H.A.M ei käytä sijoituspalveluiden tarjoamisessa sidonnaisasiamiehiä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "H.A.M ei käytä sijoituspalveluiden tarjoamisessa sidonnaisasiamiehiä."

Transkriptio

1 SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA, RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA NIIHIN LIITTYVISTÄ TYYPILLISISTÄ RISKEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja sen nojalla annettujen viranomaissääntelyn mukaiset tiedot Head Asset Management Oy:stä sen tarjoamista sijoitus- ja oheispalvelusta sekä niiden tarjoamisessa noudatettavista menettelytavoista. Tarkemmat palvelu- ja tuotekohtaiset tiedot sekä mahdolliset sopimusehdot annetaan tarvittaessa ennen palvelun tai rahoitusvälineen tarjoamista. Lisäsi tässä tiedotteessa annetaan kuluttajalle kuluttajasuojalain mukaiset ennakkotiedot rahoituspalveluiden etämyynnistä. Tiedot, mukaan lukien etämyynnin ennakkotiedot, annetaan Suomen lainsäädännön mukaisina. Head Asset Management Oy päivittää näitä tietoja tarvittaessa. Päivitykset ovat saatavilla osoitteesta TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN VALVOJASTA Head Asset Management Oy (jäljempänä H.A.M ) on suomalainen sijoituspalveluyhtiö, jolle Finanssivalvonta on myöntänyt sijoituspalvelulain mukaisen toimiluvan tarjota omaisuudenhoitoa ja rahoitusvälineitä koskevien toimeksiantojen vastaanottamista ja välittämistä, sijoituspalveluihin liittyvää valuuttapalvelua sekä tuottaa ja levittää sijoitustutkimuksia ja rahoitusanalyysejä. H.A.M ei käytä sijoituspalveluiden tarjoamisessa sidonnaisasiamiehiä. H.A.M on rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin Y- tunnuksella Yhtiön kotipaikka on Helsinki. Yhtiön toimipiste ja muut yhteystiedot: Head Asset Management Oy Eteläesplanadi 24 A HELSINKI Puhelin Telefax Sähköposti: etunimi.sukunimi@headteam.com H.A.M:n toimintaa valvoo Finanssivalvonta. Finanssivalvonnan osoite on Snellmaninkatu 6, PL 103, Helsinki ja puh , YHTEYDENPIDOSSA KÄYTETTÄVÄT TAVAT Asiakas voi asioida H.A.M:n toimipisteessä henkilökohtaisesti sekä kirjeitse, puhelimitse tai sähköpostitse. Asiakaspalvelua tarjotaan suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Asiakasraportoinnista sovitaan tarkemmin palvelukohtaisessa sopimuksessa. Etämyynnin ennakkotiedot ja sopimukset on saatavissa suomenkielisinä. 1(21)

2 Asiakas voi antaa rahoitusvälineitä koskevia toimeksiantoja sähköpostilla, kirjeitse, faksilla, puhelimitse sekä henkilökohtaisessa tapaamisessa. H.A.M:llä on oikeus tallentaa asiakkaan kanssa käytävät puhelinkeskustelut ja käyttää tallenteita toimeksiantojen todentamiseen, asiakaspalvelunsa kehittämiseen, riskienhallinnallisiin tarkoituksiin sekä todisteina mahdollisten riitaisuuksien ratkaisemisessa. Finanssivalvonnalla on oikeus saada pyynnöstä kopiot tallenteista. H.A.M:llä on oikeus lähettää sijoitus- ja oheispalveluun liittyvää kirjallista tietoa asiakkaalle kirjeitse, faksilla ja sähköpostilla ja muulla asiakkaan kanssa erikseen sovitulla tavalla. Asiakas on tietoinen, että faksin ja sähköpostin käyttämiseen viestintävälineenä liittyy erityisiä riskejä muun muassa sen vuoksi, että viesti ei mahdollisesti saavu perille, viesti saattaa joutua ulkopuolisen tietoon tai ulkopuolinen saattaa muunnella viestin sisältöä. H.A.M:llä on oikeus luottaa faksin tai sähköpostin välityksellä saamansa palvelua koskevan viestin aitouteen ja oikeellisuuteen. ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT H.A.M voi välittää Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahaston toimeksiantoja etämyynnillä. Etämyynnillä tarkoitetaan rahoituspalvelun tarjoamista kuluttajalle etätarjontamenetelmän avulla siten, että sopimuksen tekemiseen ja sitä edeltävään markkinointiin käytetään puhelinta, postia tai muuta välinettä ilman, että kuluttaja-asiakas henkilökohtaisesti tapaa H.A.M:n edustajaa. Etämyynnistä ei ole kyse silloin, kun sopimus satunnaisesti tehdään asiakasta tapaamatta. Sopimusmuutosten tekeminen H.A.M:n edustajaa tapaamatta eivät myöskään ole rahoituspalveluiden etämyyntiä. Tuotekohtaiset ennakkotiedot annetaan tuotekohtaisissa ehdoissa, kuten sijoitusrahaston osalta sijoitusrahaston avaintietoesitteessä ja rahastoesitteessä. Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahaston avaintietoesite, säännöt ja rahastoesite on saatavissa H.A.M:n Internet-sivulta sekä Elite Rahastohallinto Oy:n Internetsivulta Kuluttaja-asiakkaalla on etämyynnissä peruuttamisoikeus. Peruuttamisoikeutta ei kuitenkaan ole sellaisen rahoituspalvelun tai siihen liittyvän rahoitusvälineen osalta, joiden arvo vaihtelee rahoitusmarkkinoilla tapahtuvien muutosten perusteella. Näin ollen kuluttaja-asiakkaalla ei ole oikeutta peruttaa esimerkiksi antamaansa sijoitusrahasto-osuuksien merkintä- tai lunastustoimeksiantoa. Peruuttamisoikeutta ei myöskään ole, kun asiointi puhelinpalvelussa liittyy jo olemassa olevaan sopimukseen tai jos sopimus täytetään kokonaisuudessaan kuluttajan nimenomaisesta pyynnöstä ennen peruuttamisajan päättymistä. Peruuttamisoikeutta ei myöskään ole sopimusmuutoksia tehtäessä. Kuluttaja-asiakkaan peruuttamisoikeus on voimassa 14 vuorokautta siitä, kun asiakas on tehnyt uuden rahoitussopimuksen ja on saanut, tai voinut saada haltuunsa, ennakkotiedot sekä sopimusehdot. Mikäli kuluttaja-asiakas haluaa käyttää peruuttamisoikeuttaan, hänen 2(21)

3 tulee ilmoittaa siitä kirjallisesti H.A.M:n asiakaspalveluun. Ilmoituksessa on yksilöitävä peruutettava sopimus. Peruutettuaan sopimuksen asiakas on velvollinen palauttamaan H.A.M:n sopimuksen perusteella H.A.M:ltä saamansa suoritukset viimeistään 30 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä, uhalla, että muutoin peruuttaminen raukeaa. Etäsopimukseen ja etäsopimiseen sovelletaan Suomen lakia. Sopimusta koskevat riitaisuudet ratkaistaan Helsingin käräjäoikeudessa, ellei kuluttaja-asiakas vaadi asian käsittelyä oman kotipaikkansa yleisessä alioikeudessa. Lisätietoja etäsopimukseen ja etäsopimiseen liittyvistä oikeussuojakeinoista on annettu jäljempänä tässä asiakirjassa. TIEDOT H.A.M:N TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA Omaisuudenhoito H.A.M tarjoaa asiakkailleen sijoituspalvelulain mukaista omaisuudenhoitoa. Omaisuudenhoidolla tarkoitetaan rahoitusvälineiden hoitamista asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen nojalla siten, että päätösvalta sijoittamisesta on annettu kokonaan (täyden valtakirjan omaisuudenhoito) omaisuudenhoitajalle. Omaisuudenhoidosta solmitaan aina asiakkaan kanssa kirjallinen sopimus, josta palvelun ehdot sekä palkkiot ja kulut ilmenevät. Toimeksiantojen välitys H.A.M tarjoaa toimeksiantojen välityspalvelua ensisijaisesti pohjoismaisilla säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena olevilla rahoitusvälineillä sekä Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahaston rahasto-osuuksilla, mutta myös muilla yhtiön välitykseen hyväksytyillä rahoitusvälineillä. Välityspalveluista perittävät palkkiot ja kulut ilmenevät palvelua koskevasta hinnastosta. Sijoituspalveluihin liittyvää valuuttapalvelua H.A.M:llä on oikeus tarjota sijoituspalveluun liittyvää valuuttapalvelua. Sijoitustutkimusten ja rahoitusanalyysien tuottaminen H.A.M:llä on oikeus tuottaa ja levittää sijoitustutkimuksia, rahoitusanalyysejä sekä muita vastaavia rahoitusvälineillä käytävään kauppaan liittyviä yleisiä suosituksia. SIJOITUSPALVELUN TARJOAMISESSA NOUDATETTAVAT ASIAKASLUOKITTELUUN, TIEDONANTO- JA SELONOTTOVELVOLLISUUTEEN LIITTYVÄT MENETTELYTAVAT ASIAKASLUOKITTELU Sijoituspalvelulain mukaan H.A.M:n on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta eiammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi asiakkaaksi tai hyväksyttäväksi vastapuoleksi. 3(21)

4 Luokittelu tapahtuu suoraan lain nojalla ja sijoituspalvelulaki sisältää yksityiskohtaiset määräykset luokitteluun vaikuttavista tekijöistä. Asiakkaan luokittelulla on vaikutusta sijoittajansuojan laajuuteen sekä sovellettavaksi tuleviin menettelytapasääntöihin. Ammattimaisella asiakkaalla on velvollisuus ilmoittaa H.A.M:lle muutoksista, jotka voivat vaikuttaa asiakkaan luokitteluun. 1. Hakemus tulla luokitelluksi toisessa asiakasluokassa Asiakkaalla on oikeus hakea H.A.M:in tekemän asiakasluokittelun muuttamista. Luokittelun muuttamista koskeva hakemus on tehtävä kirjallisesti. Luokittelun muuttamisella voi olla vaikutusta asiakkaan saamaan sijoittajansuojaan ja menettelytapasäännösten soveltamiseen. Ammattimaista asiakasta voidaan tämän hakemuksesta kohdella eiammattimaisena asiakkaana tai hyväksyttävänä vastapuolena. Myös ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi luokiteltu asiakas voi hakemuksesta tulla kohdelluksi ammattimaisena asiakkaana. Hyväksyttäväksi vastapuoleksi luokiteltu asiakas voi hakemuksesta tulla kohdelluksi ammattimaisena tai ei-ammattimaisena asiakkaana. H.A.M harkitsee tapauskohtaisesti luokittelun muuttamisen edellytyksiä ja sitä, hyväksyykö se asiakkaan hakemuksen. Ammattimaisella asiakkaalla on velvollisuus pyytää ei-ammattimaisen asiakkaan kohtelua, mikäli asiakas katsoo, ettei sillä ole riittävää kokemusta ja tietämystä arvioida tai hallita palveluun tai liiketoimeen liittyviä riskejä. 2. Asiakasluokittelun vaikutus sijoittajansuojaan Suomen lainsäädännön mukaan ei-ammattimaiset asiakkaat ovat Sijoittajien korvausrahaston suojan piirissä. Rahasto korvaa sijoittajalle aiheutuneet menetykset silloin kun korvausrahastoon kuuluva sijoituspalvelun tarjoaja ei ole suorittanut suojan piiriin kuuluvan sijoittajan selviä ja riidattomia saatavia sopimuksen mukaisesti. Sijoittajien korvausrahasto ei kuitenkaan kata sijoitusrahastotoimintaa. Yhdelle sijoittajalle maksettavan korvauksen määrä on 9/10 sijoittajan yhdeltä sijoituspalveluyritykseltä olevan saatavan suuruudesta, kuitenkin enintään euroa. Rahasto ei korvaa osakekurssin laskusta tai vääristä sijoituspäätöksistä johtuvia tappioita, joten asiakas vastaa edelleen omien sijoituspäätöstensä seurauksista. Ulkomaisen palveluntarjoajan Suomessa sijaitsevan sivuliikkeen ei-ammattimaiset asiakkaat kuuluvat pääsääntöisesti palveluntarjoajan kotivaltion sijoittajan suojan piiriin. Ei-ammattimaisilla asiakkailla on myös oikeus saada sijoituspalvelulain soveltamista koskevat yksittäiset erimielisyydet ratkaisusuosituksia antavan riippumattoman toimielimen ratkaistavaksi. Tällaisena toimielimenä toimii Arvopaperilautakunta. 4(21)

5 3. Asiakasluokittelun vaikutus sovellettaviin menettelytapavaatimuksiin 3.1. Ei-ammattimainen asiakas Ei-ammattimaiselle asiakkaalle on annettava ennen kirjallisen sopimuksen tekemistä sopimuksen ehdot ja riittävät tiedot H.A.M:stä sekä tarjottavasta palvelusta. Myös tiedoissa tapahtuneista olennaisista muutoksista on ilmoitettava. Tiedot on annettava pysyvällä tavalla siten, että asiakas voi tulostaa tai tallentaa ne. Tiedot voidaan antaa myös palveluntarjoajan verkkosivuilla, mikäli asiakas on antanut tähän suostumuksensa. Asianmukaisuuden arvioiminen Tarjotessaan toimeksiantojen välittämistä ei-ammattimaiselle asiakkaalle H.A.M:n on pyydettävä asiakkaalta tiedot tämän kyseistä rahoitusvälinettä tai sijoituspalvelua koskevasta sijoituskokemuksesta ja -tietämyksestä voidakseen arvioida, onko rahoitusväline tai palvelu asiakkaan kannalta asianmukainen. H.A.M:llä on oikeus luottaa asiakkaan antamiin tietoihin. Mikäli H.A.M katsoo, ettei rahoitusväline tai palvelu ole asiakkaan kannalta asianmukainen, on H.A.M:n ilmoitettava tästä asiakkaalle. H.A.M:n on myös kerrottava asiakkaalle, mikäli se ei voi arvioida rahoitusvälineen tai palvelun asianmukaisuutta asiakkaalle siitä syystä, että asiakas ei ole antanut kaikkia arvioinnin perusteeksi tarvittavia tietoja. Soveltuvuuden arvioiminen Tarjotessaan omaisuudenhoitoa ei-ammattimaiselle asiakkaalle H.A.M:n on hankittava ennen sijoituspalvelun tarjoamista riittävät tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta, asiakkaan tai tämän edustajan kyseistä sijoituspalvelua tai rahoitusvälinettä koskevasta sijoituskokemuksesta ja -tietämyksestä sekä asiakkaan sijoitustavoitteista, jotta se voi suositella asiakkaalle soveltuvia rahoitusvälineitä tai palveluita. H.A.M:llä on oikeus luottaa asiakkaan antamiin tietoihin. Soveltuvuusarvioinnin tarkoituksena on antaa H.A.M:ille mahdollisuus toimia asiakkaan etujen mukaisesti. Tämän vuoksi on tärkeää, että asiakkaan edustaja antaa H.A.M:llä ajantasaiset ja oikeat tiedot. H.A.M:llä on oikeus luottaa asiakkaan antamiin tietoihin. H.A.M:n tulee edellä hankkimiensa tietojen valossa arvioida vastaako annettava neuvo tai tarjottava palvelu asiakkaan sijoitustavoitteita, kykeneekö asiakas kantamaan taloudellisesti mahdollisen riskin ja onko asiakkaalla tai tämän edustajalla tarvittava sijoituskokemus ja - tietämys riskien ymmärtämiseksi suositeltuun toimeen. Jos H.A.M ei saa riittäviä tietoja, se ei saa suositella asiakkaalle kyseistä sijoituspalvelua tai rahoitusvälinettä Ammattimainen asiakas Ammattimaiselle asiakkaalle on annettava ennen sijoituspalvelua tai oheispalvelua koskevan sopimuksen tekemistä asiakkaan sijoituskokemus huomioon ottaen riittävät tiedot tarjottavasta palvelusta ja palvelun kohteena olevien rahoitusvälineiden luonteesta sekä 5(21)

6 niihin liittyvistä riskeistä. Ammattimainen asiakas kuuluu vain osittain menettelytapasäännösten suojan piiriin. Tarjotessaan omaisuudenhoitoa ammattimaiselle asiakkaalle, H.A.M:n on hankittava ennen sijoituspalvelun tarjoamista riittävät tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta sekä sijoitustavoitteista, jotta se voi suositella asiakkaalle soveltuvia rahoitusvälineitä tai palveluita. H.A.M:llä on oikeus luottaa asiakkaan antamiin tietoihin. Jos asiakas on suoraan lain nojalla luokiteltu ammattimaiseksi asiakkaaksi, H.A.M voi omaisuudenhoitopalveluita tarjotessaan olettaa, että asiakas pystyy kantamaan taloudellisesti suositeltuun liiketoimeen liittyvät asiakkaan sijoitustavoitteiden mukaiset sijoitusriskit eikä asiakkaan taloudellista asemaa ole näin ollen tarpeen selvittää. H.A.M:n tulee edellä hankkimiensa tietojen valossa arvioida vastaako annettava neuvo tai tarjottava palvelu asiakkaan sijoitustavoitteita. Jos H.A.M ei saa riittäviä tietoja, se ei saa suositella asiakkaalle kyseistä sijoituspalvelua tai rahoitusvälinettä Hyväksyttävä vastapuoli Hyväksyttävä vastapuoli voi pyytää H.A.M:ltä kirjallisesti, että sijoittajan suojaksi tarkoitettuja menettelytapasäännöksiä sovellettaisiin sen kanssa tehtäviin liiketoimiin joko yleisesti tai yksittäisen liiketoimen osalta. H.A.M harkitsee tapauskohtaisesti suostuuko se esitettyyn pyyntöön. Muissa tapauksissa menettelytapasäännökset ja sijoittajan suojaa koskevat säännökset eivät sovellu hyväksyttäviin vastapuoliin. TIETOA ASIAKASVAROJEN SÄILYTTÄMISESTÄ Omaisuudenhoitosopimuksen piiriin kuuluvia rahavaroja säilytetään asiakkaan nimiin ja lukuun suomalaisessa talletuspankissa tai ulkomaisen talletuspankin Suomessa sijaitsevassa sivukonttorissa avatulla talletustilillä. H.A.M:n omaisuudenhoitoasiakkaan Suomen arvo-osuusjärjestelmässä olevat arvo-osuudet säilytetään joko kunkin asiakkaan itsensä tai H.A.M:n toimesta asiakkaan nimiin ja lukuun avatulla arvo-osuustilillä. Ulkomaiset arvopaperit säilytetään joko asiakkaan itsensä tai H.A.M:n asiakkaan nimiin ja lukuun avaamassa koti- tai ulkomaisissa säilytysyhteisöissä. Säilytysyhteisö voi kansainvälisen käytännön mukaisesti säilyttää asiakkaan ulkomaisia rahoitusvälineitä säilytysyhteisön valitseman ulkomaisen säilytysyhteisön (alisäilyttäjä) yhteistilillä. Alisäilyttäjät voivat edelleen säilyttää arvopapereita omilla alisäilyttäjillään. Yleisen kansainvälisen käytännön mukaisesti ulkomaisia rahoitusvälineitä ei yleensä voida rekisteröidä asiakkaiden nimiin, vaan ne rekisteröidään edellä mainitun säilytysyhteisön tai sen alisäilyttäjän nimiin asiakkaiden lukuun. Säilytysyhteisö pitää omassa säilytyskirjanpidossaan erillään asiakkaiden lukuun säilyttämänsä varat. Kotimaiset rahasto-osuudet säilytetään asianomaisen rahastoyhtiön rahastoosuusrekisterissä. Ulkomaiset rahasto-osuudet säilytetään edellä mainitun säilytysyhteisön 6(21)

7 kautta kunkin rahastoyhtiön ylläpitämässä rekisterissä yhteistilillä asiakkaiden lukuun. Säilytysyhteisö pitää omassa säilytyskirjanpidossaan erillään asiakkaiden lukuun säilyttämänsä varat. Vakuutusyhtiö säilyttää sijoitussidonnaisiin vakuutuksiin liittyvät rahavarat ja rahoitusvälineet valitsemansa säilytysyhteisössä tai/ja talletuspankissa. Vakioidut johdannaissopimukset kirjataan asiakkaan nimiin ja lukuun avattavalle johdannaistiliasemalle, jota ylläpitää asiakkaan tai H.A.M:n valitsema säilytysyhteisö. Mikäli H.A.M avaa arvo-osuustilin tai säilytyksen asiakkaan omaisuudenhoitopalvelua varten, H.A.M:n vastuu säilyttäjän toimista ja laiminlyönneistä rajoittuu siihen, että H.A.M valitsee säilyttäjän huolellisesti. Säilyttäjän tulee olla Finanssivalvonnan tai sitä muussa valtiossa vastaavan toimivaltaisen viranomaisen valvonnassa, mikäli mahdollista. Säilytyspalvelusta vastaa asianomainen säilyttäjä asiakkaan kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti. Omaisuudenhoidon piirissä oleviin rahoitusvälineisiin ja rahavaroihin kohdistuvat vakuus- ja kuittausoikeudet on määritelty omaisuudenhoitosopimuksessa tai muussa asiakkaan ja H.A.M:n välisessä sijoituspalvelun tarjoamista koskevassa sopimuksessa. Ulkomaisten rahoitusvälineiden tai rahavarojen säilyttäjällä voi olla kyseisiin rahoitusvälineisiin tai rahavaroihin kohdistuva vakuus- tai kuittausoikeus. Asiakkaan yhteistilillä säilytettävät rahoitusvälineet voivat olla vakuus- ja kuittausoikeuden kohteena myös muiden asiakkaiden velvoitteiden perusteella. Ulkomaisten rahoitusvälineiden säilyttämiseen ja vaihdantaan voi liittyä kotimaisten rahoitusvälineiden säilyttämiseen verrattuna ennalta arvaamattomia riskejä varsinkin, mikäli alisäilyttäjän kotipaikka on ETA-alueen ulkopuolella. Tällaisia riskejä voivat olla mm. poliittisia, markkinainfrastruktuuriin liittyviä, oikeudellisia ja verotuksellisia. Ulkomaisia rahoitusvälineitä ei yleensä rekisteröidä asiakkaan nimiin, vaan niitä säilytettään säilyttäjän nimiin avatulla ulkomaisen alisäilyttäjän hallussa olevilla tileillä, joihin sovelletaan paikallista lainsäädäntöä. Siten on mahdollista, että mahdollisessa konkurssi- tai muussa maksukyvyttömyystilanteessa rahoitusvälineet eivät välttämättä ole erotettavissa säilyttäjän tai sen alisäilyttäjän varoista. Edellä mainitut riskit jäävät asiakkaan kannettavaksi. H.A.M on Sijoittajien korvausrahaston jäsen. H.A.M:n tai Suomessa toimiluvan saaneen talletuspankin maksukyvyttömyystilanteessa asiakkaan talletustilillä olevat riidattomat ja erääntyneet saamiset katetaan Sijoittajien korvausrahastosta jäljempänä mainitussa laajuudessa. Suojan piiriin kuuluu erikseen kukin H.A.M:n ei-ammattimaisena asiakkaana oleva asiakas, jonka varoja on talletuspankissa H.A.M:n tai talletuspankin maksukyvyttömyystilanteessa. Koska omaisuudenhoidon piirissä olevaa talletustiliä voidaan käyttää vain sijoituspalveluihin, kuuluu talletustili Sijoittajien korvausrahastosuojan piiriin. Tilille vielä kirjautumattomat saamiset ovat joko talletussuojarahaston tai Sijoittajien korvaussuojarahaston piirissä. Varoilla ei ole kaksinkertaista suojaa. Kullekin asiakkaalle maksettavan korvauksen määrä on 9/10 sijoittajan H.A.M:ltä tai talletuspankilta olevan saatavan suuruudesta, kuitenkin 7(21)

8 enintään euroa. Korvaus maksetaan suoraan asiakkaalle. Rahasto ei korvaa osakekurssien laskusta tai vääristä sijoituspäätöksistä johtuvia tappioita. Vain eiammattimaiset asiakkaat kuuluvat suojan piiriin. ETURISTIRIITATILANTEIDEN HALLINTA H.A.M:ssa noudatettavat toimintaperiaatteet mahdollisten eturistiriitatilanteiden tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi perustuvat yhtiön hallituksen hyväksymiin toimintaperiaatteisiin eturistiriitojen välttämisestä ja hallinnasta. Eturistiriidalla tarkoitetaan poikkeuksellista sijoituspalvelun tarjoamiseen liittyvää tilannetta esimerkiksi asiakkaan ja H.A.M:n välillä, johon saattaa liittyä asiakkaan etuihin kohdistuva merkittävä riski. Eturistiriita voi syntyä myös yhtiön ja sen henkilökunnan tai kahden yhtiön asiakkaan välille. H.A.M tarjoaa sijoituspalveluina omaisuudenhoitopalvelua ja toimeksiantojen välitystä. Kumpaankin edellä mainitun sijoituspalvelun tarjoamiseen voi mahdollisesti liittyä eturistiriitatilanteita. H.A.M pyrkii kuitenkin kaikin mahdollisin tavoin ehkäisemään mahdolliset eturistiriitatilanteet, joihin voi liittyä asiakkaan etuihin kohdistuvia merkittäviä riskejä. Eturistiriitatilanteet pyritään ensisijaisesti tunnistamaan ja ehkäisemään aktiivisesti muun muassa erilaisten organisatoristen ja hallinnollisten toimenpiteiden avulla. Toimenpiteiden tavoitteena on varmistaa, että H.A.M:n johto ja henkilöstö hoitavat tehtäviään rehellisesti ja lojaalisti sekä toteuttavat liiketoimia riittävän itsenäisesti asiakkaiden etujen suojelemiseksi. Toimenpiteet vaihtelevat sen mukaan, mistä liiketoiminnasta tai palvelusta on kyse. Eturistiriitoja hallitaan mm. seuraavin keinoin: Korkea ammattietiikka Henkilöiden ja toimintojen välisen tietojenvaihdon estäminen tai valvominen esim. erilaisten tietojärjestelmien ja käyttövaltuuksien avulla Toimeksiantojen välittämistä koskevat periaatteet Riskienhallintapolitiikka Säännösten noudattamisen valvonnan riippumattomuus liiketoiminnasta Asiakkaiden tunnistamista ja rahanpesun estämistä koskevat ohjeet Henkilökunnan ja johdon kaupankäyntiohjeet H.A.M kiinnittää erityistä huomiota eturistiriitojen tunnistamiseen ja ehkäisemiseen omaisuudenhoidossa ja toimeksiantojen välityksessä. Jos eturistiriitatilannetta ei edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta voida välttää, asiakkaalle annetaan viipymättä riittävät tiedot eturistiriitatilanteen luonteesta ja syistä ennen liiketoimen suorittamista. Asiakas harkitsee itsenäisesti, haluaako hän ilmoitetusta eturistiriitatilanteesta huolimatta, että liiketoimi suoritetaan. Kyseinen liiketoimi voidaan myös jättää toteuttamatta eturistiriitatilanteen välttämiseksi. Eturistiriitatilanteiden tunnistamista ja ehkäisemistä koskevien toimintaperiaatteiden sisältö ja ajantasaisuus tarkastetaan säännöllisesti. 8(21)

9 OMAISUUDENHOIDON JA TOIMEKSIANTOJEN VÄLITTÄMISEN TOIMINTAPERIAATTEET 1. Johdanto Seuraavassa kuvataan ne menettelytavat, joita H.A.M noudattaa välittäessään asiakkaidensa rahoitusvälineitä koskevia toimeksiantoja edelleen toteutettavaksi, tai tarjotessaan omaisuudenhoitopalvelua, päästäkseen asiakkaan kannalta parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. H.A.M ei toteuta asiakkaan liiketoimia itse. H.A.M noudattaa näitä periaatteita ei-ammattimaisten ja ammattimaisten asiakkaidensa toimeksiannoissa. Asiakkaan H.A.M:lle antamat toimeksiannon toteuttamiseen liittyvät mahdolliset erityiset ohjeet ovat aina ensisijaisia suhteessa jäljempänä yksilöityihin toimintaperiaatteisiin ja toimeksiantojen toteuttajan omaan toteutuspolitiikkaan. Asiakkaan antamat erityiset ohjeet saattavat estää H.A.M:tä toimimasta näiden toimintaperiaatteiden mukaisesti. Asiakkaan antama erityinen ohje voi olla esimerkiksi pyyntö ohjata toimeksianto toteutettavaksi tietylle markkinapaikalle. H.A.M ylläpitää ajantasaista luetteloa kussakin tuoteryhmässä omaisuudenhoitopalveluissa käyttämistään sijoituspalvelun tarjoajista toimeksiantojen toteuttamisessa. Luettelo on saatavissa H.A.M:n asiakaspalvelusta. 2. Kokonaisarvioinnin perusteena olevat seikat ja niiden keskinäinen tärkeysjärjestys H.A.M:n välittäessä asiakkaalta vastaanotettuja tai omaisuudenhoitoon liittyviä toimeksiantoja muille sijoituspalvelun tarjoajille toteutettaviksi, pidetään toimeksiannon toteuttamisen kannalta olennaisina seikkoina: - rahoitusvälineen hintaa - toimeksiannon toteuttamisesta aiheutuvia kustannuksia - toimeksiannon toteuttamisen nopeutta - toimeksiannon toteuttamisen ja selvityksen todennäköisyyttä - toimeksiannon kokoa ja luonnetta - muuta toimeksiannon kannalta olennaista seikkaa. H.A.M määrittää näiden seikkojen tärkeysjärjestyksen sijoituspalvelun tarjoajaa valitessaan seuraavien kriteerien perusteella: a) asiakkaan ominaispiirteet, mukaan lukien asiakasluokittelu ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi ja ammattimaiseksi asiakkaaksi, b) asiakkaan toimeksiannon ominaispiirteet, c) toimeksiannon kohteena olevien rahoitusvälineiden ominaispiirteet, d) niiden kaupankäyntipaikkojen ominaispiirteet, joihin toimeksianto voidaan ohjata. H.A.M painottaa ei-ammattimaisen asiakkaan toimeksiantoa hoitaessaan asiakkaan kannalta mahdollisimman hyvää kokonaisvastiketta. Kokonaisvastike muodostuu rahoitusvälineen hinnasta ja toimeksiannon toteuttamiseen liittyvistä kustannuksista, jotka sisältävät kaikki toimeksiannon toteuttamisesta asiakkaalle suoraan aiheutuvat kustannukset, kuten 9(21)

10 kaupankäyntipaikkojen perimät maksut, kaupan selvitykseen liittyvät maksut sekä muut toimeksiannon toteuttamiseen osallistuville kolmansille maksettavat maksut. Mikäli toimeksiannon huolellinen toteuttaminen sitä vaatii, H.A.M voi painottaa myös muita seikkoja kuin kokonaisvastiketta, esimerkiksi epälikvidiä rahoitusvälinettä toteutettavaksi välittäessään. 3. Rahoitusvälineitä koskevien toimeksiantojen välitys Toimeksiannon vastaanottanut sijoituspalvelun tarjoaja toteuttaa toimeksiannot oman toteutuspolitiikkansa mukaisesti ja asiakkaan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. H.A.M ottaa toimeksiantojen toteuttajaa valitessaan huomioon myös seuraavat tekijät: kustannustehokkuus, riittävät tekniset ja hallinnolliset edellytykset sekä riittävä asiantuntemus toimeksiantojen toteuttamiseksi. H.A.M:in käyttämien välittäjien soveltamat toteuttamisperiaatteet eivät välttämättä täysin vastaa H.A.M:in toimintaperiaatteita, jolloin on mahdollista, että asiakkaan toimeksiantoa ei toteuteta näiden eroavaisuuksien osalta H.A.M:in toimintaperiaatteiden mukaisesti. H.A.M seuraa säännöllisesti käyttämiensä välittäjien toiminnan luotettavuutta ja toimeksiantojen toimintaperiaatteita. H.A.M voi asiakkaan antamalla nimenomaisella suostumuksella toteuttaa asiakkaan toimeksiantoja säänneltyjen markkinoiden tai monenkeskisen kaupankäyntijärjestelmän ulkopuolella. Tämä voi tapahtua esimerkiksi toteuttamalla toimeksiannon omaan lukuun tai suoraan toisen asiakkaan toimeksiantoa vastaan. Rahoitusvälineet, joilla käydään kauppaa kauppapaikassa tai muulla säännellyllä markkinalla, kuten osakkeilla, vakioiduilla johdannaisilla ja ETF-osuuksilla, H.A.M välittää toteutettavaksi valitsemalleen välittäjälle näiden toimeksiantoja koskevien periaatteiden mukaisesti. Välittäjä toteuttaa kaupat omien toimintaperiaatteidensa mukaisesti säännellyllä markkinalla, monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä tai muulla markkinapaikalla. Joukkovelkakirjoilla ei käydä kauppaa järjestäytyneillä kaupankäyntipaikoilla, vaan kauppaa käydään suoraan sijoituspalvelun tarjoajan / välittäjän ja asiakkaan välillä siten, että sijoituspalvelun tarjoaja asettuu asiakkaan vastapuoleksi kaupassa. Tästä syystä näillä tuotteilla ei ole likvidejä jälkimarkkinoita ja siten on mahdollista, että vastapuolia on vain yksi tai jälkimarkkina voi puuttua kokonaan. H.A.M välittää sijoitusrahastoja ja yhteissijoitusyrityksiä koskevat toimeksiannot asianomaiseen rahastoyhtiöön toteutettavaksi. Toimeksiantojen toteutus tapahtuu asianomaisen rahaston sääntöjen mukaisesti. H.A.M välittää strukturoitujen tuotteiden merkintä- ja ostotoimeksiannot merkintäpaikkaan ja jälkimarkkinakauppoja koskevat toimeksiannot jälkimarkkinakauppoja toteuttavalle sijoituspalvelun tarjoajalle. Strukturoiduilla tuotteilla ei käydä kauppaa järjestäytyneillä kaupankäyntipaikoilla, vaan kauppaa käydään suoraan sijoituspalvelun tarjoajan ja asiakkaan välillä siten, että sijoituspalvelun tarjoaja asettuu asiakkaan vastapuoleksi 10(21)

11 kaupassa. Tästä syystä näillä tuotteilla ei ole likvidejä jälkimarkkinoita ja siten on mahdollista, että vastapuolia on vain yksi tai jälkimarkkina voi puuttua kokonaan. 4. Asiakkaiden toimeksiantojen yhdistäminen H.A.M voi yhdistää asiakkaidensa ja sijoitusrahaston toimeksiantoja, jos H.A.M katsoo, että on epätodennäköistä, että yhdistäminen on kokonaistuloksen kannalta epäedullista joillekin asiakkaista, joiden toimeksiannot on tarkoitus yhdistää. H.A.M kohdentaa toimeksiannot toimeksiantojen kohdentamisperiaatteiden mukaisesti. 5. Markkinoiden tai järjestelmien toimintahäiriöiden vaikutukset H.A.M:lla on oikeus poiketa tilapäisesti näistä toimintaperiaatteista markkinoiden tai järjestelmien toimintahäiriöiden vuoksi. Häiriötilanteissa H.A.M toteuttaa kohtuulliset toimet päästäkseen tulokseen, joka olosuhteisiin nähden on asiakkaan kannalta paras mahdollinen. 6. Seuranta H.A.M arvioi vuosittain toimeksiantojen hoitamista koskevien periaatteidensa sisältöä ja ajantasaisuutta, sekä tarvittaessa aina silloin kun olennaisia muutoksia tapahtuu. H.A.M ilmoittaa edellä kuvattujen toimintaperiaatteidensa olennaisista muutoksista asiakkailleen valintansa mukaan kirjeitse, sähköpostitse tai Internet-sivuillaan. Muutokset ja päivitykset tulevat voimaan sinä päivänä, jona ne julkaistaan verkkosivuilla. HEAD NORDIC SELECT DIVIDEND SIJOITUSRAHASTON SALKUNHOITOA KOSKEVAT TOIMINTAPERIAATTEET Eufex Rahastohallinto Oy on ulkoistanut Head Nordic Select Dividend Sijoitusrahaston (jäljempänä sijoitusrahasto ) salkunhoidon H.A.M:lle. H.A.M toimii sijoitusrahaston edun mukaisesti välittäessään sijoitusrahaston toimeksiantoja sijoituspalveluiden tarjoajien toteutettavaksi. H.A.M ei toteuta sijoitusrahaston toimeksiantoja. H.A.M on toteuttanut kaikki kohtuulliset toimet päästäkseen sijoitusrahaston kannalta parhaimpaan mahdolliseen tulokseen ottaen huomioon: - hinnan - kustannukset - nopeuden - liiketoimen toteuttamisen ja selvityksen todennäköisyyden - toimeksiannon suuruuden ja luonteen - muut toimeksiannon toteuttamisen kannalta olennaiset tekijät. Näiden tekijöiden suhteellisen merkityksen H.A.M määrittää seuraavin perustein: - sijoitusrahaston tavoitteet, sijoituspolitiikka ja erityiset riskit, sellaisina kuin ne on esitetty rahastoesitteessä tai tapauksen mukaan sijoitusrahaston säännöissä - toimeksiannon erityispiirteet - toimeksiannon kohteena olevien rahoitusvälineiden erityispiirteet 11(21)

12 - niiden toteuttamispaikkojen erityispiirteet, joihin toimeksianto voidaan ohjata H.A.M voi yhdistää sijoitusrahastoa koskeviin toimeksiantoihin muiden asiakkaidensa toimeksiantoja, jos H.A.M katsoo, että on epätodennäköistä, että yhdistäminen on kokonaistuloksen kannalta epäedullista sijoitusrahastolle tai joillekin asiakkaista, joiden toimeksiannot on tarkoitus yhdistää. H.A.M kohdentaa toimeksiannot toimeksiantojen kohdentamisperiaatteiden mukaisesti. H.A.M arvioi säännöllisesti toimeksiantojen välittämistä koskevien järjestelyjen ja periaatteiden tehokkuutta ja erityisesti toimintaperiaatteiden perusteella valittujen yhteisöjen toteuttamien toimeksiantojen laatuja korjatakseen mahdolliset puutteet. H.A.M tarkistaa nämä sijoitusrahaston toimeksiantojen toteuttamisperiaatteet vuosittain sekä aina kun olennaisia muutoksia tapahtuu, jotka voivat vaikuttaa H.A.M:n kykyyn päästä sijoitusrahaston kannalta parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. H.A.M ilmoittaa edellä kuvattujen toimintaperiaatteidensa olennaisista muutoksista asiakkailleen valintansa mukaan kirjeitse, sähköpostitse tai Internet-sivuillaan. Muutokset ja päivitykset tulevat voimaan sinä päivänä, jona ne julkaistaan verkkosivuilla. SIJOITUSPALVELUIHIN LIITTYVÄT KULUT JA PALKKIOT H.A.M perii toimeksiantojen välityksestä ja omaisuudenhoidosta palvelua koskevassa sopimuksessa sovitut kulut ja palkkiot. TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA NIIHIN LIITTYVISTÄ TYYPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. Yleistä Seuraavassa annetaan yleistä tietoa eri rahoitusvälinelajien luonteesta ja niitä koskevista tyypillisistä riskeistä. Kuvaus ei ole miltään osin tyhjentävä eikä se sisällä kaikkia mahdollisia riskejä, joita kuvattuihin rahoitusvälineisiin liittyy. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Tavoiteltu tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Ennen sijoittamisen aloittamista on asiakkaan syytä perehtyä sijoitusmarkkinoihin, eri sijoitusvaihtoehtoihin ja eri sijoituspalveluihin. Asiakkaan tulee ennen palvelun käyttöä tutustua sijoituspalvelun tai rahoitusvälineen ehtoihin, joista mm. selviää asiakkaan sekä palvelun tarjoajan vastuut ja velvollisuudet sekä palveluun tai tuotteeseen liittyvät palkkiot ja kulut. Hajauttamalla sijoituksia eri rahoitusvälineisiin, eri markkinoille ja eri omaisuuslajeihin voi pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä, koska näiden erilaiset arvonvaihtelut tasoittavat toisiaan markkinatilanteen vaihdellessa. Vaikka H.A.M olisikin arvioinut sijoituspalvelun tai rahoitusvälineen asianmukaisuutta taikka soveltuvuutta asiakkaalle, asiakas vastaa yksin sijoituspäätöstensä, toimintansa ja rahoitusvälineitä koskevien toimeksiantojensa sekä 12(21)

13 omaisuudenhoidon taloudellisista seurauksista veroseuraamuksineen eikä ole oikeutettu saamaan näistä aiheutuvista vahingoista tai tappioista korvausta H.A.M:ltä. 1. Keskeiset määritelmät Markkinariski Rahoitusvälineiden markkinariski aiheutuu markkinahintojen vaihtelusta. Markkinariskejä ovat korko, osake-, valuutta- tai muu hintariski. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea tarjonnan ja kysynnän, sijoittajien kiinnostuksen ja kohde-etuutena olevien tai siihen liittyvien sijoitusten hintojen mukaan. Myös toimialoihin, poliittiseen ja taloudelliseen tilanteeseen liittyvillä tekijöillä voi olla vaikutusta. Markkinariski voi vaikuttaa rahoitusvälineen arvoon, olipa kyse koko markkinoiden muutoksesta tai vain sijoituskohtaisesta muutoksesta. Luottoriski Luottoriski tarkoittaa riskiä siitä, että rahoitusvälineen liikkeeseenlaskija tai takaaja ei kykene maksamaan rahoitusvälineen pääomaa tai tuottoa liikkeeseenlaskuehtojen mukaisesti sijoittajalle takaisin. Luottoriski voi tarkoittaa myös osapuolten luottokelpoisuuden heikkenemistä. Luottoriskiä mitataan yleensä mahdollisella absoluuttisella tappiosummalla. Selvitysriski Selvitysriski on luottoriski, joka syntyy, kun vastapuoli ei toimita arvopaperia tai maksua sovittujen ehtojen mukaisesti toisen vastapuolen jo täytettyä omat sopimusvelvoitteensa. Selvitysriski on suuri valuuttatransaktioissa ja valuutanvaihtosopimuksissa, koska käteismaksut voidaan suorittaa eri aikoina ja selvittää eri aikavyöhykkeissä. Selvitysriskiä voi sisältyä myös kehittyvien maiden osakekaupankäyntiin. Selvitysriskiä voi sisältyä erityisesti rahoitusvälineiden kaupankäyntiin kehittyvillä markkinoilla, joilla maksu ja rahoitusvälineen luovutus selvitetään eri aikaan. Osakeriski Osakeriskillä tarkoitetaan riskiä osakkeen hinnan vaihtelusta. Osakkeiden hintavaihteluun vaikuttaa sekä markkinoiden kehitys että tiedot yhtiön menestykseen vaikuttavista tiedoista. Volatiliteettiriski Volatiliteetti tarkoittaa arvon heilahtelua ylös tai alas. Rahoitusvälineen volatiliteetin kasvaessa myös tappion tai voiton mahdollisuus kasvaa, koska osto- ja myyntihinnan välillä voi olla isokin ero. Vastapuoliriski Kaupankäynnin vastapuolena toimivan yrityksen tai transaktioon osallistuvien välittäjien maksukyvyttömyys tai laiminlyönti voi johtaa positioiden likvidointiin tai sulkemiseen ilman asiakkaan suostumusta tai siihen, ettei sijoitusten arvoa palauteta asiakkaalle. Valuuttariski Valuuttariski syntyy valuuttakurssien vaihtelusta, joka voi kasvattaa valuuttatransaktioihin sekä ulkomaan valuuttamääräisiin johdannais- ja arvopaperikauppoihin liittyviä voittoja tai 13(21)

14 näistä transaktioista aiheutuvia tappioita. Suojaus voi lisätä tai vähentää valuuttariskiä, mutta se ei välttämättä poista valuuttakurssein vaihtelusta aiheutuvaa riskiä kokonaan. Korkoriski Korkoriski aiheutuu korkojen muutoksista. Korot voivat nousta tai laskea. Korkoriski vaikuttaa joukkovelkakirjalainojen tai muun korkosijoituksen arvoon suoremmin kuin osakkeiden arvoon, joten se on merkittävä riski joukkovelkakirjalainoihin ja muihin korkoinstrumentteihin sijoittavalle. Korkoriski tarkoittaa sitä, että arvopaperin, erityisesti joukkovelkakirjalainan, suhteellinen arvo heikkenee koronnousun seurauksena. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti muihin tuotteisiin. Korkojen noustessa joukkovelkakirjalainojen hinnat laskevat ja päinvastoin. Vaihtuvakorkoisiin ja kiinteäkorkoisiin välineisiin liittyy muitakin korkoluonteisia riskejä. Vaihtuvakorkoisten välineiden korkotuottoa ei voi ennakoida. Korkotuottojen vaihtelun takia sijoittajat eivät voi määrittää vaihtuvakorkoisten rahoitusvälineiden tuotto-odotuksia ostohetkellä, joten rahoitusvälineen tuottoa ei voi verrata kiinteäkorkoisten joukkovelkakirjalainasijoitusten tuottoihin. Hyödykeriski Hyödykkeiden ja hyödykejohdannaisten hinnat voivat vaihdella merkittävästi, koska esim. luonnonmullistukset, sodat ja selkkaukset voivat vaikuttavat hyödykkeen tarjontaan tai tuotantoon. Oikeudellinen riski Oikeudellinen riski voi tarkoittaa lainsäädännöllisiä tai rakenteellisia riskejä. Tällainen riski voi aiheutua poliittisista, taloudellisista tai muista tekijöistä, eikä sitä voi ennakoida. Oikeudellinen riski on suurempi kehittyvillä markkinoilla, mutta se on olemassa aina markkinoista riippumatta. Kehittyvillä markkinoilla viranomaisvalvonta on yleensä vähäisempää, samoin liiketoiminnan ja toimialojen käytäntöjä ja markkinapaikkoja koskeva lainsäädäntö. Veroriski Verosäädökset muuttuvat aika ajoin. Sijoituksiin voi liittyä monimutkaisia sijoittajakohtaisia koti- tai ulkomaiseen verolainsäädäntöön perustuvia veroseuraamuksia. Operatiivinen riski Operatiivisilla riskeillä tarkoitetaan tappioriskiä, joka voi aiheutua muun muassa riittämättömistä tai epäonnistuneista sisäisistä prosesseista, henkilöstöstä, järjestelmistä tai ulkoisista tekijöistä ja se voi vaikuttaa kaikkiin rahoitusvälineisiin. Liiketoimintariski, erityisesti puutteellisesta tai huonosta liikkeenjohdosta aiheutuva riski, voi vaikuttaa myös yrityksen osakkeenomistajiin tai sijoittajiin. Henkilöstö- ja organisaatiomuutokset voivat vaikuttaa näihin riskeihin merkittävästi. Toimialakohtainen riski Toimialakohtainen riski tarkoittaa sitä, että toimialaa koskeva odottamaton tapahtuma vaikuttaa koko toimialan tulokseen ja toimialaan liittyviin rahoitusvälineisiin. 14(21)

15 Likviditeettiriski Likviditeettiriski tarkoittaa riskiä siitä, että rahoitusvälinettä ei voi myydä tai ostaa tiettynä ajankohtana, koska sen vaihto on alhainen tai koska jälkimarkkinoita ei ole lainkaan. Rahoitusvälineen likviditeettiin vaikuttavat suoraan kyseisen rahoitusvälineen kysyntä ja tarjonta ja epäsuorasti voi vaikutusta olla myös muilla tekijöillä, kuten markkinahäiriöillä tai mahdollisilla infrastruktuuriongelmilla. Vipuvaikutusriski Vipuvaikutusriski tarkoittaa johdannaissopimukseen liittyvää rakennetta, joka aiheuttaa riskin siitä, että jo pienellä kohde-etuuden muutoksella voi olla suuri vaikutus johdannaissopimuksen tuottoon ja arvoon (positiivinen tai negatiivinen). Yritysriski Yritysriski tarkoittaa rahoitusvälineen liikkeeseen laskeneen yhtiön menestykseen liittyvää riskiä. Markkinoiden kehittyneisyyteen liittyvä riski Kehittyville markkinoille tehtäviin sijoituksiin voi kohdistua kyseisten maiden markkinoille ominaisia riskejä. Erityisesti kehittyvillä markkinoilla läpinäkyvyys, tehokkuus, likviditeetti, markkinainfrastruktuuri, oikeusjärjestelmän luotettavuus ja lainsäädäntö ovat usein puutteellisia kehittyneisiin markkinoihin verrattuna, ja näiden syiden vuoksi voimakkaat markkinaliikkeet ovat mahdollisia. Sisältöriski Sisältöriskillä tarkoitetaan sitä, että ETF:n sijoituskohteet eivät välttämättä vastaa tarkasti esimerkiksi rahaston nimeä tai kohdemarkkinan koostumusta. Aktiivisen poikkeaman riski Aktiivisen poikkeaman riskillä tarkoitetaan sitä, että rahaston tuotto voi poiketa vertailuindeksistä. 2. Rahoitusvälinelajit 2.1. Osakkeet Osake on osakeyhtiön liikkeeseen laskema oman pääomanehtoinen arvopaperi. Osake tuottaa yleensä osallistumisoikeuden yhtiökokouksessa sekä oikeus mahdolliseen osinkoon ja uusien osakkeiden merkintään osakeannissa. Osakkeiden tuotto muodostuu osingosta ja osakkeen mahdollisesta arvonnoususta. Osakkeiden arvonnousu tai -lasku realisoituu, kun sijoittaja myy osakkeet. Verrattuna muihin omaisuuslajeihin osakkeille on tyypillistä voimakas arvon vaihtelu (osakeriski) ja kaupankäynnin laajuuteen liittyvä riski (likviditeettiriski). Yksittäisiin 15(21)

16 osakkeisiin sijoittavalla tuleekin olla aikaa ja kiinnostusta yhtiöiden ja talouden seuraamiseen. Osakkeet ovat sijoituskohteena riskillisiä, mutta toisaalta niiden tuottomahdollisuus on myös suuri. Osakesijoittamisessa onkin olennaisinta tiedonhankinta sijoituskohteesta, koska yksittäisen yhtiön osakkeen tuottokehitys on pitkällä aikavälillä riippuvainen yhtiön liiketoiminnan tuloksesta. Myös osakemarkkinoiden yleinen kehitys voi vaikuttaa yksittäisen osakkeen arvoon. Osakkeisiin sijoitettaessa on mahdollista, että tavoiteltu tuotto jää kokonaan saavuttamatta ja sijoitetun pääomankin voi menettää. Osakemarkkinoiden riskiä tulisi hallita hajauttamalla sijoituksia useampaan eri osakkeeseen. Lisäksi sijoittajan tulisi hajauttaa riskejään sijoittamalla osakemarkkinoiden lisäksi myös korkomarkkinoille. Ulkomaisten osakkeiden omistamiseen ja vaihdantaan saattaa liittyä suomalaisiin arvopapereihin sijoittamisesta poikkeavia poliittisia, taloudellisia, juridisia, verotuksellisia ja muita ennalta arvaamattomia riskejä, jotka jäävät yksin asiakkaan vastattaviksi (markkinoiden kehittyneisyyteen liittyvä riski). Lisäksi euroalueen ulkopuolelle tehtäviin osakesijoituksiin sisältyy valuuttakurssiriski. Osakkeisiin rinnastetaan myös merkintä- ja optio-oikeudet, jotka oikeuttavat liikkeeseen laskeneen yhtiön osakkeita. Näiden volatiliteetti on korkeampi kuin kohteena olevan osakkeen (vipuvaikutusriski). 2.2.Sijoitusrahastot Sijoitusrahastoissa asiakkaiden varoja kerätään yhteen ja sijoitetaan useisiin eri sijoituskohteisiin, jotka muodostavat rahaston. Sijoitusrahastoja hoitavat sijoitusalan ammattilaiset, jotka huolehtivat varojen sijoittamisesta rahastojen sääntöjen määräämiin sijoituskohteisiin. Sijoitusrahasto koostuu rahasto-osuuksista. Rahastosäästäjä ostaa sijoitusrahaston osuuksia, jolloin hänestä tulee rahaston osuudenomistaja. Osuudenomistajat omistavat sijoitusrahaston varat. Rahasto-osuuksien arvo ostohetkellä määrittää, kuinka paljon osuuksia tietyllä euromäärällä saa. Rahastosäästämiseen, kuten muuhunkin sijoittamiseen, liittyy riski. Sijoitusrahastot jaetaan tuotto- ja kasvuosuuksiin. Kunkin sijoitusrahaston avaintietoesitteessä on kuvattu kyseisen sijoitusrahaston ominaisuuksia ja sijoitusrahastoon liittyviä riskejä. Sijoitusrahastolla on myös rahastoesite ja Finanssivalvonnan vahvistamat säännöt, joista ilmenee rahaston sijoitustoiminnan tavoitteet ja rajoitukset. Sijoituskohteen valinnan mukaan sijoitusrahastot voidaan jakaa osake-, yhdistelmä-, pitkän koron, keskipitkän koron, lyhyen koron rahastoihin. Lisäksi on mm. hyödyke-, vaihtovelkakirjarahastoja, yrityslainarahastoja ja indeksirahastoja. Rahastot voivat sijoittaa myös tietyille maantieteellisille alueille ja toimialoille. Sijoitusmarkkinoista pienin tuotto-odotus ja riski on rahamarkkinoilla (lyhyen koron rahastot) ja suurin osakemarkkinoilla (osakerahastot). Sijoitusrahastot noudattavat riskin hajauttamista koskevia periaatteita. Erikoissijoitusrahastot poikkeavat kuitenkin näistä periaatteista. Jotkin erikoissijoitusrahastot on tarkoitettu vain ammattimaisille asiakkaille. Asiakkaan tulee tutustua sijoitusrahaston sääntöihin, avaintietoesitteeseen ja hinnastoon ennen sijoitusrahastosijoituksen tekemistä. Rahastojen riskitaso riippuu rahaston sijoituspolitiikasta. Rahaston riskitaso on määritelty avaintietoesitteessä. Rahastot ovat yleensä likvidejä päivittäin, mutta rahastojen likviditeettiä on voitu rajoittaa rahaston säännöissä esim. poikkeuksellisten 16(21)

17 markkinatilanteiden varalta rahasto-osuudenomistajien edun vuoksi tai rahaston harjoittaman sijoituspolitiikan vuoksi (likviditeettiriski) ETF (Exchange Traded Funds) ETF-rahastot ovat pörssinoteerattuja rahastoja, joilla voi käydä kauppaa osakkeiden tapaan. Päinvastoin kuin perinteisillä sijoitusrahastoilla on ETF-rahastoilla olemassa osto- ja myyntinoteeraus, joka päivittyy jatkuvasti voimassa olevien tarjousten perusteella pörssin kaupankäyntiaikana. ETF-sijoituksiin liittyvät yleisesti kaikki rahastosijoittamiseen liittyvät riskit. Lisäksi tulee huomioida muun muassa seuraavat riskitekijät. ETF-rahaston arvo voi laskea tai se voi teoriassa menettää arvonsa kokonaan (markkinariski), jos ETFkohde-etuudet menettävät arvonsa kokonaisuudessaan. Hintavaihtelut ETF-tuotteilla voivat olla suurempia kuin yksittäisen ETF-kohde-etuuden hinnanmuutos, koska ETFrahaston sijoituskohteet eivät välttämättä vastaa tarkasti ETF-rahaston kohdemarkkinan koostumusta (sisältöriski). Rahaston tuotto voi poiketa vertailuindeksistään (aktiivisen poikkeaman riski). Negatiivista poikkeamaa aiheuttaa mm. hallinnointipalkkiot ja rahaston kaupankäyntikustannukset. ETFrahastoilla, jotka sijoittavat markkinoille, jossa sijoituskohteiden päivittäinen likviditeetti vaihtelee voimakkaasti tai on heikkoa markkinatilanteesta riippuen, on likviditeettiriski. Likviditeettiriski liittyy erityisesti synteettisiin ETF:iin. Rahaston kohde-etuusmarkkinoiden valuutan ja ETF-rahaston noteerausvaluutan erojen kautta, ETF:iin liittyy valuuttakurssiriski. Vastapuoliriski ETFrahastoilla liittyy ETF-rahaston liikkeeseenlaskijana toimivaan yhtiöön tai osakelainaussopimusten ja ulkopuolisten palvelujen käytön takia. Erityisesti vastapuoliriski liittyy johdannaissopimuksia ja eurooppalaisia swap-etf:iä, joiden salkku on rakennettu kokonaan indeksijohdannaisilla. Rahastoesitteissä on kuvattu ETF:ien ominaisuuksia ja riskejä. ETFrahasto ei välttämättä omista suoraan rahaston kohde-etuutena olevia arvopapereita, vaan liikkeeseen laskija on voinut asettaa vakuuden tai omistaa kohde-etuuden välillisesti johdannaissopimusten kautta. Tämän vuoksi ETF-tuotteissa voi olla niiden rakenteen vuoksi moninkertaiset tuottoja tappiomahdollisuudet verrattuna suorien sijoitusten kohde-etuuksiin Joukkovelkakirjat Joukkovelkakirjalainat ovat valtion, kuntien, pankkien ja muiden rahoitusalan yhtiöiden sekä muiden yritysten ja yhteisöjen liikkeeseen laskemia vieraan pääomanehtoisia rahoitusvälineitä, joilla yleisöltä lainataan varoja pitkäksi aikaa, yleensä vähintään kahdeksi vuodeksi. Perinteiset joukkolainat sopivat sijoittajalle, joka arvostaa turvallisuutta ja säännöllistä korkotuottoa. Pääoma maksetaan lainaehtojen mukaan takaisin kokonaisuudessaan. Lainan korko voi olla kiinteä tai vaihtuvaan viitekorkoon sidottu ja se maksetaan vähintään vuosittain, vaihtuvakorkoisissa lainoissa useimmiten puoli- tai neljännesvuosittain. Tuoton määrään voivat vaikuttaa myös emissiokurssi ja perittävä merkintäpalkkio. Perinteiset joukkolainat ovat yleensä vakuudettomia. Jos lainalla on huonompi etuoikeus kuin liikkeeseenlaskijan muilla sitoumuksilla, sitä kutsutaan 17(21)

18 debentuurilainaksi. Suuremman riskin vuoksi debentuurilainan tuotto on parempi kuin saman liikkeeseenlaskijan tavallisella joukkovelkakirjalainalla. Joukkolainasijoituksiin kuten kaikkiin korkosijoituksiin liittyviä riskejä ovat muun muassa luottoriski, korko- tai muu markkinariski ja valuuttariski. Luottoriski toteutuu, jos liikkeeseenlaskija ei kykene suoriutumaan joukkolainan ehtojen mukaisesta maksuvelvoitteestaan. Tällöin sijoittaja voi menettää tuoton ja sijoittamansa pääoman kokonaan. Korko- tai muu markkinariski tarkoittaa riskiä sijoituksen arvon alenemisesta, kun korkotaso nousee. Jos lainavaluutta on muu kuin euro, siihen liittyy suomalaisen sijoittajan kannalta valuuttariski. On myös mahdollista, että lainalle ei muodostu laina-aikana jatkuvaa päivittäistä jälkimarkkinaa, jolloin sijoittaja ei pysty myymään joukkovelkakirjaa jälkimarkkinoilla (likviditeettiriski) Vaihtovelkakirjalaina Vaihtovelkakirjalaina on joukkovelkakirjalaina, jonka haltijalla on oikeus vaihtaa omistamansa velkakirjat liikkeeseenlaskijan osakkaisiin ennalta sovitetulla vaihtosuhteella. Kuponkikorko on tavallisesti markkinoilla vallitsevaa liikkeeseenlaskijan luotoriskimarginaalia alkalisempi. Muutoin vaihtovelkakirjalainaa koskevat edellä mainitut joukkovelkakirjalainaan liittyvät muut riskit. 2.6.Strukturoidut tuotteet Strukturoiduilla tuotteilla tarkoitetaan yleensä joukkolaina- tai talletusmuotoisia sijoituksia, jotka muodostuvat pääsääntöisesti korkokomponentista ja riskillisestä johdannaiskomponentista tai muusta riskipitoisesta osasta. Strukturoidun tuotteen tuotto on yleensä sidottu valittujen kohde-etuuksien kehitykseen. Kohde-etuuksina voivat olla esim. osakkeet, osakeindeksit, korko, rahastot, valuutat, hyödykkeet, luottoriski tai näiden erilaiset yhdistelmät. Strukturoidut tuotteet voivat olla rakenteeltaan hyvin monimutkaisia kuten myös pääomaturvaamattomia, joten sijoittajan tulee perehtyä sijoituskohteen ominaisuuksiin ja riskeihin huolellisesti ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Yleisimpänä strukturoituna tuotteena pidetään indeksilainaa, jossa sijoittajalla on mahdollisuus saada tuottona tietty prosenttimääräinen osuus kohde-etuudeksi valitun viiteindeksin (esim. osakeindeksi) mahdollisesta positiivisesta kehityksestä. Lainan kohdeetuuksien arvo voi laina-aikana kehittyä positiivisesti tai negatiivisesti. Tuottorakenne saattaa joskus sisältää vipuvaikutuksia, joiden vuoksi jo pienillä kohdeetuuksien kehityksen muutoksilla voi olla suuri vaikutus strukturoidun tuotteen arvoon ja tuottoon (vipuvaikutusriski). Tuoton laskentaan vaikuttavat myös koronlaskentaperusteet sekä mahdolliset tuottokertoimet. Koska strukturoituun tuotteeseen yleensä sisältyy korkokomponentti, kuten 18(21)

19 strukturoidun joukkovelkakirjalainan osalta on aina tilanne, liittyy tuotteeseen korkoriski. Markkinakorkojen lasku nostaa indeksilainan jälkimarkkina-arvoa ja korko-tason nousu puolestaan laskee sitä muiden tekijöiden pysyessä ennallaan. Indeksilainat on suunniteltu pidettäviksi eräpäivään saakka. Mikäli sijoittaja myy tällaisen sijoituksen ennen eräpäivää, hänellä on markkinakehitykseen (markkinariski) ja jälkimarkkinoiden likviditeettiin liittyvä riski. On myös mahdollista, että lainalle ei muodostu laina-aikana jatkuvaa päivittäistä jälkimarkkinaa, jolloin sijoittaja ei pysty myymään joukkovelkakirjaa jälkimarkkinoilla (likviditeettiriski). Jälkimarkkinahinta voi myyntitilanteessa olla matalampi kuin lainaa merkittäessä, joten riskinä on, että sijoituksesta aiheutuu sijoittajalle pääomatappiota. Tiettyjä Indeksilainoja voi olla vaikeaa tai mahdotonta myydä tiettyinä aikoina. Liikkeeseenlaskijalla voi olla lainaehtojen mukaan oikeus maksaa laina ennenaikaisesti takaisin, jolloin on myös mahdollista, että takaisinmaksettava määrä on nimellisarvoa matalampi. Sijoittajan tuleekin kiinnittää huomiota mahdollisiin kaupankäyntirajoitteisiin sekä liikkeeseenlaskijan ennenaikaiseen takaisinmaksuoikeuteen ennen sijoituspäätöstä. Indeksilainaan liittyy aina myös liikkeeseenlaskijasta johtuva luottoriski. Luottoriskillä tarkoitetaan riskiä siitä, ettei liikkeeseenlaskija indeksilainan erääntyessä pysty täyttämään maksuvelvoitteitaan eli maksamaan sijoittajalle lainan nimellispääomaa tai/ja tuottoa. Luottokelpoisuusluokitus on yksi tapa arvioida luottoriskiä, mutta on syytä muistaa, että luottokelpoisuusluokitus saattaa muuttua tai se saatetaan poistaa milloin tahansa. Jos indeksilaina lasketaan liikkeeseen muussa valuutassa kuin euroissa, liittyy lainaan tältä osin myös valuuttariski. Myös kohde-etuudet voivat sisältää valuuttariskiä. Valtion talletussuoja ei koske indeksilainoja Rahamarkkinatuotteet Rahamarkkinatuotteita ovat muun muassa m. sijoitus-, yritys ja kuntatodistukset, rahamarkkinasijoitukset ja valtion velkasitoumukset. Rahamarkkinatuotteiden sijoitusaika vaihtelee yli yön -sijoituksesta korkeintaan yhden vuoden pituiseen sijoitukseen. Sijoitustodistus on pankin, yritystodistus yrityksen ja kuntatodistus kunnan liikkeeseen laskema velkasitoumus. Valtion velkasitoumus on Suomen valtion 1 12 kuukaudeksi liikkeeseen laskema velkasitoumus. Rahamarkkinainstrumentteihin kuten muihinkin korkoinstrumentteihin liittyvä riski voidaan jakaa kahteen osaan: toisaalta korkotason vaihtelusta aiheutuvaan riskiin (korkoriski) ja toisaalta liikkeeseenlaskijan maksukykyyn liittyvään luottotappioriskiin (luottoriski). On myös mahdollista, että rahamarkkinasijoitukselle ei muodostu laina-aikana jatkuvaa päivittäistä jälkimarkkinaa, jolloin sijoittaja ei pysty myymään joukkovelkakirjaa jälkimarkkinoilla (likviditeettiriski). Selvitysriski syntyy, jos osapuolten välillä maksujen sekä toimitusten osalta vastapuoli ei kykene suoriutumaan velvoitteistaan. 19(21)

Yksityiskohtainen luettelo luokittelukriteereistä on tämän muistion alla. 2. HAKEMUS TULLA LUOKITELLUKSI TOISESSA ASIAKASLUOKASSA

Yksityiskohtainen luettelo luokittelukriteereistä on tämän muistion alla. 2. HAKEMUS TULLA LUOKITELLUKSI TOISESSA ASIAKASLUOKASSA ASIAKKAIDEN LUOKITTELU 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalveluyrityksen on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi

Lisätiedot

Yksityiskohtainen luettelo luokittelukriteereistä on liitteenä.

Yksityiskohtainen luettelo luokittelukriteereistä on liitteenä. LISÄTIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA SEN VAIKUTUKSISTA: 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalvelun tarjoajan, kuten esimerkiksi pankin tai sijoituspalveluyrityksen,

Lisätiedot

TIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA LUOKITTELUKRITEERIT

TIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA LUOKITTELUKRITEERIT TIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA LUOKITTELUKRITEERIT Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalveluyrityksen on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi asiakkaaksi

Lisätiedot

Sijoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat asiakasluokitteluun, tiedonantovelvollisuuteen ja selonottovelvollisuuteen liittyvät menettelytavat.

Sijoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat asiakasluokitteluun, tiedonantovelvollisuuteen ja selonottovelvollisuuteen liittyvät menettelytavat. 1 Sijoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat asiakasluokitteluun, tiedonantovelvollisuuteen ja selonottovelvollisuuteen liittyvät menettelytavat. 1. Yleistä asiakkaiden luokittelusta Sijoituspalvelulain

Lisätiedot

SIJOITUSPALVELUN TARJOAMISESSA NOUDATETTAVAT ASIAKASLUOKITTELUUN, TIEDONANTOVELVOLLISUUTEEN JA SELONOTTOVELVOLLISUUTEEN LIITTYVÄT MENETTELYTAVAT

SIJOITUSPALVELUN TARJOAMISESSA NOUDATETTAVAT ASIAKASLUOKITTELUUN, TIEDONANTOVELVOLLISUUTEEN JA SELONOTTOVELVOLLISUUTEEN LIITTYVÄT MENETTELYTAVAT POHJOLA CORPORATE FINANCE OY 1 (3) Liite 1 SIJOITUSPALVELUN TARJOAMISESSA NOUDATETTAVAT ASIAKASLUOKITTELUUN, TIEDONANTOVELVOLLISUUTEEN JA SELONOTTOVELVOLLISUUTEEN LIITTYVÄT MENETTELYTAVAT 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN

Lisätiedot

TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN VALVOJASTA

TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN VALVOJASTA SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA, RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA

Lisätiedot

ASIAKKAIDEN LUOKITTELU

ASIAKKAIDEN LUOKITTELU ASIAKKAIDEN LUOKITTELU 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Arvopaperimarkkinalain mukaan arvopaperinvälittäjän on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi

Lisätiedot

LISÄTIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA SEN VAIKUTUKSISTA:

LISÄTIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA SEN VAIKUTUKSISTA: LISÄTIETOA ASIAKASLUOKITTELUSTA JA SEN VAIKUTUKSISTA: 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalvelun tarjoajan, kuten esimerkiksi pankin tai sijoituspalveluyrityksen,

Lisätiedot

Tietoa asiakasluokittelusta ja luokittelukriteerit

Tietoa asiakasluokittelusta ja luokittelukriteerit Tietoa asiakasluokittelusta ja luokittelukriteerit Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalveluyrityksen on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta eiammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi asiakkaaksi

Lisätiedot

Asiakasluokittelu, tiedonanto- ja selonottovelvollisuus

Asiakasluokittelu, tiedonanto- ja selonottovelvollisuus Asiakasluokittelu, tiedonanto- ja selonottovelvollisuus Arvopaperimarkkinalain mukaan arvopaperinvälittäjän on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi

Lisätiedot

SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT INDEXHELSINKI OSAKEYHTIÖSTÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA

SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT INDEXHELSINKI OSAKEYHTIÖSTÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT INDEXHELSINKI OSAKEYHTIÖSTÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja sen nojalla annettujen viranomaissääntelyn

Lisätiedot

ASIAKASVAROJEN SÄILYTTÄMINEN ELITE ALFRED BERGISSA. voimassa alkaen

ASIAKASVAROJEN SÄILYTTÄMINEN ELITE ALFRED BERGISSA. voimassa alkaen ASIAKASVAROJEN SÄILYTTÄMINEN ELITE ALFRED BERGISSA voimassa 21.9.2018 alkaen SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS JA SÄÄDÖSTAUSTA 3 2 ASIAKASVAROJEN SÄILYTTÄMINEN 3 2.1 Rahavarat 3 2.2 Suomalaiset rahasto-osuudet

Lisätiedot

Tietoa asiakasluokittelusta ja luokittelukriteerit

Tietoa asiakasluokittelusta ja luokittelukriteerit Tietoa asiakasluokittelusta ja luokittelukriteerit Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalveluyrityksen on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta eiammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi asiakkaaksi

Lisätiedot

TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN VALVOJASTA

TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN VALVOJASTA SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT HEAD ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA, RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA

Lisätiedot

ARVOPAPERIMARKKINALAIN MUKAISET ENNAKKOTIEDOT. Tähän tiedotteeseen on koottu seuraavat arvopaperimarkkinalain edellyttämät ennakkotiedot:

ARVOPAPERIMARKKINALAIN MUKAISET ENNAKKOTIEDOT. Tähän tiedotteeseen on koottu seuraavat arvopaperimarkkinalain edellyttämät ennakkotiedot: OPTIUM ARVOPAPERIMARKKINALAIN MUKAISET ENNAKKOTIEDOT Tähän tiedotteeseen on koottu seuraavat arvopaperimarkkinalain edellyttämät ennakkotiedot: 1. Tiedot Optium Oy:stä ja sen valvojasta 2. Tiedot Optium

Lisätiedot

Tietoa sijoittajalle Kulujen vaikutus sijoituksen tuottoon

Tietoa sijoittajalle Kulujen vaikutus sijoituksen tuottoon Tässä tiedotteessa kerrotaan esimerkein JAM Advisors Oy:n (jäljempänä Yhtiö ) ja sen Asiakkaan (jäljempänä Asiakas ) välillä kulloinkin voimassa oleviin sijoituspalvelusopimuksiin ( jäljempänä Sopimus

Lisätiedot

A L E X A N D E R CORPORATE FINANCE

A L E X A N D E R CORPORATE FINANCE Elokuu 2014 ILMOITUS ASIAKASLUOKITTELUSTA Sijoituspalvelulaki velvoittaa sijoituspalveluyrityksen luokittelemaan asiakkaansa ja noudattamaan tiettyjä menettelytapoja sijoituspalveluja tarjottaessa. Asiakasluokittelu

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kokonaisarviointi ja eri tekijöiden keskinäinen tärkeysjärjestys

1. Johdanto. 2. Kokonaisarviointi ja eri tekijöiden keskinäinen tärkeysjärjestys (hyväksytty Visio Varainhoito Oy:n hallituksen kokouksessa 16.2.2018) 1. Johdanto Tässä asiakirjassa määritellään ne toimintaperiaatteet, joita Visio Varainhoito Oy ja sen salkunhoitajat (Visio) noudattavat

Lisätiedot

SP KAPITAALI OY. Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoituspalveluista

SP KAPITAALI OY. Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoituspalveluista SP KAPITAALI OY Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoituspalveluista 9.1.2014 1 1. YLEISTÄ Sijoituspalveluiden tarjoajan on annettava asiakkaalle ennen sijoituspalvelua koskevan sopimuksen

Lisätiedot

Finanssivalvonta on rahastoyhtiön toimintaa valvova viranomainen. Finanssivalvonnan osoite on Snellmaninkatu 6, PL 159, 00101 Helsinki.

Finanssivalvonta on rahastoyhtiön toimintaa valvova viranomainen. Finanssivalvonnan osoite on Snellmaninkatu 6, PL 159, 00101 Helsinki. ARVOPAPERIMARKKINALAIN MUKAISET ENNAKKOTIEDOT Tähän tiedotteeseen on koottu lainsäädännön edellyttämää ennakkotietoa Helsinki Capital Partners Rahastoyhtiö Oy:n (jäljempänä HCP tai rahastoyhtiö ) tarjoamista

Lisätiedot

1 TIEDOT TITANIUM RAHASTOYHTIÖSTÄ JA SEN VALVOJASTA

1 TIEDOT TITANIUM RAHASTOYHTIÖSTÄ JA SEN VALVOJASTA TIETOA TITANIUMISTA, SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ PALVELUIHIN LIITTYVIEN RAHOITUSVÄLINEIDEN LUONTEESTA JA NIIDEN TYYPILLISIMMISTÄ RISKEISTÄ Tässä asiakirjassa annetaan Titanium Rahastoyhtiö

Lisätiedot

v TIEDOT KJK CAPITAL OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA PALVELUISTA

v TIEDOT KJK CAPITAL OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA PALVELUISTA v1.0.4 20.12.2018 TIEDOT KJK CAPITAL OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA PALVELUISTA Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja sen nojalla annetun viranomaissääntelyn mukaiset tiedot sijoituspalvelujen

Lisätiedot

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Danske Bank Oyj, www.danskebank.fi SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: FI4000050000 KORKOKAULURI XV Viiden

Lisätiedot

Tässä asiakirjassa annetaan Titanium Rahastoyhtiö Oy:n ( Titanium Rahastoyhtiö ) tarjoamista sijoituspalveluista seuraavia tietoja:

Tässä asiakirjassa annetaan Titanium Rahastoyhtiö Oy:n ( Titanium Rahastoyhtiö ) tarjoamista sijoituspalveluista seuraavia tietoja: SIJOITUSPALVELULAIN JA SEN NOJALLA ANNETUN VIRANOMAISSÄÄNTELYN MUKAISET ENNAKKOTIEDOT PALVELUNTARJOAJASTA, TARJOTTAVISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ PALVELUIHIN LIITTYVIEN RAHOITUSVÄLINEIDEN LUONTEESTA JA

Lisätiedot

TOIMEKSIANTOJEN TOTEUTTAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET ELITE ALFRED BERG -KONSERNISSA. voimassa alkaen

TOIMEKSIANTOJEN TOTEUTTAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET ELITE ALFRED BERG -KONSERNISSA. voimassa alkaen TOIMEKSIANTOJEN TOTEUTTAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET ELITE ALFRED BERG -KONSERNISSA voimassa 3.1.2018 alkaen VERSIOHALLINTA VERSIO MUUTOKSEN AIHE HYVÄKSYJÄ PÄIVÄ 1.0 Dokumentti laadittu SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

SIJOITTAJAN INFO LIITE 2

SIJOITTAJAN INFO LIITE 2 SIJOITTAJAN INFO LIITE 2 1. Yleistä Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja sen nojalla annetun viranomaissääntelyn mukaiset tiedot sijoituspalvelun tarjoajasta, tarjottavista palveluista

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

(konsultatiivinen omaisuudenhoito) omaisuudenhoitajalle. Kulloinkin voimassaolevat palkkiot ilmenevät sopimusehdoista ja hinnastosta. v1.0.

(konsultatiivinen omaisuudenhoito) omaisuudenhoitajalle. Kulloinkin voimassaolevat palkkiot ilmenevät sopimusehdoista ja hinnastosta. v1.0. v1.0.1 TIEDOT KJK CAPITAL OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA PALVELUISTA 10.02.2015 Tähän tiedotteeseen on koottu arvopaperimarkkinalain ja sen nojalla annetun viranomaissääntelyn mukaiset tiedot sijoituspalvelujen

Lisätiedot

TIEDOT PALVELUNTARJOAJASTA Fennia Varainhoito

TIEDOT PALVELUNTARJOAJASTA Fennia Varainhoito 1 TIEDOT PALVELUNTARJOAJASTA Fennia Varainhoito Tähän esitteeseen on koottu sijoituspalvelulain sekä sen nojalla annetun viranomaissääntelyn mukaiset tiedot Fennia Varainhoito Oy:stä (jäljempänä Fennia

Lisätiedot

Tietoa rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä riskeistä

Tietoa rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä riskeistä Tietoa rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä riskeistä Rahastosijoittamiseen liittyvät riskit Rahastosijoittamiseen liittyvät yleiset riskit Sijoittamiseen liittyy aina riski, jolla tarkoitetaan sijoituksen

Lisätiedot

TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ

TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja

Lisätiedot

2. Tiedot WIP:stä ja sen valvojasta. 4. Tiedot WIP:n tarjoamista sijoituspalveluista

2. Tiedot WIP:stä ja sen valvojasta. 4. Tiedot WIP:n tarjoamista sijoituspalveluista TIETOJA WIP:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ SEKÄ RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT 1. Yleistä Tähän tiedotteeseen

Lisätiedot

Tähän tiedotteeseen on koottu seuraavat sijoituskalvelulain ja sen nojalla annettujen viranomaissääntelyn

Tähän tiedotteeseen on koottu seuraavat sijoituskalvelulain ja sen nojalla annettujen viranomaissääntelyn SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT OPTIUM OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOI- TUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain

Lisätiedot

2. Tiedot WIP:stä ja sen valvojasta

2. Tiedot WIP:stä ja sen valvojasta TIETOJA WIP:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ SEKÄ RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT 1. Yleistä Tähän tiedotteeseen

Lisätiedot

W I P O M A I S U U D E N H O I T O 1 (10) Tietoa WIP Asset Management Oy:stä

W I P O M A I S U U D E N H O I T O 1 (10) Tietoa WIP Asset Management Oy:stä W I P O M A I S U U D E N H O I T O 1 (10) 1. Yleistä Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja sen nojalla annettujen viranomaissääntelyn mukaiset tiedot WIP Asset Management Oy:stä (jäljempänä

Lisätiedot

Tietoa palveluntarjoajasta ja sen tarjoamista palveluista

Tietoa palveluntarjoajasta ja sen tarjoamista palveluista Tietoa palveluntarjoajasta ja sen tarjoamista palveluista Palveluntarjoaja 1.1 Pääasiallinen palveluntarjoaja Aalto Pankkiiriliike Oy Y-tunnus 1911289-7 Sijoituspalveluyhtiö Osoite: Kalevankatu 4, 00100

Lisätiedot

MiFID II mukainen kooste asiakastoimeksiantojen toteuttamisesta 2017

MiFID II mukainen kooste asiakastoimeksiantojen toteuttamisesta 2017 MiFID II mukainen kooste asiakas toteuttamisesta 2017 AKTIA PANKKI OYJ Tämä raportti täydentää asiakastoimeksiannoista julkistettavaa vuosittaista tietoa kaupankäyntivolyymillä mitattuna tärkeimmistä toteuttamispaikoista.

Lisätiedot

UPM Kymmene CLN

UPM Kymmene CLN UPM Kymmene CLN 30.1.2014 UPM Kymmene Credit Linked Note, Market Recovery Danske Bankin liikkeeseenlaskema Credit Linked Note tarjoaa mahdollisuuden hyötyä UPM Kymmenen ja Danske Bankin luottoriskihinnoittelusta

Lisätiedot

Elite Pankkiiriliike Oy TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUTUOTTEISTA

Elite Pankkiiriliike Oy TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUTUOTTEISTA Elite Pankkiiriliike Oy TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUTUOTTEISTA Elite Pankkiiriliike Oy:n hallituksen hyväksymä tiivistelmä SISÄLTÖ Tietoa palveluntarjoajasta ja

Lisätiedot

Tietoa WIP Asset Management Oy:stä ja sen tarjoamista sijoituspalveluista sekä tietoa rahoitusvälinelajien luonteesta ja tyypillisistä riskeistä

Tietoa WIP Asset Management Oy:stä ja sen tarjoamista sijoituspalveluista sekä tietoa rahoitusvälinelajien luonteesta ja tyypillisistä riskeistä Tietoa WIP Asset Management Oy:stä ja sen tarjoamista sijoituspalveluista sekä tietoa rahoitusvälinelajien luonteesta ja tyypillisistä riskeistä 1. Yleistä Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain

Lisätiedot

Yritys, joka täyttää viimeksi päättyneeltä täydeltä tilikaudelta laaditun tilinpäätöksen mukaan kaksi seuraavista kolmesta vaatimuksesta:

Yritys, joka täyttää viimeksi päättyneeltä täydeltä tilikaudelta laaditun tilinpäätöksen mukaan kaksi seuraavista kolmesta vaatimuksesta: 1 (5) ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT I Ei-ammattimainen asiakas Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. II Ammattimainen asiakas 1 Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla

Lisätiedot

TOIMEKSIANTOJEN TOTEUTTAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET Execution Policy

TOIMEKSIANTOJEN TOTEUTTAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET Execution Policy Päivitetty 8.5.2014 TOIMEKSIANTOJEN TOTEUTTAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET Eecution Policy UB Securities Oy (jäljempänä UB ) noudattaa näitä periaatteita ammattimaisten ja ei-ammattimaisten asiakkaiden toimeksiantojen

Lisätiedot

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. AMMATTIMAINEN ASIAKAS B 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA

TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA SISÄLLYS 1. Yleistä 2. Tiedot Alexandria Pankkiiriliike Oyj:stä ja Alexandria Markets Oy:stä ja niiden puolesta ja lukuun toimivista sidonnaisasiamiehistä ja sekä niiden valvojasta

Lisätiedot

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT Sijoituspalvelua UB-konsernissa tarjoavan yhtiön (jäljempänä UB ) on sijoituspalvelulain ja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

TIETOJA JAM ADVISORS OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPILLISISTÄ RISKEISTÄ

TIETOJA JAM ADVISORS OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPILLISISTÄ RISKEISTÄ YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja sen nojalla annettujen viranomaissääntelyn mukaiset tiedot JAM Advisors Oy:stä sen tarjoamista palveluista sekä sen tarjoamiin palveluihin liittyvien

Lisätiedot

ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT Voimaan 1.1.2013. Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT Voimaan 1.1.2013. Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. A. Ei-ammattimainen asiakas Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. Ammattimainen asiakas 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa harjoittava tai säännelty

Lisätiedot

A. EI-AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI-AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT Hyväksytty hallituksessa 27.05.2016, versio 1.0.2 ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI-AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

Lisätiedot

Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. 1(5) ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. Ei-ammattimainen asiakas Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. Ammattimainen asiakas 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla

Lisätiedot

1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OY:STA

1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OY:STA 1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OY:STA Tämä tiedote sisältää sijoituspalvelulain edellyttämät ennakkotiedot, jotka on annettava ei-ammattimaiselle sijoittajalle ennen sijoituspalvelun tai oheispalvelun tarjoamista.

Lisätiedot

WIP Asset Management Oy välittää WIP Hakkapeliittat sijoitusrahastoa koskevia toimeksiantoja Eufex Rahastohallinto Oy:öön toteutettavaksi.

WIP Asset Management Oy välittää WIP Hakkapeliittat sijoitusrahastoa koskevia toimeksiantoja Eufex Rahastohallinto Oy:öön toteutettavaksi. TIETOJA WIP ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ SEKÄ RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

WIP Asset Management Oy välittää WIP Hakkapeliittat sijoitusrahastoa koskevia toimeksiantoja Eufex Rahastohallinto Oy:öön toteutettavaksi.

WIP Asset Management Oy välittää WIP Hakkapeliittat sijoitusrahastoa koskevia toimeksiantoja Eufex Rahastohallinto Oy:öön toteutettavaksi. TIETOJA WIP ASSET MANAGEMENT OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ SEKÄ RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Palvelunkautta voi tehdä merkintöjä vain listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin.

Palvelunkautta voi tehdä merkintöjä vain listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin. AROUND-PALVELU: RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUDET JA NIIHIN LIITTYVÄT RISKIT AROUND-palvelun ( Palvelu ) kautta sijoittaja voi tehdä merkintöjä listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin sekä listaamattomiin

Lisätiedot

1. YLEISTÄ. raportit, raporttien toimitusväli ja ajankohta käyvät ilmi palvelua koskevista ehdoista tai mahdollisesta sopimuksesta.

1. YLEISTÄ. raportit, raporttien toimitusväli ja ajankohta käyvät ilmi palvelua koskevista ehdoista tai mahdollisesta sopimuksesta. TIETOJA FOREA CAPITAL OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN JA MUIDEN SIJOITUSKOHTEIDEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen

Lisätiedot

Zenito Oy on merkitty patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin Y- tunnuksella Yhtiön kotipaikka on Espoo.

Zenito Oy on merkitty patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin Y- tunnuksella Yhtiön kotipaikka on Espoo. TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ SEKÄ RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT 1. YLEISTÄ Tähän

Lisätiedot

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT Sijoituspalvelua UB-konsernissa tarjoavan yhtiön (jäljempänä UB ) on sijoituspalvelulain ja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

A. EI-AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI-AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT Customer classification procedure criteria appendix Hyväksytty hallituksessa 20.12.2018, versio 1.0.3 Versionhallinta VERSIO PÄIVÄ HYVÄKSYJÄ - 27.2.2012 Hallitus - 18.11.2013

Lisätiedot

Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa harjoittava tai säännelty yhteisö (1 ja siihen rinnastettava

Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa harjoittava tai säännelty yhteisö (1 ja siihen rinnastettava ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. Ei-ammattimainen asiakas Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. Ammattimainen asiakas 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

Liite yv 20/1/2015. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja kuntayhtymäkonsernin. Varallisuuden hoito ja sijoitustoimintaa koskevat periaatteet

Liite yv 20/1/2015. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja kuntayhtymäkonsernin. Varallisuuden hoito ja sijoitustoimintaa koskevat periaatteet Liite yv 20/1/2015 Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja kuntayhtymäkonsernin Varallisuuden hoito ja sijoitustoimintaa koskevat periaatteet Hyväksytty yhtymävaltuustossa 8.9.2015, 20 Sisällysluettelo 1. Sijoitustoiminnan

Lisätiedot

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt

OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori Myyntiesite/säännöt Voimassa 24.9.2014 alkaen. OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori OP-Säästö tulevaisuuteen -sijoituskori (jäljempänä sijoituskori) tarjoaa valmiin,

Lisätiedot

Sijoituspalvelun tarjoaja Pohjola Corporate Finance Oy ("Pohjola Corporate Finance") osoite: Teollisuuskatu 1 b, Helsinki

Sijoituspalvelun tarjoaja Pohjola Corporate Finance Oy (Pohjola Corporate Finance) osoite: Teollisuuskatu 1 b, Helsinki 1 (3) TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUSPALVELUISTA Tähän asiakirjaan on koottu arvopaperimarkkinalain 4 luvun 4 :n edellyttämät tiedot, jotka tulee antaa asiakkaalle ennen sijoituspalvelun

Lisätiedot

TIETOJA PALVELUTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ

TIETOJA PALVELUTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ TIETOJA PALVELUTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja

Lisätiedot

Tarvitseeko sijoittaja suojaa?

Tarvitseeko sijoittaja suojaa? Tarvitseeko sijoittaja suojaa? Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Raimo Husu Sijoittajan suojaaminen Suomessa Sijoittajien korvausrahaston (perustettu 1.9.1998) tarkoituksena on suojata ei-ammattimaisia piensijoittajia

Lisätiedot

TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ

TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ TIETOJA ZENITOSTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja

Lisätiedot

2. Tiedot WIP:stä ja sen valvojasta

2. Tiedot WIP:stä ja sen valvojasta TIETOJA WIP:STÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ TIETOA RAHOITUSVÄLINELAJIEN LUONTEESTA JA TYYPPILLISISTÄ RISKEISTÄ SEKÄ RAHOITUSPALVELUIDEN ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT 1. Yleistä Tähän tiedotteeseen

Lisätiedot

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1 (6) TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1. Johdanto Tähän asiakirjaan on koottu tietoa yleisimmistä rahoitusvälineistä ja niihin liittyvistä tyypillisimmistä riskeistä.

Lisätiedot

Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalvelutuotteista sekä rahoitusvälineisiin liittyvistä riskeistä

Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalvelutuotteista sekä rahoitusvälineisiin liittyvistä riskeistä 1 Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalvelutuotteista sekä rahoitusvälineisiin liittyvistä riskeistä 2 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. PALVELUNTARJOAJAT JA TOIMILUPA...

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Rahamuseo 2.11.2010 2.11.2010 Tero Oikarinen ja Johanna Örndahl Esimerkkejä suorista sijoituksista Osakkeet Korot Hyödykkeet

Lisätiedot

UB OMAISUUDENHOITO OY:N TOIMEKSIANTOJEN HOITAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET

UB OMAISUUDENHOITO OY:N TOIMEKSIANTOJEN HOITAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET Päivitetty 22.1.2015 UB OMAISUUDENHOITO OY:N TOIMEKSIANTOJEN HOITAMISTA KOSKEVAT PERIAATTEET 1. Johdanto UB Omaisuudenhoito Oy ( UB ) noudattaa seuraavia toimintaperiaatteita toteuttaessaan tai välittäessään

Lisätiedot

Alexandria Pankkiiriliike Oyj on suomalainen sijoituspalveluyritys, jolle Finanssivalvonta on myöntänyt sijoituspalvelulain mukaisen toimiluvan:

Alexandria Pankkiiriliike Oyj on suomalainen sijoituspalveluyritys, jolle Finanssivalvonta on myöntänyt sijoituspalvelulain mukaisen toimiluvan: 30.3.2015 TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ YLEISIMMISTÄ RAHOITUSVÄLINETYYPEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ TYYPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen

Lisätiedot

A L E X A N D E R CORPORATE FINANCE

A L E X A N D E R CORPORATE FINANCE SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT ALEXANDER OY:STÄ JA SEN TARJOAMISTA PALVELUISTA, HENKILÖTIETOJEN KÄYTÖSTÄ SEKÄ ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SEKÄ TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ

Lisätiedot

YHDISTYKSEN RISKILUOKITUS SIJOITTAJAN APUNA

YHDISTYKSEN RISKILUOKITUS SIJOITTAJAN APUNA YHDISTYKSEN RISKILUOKITUS SIJOITTAJAN APUNA SUOMEN STRUKTUROITUJEN SIJOITUSTUOTTEIDEN YHDISTYS RY Jaana Immonen 7.2.2012 Hieman historiaa maailman ensimmäinen osakeindeksiobligaatio laskettiin liikkeeseen

Lisätiedot

TIETOA ESTLANDER & PARTNERS -KONSERNISTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO

TIETOA ESTLANDER & PARTNERS -KONSERNISTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO TIETOA ESTLANDER & PARTNERS -KONSERNISTA JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Estlander & Partners Oy... 1 2. Estlander & Partners Rahastoyhtiö Oy...

Lisätiedot

ETURISTIRIITATILANTEET

ETURISTIRIITATILANTEET Obsido Oy ETURISTIRIITATILANTEET 1 1 JOHDANTO Obsido Oy (jäljempänä Obsido tai yhtiö ) noudattaa eturistiriitatilanteiden tunnistamisessa, ehkäisyssä, hallinnassa ja ilmoittamisessa voimassa olevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

Indeksilaina. Pääomaturvattu sijoitusratkaisu

Indeksilaina. Pääomaturvattu sijoitusratkaisu Indeksilaina Pääomaturvattu sijoitusratkaisu 2 Pääomaturvattua sijoittamista indeksilainoilla Indeksilainalla on mahdollista tavoitella tuottoa pääomaa turvaavasti. Indeksilainasijoitus tarjoaakin kätevän

Lisätiedot

TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA

TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain mukaiset tiedot Finlandia Group Oyj:stä, tarjottavista sijoituspalveluista

Lisätiedot

Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalveluista

Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalveluista Tietoja palveluntarjoajasta ja tarjottavista sijoitus- ja oheispalveluista 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain mukaiset tiedot Finlandia Group Oyj:stä, tarjottavista sijoituspalveluista

Lisätiedot

SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT INDEXHELSINKI OSAKEYHTIÖSTÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVE- LUISTA

SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT INDEXHELSINKI OSAKEYHTIÖSTÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVE- LUISTA SIJOITUSPALVELULAIN MUKAISET TIEDOT INDEXHELSINKI OSAKEYHTIÖSTÄ JA SEN TARJOAMISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVE- LUISTA Tähän tiedotteeseen on koottu sijoituspalvelulain ja sen nojalla annettujen viranomaissääntelyn

Lisätiedot

Sijoittajan tietopaketti

Sijoittajan tietopaketti YLEISTÄ Tähän JAM Advisors Oy:n Sijoittajan tietopakettiin on koottu tietoja, joita asiakkaalle on annettava sijoituspalveluita koskevan sääntelyn nojalla. Tarkemmat palvelu- ja tuotekohtaiset tiedot annetaan

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Sijoittajan sanastoa Pörssisäätiön sijoituskoulu VERO 2014 Prof. Minna Martikainen Hanken School of Economics, Finland Sijoitusmaailman termistö ja logiikka, omat toimet ja näin luen. SIJOITUSMAAILMAN

Lisätiedot

14.11.2013. Asiakasinformaatio sijoittajalle yhtiöstä ja tarjottavasta palvelusta

14.11.2013. Asiakasinformaatio sijoittajalle yhtiöstä ja tarjottavasta palvelusta Asiakasinformaatio sijoittajalle yhtiöstä ja tarjottavasta palvelusta VISIO Varainhoito Oy (y-tunnus 2298186-6, kotipaikka Helsinki) Aleksanterinkatu 21 H 00100 Helsinki puh. 041 437 5644 faksi 029 1934

Lisätiedot

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperinvälittäjille MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA Rahoitustarkastus antaa arvopaperimarkkinalain 4 luvun 5 a :n 5 momentin nojalla arvopaperinvälittäjille tämän määräyksen asiakkaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä

Lisätiedot

1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OYJ:STA

1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OYJ:STA SIJOITTAJATIEDOTE 1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OYJ:STA Tämä tiedote sisältää EU:n rahoitusvälineiden markkinat direktiivin (MiFID II) ja siihen liittyvän EU-sääntelyn ja kansallisen lainsäädännön edellyttämät

Lisätiedot

Tietoa palveluntarjoajasta

Tietoa palveluntarjoajasta Tietoa palveluntarjoajasta 20.12.2016 Nimi: Suomen Pankkiiriliike Oy Osoite: Aleksanterinkatu 15 B, 00100 Helsinki Puhelin: +358 9 2510 250 Faksi: +358 9 2510 2511 Internet: www.suomenpankkiiriliike.fi

Lisätiedot

FOURTON OY. Käytössä 1.1.2015 lukien.

FOURTON OY. Käytössä 1.1.2015 lukien. FOURTON OY Sijoittajatiedote ei-ammattimainen Käytössä 1.1.2015 lukien. Sijoituspalvelua, kuten täyden valtakirjan omaisuudenhoitopalvelua, tarjoavan on annettava asiakkaalle ennen sijoituspalvelua koskevan

Lisätiedot

1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OYJ:STA

1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OYJ:STA SIJOITTAJATIEDOTE 1 TIETOJA OMA SÄÄSTÖPANKKI OYJ:STA Tämä tiedote sisältää EU:n rahoitusvälineiden markkinat direktiivin (MiFID II) ja siihen liittyvän EU-sääntelyn ja kansallisen lainsäädännön edellyttämät

Lisätiedot

Korkokauluri X -sijoituskori

Korkokauluri X -sijoituskori Korkokauluri X -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Korkokauluri X -sijoituskori Keskeiset ehdot Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö Myyntiaika: 18.4. 7.6.2012 Kohde-etuus: Sampo Pankki

Lisätiedot

Rahoitusoikeus Aalto-yliopisto

Rahoitusoikeus Aalto-yliopisto Rahoitusoikeus Aalto-yliopisto 13.3.2017 Annina Tanhuanpää Rahoitusmarkkinaosasto Lakien valmistelu Suomen perustuslain mukaan lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta. Lait valmistellaan siinä ministeriössä,

Lisätiedot

sidonnaisasiamiehet Finanssivalvonnalle. Sidonnaisasiamiesten rekisteröintivaltion on Suomi.

sidonnaisasiamiehet Finanssivalvonnalle. Sidonnaisasiamiesten rekisteröintivaltion on Suomi. TIETOJA PALVELUNTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA SEKÄ YLEISIMMISTÄ RAHOITUSVÄLINETYYPEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ TYYPILLISISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu

Lisätiedot

yhteistyökumppaneiden tarjoamaa omaisuudenhoitopalvelua asiakkaille.

yhteistyökumppaneiden tarjoamaa omaisuudenhoitopalvelua asiakkaille. TIETOJA PALVELUTARJOAJASTA JA TARJOTTAVISTA SIJOITUS- JA OHEISPALVELUISTA, ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT SEKÄ TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ 1. YLEISTÄ Tähän tiedotteeseen on koottu

Lisätiedot

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta

Laki. vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Laki vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain (162/2014) 7 luvun 8 :n 2 momentti ja 19 luvun 6, sellaisena

Lisätiedot

TIETOA UNITED BANKERS -KONSERNIN SIJOITUSPALVELUYRITYKSISTÄ JA TARJOTTAVISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT

TIETOA UNITED BANKERS -KONSERNIN SIJOITUSPALVELUYRITYKSISTÄ JA TARJOTTAVISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT TIETOA UNITED BANKERS -KONSERNIN SIJOITUSPALVELUYRITYKSISTÄ JA TARJOTTAVISTA SIJOITUSPALVELUISTA SEKÄ ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT 1. Yleistä Sijoituspalveluyritysten kuten arvopaperinvälitys- tai omaisuudenhoitopalveluntarjoajien

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin)

HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin) 1 HEINOLAN KAUPUNKI ENERGIARAHASTON SIJOITUSPERIAATTEET KH 3.9.2007, KH 25.11.2013 (esitys muutoksin) SIJOITTAMISEN PERIAATTEITA Sijoittaminen tapahtuu rahastojen kautta käyttäen vähintään kahta varainhoitajaa.

Lisätiedot

Säästäjän vaihtoehdot. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012

Säästäjän vaihtoehdot. Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Säästäjän vaihtoehdot Sijoitus-Invest 14. 15.11.2012 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 14.11.2012 Terhi Lambert-Karjalainen Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen

Lisätiedot

LOMAKE ASIAKKAAN LUOKITTELEMISEKSI

LOMAKE ASIAKKAAN LUOKITTELEMISEKSI LOMAKE ASIAKKAAN LUOKITTELEMISEKSI Asiakas täyttää ASIAKKAAN PERUSTIEDOT Nimi Henkilötunnus/Y-tunnus Osoite Puhelinnumero Faksi Sähköposti Yhteyshenkilö Yhteisöasiakkaan pääasiallinen toimiala Luokittelun

Lisätiedot

Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt

Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt 1 Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt Rahoitustarkastuksen 2.2.2007 hyväksymät säännöt. 1 Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+, ruotsiksi

Lisätiedot