Opintomatkaraportti. Outdoors Finland Keski-Suomi -hanke Cairngorms National Park, Scotland

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opintomatkaraportti. Outdoors Finland Keski-Suomi -hanke 10.-15.10.2013. Cairngorms National Park, Scotland"

Transkriptio

1 Opintomatkaraportti Cairngorms National Park, Scotland Cairngorms -kansallispuisto on vuonna 2003 perustettu, Britannian suurin luonnonsuojelualue, joka sisältää kokonaisia pikkukaupunkeja, kyliä, maatiloja, hajaasutusalueita merkittävän luonnonmukaisen alueen lisäksi. Sen koko on 4528 km 2, ja sen sisällä ylläpidetään ja kehitetään kestävän matkailun edistämisen mukaista maataloutta, käsityöläisyyttä ja muuta asumisen toimintaa. Myös luonto-alueet hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kansallispuiston kotisivut: Alueen matkailuyhdistyksen kotisivut: Osallistujat: 1. Sirkka Markus Olavi / Sirkka Experience 2. Laczkó Veronika / Arin Retki- ja Seikkailupalvelu 3. Riipinen Sinikka Anna-Liina / Pitkäniemen lomamökit 4. Frisk Helena / Kukkaismäen Tila 5. Karjalainen Arto Johannes / Hankakieppi 6. Aalto Ahti Antero / Lentoreppu 7. Pavelka Béla József / Outdoors Finland Keski-Suomi projektipäällikkö Matkamme alkoi 9.10 iltapäivällä siirtymällä Helsinkiin. Lentokoneemme nousi ilmaan jo seitsemältä aamulla. Matkamme Tukholman kautta Edinburghiin Norwegianin penkeillä sujui mukavasti. Varhaisen lähdön ja lentokonevaihdon takia aamiaista söimme kolme kertaa ja päiväohjelma venyi yli 20 tuntiseksi. Edinburgh:n lentokentällä oli odottamassa meitä Ivor G.C. Henrichsen ja Gordon Keir, jotka opastivat meitä Skotlannin halki. >>>>>VisitScotland<<<<< Lee McRonald Consultancy Services Manager Palvelutuotannon kehitysjohtaja Lee McRonald piti esityksen kansalliseen aktiviteettimatkailuun liittyvistä toimista. VisitScotland on kehittänyt matkailun palvelujen laatutarkastuksen sovellettua tähtiluokitus-ohjelmaa, jossa arvioidaan

2 kuluttajan kokeman palvelun, ei rakennetun ympäristön laatua. Osallistumismaksu ohjelmassa on alk. 180 GBP/ vuosi. Kerran vuodessa konsultoiva tarkastaja tulee paikalle ja pitää sokkoasiakkuuden jälkeen avoimen 2-3 tuntia kestävän konsultointipalaverin. Noin 10% yrityksistä yltää ***** luokkaan. Laatuluokituksen lisäksi on teemapohjaista kehitystoimintaa, jossa otetaan huomioon ja laitetaan erityinen painopiste tietyn asiakassegmentin erityistarpeisiin, esimerkiksi motoristeille, lemmikkieläimille, pyöräilijöille jne. Tutkimustietojen mukaan Skotlannissa ulkomaalaiset matkustajat kuluttavat noin kolmenkertaisesti kotimaisiin matkailijoihin verrattuna. Markkinaosuus on noin 67% kotimaiset matkustajat, 33% ulkomaiset matkustajat. Yrittäjiä kehotetaan tavoittelemaan sitä, että asiakkaat tulevat toistekin. Skotlannin matkailussa tehtiin noin kymmenen vuotta sitten hallinnollinen keskittäminen. Sen seurauksena huomattiin, että kontakti asiakkaille on heikentynyt, koska paikallistasolla toimivien järjestöjen innostus laski keskushallinnollisten rasitteiden takia. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus purkaa keskushallintoa lähemmäs asiakkaita. VisitScotland -sivustolta on mahdollisuus ostaa markkinointinäkyvyyttä. Eritasoisten yhteistyösopimusten hinnasto on laaja. Keskeinen kriteeri on toiminnan laatu ja kestävä kehitys, ei matkailijoiden määrän nostaminen. Lähitulevaisuudessa Kiinan ja Intian markkinat ovat tärkeimpiä kohteita. Tässä on muistettava kulttuuriset erot asiakkaiden palvelussa. Walt Disney teki vuonna 2012 elokuvan BRAVE, joka sijoittui Skotlantiin. VisitScotland haki erillisrahoituksen markkinointi kampanjan tekemiseksi elokuvan ilmestymisen aikana. Kampanja hyödynsi elokuvan myötä noussutta tietoisuutta Skotlannista matkailun edistämiseksi. Kansallisen matkailun näkökulmasta paikallistapahtumat ovat tärkeä osa kotimaisten matkailijoiden innostamiseksi. Siksi VisitScotland on mukana markkinoimassa pieniäkin tapahtumia. VistScotland:n erikoisimmat toiminnot syrjäseutujen matkailun edistämisessä ovat esimerkiksi lentokentän hankinta ja ylläpidon varmistaminen. Omakustannuslounaan jälkeen lähdimme ajamaan Highland:lle. Matkalla pysähdyimme Perthshire Visitos Centre:ssä, jossa sai ostaa matkamuistoja kahvikakkujen ohella. Saavuimme Glenmore Lodge:in juuri ennen iltapalaa. Lähes 20 tuntia kestäneen matkan jälkeen oli mukava levätä. Juuri päästyämme unten maailmaan palohälytys pakotti meidät tähtitaivaan alle. Onneksi varttitunnin ihmettelyn jälkeen pääsimme taas untuvapeittojen sekaan.

3 Kuva 1: Lee McRonald esitteli Visit Scotland laatujärjestelmää, joka on kansainvälistymässä. (kuva B.P.) >>> <<< Nigel Wiliams Head of Training, Glenmore Lodge National Outdoor Training Centre Glenmore Lodge on Iso Britannian ensimmäinen ulkoilun ja luonnososakäynnin opetuslaitos, perustettiin Paikalla on ympärivuotinen koulutusohjelma eri lajien ja niiden eri tasojen parissa. Laitoksessa työskentelee 7 täysaikaista ja 80 tuntiopettajaa. Keskuksessa on vuodessa noin 600 kurssia, 3000 osallistujaa, yöpymistä ja 2,5 milj. GBP liikevaihto. Majoitustilat ovat pääosin kurssien osallistujien käytössä, vain ylimääräisiä majoituskapasiteetteja annetaan ulkopuolisille matkustajille. Nigelin kertomuksen mukaan majoitus on enemmän rasite kuin mahdollisuus, mutta se on osa koulutusohjelmaa. Alueen kävijöiden aktiviteettimatkailussa maastopyöräily on vahvimmin nouseva laji. Aiemmin 20 pyöräilijää/80 vaeltajaa, nykyään suhde on 80/20. Maastopyöräily hiihtolatuja pitkin on suosittu ajanviete. Pyörävuokraamoissa on tarvittaessa saatavilla maastopyörään liitettävä perävaunuja lapsille. Destination Management toiminta varmisti, että alueen kaikki yritykset ja yrittäjät lähtivät laatutoiminnan kehittämisen tielle. He tuntevat toisensa henkilökohtaisesti, tietävät toistensa vahvuudet ja heikkoudet, sekä jakavat asiakaskantaa keskenään.

4 Vierailijoiden määrän varmistaa kansallispuiston houkutteleva ainutlaatuinen ympäristö. Kuva 2: Edustusjoukkueemme Helena, Markus, Veronika, Sinikka, Ahti, Arto (kuva B.P.) >>>>>>>>>> Keith Taylor Loch Morlich Watersports (Visit Scotland *** aktiviteetti tarjoaja) Yrityksellä on purjeveneitä, kanootteja, kajakkeja, surffilautoja ja soutuveneitä noin 100:lle. Yrittäjänä toimiva Keith sanoi olevansa paikalla tekemässä rahaa eikä kouluttamassa, vaikka toivoikin, että voisi tarjota asiakkailleen parempaa välineistöä ja palvelua. Suuri osa asiakkaista haluaa vain nauttia ulkoilusta. Asiakaspalvelu on 3-5 min/asiakas ja erillisenä voi ostaa oppitunteja henkilökunnalta. Opetus on tarkasti aikataulutettu ja selkeästi hinnoiteltu. Tuotteet on tehty helposti ostettavaksi ja asiakkaalle selkeäksi. Huippusesongin aikana on kuusi henkilöä työssä, kolme vesillä, kolme asiakaspalvelussa. Yrityksessä vierailee noin asiakasta/vuosi, ja sillä on GBP liikevaihto. Keith kertoi, että alueen yrityksillä on ollut kuusi vuotta yhteismarkkinointia ja nyt vasta alkaa näkyä sen vaikutus. Listalta löytyy kaikki yritykset, jotka ovat maksuperusteisesti järjestyksessä (Katso alempana Loch Insh, joka ei ole mukana yhteismarkkinoinnissa)

5 Keith on rakentanut hyvää tarinaa ruoan saannin neljästä eri muodosta. Ruokaa voi metsästää tai houkutella ansaan, kasvattaa maatilalla, varastaa ja ostaa. Yrityksen vieressä kulkee ainoa kansallispuistoon vievä tie. Järvellä liikkuvat värikkäät veneet ja alueen muihin asiakaspalvelupaikkoihin laajalti levitetyt mainokset ovat Loch Morlich Watersports:n syöttejä ja ansoja, johon asiakkaat jäävät koukkuun. Parhaana markkinointituotteena hän pitää ilmaista postikorttia yrityksestä yhteystietoineen. Melontavajan harjaan on asennettu nettikamera. Kuva 3: Loch Morlich Watersports Palvelukeskus, kalusto ja niiden luovutuskunto asiakkaille. (kuvat M.S., B.P., B.P.) >>>>>><<<< Philippa Grant Rothiemurchus Estate Mobile: Rothiemurchus Estate on Grant Clanin kotitila jo 17. sukupolvesta. Alueella on useita kyliä, maataloustoimintaa, matkailukäytössä olevaa ja suojeltua luonnontilaa. Omistajat vastustivat pitkään ulkopuolisten matkailijoiden yksityisen maan käyttöä, mutta kansallispuiston perustamisen yhteydessä vaihtoivat mielipidettään kestävän matkailun edistämiseksi. Kysyntä oli niin suuri, että on parempi näin. Puistonvartija Ray Sefton esitteli alueen meille pienellä ajokiertueella. Erään kukkulan päällä hän osoitti, että rajat kulkevat tuon vuoren huipulta alas, laaksossa juoksevan joen rantaa pitkin. Maatila on siis yksityisalue, johon on osittainen vapaa pääsy. Merkityt reitit ovat vapaasti matkailijoiden käytössä. Muilla luontoalueilla saa vierailla vastuullisen luontomatkailun periaatteiden mukaisesti. Kävimme myös Loch an Eilein rannalla, joka on äänestetty Britannian suosituimmaksi piknik-paikaksi. Lähellä luontopolkua metsästä raivatun muutaman sadan neliömetrisen parkkipaikan 1 GBP parkkimaksu tuottaa vuosittain GBP tulon maatilalle. Pysäköintipaikan vartijan pienikioski tuottaa myös huomattavan lisän.

6 Kuva 4: Ray Sefton esitteli Rothieurchusin tilaa. Taustalla Loch an Eilein. (kuva B.P.) Maatilan matkailutoimintaa esitteli meille Philippa Grant, joka kertoi matkailutoiminnan periaatteen: kieltomerkkien sijaan toivotetaan asiakkaat tervetulleiksi ja annetaan niille riittävästi tekemistä koko oleskelun ajaksi. Näin heille ei tule mieleen käydä kielletyillä alueilla. Toimintojen kuvauksessa he välttävät adventure, extreme, excitement sanoja, ja käyttävät mieluummin nature, enjoyment, technique and safety. Ohjelmista suurin osa on kestoltaan 1-3 tuntia. Alku- ja loppupisteet ovat yleensä autolla helposti saavutettavissa. Eniten kysyntää on 40 min kestävällä poniratsastusreitillä. Maatilalla on 12 alihankkijaa ja 52 aktiviteettia tarjoavaa yritystä. Heillä on yhteinen markkinointi ja toiminta, jossa markkinointikustannukset on tilan puolesta hoidettu ja jaetaan niin asiakkaita kuin tilejä. Alihankkijat kuitenkin saavat tehdä omaa markkinointia ja tuoda sitä kautta tulleita asiakkaita mukaan maatilan retkille. Asiakas ei tiedä onko maatilan vai mikro-yrityksen asiakkaana. Vaikka turvallisuus on kaiken edellä, tärkeintä on varmistaa asiakkaan ainutlaatuinen kokemus, näin saadaan sana kiertämään ja varmistetaan asiakkaan paluu myöhemmin. Jokainen asiakas on yhtä arvokas riippumatta taustastaan; from prisoners to baroness. Yksinkertaisia, kokonaisia paketteja tarjotaan, jotta asiakkaalle ei jäisi kysyttävää ostotilanteessa. Kaupunkilainen ja ensikertalainen ei halua muuta kuin turvallisen kokemuksen. Kokenut tai haasteita etsivä etsii kuitenkin sopivaa ohjelmaa itselleen. Itse kehitetty online sähköinen varaus- ja myyntikanava on ollut käytössä yli 10 vuotta. Järjestelmän hyvänä ominaisuutena on, että se näyttää kuluttajalle vain yhden ohjelma-ajan. Kun tähän ryhmän on tullut minimi määrä osallistujia, tulee seuraava ohjelma-aika näkyville varauskalenteriin. Alennuksia ei paljon ole, mieluummin annetaan jotain ekstrapalvelua tai pientä muistoesinettä. Asiakkaille on ilmainen ja anonyyminen palautemahdollisuus niin paperi kuin sähköisen kanavan kautta. Laskun ja varausvahvistuksen tulosteen toisella puolella on tilan kartta, jossa on merkittynä tärkeimmät paikat, kuten WC:t, parkkipaikat, aktiviteettien lähtöpaikat, kahvilat jne.

7 "We never say NO, we say HOW Kertoi Philippa. Kuva 5: Philippa Grant esittää Rothiemurchus maatilan laajaa aktiviteettitarjontaa (kuvat M.S., B.P.) >>>> <<<<< Jim Davis Ace Adventure (Visit Scotland **** aktiviteettitarjoaja) Seitsemän vuotta sitten perustettu aktiviteettimatkailuyrityksellä on selkeä kehityssuunnitelma. Omistajan aikaisemmasta työurasta on saatu resurssit viedä suunnitelmat läpi. Omistaja osti huonokuntoisen maatilan, jota on nyt muokkaamassa yrityksen keskukseksi. Ajan myötä tulee remontti ja lisätään aktiviteettimatkailun infrastruktuuria, kuten esimerkiksi majoitusta ja rakennetaan lämmin pukuhuone, köysirata, välinehuolto. Nyt vielä vain kylmä toimisto, varasto, pukutilat ja bajamaja ovat asiakkaiden palveluksessa. Alkeellisista olosuhteista huolimatta henkilökunta teki matkan tosi mukavaksi. Alkuvalmistelut, opastus, matkan läpivienti ja loppuseuranta tekivät retken mieluisaksi kokemukseksi. Heti paluumatkalla matkan kuvia sai katsoa ja linkittää omille SOME sivuille. Samana iltana tuli sähköpostiin kiitosviesti käynnistä. Tulevaisuudensuunnitelmina Jimillä oli ohjelmien monipuolistaminen ja aktiviteettien tarjoaminen myös kuivalla maalla.

8 Kuva 6: Ennen lähtöä varusteiden keruu (kuva B.P.) >>>>>>>>>>>>>>> Abernethy, Nethylbridge Katrina Statham, Asiakaspalvelun johtaja Andrew Marrian, Toimitusjohtaja, Abernethy on kristillinen opisto, joka ylläpitää lasten ja nuorten ulkoaktiviteettileirejä, perhelomia ja koulutusohjelmia. Henkilökunta Nethylbridgessa on 17 opettajaa ja nuoriso-ohjaajaa. Tilalla on vuosittain noin yöpymistä. Toiminta pyörii viikko-ohjelma -periaatteella ympäri vuoden. Siinä on sesongista riippuen eri aktiviteettia. Tila on 25 hehtaaria, jossa on yhteensä 83 eritasoista majoituspaikkaa. Paikka on tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa ympäri Britanniaa. Ryhmistä suurin osa onkin koululuokkia, jotka osallistuvat 3-5 päivän pituisiin ulkoiluleireille. Viikonloppuisin asiakkaana ovat hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka pitävät omia tapahtumia. Koulujen loma-aikana lauantai-lauantai rytmillä on viikkoleiri toimintaa, jonne vanhemmat ovat myös tervetulleita ja ohjelmissa huomioidaan myös heidän tarpeita. Asiakkaista 95% tulee paikkaan toistuvasti.

9 Kuva 7: Abernethy keskittyy nuorten liikuttamiseen ((kuvat M.S., B.P.)) >>>> <<<<< Alvie Stables (Visit Scotland ** aktiviteettitarjoaja) Ingrid Grant ( ) Yrittäjä on vuokralaisena suuren maatilan alueella. Tienvarren talleissa on 13 hevosta. Ympäristö näytti hieman rapistuneelta, vaikka hevoset ja niiden varusteet olikin hyvin hoidettuja. Alkuvalmisteluihin meni jonkun verran aikaa, kun asiakkaat eivät osallistuneet valmisteluihin vaan odottavat kun hevosia tuli yksi kerrallaan tallista. Eläimet olivat leppoisia ja ehkä liiankin tottelevia. Ne lähtivät johtohevosen perään kuin junan vaunut, muodostamalla heti jonon. Itse ratsulenkki oli mukava metsäpolkuja ja soratietä jota rauhallisesti mentiin läpi. Hevosten omistaja käveli koko matkan ja tarvittaessa siirtyi ratsastajan viereen pitämään seuraa tai korjaamaan jotain hevosessa. Kuva 8: Ennen ja jälkeen ratsuretkiä. Mitähän mahtaa ajatella? (kuvat M.S., B.P.) >>>>>>>>>> Lochinsch Watersport Centre (Visit Scotlant **** aktiviteettitarjoaja)

10 Clive Freshwater Clive on henkilö, jota koko Skotlannin vesistömatkailu voi kiittää siitä, että tänäpäivänä vesialueet ovat vapaasti kaikkien luonnossa liikkuvien käytössä (Iso Britannian sisällä on neljä eri maata, omilla juridisilla järjestelmillään). Kun Clive aloitti noin 40 vuotta sitten koskenlaskuyrittäjänä, hänet haastettiin oikeuteen yksityistilan rikkomisesta. Sattumalta, museossa nähdyn esineen ja siihen liittyvän 250 vuotta vanha ennakkotapauksen avulla hän voitti kuitenkin oikeudenkäynnin ja asetettiin laki, että vesiteitä saa vapaasti käyttää, eikä sitä kukaan voi estää sanallisesti, teollisesti tai rakentamalla esteitä. Järvirantatontin, jossa vesiurheilukeskus on nyt, hän sai ostettua pitkälle kehittyvän toiminnan ja yhteiskunnallisen verkostoitumisen avulla ja sai sinne rakennusoikeudet. Nykyään hänellä on 85 majoituspaikkaa, 200 hengen ravintola ja juhlatilat sekä vesiaktiviteettivälineistö noin 150 henkilölle ja henkilökunta sekä yksi vesibussi luonnonkatseluun. Tulevaisuuden suunnitelmissa vesiurheilukeskus on siirtymässä pois vesiltä. Yritys on hankkinut 40 maastopyörää. Jatkossa kulttuuri- ja lyhytkestoinen massatoiminta saa enemmän painopistettä. Kuva 9: Vesiurheilukeskuksen lähellä on myös maastoaktiviteetit. (kuva B.P.) >>>>>> <<<<<

11 Wildeness Scotland (Visit Scotland ***** aktiviteettitarjoaja) Carl Thurlow Yritys on harvoja 5 tähden aktiviteettien tarjoajia, jolla on 15 täysaikaista ohjaajaa huippusesongissa jopa 60 sivutoimista ohjaajaa. Suurin osa toiminnasta on useamman päivän patikointi- ja pyöräretkiä, joissa käytetään 2-3 maaseudun B&B ja maatilamajoituksia yöpymispaikkoina, joista käsin tehdään päiväretkiä. Parituntiselle patikointiretkillemme tuli kaksi ohjaajaa, jotka koko ajan pitivät seuraa huomioon ottaen jokaisen osallistujan. Kuva 10: Pohjaan myötä kirkasti läpinäkyvä lampi ((kuvat B.P., M.S.)) >>>>>>>>> Scott Mountain Holidays (Visit Scotland **** hostelli, gold award of green tourism) Andy and Rebecca Field Pikkukylän omakotitalossa on 16 majoituspaikka, jota tarjotaan pääosin aktiviteettien asiakkaille. Eli Scott Mountain Holidays ei myy erikseen majoitusta, vaan majapaikka pidetään opastettujen aktiviteettien lähtö- ja paluupaikkana. Perheyrityksessä Rebeccalla on majoituspaikan ja ruokailun hoito, Andy on maastossa asiakkaiden kanssa. Toiminnassa on mukana myös Rebeccan äiti missä milloinkin apuna. Omatoimiaktiviteeteille on aamu- ja iltakonsultaatio. Ruokatarjonnassa he suosivat lähiruokaa (farm to plate). Vahvuutenaan he pitävät, että yrityskonsepti on helppo pakata ja viedä mukaan johonkin toiselle paikalle vaikka vuokramökkiin. Asiakkaista 60% on toistuva asiakas, näin ollen ohjelmia ja reittejä päivitetään jatkuvasti.

12 Scott Mountain Holidays on mukana Craingorn Business Partnership verkostossa, jota yritys pitää hinnakkaana, mutta kannattavana. Lounaan jälkeisen keskustelun aikana Andy kertoi pitävänsä huolta lehdistöstä ja radiosta kutsumalla edustajia aika ajoin osallistumaan ohjelmiin. Juttuvinkki tai radioohjelma on paljon tehokkaampaa mainontaa kuin ostettu mainos. Hän myös muistuttaa, että vaikka luonnonilmiöitä tai eläimiä ei voi taata asiakkaille, retki voi olla kuitenkin täydellinen. It is not the certainty of seeing northern light or bear, but the hunt for it and the perception that there is a chance to see it. Kuva 11: Scott Mountain Holidays:n kotimajoitus (kuva B.P.) >>>>>>>>>>> Bo mains Farmhouse (Visit Scotland **** B&B) Edinburghin lähellä Linlithgow :ssa sijaitsevan toimivan maatilan päätoiminta on kaalin tuotanto ja kilparatsastustallin pyörittäminen. Perheen kahdessa suurehkossa talossa on kuusi huonetta matkailukäytössä.. Suvun kolme sukupolvea osallistuu toimintaan. Ympäristö on melko ylellinen, vaikkei voittanut meidän makua. Makuuhuoneet olivat tilavia ja hyvin varustettuja.

13 Kuva 12: Bo'mains huoneet ovat isoja (kuva B.P.) Aamiaistarjoilu oli kauniisti varustetussa ruokasalissa pöytiin tarjoiltuna. Päätalo, mihin ehdimme tutustua, on täynnä antiikkia ja kristallia. Pienestä vierasmäärästä riippumatta aamiaisruokavalikoima oli laaja ja runsas. Kuva 13 Ruhtinaallinen aamiainen (kuva M.S.)

14 >>>> Läksiäisillanvietto vietettiin the Hawes Inn ravintolassa, jonka ruokasalissa legendan mukaan kirjoitti pitkään Robert Louis Stevenson. Saapuessamme ravintolan savupiipussa oli nokipalo, jota paikalliset palomiehet olivat jo sammuttamassa. Matkamme oli näin tulipalon ympäröimä. Ruoka oli maukasta ja iltaseura hyvää. Ehdimme keskustella keskenämme matkan kokemuksista ja myös oppaamme kanssa mahdollisesta tulevaisuuden yhteistyöstä. Kuva 14: the Hawes Inn. Taustalla palomiehet piipussa (kuva B.P.) Kuvat Markus Sirkka (M.S.) ja Béla Pavelka (B.P.)

Outdoors Finland Keski-Suomi Opintomatka, 8.-9.5.2013 Oulunjärven Jättiläiset, Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys, Suomen Keskipiste

Outdoors Finland Keski-Suomi Opintomatka, 8.-9.5.2013 Oulunjärven Jättiläiset, Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys, Suomen Keskipiste Outdoors Finland Keski-Suomi Opintomatka, 8.-9.5.2013 Oulunjärven Jättiläiset, Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys, Suomen Keskipiste 08.05.2013 Matkamme tarkoitus oli käydä tutustumassa muiden matkailualueiden

Lisätiedot

PYÖRÄMATKAPAKETTI PÄIJÄT- HÄMEESEEN

PYÖRÄMATKAPAKETTI PÄIJÄT- HÄMEESEEN PYÖRÄMATKAPAKETTI PÄIJÄT- HÄMEESEEN Outdoors Finland Etelä hanke LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma Elämysmatkailu Opinnäytetyö Syksy 2011 Maili Lydecken Lahden ammattikorkeakoulu Matkailun

Lisätiedot

PIETARIN JA MOSKOVAN ALUEELLA TOIMIVIEN PYÖRÄMAT- KAILUYRITYSTEN TARJOAMAT PYÖRÄMATKAT

PIETARIN JA MOSKOVAN ALUEELLA TOIMIVIEN PYÖRÄMAT- KAILUYRITYSTEN TARJOAMAT PYÖRÄMATKAT 1 KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma Ekaterina Khlebova PIETARIN JA MOSKOVAN ALUEELLA TOIMIVIEN PYÖRÄMAT- KAILUYRITYSTEN TARJOAMAT PYÖRÄMATKAT Opinnäytetyö Marraskuu 2013 2 OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

VIINIMATKAPAKETIN SUUNNITTELU Matka Loiren laaksoon

VIINIMATKAPAKETIN SUUNNITTELU Matka Loiren laaksoon VIINIMATKAPAKETIN SUUNNITTELU Matka Loiren laaksoon Jenni Virtanen Opinnäytetyö Huhtikuu 2005 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala

Lisätiedot

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE Suvi Laine Opinnäytetyö Toukokuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala 7.5.2004

Lisätiedot

Suunnitteluopas OutdoorsFinland.fi VisitFinland.com

Suunnitteluopas OutdoorsFinland.fi VisitFinland.com Suunnitteluopas OutdoorsFinland.fi VisitFinland.com Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Eurooppa investoi maaseutualueisiin. 1 Lukijalle Pyörämatkailua edistävät tahot Visit Finland, www.visitfinland.com

Lisätiedot

ERITYISRYHMIEN MAASEUTUMATKAILU ETELÄ-SAVOSSA

ERITYISRYHMIEN MAASEUTUMATKAILU ETELÄ-SAVOSSA Susanna Liukkonen ERITYISRYHMIEN MAASEUTUMATKAILU ETELÄ-SAVOSSA Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 16.11.2005 Tekijä(t) Susanna Liukkonen Nimeke

Lisätiedot

Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti TALVI 2012. Yritystoiminta. Rahoitusta vielä käytettävissä. Yhteistyö kannattaa

Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti TALVI 2012. Yritystoiminta. Rahoitusta vielä käytettävissä. Yhteistyö kannattaa Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti TALVI 2012 Teemana Yritystoiminta Rahoitusta vielä käytettävissä Yhteistyö kannattaa Pääkirjoitus yhteistyössä on voimaa Sisältö Pääkirjoitus: Yhteistyössä on voimaa...

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

HOTELLIEN VARAUSJÄRJESTELMÄT

HOTELLIEN VARAUSJÄRJESTELMÄT HOTELLIEN VARAUSJÄRJESTELMÄT case Room Today Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Forssan yksikkö, työn hyväksymispäivä Saara Marjaniemi OPINNÄYTETYÖ Matkailun koulutusohjelma Forssa

Lisätiedot

Matkainfoa Internetistä: Ulkomaalaisten matkailijoiden tiedonhankinta. Iina Jussila, Pinja Raivonen

Matkainfoa Internetistä: Ulkomaalaisten matkailijoiden tiedonhankinta. Iina Jussila, Pinja Raivonen Matkainfoa Internetistä: Ulkomaalaisten matkailijoiden tiedonhankinta Helsingistä Iina Jussila, Pinja Raivonen Opinnäytetyö Matkailun liikkeenjohto 2012 Tiivistelmä Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma

Lisätiedot

PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS

PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS Elina Maarit Alho PERHEMATKAN TUOTEKEHITYS SATUMAINEN MATKA SAKSAAN Liiketalous ja matkailu 2011 2 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Elina Maarit Alho Opinnäytetyön

Lisätiedot

Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED

Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED 1/15 Outi Raatikainen, Innovative Village esiselvityshanke Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED Matkan järjesti useamman

Lisätiedot

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA!

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA! Kesä 2014 1 Kesätervehdys! Edellisen kesäypäjäläisen ilmestymisestä onkin jo ehtinyt kulua puoli vuosikymmentä, jonka aikana suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ovat koetelleet suuret muutokset. Julkinen

Lisätiedot

MAASEUTU. Matka lu. Syksy 2007. Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti

MAASEUTU. Matka lu. Syksy 2007. Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti Matkailun teemaryhmän tiedotuslehti Maaseutu Matkailu -lehti 12. vuosikerta Sisältö Julkaisija Matkailun teemaryhmä Päätoimittaja Nina Vesterinen Matkailun teemaryhmä c/o MEK, PL 625 00101 Helsinki puh.

Lisätiedot

PYÖRÄILYMATKAILUSIVUSTON TARJONTA KOTIMAISELLE KÄYTTÄJÄLLE

PYÖRÄILYMATKAILUSIVUSTON TARJONTA KOTIMAISELLE KÄYTTÄJÄLLE PYÖRÄILYMATKAILUSIVUSTON TARJONTA KOTIMAISELLE KÄYTTÄJÄLLE Outdoors Finland Etelä-hanke LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun ala Matkailun koulutusohjelma Elämysmatkailu Opinnäytetyö Syksy 2012 Peter Moisio

Lisätiedot

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009 Maaseutuverkosto järjesti maaseudun kehittämisohjelman ympäristöteemaan liittyvän opintomatkan Skotlantiin yhteistyössä Viron ja Skotlannin maaseutuverkostojen kanssa. Opintomatkalla tutustuttiin Skotlannin

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010. Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010. Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 2 (20) SISÄLLYSLUETTELO 1. ISO-BRITANNIA 3 1.1. Wildlife

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Kylämatkailun koordinaatiohankkeen opintomatka Irlannin Ballyhouran alueelle 20. 24.4.2010 -> 21-25.9.2010. Koonnut Susanna Kulmala

MATKARAPORTTI. Kylämatkailun koordinaatiohankkeen opintomatka Irlannin Ballyhouran alueelle 20. 24.4.2010 -> 21-25.9.2010. Koonnut Susanna Kulmala 1 MATKARAPORTTI Kylämatkailun koordinaatiohankkeen opintomatka Irlannin Ballyhouran alueelle 20. 24.4.2010 -> 21-25.9.2010 Koonnut Susanna Kulmala 2 SISÄLLYS: 1. JOHDANTO 3 2. MATKAKOHTEEN VALINTA 4 3.

Lisätiedot

Markkinointitapahtuma Case: IVT Center

Markkinointitapahtuma Case: IVT Center Markkinointitapahtuma Case: IVT Center Joensuu, Inka 2010 Laurea Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Hyvinkää Markkinointitapahtuma Case: IVT Center Riihimäki Inka Joensuu Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma Sirpa Liimatainen MÖHKÖN KYLÄMATKAILUN ASIAKASSELVITYS Opinnäytetyö Maaliskuu 2010 OPINNÄYTETYÖ Maaliskuu 2010 Matkailun koulutusohjelma Länsikatu

Lisätiedot

SELVITYS ELOKUVAMATKAILUN KANSAINVÄLISISTÄ MENESTYSTARINOISTA JA NIIDEN KRIITTISISTÄ TEKIJÖISTÄ

SELVITYS ELOKUVAMATKAILUN KANSAINVÄLISISTÄ MENESTYSTARINOISTA JA NIIDEN KRIITTISISTÄ TEKIJÖISTÄ SELVITYS ELOKUVAMATKAILUN KANSAINVÄLISISTÄ MENESTYSTARINOISTA JA NIIDEN KRIITTISISTÄ TEKIJÖISTÄ Annu Suvanto LänsiSuomen elokuvakomissio West Finland Film Commission www.wffc.fi SISÄLLYS 1. JOHDANTO 1.1

Lisätiedot

Kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat

Kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat Kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat Lahdessa Tarpeet, toiveet ja odotukset LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Kevät 2015 Suvi Mannonen Lahden

Lisätiedot

Lentomatkustamisen hankinnan haasteet

Lentomatkustamisen hankinnan haasteet CWT Finlandin asiakaslehti 2/2015 Lentomatkustamisen hankinnan haasteet Suomen ja muun maailman liikematkustuksen trendit 2015 Nokian Renkaat ja CWT hyvässä matkayhteistyössä jo yli 20 vuotta TAMKin matkapalvelutiimin

Lisätiedot

Etelä-Suomen retkeily- ja vaellusreittien informaatiotarjonnan kartoittaminen Internetissä

Etelä-Suomen retkeily- ja vaellusreittien informaatiotarjonnan kartoittaminen Internetissä Etelä-Suomen retkeily- ja vaellusreittien informaatiotarjonnan kartoittaminen Internetissä Sollo, Miia Vapaavuori, Jenna 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Etelä - Suomen

Lisätiedot

MITÄ LENNON AIKANA TAPAHTUU HELSINKI MAALTA JA MERELTÄ. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 3 2010 MAKUJA. suomalaisesta metsästä

MITÄ LENNON AIKANA TAPAHTUU HELSINKI MAALTA JA MERELTÄ. matkailu. silmä. MEKin asiakaslehti 3 2010 MAKUJA. suomalaisesta metsästä HELSINKI MAALTA JA MERELTÄ MITÄ LENNON AIKANA TAPAHTUU matkailu MEKin asiakaslehti 3 2010 silmä MAKUJA suomalaisesta metsästä matkailu silmä Sisältö Pääkirjoitus: Hyvä palvelukokemus...3 Silmäiltyä...4

Lisätiedot

LAATU MATKAILU. Taipaleen tilan pääraaka-aineet ovat sataprosenttisesti suomalaisia. 13

LAATU MATKAILU. Taipaleen tilan pääraaka-aineet ovat sataprosenttisesti suomalaisia. 13 & LAATU 2011 MATKAILU KESKI-SUOMEN MATKAILUN TEEMALEHTI MAAKUNTIEN PARHAAT Taipaleen tilan pääraaka-aineet ovat sataprosenttisesti suomalaisia. 13 MATKAILUN MARKKINOINTI Venäläiset matkailijat menevät

Lisätiedot

MAASEUTUMATKAILU TEEMU SEPPÄLÄ 26.8.2009

MAASEUTUMATKAILU TEEMU SEPPÄLÄ 26.8.2009 MAASEUTUMATKAILU TEEMU SEPPÄLÄ 26.8.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 3 2. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 4 2.1 Matkustelun yleistyminen 4 2.2 Globaali 4 2.3 Suomi 4 3. SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA TIIVISTETTYNÄ 4 3.1

Lisätiedot

Melontamatkailun tuotteistaminen Case Tainionvirta. Kaisu Virtanen

Melontamatkailun tuotteistaminen Case Tainionvirta. Kaisu Virtanen Melontamatkailun tuotteistaminen Case Tainionvirta Kaisu Virtanen Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma 2012 Tiivistelmä Koulutusohjelma Matkailun koulutusohjelma Tekijä Kaisu Virtanen Opinnäytetyön nimi

Lisätiedot

HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA

HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA HEVOSALAN TIETOPAKETIT 4/8 - koulutuspäivien luentomateriaali 2004-2005 HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA Asiakkaiden tarpeiden selvittäminen Hevosyrityksen markkinointi Markkinoinnin kilpailukeinot

Lisätiedot