Opintomatkaraportti. Outdoors Finland Keski-Suomi -hanke Cairngorms National Park, Scotland

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opintomatkaraportti. Outdoors Finland Keski-Suomi -hanke 10.-15.10.2013. Cairngorms National Park, Scotland"

Transkriptio

1 Opintomatkaraportti Cairngorms National Park, Scotland Cairngorms -kansallispuisto on vuonna 2003 perustettu, Britannian suurin luonnonsuojelualue, joka sisältää kokonaisia pikkukaupunkeja, kyliä, maatiloja, hajaasutusalueita merkittävän luonnonmukaisen alueen lisäksi. Sen koko on 4528 km 2, ja sen sisällä ylläpidetään ja kehitetään kestävän matkailun edistämisen mukaista maataloutta, käsityöläisyyttä ja muuta asumisen toimintaa. Myös luonto-alueet hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kansallispuiston kotisivut: Alueen matkailuyhdistyksen kotisivut: Osallistujat: 1. Sirkka Markus Olavi / Sirkka Experience 2. Laczkó Veronika / Arin Retki- ja Seikkailupalvelu 3. Riipinen Sinikka Anna-Liina / Pitkäniemen lomamökit 4. Frisk Helena / Kukkaismäen Tila 5. Karjalainen Arto Johannes / Hankakieppi 6. Aalto Ahti Antero / Lentoreppu 7. Pavelka Béla József / Outdoors Finland Keski-Suomi projektipäällikkö Matkamme alkoi 9.10 iltapäivällä siirtymällä Helsinkiin. Lentokoneemme nousi ilmaan jo seitsemältä aamulla. Matkamme Tukholman kautta Edinburghiin Norwegianin penkeillä sujui mukavasti. Varhaisen lähdön ja lentokonevaihdon takia aamiaista söimme kolme kertaa ja päiväohjelma venyi yli 20 tuntiseksi. Edinburgh:n lentokentällä oli odottamassa meitä Ivor G.C. Henrichsen ja Gordon Keir, jotka opastivat meitä Skotlannin halki. >>>>>VisitScotland<<<<< Lee McRonald Consultancy Services Manager Palvelutuotannon kehitysjohtaja Lee McRonald piti esityksen kansalliseen aktiviteettimatkailuun liittyvistä toimista. VisitScotland on kehittänyt matkailun palvelujen laatutarkastuksen sovellettua tähtiluokitus-ohjelmaa, jossa arvioidaan

2 kuluttajan kokeman palvelun, ei rakennetun ympäristön laatua. Osallistumismaksu ohjelmassa on alk. 180 GBP/ vuosi. Kerran vuodessa konsultoiva tarkastaja tulee paikalle ja pitää sokkoasiakkuuden jälkeen avoimen 2-3 tuntia kestävän konsultointipalaverin. Noin 10% yrityksistä yltää ***** luokkaan. Laatuluokituksen lisäksi on teemapohjaista kehitystoimintaa, jossa otetaan huomioon ja laitetaan erityinen painopiste tietyn asiakassegmentin erityistarpeisiin, esimerkiksi motoristeille, lemmikkieläimille, pyöräilijöille jne. Tutkimustietojen mukaan Skotlannissa ulkomaalaiset matkustajat kuluttavat noin kolmenkertaisesti kotimaisiin matkailijoihin verrattuna. Markkinaosuus on noin 67% kotimaiset matkustajat, 33% ulkomaiset matkustajat. Yrittäjiä kehotetaan tavoittelemaan sitä, että asiakkaat tulevat toistekin. Skotlannin matkailussa tehtiin noin kymmenen vuotta sitten hallinnollinen keskittäminen. Sen seurauksena huomattiin, että kontakti asiakkaille on heikentynyt, koska paikallistasolla toimivien järjestöjen innostus laski keskushallinnollisten rasitteiden takia. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus purkaa keskushallintoa lähemmäs asiakkaita. VisitScotland -sivustolta on mahdollisuus ostaa markkinointinäkyvyyttä. Eritasoisten yhteistyösopimusten hinnasto on laaja. Keskeinen kriteeri on toiminnan laatu ja kestävä kehitys, ei matkailijoiden määrän nostaminen. Lähitulevaisuudessa Kiinan ja Intian markkinat ovat tärkeimpiä kohteita. Tässä on muistettava kulttuuriset erot asiakkaiden palvelussa. Walt Disney teki vuonna 2012 elokuvan BRAVE, joka sijoittui Skotlantiin. VisitScotland haki erillisrahoituksen markkinointi kampanjan tekemiseksi elokuvan ilmestymisen aikana. Kampanja hyödynsi elokuvan myötä noussutta tietoisuutta Skotlannista matkailun edistämiseksi. Kansallisen matkailun näkökulmasta paikallistapahtumat ovat tärkeä osa kotimaisten matkailijoiden innostamiseksi. Siksi VisitScotland on mukana markkinoimassa pieniäkin tapahtumia. VistScotland:n erikoisimmat toiminnot syrjäseutujen matkailun edistämisessä ovat esimerkiksi lentokentän hankinta ja ylläpidon varmistaminen. Omakustannuslounaan jälkeen lähdimme ajamaan Highland:lle. Matkalla pysähdyimme Perthshire Visitos Centre:ssä, jossa sai ostaa matkamuistoja kahvikakkujen ohella. Saavuimme Glenmore Lodge:in juuri ennen iltapalaa. Lähes 20 tuntia kestäneen matkan jälkeen oli mukava levätä. Juuri päästyämme unten maailmaan palohälytys pakotti meidät tähtitaivaan alle. Onneksi varttitunnin ihmettelyn jälkeen pääsimme taas untuvapeittojen sekaan.

3 Kuva 1: Lee McRonald esitteli Visit Scotland laatujärjestelmää, joka on kansainvälistymässä. (kuva B.P.) >>> <<< Nigel Wiliams Head of Training, Glenmore Lodge National Outdoor Training Centre Glenmore Lodge on Iso Britannian ensimmäinen ulkoilun ja luonnososakäynnin opetuslaitos, perustettiin Paikalla on ympärivuotinen koulutusohjelma eri lajien ja niiden eri tasojen parissa. Laitoksessa työskentelee 7 täysaikaista ja 80 tuntiopettajaa. Keskuksessa on vuodessa noin 600 kurssia, 3000 osallistujaa, yöpymistä ja 2,5 milj. GBP liikevaihto. Majoitustilat ovat pääosin kurssien osallistujien käytössä, vain ylimääräisiä majoituskapasiteetteja annetaan ulkopuolisille matkustajille. Nigelin kertomuksen mukaan majoitus on enemmän rasite kuin mahdollisuus, mutta se on osa koulutusohjelmaa. Alueen kävijöiden aktiviteettimatkailussa maastopyöräily on vahvimmin nouseva laji. Aiemmin 20 pyöräilijää/80 vaeltajaa, nykyään suhde on 80/20. Maastopyöräily hiihtolatuja pitkin on suosittu ajanviete. Pyörävuokraamoissa on tarvittaessa saatavilla maastopyörään liitettävä perävaunuja lapsille. Destination Management toiminta varmisti, että alueen kaikki yritykset ja yrittäjät lähtivät laatutoiminnan kehittämisen tielle. He tuntevat toisensa henkilökohtaisesti, tietävät toistensa vahvuudet ja heikkoudet, sekä jakavat asiakaskantaa keskenään.

4 Vierailijoiden määrän varmistaa kansallispuiston houkutteleva ainutlaatuinen ympäristö. Kuva 2: Edustusjoukkueemme Helena, Markus, Veronika, Sinikka, Ahti, Arto (kuva B.P.) >>>>>>>>>> Keith Taylor Loch Morlich Watersports (Visit Scotland *** aktiviteetti tarjoaja) Yrityksellä on purjeveneitä, kanootteja, kajakkeja, surffilautoja ja soutuveneitä noin 100:lle. Yrittäjänä toimiva Keith sanoi olevansa paikalla tekemässä rahaa eikä kouluttamassa, vaikka toivoikin, että voisi tarjota asiakkailleen parempaa välineistöä ja palvelua. Suuri osa asiakkaista haluaa vain nauttia ulkoilusta. Asiakaspalvelu on 3-5 min/asiakas ja erillisenä voi ostaa oppitunteja henkilökunnalta. Opetus on tarkasti aikataulutettu ja selkeästi hinnoiteltu. Tuotteet on tehty helposti ostettavaksi ja asiakkaalle selkeäksi. Huippusesongin aikana on kuusi henkilöä työssä, kolme vesillä, kolme asiakaspalvelussa. Yrityksessä vierailee noin asiakasta/vuosi, ja sillä on GBP liikevaihto. Keith kertoi, että alueen yrityksillä on ollut kuusi vuotta yhteismarkkinointia ja nyt vasta alkaa näkyä sen vaikutus. Listalta löytyy kaikki yritykset, jotka ovat maksuperusteisesti järjestyksessä (Katso alempana Loch Insh, joka ei ole mukana yhteismarkkinoinnissa)

5 Keith on rakentanut hyvää tarinaa ruoan saannin neljästä eri muodosta. Ruokaa voi metsästää tai houkutella ansaan, kasvattaa maatilalla, varastaa ja ostaa. Yrityksen vieressä kulkee ainoa kansallispuistoon vievä tie. Järvellä liikkuvat värikkäät veneet ja alueen muihin asiakaspalvelupaikkoihin laajalti levitetyt mainokset ovat Loch Morlich Watersports:n syöttejä ja ansoja, johon asiakkaat jäävät koukkuun. Parhaana markkinointituotteena hän pitää ilmaista postikorttia yrityksestä yhteystietoineen. Melontavajan harjaan on asennettu nettikamera. Kuva 3: Loch Morlich Watersports Palvelukeskus, kalusto ja niiden luovutuskunto asiakkaille. (kuvat M.S., B.P., B.P.) >>>>>><<<< Philippa Grant Rothiemurchus Estate Mobile: Rothiemurchus Estate on Grant Clanin kotitila jo 17. sukupolvesta. Alueella on useita kyliä, maataloustoimintaa, matkailukäytössä olevaa ja suojeltua luonnontilaa. Omistajat vastustivat pitkään ulkopuolisten matkailijoiden yksityisen maan käyttöä, mutta kansallispuiston perustamisen yhteydessä vaihtoivat mielipidettään kestävän matkailun edistämiseksi. Kysyntä oli niin suuri, että on parempi näin. Puistonvartija Ray Sefton esitteli alueen meille pienellä ajokiertueella. Erään kukkulan päällä hän osoitti, että rajat kulkevat tuon vuoren huipulta alas, laaksossa juoksevan joen rantaa pitkin. Maatila on siis yksityisalue, johon on osittainen vapaa pääsy. Merkityt reitit ovat vapaasti matkailijoiden käytössä. Muilla luontoalueilla saa vierailla vastuullisen luontomatkailun periaatteiden mukaisesti. Kävimme myös Loch an Eilein rannalla, joka on äänestetty Britannian suosituimmaksi piknik-paikaksi. Lähellä luontopolkua metsästä raivatun muutaman sadan neliömetrisen parkkipaikan 1 GBP parkkimaksu tuottaa vuosittain GBP tulon maatilalle. Pysäköintipaikan vartijan pienikioski tuottaa myös huomattavan lisän.

6 Kuva 4: Ray Sefton esitteli Rothieurchusin tilaa. Taustalla Loch an Eilein. (kuva B.P.) Maatilan matkailutoimintaa esitteli meille Philippa Grant, joka kertoi matkailutoiminnan periaatteen: kieltomerkkien sijaan toivotetaan asiakkaat tervetulleiksi ja annetaan niille riittävästi tekemistä koko oleskelun ajaksi. Näin heille ei tule mieleen käydä kielletyillä alueilla. Toimintojen kuvauksessa he välttävät adventure, extreme, excitement sanoja, ja käyttävät mieluummin nature, enjoyment, technique and safety. Ohjelmista suurin osa on kestoltaan 1-3 tuntia. Alku- ja loppupisteet ovat yleensä autolla helposti saavutettavissa. Eniten kysyntää on 40 min kestävällä poniratsastusreitillä. Maatilalla on 12 alihankkijaa ja 52 aktiviteettia tarjoavaa yritystä. Heillä on yhteinen markkinointi ja toiminta, jossa markkinointikustannukset on tilan puolesta hoidettu ja jaetaan niin asiakkaita kuin tilejä. Alihankkijat kuitenkin saavat tehdä omaa markkinointia ja tuoda sitä kautta tulleita asiakkaita mukaan maatilan retkille. Asiakas ei tiedä onko maatilan vai mikro-yrityksen asiakkaana. Vaikka turvallisuus on kaiken edellä, tärkeintä on varmistaa asiakkaan ainutlaatuinen kokemus, näin saadaan sana kiertämään ja varmistetaan asiakkaan paluu myöhemmin. Jokainen asiakas on yhtä arvokas riippumatta taustastaan; from prisoners to baroness. Yksinkertaisia, kokonaisia paketteja tarjotaan, jotta asiakkaalle ei jäisi kysyttävää ostotilanteessa. Kaupunkilainen ja ensikertalainen ei halua muuta kuin turvallisen kokemuksen. Kokenut tai haasteita etsivä etsii kuitenkin sopivaa ohjelmaa itselleen. Itse kehitetty online sähköinen varaus- ja myyntikanava on ollut käytössä yli 10 vuotta. Järjestelmän hyvänä ominaisuutena on, että se näyttää kuluttajalle vain yhden ohjelma-ajan. Kun tähän ryhmän on tullut minimi määrä osallistujia, tulee seuraava ohjelma-aika näkyville varauskalenteriin. Alennuksia ei paljon ole, mieluummin annetaan jotain ekstrapalvelua tai pientä muistoesinettä. Asiakkaille on ilmainen ja anonyyminen palautemahdollisuus niin paperi kuin sähköisen kanavan kautta. Laskun ja varausvahvistuksen tulosteen toisella puolella on tilan kartta, jossa on merkittynä tärkeimmät paikat, kuten WC:t, parkkipaikat, aktiviteettien lähtöpaikat, kahvilat jne.

7 "We never say NO, we say HOW Kertoi Philippa. Kuva 5: Philippa Grant esittää Rothiemurchus maatilan laajaa aktiviteettitarjontaa (kuvat M.S., B.P.) >>>> <<<<< Jim Davis Ace Adventure (Visit Scotland **** aktiviteettitarjoaja) Seitsemän vuotta sitten perustettu aktiviteettimatkailuyrityksellä on selkeä kehityssuunnitelma. Omistajan aikaisemmasta työurasta on saatu resurssit viedä suunnitelmat läpi. Omistaja osti huonokuntoisen maatilan, jota on nyt muokkaamassa yrityksen keskukseksi. Ajan myötä tulee remontti ja lisätään aktiviteettimatkailun infrastruktuuria, kuten esimerkiksi majoitusta ja rakennetaan lämmin pukuhuone, köysirata, välinehuolto. Nyt vielä vain kylmä toimisto, varasto, pukutilat ja bajamaja ovat asiakkaiden palveluksessa. Alkeellisista olosuhteista huolimatta henkilökunta teki matkan tosi mukavaksi. Alkuvalmistelut, opastus, matkan läpivienti ja loppuseuranta tekivät retken mieluisaksi kokemukseksi. Heti paluumatkalla matkan kuvia sai katsoa ja linkittää omille SOME sivuille. Samana iltana tuli sähköpostiin kiitosviesti käynnistä. Tulevaisuudensuunnitelmina Jimillä oli ohjelmien monipuolistaminen ja aktiviteettien tarjoaminen myös kuivalla maalla.

8 Kuva 6: Ennen lähtöä varusteiden keruu (kuva B.P.) >>>>>>>>>>>>>>> Abernethy, Nethylbridge Katrina Statham, Asiakaspalvelun johtaja Andrew Marrian, Toimitusjohtaja, Abernethy on kristillinen opisto, joka ylläpitää lasten ja nuorten ulkoaktiviteettileirejä, perhelomia ja koulutusohjelmia. Henkilökunta Nethylbridgessa on 17 opettajaa ja nuoriso-ohjaajaa. Tilalla on vuosittain noin yöpymistä. Toiminta pyörii viikko-ohjelma -periaatteella ympäri vuoden. Siinä on sesongista riippuen eri aktiviteettia. Tila on 25 hehtaaria, jossa on yhteensä 83 eritasoista majoituspaikkaa. Paikka on tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa ympäri Britanniaa. Ryhmistä suurin osa onkin koululuokkia, jotka osallistuvat 3-5 päivän pituisiin ulkoiluleireille. Viikonloppuisin asiakkaana ovat hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka pitävät omia tapahtumia. Koulujen loma-aikana lauantai-lauantai rytmillä on viikkoleiri toimintaa, jonne vanhemmat ovat myös tervetulleita ja ohjelmissa huomioidaan myös heidän tarpeita. Asiakkaista 95% tulee paikkaan toistuvasti.

9 Kuva 7: Abernethy keskittyy nuorten liikuttamiseen ((kuvat M.S., B.P.)) >>>> <<<<< Alvie Stables (Visit Scotland ** aktiviteettitarjoaja) Ingrid Grant ( ) Yrittäjä on vuokralaisena suuren maatilan alueella. Tienvarren talleissa on 13 hevosta. Ympäristö näytti hieman rapistuneelta, vaikka hevoset ja niiden varusteet olikin hyvin hoidettuja. Alkuvalmisteluihin meni jonkun verran aikaa, kun asiakkaat eivät osallistuneet valmisteluihin vaan odottavat kun hevosia tuli yksi kerrallaan tallista. Eläimet olivat leppoisia ja ehkä liiankin tottelevia. Ne lähtivät johtohevosen perään kuin junan vaunut, muodostamalla heti jonon. Itse ratsulenkki oli mukava metsäpolkuja ja soratietä jota rauhallisesti mentiin läpi. Hevosten omistaja käveli koko matkan ja tarvittaessa siirtyi ratsastajan viereen pitämään seuraa tai korjaamaan jotain hevosessa. Kuva 8: Ennen ja jälkeen ratsuretkiä. Mitähän mahtaa ajatella? (kuvat M.S., B.P.) >>>>>>>>>> Lochinsch Watersport Centre (Visit Scotlant **** aktiviteettitarjoaja)

10 Clive Freshwater Clive on henkilö, jota koko Skotlannin vesistömatkailu voi kiittää siitä, että tänäpäivänä vesialueet ovat vapaasti kaikkien luonnossa liikkuvien käytössä (Iso Britannian sisällä on neljä eri maata, omilla juridisilla järjestelmillään). Kun Clive aloitti noin 40 vuotta sitten koskenlaskuyrittäjänä, hänet haastettiin oikeuteen yksityistilan rikkomisesta. Sattumalta, museossa nähdyn esineen ja siihen liittyvän 250 vuotta vanha ennakkotapauksen avulla hän voitti kuitenkin oikeudenkäynnin ja asetettiin laki, että vesiteitä saa vapaasti käyttää, eikä sitä kukaan voi estää sanallisesti, teollisesti tai rakentamalla esteitä. Järvirantatontin, jossa vesiurheilukeskus on nyt, hän sai ostettua pitkälle kehittyvän toiminnan ja yhteiskunnallisen verkostoitumisen avulla ja sai sinne rakennusoikeudet. Nykyään hänellä on 85 majoituspaikkaa, 200 hengen ravintola ja juhlatilat sekä vesiaktiviteettivälineistö noin 150 henkilölle ja henkilökunta sekä yksi vesibussi luonnonkatseluun. Tulevaisuuden suunnitelmissa vesiurheilukeskus on siirtymässä pois vesiltä. Yritys on hankkinut 40 maastopyörää. Jatkossa kulttuuri- ja lyhytkestoinen massatoiminta saa enemmän painopistettä. Kuva 9: Vesiurheilukeskuksen lähellä on myös maastoaktiviteetit. (kuva B.P.) >>>>>> <<<<<

11 Wildeness Scotland (Visit Scotland ***** aktiviteettitarjoaja) Carl Thurlow Yritys on harvoja 5 tähden aktiviteettien tarjoajia, jolla on 15 täysaikaista ohjaajaa huippusesongissa jopa 60 sivutoimista ohjaajaa. Suurin osa toiminnasta on useamman päivän patikointi- ja pyöräretkiä, joissa käytetään 2-3 maaseudun B&B ja maatilamajoituksia yöpymispaikkoina, joista käsin tehdään päiväretkiä. Parituntiselle patikointiretkillemme tuli kaksi ohjaajaa, jotka koko ajan pitivät seuraa huomioon ottaen jokaisen osallistujan. Kuva 10: Pohjaan myötä kirkasti läpinäkyvä lampi ((kuvat B.P., M.S.)) >>>>>>>>> Scott Mountain Holidays (Visit Scotland **** hostelli, gold award of green tourism) Andy and Rebecca Field Pikkukylän omakotitalossa on 16 majoituspaikka, jota tarjotaan pääosin aktiviteettien asiakkaille. Eli Scott Mountain Holidays ei myy erikseen majoitusta, vaan majapaikka pidetään opastettujen aktiviteettien lähtö- ja paluupaikkana. Perheyrityksessä Rebeccalla on majoituspaikan ja ruokailun hoito, Andy on maastossa asiakkaiden kanssa. Toiminnassa on mukana myös Rebeccan äiti missä milloinkin apuna. Omatoimiaktiviteeteille on aamu- ja iltakonsultaatio. Ruokatarjonnassa he suosivat lähiruokaa (farm to plate). Vahvuutenaan he pitävät, että yrityskonsepti on helppo pakata ja viedä mukaan johonkin toiselle paikalle vaikka vuokramökkiin. Asiakkaista 60% on toistuva asiakas, näin ollen ohjelmia ja reittejä päivitetään jatkuvasti.

12 Scott Mountain Holidays on mukana Craingorn Business Partnership verkostossa, jota yritys pitää hinnakkaana, mutta kannattavana. Lounaan jälkeisen keskustelun aikana Andy kertoi pitävänsä huolta lehdistöstä ja radiosta kutsumalla edustajia aika ajoin osallistumaan ohjelmiin. Juttuvinkki tai radioohjelma on paljon tehokkaampaa mainontaa kuin ostettu mainos. Hän myös muistuttaa, että vaikka luonnonilmiöitä tai eläimiä ei voi taata asiakkaille, retki voi olla kuitenkin täydellinen. It is not the certainty of seeing northern light or bear, but the hunt for it and the perception that there is a chance to see it. Kuva 11: Scott Mountain Holidays:n kotimajoitus (kuva B.P.) >>>>>>>>>>> Bo mains Farmhouse (Visit Scotland **** B&B) Edinburghin lähellä Linlithgow :ssa sijaitsevan toimivan maatilan päätoiminta on kaalin tuotanto ja kilparatsastustallin pyörittäminen. Perheen kahdessa suurehkossa talossa on kuusi huonetta matkailukäytössä.. Suvun kolme sukupolvea osallistuu toimintaan. Ympäristö on melko ylellinen, vaikkei voittanut meidän makua. Makuuhuoneet olivat tilavia ja hyvin varustettuja.

13 Kuva 12: Bo'mains huoneet ovat isoja (kuva B.P.) Aamiaistarjoilu oli kauniisti varustetussa ruokasalissa pöytiin tarjoiltuna. Päätalo, mihin ehdimme tutustua, on täynnä antiikkia ja kristallia. Pienestä vierasmäärästä riippumatta aamiaisruokavalikoima oli laaja ja runsas. Kuva 13 Ruhtinaallinen aamiainen (kuva M.S.)

14 >>>> Läksiäisillanvietto vietettiin the Hawes Inn ravintolassa, jonka ruokasalissa legendan mukaan kirjoitti pitkään Robert Louis Stevenson. Saapuessamme ravintolan savupiipussa oli nokipalo, jota paikalliset palomiehet olivat jo sammuttamassa. Matkamme oli näin tulipalon ympäröimä. Ruoka oli maukasta ja iltaseura hyvää. Ehdimme keskustella keskenämme matkan kokemuksista ja myös oppaamme kanssa mahdollisesta tulevaisuuden yhteistyöstä. Kuva 14: the Hawes Inn. Taustalla palomiehet piipussa (kuva B.P.) Kuvat Markus Sirkka (M.S.) ja Béla Pavelka (B.P.)

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Matkailutuotteen laatu. InFAcTo koulutus Hämeenlinna 14.02.2013 Merja Pollok

Matkailutuotteen laatu. InFAcTo koulutus Hämeenlinna 14.02.2013 Merja Pollok InFAcTo koulutus Hämeenlinna 14.02.2013 Merja Pollok - ohjelma 08.30 09.00 Tulokahvit 09.00 10.00 Esittelyt, päivän ohjelma ja laadun perustietoutta matkanjärjestäjän näkökulmasta 10.00 10.30 Hotelli-,

Lisätiedot

Lammaspaimenlomien liiketaloudelliset mahdollisuudet

Lammaspaimenlomien liiketaloudelliset mahdollisuudet Lammaspaimenlomien liiketaloudelliset mahdollisuudet Maaseutumatkailu Perinteisesti maaseutumatkailuun on yhdistetty maatilatalous, mutta maaseudun rakennemuutoksen myötä matkailu on elinkeinona ohittanut

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 NEVA järjesti matkan Alppien parhaimmistoon kuuluvalle murtomaahiihtoalueelle Itävallan Ramsauhun 20 hengen voimin 25.2. - 4.3.2006. Kokemukset olivat todella hyvät. Majoituimme

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kirsi Nikkola Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti Lapin yliopisto Tutkimusprojekti ja menetelmät Tutkin Lapin

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Outdoors Finland II. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. Satakunta 14.11.2013

Outdoors Finland II. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. Satakunta 14.11.2013 Outdoors Finland II Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke Satakunta 14.11.2013 Heli Saari heli.saari@visitfinland.com www.mek.fi/outdoorsfinland Matkailun edistämiskeskus Tehtävänä

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Outdoors Finland Keski-Suomi Opintomatka, 8.-9.5.2013 Oulunjärven Jättiläiset, Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys, Suomen Keskipiste

Outdoors Finland Keski-Suomi Opintomatka, 8.-9.5.2013 Oulunjärven Jättiläiset, Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys, Suomen Keskipiste Outdoors Finland Keski-Suomi Opintomatka, 8.-9.5.2013 Oulunjärven Jättiläiset, Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys, Suomen Keskipiste 08.05.2013 Matkamme tarkoitus oli käydä tutustumassa muiden matkailualueiden

Lisätiedot

Alle 12v 102.-/henkilö Alle 12v lisäpenkillä 67,-/henkilö. Alle 12v lisäpenkillä 67,-/henkilö

Alle 12v 102.-/henkilö Alle 12v lisäpenkillä 67,-/henkilö. Alle 12v lisäpenkillä 67,-/henkilö SaPo melontaretki 2010. Järjestetään yhteiskuljetuksella Lieksan Nurmijärvelle kesäkuun alussa. Tarjolla on neljä erilaista retkivaihtoehtoa, jotka on esitelty tarkemmin myöhemmin tässä esitteessä. Retket

Lisätiedot

Outdoors Finland III päätavoitteet

Outdoors Finland III päätavoitteet 1 Outdoors Finland III päätavoitteet Kahden verkoston kehittäminen: Matkailutoimijat (Visit Finland) Reitistötoimijat (Lamk) lisätä mikro- ja pk-yritysten kansainvälistymistä parantamalla aktiviteettituotteiden

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5)

MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) MATKAOHJELMA 1.4.2009 1 (5) Matka 14: Myanmar (11 pvä/ 10 yötä) 1 yö Yangon- 1 yö Bagan- 2 yötä Mandalay- 2 yötä Inle-järvi- 1 yö Yangon- 3 yötä Ngpali Hotellit: Summit Park View Hotel (Yangon), Thazin

Lisätiedot

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism

Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism 2nd International Conference on Urban Marketing Cities by the Water: Images Real and Virtual Local Strengths and Networks as Resources of Cultural Tourism Soila Palviainen Esityksen sisältö: määrittelyjä

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

Käytännön laatua matkailuyrityksiin. Petkeljärvi 1.10.2009

Käytännön laatua matkailuyrityksiin. Petkeljärvi 1.10.2009 Käytännön laatua matkailuyrityksiin Petkeljärvi 1.10.2009 Mitä laatu on? Kokonaisvaltainen johtamismalli, joka kattaa kaikki yrityksen toiminnot strategisesta suunnittelusta asiakaspalveluun. 80 % systematiikkaa

Lisätiedot

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi!

Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Vastakeitettyä erikoiskahvia missä tahansa, milloin tahansa! Hyvien ulkoilmaelämysten tulisi alkaa liikkeestäsi! Coffeebrewer miten se toimii? Coffeebreweriä voidaan parhaiten kuvata kertakäyttöiseksi

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

HUHMARI -KESÄRETKI LA 9.6 SU 10.6.2012 1

HUHMARI -KESÄRETKI LA 9.6 SU 10.6.2012 1 HUHMARI -KESÄRETKI LA 9.6 SU 10.6.2012 1 Tänä vuonna autismikirjon aikuisten kesäretki suuntautuu luonnonläheiseen Lomakeskus Huhmariin (Huhmarisentie 43, 83700 Polvijärvi). Lomakeskus Huhmari sijaitsee

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA

HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA HÄMEEN MATKAILUSTRATEGIA HEVOSMATKAILU MAHDOLLISUUTENA Matkailu Hämeen aluekehittämisohjelmassa 2000-luvun alusta lähtien strategisesti tärkeä elinkeino - Matkailu yksi voimakkaimmin kasvavista elinkeinoista

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu

Ryhmässä Fuengirolaan. v v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu Ryhmässä Fuengirolaan v 14. -28.04.2018 v Hotelli Fuengirola Park v Lennot Helsingistä ja Oulusta v Ilmoittaudu 30.11.2017 mennessä Mirja ; 0407635528 mirja.hanninen@hyvame.fi Tuomas ; 0400242686 tuomas.samuel@gmail.com

Lisätiedot

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka alkoi torstai iltana ja menimme yöpymään rekkuaktiivin luokse Vantaalle, jossa rapsuttelimme useita kotia etsiviä kissoja.

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla. Kanneljärven Opisto

Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla. Kanneljärven Opisto Kanneljärven Opisto Mainio kokous- ja juhlapaikka Lohjalla, rauhallisen Hormajärven rannalla Meillä kokoonnutaan ja viihdytään Tervehdys Kanneljärven Opistolta Kanneljärven Opisto on toisen asteen oppilaitos,

Lisätiedot

Maaseutumatkailuyritysten ja - tuotteiden valtakunnallinen myynti- ja markkinointikanava

Maaseutumatkailuyritysten ja - tuotteiden valtakunnallinen myynti- ja markkinointikanava Maaseutumatkailuyritysten ja - tuotteiden valtakunnallinen myynti- ja markkinointikanava Sivusto avattiin 11.4. Monipuolinen ja laaja yritysnäkyvyys Sivusto avattiin 11.4. Varaamo eri tuoteryhmille; esim.

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan www.youtube.com/watch?v=ezb_svrt-30&feature=plcp No ordinary Destination Lapin matkailuparlamentti 3.10.2012 Hanna-Mari Pyry Talvensaari 3 Lapland The

Lisätiedot

kestävän matkailun tutkimus Marja Uusitalo, tutkija Luonnonvarakeskus

kestävän matkailun tutkimus Marja Uusitalo, tutkija Luonnonvarakeskus Luonnonvarakeskus ja kestävän matkailun tutkimus Marja Uusitalo, tutkija Esityksen sisältö Luken kestävän matkailun tutkimus (neljä esimerkkiä) Virkein- ja BuSK-hankkeet How to maintain naturalness in

Lisätiedot

MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI. Pia Behm, CEO/Owner

MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI. Pia Behm, CEO/Owner MATKAILUPALVELUJEN SÄHKÖINEN MYYNTI JA MARKKINOINTI Pia Behm, CEO/Owner Kuka puhuu? - erusway Oy 10/13: Auttaa yrityksiä saamaan lisää asiakkaita Venäjältä - Google Partner - Tärkeimmät asiakkaat matkailun

Lisätiedot

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa 29.1.2014 Kotka Pirjo Räsänen Valmennuksessa opit: - kansainvälisen matkailun markkinoinnin peruskäsitteet - valmiudet aloittaa jakelukanaviin kohdentuvia

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi

Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Perhe On Paras -liikuntakurssien palveluprosessi Tässä raportissani visualisoin koko Perhekurssiprosessin kulun kurssin suunnittelusta jälkimarkkinointiin Kurssin suunnittelu ja kalenterointi Perhe On

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Jyväskylän pienten järvien melontareitit

Jyväskylän pienten järvien melontareitit Jyväskylän pienten järvien melontareitit Melonnan harrastus kasvaa Melonnan harrastajia on Suomessa noin 18 500 (2001) ja määrä kasvaa koko ajan. Aktiivimelojia kuitenkin vain noin 10 % tästä määrästä

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä

Matkailutoimialan aamu. 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Matkailutoimialan aamu 1.4.2009 Design Hill, Halikko Riikka Niemelä Asiakaskäyttäytyminen internetissä asiakkaan tietotarpeet ja ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Internet on noussut vallitsevaksi viestintävälineeksi.

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain.

60% 10% 1. MIKSI IHMEESSÄ VERKKOASIAKASPALVELUUN KANNATTAA PANOSTAA? Ole läsnä ja tavoitettavissa. Suomalaisista noin 90 % käyttää nettiä viikoittain. Tavoita ja vaikuta Oletko koskaan ollut epätietoinen siitä, mitä tuotteita tai palveluita yritys, jonka sivuilla vierailet, oikeasti tarjoaa? Jos olet, niin on todennäköisesti asiakkaasikin. Hän voi olla

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

Näkyvyydet paketissa. Yritysnäkyvyydet 2013

Näkyvyydet paketissa. Yritysnäkyvyydet 2013 Näkyvyydet paketissa Yritysnäkyvyydet 2013 Kaakko135.fi, sisältölinjauksia 2 Kaakko135 tai Info Mikä kaakko Liikenneyhteydet Yhteystiedot Palvelut Majoitus Kahvilat ja ravintolat Ostokset Tilausliikenne

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Jaana Ruoho Satakunnan ammattikorkeakoulu

Jaana Ruoho Satakunnan ammattikorkeakoulu Jaana Ruoho Satakunnan ammattikorkeakoulu Kartoitetaan olemassa oleva Green Care -toiminta Levitetään tietoa Green Care toiminnasta Lisäksi: Kartoitetaan tutkimus- ja koulutustarjonta Selvitään tutkimus-

Lisätiedot

Pk-instrumentti: Mitä komissio haluaa? Elina Holmberg EUTI, Tekes 3.6.2015

Pk-instrumentti: Mitä komissio haluaa? Elina Holmberg EUTI, Tekes 3.6.2015 Pk-instrumentti: Mitä komissio haluaa? Elina Holmberg EUTI, Tekes 3.6.2015 Komissio haluaa löytää kasvuhaluiset ja -kykyiset pk-yritykset ja auttaa niitä nopeampaan kansainväliseen kasvuun rahoituksen

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Orilammin lomakeskus 19.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

Kansallispuistokävijät matkailijoina

Kansallispuistokävijät matkailijoina Kansallispuistokävijät matkailijoina Tuija Sievänen ja Marjo Neuvonen Seitsemisen Luontokeskus 18.3.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Tutkimuksen

Lisätiedot

LÄHIRUOAN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET

LÄHIRUOAN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET Lähiruoka- ja ruokaketjuhankkeiden ajankohtaisseminaari 11.6.2014 LÄHIRUOAN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET Tutkimusjohtaja Markku Virtanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus Ventspils University

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Suomen Hiusyrittäjät ry Ajanvarausjärjestelmän tarjous

Suomen Hiusyrittäjät ry Ajanvarausjärjestelmän tarjous Ajanvarausjärjestelmän tarjous 13.1.2012 1/7 Tarjous Tarjous on osa yhteistä LeasIT Oyn ja DigitalBooker Finland Oyn yhteistarjousta jossa tarjoamme Kassa- ja ajanvarausjärjestelmien kombinaatiota. Tämä

Lisätiedot

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle Bodomin kartanon väki toivottaa sinut tervetulleeksi! Master Golf toimii Bodom-järven rannalla, historiallisen Bodomin kartanon ympärillä, Espoossa. Yhtiö on perustettu vuonna 1987 ja sillä on kaksi erilaista

Lisätiedot

ILKON KURSSIKESKUS HINNASTO 2015 1

ILKON KURSSIKESKUS HINNASTO 2015 1 ILKON KURSSIKESKUS HINNASTO 2015 1 Hinnat sisältävät alv:n Pienlaskutuslisä 3,00 kun laskuja on enemmän kuin 1 kpl. M = majoitusalv 10% R = ruokapalvelualv 14% T = tila/kokous/palvelualv 24% Täyshoitohinta

Lisätiedot

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Case Tenhon tila historiaa Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Tilan toimintaa Suomalaisen suoramyynnin pioneeritila Suoramyyntiä

Lisätiedot

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi on valloittava vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat välttää liiankin suosittuja turistikohteita.

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE. Ilmainen palvelu, jota hyödyntävät helposti sekä käyttäjät että järjestöt

LEHDISTÖTIEDOTE. Ilmainen palvelu, jota hyödyntävät helposti sekä käyttäjät että järjestöt 1 LEHDISTÖTIEDOTE Mistä kaikki alkoi? https://www.helpfreely.org/fi Helpfreely.org on Help Freely Foundationin ensimmäinen projekti: solidaarinen aloite, joka on syntynyt sen perustajan, Guillaume Renaultin,

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA

TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA WWW.GNB-NORDIC.COM TUNNET MEIDÄT NIMELLÄ EXIDE MUTTA NYT OSASTOMME NIMI ON GNB GNB ON MAAILMAN SUURIMPIA AKKUVALMISTAJIA... TYÖNTEKIJÄMME TARJOAVAT PARASTA NEUVONTAA JA HUOLTOA ASIAKAS KErTOO: GNB:SSÄ

Lisätiedot

SELKEÄSTI HELPOMPAA MARKKINOINTIA

SELKEÄSTI HELPOMPAA MARKKINOINTIA SELKEÄSTI HELPOMPAA MARKKINOINTIA Markkinatehdas on ryhmä nuoria markkinoijia, joiden tavoitteena on parantaa Keski-Suomen yritysten markkinoinnin suunnitelmallisuutta ja auttaa käytännön toteutuksessa.

Lisätiedot

Asiantuntijoille helppo vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle. Yrityksille luotettava kumppani resursoinnissa ja rekrytoinnissa

Asiantuntijoille helppo vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle. Yrityksille luotettava kumppani resursoinnissa ja rekrytoinnissa Asiantuntijoille helppo vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle. Yrityksille luotettava kumppani resursoinnissa ja rekrytoinnissa Expericon Oy Perustettu vuonna 1997 Toimipisteet Helsinki, Tampere ja

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota. JUJUPRIX 2015 Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.fi Tampere matkailukohteena. Tampere on Pohjoismaiden suurin

Lisätiedot

Teollisuuskaupungista venäläisten ykkösmatkailukeitaaksi vuoteen 2020! 20.3.2009 Yachting Dream Ltd Jorma Pakkanen

Teollisuuskaupungista venäläisten ykkösmatkailukeitaaksi vuoteen 2020! 20.3.2009 Yachting Dream Ltd Jorma Pakkanen Teollisuuskaupungista venäläisten ykkösmatkailukeitaaksi vuoteen 2020! Imatra on toiseksi suosituin venäläisten yöpymiskohde Suomessa, Helsingin jälkeen! Venäläisten yöpymiset lisääntyivät 2008 Etelä-

Lisätiedot

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Kouluyhteistyön sisältö 1. luokat kasvimaan kylvö 2. luokat kasvimaaretki ja eläinperheet 3. luokat ötökkäpaketti 4. luokat lähikuvassa

Lisätiedot

Mikä mättää mobiilipalveluissa?

Mikä mättää mobiilipalveluissa? Mikä mättää mobiilipalveluissa? Diplomi-insinööri Mika Helenius Toimitusjohtaja 19.12.2005 Esitys Mermit lyhyesti Ekosysteemi Palvelut Kumppanit Tulevaisuus Diplomi-insinööri Mika Helenius s. 1966 Mermitin

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys

Yhteiskunnallinen yritys Yhteiskunnallinen yritys Mahdollistava ohjelmapolitiikka ja innovatiiviset käytännöt - Ison-Britannian kokemukset 13.5.2011 Oulu Anne Bland Social Business International Oy 1 Globaali liike 2 Britannian

Lisätiedot

Ilmoittaudu ja tule mukaan!

Ilmoittaudu ja tule mukaan! Suomen Ladun 54. Leiripäivät Vantaan Hakunilassa Ilmoittaudu ja tule mukaan! Tule hetkeksi, päiväksi tai koko viikonlopuksi pelaamaan, kisaamaan, osallistumaan ja rentoutumaan, tule lauantai-iltana tanssimaan

Lisätiedot

Stopover Finland HELI MENDE

Stopover Finland HELI MENDE Stopover Finland Matkailun tiekartta 2015-2025 Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun - strategiset projektit eli ns. kärkihankkeet käyntiin Matkailun strategisen ohjelman valmistelu

Lisätiedot

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Ilkka Mäntyvaara Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Tämä esitys perustuu käyntiin Dubaissa marraskuussa 2014. Dubai on yksi Yhdistyneiden Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee Persian

Lisätiedot

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 Kevättalvella 2015 aloitimme vaihto-opiskelupaikan hakuprosessin valmistelun. Pohdimme perusteellisesti mihin maahan haluamme matkustaa ja missä maassa voisimme oppia

Lisätiedot

Tahkon matkailustrategia. Pohjois-Savon matkailun tulevaisuus seminaari 26.1.2010 Jorma Autio

Tahkon matkailustrategia. Pohjois-Savon matkailun tulevaisuus seminaari 26.1.2010 Jorma Autio Tahkon matkailustrategia Pohjois-Savon matkailun tulevaisuus seminaari 26.1.2010 Jorma Autio VK Aholansaari Joonas Kokkonen: Viimeiset kiusaukset Paavo Ruotsalainen Tahko on lähellä Helsinki Tahko 435

Lisätiedot

Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa

Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa Yrityksen nimi: Kahvila Kerma Ky Yrityksen osoite: Kauppakatu 48, Varkaus Internet-osoite: www.facebook.com Perustamisvuosi: 2012 Toimiala: Majoitus, ravintola,

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen 15.11.2011 Kalevalasta kansainvälisyyteen Perusasiat 44 kpl kahden hengen huoneita, 3 suitea kaksi suomalaista, infrapuna- ja turvesaunat, wellness -osasto kaksi kokoustilaa: 100 henkilöä ja 30 henkilöä

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone, josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat, mitä seuraavan

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Finland golf Vivian open Pertti Hämälä / Puh

Finland golf Vivian open Pertti Hämälä / Puh Finland golf Vivian open Pertti Hämälä / pera@finlandgolf.fi/pera.hamala@gmail.com Puh. 0500 423 295 VIVIAN OPENIN 10 VUOTIS JUHLAKILPAILU Ryhmäkoko: noin 60 henkilöä Ajankohta: perjantai 7.7. maanantai

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Valtakunnalliset Viestimiespäivät Vekaranjärvellä

Valtakunnalliset Viestimiespäivät Vekaranjärvellä KYMEN VIESTIKILTA RY KUTSU 1(5) Kouvola 04.06.2017 Valtakunnalliset Viestimiespäivät 12. 13.08. 2017 Vekaranjärvellä Meillä on ilo toivottaa teidät tervetulleiksi viettämään kanssamme Valtakunnallisia

Lisätiedot

Green care. Kuva: Hannele Siltala

Green care. Kuva: Hannele Siltala Green care Kuva: Hannele Siltala Ihmisen ja ympäristön vuorovaikutus - Perinteinen elämäntapa: luonnonläheisyys, riippuvuus luonnon antimista - Teknistyminen: elämäntavan irtaantuminen luonnosta - Ympäristöongelmat

Lisätiedot

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016

Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Luomuviinimatka Andien juurille Chileen & Argentiinaan 23.02. - 07.03.2016 Chile & Argentiina luomuviinimatka Chile ja Argentiina ovat upeita valtioita, jotka ovat täynnä toinen toistaan loistavampia nähtävyyksiä.

Lisätiedot

Maratonmelonnan Suomen Mestaruuskisat ja Jyväsjärven seikkailukierros 7.-8. heinäkuuta 2012, Jyväskylä

Maratonmelonnan Suomen Mestaruuskisat ja Jyväsjärven seikkailukierros 7.-8. heinäkuuta 2012, Jyväskylä Maratonmelonnan Suomen Mestaruuskisat ja Jyväsjärven seikkailukierros 7.-8. heinäkuuta 2012, Jyväskylä KILPAILUSARJAT ja MATKAT Lauantai 07.07.2012. 11:30 Jyväsjärven seikkailukierros, yhteislähtö (noin

Lisätiedot

Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia Lisätietoja: Pirjo Räsänen Skype: pirjorasanen1

Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia  Lisätietoja: Pirjo Räsänen Skype: pirjorasanen1 Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia www.outdoorsfinland.com Lisätietoja: Pirjo Räsänen pirjo.rasanen@lamk.fi 044 708 1242 Skype: pirjorasanen1 1 2 3 21.10.2015 2 21.10.2015 3 Liiketoimintapoten tiaali

Lisätiedot

TAHKO ACTION PLAN. 1. Markkinointi. 2. Tapahtumat. 3. Harrasteet ja tekemiset. Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen:

TAHKO ACTION PLAN. 1. Markkinointi. 2. Tapahtumat. 3. Harrasteet ja tekemiset. Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen: TAHKO ACTION PLAN Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen: 1. Markkinointi Tahkon yhteismarkkinoinnista vastaa Kuopio-Tahko markkinointi Oy. Yhtiön vuotuinen markkinointibudjetti

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Toivoo, että olette viihtyneet Imatralla

Toivoo, että olette viihtyneet Imatralla Toivoo, että olette viihtyneet Imatralla 51 vuotias, naimisissa, 4 lasta ja 4 lastenlasta harrastuksena golf, penkkiurheilu, kokkailu ja TYÖ kokenut matkailun gona: kapakkatausta Sokos Hotels ketjussa

Lisätiedot