Kuvakirja-opas II. Vinkkejä ja niksejä Ifolorkirjan tekijälle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuvakirja-opas II. Vinkkejä ja niksejä Ifolorkirjan tekijälle"

Transkriptio

1 Kuvakirja-opas II Vinkkejä ja niksejä Ifolorkirjan tekijälle

2 Saatteeksi Olet jo tehnyt yhden tai useamman Ifolorkirjan, joten kuvakirjan tekemisen perusteet ovat sinulle jo tuttu asia. Olet jo ladannut Ifolor Designer -kuvakirjaohjelman koneellesi, ja tiedät miten helppoa on siirtää kuvia koneelta kuvakirjan valmiisiin sivupohjiin. Olet kokeillut erilaisia sivutaustoja ja kuvakehyksiä sekä lisännyt kirjaasi tekstiä. Tämä opas on juuri sinulle, joka kaipaat lisävinkkejä ja käteviä niksejä, joilla saat kuvakirjoistasi vieläkin upeampia. Tutustu vinkkeihin ja ota kaikki ilo irti Ifolor Designerin monipuolisuudesta! Oppaan sisältö: Syväsukellus Designer-ohjelman ulkoasutyökaluihin Tarkempi kurkistus Designer-ohjelman alapalkkiin Niksejä tekstinkäsittelyyn Kuvakirjan siirto ja avaaminen toisella koneella Syväsukellus Designer-ohjelman ulkoasutyökaluihin Kannet Designer ohjelmassa on oletuksena viiden eri teeman alle luokiteltuja valmiita kansipohjia: Yleiset kansipohjat Häät Perus Loma Perus Vauva Perus Neutraali - Mustavalko Saat lisää kansivaihtoehtoja klikkaamalla Kannet-valikosta kohtaa Lisää vaihtoehtoja ja valitsemalla avautuvasta ikkunasta ne teemat, jonka mukaisia lisäkansia haluat. Samalla saat käyttöösi myös uusia sivutaustoja sekä clipart-kuvia. Painettuasi OK valitsemasi lisävaihtoehdot ilmestyvät kansi-valikkoon ja ovat nyt käytössäsi. Jos et ole ennen tehnyt Ifolorkirjaa, lataa aloittelijan perusopas osoitteesta

3 HUOM! Ohjelma ei tarjoa Easy- ja Pocket -kuvakirjoille muokattavia kansivaihtoehtoja. Näissä malleissa etu- ja takakansi ovat kovaa, läpinäkyvää muovia. Viimeinen sivu on aina valkoinen, mutta ensimmäinen sivu on muokattavissa ja näkyy etukannen läpi. Sisäsivut Apuruudukko - Kirjan työstöaukeamilla näkyy oletuksena apuruudukko, joka helpottaa kuva- ja tekstipaikkojen symmetristä asettelua. Pääset muuttamaan apuruudukon tiheyttä yläpalkin kohdasta asetukset. Samasta paikasta voit myös halutessasi piilottaa apuruudukon poistamalla rastin ruudusta Näytä apuruudukko. Tee oma kansi Koko kuvan kansi -kansipohjiin voit lisätä kuva-, teksti- ja häiveelementtejä oman maun mukaan. Hyödynnä häive-elementtiä kannen värityksessä peittämällä mieluisan värisellä häiveellä koko tyhjä kansi - ja lisää vasta tämän päälle kuvia ja tekstiä. Apuruudukko ei näy valmiissa painetussa kirjassa. Jos haluat nähdä, miltä sivut näyttävät ilman ruudukkoa, klikkaa Esikatselu työpöydän vasemmassa yläkulmassa. Esikatselusta pääset takaisin työstötilaan napsauttamalla kohtaa Muokkaa. Sivun ulkoasut - Jos valmiiden sivu-ulkoasujen runsaasta valikoimasta ei löydy sopivaa, voit tehdä myös oman sivu-ulkoasun. Sivun kuva- ja tekstipaikkoja voi muokata monella tapaa: Lisääminen Raahaa uusia kuva- ja tekstipaikkoja hiirellä vasemman puolen navigaation kohdasta Elementit. Poistaminen - Napsauta hiirellä kuva-/tekstipaikan päällä ja valitse POISTA. Koon muuttaminen Napsauta hiirellä kuva-/tekstipaikan päällä, tartu kiinni kohteen kulmasta ja vedä suuremmaksi/pienemmäksi. Siirtäminen Napsauta hiirellä kuva-/tekstipaikan päällä ja raahaa kohde uuteen paikkaan. Kallistus - Napsauta hiirellä kuva-/tekstipaikan päällä ja vie hiiri kohteen reunaviivan keskellä olevan valkoisen pallon päälle. Tämä aktivoi ns. kääntötyökalun, jonka avulla kohdetta voi kallistaa. Järjestäminen Napsauta hiirellä limittäin olevien kuva-/tekstipaikkojen päällä ja valitse toiminto Järjestä. Voit siirtää kohteen joko toisen kohteen päälle/eteen tai alle/taakse. Voit tallentaa itse suunnittelemasi sivu-ulkoasun napsauttamalla sivun päällä hiiren oikealla puolella ja valitsemalla joko vaihtoehdon tallenna sivumalliksi tai tallenna aukeamamalliksi. Tallentamasi mallit ilmestyvät Sivun ulkoasujen Omat sivut ja Omat aukeamat -otsakkeiden alle.

4 Kuvien lisääminen ja muokkaus Voit muokata sivulle asetettuja kuvia monella tapaa. Kuvankäsittelyikkuna avautuu, kun kaksoisklikkaat kuvan päällä hiiren vasemmalla puolella. Kuvankäsittelyikkuna mahdollistaa seuraavat toiminnot: Rajaus - Tartu hiirellä katkoviivoituksen kulmaan, pidä kiinni ja vedä rajaus haluamasi kokoiseksi. Voit myös siirtää rajattua aluetta: vie hiiri rajatun osan päälle, pidä painike alhaalla ja siirrä alue haluamaasi kohtaan. Kääntäminen, peilikuva ja kallistus Voit yhdellä hiiren klikkauksella kääntää kuvaa 90 /180 /270 oikeaan tai pelikuvaksi pysty-/vaakasuunnassa. Voit myös kallistaa/suoristaa kuvan horisonttia muuttamatta kuvapaikan kallistusta. Punasilmäisyyden poisto Napsauta korjattavaa aluetta hiirellä. Oikealle avautuvassa suurennoksessa voit kohdentaa korjausta silmän keskelle. Erikoistehosteet Käytettävissäsi on 11 erilaista erikoistehostetta: Harmaansävy, Seepia, Epäkohdistus, Sumennus, Öljymaalaus, Ääriviivat, Mosaiikki, Zoomaus, Kohouma, Pikselöinti, Värikylläisyys. HUOM! Joskus kuvat eivät suostu menemään kuvapaikkaan, vaan jäävät kuvapaikan päälle tai viereen. Tällaisissa tapaukissa huolehdi, että lisätessäsi kuvaa kuvapaikkaan hiiren kursori on kuvapaikan keskellä. Muita kuvien lisäämiseen ja muokkaamiseen liittyviä vinkkejä: Rajautumaton kuva - Mittasuhteiltaan täysin alkuperäistä vastaavan ja rajaamattoman kuvan saat kahdella eri tavalla: napsauta kuvapaikkaan raahatun kuvan päällä hiiren oikealla ja valitse toiminto Muokkaa > Säädä koko TAI raahaa kuva tyhjälle sivulle tai kohtaan, jossa ei ole kuvapaikkaa. Leikkaa/Kopioi & Liitä Sivulle asetettuja kuvia voi leikata, kopioida ja liittää uuteen paikkaan. Toiminnot löytyvät napsauttamalla kuvan päällä hiiren oikealla. Kopioitu/leikattu kuva säilyttää sivun tyhjään kohtaan liitettäessä alkuperäisen kuvan kuvamuokkaukset. Kuva sivun/aukeaman taustaksi Napsauta kuvan päällä hiiren oikealla ja valitse toiminto Taustaksi > Tälle sivulle / Tälle aukeamalle. VINKKI! Voit tehdä omasta kuvasta myös läpikuultavan taustan: 1) Lisää haluttu kuva sivulle, 2) Valitse kuvanmuokkaustoiminnon erikoistehosteista Värikylläisyys, 3) Säädä kuvan kirkkautta lähelle maksimia, 4) Hyväksy ja paina OK, 5) Klikkaa häivytetyn kuvan päällä hiiren oikealla ja valitse toiminto Taustaksi >Tälle sivulle/aukeamalle.

5 Kuvakorjailu Käytössäsi on automaattinen kuvankorjailuohjelmisto, joka tutkii kuvassa olevat tiedot sekä määrittelee kunkin kuvan värit, kirkkauden, kontrastin ja terävyyden kuvakirjaan sopivaksi. Halutessasi voit kytkeä automaattisen kuvakorjailun pois klikkaamalla kuvan päällä hiiren oikealla ja poistamalla ruksin kohdasta kuvakorjailu. HUOM! kuvakorjailu ei poistu jo aiemmin kirjaan asetetuista kuvista vaan koskee vasta kuvakorjailun poiskytkemisen jälkeen asetettuja kuvia. Kuvien resoluutio Kuvakirjaan tulevien kuvien suositeltava minimitarkkuus on 1600x1200 pikseliä. Koko aukeaman kuvien minimipikselitiheys on korkeampi, esimerkiksi 2592 x Designer ilmoittaa, jos kirjan sivulle lisätyn kuvan pikselitiheys on alhainen. Kuvan voi varoituksesta huolimatta jättää kirjaan, mutta se saattaa näyttää valmiissa painetussa kirjassa rakeiselta ja epätarkalta. Jos haluat nähdä, miltä alhaisen resoluution kuva näyttää valmiissa kirjassa, siirry Esikatselu-tilaan ja valitse oikeasta alareunasta normaalinäkymä. Tämä on hyvin lähellä lopullista painettua versiota. Clipart-kuvat Jos vasemman reunan navigaatiossa ei näy kohtaa Cliparts, saat ne näkyviin seuraavasti: Avaa vasemman navigaation ulkoasutyökaluista kohta Kannet, Koko kirjan tyylit, Taustat, Kehykset TAI Sivun ulkoasut ja klikkaa Lisää vaihtoehtoja. Määritä avautuvassa ikkunassa teemaelementit, jotka haluat käyttöösi ja paina OK. Valitsemiesi aiheiden teemaelementit (kannet, taustat ja clipartit) löytyvät nyt vasemman navigaation ulkoasutyökaluista. VINKKI! Lisää clipart-kuvia voit ladata osoitteesta kohdasta Lataa ohjelmia. Nämä ladattavat clipartit tulevat näkyviin kaikkia muita paitsi A6- ja A5-kokoisia kirjoja tehtäessä. Muista sulkea Ifolor Designer lisäelementtien lataamisen ajaksi.

6 Häive-elementti Löydät häive-elementin vasemman reunan ulkoasutyökaluista kohdasta Elementit. Voit lisätä häive-elementin hiirellä raahaten mihin tahansa kohtaan kirjassasi: tekstin alle, kuvan päälle, sivun taustalle jne. Häive-elementtiä voi suurentaa, pienentää ja liikutella samaan tapaan kuin kuva- ja tekstipaikkojakin. Häiveen värisävyä ja voimakkuutta voi säätää muokkausnäkymässä, joka avautuu elementtiä kaksoisklikkaamalla. Tarkempi kurkistus Designer-ohjelman alapalkkiin Personoitavat kuvat Tehdessäsi kuvakirjan Ifolor Designer kuvakirjaohjelmalla sinulla on omien kuvien lisäksi vapaassa käytössäsi yli 80 kuvagalleriakuvaa, joita voit personoida omin tekstein. Personoitavien kuvien kansio löytyy Designer-ohjelman alapalkista. Personoitavien kuvien tekstieditori avautuu, kun raahaat kuvan kuvakirjan päälle. Voit käyttää personoitavia kuvia sekä kirjasi kannessa että sisäsivuilla kuten mitä tahansa muitakin kuvia. Sivunumerot Voit halutessasi lisätä kuvakirjaasi myös sivunumerot, jotka myös löytyvät kohdasta Elementit. Raahaa sivunumero-elementti työstämäsi kuvakirjan päälle, ja määrittele avautuvassa valikossa sivunumeron paikka, tyyli, väri ja koko. Verkkoalbumit Designer-ohjelman alapalkista löytyy myös kansio Verkkoalbumit, jonka kautta voit kirjautua Flickr-, Picasa- tai Photobucket käyttäjätileillesi ja tuoda kyseisten verkkoalbumien sisällön kuvakirjaohjelmaan.

7 Kuvapalkin asetukset Niksejä tekstinkäsittelyyn Tekstieditorissa, joka aukeaa kaksoiskilikkaamalla hiirellä tekstikentän päällä, sinulla on mahdollisuus: Muokata fonttia, fontin väriä, kokoa sekä tyyliä. Asemoida teksti tekstikentän ylä-/alareunaan, oikealle, vasemalle tai keskelle. G H J I F Tallentaa muokkaamasi fontin oletusfontiksi koko kirjaan klikkaamalla Tyylit -kohdan pientä nuolta ja valitsemalla avautuvasta valikosta vaihtoehto Tallenna. Tallentamisen jälkeen tulee vielä klikata saman valikon kohtaa Käytä standardina. Näet kaikki kuvakansion kuvat vierittämällä sivupalkkia (F) alaspäin. Kuvapalkkia, jossa valitsemasi kuvakansion kuvat näkyvät, voi suurentaa tarttumalla hiirellä palkin yläreunaan (G) ja vetämällä ylöspäin. Kuvapalkkia voi myös vapaasti liikutella työpöydällä eri kohtiin hiirellä raahaten. Kuvapalkki palautuu takaisin oletuspaikkaansa kaksoisklikkaamalla hiirellä kansion päällä. Yksittäisiä kuvia voi suurentaa/pienentää liikuttamalla pientä nuolta (H) kohti miinusta/plussaa. Kuvapalkissa näkyvät kuvat voi lajitella (I) joko kuvatiedoston nimen, luontipäivän, koon tai mittasuhteiden mukaan. Voit valita nousevan tai laskevan järjestyksen sekä ryhmitellä kuvat valitun kriteerin mukaisesti. Jokaisen kirjassa käytetyn kuvan ympärille tulee vihreät kehykset erotukseksi käyttämättömistä kuvista. Käytetyt kuvat voi myös piilottaa (J) klikkaamalla kuvapalkin päällä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla toiminto Piilota käytetyt kuvat. Käytetyt kuvat saa takaisin näkyviin napsauttamalla uudelleen Piilota käytetyt kuvat toimintoa. Jos lisäät kesken kirjan teon koneesi kansioon uusia kuvia, mutta ne eivät näy Designer-ohjelman kuvapalkissa, klikkaa kuvapalkin päällä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse toiminto Päivitä (J). HUOM! Jos ohjelma ilmoittaa, että tekstikenttään kirjoittamasi teksti on liian pitkä tai suuri, voit a) joko lyhentää tekstiä, b) pienentää fonttia tai C) venyttää tekstikentän kokoa vetämällä hiirellä sen kulmista.

8 Oikolukutoiminto - Ifolor Designerissä on oikolukutoiminto, joka etsii kuvakirjan tekstistä automaattisesti tekstikohdat, joissa voi olla virheitä. Ohjelma ehdottaa mahdollisiin virhekohtiin korjauksia, jotka voit hyväksyä tai hylätä. Oikolukutoiminnon sanastoon voi itse lisätä omia sanoja ja määrittää poikkeuksia yläpalkin Asetukset -ikkunan kohdasta Kieliasun tarkistus. Samasta paikasta oikolukutoiminnon saa myös halutessaan kytkettyä pois. Käyttämäsi Ifolor Designerin kielestä riippumatta voit ladata ja asentaa oikolukutoiminnon usealle eri kielelle osoitteesta VINKKI! Tekstikenttien editor-näkymässä toimii leikkaa-liimaa toiminto. Voit kopioida valmista tekstiä esimerkiksi Wordistä ja liittää sen tekstieditoriin. HUOM! Designer ohjelma näyttää kuvakirjan aukeaman keskellä tumman häiveen siinä kohdassa, jossa sivut aidossa painetussa kirjassa ovat kaarella ja taipuvat selkämykseen. Tähän kohtaan ei suositella lisättävän tekstiä, sillä se voi olla vaikeasti luettavissa valmiissa kirjassa. Kuvakirjan siirto ja avaaminen toisella koneella Kuvakirjan tiedostot tallentuvat oletuksena ohjelman tarjoamaan kansioon C:\Käyttäjät\KÄYTTÄJÄNIMI\Tiedostot\Ifolor Designer tiedostot. Siirtääksesi tiedostot toiselle koneelle, sinun tulee toimia seuraavasti: Siirrä oletuskansiossa olevat kuvakirjan nimeä kantavat dpp. -tiedosto sekä Data kansio (alakansioineen) talteen esimerkiksi muistitikulle. Tiedostoja ei missään tapauksessa saa nimetä uudestaan eikä tiedostorakennetta muuttaa siirron aikana! Lataa Ifolor Designer uudelle koneelle. Kytke muistitikku uuteen koneeseen. Valitse Ifolor Designerin aloitusikkunassa vaihtoehto Avaa olemassa oleva kuvakirja ja mene avautuvasta ikkunasta muistitukulle, jonne olet tallentanut sekä dpp. tiedoston että Data-kansion. Valitse muistitikulta kirjan mukaan nimetty dpp.-tiedosto ja klikkaa painiketta Avaa. Kuvakirja avautuu näytölle. Jatka nyt sen työstöä uudella koneella. Jos tallensit aloittamasi kuvakirjaprojektin alun alkaenkin muistitikulle, ohita edellä kuvatusta ensimmäinen vaihe. Kopioi kirja toisen kirjan pohjaksi Jos haluat hyödyntää jo tekemääsi kirjaa toisen pohjana, tallenna kirja toisella nimellä ja tee uudelleen nimettyyn versioon haluamasi muutokset. Pääset tallentamaan kirjan uudella nimellä valitsemalla toiminnon tallenna nimellä vasemman yläkulman pallukasta.

9 HUOM! Tiesithän, että Ifolorkirja on myös Facebookissa! Ifolorkirja-sivuilta löydät lisää vinkkejä, ohjeita ja kivoja ideoita kuvakirjasi tekemiseen. Kuvakirja-arvonta joka viikko! Mitä tahansa haluat kuvakirjoista tietää, asiakaspalvelumme vastaa sivuilla kaikkiin kysymyksiisi arkisin klo Tykkää ja tule mukaan keskustelemaan kuvakirjojen tekemisestä muiden asiasta innostuneiden kanssa! Helppo tehdä - ihana saada! SUOMEN SUOSITUIMMAT KUVAKIRJAT

Kuvakirja-opas II. Vinkkejä ja niksejä Ifolorkirjan tekijälle

Kuvakirja-opas II. Vinkkejä ja niksejä Ifolorkirjan tekijälle Kuvakirja-opas II Vinkkejä ja niksejä Ifolorkirjan tekijälle 08/2012 Saatteeksi Olet jo tehnyt yhden tai useamman Ifolorkirjan, joten kuvakirjan tekemisen perusteet ovat sinulle tuttu asia. Olet jo ladannut

Lisätiedot

Kuvakirja-opas Näin teet oman Ifolorkirjan

Kuvakirja-opas Näin teet oman Ifolorkirjan Kuvakirja-opas Näin teet oman Ifolorkirjan 03/2013 Mikä on Ifolorkirja ja Ifolor Designer? Ifolorkirja on aito painettu kirja, jonka kannet ja sisällön sinä luot omilla kuvillasi ja haluamillasi teksteillä.

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Näin teet kuvakirjoja Designer-ohjelmalla. Versio1.1 / 12.8.2015

Näin teet kuvakirjoja Designer-ohjelmalla. Versio1.1 / 12.8.2015 Näin teet kuvakirjoja Designer-ohjelmalla Versio1.1 / 12.8.2015 Hei Ifolorkirjailija, Tässä on uunituore opas Windows Designerin käyttöön (win7, win8 ja Vista). Jos tulostat tämän oppaan itsellesi, huomaathan

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun.

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. Opi ja opeta visuaalista myyntityötä Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. decostudy.com Tehtävät 1A. Tehtävät avautuvat ratas-kuvakkeesta (1A. yläpalkissa vasemmalla). Tehtävät on lajiteltu kansioihin

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Valokuvilla on väliä

Valokuvilla on väliä Valokuvilla on väliä Kuvan koko ja muoto Alkuperäinen kuva 1. Klikkaa hiirellä kuvaa, jolloin saat näkyviin muokkauskehikon 3. Säilyttää oikean kuvasuhteen 2. Vie hiiri pikkuneliön päälle ja pidä painike

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje

Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja. Julkaisujärjestelmän ohje Sähköisen Markkinoinnin Koulutus Kotisivutyöpaja Julkaisujärjestelmän ohje 2014 2 PM-Julk aisujärjestelmän perusohjeet Julkaisujärjestelmän käyttöönotto Julkaisujärjestelämän avulla voit itsenäisesti muokata

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Käyttöopas Ajanvaraus

Käyttöopas Ajanvaraus Käyttöopas Ajanvaraus Tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus varata aikojasi kellon ympäri Sisällys Kalenterin käyttö osana arkea 3 1. Luo aukioloaikoja Luo aukioloaikoja 4 Viikkoaikataulupohja 6 2. Varaukset

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet avannut kotisivut Kotisivukoneella, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot