Yli puoli miljoonaa suomalaista toimii vapaaehtoisena urheiluseuroissa. Ohjaajat ja valmentajat ovat lasten ja nuorten urheilun mahdollistajia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yli puoli miljoonaa suomalaista toimii vapaaehtoisena urheiluseuroissa. Ohjaajat ja valmentajat ovat lasten ja nuorten urheilun mahdollistajia."

Transkriptio

1 Yli puoli miljoonaa suomalaista toimii vapaaehtoisena urheiluseuroissa. Ohjaajat ja valmentajat ovat lasten ja nuorten urheilun mahdollistajia. Minä valmentajana! Aikuiset ovat lasten ja nuorten urheilun mahdollistajia ja innostajia!

2 Kiitos, että olet mukana! Minä valmentajana-koulutus (3h) on tarkoitettu urheiluseurojen 6 11-vuotiaiden lasten ohjaajille ja valmentajille. Koulutuksella on tarkoitus auttaa ja innostaa ihmisiä toimimaan valmentajina urheiluseuroissa. Koulutuksen tavoitteet: antaa valmentajille perustietoja ja taitoja lasten ohjaamisesta ja opettamisesta innostaa valmentajia etenemään koulutuspolulla

3 Kuka olet ja miksi olet mukana? Hakeudu 2-3 hengen ryhmään sellaisten ihmisten kanssa, joita et tunne tai tunnet vähiten: Esittäydy (etunimi, laji, seura) Mikä sai sinut lähtemään valmentajaksi? Tai miksi haluat valmentajaksi? Mitä odotat tältä koulutukselta?

4 Koulutuksen sisältö Lasten urheilun tärkeät asiat Valmentajana toimiminen Opettamisen perusteet Mistä tukea toimintaan? Muistathan, että koulutuksessa esille tulevia asioita on hyvä miettiä oman lajisi, seurasi ja ennen kaikkea oman ohjattavan ryhmäsi näkökulmasta.

5 Lasten urheilun tärkeät asiat..paljon liikettä..monipuolisuus..iloisuus ja innostus

6 Fyysisen hyvinvoinnin pilarit

7 LASTEN JA NUORTEN URHEILU

8 6 11-vuotiaiden urheilussa oleellisia asioita Liikunnallisesti aktiivinen elämäntapa; vähintään 14 tuntia liikuntaa viikossa. Monipuolinen liikkuminen; kaikkien liikunnallisten taitojen ja fyysisten ominaisuuksien kehittyminen. Elämykset, haasteet ja innostava ilmapiiri. Muistathan, että ohjatun liikunnan lisäksi liikuntaa tulee harrastaa myös omaehtoisesti tavoitteellisesti urheilevan tulee liikkua vähintään 20 tuntia viikossa

9 Riittävästi liikkuvan lapsen liikuntaympyrä

10 Selvityksiä ja suosituksia Kouluikäisten fyysisen aktiivisuuden suositukset (2008) Hyvä harjoittelu selvitys (2008)

11 Monipuolisuus auttaa myös riittävän liikuntamäärän saavuttamisessa Monipuolisesti liikkuva lapsi liikkuu sekä ohjatusti että omatoimisesti kehittää kaikkia liikunnallisia perustaitoja ja fyysisiä ominaisuuksia Liikunnalliset perustaidot: -Käveleminen, juokseminen, hyppääminen, heittäminen, kiinniottaminen, potkaiseminen ja lyöminen. Fyysiset perusominaisuudet: -Nopeus, kestävyys, voima ja liikkuvuus. -Taitotekijät: -Tasapaino, rytmikyky ja reaktiokyky. Monipuolisesti liikkuneella lapsella on paremmat edellytykset niin taidollisesti kuin fyysisestikin harjoitella ja oppia myös lajitaitoja.

12 Jeren (10v.) liikuntaviikko 1. laji Jääkiekko 2. laji Uinti 21 h 50 min Harmaat = arkiliikunta (7h) Vaalean harmaa = koulumatkat (3h20min) Sininen = omatoiminen päälajin harjoittelu (3h) Lila = ohjattu lajien harjoitus (6h) Tumma sini = koululiikunta (2h 15min) MA TI KE TO PE LA SU 7:00 8:00 20min. pyöräily 20min. pyöräily 9:00 20min. pyöräily 20min. pyöräily 20min. pyöräily 60 min pihaleikit 10:00 60 min pyörälenkki äidin kanssa 11:00 12:00 30 min välituntipelit 30 min välituntipelit 45 min Koululiikunta 13:00 20min. pyöräily 30 alkuverryttely/ oheisharjoitus 14:00 60 min pihaleikit ja -pelit 90 min Koululiikunta 20min. pyöräily 20min. pyöräily 60 min tekojäällä taitoharjoittelua 60 min jääkiekkopeli 15:00 20min. pyöräily 16: min 1. laji 17:00 Jääharjoitus + oheisharjoitus 20min. pyöräily 120 min 2. Laji uinti 60 min pihaleikit 18:00 60 min pihalla taitoharjoittelua (tossulätkää) 19: min 1. Laji Jääharjoitus + oheisharjoitus 30 min. koiran ulkoilutus 60 min isän kanssa juoksulenkki

13 Yksi vai monta lajia? Lasten olisikin 11 ikävuoteen mennessä hyvä harrastaa vähintään kolmea erilaista lajia. Lapsena ja nuorena saadut kokemukset ja opitut taidot auttavat liikunnallisen elämäntavan muodostumisessa ja eri urheilulajien harrastamisessa myös myöhemmällä iällä. Muistathan, että eri lajien harrastaminen ei välttämättä takaa monipuolisuutta jos lajit kehittävät samoja ominaisuuksia. Tiesitkö, että monipuolisuutta tulee ensisijaisesti tarkastella viikko- ja vuositasolla. Samojen ikäluokkien välinen yhteistyö yli lajirajojen on tärkeää varmistettaessa lapsen monipuolinen liikunta. Miten huomioin ja mahdollistan?

14 Määrä on tärkeä laatutekijä! Liikunta- ja harjoittelumäärät vuotiaana (h / viikko) (Lähde: Nuori Suomi) * urheilijan oma arvio Ohjattu harjoittelu Omatoiminen harjoittelu Muu liikunta Yht. Nimi Laji Tuomas Sammelvuo lentopallo Ville Lång sulkapallo Aino-Kaisa Saarinen hiihto Johanna Ylinen judo Jarkko Nieminen tennis Mika Poutala luistelu Tero Tiitu salibandy Jarkko Ruutu jääkiekko Tuomo Ruutu jääkiekko Jari Mönkkönen telinevoimistelu Hanno Möttölä koripallo Matti Rajakylä uinti Aki Parviainen yleisurheilu Aki Riihilahti jalkapallo Janne Saarinen jalkapallo Jere Dahlström pesäpallo Sami Uotila alppihiihto Tero Föhr suunnistus Thomas Johanson purjehdus Ka. 8h 7h 15h 30h

15 Monipuolisuudella vaihtelua harjoituskerran sisälle Monipuolisilla ja vaihtelevilla harjoituskerroilla ja harjoitteilla varmistetaan, että lasten innostus urheiluun säilyy. Samaa asiaa voi harjoitella monilla eri tavoilla! Tehtävää voi helpottaa, vaikeuttaa, tehdä eri päin tai eri tasosta jne. Pohdintatehtävä: Mieti minkälaisia harjoitteita lajissasi käytetään kehittämään tasapainotaitoja. Miten niitä voisi monipuolistaa tai muunnella?

16 Valmentajana lasten kanssa toimiminen..oma innostus..vastuu..kehittyminen..yhteistyö

17 Väittämiä valmentajan roolista (mielipidejana 1-5) Asteikko 5 = kyllä ehdottomasti samaa mieltä, 4 = jokseenkin samaa mieltä, 3 = fifty fifty, 2 = jokseenkin eri mieltä, 1 = ei, ehdottomasti eri mieltä Väittämät: Valmentajalla on oltava oma urheilutausta lajissa. Valmentajan on aina kuunneltava, kun lapsella on asiaa. Valmentaja on johtaja - Valmentaja on lasten kaveri. *) Valmentaja on yksin vastuussa lasten turvallisuudesta. Valmentajan tulee huomioida lasten vanhemmat toiminnassa.

18 Valmentajan rooli ja tehtävät Lähtökohtana on valmentajan oma innostus ja motivaatio olla mukana! Valmentajan tärkein tehtävä on saada lapset liikkumaan ja innostumaan. Hyvä valmentaja osaa opettaa ja johtaa ryhmän toimintaa, mutta välillä hän myös - katselee, - kuuntelee, - kyselee ja - antaa palautetta! Lasten urheilu on lapsia varten. Minkä takia uskot että lapset ovat mukana?

19

20 Valmentajan tavoitteet Näytä oma innostus ohjaamiseen! Opettele lasten etunimet Laita lapset liikkumaan harjoituskerran aikana paljon (suurimman osan harjoitusajasta). Käynnistä ja pysäytä toiminta ripeästi. Opettele hankkimaan lasten huomion ohjeita antaessasi. Huomioi turvallisuusasiat etukäteen! Muistathan, että valmentajan omat tavoitteet muuttuvat kokemuksen myötä halutessaan valmentaja voi kehittyä läpi elämänsä!!

21 Varmista turvallisuus etukäteen Yksi valmentaja hallitsee enintään 7 hengen ryhmän. Jos lapsia on enemmän myös valmentajia pitää olla enemmän. Varmista etukäteen sekä tilan että välineiden turvallisuus. Huolehdi, että ensiapuvälineet ovat saatavilla ja tiedät mitä tapaturman sattuessa teet. Tiesithän, että lasten kokema psyykkinen turvallisuudentunne on osa harjoitusten turvallisuutta! Kysy vanhemmilta lasten erityistä tukea ja huomiota vaativista asioista (esim. allergiat).

22 Yhteistyö vanhempien kanssa Heti toiminnan alkuvaiheessa vanhempien kanssa on hyvä keskustella heidän roolistaan ja ryhmän toimintaa tukevista tehtävistä. Monissa seuroissa vanhemmat on sitoutettu tukemaan valmentajan toimintaa. Tietoiskuna dian 19 tehtävän mukaan Joukkueenjohtajiksi, rahastonhoitajiksi, apuohjaajiksi, tiedottajaksi jne. Keskustelemalla, perustelemalla ja olemalla ystävällinen löydät varmimmin hyvän tiimin taustalle. Muistathan, että vanhempien osallistumisaste vaihtelee. Vain harvassa ryhmässä kaikki vanhemmat on saatu mukaan.

23 Urheilun pelisäännöt valmentajan tukena! Pelisääntökeskustelujen tavoitteena on auttaa ryhmää sopimaan tavoitteistaan ja toimintatavoistaan. Valmentaja ja lapset tekevät omat sääntönsä. Mutta myös valmentaja ja vanhemmat sopivat omista säännöistään. Yhdessä sovittujen sääntöjen, tavoitteiden ja toimintatapojen myötä vältytään turhilta väärinkäsityksiltä. Pelisääntökeskusteluja varten on tehty vinkkivihkoja, joiden avulla keskustelun virittäminen ja säännöistä sopiminen on helppoa.

24 Opettamisen perusteet..anna tilaa lapsen oppimisen ilolle ja nautinnolle..puheesta, palautteesta, näytöistä ja organisoinnista!

25 Suunnittelemalla onnistut Selvitä etukäteen: Minkä kokoinen ryhmä on? Alle 7 lapsen ryhmän opettaminen on aivan erilaista kuin esim. 20 lapsen ryhmän vetäminen. Minkä ikäisiä lapset ovat? Mieti minkälaisia sen ikäiset ovat? Mitä heidän kanssaan voi tehdä ja miten työskennellä? Kuinka kauan he ovat osallistuneet toimintaan? Pitkään mukana olleet tietävät jo mitä odottavat ja miten ryhmässä toimintaan. Miten kokemusta voi hyödyntää? Millainen harjoituspaikka on käytettävissä? Onko paljon tilaa, onko samassa tilassa joku muu ryhmä. Miten se vaikuttaa? Mitä välineitä tarvitaan ja miten paljon niitä on käytössä? Pohdintatehtävä: Mitä muuta olisi hyvä miettiä etukäteen?

26 Millainen on 6 8-vuotias? Lapsi on yleensä jatkuvasti liikkeessä ja vauhdissa. Annetaan lasten liikkua myös harjoituksissa Lapsi jaksaa jo hieman kuunnella ohjeita. 6-8-vuotiaille ovat tyypillistä nopeat tunnetilojen vaihtelut. Lapsi osaa jo työskennellä sopivasti ohjattuna parin kanssa. Pelaa mielellään pelejä ja leikkii rooli- ja sääntöleikkejä. Lapsi opettelee tässä vaiheessa vielä myös urheiluun liittyvää sanastoa! Älä pidä mitään sanaa itsestään selvyytenä kaikille Pääpaino on monipuolisessa liikkumisessa ja leikissä!

27 Millainen on vuotias? Innokas taidon ja tekniikan oppija! Lapsen omaa ajattelua on tärkeä aktivoida kysymysten sekä käytännön tilanteiden kautta. Harjoittelee mielellään pareittain ja ryhmässä. Lapset oppivat auttamaan toisiaan ja antamaan palautetta. Kykenee keskittymään jo pidempiaikaiseen harjoitteluun ja on aiempaa vastuuntuntoisempi. Käy oma-aloitteisesti kiinni tehtäviin ja haluaa saada selville omien kykyjensä rajat. Motivoituu, kun hänelle kerrotaan missä ja miten opeteltavia taitoja kannattaa käyttää. Monipuolista liikuntaa leikkiä ja iloa unohtamatta!

28 Yksittäisen harjoituksen rakenne ENERGIAN PURKU HARJOITTEET harjoituskerran tavoitteen mukaisesti LOPPU- HUIPENNUS LOPPU- INFO 5-10 min. n min. n min. n. 3 min. (kopissa) Esim. Alkuleikki/- verryttely. Esim. Tavoite: Uusien syöttötapojen oppiminen -> Syöttöharjoituksia ja sovellettu peli Esim. Peli/kisa, jossa kaikki pääsevät liikkumaan. Oliko hauskaa!? Mitä tänään opittiin?

29 Harjoitustapahtuma

30 Puhu lyhyesti, mutta selkeästi! Puhu kuuluvalla äänellä, jotta kaikki kuulevat. Mieti mitä sanot. Käytä lyhyitä lauseita. Anna vain 1-2 ohjetta kerrallaan. Käynnistä toiminta nopeasti selityksen jälkeen. Puhetapasi vaikuttaa ilmapiiriin. Muista aina olla positiivinen ja kannustava. Pohdintatehtävä: Mieti joku lyhyt ytimekäs ohje? Miten voit tehostaa ohjetta?

31 Hanki huomio! Näytä oleellista korostaen! Suorituksen näyttäminen korvaa monta sanaa! Myös apuohjaaja tai lapsi voi näyttää suorituksen. Näytä yksinkertaisesti oleellista kohtaa rohkeasti korostaen. Harkitse näyttösuunta tehtävän mukaan. Pohdintatehtävä: Miten varmistat, että kaikki lapset näkevät ja kuulevat sinut? Miten saat kaikkien huomion kiinnittymään sinuun?

32 Huomioi kaikki! Jokainen lapsi tarvitsee valmentajan hyväksyntää ja huomiota. 1. Havainnoi ja ole läsnä. 2. Anna palautetta suorituksesta - älä lapsesta. 3. Palautteen tulee olla kannustavaa. 4. Huomioi jokainen lapsi henkilökohtaisesti vähintään yhden kerran harjoituksen aikana. 5. Ota huomioon lapsen omat ideat harjoittelussa Pohdintatehtävä: Millä sanoilla kannustat lasta? Miten voit ilman sanoja huomioida lapsen? Miten huomioit lapsen omat ideat harjoittelun suunnittelussa?

33 Laita kaikki liikkeelle Liikuntataitoja opitaan vain tekemällä ja toistamalla! Käytä työskentelytapoja, joissa mahdollisimman moni pääsee liikkumaan yhtä aikaa: 1. Pistetyöskentely 2. Ratatyöskentely 3. Parityöskentely 4. Avoin harjoite hallittu kaaos 5. Leikin, pelin tai kisailun korostaminen 6. Kaikille yhteinen yksilötehtävä Pohdintatehtävä: Millä sanoilla käynnistät toiminnan? Millä sanoilla pysäytät toiminnan lisäohjeita varten?

34 Mistä tukea toimintaan?.. HockeyCentre.. Leijonanpolku.fi.. Valmennustaito.info

35 Osaaminen tarttuu Katsele, kuuntele ja keskustele! Hyödynnä mahdollisuus seurata muiden valmentajien toimintaa ja keskustella heidän kanssaan. Monella seuralla ja lajiliitolla on tarjolla kokeneempien valmentajien apua mentoritoiminnan kautta. Pohtiminen ja keskustelu tuovat aina lisää näkemystä ja osaamista! Tiesitkö, että mentori on kokenut valmentaja, joka tukee valmentajana kehittymistä. Mentorin tärkein tehtävä on keskustelu ja vinkkien antaminen.

36 Koulutusten rooli osaamisen kehittymisessä Suomessa lasten urheilun koulutustarjonta on laaja, mutta tieto siitä on hajallaan. Lajin liittyvää ohjaaja- ja valmentajakoulutusta tarjoaa lajiliitto ja niiden alueet. Lasten urheiluun liittyvää koulutusta tarjoavat myös VALO, liikunnan aluejärjestöt ja urheiluopistot, sekä muutamat valtakunnalliset ja kaupalliset toimijat. Tiesitkö, että koulutuksia kannattaa rytmittää ohjaustoiminnan sekaan sopivassa rytmissä ja omien tarpeiden mukaan.

37 Suomen Jääkiekkoliiton valmentajakoulutusjärjestelmä

38 Valmentajan osaamisen/ammattitaidon arviointi Itsearvio Mentori Pelaaja Vertaisvalmentajat Vanhemmat

39 Miten tästä eteenpäin? Seuraavat suositeltavat koulutukset: - Leijona-kiekkokoulun ohjaajakoulutus - Herkkyyskausivalmentajakurssi - Lajitekniikkavalmentaja 1 - Lajitekniikkavalmentaja 2 Yhteystiedot: Oman seurasi valmennusvastaava

40

41 Onnea valmennus- ja ohjaustehtäviin! KIITOS!

Lasten urheilun tärkeät asiat

Lasten urheilun tärkeät asiat Lasten urheilun tärkeät asiat 1) Pohdi itsenäisesti, mitkä arvot *) ohjaavat sinun toimintaasi työskennellessäsi lasten ohjaajana ja valmentajana. 2) Kirjoita yksi asia per tarralappu *) Meille jokaiselle

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Herkkyyskausi, eli ajanjakso jolloin tietyn ominaisuuden kehittyminen tapahtuu osittain luonnollisen kasvun kautta ja jolloin

Lisätiedot

Genuine Hockey Spirit Since Vanhempainillat

Genuine Hockey Spirit Since Vanhempainillat Genuine Hockey Spirit Since 1979 Vanhempainillat 2017-2018 ARVOT Kasvatuksellisuus Vastuullisuus Toiminnan laadukkuus Toiminnan jatkuvuus Liikunnan ilo 2 ARVOT Kiireettömyys ja pitkäjänteisyys Matka on

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Tietää mitä tarkoitetaan urheilullisella/ liikunnallisella elämäntavalla Valmentajan toiminnan vaikutus drop-out - ilmiöön Tuntee tunne- ja vuorovaikutustaitojen perusteita

Lisätiedot

9. Monipuolisuus. Perusliikuntataitoja monipuolisesti ja iloisesti. Miksi monipuolisuutta. Yksi vai monta lajia?

9. Monipuolisuus. Perusliikuntataitoja monipuolisesti ja iloisesti. Miksi monipuolisuutta. Yksi vai monta lajia? 9. Monipuolisuus Perusliikuntataitoja monipuolisesti ja iloisesti Miksi monipuolisuutta Yksi vai monta lajia? Erilaisia toteuttamismalleja - Suunnittelen treenejä -palvelu - Alle 7-vuotiaiden monipuolinen

Lisätiedot

YHDEN HARJOITUSKERRAN FYSIOLOGIA LTV 2 4.12.2013 1

YHDEN HARJOITUSKERRAN FYSIOLOGIA LTV 2 4.12.2013 1 YHDEN HARJOITUSKERRAN FYSIOLOGIA LTV 2 4.12.2013 1 FYSIOLOGIAN PERUSTEITA YLEISTÄ ELIMISTÖN KASVUSTA JA KYPSYMISESTÄ Ihmisen fyysinen kasvu Kasvu pituuden, painon ja kehon osien sekä elinjärjestelmien

Lisätiedot

Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät

Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät 29.11.2017 1 Johtamiseen ja hyvään hallintoon liittyvät lasten urheilun kysymykset Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua seuran toiminnan toteuttamiseen

Lisätiedot

4. Toimiminen ohjaajana

4. Toimiminen ohjaajana 4. Toimiminen ohjaajana OHJAAJAN ROOLI JA TEHTÄVÄT TOIMIMINEN OHJAAJANA - OPETUSTYYLIT KARKEA JAOTTELU SUUNNITTELEMALLA ONNISTUT SELVITÄ ETUKÄTEEN Ryhmän koko Osallistuvien lasten ikä Kuinka kauan lapset

Lisätiedot

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA MITÄ KILPAURHEILU ON? - SARJAKILPAILUT - KANSALLISET KILPAILUT - ALUEEN KILPAILUT - SM - KILPAILUT - MM - KILPAILUT MITEN SE MÄÄRITELLÄÄN? - TAVOITELÄHTÖISESTI - HARJOITTELUMÄÄRÄN SUHTEEN - MENESTYKSEN

Lisätiedot

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena Martti Iivonen Mikä on tärkeää lapsiurheilussa? Intohimon synnyttäminen Hauska ja kannustava ilmapiiri Mahdollisuus saada oppia uusia liikuntataitoja

Lisätiedot

3. Leijonakiekkokoulun. oppimistavoitteet

3. Leijonakiekkokoulun. oppimistavoitteet 3. Leijonakiekkokoulun oppimistavoitteet Lapsille tärkeitä asioita urheilussa Leijona-kiekkokoulu oppimisympäristönä Oppia liikkumaan Oppia liikunnan avulla Harjoitusviikko - esimerkki LAPSILLE TÄRKEITÄ

Lisätiedot

Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu

Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu Hämeenlinna 25.4.2009 Tampere Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu 1.Selvityksen tuloksia ja johtopäätöksiä 2.Mistä ongelmat ovat syntyneet? 3.Miten harjoittelua ja urheilua voisi

Lisätiedot

MITÄ LAATU ON? LAADUN YDINASIAT? TÄRKEIMMÄT LAATUTEKIJÄT URHEILUSEURATOIMINNASSA?

MITÄ LAATU ON? LAADUN YDINASIAT? TÄRKEIMMÄT LAATUTEKIJÄT URHEILUSEURATOIMINNASSA? MITÄ LAATU ON? LAADUN YDINASIAT? TÄRKEIMMÄT LAATUTEKIJÄT URHEILUSEURATOIMINNASSA? TEHTÄVÄ: VAIHE 1. Aikaa 3 minuuttia. Mieti yksi omasta mielestäsi tärkeä laatutekijä käytännön työssäsi urheiluseurassa.

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! 2 KOULUTUKSET 1. Kannustava valmentaja ja ohjaaja 3t 2. Ihmisen elinjärjestelmät ja harjoittelu 3t 3. Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa 3t 4. Herkkyyskausien

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Uudistetussa koulutuksessa

Lisätiedot

E LAPSENI URHEILEE AINEISTO JA KUVAT:SPORT.FI

E LAPSENI URHEILEE AINEISTO JA KUVAT:SPORT.FI E2 2014-2015 LAPSENI URHEILEE AINEISTO JA KUVAT:T.FI ROK KI E2 ILO IRTI URHEILUH HARRASTUKSESTA Urheilu on loistava kasvualusta. Se tarjoaa lapselle mainiot edellytykset voida hyvin ja kehittyä tasapainoiseksi,

Lisätiedot

277. Pelisääntökysely 26.3.2013

277. Pelisääntökysely 26.3.2013 277. Pelisääntökysely 26.3.2013 Kysely urheilevan lapsen vanhemmalle 1. Laji? Aikido Ammunta Autourheilu Hiihto ITF taekwondo Jääpallo Jousiammunta Karate Kaukalopallo Koripallo Lentopallo Lumilautailu

Lisätiedot

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN!

TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! TERVETULOA VOK-1 KOULUTUKSEEN! Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille ja ohjaajille perusta yksittäisen harjoituskerran laadukkaaseen toteuttamiseen. Vuonna 2016 uudistetussa

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

Uudistuneet Sinettiseurakriteerit. versio 5

Uudistuneet Sinettiseurakriteerit. versio 5 Uudistuneet Sinettiseurakriteerit versio 5 Liikunnallinen elämäntapa Urheilijan polku Liikkujan polku Sinettiseurakriteerit Liikkumista ja urheilua tukeva toimintaympäristö seurassa Organisointi ja toimintaperiaatteet

Lisätiedot

Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa

Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa Tervetuloa keskustelemaan Urheilun Pelisäännöistä! Keskustellaan lasten urheilun prinsiipeistä Sovitaan yhdessä ryhmän / joukkueen Pelisäännöista Kuullaan seuran

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa

Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa 2 KOULUTUKSET 1. Kannustava valmentaja ja ohjaaja 3t 2. Ihmisen elinjärjestelmät ja harjoittelu 3t 3. Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa 3t 4. Herkkyyskausien

Lisätiedot

SINETTISEURAKRITEERIT. versio 3.0

SINETTISEURAKRITEERIT. versio 3.0 SINETTISEURAKRITEERIT versio 3.0 Sinettikriteerien uudistaminen Työstetty työryhmällä: Henna Sivenius (hiihto), Maiju Kokkonen (taitoluistelu), Turkka Tervomaa (jääkiekko), Henri Alho (jalkapallo), Tiiu

Lisätiedot

Teema / Ikävuodet Iso tavoite

Teema / Ikävuodet Iso tavoite Teema / Ikävuodet 4 6 7 9 10 12 13 15 Iso tavoite Laaja-alainen liikunnan harrastaminen, suuri liikuntamäärä. Liikkuminen on hauskaa. Laaja-alainen liikunnan harrastaminen, suuri liikuntamäärä. Liikkuminen

Lisätiedot

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Taso 1

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Taso 1 Liikunnan aluejärjestöt VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Taso 1 VOK-työryhmä, Liikunnan aluejärjestöt 2015 Suomalaisen valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen rakenne Liikunnan alejärjestöjen VOK-1 koulutus noudattaa

Lisätiedot

Liikunnan aluejärjestöt 1-TASON VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS

Liikunnan aluejärjestöt 1-TASON VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Liikunnan aluejärjestöt 1-TASON VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Taustaa SVUL / Lajiliitot -> C, B, A järjestelmä (yleis- / lajiosa) 1990 luvun alun järjestömurros 5 -portainen yleiseurooppalainen koulutusjärjestelmä

Lisätiedot

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Seurakehitys SJAL:ssa Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Sisältö SJAL:n seurakehitysohjelmasta Kokemuksia oman seuran analyysista Artemis Laatujärjestelmä seuroille? SJAL:n

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Taitovalmennus Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Pohjaa näkemyksille Taitovalmentaja (Lapin urheiluopisto) - Taitokonseptin kehitys - Urheiluakatemia (kaikki lajiryhmät) - Junnuakatemia (eri lajiryhmiä) -

Lisätiedot

LiikuntaLoikka-projekti Kiteen varhaiskasvatuksessa

LiikuntaLoikka-projekti Kiteen varhaiskasvatuksessa LiikuntaLoikka-projekti Kiteen varhaiskasvatuksessa 1.3.-31.12.2018 Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset Lapsi tarvitsee vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä kehittyäkseen ja voidakseen hyvin

Lisätiedot

Lasten liikunta ja urheilu

Lasten liikunta ja urheilu Lasten liikunta ja urheilu Tuttuja otsikoita? Lapset ja nuoret yhä lihavampia: sydän- ja verisuonitautien riski aikuisiällä kasvaa Seuratoiminnassa mukana olevat lapset liikkuvat terveytensä kannalta liian

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

Urheilijan polun vaiheet ja laatu- ja menestystekijät

Urheilijan polun vaiheet ja laatu- ja menestystekijät Urheilijan polun vaiheet ja laatu- ja menestystekijät Urheilijan polun lapsuusvaihe Tahtotila Mahdollisimman moni lapsi innostuu urheilusta ja mahdollisimman monelle innostuneelle lapselle syntyy edellytykset

Lisätiedot

NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ

NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ Miksi koulun toimintakulttuuria pitää liikunnallistaa? Koko koulun toimintakulttuurin kehittyminen liikunnallisemmaksi Oppilashuollollinen näkökulma nuoren urheilijan tukemiseen

Lisätiedot

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti.

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti. 1 Lisäys Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaan lukuun 1.4 LIIKUNTA Painotettu opetus Painotetussa liikunnanopetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä omassa lajissaan sekä kokonaisvaltaista kasvua

Lisätiedot

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS Lasten liikunnan ohjaajakoulutus (ent. liikuntakerho-ohjaajan koulutus) Osat: 1. Tervetuloa lasten liikunnan ohjaajaksi 2. Monipuolinen lasten liikunta 3. Fyysinen toimintakyky

Lisätiedot

ILOA JA LIIKETTÄ! SUPERISTI HAUSKAA! LIIKUNTAPASSI. Oma nimi. Suomen Olympiakomitea

ILOA JA LIIKETTÄ! SUPERISTI HAUSKAA! LIIKUNTAPASSI. Oma nimi. Suomen Olympiakomitea ILOA JA LIIKETTÄ! SUPERISTI HAUSKAA! LIIKUNTAPASSI Oma nimi KIVA KUN TULIT! Olemme Jimi ja Juulia ja meillä on oma liikuntakerho. Keräämme joukkoomme kavereita ympäri Suomen - superia, että sinäkin olet

Lisätiedot

LIIKUNNAN ALUEJÄRJESTÖN ROOLI KOULUPÄIVÄN LIIKUNNALLISTAMISESSA

LIIKUNNAN ALUEJÄRJESTÖN ROOLI KOULUPÄIVÄN LIIKUNNALLISTAMISESSA LIIKUNNAN ALUEJÄRJESTÖN ROOLI KOULUPÄIVÄN LIIKUNNALLISTAMISESSA Mentorointi Nuoren Suomen ja aluejärjestöjen toteuttamaa Liikkuva koulu ohjelmaan kuuluvaa maksutonta toimintaa Mentoreina aluejärjestöjen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014

SINETTISEURATOIMINNAN POHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA 21.8.2014 SINETTISEURATIMINNAN PHDINTAA Sinettiseurakriteerien vertaaminen lasten ja nuorten urheilun selvitystöihin Sinettiauditoinnit tarkastelussa Lajiliittojen ja Valon

Lisätiedot

VALMENNUKSEN LINJAUS

VALMENNUKSEN LINJAUS VALMENNUKSEN LINJAUS Valmennuksen linjauksen on tarkoitus olla suuntaa antava ja valmentajien työtä helpottava apuväline. Linjauksessa pyritään hahmottamaan, mitä taitoja pelaajien edellytetään hallitsevan

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA-AKTIIVISUUS

LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA-AKTIIVISUUS LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA-AKTIIVISUUS TAVOITE Lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijaryhmä 2008 KOHTUULLISTA LIIKUNTAA REIPPAASTI LIIKKUVAT OPPILAAT RUUTUAIKAA? URHEILEVIEN NUORTEN RUUTUAIKA SUOMESSA

Lisätiedot

VALMENTAJAKYSELY 2009

VALMENTAJAKYSELY 2009 Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä VALMENTAJAKYSELY 2009 kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisvalmentajista Minna Blomqvist www.kihu.fi Tarkoitus Kuvata suomalaista

Lisätiedot

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Taso 1

VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Taso 1 Aluepäivät Joensuu 2015 Liikunnan aluejärjestöt VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS Taso 1 VOK-työryhmä, Liikunnan aluejärjestöt 2015 VOK koulutuksen tilanne 23.6.2015 VOK Superviikonloput toteutuneet kaikilla

Lisätiedot

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO Urheilulinja Opiskelijoille, joilla on tavoitteellinen kilpaurheiluharrastus Aloituspaikkoja 36 Päälajit jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, golf, yleisurheilu, uinti

Lisätiedot

LUISTELU Liikkuva koulu seminaari

LUISTELU Liikkuva koulu seminaari LUISTELU Liikkuva koulu seminaari Mitä ajatuksia pyritään herättämään? Mitä taito-ominaisuuksia luistelutaito vaatii? Aktiivisuus, ei jonoja! Pelit & leikit & radat & kisailut Yhden jalan tekeminen vrt.

Lisätiedot

Lasten ja nuorten urheilu. Vierumäki 9.2.2013 Jarkko Finni, Valo ry

Lasten ja nuorten urheilu. Vierumäki 9.2.2013 Jarkko Finni, Valo ry Lasten ja nuorten urheilu Vierumäki 9.2.2013 Jarkko Finni, Valo ry Urheilun harrastaminen Urheiluseurassa harrastaminen iän mukaan Lähde: kansallinen liikuntatutkimus 2009-2010 70 60 50 45 50 52 58 53

Lisätiedot

Lasten valmennuskoulutus uudistuu

Lasten valmennuskoulutus uudistuu Lasten valmennuskoulutus uudistuu E taso päivittyi 2013 selviytymispaketti Luo innostava ja turvallinen ilmapiiri Kannusta omaehtoiseen harjoitteluun Pelaa paljon harjoituksissa (pelin kautta oppiminen

Lisätiedot

PATAJUNNULIIGAN AAPINEN

PATAJUNNULIIGAN AAPINEN PATAJUNNULIIGAN AAPINEN SISÄLLYSLUETTELO 1. Patajunnupolku 2. Patajunnuliiga 3. Harjoittelu 4. Harjoitustapahtuma 5. Turnaukset 6. Turnausohjeistus 7. Ryhmien jako 8. Yhteiset pelisäännöt 9. Vanhempien

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa JyPK:ssa valmennus on valmennuslinjan ohjaama prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

JYP Juniorit Kiekkokoulu

JYP Juniorit Kiekkokoulu JYP Juniorit Kiekkokoulu 2017-2018 11.10.2017. Kiekkokoulu 2017-2018 Vastuuvalmentaja Mikko Viitanen Valmennuspäällikkö Kiekkokoulu, G-E2, Tyttö- ja naiskiekko, oheisharjoittelun vastuuhenkilö, aamuharjoittelu

Lisätiedot

Huippu-urheilun muutos Liikkuva koulu seminaari Vuokatti 6.4.2011

Huippu-urheilun muutos Liikkuva koulu seminaari Vuokatti 6.4.2011 Huippu-urheilun muutos Liikkuva koulu seminaari Vuokatti 6.4.2011 Tavoite: Huippu-urheilun menestyksen, osaamisen ja arvostuksen nostaminen pitkällä aikavälillä (2020) Kansainvälisen kilpailukyvyn nostaminen

Lisätiedot

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO Urheilulinja Opiskelijoille, joilla on tavoitteellinen kilpaurheiluharrastus Aloituspaikkoja 36 Päälajit jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, golf, yleisurheilu, uinti

Lisätiedot

INNOSTU KEHITY HYÖDYNNÄ

INNOSTU KEHITY HYÖDYNNÄ INNOSTU KEHITY HYÖDYNNÄ Olli Cajan Ski Sport Finland Training Center Santasport 2015- Ski Slopestyle ja Ski Half Pipe maajoukkueen päävalmentaja 2012-2015 OC Taito 2014- Taitoc-konseptin kehittäminen ja

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

Vaihtelu virkistää taidon oppimisessa - Kisakallion taitokongressin antia. Kuntotestauspäivät 19.3.2016 Sami Kalaja

Vaihtelu virkistää taidon oppimisessa - Kisakallion taitokongressin antia. Kuntotestauspäivät 19.3.2016 Sami Kalaja Vaihtelu virkistää taidon oppimisessa - Kisakallion taitokongressin antia Kuntotestauspäivät 19.3.2016 Sami Kalaja Non-lineaarinen pedagogiikka / Keith Davids Urheilija, tehtävä ja ympäristö ovat jatkuvassa

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus JyPK:ssa on pitkäjänteistä kja suunnitelmallista toimintaa perusasioiden kautta

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015

MuurY P07 Futis. Vanhempainkokous 8.4. 2015 MuurY P07 Futis Vanhempainkokous 8.4. 2015 Agenda Urheilun säännöt Joukkueentoimihenkilöt Harjoitukset ja pelit Budjetti Urheilun Pelisäännöt kaudelle 2015 MuurY P07 Futis joukkueen säännöt Nämä säännöt

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on johdonmukainen prosessi, jossa edetään perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

Unelma hyvästä urheilusta

Unelma hyvästä urheilusta Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto Miksi tarvitaan eettisiä linjauksia? Yhteiskunnallinen huoli lapsista ja nuorista Urheilun lisääntyvät

Lisätiedot

URHEILIJAKSI KASVAMISEN EDELLYTYKSET Ski Sport Finland 21.8.2008

URHEILIJAKSI KASVAMISEN EDELLYTYKSET Ski Sport Finland 21.8.2008 URHEILIJAKSI KASVAMISEN EDELLYTYKSET Ski Sport Finland 21.8.2008 Manu Kangaspunta, kehityspäällikkö 11-15 vuotiaiden kilpaurheilu TAVOITTEET URHEILUSSA 1 = ei varsinaisia kilpailutavoitteita (19,6%) 2

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa Lasten valmennus on johdonmukainen prosessi, jossa edetään perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 ORGANISOINNIN PERUSTEET 14.4.2011 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 HARJOITUS TEHTÄVÄ: Millainen on hyvin organisoitu harjoitus? HARJOITUSKERTAAN LIITTYVÄT ASIAT Harjoituksen suunnittelu Toiminta

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin TAMPERE UNITED G6 KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin G6 Tutustu lajiin, rakastu palloon Tekniset: -Pallonkäsittely jalan eri osilla molemmilla jaloilla HUOM! Vaikka jokaisella harjoituskerralla

Lisätiedot

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS Koulutuksen sisältö 1. Meidän pelin osa-alueet 2. Luonne 3. Oppimisympäristö - oppimistaidot 4. Vuorovaikutus 1. Valmentajien välinen 2. Pelaajien välinen

Lisätiedot

Kasva Urheilijaksi yleisvalmennuksen sisällöt Lappeenranta

Kasva Urheilijaksi yleisvalmennuksen sisällöt Lappeenranta Kasva Urheilijaksi yleisvalmennuksen sisällöt 15.3. 2018 Lappeenranta Asettelemalla rajoitteita, luomme tarjoumia Työryhmä: Sami Kalaja, KIHU Jari Savolainen, URHEA Olli Cajan, Santasport Lapin Urheiluopisto

Lisätiedot

Lapsen ja nuoren hyvä päivä liikkuen ja urheillen

Lapsen ja nuoren hyvä päivä liikkuen ja urheillen Lapsen ja nuoren hyvä päivä liikkuen ja urheillen Selvityksen mukaan 5-12 vuotiaana 86 % urheilijoista harrasti 3-6 eri urheilulajia. Suomen Olympiakomitean Huippu-urheilun muutosryhmän kartoitus huippuurheilumenestykseen

Lisätiedot

Lajinomaista harjoittelua 365

Lajinomaista harjoittelua 365 Urheilijakeskeinen kokonaisvaltainen suunnistusvalmennus Suorituksen hallinta Lajinomaista harjoittelua 365 Palautuminen Terveys Ravinto Uni www.suunnistusliitto.fi FOKUS LAADUKKAASSA TEKEMISESSÄ MENESTYS

Lisätiedot

KILPA- JA HUIPPUTENNIS SEUROISSA SEURAFOORUMI

KILPA- JA HUIPPUTENNIS SEUROISSA SEURAFOORUMI KILPA- JA HUIPPUTENNIS SEUROISSA SEURAFOORUMI 26.7.2018 1. LASTEN URHEILU JA TENNIS SEUROISSA U12 2. NUORTEN URHEILU JA TENNIS SEUROISSA U18 3. VALMENNUS 4. URHEILULLISUUS KILPAILEMINEN Seuroissa noin

Lisätiedot

B-Juniorit. Pelaajien roolittaminen, voiton tavoittelu Itseohjautuvuus lajitaitojen kehittämiseen

B-Juniorit. Pelaajien roolittaminen, voiton tavoittelu Itseohjautuvuus lajitaitojen kehittämiseen Pelaajapolku A-Nuoret Tavoitteellinen kehittyminen Liikunnanohjaaja AMK 4 harjoitusta + pelit Omatoimijakso 5 viikkoa 2-asteen akatemiatoiminta Suunnitelmallinen, pitkäjänteinen harjoittelu 2-aste Pelaajien

Lisätiedot

VOK-1 TASON 1 VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS MONIMUOTOKOULUTUKSENA

VOK-1 TASON 1 VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS MONIMUOTOKOULUTUKSENA VOK-1 TASON 1 VALMENTAJA- JA OHJAAJAKOULUTUS MONIMUOTOKOULUTUKSENA Työryhmä: Marko Keskitalo, Jyrki Saarela, Tiina Heikkinen, Kustaa Ylitalo Keskeisenä tavoitteena tason 1 koulutuksessa on luoda valmentajille

Lisätiedot

Aulis Pitkälä Opetushallitus sekä koulun liikunta ja koululiikunta

Aulis Pitkälä Opetushallitus sekä koulun liikunta ja koululiikunta Aulis Pitkälä Opetushallitus 7.10.2014 sekä koulun liikunta ja koululiikunta Yleissivistävä koulutus uudistuu: Esi-, perus- ja lisäopetuksen opetussuunnitelmatyö 2012-2016 2012 2013 2014 2015 2016 OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Genuine Hockey Spirit Since Haukat G 2010 Kausi

Genuine Hockey Spirit Since Haukat G 2010 Kausi Genuine Hockey Spirit Since 1979 Haukat G 2010 Kausi 2017-2018 Haukat seurana Perustettu 1979 Valon Sinettiseura vuodesta 1997 (entinen Nuori Suomi) Lajeina jääkiekko ja ringette Lapsia ja nuoria lisenssipelaajia

Lisätiedot

Sinettiseura uudistus etenee

Sinettiseura uudistus etenee Sinettiseura uudistus etenee Sinettiseurojen uusien kriteerien osa-alueet Liikkumista ja urheilua tukeva toimintaympäristö seurassa organisointi ja toimintaperiaatteet osaamisen kehittäminen viestintä

Lisätiedot

Smash-Espoon valmennuskokonaisuus JUNIORIT

Smash-Espoon valmennuskokonaisuus JUNIORIT Smash-Espoon valmennuskokonaisuus 2019-2020 JUNIORIT VALMENNUSKOKONAISUUS - MITEN EROAMME PERINTEISESTÄ JAOTTELUSTA PERINTEINEN JAOTTELU: SMASH ESPOO KILPATENNIS (MAHDOLLISESTI TIIIMEJÄ) 0 U1 U1 2 U14

Lisätiedot

Luku 3 Lapsuus rakastuminen urheiluun valmiuksia menestymiseen

Luku 3 Lapsuus rakastuminen urheiluun valmiuksia menestymiseen 61 Valmennuksen osa-alueet Asia tarinasta Taito/ tekniikka Taktiikka/ pelikäsitys Fyysiset valmiudet Henkiset valmiudet omassa toiminnassasi Vahvuutesi Kehittämiskohteesi Miten kehität valitsemiasi asioita?

Lisätiedot

LEIJONA-KIEKKOKOULU. Esittely tiedotusvälineille - Hartwall Areenan harjoitushalli 27.4.2010

LEIJONA-KIEKKOKOULU. Esittely tiedotusvälineille - Hartwall Areenan harjoitushalli 27.4.2010 LEIJONA-KIEKKOKOULU Esittely tiedotusvälineille - Hartwall Areenan harjoitushalli 27.4.2010 - fyysisen aktiivisuuden muutos on ollut nollasummapeliä - monipuolisuus Lähde: Nuori Suomi 27.4.2010 Suomen

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Mitä tehdään tehdään kunnolla.

Mitä tehdään tehdään kunnolla. SALIBANDYTOIMINNAN TOIMINTAOPAS MOTTO: Mitä tehdään tehdään kunnolla www.hirvhesalibandy.net Visio 2015 Hirvensalon Heiton salibandytoiminta rakentuu seuraavien keskeisten tavoitteiden ja arvojen varaan:

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

Kiekko-Espoo seurayhteisö

Kiekko-Espoo seurayhteisö Kiekko-Espoo seurayhteisö Espoon Kiekkoseura ry ØHarrastajia Ø Tytöt 270 Ø Pojat 300 Ø Aikuiset 190 ØLajit Ø Ringette Ø Jääkiekko tytöt ja pojat ØHarjoituspaikat Ø Laaksolahti Ø Leppävaara 21.11.2017 2

Lisätiedot

Pelicans SB Pelaajapolku

Pelicans SB Pelaajapolku Pelicans SB Pelaajapolku TOSISSAAN MUTTA EI TOTISENA ilolla ja tsempillä kohti tavoitetta Pelicans SB:n pelaajapolku HARRASTETASO KILPAURHEILUTASO Kerhotoiminta 5-6 v G-JUN. 7v C-JUN. 14-15v Kerhotoiminta

Lisätiedot

Arvot ja visio. KuPS ry Kuopion Palloseura ry

Arvot ja visio. KuPS ry Kuopion Palloseura ry Arvot ja visio KuPS ry Kuopion Palloseura ry 1 Sisällys ARVOT... 2 Suvaitsevaisuus... 2 Urheilullisuus ja terveet elämäntavat... 2 Tavoitteellisuus... 2 VISIO... 2 KUPS RY:N KYMMENEN KELTAISTA LUPAUSTA...

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN FYYSISESTI MONIPUOLINEN HARJOITTELU

LASTEN JA NUORTEN FYYSISESTI MONIPUOLINEN HARJOITTELU LASTEN JA NUORTEN FYYSISESTI MONIPUOLINEN HARJOITTELU Lasten ja nuorten urheilun nykytila Suomessa Miksi monipuolisuus tärkeää? Mitä monipuolisuus on? Miten harjoitella monipuolisesti? Hämeenlinna 2011

Lisätiedot

AC Kajaani valmennuslinja 2017

AC Kajaani valmennuslinja 2017 ACK pelitapa-oppaassa kerrotaan selkeästi millaista jalkapalloa ACK:ssa halutaan pelata! Pelitapa pyritään valitsemaan asetettujen tavoitteiden mukaan; junioreissa tavoitteet ovat pelaajakehityksessä ja

Lisätiedot

Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina

Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina Nuori Suomi ja SLU-alueet Liikkuvan koulun kumppaneina Hyvien käytäntöjen levittäminen kentälle Kunta- ja koulukohtaisen kehittämistyön tukeminen Osaamisen lisääminen Oppilaiden = vertaisohjaajien koulutus

Lisätiedot

GT TEAMIT RED ORANGE GREEN GT KILPATEAM

GT TEAMIT RED ORANGE GREEN GT KILPATEAM GT TEAMIT 2018-2019 RED ORANGE GREEN GT KILPATEAM GRANI TENNIKSEN PELAAJAN POLKU MIKSI GT? yksi Suomen suurimmista tennisseuroista viihtyisä ja turvallinen halli ystävällinen ilmapiiri ammattitaitoiset

Lisätiedot

Tennis tarjoaa kiekkopojille liikuntataitoja ja ehkä lajin jopa koko elämäksi

Tennis tarjoaa kiekkopojille liikuntataitoja ja ehkä lajin jopa koko elämäksi ESS Urheilu 16.11.2017 Tennis tarjoaa kiekkopojille liikuntataitoja ja ehkä lajin jopa koko elämäksi Pelicansin Nastolan F2-junnut pelaavat kerran viikossa tennistä. Oheislaji tuo monipuolisuutta, mikä

Lisätiedot

TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ

TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ Urheilijan polun valintavaiheen asiantuntijatyö Toim. Kaisu Mononen, Outi Aarresola, Pasi Sarkkinen, Jarkko Finni, Sami Kalaja, Asko Härkönen ja Mikko Pirttimäki

Lisätiedot

Vähintään 2 tuntia liikuntaa. joka päivä

Vähintään 2 tuntia liikuntaa. joka päivä Vähintään 2 tuntia liikuntaa joka päivä Kouluikäisten liikuntasuositukset käytäntöön Totta! Liikunta tukee lapsen kasvua, kehitystä ja hyvinvointia Kouluikäisten liikuntasuositusten mukaan kaikkien 7 18-vuotiaiden

Lisätiedot

Vähintään 2 tuntia päivässä. Vanhempainilta

Vähintään 2 tuntia päivässä. Vanhempainilta Vähintään 2 tuntia päivässä Vanhempainilta Silmät auki ja menoksi Tutkimukset osoittavat, että valtaosa lapsista liikkuu vähemmän, mitä heidän tasapainoinen kehityksensä edellyttää ja vähemmän, mitä vanhemmat

Lisätiedot

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA

Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen MENESTYSSUUNNITELMA Liikunta ja urheilu ovat Suomen merkittävin kansanliike. Jokaisen hyvinvointi rakentuu liikunnalliselle arjelle. Huippu-urheilijat inspiroivat

Lisätiedot

TÄRKEÄÄ KASVATUKSELLISUUS Luotamme kykyynsä toimia erilaisissa rooleissa. hän on hyvä jossain yksilöllisyyden ja tasavertaisen kohtelun korostaminen

TÄRKEÄÄ KASVATUKSELLISUUS Luotamme kykyynsä toimia erilaisissa rooleissa. hän on hyvä jossain yksilöllisyyden ja tasavertaisen kohtelun korostaminen 1 TÄRKEÄÄ 1. Yksilön luonne ja kunnianhimo - kasvatetaan aktiivisia ja oma-aloitteisia toimijoita 2. Lajitaidot - opetellaan huolellisesti lajin perustaidot (kiinniottaminen, heittäminen, syöttäminen,

Lisätiedot

VALMENTAJAKYSELY. - kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisista valmentajista

VALMENTAJAKYSELY. - kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisista valmentajista Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä VALMENTAJAKYSELY - kuvaus urheilijan polun eri vaiheissa toimivista suomalaisista valmentajista Minna Blomqvist www.kihu.fi Tarkoitus Kuvata suomalaista

Lisätiedot