suunnan taistelut 1939 1940 Pentti Airio Pentti Airio Sallan suunnan taistelut ISBN 978-951-25-1965-1 Sotahistorian laitoksen julkaisuja Sallan suunnan taistelut 1939 1940 Maanpuolustuskorkeakoulu Sotahistorian laitos PL 7, 00861

Lisätiedot

8./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

8./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 8./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 4827 1/5 8./JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 17.1.1940 14.3.1940 8./JR 27 perustettiin Kemissä

Lisätiedot

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto

Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto 1 75 vuotta sitten: Tolvajärvi antoi toivoa Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto Suomalaiset sotilaat saavuttivat 75 vuotta sitten 12. joulukuuta 1939 Tolvajärvellä uskomattomalta tuntuneen Talvisodan

Lisätiedot

Suomalaiset rukoilivat talvisodan aikana

Suomalaiset rukoilivat talvisodan aikana Suomalaiset rukoilivat talvisodan aikana presidentti Kyösti Kallion johdolla Rukouksien kuuleminen tulee selvästi esiin ainakin Pohjois-Suomen taisteluissa 1/7 Pelkosenniemen taistelu. 16 19.12.1939 Neuvostoliiton

Lisätiedot

JR 25 2.ELINTARVIKEKOLONNAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

JR 25 2.ELINTARVIKEKOLONNAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA JR 25 2.ELINTARVIKEKOLONNAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 1/5 T 1932 2.E-kol/JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA 27.1.1940 15.4.1940

Lisätiedot

Leppävaara sisällissodassa 1918

Leppävaara sisällissodassa 1918 Alberga vuosisadan alussa Albergaan kasvanut työväenasutusalue 1905 - Useita työväenliikkeen johtohenkilöitä Sirola, Wuolijoki; Salmelat, Mäkelä Albergan Työväenyhdistys perustettiin 1911 Vallityöt 1914-1917:

Lisätiedot

Sotaa Pohjois-Vienassa

Sotaa Pohjois-Vienassa Sotaa Pohjois-Vienassa 1941-1944 Ari Raunio Suomen Sotahistoriallisen Seuran miniseminaari VIENA SODASSA 17.9.2019 1 TALVISOTAA EDELTÄNEET SUUNNITELMAT - SUOMI - I vaiheessa hyökkäys Uhtualle - NL - I

Lisätiedot

1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA (2) P 3622

1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA (2) P 3622 1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA (2) P 3622 Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3622 1/3 1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 28.1.1940 12.3.1940 1./JR 65 koottiin

Lisätiedot

Teksti: Pentti Airio, Minna Hamara ja Kaisa Hytönen Ulkoasu: Kaisa Hytönen Taitto: Kopio Niini Oy Paino: Pohjolan Painotuote POPA Oy

Teksti: Pentti Airio, Minna Hamara ja Kaisa Hytönen Ulkoasu: Kaisa Hytönen Taitto: Kopio Niini Oy Paino: Pohjolan Painotuote POPA Oy Tämä esite on tuotettu osana Itä-Lapin talvisota tutuksi- ja Jatkosodan vuodet Itä-Lapissa- hankkeita. Hankkeet on rahoitettu Pohjoisimman Lapin Leader ry:lle myönnetyllä Euroopan Unionin maaseudun kehittämistuella.

Lisätiedot

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Elokuun 23. päivä 1939 Neuvostoliitto ja Saksa ilmoittivat kirjottaneensa hyökkäämättömyysopimuksen Moskovasta jota koko Eurooppa hämmästyi. Sopimuksen tekeminen perustui

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

1.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

1.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 1.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/6 P 3625 1.KKK/JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 23.1.1940 24.4.1940 1.KKK/JR 65 koottiin

Lisätiedot

TALVISOTA 14.10.1939 25.4.1940 JR7

TALVISOTA 14.10.1939 25.4.1940 JR7 Tämä dokumentti on koostettu Kansallisarkistolta vuonna 2008 tilatusta aineistosta, sukulaisten muistikuvista sekä seuraavista teoksista: Arvo Ojala ja Eino Heikkilä, 1983: Summan valtateillä ja Viipurin

Lisätiedot

KOL./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

KOL./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA KOL./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3587 1/3 KOL./JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 18.1.1940 2.4.1940 KOL./JR 27 perustettiin

Lisätiedot

Matti Johannes Rekola Jatkosodassa 1944

Matti Johannes Rekola Jatkosodassa 1944 Matti Johannes Rekola Jatkosodassa 1944 Koostanut Jukka Lamminmäki 2013 Tutkimusaineisto www.propatria.fi (käytetty luvalla) Muut lähteet: Jatkosodan historia, osa 4. WSOY 1993. Sotatieteen laitos 1993

Lisätiedot

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum Gangut - Rilax Riilahti 1714 Mikko Meronen, Forum Marinum 1 Taustaa ja taistelun merkitys Venäjä rakennutti voimakkaan kaleerilaivaston Suuren Pohjan sodan aikana Venäjän laivasto syntyi Pietari Suuri

Lisätiedot

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen Vaasan Rotaryklubi 12.3.2019 Ilkka Virtanen Vaasalaiset joukko-osastot Vaasaan sijoitetut joukko-osastot (17) Ruotsin vallan aika (6) Suuriruhtinaskunta (3) Itsenäinen Suomi (8) Sodanajan joukkojen perustaminen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

I/ 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

I/ 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA I/ 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2013 I/JR 65:N SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Jalkaväkirykmentti 65 (Perustamisvaiheessa

Lisätiedot

KENRAAULUUTNAN7l'TI KARL LENNART OESCH

KENRAAULUUTNAN7l'TI KARL LENNART OESCH Suomen Sotatieteellisen Seuran kunniajisenten esihel, uusien KENRAAULUUTNAN7l'TI KARL LENNART OESCH Karl Lennart Oesch syntyi 8. 8. 1892. Hän tuli ylioppilaaksi v 1911 opiskellen sen jälkeen luonnontieteitä.

Lisätiedot

2./Er. P 13 SOTAPÄIVÄKIRJA PIELISJÄRVEN (LIEKSAN) JA KUHMON RINTAMALTA

2./Er. P 13 SOTAPÄIVÄKIRJA PIELISJÄRVEN (LIEKSAN) JA KUHMON RINTAMALTA 2./Er. P 13 SOTAPÄIVÄKIRJA PIELISJÄRVEN (LIEKSAN) JA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/5 P 2424 2./Er. P 13 SOTAPÄIVÄKIRJA 23.2.1940 20.3.1940

Lisätiedot

2./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJAN KUHMON RINTAMALTA

2./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJAN KUHMON RINTAMALTA 2./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJAN KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/5 P 3576 2./JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 17.1.1940 5.3.1940 2./JR 27 perustettiin Kemissä

Lisätiedot

7./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

7./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 7./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/5 P4824 7./JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 1940 1940 7./JR 27 perustettiin Kemissä YH:n

Lisätiedot

Unkajärven lohko Rukajärven suunnalla

Unkajärven lohko Rukajärven suunnalla Unkajärven lohko Rukajärven suunnalla Lohkon kenttävartioiden kartoitus 2017 HISTORIA NYKYAIKA Antti Haapalainen ja Reijo Pulkkinen Rukajärven suunnan historiayhdistys ry Kartoitettu alue HISTORIA Rukajärven

Lisätiedot

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne Simolan pommitukset 19.-20.6.1944 19-20 6 1944 Kannaksen alueen huolto Kaakkois-Suomen rataverkosto 1943 Simola 1939 Simolan asema 1930-luvulla Simolan asemanseutua 1930-luvulla Kaakkois-Suomen rataverkko

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

2.KKK/JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

2.KKK/JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 2.KKK/JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P4386 1/13 2.KKK/JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 19.1.1940 25.1.1940 2.KKK/JR 27 perutettiin

Lisätiedot

9. LÄÄKINTÄKOMPPANIAN II JOUKKUEEN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

9. LÄÄKINTÄKOMPPANIAN II JOUKKUEEN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 9. LÄÄKINTÄKOMPPANIAN II JOUKKUEEN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3766 1/16 9. Lääkintäkomppanian II joukkueen SOTAPÄIVÄKIRJA

Lisätiedot

Bf 109 G-2 1/72 18 MERSU MESSERSCHMITT BF 109 G SUOMEN ILMAVOIMISSA

Bf 109 G-2 1/72 18 MERSU MESSERSCHMITT BF 109 G SUOMEN ILMAVOIMISSA Bf 109 G-2 1/72 18 MERSU MESSERSCHMITT BF 109 G SUOMEN ILMAVOIMISSA G-6 G-6/R6 G-6ZY G-6 G-6AS 1/48 KEHITYS 25 ITÄINEN SUOMENLAHTI LeLv 34 aloitti sotalentonsa Mersuilla maaliskuun 16. päivänä, kun 2.

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

Kevätretki Tykistöprikaatiin

Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkan Viesti Kesäkuu 3/2009 Teksti : Ilkka Mäntyvaara Kuvat: Jorma Hautala Tykkiä 155K98 laitetaan ampumakuntoon. Kevätretki Tykistöprikaatiin Pirkanmaan Maanpuolustusyhdistys ja Tampereen Reserviupseerien

Lisätiedot

2./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

2./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 2./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 3622 P 3623 1/8 2./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 4.2.1940 26.3.1940 2./JR 65 koottiin

Lisätiedot

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys?

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Veikko Vaikkinen Rautuseura 4.4.2018 Raudun taistelua tuskin olisi ollut ilman Raasulin rataa. Rata oli rakennettu

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta 2019 Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet SA-kuva Hannu Liimatta Itsenäisyyden uhkana Venäjä/Neuvostoliitto Ei kuitenkaan

Lisätiedot

Ässä-rykmentti talvisodassa

Ässä-rykmentti talvisodassa Ässä-rykmentti talvisodassa Helsingin Kaupunki kuului vuonna 1939 puolustusvoimien rauhan ajan aluejaon mukaan Uudenmaan Sotilaslääniin. Sen alaisina oli kaksi sotilaspiiriä, joista Helsingin Sotilaspiiriin

Lisätiedot

Lokalahtelaiset sodissa 1939-1945

Lokalahtelaiset sodissa 1939-1945 Lokalahtelaiset sodissa 1939-1945 Veteraani- ja lottamatrikkeli, rintama- ja kotirintamakuvauksia Nettiversio, kirjoituksia. Henkilömatrikkeli netissä toisaalla. Kirjassa lisäksi muita kirjoituksia Toimitus,

Lisätiedot

Esitelmä Suomen Suomen Sotahistoriallisen seuran yleisöluentosarjassa 16.11.2011, klo 18, Sibelius-lukion juhlasali FT Mikko Karjalainen

Esitelmä Suomen Suomen Sotahistoriallisen seuran yleisöluentosarjassa 16.11.2011, klo 18, Sibelius-lukion juhlasali FT Mikko Karjalainen Esitelmä Suomen Suomen Sotahistoriallisen seuran yleisöluentosarjassa 16.11.2011, klo 18, Sibelius-lukion juhlasali FT Mikko Karjalainen 1 HYÖKKÄYS KANNAKSELLA 1941 LENINGRADIN VALTAUS? Karjalan kannas.

Lisätiedot

4./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

4./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 4./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 4503 1/8 4./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 4.2.1940 12.3.1940 4./JR 65 koottiin Tampereella

Lisätiedot

1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 P 4497 1/7 1./JR 65 SOTAPÄIVÄKIRJA 2.2.1940 6.3.1940 1./JR 65 koottiin Oulussa

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Gideonin pieni armeija

Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

SISSIPALJOONA 5 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA (HEIMOPATALJOONA)

SISSIPALJOONA 5 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA (HEIMOPATALJOONA) SISSIPALJOONA 5 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA (HEIMOPATALJOONA) Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 Sissipataljoona 5 sotapäiväkirja Kuhmon rintamalta 1/14

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija Nettiraamattu lapsille Gideonin pieni armeija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS

TOIMINTAKERTOMUS OSASTO KEKKONEN TOIMINTAKERTOMUS 5.12.1939 27.1.1940 Aikaisemmin Er.Os./KuHK Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 1/7 Selostus Osasto Kekkosen toiminnasta Ajalla

Lisätiedot

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau.

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau. Esimerkkitapahtumia aikajanaan 1939 23.8. Neuvostoliiton ja Saksan ulkoministerit solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen (Molotov-Ribbentrop sopimus). Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovitaan maiden

Lisätiedot

9. AMPUMATARVIKEVARASTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

9. AMPUMATARVIKEVARASTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 9. AMPUMATARVIKEVARASTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/7 P 3550 22.AVar.K SOTAPÄIVÄKIRJA 1.1.1940 17.4.1940

Lisätiedot

Pyhämaalaiset ja pyhärantalaiset sodissa 1939-1945

Pyhämaalaiset ja pyhärantalaiset sodissa 1939-1945 Pyhämaalaiset ja pyhärantalaiset sodissa 1939-1945 1 Talvisota ja sen taustoja Vanhan sanonnan mukaan uuden sodan siemen kylvetään edellisen rauhanteossa. Tämä pitää paikkansa myös talvisodan osalta, sillä

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

JALKAVÄKIRYKMENTTI 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

JALKAVÄKIRYKMENTTI 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA JALKAVÄKIRYKMENTTI 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2013 JALKAVÄKIRYKMENTTI 65 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Jalkaväkirykmentti

Lisätiedot

4./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

4./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 4./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/8 P 3581 4./JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 19.1.1940 28.3.1940 4./JR 27 perustettiin Kemissä

Lisätiedot

KEVYTOSASTO von ESSENIN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA. (Kevyt Osasto 9)

KEVYTOSASTO von ESSENIN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA. (Kevyt Osasto 9) KEVYTOSASTO von ESSENIN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA (Kevyt Osasto 9) Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 1/8 P 3535 Kev.Os v. Essen SOTAPÄIVÄKIRJA 5.12.1939

Lisätiedot

II/ 27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

II/ 27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA II/ 27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisistä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 1/8 P 3627 II/JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 18.1.1940 31.3.1940 18.1.1940 23.05 Puhelimella

Lisätiedot

6./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

6./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 6./JR27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/10 P 3583 6./JR 27 SOTAPÄIVÄKIRJA 19.1.1939 15.3.1940 6./JR 27 perustettiin Kemissä

Lisätiedot

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Ennen 2. maailmansotaa 1939 Saksan valtion menot olivat 30 miljardia Reichsmarkia mutta tulot 15 miljardia

Lisätiedot

Päätoimittaja Vesa Määttä K. L. Oesch Raudun taistelussa 1918

Päätoimittaja Vesa Määttä K. L. Oesch Raudun taistelussa 1918 Päätoimittaja Vesa Määttä K. L. Oesch Raudun taistelussa 1918 Kenraali K L Oesch Viipurissa 31.8.1941 (SA kuva) Karl Lennart Oeschistä (1892 1978) ei alun perin pitänyt tulla sotilasta. Hän piti itseään

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

RASKAS PATALJOONA 9 ILMATORJUNTAJOUKKUEEN TOIMINTAKERTOMUS KUHMON RINTAMALTA

RASKAS PATALJOONA 9 ILMATORJUNTAJOUKKUEEN TOIMINTAKERTOMUS KUHMON RINTAMALTA RASKAS PATALJOONA 9 ILMATORJUNTAJOUKKUEEN TOIMINTAKERTOMUS KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä toimintakertomuksesta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/4 Raskas pataljoona 9 ilmatorjuntajoukkueen

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Taistelut Laatokan pohjoispuolella (dia 1)

Taistelut Laatokan pohjoispuolella (dia 1) 1 SSHS:n esitelmäsarja Sotamuseo 25.helmikuuta 2015 Eversti evp Ari Rautala Taistelut Laatokan pohjoispuolella (dia 1) 1. Vihollisuudet talvisodan alussa (dia 2) Kuva 1. Neuvostojoukot marraskuussa 1939.

Lisätiedot

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Oton syntymä ja perhe Aika Venäjän kalenterissa: 16.7.1889 Aika Suomen kalenterissa: 24.7.1889

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

JALKAVÄKIRYKMENTTI 25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

JALKAVÄKIRYKMENTTI 25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA JALKAVÄKIRYKMENTTI 25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2013 Prikaati Vuokko, Jalkaväkirykmentti 25, Kuhmon rintamalla. Puna-armeijan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Toivo Pyyhtiä KEN TÄSTÄ KÄY SAA KAIKEN TOIVON HEITTÄÄ

Toivo Pyyhtiä KEN TÄSTÄ KÄY SAA KAIKEN TOIVON HEITTÄÄ 1 Toivo Pyyhtiä KEN TÄSTÄ KÄY SAA KAIKEN TOIVON HEITTÄÄ Ylikersantti Toivo Pyyhtiän muistelmia jatkosodan rintamataisteluista konekiväärimiehen silmin nähtynä Lopella 2005 (toim. Ilmo Pyyhtiä) 2 ESIPUHE

Lisätiedot

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 Kertausta 1.Kirjoita viivoille, mitä kyseisenä maailmansodan vuotena tapahtui (pyri keräämään viivoille vain tärkeimmät asiat 1939 Saksa ja NL hyökkäämättömyyssopimus Saksa

Lisätiedot

Veikko Hietalan sotavuodet - sotapäiväkirjat kertovat -

Veikko Hietalan sotavuodet - sotapäiväkirjat kertovat - Veikko Hietalan sotavuodet - sotapäiväkirjat kertovat - LYHYESTI Veikko Hietala syntyi 3.4.1914 Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla. Hän kävi kansakoulun ja varusmiespalveluksen aikana hänet koulutettiin pikakivääriampujaksi.

Lisätiedot

Rovaniemen valtauksen suunnittelu 1944

Rovaniemen valtauksen suunnittelu 1944 Rovaniemen valtauksen suunnittelu 1944 Lapin sodan toteutus oli III. Armeijakunnan vastuulla ja syyskuun loppuun mennessä operaatioon oli sidottu 6. Divisioona komentajanaan eversti Albert Puroma, Panssaridivisioona

Lisätiedot

Kokoelmat kertovat 9/2013: Mannerheim-ristin ritari, evl. Olli Puhakan albumit

Kokoelmat kertovat 9/2013: Mannerheim-ristin ritari, evl. Olli Puhakan albumit Teksti ja taitto: tutk. Tapio Juutinen, Arkistokuvat: Olli Puhakan kokoelma ds Lentolaivue 26:n 3. lentueen päällikkö luutnantti Risto Puhakka Fiat G.50 -hävittäjän ohjaamossa jatkosodan alussa, mahdollisesti

Lisätiedot

JALKAVÄKIRYKMENTTI 27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

JALKAVÄKIRYKMENTTI 27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA JALKAVÄKIRYKMENTTI 27 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2013 Talvisodan Jalkaväkirykmentti 27, Kemin rykmentti Jalkaväkirykmentti

Lisätiedot

1.KKK/JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

1.KKK/JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 1.KKK/JR25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 1/8 P 3564 1.KKK/JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA 12.10.1939 14.4.1940 12.10.1939 20.00

Lisätiedot

26.AUTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

26.AUTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA 26.AUTOKOMPPANIAN SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/5 P 1720 26.AutoK SOTAPÄIVÄKIRJA 13.10.1939 17.5.1940 P-4 Sotapäiväkirja

Lisätiedot

Motinteosta mottimetsään

Motinteosta mottimetsään SSHS:n luentosarja 17.10.2012 Motinteosta mottimetsään yritys palata rauhanajan organisaatioon talvella 1942 Vesa Tynkkynen Kartat Ari Raunio Voimavarojen tasapainottaminen 1941/1942 SODAN tarpeet YHTEISKUNNAN

Lisätiedot

T DE SOTAPÄIVÄKIRJA

T DE SOTAPÄIVÄKIRJA T 2572 9. DE SOTAPÄIVÄKIRJA 18.1.40 28.3.40 1/90 9.Divisioonan Esikunnan (9.DE) sotapäiväkirja Kuhmon rintamalta 18.1.40 28.3.40 18.1.40 Pohjois-Suomen ryhmän esikunta (P-SRE), ( Heimo ), antoi käskyn

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Karjalan kannaksen taistelut Summan lohkolla ja Marjapellonmäessä sekä Tali-Ihantalan ja Viipurin taistelut kesäkuun lopulla 1944.

Karjalan kannaksen taistelut Summan lohkolla ja Marjapellonmäessä sekä Tali-Ihantalan ja Viipurin taistelut kesäkuun lopulla 1944. Karjalan kannaksen taistelut Summan lohkolla ja Marjapellonmäessä 1939 1940 sekä Tali-Ihantalan ja Viipurin taistelut kesäkuun lopulla 1944. Stalin ennakoi talvisodan kestävän 12 päivää. Hän uskoi Neuvostoliiton

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa

Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa Aseveljen monet kasvot suomalais-saksalaiset suhteet sotavankiluovutusten valossa Suomen Sotahistoriallisen Seuran miniseminaari 14.11.2018 Ida Suolahti Taustalla laajempi tutkimus Väitöskirjani Yhteinen

Lisätiedot

Sotahistoriallisen seuran luentosarja: 20.4.2011, klo 18. Sibelius-lukio, Helsinki.

Sotahistoriallisen seuran luentosarja: 20.4.2011, klo 18. Sibelius-lukio, Helsinki. PYSÄYTETÄÄNKÖ HYÖKKÄYS SYVÄRILLE? Syväri, tuo elämänvirta. Verisuoni, joka yhdistää Laatokan meren ja Äänisjärven. Syväri, tavoite, joka siinsi kirkkaana suomen sodanjohdon mielissä, kun hyökkäys alkoi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija

Nettiraamattu lapsille. Samuel, Jumalan palvelija Nettiraamattu lapsille Samuel, Jumalan palvelija Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Antti Tuuri, Talvisota

Antti Tuuri, Talvisota 1 Antti Tuuri, Talvisota Jarmo Vestola Koulun nimi Kirjallisuusesitelmä 20.1.2000 Arvosana: 8½ 2 Talvisota Antti Tuurin Talvisota on koottu sotapäiväkirjoista, haastatteluista ja mukana olleiden kertomuksista.

Lisätiedot

1992 vp - HE 127 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 127 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 127 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ulkomaalaisten vapaaehtoisten rintamasotilaiden kuntoutuksesta ja rintamarahasta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi

Lisätiedot

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA Huhtikuun 6. päivän kilta 6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA 3. MERISOTAA ITÄMERELLÄ WW II SUOMENLAHDEN MERISULKU MIINASOTAAN LIITTYVIÄ OPERAATIOITA

Lisätiedot

Krh.K/JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

Krh.K/JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Krh.K/JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2014 P 3573 1/15 Krh.K/JR 25 SOTAPÄIVÄKIRJA 5.12.1939 2.4.1940 5.12.1939 Komppaniasta

Lisätiedot