1. Puistolan ja Heikinlaakson luonnonhoidon tavoitteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Puistolan ja Heikinlaakson luonnonhoidon tavoitteet"

Transkriptio

1 Luonnonhoitoryhmän järjestöasiantuntijoiden kommentit ja muutosesitykset Puistola- Heikinlaakson aluesuunnitelmaluonnokseen (Sirkku Manninen, Jyri Mikkola & Keijo Savola ) A. ALUESUUNNITELMALUONNOKSEN LUONNONHOITO-OSASTA Luonnonhoito-osan tekstiosuus antaa vääristyneen, maastossa havaittavaa todellisuutta vastaamattoman kuvan Puistola-Heikinlaakson alueen metsien yleisestä luonteesta. Luvut 1 ja 2 tulisikin kirjoittaa tältä osin kokonaan uusiksi. Jäljempänä on kommentoitu vain osaa luonnoksen yksipuolisista väittämistä. 1. Puistolan ja Heikinlaakson luonnonhoidon tavoitteet Alueelle esitetyt luonnonhoidon tavoitteet edustavat lähinnä "luonnonhoidon linjaus"-raportin aiemmissa versioissa esitettyjä luonnonhoidon tavoitteita. Niissä ei ole havaittavissa mitään sellaista, joka osoittaisi, että ne olisi erityisesti sovitettu tai olisivat sovellettavissa Puistola- Heikinlaakson alueelle. Valtaosa Puistola-Heikinlaakson metsistä on nykyisellään puustoltaan elinvoimaisia. Alue tarjoaa sekä vahvemmin hoidettuja (=harvoja) että pitkään rauhassa kehittyneitä metsiä melko hyvässä suhteessa. Tämä vaihtelevuus on syytä säilyttää myös jatkossa, mikä edellyttää pidättäytymistä pidempään rauhassa kehittyneiden metsien turhista harvennuksista. Puuston tiheys ei varttuneissa tai niitä iäkkäimmissä metsissä liiemmälti haittaa virkistyskäyttöä, mistä pitävät osaltaan huolen myös alueen ulkoilureitistö sekä lukuisat pienet metsäpolut Luonnonhoidon alueet, niiden käyttö ja viihtyisyys 3. kpl: Suunnittelualueen luonnon arvoalueisiin tulisi sisällyttää myös maininta alueen muutamista edustavista kalliometsistä sekä hienoista, puustorakenteeltaan luonnontilaisen kaltaisista kangasmetsäkuvioista ( mm. kuviot 41 ja 101). 4. kpl: Suunnittelualueella on hyvin vähän sellaisia metsiä, joissa valtapuuston tiheys haittaisi marjastusta, sienestystä tai koiran ulkoilutusta. Nämä rajoittuvat täysin nuoriin ikäluokkiin, ja niihin on suunnitelman yhteydessä esitettykin harvennuksia. Mikäli vanhempia ikäluokkia edustavilla kuvioilla tällaisia olisi, niiden määrä olisi joka tapauksessa niin vähäinen, että ne tulisi jo moniarvoisen suunnittelunkin hengessä säilyttää osana suunnittelualueen monipuolisuutta Asukastoiveet ja palautteet Asukaskyselyjen tuloksia on Puistola-Heikinlaakson(kin) aluesuunnitelmaluonnoksessa käytetty lähinnä tukemaan suunnittelijan suosimaa ajatusta metsien hoitotason nostamisesta. Käytössä ollut kyselylomake ja siihen annetut vastaukset eivät kuitenkaan oikeuta näin yksioikoisiin johtopäätöksiin. Se, että suhtautumista lahopuuhun ja tiheikköihin on kysytty yhdessä ja samassa kysymyksessä, on silkkaa johdattelua. Vielä törkeämpää on johdattelevan kyselyn tuottamien vastausten käyttö aluesuunnitelmaluonnoksessa esitetyllä tavalla. Vähälle huomiolle jätetään muun muassa se, että merkittävä osa vastaajista on melko tyytyväisiä edellisellä suunnitelmakaudella vallinneeseen, hyvin maltilliseen luonnonhoidon tasoon.

2 2.5. Luonnon arvoalueet, monimuotoisuus ja ekologiset yhteydet Luonnon arvoalueiden tunnistaminen on jälleen vahvasti valikoivaa, eli huomioiduksi tulevat vain jalopuumetsät, tietyt lehdot sekä sellaiset luontokohteet, jotka on tunnistettu jo edellisellä suunnittelukaudella. Huomiotta jäävät kaikki puustorakenteeltaan luonnontilaiset ja luonnontilaisen kaltaiset kallio- ja kangasmetsät. 3. kpl: Suunnittelualueelta löytyy edelleen useita puustorakenteeltaan luonnontilaisen kaltaisia kangas-, kallio- ja lehtometsäkuvioita. Yleisesti tällaiset kohteet rinnastetaan luonnontilaisiin kohteisiin (mm. METSO-kriteereissä; lehtojen ja kalliometsien osalta myös metsälain 10 :n yhteydessä). On täysin tarpeetonta korostaa tekstissä sitä itsestäänselvyyttä, että Helsingin alueelta ei löydy mitään täysin luonnontilaista kohdetta, joten kappaleen viimeinen lause tulisi poistaa. 4. kpl: Lahopuun jättämistä halutaan jälleen rajoittaa kohtuuttomasti ("Metsäluonnon monimuotoisuus otetaan huomioon hoidettavissa metsissä jättämällä lahopuuta harkitusti kohteisiin, joista ei ole vaaraa tai haittaa ulkoilulle, virkistyskäytölle tai maisemakuvalle.") Lause tulisi muuttaa muotoon: "Erilaista lahoaavaa puuta jätetään myös hoidettaviin kaupunkimetsiin sellaisiin kohtiin, jossa siitä ei ole haittaa lähiasukkaille tai ulkoilijoille Puuston ikärakenne, hakkuu- ja metsänhoitotarve 4 kpl: Harkitsemattomat harvennukset heikentävät maisemakuvaa, vähentävät "metsän tuntua" ja heikentävät luontoarvoja. Harvennuksien hyötyjä yksipuolisesti käsittelevä lause ("Tämä taas parantaa maisemaa...") tulisi poistaa. 5 kpl: Lähivirkistysmetsiä tiheämpiä ja eri-ikäisiä metsiä voidaan ja on syytä ylläpitää muuallakin kuin suojametsissä (hoitoluokka C3). 8 kpl: Lahopuun jättämistä halutaan jälleen rajoittaa kohtuuttomasti ("Metsäluonnon monimuotoisuus otetaan huomioon hoidettavissa metsissä jättämällä lahopuuta harkitusti kohteisiin, joista ei ole vaaraa tai haittaa ulkoilulle, virkistyskäytölle tai maisemakuvalle.") Lause tulisi muuttaa muotoon: "Erilaista lahoaavaa puuta jätetään myös hoidettaviin kaupunkimetsiin sellaisiin kohtiin, jossa siitä ei ole haittaa lähiasukkaille tai ulkoilijoille. 4. Kohdekohtaiset tavoitteet 1. Sienipuisto Alueella oleva arvokas luontokohde (kuviot 32, 33, 41 ja 42) tulee huomioida, mikäli alueelle tehdään uusi ulkoilureitti ja -polku. Kohdekohtaisiin tavoitteisiin on syytä sisällyttää alueella sijaitsevien puustorakenteeltaan luonnontilaisen kaltaisten kallio- ja kangasmetsien säilyttäminen. 3. Lahdenväylä-Suurmetsäntien metsikkö ja Sienikujan viheralue Kts. liitteen kuviokohtainen kommentti. 9. Suurmetsän täyttöalue Kohdekohtaisiin tavoitteisiin on syytä sisällyttää alueella sijaitsevien muutamien puustorakenteeltaan luonnontilaisen kaltaisten metsäkuvioiden arvojen ja luonteen säilyttäminen.

3 B. ARVOKKAIDEN LUONTOKOHTEIDEN TUNNISTAMINEN, ESITETYT HOITOLUOKAT SEKÄ METSÄNHAKKUU- JA HOITOEHDOTUKSET Metsikkökuviointi ja kasvupaikkojen luokittelu Metsikkökuviointi on monin paikoin onnistunutta. Paikoin siinä on kuitenkin merkittävää tarkistamisen tarvetta (eritelty kuviokohtaisissa kommenteissa). Osa rehevimmistä kuvioista on myös luokiteltu kasvupaikkatyypiltään selkeästi todelliseen tilanteeseen verrattuna liian karuiksi (joitakin esimerkkejä eritelty kuviokohtaisissa kommenteissa). Arvokkaiden luontokohteiden tunnistaminen ja huomiointi Puistola-Heikinlaakson osalta on tunnistettu ja huomioitu vain osa suunnittelualueen arvokkaista luontokohteista ja yksittäisistä arvokuvioista. Kuvioita ja kuvioryppäitä, jotka nykyisten arvometsäkuvioiden lisäksi tulisi esittää suunnitelmassa arvometsäkuvioina, on Sienipuistossa (osaalue 1), Lahdenväylän länsipuolella (osa-alue 3), Suurmetsän täyttöalueella (osa-alue 9), Karjuniityn-Maamiehenpolun alueella (osa-alue 10) sekä Aurinkomäenpuistossa (osa-alue 17). Muutamille näistä on esitetty suunnitelmassa esitetty kuvioiden luontoarvoille vahingollisia hakkuita tai metsänhoitotöitä. Yksilöidyt esitykset arvometsien luokkaan (C5) sisällytettäviksi uusiksi kuvioiksi on esitetty kuviokohtaisten kommenttien yhteydessä (liite). Esitetyistä hakkuista Luonnoksessa on esitetty kohtalainen joukko hakkuu- tai metsänhoitotoimenpiteitä, joita voi pitää hyvin perusteltuina. Tämän lisäksi on kuitenkin esitetty hakkuita useille kuvioille, joilla on joko merkittäviä luonnonarvoja tai joilla ei ole tarvetta esitetyn kaltaisille hakkuille. Positiivista luonnoksessa on se, että sitä tehtäessä on otettu käyttöön uusi käytäntö, jossa metsänhakkuiden teemakartalla ne kuviot joissa toimenpide aiotaan toteuttaa vain osalla kuviota, erotetaan sellaisista kuvioista, joilla toimenpide aiotaan tehdä koko kuviolla (tai pääosalla sitä). Tämä lisää suunnitelman luettavuutta olennaisesti.

4 Liite. Kuviokohtaiset kommentit Puistola-Heikinlaakson aluesuunnitelmaluonnoksen hoitoluokista sekä esitetyistä metsienhakkuu- ja hoitotarve-ehdotuksista Kuvio 30: Esitetty nuoren metsän ensiharvennus on perusteltu. Kuvio 31: Vanha kuusivaltainen rinnemetsä. Etenkin rinteen keski- ja yläosassa runsaasti lahopuuta. Kuvio on esitetty harvennettavaksi. Toimenpide kannattaisi muuttaa tonttien reunaan tehtäväksi avohakkuuksi, max puunmitan etäisyydelle tontin reunasta (kaikenlainen muu puustonkäsittely tällä vyöhykkeellä lisäisi kohtuuttomasti vaaraa jäljelle jätettävien puiden kaatumisesta tontille). Hoitotöihin tulisi lisätä uuden puuston istutus hakatulle alueelle. Loppuosa kuviosta tulisi jättää käsittelemättä. Kuvio 32: Joutomaan kallioalue jonka reunoilla kasvaa jonkin verran puustoa (reunat kitumaata). Reunavyöhykkeen merkittävä osa on kuolleita pystypuita. Kyseessä on osa samaa arvokasta luontoja maisemakohdetta kuvioiden 41, 42 ja 31:n itäosan kanssa. Kuvio tulisi merkitä arvometsäksi (C5). Kuvio 37: Puustoltaan luonnontilaisen kaltainen kuiva kangas. Puusto on erirakenteista männikköä. ja se täyttää METSO-ohjelman luonnontieteellisten valintaperusteiden mukaisen edustavuusluokan II mukaisen karun arvometsän kriteerit (C5). Kuvio 39: Puustoltaan luonnontilaisen kaltainen kitumaan kallio. Kuvio tulisi merkitä arvometsäksi (C5). Kuvio 41: Kahden kallion välissä sijaitseva kuivan kankaan mäntyvaltainen metsä. Puusto on rakenteeltaan luonnontilaisen kaltaista ja eri-ikäistä sisältäen näkyvästi lahopuuta, keloja sekä kilpikaarnamäntyjä. Metsä täyttää METSO-ohjelman luonnontieteellisten valintaperusteiden mukaisen edustavuusluokka I:n mukaisen karun arvokangasmetsän kriteerit. Metsä liittyy osana samaan arvokkaaseen luonto- ja maisemakohteeseen kuvioiden 31 (itäosa), 32 ja 42 kanssa. Kuvio tulee merkitä arvometsäksi (C5). Kuvio 42: Puustoltaan luonnontilaisen kaltainen kitumaan kalliometsä. Puustossa on merkittäviä määriä keloja ja kilpikaarnamäntyjä, lisäksi kalliolla on jokunen mäntymaapuu. Metsä täyttää METSO-kohteena edustavuusluokan I arvokalliometsän kriteerit. Metsä liittyy osana samaan arvokkaaseen luonto- ja maisemakokonaisuuteen kuvioiden 31 (itäosa), 32 ja 41 kanssa. Kuvio tulee merkitä arvometsäksi (C5). Kuvion 43 eteläosa ja kuvion 64 pohjoisosa: Puustorakenteeltaan ja maaperältään selvästi rämekuviosta 64 eroava kuvion pohjoisosan pieni mäki sekä puustorakenteeltaan sitä vastaava tien pohjoislaita (kuvion 43 eteläosa) kannattaisi kuvioida omaksi kuviokseen. Kuviolle tulisi hoitotoimenpiteeksi esittää pienpuuston hoito. Kuvio 43: Lisättävä toimenpide: pienpuuston hoito kevyenä. Kuvio 45: Esitetty harvennus on kuvion sijainnin vuoksi perusteltu. Kuvio 46: Kuvion kaakkoisosan uloke on jäänyt rakenteilla olevan pyörätien alle, ja tulisi poistaa kuviosta. Pyörätien itäpuolelle jäävät alueet (nyt eivät osa mitään kuviota) tulisi liittää kuvioon 47. Kuvio 48: Pienpuuston kevyt hoito suunnitelmakauden lopulla olisi perusteltua.

5 Kuvio 48.1: Kuvion länsiosassa on kuusivaltaista rinnettä ja kuvion keski- ja itäosa on puolestaan koivuvaltaista metsää. Kuvio tulisi jakaa kahdeksi kuvioksi puulajisuhteiden mukaan. Länsiosassa ei ole tarvetta hoitotoimenpiteille, mutta itäosassa on perusteltua tehdä kevyt pienpuuston hoito, jossa suositaan vaahteraa, kuvion harvoja nuoria koivuja sekä puumaista pihlajaa. Taitavan raivaussahurin työmaa. Pienet kosteikkopainanteet jätettävä toimenpiteen ulkopuolelle. Kuvio 48.2: Arvokas, puustoltaan luonnontilaisen kaltainen reheväpohjainen metsä (lehto tai lehtomainen kangas), jossa on merkittävästi koivulahopuuta. Täyttää METSO-ohjelman mukaisen edustavuusluokan II arvometsän kriteerit ja täydentää hyvin arvometsäkuviota 56. Kuvio tulisi merkitä arvometsäksi (C5). Esitetty pienpuuston hoito on syytä rajoittaa tehtäväksi vain kuvion poikki kulkevan polun varrella. Ympäristössä on jo paljon avaraa, puistomaista metsää. Kuvio 57: Kuvion länsiosa on lahopuustoista ja puustoltaan luonnontilaisen kaltaista lehtipuuvaltaista metsää (lehto tai lehtomainen kangas), joka täydentää hyvin arvometsäkuviota 56. Loppuosa kuviosta on aikanaan väljennyshakattua koivuvaltaista metsää. Kuvion länsiosa tulisi kuvioida omaksi kuviokseen, siirtää arvometsien (C5) hoitoluokkaan ja jättää etelä- ja länsireunan uran varsia lukuun ottamatta hoidon ulkopuolelle. Kuvion keski- ja itäosaan esitetty pienpuuston hoito on perusteltu. Kuvio 63: Esitetty harvennus on perusteltu. Kuvio 64: Pääosin ohutturpeista, rämepohjaista aluetta, jossa kasvaa luonnontilaisen kaltaisella rakenteella eri-ikäistä mäntyä, kuusta ja koivua. Alueella on näkyvästi mänty- ja koivulahopuuta ja lahopuun määrä on lisääntymässä nopealla aikataululla. Suon vesitalous on osin säilynyt luonnontilaisen kaltaisena, joskin itäpuolinen liikenneväylä on vääjäämättä hieman kuivattanut sitä. Laajuutensa ja luonnontilaisuutensa takia kyseessä on luonnonsuojelullisesti arvokas kuvio, joka tulisi merkitä arvometsäksi. Luonnonhoitona tarpeen on lähinnä pienpuuston hoito kuvion reunoilla sekä mahdollisesti yksittäisten ongelmapuiden kaato kuvion länsireunalta. Kuvion eteläisessä nipukassa ei käyty. Kuvion pohjoisosan kangasmaamäki kannattaisi kuvioida omaksi kuviokseen yhdessä kuvion 43 eteläosan kanssa. Kuvio 65: Mäntyyn kohdistuva kevyt harvennus on perusteltu. Suojavaikutuksen lisäämiseksi kuviolle voisi istuttaa myös kuusta. Kuvio 66: Luonteeltaan vaihteleva kuvio, joka sisältää reheväpohjaista rinnemetsää (osin lehto, osin lehtomainen kangas) sekä lännempänä peltoon liittyvän kapean lehtoreunuksen. Kuvio tulisi jakaa ulkoilureitin mukaisesti kahdeksi kuvioksi. Esitetty harvennushakkuu (ulkoilureitin varrella) on kuviolla tarpeeton (puusto on jo harvennustiheydessä tai itseharventunut lyhytikäisimmät lehtipuut) ja kehittyville luontoarvoille haitallinen. Lähinnä on tarpeen kaataa maalahopuiksi jokunen koivu ulkoilureitin reunoilta sekä ulkoilureitin reunaan kohdistuva pienpuuston hoito. Kuvio 68.1: Käytännössä kuviolla on jo olemassa uudistumisen kannalta riittävä pienaukko (esitetty uudistamista pienaukolla), joten lisätoimenpide lienee tarpeeton. Uudistuminen hoitunee luontaisesti sekä esitetyllä muutaman kuusen istutuksella. Kuvio 68.2: Sijainnillisesti (asutuksen reuna) ja luonteeltaan (tasarakenteinen, kulunut vanha kuusikko) sellainen kuvio, jossa uudistushakkuu olisi järkevää aloittaa nyt. Asutuksen turvallisuuden vuoksi pienaukko asutuksen reunaan + puiden istutus on yksittäisten puiden poistoa suositeltavampi toimenpide. Kuvio 68.3: Kuvio lienee lehtomaisen kankaan sijasta lehtoa (mm. isoja tuomia). Kuviolle esitetty yksittäisten puiden poisto ja pienpuuston hoito on syytä tehdä eteläpuolisen ulkoilutien varressa,

6 mutta muuten kuviolle ei kannata tehdä mitään. Kuvio tulisi osoittaa arvometsäksi (C5). Kuvio 69: Kuvion pohjoisosa on puustorakenteensa puolesta arvokasta lehtoa, jossa kasvaa monipuolinen sekapuusto (haapa, koivu, leppä, tuomi). Kuvion halkaisevan uran eteläpuolinen osa on puustorakenteeltaan tavanomaisempaa, joskin melko reheväpohjaista varttunutta koivikkoa. Kuvio kannattaisi jakaa reittiä myöten kahdeksi kuvioksi. Pohjoinen osa tulisi merkitä arvometsäksi (C5) ja jättää uran varren pienpuuston hoitoa lukuun ottamatta hoidon ulkopuolelle. Kuvion eteläja keskiosan koivikon voi esitetyn mukaisesti harventaa. Kuvio 76: Puustorakenteeltaan luonnontilaisen kaltainen kalliometsä (vaihdellen METSOedustavuusluokkaa I-II), jonka alueella on myös kilpikaarnamäntyjä sekä jonkin verran lahopuuta. Kuvio liittyy puustonrakenteeltaan luonnontilaisen kaltaiseen kuvioon 101. Kuvio tulisi osoittaa aluesuunnitelmassa arvometsäksi (C5). Kuvio 77.1: Esitetty toimenpide (harvennus ja pienpuuston hoito) on kuvion sijainnin vuoksi perusteltua tehdä. Kaadettava järeämpi koivupuusto kannattaa ainakin pääosin jättää lahopuuksi kuviolle tai siirtää muutamia metrejä lehtipuustoltaan edustavalle eteläpuoliselle arvometsäkuviolle (kuvio 77). Kuvio 79: Istutettu männikkö rehevällä pohjalla. Kuvion puustoa voisi kevyesti harventaa (ei esitetty hakkuutoimenpiteissä). Kuvio 80: Arvolehto, johon on esitetty yksittäisten puiden poistamista (ulkoilureitin varresta) sekä pienpuuston hoitoa. Toimenpiteet ovat tarpeen vain kuvion eteläosassa. Kaadettavat rungot kannattaisi siirtää kuvion keskiosiin lahopuuksi. Kuvio 82: Arvolehto, johon on esitetty yksittäisten puiden poistamista. Toimenpide on tarpeen vain asutuksen ja Puistolantien reunoilla. Kaadettavat rungot tulee jättää kuviolle lahopuuksi. Kuvio 85: Esitetty tasarakenteisen kuusikon harvennus on perusteltu. Kuvio 86: Esitetty harvennus on perusteltu. Kuvio 87: Esitetty harvennus on perusteltu. Kuvio 88: Esitetty harvennus on perusteltu, mikäli tehdään kevyenä ja kohdennetaan yksinomaan kuuseen. Kuvio 89: Liian heterogeeninen kuvio. Kuvion eteläosan männyt ovat huomattavasti kuvion pohjoisosan mäntyjä vanhempia. Kuvio tulisi jakaa polku-uraa myöten kahdeksi kuvioksi. Esitetty harvennus kannattaisi jättää tekemättä, koska alueen metsät ovat hiljalleen kehittymässä erirakenteisiksi ja lähialueella on jatkossakin tarjolla runsaasti vahvasti harvennushakkuilla käsiteltyjä kuvioita. Harvennuksesta ei myöskään ole mitään selkeää hyötyä. Kuvio 91: Kuviolle pesiytyneet vieraslajit tulisi poistaa. Esitetty tammen istutus on mainio ajatus. Kuvio 93: Pääosa kuviosta on harmaaleppävaltaista lehtoa (alla tuomea ja jalopuita), kuvion pohjoisosa on haapavaltaista. Nykyisellään tärkeä, riittävän tiheä suojavyöhyke ulkoiluun käytetyn polun ja asutuksen välissä. Kuviolle esitetty harvennus kannattaisi jättää tekemättä ja tyytyä pelkästään pienpuuston hoitoon kuvion poikki kulkevan polun varrella.

7 Kuvio 95: Esitetty harvennus kannattaisi moniarvoisen ja järkevän luonnonhoidon nimissä jättää tekemättä, koska lisäisi kohtuuttomasti näkyvyyttä asutuksen ja polun välillä. Kuvio 97: Esitetty harvennus on perusteltu. Kuvio 98: Esitetty harvennus on perusteltu. Kuvio 99: Esitetty harvennus on perusteltu. Kuvio 101: Esitetty harvennushakkuu on erittäin huonosti harkittu, ja siitä tulee luopua. Kyseessä on puustorakenteeltaan eräs suunnittelualueen rakenteeltaan luonnontilaisimmista (=luonnontilaisen kaltainen) kangasmetsäkuvioista. Edustavan rakenteensa ja vanhojen mäntyjen vuoksi kuvion voi katsoa täyttävän Metso-kriteerit (edustavuusluokka I-II), vaikkei lahopuuta vielä kovin paljoa olekaan. Kuvio tulisi edustavan rakenteensa vuoksi osoittaa arvometsäksi (C5). Liittyy suoraan arvokkaaseen kalliometsäkuvioon 76. Kuvio 105: Kuvion voisi jakaa liiallisen heterogeenisyyden välttämiseksi kahteen (eteläosassa valtapuusto omenapuita, pohjoisosassa vanhempaa mänty-koivumetsää). Kuvio 106: Luonnontilaisen kaltainen jouto-kitumaan kalliomäki. Kuvio 107: Pienpuuston hoito järkevää etenkin kuvion eteläosassa.

Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys

Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Liite 2 Rakennusvirasto 18.10.2011 Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Vuorovaikutusmenettely aluesuunnitelmassa Puistola- Heikinlaakson aluesuunnitelma

Lisätiedot

Yleistä. Suunnitelmien maastotyöt on tehty huolella, mikä näkyy muun muassa onnistumisena kuvioinneissa sekä kasvupaikkojen määrittämisessä.

Yleistä. Suunnitelmien maastotyöt on tehty huolella, mikä näkyy muun muassa onnistumisena kuvioinneissa sekä kasvupaikkojen määrittämisessä. Luonnonhoitoryhmän ympäristöjärjestöasiantuntijoiden kommentit ja kehitysehdotukset liittyen Reijolan ja Lauttasaaren aluesuunnitelmaluonnoksiin (Sirkku Manninen, Jyri Mikkola & Keijo Savola 3.9.2010)

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma 1.10.2015 Helsingin kaupunki Rakennusvirasto Keskuspuiston ulkoilumetsiä hoidetaan luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Metsien hoito Hoidon bruttopinta-ala on vajaa puolet (62 ha) koko alueen luonnonmukaisten alueiden pinta-alasta (n. 141 ha).

Lisätiedot

Kommentteja Etelä-Vuosaaren aluesuunnitelmaluonnoksen luonnonhoitoosuudesta

Kommentteja Etelä-Vuosaaren aluesuunnitelmaluonnoksen luonnonhoitoosuudesta Luontojärjestöjen luonnonhoitoryhmä (Sirkku Manninen, Jyri Mikkola, Keijo Savola) Metsäsuunnittelija Antti Siuruainen (tiedoksi luonnonhoidon työryhmä) Kommentteja Etelä-Vuosaaren aluesuunnitelmaluonnoksen

Lisätiedot

Metsänhoitotyöt kuvioittain

Metsänhoitotyöt kuvioittain Sivu 17 5.4.2019 Metsänhoitotyöt kuvioittain 794 Taimikonharvennus 2020 0,2 78 797 Nuoren metsän kunnostus 2020 0,2 185 Mahdollisesti liito-oravalle soveltuva alue.sekapuustoisuus säilytetään. 801 Nuoren

Lisätiedot

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18 Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/18 126 0,69 Tuore kangas Uudistuskypsä metsikkö Mänty Ulkoilu- ja virkistysmetsä (C2) Vain kun maa on

Lisätiedot

Asia: Kommentit ja muutosesitykset eräisiin Espoon kaupungin metsätyöohjelman vuosien 2011-2013 kohteisiin

Asia: Kommentit ja muutosesitykset eräisiin Espoon kaupungin metsätyöohjelman vuosien 2011-2013 kohteisiin Espoon ympäristöyhdistys ry Pappilantie 5 02770 Espoo 31.8.2011 Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Kotkankatu 9 00510 Helsinki Espoon kaupunki/ Tekninen keskus/ Luonnonhoitoyksikkö/ Pekka Pakkala Asia:

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet Kunta Alue Ms 169 1 3 Kuvio Pa, ha Kasvupaikka ja Kuviotiedot 2016 Sivu 1 / 15 Kunta 169 Alue 1 Ms 3?? jne. Lohko 1 123 0,7 Kuiva kangas ja vastaava suo Nuori kasvatusmetsikkö 40 59 41 8 0 0 0 19 7 2 2

Lisätiedot

LAUSUNTO Hervanta-Vuoreksen metsäsuunnitelmaluonnokseen

LAUSUNTO Hervanta-Vuoreksen metsäsuunnitelmaluonnokseen Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry 23.11.2011 Varastokatu 3 33100 Tampere Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry Varastokatu 3 33100 Tampere LAUSUNTO Hervanta-Vuoreksen metsäsuunnitelmaluonnokseen Tampereen

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Pinta-ala: 4,7 ha Kylä: Kuokkala Omistaja: Yksityinen, Lempäälän kunta Status: Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde Metso soveltuvuus: -

Lisätiedot

Espoon ympäristöyhdistyksen, Luonto-Liiton sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin puolesta koonnut Keijo Savola, 9.3.

Espoon ympäristöyhdistyksen, Luonto-Liiton sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin puolesta koonnut Keijo Savola, 9.3. KUVIOKOHTAISET KOMMENTIT POHJOIS-ESPOON METSÄSUUNNITELMAN LOHKOJEN 1, 2, 3, 4, 5 ja 7 HAKKUU- JA HOITOESITYKSIIN SEKÄ METSO-LUOKKIIN (& MUUTAMA TÄYDENNYS LOHKON 6 OSALTA) Espoon ympäristöyhdistyksen, Luonto-Liiton

Lisätiedot

Hoidon periaatteet ja yksityiskohdat

Hoidon periaatteet ja yksityiskohdat TOISPUOLISENPUISTON JA SILAPUISTON HOITOSUUNNITELMA Yleistä Suunnitelma käsittää Raudikonkujan ja Raudikonkadun välisen sekä Silakadun ja Hussankadun väliset puistoalueet. Yleisellä tasolla suunnitelman

Lisätiedot

Lauttasaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys

Lauttasaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys Liite 4 Rakennusvirasto, katu- ja puisto-osasto 16.2.2011 Järjestökommentit (Jyri Mikkola, Keijo Savola) 20.2.2011 sinisellä. Lauttasaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys Vuorovaikutusmenettely

Lisätiedot

Huomautus Espoon radio- ja TV-aseman maston ympäristön metsien maisematyöluvasta T

Huomautus Espoon radio- ja TV-aseman maston ympäristön metsien maisematyöluvasta T Kaupungin kirjaamo PL 1 02070 ESPOON KAUPUNKI Huomautus Espoon radio- ja TV-aseman maston ympäristön metsien maisematyöluvasta 2015-492-T Espoon ympäristöyhdistys on tutustunut netistä löytyviin, melko

Lisätiedot

KONGINKANGAS. Lohko Kuvio Ala Kasvupaikka maalaji Kehitysluokka. 21 1 0,2 kangas, lehtomainen kangas hienoainesmoreeni 3

KONGINKANGAS. Lohko Kuvio Ala Kasvupaikka maalaji Kehitysluokka. 21 1 0,2 kangas, lehtomainen kangas hienoainesmoreeni 3 KONGINKANGAS Konginkankaan taajama koostuu kuvioista 1-3 ja 5-19. Alueen kaavamerkinnät ovat VL, VU, VP ja VK. Alueen kaikki kuviot ovat asutuksen välittömässä läheisyydessä. Hoitoluokitukseltaan kuviot

Lisätiedot

Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma

Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma 13.5.2015 Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma Tarkastelualue Tarkastelualue sijaitsee Espoon Haukilahdessa. Alue on pääosaltaan asemakaavan Toppelundinpuistoa, ranta-alueen nimi on Toppelundinranta.

Lisätiedot

Muistio Vitträskin ja Jorvaksen välisistä arvometsistä 9.9.2008 Mauno Särkkä

Muistio Vitträskin ja Jorvaksen välisistä arvometsistä 9.9.2008 Mauno Särkkä Muistio Vitträskin ja Jorvaksen välisistä arvometsistä 9.9.2008 Mauno Särkkä Peruskarttalehdet 2032 08, 2032 09 Kirkkonummen kunnan alueella, Vitträsk-järven ja Jorvaksen välillä on säilynyt hämmästyttävän

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Lumivuoren alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä Kurun keskustasta

Lisätiedot

Kuviokirja 2012. Kasvu tua. Hakkuu. Kui- tua 7,5. --------- Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kui- Kasvu. tua.

Kuviokirja 2012. Kasvu tua. Hakkuu. Kui- tua 7,5. --------- Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kui- Kasvu. tua. Kunta Alue Ms 694 1 10 kirja 2012 Osa 8 Sivu 1 / 62 paikka Kunta 694 Alue 1 Ms 10 MÄNTYNIEMI II jne. 10 1 0,8 ha Metsämaa Kangas Lehtomainen kangas ja vastaava suo 04 Uudistuskypsä metsikkö Vallitseva

Lisätiedot

Liite 9 kohtaiset suunnitelmataulukot 1/3 kuvioiden perustiedot 1/10 1 0,0563 2 04 1 32 20 29 91 Omakotitalotonttien välinen lähimetsä. Komea vanha männikkö, alla kuusikko 2 0,0356 3 04 1 26 20 25 114

Lisätiedot

Jakomäki-Tattariharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute

Jakomäki-Tattariharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute Jakomäki-Tattariharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute 8.10.2015 2/26 Sisällysluettelo 1 Vuorovaikutus ja asukaspalaute... 3 1.1 Suunnittelun koottu asukaspalaute...

Lisätiedot

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 13: Kuvioluettelo

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 13: Kuvioluettelo Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2014 2024 Liite 13: Kuioluettelo 05.12.2014 Siu 1 ESPOO / Alue 1 / Metsäsuunnitelma 34 / Lillhemt / Palsta 1 / Lohko 34 Kuio Kuioluettelo Kasupaikka ja kehitysluokka

Lisätiedot

20 % havupuita 80 % lehtipuita 50 % havupuita 50 % lehtipuita. Rauduskoivu, kuusi, kataja, tukevarakenteiset lehtipensaat

20 % havupuita 80 % lehtipuita 50 % havupuita 50 % lehtipuita. Rauduskoivu, kuusi, kataja, tukevarakenteiset lehtipensaat 3052 Hoitoluokka Lähimetsä Ravinteisuus Tuore Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kohteelle suoritetaan istutustaimien kasvuunlähdön turvaamiseksi mekaaninen heinäntorjunta. Alue on erittäin voimakkaasti

Lisätiedot

Koskskogen-Maraholmsträsket

Koskskogen-Maraholmsträsket Koskskogen-Maraholmsträsket Pinta-ala: 44,4 ha Omistaja: Mustasaaren kunta (24,2 ha) ja Vaasan kaupunki (20,2 ha) Kaavatilanne: Bölen osa-yleiskaavassa ja Vaasan yleiskaavassa 2030 alue on virkistysaluetta

Lisätiedot

Suojeluesitys Espoon kaupungin omistamille Keskuspuiston arvokkaille luontokohteille

Suojeluesitys Espoon kaupungin omistamille Keskuspuiston arvokkaille luontokohteille Espoon ympäristöyhdistys ry Espoon nuoret ympäristönsuojelijat ry Suojeluesitys Espoon kaupungin omistamille Keskuspuiston arvokkaille luontokohteille 12.3.2008 Esitämme, että Espoon kaupunki suojelee

Lisätiedot

METSO-kriteereihin liittyviä lisätietoja inventoiduista metsäkuvioista. Kuvioiden numerointi on sama kuin metsäsuunnitelmassa.

METSO-kriteereihin liittyviä lisätietoja inventoiduista metsäkuvioista. Kuvioiden numerointi on sama kuin metsäsuunnitelmassa. Liite 2. METSO-kriteereihin liittyviä lisätietoja inventoiduista metsäkuvioista. Sikosaari Kuvioiden numerointi on sama kuin metsäsuunnitelmassa. Kuvio 3 Kuvio on pääosin täyttömaa-alueelle syntynyttä

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

Kohdekortti 9. (Hervantajärven vanha metsä) ja kohdekortti 49. (Hervantajärvi, Viitastenperä)

Kohdekortti 9. (Hervantajärven vanha metsä) ja kohdekortti 49. (Hervantajärvi, Viitastenperä) Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry. 18.5.2012 Varastokatu 3 33100 Tampere Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Varastokatu 3 33100 Tampere PALAUTE Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelma 2012 2020

Lisätiedot

Liite 3. Keskuspuisto. Osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Laakso-Ruskeasuon, Pasilan, Maunulan, Paloheinän ja Haltialan osalta

Liite 3. Keskuspuisto. Osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Laakso-Ruskeasuon, Pasilan, Maunulan, Paloheinän ja Haltialan osalta Liite 3. Keskuspuisto. Osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Laakso-Ruskeasuon, Pasilan, Maunulan, Paloheinän ja Haltialan osalta LAAKSO-RUSKEASUO Osa-aluetta koskevat yleiset huomiot Osa-alueella on useita,

Lisätiedot

Kuva 19 Kilon koulun lähimetsän kenttä- ja pohjakerros kuviolla 120 on paikoin melko kulunut runsaan käytön seurauksena

Kuva 19 Kilon koulun lähimetsän kenttä- ja pohjakerros kuviolla 120 on paikoin melko kulunut runsaan käytön seurauksena 30 Kilo Etelä-Leppävaara Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Kuva 19 Kilon koulun lähimetsän kenttä- ja pohjakerros kuviolla 120 on paikoin melko kulunut runsaan käytön seurauksena Runsaasti käytetyt,

Lisätiedot

Metsäohjelma 2016 16.11.2015

Metsäohjelma 2016 16.11.2015 Metsäohjelma 2016 16.11.2015 Espoon kaupunki 2015 Metsäohjelma 2016 1 Yhteenveto Tähän metsäohjelmaan on koottu Espoon kaupungin metsissä vuoden 2016 aikana tehtävät hakkuu- ja hoitotyöt. Vuosityöohjelman

Lisätiedot

Liite 1. Keskuspuiston osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Pirkkolan,Pakilan ja Haltiala- Niskalan osalta

Liite 1. Keskuspuiston osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Pirkkolan,Pakilan ja Haltiala- Niskalan osalta Liite 1. Keskuspuiston osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Pirkkolan,Pakilan ja Haltiala- Niskalan osalta. 1. PIRKKOLAN METSÄ Osa-aluetta koskevat yleiset huomiot Pirkkolan osa-alueen keskiset nykyiset

Lisätiedot

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka)

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 338. Vaara-Kainuun

Lisätiedot

Vuosaaren eteläosan aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys

Vuosaaren eteläosan aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Liite X Järjestökommentit (28.3.2011) vihreällä. Rakennusvirasto, katu- ja puisto-osasto 8.3.2011 Vuosaaren eteläosan aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Vuorovaikutusmenettely

Lisätiedot

Jakomäki, Tattariharju, Tattarisuo aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute

Jakomäki, Tattariharju, Tattarisuo aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute Jakomäki, Tattariharju, Tattarisuo aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute 20.10.2015 2/28 Sisällys 1 Vuorovaikutus ja asukaspalaute... 3 1.1 Suunnittelun koottu asukaspalaute...

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Kuvioluettelo. LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2. 31 1,1 Kuivahko kangas. 2 2 1800 1 1,9 kangasmaa Rauduskoivu 6 2 4

Kuvioluettelo. LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2. 31 1,1 Kuivahko kangas. 2 2 1800 1 1,9 kangasmaa Rauduskoivu 6 2 4 LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2 Kuio Kuioluettelo Kasupaikka ja kehitysluokka Puustotiedot Toimenpiteet ikä, tilauus tukkia, kuitua, läpimitta, pituus, runkoluku, ppa,

Lisätiedot

Pituus: % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 0,0

Pituus: % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 0,0 1262 Hoitoluokka Lähimetsä Ravinteisuus Rehevä Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kohteelle suoritetaan istutustaimien kasvuunlähdön turvaamiseksi mekaaninen heinäntorjunta. Alue on erittäin voimakkaasti

Lisätiedot

SOMERON KOKKAPÄÄN LUONNONHOITOSUUNNITELMA

SOMERON KOKKAPÄÄN LUONNONHOITOSUUNNITELMA SOMERON KOKKAPÄÄN LUONNONHOITOSUUNNITELMA LUONNONHOITO-LIFE Tammikuu 2015 Helena Lunden Metsähallitus Etelä-Suomen luontopalvelut Someron Kokkapään luonnonhoitotyöt ja toimenpidesuunnitelma ovat osa luonnonhoito-life

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 8016 Saarvalampi ja sen lähimetsät, Lieksa, Pohjois-Karjala

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 8016 Saarvalampi ja sen lähimetsät, Lieksa, Pohjois-Karjala Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 8016 Saarvalampi ja sen lähimetsät, Lieksa, Pohjois-Karjala Sijainti Kohde sijaitsee Lieksan luoteisosassa, vain 0,5 km

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Lehdot ja korvet. 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde,

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Lehdot ja korvet. 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde, Lehdot ja korvet 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 3,5 ha Perälä Yksityinen Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde, Kyllä Vanha

Lisätiedot

LIITE 1. KOMMENTIT VARSINAISEN TYÖOHJELMAN KOHTEISIIN

LIITE 1. KOMMENTIT VARSINAISEN TYÖOHJELMAN KOHTEISIIN LIITE 1. KOMMENTIT VARSINAISEN TYÖOHJELMAN KOHTEISIIN Alleviivauksella merkitty ne kuviot, joiden ehdotettua käsittelyä pidämme erityisen ongelmallisena luontoarvojen tai luonto- ja virkistysarvojen kannalta.

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

Espoon metsätyöohjelman 2014 varakohteet

Espoon metsätyöohjelman 2014 varakohteet Espoon ympäristöyhdistys ry:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n kommentit ohessa liitettäväksi 14.10. toimitettuun lausuntoon Espoon varsinaisesta metsätyöohjelmasta 2014. Espoon metsätyöohjelman

Lisätiedot

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013

Harvennus- ja päätehakkuut. Matti Äijö 9.10.2013 Harvennus- ja päätehakkuut Matti Äijö 9.10.2013 1 METSÄN HARVENNUS luontainen kilpailu ja sen vaikutukset puustoon harventamisen vaikutus kasvatettavaan metsään (talous, terveys) päätehakkuu ja uudistamisperusteet

Lisätiedot

Kuviokirja 2014. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. Hakkuu. tua 4,0. Kasvu. Kui- Hakkuu. tua.

Kuviokirja 2014. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. Hakkuu. tua 4,0. Kasvu. Kui- Hakkuu. tua. Kunta Alue Ms 90 828 70 kirja 2014 Osa 8 Sivu 1 / 8 paikka Kunta 90 Alue 828 Ms 70 SIRKKALA Vallitseva jakso 16 5 1800 6 5 19 4,0 16 4 1600 6 5 16 3,4 Rauduskoivu 14 1 200 6 7 2 0,5 Nuoren metsän kunnostus

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2040 Tonttijärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Torttijärven alue sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä

Lisätiedot

Kuviokirja Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. Hakkuu. tua 10,9. Kasvu. Hakkuu. Kui- tua. tua 7,5. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä

Kuviokirja Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. Hakkuu. tua 10,9. Kasvu. Hakkuu. Kui- tua. tua 7,5. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä Kunta Alue Ms 593 463 95 kirja 2019 Sivu 1 / 6 Kunta 593 Alue 463 Ms 95 METSÄPELTO II jne. Vallitseva jakso 51 21 566 22 19 186 85 96 10,9 52 12 297 23 19 111 70 39 6,3 52 3 87 20 18 25 11 13 1,4 Rauduskoivu

Lisätiedot

Parempaa tuottoa entistä useammin ja pienemmillä kuluilla

Parempaa tuottoa entistä useammin ja pienemmillä kuluilla ANNA METSÄLLESI UUSI MAHDOLLISUUS! Parempaa tuottoa entistä useammin ja pienemmillä kuluilla Seuraavien sivujen esimerkkimetsien suunnittelut ja hakkuut on toteutettu Arvometsän toimesta. Taloudellinen

Lisätiedot

Myllypuron-Roihupellon-Puotinharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute

Myllypuron-Roihupellon-Puotinharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute Myllypuron-Roihupellon-Puotinharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute 27.4.2015 2/6 Sisällysluettelo 1 Vuorovaikutus ja asukaspalaute... 3 1.1 Suunnittelun koottu

Lisätiedot

Kuinka aloitan jatkuvan kasvatuksen?

Kuinka aloitan jatkuvan kasvatuksen? Kuinka aloitan jatkuvan kasvatuksen? Jatkuva kasvatus tarkoittaa metsätaloutta, jossa maa on jatkuvasti puuston peittämä. Avohakkuu ja viljely eivät kuulu jatkuvaan kasvatukseen, mutta kaikki muut hakkuutavat

Lisätiedot

PÖLLYVAARAN-HETTEENMÄEN METSÄSUUNNITELMA, VERSIO II

PÖLLYVAARAN-HETTEENMÄEN METSÄSUUNNITELMA, VERSIO II SUUNNITELMA 1 (6) PÖLLYVAARAN-HETTEENMÄEN METSÄSUUNNITELMA, VERSIO II 1. Tehtävä Tehtävänä oli suunnitella Kajaanin kaupungin metsien hakkuut ja niihin liittyvät hoitotyöt Pöllyvaaran, Hetteenmäen ja Nakertajan

Lisätiedot

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuuv. Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. tua 1,4. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua.

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuuv. Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. tua 1,4. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua. Kunta Alue Ms 593 463 42 kirja 2017 Osa 8 Sivu 1 / 9 paikka Kunta 593 Alue 463 Ms 42 MYLLYRINNE Vallitseva jakso 10 1 3 2 4 0 0 1,4 8 0 200 3 3 1 0 0 0,2 10 1 1400 3 3 3 0 0 1,2 Taimikon hoito 2020-2022

Lisätiedot

Vaskiluodon kosteikko

Vaskiluodon kosteikko Vaskiluodon kosteikko Pinta-ala: 10,8 ha Omistaja: Vaasan kaupunki Kaavatilanne: Vaasan yleiskaavassa 2030 alue on virkistysaluetta (V). Kuvaus: Kasvillisuudeltaan arvokas kosteikkoalue monipuolisine lähimetsineen

Lisätiedot

Lausunto Espoon metsätyöohjelmasta 2016

Lausunto Espoon metsätyöohjelmasta 2016 7.10.2015 Metsänhoitaja Sini Miettinen Tekninen keskus / Katu- ja viherpalvelut, ylläpito PL 41, 02070 ESPOON KAUPUNKI puh. 046 8771841, sini.miettinen@espoo.fi Espoon ympäristöyhdistys ry Villa Apteekki,

Lisätiedot

Luonnonhoidon hankehaku

Luonnonhoidon hankehaku Sivu 1 Luonnonhoidon hankehaku Luonnonhoidon alueellinen suunnitelma Yhteenveto Tulostuspäivämäärä: 10.10.2018 Palvelualue: Eteläinen palvelualue Suunnitelma, nimi: Keräkankareen paahderinteet Suunnittelija:

Lisätiedot

Tooppikallio, Sastamala

Tooppikallio, Sastamala Tooppikallio, Sastamala Raportti maastokäynnistä 6.4.2012 Tiina Jalkanen, Juho Kytömäki ja Jere Nieminen Yhteenveto Sastamalan Tooppikallio on Metsähallituksen/Laatumaan myytävänä oleva metsätila, jolla

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin metsät

Jyväskylän kaupungin metsät Jyväskylän kaupungin metsät 1. Metsäohjelma Metsäsuunnitelma - Kuviotieto 2. Tietojen ajantasaisuus ja päivittäminen 3. Hoitoluokitus 4. Kasvupaikat 5. Kehitysluokat 6. Ikäjakaumat 7. Puustotietoja Metsäohjelma

Lisätiedot

Alemmassa kerroksessa kasvaa n 10 m pihlajaa joka on suurelta osin aika ränsistynyttä ja varsinkin kuvion reunoilla raitaa ja harmaaleppää.

Alemmassa kerroksessa kasvaa n 10 m pihlajaa joka on suurelta osin aika ränsistynyttä ja varsinkin kuvion reunoilla raitaa ja harmaaleppää. HAULITORNIN-TIPOTIEN PUISTOMETSÄSUUNNITELMA Suunnitelma käsittää Pispalan valtatien ja Ratakadun välisen alueen Haulitornista itään. Tavoitteena on avata näkymiä Pispalan valtatieltä ja sen vierellä kulkevalta

Lisätiedot

297. Pärnäsenlammet (Rautavaara)

297. Pärnäsenlammet (Rautavaara) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 297. Pärnäsenlammet

Lisätiedot

ID 8030 Peurajärven virkistysalueen länsiosan metsät ja suot, Nurmes, Pohjois-Karjala

ID 8030 Peurajärven virkistysalueen länsiosan metsät ja suot, Nurmes, Pohjois-Karjala Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 8030 Peurajärven virkistysalueen länsiosan metsät ja suot, Nurmes, Pohjois-Karjala Sijainti Kohde Nurmeksen luoteisrajalla

Lisätiedot

Mielakan metsäilta

Mielakan metsäilta Mielakan metsäilta 19.4.2017 26.6.2017 Kouvolan kaupunki Kodikas Kiehtova Kehittyvä Kysely auki 30.4.2017 saakka osoitteessa www.kouvola.fi/taajamametsat 26.6.2017 Sanna Laukkanen 2 26.6.2017 Sanna Laukkanen

Lisätiedot

Liite 1. Mustavuoren maastokatselmuksen muistio

Liite 1. Mustavuoren maastokatselmuksen muistio Liite. Mustauoren aastokatseluksen uistio Aika Paikka Läsnä.. klo 9.. Siuruainen Antti Mikkola Jyri Metsäsuunnittelija Järjestöedustaja Koollekutsuja Mustauoren aastokäynnin uistio Luontojärjestöt ehdottiat

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Etelä-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman (LUMO) tavoitteiden toteutuminen luonnonhoidossa

Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman (LUMO) tavoitteiden toteutuminen luonnonhoidossa Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman (LUMO) 2008 2017 tavoitteiden toteutuminen luonnonhoidossa LUMO seminaari 3.6.2014 Helsingin ympäristökeskus Tiina Saukkonen, luonnonhoidon

Lisätiedot

Huomioita Vaasan metsäsuunnitelmasta

Huomioita Vaasan metsäsuunnitelmasta Huomioita Vaasan metsäsuunnitelmasta 2020-2030 Luonto-Liitto Pohjanmaa, Merenkurkun lintutieteellinen yhdistys, Ostrobothnia Australis, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri, Vaasan ympäristöseura

Lisätiedot

METSOKOHTEET LIEKSAN SEURAKUNTA

METSOKOHTEET LIEKSAN SEURAKUNTA METSOKOHTEET LIEKSAN SEURAKUNTA Lieksan seurakunta on suojellut Metsien suojeluohjelman (METSO) mukaisesti Ympäristöministeriön päätöksellä yksityiseksi luonnonsuojelualueiksi tässä oppaassa lyhyesti esitellyt

Lisätiedot

METSO-OHJELMA. elinympäristöt. Valinta kriteerit TOTEUTTAA. Ympäristöministeriö & maa- ja metsätalousministeriö

METSO-OHJELMA. elinympäristöt. Valinta kriteerit TOTEUTTAA. Ympäristöministeriö & maa- ja metsätalousministeriö METSO-OHJELMA elinympäristöt pienvedet lehdot lahop.kangasmetsät puustoiset suot metsäluhdat kalliot, louhikot puustoiset perinneymp. Valinta kriteerit TOTEUTTAA Ely-keskus metsäkeskus -pysyvä suojelu

Lisätiedot

Härkäsuo-Karhuvaara, Kuhmo, Kainuu

Härkäsuo-Karhuvaara, Kuhmo, Kainuu Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 7011 Härkäsuo-Karhuvaara, Kuhmo, Kainuu Sijainti Kohde sijaitsee lähellä Venäjän rajaa Kuusijärven luoteispuolella. Kohde

Lisätiedot

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä Metsäsanasto 2 (12) Johdanto Maisematyölupahakemuksia tehdessään eri tahojen suositellaan kutsuvan eri hakkuutapoja tässä sanastossa esitetyillä nimillä. Tekstin tarkoituksena on selventää ja yhtenäistää

Lisätiedot

LUUNIEMI IISALMI Yleissuunnitelma. Kirkkokatu 8 A 8, Oulu puh (08) , fax (08)

LUUNIEMI IISALMI Yleissuunnitelma. Kirkkokatu 8 A 8, Oulu puh (08) , fax (08) LUUNIEMI IISALMI Yleissuunnitelma Johdanto Luuniemen alueelta on inventoitu luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokas kasvillisuus (kuva alla) ja alueelle on tehty ympäristösuunnitelma vuonna 2006 (Suunnittelukeskus

Lisätiedot

METSO KOHTEEN LIITTEET

METSO KOHTEEN LIITTEET METSO KOHTEEN LIITTEET xxxxxx, xxx-xxx-x-xx 1 Tilan xxxx omistus 2 2 Suojeluun esitettävän metsän kasvupaikka- 2-7 ja puustotiedot kuvioittain 3 Karttarajaus 7 4 Suojelualueen lyhyt kuvaus 8 5 Kohteen

Lisätiedot

Myllypuron luonnonhoidon vuorovaikutusraportin saate

Myllypuron luonnonhoidon vuorovaikutusraportin saate Myllypuron luonnonhoidon vuorovaikutusraportin saate Myllypuron aluesuunnitelman luonnonhoidon osio palautettiin takaisin valmisteluun joulukuussa 2015. Tämän jälkeen rakennusvirasto laati vastineen. Vastineessa

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta. Ms Kasvupaikka ja pääpuulaji. Ikä. Tukkipuuta, m³ Kuitupuuta, m³. Kuvio. Puusto. Kehitysluokka.

Kuviotiedot Kunta. Ms Kasvupaikka ja pääpuulaji. Ikä. Tukkipuuta, m³ Kuitupuuta, m³. Kuvio. Puusto. Kehitysluokka. Kunta Alue Ms 182 332 159 tiedot 2019 m³/kuv. Sivu 1 / 5 Kunta 182 Alue 332 Ms 159 TIENSIVU Lohko 159 1 1,0 Kuiva kangas ja vastaava suo 120 83 86 21 0 0 0 63 0 0 0 1,7 Kallio; Muu arvokas elinympäristö

Lisätiedot

LAUSUNNOT, HANGON YMPÄRISTÖYHDISTYS Vastine ja vaihtoehtojen. Märsanin alue

LAUSUNNOT, HANGON YMPÄRISTÖYHDISTYS Vastine ja vaihtoehtojen. Märsanin alue Talousmetsäsuunnitelmaehdotus 2018 2027 Palautteet ja vastine ehdotukset Yhteenveto sisältää kirjallisesti jätetyt mielipiteet ja pyydetyt lausunnot. Vastineet on laadittu Hangon kaupungin teknisen ja

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

Träskendan kartanopuiston (luonnonsuojelualueen) hoito- ja käyttösuunnitelma

Träskendan kartanopuiston (luonnonsuojelualueen) hoito- ja käyttösuunnitelma Luonnos 14.12.2009 / Virpi Sahi Träskendan kartanopuiston (luonnonsuojelualueen) hoito- ja käyttösuunnitelma Suunnitelman ja toteutuksen vertailua kuvioittain joulukuu 2009 Yleistä hoito- ja käyttösuunnitelmasta

Lisätiedot

Vuorovaikutuksen vaiheet, saatu palaute ja sen huomioon ottaminen aluesuunnitelmassa sekä jatkosuunnittelussa

Vuorovaikutuksen vaiheet, saatu palaute ja sen huomioon ottaminen aluesuunnitelmassa sekä jatkosuunnittelussa 1 Vuorovaikutusselvitys, Lehti-, Kuusi- ja Kaskisaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuus Vuorovaikutusmenettely aluesuunnitelmassa Liite Rakennusvirasto, arkkitehtuuriosasto 13.11.2012 Aluesuunnitelma

Lisätiedot

METSOKOHTEET NURMEKSEN SEURAKUNTA

METSOKOHTEET NURMEKSEN SEURAKUNTA METSOKOHTEET NURMEKSEN SEURAKUNTA Nurmeksen seurakunta on suojellut Metsien suojeluohjelman (METSO) mukaisesti Ympäristöministeriön päätöksellä yksityiseksi luonnonsuojelualueiksi tässä oppaassa lyhyesti

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

Riihimäen kaupungin metsäsuunnitelma 2015-2022

Riihimäen kaupungin metsäsuunnitelma 2015-2022 Riihimäen kaupungin metsäsuunnitelma 2015-2022 Tiivistelmä Metsäsuunnitelma antaa vankan pohjan metsäomaisuuden hoitoon ja sen arvonmääritykseen. Suunnitelma tehdään metsänomistajan tavoitteiden mukaisesti

Lisätiedot

CASE BEMBÖLEN ULKOILUALUE (OITTAA)

CASE BEMBÖLEN ULKOILUALUE (OITTAA) 25.11.2013 Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry Espoon ympäristöyhdistys ry ESPOON METSÄTYÖOHJELMA 2014 CASE BEMBÖLEN ULKOILUALUE (OITTAA) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Espoon

Lisätiedot

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 14: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen maisematyöluvan tarpeen arviointi

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 14: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen maisematyöluvan tarpeen arviointi Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2014 2024 Liite 14: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen maisematyöluvan tarpeen arviointi KIRJE 1 (5) Kristina Rocha Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut

Lisätiedot

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. tua 9,8. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua.

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. tua 9,8. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua. Kunta Alue Ms 420 599 517 kirja 2015 Osa 8 Sivu 1 / 5 paikka Kunta 420 Alue 599 Ms 517 HEIKKIMÄKI Vallitseva jakso 44 17 600 20 17 136 43 90 9,8 35 0 14 19 15 3 1 2 0,3 45 7 232 20 15 54 29 24 3,7 45 7

Lisätiedot

Metsänhoitoa kanalintuja suosien

Metsänhoitoa kanalintuja suosien RIISTAMETSÄNHOITO Metsänhoitoa kanalintuja suosien Riistametsänhoito on helppoa, ja sen menetelmät sopivat tavallisen talousmetsän hoitoon. Metsänhoitotöissä voidaan ottaa riista huomioon läpi metsikön

Lisätiedot

Mäntytukkipuu 55,9 46,3 11,3. Mäntykuitupuu 17,8 15,0 11,3. Kuusitukkipuu 57,2 46,6 10,6. Kuusikuitupuu 18,1 14,8 10,6. Koivutukkipuu 44,2 36,7 10,9

Mäntytukkipuu 55,9 46,3 11,3. Mäntykuitupuu 17,8 15,0 11,3. Kuusitukkipuu 57,2 46,6 10,6. Kuusikuitupuu 18,1 14,8 10,6. Koivutukkipuu 44,2 36,7 10,9 TILA-ARVIO Sivu 1 / 4 TILA-ARVIO TILA-ARVION KÄYTTÖTARKOITUS Tilakauppa ASIAKKAAN TIEDOT Tilat/määräalat Kiinteistötunnus PYSTYKIVENAHO 422-406-8-37 RIMPIAHO 422-406-8-42 Omistaja Puhelin Osoite LASKENNAN

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Liite 5 KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Kolmenkulman alueen ympäristö on melko tasaista moreenimaastoa. Kaavoitettava alue on metsäistä ja alue on ollut talousmetsäkäytössä lähes kokonaisuudessaan.

Lisätiedot

Kuviokirja Kuitua. Kasvu. Hakkuu. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, tyydyttävä (aukkoinen,harva) Kasvu. Hakkuu. Kasvu.

Kuviokirja Kuitua. Kasvu. Hakkuu. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, tyydyttävä (aukkoinen,harva) Kasvu. Hakkuu. Kasvu. Kunta Alue Ms 49 1 32 Lohko Kuviokirja 2012 Sivu 1 / 83 Kuvio Ala paikka Kehitysluokka Pääpuulaji Osa 8 Kunta 49 Alue 1 Ms 32 1 100 0,2 ha Muu maa B3 Maisemaniitty ja laidunalue Kevyenliikenteenreitti.

Lisätiedot

Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista

Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista Metla/Tikkurila 22.3.2013 Niklas Björkqvist Hakkuutavan valinta Tavanomaiset monikäyttömetsät Yleensä tavanomainen uudistushakkuu, selkeä uudistamisvaihe Erityiskohteet,

Lisätiedot

Mäntytukkipuu 55,9 46,3 11,3. Mäntykuitupuu 17,8 15,0 11,3. Kuusitukkipuu 57,2 46,6 10,6. Kuusikuitupuu 18,1 14,8 10,6. Koivutukkipuu 44,2 36,7 10,9

Mäntytukkipuu 55,9 46,3 11,3. Mäntykuitupuu 17,8 15,0 11,3. Kuusitukkipuu 57,2 46,6 10,6. Kuusikuitupuu 18,1 14,8 10,6. Koivutukkipuu 44,2 36,7 10,9 TILA-ARVIO Sivu 1 / 5 TILA-ARVIO TILA-ARVION KÄYTTÖTARKOITUS Kiinteistökauppa ASIAKKAAN TIEDOT Tilat/määräalat Kiinteistötunnus EEROLA 167-431-2-4 Omistaja Puhelin Osoite LASKENNAN TIEDOT Laskennassa käytettävät

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Vaasan ja Mustasaaren arvometsiä

Vaasan ja Mustasaaren arvometsiä Vaasan ja Mustasaaren arvometsiä -10 suojeluehdotusta luonnon ja ihmisten hyväksi Esitys Suomen Luonnonsuojelun Säätiön 55vuotisjuhlassa 12.5.2017 /Birthe Weijola, Kuva: Hömötiainen Aarne Lahti Tästä on

Lisätiedot

Muistio Vantaan Ojangon ulkoilualueen lounaisosan metsäalueen kääpäja metsäarvoista (Keijo Savola )

Muistio Vantaan Ojangon ulkoilualueen lounaisosan metsäalueen kääpäja metsäarvoista (Keijo Savola ) Muistio Vantaan Ojangon ulkoilualueen lounaisosan metsäalueen kääpäja metsäarvoista (Keijo Savola 13.10.2016) Tein Vantaan ympäristökeskuksen toimeksiannosta 19.9.2016 maastokäynnin Ojangon ulkoilualueen

Lisätiedot

Epoon asemakaavan luontoselvitys

Epoon asemakaavan luontoselvitys Epoon asemakaavan luontoselvitys Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 Lotta Raunio 1. Johdanto Tämä luontoselvitys koostuu olemassa olevan tiedon kokoamisesta sekä maastokäynneistä ja se

Lisätiedot

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET SISÄLTÖ 1. Johdanto 1 2. Luonnonympäristön yleispiirteet ja arvokkaat luontokohteet 1 2.1

Lisätiedot

Hakkuukuviot opaskartalla: Hanke Kolmen hakkuukuvion metsänhakkuu seuraavasti:

Hakkuukuviot opaskartalla: Hanke Kolmen hakkuukuvion metsänhakkuu seuraavasti: RINNEKOTI-SÄÄTIÖ on hakenut maisematyölupaa (2017-1309) metsänhakkuisiin kahteen kohteeseen: osoitteiden Mäenalus 15 sekä Rinnekodintie 3-7 takana oleviin metsiin (49-430-1-84, 49-430-1-85 ja 49-430-1-112).

Lisätiedot