OPINTO-OPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPINTO-OPAS 2009 2011"

Transkriptio

1 OPINTO-OPAS Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma (90 op) Tradenomi (ylempi AMK) Liiketalous Kuopio

2 2 SISÄLTÖ HYVÄ SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJA... 3 YLEMMÄN AMK-TUTKINNON TYÖJÄRJESTYS... 3 Lukuvuosi Lukuvuosi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN YHTEYSTIEDOT... 4 Opintotoimisto... 4 Hallinto... 4 Tietohallinto... 4 Kirjasto- ja tietopalvelut... 4 T&K- toiminta... 5 OPISKELUYMPÄRISTÖ... 5 Tietohallinto... 5 Kirjasto- ja tietopalvelut... 6 Viikonloppujärjestelyt... 6 T&K-TOIMINTA... 7 OPPIMINEN JA OPISKELU... 7 Pedagogiset lähtökohdat ja opetusjärjestelyt... 7 Hops... 7 Monimuoto-opiskelu... 8 Arviointi... 8 Palaute... 8 Opintosuoritusten rekisteröinti... 9 Tutkintotodistus... 9 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman työelämäperusta Koulutusohjelman tavoitteet ja koulutuksen tuottama erityisosaaminen Koulutusohjelman rakenne ja sisältö Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman kompetenssianalyysi Koulutusohjelman matriisimalli opetussuunnitelmajäsennyksenä OPINTOKOKONAISUUDET JA OPINTOJAKSOKUVAUKSET LLYA100 Esimiestyö ja itsensä johtaminen (5 op) LLYA200 Strateginen näkökyky (5 op) LLYA600 Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä (5 op) LLYA300 Osaamisen ja innovaatioiden johtaminen (10 op) LLYA450 Kumppanuuksien johtaminen (10 op) LLYA500 Työelämän kehittämisen menetelmät (15 op) Vapaasti valittavat opinnot (10 op) Opinnäytetyö (30 op) LIITE Opistotien kampuksen kartta... 23

3 3 HYVÄ SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJA Tradenomi (ylempi AMK, (Master of Business Administration, MBA) on ammattikorkeakoulun perustutkinnon jälkeen suoritettava ylempi korkeakoulututkinto. Työelämän nopeat muutokset, kansainvälistyminen sekä yhteiskunnan ja talouden rakennemuutokset vaativat osaamistason jatkuvaa kehittämistä. Työyhteisöiltä ja yksilöitä odotetaan kykyä vastata uudella tavalla asiantuntijatyön osaamisvaatimuksiin. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto perustuu työelämän tarpeisiin. Se tähtää yksilöllisen uudenlaisen johtamisosaamisen kehittämiseen ja työyhteisöjen osaamistason nostamiseen. Opinnot antavat valmiuksia oman alan tutkitun tiedon hankkimiseen, käsittelyyn ja soveltamiseen omassa työssä ja sen kehittämisessä. Tutkinnon keskeisen osan muodostaa opinnäytetyö, joka perustuu työelämän ajankohtaisen kehittämisidean tai tutkimusongelman määrittelylle. Opinnäytetyö toteutetaan yhdessä työelämän asiantuntijoiden kanssa. Tradenomi (ylempi AMK) -tutkinto antaa mahdollisuuden urakehitykseen ja työelämän kehittämiseen. Uuden tiedon, taidon ja arvostuksen lisäksi tutkinto antaa julkisiin virkoihin ja tehtäviin saman kelpoisuuden kuin esim. yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Visiomme on olla arvostettu osaamisen kehittäjä, jonka koulutus-, tutkimus- ja kehittämistyön palvelut tunnetaan. Edistämme Pohjois-Savon elinkeinoelämän ja erityisesti pk-yritysten alueellista ja kansainvälistä kehittymistä. Toiminnassamme tärkeitä ovat Savonian arvot: asiakaskeskeisyys, asiantuntijuus ja yhteisöllisyys. Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa! Kaija Sääski Osaamisaluejohtaja YLEMMÄN AMK-TUTKINNON TYÖJÄRJESTYS Opiskelijoiden kotiluokka lähiopetuksessa sijaitsee Savonian Opistotien kampuksella, Opistotie 2 (ks. liite 1). Lähiopetustunnit pidetään pääsääntöisesti perjantaisin klo ja /tai lauantaisin klo LUKUVUOSI Aikataulumuutokset mahdollisia Aihe Pvm Koulutuksen orientaatio Ryhmäytyminen Moodle/ConnectPro yms. Esimiestyö ja itsensä johtaminen Toiminta- ja kehittämistutkimus Strateginen näkökyky Opinnäytetyöseminaari työelämäkumppaniseminaari, klo Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma (yrityspäivä ) Tutkimusmenetelmät Opinnäytetyöseminaarit - ConnectPro Innovaatiojohtaminen (yrityspäivä )

4 4 LUKUVUOSI Aihe Kumppanuuksien johtaminen Kumppanuudet ja suhdepääoma Pvm ilm. myöh. ilm. myöh. KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN YHTEYSTIEDOT Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio Opistotie KUOPIO Puh. (017) Kumppanuussuhteiden talouden ohjaus Työelämän kehittämisen menetelmät Tulevaisuuden haltuunoton menetelmät Opinnäytetyöseminaarit ilm. myöh. ilm. myöh. ilm. myöh. ilm. myöh. s-posti OPINTOTOIMISTO Opistotie 2 Opintosihteeri Kati Pitkänen Puh. (017) , Opintosihteeri Pirjo Heikkinen Puh. (017) HALLINTO Opistotie 2 Osaamisaluejohtaja Kaija Sääski Puh Koulutus- ja kehittämispäällikkö Esa Viklund Puh Suunnittelija Kristiina Alhberg Puh. (017) , TIETOHALLINTO Atk-tukihenkilö Panu Pennanen Puh KIRJASTO- JA TIETOPALVELUT Opistotie 2 Sairaalakatu 6-8 Liiketalousalan kokoelmat ja palvelut sijaitsevat syyslukukaudesta 2009 alkaen Opistotien ja Sairaalakadun kampuskirjastoissa. Uudet yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät kirjasto- ja tietopalvelun www-sivulta Kirjasto syyslukukauden 2009 alkuun mennessä.

5 5 T&K- TOIMINTA Savonia-ammattikorkeakoulu Sairaalakadun kampus Rakennus 4 Sairaalakatu KUOPIO Hankekoordinaattori Marja Janhunen Puh Koulutussuunnittelija Sirpa Hietala Puh Kehittämispäällikkö Markku Wulff Puh OPISKELUYMPÄRISTÖ TIETOHALLINTO Savonia-amk:n kaikissa koulutusyksiköissä on käytössä yhteinen Windowstoimialue nimeltään Savonia-amk. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki käyttäjät (opiskelijat ja henkilökunta) voivat kirjautua Savonia-amk:n verkkoon omilla tunnuksillaan minkä tahansa koulutusyksikön miltä tahansa työasemalta. Näin myös käyttäjien omat henkilökohtaiset tiedostot ovat saatavilla minkä tahansa yksikön miltä tahansa koneelta. Z-asema on jokaisen käyttäjän henkilökohtainen levyasema W-asemalle käyttäjä voi tallentaa halutessaan omat www-sivunsa ja julkaista ne Yksikkömme tietokoneiden käyttö vaatii jokaiselta käyttäjältä henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Alkuperäinen käyttäjätunnus ja salasana muodostuvat automaattisesti, kun opiskelija kirjataan Savonia-amk:n opiskelijahallinto-ohjelmaan. Salasana on henkilökohtainen ja se kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin. Samoilla tunnuksilla kirjaudutaan myös sähköpostiin ja Moodleen. WIP-opintosuoritusrekisteriin on omat erilliset tunnukset ja salasanat. Yksiköissä on Savonia-amk:n opiskelijoilla käytössä myös mahdollisuuksia kirjautua Savonia-amk:n tietoverkkoon langattomasti esimerkiksi omalla kannettavalla tietokoneella. Opiskelijat ja henkilökunta voivat kirjautua omilla käyttäjätunnuksillaan Savonia-ammattikorkeakoulun palveluihin ulkoverkosta, esimerkiksi kotoa käsin, suojatun Juniper SSL VPN- palvelun kautta Internetissä. Sähköposti Sähköpostiohjelmana Savonia-ammattikorkeakoulussa on Exchange/Outlook. Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa Opiskelijoiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa Luokkien postituslistat ovat muotoa Sa- esimerkiksi Outlookin osoitekirjasta löytyy useita erilaisia jakelulistoja ja koko ammattikorkeakoulun henkilökunnan ja opiskelijoiden sähköpostiosoitteet. Outlookin Kansioluettelo-näkymässä on koko Savonia-amk:n ja sen yksiköiden jaettuja kansioita. Moodlen opiskelijaympäristö on keskeisin opiskeluun liittyvä sähköinen ympäristö. Moodlesta löytyy opintoihin liittyviä yleisiä ohjeita ja oppaita sekä tietoa Savonia-ammattikorkeakoulun opinnoista. Moodlessa on myös tämän koulutusohjelman yhteinen opiskeluympäristö.

6 6 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUT Savonia-ammattikorkeakoulun kirjastoa käyttävät ensisijaisesti amk:n opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta, mutta se on avoin kaikille muillekin käyttäjille. Lainausoikeuden kirjastoihin saa täyttämällä lainaajatietolomakkeen, joita saa kirjaston palvelutiskeistä ja www-sivulta. Kirjasto- ja tietopalvelujen toimintaajatuksena on tuottaa tehokkaasti tietopalveluja oppimisen ja opetuksen sekä tutkimus- ja kehitystyön tueksi. Keskeisiä painopisteitä ovat ajanmukaisen ja monipuolisen painetun ja sähköisen kokoelman ylläpito, tiedonhankinnan opetus ja asiakaspalvelu. Tietoja kirjasto- ja tietopalveluista löytyy Savonia-ammattikorkeakoulun kirjastojen yhteisestä verkkokirjastosta osoitteessa Kirjasto. Verkkokirjaston kautta löytyvät tiedot kirjaston toimipisteistä, palveluista, kokoelmista ja aukioloajoista. Verkkokirjastosta löytyvät myös kirjastoon hankitut sähköiset julkaisut ja siellä voi tehdä hakuja kirjaston kokoelmatietokanta Aapelista ja kirjastoon hankituista elektronisista tietokannoista, tutustua painettujen sanoma- ja aikakauslehtien valikoimaan ja opinnäytetyökokoelmiin. Laajemmat tiedonhaut tehdään asiakkaiden tarpeisiin räätälöitynä, maksullisena palveluna. Tästä palvelusta voi sopia ottamalla yhteyttä informaatikkoon, s-posti VIIKONLOPPUJÄRJESTELYT Lauantaisin järjestettävien lähiopetuspäivien osalta on huomioitavaa: 1. sisäänkäynti lauantaisin Opistotien puoleisesta pääsisäänkäynnistä. Junaradan puoleinen ulko-ovi on suljettu viikonloppuisin (ks. liite 1). 2. Opistotien kampuksen lounaskahvio on pääsääntöisesti toiminnassa arkipäivisin klo ja lauantaisin klo Lounasruokaa on tarjolla arkipäivisin klo ja lauantaisin klo Korkeakouluopiskelijan tuettu ateria maksaa n. 2 euroa. 3. Opistotien kampuksen virastomestarit päivystävät arkisin ja lauantaisin. Heidän toimipiste sijaitsee sisääntuloaulassa. Puhelin (017) Savonia-amk:n opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää kirjaston sähköisiä julkaisuja paikallisverkon ulkopuolelta, esim. kotitietokoneilta, kirjautumalla etäkäyttöpalveluun omilla opiskelijatunnuksillaan. Asiakkaiden käytössä on tiedonhakuja varten eri alojen viite-, fakta- ja tekstitietokantoja. Tiedonhankintaan liittyvissä kysymyksissä kirjaston henkilökunta palvelee asiakkaita ensisijaisesti tukemalla ja ohjaamalla näitä kokoelmien omatoimisessa käytössä. Ajan henkilökohtaiseen ohjaukseen voi varata käymällä koulutusalan kirjastossa tai ottamalla yhteyden henkilökuntaan puhelimitse tai sähköpostitse.

7 7 T&K-TOIMINTA Ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystoiminnan tehtävänä on harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä tukevaa ja alueen elinkeinorakenteen huomioon ottavaa soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä. (Ammattikorkeakoululaki 2003, 4 ). Opiskelun ja T&K- työn yhteys Tutkimus- ja kehitystyö sekä opetus ovat ammattikorkeakoulussa kiinteästi linkittyneinä toisiinsa esim. opinnäytetöiden, harjoittelun ja projektien kautta. Ammattikorkeakoulun T&K- työssä voi: tehdä opinnäytetyötä suorittaa opintoja tutkimus- ja kehittämistehtävissä syventää/laajentaa ammatillisia opintoja ja oppia soveltamaan ammattialan tietoa käytäntöön oppia tutkimus- ja kehittämistaitoja oppia projektityötaitoja saada hyödyllisiä yritys- ja sidosryhmäkontakteja saada käytännön asiantuntijakokemusta. Ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa T&K- työ linkittyy opinnäytetyöhön, menetelmäopintoihin, opintojaksojen oppimistehtäviin sekä ammattikorkeakoulun T&K- työhön. Asiantuntijuutta yritysten tarpeisiin Savonia-ammattikorkeakoulu luo toiminta-alueelleen kansallista ja kansainvälistä osaamista. Soveltava tutkimus- ja kehitystoiminta tukee erityisesti Pohjois- Savon yritysten kilpailukykyä ja kansainvälistymistä. Tutkimus-, kehitys- ja koulutuspalvelut tarjoavat osaavaa palvelua ja yksilöllisiä ratkaisuja yritysten ja työyhteisöjen kehittämistarpeisiin. Yhteistyö, verkottuminen ja kansainvälisyys ovat toiminnan keskeisiä menestystekijöitä. Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisen eri alojen asiantuntijoiden verkoston alueen yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Yhteydenotto Savoniaan avaa mahdollisuuden yhteisön toiminnan, tuotteen tai palvelun kokonaisvaltaiselle kehittämiselle. OPPIMINEN JA OPISKELU PEDAGOGISET LÄHTÖKOHDAT JA OPETUSJÄRJESTELYT Savonia-ammattikorkeakoulussa opetuksen ja oppimisen pedagogiset lähtökohdat ovat ammatillisen asiantuntemuksen kasvussa ja sen tukemisessa. Opetuksen suunnittelun lähtökohdat ovat työelämän osaamis- ja kehittämisvaatimuksissa. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa oppimista ohjaavat opiskelijoiden esimies- ja organisaatiokokemusten hyödyntäminen, yksilöllisen asiantuntijuuden syveneminen, reflektiivisyys sekä tiedon ja osaamisen jakamisen periaatteet. Koulutusohjelman opinnoissa hyödynnetään opiskelijoiden omia kokemuksia esimiestyöstä ja työyhteisöjen johtamisesta ja niitä syvennetään opetussuunnitelman osaamistavoitteiden ja opintosisältöjen mukaisella asiantuntijatiedolla ja käytäntölähtöisillä opetusmenetelmillä. Esimiehenä kehittyminen ja asiantuntijatiedon syventäminen tapahtuu opiskelijan eritellessä, jäsentäessä ja arvioidessa omasta kokemusperustastaan nousevaa tietoa ja suhteuttaessaan uutta opittavaa ainesta aikaisempiin omakohtaisiin kokemuksiinsa ja tietämykseensä. Opiskelijan rooli on aktiivinen, vastuullinen ja kriittinen. Hän kykenee tekemään omaan oppimiseensa liittyviä valintoja henkilökohtaisten esimiestaitojen kehittämishaasteiden mukaisesti. HOPS Jokainen opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman osana Esimiestyö ja itsensä johtaminen opintojaksoa. Sen laatimista ohjaavat opetussuunnitelman osaamistavoitteet ja sisällöt yhdessä opiskelijan omien tavoittei-

8 8 den kanssa. Hops laaditaan ja hyväksytään yhdessä koulutusohjelman vastuuopettajan/-opettajien kanssa. Henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa tarkennetaan, täydennetään ja arvioidaan koko opiskelun ajan, jotta oppimisprosessista tulee mielekäs kokonaisuus. HOPS auttaa opiskelijaa tunnistamaan omat osaamistarpeensa ja asettamaan itselleen omista tarpeista nousevat oppimistavoitteet, erityisesti opinnäytetyön kehittämis- ja tutkimustehtävän. Opiskelusuunnitelma auttaa opiskelijaa valitsemaan erityisesti omiin osaamistavoitteisiin sopivat vapaasti valittavat opinnot. Opintojen hyväksilukeminen Hakukelpoisuuden antavan tutkinnon suorittamisen jälkeen suoritettuja opintoja, esim. ylempään korkeakoulututkintoon tähtääviä opintoja tai ammattikorkeakoulun erikoistumisopintoja, voidaan hyväksilukea soveltuvin osin ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (opintojen korvaaminen). Periaatteena on, että opintojen sisältö on vastaava ja tukee ja täydentää ylemmän tutkinnon osaamistavoitteita. Yksittäisestä osasuorituksesta tulee olla hyväksytty arvosana ja sisällön kuvaus. Opintojen alussa tulee hyväksiluetuttaa kerralla kaikki ennen opintojen alkua suoritetut mahdollisesti hyväksiluettavat opinnot. Opintojen aikana muualla suoritettavista opinnoista on etukäteen varmistettava hyväksiluettavuus (opintojen sisällyttäminen). Hyväksilukemista anotaan erillisellä lomakkeella. Anomukseen tulee liittää jäljennös hyväksiluettavan suorituksen todistuksesta. Päätöksen hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä tekee koulutus- ja kehittämispäällikkö pyydettyään tarvittaessa lausunnon kyseistä opintojaksoa opettavalta opettajalta. Päätöksestä ilmenee, mitä tutkinnon osia tai opintojaksoja suorituksilla korvataan. Hyväksiluetuista opinnoista ei anneta arvosanaa vaan merkintä H (= hyväksiluettu). MONIMUOTO-OPISKELU Ylemmän amk-tutkinnon opinnot toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa lähiopetus, itsenäinen opiskelu, verkkoympäristössä opiskelu sekä käytännön työ ja projektityöskentely muodostavat kokonaisuuden. Lähtökohtana ovat tutkivan ja yhteistoiminnallisen oppimisen periaatteet. Koulutusohjelman kaikissa opinnoista hyödynnetään verkkooppimisympäristöä, esim. Moodle ja ConnectPro. Opintokokonaisuudet sisältävät asiantuntijuusalueen opetuskeskusteluja, asiantuntijaluentoja, yritysvierailuja, pienryhmä- ja parityöskentelyä ja eri muodossa toteutettavia oppimistehtäviä. Itsenäiseen opiskeluun opiskelija saa tukea vertaistyöskentelystä ryhmän muiden jäsenten kanssa, käytännön työelämässä toimivilta asiantuntijoilta ja ohjaavalta opettajalta. Itsenäinen opiskelu perustuu pääosin käytännön työelämää palveleviin, johtamisosaamista syventäviin oppimistehtäviin, joita linkitetään pääsääntöisesti omaan työyhteisöön ja/tai ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysalueisiin. ARVIOINTI Arviointiperusteena käytetään opetussuunnitelman ja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman osaamistavoitteita. Oppimisprosessin arviointi muodostuu opintojaksokohtaisesti mm. itsearvioinnista, vertaisarvioinnista ja asiantuntijoiden suorittaman arvioinnin kokonaisuudesta. Arvioinnissa voidaan käyttää joko numeerista asteikkoa 1 5 tai hyväksytty/hylätty-asteikkoa. Hyväksuluetuista opinnoista ei anneta arvosanaa. PALAUTE Opetuksen arviointijärjestelmän avulla kerätään palautetietoa oppimistapahtuman onnistumisesta ja koulutuksen työelämävastaavuudesta. Palautetietoa kerätään säännöllisesti jokaisen opintojakson päättyessä sekä koulutusohjelman

9 9 opintojen alussa, keskivaiheella ja lopussa tehtävillä kyselyillä. Kaikkea palautejärjestelmän avulla kerättyä tietoa ja tuloksia käytetään ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon edelleen kehittämisessä. Palautetietoa kerätään ja annetaan opiskelijoille jatkuvasti opetuksen tavoitteiden toteutumisesta ja henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman toteutumisesta. Arvioinnin tehtävänä Savonia-ammattikorkeakoulussa on mm: 1. tukea opiskelijan oppimisprosessia ja itsearviointikyvyn kehittymistä 2. vahvistaa opiskelijan opiskelumotivaatiota 3. tukea opetuksen työelämälähtöisyyttä 4. antaa ammattikorkeakoululle palautetta opetuksen ja T&K- työn tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta. OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI Kunkin opintojakson suoritustavat ja aikataulu sovitaan opintojakson alussa. Savonia-amk pitää opintosuorituksista rekisteriä. Opintojakson suoritus kirjataan opintosuoritusrekisteriin viimeistään kuukauden kuluttua suorituksesta. Opiskelija voi seurata opintosuorituksiaan ammattikorkeakoulun www-sivuilta wip.savonia.fi. Halutessaan opiskelija voi saada opintotoimistosta suorituksistaan virallisen rekisteriotteen. TUTKINTOTODISTUS Opiskelijan on haettava tutkintotodistusta kolmea viikkoa ennen aiottua valmistumisajankohtaa. Tällöin kaikkien opintojen tulee olla suoritettu ja opinnäytetyö hyväksytty. Tutkintoa haetaan opintotoimistosta saatavalla lomakkeella.

10 10 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA KOULUTUSOHJELMAN TYÖELÄMÄPERUSTA Pk-yritysten ja organisaatioiden kehittäjiltä ja esimiehiltä edellytetään kykyä vastata tämän päivän ja tulevaisuuden johtamisosaamisen haasteisiin ja työelämästä nouseviin kehittämis- ja muutostarpeisiin innovatiivisesti ja asiantuntijatietoon perustuen. Johtamisosaamisen keskiöön nousevat esimiestaidot, osaamisen johtaminen sekä henkilöstön jaksaminen, hyvinvointi ja kehittyminen moninaistuvissa työyhteisöissä. Strateginen ajattelu, johtamisviestintä, yrittäjyys, innovatiivisuus, verkostoyhteistyö ja kumppanuusosaaminen ovat käytännön esimiestyön arkea ja menestyvän pk-yrityksen liiketoimintaosaamisen ydintä. Kansainvälistyvät verkostot ja monikulttuurinen yhteistyö laajentaa esimiehen toimintakenttää, samalla kun se luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman opetussuunnitelman laadintaa on ohjannut työelämän tarpeet, asiantuntijatieto ja käytännönläheisyys. Koulutusohjelma on suunniteltu, arvioitu ja kehitetty yhteistyössä työelämän, perustutkinnon suorittaneiden (tradenomi) alumnien, yhteistyökumppanien ja asiantuntijoiden kanssa. Koulutusohjelman suunnittelu on perustunut palautetietoon, ennakointitietoon sekä olemassa olevan tiedon hyödyntämiseen, alumnikysely-tutkimukseen, avoimeen vuorovaikutukseen ja osaamisen jakamiseen. KOULUTUSOHJELMAN TAVOITTEET JA KOULUTUKSEN TUOTTAMA ERITYISOSAAMINEN Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman tavoitteena on antaa monipuoliset johtamisvalmiudet erityisesti pk-yritysten kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä toimiville. Koulutusohjelman tavoitteena on kehittää henkilökohtaisia valmiuksia esimies- ja johtamistehtävissä sekä valmentaa työyhteisön innovaatiotoiminnan johtamiseen. Opiskelijoilla on myös valmiudet alan tutkitun tiedon soveltamiseen ja työn kehittämiseen myös kansainvälisesti. Koulutusohjelman kompetenssianalyysi ja matriisimalli opetussuunnitelmajäsennyksenä ovat sivuilla KOULUTUSOHJELMAN RAKENNE JA SISÄLTÖ Opintokokonaisuus Esimiestyö ja itsensä johtaminen Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä Strateginen näkökyky Osaamisen ja innovaatioiden johtaminen Kumppanuuksien johtaminen Työelämän kehittämisen menetelmät Vapaasti valittavat opinnot Opinnäytetyö Yhteensä Laajuus 5 op 5 op 5 op 10 op 10 op 15 op 10 op 30 op 90 op Koulutusohjelman rakenteellisena lähtökohtana ovat esimiestyön vaatimukset ja esimiehenä kehittyminen, joita syvennetään aineettoman pääoman johtamisen viitekehyksen avulla.

11 11 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMAN KOMPETENSSIANALYYSI Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman tavoitteena on antaa monipuoliset johtamisvalmiudet erityisesti pk-yritysten kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä toimiville. Opinnot syventävät johtamisosaamista ja ne pohjaavat aineettoman pääoman johtamisen viitekehykseen sekä liiketoimintaosaamisen ydinalueeseen johtajuuteen ja esimiestyöhön. Koulutusohjelman tavoitteena on kehittää henkilökohtaisia valmiuksia esimies- ja johtamistehtävissä sekä valmentaa työyhteisön innovaatiotoiminnan johtamiseen. Koulutusohjelman erityisosaamisalueet ovat: esimiestaidot ja osaamisen johtaminen innovaatioiden johtamisosaaminen kumppanuuksien kehittäminen ja johtaminen. Taulukko 1. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman osaamistavoitteet. Osaamisprofiili (Professional profile) Koulutusohjelmakohtainen (ammatillinen) erityisosaaminen (Subject specific competences) Esimiestaidot ja osaamisen johtaminen Innovaatioiden johtamisosaaminen Kumppanuuksien kehittäminen ja johtaminen Osaamisalueen kuvaus (tiedollinen ja taidollinen osaaminen) (Description of the competence, knowledge and skills) Osaa arvioida ja kehittää monipuolisesti omia yrittäjyys- ja esimiesvalmiuksiaan ja toimia esimiehenä työyhteisössä. Osaa arvioida, kehittää ja johtaa henkilöstön osaamista moninaistuvassa työyhteisössä. Ymmärtää innovaatioprosessin ja strategisen ajattelun merkityksen liiketoiminnan uudistumisen voimavarana. Osaa ohjata ja johtaa muutos- ja johtamisprosesseja sekä osaa soveltaa strategisen johtamisen ja innovaatiojohtamisen työvälineitä johtamistyössä. Osaa arvioida ja hyödyntää verkostoja ja kumppanuuksia liiketoiminnassa. Osaa johtaa ja kehittää kumppanuussuhteita Yleiset työelämävalmiudet (Generic competences) Itsensä kehittäminen Osaa arvioida omaa osaamistaan sekä määritellä kehittämistarpeita. Kykenee jatkuvaan oppimiseen yhdessä toisten kanssa. Kykenee yhdessä oppimiseen ja opitun jakamiseen erilaisissa asiantuntijayhteisöissä.

12 12 Eettinen osaaminen Osaa soveltaa oman alansa arvoperustaa ja ammattieettisiä periaatteita asiantuntijana ja työelämän kehittäjänä. Ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja ottaa huomioon muut omassa toiminnassaan. Tuntee yhteiskuntavastuun ja kestävän kehityksen Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen Kehittämistoiminnan osaaminen Organisaatio- ja yhteiskuntaosaaminen periaatteet. Kykenee toisten kuuntelemiseen sekä asioiden kirjalliseen, suulliseen ja visuaaliseen esittämiseen erilaisille kohderyhmille. Osaa toimia erilaisissa viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa, osaa organisoida ja luoda ammatillisia verkostoja. Osaa työskennellä monialaisissa työryhmissä ja johtaa niitä. Osaa hyödyntää viestintätekniikkaa omassa työssään. Osaa hankkia ja käsitellä oman asiantuntijuusalueen ja lähialueiden tietoa, kykenee kriittiseen tiedon arviointiin ja uuden tiedon luomiseen. Hallitsee T&K- toiminnan ja projektitoiminnan menetelmiä, osaa itsenäisesti toteuttaa alaa kehittäviä T&K- hankkeita ja johtaa projekteja. Toimii kehittävän työtavan mukaisesti, osaa käynnistää ja toteuttaa muutosprosesseja. Kykenee luovaan, innovatiiviseen ongelmanratkaisuun. Osaa käynnistää kannattavia, asiakaslähtöisiä toimintoja ja osaa ohjata ja kouluttaa toisia. Tuntee oman alansa organisaatioiden yhteiskunnallistaloudellisia yhteyksiä. Osaa hyödyntää yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia, tuntee työelämän toimintakulttuuria ja kykenee osallistumaan organisaatioiden toiminnan koordinointiin, kehittämiseen ja johtamiseen. Osaa kehittää toimintaa työelämän muuttuvissa tilanteissa. Kykenee hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja asioiden syy- ja seuraussuhteita. Kansainvälisyysosaaminen Omaa oman alan työtehtävissä yhden tai kahden vieraan kielen kirjallisen ja suullisen taidon. Ymmärtää kulttuurieroja, kykenee toimimaan kansainvälisessä työympäristössä. Osaa soveltaa oman alansa kansainvälistä tietoa ja osaamista. Omaa yleiskuvan tehtäväalueensa asemasta ja merkityksestä kansainvälisessä toimintaympäristössä.

13 13 KOULUTUSOHJELMAN MATRIISIMALLI OPETUSSUUNNITELMAJÄSENNYKSENÄ Seuraavassa taulukossa on kuvattu yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman kompetenssit ja opintojaksot. Taulukko 2. Kompetenssit ja opintojaksot. X = kyseistä osaamisaluetta pyritään tietoisesti kehittämään ko. opintojaksolla, osaamista arvioidaan ja ko. osaamisalue on mainittu opintojakson osaamistavoitteissa. Laajuus op Esimiestaidot ja osaamisen johtaminen Innovaatioiden johtamisosaaminen Kumppanuuksien kehittäminen ja johtaminen Itsensä kehittäminen Eettinen osaaminen Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen Kehittämistoiminnan osaaminen Organisaatio- ja yhteiskuntaosaaminen Kansainvälisyysosaaminen 1. opintovuosi Teema: Esimiehenä kehittyminen ja strateginen ajattelu Vuoden osaamistavoite: opiskelija osaa kehittää omaa johtajuuttaan ja hänellä on kyky uudistaa organisaation johtamisprosesseja. 2. opintovuosi Teema: Muuttuva toimintaympäristö ja kehittävä johtajuus Vuoden osaamistavoite: opiskelija osaa kehittää organisaation kumppanuusympäristöä. Esimiestyö ja itsensä johtaminen Strateginen näkökyky Työelämän kehittämisen menetelmät - toimintatutkimus & kehittämistutkimus - liiketoimintaosaamisen tutkiminen ja kehittäminen 5 x x x 5 x x x x x x 10 x x x x x Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma 5 x x x x x Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä 5 x x x Innovaatiojohtaminen 5 x x x Opinnäytetyö: johtamisosaamisen kehittämis- 10 x x x x X ja tutkimustyö Vapaasti valittavat 5 Kumppanuudet ja suhdepääoma 5 x x x x X Kumppanuussuhteiden taloudellinen ohjaus 5 x x x Työelämän kehittämisen menetelmät: - Tulevaisuuden haltuunoton 5 X x x x menetelmät Opintojakso Opinnäytetyö; johtamisosaamisen kehittämis- 20 x x x x X ja tutkimustyö Vapaasti valittavat 5

14 14 OPINTOKOKONAISUUDET JA OPINTOJAKSOKUVAUKSET Koulutusohjelma rakentuu kuudesta opintokokonaisuudesta (+ vapaasti valittavat opinnot, 10 op), joiden laajuus on 5-15 opintopistettä. Opinnot syventävät johtamisosaamista ja ne pohjaavat aineettoman pääoman johtamisen viitekehykseen sekä liiketoimintaosaamisen ydinalueeseen johtajuuteen ja esimiestyöhön. Kunkin opintokokonaisuuden opintoihin kuuluu lähiopetusta, verkossa (Moodleoppimisympäristö, Connect Pro yms.) tapahtuvaa opiskelua ja ohjausta, asiantuntijatiedon hankintaa ja käyttämistä oppimistehtävissä, sekä tiedon jakamista ja arviointia ryhmässä. Opintokokonaisuuksiin liittyvä kirjallisuus on ohjeellinen perusta, jonka lisäksi kussakin opintokokonaisuudessa käytetään myös oppimistehtäväkohtaista oppimateriaalia (esim. verkkomateriaalit, tutkimusjulkaisut ja artikkelit, organisaatiokohtainen aineisto) henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan perustuen. Toteutustavat: luennot osallistuminen lähiopetukseen osallistuminen verkkokeskusteluihin älykäs itsensä johtaminen esimiesosaaminen ja esimiehen tehtävät työyhteisössä kehityskeskustelut esimiehen työvälineenä Suoritustavat: HOPS:n laadinta esimiesosaamisen/yrittäjyysosaamisen portfolion tekeminen opintojen aikana oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Opetuskieli: suomi Opintojaksoon liittyvää materiaalia: Aaltio, I Johtajuus lisäarvona. WSOY. Helsinki. LLYA100 ESIMIESTYÖ JA ITSENSÄ JOHTAMINEN (5 OP) Osaamistavoitteet: Opiskelija oppii tunnistamaan omat yrittäjyys/-esimiesvalmiutensa ja osaa monipuolisesti arvioida omaa esimiesosaamistaan sekä määritellä osaamisensa kehittämistarpeita. Opiskelija on laatinut resurssianalyysinsä ja on määritellyt omat oppimistavoitteensa itsetuntemuksensa mukaisesti sekä laatinut henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Opiskelija on myös koonnut itselleen portfolion, jonka avulla hän kykenee osoittamaan esimies- ja johtamisosaamisensa. Keskeiset sisällöt: omien resurssien arviointi minäkuvan tunnistaminen ja ihmiskäsitykset, identiteetti omien yrittäjyys-/esimiesvalmiuksien tunnistaminen ja arviointi Dunderfelt, T Henkilökemia: yhteistyö erilaisten ihmisten välillä. Dialogia. Söderkulla. Sydänmaalakka, P Älykäs itsensä johtaminen: näkökulmia henkilökohtaiseen kasvuun. Talentum. Helsinki. Åhman, H Oman mielen johtaminen - näkemyksiä ja kokemuksia yksilön menestymisestä postmodernissa organisaatiossa. Helsinki University of Technology. Disseration Series. No 12. Espoo.

15 15 LLYA200 STRATEGINEN NÄKÖKYKY (5 OP) Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa käyttää ja soveltaa strategisia työkaluja liiketoiminnan johtamisessa ja johtamistyössä. Opiskelija oppii havainnoimaan muutostarpeita organisaatiossa ja työyhteisössä ja hän osaa ohjata ja hyödyntää muutosprosesseja. Opiskelijalla on valmiudet strategisen viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Keskeiset sisällöt: strateginen ajattelu, prosessiajattelu ja strategiaprosessin johtaminen strategiset työvälineet ja mallit muutosherkkyys ja ennakointitiedon hyödyntäminen strategiaviestintä, muutosviestintä Kamensky, M Strateginen johtaminen. Menestyksen timantti. Talentum. Helsinki. Kaplan, R. & Norton. D Strategialähtöinen organisaatio. Tehokkaan strategiaprosessin toteutus. Gummerrus. Jyväskylä. Kaplan, R. & Norton. D Strategiakartat. Aineettoman pääoman muuttaminen mitattaviksi tuloksiksi. Gummerrus. Jyväskylä. Ketola, T Vastuullinen liiketoiminta. Sanoista teoiksi. Edita Prima Oy. Helsinki. Näsi, J. & Aunola M Strategisen johtamisen teoria ja käytäntö. Laatukeskus. Helsinki. Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Suoritustavat: itsearviointi osallistuminen verkkokeskusteluun oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa englannin kielellä. Opintojaksoon liittyvää materiaalia: Aula, P. & Mantere, S Hyvä yritys: strateginen maineenhallinta. WSOY. Helsinki. Chan, K.W Sinisen meren strategia. Talentum. Helsinki. Cornelissen, J Corporate Communication. A guide to theory and practice.sage. London. Hämäläinen, V. & Maula, H Strategiaviestintä. Inforviestintä. Helsinki. Wheelen, T. L. & Hunger, D. J (tai uudempi). Strategic Management and Business Policy. Pearson Education. LLYA600 VUOROVAIKUTTEINEN VIESTINTÄ ESIMIESTYÖSSÄ (5 OP) Osaamistavoitteet: Opiskelija ymmärtää viestinnän merkityksen liiketoiminnan johtamisessa ja esimiestyössä. Hän osaa tarkastella johtamista kommunikatiivisena toimintana sekä suunnitella ja toteuttaa viestintää muuttuvissa tilanteissa. Opiskelijalla on valmiudet työyhteisöviestinnän ja henkilökohtaisten viestintäosaamiseen kehittämiseen. Keskeiset sisällöt: johtamisviestintä, esimiestyön viestintätilanteet ja -roolit työyhteisöviestinnän kehittäminen esiintymis-, neuvottelu- ja vuorovaikutustaidot Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, harjoitukset, verkkokeskustelut

16 16 Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin oppimistehtävät ja harjoitukset Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Opintojaksoon liittyvää materiaalia: Juholin, E Viestinnän vallankumous. Löydä uusi työyhteisöviestintä. WSOYPro. Helsinki. Karhu, M. ym Asiantuntija viestii. Ajatuksesta vaikutukseen. Inforviestintä. Helsinki. Smith, L Effective internal communication. Chartered Institute of Public Relations. Wales. Surakka, T. (toim.) Työyhteisön palaverit yhdessä tavoitteisiin. Edita. Helsinki. Åberg, L Johtamisviestintää! Esimiehen ja asiantuntijan viestintäkirja. Inforviestintä. Helsinki. LLYA300 OSAAMISEN JA INNOVAATIOIDEN JOHTAMINEN (10 OP) Osaamisen ja innovaatioiden johtaminen opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet ymmärtää osaamisen ja innovatiivisuuden merkitys liiketoiminnan ja työyhteisön uudistumisen voimavarana. Opintokokonaisuus koostuu kahdesta opintojaksosta: Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma (5 op) Innovaatiojohtaminen (5 op). Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma (5 op) Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa arvioida, kehittää ja johtaa henkilöstön osaamista moninaistuvassa työyhteisössä. Hän osaa hyödyntää liiketoiminnan muutoksessa ja strategiatyön perustana inhimillisten resurssien, oppimisen ja aineettoman pääoman (IC) merkitystä yhteisölle. Opiskelija osaa tunnistaa työyhteisön osaamisen, ja edelleen osaa arvioida henkilöstöresurssin hyödyntämistä organisaation kehittämisessä ja johtamisessa strategian mukaisesti. Keskeiset sisällöt: inhimillinen pääoma ja osaaminen osaamisen tunnistaminen ja inhimillisen pääoman arvon mittaaminen yksilön oppiminen ja oppiva työyhteisö osaaminen sosiaalisena ilmiönä osaamisen/inhimillisen pääoman johtamisen työvälineet Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävät ja niiden esittäminen Arviointi: opintojakso arvioidaan asteikolla 1 5 reflektio ja oppimispäiväkirja itsearvioinnin välineenä Opetuskieli: suomi. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa englannin kielellä. Innovaatiojohtaminen (5 op) Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa käyttää innovaatiotyökaluja ja -tietoa liiketoiminnan ja työyhteisön uudistamisen lähteenä. Opiskelija osaa tukea ja kannustaa ideoiden syntymistä työyhteisössä ja osaa hyödyntää innovatiivista organisaatiokulttuuria.

17 17 Keskeiset sisällöt: luovuus ja innovaatiot luova työyhteisö innovaatiostrategian osa-alueet innovatiivisuutta tukeva organisaatiorakenne ja identiteetti innovaatioprosessi tietojärjestelmät innovaatiojohtamisen tukena Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävien laatiminen ja niiden esittäminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa englannin kielellä. Opintokokonaisuuteen liittyvää materiaalia: Andriessen, D Making Sense of Intellectual Capital. Designing a Method for the Valuation of Intangibles. Elsevier. Apilo, T. & Taskinen, T Innovaatioiden johtaminen. VTT Tiedotteita Espoo. Boudreau, J. & Ramstad, P Osaamisen hallinnan uusi ulottuvuus. Talentum. Gummerrus. Davila, T., Epstein, M.J. & Shelton, R Making Innovation work. How to Manage it, Measure it and Profit from it. Wharton School Publishing. Pearson Education. Lampikoski, K Innovatiivisuus: muutosvoima. WSOY. Helsinki. Lehtonen, T Organisaation osaamisen strateginen hallinta. Tampere University Press. Roos, L., Fernström, L., Piponius, L. & Rastas, T Aineeton pääoma johdon käsikirja. Edita Prima Oy. Helsinki. Ståhle P., Sotarauta M. & Pöyhönen, A Innovatiivisten ympäristöjen ja organisaatioiden johtaminen. Teknologian arviointeja Tulevaisuusvaliokunta. Eduskunnan kanslian julkaisuja 6/ /fakta/julkaisut/jkalku.htm LLYA450 KUMPPANUUKSIEN JOHTAMINEN (10 OP) Kumppanuuksien johtaminen opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija osaa arvioida kumppanuuksien ja suhdepääoman merkitystä liiketoiminnassa. Hänellä on myös valmiudet rakentaa ja johtaa kumppanuussuhteita osana liiketoimintastrategiaa. Opintokokonaisuus koostuu kahdesta opintojaksosta: Kumppanuudet ja suhdepääoma (5 op) Kumppanuussuhteiden taloudellinen ohjaus (5 op) Kumppanuudet ja suhdepääoma (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata kumppanuuksien merkitystä liiketoiminnassa ja osaamisen kehittämisessä sekä tunnistaa liiketoiminnassa menestymistä tukevat kumppanuudet. Hän tunnistaa kumppanuussuhteisiin ja yhteistyösopimuksiin liittyviä riskejä. Keskeiset sisällöt: Kumppanuus ja verkostot; verkostoituminen ilmiönä yrityksen strategiasta kumppanuusstrategiaan Luottamuksen merkitys kumppanuuden kehittämisessä Verkostopääoma Kumppanuussuhteiden vastuut ja riskien tunnistaminen Yhteistyösopimukset ja immateriaalioikeudet kumppanuussuhteissa.

18 18 Suoritustavat: Osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen Oppimistehtävien laatiminen Oppimispäiväkirjan tekeminen Arviointiasteikko: Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opetuskieli: suomi. teoreettinen viitekehys. Vaasan yliopiston julkaisuja. Tutkimuksia 262. Vesalainen, J Kumppanuus tähtää kaikkien voittoon. Economic Trends, 5. Vesalainen, J Katetta kumppanuudelle. Hyöty ja sen jakaminen asiakas toimittaja suhteessa. Teknologiateollisuus ry. Helsinki. Kumppanuussuhteiden talouden ohjaus (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa talouden ohjauksen erityispiirteet kumppanuussuhteissa. Hänellä on valmiudet mitata verkostojen suorituskykyä. Hän osaa soveltaa erilaisia laskentatekniikoita, mm. toimintolaskentaa, verkoston talouden hallinnassa. Keskeiset sisällöt: verkostojen erityispiirteet talousohjauksen kannalta strateginen kustannusjohtaminen ja arvoketju-ajattelu verkostojen kustannuslaskenta suoritusmittaus verkostojen/kumppanuuksien kannalta Suoritustavat: Osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen Oppimistehtävien laatiminen Oppimispäiväkirjan tekeminen Arviointiasteikko: Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opetuskieli: suomi. Opintokokonaisuuteen liittyvää materiaalia: Vesalainen, J Kärkiyritysverkosto ja suorituskyvyn mittaaminen sosiaalisesti konstruoituneina ilmiöinä. Teoksessa E. Varamäki (toim.) Kärkiyritysverkoston suorituskyky Vesalainen, J Kaupankäynnistä kumppanuuteen. Yritysten välisten suhteiden elementit, analysointi ja kehittäminen. Metalliteollisuuden Kustannus Oy. Tampere. Varamäki, E., Pihkala, T., Järvenpää M. & Vesalainen, J Pk-yritysverkoston kasvupolut ja suorituskyvyn mittaaminen verkostoissa. Vaasan yliopiston julkaisuja. Selvityksiä ja raportteja 108. Hallikas, Riskienhallinta yhteistyöverkostossa. Metalliteollisuuden kustannus. Helsinki. Ståhle, P. & Laento, K Strateginen kumppanuus: avain uudistumiskykyyn ja ylivoimaan. WSOY. Helsinki. Ståhle, P. & Wilenius M Luova tietopääoma: tulevaisuuden kestävä kilpailuetu. Edita. Helsinki. Seppänen, M Kannattavuuden jäljillä: yritysverkoston kustannuslaskenta ja sen kehittäminen. Metalliteollisuuden kustannus. Helsinki. Toivola t Verkostoituva yrittäjyys. Strategiana kumppanuus.

19 19 LLYA500 TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISEN MENETELMÄT (15 OP) Suoritettuaan työelämän kehittämisen menetelmien opintokokonaisuuden opiskelija saavuttaa metodiset valmiudet työn, työyhteisön ja liiketoimintaosaamisen tutkimiseen ja kehittämiseen. Opintokokonaisuus alkaa opintojen alussa ja sen tavoitteena on auttaa opiskelijaa opinnäytetyön suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioimisessa. Opintokokonaisuus rakentuu kolmesta osa-alueesta, jotka yhteisesti muodostavat työelämän kehittämistä, liiketoimintaosaamista ja opinnäytetyötä tukevan viitekehyksen. Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija omaksuu tutkivan asenteen ja kehittävän työotteen tuntee keskeiset liiketoimintaosaamisen kehittämisen menetelmät osaa tilanteen mukaisesti soveltaen käyttää eri menetelmiä omassa toimintaympäristössään osaa arvioida ja ohjata tutkimus-, kehittämis- ja tiedonhankintaprosessia ja työyhteisön kehittämistyötä hallitsee tutkimus- ja kehittämistyön asiantuntijaviestinnän osaa suunnitella ja toteuttaa opintoihin liittyvän opinnäytetyön. Opintokokonaisuuden opintojaksot Toimintatutkimus ja kehittämistutkimus organisaatiossa 5 op Tutkimusmenetelmät 5 op Tulevaisuuden haltuunoton menetelmät 5 op Toimintatutkimus ja kehittämistutkimus organisaatiossa (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet työyhteisön toimintaa kehittävän tutkimus- ja kehittämishankkeen suunnitteluun. Opiskelija osaa hyödyntää kehittämis- ja toimintatutkimuksen perusteita. Hänellä on myös valmiudet asiantuntijuusalueen tiedonhankintaan ja viestintään. Keskeiset sisällöt: kehittämis- ja tutkimustyön (opinnäytetyön) prosessi ja tavoitteet tutkimus- ja kehittämisasetelman suunnittelu tutkijan ja kehittäjän valinnat, tieteenfilosofisista suuntauksista tutkimuksessa ja kehittämistyössä toimintatutkimuksen, kehittämistutkimuksen ja kehittävän työn tutkimuksen lähtökohdat ja arviointi tiedonhankinta tutkimus- ja kehittämistyössä tekstikäytänteet ja -analyysi Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Tutkimusmenetelmät (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet liiketoimintaosaamisen tutkimiseen ja kehittämiseen ja kyky soveltaa omassa opinnäytetyössä ja työyhteisöjen kehittämistyössä laadullisia ja määrällisiä menetelmiä. Hän osaa myös arvioida kehittämis- ja tutkimustietoa. Keskeiset sisällöt: liiketoimintaosaamisen tutkimiseen liittyviä tutkimusasetelmia laadullisen aineiston hankinta, analyysi ja tulkinta määrällisen aineiston hankinta, analyysi ja tulkinta

20 20 tutkimus- ja kehittämistyön arviointi ja etiikka tutkimus- ja kehittämistyön asiantuntijaviestintä Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: Suomi. Tulevaisuuden haltuunoton menetelmät (5 op) Osaamistavoitteet: Opiskelija tutustuu tulevaisuuden tutkimukseen ja sen keskeisiin käsitteisiin ja suuntauksiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet soveltaa tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä liiketoimintaosaamisen kehittämisessä ja omassa opinnäytetyössään. Hän osaa tunnistaa oman toimialansa tulevaisuuden vaihtoehtoisia todellisuuksia. Keskeiset sisällöt: tulevaisuuden tutkimuksen keskeiset käsitteet tulevaisuuden tutkimuksen perusteet ja teoriat tulevaisuudentutkimuksen menetelmät, mm. o SWOT-analyysi o skenaariomenetelmät ja ennakointi. Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: Suomi. Opintokokonaisuuteen liittyvää materiaalia: Engeström, Y Kehittävä työntutkimus: perusteita, tuloksia ja haasteita. 3. painos. Hallinnon kehittämiskeskus. Helsinki. Eriksson, P. & Kovalainen, A Qualitative Methods in Business research. Sage. London. Eskola, J. (toim.) Tutkimusmenetelmällisiä reflektioita. Kuopion yliopisto. Eskola, J. & Suoranta, J Johdatus laadulliseen tutkimukseen. Vastapaino. Tampere. Flick, U Introduction to Qualitative Research. Thousand Oaks. Sage Publications. London. Gummesson, E Qualitative methods in management research. 2nd edition. Sage Publications. Handbook of Knowledge Society Foresight, lications/htmlfiles/ef0350.htm Heikkinen, H. L. T., Huttunen, R. & Moilanen, P Siinä tutkija missä tekijä: toimintatutkimuksen perusteita ja näköaloja. Atena. Jyväskylä. Heikkinen, H. L. T., Rovio, E. ja Syrjälä, L. (toim.) Toiminnasta tietoon: toimintatutkimuksen menetelmät ja lähestymistavat. Kansanvalistusseura. Helsinki Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävän tekeminen Hirsjärvi, S. & Hurme, H Tutkimushaastattelu: teemahaastattelun teoria ja käytäntö. Yliopistopaino. Helsinki.

21 21 Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P Tutki ja kirjoita. Tammi. Helsinki. Tuomi, J. & Sarajärvi, A Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi. Tammi. Helsinki. Holopainen, M., Tenhunen, L. & Vuorinen, P Tutkimusaineiston analyysi ja SPSS. Yrityssanoma Oy. Hamina. Jussila, R., Ojanen, E. & Tuominen, T. (toim.) Tieto kirjaksi. Kansanvalistusseura. Helsinki. Kamppinen, M. & Kuusi, O. & Söderlund, S. (toim.) Tulevaisuudentutkimus. Perusteet ja sovellutukset. Toinen painos. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 896. Helsinki. Vapaavuori, M. & von Bruun, S. (toim.) Miten tutkimme tulevaisuutta? Acta Futura Fennica no 5, 2. uudistettu painos. Tulevaisuuden tutkimuksen seura. Helsinki. Vanhanen-Nuutinen, L. & Lambert, P. (toim.) Hankkeesta julkaisuksi. Kirjoittaminen ammattikorkeakoulun ja työelämän kehityshankkeissa. Edita. Helsinki. Vilkka, H Tutki ja mittaa: määrällisen tutkimusken perusteet. Tammi. Helsinki. Kasanen, E., Lukka, K. & Siitonen, A Konstruktiivinen tutkimusote liiketaloustieteessä. Liiketaloudellinen aikakauskirja 40:3. Yin, R.K Case Study Research: design and methods. Sage Publications. London. Kinnunen, M. & Löytty, O. (toim.) Tieteellinen kirjoittaminen. Vastapaino. Tampere. Koskinen, I., Alasuutari P. & Peltonen T Laadulliset menetelmät kauppatieteissä. Vastapaino. Tampere. Masini, E Why futures studies? Grey Seal. London. Mannermaa, M. (toim.) (1999). TOOLBOX - Työelämän ennakoinnin työkalupakki. ESR-julkaisut 41/99. Oy Edita Ab, Helsinki. Mannermaa, M. (1999). Tulevaisuuden hallinta. Skenaariot strategiatyöskentelyssä. WSOY, Ekonomiasarja. Porvoo 1999 McNiff, J Accompanied by Whitehead J. Action Research in Organisations. Routledge. London. VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT (10 OP) Vapaasti valittavat opinnot suoritetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Opintoja voi suorittaa Savoniaammattikorkeakoulun ylempien tutkintojen tarjonnasta ja/tai muiden korkeakoulujen avoimesta tarjonnasta. Esim. Kansainvälinen intensiiviviikko (5 op) Toteutetaan yhteistyössä ammattikorkeakoulun kansainvälisten asiantuntijakumppaneiden kanssa (esim. ulkomailla tapahtuva opiskelu, vierailevat luennoitsijat, kv-yritysvierailut). Opinnoissa syvennetään kansainvälistä johtamisosaamista. Nummenmaa, L Käyttäytymistieteiden tilastolliset menetelmät. Tammi. Helsinki.

22 22 OPINNÄYTETYÖ (30 OP) Tavoitteet: Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja osoittaa kykyä soveltaa tutkimustietoa ja käyttää valittuja menetelmiä työelämän ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen sekä valmiutta itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön. (A423/2005.) Opinnäytetyöt ovat työelämälähtöisiä kehittämis- ja tutkimusprosesseja, jotka tuottavat uutta soveltavaa tietoa ja innovatiivista osaamista. Kehittämistehtävän avulla pyritään tuottamaan uusia työelämää lähellä olevia tutkimuksellisia ratkaisuja ja/tai uudistamaan työelämän käytäntöjä sekä syventämään opinnäytetyön tekijän asiantuntijuutta. Opinnäytetyön kohdeorganisaatio (esim. oma työpaikka, tilaajayhteisö, tutkimusja kehittämishanke) toimii opinnäytetyön oppimis- ja tutkimusympäristönä opintojen ajan. Osaamistavoitteet: Opiskelija oppii toteuttamaan työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämishankkeen ja arvioimaan työn vaikuttavuutta. Keskeiset sisällöt: opinnäytetyön aihekuvaus opinnäytetyösopimus opinnäytetyösuunnitelma opinnäytetyön toteuttaminen opinnäytetyöprosessin palautteet ja arviointi kypsyysnäyte. Tutkintoa varten opiskelijan on myös kirjoitettava opinnäytetyönsä alalta kypsyysnäyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa. opinnäytetyön julkistaminen. Toteutustavat: seminaarit, verkkokeskustelut Suorittaminen: osallistuminen seminaareihin, verkkokeskusteluihin ja ohjaukseen opinnäytetyön esittäminen ja julkinen raportointi Arviointiasteikko: opinnäytetyö arvioidaan asteikolla 1 5 arviointiperusteet Savonia-ammattikorkeakoulun ylempien tutkintojen opinto-oppaassa Opetuskieli: suomi.

23 23 LIITE 1 OPISTOTIEN KAMPUKSEN KARTTA Opistotie KUOPIO Lisätietoja Esittely Kartat ja ajo-ohjeet

24 24 Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio Opistotie KUOPIO Puh. (017) [ ]

OPINTO-OPAS (YLEINEN OSA) 2011 2013

OPINTO-OPAS (YLEINEN OSA) 2011 2013 OPINTO-OPAS (YLEINEN OSA) 2011 2013 Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma (90 op) Tradenomi (ylempi AMK) 2.3.2011 Liiketalous Kuopio 2 Koulutuksen lähtökohdat Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op. Hakijan opas. Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op. Hakijan opas. Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op Hakijan opas Tradenomi (ylempi AMK) Master of Business Administration Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen

Lisätiedot

MATKAILUALAN KOULUTUS

MATKAILUALAN KOULUTUS Master s Degree Programme in Tourism MATKAILUALAN KOULUTUS 90 op OPINTOSUUNNITELMA 2014 2016 Opintojen lähtökohdat Työelämän toimintaympäristön nopeat muutokset, toimintojen kansainvälistyminen sekä taloutemme

Lisätiedot

Harjoittelu, opinnäytetyöt ja projektityöt

Harjoittelu, opinnäytetyöt ja projektityöt Harjoittelu, opinnäytetyöt ja projektityöt Yrittäjien teemailta 25.1.2011 Riitta Rissanen vararehtori (K) Savonia-ammattikorkeakoulu Ammattikorkeakoulun tehtävä: 1. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on työelämäsuuntautuneen

Lisätiedot

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration

Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Tradenomi (Ylempi AMK) Master of Business Administration Koulutusohjelman tuottama tutkinto Tradenomi (Ylempi AMK) on ylempi korkeakoulututkinto, joka tuottaa saman pätevyyden julkisen sektorin virkaan

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen

OPETUSSUUNNITELMA Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen OPETUSSUUNNITELMA Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen opinnoissa syvennät johtamisen eri osa-alueiden

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto

Suoritettava tutkinto OPETUSSUUNNITELMA Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, ikäosaaminen Suoritettava tutkinto Suomalaisen väestön ikääntyminen näkyy sekä eliniän pidentymisenä että ikääntyneiden väestöosuuden kasvuna. Ikääntyvä

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, Helsinki Pasila, ylempi AMK-tutkinto

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, Helsinki Pasila, ylempi AMK-tutkinto Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, Helsinki Pasila, ylempi AMK-tutkinto Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma pähkinänkuoressa Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, Helsinki Pasila, ylempi AMK-tutkinto

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, Helsinki Pasila, ylempi AMK-tutkinto Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma, Helsinki Pasila, ylempi AMK-tutkinto Opetussuunnitelma Koulutusohjelman rakenne, sisältö ja laajuus >> Opintojaksoluettelo >> Opintojen suoritusjärjestys

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus SIJOITTUMINEN TYÖELÄMÄÄN Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on suunniteltu henkilöstön osaamisen nostamiseen ja työelämän

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUKSEN ERIKOISTUMISOPINNOT, TUKEA LAPSELLE KUMPPANUUTTA KASVATTAJALLE

Lisätiedot

AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS. OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi

AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS. OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi 13 14 Hyvä opiskelija! Tervetuloa opiskelemaan Oulun Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot 30 op Sosiaalialan erikoistumisopinnot/ Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUS

Lisätiedot

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelma Mervi Nyman Koulutusohjelman toteutuksen lähtökohdat Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu

Lisätiedot

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi 1 POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA Lukuvuosi 2015 2016 Opetussuunnitelma on käsitelty koulutustoiminnan ohjausryhmässä 5.5.2015. Poliisiammattikorkeakoulun hallitus on hyväksynyt

Lisätiedot

KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014

KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

Ylempien amk-tutkintojen toteuttaminen verkossa

Ylempien amk-tutkintojen toteuttaminen verkossa Ylempien amk-tutkintojen toteuttaminen verkossa Heli Mattila Ylemmät amk-tutkinnot Samkissa Business Management and Entrepreneurship (BME) Automaatioteknologia Hyvinvointiteknologia Kuntoutus (Turkuamkin

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO. Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma.

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO. Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma. SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma 90 op Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 1 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 16.1.2010 27.5.2011 KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Koulutuspalvelut 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi Tekijä: Pirkko Jokinen Osaamisen arviointi Arviointi kohdistuu Osaamisen eli pätevyyden arviointiin = tutkinnon edellyttämät oppimistulokset (learning outcomes) Arvioidaan tiedot, taidot ja asenteet Opintojakson

Lisätiedot

Sosiaalialan AMK -verkosto

Sosiaalialan AMK -verkosto 1 Sosiaalialan AMK -verkosto Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkosto 15.4.2010 Esitys sosionomi (AMK) tutkinnon kompetensseista Tämä esitys sisältää a) ehdotuksen sosiaalialan koulutusohjelmassa suoritetun

Lisätiedot

YLEISTIEDOT OPINNOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2013-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO

YLEISTIEDOT OPINNOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2013-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO Opetussuunnitelma 1 (6) YLEISTIEDOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2013-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO Palveluliiketoiminnan koulutusohjelma Opintojen laajuus on 90 opintopistettä, ja ohjeaika

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op OPINTO-OPAS 2009 2010 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op 2 (8) Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op Tutkinto Koulutusohjelma

Lisätiedot

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA Mikkelin ammattikorkeakoulun pedagogisen strategian mukaan ohjauksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden sitoutumista opiskeluunsa, tukea

Lisätiedot

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2014 Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tervetuloa

Lisätiedot

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaalialan AMK-osaamisen kompetenssit 2010 Sosiaalialan eettinen on sisäistänyt sosiaalialan arvot ja ammattieettiset periaatteet ja sitoutuu toimimaan niiden mukaisesti

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Uusi valokuva -erikoistumisopinnot Opinto-opas 2006-2007 UUSI VALOKUVA -ERIKOISTUMISOPINNOT 30 OP Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Sukunimi Kutsumanimi Ryhmä Hetu Sähköpostiosoite. OPINTOKOKONAISUUS / OPINTOJAKSO, JOSTA AHOT menettelyä haetaan. Opiskelija täyttää

Sukunimi Kutsumanimi Ryhmä Hetu Sähköpostiosoite. OPINTOKOKONAISUUS / OPINTOJAKSO, JOSTA AHOT menettelyä haetaan. Opiskelija täyttää 1 OSAAMISEN OSOITTAMINEN, AHOT menettely A OPISKELIJAN TIEDOT Opiskelija täyttää. Lomake palautetaan yhdessä osaamisportfolion (liitteineen) kanssa AHOT menettelyä koskevan opintokokonaisuuden / opintojakson

Lisätiedot

LAPIN KORKEAKOULUKONSERNI. oppisopimustyyppinen koulutus. Ikääntyvien mielenterveys- ja päihdetyön osaaja (30 op) www.luc.fi

LAPIN KORKEAKOULUKONSERNI. oppisopimustyyppinen koulutus. Ikääntyvien mielenterveys- ja päihdetyön osaaja (30 op) www.luc.fi LAPIN KORKEAKOULUKONSERNI oppisopimustyyppinen koulutus Ikääntyvien mielenterveys- ja päihdetyön osaaja (30 op) DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU KEMI-TORNION AMMATTIKORKEAKOULU ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Kansallisen tutkintojen viitekehyksen osaamiskuvaukset korkeakouluille. Kansallinen Bologna-seurantaseminaari 25.05.2009 Timo Luopajärvi

Kansallisen tutkintojen viitekehyksen osaamiskuvaukset korkeakouluille. Kansallinen Bologna-seurantaseminaari 25.05.2009 Timo Luopajärvi Kansallisen tutkintojen viitekehyksen osaamiskuvaukset korkeakouluille Kansallinen Bologna-seurantaseminaari 25.05.2009 Timo Luopajärvi Korkeakoulututkintojen sijoittaminen kansalliseen viitekehykseen

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Fysioterapian, hoitotyön ja sosiaalialan koulutusohjelmat Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Opinto-opas

Lisätiedot

Työelämäläheisyys ja tutkimuksellisuus ylemmän amktutkinnon. Teemu Rantanen yliopettaja 31.10.2008

Työelämäläheisyys ja tutkimuksellisuus ylemmän amktutkinnon. Teemu Rantanen yliopettaja 31.10.2008 Työelämäläheisyys ja tutkimuksellisuus ylemmän amktutkinnon opinnäytetöissä Teemu Rantanen yliopettaja 31.10.2008 aiheita Tutkimuksen ja kehittämisen suhde Laatusuositukset ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetöille

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2012 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala. Johtamisen erikoistumisopinnot 30 op Matkalla menestykseen

OPINTO-OPAS 2012 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala. Johtamisen erikoistumisopinnot 30 op Matkalla menestykseen OPINTO-OPAS 2012 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalouden ala Johtamisen erikoistumisopinnot 30 op Matkalla menestykseen JOHTAMISEN ERIKOISTUMISOPINNOT 30 OP Opintojen tavoitteena on selkeyttää ja

Lisätiedot

Tietoa Laureasta. Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014. Reijo Lähde 3/11/2014

Tietoa Laureasta. Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014. Reijo Lähde 3/11/2014 Tietoa Laureasta Finnsecurity ry:n turvallisuusalan kouluttajien ajankohtaispäivä 12.3.2014 Reijo Lähde 3/11/2014 3/11/2014 Laurea-ammattikorkeakoulu 2 Laurean koulutusalat Fysioterapia Hoitotyö Hotelli-

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

Kirjaston integrointi opetukseen

Kirjaston integrointi opetukseen Kirjaston integrointi opetukseen Arjen kokemuksia Ammattioppilaitoskirjastojen 3. yhteistyöseminaari Taina Peltonen, PIRAMK 12.6.2009 1 12.6.2009 2 PIRAMK, Ikaalinen & Ikaalisten kauppaoppilaitos Samassa

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 2.9.2014 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

Tiedote 23.6.2009 TERVETULOA AIKUISOPISKELIJAKSI HOITOTYÖN KOULUTUSOHJELMAAN

Tiedote 23.6.2009 TERVETULOA AIKUISOPISKELIJAKSI HOITOTYÖN KOULUTUSOHJELMAAN Tiedote 23.6.2009 TERVETULOA AIKUISOPISKELIJAKSI HOITOTYÖN KOULUTUSOHJELMAAN Sinut on hyväksytty aikuisopiskelijaksi Metropolia -ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusohjelmaan suorittamaan sairaanhoitaja

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Oppiminen ja osaamisen tuottaminen Lapin yliopiston Työelämä- ja rekrytointipalvelujen selvitys,

Lisätiedot

Laatua laivalla 30.8.2011. Riitta Paasivuori

Laatua laivalla 30.8.2011. Riitta Paasivuori Savonia-ammattikorkeakoulu -Yleisesittely Laatua laivalla 30.8.2011 Riitta Paasivuori Savonia-ammattikorkeakoulu Savonia-ammattikorkeakoulu toimintaa vuodesta 1992 (väliaikainen ammattikorkeakoulu) vakinainen

Lisätiedot

OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE

OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE OPINTOJEN JA OSAAMISEN HYVÄKSILUKEMISEN MENETTELYOHJE Ammattikorkeakoulun hallitus hyväksynyt 28.8.2013 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Hyväksilukeminen... 3 2.1. Hyväksilukemismenettelyyn liitetään

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä Kauppatieteiden maisteri KTM Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Kaisu Säilä Luennon sisältö Kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto tutkinnon rakenne Tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet Täydentävät

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op OPINTO-OPAS 2009 2010 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta -erikoistumisopinnot 30 op 2 (5) Key Account Manager avainasiakkuuksien hallinta - erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Täydennyskoulutusohjelman esittely

Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma 70 op Täydennyskoulutusohjelman esittely KATI 13 ohjelman Lahdessa klo 15.45 alkaen Koulutuspäällikkö Tuuli Ikäheimonen Ohjelman sisältö KATI 13 Johtamisen täydennyskoulutusohjelma

Lisätiedot

AIKAISEMMIN TAI OPINTOJEN AIKANA MUUALLA HAN- KITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMI- NEN (AHOT)

AIKAISEMMIN TAI OPINTOJEN AIKANA MUUALLA HAN- KITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMI- NEN (AHOT) 1 AIKAISEMMIN TAI OPINTOJEN AIKANA MUUALLA HAN- KITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMI- NEN (AHOT) 22.11.2013 Työryhmä: Backman Maj-Lis Gröndahl Timo Laakkonen Raijaliisa, pj Markus Aila Nurmi Regina

Lisätiedot

Kulttuurituottaja (ylempi AMK) Opetussuunnitelma 2009-2010

Kulttuurituottaja (ylempi AMK) Opetussuunnitelma 2009-2010 Opetussuunnitelma 2009-2010 opetussuunnitelma Lukuvuosi 2009-2010 Ammattikorkeakouluopinnoista annetussa laissa (351/2003) ja asetuksessa (352/2003) ja niitä koskevissa muutossäädöksissä (411/10.6.2005

Lisätiedot

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO

AHOT-menettely. OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO OPISKELIJAN PORTFOLIO-OHJE päivitetty 31.5.2011, 7.2.2012, 30.5.2012 OSAAMISPORTFOLIO Aiemmin hankitun osaamisen hyväksymiseksi osaksi opintoja Opiskelijan nimi Vuosikurssi ja suuntautumisvaihtoehto/ Yamk

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2011. Lahden ammattikorkeakoulu Aikuiskoulutus Sosiaali- ja terveysala

OPINTO-OPAS 2011. Lahden ammattikorkeakoulu Aikuiskoulutus Sosiaali- ja terveysala OPINTO-OPAS 2011 Lahden ammattikorkeakoulu Aikuiskoulutus Sosiaali- ja terveysala Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot 30 op Työyhteisön johtaminen ja kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla Fysioterapian,

Lisätiedot

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO PÄIVÄOPISKELU HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi (AMK) / Bachelor of Hospitality Management / 2012 2015 HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja

AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko. Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun. Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja AMKEn luovat verkostot -seminaari 15.5.2012, Aulanko Ennakointitiedon lähteitä henkilöstösuunnitteluun Lena Siikaniemi henkilöstöjohtaja PHKKn visio 2017 Olemme oppimisen ja kestävän uudistamisen kansainvälinen

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

KOULUTUSTA, TUTKIMUSTA JA KEHITTÄMISTÄ

KOULUTUSTA, TUTKIMUSTA JA KEHITTÄMISTÄ KOULUTUSTA, TUTKIMUSTA JA KEHITTÄMISTÄ 1 2 Ammattikorkeakoulututkintoja, ylempiä AMK-tutkintoja ja erikoistumisopintoja. EDELLÄKÄVIJÖIDEN HAAGA-HELIA! HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu kouluttaa liike-elämän

Lisätiedot

Fysioterapian, Hoitotyön ja Sosiaalialan koulutusohjelmat Opistoasteen tutkinnon pohjalta AMK-tutkintoon johtava koulutus OPINTO-OPAS 2007 2008

Fysioterapian, Hoitotyön ja Sosiaalialan koulutusohjelmat Opistoasteen tutkinnon pohjalta AMK-tutkintoon johtava koulutus OPINTO-OPAS 2007 2008 OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Fysioterapian, Hoitotyön ja Sosiaalialan koulutusohjelmat Opistoasteen tutkinnon pohjalta AMK-tutkintoon johtava koulutus

Lisätiedot

YLEISTIEDOT OPINNOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2014-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO

YLEISTIEDOT OPINNOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2014-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO Opetussuunnitelma 1 (5) YLEISTIEDOT KOULUTUS TOTEUTUSAIKA 2014-2016 LAAJUUS KUVAUS OPISKELUKIELI KOODI TUTKINTO Automaatioteknologian koulutusohjelma Opintojen ohjeaika on 2 lukuvuotta ja opinto-oikeusaika

Lisätiedot

Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja

Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja Vieritutkimuskoulutus verkossa Työn tilaajana oli Labquality Oy Marja Heikkinen Päivi Rauvo Työssäni loin asiasisällön vieritutkimuksia käsittelevään verkkokoulutukseen

Lisätiedot

6.10.2015. Esimiestyö on pääsääntöisesti vaativampaa kuin esimiehen johtaman tiimin/ryhmän toimihenkilöiden tekemä työ.

6.10.2015. Esimiestyö on pääsääntöisesti vaativampaa kuin esimiehen johtaman tiimin/ryhmän toimihenkilöiden tekemä työ. Henkilöstöosasto 6.10.2015 ESIMIESTYÖN VAATIVUUSLUOKITUS Yleistä Esimiestyön vaativuuden arviointi perustuu vahvistettuun toimenkuvaukseen. Esimies toimii usein myös itse asiantuntijana, jolloin toimenkuvaukseen

Lisätiedot

SAMOK:n kooste ammattikorkeakouluista saaduista vastauksista ja ammattikorkeakoulujen internet-sivuilta kerätyistä tiedoista. Jyri Sallinen 14.5.

SAMOK:n kooste ammattikorkeakouluista saaduista vastauksista ja ammattikorkeakoulujen internet-sivuilta kerätyistä tiedoista. Jyri Sallinen 14.5. 1 SAMOK:n kooste ammattikorkeakouluista saaduista vastauksista ja ammattikorkeakoulujen internet-sivuilta kerätyistä tiedoista Jyri Sallinen 14.5.2012 15 ammattikorkeakoulua HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa. Teemu Rantanen 7.3.2012 Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneiden osaaminen FUAS-ammattikorkeakouluissa Teemu Rantanen 7.3.2012 Taustaa YAMK-tutkinto edelleen kohtuullisen uusi ja paikoin heikosti tunnettu > Tarvitaan myös tutkimustietoa

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus

Suoritettava tutkinto. Valmistuvan työtehtäviä. Opintojen toteutus. OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus OPETUSSUUNNITELMA Medianomi (AMK), monimuotototeutus Media-alan monimuotototeutuksessa syvennyt kuvalliseen viestintään. Opinnoissasi paneudut kuvalliseen ilmaisuun ja visuaaliseen viestintään soveltamalla

Lisätiedot

Vastuullinen korkeakoulu Laurean opetussuunnitelma vapaaehtoistyön mahdollistajana Seminaari 8.9.2015 Vararehtori Susanna Niinistö-Sivuranta

Vastuullinen korkeakoulu Laurean opetussuunnitelma vapaaehtoistyön mahdollistajana Seminaari 8.9.2015 Vararehtori Susanna Niinistö-Sivuranta Vastuullinen korkeakoulu Laurean opetussuunnitelma vapaaehtoistyön mahdollistajana Seminaari 8.9.2015 Vararehtori Susanna Niinistö-Sivuranta www.laurea.fi 2 Strateginen ulottuvuus Eettisyys ja vastuullisuus

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN ERITYISPIIRTEET. Omnian oppisopimustoimisto Tarmo Välikoski, oppisopimusjohtaja

OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN ERITYISPIIRTEET. Omnian oppisopimustoimisto Tarmo Välikoski, oppisopimusjohtaja OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN ERITYISPIIRTEET Omnian oppisopimustoimisto Tarmo Välikoski, oppisopimusjohtaja Oppisopimuskoulutus on käytännönläheistä Oppisopimuskoulutus on ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen toteutuksen arviointi Hannele Laaksonen

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen toteutuksen arviointi Hannele Laaksonen Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-koulutuksen toteutuksen arviointi Hannele Laaksonen TIIVISTELMÄ Sosiaali- ja terveysalan johtamisen YAMK-koulutus alkoi Tampereen ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015

Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit. Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 Opiskelun ja opetuksen tuen ja hallinnon aliprosessit Pekka Linna KOOTuki-ryhmä, 13.3.2015 1. Koulutus- ja opetussuunnittelu, aliprosessit 1. Korkeakoulun koulutusvastuiden strateginen suunnittelu 2. Koulutuksen

Lisätiedot

Orientointi Avoimen yliopiston opintoihin

Orientointi Avoimen yliopiston opintoihin Orientointi Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan maantiedettä Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! Syytä valmistautua ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti opinto-ohjelmaan.

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Tilintarkastustyön ja taloushallinnon erikoistumisopinnot 30 op

OPINTO-OPAS 2009 2010. Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous. Tilintarkastustyön ja taloushallinnon erikoistumisopinnot 30 op OPINTO-OPAS 2009 2010 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous Tilintarkastustyön ja taloushallinnon erikoistumisopinnot 30 op 2 (6) TILINTARKASTUSTYÖN JA TALOUSHALLINNON ERIKOISTUMISOPINNOT 30 op Opintojen

Lisätiedot

Mistä ajankohtaisesta aihealueesta olet kiinnostunut? Miten perustelet ajankohtaiseksi ajattelemasi aiheen? Miksi kyseinen aihe on tärkeä?

Mistä ajankohtaisesta aihealueesta olet kiinnostunut? Miten perustelet ajankohtaiseksi ajattelemasi aiheen? Miksi kyseinen aihe on tärkeä? Heinäkuu 2015 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali ja terveysalan ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot STKJ15 OPINTOJEN ALOITUSTEHTÄVÄ: OPINNÄYTETYÖPROSESSIN ALOITUS Hyvä uusi ylemmän AMK tutkinnon opiskelija,

Lisätiedot

AMK-tutkinto. 210 opintopistettä

AMK-tutkinto. 210 opintopistettä Liiketalouden koulut tusohjelma, Porvoo, aikuiset Liiketalouden koulutusohjelma pähkinänkuoressa Liiketalouden koulutusohjelman profiili Koulutuksen tavoitteet Ammatillinenn kasvu Opetussuunnitelma Liiketalouden

Lisätiedot

Uusi ohjausosaaminen ja oma ohjaustyö osana kokonaisuutta - HOPS ja kehityskeskustelut

Uusi ohjausosaaminen ja oma ohjaustyö osana kokonaisuutta - HOPS ja kehityskeskustelut Uusi ohjausosaaminen ja oma ohjaustyö osana kokonaisuutta - HOPS ja kehityskeskustelut TÄNÄÄN 2.10. Henna/Irma Yhteisestä prosessista Missä kehyksessä opetuutori ohjaa? Mikä merkitys HOPS/kehityskeskusteluilla

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

Tradenomit työmarkkinoilla

Tradenomit työmarkkinoilla Tradenomit työmarkkinoilla Uudistu ja uudista 2011 Johanna Tuovinen asiamies, koulutus-, työvoima- ja elinkeinopolitiikka Tradenomiliitto TRAL ry Minkälaista osaamista tarvitaan? Yleinen osaaminen korostuu

Lisätiedot

Avoin a mmattikorkeakoulu ammattikorkeakoulu

Avoin a mmattikorkeakoulu ammattikorkeakoulu 3.9.2010 / sh Avoin ammattikorkeakoulu Lähellä Sinua Avoin ammattikorkeakoulu k k Sinulle, joka suunnittelet hakeutuvasi ammattikorkeakouluopintoihin haluat jouduttaa opintojasi ja suorittaa opintoja etukäteen

Lisätiedot

Kuntapalveluiden tuotekehittämisen koulutus 30 op

Kuntapalveluiden tuotekehittämisen koulutus 30 op Kuntapalveluiden tuotekehittämisen koulutus 30 op 8.10.2009 Kehittämispäällikkö, HM Sari Hanka Suunnittelija, KTM Tuula Vehmas HY, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Organisaation strategiset tavoitteet

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opintoihin 9.9.2014

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opintoihin 9.9.2014 Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston tietojenkäsittelytieteen opintoihin 9.9.2014 Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Perustietoa avoimesta yliopistosta Opetus on Helsingin

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Löydämme tiet huomiseen Opiskelua, tutkimusta ja työtä loistoporukassa Lappeenrannassa ja Imatralla 3100 opiskelijaa ja 300 asiantuntijaa muodostavat innovatiivisen ja avoimen korkeakouluyhteisön laadukas

Lisätiedot

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Käsitteellisesti osaamisen johtaminen määritellään organisaation strategiaan perustuvaksi osaamisen kehittämiseksi, joka

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Kansainvälinen yritysviestintä - oppisopimustyyppinen täydennyskoulutusohjelma

Kansainvälinen yritysviestintä - oppisopimustyyppinen täydennyskoulutusohjelma Kansainvälinen yritysviestintä - oppisopimustyyppinen täydennyskoulutusohjelma OPM:n seminaari Helsingissä 8.10.2009 Koulutuspäällikkö Hannu Mäkinen Jyväskylän yliopisto, hannu.makinen@jyu.fi Soc&kom TYT

Lisätiedot

Tunnista ja tunnusta osaaminen. Kohtaus 31.1.2015

Tunnista ja tunnusta osaaminen. Kohtaus 31.1.2015 Tunnista ja tunnusta osaaminen Kohtaus Väittämiä Muualla kuin koulussa tai työelämässä hankittu osaaminen on turhaa On samantekevää, mitä jokainen meistä partiossa oppii Kouluissa ja oppilaitoksessa arvostetaan

Lisätiedot

Liiketalouden koulutusohjelma, Porvoo, aikuiset

Liiketalouden koulutusohjelma, Porvoo, aikuiset Liiketalouden koulutusohjelma, Porvoo, aikuiset Koulutusohjelma pähkinänkuoressa Koulutusohjelman profiili Koulutuksen tavoitteet Ammatillinen kasvu Lukukausiteemat Opetussuunnitelma Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen, 08YSOS15

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen, 08YSOS15 1 Heinäkuu 2015 Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaaminen, 08YSOS15 Onnittelumme valinnasta! Opiskelu käynnistyy kaikkien Lahden ammattikorkeakoulun ylempää AMK tutkintoa

Lisätiedot

Koulutusohjelman rakenne, sisältö ja laajuus

Koulutusohjelman rakenne, sisältö ja laajuus Page 1 of 5 Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma Koulutusohjelman tavoitteet Opiskelija kasvaa opintojensa aikana ruokatuotannon osaajaksi, jolla on vastuullinen ja yrittäjähenkinen asenne työhönsä.

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Musiikin laitos Erikoistumisopinnot Opinto-opas 2006-2007 ERIKOISTUMISOPINNOT LUKUVUONNA 2006-2007 Lukuvuonna 2006-2007 Musiikin laitoksella

Lisätiedot

Uudistuva insinöörikoulutus. Seija Ristimäki

Uudistuva insinöörikoulutus. Seija Ristimäki Uudistuva insinöörikoulutus Seija Ristimäki Metropolia lyhyesti Monialainen ammattikorkeakoulu Toimipaikat sijaitsevat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla Neljä koulutusalaa: kulttuuri liiketalous sosiaali-

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA Harjoittelujaksot Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelmassa lukuvuonna 2014 2015 Kompetenssit koulutuksen eri vaiheissa Harjoittelut

Lisätiedot

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Kaisa Kurki Kansainväliset asiat, Tampereen yliopisto Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät, Lahti

Lisätiedot

Hiljaisen tietämyksen johtaminen

Hiljaisen tietämyksen johtaminen Hiljaisen tietämyksen johtaminen Uudista ja uudistu 2009 Hiljainen tietämys on osa osaamista Hiljainen ja näkyvä tieto Hiljainen tieto Tiedämme enemmän kuin kykenemme ilmaisemaan *) kokemusperäistä, alitajuista

Lisätiedot

Autenttisuutta arviointiin

Autenttisuutta arviointiin Autenttisuutta arviointiin Laadun arvioinnin toteutuminen YAMKkoulutusohjelmissa Päivi Huotari, Salla Sipari & Liisa Vanhanen-Nuutinen Raportointi: vahvuudet, kehittämisalueet ja hyvät käytänteet Arviointikriteeristön

Lisätiedot

TURVALLISUUSOIKEUDEN TÄYDENNYSKOULUTUS (30 OP)

TURVALLISUUSOIKEUDEN TÄYDENNYSKOULUTUS (30 OP) OPETUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSOIKEUDEN TÄYDENNYSKOULUTUS (30 OP) 2016-2017 2016 Hämeenlinna Turvallisuusoikeuden täydennyskoulutus 2016-2017 SISÄLLYS SISÄLLYS... 3 JOHDANTO... 4 ORGANISAATIOTURVALLISUUDEN

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVIEN

AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVIEN JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVIEN KOULUTUSOHJELMIEN OPETUSSUUNNITELMIEN PERUSTEET 2014-2015 Hyväksytty Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallituksessa 18.11.2013 2 1 JOHDANTO

Lisätiedot