Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin"

Transkriptio

1 Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin Nythän on niin, että menneen vuoden 2006 tammikuussa istuin Houkutus kahvilassa kamuni tohtori Ohashin kanssa. Jos sitä ei vielä kukaan arvannut niin Mizue on japanilainen ja harjoitti tieteellistä työtä Joensuussa. Jutustelimme siinä kaikenlaisia joutavia, kunnes Mizue mainitsi yllättäen mahdollisuudesta päästä Japaniin lentäen ja halvalla. Tästä innostuneena syöksyin välittömästi treeneihin jakamaan hyvää sanomaa lajitoverieni keskuuteen. Jo Houkutuksessa olin laittanut Juusolle tekstarin saamatta siihen vastausta. Oletin tämän tulevan treeneihin, mutta se toive oli turha. Seuraavana päivänä tsekkasin tilannetta Finnairin sivuilta ja totesin olevan kolme arkipäivää aikaa ennen tarjouksen loppumista. Itsestäni olin jo aivan varma, Jaappaniin oli päästävä. Olin käynytkin siellä jo kerran, koska eräs ystäväni on edokko, eli syntyperäinen tokiolainen. Juuson suhteen asiasta muodostui taistelu aikaa ja byrokratiaa vastaan. Kolmessa päivässä tuli varattua liput, vaihdettua ne yhden kerran, soitettua Suomen Aikidoliittoon Juuson matkatukiaisesta vain kuullaksemme, että Juuson dan arvo (mustan vyön arvo) paperien kopiot oli hävitetty jonnekin eikä tukiaista näin olisi voitu myöntää. Juuso lähetti uudet kopiot ja sai kuulla, että ne käsiteltäisiin kyllä eli hänen dan arvonsa tulisi virallistetuksi myös Suomessa, joten hän tulisi oikeutetuksi tuen saajaksi. Eikun hakemus menoksi ja lippujen ostoon. Se onnistuikin sitten alennuksen dead lineen mennessä. Matkalle lähtö tapahtuisi siis ja paluupäiväksi oli päätetty Siis minne ja miksi? Se paikka minne suuntaisimme oli Shingun kaupunki Wakayaman maakunnassa Honshun (pääsaaren) eteläosassa. Shingu on noin Joensuun kokoinen kaupunki meren ja vuorien välissä. Siis kirjaimellisesti. Jos kiipeää dojon taakse vuorille niin näkee meren väistämättä kaupungin toisella puolen. Rantaan voi kävelläkin eikä vie koko päivää. Shingussa sijaitsee Kumano Juku dojo joka on Hikitsuchi sensein perustama dojo, eli tien paikka. Hikitsuchi Michio sensei oli syntyjään samurai suvusta ja sai sen mukaisen kasvatuksen. Hänen isoäitinsä oli naginatan (pitkä keihäs) käytön tunnettu opettaja koulutti Michiota sen käyttössä jo lapsuudessa. Sen lisäksi nuoren Hikitsuchin rutiineihin kuului kendon ja monien muiden lajien harjoittelu, kuten iaido, judo ja karate. (ks. Aikido lehti 1/2004, Mika Saarinummen kirjoitus alk. sivu 10) Aikidon harjoittelemisen Hikitsuchi sensei oli aloittanut vuonna 1929 ja vuonna 1949 O Sensei oli ehdottanut hänelle dojon perustamista Shinguun. Dojo oli sitten valmistunut vuonna Vuonna 1969 O Sensei myönsi Hikitsuchi senseille 10. dan:in eli aikidon korkeimman vyöarvon. Tämän omaavia henkilöitä on ainakin tietojeni mukaan ollut vain kolme. O Sensei Ueshiba oli uskonut Hikitsuchi sensein haltuun Bo Jutsu Masakatsu:n käärön vuonna (Hikitsuchi sensein opetusvideon takakansi)

2 Tässä käärössä on kuvattuna niitä bo jutsun (pitkän kepin harjoittelut) tekniikoita joita tehdään meidänkin dojollamme. Mutta kuinka ne tänne päätyivät? Vuonna 1975 ranskalainen harjoittelija Gerard Blaize päätyi Shinguun kuultuaan Hikitsuchi sensein opetuksista. Heidän tiivis opettaja oppilas suhteensa kesti Hikitsuchi sensein kuoleemaan eli vuoteen 2004 saakka. Tänä aikana sensei ja Blaize tekivät opetusmatkoja ainakin Suomeen (Oulu ja Kuopio), Venäjälle ja tietenkin Pariisiin missä sijaitsevat Gerardin omat dojot. Hikitsuchi senseiltä Gerard Blaize sitten saikin useita dan arvoja joista viimeisimpänä 7.dan. Triviatietona voisi sanoa, että Japanin ulkopuolelella myönnettyjen 7. danin järjestys on Blaize ja muistaakseni Steven Seagal ja Tissier, joista siis Blaize ja Tissier opettavat Ranskassa. Alku Nostimme siis kytkintä Joensuusta junalla ja suunnistimme kohti Tikkurilaa jonka juna asemalta eräs muinainen ystäväni tuli meidät poimimaan. Pienen autolle sattuneen turman vuoksi Juuso päätyi viettämään matkan juna asemalta Helsinki Vantaan lentoasemalle pienehkön pakettiauton takatilassa matkatavaroiden kanssa. Hän kesti sen kuin mies huudot kaikuvat vieläkin korvissani... ;) Lentoasemalla tulisimme viettämään jonkin aikaa, joten menimme ystäväni johdolla etsimään sopivan kahvimestan. Tarkoitus oli tavata täällä myös Mizue joka oli tulossa Saksasta juuri sopivasti meidän poistumisemme todistaakseen. Kävimme poimimassa Mizuen saapuvista lennoista ja vetäydyimme kahvilaan juonittelemaan pimeitä suunnitelmia tulevan matkan ajaksi. Loistavien yhteensattumien summahan oli se, että Mizue palaisi Japaniin lyhyelle vierailulle jotakuinkin 20.6 Osakan lentoketälle josta hänellä oli tarkoitus jatkaa matkaa Etelä Japaniin vierailemaan kotiyliopistossaan. Jo aikoja sitten Blaize oli minulle tolkuttanut, että jos menee Shinguun, minne nyt sitten olimme menossa kannattaa käydä myös Kiotossa ja Narassa, jotka ovat Japanin historiallisia ja kauniita kaupunkeja. No, Osakahan on lähes kiinnikasvanut Kiotoon, joten paras tapa käydä siellä olisi tavata Mizue Osakan juna asemalla ja jatkaa siitä sitten Kiotoon. Asia oli jo päätetty aikaisemmin, nyt suunnitelma vaan hiottiin täyteen muotoonsa ja puhelinnumerot tarkistettiin. Tarkoitus oli myös pitää yhteyttä sähköpostitse ja dojollahan on olemassa puhelin. Hyvästelin molemmat ystäväni ja poistuimme sitten Juuson kanssa kohti konetta.

3 Hämäräperäinen seurue Lentomatkahan kestää tuntitolkulla vaikka kysymyksessä olikin suora lento eikä tarvinnut hukata aikaa odotteluun niinkuin edellisellä matkallani oli pitänyt tehdä. Saavuimme Nagoyan lentoketälle, suurinpiirtein Honshu saaren (Japanin pääsaari) etelärannikon keskiosaan pitkän ja näännyttävän istumisen jälkeen. Seuraava vaihe oli löytää juna joka veisi meidät Shinguun joka sijaitsee suoraan rannikkoa seuraten etelämpänä. Lentokentältä lähti pieni lentokenttäjuna juna asemalle ja sieltä löysimme oikean shinkansenin (pikajuna) jonka aikataulun olimme jo netistä printanneet ja pääsimme menomatkan kolmannelle osuudelle. Edellisen kerran Japanissa ja Shingussa käydessäni asuin Tokiossa japanilaisen ystäväni luona ja sieltä Shinguun on noin kaksinkertainen matka. Se kesti kauan. Sillä kertaa viivyin Shingussa vain yhden yönseudun, nyt oli tarkoitus viettää hieman yli kuukausi. Tilanne jännitti minua hieman, koska japaninkielen puhuttu tai kirjallinen taitoni ei ole lähelläkään täydellistä ja Juuso taas on tässä tapauksessa kielitaidoton. ;) Pelastuksen enkelimme asuu kuitenkin vakituisesti Shingussa. Mika Saarinummi (4. dan) oli muuttanut jo Hikitsuchi sensein oppilaaksi Jaappaniin, mennyt naimisiin erään treenailijan kanssa ja heillä on nyt pikkuinen treenaaja. Olisimme siis suomenkielisen holhouksen alaisena. Olin ottanut Mikaan yhteyttä sähköpostitse ja ilmoittanut tulemisestamme, mutta myös Tokiossa asuva ystäväni oli soittanut dojolle, koska tapoihin kuuluu ilmoittaa tulostaan hyvissä ajoin. Edellisellä kerralla käydessäni 2004 Hikitsuchi sensei oli juuri kuollut ja tokiolainen ystäväni oli soittanut kysyen luvan dojolle tulemiseen, koska tilanne oli silloin poikkeuksellinen. Nyt luvan kysymiseen ei ollut tarvetta, vain ilmoittautuminen oli riittävää.

4 Shingu ja Kumano Juku Dojo Saavuimme Shingun kaupunkiin hengissä ja hyvinvoivina. Löysimme Mikan juna asemalta ja hän lastasi meidät autoon mennäksemme kaupan kautta dojolle. Asuisimme siellä harjoitussalin yläkerrassa tulevan kuukauden suunniteltua Kioton matkaa lukuunottamatta, jonka aikana yöpyisimme Mizuen mukaan buddhalaisten temppelien yhteydessä olevissa hotelleissa. Päädyimme siis Mikan kyytiin ja ensivisiitilemme paikalliseen markettiin Okuwaan, joka tulisi näyttelemään merkittävää roolia päivittäisessä ravintoketjussamme. Dojo edestä ja Juuso Harjoitussalin, elikkäs dojon oli siis rakennuttanut Hikitsuchi seinsei aikoinaan O Sensei:n kehoituksesta. Muistaakseni meille kerrottiin, että sitä on laajennettu ainakin kerran, joten nykyisellään se on ikäänkuin kaksiosainen ja kaksikerroksinen pitkänomainen rakennus. Sen etuosassa on opettajan toimisto joka kuului aikoinaan Hikitsuchi senseille ja nykysellään toimistossa käy oleilemassa Anno Motomichi (8.dan) sensei. Aivan dojon naapurissa sijaitsee Hikitsuchin talo jossa asuu edelleen rouva Hikitsuchi. Hän on myös vastuussa dojosta jossain määrin ja ottaa vastaan siellä asuvien vuokramaksut. Tähän kuvioon saimme käytännön kosketuksen myöhemmin. Dojolle ei mennä kuin myllyyn elikkäs etuovea ei kannata käytää. Etenimme siis sisälle kohteliaasti takaovesta joka sijaitsee harjoitussalin takana. Sinne pääsee kapeaa käytävää pitkin.

5 Käytävä ja Juuso Dojon takapiha on pieni, mutta siellä on portti rouva Hikitsuchin takapihalle sekä suihkurakennus. Suihkuja on periaatteessa kaksi joista toiseen saa lämpimän veden jos muistaa pistää lämmittimen päälle. Dojolle ei tule lämmintä vettä, mutta sehän nyt ei haittaa edes tiskatessa. Suihkut ja Juuso Dojo itse on hyvin kaunis ja siellä on miellyttävä tunnelma. Sisääntulo oven vastapäisellä seinällä sijaitsee kamidana jonka voisi tuttavallsesti sen tulkita olevan kamien koti. Kamit ovat shintolaisuuden jumalia joita tässä uskonnossa on lukematon määrä. Aikidokan kannalta tärkeimmät ovat Amaterasu Omikami sama, O Haraidono Omikami sama ja Ame no minaka nushi no Omikami sama. O Sensei oli omalla tavallaan hyvinkin kiinnostunut tästä Japanin omasta ja alkuperäisestä uskonnosta ja niin oli Hikitsuchi senseikin. Kamidanan oikealla puolen on pieni O Sensein patsas jonka identtinen kopio on myös ruova Hikitsuchin olohuoneen lipaston päällä. Patsaan yläpuolella on O Sensein kuva ja seinän vasemmalla puolella toimistoon vievän oven yläpuolella on Hikitsuchi sensein kuva. Vierellään sillä on puuveistos

6 erään vuorilla majailevan ja taistelulajeja opettajan henkiolennon kasvoista. Tietynlainen yhdennäköisyys Hikitsuchi sensein kanssa oli havaittavissa... ;) Dojo sisältä Dojorakennuksen etuosan alakerrassa siis sijaitsee toimisto ja vessat. Vessojen siivoaminen kevyesti joka aamu ennen harjoituksia siis kuuluu jokaisen dojolla majailevan uchideshin riemuihin ja onnen lähteisiin. Teimme välittömän järjestelyn asian suhteen ja koska Juusolla on 2.dan hän on ylin ja, koska minulla ei vielä silloin ollut mitään vyörvoa olisin sitten alin vessansiivoaja seuraavien viiden viikon ajan. Otin kohtaloni vastaan innostuksen vallassa. Se oli todella suurin ja kaunein vessa mitä olin koskaan siivonnut... tai ainakin suurin. ;)

7 Toisessa kerroksessa sijaitsee täsmälleen harjoitussalin kokoinen tatamihuone ja keittiö. Tatamihuone on edelleenkin on tavanomainen asia Japanissa. Yleensä omakotitaloissa on ainakin yksi huone jossa on lattia päällystetty perinteikkäällä riisiolkitatamimatoilla. Niillä löhöämistä tuli kokeiltua jo Tokiossa ja sehän on yllättävän miellyttävää. Myös alakerran dojon lattia on päällystetty niillä ja voin sanoa, että harjoittelu on huomattavasti Suomen kotoista muovitatamia mieluisampaa. Yläkerran tatamihuoneen toinen päätyseinä on videokasettien ja valokuvakansioiden peitossa, toisen päädyn peittää liukuovinen kaappi jossa sijaisevat yöpymistä varten tarkoitetut patjat ja muut petivaatteet. Tatamihuone ja Juuso Keittiö oli ihan hyvän kokoinen sekä varustettu kaikella mitä ihminen voi kaivata. Jääkaappi, pakastinlokero, mikroaaltouuni, grilli, tiskiallas ja kaasuliesi. Sekä seinänmittainen valtava astiakaappi täynnä kauniita japanilaisia astioita. Pienen tutkiskelun jälkeen löytyi myös haarukoita ja veitsiä, mutta kuka niitä nyt muutenkaan käyttää? Keittiö ja kaksilitrainen sakepullo (ylähyllyllä) Suoritimme myös hyvän tavan mukaisen visiitin rouva Hikitsuchin tykö viedäksemme

8 saapumislahjuksemme ja ilmoittautuaksemme asukkaiksi dojolle. Vierailu sujui mukavasti. Rouva on hyvin viehättävä persoona ja oli huolissaan meidän syömisestämme. Kerroin käyneemme jo kaupassa hankkimassa ruokaa, mutta rouva sanoi, että me saamme syödä KAIKEN mitä dojon keittiöstä löytyy ja juoda kaiken mitä siellä juotavissa on. Tähän palataan vielä myöhemmin, mutta voin kertoa, että dojon keittiöstä löytyi avattu pussillinen riisiä, japanilaisia riisinaksuja (sempe) ja monta kaksilitraista pullonpohjaa sakea. Seuraavaksi aamuksi päätin keittää riisipuuroa. Myöhemmin Mikan käydessä kylässä saimme selville, että riisi oli tarkoitettu kameille, eikä sen käyttöä suositella normaalikuolevaisille. Olimme siis nauttineet japanilaista taivaan mannaa. Sen vaikutusta treenaamiseen ei valitettavasti voi enää todistaa. :) Elämää dojoeläjänä (uchideshi) Päivärytmi muotoutui läheinnä treenien mukaan. Joka arkiaamu (myös la) aloitimme reippaalla harjoittelulla Tämä ei kyllä ollut mikään kiinteä aika, koska Anno sensei (8.dan) ja Suzuki sensei (6.dan) tykkäsivät harjoittaa jodoa (ei aikidon jo:ta) aamuisin ja pyysivät meidät mukaan. Toisinaan aamutreenit venyivät ehkä tunninkin verran yliaikaa. Loppupäivä koostui yleensä ruoanlaitosta, pyykinpesusta, kaupassa käymisestä ja nukkumisesta. Parhaimmillaan lämpötila oli yli + 30, joten päiväunien nukkuminen oli hikoiluttavaa touhua. Jotakuinkin nurkan takana on pieni lähikauppa josta sai ostettua jäätelöä. Se on Japanissakin ihan hyvää, vaikkei ihan tietenkään samanlaista kuin kotona. ;) Varsinaiset kauppaostokset tuli ylleensä tehtyä Okuwassa joka on ehkä paikallinen vastine lähimarketista (esim. Siwa yms). Pari kertaa käytiin myös Juscossa joka on sitten varmaan Citymarketin vastike. Jusco on ehkä kilometrin tai parin päässä dojosta ja sen lähellä on se hautausmaa jonne Hikitsuchi sensei on haudattu. Teimme myös paljon kävelyretkiä joista ensimmäisten sisältönä oli internetin löytäminen. Se oli yllättävän vaikeaa, koska Shingun kirjastossa ei ole nettiyhteyttä. Ilmainen yhteys löytyi jonkinmoisesta kerhotalosta kaupungintalon vastapäätä (tai siinä lähellä) ja maksullinen sitten saman kadun varrelta vähän kauempana olevasta nettipaikasta. Myöhemmin saimme jonkinmoisen edullisen netinkäyttöoikeuden Shingun englanninkielen koulusta. Sen omistaja ja perustaja on pohjois amerikista lähtöisin oleva Tim joka japanilaisen rouvansa kanssa ylläpitää koulua omassa pienessä kerrostalossaan. Tim käy toisinaan myös treenaamassa. Hän on ymmärtääkseni yhdysvalloista tulevien treenaajien

9 eräänlainen kontaktihenkilö. ( Kuvassa Okuwa vuorilta kuvattuna) Saimme uusia ystäviä kun seuraksemme ilmaantui eräänä iltana Kramer Dewight, jotakuinkin ikäisemme nuori mies. Hän oli ollut vaihto opiskelijana Kiotossa ja päätti paluumatkalla pysähtyä Shingussa treenaamassa. Vietimme yhdessä monia hauskoja hetkiä jotka usein johtuivat siitä, että näköjään monet aikidomiehet tykkäävät ajaa hiuksensa lyhyeksi. Ilman silmälasejani yhden erottaminen toisesta matkan päästä on varsin vaikeaa. Suomea Kramer ei siitä huolimatta ehtinyt oppia. ;) Toinen mukava tuttavuus oli Michael Weber, myös USA:sta. Hän oli perheineen asunut Shingussa aikoinaan kolme vuotta tutustuen tuona aikana hyvin Hikitsuchi senseihin, muihin opettajiin, japanin kieleen ja Mika Saarinummeen. Tällä matkalla hän ei viipynyt kauan ja toi yhtenä iltana harjoituksiin mukanaan pienen joukon nuoria koululaisia kotikaupungistaan. Tutkimusmatkoja ja muita trippejä Hongu Kävimme myös yhdessä Suzuki sensei:n kanssa tutustamassa Hongun suureen temppeliin jossa O Sensein vanhemmat olivat kuulema käyneet rukoilemassa itselleen poikalasta joskus silloin kauan sitten. Reissulla tapasimme myös Sugawara sensein (7.dan) jolla on oma jätefirma ja dojo Hongussa. Kuvassa me, keskellä Sugawara sensei ja reunassa Suzuki sensei Hongun dojo on ehkä parisensataa vuotta sitten sijainnut toisessa paikassa, mistä se sittemmin siirrettiin, ymmärtääkseni tulvien vuoksi. Tällä paikalla on suurin tori portti mitä olen koskaan nähnyt, muistaakseni yksi Japanin suurimmista.

10 Kuvassa samaa seuruetta, taustalla tori portti, mutta sen todellisesta koosta ei saa juuri käsitystä... Hongun reissulla pääsimme notkumaan myös pieneen kuppilaan jossa uitimme jalkoja lämpimässä kylvyssä ja nautimme virkistäviä juomia. Kuten asiaan kuuluu ystävälliset opettajamme maksoivat kustannuksemme. Samoin siinä kylpylässä johon päädyimme matkan loppupuolella. Nautimme siellä myös päivällisen ennen Shinguun palaamista. Drinksulla poikain kaa Vasemmalla Kramerin jalka

11 Nachi Nachi no oo taki Muita matkoja lähiympäristöön oli myös Nachi vesiputouksen näkeminen. Putous on Japanin korkein ja luultavasti myös kaunein. Sen vieressä on shintotemppeli ja ympäristössä näkyvistä sammaleeseen hautautuneista portaista päätellen se on ollut siellä hyvinkin kauan. Paikka on hyvin kaunis jättimäisine puineen. Ilmasto siellä tuntuu olevan jotenkin erilainen, johtuen luultavasti kosteudesta joka nousee putouksesta. O Sensei ja Hikitsuchi sensei ovat Mika Saarinummen mukaan käyneet siellä 126 kertaa ja nähneet jollakin käyneistänsä putouksessa lohikäärmeen. Tässä ohessa voisi mainita, että aikidon suojeluslohikäärme Ame no murakumo kuki samuhara ryuu o asuu Mikan kertoman mukaan lammessa Hongun temppelin takana. Hikitsuchi sensei oli kuulema vienyt hänet sinne joskus, mutta lohikäärmestä ei ollut näkynyt eikä lampikaan ollut tehnyt Mikaan suurta vaikutusta. Kärmestä ei näkynyt Nachillakaan, mutta hieno paikka se on muutan käydä. Mika toimi oppaanamme Nachilla ja kuljetteli meitä muutenkin katselemassa seutuja. Mukana oli yleensä Mikan poika joka on nyt kai kolmisen vuotta tai jotakin sinne päin. Tapasin Mikan perheen jo ensimmäisen kerran Shingussa käydessäni, mutta vain lyhyesti. Silloinkin Mika kävi hakemassa minut ja ystäväni juna asemalta sekä kutsui kotiinsa treenien jälkeen. Tälläkin matkalla kävimme Mikan kotona syömässä aikidovideoiden katselun ohessa. Mikan seurassa kävimme myös uimassa joessa ja metsästämässä villejä vesiputouksia. Sen lisäksi kävimme katsomassa Taichi nimisessä kaupungissa sijaitsevaa kaunista näköalapaikkaa jossa sijaitsee valaille omistettu patsas ja satamassa eräänlainen delfinaario. Shingun lähiympäristössä kävimme katsomassa merieläin akvaariota ja toisella kauniilla merenrantanäköala paikalla.

12 Retkuilemassa Mikan kanssa. Rantanäkymää kalliolta alas Taichi`n lähellä. Juuso laskeutuu alas lähes pystysuoraa rinnettä Mika edellä ja minä perässä... Kahtena tiistaina saimme myös kutsun treenitoverimme Hashimoto Michikon kotiin jossa suoritimme kulinaristista kulttuurivaihtoa. Ensimmäisella kerralla tehtiin Michikon kanssa sushia, ja suomalaisittain paistettua lohta perunamuussin kanssa. Toisena tiistaina sitten Michiko valmisti meille Kioton alueella tunnettua herkkuruokaa takoyaki:a, joka on pieniä herkullisia kevyesti paistettuja palleroita joissa on pieniä kalmarin tai mustekalan paloja sisällä. Jälkiruoaksi paistettiin pullaa. Mainittakoon, että Michiko san oli ainakin silloin yksi dojon kolmesta englanninkielen taitoisesta treenaajasta jotka saimme selville. Muut olivat Tasaka sensei, Hine sensei ja eräs harjoituksissa nuoren poikansa kanssa käyvä rouva. Kioto Eräänä kauniina aamuna läksimme parin päivän matkalle Kiotoon. Mizue saapuisi mukaamme Suomesta, koska hänen piti käydä työasioissa Kyushun saarella, joten hän laskeutuisi koneesta Osakan lentokentällä. Menimme junalla Shingusta Osakaan josta sitten Mizuen kanssa Kiotoon. Katselimme siellä paikallisia nähtävyyksiä, kuten Kinkakujin kultainen temppeli ja Shogunin palatsi.

13 Kinkakuji Kävimme myös kääntymässä keisarin Kioton palatsin portin edessä, koska sisälle ei tietenkään pääse ja portti on tosi tylsää nähtävää. ;) Shogunin palatsissa on harvinailaatuinen käytävä jonka puinen lattia on rakennettu päästämään linnunlaulua muistuttavaa ääntä kun siinä kävelee. Tämä pitää täysin paikkansa, ääni on todella erikoinen. Sääli, ettei palatsin sisällä saanut kuvata. Shogunin palatsin sisempi portti: Mizue ja Juuso Yövyimme Kiotossa ollessamme buddhalaisten temppelien yhteydessä olevissa hotelleissa jotka on suunnattu niin turisteille kuin nunnille ja munkeillekin. Juuso tapasi kylpevän munkin toisena iltana hotellin kylpylässä. Ei saavuttanut valaistumista, ainakin väittää niin. ;) Hotellit ovat miellyttävän hiljaisia, kauniita ja edullisia japanilaiseen yleiseen hotellitasoon verrattuna. Myös ruoka on perinteistä, hyvää ja terveellistä.

14 Kioton matkan ajan Juusoa vainosivat opiskelijoiden ryhmät, jotka halusivat välttämättä jutella englanniksi jonkun kanssa. Opiskelijat vaanivat nähtävyyksiillä pahaa aavistamattomia ulkomaalaisia testatakseen kielitaitoaan, ja ryhmässä saalistaminen on helpompaa. Julkisella paikalla pakoon ei ole pääsyä... :) Kinkakujille mennessä nurkkaan ahdistettu Juuso Selvisimme kokemuksistamme kaikinpuolin onnellisesti. Löysimme jopa oikean junan ja pääsimme takaisin Shinguun. Paluun jälkeinen elämä Takaisin tatamille palattuamme elämä jatkui kuten aiemminkin. Hikistä treeniä (kirjaimellisesti!!) kaksi kertaa päivään. Eräissä iltatreeneissä Fuyuoka sensei (toivottavasti nimi meni oikein) sitten kiinnitti huomiota siihen ettei minulla ole kyu arvoa. Sehän on täysin normaalia, koska Gerardin oppien mukaan kyu arvo on tarpeeton eikä niitä ole Kumano Jukullakaan perinteisesti ole graduoitu. Sensei sitten kysyi, että halusinko kyu arvon ja, koska en tohtinut kieltäytyä Fuyuoka sensei riensi soittamaan Anno senseille. Eräänä iltana Anno sensei kutsui minut vielä toimistoonsa ja Shingussa asuvan ranskalaisen tulkkauksen avulla varmisti, että halusin ylipäänsä kyu arvoa, koska sitä ei Gerardin tyylin mukaan graduoida. Tarjous oli sellainen ettei siitä voinut kieltäytyä... ;) Tästä sitten seurasi aamuharjoituksiin tunnin, ensimmäisenä aamuna muistaakseni puolentoista rääkki lisä jolloin aloitin perusteellisen läpikäynnin kyu tekniikoiden maailmaan. Yleensä juniorikurssilla aloitetaan 9.kyusta, nyt minä aloitin siitä. Käytännössä tilanne ei sisältänyt minkäänlaista muodollista graduointitilannetta vaan aamulla paikalla oli vain Anno sensei, Nakaguchi sensei, Juuso ja minä. Juuso ukenani tein sitten niitä tekniikoita mitä Anno sensei pyysi tekemään ja lopputulos oli se, että sain hiellä ja verellä ansaitun 2. kyun arvon. ;) Voisi sanoa, että perinteisemmän tavan mukaan suoritettuna, ei seremoniallisesti graduoituna.

15 Muita kiehtovia kokemuksia Kuvassa Kumano joki, toisella puolen Shingu ja toisella Kumano Pikku treenimatka Aiga`an Unohtumattomia kokemuksia Shingussa oli vielä eräs treenimatka jonka teimme Anno sensein kanssa. Kysymyksessä oli lyhyt reissu Aiga nimiseen lähikaupunkiin jonka paikalinen opettaja oli kutsunut Anno sensein ja erään Harada sensein (6.dan) pitämään treenejä. Anno sensei poimi meidät autoonsa ja vei muassaan Kumanon juna asemalle joka on käytännössä jossakin joen toisella puolella, ei kovinkaan pitkän matkan päässä. Jätimme auton sinne ja hyppäsimme junaan. Koska Anno sensei on rakastettava ja kaikinpuolin herttainen persoona hän maksoi meidän lippumme ja osti meille vielä evästä. Harada sensei hyppäsi messiin sitten matkan varrelta ja jatkoimme yhdessä Aigaan. Perillä paikallinen opettaja vei meidät kotiinsa nauttimaan virvokkeita ja vaihtamaan treenikamat. Virvokkeiden nauttimisen ohessa Anno sensei sitten pyysi minua selittämään paikallaoleville japaniksi mistä olemme peräisin, mistä Mika ja hänen kaverinsa Pode asuvat, sekä muutamia muita harjoitteluun liittyviä seikkoja. Sitten jatkoimme tatamille joka oli pienehkö tila erään koulun urheilusalin takaosassa. Treenasimme siellä paikallisten kansssa Anno sensein opettaessa ja päädyimme myös ukeiksi ihan loppuvaiheessa. Sen jälkeen pakkauduttiin taas autoon, vaihdettiin vaatteita ja lähdettiin kohti tuntematonta suuntaa. Saavuimme kauniin vanhan talon eteen ja kysyessäni Anno senseiltä missä olimme hänkään ei tiennyt. Kyseessä oli paikallinen perinteikäs kalaravintola missä nautimme sitten Anno sensein, Harada sensein ja paikallisen opettajan kanssa kevyttä kalapalaa ja olutta. Ja olutta ja makeisia. Ja olutta...

16 Lopulta lähdimme kohti kotia. Paikallinen opettaja vei meitä autolla ja ensin kyydistä jäi Harada sensei. Sitten Kumanon juna asemalla me loput. Anno sensein auton siirtymisen jälkeen höpisimme hilpeässä tilassa hauskuuksia tutustuen samalla ympäröivään maastoon vuoritiellä jonka varrelta sensei näytti meille kotinsa, oman dojonsa ja kaunista Japanilaista luontoa. (yama, okuwa, ookii mizuumi, yama, yama, okuwa, gawa, okuwa...) Valitettavasti tältä matkalta ei ole kuvia. :) Matsuri Antropologian opiskelijana olin kovasti kiinnostunut niistä voimakkaista kulttuurisista vaikutteista mitä Kumano Juku dojolla on havaittavissa. Ensinnäkin, koska dojolla on kamidana, joka on tilan rituaalinen keskus joka kerta dojolla tullessa kumarretaan ensi kamidanan suuntaan ja sitten vasta salin keskustaa kohti. Toisesta ovesta tullessa se on kyllä oikeastaan salin keskusta. Myös opettajat toimivat hieman eri tavalla kuin meillä koto Suomessa. Kamidana toimii harjoitusten alussa huomion keskispisteenä, kuten meidän treeneissä O Sensein kuva. Ennen harjoitusten alkua opettaja ja harjoittelijat kumartavat kamidanan suuntaan ja opettaja taputtaa käsiään neljä kertaa. Tämän jälkeen kumarretaan toisillemme ja tehdään chinkon kishin no hoo eli shinkokyo. Harjoituksissa ei myöskään ole juomataukoja kesällä vallinneesta yli +30:stä lämpöasteesta huolimatta. Kukaan ei myöskään pitänyt lepotaukoa harjoitusten aikana ellei siihen ollut terveydellistä syytä. Ainoastaan pari poikkeusta tästä dojokäytännöstä muistan. Eräänä päivänä oli ollut poikkeuksellisen kuuma, joten harjoituksissaan Suzuki sensei piti hetkisen keskustelutauon. Tämä tarkoitti sitä, että harjoittelijat istuvat seizassa ja joko keskustelevat tai kuuntelevat. Yleisesti ottaen asiaan kuuluvaa dojokäytöstähän on se, että jos istutaan seizassa ja jos liikutaan niin joko kävellen tai sitten chikkoa käyttäen. Seizassa istumiseen on kuitenkin yksi toinen tapa jonka Kuroibashi sensei meille ystävälisesti neuvoi. Jos istuu niin, että jalkaterät ovat pystyssä asento muistuttaa edelleen seizaa ja sitä on luvallista käyttää jopa niinkin virallisessa tilaisuudessa kuin matsuri. (juhla japaniksi) Jos noudattaa tuota vinkkiä veri ja tunto palaavat takaisin jalkateriin joilla käveleminen on aika mahdotonta puutuneina. (kokemuksen ääni!) Kuvassa kamidana vasemmalla rumpu Kumano Juku dojolla vietetään matsuria eli juhlaa joka kuun 26. päivä O Sensein kuoleman muistoksi. Kuulimme tästä tilaisuudesta jo etukäteen Mikalta ja osasimme varautua. Hyviin tapoihin kuuluu varata matsuria varten pieni rahalahja joka menee dojon hyväksi. Tämä pieni summa oli meidän kohdallamme yeniä joka on euroissa hieman alle 10. Se asetetaan kauniiseen kirjekuoreen joita saa kaupasta ja jotka on nimenomaan tarkoitettu lahjoituksia varten. Tähän kuoreen sitten kirjoitetaan nimi ja se jätettiin

17 avonaiseen kamidanaan ennen juhlallisuuksia. Kamidanaakin tulee lähestyä tietyllä tavalla. Sen edessä pysähdytään ja kumarretaan ensin ennen lahjoituksen asettamista. Juhlien ajan kamidana oli avoimena kun se yleensä on suljettu paitsi silloin aamuisin kun rouva Hikitsuchi kävi sen edessä resitoimassa noriton, shintolaisen rukouksen. Olimme siis suorittaneet varustautumisemme ja odotimme kaiken alkua. Ennen matsuria oli aivan tavalliset harjoitukset joista juhlatilaisuus alkoi suoraan. Paikalla oli lukuisia tuntemattomia henkilöitä, harjoittelijoiden perheenjäseniä ja myös rouva Hikitsuchi joka oli seurueen ainoa joka sai istua tuolilla kipeän polvensa vuoksi. Muut istuivat lattialla seizassa järjestäytyneenä siten, että edessä oli Anno sensei, meistä katsoen vasemmalla Kuroibashi sensei, Tasaka sensei ja Nakao san. Heillä jokaisella oli oma tehtävänsä rituaalissa. Oikealla puolella istui retkituolissa rouva Hikitsuchi. Anno sensei piti jossakin vaiheessa puheen aikidosta ja sitten siirryttiin mielenkiintoiseen osioon. Muistaakseni Nakao san löi kerran tai pari hyvin kumeaäänistä rumpua joka on kamidanan vasemmalla puolen. Kuroibashi sensei ja Tasaka sensei kävivät lausumassa noriton joka on eräänlainen laulettu shintolainen rukous kamidanan edessä seizassa istuen. Viimeisenä Anno sensei lausui oman noritonsa ja täytyy sanoa, että hänen äänensä on yksi vaikuttavimmista joita olen koskaan kuullut. Seuraavaksi jokainen paikalle tullut kävi vuorollaan asettamassa dojolle tuodun lehtipuun (sakaki) oksan kamidanaan. Tämä tapahtui niin, läsnäolojoiden nimet lausuttiin pienissä ryhmissä ja nämä sitten noutivat oksan muistaakseni joko Anno senseiltä tai Kuroibashi senseiltä. Oksakin otettiin vastaan kumarruksella, molemmat kädet ojennettuna. Juuso ja minä olimme erään nuoren harjoittelijan Ito sanin kanssa samassa ryhmässä ja seurasimme Ito`n tekemisiä tarkoin. Virallisen seremonian päätyttyä siirryimme kaikki yläkerran huoneeseen nauttimaan kevyitä virvokkeita. (teetä, sakea ja pikkupurtavaa) Nyt saimme myös selville miksi yläkerran huoneen seinustalla oli penkkejä. Ne toimivat pöytinä. Ja tässä kuvassa sitten niitä penkkejä... Illanistujaisten tunnelma oli miellyttävä. Itse istuin useiden dojon naisten muodostamassa ryhmässä ja keskustelimme jokapäiväisistä asioista. Yleinen keskustelu koski lähinnä aikidoa. Kaiken tämä

18 päätyttyä muodostimme tiskijonon joka päättyi minuun, Juusoon ja astiakaappiin. Tiskauksen loppuvaiheessa Kuroibashi sensei viittoili minua ystävällisesti tyhjentämään semmosta kaksilitraista sakepulloa, mutta kun kiinnostuin asiasta hän nosti kytkintä... ;) Lopuksi Harjoittelu Kumano Juku Dojolla oli äärimmäisen kasvattava kokemus. Ei pelkästään fyysisesti vaikka treenimäärä tuplaantui kuukaudeksi, mutta myös muilla tasoilla. Tietenkin sen tajuaminen, että on asumassa jossakin sellaisessa paikassa jossa O Sensein on oikeasti oleskellut ja harjoitellut tuntuu luovan eräänlaisen tunteen siitä, että vaikka kaikki tässä maailmassa on katoavaista on kuitenkin mahdollista säilyttää sellaisia asioita jotka ovat tärkeitä. Hikitsuchi sensei opetti kymmeniä vuosia Kumano Jukulla ja tuo opetus, kuten rakennuksen niin tuon opetuksenkin voisi nähdä perintönä jonka hän jätti jälkeensä. Kuten Michiko san totesi Kumano Juku on paikka jonne aikidon harjottelijat kaikkialta voivat tulla harjoittelemaan, sekä tutustumaan sinne jätettyyn video ja valokuvakokoelmaan. Lukuisat kuvat Kumano Jukulla ovat O Senseistä otettuja, mutta siellä on monia kansioita myös Hikitsuchi sensein harjoitusmatkoista, miekkakatoista ja lukemattomista muista asioista. Dojolta löytyy myös kansiot Hikitsuchi sensein matkoista Ranskaan Gerardin kanssa ja videotallenteita on myös sensein Suomen matkoista eli Oulusta ja Kuopiosta. Shingussa Gerard Blaize sitten oppi Masakatsu Bo Jutsun katoja, sekä tekniikkansa alkujuuret vieden niitä sitten etäänpäin muualle maailmaan. Voisi siis sanoa, että meillä kotona harjoiteltujen tekniikoiden alkuperä on ehdottomasti tuolla dojolla. Aikidohan on kuten kaikki lukijat varmasti ymmärtävät vakava asia johon on suhtauduttava antaumuksella ja hartauden tunteella. Anno sensein syvällisen viisaita sanoja lainatakseni: No Okuwa, no Jusco, aikido. Viimeisten aamutreenien enemmän ja vähemmän hikiset läsnäolijat. Oik. Juuso, Nakaguchi sensei, Anno sensei ja minä. Kuvan otti aamutreeni toverimme Saito san.

19

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö

PIETARI Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö PIETARI 15.1.-25.2.2017 Anu Kopra Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Hienopuusepäntyö 15.1. alkoi ensimmäinen matkani Pietariin, ja samalla ensimmäinen matkani Venäjälle. Junassa tapasin itselleni

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Hokutokai. Aikido. Iaido. Oulu

Hokutokai. Aikido. Iaido. Oulu 1 Hokutokai Aikido Oulu Iaido 2 Aikido Hokutokai- Hyvän mielen budoseura Hokutokaissa voi harjoitella kahta japanilaista budo-lajia, aikidoa ja iaidoa, hyvässä ja rennossa ilmapiirissä. Hokutokaissa harjoittelija

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro.

Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, Tallinna, Viro. Työssäoppiminen Virossa 13.8.2017-22.10.2017 Kosmetologi/kosmetiikkaneuvoja Eesti Iluteeninduse Erakool, Lootsi 10, 10151 Tallinna, Viro. Www.iluteeninduskool.ee Työpaikka Työtehtävinämme oli jalkahoidot,

Lisätiedot

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla

Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka 8.-10.10.2010: Vantaa, Virumaa, Toolse, Tallinna, Rapla Tarhamatka alkoi torstai iltana ja menimme yöpymään rekkuaktiivin luokse Vantaalle, jossa rapsuttelimme useita kotia etsiviä kissoja.

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

SAN SEBASTIAN

SAN SEBASTIAN SAN SEBASTIAN 8.-10.10.2016 BASKIMAAN HELMI Köröttelimme paikallisjunalla Bilbaosta San Sebastianiin. Odotusarvomme maisemien ja matkan suhteen olivat korkeammalla mitä tarjonta. No, noin parin tunnin

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15

Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Jenna Rinta-Könnö, vaatetus15 Työssäoppipaikka, Fade Out Label Fade Out Label on v. 2015 perustettu yritys, joka valmistaa vanhoista kierrätetyistä farkuista unisex-mallisia vaatteita. Koko tuotanto tapahtuu

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Yönyli vaelluksella Karwendelissa.

Yönyli vaelluksella Karwendelissa. Alku Tuntui, että elämä oli jotenkin rullannut samalla urallaan jo tovin. Vaikka kaikki oli toisaalta hyvin oli duunia, koulu, kavereita ja tyttöystävä tuntui minusta siltä, että jotain uupui. Kaipasin

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 Kevättalvella 2015 aloitimme vaihto-opiskelupaikan hakuprosessin valmistelun. Pohdimme perusteellisesti mihin maahan haluamme matkustaa ja missä maassa voisimme oppia

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

TALLINNA (OSA 1)

TALLINNA (OSA 1) TALLINNA (OSA 1) 26.-29.5.2016 HOTELLI JA BALETTI SAVOY BOUTIQUE HOTEL VAKIOMESTAMME TALLINNASSA Saavuttuamme Pärnusta luksusbussilla (2 euroa/hlö) kävelimme reilun kilometrin päähän hotelliimme Savoy

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 POHJOISRANNIKKO Toinen vähän pidempi saarikierroksemme suuntautui pohjoisrannikolle reittiä Las Palmas Moya - Santa Maria de Guia Playa de las Nieves. Monta mielenkiintoista

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 Olimme saaneet kutsun entiseltä Porvoon jalostamon johtajalta Miika Eerolalta mahdollisuuden tutustua MOL öljy yhtiön bratislavalaiseen jalostamoon.eerola oli

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

Matkaraportti : Hollanti

Matkaraportti : Hollanti Matkaraportti : Hollanti Opiskeluala: Turvallisuusala Vaihtoajan kesto : 5 viikkoa Koulu: Rjin Ijssel; Arnehm Olin Hollannissa vaihto-opiskelijana luokkatoverini kanssa viisi viikkoa Arnhem nimisessä kaupungissa.

Lisätiedot

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä 8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä Tunnelmia Kupittaan luistelumadolta ja keilauksesta Tulin madolle vähän ennen klo 9. Odotimme, että muut laittoivat luistimensa ja tekivät tilaa. Kun pääsimme

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA TERVETULOA MUKAAN POLSKIMAAN! LEIKKI-IKÄISEN LAPSEN UINTI Matkalla uimataitoon on monta eri vaihetta opittavana. Leikki-ikäisillä eli noin 3 5 vuotiailla

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT

KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT KASVATUSTIETEELLISET PERUSOPINNOT Opiskelijan nimi Maija-Kerttu Sarvas Sähköpostiosoite maikku@iki.f Opiskelumuoto 1 vuosi Helsinki Tehtävä (merkitse myös suoritusvaihtoehto A tai B) KAS 3A osa II Tehtävän

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Someron Esan uimarin kilpailuohje kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina

Someron Esan uimarin kilpailuohje kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina kilpailumatkoilla pitää käyttää seuran edustusasua aina EDELLINEN PÄIVÄ: pitää syödä hyvin, että jaksaa. KARKIT JA NAPOSTELTAVA OLISI SYYTÄ JÄTTÄÄ POIS. Hyvä tapa varsinkin ennen pääkisoja, on aloittaa

Lisätiedot