Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus. Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus. Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia 9.1.2016"

Transkriptio

1 Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia

2 Luokittelun valta ja voima Luokittelu: rajaa, rajoittaa, pakottaa, leimaa *** JA *** Luokittelu: luo, tekee mahdolliseksi, avaa - asioita -ajatuksia -elämää

3 SATEENKAARIVÄKI

4

5 Hlbtiq-sanasto Aseksuaalisuus. Aseksuaalisuus tarkoittaa seksuaalisen kiinnostuksen tai halun puutetta. Aseksuaalinen ihminen voi kokea emotionaalista vetovoimaa mihin sukupuoleen tahansa ja näin olla esimerkiksi hetero, homo, lesbo tai bi. Biseksuaalisuus. Bi on henkilö, jolla on kyky tuntea emotionaalista, eroottista ja/tai seksuaalista vetoa sekä miehiä että naisia kohtaan, tai hän ei koe kohteen sukupuolta merkityksellisenä asiana. Biseksuaalisuus on yksi seksuaalinen suuntautuminen. Cis-sukupuolinen ihminen. Cis-ihminen on mies tai nainen, joka ei koe itseään transihmiseksi, intersukupuoliseksi tai muunsukupuoliseksi ja ilmaisee sukupuoltaan pääosin omalle synnynnäiselle sukupuolelleen ominaisesti. Suurin osa kaikista ihmisistä on cis-sukupuolisia.

6 Drag queen/king. Drag on taidemuoto, jossa esiintyjä pukeutuu vastakkaisen sukupuolen mukaisesti. Drag voi olla esimerkiksi stand up -komiikkaa, showtanssia, teatteria, laulutaidetta tai sukupuolijärjestelmää haastavaa performanssia. Drag ei tarkoita samaa kuin transvestisuus, johon se usein sekoitetaan. Dragin ja homoseksuaalisuuden läheisiä suhteita on selitetty monilla tavoilla. Yksi näkökulma on, että viihdemuoto on itseironinen ja voimaannuttava vastaus naismaisen homomiehen ja miehekkään lesbonaisen stereotypioille. Hetero. Heteroksi kutsutaan henkilöä, jolla on kyky tuntea emotionaalista, eroottista ja/tai seksuaalista vetoa pääosin eri sukupuolta kohtaan. Heteroseksuaalisuus on yksi seksuaalinen suuntautuminen

7 Homo. Homoksi kutsutaan henkilöä, jolla on kyky tuntea emotionaalista, eroottista ja/tai seksuaalista vetoa pääosin samaa sukupuolta kohtaan. Homo voi viitata sekä miehiin että naisiin. Suomen kielessä homolla tarkoitetaan yleisemmin miespuolista henkilöä. Homoseksuaalisuus on yksi seksuaalinen suuntautuminen

8 Intersukupuolisuus. Intersukupuolisuus tarkoittaa synnynnäistä tilaa, jossa ihmisen sukupuolta määrittelevät fyysiset tekijät tai ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti miehen tai naisen. Näitä ovat esimerkiksi epätyypilliset ulkoiset tai sisäiset sukuelimet. Intersukupuolisuus on yleiskäsite moneen eri tilaan. Kuten muutkin lapset, kasvava intersukupuolinen lapsi ymmärtää useimmiten itse, mihin sukupuoleen kokee kuuluvansa.

9 Lesbo. Monet homoseksuaaliset naiset käyttävät itsestään sanaa lesbo. Lesboilla on kyky tuntea emotionaalista, eroottista ja/tai seksuaalista vetoa pääosin toisia naisia kohtaan. Lesbous on toinen nimitys homoseksuaalisuudelle (yleensä) silloin, kun kyse on naisiin vetoa tuntevista naisista. Muunsukupuolisuus. Termi on hitaasti vakiintunut Suomessa ja tarkoittaa monelle itsestään termiä käyttävälle samaa, mitä suomen kielessä on tarkoitettu sanalla transgenderiys. Muunsukupuolinen ihminen voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Panseksuaali. Ihmiset, jotka eivät halua määritellä seksuaalista suuntautumistaan koskemaan vain joitain sukupuolia, tai eivät ylipäätään koe sukupuolta olennaiseksi seksuaalisen tai emotionaalisen kiinnostuksensa määrittäjäksi, kutsuvat itseään esimerkiksi panseksuaaleiksi.

10 Pervo on yksi ehdotus sanan queer suomennokseksi. Sitä ovat käyttäneet erityisesti queer-tutkijat. Polyamoria. Polyamorialla tarkoitetaan monisuhteisuutta. Polyamorinen ihminen voi olla seksuaaliselta suuntautumiseltaan esimerkiksi hetero, homo, lesbo tai bi. Sanalla viitataan sellaisiin kaikkien osapuolten yhteisymmärrykseen perustuviin intiimeihin, seksuaalisiin ja romanttisiin suhteisiin, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta tai joissa osapuolilla on rinnakkain useampia rakkaus- tai seksisuhteita. Polyamoria ei tarkoita samaa kuin polygamia, mikä taas tarkoittaa moniavioisuutta. Lähde:

11 Queer on poliittinen ja usein akateeminen näkökulma, joka kyseenalaistaa yhteiskunnan sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä normeja. Yhä useammalle queer on myös identiteetti, jonka kuvaamiseksi perinteiset sukupuolta tai suuntautumista määrittelevät sanat ovat liian rajoittavia. Myös heteroksi itsensä kokeva henkilö voi olla queer. Queer on alkujaan myös haukkumasana, jonka homoaktivistit ottivat omakseen, ja jonka merkitys on viime vuosikymmeninä laajentunut.

12 Transgender. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi, eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Hän voi myös korjata kehoaan. Hän voi myös kokea sukupuolensa olevan omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Muunsukupuolinen-termi on lähikäsite transgenderille. Transihminen. Transihminen on yleiskäsite, jolla usein kuvataan kaikkia, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu joskus tai aina eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntymähetkellä määriteltiin. Transihmisiin kuuluvat transvestiitit, transgenderit ja transsukupuoliset. Transihmisistä valtaosa määrittelee itsensä seksuaaliselta suuntautumiseltaan heteroiksi, mutta transihminen voi olla myös bi tai lesbo/homo.

13 Transsukupuolisuus. Transsukupuolisen ihmisen kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Transsukupuolisen henkilön sukupuoli-identiteetti voi olla esimerkiksi mies, nainen ja/tai transsukupuolinen. Transsukupuolinen ihminen voi korjauttaa kehoaan vastaamaan kokemaansa sukupuolta. Usein tämä tapahtuu hormonien avulla ja kirurgisesti. Transsukupuoliselle on tärkeää, että hänet kohdataan siinä sukupuolessa, jota hän kokee olevansa, minkä vuoksi sukupuolen korjauksen sosiaaliset ja juridiset puolet ovat myös tärkeitä. Aiemmin puhuttiin transseksuaalisuudesta ja sukupuolen vaihtamisesta, mutta nämä termit ovat vanhentuneita. Transmies on mies, joka on syntymässä määritelty tytöksi. Transnainen on nainen, joka on syntymässä määritelty pojaksi. Sukupuolen korjauksen läpikäyneistä miehistä ja naisista voi käyttää sanaa transtaustainen.

14 Transvestisuus. Transvestiitti on mies tai nainen, joka voi eläytyä kumpaankin sukupuoleen. Hänellä on tarve ilmentää ajoittain sekä miehistä että naisellista puolta itsessään esimerkiksi pukeutumalla, muuttamalla ääntään tai harrastusten kautta. Monelle transvestiitille on tärkeää, että hänet kohdataan siinä sukupuolessa, jota hän kulloinkin ilmentää. Transvestiitit Suomessa toivovat itsestään käytettävän termiä transvestiitti. Aiemmin on käytetty termiä ristiinpukeutuminen (cross-dressing), mutta sillä voidaan tarkoittaa myös dragin tyyppistä tilapäistä, ei tiiviisti identiteettiin liittyvää eri sukupuolen ilmaisemista. Transvestiitit käyttävät joskus sanaa tyttöily. Transvestisuus sukupuolen ilmaisuna on eri ilmiö kuin transvestinen fetisismi. Fetissinä pukeutuminen liittyy seksuaalisuuden toteuttamiseen.

15 Sateenkaariyhteisö

16 Michel Foucault

17 Sexualwissenschaft Karl Heinrich Ullrichs Magnus Hirschfeld

18 Alfred Kinsey

19 1948 / 1953

20 Seksuaalisuuskulttuurit

21 Judith Butler

22 Muunsukupuolisuus/transgender Muunsukupuolisuus. Termi on hitaasti vakiintunut Suomessa ja tarkoittaa monelle itsestään termiä käyttävälle samaa, mitä suomen kielessä on tarkoitettu sanalla transgenderiys. Muunsukupuolinen ihminen voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella.

23 GAY

24 Queer

25 HETERO Heteronormatiivisuus Normatiivinen heteroseksuaalisuus

26 Cis-sukupuolisuus Cis-sukupuolinen ihminen. Cis-ihminen on mies tai nainen, joka ei koe itseään transihmiseksi, intersukupuoliseksi tai muunsukupuoliseksi ja ilmaisee sukupuoltaan pääosin omalle synnynnäiselle sukupuolelleen ominaisesti. Suurin osa kaikista ihmisistä on cis-sukupuolisia

27

28

29

30 Seksuaalisuus: Väestöliitto Tietoa seksuaalisuudesta Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko hänen elämänsä ajan. Siihen kuuluvat seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja sen mukainen rooli, sekä suvun jatkaminen. Seksuaalisuus voidaan kokea ja ilmaista monin eri tavoin: asenteissa, arvoissa, uskomuksissa ja suhteessa itseen ja toisiin. Seksuaalisuuteen ja sen ilmaisuun vaikuttavat psykologiset, biologiset, kulttuuriset, sosiaaliset, poliittiset, historialliset, uskonnolliset, taloudelliset ja henkiset tekijät (WHO:n määritelmän pohjalta).

31 2011 pois THL.n tautiluokituksista THL:n rekisterissä seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät luokitukset oli määritelty tarkkaan. Esimerkiksi esinekohtaiselle seksuaalihäiriölle "on tyypillistä tukeutuminen johonkin elottomaan esineeseen sukupuolisen kiihotuksen ja tyydytyksen virikkeenä. Monet tällaiset esineet (fetissit) ovat ihmisruumiin jatkeita, kuten vaatekappaleita tai jalkineita. Yleisiä ovat tietyntuntuiset materiaalit kuten kumi, muovi tai nahka." Sadomasokismin määrittely alkoi puolestaan näin: "Kysymyksessä on ensisijainen mieltymys sellaiseen seksuaaliseen toimintaan, johon liittyy kivun tai nöyryytyksen tuottamista tai sitomista. Jos henkilö on tällaisessa kiihotuksessa mieluummin vastaanottavana osapuolena, puhutaan masokismista, ja jos hän on sen tuottajana, puhutaan sadismista. Henkilö saa usein seksuaalista mielihyvää sekä sadistisista että masokistisista toiminnoista."

32 Heinäkuusta 2011 alkaen tautiluokituksesta poistuivat myös kaksoisroolinen transvestismi, esinekohtainen seksuaalihäiriö, transvestiittinen fetisismi ja monimuotoiset sukupuoliset kohdehäiriöt.

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Suomen queertutkimuksen seura SQS

43

44 Luokittelu

45 Michel Foucault

46 M. Foucault: Sanat ja asiat Eläimet jakautuvat seuraaviin ryhmiin: a) keisarille kuuluvat; b) balsamoidut; c) kesytetyt, d) siat; e) merenneidot, f) tarunomaiset, g) juoksukoirat, h) tässä luokitellut, i) ne jotka riehuvat kuin hullut, j) lukemattomat, k) hienonhienolla kamelinkarvasiveltimella piirretyt, l) ja niin edelleen, m) juuri nahkansa luoneet, n) etäältä kärpästä muistuttavat.. (Jorge Luis Borges)

Biseksuaali. Kuvaa ihmisiä, jotka ihastuvat ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta tai jotka kykenevät ihastumaan sekä tyttöihin ja poikiin

Biseksuaali. Kuvaa ihmisiä, jotka ihastuvat ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta tai jotka kykenevät ihastumaan sekä tyttöihin ja poikiin Sanojen merkityksiä Teema: Terminologia, mitkä sanat ovat kunnioittavia, mitkä loukkaavia Kesto: 15-30 minuuttia Osallistujamäärä: Viidestä kahteenkymmeneen Tarvikkeet: Vihreä, keltainen ja punainen paperi,

Lisätiedot

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 1) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SUKUPUOLISENA? 2) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SEKSUAALISENA?

Lisätiedot

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS Hanna Vilkka Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista. Niistä on pienet tytöt tehty. Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista,

Lisätiedot

ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN

ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN VANHUSTYÖN TIETOKIRJASTO ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN YHDENVERTAINEN VANHUUS -PROJEKTI Sisällys: 1 Sukupuolen moninaisuus 1.1 Transsukupuolisuus 1.2 Oma sukupuoli näkyväksi: sukupuolen korjaaminen ja

Lisätiedot

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä Jarna Rintaniemi Kätilö - HUS, Naistentautien pkl, seksuaalineuvojaopiskelija Sexpo Naistentautien alueellinen koulutuspäivä 5.3.2018 Sukupuolivähemmistöt

Lisätiedot

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta Juha Kilpiä Aktuaali koulutuspalvelu Seksuaalipedagogi (Nacs) Työnohjaaja Ryhmänohjaaja Vapaaehtoistyöntekijä www.aktuaali.fi www.facebook.fi/aktuaali www.twitter.fi/jkilpia juha.kilpia@aktuaali.fi +358

Lisätiedot

Ihmissuhteet, seksi ja seksuaalisuus

Ihmissuhteet, seksi ja seksuaalisuus Ihmissuhteet, seksi ja seksuaalisuus Jokainen on seksuaalinen omalla tavallaan, eikä seksuaalisuutta vähennä sairaus, vamma tai ikääntyminen. Ihmisen seksuaalisuuteen voi vaikuttaa jokin erityispiirre,

Lisätiedot

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995

Lisätiedot

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina. Marita Karvinen Seta ry

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina. Marita Karvinen Seta ry Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina Marita Karvinen Seta ry 7.6.2013 Hlbtiq? Mitä ihmettä? Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Seksuaalinen suuntautuminen Sukupuoli-identiteetti

Lisätiedot

Sateenkaarinuorena työpajoilla

Sateenkaarinuorena työpajoilla Sateenkaarinuorena työpajoilla Riikka Taavetti riikka.taavetti@nuorisotutkimus.fi @rtaavetti /HyvinvoivaSateenkaarinuori Esityksen sisältö - H, L, B, T, I, Q ja muut kirjaimet keitä ovat sateenkaarinuoret?

Lisätiedot

MITEN VOIN TUKEA koulutuspäivä

MITEN VOIN TUKEA koulutuspäivä MITEN VOIN TUKEA koulutuspäivä TULOKSIA KOTT 2016 tutkimuksesta Pauli Tossavainen /Kristina Kunttu 9.5.2017 KOTT-diat Kristina Kunttu KOTT 2016 -aineistosta Otos 10 000, vastanneita 3114. Vastaajan sukupuolta

Lisätiedot

Sukupuoli. Sukupuolielämää? Sex? Sukupuoli? Seksuaalisuus? Seksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt?

Sukupuoli. Sukupuolielämää? Sex? Sukupuoli? Seksuaalisuus? Seksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt? Sukupuoli TIIA FORSSTRÖM TIETOKIRJAILIJA, SUKUPUOL ENTUTKIJA TIIA.FORSSTROM@KIPUNA.FI Sukupuolielämää? Sex? Sukupuoli? Seksuaalisuus? Seksi? Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt? Seksuaalinen suuntautuminen

Lisätiedot

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kalvomateriaali: Sinikka Mustakallio ja Inkeri Tanhua Sukupuolivaikutusten arviointi säädösvalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä 14.4.2015

Lisätiedot

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Riikka Taavetti facebook.com/hyvinvoivasateenkaarinuori Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimus - 2013: kyselytutkimus ja raportti - yli 2500 vastaajaa, yli

Lisätiedot

Moninaisuus mahtuu kouluun. Vinkkejä lhbti-sensitiiviseen opetukseen

Moninaisuus mahtuu kouluun. Vinkkejä lhbti-sensitiiviseen opetukseen Moninaisuus mahtuu kouluun Vinkkejä lhbti-sensitiiviseen opetukseen "Ei meidän koulun seinille mitään homolappuja tule!"..."eihän meillä edes ole sellaisia oppilaita!" Tämä oli erään rehtorin reaktio,

Lisätiedot

SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA

SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA Vinkkejä kohtaamiseen Sateenkaariperheet Sateenkaariperheet ovat lapsiperheitä, joissa jompikumpi tai useampi vanhempi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön Termin määritelmä

Lisätiedot

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry. Kevätopintopäivät Savonlinna 8.42016 Seksuaalinen väkivalta

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry. Kevätopintopäivät Savonlinna 8.42016 Seksuaalinen väkivalta Suomen Ensihoitoalan Liitto ry Kevätopintopäivät Savonlinna 8.42016 Seksuaalinen väkivalta Seksuaalisuus Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko elämänsä ajan. Siihen kuuluvat seksuaalinen kehitys,

Lisätiedot

Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus

Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus Eloisa Yhdenvertaisuus -gallupin raportti Juho Rahkonen/Taloustutkimus Oy 28.10.2015 1 Mielipidekyselyn toteutus Henkilökohtainen käyntihaastattelu

Lisätiedot

HLBTIQ. Opas toimittajille. Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä

HLBTIQ. Opas toimittajille. Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä HLBTIQ Opas toimittajille Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä Musta tuntuu, että seksuaalivähemmistöt, sukupuolivähemmistöistä puhumattakaan, ovat yhä tabu ainakin maaseudulla. Tästä syystä

Lisätiedot

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Marita Karvinen, Vtt Seta ry

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Marita Karvinen, Vtt Seta ry Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Marita Karvinen, Vtt Seta ry 7.4.2016 Lhbtiq? Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Seksuaalinen suuntautuminen Sukupuoli-identiteetti,

Lisätiedot

KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina

KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina Mikko Väisänen valtakunnallinen neuvontapalvelu SINUIKSI Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja, YTM Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Lisätiedot

KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä?

KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä? KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä? Mikko Väisänen valtakunnallinen neuvontapalvelu SINUIKSI Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja, YTM Mitä VERTAISUUS tarkoittaa? Kuka on

Lisätiedot

Opas sateenkaariperheen lapselle

Opas sateenkaariperheen lapselle Opas sateenkaariperheen lapselle Millainen perhe on sateenkaariperhe? Sateenkaariperheet ovat osa suomalaisten lapsiperheiden monimuotoisuutta. Sateenkaariperheistä puhutaan silloin, kun ainakin yksi vanhemmista

Lisätiedot

Halua, haluttomuutta ja halujen eriparisuutta sateenkaaren alla.

Halua, haluttomuutta ja halujen eriparisuutta sateenkaaren alla. Halua, haluttomuutta ja halujen eriparisuutta sateenkaaren alla Seksuaalineuvoja KM Outi Santavuori aurinkoiseksi@gmail.com Turun seudun Seta ry www.tuseta.fi Lähtökohtia Kun teoriat naisten ja miesten

Lisätiedot

SUKUPUOLEN MONINAI- SUUDEN HUOMIOIMISESTA

SUKUPUOLEN MONINAI- SUUDEN HUOMIOIMISESTA Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2015:22 Inkeri Tanhua, Sinikka Mustakallio, Marita Karvinen, Maarit Huuska, Milla Aaltonen Tietopaketti SUKUPUOLEN MONINAI- SUUDEN HUOMIOIMISESTA

Lisätiedot

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen. Marita Karvinen Seta ry

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen. Marita Karvinen Seta ry Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen Marita Karvinen Seta ry 9.5.2017 WPATH & Standards of Care The expression of gender characteristics, including identities,

Lisätiedot

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Tasa-arvon edistämisen kohteet 1. Henkilöstöpoliittinen tasa-arvo kohteena

Lisätiedot

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014 Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014 PAIKALLA ON IHMISIÄ JOIDEN SUKUPUOLEN VOISI JOKU PÄÄTELLÄ PAIKALLA ON IHMISIÄ JOIDEN SUKUPUOLEN VOISI JOKU PÄÄTELLÄ Nimistä Ulkonäöstä

Lisätiedot

Sateenkaariperheet asiakkaina

Sateenkaariperheet asiakkaina 9.10.2013 Sateenkaariperheet asiakkaina Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt Kaksi hyvin

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry 27.4.2016 Seta Valtakunnallinen ihmisoikeus- ja sosiaalialanjärjestö Perustettu vuonna 1974 24 jäsenjärjestöä

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Sananselityspeli. Kuvaus: Oppilaat selittävät American Vagabond elokuvan teemaan liittyviä

Sananselityspeli. Kuvaus: Oppilaat selittävät American Vagabond elokuvan teemaan liittyviä Sananselityspeli Ryhmäkoko: 2 30 oppilasta Kesto: 20 min Materiaalit: 58 korttia. Tila: Vapaa tila, jossa voi liikkua tai tuolit pienryhmissä. Kuvaus: Oppilaat selittävät American Vagabond elokuvan teemaan

Lisätiedot

Vähemmistönä vähemmistössä. Soveltavan liikunnan päivät

Vähemmistönä vähemmistössä. Soveltavan liikunnan päivät Vähemmistönä vähemmistössä Soveltavan liikunnan päivät 21.8.2018 Marja.Kokkonen@jyu.fi TÄMÄN PUHEENVUORON PÄÄTEEMAT I II III Ydinkäsitteet: sukupuolen moninaisuus, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaus,

Lisätiedot

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Projektipäällikkö Sanna Nevala Perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen 7.2.2018 Vaasa Sateenkaari-ihmiset? Sukupuolen ja

Lisätiedot

VIL L I. Queer kirkko

VIL L I. Queer kirkko VIL L I ihmisille nuorisotyössä numero 2 / 2016 Queer kirkko VIL L I ihmisille nuorisotyössä numero 2 / 2016 1 VIL L I 2/2016 SISÄLTÖ Päätoimittaja Eero Jokela 0400 630 430 eero.jokela@ptk.fi Toimitussihteeri

Lisätiedot

Identiteetin rakentuminen nuoruusiässä 14.4.2016 Erikoislääkäri Maria Sumia Tays EVA-yksikkö

Identiteetin rakentuminen nuoruusiässä 14.4.2016 Erikoislääkäri Maria Sumia Tays EVA-yksikkö Identiteetin rakentuminen nuoruusiässä 14.4.2016 Erikoislääkäri Maria Sumia Tays EVA-yksikkö Mistä identiteetti muodostuu? lidentiteetti on ainutlaatuinen kokonaisuus, jokaisella omanlainen lidentiteetin

Lisätiedot

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa F 64 Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa Yleistä... Sukupuoli-identiteettejä: Transvestiitti Mies / Nainen / intersukupuolinen Transsukupuolinen nainen/-mies Genderqueer (yl. muunsukupuolinen)

Lisätiedot

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Tapio Bergholm, erikoistutkija, SAK Tasa arvolain laajennus HE 19/2014 sivu 1 Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli

Lisätiedot

HLBTIQ-IHMISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN ASIAK- KAINA

HLBTIQ-IHMISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN ASIAK- KAINA HLBTIQ-IHMISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN ASIAK- KAINA Kokemuksia kohtaamisesta ja ajatuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityispalveluista Juuso Korhonen Saara Salmela Opinnäytetyö Huhtikuu

Lisätiedot

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi Väestöliitto 1. Luku Suomen laki, parisuhde ja seksuaalisuus Väestöliitto Sanasto: LAKI JA PARISUHDE Parisuhde Avoliitto Tasa-arvo Seksuaalioikeudet Vaitiolovelvollisuus

Lisätiedot

(nuorille) (materiaalit)

(nuorille)   (materiaalit) www.hivpoint.fi www.justwearit.fi (nuorille) www.pointshopping.fi (materiaalit) www.miestenkesken.fi Alkuperäiset kirjoittajat, 1. painos: Maatu Arkio ja Annu Voutilainen Graafinen suunnittelu: Janne Siironen

Lisätiedot

Marika Eerola ja Miranda Mettälä. Opinnäytetyö (2013), Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Marika Eerola ja Miranda Mettälä. Opinnäytetyö (2013), Metropolia Ammattikorkeakoulu. 0 1 Sisällys Miksi moninaisuuden huomiointi on tarpeen?... 2 Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen!... 3 Tiukat normit voivat piilottaa tosielämän moninaisuuden... 3 Keskeisiä käsitteitä... 5 Seksuaalisen

Lisätiedot

HUMAKOn yhdenvertaisuussuunnitelma. Laadittu 2015. Hyväksytty hallituksen kokouksessa 17.11.2015

HUMAKOn yhdenvertaisuussuunnitelma. Laadittu 2015. Hyväksytty hallituksen kokouksessa 17.11.2015 HUMAKOn yhdenvertaisuussuunnitelma Laadittu 2015 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 17.11.2015 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 17.11.2015 Sivu 1 / 9 Sisällys Johdanto 2 Elämänkatsomus, vakaumus ja

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

FSD3020. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen 2014. Aineisto-opas

FSD3020. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen 2014. Aineisto-opas FSD3020 Sateenkaarinuorena nyt ja ennen 2014 Aineisto-opas TIETOARKISTO Tämän aineisto-oppaan viittaustiedot: Sateenkaarinuorena nyt ja ennen 2014 [aineisto-opas]. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Lisätiedot

värejä harmaaseen arkeen! Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet työelämässä

värejä harmaaseen arkeen! Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet työelämässä värejä harmaaseen arkeen! Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet työelämässä Voinko olla oma itseni työssä? Sukupuoli ja seksuaalisuus halutaan yleensä sulkea työpaikan ovien ulkopuolelle. Sinänsä

Lisätiedot

Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa?

Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa? Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa? Katarina Alanko Projektissa Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa? tutkittiin seksuaalija sukupuolivähemmistöihin kuuluvien 15 25-vuotiaitten hyvinvointia.

Lisätiedot

BINÄÄRINEN SUKUPUOLI (- KÄSITYS) HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA HETERONORMATIIVISUUS, HETERO-OLETUS

BINÄÄRINEN SUKUPUOLI (- KÄSITYS) HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA HETERONORMATIIVISUUS, HETERO-OLETUS BINÄÄRINEN SUKUPUOLI (- KÄSITYS) CISNORMATIIVISUUS, CISOLETUS CISSUKUPUOLINEN, CISIHMINEN FEMINIININEN, FEMINIINISYYS FEMINISMI HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA HETERONORMATIIVISUUS, HETERO-OLETUS

Lisätiedot

DOKKINO-OPETUSMATERIAALI 2014

DOKKINO-OPETUSMATERIAALI 2014 DOKKINO-OPETUSMATERIAALI 2014 Olen tyttö! 13-vuotias Joppe syntyi pojan vartaloon, mutta on aina tiennyt oikeasti olevansa tyttö. Joppe viettää tavallista teinitytön elämää käyden koulua sekä meikkaillen

Lisätiedot

Sisällys. Seksuaalisuuden ulottuvuudet... 17 Varhaisen vuorovaikutuksen merkitys seksuaalisuudelle... 18

Sisällys. Seksuaalisuuden ulottuvuudet... 17 Varhaisen vuorovaikutuksen merkitys seksuaalisuudelle... 18 Sisällys Esipuhe... 11 OSA I SEKSUAALITERAPIAN LÄHTÖKOHDAT.... 15 Seksuaalisuus... 17 Seksuaalisuuden ulottuvuudet... 17 Varhaisen vuorovaikutuksen merkitys seksuaalisuudelle.... 18 Turvallinen kiintymyssuhde....

Lisätiedot

Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen

Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen 5.4.2016 Jyväskylä Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen Sanna Nevala, koulutussuunnittelija koulutus@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien

Lisätiedot

Sateenkaariseniorin puheenvuoro vanhusneuvostoille

Sateenkaariseniorin puheenvuoro vanhusneuvostoille Mirja Erälaukko, Saara Kallo Sateenkaariseniorin puheenvuoro vanhusneuvostoille Kokemustieto yhdenvertaisuuden edistäjänä Metropolia Ammattikorkeakoulu Geronomi AMK Vanhustyö Opinnäytetyö 31.10.2016 Tiivistelmä

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI, TYÖPAIKAT JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

TASA-ARVOLAKI, TYÖPAIKAT JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ TASA-ARVOLAKI, TYÖPAIKAT JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Esite 2015 Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2015 TASA-ARVOLAKI, TYÖPAIKAT JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI-

Lisätiedot

KESKITALO PIRITA LUOKANOPETTAJIEN KÄSITYKSIÄ SUKUPUOLESTA JA HETERONORMA- TIIVISUUDESTA, SEKÄ NIIDEN TOISINTAMISESTA JA PURKAMISESTA ALAKOULUN

KESKITALO PIRITA LUOKANOPETTAJIEN KÄSITYKSIÄ SUKUPUOLESTA JA HETERONORMA- TIIVISUUDESTA, SEKÄ NIIDEN TOISINTAMISESTA JA PURKAMISESTA ALAKOULUN KESKITALO PIRITA LUOKANOPETTAJIEN KÄSITYKSIÄ SUKUPUOLESTA JA HETERONORMA- TIIVISUUDESTA, SEKÄ NIIDEN TOISINTAMISESTA JA PURKAMISESTA ALAKOULUN TOIMINTAKULTTUURISSA Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ. Homo tulee kouluun!

OPINNÄYTETYÖ. Homo tulee kouluun! OPINNÄYTETYÖ Homo tulee kouluun! Humakin henkilöstön seksuaali- ja sukupuolivähemmistötietous Kaj Tawast Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma (210 op) Marraskuu / 2013 www.humak.fi HUMANISTINEN

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Viestinnän koulutusohjelma

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Viestinnän koulutusohjelma KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Viestinnän koulutusohjelma Niina Heliranta TRANSSUKUPUOLISUUS JA EI-BINÄÄRISET SUKUPUOLET NYKYAJAN ELOKUVASSA Opinnäytetyö Toukokuu 2016 OPINNÄYTETYÖ Toukokuu 2016 Viestinnän

Lisätiedot

Nuorten (15-17 vuotta) seurusteluväkivalta. Katriina Bildjuschkin, asiantuntija Suvi Nipuli, projektikoordinaattori

Nuorten (15-17 vuotta) seurusteluväkivalta. Katriina Bildjuschkin, asiantuntija Suvi Nipuli, projektikoordinaattori Nuorten (15-17 vuotta) seurusteluväkivalta Katriina Bildjuschkin, asiantuntija Suvi Nipuli, projektikoordinaattori Seksuaalisuus Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä kaikissa elämän vaiheissa, ja

Lisätiedot

Asevelvollisuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta

Asevelvollisuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta Asevelvollisuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta Jukka Lehtonen, VTT, kasvatussosiologian dosentti, yliopistonlehtori, Käyttäytymistieteiden laitos, Helsingin yliopisto, jukka.p.lehtonen@helsinki.fi

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ: SUOMEN MUSEOLIITTO & KULTTUURIA KAIKILLE -PALVELU

YHTEISTYÖSSÄ: SUOMEN MUSEOLIITTO & KULTTUURIA KAIKILLE -PALVELU 25 10 2019 TOISIN KATSOTTU MUSEO 25 10 2019 TOISIN KATSOTTU MUSEO KANSALLISGALLERIA & AALTO-YLIOPISTON TAITEEN LAITOS YHTEISTYÖSSÄ: SUOMEN MUSEOLIITTO & KULTTUURIA KAIKILLE -PALVELU 4 T e r v e t u l o

Lisätiedot

Seksi ja Seurustelu Sanasto

Seksi ja Seurustelu Sanasto Seksi ja Seurustelu Sanasto Sisältö Ystävyys ja seurustelu 3 Kehonosat 4 Seksuaalisuus 6 Seksi ja itsetyydytys 8 Turvallinen seksi ja ehkäisy 10 Seksuaalinen hyväksikäyttö 12 2 Ystävyys ja seurustelu Poikakaveri

Lisätiedot

SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS

SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS SYDÄNPOTILAS ja SEKSUAALISUUS Sydäntukihoitajien alueellinen koulutuspäivä 11.01.2016 Silvennoinen Tiina Seksuaaliterapeutti- ja neuvoja SEKSUAALISUUS - Mitä se on? * Seksuaalisuus liittyy kiinteästi ihmisen

Lisätiedot

OMNIA KOULUTUS 1 (19) Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 SISÄLLYS

OMNIA KOULUTUS 1 (19) Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 SISÄLLYS OMNIA KOULUTUS 1 (19) SISÄLLYS 1. MIKSI OMNIASSA ON TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA?... 2 1.1 Omnian arvot... 3 1.2 Omnian toiminnan tavoitteet... 3 1.3 Mitä laki määrää?... 4 2. TASA-ARVO JA

Lisätiedot

Sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen Lukijalle

Sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen Lukijalle Sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen Lukijalle Leikkipuistossa oma tyttäreni kysyi 3-vuotiaana syyshaalarissa ja pipo päässä: Äiti, mistä tuo poika tietää, että olen tyttö? Vastasin: Kyllä hän huomaa,

Lisätiedot

Nuorisobarometri 2014 Lopuksi Ihmisarvoinen nuoruus

Nuorisobarometri 2014 Lopuksi Ihmisarvoinen nuoruus Nuorisobarometri 2014 Lopuksi Ihmisarvoinen nuoruus Kaikki Nuorisobarometrit, vapaaaikatutkimukset, vaalitutkimukset ja nuorten elinolot vuosikirjat ilmaiseksi luettavissa Nuoran sivuilla http://www.tietoanuorista.fi/

Lisätiedot

SINUIKSI TULEMINEN: TURVALLINEN ULOSTULO

SINUIKSI TULEMINEN: TURVALLINEN ULOSTULO Jussi Nissinen Tommi P. Pesonen Mikko Väisänen SINUIKSI TULEMINEN: TURVALLINEN ULOSTULO Sinuiksi tuleminen: turvallinen ulostulo Seksuaalisen suuntautumisen, seksuaalisuuden, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen

Lisätiedot

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 EI JOO 1. Sukupuoli Tavoite: Oman biologisen sukupuolen tunnistaminen ja eri sukupuolien erottaminen. 1. Oletko sinä tyttö

Lisätiedot

Perhe, sukupuoli ja kohtaaminen

Perhe, sukupuoli ja kohtaaminen Perhe, sukupuoli ja kohtaaminen TIIA FORSSTRÖM TIETOKIRJAILIJA, SUKUPUOL ENTUTKIJA TIIA.FORSSTROM@KIPUNA.FI Pienten lasten näkökulmasta -Oma perhe ja siellä näkyvät asiat ovat tavallisia, uudet asiat ja

Lisätiedot

Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo

Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo Educa-messut 29.1.2011, Helsinki Jukka Lehtonen Tutkimuskoordinaattori, VTT, Kasvatussosiologian dosentti TASUKO Tasa-arvo- ja sukupuolitietoisuus opettajankoulutuksessa

Lisätiedot

Kahden kulttuurin välissä - opas maahanmuuttajanuorille seurustelusta, avioliitosta ja seksuaalisuudesta

Kahden kulttuurin välissä - opas maahanmuuttajanuorille seurustelusta, avioliitosta ja seksuaalisuudesta Kahden kulttuurin välissä - opas maahanmuuttajanuorille seurustelusta, avioliitosta ja seksuaalisuudesta SEURUSTELU Mitä seurustelu on? Seurustelu perustuu yleensä rakkauteen ja yhdessäoloon. Seurustelusta

Lisätiedot

ARTIKKELI 5 MITÄ VOIMME TEHDÄ?

ARTIKKELI 5 MITÄ VOIMME TEHDÄ? VANHUSTYÖN TIETOKIRJASTO ARTIKKELI 5 MITÄ VOIMME TEHDÄ? YHDENVERTAINEN VANHUUS -PROJEKTI Sisällys: 1 Mitä yksi ammattilainen voi tehdä? 2 Mitä työyhteisö voi tehdä? 3 Yhdenvertaisuutta edistävät hyvät

Lisätiedot

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus perheterapiassa

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus perheterapiassa Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus perheterapiassa Jussi Nissinen Perhe- ja verkostoterapeutti SINUIKSI tuki- ja neuvontapalvelu Pirkanmaan Seta Tämän tunnin kysymykset 2 1. Miten tuen perhettä

Lisätiedot

Seksuaalikasvatus, poikien ja miesten sekä ikäihmisten seksuaaliterveys

Seksuaalikasvatus, poikien ja miesten sekä ikäihmisten seksuaaliterveys Seksuaalikasvatus, poikien ja miesten sekä ikäihmisten seksuaaliterveys Katriina Bildjuschkin Asiantuntija, KM, Kätilö, Seksuaalipedagogi (NACS) Katriina Bildjuschkin 1 Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI, SYRJINTÄ JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

TASA-ARVOLAKI, SYRJINTÄ JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ TASA-ARVOLAKI, SYRJINTÄ JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Esite 2015 Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2015 TASA-ARVOLAKI, SYRJINTÄ JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA

Lisätiedot

SINUIKSI TULEMINEN: TURVALLINEN ULOSTULO

SINUIKSI TULEMINEN: TURVALLINEN ULOSTULO Jussi Nissinen Tommi P. Pesonen Mikko Väisänen SINUIKSI TULEMINEN: TURVALLINEN ULOSTULO Sinuiksi tuleminen: turvallinen ulostulo Seksuaalisen suuntautumisen, seksuaalisuuden, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen

Lisätiedot

Seksioppaan. lisälehdet. Mitä terveydenhoitajasi ei kertonut

Seksioppaan. lisälehdet. Mitä terveydenhoitajasi ei kertonut Seksioppaan lisälehdet Mitä terveydenhoitajasi ei kertonut Alkusanat Seksi on mukava ja terveellinen harrastus. Koska perusasiat, kuten ehkäisy ja seksitaudit, on jo käsitelty terveydenhoitajan antamissa

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

KESKITALO PIRITA HETERONORMIN TOISINTAMINEN JA PURKAMINEN PERUSKOULUSSA

KESKITALO PIRITA HETERONORMIN TOISINTAMINEN JA PURKAMINEN PERUSKOULUSSA KESKITALO PIRITA HETERONORMIN TOISINTAMINEN JA PURKAMINEN PERUSKOULUSSA Kasvatustieteen kandidaatintyö KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Taide- ja taitopainotteinen luokanopettajakoulutus 2016 Kasvatustieteiden

Lisätiedot

Seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo liikunnassa ja urheilussa

Seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo liikunnassa ja urheilussa Seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo liikunnassa ja urheilussa Liikuntatieteen päivät 31.8.2017 Marja.Kokkonen@jyu.fi TÄMÄN PUHEENVUORON PÄÄTEEMAT I II III Ydinkäsitteet:

Lisätiedot

KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI

KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI VTT/ Sosiologi Hanna Vilkka Opetusmenetelmät ja opetuksen arviointi -seminaari/ Turun kesäyliopisto 11.12.2010 RAKENTEISTA TOIMIJAAN Oma kasvu merkityksissä,

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Esite 2015 Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2015 TASA-ARVOLAKI, OPPILAITOKSET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI-

Lisätiedot

Jenni Jalava SUKUPUOLI- JA SEKSUAALIVÄHEMMISTÖJEN TOIVEET JA TARPEET YHDENVERTAISEEN VANHUUTEEN

Jenni Jalava SUKUPUOLI- JA SEKSUAALIVÄHEMMISTÖJEN TOIVEET JA TARPEET YHDENVERTAISEEN VANHUUTEEN Jenni Jalava SUKUPUOLI- JA SEKSUAALIVÄHEMMISTÖJEN TOIVEET JA TARPEET YHDENVERTAISEEN VANHUUTEEN Vanhustyön koulutusohjelma 2013 SUKUPUOLI- JA SEKSUAALIVÄHEMMISTÖJEN TOIVEET JA TARPEET YHDENVERTAISEEN VANHUUTEEN

Lisätiedot

Mikä on seksuaalinen itsemääräämisoikeus? Mitä ovat seksuaalioikeudet?

Mikä on seksuaalinen itsemääräämisoikeus? Mitä ovat seksuaalioikeudet? Mitä suojaikäraja tarkoittaa? Mikä on seksuaalinen itsemääräämisoikeus? Mitä tarkoittaa tasavertaisuus? A: Alle 16-vuotiaat eivät saa harrastaa seksiä. B: Aikuinen ei saa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä

Lisätiedot

Vihko nuorten kanssa työskenteleville

Vihko nuorten kanssa työskenteleville SEKSUAALI JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖÖN KUULUVAN NUOREN HYVINVOINTI JA AMMATILLINEN KOHTAAMINEN Vihko nuorten kanssa työskenteleville Essi Pitkänen Opinnäytetyö, syksy 2012 Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak

Lisätiedot

Koettu ja kirjoitettu biseksuaalisuus Biseksuaalisuuden määrittely lehtiteksteissä ja biseksuaalien haastatteluissa vuosituhannenvaihteen Suomessa

Koettu ja kirjoitettu biseksuaalisuus Biseksuaalisuuden määrittely lehtiteksteissä ja biseksuaalien haastatteluissa vuosituhannenvaihteen Suomessa Koettu ja kirjoitettu biseksuaalisuus Biseksuaalisuuden määrittely lehtiteksteissä ja biseksuaalien haastatteluissa vuosituhannenvaihteen Suomessa Lisensiaatintutkimus Kulttuuriantropologia Oulun yliopisto

Lisätiedot

KESKEISIÄ TASA-ARVOON JA YHDENVERTAISUUTEEN LIITTYVIÄ KÄSITTEITÄ

KESKEISIÄ TASA-ARVOON JA YHDENVERTAISUUTEEN LIITTYVIÄ KÄSITTEITÄ 1 KESKEISIÄ TASA-ARVOON JA YHDENVERTAISUUTEEN LIITTYVIÄ KÄSITTEITÄ Epäasiallinen käytös Epäasiallinen käytös on yleisen hyvän tavan vastaista käyttäytymistä toista kohtaan. Se voi olla esim. perusteetonta

Lisätiedot

Sisällys. Osa 1 Moninaisuuden kohtaaminen taitoa ja tietoa. Esipuhe Jukka Mäkelä...15. Lukijalle Juha Jämsä...17

Sisällys. Osa 1 Moninaisuuden kohtaaminen taitoa ja tietoa. Esipuhe Jukka Mäkelä...15. Lukijalle Juha Jämsä...17 Sisällys Esipuhe Jukka Mäkelä....15 Lukijalle Juha Jämsä....17 Osa 1 Moninaisuuden kohtaaminen taitoa ja tietoa Mitä moninaisuuden kohtaaminen vaatii ja antaa? Juha Jämsä..... 20 Lähtökohtana moninaisuuden

Lisätiedot

Mustakallio Maija. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kouluarki

Mustakallio Maija. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kouluarki Mustakallio Maija Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kouluarki Kandidaatin tutkielma KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Luokanopettajakoulutus 2018 Oulun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Lisätiedot

Miten puhua sukupuolen moninaisuudesta lasten kanssa?

Miten puhua sukupuolen moninaisuudesta lasten kanssa? 21.11.2013 Miten puhua sukupuolen moninaisuudesta lasten kanssa? Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Sukupuolen moninaisuus? 1. Kattokäsite, jolla viitataan siihen,

Lisätiedot

HLBT Queer Heteronormatiivisuus

HLBT Queer Heteronormatiivisuus Puolison kuolema queernäkökulmasta tarkasteltuna Varpu Alasuutari YTM, Tohtorikoulutettava Sukupuolentutkimus Turun yliopisto varpu.alasuutari@utu.fi Esityksen rakenne 1. Määritelmät 2. Väitöstutkimus:

Lisätiedot

Identiteetistä ja seksuaalisuudesta nuorille miehille

Identiteetistä ja seksuaalisuudesta nuorille miehille YLPEYS Identiteetistä ja seksuaalisuudesta nuorille miehille 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Ylpeys 3 2. Identiteetti ja kuka sen määrittelee 4 3. Kertominen 8 4. Suhteet ja seksi 13 5. Tietoa ja tukea 22 Kannen

Lisätiedot

Irvokasta irstailua vai ihminen ihmisenä?

Irvokasta irstailua vai ihminen ihmisenä? Noora Nevala, Noora Roininen Irvokasta irstailua vai ihminen ihmisenä? Geronomien perehtyneisyys sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen Metropolia Ammattikorkeakoulu Geronomi (AMK) Vanhustyön

Lisätiedot

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien eteläpohjalaisten nuorten kokemuksia osallisuudesta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien eteläpohjalaisten nuorten kokemuksia osallisuudesta Veera Keiski, Anna-Emilia Kuivala & Alina Rauhala Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien eteläpohjalaisten nuorten kokemuksia osallisuudesta Osallisuus koulussa, työssä ja terveydenhuollossa Opinnäytetyö

Lisätiedot

JÄNNITTEINEN BISEKSUAALISUUS PARISUHDEPUHEESSA

JÄNNITTEINEN BISEKSUAALISUUS PARISUHDEPUHEESSA JÄNNITTEINEN BISEKSUAALISUUS PARISUHDEPUHEESSA Annukka Lahti, PsM Tohtorikoulutettava, JY, SPT Tutkija, Vain me kaksi? Affektiivinen eriarvoisuus intiimisuhteissa -hankkeessa http://affective-inequalities.fi/

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ. Gender Play

OPINNÄYTETYÖ. Gender Play OPINNÄYTETYÖ Gender Play Sukupuolen ilmaisua soveltavan teatterin keinoin tutkiva työpaja sateenkaarinuorille Kristiina Puukko Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma (210 op) 09 / 2017 www.humak.fi

Lisätiedot

Minna Laine. Sosiaalialan koulutusohjelma Erityisryhmien ohjauksen suuntautumisvaihtoehto

Minna Laine. Sosiaalialan koulutusohjelma Erityisryhmien ohjauksen suuntautumisvaihtoehto Minna Laine NÄKYMÄTÖN SATEENKAARI Satakunnan ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijoiden tiedot seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sekä sateenkaariperheistä ja ammattikorkeakoulu tiedon jakajana

Lisätiedot

Helsingin seudun Setan nuorten nettisivujen suunnitelma

Helsingin seudun Setan nuorten nettisivujen suunnitelma Helsingin seudun Setan nuorten nettisivujen suunnitelma Jokinen, Piia 2010 Laurea Tikkurila Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Tikkurila Helsingin seudun Setan nuorten nettisivujen suunnitelma Piia Jokinen

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI, VIRANOMAISET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

TASA-ARVOLAKI, VIRANOMAISET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ TASA-ARVOLAKI, VIRANOMAISET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Esite 2015 Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2015 TASA-ARVOLAKI, VIRANOMAISET JA SUKUPUOLEN MONINAISUUS SOSIAALI-

Lisätiedot

EHKÄ NE ON SENKIN TAKIA OLLU HILJAA

EHKÄ NE ON SENKIN TAKIA OLLU HILJAA zzz Sateenkaarinuoret päihde- ja mielenterveyspalveluissa -hankkeessa (2015 2017) tutkittiin ammattilaisten valmiuksia kohdata sateenkaarinuoria nyky-suomessa. Vaikka sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot