Sulkuranta maalaismainen kyläyhteisö keskellä kaupunkia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sulkuranta maalaismainen kyläyhteisö keskellä kaupunkia"

Transkriptio

1 Sulkurannan siirtolapuutarha

2 Sulkuranta maalaismainen kyläyhteisö keskellä kaupunkia Aika rientää iän myötä aina vain nopeammin. Lapsena kesät olivat aina lämpimiä ja tuntuivat kestävän pitkään. Lapsena oli monia vuodenaikoihin liittyviä ilonhetkiä, joista yksi riemukkaimpia oli se kun sai ottaa talven jälkeen pyörän käyttöön. Nyt kesät menevät nopeammin ja talviajan pyöräily on vienyt itseltäni pois pyörään liittyvän keväisen riemun. Onneksi tilalle on tullut muuta. Talven taittuessa kevääksi alkaa taimikasvatus ja lumien sulamisen odotus. Loppukeväällä koittaa viimein se päivä, jolloin pääsee yöpymään Sulkurantaan, haistamaan mullantuoksua ja katsomaan luonnon heräämistä kesään. Silloin voi tuntea samankaltaista riemua kuin lapsena. Ihan kuin lähtisi kesäleirille. Perheelläni alkaa Sulkurannassa 24. kesä. Olemme kai jo täysi-ikäisiä sulkurantalaisia. Tullessamme nuorimmaisemme oli vasta kuusi vuotta ja nyt hänen kahdeksanvuotias poikansa käy täällä mummolan mökillä. 50-vuotishistoriikissa toivoinkin lasteni tuovan tänne aikanaan lapsenlapsia kesähoitoon. Toive toteutui nopeammin kuin arvasinkaan. Itse en tunne vanhenneeni yhtä paljon kuin lapseni vaikka olenkin nyt lähempänä kahdeksaakymmentä kuin kahtakymmentä. Vielä vähemmän ovat vanhenneet monet ikinuoret eläkkeellä olevat mökkiläiset, jotka hoitavat palstaansa paljon suuremmalla tarmolla kuin itse jaksan. Ehkäpä minäkin sitten eläkkeellä kun on aikaa. Sulkurannassa olovuosinani monella siirtolapuutarhapalstalla mökkiläiset ovat vaihtuneet. Sulkuranta onkin tarjonnut 60 vuotensa aikana iloa ja mielekästä tekemistä monelle, monelle jyväskyläläiselle. Monia pois lähteneitä on ikävä, toisaalta tilalle on tullut monia uusia tuttuja. Uusiutuminen pitää alueen elävänä.

3 Iästään huolimatta Sulkurannan siirtolapuutarha ei ole vielä elämänsä ehtoopuolella, pikemminkin päinvastoin. Se on ainakin puitteiltaan paremmassa kunnossa kuin koskaan. Siitä pitävät huolen alueen asukkaat, ihmiset, jotka tekevät alueesta sen mitä se on. Voisi pikemminkin sanoa, että Sulkuranta on nuortunut viime vuosikymmeninä. Onhan sille tehty monta kauneusleikkausta: vanha lato purettiin ja lettuliiteri rakennettiin, kerhohuoneesta on tehty oikea kerhotalo, sauna on korjattu sisältä ja ulkoa (lienee jo ainakin kolmas peruskorjaus), vanhan pumppuhuoneen tilalle on rakennettu uusi entistä paljon tilavampi, alue on saanut asemakaavan, laajentunut, saanut uusia mökkejä ja asukkaita, saanut viemäröinnin... puhumattakaan niistä muutoksista, jotka kukin on tehnyt itse omalla mökillään ja palstallaan. Olen kirjoittanut Sulkurannan kaksi aiempaakin historiikkia. Niihin on kirjattu asioita, muistikuvia ja valokuviakin. Onpa näiden historiikkien loppuun kirjattu menneiden vuosien puheenjohtajat, sihteerit ja rahastonhoitajatkin. Mutta näistä henkilöluetteloista puuttuu suuri määrä Sulkurannalle tärkeitä henkilöitä: alueen isännät ja emännät, jotka ovat huolehtineet Sulkurannassa arkisten ja juhlienkin asioiden hoitamisesta. Heidän nimiensä puuttumisesta olen tuntenut syyllisyyttä. Puuttumiseen on kuitenkin syynsä. Kerätessäni aikoinaan toimihenkilöiden nimiä Sulkurannan yhdistyksen toimintakertomuksista huomasin, että isäntien ja emäntien nimet puuttuivat monelta vuodelta. Niinpä ne jäivät sitten kokonaan pois historiikeista. Niin myös tästä 60- vuotis historiikista. Muistetaan kuitenkin isäntien ja emäntien edustajana yhtä henkilöä, Eelis Raatikaista. Eelis toimi alueen isäntänä monia vuosia 1980-luvulla ja 1990-luvulla. Hän hoiti aluetta yhtä tunnollisesti kuten omaa puutarhapalstaansa. Aamun sarastaessa hän oli jo hakenut Jyväsjärven rannoilta tukkeja, jotka talkoissa pilkottiin saunapuiksi. Isäntä Eelis Raatikainen työasussaan Tässä on hyvä esittää kiitokset Eelikselle ja kaikille isännille ja emännille Sulkurannassa tehdystä työstä ja huolenpidosta. Kun asuu Sulkurannassa vuosittain lähes puolivuotta, ei aina huomaa kuinka kaunis ja sopusuhtainen alue on. Sulkurannan vihreys ja vehmaus luo alueesta silmälle miellyttävän, mutta paljon alueen ulkonäköön vaikuttaa myös se, että alueen mökit on rakennettu yhtenäisten tyyppipiirustusten mukaisesti ja se, että ne ovat palstojen kokoon nähden sopivan kokoisia.

4 Nyt alueen kolmatta historiikkia kirjoittaessani aloin miettiä mitä vastaisin, jos minulta kysytään mikä on Sulkurannan siirtolapuutarha. Pitkähkön tovin mietittyäni päädyin seuraavan luetteloon: Kuokkalassa sijaitseva puutarha-alue, jossa on 136 puutarhapalstaa mökkeineen kaupungissa sijaitseva maalaismainen kyläyhteisö, jossa ihmiset tuntevat toisensa asukkaidensa rakentama ja ylläpitämä toimiva kyläyhteisö turvallista olemista mielekästä tekemistä kaikenikäisille naapureita kavereita ystäviä ainutlaatuinen puurakentamisen kokonaisuus Jyväskylässä hoidettu kulttuuriympäristö monelle parasta mitä Jyväskylä tarjoaa Sulkurannan alueella on oma, varsin värikäs historiansa ennen meitä siirtolapuutarhureitakin. Yhä vielä voi siirtolapuutarhan keskuskolmion puistikossa kävellä alueella, jossa Hanna Parviainen on kävellyt ystävänsä Wivi Lönnin kanssa omenatarhassaan. Nauttikaamme ajan juoksusta, sillä se luo mennyttä aikaa ja historiaa. Kuokkalassa, heinäkuussa 2008 Heikki Veijola Vuosien johdannoksi Siirtolapuutarhojen perustaminen oli Suomessa voimakkainta 1940-luvun loppupuolella, joten Sulkurannan siirtolapuutarha kuuluu ns. suureen ikäluokkaan. Vuosina siirtolapuutarhojen määrä lisääntyi vain yhdellä, mutta vuosina perustettiinkin sitten jo 9 uutta siirtolapuutarhaa. Tarvetta tosin olisi enempäänkin. Sulkurannan alueen rakentaminen aloitettiin aikana, jolloin oli vielä pulaa yhdestä jos toisesta. Monet rakentajat saivat vain jo kertaalleen käytettyjä nauloja. Alkuaikojen salaojitukset lienee aika ainakin osittain tukkinut, mikä näkyy keväisin roudasta vapautuvan saven pyörittäessä mökkejä. Osa mökeistä on tosin jo peruskorjattu ja paranneltujen perustuksien myötä on keväinen liikehdintä nykyisin jo vähäisempää. Tunkki on vielä nykyäänkin usean mökin vakiovaruste, jolla mökkiä oiotaan keväisin kiristävien ovenkarmien vuoksi. Alueella on mökkejä tällä hetkellä 136. Palstojen koko vaihtelee m 2. Mökkiläisiä on vaihtunut viime vuosina noin 5-10 kpl vuodessa. Moni viljelijä puhuu monta vuotta mökin myynnistä, mutta kevään tullessa on luopuminen vaikeaa. Kuitenkin palstan hoito on yksin elävälle ikäihmiselle raskasta, jos hänellä ei ole muita henkilöitä auttamassa. Siirtolapuutarha on alue, jossa voi olla omissa oloissaan ja kuitenkin tuntea olonsa turvalliseksi, koska muita ihmisiä on aina lähellä. Mikä saa ihmisen ryhtymään siirtolapuutarhuriksi? Ei ainakaan yksinomaan halu hankkia läheltä lomamökki, sen verran paljon palstojen ja mökkien kunnossapito vaatii työtä. Nykyiseen kaupunkilaistuneeseen elämänmuotoon siirtolapuutarha tuo vaihtelua. Kevään tulon voi aistia mullan tuoksuna, linnun lauluna ja maasta esiintyöntyvinä kasveina. Siirtolapuutarhassa tehtävä työ on sellaista työtä, jonka tulokset ovat konkreettisesti nähtävissä. Tämä antaa vaihtelua monen nykyihmisen elämään.

5 Sulkurannassa voi saavuttaa sen, mikä on usean suomalaisen harras toive: asua maalla keskellä kaupunkia järven rannalla. Jyväsjärvi merkitsee nykyisin ja on aina merkinnyt paljon sulkurantalaisille. Alkuaikoinahan moni kulki veneellä töihin. Jyväsjärvi on edelleenkin rehevä järvi, mutta sen veden laatu oli huomattavasti heikompi siihen aikaan, kun kaupungin asumajätevedet vielä laskettiin siihen. Siirtolapuutarhaelämä poikkeaa perinteisestä suomalaisesta mökkielämästä, jossa oma mökki pyritään rakentamaan mahdollisimman kauas naapurista. Siirtolapuutarha on pieni sosiaalinen yhteisö, jonka jäsenten on tultava toimeen toistensa kanssa. Yhdessäolo sujuu välillä paremmin välillä huonommin, sehän kuuluu suomalaiseen elämänmenoon. Jos kuitenkin pitäisi kuvata siirtolapuutarhaa parilla sanalla, niin ehkäpä ne sanat olisivat: maanpäällinen paratiisi. Tosin myös sana työsiirtola kuvastanee varsin hyvin siirtolapuutarhaa, sillä pastojen kunnossapito vaatii paljon työtä. Sulkurannan siirtolapuutarhayhdistyksen 20-vuotisjuhlien aikaan tunnettiin syvää huolta siirtolapuutarhan tulevasta kohtalosta, olihan lehdissä ollut karttoja ja kirjoituksia, joiden mukaan alueelle saattaisi joskus tulla yliopiston rakennuksia. Sulkurannan alueelle tehtiin lyhytaikaisia vuokrasopimuksia aina vuoteen 1983, jolloin kaupunki teki alueen viljelijöiden kanssa 30-vuotisen vuokrasopimuksen. Kaupungin alueella sijaitsevan siirtolapuutarhan voi mieltää kaupungin asukkailleen tarjoamaksi yhdeksi mahdollisuudeksi viettää vapaa-aikaa mielekkäällä tavalla. Tästä suotakoon Jyväskylän kaupungille suurimmat kiitokset. Kiitokset voi antaa tässä yhteydessä myös kaikille nykyisille ja entisille sulkurantalaisille, joiden työn tuloksena Sulkuranta on nykyisin sitä, mitä se on. Myös tulevaisuudessa alue tulee vaatimaan työtä ja huolenpitoa. Ehkä juuri ruumiillinen työ ja työn tulosten näkeminen tekee siirtolapuutarhailusta mielekkään harrastuksen. Aika ennen Sulkurantaa Sulkurannan tai oikeammin Sulkulan tilan alueella on hyvin värikäs menneisyys, joka liittyy Parviaisen sukuun. Kauppaneuvos Johan Parviainen ( ) on ollut yksi merkittävimpiä Jyväskylän liikemiehiä. Hän harjoitti tukku- ja vähittäiskauppaa, perusti viinanpolttimon ja oluttehtaan, perusti laivaveistämön ja harjoitti laivaliikennettä Päijänteellä, perusti Tourulan nahkatehtaan ja rakensi sahan Jyväsjärven länsipäähän Korkeakoskelle. Vuonna 1897 hän osti Säynätsalon saaren ja siirsi sahan sinne. Johan Parviainen teki monia lahjoituksia. Vuonna 1884 hän lahjoitti kirkonkellot Jyväskylän vastavalmistuneeseen kirkkoon. Johan Parviainen osti Sulkulan talon vuonna 1885 ja rakennutti sen heti uudelleen. Siitä tehtiin mallitila suurine navettoineen ja viljeltyine peltoineen. Sulkulan talo oli 1900-luvun alussa merkittävä maatalouden vaikuttaja ja tiennäyttäjä. Tilalla asettui asumaan Johanin tytär Hanna Parviainen ( ), josta aikanaan tuli Suomen ensimmäinen naiskauppaneuvos. Hanna, joka sai päästötodistuksen Jyväskylän Tyttökoulusta, harrasti ratsastusta, kalastusta ja oli kiinnostunut maataloudesta. Hän raivautti peltoja, harrasti karjanja hevosjalostusta, perusti turvepehkutehtaan, rakennutti teitä, kalasti ja harrasti kalaviljelyä sekä matkusti autolla ympäri Eurooppaa Wivi Lönnin kanssa. Johan Parviaisen kuoleman jälkeen Säynätsalon tehtaiden johtajana toimi Johanin poika Hugo ( ), joka perusti sahan rinnalle vaneritehtaan. Hän kuoli Espanpajan tautiin vuonna 1920, jonka jälkeen johtajana toimi Walter ( ), Walterin kuoleman jälkeen Hanna toimi Säynätsalon tehtaiden johtajana

6 Vuonna 1919 Hanna muutti Jyväskylään Seminaarinkadulle, mutta asui edelleen kesät Sulkulassa. Sulkulan tilalla oli yksi Suomen ensimmäisistä syväporakaivoista ja päärakennuksen päätyyn Hanna rakennustti tähtitornin, jonka peiliteleskoopin teki itse Yrjö Väisälä. Hannan ystävä arkkitehti Wivi Lönn suunnitteli Sulkulan tilan hedelmäpuutarhan, jossa kokeiltiin kymmeniä eri omanalajikkeita ja niiden ominaisuuksia Suomen ilmastossa. Hanna auttoi puutteessa olevia, etenkin leskiä ja orpoja. Hän tuki rahavaroin naisjärjestöjä kuten Naisvoimistelijat ja partiolaisten Reippaat tytöt. Näistä partiolaisista löytyy vuonna 1927 Harjun portailla otettu kuva, josta löytyy yksi, ainakin vanhemmille sulkurantalaisille tuttu nimi, Helvi Vesamaa (Reunapolun sulkurantalaisia) luvun pulavuosina Hanna joutui myymään Säynätsalon tehtaat pankille. Vuonna 1935 hän muutti ensin Sulkulaan ja sitten Helsinkiin, missä hän kuoli Sota-aikana Sulkula oli siirtolaisten sairaalana. Vuonna 1942 perustettu Kristillinen opisto osti tilat Parviaisen perikunnalta Saman vuonna vahvistettiin siirtolapuutarhan perustaminen Sulkulan tilan entiselle pellolle Jyväsjärven rantaan. Vuodet Aloitteen siirtolapuutarhan perustamisesta Jyväskylään teki Keski-Suomen Puutarha- ja Palstaviljelijät r.y., joka päivätyssä kirjeessään teki kaupunginhallitukselle esityksen 5-10 ha:n suuruisen viljelykelpoisen alueen varaamisesta siirtolapuutarhan perustamista varten. Maatalouslautakunnan suositeltua tällaiseksi alueeksi kaupungin omistaman Sulkurannan (Sulkula) tilan peltoja, ryhdyttiin rakennuslautakunnassa kiireellisesti laatimaan ehdotusta siirtolapuutarha-alueen sijoittamiseksi tilan maille. Jo voitiin kaupunginahllituksessa esitellä karttaluonnos ja kirjelmä, jossa esitettiin varattavaksi tarkoitusta varten 8.5 ha:n suuruinen alue. Ehdotettu alue sijaitsi Sulkulan tilan rakennusten tontin ja Jyväsjärven välisellä peltoalueella. Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen ja kaupunginavaltuusto vahvisti sen kokouksessaan Esitys oli tuolloin vain alueen summittainen luonnos ilman lopullista, yksityiskohtaista suunnitelmaa. Tällainen saatiin , jolloin valtuusto vahvisti lopullisesti siirtolapuutarha-alueen suunnitelman. Sen mukaan alue käsitti maata yhteensä 11.8 ha, josta varsinaista peltoaluetta oli 8.8 ha. Suunnitelma edellytti 150 siirtolapuutarhapalstaa suuruudeltaan m 2. Näiden lisäksi siirtolapuutarha-alueeseen sisältyi mm. leikkikenttä lapsia varten ja puistoja alavammille osille alueesta. valtuusto päätti, että alueen salaojitukseen ryhdytään ja alustavaan järjestelyyn myönnettiin mk. Vuoden 1948 talousarvioon varattiin siirtolapuutarha-alueen järjestelyyn mk, josta salaojituksen jatkamiseen varattiin mk, teiden avaamiseen mk ja kaivon sekä kahden käymälän rakentamiseen mk. Keväällä 1948 voitiinkin ryhtyä palstojen vuokraukseen ja salaojitetusta alueesta nimettiin vuokraajille toistasataa palstaa. Yhdistyksen perustaminen Heti palstojen nimeämisen jälkeen pitivät palstaviljelijät luonnollisena, että yhteisten asioiden hoitamiseksi on perustettava muiden puutarhaviljelijöiden tapaan yhdistys. Myös kaupungin viranomaisten taholta esitettiin tällainen toivomus. Yhdistyksen perustava kokous pidettiin ja siihen osallistui 63 siirtolapuutarhaviljelijää. Kokouksen puheenjohtajana toimi Työn Voiman päätoimittaja Onni Haini ja sihteerinä Tauno Mikkola. Yhdistys päätettiin perustaa yksimielisesti. Sen nimeksi hyväksyttiin Sulkurannan siirtolapuutarhayhdistys r.y. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Olavi Niemi. Ilmoitus yhdistysrekisteriin saapui oikeusministeriöön ja ministeriö hyväksyi yhdistyksen merkittäväksi yhdistysrekisteriin

7 Johtokunta kokoontui kesän kuluessa kaksi kertaa. Kokouksissa käsiteltiin mm. puutarhamajojen hankkimistoimenpiteitä. Yhteisanomus KYMROon (Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö, rakennusasian osasto) majojen rakentamiseksi toimitettiinkin yhdistyksen toimesta, jolloin saatiin hankituksi 48 rakennuslupaa asianmukaisine tarvikelupineen. Alueella pidettiin vaatimaton puutarhajuhla Tilaisuudessa Siirtola-puutarhaliiton sihteeri Nyström selosti liiton toimintaa. Varsinaista jäsenhankintaa ei katsottu tarpeelliseksi vielä vuonna 1948, vaan oletettiin, että jokainen palstaviljelijä liittyisi jäseneksi vuonna 1949, jolloin siirtolapuutarhamajojakin olisi alueella jo suhteellisen runsaasti ja normaali siirtolapuutarhatoiminta kävisi mahdolliseksi. Alkuaikoina palstaviljelijöillä oli käytettävissä kaupungin palkkaama neuvoja, joka ohjasi viljelijöitä palstojen käytön suunnittelussa ym. käytännön asioissa. Ensimmäisenä kesänä lukuisa joukko viljelijöistä istutti palstalleen perunaa.

8

9 Kauppa 1950-luvulla Kerhotalon kuistin tekoa 1980-luvulla Kerhotalo 2000-luvulla

10 1949 Mökkien rakentaminen alkaa. Alueella pidettiin juhannus- ja elojuhlat. Päätettiin aloittaa saunan rakennus seuraavana keväänä Saunan rakennus aloitettiin kesäkuussa ja ensimmäiset löylyt saatiin jo syyskuussa tosin vielä keskeneräisessä saunassa. Yhdistyksen jäsenille myytiin 500 mk obligaatioita saunan rakentamiseen, takaisinmaksun järjestys sovittiin suoritettavan arpomalla. Pankista otettiin takuulaina saunan rakentamiseen, takaajina olivat useat johtokunnan jäsenet (Suurmunne, Raesaari, Iitti, Palonen, Lestinen V. ja Lestinen R., Tikkanen ja Holopainen) Palstoja oli vuokrattu 95 ja mökkejä oli valmiina 65 ja 10 oli tekeillä. Vesi loppui kaivosta jo alkukesästä, mutta sitä saatiin Kristillisen kansanopiston verkostosta vedetystä putkesta. Kaivoa alettiin syventää. Kaupunki myönsi mk pintavesiputkiston rakentamiseen, millä hankittiin kaupungin varastolta mm. vesijohtoputkisto ja säiliö. Putkiston rakentaminen suoritettiin talkoovoimin. Putkisto ei kuitenkaan ulottunut vielä koko alueelle. Lisäksi alueelle rakennettiin kioski ja pumppukoppi kioskin yhteyteen. Kioskissa alettiin myydä kaikkia ruokatavaroita sekä siirtomaatavaroita ja virvoitusjuomia. Kaupungin palkkaama neuvoja kävi alueella kolmesti viikossa. Uimalaiturin rakentaminen aloitettiin Uimalaiturin rakentamista jatkettiin. Miesten puolelle saunaan saatiin kuumavesilaitteet. Tanssilavan rakentaminen aloitettiin. Hankittiin tienviitta Sulkurantaan. Saunaan ja kioskiin asennettiin talkoilla sähkövalot ja sauna maalattiin. Majojen sähköistämisestä keskusteltiin ja tehtiin alustava koemerkintä. Kaupunginhallitus hyväksyi rakennettavaksi Sulkurantaan sähkövalot Kevätjäiden aikaan rakennettiin moottorilaituri. Miesten puolen saunaa remontoitiin. Keskusteltiin yhdistyksen oman lipun hankinnasta Onni Haini teki Sulkurannan laulun, jonka sovitti kapellimestari Ahti Karjalainen. Siirtolapuutarhayhdistysten liiton liittokokous ja retkeilypäivät pidettiin Sulkurannassa heinäkuussa. Vieraita oli yli 700 henkeä, joista 630 majoitettiin alueen mökkeihin. Juhlien yhteydessä vihittiin naistoimikunnan Sulkurannan siirtolapuutarhayhdistykselle lahjoittama oma lippu. Lipun suunnittelussa oli ollut mukana taiteilija Felix Ojanen. Yhdistyksen jäsenluku oli vuoden lopussa Keskusmajan rakentamisrahasto perustettiin (myytiin obligaatioita). Puheenjohtaja Suurmunne erosi omasta pyynnöstään ja hänelle myönnettiin pöytäkello ja liiton hopeinen ansiomerkki. Kaikki saunaobligaatiot lunastettiin vuoden 1955 loppuun mennessä. Järven pinta tavallista korkeammalla, tulvavuosi Yhdistys teki retken Poriin ja toisen retken Tampereelle. Lähetettiin kirje Vaasan lääninhallitukselle autolla ajon kieltämiseksi alueella. Lääninhallitus antoi lokakuussa päätöksen, jonka mukaan alueella ei saanut ajaa moottoriajoneuvoilla kesä-, heinä- ja elokuussa. Kielto ei koskenut palo- ja sairaankuljetusta eikä alle 15 km/h nopeudella ajavia huolto ja kunnossapitotöitä ja elintarvikkeiden ja rakennusaineiden ajoja Terveydenhoitolautakunta kielsi kaupan pidon kioskissa. Tämän vuoksi päätettiin rakentaa alueelle kauppa. Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti vuokrata 400 m 2 suuruisena alueen myymälärakennusta varten. Alueelle ostettiin kovaäänislaitteet Alueelle rakennettiin kauppa, jota varten otettiin laina. Kaupan piirustukset saatiin kaupungin rakennustoimistosta. Alue täytti 10 vuotta ja heinäkuussa pidetyssä juhlassa luovutettiin liiton hopeiset ansiomerkit seuraaville yhdistyksen jäsenille: O. Niemi, R. Ikonen, R. Raesaari, A. Palonen, A. Kajolampi. Alueelle saatiin pyykinpesua varten altaat ruostumattomasta teräksestä.

11 1959 Ponttonien päälle rakennettiin uimalaituri. Kaupassa oleva puhelin oli yhdistysten jäsenten yleisessä käytössä Tanssilavan kansi uudistettiin. Naisjaoston 10 v. illanvietto Siirtolapuutarhaväen valtakunnalliset retkeilypäivät pidettiin Sulkurannassa Naistoimikunta hankki sähköhellan ja mankelin Lasten uimarantaan saatiin liukumäki ja teille uudet kilvet Erillisiä 15-vuotisjuhlia ei vietetty vaan vain elojuhlat. Pieneksi käynyttä saunaa laajennettiin ja moottorilaituria kunnostettiin. Tehtiin tutustumiskäynti Kokkolaan, Tulliperän siirtolapuutarhaan Jyväskylän kaupungin saatua lisää maata myös Sulkurannan alue tuli osaksi Jyväskylän kaupunkia. Saunan laajennustyö saatiin loppuun ja se tehtiin pääosin talkootyönä. Liiton hopeiset ansiomerkit jaettiin elojuhlissa Mielikki Vaskolle, Hannes Salmiselle, Pentti Viinikaiselle, Vilho Kolulle, Anja Heiniselle ja Uuno Villaselle. Lisäksi jaettiin kirjapalkintoja usealle yhdistyksen ansioituneelle jäsenelle. Osallistuttiin Pohjoismaiden Siirtolapuutarhaliiton kongressiin Helsingissä ja liiton retkeilypäiville Turkuun Uutta uimalaituria rakennettiin ja tehtiin retki Joensuuhun Hiljaiseloa. Kokko saatiin polttaa vasta juhannuspäivänä, koska aattona oli liian kuivaa. Uimalaiturin kunnostus saatiin loppuun. Retkeilypäivillä Tampereella oli yhdistyksen väkeä Esiintymislavan pohja hiekoitettiin. Myöhemmin siihen valettiin betonipohja. Venelaituria kunnostettiin ja uimalaituria viimeisteltiin. Tehtiin retki Lepaalle Kahta viikkoa ennen 20-vuotisjuhlia hävitti ankara ukonilma Sulkurannan kasvillisuuden käytännöllisesti katsoen maan tasalle, joten juhlat peruuntuivat. Yksi mökki syttyi salaman iskusta tuleen ja maa oli rakeiden peitossa Hiljaiseloa. Juhannus- ja elojuhlat. Osallistuttiin Siirtolapuutarhaliiton 40- vuotisjuhlaan Luodon siirtolapuutarhaväki vieraili heinäkuussa. Kaupunginhallitus jatkoi vuokraaikaa vuoden 1977 loppuun Elokuussa pidettiin kaksipäiväiset 25- vuotisjuhlat. Yhdistyksen viirit saivat seuraavat yhdistyksen jäsenet: Viljo Kotonen, Antti Pelkonen, Helvi Vesamaa ja Onni Hirvonen. Tehtiin retki Poriin Luodon siirtolapuutarhaan ja Päivärannan siirtolapuutarhaväki Kuopiosta vieraili Sulkurannassa Maakellariin valui savea runsaiden sateiden vuoksi. Toukat söivät lupaavasti alkaneen omenasadon ja perunapelloilla lainehti vesi Kerhotaloa rakennettiin. Juhannus- ja elojuhlien lisäksi pidettiin kerhotalon avajaisjuhlat 1976 Alueen vuokra-aikaa jatkettiin vuoden 1982 loppuun. Kioskitoimikunta huolehti kioskin toiminnasta. Luodon siirtolapuutarhayhdistys vieraili elokuussa. Osallistuttiin syksyllä naisten messuihin, joissa emännät myivät arpoja, joiden voittoina oli mökkiläisten lahjoittamia puutarhatuotteita Kioski toimi edelleen täysin vapaaehtoisin talkoovoimin. Pidettiin tavan mukaan juhannus- ja elojuhlat ja huolehdittiin alueen siisteydestä ja saunapuista talkoovoimin. Kaupunki lopetti asumajätevesien johtamisen Jyväsjärveen Alueen ohjelmalliset 30-vuotisjuhlat pidettiin elokuussa. Yhdistyksen pienoislippuja luovutettiin seuraaville ansioituneille jäsenille: Heimo Sipilä, Matti Kuparinen, Anja Rönkä, Kalle Rantanen, Erkki Hirvonen, Unto

12 Kuronen, Mikko Oinonen, Aulis Martamo, Margit Lestinen ja Maire Kulju Päätettiin muuttaa yhdistyksen säännöt Suomen siirtolapuutarhaliiton hyväksymien mallisääntöjen mukaiseksi. Unto Kuronen kutsuttiin yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Saunan kattoa korjattiin. Alueen sähköistämistä selvitettiin. Kaupunki aloitti Jyväsjärven keinotekoisen hapettamisen, minkä seurauksena järven rehevyys on alentunut Sähkö saatiin alueelle 8.5. Alueen sähköistyksen viralliset avajaiset viettiin kuitenkin vasta Sähköliittymä asennettiin 99 mökkiin Yhdistykselle ostettiin uusi ruoholeikkuri. Perunapeltojen laitaan asennettiin vesipisteitä. Kaupungin virkailijoita saunotettiin heinäkuussa. Heinäkuussa vieraili Kantolanniemen siirtolapuutarhan väkeä Hämeenlinnasta Naisten saunan kiuas ja vesisäiliö korjattiin. Kioskiin hankittiin jääkaappi. Pidettiin juhannusjuhla, rantakirkko ja elojuhla. Rantaan ajettiin lisää hiekkaa. Vierailu Mänttään Riihossalmen siirtolapuutarhaan ja Tampereelle Nekalan Siirtolapuutarhaan. Joensuun siirtolapuutarhasta oli vieraita elokuussa. Kaupunginhallitus laati uudet vuokrasopimukset Sulkurantaan. Vuokra-ajaksi määriteltiin 30 vuotta eli uudet sopimukset ovat voimassa vuoden 2012 loppuun. Samalla alueelle laadittiin uudet järjestyssäännöt. Lisäksi vuokrattiin 7 uutta tonttia Suomen siirtolapuutarhaliiton kohtaamispäivät pidettiin Sulkurannassa Osanottajia oli n. 400 henkeä Tehtiin retki Hämeenlinnaan Kantolanniemen siirtolapuutarhaan. Pidettiin juhannusja elojuhlat sekä pikkujoulu Toivo Hyvärinen osallistui Pohjoismaiseen Siirtolapuutarhaseminaariin. Sauna peruskorjattiin. Uusittiin painevesisäiliön pumpun moottori. Elokuussa vietettiin avoimien ovien päiviä Uusittiin painevesisäiliö ja osa maakellarin hyllyistä. Syöpynyttä putkiverkostoa uusittiin muoviputkilla Alueen ensimmäisten lasten tapaaminen Sulkurannassa. Läsnä oli noin 50 henkeä. Putkiston uusiminen saatiin loppuun Tulvavuosi, soutuveneitä pidettiin kiinni tanssilavan kaiteissa. Kerhohuoneen pöydät uusittiin. Sulkurannan siirtolapuutarhan 40- vuotisjuhlat pidettiin Juhlassa oli vieraita mm. Lahden, Helsingin ja Kuopion siirtolapuutarhoista. Suomen Siirtolapuutarhaliiton hopeiset ansiomerkit luovutettiin Unto Kuroselle, Vilho Kotoselle ja Toivo Hyväriselle sekä pronssiset Kyllikki Aholalle, Helvi Vesamaalle, Senja Ruuskalle ja Heimo Sipilälle. Sulkurannan 40 v. historiikki julkistettiin. Yleisradion paikallistoimitus teki alueesta ohjelman. Heikki Veijola valittiin Suomen siirtolapuutarhaliiton hallituksen jäseneksi. "Sulkurannan entiset lapset" järjestivät elojuhlan. Alueen asemakaavoitus aloitettiin. Jyväskylän kaupungin kaavoitusarkkitehti Lilljeblad esitteli syyskokouksessa keskeneräistä asema-kaavasuunnitelmaa Siirtolapuutarhaliiton pronssiset ansiomerkit luovutettiin Eelis Raatikaiselle, Martti Hanhiselle ja Siina Suvannolle. Retki Tampereen siirtolapuutarhoihin. Ehdotus uusiksi säännöiksi. Alueelle hyväksyttiin uusi asemakaava, joka mahdollistaa alueen laajentamisen. Ranta-alueen käytön suunnittelu aloitettiin Tuloväylän pysäköintialueen reunalla sijaitseva kaupungin lato purettiin. Kesäkuussa pidettiin kirpputori ja elokuussa avoimien ovien päivä. Retki Kuopion siirtolapuutarhoihin Osallistuttiin Vapaa-aika messuihin huhtikuussa. Retki Hämeenlinnaan Kantolan siirtolapuutarhaan ja käytiin Aulangolla ja Silkkitalossa.

13 1992 Kerhohuoneeseen terassi ja lettuliiteri rakennettiin, saunaan laitettiin peltikatto ja seinät maalattiin, kellarin hyllyt uusittiin. Retki Espoon Puolarmaariin (Puutarhaasuminen näyttely) Kaupungilta ei saatu enää toimintaavustusta. WC-pumppuhuoneen rakentaminen aloitettiin. Uudelle alueelle 18 uutta vuokrasopimusta. 16 uuden mökin rakentaminen aloitettiin. Kaupunki vuokrasi yleiset alueet yhdistykselle. Ylimääräinen kevätkokous uuden sähköliittymän ja sähkötoimitussopimuksen vuoksi. Ylimääräisessä vuosikokouksessa äänestettiin Suomen siirtolapuutarhaliitosta eroamisesta; päätettiin pysyä liiton jäsenenä. Retki Joensuun siirtolapuutarhoihin ja Valamoon WC-pumppuhuone valmistui juhannukseen mennessä. Partala vihittiin. Lettuliiteriin valmistui uusi tulipesä elojuhliin. Syyskokous päätti eroamisen Suomen Siirtolapuutarhaliitosta. Mökkikohtaiset saunanlämmitysvuorot alkoivat. Retki Mikkelin Kenkäveroon ja Anjan puistoon. Perinteinen Pikkujoulu Korpelassa Hyväksyttiin sääntömuutokset. Naisten sauna ja osa miesten saunasta remontoitiin (uusi kiuas, veden lämmitys sähköllä, panelointi uusittu, lattia kaakeloitu). Alueelle laadittiin metsienhoitosuunnitelma. Kerhomajan ikkunat uusittiin. Puuvajan pohjatyöt aloitettiin. Pikkujoulu saunalla nyyttikestein Mökkiläisen opas jaettiin kaikkiin mökkeihin. Uusi puuvaja rakennettiin. Ns. uusi alue sai juomaveden mökkeihin omin kustannuksin. Talvi- ja kesäajan sähköt alettiin laskuttaa erikseen. Syyskokous hyväksyi uudet järjestyssäännöt. Bussiretki Retrettiin ja Lustoon Jäsenkysely alueen kehittämisestä. Kerhohuoneen keittiö uusittiin. Rannan wc muutettiin kompostoivaksi. Retki Vanhan Penttilän viinitilalle Leivonmäelle ja Sysmään Vanhan Kertun antikvariaattiin. Elokuun lopussa oli ensimmäisen kerran lyhtyjen ilta, jota suosi poikkeuksellisen lämmin sää. Kasteluvesiputkiston pumppu uusittiin Kesäkuussa sulkurantalaisten risteily Tallinnaan. Elokuussa Sulkurannan 50- vuotisjuhla. Laadittiin vuosien historiikki. Historiikki uusittiin. Vuoden sulkurantalainen diplomin saivat seuraavat henkilöit: Kyllikki Ahola, Raimo Hirvonen, Oiva Kojo, Martti Kuronen, Senja Ruuska, Mirjam Ryynänen, Kaarina Taponen, Pauli ja Johanna Utter, Kerttu Valkonen, Timo ja Siina Suvanto sekä entiset puheenjohtajat Toivo Hyvärinen, Viljo Kotonen, Heikki Veijola, Ahti Kauppinen, Sinikka Tapani ja Heimo Friman. Diplomin perusteena oli pitkäaikainen jäsenyys yhdistyksessä tai merkittävä toiminta yhdistyksessä. 16 mökkiä vaihtoi omistajaa Kerhomajan puinen, routiva terassi purettiin ja valettiin tilalle betonilaatta tulven uuden terassin pohjaksi. Kerhomajan ulkoseinnään asennettin Erkki Haapsaaren maalama Sulkurannan logo. Kaski uutta kompostikäymälää otettin käyttöön. Yhdistyksen taloudenhoitaja J. Heimonen lopetti 11 v. uransa ja taloudenhoito siirtyi tili- ja isännöintitoimistolle. Elojuhlien kohokohtana varrassika. Alkusyksyn lyhtyiltana syttyivät sadat elävät ja sähköiset tulet alueen tiestölle ja mökkipalstoille. Vuoden sulkurantalainen diplomi annettiin seuraaville henkilöille: Helvi Hintikka, Siiri Korpinen, kerttu Luoto, Ritva Vuorinen, Sinikka Sairanen ja Jouko Heimonen. 8 mökkiä myyty Säästettin tuleviin remontteihin. 12 mökkiä myyty Vanhat käymälät kunnostettiin kompostikäymälöiksi. Hankittiin peräkärry Porilaiset ja mikkeliäiset siirtolapuutarhurit vierailivat alueella. Kerhotalon rakennutettiin uusi harjakatto, joka kattoi talon lisäki myös terassilaatan. Työ tehtiin talven aikana. 10 mökkiä vaihtoi omistajaa Kokkolan siirtolapuutarhurit vierailivat. Syksyllä ennsimmäinen takkailta uusitussa

14 kerhomajassa. Maisemointityöryhmän aloitti toimintansa portteja, infotauluja ja jätekatoksia suunnitellen. 6 mökkiä myyty Kaupunki kaatoi alueelta talvella puita, jotka ostettiin yhdistykselle. Ostettiin uusi moottorisaha. Talvella Kerhomajan keittiö remontoitiin, tuloportit uudistettiin ja rakennettiin yhteiskompostille kehikko. Kesäretki Kokkolan siirtolapuutarhaan. Lyhtyiltana jaettiin kolmelle mökille Mallikas piha 2004 kunniakirjat. Sen saivat Kyllikki Ahola (Ap 29) ja Martti Piirainen (Ap 13) ja Kauko ja Jenny Virtanen (Re 6). Saunan päätyyn avattiin "lasten ja nuorten harrastetila", jonne mökkiläiset lahjoittivat leikkivälineitä, pelejä ym. Kaupunki rakensi roska-astioille kiinteät alustat. Valtakunnallisena puupäivänä kaupunki lahjoitti alueelle 10 vaahteraa ja 1000 kukkasipulia. 6 mökkiä vaihtoi omistajaa Hankittiin mm. ensiapulaukku saunalle, keittiöön sammutuspeitto, rantaan voimistelutelineet ja uppopumppu. Kesäretki Tampereelle Hatanpaan siirtopuutarhaan. Perutettiin kirjasto Sulkurantaan. Postinkantajien SMkisat Sulkurannassa Avointen ovien päivä alueella Ympäristövirastolle jätettiin vuoden lopussa selvitys jätevesien käsittelystä alueella. Mallikas piha -kunniakirjat saivat Esa ja Arja Haapsaari (Ru 76), Marjo Mönkölä ja Reijo Mäkinen (Su 111) ja Erkki ja Kirsti Piispanen (Le 145) sekä Hilda ja Aleksanteri Peussa. 9 mökkiä vaihtoi omistajaa Hankittiin kannettava tietokone ja tulostin. Kerhomajan seinät ja katto maalattiin sekä verhot uusittiin. Jäteastioille rakennettiin suoja-aitaukset. Kesäretki Helsinkiin Herttoniemen siirtolapuutarhaan. Kuopiolaisia siirtolapuutarhureita vieraili alueella. Porttikaaret asennettiin paikoilleen. Kevätkokouksessa informoitiin ympäristölautakunnan päätöksestä joka koski jätevesien käsittelyä Sulkurannassa. Ramboll Oy laati Sulkurannan ja Jyväskylän Energia Oy:n toimeksiannosta alueelle vesihuollon yleissuunnitelman. Mallikas piha -kunniakirjat saivat Irja ja Heino Rauvala (Su 119), Raija ja Arto Bygden (Su 129) ja Eira ja Esko Laulajainen (Ap 20). 6 mökkiä vaihtoi omistajaa Kesäretki Korpilahden kesäteatteriin. Kellarin ulkopuolta salaojitettiin ja hyllyt ja lattia uusittiin. Valittiin Ramboll Finland Oy vesihuollon rakennussuunnittelijaksi. Tarjouspyyntöjen jälkeen valittiin rakennuttajafirmaksi Rikamat Oy. Vesiliittymä Jyväskylän Energian kanssa allekirjoitettiin sekä vesija viemäröintisopimus Rantaalueen ja uuden puolen viemäröintiä alettiin kaivaa lokakuussa. Varsinaiset kaivuutyöt tehtiin loppusyksyn ja talven aikana ja viimeistelytyö jäi kevääksi. Myöhäinen talventulo vaikeutti ojankaivuuta. Mallikas piha - kunniakirjat saivat Asta Heikkinen (Sa 42), Maija Aros- Ahonen (Re 4), Kerttu Luoto (Ru 66). Kahdeksan (8) mökkiä vaihtoi omistajaa Viemäröinti saatiin toimintaan toukokuun aikana. Jyväsjärven vesi oli keväällä epätavallisen korkealla. Yöt olivat hyvin kylmiä kesäkuun alkupuolelle saakka. Sulkurannan 60-vuotisjuhlat elokuussa.

15 Yhdistyksen toimihenkilöt vuosina Puheenjohtajat 1948 Olavi Niemi Eetu Suurmunne H. Salminen Reino Viinamäki Mielikki Vasko Pentti Viinikainen Hannes Salminen Eljas Toivonen Unto Kuronen Toivo Hyvärinen Viljo Kotonen Heikki Veijola Ahti Kauppinen Sinikka Tapani Heimo Friman Saila Remus-Heimonen Antti-Pekka Nikula 2007 Minna Lähdesmäki Raimo Sopo Sihteerit 1948 Tauno Mikkola 1949 Kerttu Holopainen 1950 J. Ahola 1951 A. Kajalampi S. Tikkanen Mielikki Vasko 1963 Leo Laine 1964 A. Laamanen 1965 Vilho Turppo 1966 Aksel Laamanen 1967 alkuv. Aksel Laamanen 1967 loppuv. Hannes Salminen 1968 V. Jäppinen Anja Rönkä Mikko Oinonen Hilppa Kokkonen 1984 alkuv. Hilppa Kokkonen 1984 loppuv.pirkko Heikkinen Pirkko Heikkinen Ilkka Pietarinen 1990 Pirkko Heikkinen Anneli Heinonen Rahastonhoitajat 1948 Kalle Rantanen Richart Ikonen A. Kajalampi 1958 Aino Vassinen 1959 Elvi Palonen 1960 Raisa Sario 1961 Veikko Sinervo 1962 Irja Haapaniemi 1963 Pentti Laaksonen Vilho Turppo Kaarina Pulli Onni Hirvonen Kalle Rantanen 1978 Toivo Hyvärinen 1979 Riitta Tarkkonen 1980 Aino Koivisto Johanna Utter Timo Suvanto Jouko Heimonen Tili- ja isännöitsijätoimisto T.A. Hokkanen

16 Puutarhapalstat, mökit ja ennen kaikkea ihmiset tekevät Sulkurannasta mukavan paikan viettää kesää.

Kukoistava Kumpula. Juhlajulkaisu 75 vuotta

Kukoistava Kumpula. Juhlajulkaisu 75 vuotta Kukoistava Kumpula Juhlajulkaisu 75 vuotta 1 Sisältö 3 Hyvä ystävä 4 Tervehdykset juhlivalle siirtolapuutarhalle 8 Ennen muinoin Kumpulassa 14 Minun Kumpulani Eeva Haatainen: Rentoutumista ja elämyksiä

Lisätiedot

Kuopion Kolmisopen ryhmäpuutarhayhdistyksen johtokunta antoi allekirjoitta-neelle tehtäväksi yhdistyksen 30-vuotishistoriikin kirjoittamisen.

Kuopion Kolmisopen ryhmäpuutarhayhdistyksen johtokunta antoi allekirjoitta-neelle tehtäväksi yhdistyksen 30-vuotishistoriikin kirjoittamisen. Page 1 of 44 Koonnut ja toimittanut Urpo Perkiömäki Lähdetiedot Kuopion Kolmisopen ryhmäpuutarhayhdistyksen johtokunta antoi allekirjoitta-neelle tehtäväksi yhdistyksen 30-vuotishistoriikin kirjoittamisen.

Lisätiedot

SOTAINVALIDIEN VELJESLIITON UUDENMAAN PIIRI UUDENMAAN ALUEEN RESERVILÄISJÄRJESTÖJEN MAJAT UUDENMAAN ALUEEN VETERAANIMAJAT

SOTAINVALIDIEN VELJESLIITON UUDENMAAN PIIRI UUDENMAAN ALUEEN RESERVILÄISJÄRJESTÖJEN MAJAT UUDENMAAN ALUEEN VETERAANIMAJAT SOTAINVALIDIEN VELJESLIITON UUDENMAAN PIIRI Keravan osasto Nurmijärven osasto Riihimäen osasto Uusimaa Paalijärven Veljesmaja UUDENMAAN ALUEEN RESERVILÄISJÄRJESTÖJEN MAJAT Etelä-Lohjan Reservialiupseerit

Lisätiedot

Herttoniemen siirtolapuutarha-alue

Herttoniemen siirtolapuutarha-alue Herttoniemen siirtolapuutarha-alue Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistys 70 v. Herttonomeille Siirtolapuutarha-lehden päätoimittaja Marjuska (Marjaleena) Helanko sekä Jorma Nieminen ja Kaiju Lahtinen tekivät

Lisätiedot

TURUN URHEILUKALASTAJAT - ÅBO SPORTFISKARE ry 1951-2005

TURUN URHEILUKALASTAJAT - ÅBO SPORTFISKARE ry 1951-2005 12092000 TURUN URHEILUKALASTAJAT - ÅBO SPORTFISKARE ry 1951-2005 PERUSTAMISVAIHEET Urheilukalastusseuran perustamista Turkuun oli varmasti moni kalamies pohtinut jo ennen seuramme perustamista. Urheilukalastusharrastuksen

Lisätiedot

HALLITUS. Tuomo Honkanen puheenjohtaja maja 262 gsm 0400-439 018 fax (09) 343 2909 E-mail koti: tuomo.honkanen@pp2.inet.fi

HALLITUS. Tuomo Honkanen puheenjohtaja maja 262 gsm 0400-439 018 fax (09) 343 2909 E-mail koti: tuomo.honkanen@pp2.inet.fi 1 / 2004 1 2 2. kansi www.poliisimajalaiset.fi HALLITUS Vuosijulkaisu: Poliisimajalaiset ry Kajaaninlinnantie 1 C 20 00900 Helsinki 7. vuosikerta Päätoimittaja: Vesa Lilja vesa.lilja@welho.com Ilmoitusmyynti

Lisätiedot

Helsinki. Vapaaehtoiset maanpuolustusyhdistykset: Sotainvalidien Helsingin piirin majat:

Helsinki. Vapaaehtoiset maanpuolustusyhdistykset: Sotainvalidien Helsingin piirin majat: Helsinki Vapaaehtoiset maanpuolustusyhdistykset: Helsingin Reserviläiset lahjoittivat majansa Helsingin Seudun Reserviläispiirille Helsingin Reserviupseeripiiri Sissikerho Tapiolan reserviupseerit Länsi-Vantaan

Lisätiedot

lauantaina maaliskuun 12. päivä 2011 klo 13.30 Paavalin kirkon kokoustiloissa, Sammatintie 5.

lauantaina maaliskuun 12. päivä 2011 klo 13.30 Paavalin kirkon kokoustiloissa, Sammatintie 5. N:o 85 Helmikuu 2011 40. vuosikerta Koonneet Anja Wirman, Juha Tuhkanen ja Maarit Kivistö Taitto Minna Kommeri Kumpulan Siirtolapuutarhayhdistys ry:n SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS 2011 pidetään lauantaina

Lisätiedot

Kustantaja: Jyty Kainuu ry. Taitto: Kajaanin Offsetpaino Oy, Nina Karjalainen. ISBN 978-952-92-6515-2 (nid.) ISBN 978-952-92-6516-9 (pdf)

Kustantaja: Jyty Kainuu ry. Taitto: Kajaanin Offsetpaino Oy, Nina Karjalainen. ISBN 978-952-92-6515-2 (nid.) ISBN 978-952-92-6516-9 (pdf) Kustantaja: Jyty Kainuu ry Taitto: Kajaanin Offsetpaino Oy, Nina Karjalainen ISBN 978-952-92-6515-2 (nid.) ISBN 978-952-92-6516-9 (pdf) SISÄLLYSLUETTELO LUKIJALLE...7 ENSIMMÄISTEN PAIKALLISYHDISTYSTEN

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJOIHIN PANTUA Pentti Pulkkinen Kolkun kyläjuhlassa 19.07.2008

PÖYTÄKIRJOIHIN PANTUA Pentti Pulkkinen Kolkun kyläjuhlassa 19.07.2008 PÖYTÄKIRJOIHIN PANTUA Pentti Pulkkinen Kolkun kyläjuhlassa 19.07.2008 Kolkun pienviljelijäyhdistys perustettiin joulukuun 8. päivänä 1928. Kylän elämä oli täysin erilaista kuin tänään. Tuolloin elettiin

Lisätiedot

ALILA HUOLTO KIINTEISTÖNHOITOA PÄÄTOIMISESTI. LAUTTASAARESSA.

ALILA HUOLTO KIINTEISTÖNHOITOA PÄÄTOIMISESTI. LAUTTASAARESSA. 1 / 2005 1 ALILA HUOLTO KIINTEISTÖNHOITOA PÄÄTOIMISESTI. LAUTTASAARESSA. Gyldenintie 10 E, 00200 Helsinki Puh. 4789 0400 Fax 4789 0401 arttu.alila@luukku.com 2 www.poliisimajalaiset.fi HALLITUS Vuosijulkaisu:

Lisätiedot

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Teksti: Kaisa Ikola Kuvat: Timo Hautamäki Julkaisija: Lapuan Tuomiokirkkoseurakunta / Matkailutyöryhmä 2008 [] ESIPUHE Tämän julkaisun tarkoitus on

Lisätiedot

HALLITUS. Tuomo Honkanen puheenjohtaja maja 262 gsm 0400-439 018 fax (09) 343 2909 E-mail koti: tuomo.honkanen@pp2.inet.fi

HALLITUS. Tuomo Honkanen puheenjohtaja maja 262 gsm 0400-439 018 fax (09) 343 2909 E-mail koti: tuomo.honkanen@pp2.inet.fi 1 / 2003 2 HALLITUS Vuosijulkaisu: Poliisimajalaiset ry c/o Honkanen Kajaaninlinnantie 1 C 20 00900 Helsinki 6. vuosikerta Päätoimittaja: Ulla Honkanen Ilmoitusmyynti ja aineistot: Stellenic Oy Ala-Malmin

Lisätiedot

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014 Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014 Suomen suurin harrastajakäytössä oleva kaukoputki on Ursan havaintokeskuksessa Artjärvellä. Kaukoputki on 91 cm Astrofox. Kuva Hannu Hongisto

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN LATU 45 VUOTTA 13.5.2015

HÄMEENLINNAN LATU 45 VUOTTA 13.5.2015 HÄMEENLINNAN LATU 45 VUOTTA 13.5.2015 Sisältö Lukijalle 1 Perustaminen 11. Perustamiskokous 12. Rekisteröinti 13. Toiminta käynnistyy 2 Toimintamuodot 2.1 Hiihto- ja laturetket 2.2 Vaellukset Lapissa 2.3

Lisätiedot

viesti 1/2011 Reilua kauppaa hyvissä merkeissä! Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com

viesti 1/2011 Reilua kauppaa hyvissä merkeissä! Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com viesti 1/2011 YHTEISTIEDOTE 1/2011 (135) 33. VUOSIKERTA SF-C TURUN SEUDUN YT-ALUE Reilua kauppaa hyvissä merkeissä! Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com SF-CARAVAN YHDISTYKSET: KAARINA,

Lisätiedot

Auli Aaltonen - Terttu Knuutila Tauno Lovén - Erkki Pakkasela. Eläköön. ekonomit!

Auli Aaltonen - Terttu Knuutila Tauno Lovén - Erkki Pakkasela. Eläköön. ekonomit! Auli Aaltonen - Terttu Knuutila Tauno Lovén - Erkki Pakkasela Eläköön ekonomit! Porin Seudun Ekonomit ry 1943-2003 Eläköön ekonomit! Porin Seudun Ekonomit ry 1943-2003 1 Julkaisija Porin Seudun Ekonomit

Lisätiedot

METSÄSTYS ALUEELLA SOTIEN JÄLKEEN sivu 6. HIRVEN SEKÄ PIENRIISTAN METSÄSTYS sivu 14. KILPAILUTOIMINTA JA METSÄSTYSKOIRAT sivu 32

METSÄSTYS ALUEELLA SOTIEN JÄLKEEN sivu 6. HIRVEN SEKÄ PIENRIISTAN METSÄSTYS sivu 14. KILPAILUTOIMINTA JA METSÄSTYSKOIRAT sivu 32 50 VUOTTA METSÄLLÄ Pohjois-Kärkölän Eräveikot ry 1960-2010 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE sivu 4 METSÄSTYS ALUEELLA SOTIEN JÄLKEEN sivu 6 SEURAN SYNTY sivu 9 HIRVEN SEKÄ PIENRIISTAN METSÄSTYS sivu 14 METSÄSTYSMAJA

Lisätiedot

Puiston penkiltä se alkoi

Puiston penkiltä se alkoi Kahdeksan Sibeliuksen puistossa toisiaan tavanneen miehen idean pohjalta perustettiin Kotkaan 50 vuotta sitten paikkakunnan ensimmäinen eläkeläisten yhdistys, Kotkan Oloneuvokset r.y. Istumassa vasemmalta

Lisätiedot

Turun Pientalojen Keskusjärjestö

Turun Pientalojen Keskusjärjestö Yhdistyksen edunvalvonta Yhdistystoiminnan tärkein motiivi on usko siihen, että yhteisvoimin yhteiset asiat tulisivat parhaiten hoidettua. Näin ajatellen edunvalvonnasta on tullut asukasyhdistysten vakiintunut

Lisätiedot

Klinger Finland Oy Tinakuja 3, 02430 MASALA Puh. 010 400 1011 www.klinger.fi. Luonnostaan parempia energiaratkaisuja

Klinger Finland Oy Tinakuja 3, 02430 MASALA Puh. 010 400 1011 www.klinger.fi. Luonnostaan parempia energiaratkaisuja 2012 1 Klinger Finland Oy Tinakuja 3, 02430 MASALA Puh. 010 400 1011 www.klinger.fi Luonnostaan parempia energiaratkaisuja 2 HALLITUS www.poliisimajalaiset.fi Vuosijulkaisu: Poliisimajalaiset ry c/o Matti

Lisätiedot

VÄRI. Kunnan mainos. Rauhallista Joulunaikaa, Onnea vuodelle 2011! Joutsan Joutopäivät 40 v. 8.-10.7.2011 Tavataan Talomuseolla!

VÄRI. Kunnan mainos. Rauhallista Joulunaikaa, Onnea vuodelle 2011! Joutsan Joutopäivät 40 v. 8.-10.7.2011 Tavataan Talomuseolla! 1 VÄRI Kunnan mainos Rauhallista Joulunaikaa, Onnea vuodelle 2011! Joutsan Joutopäivät 40 v. 8.-10.7.2011 Tavataan Talomuseolla! JOUTSAN KUNTA 2 Joutsan Joulu 2010 Sisällysluettelo Puheenjohtajan tervehdys...4

Lisätiedot

JOY. 60 v. Jupperin Omakotiyhdistys 3/2015

JOY. 60 v. Jupperin Omakotiyhdistys 3/2015 JOY 3/2015 Jupperin Omakotiyhdistys 60 v. Sisällysluettelo 3 Puheenjohtajan palsta 4 Valtakunnalliset kotiseutupäivät Espoossa 5 Jupperissa on vahva talkooperinne 8 Puheenjohtajan muistoja 1980-luvulta

Lisätiedot

JOY 2/2009. Jupperin Omakotiyhdistyksen jäsenlehti

JOY 2/2009. Jupperin Omakotiyhdistyksen jäsenlehti JOY 2/2009 Jupperin Omakotiyhdistyksen jäsenlehti Sisällysluettelo 3 Puheenjohtajan palsta 4 Kysymyksiä jupperilaisille kunnallispäättäjille 8 Jupperin Yhteistuvan historiaa 10 Laaksolahden historiaa 11

Lisätiedot

KYLÄ KAUPUNGISSA. Oulun Välivainio ja Välivainion omakotiyhdistys ry. 1954-2014. Jarmo Kiuru

KYLÄ KAUPUNGISSA. Oulun Välivainio ja Välivainion omakotiyhdistys ry. 1954-2014. Jarmo Kiuru KYLÄ KAUPUNGISSA Oulun Välivainio ja Välivainion omakotiyhdistys ry. 1954-2014 Jarmo Kiuru KYLÄ KAUPUNGISSA Oulun Välivainio ja Välivainion omakotiyhdistys ry. 1954-2014 Jarmo Kiuru Välivainion omakotiyhdistys

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI SISÄLLYSLUETTELO Osa 1 1. Historiikin

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Pari sanaa päätoimittajalta. Pari sanaa päätoimittajalta 2. Sisällysluettelo 2. Painavia sanoja puheenjohtajalta 3.

SISÄLTÖ. Pari sanaa päätoimittajalta. Pari sanaa päätoimittajalta 2. Sisällysluettelo 2. Painavia sanoja puheenjohtajalta 3. 1 Pari sanaa päätoimittajalta SISÄLTÖ Pari sanaa päätoimittajalta 2 Vastoinkäymisten kautta voittoon. Näin voisi sanoa tämän lehden kohdalla. Viimeisten viikkojen aikana, kun lehden teko oli kiireisimmillään,

Lisätiedot

130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa

130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa 130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa n Jouko Liusvaara Helsingin Suomalainen Klubi Kansakoulukuja 3. 5. kerros 00100 HELSINKI www.klubi.fi Julkaisun kuvat Klubin arkistosta Kabinettikuvat

Lisätiedot

Liittokokousvaalit lähestyvät

Liittokokousvaalit lähestyvät Vaasan Metallityöväen ao.28 1899-2012 28 Kaks Kasi Jäsenlehti 2012 Liittokokousvaalit lähestyvät s.15-18 2 KaksKasi Helmikuu Maaliskuu Veteraanit Härmän kuntokeskukseen Perheseminaari, Peurunka Öjberget

Lisätiedot

Rakkaat ristijärveläiset!

Rakkaat ristijärveläiset! ristijärvi tiedottaa 3/2007 Rakkaat ristijärveläiset! Näin voin hyvällä syyllä sanoa, sillä kahdentoista vuoden aikana olen kiintynyt tähän ennestään tuntemattomaan paikkaan, ihmisiin ja kulttuuriin. Kaunista

Lisätiedot