Opintomatkaraportti. Outdoors Finland Keski-Suomi -hanke Cairngorms National Park, Scotland

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opintomatkaraportti. Outdoors Finland Keski-Suomi -hanke 10.-15.10.2013. Cairngorms National Park, Scotland"

Transkriptio

1 Opintomatkaraportti Cairngorms National Park, Scotland Cairngorms -kansallispuisto on vuonna 2003 perustettu, Britannian suurin luonnonsuojelualue, joka sisältää kokonaisia pikkukaupunkeja, kyliä, maatiloja, hajaasutusalueita merkittävän luonnonmukaisen alueen lisäksi. Sen koko on 4528 km 2, ja sen sisällä ylläpidetään ja kehitetään kestävän matkailun edistämisen mukaista maataloutta, käsityöläisyyttä ja muuta asumisen toimintaa. Myös luonto-alueet hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kansallispuiston kotisivut: Alueen matkailuyhdistyksen kotisivut: Osallistujat: 1. Sirkka Markus Olavi / Sirkka Experience 2. Laczkó Veronika / Arin Retki- ja Seikkailupalvelu 3. Riipinen Sinikka Anna-Liina / Pitkäniemen lomamökit 4. Frisk Helena / Kukkaismäen Tila 5. Karjalainen Arto Johannes / Hankakieppi 6. Aalto Ahti Antero / Lentoreppu 7. Pavelka Béla József / Outdoors Finland Keski-Suomi projektipäällikkö Matkamme alkoi 9.10 iltapäivällä siirtymällä Helsinkiin. Lentokoneemme nousi ilmaan jo seitsemältä aamulla. Matkamme Tukholman kautta Edinburghiin Norwegianin penkeillä sujui mukavasti. Varhaisen lähdön ja lentokonevaihdon takia aamiaista söimme kolme kertaa ja päiväohjelma venyi yli 20 tuntiseksi. Edinburgh:n lentokentällä oli odottamassa meitä Ivor G.C. Henrichsen ja Gordon Keir, jotka opastivat meitä Skotlannin halki. >>>>>VisitScotland<<<<< Lee McRonald Consultancy Services Manager Palvelutuotannon kehitysjohtaja Lee McRonald piti esityksen kansalliseen aktiviteettimatkailuun liittyvistä toimista. VisitScotland on kehittänyt matkailun palvelujen laatutarkastuksen sovellettua tähtiluokitus-ohjelmaa, jossa arvioidaan

2 kuluttajan kokeman palvelun, ei rakennetun ympäristön laatua. Osallistumismaksu ohjelmassa on alk. 180 GBP/ vuosi. Kerran vuodessa konsultoiva tarkastaja tulee paikalle ja pitää sokkoasiakkuuden jälkeen avoimen 2-3 tuntia kestävän konsultointipalaverin. Noin 10% yrityksistä yltää ***** luokkaan. Laatuluokituksen lisäksi on teemapohjaista kehitystoimintaa, jossa otetaan huomioon ja laitetaan erityinen painopiste tietyn asiakassegmentin erityistarpeisiin, esimerkiksi motoristeille, lemmikkieläimille, pyöräilijöille jne. Tutkimustietojen mukaan Skotlannissa ulkomaalaiset matkustajat kuluttavat noin kolmenkertaisesti kotimaisiin matkailijoihin verrattuna. Markkinaosuus on noin 67% kotimaiset matkustajat, 33% ulkomaiset matkustajat. Yrittäjiä kehotetaan tavoittelemaan sitä, että asiakkaat tulevat toistekin. Skotlannin matkailussa tehtiin noin kymmenen vuotta sitten hallinnollinen keskittäminen. Sen seurauksena huomattiin, että kontakti asiakkaille on heikentynyt, koska paikallistasolla toimivien järjestöjen innostus laski keskushallinnollisten rasitteiden takia. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus purkaa keskushallintoa lähemmäs asiakkaita. VisitScotland -sivustolta on mahdollisuus ostaa markkinointinäkyvyyttä. Eritasoisten yhteistyösopimusten hinnasto on laaja. Keskeinen kriteeri on toiminnan laatu ja kestävä kehitys, ei matkailijoiden määrän nostaminen. Lähitulevaisuudessa Kiinan ja Intian markkinat ovat tärkeimpiä kohteita. Tässä on muistettava kulttuuriset erot asiakkaiden palvelussa. Walt Disney teki vuonna 2012 elokuvan BRAVE, joka sijoittui Skotlantiin. VisitScotland haki erillisrahoituksen markkinointi kampanjan tekemiseksi elokuvan ilmestymisen aikana. Kampanja hyödynsi elokuvan myötä noussutta tietoisuutta Skotlannista matkailun edistämiseksi. Kansallisen matkailun näkökulmasta paikallistapahtumat ovat tärkeä osa kotimaisten matkailijoiden innostamiseksi. Siksi VisitScotland on mukana markkinoimassa pieniäkin tapahtumia. VistScotland:n erikoisimmat toiminnot syrjäseutujen matkailun edistämisessä ovat esimerkiksi lentokentän hankinta ja ylläpidon varmistaminen. Omakustannuslounaan jälkeen lähdimme ajamaan Highland:lle. Matkalla pysähdyimme Perthshire Visitos Centre:ssä, jossa sai ostaa matkamuistoja kahvikakkujen ohella. Saavuimme Glenmore Lodge:in juuri ennen iltapalaa. Lähes 20 tuntia kestäneen matkan jälkeen oli mukava levätä. Juuri päästyämme unten maailmaan palohälytys pakotti meidät tähtitaivaan alle. Onneksi varttitunnin ihmettelyn jälkeen pääsimme taas untuvapeittojen sekaan.

3 Kuva 1: Lee McRonald esitteli Visit Scotland laatujärjestelmää, joka on kansainvälistymässä. (kuva B.P.) >>> <<< Nigel Wiliams Head of Training, Glenmore Lodge National Outdoor Training Centre Glenmore Lodge on Iso Britannian ensimmäinen ulkoilun ja luonnososakäynnin opetuslaitos, perustettiin Paikalla on ympärivuotinen koulutusohjelma eri lajien ja niiden eri tasojen parissa. Laitoksessa työskentelee 7 täysaikaista ja 80 tuntiopettajaa. Keskuksessa on vuodessa noin 600 kurssia, 3000 osallistujaa, yöpymistä ja 2,5 milj. GBP liikevaihto. Majoitustilat ovat pääosin kurssien osallistujien käytössä, vain ylimääräisiä majoituskapasiteetteja annetaan ulkopuolisille matkustajille. Nigelin kertomuksen mukaan majoitus on enemmän rasite kuin mahdollisuus, mutta se on osa koulutusohjelmaa. Alueen kävijöiden aktiviteettimatkailussa maastopyöräily on vahvimmin nouseva laji. Aiemmin 20 pyöräilijää/80 vaeltajaa, nykyään suhde on 80/20. Maastopyöräily hiihtolatuja pitkin on suosittu ajanviete. Pyörävuokraamoissa on tarvittaessa saatavilla maastopyörään liitettävä perävaunuja lapsille. Destination Management toiminta varmisti, että alueen kaikki yritykset ja yrittäjät lähtivät laatutoiminnan kehittämisen tielle. He tuntevat toisensa henkilökohtaisesti, tietävät toistensa vahvuudet ja heikkoudet, sekä jakavat asiakaskantaa keskenään.

4 Vierailijoiden määrän varmistaa kansallispuiston houkutteleva ainutlaatuinen ympäristö. Kuva 2: Edustusjoukkueemme Helena, Markus, Veronika, Sinikka, Ahti, Arto (kuva B.P.) >>>>>>>>>> Keith Taylor Loch Morlich Watersports (Visit Scotland *** aktiviteetti tarjoaja) Yrityksellä on purjeveneitä, kanootteja, kajakkeja, surffilautoja ja soutuveneitä noin 100:lle. Yrittäjänä toimiva Keith sanoi olevansa paikalla tekemässä rahaa eikä kouluttamassa, vaikka toivoikin, että voisi tarjota asiakkailleen parempaa välineistöä ja palvelua. Suuri osa asiakkaista haluaa vain nauttia ulkoilusta. Asiakaspalvelu on 3-5 min/asiakas ja erillisenä voi ostaa oppitunteja henkilökunnalta. Opetus on tarkasti aikataulutettu ja selkeästi hinnoiteltu. Tuotteet on tehty helposti ostettavaksi ja asiakkaalle selkeäksi. Huippusesongin aikana on kuusi henkilöä työssä, kolme vesillä, kolme asiakaspalvelussa. Yrityksessä vierailee noin asiakasta/vuosi, ja sillä on GBP liikevaihto. Keith kertoi, että alueen yrityksillä on ollut kuusi vuotta yhteismarkkinointia ja nyt vasta alkaa näkyä sen vaikutus. Listalta löytyy kaikki yritykset, jotka ovat maksuperusteisesti järjestyksessä (Katso alempana Loch Insh, joka ei ole mukana yhteismarkkinoinnissa)

5 Keith on rakentanut hyvää tarinaa ruoan saannin neljästä eri muodosta. Ruokaa voi metsästää tai houkutella ansaan, kasvattaa maatilalla, varastaa ja ostaa. Yrityksen vieressä kulkee ainoa kansallispuistoon vievä tie. Järvellä liikkuvat värikkäät veneet ja alueen muihin asiakaspalvelupaikkoihin laajalti levitetyt mainokset ovat Loch Morlich Watersports:n syöttejä ja ansoja, johon asiakkaat jäävät koukkuun. Parhaana markkinointituotteena hän pitää ilmaista postikorttia yrityksestä yhteystietoineen. Melontavajan harjaan on asennettu nettikamera. Kuva 3: Loch Morlich Watersports Palvelukeskus, kalusto ja niiden luovutuskunto asiakkaille. (kuvat M.S., B.P., B.P.) >>>>>><<<< Philippa Grant Rothiemurchus Estate Mobile: Rothiemurchus Estate on Grant Clanin kotitila jo 17. sukupolvesta. Alueella on useita kyliä, maataloustoimintaa, matkailukäytössä olevaa ja suojeltua luonnontilaa. Omistajat vastustivat pitkään ulkopuolisten matkailijoiden yksityisen maan käyttöä, mutta kansallispuiston perustamisen yhteydessä vaihtoivat mielipidettään kestävän matkailun edistämiseksi. Kysyntä oli niin suuri, että on parempi näin. Puistonvartija Ray Sefton esitteli alueen meille pienellä ajokiertueella. Erään kukkulan päällä hän osoitti, että rajat kulkevat tuon vuoren huipulta alas, laaksossa juoksevan joen rantaa pitkin. Maatila on siis yksityisalue, johon on osittainen vapaa pääsy. Merkityt reitit ovat vapaasti matkailijoiden käytössä. Muilla luontoalueilla saa vierailla vastuullisen luontomatkailun periaatteiden mukaisesti. Kävimme myös Loch an Eilein rannalla, joka on äänestetty Britannian suosituimmaksi piknik-paikaksi. Lähellä luontopolkua metsästä raivatun muutaman sadan neliömetrisen parkkipaikan 1 GBP parkkimaksu tuottaa vuosittain GBP tulon maatilalle. Pysäköintipaikan vartijan pienikioski tuottaa myös huomattavan lisän.

6 Kuva 4: Ray Sefton esitteli Rothieurchusin tilaa. Taustalla Loch an Eilein. (kuva B.P.) Maatilan matkailutoimintaa esitteli meille Philippa Grant, joka kertoi matkailutoiminnan periaatteen: kieltomerkkien sijaan toivotetaan asiakkaat tervetulleiksi ja annetaan niille riittävästi tekemistä koko oleskelun ajaksi. Näin heille ei tule mieleen käydä kielletyillä alueilla. Toimintojen kuvauksessa he välttävät adventure, extreme, excitement sanoja, ja käyttävät mieluummin nature, enjoyment, technique and safety. Ohjelmista suurin osa on kestoltaan 1-3 tuntia. Alku- ja loppupisteet ovat yleensä autolla helposti saavutettavissa. Eniten kysyntää on 40 min kestävällä poniratsastusreitillä. Maatilalla on 12 alihankkijaa ja 52 aktiviteettia tarjoavaa yritystä. Heillä on yhteinen markkinointi ja toiminta, jossa markkinointikustannukset on tilan puolesta hoidettu ja jaetaan niin asiakkaita kuin tilejä. Alihankkijat kuitenkin saavat tehdä omaa markkinointia ja tuoda sitä kautta tulleita asiakkaita mukaan maatilan retkille. Asiakas ei tiedä onko maatilan vai mikro-yrityksen asiakkaana. Vaikka turvallisuus on kaiken edellä, tärkeintä on varmistaa asiakkaan ainutlaatuinen kokemus, näin saadaan sana kiertämään ja varmistetaan asiakkaan paluu myöhemmin. Jokainen asiakas on yhtä arvokas riippumatta taustastaan; from prisoners to baroness. Yksinkertaisia, kokonaisia paketteja tarjotaan, jotta asiakkaalle ei jäisi kysyttävää ostotilanteessa. Kaupunkilainen ja ensikertalainen ei halua muuta kuin turvallisen kokemuksen. Kokenut tai haasteita etsivä etsii kuitenkin sopivaa ohjelmaa itselleen. Itse kehitetty online sähköinen varaus- ja myyntikanava on ollut käytössä yli 10 vuotta. Järjestelmän hyvänä ominaisuutena on, että se näyttää kuluttajalle vain yhden ohjelma-ajan. Kun tähän ryhmän on tullut minimi määrä osallistujia, tulee seuraava ohjelma-aika näkyville varauskalenteriin. Alennuksia ei paljon ole, mieluummin annetaan jotain ekstrapalvelua tai pientä muistoesinettä. Asiakkaille on ilmainen ja anonyyminen palautemahdollisuus niin paperi kuin sähköisen kanavan kautta. Laskun ja varausvahvistuksen tulosteen toisella puolella on tilan kartta, jossa on merkittynä tärkeimmät paikat, kuten WC:t, parkkipaikat, aktiviteettien lähtöpaikat, kahvilat jne.

7 "We never say NO, we say HOW Kertoi Philippa. Kuva 5: Philippa Grant esittää Rothiemurchus maatilan laajaa aktiviteettitarjontaa (kuvat M.S., B.P.) >>>> <<<<< Jim Davis Ace Adventure (Visit Scotland **** aktiviteettitarjoaja) Seitsemän vuotta sitten perustettu aktiviteettimatkailuyrityksellä on selkeä kehityssuunnitelma. Omistajan aikaisemmasta työurasta on saatu resurssit viedä suunnitelmat läpi. Omistaja osti huonokuntoisen maatilan, jota on nyt muokkaamassa yrityksen keskukseksi. Ajan myötä tulee remontti ja lisätään aktiviteettimatkailun infrastruktuuria, kuten esimerkiksi majoitusta ja rakennetaan lämmin pukuhuone, köysirata, välinehuolto. Nyt vielä vain kylmä toimisto, varasto, pukutilat ja bajamaja ovat asiakkaiden palveluksessa. Alkeellisista olosuhteista huolimatta henkilökunta teki matkan tosi mukavaksi. Alkuvalmistelut, opastus, matkan läpivienti ja loppuseuranta tekivät retken mieluisaksi kokemukseksi. Heti paluumatkalla matkan kuvia sai katsoa ja linkittää omille SOME sivuille. Samana iltana tuli sähköpostiin kiitosviesti käynnistä. Tulevaisuudensuunnitelmina Jimillä oli ohjelmien monipuolistaminen ja aktiviteettien tarjoaminen myös kuivalla maalla.

8 Kuva 6: Ennen lähtöä varusteiden keruu (kuva B.P.) >>>>>>>>>>>>>>> Abernethy, Nethylbridge Katrina Statham, Asiakaspalvelun johtaja Andrew Marrian, Toimitusjohtaja, Abernethy on kristillinen opisto, joka ylläpitää lasten ja nuorten ulkoaktiviteettileirejä, perhelomia ja koulutusohjelmia. Henkilökunta Nethylbridgessa on 17 opettajaa ja nuoriso-ohjaajaa. Tilalla on vuosittain noin yöpymistä. Toiminta pyörii viikko-ohjelma -periaatteella ympäri vuoden. Siinä on sesongista riippuen eri aktiviteettia. Tila on 25 hehtaaria, jossa on yhteensä 83 eritasoista majoituspaikkaa. Paikka on tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa ympäri Britanniaa. Ryhmistä suurin osa onkin koululuokkia, jotka osallistuvat 3-5 päivän pituisiin ulkoiluleireille. Viikonloppuisin asiakkaana ovat hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka pitävät omia tapahtumia. Koulujen loma-aikana lauantai-lauantai rytmillä on viikkoleiri toimintaa, jonne vanhemmat ovat myös tervetulleita ja ohjelmissa huomioidaan myös heidän tarpeita. Asiakkaista 95% tulee paikkaan toistuvasti.

9 Kuva 7: Abernethy keskittyy nuorten liikuttamiseen ((kuvat M.S., B.P.)) >>>> <<<<< Alvie Stables (Visit Scotland ** aktiviteettitarjoaja) Ingrid Grant ( ) Yrittäjä on vuokralaisena suuren maatilan alueella. Tienvarren talleissa on 13 hevosta. Ympäristö näytti hieman rapistuneelta, vaikka hevoset ja niiden varusteet olikin hyvin hoidettuja. Alkuvalmisteluihin meni jonkun verran aikaa, kun asiakkaat eivät osallistuneet valmisteluihin vaan odottavat kun hevosia tuli yksi kerrallaan tallista. Eläimet olivat leppoisia ja ehkä liiankin tottelevia. Ne lähtivät johtohevosen perään kuin junan vaunut, muodostamalla heti jonon. Itse ratsulenkki oli mukava metsäpolkuja ja soratietä jota rauhallisesti mentiin läpi. Hevosten omistaja käveli koko matkan ja tarvittaessa siirtyi ratsastajan viereen pitämään seuraa tai korjaamaan jotain hevosessa. Kuva 8: Ennen ja jälkeen ratsuretkiä. Mitähän mahtaa ajatella? (kuvat M.S., B.P.) >>>>>>>>>> Lochinsch Watersport Centre (Visit Scotlant **** aktiviteettitarjoaja)

10 Clive Freshwater Clive on henkilö, jota koko Skotlannin vesistömatkailu voi kiittää siitä, että tänäpäivänä vesialueet ovat vapaasti kaikkien luonnossa liikkuvien käytössä (Iso Britannian sisällä on neljä eri maata, omilla juridisilla järjestelmillään). Kun Clive aloitti noin 40 vuotta sitten koskenlaskuyrittäjänä, hänet haastettiin oikeuteen yksityistilan rikkomisesta. Sattumalta, museossa nähdyn esineen ja siihen liittyvän 250 vuotta vanha ennakkotapauksen avulla hän voitti kuitenkin oikeudenkäynnin ja asetettiin laki, että vesiteitä saa vapaasti käyttää, eikä sitä kukaan voi estää sanallisesti, teollisesti tai rakentamalla esteitä. Järvirantatontin, jossa vesiurheilukeskus on nyt, hän sai ostettua pitkälle kehittyvän toiminnan ja yhteiskunnallisen verkostoitumisen avulla ja sai sinne rakennusoikeudet. Nykyään hänellä on 85 majoituspaikkaa, 200 hengen ravintola ja juhlatilat sekä vesiaktiviteettivälineistö noin 150 henkilölle ja henkilökunta sekä yksi vesibussi luonnonkatseluun. Tulevaisuuden suunnitelmissa vesiurheilukeskus on siirtymässä pois vesiltä. Yritys on hankkinut 40 maastopyörää. Jatkossa kulttuuri- ja lyhytkestoinen massatoiminta saa enemmän painopistettä. Kuva 9: Vesiurheilukeskuksen lähellä on myös maastoaktiviteetit. (kuva B.P.) >>>>>> <<<<<

11 Wildeness Scotland (Visit Scotland ***** aktiviteettitarjoaja) Carl Thurlow Yritys on harvoja 5 tähden aktiviteettien tarjoajia, jolla on 15 täysaikaista ohjaajaa huippusesongissa jopa 60 sivutoimista ohjaajaa. Suurin osa toiminnasta on useamman päivän patikointi- ja pyöräretkiä, joissa käytetään 2-3 maaseudun B&B ja maatilamajoituksia yöpymispaikkoina, joista käsin tehdään päiväretkiä. Parituntiselle patikointiretkillemme tuli kaksi ohjaajaa, jotka koko ajan pitivät seuraa huomioon ottaen jokaisen osallistujan. Kuva 10: Pohjaan myötä kirkasti läpinäkyvä lampi ((kuvat B.P., M.S.)) >>>>>>>>> Scott Mountain Holidays (Visit Scotland **** hostelli, gold award of green tourism) Andy and Rebecca Field Pikkukylän omakotitalossa on 16 majoituspaikka, jota tarjotaan pääosin aktiviteettien asiakkaille. Eli Scott Mountain Holidays ei myy erikseen majoitusta, vaan majapaikka pidetään opastettujen aktiviteettien lähtö- ja paluupaikkana. Perheyrityksessä Rebeccalla on majoituspaikan ja ruokailun hoito, Andy on maastossa asiakkaiden kanssa. Toiminnassa on mukana myös Rebeccan äiti missä milloinkin apuna. Omatoimiaktiviteeteille on aamu- ja iltakonsultaatio. Ruokatarjonnassa he suosivat lähiruokaa (farm to plate). Vahvuutenaan he pitävät, että yrityskonsepti on helppo pakata ja viedä mukaan johonkin toiselle paikalle vaikka vuokramökkiin. Asiakkaista 60% on toistuva asiakas, näin ollen ohjelmia ja reittejä päivitetään jatkuvasti.

12 Scott Mountain Holidays on mukana Craingorn Business Partnership verkostossa, jota yritys pitää hinnakkaana, mutta kannattavana. Lounaan jälkeisen keskustelun aikana Andy kertoi pitävänsä huolta lehdistöstä ja radiosta kutsumalla edustajia aika ajoin osallistumaan ohjelmiin. Juttuvinkki tai radioohjelma on paljon tehokkaampaa mainontaa kuin ostettu mainos. Hän myös muistuttaa, että vaikka luonnonilmiöitä tai eläimiä ei voi taata asiakkaille, retki voi olla kuitenkin täydellinen. It is not the certainty of seeing northern light or bear, but the hunt for it and the perception that there is a chance to see it. Kuva 11: Scott Mountain Holidays:n kotimajoitus (kuva B.P.) >>>>>>>>>>> Bo mains Farmhouse (Visit Scotland **** B&B) Edinburghin lähellä Linlithgow :ssa sijaitsevan toimivan maatilan päätoiminta on kaalin tuotanto ja kilparatsastustallin pyörittäminen. Perheen kahdessa suurehkossa talossa on kuusi huonetta matkailukäytössä.. Suvun kolme sukupolvea osallistuu toimintaan. Ympäristö on melko ylellinen, vaikkei voittanut meidän makua. Makuuhuoneet olivat tilavia ja hyvin varustettuja.

13 Kuva 12: Bo'mains huoneet ovat isoja (kuva B.P.) Aamiaistarjoilu oli kauniisti varustetussa ruokasalissa pöytiin tarjoiltuna. Päätalo, mihin ehdimme tutustua, on täynnä antiikkia ja kristallia. Pienestä vierasmäärästä riippumatta aamiaisruokavalikoima oli laaja ja runsas. Kuva 13 Ruhtinaallinen aamiainen (kuva M.S.)

14 >>>> Läksiäisillanvietto vietettiin the Hawes Inn ravintolassa, jonka ruokasalissa legendan mukaan kirjoitti pitkään Robert Louis Stevenson. Saapuessamme ravintolan savupiipussa oli nokipalo, jota paikalliset palomiehet olivat jo sammuttamassa. Matkamme oli näin tulipalon ympäröimä. Ruoka oli maukasta ja iltaseura hyvää. Ehdimme keskustella keskenämme matkan kokemuksista ja myös oppaamme kanssa mahdollisesta tulevaisuuden yhteistyöstä. Kuva 14: the Hawes Inn. Taustalla palomiehet piipussa (kuva B.P.) Kuvat Markus Sirkka (M.S.) ja Béla Pavelka (B.P.)

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kirsi Nikkola Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti Lapin yliopisto Tutkimusprojekti ja menetelmät Tutkin Lapin

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Visbyn risteily Helsingistä

Visbyn risteily Helsingistä Visbyn risteily Helsingistä Reitti: Karstula-Äänekoski-Jyväskylä-Jämsä (menoon mahdollista saada liityntäkuljetukset myös Keuruulta ja Petäjävedeltä -> kysy lisää toimistoistamme!) Lähdöt: 3.7 ja 24.7

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone, josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat, mitä seuraavan

Lisätiedot

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan www.youtube.com/watch?v=ezb_svrt-30&feature=plcp No ordinary Destination Lapin matkailuparlamentti 3.10.2012 Hanna-Mari Pyry Talvensaari 3 Lapland The

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa 29.1.2014 Kotka Pirjo Räsänen Valmennuksessa opit: - kansainvälisen matkailun markkinoinnin peruskäsitteet - valmiudet aloittaa jakelukanaviin kohdentuvia

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 Työryhmä: Markus Björlin, Elämysaalto Jan Gäddnäs, Gaia Events Pertti Karttunen, Suomen Kanoottiliitto Pellervo Kokkonen, Savonlinnan Innovaatiokeskus Jukka

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen Matkailun tulevaisuus Jaakko Lehtonen 1.9.2011 kansainvälinen matkailu kasvaa, 3-4% vuodessa, ellei mitään aivan järisyttävää tapahdu Aasia, etenkin Kiina, nousee vahvasti niin lähtöalueena kuin kohteenakin

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016

Visbyn risteily Silja Europalla. Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visbyn risteily Silja Europalla Lähdöt 17.-19.7 ja 24.-26.7.2016 Visby on kaupunki ja maineensa veroinen. Täällä kävijän hurmaavat sen matalat, ruusuihin peittyvät talot, sen korkeat tornit, varjoisat

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Halutuin.

Halutuin. Halutuin. www.levi.fi Alueellinen yhteistyö matkailussa Levillä Levin historiaa Ensimmäinen hiihtohissi vuonna 1964 Ensimmäinen hotelli vuonna 1981, Hotelli Levitunturi Kittilän lentokenttä vuonna 1982

Lisätiedot

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille!

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! HARAVA kyselyn tulokset Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! Vastaajat Vastaajat Yhteensä 252 vastausta Vastaajista 68 % naisia, 32 % miehiä Suurin osa vastaajista oli 18 64 vuotiaita, työikäisiä

Lisätiedot

Koputtamalla kaikki palvelut yhden oven takaa

Koputtamalla kaikki palvelut yhden oven takaa Koputtamalla kaikki palvelut yhden oven takaa Kylmämaa Tours on Ylläksellä ja Lappeassa kuljetus-, ohjelma- ja DMC (Destination management Company)-palveluja tarjoava perheyritys. Olemme palvelleet niin

Lisätiedot

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

VARAA MATKASI NOPEASTI!

VARAA MATKASI NOPEASTI! EXTREME PELIMATKA Paketin sisältö ETELÄ-AFRIKKA, LIMPOPO 21.1. 31.1.2017 VETÄJÄNÄ TOIMII PGA tournament professional TEEMU PUTKONEN LENNOT 21.1.2017 Helsinki Johannesburg (via Ams) 7:05 22:05 (KL 1164/KL

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

Porvoolaisten sitoutuminen matkailuun MATKATIETO 2016 EVA HOLMBERG, JARMO RITALAHTI, OLIVIA MIETTINEN & RONJA LEHTINEN

Porvoolaisten sitoutuminen matkailuun MATKATIETO 2016 EVA HOLMBERG, JARMO RITALAHTI, OLIVIA MIETTINEN & RONJA LEHTINEN Porvoolaisten sitoutuminen matkailuun MATKATIETO 2016 EVA HOLMBERG, JARMO RITALAHTI, OLIVIA MIETTINEN & RONJA LEHTINEN Taustaa Matkailijat ovat olleet perinteisesti kiinnostuneita paikallisista kulttuureista,

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Huoltajan tulee täyttää ja lähettää tämä sähköinen lomake 3.1.2014 klo 1.00 mennessä. Pyydämme teitä lukemaan huolellisesti Meksiko-stipendien hakuohjeet. Lomake

Lisätiedot

Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI

Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI 2 The difference is ABAX The difference is ABAX 3 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Avaa ABAX-sovellus, ja klikkaa «Kirjaudu». Syötä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi

Lisätiedot

Neljä (+ yksi) strategista teemaa

Neljä (+ yksi) strategista teemaa Neljä (+ yksi) strategista teemaa Kulttuuri Hyvinvointi Kesä Talvi Kehittämisstrategiat 2014-2018 Kehittämisstrategiat ohjaavat Visit Finlandin tuotekehitystyötä ja linjaavat kansallisella tasolla koko

Lisätiedot

Kilpailun ohjeet. Culture Finland. Kärkituotekilpailu. Kenelle

Kilpailun ohjeet. Culture Finland. Kärkituotekilpailu. Kenelle Kilpailun ohjeet Culture Finland Kärkituotekilpailu Kenelle Culture Finland (CF) on valtakunnallinen kulttuurimatkailun kehittämisohjelma. CF:n toimenpiteillä lisätään Suomeen suuntautuvaa ja Suomessa

Lisätiedot

1. Veturis Travel S.A.

1. Veturis Travel S.A. 1 Alla listattuna harjoittelupaikkoja, joista eri organisaatiot ovat ilmoittaneet. Yritykset etsivät harjoittelijaa tiettyihin työtehtäviin (mahdollisesti tiettynä ajankohtana). 1. Veturis Travel S.A.

Lisätiedot

matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola

matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola 9 E matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Yhteenlaskumenetelmän harjoittelua Joskus

Lisätiedot

Green Care vihreän hoivan mahdollisuudet Anja Yli-Viikari, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Kuva: Hannele Siltala

Green Care vihreän hoivan mahdollisuudet Anja Yli-Viikari, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus. Kuva: Hannele Siltala Green Care vihreän hoivan mahdollisuudet Anja Yli-Viikari, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Kuva: Hannele Siltala GREEN CARE - luonnon ja maaseutuympäristön (kasvit, eläimet, maisema, arkirutiinit,

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Kansainvälistymiseen tarvitset rohkean tarinan

Kansainvälistymiseen tarvitset rohkean tarinan Kansainvälistymiseen tarvitset rohkean tarinan Sisältömarkkinoinnilla kasvuun seminaari 6.6. / Kati Keronen Kuvalähde: https://www.flickr.com/photos/psd/8591351239 Tervehdys! @KatiKeronen Asiakaslähtöisen

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa seminaari 31.3.2016 Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto Satakunta luontomatkailun

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

Case Lappeenranta Mirka Rahman, Markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö

Case Lappeenranta Mirka Rahman, Markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Case Lappeenranta Mirka Rahman, Markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Matkailuneuvonta osa kaupungin asiakaspalvelua 2 Matkailutoiminta ja markkinointi on yhteistyötä VisitLappeenranta sivut & i-näytöt

Lisätiedot

The Baltic Guide -julkaisut

The Baltic Guide -julkaisut The Baltic Guide julkaisut The Baltic Guide matkailulehti on ilmestynyt jo 23 vuotta. Tavoita ostovoimaiset Viron matkailijat suomen, englannin, venäjän ja vironkielisten julkaisujemme kautta. Lehtien

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Geomedia ja nuorten MARKUS JUNE 05, 2016

Geomedia ja nuorten MARKUS JUNE 05, 2016 Geomedia ja nuorten elämismaailma MARKUS JUNE 05, Amazing race - GoogleEarth-pohjalla seikkaillaan ympäri maailmaa Ensiksi google earth perusjuttuja. Tavallisiin karttoihin verattuna ongelmia, esim. GE

Lisätiedot

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus 10.2.2016 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 4. Lataa hakemus osallistujaportaaliin

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Matkustaminen kohteeseen. Laura Veikkola Haapaveden ammattiopisto Matkailuala, työharjoittelu Újlengyelissä

Matkustaminen kohteeseen. Laura Veikkola Haapaveden ammattiopisto Matkailuala, työharjoittelu Újlengyelissä Laura Veikkola Haapaveden ammattiopisto Matkailuala, työharjoittelu Újlengyelissä 22.3-1.5.2016 Työharjoittelupaikkani oli matkailuyritys Akác-tanya, joka sijaitsee Újlengyelin kylässä vajaan tunnin ajomatkan

Lisätiedot

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA Arto Engbom Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKETOIMINNASSA Arto Engbom Laatu ja kehitysjohtaja, Laitteet liiketoiminta-alue

Lisätiedot

FinRelax Akatemia

FinRelax Akatemia FinRelax Akatemia 8.1.2016 Suomen luontokeskus Haltia Riikka Laatikainen Visit Espoo Visit Espoo Leisure Events Incentives Conferences Meetings Espoo Marketing Oy Visit Espoo Espoo Innovation Garden Omistajuus:

Lisätiedot

Käyräsvaara-> Luostonloma - > Luosto, 10 km, porotilavierailu, mahd. ruokailu. Majoitus+kylpylä+hyvinvointipalvelut+illallinen Luostolla

Käyräsvaara-> Luostonloma - > Luosto, 10 km, porotilavierailu, mahd. ruokailu. Majoitus+kylpylä+hyvinvointipalvelut+illallinen Luostolla Kansallispuistot Lapin matkailun kärkituotteiksi / Metsähallitus Pyhä-Luosto / työpaja 5.6. / Ryhmässä käsiteltyjä Pyhiinvaellus 1. päivä Käyräsvaara-> Luostonloma - > Luosto, 10 km, porotilavierailu,

Lisätiedot

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus

Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus Hakeminen käytännössä: osallistujaportaali ja hakemuksen kirjoittaminen Elina Holmberg Infotilaisuus 24.8.2016 Hakuprosessi Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin 4. Lataa oma hakemuksesi osallistujaportaaliin

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Vertaisopastuksella verkkoon

Vertaisopastuksella verkkoon Vertaisopastuksella verkkoon Hanna Kaisti Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Tehdään yhdessä: osallistava tapahtumatuotanto kirjastossa 13.10.2016. Pori Vertaisopastus Vertaisopastus on vapaaehtoisten kirjaston

Lisätiedot

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla Yhteismarkkinointi Joukkueajattelu Paras matkailualue (joukkue) voittaa Resurssit Yhdessä enemmän kuin yksin Yhteinen suunta

Lisätiedot

Verkkokauppa ja Kotisivut

Verkkokauppa ja Kotisivut Kaupan liiton verkkokauppa -koulutus 2011 6.4.2011 Hotelli Radisson Blu Royal Verkkokauppa ja Kotisivut Markku Korkiakoski, Vilkas Group Oy Agenda Vilkas Group Oy:n esittely Käsitteitä? Monikanavainen

Lisätiedot

Maaseudun biokaasu- ja biodieseltuotannon tuet

Maaseudun biokaasu- ja biodieseltuotannon tuet Maaseudun biokaasu- ja biodieseltuotannon tuet BIOKAASU JA BIODIESEL Uusia mahdollisuuksia maatalouteen - seminaari 15.11.2007 Juha S. Niemelä Keski-Suomen TE-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot

Oppilaitoksen rooli maatilojen kehittäjänä HUOMISEN OSAAJAT -HANKKEEN ASIANTUNTIJALUENTOPÄIVÄ 17.5.2013 Mustiala

Oppilaitoksen rooli maatilojen kehittäjänä HUOMISEN OSAAJAT -HANKKEEN ASIANTUNTIJALUENTOPÄIVÄ 17.5.2013 Mustiala Oppilaitoksen rooli maatilojen kehittäjänä HUOMISEN OSAAJAT -HANKKEEN ASIANTUNTIJALUENTOPÄIVÄ 17.5.2013 Mustiala Koulutusjohtaja Susanna Tauriainen MTK ry 20.5.2013 Toimintaympäristön muutokset Koulutustoimikuntien

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Rauno Kuha. Lapin keskikokoisten maatilojen tulevaisuus. Leena Rantamäki-Lahtinen leena.rantamaki-lahtinen@mtt.fi

Rauno Kuha. Lapin keskikokoisten maatilojen tulevaisuus. Leena Rantamäki-Lahtinen leena.rantamaki-lahtinen@mtt.fi Rauno Kuha Lapin keskikokoisten maatilojen tulevaisuus Leena Rantamäki-Lahtinen leena.rantamaki-lahtinen@mtt.fi Taustaa Maaseudun ja maatalouden toimintaympäristö on muuttumassa nopeasti. Maapallon kasvava

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma

Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015. Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.-31.7.2015 OunasTriathlon 1.8.2015 Ohjelma Ounaksen Retkiviikko 27.7. 1.8.2015 Muutokset ja lisäykset ohjelmaan mahdollisia, päivitetty ohjelma löytyy myös Facebookista ja osoitteesta

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

MAKSULIIKEUUTISET 1 (5) JOULUKUU 2010. Yritysasiakkaat suosittelevat e laskua Kultalinkki ja taloushallinnon ohjelmistot SEPA aikaan

MAKSULIIKEUUTISET 1 (5) JOULUKUU 2010. Yritysasiakkaat suosittelevat e laskua Kultalinkki ja taloushallinnon ohjelmistot SEPA aikaan MAKSULIIKEUUTISET 1 (5) JOULUKUU 2010 Yritysasiakkaat suosittelevat e laskua Kultalinkki ja taloushallinnon ohjelmistot SEPA aikaan MAKSULIIKEUUTISET 2 (5) E laskulla rahanarvoisia etuja Tässä Maksuliikeuutisten

Lisätiedot

Väliväylä Kannuskoski - Pyötsiä 9 km

Väliväylä Kannuskoski - Pyötsiä 9 km Kannuskoski - Pyötsiä 9 km Sulunkoski, niva / I- N 60 57.179' E 27 09.474' (WGS84) Kivisessä koskessa on oikeassa reunassa oleva suora ja kapea kivetön ränni. Kyykoski, I N 60 57.221' E 27 09.632' (WGS84)

Lisätiedot

Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla CASE: S-Verkkopalvelut Oy

Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla CASE: S-Verkkopalvelut Oy Verkkokaupan strategiaseminaari Finlandia-talolla 21.5.2013 CASE: S-Verkkopalvelut Oy Ilkka Brander toimitusjohtaja S-ryhmä / S-Verkkopalvelut Oy 1 2 Esityksen teemat S-ryhmä ja S-Verkkopalvelut Oy S-ryhmän

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

Lisätietoa majoituksesta

Lisätietoa majoituksesta Lisätietoa majoituksesta Huoneet Kartanon päärakennuksessa Huoneita on yhteensä 11, joista yksi on neljän hengen huone (hinta 95 per vrk), kaksi kolmen hengen (75 vrk), kuusi kahden hengen (60 vrk) ja

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-6/

Osavuosikatsaus 1-6/ Digia Oyj Osavuosikatsaus 1-6/2010 12.8.2010 Juha Varelius Toimitusjohtaja Pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Liikevaihto kasvoi selvästi Liikevaihto 67,8 miljoonaa euroa (61,9 MEUR), kasvua 9,7 % Liikevoitto

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Miten sinne pääsee? Paikallismuseoiden markkinointi ja saavutettavuus

Miten sinne pääsee? Paikallismuseoiden markkinointi ja saavutettavuus Miten sinne pääsee? Paikallismuseoiden markkinointi ja saavutettavuus Kotkan paikallismuseo seminaari 27.4. Riina Nurmio, maakuntatutkija Etelä-Karjalan museo Potentiaalisista kävijöistä pitää saada kävijöitä

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa

Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa Työssäoppimassa Pizza Maestrossa, Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla, Costa del Solin eli Aurinkorannikon

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 11/

JÄSENTIEDOTE 11/ ylojarven@yrittajat.fi www.yrittajat.fi/ylojarvi 11.11.2016 www.facebook.com/yrittajat PUHEENJOHTAJALTA Vuoden Yrittäjä on valittu ja julkistettu. Paljon olen saanut teiltä viestejä; Lehtovuori Oy, Yrjö

Lisätiedot

Ohjelma, perjantai klo

Ohjelma, perjantai klo Ohjelma, perjantai 9.12. klo 8.30-15.00 Valmentajat: Marikka Heikkilä ja Hilkka Halla, Turun kauppakorkeakoulu, Timo Makkonen, Koneyrittäjien liitto. 8.30 Mikä on tärkeää metsäalan liiketoiminnassa? Osallistujien

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Kulttuuria ja urheilua -reitti Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora Henrik Karlsson Ariterm Group Ariterm on suomalais-ruotsalainen lämmitysalan yritys jolla on tuotantoa Saarijärvellä Suomessa ja Kalmarissa Ruotsissa. Aritermin

Lisätiedot

Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti

Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti 27.1. 29.4.2016 Tule osakkaaksi Ylläksen Markkinointi Oy:hyn - mukana olosi on tärkeää. mm. Kolarin kunta on jatkossa vahvasti mukana. Yhteismarkkinoinnista

Lisätiedot

Maaseutuohjelman yritystukien suuntaaminen Keski-Suomessa ohjelmakaudella Yritystuki-info Ulla Mehto-Hämäläinen

Maaseutuohjelman yritystukien suuntaaminen Keski-Suomessa ohjelmakaudella Yritystuki-info Ulla Mehto-Hämäläinen Maaseutuohjelman yritystukien suuntaaminen Keski-Suomessa ohjelmakaudella 2014-2020 Yritystuki-info 11.6.2015 Ulla Mehto-Hämäläinen Sivu 1 27.5.2015 Yritystukien suuntaaminen Toteutetaan Manner-Suomen

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen

Tarjous 5 vrk. LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen Tarjous 5 vrk LENTOPALLON MM 2014 Viralliset fanimatkat Puolan Katowiceen VIRALLISET FANIMATKAT 2 WWW.AIKAMATKAT.FI P9 ALKUSARJA, LYHYT 1 5.9.2014 5 VRK ALK 650 SUORA LENTO HELSINKI HINTAAN SISÄLTYY SUORA

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry

Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset. FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Kainuun luonnontuotealan nykytila ja tulevaisuus: kartoituksen tulokset FT Anni Koskela Arktiset Aromit ry Luonnontuotealan yhteistyöverkostot Kainuussa -esiselvityshanke 2016 Sisältö Lähtökohdat ja tausta

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

TEIVAAN HOTTELLIN ASEMAKAAVAN MUUTOSTA KOSKEVA YLEISÖTILAISUUS. Wellamo-opiston (Aikuiskoulutuskeskuksen) auditorio maanantaina 16.05.

TEIVAAN HOTTELLIN ASEMAKAAVAN MUUTOSTA KOSKEVA YLEISÖTILAISUUS. Wellamo-opiston (Aikuiskoulutuskeskuksen) auditorio maanantaina 16.05. 1 TEIVAAN HOTTELLIN ASEMAKAAVAN MUUTOSTA KOSKEVA YLEISÖTILAISUUS Wellamo-opiston (Aikuiskoulutuskeskuksen) auditorio maanantaina 16.05.2011 klo 18:00 Läsnä: Markus Lehmuskoski, Lahden kaupunki, maankäyttö

Lisätiedot

Masters PM-KILPAILUT

Masters PM-KILPAILUT Masters PM-KILPAILUT 30.-31.07.2011 Sipoo - Suomi KILPAILUMÄÄRÄYKSET 1. KILPAILUSSA NOUDATETTAVAT SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET Kilpailussa noudatetaan UCI:n ja Pohjoismaiden Pyöräilyliiton kilpailusääntöjä sekä

Lisätiedot

- LOSE WEIGHT SMILING- Sisältö: Painonpudotus, painonhallinta ja elämäntapamuutos leiri

- LOSE WEIGHT SMILING- Sisältö: Painonpudotus, painonhallinta ja elämäntapamuutos leiri - LOSE WEIGHT SMILING- Painonpudotus, painonhallinta ja elämäntapamuutos leiri Sisältö: - FIT CAMP idea - Liikunta - Ruokailu - Ilmoittautuminen ja yhteystiedot 1. FIT CAMP FIT CAMP on leiriohjelma joka

Lisätiedot

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

Kouluyhteistyö. Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Kouluyhteistyö Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingissä Hankkeen tavoitteena on: Saada tietoa laadukkaan vapaaajan vaikutuksesta nuoren

Lisätiedot