OPINTO-OPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPINTO-OPAS 2009 2011"

Transkriptio

1 OPINTO-OPAS Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma (90 op) Tradenomi (ylempi AMK) Liiketalous Kuopio

2 2 SISÄLTÖ HYVÄ SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJA... 3 YLEMMÄN AMK-TUTKINNON TYÖJÄRJESTYS... 3 Lukuvuosi Lukuvuosi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN YHTEYSTIEDOT... 4 Opintotoimisto... 4 Hallinto... 4 Tietohallinto... 4 Kirjasto- ja tietopalvelut... 4 T&K- toiminta... 5 OPISKELUYMPÄRISTÖ... 5 Tietohallinto... 5 Kirjasto- ja tietopalvelut... 6 Viikonloppujärjestelyt... 6 T&K-TOIMINTA... 7 OPPIMINEN JA OPISKELU... 7 Pedagogiset lähtökohdat ja opetusjärjestelyt... 7 Hops... 7 Monimuoto-opiskelu... 8 Arviointi... 8 Palaute... 8 Opintosuoritusten rekisteröinti... 9 Tutkintotodistus... 9 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA Koulutusohjelman työelämäperusta Koulutusohjelman tavoitteet ja koulutuksen tuottama erityisosaaminen Koulutusohjelman rakenne ja sisältö Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman kompetenssianalyysi Koulutusohjelman matriisimalli opetussuunnitelmajäsennyksenä OPINTOKOKONAISUUDET JA OPINTOJAKSOKUVAUKSET LLYA100 Esimiestyö ja itsensä johtaminen (5 op) LLYA200 Strateginen näkökyky (5 op) LLYA600 Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä (5 op) LLYA300 Osaamisen ja innovaatioiden johtaminen (10 op) LLYA450 Kumppanuuksien johtaminen (10 op) LLYA500 Työelämän kehittämisen menetelmät (15 op) Vapaasti valittavat opinnot (10 op) Opinnäytetyö (30 op) LIITE Opistotien kampuksen kartta... 23

3 3 HYVÄ SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJA Tradenomi (ylempi AMK, (Master of Business Administration, MBA) on ammattikorkeakoulun perustutkinnon jälkeen suoritettava ylempi korkeakoulututkinto. Työelämän nopeat muutokset, kansainvälistyminen sekä yhteiskunnan ja talouden rakennemuutokset vaativat osaamistason jatkuvaa kehittämistä. Työyhteisöiltä ja yksilöitä odotetaan kykyä vastata uudella tavalla asiantuntijatyön osaamisvaatimuksiin. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto perustuu työelämän tarpeisiin. Se tähtää yksilöllisen uudenlaisen johtamisosaamisen kehittämiseen ja työyhteisöjen osaamistason nostamiseen. Opinnot antavat valmiuksia oman alan tutkitun tiedon hankkimiseen, käsittelyyn ja soveltamiseen omassa työssä ja sen kehittämisessä. Tutkinnon keskeisen osan muodostaa opinnäytetyö, joka perustuu työelämän ajankohtaisen kehittämisidean tai tutkimusongelman määrittelylle. Opinnäytetyö toteutetaan yhdessä työelämän asiantuntijoiden kanssa. Tradenomi (ylempi AMK) -tutkinto antaa mahdollisuuden urakehitykseen ja työelämän kehittämiseen. Uuden tiedon, taidon ja arvostuksen lisäksi tutkinto antaa julkisiin virkoihin ja tehtäviin saman kelpoisuuden kuin esim. yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Visiomme on olla arvostettu osaamisen kehittäjä, jonka koulutus-, tutkimus- ja kehittämistyön palvelut tunnetaan. Edistämme Pohjois-Savon elinkeinoelämän ja erityisesti pk-yritysten alueellista ja kansainvälistä kehittymistä. Toiminnassamme tärkeitä ovat Savonian arvot: asiakaskeskeisyys, asiantuntijuus ja yhteisöllisyys. Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa! Kaija Sääski Osaamisaluejohtaja YLEMMÄN AMK-TUTKINNON TYÖJÄRJESTYS Opiskelijoiden kotiluokka lähiopetuksessa sijaitsee Savonian Opistotien kampuksella, Opistotie 2 (ks. liite 1). Lähiopetustunnit pidetään pääsääntöisesti perjantaisin klo ja /tai lauantaisin klo LUKUVUOSI Aikataulumuutokset mahdollisia Aihe Pvm Koulutuksen orientaatio Ryhmäytyminen Moodle/ConnectPro yms. Esimiestyö ja itsensä johtaminen Toiminta- ja kehittämistutkimus Strateginen näkökyky Opinnäytetyöseminaari työelämäkumppaniseminaari, klo Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma (yrityspäivä ) Tutkimusmenetelmät Opinnäytetyöseminaarit - ConnectPro Innovaatiojohtaminen (yrityspäivä )

4 4 LUKUVUOSI Aihe Kumppanuuksien johtaminen Kumppanuudet ja suhdepääoma Pvm ilm. myöh. ilm. myöh. KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN YHTEYSTIEDOT Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio Opistotie KUOPIO Puh. (017) Kumppanuussuhteiden talouden ohjaus Työelämän kehittämisen menetelmät Tulevaisuuden haltuunoton menetelmät Opinnäytetyöseminaarit ilm. myöh. ilm. myöh. ilm. myöh. ilm. myöh. s-posti OPINTOTOIMISTO Opistotie 2 Opintosihteeri Kati Pitkänen Puh. (017) , Opintosihteeri Pirjo Heikkinen Puh. (017) HALLINTO Opistotie 2 Osaamisaluejohtaja Kaija Sääski Puh Koulutus- ja kehittämispäällikkö Esa Viklund Puh Suunnittelija Kristiina Alhberg Puh. (017) , TIETOHALLINTO Atk-tukihenkilö Panu Pennanen Puh KIRJASTO- JA TIETOPALVELUT Opistotie 2 Sairaalakatu 6-8 Liiketalousalan kokoelmat ja palvelut sijaitsevat syyslukukaudesta 2009 alkaen Opistotien ja Sairaalakadun kampuskirjastoissa. Uudet yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät kirjasto- ja tietopalvelun www-sivulta Kirjasto syyslukukauden 2009 alkuun mennessä.

5 5 T&K- TOIMINTA Savonia-ammattikorkeakoulu Sairaalakadun kampus Rakennus 4 Sairaalakatu KUOPIO Hankekoordinaattori Marja Janhunen Puh Koulutussuunnittelija Sirpa Hietala Puh Kehittämispäällikkö Markku Wulff Puh OPISKELUYMPÄRISTÖ TIETOHALLINTO Savonia-amk:n kaikissa koulutusyksiköissä on käytössä yhteinen Windowstoimialue nimeltään Savonia-amk. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki käyttäjät (opiskelijat ja henkilökunta) voivat kirjautua Savonia-amk:n verkkoon omilla tunnuksillaan minkä tahansa koulutusyksikön miltä tahansa työasemalta. Näin myös käyttäjien omat henkilökohtaiset tiedostot ovat saatavilla minkä tahansa yksikön miltä tahansa koneelta. Z-asema on jokaisen käyttäjän henkilökohtainen levyasema W-asemalle käyttäjä voi tallentaa halutessaan omat www-sivunsa ja julkaista ne Yksikkömme tietokoneiden käyttö vaatii jokaiselta käyttäjältä henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Alkuperäinen käyttäjätunnus ja salasana muodostuvat automaattisesti, kun opiskelija kirjataan Savonia-amk:n opiskelijahallinto-ohjelmaan. Salasana on henkilökohtainen ja se kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin. Samoilla tunnuksilla kirjaudutaan myös sähköpostiin ja Moodleen. WIP-opintosuoritusrekisteriin on omat erilliset tunnukset ja salasanat. Yksiköissä on Savonia-amk:n opiskelijoilla käytössä myös mahdollisuuksia kirjautua Savonia-amk:n tietoverkkoon langattomasti esimerkiksi omalla kannettavalla tietokoneella. Opiskelijat ja henkilökunta voivat kirjautua omilla käyttäjätunnuksillaan Savonia-ammattikorkeakoulun palveluihin ulkoverkosta, esimerkiksi kotoa käsin, suojatun Juniper SSL VPN- palvelun kautta Internetissä. Sähköposti Sähköpostiohjelmana Savonia-ammattikorkeakoulussa on Exchange/Outlook. Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa Opiskelijoiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa Luokkien postituslistat ovat muotoa Sa- esimerkiksi Outlookin osoitekirjasta löytyy useita erilaisia jakelulistoja ja koko ammattikorkeakoulun henkilökunnan ja opiskelijoiden sähköpostiosoitteet. Outlookin Kansioluettelo-näkymässä on koko Savonia-amk:n ja sen yksiköiden jaettuja kansioita. Moodlen opiskelijaympäristö on keskeisin opiskeluun liittyvä sähköinen ympäristö. Moodlesta löytyy opintoihin liittyviä yleisiä ohjeita ja oppaita sekä tietoa Savonia-ammattikorkeakoulun opinnoista. Moodlessa on myös tämän koulutusohjelman yhteinen opiskeluympäristö.

6 6 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUT Savonia-ammattikorkeakoulun kirjastoa käyttävät ensisijaisesti amk:n opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta, mutta se on avoin kaikille muillekin käyttäjille. Lainausoikeuden kirjastoihin saa täyttämällä lainaajatietolomakkeen, joita saa kirjaston palvelutiskeistä ja www-sivulta. Kirjasto- ja tietopalvelujen toimintaajatuksena on tuottaa tehokkaasti tietopalveluja oppimisen ja opetuksen sekä tutkimus- ja kehitystyön tueksi. Keskeisiä painopisteitä ovat ajanmukaisen ja monipuolisen painetun ja sähköisen kokoelman ylläpito, tiedonhankinnan opetus ja asiakaspalvelu. Tietoja kirjasto- ja tietopalveluista löytyy Savonia-ammattikorkeakoulun kirjastojen yhteisestä verkkokirjastosta osoitteessa Kirjasto. Verkkokirjaston kautta löytyvät tiedot kirjaston toimipisteistä, palveluista, kokoelmista ja aukioloajoista. Verkkokirjastosta löytyvät myös kirjastoon hankitut sähköiset julkaisut ja siellä voi tehdä hakuja kirjaston kokoelmatietokanta Aapelista ja kirjastoon hankituista elektronisista tietokannoista, tutustua painettujen sanoma- ja aikakauslehtien valikoimaan ja opinnäytetyökokoelmiin. Laajemmat tiedonhaut tehdään asiakkaiden tarpeisiin räätälöitynä, maksullisena palveluna. Tästä palvelusta voi sopia ottamalla yhteyttä informaatikkoon, s-posti VIIKONLOPPUJÄRJESTELYT Lauantaisin järjestettävien lähiopetuspäivien osalta on huomioitavaa: 1. sisäänkäynti lauantaisin Opistotien puoleisesta pääsisäänkäynnistä. Junaradan puoleinen ulko-ovi on suljettu viikonloppuisin (ks. liite 1). 2. Opistotien kampuksen lounaskahvio on pääsääntöisesti toiminnassa arkipäivisin klo ja lauantaisin klo Lounasruokaa on tarjolla arkipäivisin klo ja lauantaisin klo Korkeakouluopiskelijan tuettu ateria maksaa n. 2 euroa. 3. Opistotien kampuksen virastomestarit päivystävät arkisin ja lauantaisin. Heidän toimipiste sijaitsee sisääntuloaulassa. Puhelin (017) Savonia-amk:n opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää kirjaston sähköisiä julkaisuja paikallisverkon ulkopuolelta, esim. kotitietokoneilta, kirjautumalla etäkäyttöpalveluun omilla opiskelijatunnuksillaan. Asiakkaiden käytössä on tiedonhakuja varten eri alojen viite-, fakta- ja tekstitietokantoja. Tiedonhankintaan liittyvissä kysymyksissä kirjaston henkilökunta palvelee asiakkaita ensisijaisesti tukemalla ja ohjaamalla näitä kokoelmien omatoimisessa käytössä. Ajan henkilökohtaiseen ohjaukseen voi varata käymällä koulutusalan kirjastossa tai ottamalla yhteyden henkilökuntaan puhelimitse tai sähköpostitse.

7 7 T&K-TOIMINTA Ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystoiminnan tehtävänä on harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä tukevaa ja alueen elinkeinorakenteen huomioon ottavaa soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä. (Ammattikorkeakoululaki 2003, 4 ). Opiskelun ja T&K- työn yhteys Tutkimus- ja kehitystyö sekä opetus ovat ammattikorkeakoulussa kiinteästi linkittyneinä toisiinsa esim. opinnäytetöiden, harjoittelun ja projektien kautta. Ammattikorkeakoulun T&K- työssä voi: tehdä opinnäytetyötä suorittaa opintoja tutkimus- ja kehittämistehtävissä syventää/laajentaa ammatillisia opintoja ja oppia soveltamaan ammattialan tietoa käytäntöön oppia tutkimus- ja kehittämistaitoja oppia projektityötaitoja saada hyödyllisiä yritys- ja sidosryhmäkontakteja saada käytännön asiantuntijakokemusta. Ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa T&K- työ linkittyy opinnäytetyöhön, menetelmäopintoihin, opintojaksojen oppimistehtäviin sekä ammattikorkeakoulun T&K- työhön. Asiantuntijuutta yritysten tarpeisiin Savonia-ammattikorkeakoulu luo toiminta-alueelleen kansallista ja kansainvälistä osaamista. Soveltava tutkimus- ja kehitystoiminta tukee erityisesti Pohjois- Savon yritysten kilpailukykyä ja kansainvälistymistä. Tutkimus-, kehitys- ja koulutuspalvelut tarjoavat osaavaa palvelua ja yksilöllisiä ratkaisuja yritysten ja työyhteisöjen kehittämistarpeisiin. Yhteistyö, verkottuminen ja kansainvälisyys ovat toiminnan keskeisiä menestystekijöitä. Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisen eri alojen asiantuntijoiden verkoston alueen yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Yhteydenotto Savoniaan avaa mahdollisuuden yhteisön toiminnan, tuotteen tai palvelun kokonaisvaltaiselle kehittämiselle. OPPIMINEN JA OPISKELU PEDAGOGISET LÄHTÖKOHDAT JA OPETUSJÄRJESTELYT Savonia-ammattikorkeakoulussa opetuksen ja oppimisen pedagogiset lähtökohdat ovat ammatillisen asiantuntemuksen kasvussa ja sen tukemisessa. Opetuksen suunnittelun lähtökohdat ovat työelämän osaamis- ja kehittämisvaatimuksissa. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa oppimista ohjaavat opiskelijoiden esimies- ja organisaatiokokemusten hyödyntäminen, yksilöllisen asiantuntijuuden syveneminen, reflektiivisyys sekä tiedon ja osaamisen jakamisen periaatteet. Koulutusohjelman opinnoissa hyödynnetään opiskelijoiden omia kokemuksia esimiestyöstä ja työyhteisöjen johtamisesta ja niitä syvennetään opetussuunnitelman osaamistavoitteiden ja opintosisältöjen mukaisella asiantuntijatiedolla ja käytäntölähtöisillä opetusmenetelmillä. Esimiehenä kehittyminen ja asiantuntijatiedon syventäminen tapahtuu opiskelijan eritellessä, jäsentäessä ja arvioidessa omasta kokemusperustastaan nousevaa tietoa ja suhteuttaessaan uutta opittavaa ainesta aikaisempiin omakohtaisiin kokemuksiinsa ja tietämykseensä. Opiskelijan rooli on aktiivinen, vastuullinen ja kriittinen. Hän kykenee tekemään omaan oppimiseensa liittyviä valintoja henkilökohtaisten esimiestaitojen kehittämishaasteiden mukaisesti. HOPS Jokainen opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman osana Esimiestyö ja itsensä johtaminen opintojaksoa. Sen laatimista ohjaavat opetussuunnitelman osaamistavoitteet ja sisällöt yhdessä opiskelijan omien tavoittei-

8 8 den kanssa. Hops laaditaan ja hyväksytään yhdessä koulutusohjelman vastuuopettajan/-opettajien kanssa. Henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa tarkennetaan, täydennetään ja arvioidaan koko opiskelun ajan, jotta oppimisprosessista tulee mielekäs kokonaisuus. HOPS auttaa opiskelijaa tunnistamaan omat osaamistarpeensa ja asettamaan itselleen omista tarpeista nousevat oppimistavoitteet, erityisesti opinnäytetyön kehittämis- ja tutkimustehtävän. Opiskelusuunnitelma auttaa opiskelijaa valitsemaan erityisesti omiin osaamistavoitteisiin sopivat vapaasti valittavat opinnot. Opintojen hyväksilukeminen Hakukelpoisuuden antavan tutkinnon suorittamisen jälkeen suoritettuja opintoja, esim. ylempään korkeakoulututkintoon tähtääviä opintoja tai ammattikorkeakoulun erikoistumisopintoja, voidaan hyväksilukea soveltuvin osin ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (opintojen korvaaminen). Periaatteena on, että opintojen sisältö on vastaava ja tukee ja täydentää ylemmän tutkinnon osaamistavoitteita. Yksittäisestä osasuorituksesta tulee olla hyväksytty arvosana ja sisällön kuvaus. Opintojen alussa tulee hyväksiluetuttaa kerralla kaikki ennen opintojen alkua suoritetut mahdollisesti hyväksiluettavat opinnot. Opintojen aikana muualla suoritettavista opinnoista on etukäteen varmistettava hyväksiluettavuus (opintojen sisällyttäminen). Hyväksilukemista anotaan erillisellä lomakkeella. Anomukseen tulee liittää jäljennös hyväksiluettavan suorituksen todistuksesta. Päätöksen hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä tekee koulutus- ja kehittämispäällikkö pyydettyään tarvittaessa lausunnon kyseistä opintojaksoa opettavalta opettajalta. Päätöksestä ilmenee, mitä tutkinnon osia tai opintojaksoja suorituksilla korvataan. Hyväksiluetuista opinnoista ei anneta arvosanaa vaan merkintä H (= hyväksiluettu). MONIMUOTO-OPISKELU Ylemmän amk-tutkinnon opinnot toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa lähiopetus, itsenäinen opiskelu, verkkoympäristössä opiskelu sekä käytännön työ ja projektityöskentely muodostavat kokonaisuuden. Lähtökohtana ovat tutkivan ja yhteistoiminnallisen oppimisen periaatteet. Koulutusohjelman kaikissa opinnoista hyödynnetään verkkooppimisympäristöä, esim. Moodle ja ConnectPro. Opintokokonaisuudet sisältävät asiantuntijuusalueen opetuskeskusteluja, asiantuntijaluentoja, yritysvierailuja, pienryhmä- ja parityöskentelyä ja eri muodossa toteutettavia oppimistehtäviä. Itsenäiseen opiskeluun opiskelija saa tukea vertaistyöskentelystä ryhmän muiden jäsenten kanssa, käytännön työelämässä toimivilta asiantuntijoilta ja ohjaavalta opettajalta. Itsenäinen opiskelu perustuu pääosin käytännön työelämää palveleviin, johtamisosaamista syventäviin oppimistehtäviin, joita linkitetään pääsääntöisesti omaan työyhteisöön ja/tai ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysalueisiin. ARVIOINTI Arviointiperusteena käytetään opetussuunnitelman ja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman osaamistavoitteita. Oppimisprosessin arviointi muodostuu opintojaksokohtaisesti mm. itsearvioinnista, vertaisarvioinnista ja asiantuntijoiden suorittaman arvioinnin kokonaisuudesta. Arvioinnissa voidaan käyttää joko numeerista asteikkoa 1 5 tai hyväksytty/hylätty-asteikkoa. Hyväksuluetuista opinnoista ei anneta arvosanaa. PALAUTE Opetuksen arviointijärjestelmän avulla kerätään palautetietoa oppimistapahtuman onnistumisesta ja koulutuksen työelämävastaavuudesta. Palautetietoa kerätään säännöllisesti jokaisen opintojakson päättyessä sekä koulutusohjelman

9 9 opintojen alussa, keskivaiheella ja lopussa tehtävillä kyselyillä. Kaikkea palautejärjestelmän avulla kerättyä tietoa ja tuloksia käytetään ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon edelleen kehittämisessä. Palautetietoa kerätään ja annetaan opiskelijoille jatkuvasti opetuksen tavoitteiden toteutumisesta ja henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman toteutumisesta. Arvioinnin tehtävänä Savonia-ammattikorkeakoulussa on mm: 1. tukea opiskelijan oppimisprosessia ja itsearviointikyvyn kehittymistä 2. vahvistaa opiskelijan opiskelumotivaatiota 3. tukea opetuksen työelämälähtöisyyttä 4. antaa ammattikorkeakoululle palautetta opetuksen ja T&K- työn tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta. OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI Kunkin opintojakson suoritustavat ja aikataulu sovitaan opintojakson alussa. Savonia-amk pitää opintosuorituksista rekisteriä. Opintojakson suoritus kirjataan opintosuoritusrekisteriin viimeistään kuukauden kuluttua suorituksesta. Opiskelija voi seurata opintosuorituksiaan ammattikorkeakoulun www-sivuilta wip.savonia.fi. Halutessaan opiskelija voi saada opintotoimistosta suorituksistaan virallisen rekisteriotteen. TUTKINTOTODISTUS Opiskelijan on haettava tutkintotodistusta kolmea viikkoa ennen aiottua valmistumisajankohtaa. Tällöin kaikkien opintojen tulee olla suoritettu ja opinnäytetyö hyväksytty. Tutkintoa haetaan opintotoimistosta saatavalla lomakkeella.

10 10 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA KOULUTUSOHJELMAN TYÖELÄMÄPERUSTA Pk-yritysten ja organisaatioiden kehittäjiltä ja esimiehiltä edellytetään kykyä vastata tämän päivän ja tulevaisuuden johtamisosaamisen haasteisiin ja työelämästä nouseviin kehittämis- ja muutostarpeisiin innovatiivisesti ja asiantuntijatietoon perustuen. Johtamisosaamisen keskiöön nousevat esimiestaidot, osaamisen johtaminen sekä henkilöstön jaksaminen, hyvinvointi ja kehittyminen moninaistuvissa työyhteisöissä. Strateginen ajattelu, johtamisviestintä, yrittäjyys, innovatiivisuus, verkostoyhteistyö ja kumppanuusosaaminen ovat käytännön esimiestyön arkea ja menestyvän pk-yrityksen liiketoimintaosaamisen ydintä. Kansainvälistyvät verkostot ja monikulttuurinen yhteistyö laajentaa esimiehen toimintakenttää, samalla kun se luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman opetussuunnitelman laadintaa on ohjannut työelämän tarpeet, asiantuntijatieto ja käytännönläheisyys. Koulutusohjelma on suunniteltu, arvioitu ja kehitetty yhteistyössä työelämän, perustutkinnon suorittaneiden (tradenomi) alumnien, yhteistyökumppanien ja asiantuntijoiden kanssa. Koulutusohjelman suunnittelu on perustunut palautetietoon, ennakointitietoon sekä olemassa olevan tiedon hyödyntämiseen, alumnikysely-tutkimukseen, avoimeen vuorovaikutukseen ja osaamisen jakamiseen. KOULUTUSOHJELMAN TAVOITTEET JA KOULUTUKSEN TUOTTAMA ERITYISOSAAMINEN Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman tavoitteena on antaa monipuoliset johtamisvalmiudet erityisesti pk-yritysten kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä toimiville. Koulutusohjelman tavoitteena on kehittää henkilökohtaisia valmiuksia esimies- ja johtamistehtävissä sekä valmentaa työyhteisön innovaatiotoiminnan johtamiseen. Opiskelijoilla on myös valmiudet alan tutkitun tiedon soveltamiseen ja työn kehittämiseen myös kansainvälisesti. Koulutusohjelman kompetenssianalyysi ja matriisimalli opetussuunnitelmajäsennyksenä ovat sivuilla KOULUTUSOHJELMAN RAKENNE JA SISÄLTÖ Opintokokonaisuus Esimiestyö ja itsensä johtaminen Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä Strateginen näkökyky Osaamisen ja innovaatioiden johtaminen Kumppanuuksien johtaminen Työelämän kehittämisen menetelmät Vapaasti valittavat opinnot Opinnäytetyö Yhteensä Laajuus 5 op 5 op 5 op 10 op 10 op 15 op 10 op 30 op 90 op Koulutusohjelman rakenteellisena lähtökohtana ovat esimiestyön vaatimukset ja esimiehenä kehittyminen, joita syvennetään aineettoman pääoman johtamisen viitekehyksen avulla.

11 11 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMAN KOMPETENSSIANALYYSI Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman tavoitteena on antaa monipuoliset johtamisvalmiudet erityisesti pk-yritysten kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä toimiville. Opinnot syventävät johtamisosaamista ja ne pohjaavat aineettoman pääoman johtamisen viitekehykseen sekä liiketoimintaosaamisen ydinalueeseen johtajuuteen ja esimiestyöhön. Koulutusohjelman tavoitteena on kehittää henkilökohtaisia valmiuksia esimies- ja johtamistehtävissä sekä valmentaa työyhteisön innovaatiotoiminnan johtamiseen. Koulutusohjelman erityisosaamisalueet ovat: esimiestaidot ja osaamisen johtaminen innovaatioiden johtamisosaaminen kumppanuuksien kehittäminen ja johtaminen. Taulukko 1. Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman osaamistavoitteet. Osaamisprofiili (Professional profile) Koulutusohjelmakohtainen (ammatillinen) erityisosaaminen (Subject specific competences) Esimiestaidot ja osaamisen johtaminen Innovaatioiden johtamisosaaminen Kumppanuuksien kehittäminen ja johtaminen Osaamisalueen kuvaus (tiedollinen ja taidollinen osaaminen) (Description of the competence, knowledge and skills) Osaa arvioida ja kehittää monipuolisesti omia yrittäjyys- ja esimiesvalmiuksiaan ja toimia esimiehenä työyhteisössä. Osaa arvioida, kehittää ja johtaa henkilöstön osaamista moninaistuvassa työyhteisössä. Ymmärtää innovaatioprosessin ja strategisen ajattelun merkityksen liiketoiminnan uudistumisen voimavarana. Osaa ohjata ja johtaa muutos- ja johtamisprosesseja sekä osaa soveltaa strategisen johtamisen ja innovaatiojohtamisen työvälineitä johtamistyössä. Osaa arvioida ja hyödyntää verkostoja ja kumppanuuksia liiketoiminnassa. Osaa johtaa ja kehittää kumppanuussuhteita Yleiset työelämävalmiudet (Generic competences) Itsensä kehittäminen Osaa arvioida omaa osaamistaan sekä määritellä kehittämistarpeita. Kykenee jatkuvaan oppimiseen yhdessä toisten kanssa. Kykenee yhdessä oppimiseen ja opitun jakamiseen erilaisissa asiantuntijayhteisöissä.

12 12 Eettinen osaaminen Osaa soveltaa oman alansa arvoperustaa ja ammattieettisiä periaatteita asiantuntijana ja työelämän kehittäjänä. Ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja ottaa huomioon muut omassa toiminnassaan. Tuntee yhteiskuntavastuun ja kestävän kehityksen Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen Kehittämistoiminnan osaaminen Organisaatio- ja yhteiskuntaosaaminen periaatteet. Kykenee toisten kuuntelemiseen sekä asioiden kirjalliseen, suulliseen ja visuaaliseen esittämiseen erilaisille kohderyhmille. Osaa toimia erilaisissa viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa, osaa organisoida ja luoda ammatillisia verkostoja. Osaa työskennellä monialaisissa työryhmissä ja johtaa niitä. Osaa hyödyntää viestintätekniikkaa omassa työssään. Osaa hankkia ja käsitellä oman asiantuntijuusalueen ja lähialueiden tietoa, kykenee kriittiseen tiedon arviointiin ja uuden tiedon luomiseen. Hallitsee T&K- toiminnan ja projektitoiminnan menetelmiä, osaa itsenäisesti toteuttaa alaa kehittäviä T&K- hankkeita ja johtaa projekteja. Toimii kehittävän työtavan mukaisesti, osaa käynnistää ja toteuttaa muutosprosesseja. Kykenee luovaan, innovatiiviseen ongelmanratkaisuun. Osaa käynnistää kannattavia, asiakaslähtöisiä toimintoja ja osaa ohjata ja kouluttaa toisia. Tuntee oman alansa organisaatioiden yhteiskunnallistaloudellisia yhteyksiä. Osaa hyödyntää yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia, tuntee työelämän toimintakulttuuria ja kykenee osallistumaan organisaatioiden toiminnan koordinointiin, kehittämiseen ja johtamiseen. Osaa kehittää toimintaa työelämän muuttuvissa tilanteissa. Kykenee hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia ja asioiden syy- ja seuraussuhteita. Kansainvälisyysosaaminen Omaa oman alan työtehtävissä yhden tai kahden vieraan kielen kirjallisen ja suullisen taidon. Ymmärtää kulttuurieroja, kykenee toimimaan kansainvälisessä työympäristössä. Osaa soveltaa oman alansa kansainvälistä tietoa ja osaamista. Omaa yleiskuvan tehtäväalueensa asemasta ja merkityksestä kansainvälisessä toimintaympäristössä.

13 13 KOULUTUSOHJELMAN MATRIISIMALLI OPETUSSUUNNITELMAJÄSENNYKSENÄ Seuraavassa taulukossa on kuvattu yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelman kompetenssit ja opintojaksot. Taulukko 2. Kompetenssit ja opintojaksot. X = kyseistä osaamisaluetta pyritään tietoisesti kehittämään ko. opintojaksolla, osaamista arvioidaan ja ko. osaamisalue on mainittu opintojakson osaamistavoitteissa. Laajuus op Esimiestaidot ja osaamisen johtaminen Innovaatioiden johtamisosaaminen Kumppanuuksien kehittäminen ja johtaminen Itsensä kehittäminen Eettinen osaaminen Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen Kehittämistoiminnan osaaminen Organisaatio- ja yhteiskuntaosaaminen Kansainvälisyysosaaminen 1. opintovuosi Teema: Esimiehenä kehittyminen ja strateginen ajattelu Vuoden osaamistavoite: opiskelija osaa kehittää omaa johtajuuttaan ja hänellä on kyky uudistaa organisaation johtamisprosesseja. 2. opintovuosi Teema: Muuttuva toimintaympäristö ja kehittävä johtajuus Vuoden osaamistavoite: opiskelija osaa kehittää organisaation kumppanuusympäristöä. Esimiestyö ja itsensä johtaminen Strateginen näkökyky Työelämän kehittämisen menetelmät - toimintatutkimus & kehittämistutkimus - liiketoimintaosaamisen tutkiminen ja kehittäminen 5 x x x 5 x x x x x x 10 x x x x x Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma 5 x x x x x Vuorovaikutteinen viestintä esimiestyössä 5 x x x Innovaatiojohtaminen 5 x x x Opinnäytetyö: johtamisosaamisen kehittämis- 10 x x x x X ja tutkimustyö Vapaasti valittavat 5 Kumppanuudet ja suhdepääoma 5 x x x x X Kumppanuussuhteiden taloudellinen ohjaus 5 x x x Työelämän kehittämisen menetelmät: - Tulevaisuuden haltuunoton 5 X x x x menetelmät Opintojakso Opinnäytetyö; johtamisosaamisen kehittämis- 20 x x x x X ja tutkimustyö Vapaasti valittavat 5

14 14 OPINTOKOKONAISUUDET JA OPINTOJAKSOKUVAUKSET Koulutusohjelma rakentuu kuudesta opintokokonaisuudesta (+ vapaasti valittavat opinnot, 10 op), joiden laajuus on 5-15 opintopistettä. Opinnot syventävät johtamisosaamista ja ne pohjaavat aineettoman pääoman johtamisen viitekehykseen sekä liiketoimintaosaamisen ydinalueeseen johtajuuteen ja esimiestyöhön. Kunkin opintokokonaisuuden opintoihin kuuluu lähiopetusta, verkossa (Moodleoppimisympäristö, Connect Pro yms.) tapahtuvaa opiskelua ja ohjausta, asiantuntijatiedon hankintaa ja käyttämistä oppimistehtävissä, sekä tiedon jakamista ja arviointia ryhmässä. Opintokokonaisuuksiin liittyvä kirjallisuus on ohjeellinen perusta, jonka lisäksi kussakin opintokokonaisuudessa käytetään myös oppimistehtäväkohtaista oppimateriaalia (esim. verkkomateriaalit, tutkimusjulkaisut ja artikkelit, organisaatiokohtainen aineisto) henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan perustuen. Toteutustavat: luennot osallistuminen lähiopetukseen osallistuminen verkkokeskusteluihin älykäs itsensä johtaminen esimiesosaaminen ja esimiehen tehtävät työyhteisössä kehityskeskustelut esimiehen työvälineenä Suoritustavat: HOPS:n laadinta esimiesosaamisen/yrittäjyysosaamisen portfolion tekeminen opintojen aikana oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: Opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Opetuskieli: suomi Opintojaksoon liittyvää materiaalia: Aaltio, I Johtajuus lisäarvona. WSOY. Helsinki. LLYA100 ESIMIESTYÖ JA ITSENSÄ JOHTAMINEN (5 OP) Osaamistavoitteet: Opiskelija oppii tunnistamaan omat yrittäjyys/-esimiesvalmiutensa ja osaa monipuolisesti arvioida omaa esimiesosaamistaan sekä määritellä osaamisensa kehittämistarpeita. Opiskelija on laatinut resurssianalyysinsä ja on määritellyt omat oppimistavoitteensa itsetuntemuksensa mukaisesti sekä laatinut henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Opiskelija on myös koonnut itselleen portfolion, jonka avulla hän kykenee osoittamaan esimies- ja johtamisosaamisensa. Keskeiset sisällöt: omien resurssien arviointi minäkuvan tunnistaminen ja ihmiskäsitykset, identiteetti omien yrittäjyys-/esimiesvalmiuksien tunnistaminen ja arviointi Dunderfelt, T Henkilökemia: yhteistyö erilaisten ihmisten välillä. Dialogia. Söderkulla. Sydänmaalakka, P Älykäs itsensä johtaminen: näkökulmia henkilökohtaiseen kasvuun. Talentum. Helsinki. Åhman, H Oman mielen johtaminen - näkemyksiä ja kokemuksia yksilön menestymisestä postmodernissa organisaatiossa. Helsinki University of Technology. Disseration Series. No 12. Espoo.

15 15 LLYA200 STRATEGINEN NÄKÖKYKY (5 OP) Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa käyttää ja soveltaa strategisia työkaluja liiketoiminnan johtamisessa ja johtamistyössä. Opiskelija oppii havainnoimaan muutostarpeita organisaatiossa ja työyhteisössä ja hän osaa ohjata ja hyödyntää muutosprosesseja. Opiskelijalla on valmiudet strategisen viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Keskeiset sisällöt: strateginen ajattelu, prosessiajattelu ja strategiaprosessin johtaminen strategiset työvälineet ja mallit muutosherkkyys ja ennakointitiedon hyödyntäminen strategiaviestintä, muutosviestintä Kamensky, M Strateginen johtaminen. Menestyksen timantti. Talentum. Helsinki. Kaplan, R. & Norton. D Strategialähtöinen organisaatio. Tehokkaan strategiaprosessin toteutus. Gummerrus. Jyväskylä. Kaplan, R. & Norton. D Strategiakartat. Aineettoman pääoman muuttaminen mitattaviksi tuloksiksi. Gummerrus. Jyväskylä. Ketola, T Vastuullinen liiketoiminta. Sanoista teoiksi. Edita Prima Oy. Helsinki. Näsi, J. & Aunola M Strategisen johtamisen teoria ja käytäntö. Laatukeskus. Helsinki. Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Suoritustavat: itsearviointi osallistuminen verkkokeskusteluun oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa englannin kielellä. Opintojaksoon liittyvää materiaalia: Aula, P. & Mantere, S Hyvä yritys: strateginen maineenhallinta. WSOY. Helsinki. Chan, K.W Sinisen meren strategia. Talentum. Helsinki. Cornelissen, J Corporate Communication. A guide to theory and practice.sage. London. Hämäläinen, V. & Maula, H Strategiaviestintä. Inforviestintä. Helsinki. Wheelen, T. L. & Hunger, D. J (tai uudempi). Strategic Management and Business Policy. Pearson Education. LLYA600 VUOROVAIKUTTEINEN VIESTINTÄ ESIMIESTYÖSSÄ (5 OP) Osaamistavoitteet: Opiskelija ymmärtää viestinnän merkityksen liiketoiminnan johtamisessa ja esimiestyössä. Hän osaa tarkastella johtamista kommunikatiivisena toimintana sekä suunnitella ja toteuttaa viestintää muuttuvissa tilanteissa. Opiskelijalla on valmiudet työyhteisöviestinnän ja henkilökohtaisten viestintäosaamiseen kehittämiseen. Keskeiset sisällöt: johtamisviestintä, esimiestyön viestintätilanteet ja -roolit työyhteisöviestinnän kehittäminen esiintymis-, neuvottelu- ja vuorovaikutustaidot Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, harjoitukset, verkkokeskustelut

16 16 Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin oppimistehtävät ja harjoitukset Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Opintojaksoon liittyvää materiaalia: Juholin, E Viestinnän vallankumous. Löydä uusi työyhteisöviestintä. WSOYPro. Helsinki. Karhu, M. ym Asiantuntija viestii. Ajatuksesta vaikutukseen. Inforviestintä. Helsinki. Smith, L Effective internal communication. Chartered Institute of Public Relations. Wales. Surakka, T. (toim.) Työyhteisön palaverit yhdessä tavoitteisiin. Edita. Helsinki. Åberg, L Johtamisviestintää! Esimiehen ja asiantuntijan viestintäkirja. Inforviestintä. Helsinki. LLYA300 OSAAMISEN JA INNOVAATIOIDEN JOHTAMINEN (10 OP) Osaamisen ja innovaatioiden johtaminen opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet ymmärtää osaamisen ja innovatiivisuuden merkitys liiketoiminnan ja työyhteisön uudistumisen voimavarana. Opintokokonaisuus koostuu kahdesta opintojaksosta: Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma (5 op) Innovaatiojohtaminen (5 op). Osaamisen johtaminen ja inhimillinen pääoma (5 op) Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa arvioida, kehittää ja johtaa henkilöstön osaamista moninaistuvassa työyhteisössä. Hän osaa hyödyntää liiketoiminnan muutoksessa ja strategiatyön perustana inhimillisten resurssien, oppimisen ja aineettoman pääoman (IC) merkitystä yhteisölle. Opiskelija osaa tunnistaa työyhteisön osaamisen, ja edelleen osaa arvioida henkilöstöresurssin hyödyntämistä organisaation kehittämisessä ja johtamisessa strategian mukaisesti. Keskeiset sisällöt: inhimillinen pääoma ja osaaminen osaamisen tunnistaminen ja inhimillisen pääoman arvon mittaaminen yksilön oppiminen ja oppiva työyhteisö osaaminen sosiaalisena ilmiönä osaamisen/inhimillisen pääoman johtamisen työvälineet Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävät ja niiden esittäminen Arviointi: opintojakso arvioidaan asteikolla 1 5 reflektio ja oppimispäiväkirja itsearvioinnin välineenä Opetuskieli: suomi. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa englannin kielellä. Innovaatiojohtaminen (5 op) Osaamistavoitteet: Opiskelija osaa käyttää innovaatiotyökaluja ja -tietoa liiketoiminnan ja työyhteisön uudistamisen lähteenä. Opiskelija osaa tukea ja kannustaa ideoiden syntymistä työyhteisössä ja osaa hyödyntää innovatiivista organisaatiokulttuuria.

17 17 Keskeiset sisällöt: luovuus ja innovaatiot luova työyhteisö innovaatiostrategian osa-alueet innovatiivisuutta tukeva organisaatiorakenne ja identiteetti innovaatioprosessi tietojärjestelmät innovaatiojohtamisen tukena Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävien laatiminen ja niiden esittäminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Osa opetuksesta voidaan toteuttaa englannin kielellä. Opintokokonaisuuteen liittyvää materiaalia: Andriessen, D Making Sense of Intellectual Capital. Designing a Method for the Valuation of Intangibles. Elsevier. Apilo, T. & Taskinen, T Innovaatioiden johtaminen. VTT Tiedotteita Espoo. Boudreau, J. & Ramstad, P Osaamisen hallinnan uusi ulottuvuus. Talentum. Gummerrus. Davila, T., Epstein, M.J. & Shelton, R Making Innovation work. How to Manage it, Measure it and Profit from it. Wharton School Publishing. Pearson Education. Lampikoski, K Innovatiivisuus: muutosvoima. WSOY. Helsinki. Lehtonen, T Organisaation osaamisen strateginen hallinta. Tampere University Press. Roos, L., Fernström, L., Piponius, L. & Rastas, T Aineeton pääoma johdon käsikirja. Edita Prima Oy. Helsinki. Ståhle P., Sotarauta M. & Pöyhönen, A Innovatiivisten ympäristöjen ja organisaatioiden johtaminen. Teknologian arviointeja Tulevaisuusvaliokunta. Eduskunnan kanslian julkaisuja 6/ /fakta/julkaisut/jkalku.htm LLYA450 KUMPPANUUKSIEN JOHTAMINEN (10 OP) Kumppanuuksien johtaminen opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija osaa arvioida kumppanuuksien ja suhdepääoman merkitystä liiketoiminnassa. Hänellä on myös valmiudet rakentaa ja johtaa kumppanuussuhteita osana liiketoimintastrategiaa. Opintokokonaisuus koostuu kahdesta opintojaksosta: Kumppanuudet ja suhdepääoma (5 op) Kumppanuussuhteiden taloudellinen ohjaus (5 op) Kumppanuudet ja suhdepääoma (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata kumppanuuksien merkitystä liiketoiminnassa ja osaamisen kehittämisessä sekä tunnistaa liiketoiminnassa menestymistä tukevat kumppanuudet. Hän tunnistaa kumppanuussuhteisiin ja yhteistyösopimuksiin liittyviä riskejä. Keskeiset sisällöt: Kumppanuus ja verkostot; verkostoituminen ilmiönä yrityksen strategiasta kumppanuusstrategiaan Luottamuksen merkitys kumppanuuden kehittämisessä Verkostopääoma Kumppanuussuhteiden vastuut ja riskien tunnistaminen Yhteistyösopimukset ja immateriaalioikeudet kumppanuussuhteissa.

18 18 Suoritustavat: Osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen Oppimistehtävien laatiminen Oppimispäiväkirjan tekeminen Arviointiasteikko: Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opetuskieli: suomi. teoreettinen viitekehys. Vaasan yliopiston julkaisuja. Tutkimuksia 262. Vesalainen, J Kumppanuus tähtää kaikkien voittoon. Economic Trends, 5. Vesalainen, J Katetta kumppanuudelle. Hyöty ja sen jakaminen asiakas toimittaja suhteessa. Teknologiateollisuus ry. Helsinki. Kumppanuussuhteiden talouden ohjaus (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa talouden ohjauksen erityispiirteet kumppanuussuhteissa. Hänellä on valmiudet mitata verkostojen suorituskykyä. Hän osaa soveltaa erilaisia laskentatekniikoita, mm. toimintolaskentaa, verkoston talouden hallinnassa. Keskeiset sisällöt: verkostojen erityispiirteet talousohjauksen kannalta strateginen kustannusjohtaminen ja arvoketju-ajattelu verkostojen kustannuslaskenta suoritusmittaus verkostojen/kumppanuuksien kannalta Suoritustavat: Osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen Oppimistehtävien laatiminen Oppimispäiväkirjan tekeminen Arviointiasteikko: Opintojakso arvioidaan asteikolla 0-5. Opetuskieli: suomi. Opintokokonaisuuteen liittyvää materiaalia: Vesalainen, J Kärkiyritysverkosto ja suorituskyvyn mittaaminen sosiaalisesti konstruoituneina ilmiöinä. Teoksessa E. Varamäki (toim.) Kärkiyritysverkoston suorituskyky Vesalainen, J Kaupankäynnistä kumppanuuteen. Yritysten välisten suhteiden elementit, analysointi ja kehittäminen. Metalliteollisuuden Kustannus Oy. Tampere. Varamäki, E., Pihkala, T., Järvenpää M. & Vesalainen, J Pk-yritysverkoston kasvupolut ja suorituskyvyn mittaaminen verkostoissa. Vaasan yliopiston julkaisuja. Selvityksiä ja raportteja 108. Hallikas, Riskienhallinta yhteistyöverkostossa. Metalliteollisuuden kustannus. Helsinki. Ståhle, P. & Laento, K Strateginen kumppanuus: avain uudistumiskykyyn ja ylivoimaan. WSOY. Helsinki. Ståhle, P. & Wilenius M Luova tietopääoma: tulevaisuuden kestävä kilpailuetu. Edita. Helsinki. Seppänen, M Kannattavuuden jäljillä: yritysverkoston kustannuslaskenta ja sen kehittäminen. Metalliteollisuuden kustannus. Helsinki. Toivola t Verkostoituva yrittäjyys. Strategiana kumppanuus.

19 19 LLYA500 TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISEN MENETELMÄT (15 OP) Suoritettuaan työelämän kehittämisen menetelmien opintokokonaisuuden opiskelija saavuttaa metodiset valmiudet työn, työyhteisön ja liiketoimintaosaamisen tutkimiseen ja kehittämiseen. Opintokokonaisuus alkaa opintojen alussa ja sen tavoitteena on auttaa opiskelijaa opinnäytetyön suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioimisessa. Opintokokonaisuus rakentuu kolmesta osa-alueesta, jotka yhteisesti muodostavat työelämän kehittämistä, liiketoimintaosaamista ja opinnäytetyötä tukevan viitekehyksen. Opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija omaksuu tutkivan asenteen ja kehittävän työotteen tuntee keskeiset liiketoimintaosaamisen kehittämisen menetelmät osaa tilanteen mukaisesti soveltaen käyttää eri menetelmiä omassa toimintaympäristössään osaa arvioida ja ohjata tutkimus-, kehittämis- ja tiedonhankintaprosessia ja työyhteisön kehittämistyötä hallitsee tutkimus- ja kehittämistyön asiantuntijaviestinnän osaa suunnitella ja toteuttaa opintoihin liittyvän opinnäytetyön. Opintokokonaisuuden opintojaksot Toimintatutkimus ja kehittämistutkimus organisaatiossa 5 op Tutkimusmenetelmät 5 op Tulevaisuuden haltuunoton menetelmät 5 op Toimintatutkimus ja kehittämistutkimus organisaatiossa (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet työyhteisön toimintaa kehittävän tutkimus- ja kehittämishankkeen suunnitteluun. Opiskelija osaa hyödyntää kehittämis- ja toimintatutkimuksen perusteita. Hänellä on myös valmiudet asiantuntijuusalueen tiedonhankintaan ja viestintään. Keskeiset sisällöt: kehittämis- ja tutkimustyön (opinnäytetyön) prosessi ja tavoitteet tutkimus- ja kehittämisasetelman suunnittelu tutkijan ja kehittäjän valinnat, tieteenfilosofisista suuntauksista tutkimuksessa ja kehittämistyössä toimintatutkimuksen, kehittämistutkimuksen ja kehittävän työn tutkimuksen lähtökohdat ja arviointi tiedonhankinta tutkimus- ja kehittämistyössä tekstikäytänteet ja -analyysi Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: suomi. Tutkimusmenetelmät (5 op) Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet liiketoimintaosaamisen tutkimiseen ja kehittämiseen ja kyky soveltaa omassa opinnäytetyössä ja työyhteisöjen kehittämistyössä laadullisia ja määrällisiä menetelmiä. Hän osaa myös arvioida kehittämis- ja tutkimustietoa. Keskeiset sisällöt: liiketoimintaosaamisen tutkimiseen liittyviä tutkimusasetelmia laadullisen aineiston hankinta, analyysi ja tulkinta määrällisen aineiston hankinta, analyysi ja tulkinta

20 20 tutkimus- ja kehittämistyön arviointi ja etiikka tutkimus- ja kehittämistyön asiantuntijaviestintä Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävien tekeminen Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: Suomi. Tulevaisuuden haltuunoton menetelmät (5 op) Osaamistavoitteet: Opiskelija tutustuu tulevaisuuden tutkimukseen ja sen keskeisiin käsitteisiin ja suuntauksiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet soveltaa tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä liiketoimintaosaamisen kehittämisessä ja omassa opinnäytetyössään. Hän osaa tunnistaa oman toimialansa tulevaisuuden vaihtoehtoisia todellisuuksia. Keskeiset sisällöt: tulevaisuuden tutkimuksen keskeiset käsitteet tulevaisuuden tutkimuksen perusteet ja teoriat tulevaisuudentutkimuksen menetelmät, mm. o SWOT-analyysi o skenaariomenetelmät ja ennakointi. Toteutustavat: luennot, oppimistehtävät, verkkokeskustelut Arviointiasteikko: opintojakso arvioidaan asteikolla 0 5 Opetuskieli: Suomi. Opintokokonaisuuteen liittyvää materiaalia: Engeström, Y Kehittävä työntutkimus: perusteita, tuloksia ja haasteita. 3. painos. Hallinnon kehittämiskeskus. Helsinki. Eriksson, P. & Kovalainen, A Qualitative Methods in Business research. Sage. London. Eskola, J. (toim.) Tutkimusmenetelmällisiä reflektioita. Kuopion yliopisto. Eskola, J. & Suoranta, J Johdatus laadulliseen tutkimukseen. Vastapaino. Tampere. Flick, U Introduction to Qualitative Research. Thousand Oaks. Sage Publications. London. Gummesson, E Qualitative methods in management research. 2nd edition. Sage Publications. Handbook of Knowledge Society Foresight, lications/htmlfiles/ef0350.htm Heikkinen, H. L. T., Huttunen, R. & Moilanen, P Siinä tutkija missä tekijä: toimintatutkimuksen perusteita ja näköaloja. Atena. Jyväskylä. Heikkinen, H. L. T., Rovio, E. ja Syrjälä, L. (toim.) Toiminnasta tietoon: toimintatutkimuksen menetelmät ja lähestymistavat. Kansanvalistusseura. Helsinki Suoritustavat: osallistuminen lähiopetukseen ja verkkokeskusteluihin/-ohjaukseen oppimistehtävän tekeminen Hirsjärvi, S. & Hurme, H Tutkimushaastattelu: teemahaastattelun teoria ja käytäntö. Yliopistopaino. Helsinki.

21 21 Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P Tutki ja kirjoita. Tammi. Helsinki. Tuomi, J. & Sarajärvi, A Laadullinen tutkimus ja sisällönanalyysi. Tammi. Helsinki. Holopainen, M., Tenhunen, L. & Vuorinen, P Tutkimusaineiston analyysi ja SPSS. Yrityssanoma Oy. Hamina. Jussila, R., Ojanen, E. & Tuominen, T. (toim.) Tieto kirjaksi. Kansanvalistusseura. Helsinki. Kamppinen, M. & Kuusi, O. & Söderlund, S. (toim.) Tulevaisuudentutkimus. Perusteet ja sovellutukset. Toinen painos. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 896. Helsinki. Vapaavuori, M. & von Bruun, S. (toim.) Miten tutkimme tulevaisuutta? Acta Futura Fennica no 5, 2. uudistettu painos. Tulevaisuuden tutkimuksen seura. Helsinki. Vanhanen-Nuutinen, L. & Lambert, P. (toim.) Hankkeesta julkaisuksi. Kirjoittaminen ammattikorkeakoulun ja työelämän kehityshankkeissa. Edita. Helsinki. Vilkka, H Tutki ja mittaa: määrällisen tutkimusken perusteet. Tammi. Helsinki. Kasanen, E., Lukka, K. & Siitonen, A Konstruktiivinen tutkimusote liiketaloustieteessä. Liiketaloudellinen aikakauskirja 40:3. Yin, R.K Case Study Research: design and methods. Sage Publications. London. Kinnunen, M. & Löytty, O. (toim.) Tieteellinen kirjoittaminen. Vastapaino. Tampere. Koskinen, I., Alasuutari P. & Peltonen T Laadulliset menetelmät kauppatieteissä. Vastapaino. Tampere. Masini, E Why futures studies? Grey Seal. London. Mannermaa, M. (toim.) (1999). TOOLBOX - Työelämän ennakoinnin työkalupakki. ESR-julkaisut 41/99. Oy Edita Ab, Helsinki. Mannermaa, M. (1999). Tulevaisuuden hallinta. Skenaariot strategiatyöskentelyssä. WSOY, Ekonomiasarja. Porvoo 1999 McNiff, J Accompanied by Whitehead J. Action Research in Organisations. Routledge. London. VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT (10 OP) Vapaasti valittavat opinnot suoritetaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Opintoja voi suorittaa Savoniaammattikorkeakoulun ylempien tutkintojen tarjonnasta ja/tai muiden korkeakoulujen avoimesta tarjonnasta. Esim. Kansainvälinen intensiiviviikko (5 op) Toteutetaan yhteistyössä ammattikorkeakoulun kansainvälisten asiantuntijakumppaneiden kanssa (esim. ulkomailla tapahtuva opiskelu, vierailevat luennoitsijat, kv-yritysvierailut). Opinnoissa syvennetään kansainvälistä johtamisosaamista. Nummenmaa, L Käyttäytymistieteiden tilastolliset menetelmät. Tammi. Helsinki.

22 22 OPINNÄYTETYÖ (30 OP) Tavoitteet: Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja osoittaa kykyä soveltaa tutkimustietoa ja käyttää valittuja menetelmiä työelämän ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen sekä valmiutta itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön. (A423/2005.) Opinnäytetyöt ovat työelämälähtöisiä kehittämis- ja tutkimusprosesseja, jotka tuottavat uutta soveltavaa tietoa ja innovatiivista osaamista. Kehittämistehtävän avulla pyritään tuottamaan uusia työelämää lähellä olevia tutkimuksellisia ratkaisuja ja/tai uudistamaan työelämän käytäntöjä sekä syventämään opinnäytetyön tekijän asiantuntijuutta. Opinnäytetyön kohdeorganisaatio (esim. oma työpaikka, tilaajayhteisö, tutkimusja kehittämishanke) toimii opinnäytetyön oppimis- ja tutkimusympäristönä opintojen ajan. Osaamistavoitteet: Opiskelija oppii toteuttamaan työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämishankkeen ja arvioimaan työn vaikuttavuutta. Keskeiset sisällöt: opinnäytetyön aihekuvaus opinnäytetyösopimus opinnäytetyösuunnitelma opinnäytetyön toteuttaminen opinnäytetyöprosessin palautteet ja arviointi kypsyysnäyte. Tutkintoa varten opiskelijan on myös kirjoitettava opinnäytetyönsä alalta kypsyysnäyte, joka osoittaa perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa. opinnäytetyön julkistaminen. Toteutustavat: seminaarit, verkkokeskustelut Suorittaminen: osallistuminen seminaareihin, verkkokeskusteluihin ja ohjaukseen opinnäytetyön esittäminen ja julkinen raportointi Arviointiasteikko: opinnäytetyö arvioidaan asteikolla 1 5 arviointiperusteet Savonia-ammattikorkeakoulun ylempien tutkintojen opinto-oppaassa Opetuskieli: suomi.

23 23 LIITE 1 OPISTOTIEN KAMPUKSEN KARTTA Opistotie KUOPIO Lisätietoja Esittely Kartat ja ajo-ohjeet

24 24 Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio Opistotie KUOPIO Puh. (017) [ ]

Palveluliiketoiminna koulutusohjelma

Palveluliiketoiminna koulutusohjelma OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Matkailun laitos Palveluliiketoiminna koulutusohjelma Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus PALVELULIIKETOIMINNAN KOULUTUSOHJELMA Tutkinto

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETOIMINTA- JA KULTTUURIALA 2009 2010. Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma Matkailun koulutusohjelma

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETOIMINTA- JA KULTTUURIALA 2009 2010. Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma Matkailun koulutusohjelma SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETOIMINTA- JA KULTTUURIALA 2009 2010 Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma Matkailun koulutusohjelma OPINTO - OPAS Julkaisija Savonia-ammattikorkeakoulu Matkailu- ja

Lisätiedot

Opinto-opas 2006 2007

Opinto-opas 2006 2007 1 Opinto-opas 2006 2007 Guide Book 2006-2007 Julkaisija Taitto Painopaikka Savonia-ammattikorkeakoulu Sirpa Hietala Saarijärven Offset Oy 2 SISÄLLYS TABLE OF CONTENTS HYVÄ SAVONIA BUSINESSIN OPISKELIJA

Lisätiedot

Opinto-opas 2007 2008 Guide Book 2007-2008

Opinto-opas 2007 2008 Guide Book 2007-2008 Opinto-opas 2007 2008 Guide Book 2007-2008 Julkaisija Taitto Painopaikka Savonia-ammattikorkeakoulu Sirpa Hietala Kopijyvä, Kuopio 2 SISÄLLYS TABLE OF CONTENTS HYVÄ SAVONIA BUSINESSIN OPISKELIJA DEAR STUDENT...

Lisätiedot

UUDEN OPISKELIJAN OPAS

UUDEN OPISKELIJAN OPAS SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETOIMINTA- JA KULTTUURIALA 2010 2011 Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma Matkailun koulutusohjelma OPAS Julkaisija Savonia-ammattikorkeakoulu Matkailu- ja ravitsemisala

Lisätiedot

SAVONIA BUSINESS VARKAUS. Päivitetty/updated 12.11.08

SAVONIA BUSINESS VARKAUS. Päivitetty/updated 12.11.08 OPINTO-OPAS GUIDE BOOK 2008-2009 SAVONIA BUSINESS VARKAUS OPINTO-OPAS 2008-2009 GUIDE BOOK 2008-2009 SISÄLLYS TABLE OF CONTENTS 1 TYÖJÄRJESTYS LUKUVUONNA 2008-2009 SCHEDULE FOR THE ACADEMIC YEAR 2008-2009

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Järjestö- ja nuorisotyön koulutusohjelma Yhteisöpedagogi (ylempi AMK)

OPETUSSUUNNITELMA. Järjestö- ja nuorisotyön koulutusohjelma Yhteisöpedagogi (ylempi AMK) OPETUSSUUNNITELMA Järjestö- ja nuorisotyön koulutusohjelma Yhteisöpedagogi (ylempi AMK) Humanistinen ammattikorkeakoulu Annankatu 12 A 17, 00120 Helsinki p. 020 762 1390, f. 020 762 1391 www.humak.fi,

Lisätiedot

YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP)

YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP) YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP) OPINTO-OPAS 2008-2009 Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Seinäjoen ammattikorkeakoulu Vaasan ammattikorkeakoulu 1 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Opinto-opas 2008 2009 Guide Book 2008-2009

Opinto-opas 2008 2009 Guide Book 2008-2009 Opinto-opas 2008 2009 Guide Book 2008-2009 Julkaisija Taitto Painopaikka Savonia-ammattikorkeakoulu Kristiina Ahlberg Kuopio 2 SISÄLLYS TABLE OF CONTENTS HYVÄ TRADENOMI- JA RESTONOMIOPISKELIJA DEAR STUDENT...4

Lisätiedot

1. Yrittäjyys- ja liiketoimintaosaaminen, YAMK... 2 1.1 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUS 90 OP... 4 1.1.1 Opetussuunnitelman

1. Yrittäjyys- ja liiketoimintaosaaminen, YAMK... 2 1.1 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUS 90 OP... 4 1.1.1 Opetussuunnitelman 1. Yrittäjyys- ja liiketoimintaosaaminen, YAMK....................................................................... 2 1.1 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUS 90 OP.............................................

Lisätiedot

YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP)

YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP) YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP) OPINTO-OPAS 2009-2010 Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Seinäjoen ammattikorkeakoulu Vaasan ammattikorkeakoulu 1 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

LOGISTIIKAN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN KOULUTUSOHJELMA YLEMPI AMK-TUTKINTO Opintojen laajuus 60 opintopistettä Opintojen kestoaika 2008 2010 OPETUSSUUNNITELMA AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOT OSANA SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄÄ (OPM) OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

KULTTUURITUOTANTO (YLEMPI AMK) 2010-2011 OPETUSSUUNNITELMA

KULTTUURITUOTANTO (YLEMPI AMK) 2010-2011 OPETUSSUUNNITELMA KULTTUURITUOTANTO (YLEMPI AMK) 2010-2011 OPETUSSUUNNITELMA KULTTUURITUOTANTO (YLEMPI AMK) OPETUSSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2010-2011 Ammattikorkeakouluopinnoista annetussa laissa (351/2003) ja asetuksessa

Lisätiedot

TERVEYDEN EDISTÄMISEN KOULUTUSOHJELMA JOHTAMINEN PERHETYÖSSÄ JA PERHEHOITOTYÖSSÄ

TERVEYDEN EDISTÄMISEN KOULUTUSOHJELMA JOHTAMINEN PERHETYÖSSÄ JA PERHEHOITOTYÖSSÄ TERVEYDEN EDISTÄMISEN KOULUTUSOHJELMA JOHTAMINEN PERHETYÖSSÄ JA PERHEHOITOTYÖSSÄ 90 op Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ylempi ammattikorkeakoulututkinto Opetussuunnitelma 2010-2011 2 Sisällys 1 KOULUTUKSEN

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2010 2011

OPINTO-OPAS 2010 2011 OPINTO-OPAS 2010 2011 Lahden ammattikorkeakoulu Liiketalous Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma 90 op Ylempi ammattikorkeakoulututkinto Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Liiketalouden koulutus Palveluliiketoiminta

Liiketalouden koulutus Palveluliiketoiminta Lahdenammattikorkeakoulu Liiketaloudenkoulutus Palveluliiketoiminta Opetussuunnitelma 2014-2015 7.1.2015 0 Sisällysluettelo 04PTOI PALVELUJEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 15 OP... 11 04POSA PALVELUOSAAMINEN 15 OP...

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAMK)

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAMK) Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAMK) Opetussuunnitelma 2014-2015 Sisällysluettelo Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (ylempi

Lisätiedot

OLET TEHNYT HYVÄN VALINNAN, TERVETULOA OPISKELEMAAN! UUDEN OPISKELIJAN OPAS 2014, YAMK-TUTKINNOT

OLET TEHNYT HYVÄN VALINNAN, TERVETULOA OPISKELEMAAN! UUDEN OPISKELIJAN OPAS 2014, YAMK-TUTKINNOT OLET TEHNYT HYVÄN VALINNAN, TERVETULOA OPISKELEMAAN! UUDEN OPISKELIJAN OPAS 2014, YAMK-TUTKINNOT SISÄLTÖ TervetuloaSavoniaan! 2 Opiskelun aloittaminen 3 YAMK-tutkintoon johtavat opinnot 4 Opintojen suunnittelu

Lisätiedot

VASTUULLINEN JOHTAMINEN (30 OP) 2011-2012

VASTUULLINEN JOHTAMINEN (30 OP) 2011-2012 VASTUULLINEN JOHTAMINEN (30 OP) 2011-2012 Koulutuksen tavoite ja tarkoitus Vastuullisen johtamisen täydennyskoulutus korostaa vastuullisen johtamisen tärkeyttä. Vastuullisuus näkyy organisaation kaikessa

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Sosiaalialan Koulutusohjelma Bachelor of social services 22.8.2009

OPETUSSUUNNITELMA. Sosiaalialan Koulutusohjelma Bachelor of social services 22.8.2009 OPETUSSUUNNITELMA Sosiaalialan Koulutusohjelma Bachelor of social services 2009 2012 22.8.2009 1 KOULUTUSOHJELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Ammattikorkeakoulutuksen tavoitteena on antaa tutkimukseen ja

Lisätiedot

JOHTAMINEN PERHEKESKEISESSÄ TYÖSSÄ 90 op OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014

JOHTAMINEN PERHEKESKEISESSÄ TYÖSSÄ 90 op OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014 JOHTAMINEN PERHEKESKEISESSÄ TYÖSSÄ 90 op OPETUSSUUNNITELMA 2013-2014 Terveydenedistämisen koulutusohjelma Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ylempi ammattikorkeakoulututkinto Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA Teollinen palveluliiketoiminta

YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA Teollinen palveluliiketoiminta OPETUSSUUNNITELMA Päivitetty versio 5.1/5.8.2009/9.8.2009/5.9.2009/7.10.2009 YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA Teollinen palveluliiketoiminta LIIKETALOUDEN YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

VASTUULLINEN JOHTAMINEN (30 OP) 2011-2012

VASTUULLINEN JOHTAMINEN (30 OP) 2011-2012 VASTUULLINEN JOHTAMINEN (30 OP) 2011-2012 Tavoite ja tarkoitus Vastuullisen johtamisen täydennyskoulutus korostaa vastuullisen johtamisen tärkeyttä. Vastuullisuus näkyy organisaation kaikessa toiminnassa

Lisätiedot

1. Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, YAMK... 2 1.1 Johdantosivu, Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen

1. Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, YAMK... 2 1.1 Johdantosivu, Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen 1. Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, YAMK........................................................... 2 1.1 Johdantosivu, Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP) ALUSTAVA OPINTO-OPAS 2007-2008

YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP) ALUSTAVA OPINTO-OPAS 2007-2008 YLEMPI AMK-TUTKINTO YRITTÄJYYDEN JA LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA (90 OP) ALUSTAVA OPINTO-OPAS 2007-2008 Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Seinäjoen ammattikorkeakoulu Vaasan ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMA. Opintojen laajuus 210 op Opintojen kesto: 2009 2012

LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMA. Opintojen laajuus 210 op Opintojen kesto: 2009 2012 LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Opintojen laajuus 210 op Opintojen kesto: 2009 2012 OPETUSSUUNNITELMA AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOT OSANA SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄÄ (OPM) OPETUSSUUNNITELMA Versio 1.0/PP 3(16)

Lisätiedot

AMMATILLINEN OPETTAJANKOULUTUS (60 OP)

AMMATILLINEN OPETTAJANKOULUTUS (60 OP) A m m a t i l l i n e n o p e t t a j a k o r k e a k o u l u AMMATILLINEN OPETTAJANKOULUTUS (60 OP) Opiskelijan käsikirja 2013-2014 SISÄLLYS Lukijalle... 3 Opettajan osaaminen opintojen tavoitteena...

Lisätiedot

Ammatillinen opettajakorkeakoulu. AMMATILLINEN OPETTAJANKOULUTUS (60 OP) Opiskelijan käsikirja 2011-2012

Ammatillinen opettajakorkeakoulu. AMMATILLINEN OPETTAJANKOULUTUS (60 OP) Opiskelijan käsikirja 2011-2012 Ammatillinen opettajakorkeakoulu AMMATILLINEN OPETTAJANKOULUTUS (60 OP) Opiskelijan käsikirja 2011-2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. KÄSIKIRJAN KÄYTTÄJÄLLE... 2 2. OPETTAJAN OSAAMINEN OPINTOJEN TAVOITTEENA... 3

Lisätiedot

Liiketalouden koulutusohjelma

Liiketalouden koulutusohjelma 1 POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMA 20- Hyväksytty ammattikorkeakoulun hallituksessa.3.20 Opetussuunnitelmat määrittelevät tutkintojen osaamistavoitteet

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Page 1 of 11 Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Opintojakson tunnus Opintojakson nimi Opintopistemäärä JAT2LU011 Projektijohtaminen 3 JAT2LU012 Muuttuva ryhmä 3 JAT2LU013 Tapaus- ja

Lisätiedot