ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä"

Transkriptio

1 ALKULAUSE Ouluseudun kuntien teettämä -julkaisu on puolivuosittain ilmestyvä alueen yritystoiminnan suhdannekatsaus. Sen tehtävä on tuottaa ajankohtaista tietoa alueen keskeisten toimialojen kehittymisestä. Hankkeen toteuttajina toimivat Oulun yliopiston Koulutus- ja tutkimuspalvelut sekä Taloustieteiden tiedekunta. Suhdannetiedustelua koordinoi johtoryhmä, jonka jäseninä ovat Oulunseudun Yrityspalvelut johtaja Heikki Aalto (pj.), Technopolis Oyj:n toimitusjohtaja Pertti Huuskonen, Iin Micropolis Oy:n toimitusjohtaja Jorma Kinnunen, Oulun yliopiston Taloustieteiden tiedekunnan professori Rauli Svento sekä kehityspäällikkö Martti Hyry, suunnittelija Tommi Pyykönen ja innovaatioasiamies Pekka Räsänen Koulutus- ja tutkimuspalveluista. Tiedustelun kohdejoukon muodostavat edellisten kyselyjen tapaan alueen teollisuuden, kaupan, kuljetussektorin ja palvelualan yritykset sekä pankkitoiminta. Oulun yliopiston Taloustieteiden tiedekunnan opiskelijat ovat toteuttaneet yrityshaastattelut. -raportin julkaisumuoto on muuttunut. Painetussa muodossa siitä on saatavissa vain tämä tiivistelmä. Koko raportti toimialakohtaisine tietoineen, artikkeleineen ja tarkempine numerotietoineen on saatavissa verkosta pdf-muodossa osoitteesta /. Toivomme, että julkaisu antaa taustatietoa yritysten ja organisaatioiden päätöksenteon perustaksi Ouluseudun aluetalouden lähitulevaisuuden kehityksestä. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä

2 ESIPUHE Ouluseudun yritysten kehitysnäkymiä on kysytty jo vuodesta 1992 lähtien puolivuosittain ja tästä vuodesta alkaen barometrin tilaa Ouluseudun Yrityspalvelut. Ouluseudun Yrityspalvelut aloitti toimintansa seudullisena elinkeinokeskuksena ja nykyisin suhdannebarometriin kuuluu Ouluseudun 11 kuntaa. Edellisvuoteen verrattuna alueeseen on tullut lisää Liminka ja Lumijoki. Julkaisu toteutetaan tänä vuonna uudella tavalla siten, että paperitulosteena julkaistaan vain tiivistelmä ja sen lisäksi internetissä on laajempi tutkimustulos. Suhdannekehitys valtakunnallisesti näyttää olevan hyvä ja myös Ouluseudulla myönteinen kehitys jatkuu. Teknologiayritysten kasvu Ouluseudulla jatkuu edelleen voimakkaana mutta sen lisäksi ns. perinteisten toimialojen osalta on kasvua ja kehitystä havaittavissa. Alueelle perustetaan useita satoja uusia yrityksiä vuosittain ja tulevaisuuden tältä osin pysyy samalla tasolla. Ouluseutu näyttääkin vahvistavan entisestään asemaansa eräänä Suomen merkittävimpänä kasvukeskuksena. Seuraavan 6 kk:n myynnin sekä kannattavuuden kasvuet ovat positiiviset ja teollisuuden tuotteiden tilauskanta näyttää olevan kasvava. Myös kahden viimeisen vuoden aikainen hintojen lasku näyttää kääntyvän lievään kasvuun. Erityisesti kaupan alan suhdanteet näyttävät lupaavilta, kun väestönmäärän koko Ouluseudun alueella taan kasvavan. Tiedusteluun osallistuneiden yritysten keskuudessa henkilöstömäärän et ovat kasvavat. Tämä kehitys on seurausta erityisesti seudun rakollisuuden ja vähittäiskaupan kasvusta. Mielenkiintoista on todeta, että teknologiayritysten kasvun lisäksi myös muiden teollisuusyritysten henkilöstömäärissä on kasvumerkkejä. Lähitulevaisuuden odotukset ovat korkealla. Väestömäärän ja yritystoiminnan taan koko ajan kasvavan. Seudulle rakennetaan lisää toimisto- ja tuotantotiloja kovaa vauhtia ja lisää teollisuusalueita kaavoitetaan tulevaisuuden varalle. Nopean kasvun seurauksena on seudulle syntynyt uusia haasteita; miten työllistää alueelle muuttaneet työikäiset ihmiset ja toisaalta mistä yritykset löytävät ammattitaitoista henkilökuntaa. Heikki Aalto johtaja Ouluseutu Yrityspalvelut

3 OULUSEUDUN SUHDANNEBAROMETRI Kevään 2 -suhdannebarometrin yrityshaastattelut tehtiin maalis-huhtikuussa. Tiedustelun kysely lähetettiin 492 yritykseen tai liiketoimintayksikköön Ouluseudun yrityspalvelukeskuksen toimialueella (Oulu, Kempele, Oulunsalo, Haukipudas, Kiiminki, Muhos, Hailuoto, Lumijoki, Liminka, Ylikiiminki ja Tyrnävä). Tiedustelussa mukana olevat yritykset kattavat henkilömäärällä ja liikevaihdolla mitaten alueen merkittävimmät toimialat, ja yritykset työllistävät pääosin vähintään viisi henkilöä. Tiedusteluun vastasi kaikkiaan 348 yritystä. Suhdannekyselyn vastausaktiivisuus kokonaisuudessaan oli siten 71 %. Suhdannekysymykset ennakoivat yritysten lähitulevaisuuden näkymiä tulevan kuuden kuukauden aikajaksolla. Vertailujakso on kyselyhetkeä edeltävän kuuden kuukauden aikajakson kehitys. Annettu vastausasteikko on: kasvaa, pysyy ennallaan tai vähenee. Kysymyksillä etsitään vastausta siihen, miten toimialan kehityksen ennakoidaan muuttuvan lyhyellä aikavälillä edeltävään aikajaksoon verrattuna. Tiedustelussa kysytään myös kyselyajankohtaa edeltäneen kuuden kuukauden aikana ta kehitystä em. asteikon mukaan. Tämän raportin suhdanne-iden ja toteutuneen kehityksen tulkinnoissa esiintyy termi, joka kuvaa yritysten odotuksia. Saldoluku saadaan vähentämällä kasvua (+) ennakoivien yritysten määrästä laskua (-) odottavien yritysten määrä. Kun on positiivinen, kysytyn mittarin taan kasvavan tai se on kasvanut. Saldoluvun ollessa negatiivinen, kysytyn mittarin taan laskevan tai se on laskenut. Kun on nolla, kysytyn mittarin taan pysyvän ennallaan tai se on pysynyt ennallaan. Saldolukua määritettäessä yrityksen vastaus on painotettu vuoden 1999 liikevaihdolla.

4 Teollisuusyritysten (sis. rakennusalan) suhdanne-et Teollisuuden positiiviset suhdanneodotukset ovat jopa hieman parantuneet 6 kk sitten tehtyyn eseen verrattuna. Tuotteiden myynnin kasvua ennakoiva 6 kk aikajaksolla on +77 % ja vuoden aikajaksolle +8 %. Myös yritysten kannattavuuden sekä tuotteiden hintatason odotetaan edelleen paranevan. Tilauskanta on parantunut edeltävän aikajakson kuluessa ja sen odotetaan paranevan myös lähitulevaisuudessa. Kuvassa 1 on esitetty teollisuusyritysten tiedustelussa kysyttyjen mittareiden jen kuvaamat suhdanne-et. Suhdanne-et Myynti Kannattavuus Tilauskanta Tuotteiden hintataso kk 6 kk 12 kk Kuva 1. Teollisuusyritysten myynnin, kannattavuuden ja tuotteiden hintatason kehitys edeltävän 6 kuukauden aikana sekä lähiajan suhdanne-et. Myynnin kasvua indikoiva on jatkanut nousuaan. Myös yritysten odotukset ovat pysyneet syksyn positiivisella tasolla. Myynnin kehitys edeltävän puolen vuoden aikana on ollut huomattavasti parempaa kuin syksyllä ttiin. Myynnin en 6 kk aikajaksolle on +77 % ja vuodelle +8 %. Myynnin ja ttu kehitys nähdään viereisestä kuvasta 2. Tuotteiden myynti /98 1/98 3/99 1/99 3/ 1/ 3/1 Kuva 2. Teollisuuden tuotteiden myynnin kehitys ja et (6kk ja 12kk).

5 Teollisuuden yritysten kannattavuuden kehitys on syksyn odotusten mukaisesti nousussa. Nyt tehdyssä essa teollisuusyritykset odottavat kannattavuuden kehityksen yhä paranevan. Kannattavuuden paranemista ennakoiva on +39 %. Teollisuuden kannattavuuden kehitys ja on esitetty viereisessä kuvassa 3. Teollisuuden tuotteiden hintataso on kääntynyt jälleen nousuun. Lähiajan essa hintojen ennakoidaan edelleen nousevan. Tuotteiden hintatason ta laskua kuvaava on +38 % ja ttua hintatasoa kuvaava vastaava luku on +18 %. Hintatason muutos on kuvattu oheisessa kuvassa 4. Teollisuuden tuotteiden tilauskanta on parantunut edeltävän puolen vuoden aikana, mikä tullee tukemaan myynnin positiivista kehittymistä kuluvan vuoden aikana. Nyt tehdyn tiedustelun mukaan tilauskannan kehitys on ollut odotetunlaista ja tilanteen ennakoidaan paranevan edelleen myös seuraavan 6 kk aikana. Ennusteen on nyt +35 %, kun kehitys on ollut +38 %. Tilauskannan kehitys ja lähitulevaisuuden on esitetty kuvassa 5. Teollisuusyritysten kannattavuus /98 1/98 3/99 1/99 3/ 1/ Kuva 3. Teollisuusyritysten kannattavuuden kehitys ja. Tuotteiden hintataso /98 1/98 3/99 1/99 3/ 1/ Kuva 4. Teollisuuden tuotteiden hintatason kehitys ja. Tuotteiden tilauskanta /98 1/98 3/99 1/99 3/ 1/ Kuva 5. Teollisuuden tuotteiden tilauskannan kehitys ja.

6 Teollisuudessa tuotantokapasiteettia on liikaa 13 %, sopivasti 76 % ja liian vähän 12 % yrityksistä. Kapasiteetin toimialakohtaiset vaihtelut on suuria, mikä ilmenee tarkemmin aloittain tehdyssä tarkastelussa. Teollisuusyritysten tuotantokapasiteetin kehitys on esitetty oheisessa kuvassa 6. Teollisuusyritysten investointien taan yleisesti kasvavan selvästi myös lähitulevaisuudessa. Etenkin kalustoinvestointien odotetaan lisääntyvän kuluneeseen 6 kk verrattuna. Viereisessä diagrammissa kuva 7 on esitetty saldoluvut kone- ja kalusto-, tila-, markkinointi- sekä tuotekehitysinvestointien kehitys ja lähiajan et. 1 % 8 % 6 % 4 % 2 % % Tuotantokapasiteetti 1/97 3/98 1/98 3/99 1/99 3/ liian vähän sopivasti liikaa Kuva 6. Teollisuuden tuotantokapasiteetti. kone- ja kalusto-investoinnit Teollisuusyritysten investoinnit tilainvestoinnit markkinointi-investoinnit t&k -investoinnit kk kk Kuva 7. Teollisuusyritysten investointipanosten kehitys ja et. Liike-elämän palvelujen suhdanne-et Tässä barometrissa liike-elämän palvelualan yrityksillä tarkoitetaan asiantuntijapalveluja teollisuuden ja kaupan alalle myyviä yrityksiä. Myynnin, kannattavuuden, tilauskannan ja palvelujen hintatason lyhyen aikajakson kehitys sekä suhdanne-et on esitetty ina kuvassa 8. Tiedustelun mukaan kokonaisuudessaan palvelualan yritysten myynti on kasvanut varsin suotuisasti tarkastelujakson aikana. Myynnin odotetaan kasvavan yhä nopeammin seuraavan vuoden kuluessa. Kuuden kuukauden myynnin en on +59 % ja 12 kk en +67 %. Myynnin kasvua tukee myös tilauskannan huomattava paraneminen sekä nyt että lähitulevaisuudessa. Kannattavuuden odotetaan paranevan myynnin kasvun ja hintatason huomattavan nousun vuoksi. Kannattavuuden kehitys on ollut vakaata, mutta nyt sen paranemista ennakoiva on jopa +41 %.

7 Myynti Kannattavuus Tilauskanta Suhdanne-et Tuotteiden hintataso kk 6 kk 12 kk Kuva 8. Palveluyritysten myynnin, kannattavuuden, tilauskannan ja palvelujen hintatason toteutuneen kehityksen ja suhdanne-iden saldoluvut. Palveluyritykset on jaettu edelleen kolmeen ryhmään; rakentamiseen liittyvät suunnittelupalvelut, automaatio-, kone- ja prosessisuunnittelu sekä liike-elämän palvelut kuten tili- ja mainostoimistot. Tämän jaon mukainen suhdanne-iden tarkastelu on esitetty erikseen toimialakohtaisessa jaottelussa. Kaupan alan suhdanne-et Ouluseudulla on kaupan alalla ollut jo usean vuoden ajan selvästi positiivinen kehitys. Alan myynti on lisääntynyt ja investoinnit seudulla kasvaneet. Myynnin huomattavan kasvun ennakoidaan jatkuvan myös tulevan vuoden aikana. Seuraavassa kuvassa 9 on esitetty kaupan alan yritysten kehityksen ja iden saldoluvut, kun on kysytty myynnin, kannattavuuden ja hintatason kehittymistä. Suhdanne-et Myynti Kannattavuus Tuotteiden hintataso kk 6 kk 12 kk

8 Kuva 9. Kaupan alan suhdanteiden kehitys edeltävän 6 kuukauden aikana sekä et. Myynnin kehitys on viime vuosien aikana ollut merkittävää ja tuotteiden myynnin kasvun taan yhä jatkuvan lähitulevaisuuden aikana. Näin Ouluseudun väestömäärän kasvu näkyy selvästi kaupan alan positiivisena kehityksenä. Oheisen kuvan 1 mukaan myynnin en 6 kk aikajaksolle on +62 % ja 12 kk aikajaksolle +86 %. Kaupan alan myynti /97 1/98 1/99 1/ Kuva 1. Kehitys ja et. Kaupan alan kannattavuus on kehittynyt Kaupan alan kannattavuus vakaasti ja en mukaisesti. Nyt tehdyssä essa kaupan alan yritykset odottavat kannattavuuden yhä hieman paranevan, on +18 %. Kaupan alan kannattavuuden kehitys on esitetty viereisessä kuvassa /97 1/98 1/99 1/ Kuva 11. Kehitys ja. Tuotteiden hintataso on noussut hieman tarkastelujakson aikana, vaikka kevään tiedustelussa yritykset odottivatkin hintojen pysyvän ennallaan. Nyt tehdyn en mukaan tuotteiden hinnat pysyvät lähes ennallaan lähitulevaisuudessa, mikä yhdessä myynnin jatkuvan kasvun kanssa tukisi kannattavuuden paranemista odotuksia. Hintatason muutos on kuvattu oheisessa kuvassa 12. Kaupan alalla yritysten investoinnit ovat tarkastelujakson aikana hieman lisääntyneet.. Ennusteen mukaan etenkin markkinointi-investoinnit tulevat lisääntymään, mahdollisesti lisääntyneen kilpailun vuoksi. Viereisessä kuvassa 13 on esitetty ina investointipanosten kehitys ja et Tuotteiden hintataso /98 1/98 3/99 1/99 3/ 1/ Kuva 12. Kehitys ja. Kaupan yritysten investoinnit laite- ja kalustoinvestoinnit 7 tilainvestoinnit markkinointiinvestoinnit 33 6 kk 6 kk

9 Kuva 13. Investointien saldoluvut. Kaupan alan palvelukapasiteetin kehitystä on kuvattu oheisissa kuvissa 14 ja 15 sekä tukku- että vähittäiskaupan osalta. Sen mukaan tukkukaupassa kapasiteettia on sopivasti 77 % yrityksistä. Tukkukaupassa kapasiteetin tarve on aavistuksen verran vähentynyt puolen vuoden aikana. Palvelukapasiteetti 1 % 8 % liian vähän 6 % sopivasti 4 % liikaa 2 % % 3/98 1/98 3/99 1/99 3/ Kuva 14. Tukkukaupan kapasiteetti. Vähittäiskaupan yrityksillä lisäkapasiteetin tarve on vähentynyt seurantajakson tilainvestointien ansiosta. Yrityksistä 2 % on liian vähän ja 77 % sopivasti kapasiteettia käytössään tällä hetkellä. Vähittäiskauppojen määrä, joilla on liikaa palvelukapasiteettia, on edelleen vähentynyt. Nyt näiden vastausten osuus on vain 3 %. Palvelukapasiteetti 1 % 8 % liian vähän 6 % sopivasti 4 % liikaa 2 % % 3/98 1/98 3/99 1/99 3/ Kuva 15. Vähittäiskaupan kapasiteetti. Pankkisektorin lähitulevaisuuden kehitys Suhdanne-et Pankkikyselyssä tiedusteltiin pankkien asiakkaiden eri sijoitusmuotoihin kohdistamia sijoituksia. Tiedustelun mukaan osakesijoitukset ja eläke-/ sijoitusvakuutukset ovat kasvaneet edeltävän 6 kk aikana ja kaikki kyselyyn vastanneet odottivat näiden sijoitusmuotojen edelleen kasvavan lähitulevaisuudessa. Pankkitalletukset ovat pysyneet lähes aikaisemmalla tasollaan, mutta niiden odotetaan lähitulevaisuudessa pienenevän. Myös kiinnostus korkorahastosijoituksiin on vaisuhkoa. Viime vuoden aikana nähty kiinnostus osake- ja rahastosijoituksiin näyttää yhä lisääntyvän. Tiedustelussa kysyttiin myös asunto-, kulutus- ja opintolainojen sekä lyhyiden luottojen kysyntää. Kaikkien näiden luottotyyppien kysyntä on ollut hienoisessa kasvussa ja samansuuntaisen kehityksen ennakoidaan lähitulevaisuudessa edelleen jatkuvan. Järjestämättömien luottojen osuus kaikista luotoista on pienentynyt merkittävästi kolmen edellisen vuoden aikana. Vuonna 1998 järjestämättömien luottojen osuus kaikista luotoista vastanneiden osalta oli 1,5 %. Tämän vuoden alussa järjestämättömien luottojen osuus on viime syksyn ita selvästi pienempi, keskimäärin,5 %. Lähitulevaisuudessa pankit ennustavat osuuden palautuvan,7 %:iin.

10 Pankkiryhmittymät ennakoivat lähes yksimielisesti lyhyiden (3 kk) ja pitkien (6 kk) markkinakorkojen nousevan edelleen seuraavan kuuden kuukauden tarkastelujakson aikana. Henkilömäärä Pankkisektorin rakenteellinen muutos näyttää Ouluseudulla pysähtyneen. Syksyllä 1999 havaittu työntekijämäärän usean vuoden kestäneen vähenemisen pysähtyminen vahvistui tässä kyselyssä ja vastanneet pankit ennakoivat lähivuosille hyvin nykyisenlaisia henkilöstömääriä. Anto- ja ottolainaus Tiedustelussa mukana olevien Ouluseudulla toimivien pankkiryhmittymien yhteenlaskettu antolainaus oli vuonna ,92 mrd markkaa. Antolainauksen taan laskevan vuoden 1999 aikana 8,46 mrd markkaan, mutta vuonna 2 sen taan olevan jo 9,72 mrd markkaa. Ottolainauksen taan olevan kuluvana vuonna 8,92 mrd markkaa, kun se vuonna 1999 oli 9,93 mrd markkaa. Vuonna 2 pankit arvioivat ottolainauksen olevan jälleen selkeässä kasvussa. Suhdannenäkymien muuttuminen Ouluseudulla Seuraavassa tarkastellaan Ouluseudun suhdanne-iden kehitystä kaikkien tiedustelussa mukana olevien yritysten osalta. Kuvissa 18 ja 19 on esitetty puolivuosittain tehtyjen myynnin, kannattavuuden ja hintatason sekä 6 kk iden että toteutuneet saldoluvut. 1 Suhdannenäkymien kehittyminen, 6 kk myynti kannattavuus hintataso -2 3/97 3/98 3/99 3/ Kuva 18. Myynnin, kannattavuuden ja hintatason 6 kk iden saldoluvut koko yritysjoukon osalta keväästä 1997 syksyyn 2.

11 Suhdannenäkymien kehittyminen, 3/97 3/98 3/99 3/ myynti kannattavuus hintataso Kuva 19. Myynnin, kannattavuuden ja hintatason toteutumien saldoluvut koko yritysjoukon osalta keväästä 1997 kevääseen 2. Kuvasta 18 nähdään, että Ouluseudulla yritysten myynnin kehittyminen on ollut hyvin positiivista tarkastelujakson aikana. Viime keväänä tehty odotti myynnin paranemista ja tämä myös toteutui. Nyt taan myynnin paranevan yhä nopeammin. Seuraavan kuuden kuukauden myynnin on na +76 %, kun se syksyllä oli +52 %. Kannattavuuden odotetaan niin ikään edelleen paranevan myynnin kasvun ja nousevan hintatason vuoksi, +39 %. Pitkällä aikavälillä kannattavuus on kehittynyt tasaisesti ja kehityksen suunta kuvan 19 perusteella hyvin tun kehityksen mukainen, vaikkakin oli tällä kertaa poikkeuksellisesti toteutumaa alemmalla tasolla. Erityisesti tuotteiden ja palvelujen hintataso on noussut ita enemmän, mutta kehityksen suunta on ollut tässäkin tiedossa. Myös myynnin kasvun toteuma on ollut ita ita parempi. Edellä kuvattujen mittareiden mukaan Ouluseudulla yritystoiminnan odotukset paranevat poikkeuksellisen voimakkaasti. Kaikki suhdanne-et ovat ylittämässä vuoden 1997 ita.

12 Henkilömäärän kehittyminen Seuraavassa taulukossa 1 on esitetty yritysten henkilömäärissä tapahtunut kehitys vuoden aikajaksolla. Mukana ovat vain näihin kohtaan vastanneet yritykset muutos maaliskuu maaliskuu % Teknologiayritykset, n= ,5% Muut teollisuusyritykset, n= ,3% Tukkukaupat, n= ,4% Vähittäiskaupat, n= ,6% Tekniset palvelut, n= ,1% Palvelut liike-elämälle, n= ,3% Talonrakennus, n= ,4% Kuljetus, n= ,2% Pankit, n= ,9% Yhteensä, n= ,8% Taulukko 1. Vastanneiden yritysten kokonaishenkilömäärän kehitys ryhmittäin vuoden aikana. Tiedusteluajankohdat ovat maaliskuu 1999 ja maaliskuu 2. Vuoden aikana tähän kohtaan yrityksissä (n=333) henkilömäärä lisääntyi 1367 henkilöllä eli 5,8 prosenttia. Työpaikkojen kokonaismäärän kasvu on hieman hidastunut, kun vuosi sitten syksyllä työpaikkojen kasvu kaikilla aloilla yhteensä oli ollut 7,2 %. Eroa selittää jonkin verran Nokian yksikköjen poisjäänti tästä kyselystä, minkä vuoksi nopeasti kasvavan teknologiayritysten työntekijämäärän painoarvo on huomattavasti aikaisempaa pienempi. Työpaikkojen määrän kasvu on ollut nopeinta siis teknologiayrityksissä, teknisissä palveluissa ja rakentamisessa. Teknologiayrityksissä henkilömäärän kasvu on nyt vuoden aikana ollut 17,5 % eli kasvu on jatkunut kiivaana. Huomionarvioista tässä on se, että kasvulukemat ovat selvästi aikaisempia suuremmat vaikka Nokian työntekijämäärä on jäänyt pois. Muut teollisuusyritykset -ryhmässä työpaikkojen määrä on lähtenyt yhä ripeämpään kasvuun muutaman vuoden takaisen vakaan kehitysvaiheen jälkeen. Kaupan alalla työpaikkojen kasvu on ollut samoin vakaata jo pitkään. Vähittäiskaupassa työpaikkojen kokonaismäärän kasvu on taas hieman hidastunut, kun lasketaan yhteen sekä kokopäiväiset että osa-aikaiset työtehtävät. Tekniset palvelut -ryhmässä työpaikkojen määrä on kasvanut erityisen nopeasti juuri teknologiayrityksille suunnittelupalveluja tuottavissa yrityksissä. Talonrakennussektorilla työpaikkojen määrä on kasvanut myös talven aikana, mikä on todella poikkeuksellinen ilmiö. Kuljetussektorin henkilömäärä on edelleen hieman vähentynyt.

13 Henkilömäärä vuoteen 25 saakka Seuraavassa taulukossa 2 on esitetty yritykset arviot henkilömäärän kehityksestä pitkällä aikavälillä vuoteen 25 saakka. Mukana ovat vain näihin kohtiin vastanneet yritykset. Muutos (e) hlöä 2-5 Muutos (e) % e21 e25 Teknologiayritykset, n= % Muut teollisuusyritykset, n= % Tukkukaupat, n= % Vähittäiskaupat, n= % Tekniset palvelut, n= % Palvelut liike-elämälle, n= % Talonrakennus, n= % Kuljetus, n= % Pankit, n= % Yhteensä, n= % Taulukko 2. Vastanneiden yritysten kokonaishenkilömäärän ttu kehitys toimialajaon mukaan vuodesta 1999 vuoteen 25. Vuosien 1999 ja 2 tiedot ovat kyselyhetkeltä eli maaliskuulta. Pitkällä aikavälillä tarkasteltavien toimialojen työntekijämäärä kasvaa kaikilla muilla sektoreilla paitsi pankkitoiminnassa. Työpaikkojen muutosessa on verrattu maaliskuun 1999 ja vuoden 25 en tietoja. Sen mukaan kaikkiin henkilömäärää koskeviin kohtiin vastanneiden yritysten työpaikkamäärä kasvaa 41 % kappaleella seuraavan neljän vuoden aikana.

ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä

ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä ALKULAUSE Ouluseudun kuntien teettämä -julkaisu on puolivuosittain ilmestyvä alueen yritystoiminnan suhdannekatsaus. Sen tehtävä on tuottaa ajankohtaista tietoa alueen keskeisten toimialojen kehittymisestä.

Lisätiedot

ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä

ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä 2 ALKULAUSE Ouluseudun kuntien teettämä Business Review of Oulu Region -julkaisu on aiemmin puolivuosittain ja vuodesta 21 vuosittain ilmestyvä alueen yritystoiminnan suhdannekatsaus. Sen tehtävä on tuottaa

Lisätiedot

ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä

ALKULAUSE. Kiitämme tiedusteluun osallistuneiden yritysten avainhenkilöitä heidän aktiivisuudestaan. Johtoryhmä 2 ALKULAUSE Ouluseudun kuntien teettämä Business Review of Oulu Region -julkaisu on aiemmin puolivuosittain ja vuodesta 21 vuosittain ilmestyvä alueen yritystoiminnan suhdannekatsaus. Sen tehtävä on tuottaa

Lisätiedot

SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 3 1 OULUSEUDUN SUHDANNEBAROMETRI 4

SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 3 1 OULUSEUDUN SUHDANNEBAROMETRI 4 1 SISÄLTÖ SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 3 1 OULUSEUDUN SUHDANNEBAROMETRI 4 2 SUHDANNEKATSAUS PÄÄPIIRTEISSÄÄN 5 Teollisuusyritysten (sis. rakennusalan) suhdanne-et 5 Liike-elämän palvelujen suhdanne-et

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 Anetjärvi Mikko Karvonen Kaija Ojala Satu Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

4 HENKILÖMÄÄRÄN KEHITTYMINEN 29 Henkilömääräennuste vuoteen 2002 saakka 30

4 HENKILÖMÄÄRÄN KEHITTYMINEN 29 Henkilömääräennuste vuoteen 2002 saakka 30 SISÄLTÖ SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 3 1 OULUSEUDUN SUHDANNEBAROMETRI 4 2 SUHDANNEKATSAUS PÄÄPIIRTEISSÄÄN 5 Teollisuusyritysten (sis. rakennusalan) suhdanne-et 5 Liike-elämän palvelujen suhdanne-et 7

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2014

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2014 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2014 Sisällysluettelo 1. Selvityksen yleistiedot... 3 1.1. Toimialat... 3 1.2. Taustatiedot... 4 2. Liikevaihto ja talousodotukset... 4 2.1. Liikevaihtoindeksit... 4

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 Hiltunen Heikki Junnila Tiia Luukkonen Aki Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

SISÄLTÖ ISSN 1237-6809. Kirjapaino Osakeyhtiö Kaleva - Oulu 1999

SISÄLTÖ ISSN 1237-6809. Kirjapaino Osakeyhtiö Kaleva - Oulu 1999 1 SISÄLTÖ Sisältö 1 Esipuhe 2 Alkulause 3 1 Ouluseudun suhdannebarometri 4 2 Suhdannekatsaus pääpiirteissään 5 Teollisuusyritysten (sis. rakennusalan) suhdanne-et 5 Liike-elämän palvelujen suhdanne-et

Lisätiedot

Ylä -Sävon Pk-äluebärometri

Ylä -Sävon Pk-äluebärometri Ylä -Sävon Pk-äluebärometri Heinäkuu 16 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Pk-yritysten suhdanteet... 4 2.1 Suhdannenäkymät... 4 2.2 Tuotanto / myynti ja odotukset... 5 2.3 Henkilöstökehitys... 5 2.4 Toimintaa

Lisätiedot

MTL-Barometri 4Q/2012 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry

MTL-Barometri 4Q/2012 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry MTL-Barometri 4Q/2012 Tulokset Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 9.1.2013 1 MTL-Barometri Q4/2012 Tutkimusajanjakso 4.12. 21.12.2012 Verkkotutkimus sähköpostikutsulla Kohderyhmänä 433 Suomen suurinta

Lisätiedot

MTL-Barometri 2Q/2013 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 24.6.2013

MTL-Barometri 2Q/2013 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 24.6.2013 MTL-Barometri 2Q/2013 Tulokset Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 24.6.2013 MTL-Barometri Q2/2013 Tutkimusajanjakso 21.5. 10.6.2013 Verkkotutkimus sähköpostikutsulla Kohderyhmänä 424 Suomen suurinta

Lisätiedot

MTL-Barometri 3Q/2013 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 4.10.2013

MTL-Barometri 3Q/2013 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 4.10.2013 MTL-Barometri 3Q/2013 Tulokset Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 4.10.2013 MTL-Barometri Q3/2013 Tutkimusajanjakso 4.9. 20.9.2013 Verkkotutkimus sähköpostikutsulla Kohderyhmänä 427 Suomen suurinta

Lisätiedot

Alamäentie 6 A 74300 Sonkajärvi Puh. (017) 760 7700 Telefax (017) 760 7721. Ylä-Savon Pk-aluebarometri

Alamäentie 6 A 74300 Sonkajärvi Puh. (017) 760 7700 Telefax (017) 760 7721. Ylä-Savon Pk-aluebarometri Alamäentie 6 A 743 Sonkajärvi Puh. (17) 76 77 Telefax (17) 76 7721 Ylä-Savon Pk-aluebarometri Tammikuu 214 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Pk-yritysten suhdanteet... 4 2.1 Suhdannenäkymät... 4 2.2 Tuotanto

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo TOUKOKUU 18 Uusimaa oli huhtikuussa 18 tavanomaista parempi Tuotanto lisääntyi lievästi alkuvuoden aikana kasvun ennakoidaan vauhdittuvan lähikuukausina Rekrytointivaikeuksia oli 27 %:lla yrityksistä Lähikuukausien

Lisätiedot

Ylä -Sävon Pk-äluebärometri

Ylä -Sävon Pk-äluebärometri Ylä -Sävon Pk-äluebärometri Tammikuu 16 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Pk-yritysten suhdanteet... 4 2.1 Suhdannenäkymät... 4 2.2 Tuotanto / myynti ja odotukset... 5 2.3 Henkilöstökehitys... 5 2.4 Toimintaa

Lisätiedot

Ylä -Sävon Pk-äluebärometri

Ylä -Sävon Pk-äluebärometri Ylä -Sävon Pk-äluebärometri Heinäkuu 15 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Pk-yritysten suhdanteet... 4 2.1 Suhdannenäkymät... 4 2.2 Tuotanto / myynti ja odotukset... 5 2.3 Henkilöstökehitys... 5 2.4 Toimintaa

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo LOKAKUU 218 Uusimaa Suhdannetilanteen arvioidaan pysyneen hyvänä kesän lopulla ja syksyn alussa Tuotanto- ja myyntikehitys on jatkunut vakaana Rekrytointivaikeudet ovat yhä yleisempiä Lähikuukausien suhdanneodotukset

Lisätiedot

Venäjän kaupan barometri Kevät 2015. Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä:

Venäjän kaupan barometri Kevät 2015. Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Venäjän kaupan barometri Kevät 2015 Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Venäjän kaupassa ollaan kasvuhakuisia Tämän kevään Barometrissä esitimme kolme ylimääräistä kysymystä, joista yksi

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo TAMMIKUU 19 Uusimaa oli tammikuussa tavanomaista suotuisampi Tuotanto- ja myyntimäärät ovat nousussa Kannattavuus on vähän vuoden takaista parempi Suhdanteiden ennakoidaan hiipuvan aavistuksen verran lähikuukausina,

Lisätiedot

MTL-Barometri Q1/2013 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 3.4.2013

MTL-Barometri Q1/2013 Tulokset. Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 3.4.2013 MTL-Barometri Q1/2013 Tulokset Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry 3.4.2013 1 MTL-Barometri Q1/2013 Tutkimusajanjakso 5.3. 28.3.2013 Verkkotutkimus sähköpostikutsulla Kohderyhmänä 424 Suomen suurinta

Lisätiedot

Alamäentie 6 A Sonkajärvi Puh. (017) Telefax (017) Ylä-Savon Pk-aluebarometri

Alamäentie 6 A Sonkajärvi Puh. (017) Telefax (017) Ylä-Savon Pk-aluebarometri Alamäentie 6 A 743 Sonkajärvi Puh. (17) 76 77 Telefax (17) 76 7721 Ylä-Savon Pk-aluebarometri Heinäkuu 14 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Pk-yritysten suhdanteet... 4 2.1 Suhdannenäkymät... 4 2.2 Tuotanto

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo ELOKUU 18 Uusimaa on noussut selvästi tavanomasta paremmaksi Tuotanto ja myynti kasvavat yleisesti Henkilökunnan määrä on noususuunnassa, ammattityövoimasta pulaa 31 %:lla alasta himmenivät hieman kesän

Lisätiedot

Alamäentie 6 A 74300 Sonkajärvi Puh. (017) 760 7700 Telefax (017) 760 7721. Ylä-Savon Pk-aluebarometri

Alamäentie 6 A 74300 Sonkajärvi Puh. (017) 760 7700 Telefax (017) 760 7721. Ylä-Savon Pk-aluebarometri Alamäentie 6 A 743 Sonkajärvi Puh. (17) 76 77 Telefax (17) 76 7721 Ylä-Savon Pk-aluebarometri Tammikuu 15 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Pk-yritysten suhdanteet... 4 2.1 Suhdannenäkymät... 4 2.2 Tuotanto

Lisätiedot

Alamäentie 6 A 74300 Sonkajärvi Puh. (017) 760 7700 Telefax (017) 760 7721. Ylä-Savon Pk-aluebarometri

Alamäentie 6 A 74300 Sonkajärvi Puh. (017) 760 7700 Telefax (017) 760 7721. Ylä-Savon Pk-aluebarometri Alamäentie 6 A 743 Sonkajärvi Puh. (17) 76 77 Telefax (17) 76 7721 Ylä-Savon Pk-aluebarometri Heinäkuu 213 Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Pk-yritysten suhdanteet... 4 2.1 Suhdannenäkymät... 4 2.2 Tuotanto

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Suhdanteet. Saldo Uusimaa pysyi alkuvuoden aikana tavanomaista parempana Tuotannon ja myynnin arvioidaan lisääntyneen ensimmäisellä vuosineljänneksellä Ammattityövoiman puute oli yleinen ongelma säilynevät kevään ja kesän

Lisätiedot

Tilaustilanne on kohentunut, mutta heikko kysyntä on yhä yleisin kapeikkotekijä

Tilaustilanne on kohentunut, mutta heikko kysyntä on yhä yleisin kapeikkotekijä Suhdannebarometri Helmikuu 21 Uusimaa Elokuu 212 Teollisuus ja rakentaminen Tuotanto kasvoi vuoden 212 toisella neljänneksellä Tilaustilanne on kohentunut, mutta heikko kysyntä on yhä yleisin kapeikkotekijä

Lisätiedot

Tilauskirjat ovat laskeneet normaalia ohuemmiksi

Tilauskirjat ovat laskeneet normaalia ohuemmiksi Suhdannebarometri Helmikuu 1 Uusimaa Marraskuu 12 Teollisuus ja rakentaminen tummenevat, saldoluku -22 Tilauskirjat ovat laskeneet normaalia ohuemmiksi Tuotannon ennakoidaan pysyvän loppuvuoden aikana

Lisätiedot

Tuotanto vähentynee kuluvan vuoden alussa - henkilökunnan määrä pysynee ennallaan

Tuotanto vähentynee kuluvan vuoden alussa - henkilökunnan määrä pysynee ennallaan Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Helmikuu 2015 Teollisuus ja rakentaminen Suhdannetilanne on viime kuukausien paranemisesta huolimatta heikko Tuotanto vähentynee kuluvan vuoden alussa - henkilökunnan

Lisätiedot

SUHDANNEKATSAUS 2/2005

SUHDANNEKATSAUS 2/2005 SUHDANNEKATSAUS 2/25 SKOLIN JÄSENYRITYSTEN HENKILÖSTÖ 14...25 14 Ennuste 12 1 8 6 4 2 84 85 86 87 88 89 9 91 92 93 94 1 2 3 4 5 6 7 SUHDANNEKATSAUS 2/25 31.1.25 1(3) SUUNNITTELUVIENTI VETÄÄ HYVIN, OSAAVASTA

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 2011

KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 2011 KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 11 Julkaistavissa 12.. KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 11 Syyskuu KESKUSKAUPPAKAMARI Aleksanterinkatu, PL, 1 Helsinki Puh.

Lisätiedot

PK-YRITYSTEN SUHDANNE- JA RAHOITUSTILANNE

PK-YRITYSTEN SUHDANNE- JA RAHOITUSTILANNE PK-YRITYSTEN SUHDANNENÄKEMYS lokakuu 28 Pk-yritysten suhdannenäkemys, lokakuu 28 PK-YRITYSTEN SUHDANNE- JA RAHOITUSTILANNE 1 JOHDANTO JA YHTEENVETO 1 Suomen Yrittäjät teki suhdanne- ja rahoitustilannetta

Lisätiedot

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen 1 8 6 4 2 Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen Häme -2 Pohjanmaa -8 Pohjois-Suomi -4 Pirkanmaa -8 Keski-Suomi -5 Kaakkois-Suomi -1 Itä-Suomi -7 Lounais-Suomi Uusimaa -25 1 8 6

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Teollisuus ja rakentaminen. Uudenmaan teollisuuden ja rakentamisen yritykset arvioivat suhdannetilanteen

Suhdannebarometri. Teollisuus ja rakentaminen. Uudenmaan teollisuuden ja rakentamisen yritykset arvioivat suhdannetilanteen TAMMIKUU 218 Suhdannebarometri Uusimaa arvioitiin tammikuussa yleisesti normaalia suotuisammaksi ovat lokakuuta varovaisemmat, saldoluku 2 Tuotanto kasvaa ja henkilökunnan määrä on nousussa Ammattityövoimasta

Lisätiedot

Raahen seutukunnan yritysbarometri 2015

Raahen seutukunnan yritysbarometri 2015 Raahen seutukunnan yritysbarometri 2015 Raahe, Pyhäjoki, Siikajoki Raahen seutukunnan jokavuotinen yritysbarometri toteutettiin 17. kerran. Yritysbarometrilla mitataan alueen yritystoiminnan lyhyen aikavälin

Lisätiedot

PK-Suhdannebarometri. Elokuu 2012

PK-Suhdannebarometri. Elokuu 2012 PK-Suhdannebarometri Elokuu 12 PK-Suhdannebarometri Elokuu 12 PK-yritysten suhdanteet Suhdannenäkymät Tuotanto ja tuotanto-odotus 8 Teollisuus Rakentaminen Palvelut 8, kausitas. Teollisuus Rakentaminen

Lisätiedot

Esipuhe. Paavo Similä Elinkeinotoimenjohtaja Elinkeinokeskus Oulun kaupunki

Esipuhe. Paavo Similä Elinkeinotoimenjohtaja Elinkeinokeskus Oulun kaupunki 1 Sisältö SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 3 TIIVISTELMÄ 4 ABSTRACT 6 I YRITYSTEN KEHITYS JA ODOTUKSET 12 1.1 Tiedustelun kattavuus 12 1.2 Suhdannekatsaus seuraavalle kuudelle kuukaudelle 13 1.3 Suhdannenäkymien

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Lounais-Suomi. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Lounais-Suomi. Suhdanteet. Saldo Uusimaa Suhdannearviot hiipuivat hieman alkusyksyn aikana - tilanne edelleen tavanomaista parempi Tuotanto- ja myyntimäärät pysyivät hienoisessa nousussa Henkilökunnan määrä lisääntyi hieman alkusyksyllä

Lisätiedot

Väestö lisääntyi 178 asukkaalla

Väestö lisääntyi 178 asukkaalla 1/2015 2/2015 3/2015 4/2015 5/2015 6/2015 7/2015 8/2015 9/2015 10/2015 11/2015 12/2015 YLEINEN JA OMAN ALUEEN TALOUDELLINEN KEHITYS Väestönmuutokset Vuoden 2015 lopussa kempeleläisiä oli ennakkotietojen

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Maaliskuu 2018 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkuu hyvänä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonnakin

Lisätiedot

Kannattavuus on laskussa heikon hintakehityksen vuoksi

Kannattavuus on laskussa heikon hintakehityksen vuoksi Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Marraskuu 2015 Teollisuus ja rakentaminen Tuotanto kasvoi hivenen syksyn alussa - kysyntä on edelleen vaimeaa Kannattavuus on laskussa heikon hintakehityksen vuoksi

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Huhtikuu 2016 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne hyvin tyydyttävä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonna

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Lounais-Suomi. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Lounais-Suomi. Suhdanteet. Saldo Uusimaa edelleen tavanomaista suotuisampi Tuotannon ja myynnin kasvu jatkuu Samana aikaan pulaa työvoimasta ja kysynnästä Suhdanteiden ennakoidaan heikkenevän kesän lopulla ja syksyn alussa, saldoluku

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Teollisuus ja rakentaminen. 17. Uudenmaan teollisuuden ja rakentamisen

Suhdannebarometri. Teollisuus ja rakentaminen. 17. Uudenmaan teollisuuden ja rakentamisen LOKAKUU 17 Suhdannebarometri Uusimaa kuvataan tavanomaista paremmaksi Tuotanto kasvaa ja henkilöstön määrä lisääntyy Heikko kysyntä yhä yleisin tuotantokapeikko Yleiset suhdanneodotukset ovat myönteiset,

Lisätiedot

Tämänhetkinen tilanne yhä normaalia huonompi

Tämänhetkinen tilanne yhä normaalia huonompi Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Toukokuu 2016 Teollisuus ja rakentaminen Suhdanneodotukset loivassa nousussa, saldoluku 4 Tämänhetkinen tilanne yhä normaalia huonompi Tuotantokapasiteetti ylittää

Lisätiedot

Apteekkien kokonaistaloudellinen tilanne

Apteekkien kokonaistaloudellinen tilanne Apteekkien kokonaistaloudellinen tilanne Janne Huovari ja Sami Pakarinen, Pellervon taloustutkimus PTT 8.1.2014 Yhteenveto 1) Vuonna 2012 apteekkien erillisyhtiöitä 132 kpl. Vuoden 2010 jälkeen uusia erillisyhtiöitä

Lisätiedot

LVI-urakoitsijat: Rakentamisen volyymi laskee, mutta pysyy hyvällä tasolla

LVI-urakoitsijat: Rakentamisen volyymi laskee, mutta pysyy hyvällä tasolla Mediatiedote Julkaisuvapaa 25.9.2018 klo 8 LVI-urakoitsijat: Rakentamisen volyymi laskee, mutta pysyy hyvällä tasolla Rakentamisen suhdanne laskeutuu suotuisana ensi kevääseen. Alueelliset erot kasvavat

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon. arvo oli 1 019,76 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2014 nähden oli 13,9 prosenttia.

Henkilöstöpalvelut. Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon. arvo oli 1 019,76 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2014 nähden oli 13,9 prosenttia. Liikevaihtotiedustelu Henkilöstöpalvelut zhenkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto oli joulukuussa 95,62 vuoden 214 joulukuuhun verrattuna 28,5 prosenttia. Tiedustelun tiedot on tarkoitettu jäsenliiton

Lisätiedot

PANKKIBAROMETRI I/2019

PANKKIBAROMETRI I/2019 PANKKIBAROMETRI I/2019 20.3.2019 1 Pankkibarometri I/2019 Sisällysluettelo 1 Kotitaloudet... 3 2 Yritykset... 6 2 Pankkibarometri I/2019 Pankkibarometri Finanssiala ry (FA) kysyy neljännesvuosittain Pankkibarometrin

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri I/2015

Pirkanmaan yritysbarometri I/2015 Pirkanmaan yritysbarometri I/215 Huhtikuu 215 Markus Sjölund Pirkanmaan yritysbarometri l/215 Yhteensä 361 vastausta Kysely lähetettiin Pirkanmaalla 1 651:lle Vastausprosentti = 22 Taustatiedot Vastaajat

Lisätiedot

Suhdannenäkymät ovat pysyneet myönteisinä, saldoluku 17

Suhdannenäkymät ovat pysyneet myönteisinä, saldoluku 17 Suhdannebarometri Helmikuu 1 Uusimaa Heinäkuu 17 Teollisuus ja rakentaminen parani alkukesän aikana ovat pysyneet myönteisinä, saldoluku 17 Tuotannon kasvun ennakoidaan jatkuvan lähikuukausina ja myös

Lisätiedot

Henkilökunnan määrä on pysynyt ennallaan - kannattavuus heikkeni. Tuotantomäärät pienenivät kausivaihtelu

Henkilökunnan määrä on pysynyt ennallaan - kannattavuus heikkeni. Tuotantomäärät pienenivät kausivaihtelu Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Elokuu 2015 Teollisuus ja rakentaminen Kysyntä on vaimeaa ja tuotanto on hienoisessa laskussa Henkilökunnan määrä on pysynyt ennallaan - kannattavuus heikkeni Suhdanneodotukset

Lisätiedot

Jyväskylän seudun suhdannetiedot Q2/2016. Olli Patrikainen

Jyväskylän seudun suhdannetiedot Q2/2016. Olli Patrikainen suhdannetiedot Q2/2016 Olli Patrikainen 27.9.2016 Tuoteseloste Tietojen lähteenä on Tilastokeskuksen asiakaskohtainen suhdannepalvelu. Liikevaihto lasketaan ilman arvonlisäveroa. Kuvattava liikevaihto

Lisätiedot

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen 1 8 6 4 2-2 Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen Kaakkois-Suomi 22 Pirkanmaa 7 Itä-Suomi 22 Keski-Suomi 4 Uusimaa 18 Lounais-Suomi -1 Pohjois-Suomi 12 Pohjanmaa Häme -6-11 85 87

Lisätiedot

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen 1 8 6 4 2-4 Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen Lounais-Suomi 26 Uusimaa -21 Pohjanmaa 5 Keski-Suomi -21 Pohjois-Suomi -12 Pirkanmaa -21 Kaakkois-Suomi -18 Itä-Suomi Häme -25-43

Lisätiedot

Logistiikkayritysten Liitto ry:n barometri 2017 koko vuosi ja kvartaali 4. Pekka Aaltonen,

Logistiikkayritysten Liitto ry:n barometri 2017 koko vuosi ja kvartaali 4. Pekka Aaltonen, ry:n barometri 2017 koko vuosi ja kvartaali 4 Pekka Aaltonen, 29.1.2017 ry:n barometri Logistiikkayritysten Liitto ry päätti aloittaa oman barometrin tekemisen keväällä 2016. Kyseinen barometri on seitsemäs

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri II/2015

Pirkanmaan yritysbarometri II/2015 Pirkanmaan yritysbarometri II/215 Lokakuu 215 Markus Sjölund Pirkanmaan yritysbarometri ll/215 Yhteensä 361 vastausta Kysely lähetettiin Pirkanmaalla 1 651:lle Vastausprosentti = 22 Osuus vastaajista Pirkanmaan

Lisätiedot

Tuotanto laskusuunnassa - tilaustilanne

Tuotanto laskusuunnassa - tilaustilanne Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Toukokuu 2015 Teollisuus ja rakentaminen Suhdannetilanne pysyi heikkona vuoden 2015 alkukuukausina Tuotanto laskusuunnassa - tilaustilanne yhä vaikea Yleiset suhdannenäkymät

Lisätiedot

Kysyntä on vaimeaa ja tuotantokapasiteettia

Kysyntä on vaimeaa ja tuotantokapasiteettia Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Helmikuu 2016 Teollisuus ja rakentaminen Tuotantokehitys on melko tasaista Kysyntä on vaimeaa ja tuotantokapasiteettia on runsaasti vapaana Suhdanteiden ennakoidaan

Lisätiedot

Etelä-Pirkanmaalla toimivien yritysten suhdannebarometri Syksy 2010

Etelä-Pirkanmaalla toimivien yritysten suhdannebarometri Syksy 2010 Etelä-Pirkanmaalla toimivien yritysten suhdannebarometri Syksy 2010 Etelä-Pirkanmaalla toimivien yritysten suhdannebarometri, syksy 2010 Toimeksiantajat - Valkeakosken Seudun Kehitys Oy - Valkeakosken

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Maaliskuu 2017 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkuu hyvänä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonna

Lisätiedot

Suhdannetilanne on normaalia heikompi ja kysyntä on vaimeaa

Suhdannetilanne on normaalia heikompi ja kysyntä on vaimeaa Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Toukokuu 2014 Teollisuus ja rakentaminen Tuotantomäärät pysyivät alkuvuodesta ennallaan - lähikuukausille nousuodotuksia Suhdannetilanne on normaalia heikompi ja kysyntä

Lisätiedot

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi 1 SKAL Kuljetusbarometri 2/2006 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat kuluvan vuoden aikana selvästi parantuneet. Viime vuoden syksyllä vain 17

Lisätiedot

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen 1 Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen Itä-Suomi Keski-Suomi -7 Pohjois-Suomi 3 Lounais-Suomi -9 Kaakkois-Suomi Häme -18 Uusimaa -1 Pohjanmaa Pirkanmaa -19 1 85 87 89 91 93 95

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalvelut

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalvelut j Liikevaihtotiedustelu zvuoden 216 alussa kyselyyn tehtiin muutoksia ja otettiin mukaan kokonaan uusi liikevaihtokategoria. Muutoksista johtuen kaikki vuoden 216 luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia

Lisätiedot

PANKKIBAROMETRI III/2019

PANKKIBAROMETRI III/2019 PANKKIBAROMETRI III/2019 17.6.2019 1 Pankkibarometri III/2019 Sisällysluettelo 1 Kotitaloudet... 3 2 Yritykset... 6 2 Pankkibarometri III/2019 Pankkibarometri Finanssiala ry (FA) kysyy neljännesvuosittain

Lisätiedot

PANKKIBAROMETRI II/2019

PANKKIBAROMETRI II/2019 PANKKIBAROMETRI II/2019 17.6.2019 1 Pankkibarometri II/2019 Sisällysluettelo 1 Kotitaloudet... 3 2 Yritykset... 6 2 Pankkibarometri II/2019 Pankkibarometri Finanssiala ry (FA) kysyy neljännesvuosittain

Lisätiedot

Suhdannebarometri Helmikuu 2010

Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Suhdannebarometri Helmikuu 1 Uusimaa Elokuu 16 Teollisuus ja rakentaminen zsuhdanneodotukset laskusuunnassa, saldoluku -13 z Tilaustilanne on hieman normaalia heikompi z Tuotanto pysynee lähikuukausina

Lisätiedot

PK-Suhdannebarometri

PK-Suhdannebarometri PK-Suhdannebarometri Helmikuu 212 PK-Suhdannebarometri Helmikuu 212 PK-yritysten suhdanteet Suhdannenäkymät Tuotanto ja tuotanto-odotus 8 6 4 Teollisuus Rakentaminen Palvelut 8 6 4, kausitas. Teollisuus

Lisätiedot

PANKKIBAROMETRI II/2016

PANKKIBAROMETRI II/2016 PANKKIBAROMETRI II/2016 28.6.2016 1 Pankkibarometri II/2016 Sisällysluettelo 1 Kotitaloudet... 2 2 Yritykset... 5 Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain Pankkibarometrin avulla pankinjohtajien

Lisätiedot

SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005. Etelä-Suomi

SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005. Etelä-Suomi SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat jo keväästä 2004 alkaen olleet Etelä- Suomessa huonompia kuin koko maassa

Lisätiedot

Investointitiedustelu

Investointitiedustelu Investointitiedustelu Kesäkuu 218 Kiinteät investoinnit kääntyvät laskuun - taso säilyy hyvänä Investointi- aste noin 12 % Teollisuuden tutkimus- ja kehitystoiminnan odotetaan säilyvän viime vuoden tasolla

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kauppakamarin Syysbarometri Grafiikka

Pohjois-Karjalan kauppakamarin Syysbarometri Grafiikka Pohjois-Karjalan kauppakamarin Syysbarometri 2016 Grafiikka Liikevaihto Kohderyhmänä pohjoiskarjalaiset yritykset 7% Toteutettiin 10.10.-4.11.2016 9% Vastauksia 328 kpl 38% 34% alle 500 000 euroa 500 000

Lisätiedot

Kevään 2017 tiedustelussa kysyttiin yritysten toteutuneita

Kevään 2017 tiedustelussa kysyttiin yritysten toteutuneita EK:n Investointitiedustelun mukaan tehdasteollisuuden kotimaisten arvo oli viime vuonna reilut 3,8 miljardia euroa eli noin 6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Kuluvana vuonna investointien kasvu kiihtyisi

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 3/2016

Keski-Suomen Aikajana 3/2016 Keski-Suomen Aikajana 3/2016 Tuoreimmat käänteet liiketoiminnan kehityksessä: Talouskasvua on jokaisella seudulla ja jokaisella toimialalla. Kasvu on heijastunut myös työllisyyteen jokaisella toimialalla.

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 2009

KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 2009 KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 9 Julkaistavissa..8 klo KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 9 Lokakuu 8 KESKUSKAUPPAKAMARI Aleksanterinkatu, PL, 1 Helsinki Puh.

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

Kysyntä on henkentynyt ja tuotanto

Kysyntä on henkentynyt ja tuotanto Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Marraskuu 2014 Teollisuus ja rakentaminen Suhdannekuva on synkentynyt alkusyksyn aikana Kysyntä on henkentynyt ja tuotanto on laskussa Suhdannenäkymät ovat hiipuneet

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Luoteis-Venäjän Business. barometri 2010

Keskuskauppakamarin Luoteis-Venäjän Business. barometri 2010 KESKUSKAUPPAKAMARIN LUOTEIS-VENÄJÄN BUSINESS-BAROMETRI 1 Julkaistavissa 8.9.9 klo 11. Keskuskauppakamarin Luoteis-Venäjän Business barometri Syyskuu 9 KESKUSKAUPPAKAMARI Aleksanterinkatu, PL, 1 Helsinki

Lisätiedot

Yleiset suhdannenäkymät ovat varovaisia, saldoluku 1

Yleiset suhdannenäkymät ovat varovaisia, saldoluku 1 Suhdannebarometri Helmikuu 1 Uusimaa Helmikuu 17 Teollisuus ja rakentaminen parani vuoden 16 lopussa - tilauksia edelleen normaalia niukemmin Yleiset suhdannenäkymät ovat varovaisia, saldoluku 1 Tuotantomäärät

Lisätiedot

Etelä-Pirkanmaalla toimivien yritysten suhdannebarometri

Etelä-Pirkanmaalla toimivien yritysten suhdannebarometri Etelä-Pirkanmaalla toimivien yritysten suhdannebarometri Kevät 2012 Hämeen ammattikorkeakoulu Tietotie 1, 37630, Valkeakoski AutoMaint -osaamiskeskittymä Puh. 03 646 2627 etunimi.sukunimi@hamk.fi Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kysyntä on normaalia alhaisemmalla tasolla, mutta tuotanto lisääntyy. denmaan vastaajien suhdannenäkymät ovat koko maan keskiarvoa valoisammat.

Kysyntä on normaalia alhaisemmalla tasolla, mutta tuotanto lisääntyy. denmaan vastaajien suhdannenäkymät ovat koko maan keskiarvoa valoisammat. Suhdannebarometri Helmikuu 21 Uusimaa Elokuu 214 Teollisuus ja rakentaminen heikkeni hieman kesän alussa Kysyntä on normaalia alhaisemmalla tasolla, mutta tuotanto lisääntyy Suhdanteiden ennakoidaan kohentuvan

Lisätiedot

Logistiikkayritysten Liitto ry:n barometri 2016 koko vuosi ja kvartaali 4. Pekka Aaltonen,

Logistiikkayritysten Liitto ry:n barometri 2016 koko vuosi ja kvartaali 4. Pekka Aaltonen, ry:n barometri 2016 koko vuosi ja kvartaali 4 Pekka Aaltonen, 3.2.2017 ry:n barometri Logistiikkayritysten Liitto ry päätti aloittaa oman barometrin tekemisen keväällä 2016. Kyseinen barometri on kolmas

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Yrittäjien alueelliset talousnäkymät huhtikuu 2013

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Yrittäjien alueelliset talousnäkymät huhtikuu 2013 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Yrittäjien alueelliset talousnäkymät huhtikuu 213 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Hallituskatu 21 3 krs., 91 Oulu puhelin 1 322 198 ppy@yrittajat.fi www.ppy.fi SISÄLLYS POHJOIS-POHJANMAAN

Lisätiedot

Yksityisten palvelualojen suhdanteet

Yksityisten palvelualojen suhdanteet Yksityisten palvelualojen suhdanteet Tammikuu 2004 Suhdannetiedustelu Sisältö Heikki Almgren Ulkoasu Jussi Elimäki & Sampo Saarinen Taitto Sampo Saarinen Painopaikka Pekan Pikapaino, Espoo, 2004 Tilaukset

Lisätiedot

Kevät #barometri

Kevät #barometri 08 #barometri Tutkimuksen tekemistä ovat rahoittaneet Suomalais-Venäläinen kauppakamari, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari ja East Office of Finnish Industries sekä Suomen Yrittäjät ry.

Lisätiedot

Talousjohtajabarometri I/2016 Kevät 2016

Talousjohtajabarometri I/2016 Kevät 2016 Talousjohtajabarometri I/2016 Kevät 2016 27.6.2016 Talousjohtajabarometrin taustaa Talousjohtajabarometrin rakenne Kansantalouden näkymät Yrityksen talousnäkymät Ajankohtaisteema: Yhteiskuntasopimus Talousjohtajabarometri

Lisätiedot

Logistiikkayritysten Liitto ry:n barometri 2018 koko vuosi ja kvartaali 4. Pekka Aaltonen,

Logistiikkayritysten Liitto ry:n barometri 2018 koko vuosi ja kvartaali 4. Pekka Aaltonen, ry:n barometri 2018 koko vuosi ja kvartaali 4 Pekka Aaltonen, 28.1.2019 ry:n barometri ry päätti aloittaa oman barometrin tekemisen keväällä 2016. Barometrejä tehdään neljännesvuosittain. Barometriin on

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kauppakamarin KEVÄTBAROMETRI

Pohjois-Karjalan kauppakamarin KEVÄTBAROMETRI vk 17-18 531 vastausta: 123 kpl 323 kpl 66 kpl muut 19 kpl Vastaajat / toimiala Vastaajat / henkilöstömäärä 12 % 4 % 23 % muu 10 % 4 % alle 50 hlöä 50-249 hlöä 250 tai yli hlöä 61 % 86 % Odotukset suhdannenäkymistä

Lisätiedot

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen

Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen 1 8 6 4 2-8 Yleiset suhdannenäkymät alueittain Teollisuus ja rakentaminen Kaakkois-Suomi -4 Pohjanmaa -16 Keski-Suomi -7 Uusimaa -19 Lounais-Suomi -15 Pohjois-Suomi -23 Pirkanmaa -15 Häme Itä-Suomi -23-3

Lisätiedot

Tilauksia on saatu lisää, mutta tilauskirjat

Tilauksia on saatu lisää, mutta tilauskirjat Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Häme Marraskuu 2016 Teollisuus ja rakentaminen Tuotanto kasvaa - vapaata kapasiteettia edelleen runsaasti Tilauksia on saatu lisää - tilauskirjat edelleen normaalia ohuemmat

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstövuokraus. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalveluiden. Henkilöstövuokrauspalveluiden

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstövuokraus. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalveluiden. Henkilöstövuokrauspalveluiden Liikevaihtotiedustelu Henkilöstöpalvelut zhenkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto oli joulukuussa 74,34 miljoonaa Liikevaihto supistui 3,6 prosenttia. Tiedustelun tiedot on tarkoitettu jäsenliiton sisäiseen

Lisätiedot

SKAL KULJETUSBAROMETRI 1/2013

SKAL KULJETUSBAROMETRI 1/2013 SKAL KULJETUSBAROMETRI 1/2013 www.skal.fi SKAL:n Kuljetusbarometri 1/2013 SKAL:n vuoden 2013 ensimmäiseen kuljetusbarometriin vastasi 966 jäsenyritystä. Vastaajat edustavat kaikkia SKAL:n alue- ja erikoisjärjestöjä

Lisätiedot

SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 4 TIIVISTELMÄ 5 ABSTRACT 6 I YRITYSTEN KEHITYS JA ODOTUKSET Tiedustelun kattavuus 11

SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 4 TIIVISTELMÄ 5 ABSTRACT 6 I YRITYSTEN KEHITYS JA ODOTUKSET Tiedustelun kattavuus 11 1 Sisältö SISÄLTÖ 1 ESIPUHE 2 ALKULAUSE 4 TIIVISTELMÄ 5 ABSTRACT 6 I YRITYSTEN KEHITYS JA ODOTUKSET 11 1.1 Tiedustelun kattavuus 11 1.2 Suhdannekatsaus seuraavalle kuudelle kuukaudelle 12 1.3 Suhdannenäkymien

Lisätiedot

KAUPPAKAMARIEN 10. ICT-BAROMETRI 2011 Julkaistavissa 9.6.2011 klo 12 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen

KAUPPAKAMARIEN 10. ICT-BAROMETRI 2011 Julkaistavissa 9.6.2011 klo 12 Tampereen kauppakamari / Noora Nieminen Helsingin seudun, Hämeen, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Lapin, Oulun, Pohjois-Karjalan, Rauman, Satakunnan, Tampereen ja Turun kauppakamarit KAUPPAKAMARIEN 10. ICT-BAROMETRI 2011 Julkaistavissa 9..2011 klo

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Jouni Vihmo Markku Leppälehto Huhtikuu 2019 Satakunnan rakentamisen suhdannetilanne on ollut melko hyvällä tasolla Satakunnan rakentamisen suhdannetilanne on viimeisen

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 4/2016

Keski-Suomen Aikajana 4/2016 Keski-Suomen Aikajana 4/2016 Keski-Suomi #kasvunmaakunta Seuraava Aikajana 1/2017 julkaistaan tammikuun 2017 alussa. Veli-Pekka Päivänen Olli Patrikainen Uljas Valkeinen 040 595 0005 0400 644 367 050 568

Lisätiedot

Suhdannebarometri Helmikuu 2010

Suhdannebarometri Helmikuu 2010 Suhdannebarometri Helmikuu 21 Uusimaa Toukokuu 217 Teollisuus ja rakentaminen z arvioidaan tavanomaista suotuisammaksi z Tuotanto kasvaa ja tilauskirjat ovat normaalia täydemmät z Yleiset suhdanneodotukset

Lisätiedot

PANKKIBAROMETRI I/2016

PANKKIBAROMETRI I/2016 PANKKIBAROMETRI I/2016 18.3.2016 1 Pankkibarometri I/2016 Sisällysluettelo 1 Kotitaloudet... 2 2 Yritykset... 5 Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain Pankkibarometrin avulla pankinjohtajien

Lisätiedot

1. SELVITYKSEN YLEISTIEDOT LIIKEVAIHTO- JA TALOUSODOTUKSET HENKILÖSTÖ INVESTOINNIT KANSAINVÄLISYYS...

1. SELVITYKSEN YLEISTIEDOT LIIKEVAIHTO- JA TALOUSODOTUKSET HENKILÖSTÖ INVESTOINNIT KANSAINVÄLISYYS... 2 Sisällysluettelo 1. SELVITYKSEN YLEISTIEDOT... 4 1.1. TOIMIALAT... 5 1.2. TAUSTATIEDOT... 6 2. LIIKEVAIHTO- JA TALOUSODOTUKSET... 7 2.1. LIIKEVAIHTOINDEKSIT... 7 2.2. MYYNNIN KEHITYS... 8 2.3. TILAUSKANTA...

Lisätiedot