Luova tasa-arvotyön toteuttaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luova tasa-arvotyön toteuttaminen"

Transkriptio

1 Luova tasa-arvotyön toteuttaminen Normikriittisestä näkökulmasta normiluovuuteen Maria Rittis Ikola

2 Normikriittinen opetusmateriaali Älä oleta (2013) Normit nurin! -hanke

3 Sukupuolinormien haastamisesta sukupuolitietoisuuteen Sukupuolitietoisuus edellyttää havainnointia ja sukupuolittavien käytäntöjen tunnistamista, niiden tarkastelua ja niiden lokeroivien vaikutusten murtamista. Kiire ja tarkoituksellisen toiminnan odottaminen, kysymykset kuten mitä aiot tehdä seuraavaksi? Tiedätkö mitä teet projektiisi/tet-jaksollasi/esitelmääsi ja oppilaan tulkitsema pedagogin kärsimättömyys saattavat ohjata oppilasta valitsemaan perinteiseksi nähdyn toiminnan.

4 Sukupuolen moninaisuus ja sukupuolitietoinen kasvatus Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret ovat edelleen verrattain näkymättömiä. Kielteisiä asenteita, syrjintää ja jopa väkivaltaa sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun vuoksi esiintyy, vaikka näistä kerrotaan harvoin eteenpäin esimerkiksi opettajalle. (Tasa-arvotyö on taitolaji, s. 10)

5 sukupuolivähemmistössä olevat oppilaat - Sukupuolen moninaisuutta ilmentävistä lapsista ja nuorista voidaan puhua tuen ja hyväksynnän tarvitsijoina, ja siksi kannattaa pohtia, miksi sukupuolijärjestelmä asettaa heidät epätasa-arvoiseen asemaan! - Edistäisitkö kasvattajana suvaitsevaisuutta eri tavalla kuin tasa-arvoa?

6 Kuka voi tulla koulussa ulos kaapista? - Heteronormatiivisuus ja kaksinapainen sukupuolinormi kaapittaa ihmisiä Oletamme jokaisen ihmisen olevan yksiselitteisesti tyttö tai poika, nainen tai mies. Oletamme myös, että ihmisen sukupuoli on muuttumaton ja syntymässä määritelty. Sukupuolistereotypiat ylläpitävät olettamusta siitä, että on vain tietynlaisia tapoja olla tyttö tai nainen tai tietynlaisia tapoja olla poika tai mies. (Tasa-arvo on taitolaji s.12) Syntymässä määritelty sukupuoli johtaa siihen, että muita sukupuolia ei näy. Sukupuolettomuus jää sukupuolibinäärin ulkopuolelle kokonaan.

7 Sukupuolen moninaisuus lyhyesti Intersukupuolinen Trans (lat. yli) Muunsukupuolinen Transmies Agender, sukupuoleton Transnainen Bigender, kaksi sukupuolta Transtaustainen Genderfluid Transvestiitti Queer Transgender lisää!

8 Sukupuolen moninaisuus, Setan julkaisuja, sivu

9 Kirjallisuusperkaus - - Muistatko oppikirjasta tai kaunokirjallisuudesta kuvattua henkilöä, joka olisi muuta sukupuolta kuin cis-nainen tai cis-mies? Cissukupuolinen = henkilö kokee olevansa sukupuolta, joka on sama kuin hänelle syntymässä määritetty sukupuoli. Cisnormi tarkoittaa oletusta siitä, että kaikki (myös fiktiiviset hahmot) ovat miehiä tai naisia ja identiteetti on muuttumaton syntymässä määrittelystä lähtien. Muu kerronnallinen materiaali: elokuvat, tv-ohjelmat, näytelmät, pelit, tehtäväkuvaukset, esimerkit Oletko lukenut jotain lastenkirjaa, jossa päähenkilön nimi, ulkonäkö tai kuvaus ei suoraan kerro hänen sukupuoltaan, tai näyttää sen monimuotoisena? Esim. minäkertojan ääni?

10 Kirjallisuusperkaus, osa 2 Do the books mirror the lived experiences of students and staff? Are they windows to various ways to live your life and become yourself? How do we choose books that break traditional norms? Do they break norms in a critical or problematizing way or normalising way? Do we make our own books? Do we read classics, and what norms do they convey? If somebody in the story breaks a norm, does it happen in a self-evident or problematizing way? Do characters challenge norms or conform to them? How about young characters? Grownup characters? What clothes do characters wear in illustrations? Are for example gendered, or ethnic clothing othered? Is there a pattern? What colours surround characters, for example in an environment? Mukailtu Ivarsson & Salmson (2015): Normkreativitet i förskolan

11 Kirjallisuusperkaus osa What do characters do, what jobs do they have, how do they move and interact, How are characters described, and what feelings do they have? Do the descriptions challenge or uphold norms? Where is the story taking place? At home, outside, in safety or adventure? In the city, in the countryside, apartments, villas? Is there environments that are like the environment studenrs and staff live in? Are there cultural or religious markers in the environments? Are there patterns in who is the protagonist in our books, within norms such as gender, race and ability? Are there patterns in who are sidekicks, supporting characters and background characters, within norms?

12 Sukupuolen moninaisuus, Setan julkaisuja

13 Mitä oma sukupuoleni merkitsee? Tee itsellesi sopivimmat vastausvaihtoehdot: kyllä/ei, skaala, samaa mieltä/eri mieltä, vapaakenttä, piirros, numerointi - Mitä sukupuolta koet olevasi? Vastaako henkilötunnuksessasi sukupuolimerkintä identiteettiäsi? Minkä ikäisenä tiesit identiteettisi? Miten ilmaiset sukupuoltasi, miten sukupuolettomuutta tai vaihtoehtoisesti maskuliinisuutta tai feminiinisyyttä? Minulta on kysytty / minulta kysytään mitä pronominia haluan että minusta käytetään - kunnioitetaanko sitä? Nimeni sopii minulle. Ilmoittamaani nimeä kunnioitetaan.

14

15 Huomaa, älä sukupuolita Dominoiva oppilas: Miten annan tunnustusta lapselle tai nuorelle, joka suoraan tai epäsuorasti johtaa vertaisiaan? Miten tuen tätä vahvuutta, potentiaalia ja positiivista johtajuuden kehittymistä? Intensiivinen oppilas: Miten huomioin ihmisen kaikki ominaisuudet ja eri puolet, kun luokan häiritsijän kohellus korostuneesti vie tilaa? Missä tilanteissa lapsen tai nuoren eri ominaisuudet tulevat esiin, miten niille voi antaa vahvistusta? Ovatko häiritsijä ja kohellus kielteisiä sanoja, mitä myönteistä niissä voi olla? Niputatko oppilaita ominaisuuksiensa perusteella siten, että pidät kaikkia yhden sukupuolen edustajia samanlaisina, ja mitä vaikutuksia sillä on?

16 Tunnustusta, osa 2 Hiljainen oppilas: Näe kaikki! Myös ne jotka eivät vaadi huomiotasi. Ketkä ovat hiljaisia tai huomaamattomia? Havainnoi viikon ajan. Onko hiljaisuus ominaisuus joka on oppilaalle luonteva tai sopiva? Miten vältät luonnehtimasta hiljaisia oppilaita, jotka ovat eri sukupuolia, eri sanoilla? Tunteellinen oppilas: Mitä kaavoja näet siinä miten oppilaat ilmaisevat tunteitaan? Onko tunteellisuus jollekulle sallitumpaa kuin toiselle? Miten puhumme väkivallasta? Puhutaanko väkivallasta sukupuolittaen, eri sukupuolille eri tavoilla luontaisena? Puhutaanko kiusaamisesta ja häirinnästä yksiselitteisesti syrjintänä, jota ei hyväksytä?

17

18 seksuaalivähemmistöt Heteronormista poikkeaminen rikkoo heterouden näennäisen neutraaliuden: - homoseksuaalisuus biseksuaalisuus panseksuaalisuus aseksuaalisuus demi/gray/ace -identiteetit aromanttisuus HLBTIQ+: homo, lesbo, bi, trans, intersukupuolisuus, queer, ja monet muut Ei-hetero ei tarkoita seksualisoituneempaa identiteettiä, se on sosiaalinen identiteetti. Seksi on sitä mitä me teemme tai emme tee, identiteetti on mitä olemme.

19 Normit näkyviin! Minkä ikäisille lapsille ja nuorille on sopivaa kertoa homoudesta? Miksi? Minkä oppiaineen tunnille ja kenen opettajan kontolle se kuuluu? Kenelle opettajista kuuluu vastuu kertoa heteroudesta ja että se on myös ok? Minkä ikäisenä voi varmasti tietää olevansa hetero? Entä jos on biseksuaali? Miksi seksuaalisuuden pitäisi olla yksityisasia, entä miksi ei? Millainen ihmissuhteiden esittämistapa antaisi aseksuaalisuudelle tilaa? Ystävyyssuhteiden romantisointi vaikeuttaa sukupuolen ilmaisun laajentamista ja rajaa sukupuolistereotypioiden ylittämisen mahdollisuuksia.

20 Itsestäänselviä kysymyksiä? Miltä tuntuu, kun lomakkeessa kysytään sukupuoltasi, eikä kahdesta vastausvaihtoehdosta kumpikaan tunnu oikealta? Miltä tuntuu sateenkaariperheen vanhemmalta, jota ei puhutella kirjeessä? Miltä tuntuu homottelu? Miltä tuntuu se, että identiteettisi on haukkumasana? Miltä tuntuu sukupuoliristiriita tunnilla? Miltä tuntuu sukupuoliristiriita välitunnilla? Terkkarilla? Oppilaanohjauksessa? Koulun juhlissa? Pukuhuoneessa? Vessajonossa? Ruokalassa? Sekaryhmässä? Millainen on kasvattaja, joka ei oleta?

21 Turvallinen oppimisympäristö Sukupuolivähemmistöt tai heidän läheiset ovat aina läsnä Ei-heteroita oppilaita tai kollegoita tai heidän läheisiä on aina kuulemassa Miten sanoista yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeudet tehdään sisällökkäitä ja merkityksellisiä luokassa? Kenen kasvoilla? Kuvakaappaus Älä oleta! Normit nurin-hanke 2013

22 Elina Särkelän vinkit Luennolla Kaikkien koulu! Queering the school, Agora, Helsingin yliopisto 1. Lopetetaan oppilaiden kutsuminen tytöiksi ja pojiksi 2. Käytetään oppilaasta sitä nimeä, mitä hän itse haluaa 3. Muodostetaan istumajärjestykset, ryhmät ja jonot muun kuin sukupuolen perusteella 4. Puretaan sukupuolen perusteella muodostetut opetusryhmät 5. Tehdään koulun vessoista yksittäisiä ja jätetään ne merkitsemättä tytöt/pojat 6. Otetaan yhdenvertaisen ja sukupuolisensitiivisen toimintakulttuurin rakentaminen vakavasti 7. Aloitetaan kokonaisvaltainen, ihmisoikeuksiin perustuva, ikätason mukainen seksuaalikasvatus heti ensimmäisellä luokalla

23 Elina Särkelän vinkit osa 2 1. Tarkastellaan yhteiskunnan ylläpitämiä normeja eli oletuksia siitä, millaisia ihmiset ovat ja puretaan normia kahdesta sukupuolesta ja heteroseksuaalisuudesta 2. Kunnioitetaan jokaisen oikeutta määritellä tai jättää määrittelemättä itse itsensä 3. Tehdään huolellisesti koulun oma opetussuunnitelma ja suunnitelma oppilaiden suojelemiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä 4. Puututaan tiukasti, mutta ratkaisukeskeisesti kiusaamiseen ja ristiriitoihin 5. Tarjotaan oppilaille oikea-aikaista terveydenhuoltoa ja tukea kouluterveyshuollon kautta 6. Tuodaan esiin sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus myös vanhempainilloissa 7. Jos oppilaan hyvinvointi sitä vaatii, turvaudutaan lastensuojelun apuun

24

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Riikka Taavetti facebook.com/hyvinvoivasateenkaarinuori Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimus - 2013: kyselytutkimus ja raportti - yli 2500 vastaajaa, yli

Lisätiedot

Biseksuaali. Kuvaa ihmisiä, jotka ihastuvat ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta tai jotka kykenevät ihastumaan sekä tyttöihin ja poikiin

Biseksuaali. Kuvaa ihmisiä, jotka ihastuvat ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta tai jotka kykenevät ihastumaan sekä tyttöihin ja poikiin Sanojen merkityksiä Teema: Terminologia, mitkä sanat ovat kunnioittavia, mitkä loukkaavia Kesto: 15-30 minuuttia Osallistujamäärä: Viidestä kahteenkymmeneen Tarvikkeet: Vihreä, keltainen ja punainen paperi,

Lisätiedot

Sateenkaarinuorena työpajoilla

Sateenkaarinuorena työpajoilla Sateenkaarinuorena työpajoilla Riikka Taavetti riikka.taavetti@nuorisotutkimus.fi @rtaavetti /HyvinvoivaSateenkaarinuori Esityksen sisältö - H, L, B, T, I, Q ja muut kirjaimet keitä ovat sateenkaarinuoret?

Lisätiedot

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Projektipäällikkö Sanna Nevala Perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen 7.2.2018 Vaasa Sateenkaari-ihmiset? Sukupuolen ja

Lisätiedot

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen. Marita Karvinen Seta ry

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen. Marita Karvinen Seta ry Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen Marita Karvinen Seta ry 9.5.2017 WPATH & Standards of Care The expression of gender characteristics, including identities,

Lisätiedot

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina. Marita Karvinen Seta ry

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina. Marita Karvinen Seta ry Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina Marita Karvinen Seta ry 7.6.2013 Hlbtiq? Mitä ihmettä? Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Seksuaalinen suuntautuminen Sukupuoli-identiteetti

Lisätiedot

Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen -hanke

Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen -hanke Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen -hanke NORMIKRIITTISYYS KOULUIHIN Sakki, Seta ja FSS toteuttavat opetusministeriön rahoittaman hankkeen Nettisivut nuorille www.normit.fi ja www.normer.fi Vuoden

Lisätiedot

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014 Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014 PAIKALLA ON IHMISIÄ JOIDEN SUKUPUOLEN VOISI JOKU PÄÄTELLÄ PAIKALLA ON IHMISIÄ JOIDEN SUKUPUOLEN VOISI JOKU PÄÄTELLÄ Nimistä Ulkonäöstä

Lisätiedot

KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina

KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina Mikko Väisänen valtakunnallinen neuvontapalvelu SINUIKSI Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja, YTM Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Lisätiedot

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä Jarna Rintaniemi Kätilö - HUS, Naistentautien pkl, seksuaalineuvojaopiskelija Sexpo Naistentautien alueellinen koulutuspäivä 5.3.2018 Sukupuolivähemmistöt

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry 27.4.2016 Seta Valtakunnallinen ihmisoikeus- ja sosiaalialanjärjestö Perustettu vuonna 1974 24 jäsenjärjestöä

Lisätiedot

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta Juha Kilpiä Aktuaali koulutuspalvelu Seksuaalipedagogi (Nacs) Työnohjaaja Ryhmänohjaaja Vapaaehtoistyöntekijä www.aktuaali.fi www.facebook.fi/aktuaali www.twitter.fi/jkilpia juha.kilpia@aktuaali.fi +358

Lisätiedot

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Marita Karvinen, Vtt Seta ry

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Marita Karvinen, Vtt Seta ry Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Marita Karvinen, Vtt Seta ry 7.4.2016 Lhbtiq? Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Seksuaalinen suuntautuminen Sukupuoli-identiteetti,

Lisätiedot

Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen

Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen 5.4.2016 Jyväskylä Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen Sanna Nevala, koulutussuunnittelija koulutus@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien

Lisätiedot

Ihmissuhteet, seksi ja seksuaalisuus

Ihmissuhteet, seksi ja seksuaalisuus Ihmissuhteet, seksi ja seksuaalisuus Jokainen on seksuaalinen omalla tavallaan, eikä seksuaalisuutta vähennä sairaus, vamma tai ikääntyminen. Ihmisen seksuaalisuuteen voi vaikuttaa jokin erityispiirre,

Lisätiedot

Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo

Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo Educa-messut 29.1.2011, Helsinki Jukka Lehtonen Tutkimuskoordinaattori, VTT, Kasvatussosiologian dosentti TASUKO Tasa-arvo- ja sukupuolitietoisuus opettajankoulutuksessa

Lisätiedot

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus Sisällysluettelo 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö... 4 2.1 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986)

Lisätiedot

KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä?

KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä? KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä? Mikko Väisänen valtakunnallinen neuvontapalvelu SINUIKSI Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja, YTM Mitä VERTAISUUS tarkoittaa? Kuka on

Lisätiedot

POIKA NIMELTÄ PÄIVI SUKUPUOLEN MONINAISUUS KOULUSSA

POIKA NIMELTÄ PÄIVI SUKUPUOLEN MONINAISUUS KOULUSSA POIKA NIMELTÄ PÄIVI SUKUPUOLEN MONINAISUUS KOULUSSA www.transtukipiste.fi www.facebook.com/transtukipiste SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON Osa ihmisyyttä. Osa luontoa. Tunnettu kaikissa kulttuureissa. Kuuluu

Lisätiedot

Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus. Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia 9.1.2016

Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus. Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia 9.1.2016 Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia 9.1.2016 Luokittelun valta ja voima Luokittelu: rajaa, rajoittaa, pakottaa, leimaa *** JA *** Luokittelu: luo, tekee

Lisätiedot

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS Hanna Vilkka Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista. Niistä on pienet tytöt tehty. Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista,

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

MITEN VOIN TUKEA koulutuspäivä

MITEN VOIN TUKEA koulutuspäivä MITEN VOIN TUKEA koulutuspäivä TULOKSIA KOTT 2016 tutkimuksesta Pauli Tossavainen /Kristina Kunttu 9.5.2017 KOTT-diat Kristina Kunttu KOTT 2016 -aineistosta Otos 10 000, vastanneita 3114. Vastaajan sukupuolta

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

Pirkkalan koulun tasa-arvosuunnitelma

Pirkkalan koulun tasa-arvosuunnitelma Pirkkalan koulun tasa-arvosuunnitelma Pirkkalan koulun lukuvuosisuunnnitelma 2016-17 Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Tasa-arvo tarkoittaa ihmisten yhtäläisiä oikeuksia, mahdollisuuksia ja velvollisuuksia

Lisätiedot

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995

Lisätiedot

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 1) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SUKUPUOLISENA? 2) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SEKSUAALISENA?

Lisätiedot

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 EI JOO 1. Sukupuoli Tavoite: Oman biologisen sukupuolen tunnistaminen ja eri sukupuolien erottaminen. 1. Oletko sinä tyttö

Lisätiedot

Lataa Sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen - Hanna Vilkka. Lataa

Lataa Sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen - Hanna Vilkka. Lataa Lataa Sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen - Hanna Vilkka Lataa Kirjailija: Hanna Vilkka ISBN: 9789524514620 Sivumäärä: 190 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 17.49 Mb Millaiset käsitykset ja millaiset

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Tapio Bergholm, erikoistutkija, SAK Tasa arvolain laajennus HE 19/2014 sivu 1 Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli

Lisätiedot

Halua, haluttomuutta ja halujen eriparisuutta sateenkaaren alla.

Halua, haluttomuutta ja halujen eriparisuutta sateenkaaren alla. Halua, haluttomuutta ja halujen eriparisuutta sateenkaaren alla Seksuaalineuvoja KM Outi Santavuori aurinkoiseksi@gmail.com Turun seudun Seta ry www.tuseta.fi Lähtökohtia Kun teoriat naisten ja miesten

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Esi- ja perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Esi- ja perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Johdanto Esi- ja perusopetuksella on tärkeä tehtävä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä, ja laki velvoittaa kaikki perusopetusta

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE

Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE Strategiset kyvykkyydet kilpailukyvyn mahdollistajana Autokaupassa Paula Kilpinen, KTT, Tutkija, Aalto Biz Head of Solutions and Impact, Aalto EE November 7, 2014 Paula Kilpinen 1 7.11.2014 Aalto University

Lisätiedot

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus positiivisen identiteetin mahdollistajana

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus positiivisen identiteetin mahdollistajana Sosiaalinen oikeudenmukaisuus positiivisen identiteetin mahdollistajana Valtakunnalliset lastentarhanopettajapäivät 23.9.2017 Helsingin yliopisto SOSIAALINEN OIKEUDENMUKAISUUS Yksilöt ja ryhmät tulisi

Lisätiedot

Sateenkaariperheet asiakkaina

Sateenkaariperheet asiakkaina 9.10.2013 Sateenkaariperheet asiakkaina Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Kaksi hyvin

Lisätiedot

Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus

Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus Eloisa Yhdenvertaisuus -gallupin raportti Juho Rahkonen/Taloustutkimus Oy 28.10.2015 1 Mielipidekyselyn toteutus Henkilökohtainen käyntihaastattelu

Lisätiedot

indexhan wen Club Ambulant -play together

indexhan wen Club Ambulant -play together Club Ambulant -play together Tänä vuonna näyttelyn teema on Tulevaisuuden oppimisympäristö. Kurssin tavoite oli löytää persoonallisia, joustavia ja inspiroivia ratkaisuja koulumaailmaan. indexhan wen Suunnitellessamme

Lisätiedot

Tasa-arvo ja sukupuolisensitiivisyys. Kati Costiander Erityisasiantuntija

Tasa-arvo ja sukupuolisensitiivisyys. Kati Costiander Erityisasiantuntija Tasa-arvo ja sukupuolisensitiivisyys varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Kati Costiander Erityisasiantuntija Tasa-arvon silmälasit Varhaiskasvatuksen tehtävänä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua,

Lisätiedot

Sukupuoli. Sukupuolielämää? Sex? Sukupuoli? Seksuaalisuus? Seksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt?

Sukupuoli. Sukupuolielämää? Sex? Sukupuoli? Seksuaalisuus? Seksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt? Sukupuoli TIIA FORSSTRÖM TIETOKIRJAILIJA, SUKUPUOL ENTUTKIJA TIIA.FORSSTROM@KIPUNA.FI Sukupuolielämää? Sex? Sukupuoli? Seksuaalisuus? Seksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt? Seksuaalinen suuntautuminen

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ: SUOMEN MUSEOLIITTO & KULTTUURIA KAIKILLE -PALVELU

YHTEISTYÖSSÄ: SUOMEN MUSEOLIITTO & KULTTUURIA KAIKILLE -PALVELU 25 10 2019 TOISIN KATSOTTU MUSEO 25 10 2019 TOISIN KATSOTTU MUSEO KANSALLISGALLERIA & AALTO-YLIOPISTON TAITEEN LAITOS YHTEISTYÖSSÄ: SUOMEN MUSEOLIITTO & KULTTUURIA KAIKILLE -PALVELU 4 T e r v e t u l o

Lisätiedot

Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Toiminnallinen tasa-arvo- ja Rauman normaalikoulu Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo perustuslaissa 6 Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus työpajojen arjessa. Maia Fandi / Jyvälän Setlementti ry Annemari Päivärinta / Suomen Setlementtiliitto ry #setlementti100

Yhdenvertaisuus työpajojen arjessa. Maia Fandi / Jyvälän Setlementti ry Annemari Päivärinta / Suomen Setlementtiliitto ry #setlementti100 Yhdenvertaisuus työpajojen arjessa Maia Fandi / Jyvälän Setlementti ry Annemari Päivärinta / Suomen Setlementtiliitto ry #setlementti100 Lämmittely: tarvitaan kahdeksan vapaaehtoista salin eteen! Pöydälle

Lisätiedot

NÄE MINUT. Nuoren sukupuoli-identiteetin tukemisen opas vanhemmille

NÄE MINUT. Nuoren sukupuoli-identiteetin tukemisen opas vanhemmille NÄE MINUT 1 Nuoren sukupuoli-identiteetin tukemisen opas vanhemmille SISÄLLYS...1 Alkusanat... 3 Perheen merkitys... 4 Sukupuoli-identiteetti... 5 Puheeksi ottaminen... 7 Kodin yleinen ilmapiiri... 9 Sanasto...

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnitelma Laihian yhtenäiskoulu

Tasa-arvosuunnitelma Laihian yhtenäiskoulu Tasa-arvosuunnitelma Laihian yhtenäiskoulu Jokainen oppilas on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin on. Jokaisella on oikeus kasvaa täyteen mittaansa ihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä. SISÄLLYS

Lisätiedot

SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA

SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA Vinkkejä kohtaamiseen Sateenkaariperheet Sateenkaariperheet ovat lapsiperheitä, joissa jompikumpi tai useampi vanhempi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön Termin määritelmä

Lisätiedot

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 30.4.2015 Eurobarometri 77.4. Syrjintä EU:ssa vuonna 2012. Aineisto kerätty 6/2012. 2 30.4.2015 3

Lisätiedot

ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN

ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN VANHUSTYÖN TIETOKIRJASTO ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN YHDENVERTAINEN VANHUUS -PROJEKTI Sisällys: 1 Sukupuolen moninaisuus 1.1 Transsukupuolisuus 1.2 Oma sukupuoli näkyväksi: sukupuolen korjaaminen ja

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot

Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma

Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- suunnitelma Hollolan yläasteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sivu 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet... 3 3. Tasa-arvoselvitys

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kalvomateriaali: Sinikka Mustakallio ja Inkeri Tanhua Sukupuolivaikutusten arviointi säädösvalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä 14.4.2015

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Sepon koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

HLBT Queer Heteronormatiivisuus

HLBT Queer Heteronormatiivisuus Puolison kuolema queernäkökulmasta tarkasteltuna Varpu Alasuutari YTM, Tohtorikoulutettava Sukupuolentutkimus Turun yliopisto varpu.alasuutari@utu.fi Esityksen rakenne 1. Määritelmät 2. Väitöstutkimus:

Lisätiedot

Keskustan alakoulu. Keskustan alakoulun tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Keskustan alakoulu. Keskustan alakoulun tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Keskustan alakoulu Keskustan alakoulun tasaarvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 1 Sisällys 1. Johdanto 2 1.1 Tasa-arvolaki velvoittaa suunnitteluun 2 1.2 Yhdenvertaisuus laajentaa tasa-arvon käsitettä

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Tasa-arvokysely 212 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Helsingin normaalilyseo Tasa-arvotyöryhmä: Kristiina Holm Elina Mantere Kirsi Naukkarinen Antero Saarnio 1. Sukupuoli vaikuttaa koulussamme oppilaiden

Lisätiedot

Eeva-Liisa Markkanen

Eeva-Liisa Markkanen 11.11.2016 Eeva-Liisa Markkanen Agenda 1. Perspectives on involving pupils in the anti-bullying work at school 2. Case-examples from schools: 1. Sydän-Laukaan koulu 2. Viherlaakson koulu 3. Experiences

Lisätiedot

Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTIasiakkaita?

Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTIasiakkaita? Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTIasiakkaita? Päivi Jokitalo 2014 Kulttuuria kaikille -palvelu Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 / 48, 00180 Helsinki

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Ideasta projektiksi - kumppanuushankkeen suunnittelun lähtökohdat Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Erasmus+ -ohjelman hakuneuvonta ammatillisen koulutuksen kumppanuushanketta

Lisätiedot

Moninaisuus mahtuu kouluun. Vinkkejä lhbti-sensitiiviseen opetukseen

Moninaisuus mahtuu kouluun. Vinkkejä lhbti-sensitiiviseen opetukseen Moninaisuus mahtuu kouluun Vinkkejä lhbti-sensitiiviseen opetukseen "Ei meidän koulun seinille mitään homolappuja tule!"..."eihän meillä edes ole sellaisia oppilaita!" Tämä oli erään rehtorin reaktio,

Lisätiedot

Ei kai taas kaappiin?

Ei kai taas kaappiin? Ei kai taas kaappiin? Sateenkaariseniorit asiakkaina Yhdenvertainen vanhuus II -projekti Seta ry Setan Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus www.facebook.com/yhdenvertainen-vanhuus

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Sateenkaariperheiden adoptioneuvonta

Sateenkaariperheiden adoptioneuvonta 8.2.2016 Sateenkaariperheiden adoptioneuvonta Tiia Forsström koulutus@sateenkaariperheet.fi Sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten lapsiperheitä Sukupuoli ja sen moninaisuus

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Esite 2015 Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2015 TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI-

Lisätiedot

Ojanperän koulun toiminnallinen tasaarvosuunnitelma

Ojanperän koulun toiminnallinen tasaarvosuunnitelma Ojanperän koulun toiminnallinen tasaarvosuunnitelma Päivitetty Ystävänpäivänä 14.2.2019 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tasa-arvosuunnitelman laadinta Limingan kunnan perusopetuksessa...3 3. Lainsäädäntö...4

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Pirkkalan koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Pirkkalan koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Pirkkalan koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Tasa-arvo tarkoittaa ihmisten yhtäläisiä oikeuksia, mahdollisuuksia ja velvollisuuksia riippumatta sukupuolesta. Koulussa

Lisätiedot

Seksi ja Seurustelu Sanasto

Seksi ja Seurustelu Sanasto Seksi ja Seurustelu Sanasto Sisältö Ystävyys ja seurustelu 3 Kehonosat 4 Seksuaalisuus 6 Seksi ja itsetyydytys 8 Turvallinen seksi ja ehkäisy 10 Seksuaalinen hyväksikäyttö 12 2 Ystävyys ja seurustelu Poikakaveri

Lisätiedot

Rajatorpan koulun Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Rajatorpan koulun Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rajatorpan koulun Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 31.12.2016 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on kartoittaa koulun tasa-arvo- ja

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 22.5. 4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot

Lisätiedot

tasa-arvosuunnittelu varhaiskasvatuksessa

tasa-arvosuunnittelu varhaiskasvatuksessa Toiminnallinen tasa-arvosuunnittelu varhaiskasvatuksessa Tasa-arvoinen päiväkoti -hanke, Naisasialiitto Unioni ry 2019 Nea Alasaari Toiminnallinen tasa-arvosuunnittelu varhaiskasvatuksessa Tasa-arvo on

Lisätiedot

Seta ry Pasilanraitio 5, Helsinki Tampere Lotte Heikkinen, Seta

Seta ry Pasilanraitio 5, Helsinki   Tampere Lotte Heikkinen, Seta Yhdenvertaisesti työelämään? Tampere 28.3.2017 Lotte Heikkinen, Seta Lainsäädäntö Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien muutokset tulivat voimaan vuoden 2015 alussa Ehdoton syrjintäsuoja myös seksuaali-

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14 PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät KOLMAS TAPAAMINEN Lapsen tarve kiintymykseen Sukupuu Sukupuu kuvaa perhettäsi ja sukuasi. Se kertoo, keitä perheeseesi

Lisätiedot

Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia. Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä

Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia. Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä www.poikientalo.fi Tuki- ja neuvontapalvelu www.sinuiksi.fi Neuvontatyöntekijät Jussi

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle 15.4.2014 Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely 7.-9. luokat Perustietoja vastaajasta 1. Sukupuoli * i poika tyttö muu en halua vastata 2. Luokka * i 7. luokka 8. luokka 9. luokka 3. Koulusi * Anttolan yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Vähemmistönä vähemmistössä. Soveltavan liikunnan päivät

Vähemmistönä vähemmistössä. Soveltavan liikunnan päivät Vähemmistönä vähemmistössä Soveltavan liikunnan päivät 21.8.2018 Marja.Kokkonen@jyu.fi TÄMÄN PUHEENVUORON PÄÄTEEMAT I II III Ydinkäsitteet: sukupuolen moninaisuus, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaus,

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ. Gender Play

OPINNÄYTETYÖ. Gender Play OPINNÄYTETYÖ Gender Play Sukupuolen ilmaisua soveltavan teatterin keinoin tutkiva työpaja sateenkaarinuorille Kristiina Puukko Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma (210 op) 09 / 2017 www.humak.fi

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2019 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen tarkoitus 2. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen koulu

Lisätiedot

Lapsiasiavaltuutetun näkökulma perusopetuksen tulevaisuudesta. Maria Kaisa Aula Helsinki

Lapsiasiavaltuutetun näkökulma perusopetuksen tulevaisuudesta. Maria Kaisa Aula Helsinki Lapsiasiavaltuutetun näkökulma perusopetuksen tulevaisuudesta Maria Kaisa Aula 18.2.2010 Helsinki 1 YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja koulu Kaikki lapset ovat samanarvoisia Julkisen vallan päätöksissä

Lisätiedot

Lataa Huomenna pannaan pussauskoppiin!: eväitä tyttönä ja poikana kasvamisen haasteisiin syntymästä murrosikään - Raisa Cacciatore.

Lataa Huomenna pannaan pussauskoppiin!: eväitä tyttönä ja poikana kasvamisen haasteisiin syntymästä murrosikään - Raisa Cacciatore. Lataa Huomenna pannaan pussauskoppiin!: eväitä tyttönä ja poikana kasvamisen haasteisiin syntymästä murrosikään - Raisa Cacciatore Lataa Kirjailija: Raisa Cacciatore ISBN: 9789510329573 Sivumäärä: 399

Lisätiedot

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6 Perusopetuskysely 2016 luokat 1-6 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.5. -4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot :Täysin

Lisätiedot

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa F 64 Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa Yleistä... Sukupuoli-identiteettejä: Transvestiitti Mies / Nainen / intersukupuolinen Transsukupuolinen nainen/-mies Genderqueer (yl. muunsukupuolinen)

Lisätiedot

Käyttöliittymät II. Käyttöliittymät I Kertaus peruskurssilta. Keskeisin kälikurssilla opittu asia?

Käyttöliittymät II. Käyttöliittymät I Kertaus peruskurssilta. Keskeisin kälikurssilla opittu asia? Käyttöliittymät II Sari A. Laakso Käyttöliittymät I Kertaus peruskurssilta Keskeisin kälikurssilla opittu asia? 1 Käyttöliittymät II Kurssin sisältö Käli I Käyttötilanteita Käli II Käyttötilanteet selvitetään

Lisätiedot

Pari sanaa arvioinnista

Pari sanaa arvioinnista Pari sanaa arvioinnista Joensuun seudun ops Jokaisella oppilaalla on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen jokaisena työpäivänä (Perusopetuslaki 30) Mitä minun tulee tehdä, liittyen oppiainekohtaisiin

Lisätiedot

OMNIA KOULUTUS 1 (19) Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 SISÄLLYS

OMNIA KOULUTUS 1 (19) Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 SISÄLLYS OMNIA KOULUTUS 1 (19) SISÄLLYS 1. MIKSI OMNIASSA ON TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA?... 2 1.1 Omnian arvot... 3 1.2 Omnian toiminnan tavoitteet... 3 1.3 Mitä laki määrää?... 4 2. TASA-ARVO JA

Lisätiedot

12.2.2015 Mitä tutkimukset kertovat sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnista

12.2.2015 Mitä tutkimukset kertovat sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnista 12.2.2015 Mitä tutkimukset kertovat sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnista Kia Aarnio, PsT Sateenkaariperheet ry Määritelmiä Sateenkaariperheillä tarkoitetaan perheitä, joissa ainakin yksi vanhempi

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

1-5 -luokkien oppilaiden tasa-arvo ja yhdenvertaisuus keskustelun keskeisimpiä huomioita:

1-5 -luokkien oppilaiden tasa-arvo ja yhdenvertaisuus keskustelun keskeisimpiä huomioita: Suonenjoen yhtenäiskoulun tasa-arvotilanne: Suonenjoen yhtenäiskoulussa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilannetta kartoitettiin kyselyillä ja keskustelun avulla marraskuun 2016 aikana. Alakoulun 1-5 -luokkien

Lisätiedot

BINÄÄRINEN SUKUPUOLI (- KÄSITYS) HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA HETERONORMATIIVISUUS, HETERO-OLETUS

BINÄÄRINEN SUKUPUOLI (- KÄSITYS) HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA HETERONORMATIIVISUUS, HETERO-OLETUS BINÄÄRINEN SUKUPUOLI (- KÄSITYS) CISNORMATIIVISUUS, CISOLETUS CISSUKUPUOLINEN, CISIHMINEN FEMINIININEN, FEMINIINISYYS FEMINISMI HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA HETERONORMATIIVISUUS, HETERO-OLETUS

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun tasa-arvosuunnitelma Sisällys

Joensuun steinerkoulun tasa-arvosuunnitelma Sisällys Joensuun steinerkoulun tasa-arvosuunnitelma 2016-2017 Sisällys 1 Joensuun steinerkoulun tasa-arvosuunnitelma n laadinta 1 2 Lainsäädäntö 2 2.1 Tasa-arvolaki 2 2.2 Yhdenvertaisuuslaki 3 3 Toimenpiteet tasa-arvon

Lisätiedot