Yleistä. Suunnitelmien maastotyöt on tehty huolella, mikä näkyy muun muassa onnistumisena kuvioinneissa sekä kasvupaikkojen määrittämisessä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleistä. Suunnitelmien maastotyöt on tehty huolella, mikä näkyy muun muassa onnistumisena kuvioinneissa sekä kasvupaikkojen määrittämisessä."

Transkriptio

1 Luonnonhoitoryhmän ympäristöjärjestöasiantuntijoiden kommentit ja kehitysehdotukset liittyen Reijolan ja Lauttasaaren aluesuunnitelmaluonnoksiin (Sirkku Manninen, Jyri Mikkola & Keijo Savola ) Yleistä Suunnitelmien maastotyöt on tehty huolella, mikä näkyy muun muassa onnistumisena kuvioinneissa sekä kasvupaikkojen määrittämisessä. Suunnitelmaluonnoksien kuvaukset viheralueiden tilasta ja metsien luonteesta ovat nekin pääosin osuvia. Pienenä kauneusvirheenä Lauttasaaren suunnitelmaluonnoksessa korostuu ehkä hieman liikaa metsien uudistamistarve. Jäljempänä on kommentoitu muutamia yleisiä teemoja, jotka ovat nousseet esille jo aikaisemmissa läpikäydyissä suunnitelmissa (Maunula ja Munkkiniemi). Arvokkaiden luontokohteiden ja kuvioiden määrittäminen Arvokkaiden metsäkuvioiden määrittämisessä pidättäydytään kovin vahvasti siihen, että arvometsinä huomioidaan luonnonsuojelu- ja metsälain mukaiset kohteet sekä ne kuviot (lähinnä lehdot), jotka on todettu arvokkaiksi Helsingin kaupungin omissa aikaisemmissa luontoselvityksissä. Valittu linja ei edistä riittävästi LUMO-ohjelman tavoitteita. Lauttasaaren ja Reijolan suunnittelualueella lisää arvometsiä löytyy etenkin kuivuustuhojen runsaslahopuustoisiksi muuttamista kalliometsistä sekä puustoltaan monipuolisista lehdoista. Kehitysehdotus: Jatkossa olisi perusteltua huomioida luontoarvoja nykyistä laajemmin. Arvometsinä tulisi huomioida ja osoittaa muun muassa METSO-ohjelman luonnontieteellisten valintaperusteiden mukaiset arvokkaat elinympäristöt läpäisyperiaatteella. Käytännössä Helsingissä sopisivat huomioitaviksi kaikki edustavuusluokka I:sen kohteet ja arvokkain osa edustavuusluokka II:n kohteista. Tärkeiden lintu- ja lepakkoalueiden huomiointi luonnonhoitotoimenpiteissä Luonnonhoitoryhmässä käsitellyissä ja esillä olleissa suunnitelmissa (Munkkiniemi, Maunula, Lauttasaari, Reijola) on paljon alueita, jotka on todettu linnustollisesti tai lepakoiden kannalta arvokkaiksi. Tällaisia alueita on paljon myös Lauttasaaren ja Reijolan alueilla. Missään ei kuitenkaan ole käsitelty sitä, miten näitä todettuja arvoja tulisi edistää tai huomioida alueilla tehtävissä metsänkäsittelytoimenpiteissä. Kehitysehdotus: Luonnonhoitoryhmässä mietitään käytännön tapoja edistää linnuston ja lepakoiden kannalta arvokkaiden alueiden arvojen säilyttämistä ja lisäämistä. Maisemanhoito Molemmilla suunnitelma-alueilla on tarkoituksena harjoittaa lukuisilla kuviolla maisemanhoitoa. Tätä "maisemanhoitoa" pitäisi avata ja yksilöidä tarkemmin. Olennaista olisi tietää se, mitä maisemanhoidolla tavoitellaan kyseisellä kuviolla ja mitä kuviolla todellisuudessa aiotaan tehdä?

2 Kehitysehdotus: Tulevissa alue- ja luonnonhoitosuunnitelmissa tulee avata tarkemmin se, millaisia toimenpiteitä maisemanhoidon alle kuuluu. Puuston poiston ohella esimerkiksi korkeiden tulokaslajikasvustojen (esim. tattaret, jättipalsami) raivaus voidaan katsoa maisemanhoidoksi. Pienpuuston hoito Hoitotoimenpiteiden mielekkyyden ja hyötyjen arvioimiseksi olisi hyödyllistä, jos luonnonhoitoryhmän kiinnostuneiden käytössä olisi kartta, josta kävisi ilmi se, mille kuvioille aiotaan tehdä pienpuuston hoitoa. Kehitysehdotus: Ryhmän kiinnostuneille toimitetaan kartta, johon on merkitty kuviot, joilla aiotaan tehdä pienpuuston hoitoa. Tausta-aineistot Luontojärjestöasiantuntijoiden kommentointi- ja sparraustyötä auttaisi, jos saisimme käyttöömme kuviotiedot suunnitelma-alueista. Kehitysehdotus: Mikäli tekniset syyt sallivat, ryhmän asiantuntijoille toimitetaan myös kuviotiedot. Lahopuun lisäämisen mahdollisuudet Lahopuun lisääminen ja monipuolistaminen on eräs keskeisiä tapoja, jolla Helsingin kaupungin metsien monimuotoisuusarvoja voidaan kehittää. Lahopuun lisääminen on mukana myös monissa LUMO-ohjelman toimenpiteissä. Tämä on perusteltua myös siksi, että pääkaupunkiseudun metsissä elää edelleen hyvin monipuolinen lahopuustosta riippuvainen eliöstö. Lahopuulajien osuus kaikista metsälajeista on noin neljännes. Lahopuun lisääminen on mahdollista myös lukuisilla Reijolan ja Lauttasaaren metsäkuvioilla, joskin monilla suunnittelualueilla on tähän vieläkin paremmat mahdollisuudet. Kustannustehokkain tapa lisätä lahopuuta on säästää luonnon itsensä tuottamat lahopuut. Vilkkaimmin käytetyillä alueilla sekä sijainniltaan muuten ongelmallisilla alueilla on usein perusteltua kaataa pystylahopuut sekä huonokuntoiset puut maalahopuiksi. Toinen tapa tuottaa lahopuuta on se, että osa (tai joskus kaikki) poistettavista rungoista jätetään hoitotoimenpiteiden jälkeen metsään maalahopuuksi. Monilla kuvioilla tämä on osaratkaisu myös kulutuksen ehkäisyyn. Nykyisiin alue- ja luonnonhoitosuunnitelmiin ei sisälly riittävän selkeitä linjauksia siitä, miten lahopuuhun kyseisillä suunnittelualueilla tullaan jatkossa suhtautumaan. Koska asia on keskeisen tärkeä kaupunkimetsien monimuotoisuuden lisäämisen kannalta, sitä tulisi linjata tarkemmin. Kehitysehdotus: Tulevissa suunnitelmissa tulisi kuviokohtaisesti arvioida lahopuuston lisäämisen mahdollisuudet. Arviointi voisi noudattaa esim. seuraavaa karkeaa tasoa: - kuvion sijainti ja luonne mahdollistaa lahopuumäärän huomattavankin kasvattamisen - kuvion lahopuumäärää voidaan kasvattaa hallitusti - kuvion luonne ja sijainti on sellainen, että se on jatkossakin syytä pitää niukkalahopuustoisena Täydennysistutukset Jotkin suunnittelualueiden metsäkuvioista ovat luonteeltaan sellaisia, että niihin on järkevää tehdä

3 täydennysistutuksia. Kehitysehdotus: Istuttamalla yksittäisiä mäntyjä kuviolle, jotka nyt ovat harvapuustoisia ja/tai joilla nykyisin kasvaa vanhoja mäntyjä, varmistetaan paitsi männyn säilyminen maisemassa myös pitkälle tulevaisuuteen, myös se että kun nykyiset männyt vuoden päästä tulevat ikänsä päähän, paikalle jää myös iäkkäitä mäntyjä. Mäntyjen istuttaminen lisää myös varjostusta harvapuustoisilla ja lehtipuuvaltaisilla (ei-lehtomaisilla) kuvioilla ja hidastaa sitä kautta kenttäkerroksen muuttumista heinä- ja ruohovaltaiseksi. Liitteenä ovat kuviokohtaiset kommentit niihin Reijolan ja Lauttasaaren kuvioihin, joihin luontojärjestöjen edustajat ennättivät maastossa tutustumaan elo-syyskuulla. Liite. Kuviokohtaiset kommentit Reijolan ja Lauttasaaren aluesuunnitelmaluonnoksien kuviokohtaisiin hoitometsäesityksiin sekä eräitä hoitoluokkaesityksiä. REIJOLA Kuvio 4. Esitetty harvennus on perusteltu. Kuvio 6. Kuviolla ei toimenpidetarvetta. valtapuuston käsittely lähinnä avaisi näkymiä reitiltä kerrostaloilla (ja päinvastoin), mikä ei liene kenenkään etu. Kuvio 10. Toimenpide on perusteltu haapojen järeyttämisen kannalta. Kuvio 11. Kuviolla on tarvetta lähinnä yksittäisten puiden poistolle kerrostalojen läheltä. Kuvion pohjoisosa on jo niin harva, että lisäharvennus siltä osin erityisen tarpeeton. Tiheäpuustoisempi länsiosa toimii lisäksi hyvänä suojana jalkapallokentän ja kadun välillä. Kaakkois- ja pohjoisosaan on lisäksi levinnyt runsaasti vieraslajeja, joiden kasvua harvennus luultavasti lisäisi (lisääntyvä valo). Kuvio 12. Mitä kuviolla aiotaan tehdä (maisemanhoito)? Kuvio 14. Esitetty harvennus ei tarpeen. Kuvion voisi jalopuiden ja muutenkin monipuolisen puuston vuoksi siirtää arvometsien (C5) hoitoluokkaan. Kuvio 15. Esitetty harvennus on tarpeeton. Kuvio 24. Tarvetta on korkeintaan tienreunan puuston käsittelyyn. Kuvio 25. Kuviolla ei ole tarvetta uudistamisella ainakaan tällä suunnitelmakaudella. Valtapuuston muodostavat männyt ovat muun muassa hyväkuntoisia. Kuviolla saattaa aikanaan olla tarvetta istutuksille (esim. vaahtera) kuluneisuuden takia. Kuvio 26. Ei tarvetta toimenpiteelle (ylispuustoisen taimikon hoito), koska taimikko puuttuu. Kuvio 28. Luontainen uudistaminen perusteltua aloittaa nyt (kuvio voimakkaasti kulunut). Istutus todennäköisesti tarpeen. Kuvio 30. Kuviolla ei ole tarvetta uudistamisella ainakaan tällä suunnittelukaudella. Myöhemmin ehkä, jolloin voi myös miettiä istuttamisen tarvetta.

4 Kuvio 50. Ulkoilureitin ja allikon (kuvio 49) väli kannattaisi jättää pääosin käsittelemättä (suojavyöhyke linnustolle ym.). Kuvio 52. Kuviolla ei ole toimenpidetarvetta lukuun ottamatta pohjoisosan pienpuuston hoitoa. Kuvio 55. Pieni metsäsaareke keskellä ruohokenttää. Esitetty harvennushakkuu huonosti perusteltu. Kuvio 60. Kuvion puusto harva ajo nyt, joten esitetty harvennus ei tarpeen. Puusto kannattaisi muutenkin pitää mahdollisimman tiheänä, jotta se peittäisi liialliset näkymät Pikku Huopalahden asuinalueelle. Kuvio 62. Kevyt harvennus on perusteltua tehdä kuvion eteläosassa. Kuvion pohjoisosa on sen sijaan jo nyt melko harvapuustoista, joten se kannattaisi jättää toimenpiteen ulkopuolelle. Kuvio 89. Monipuolinen sekametsä. Puusto vielä pääosin kasvussa ja hyväkuntoista. Muutamia kuolevia ja kuolleita kuusia länsiosassa (etelä-pohjoissuuntaisen tien varressa sekä tieltä länteen kulkevan polun varrella). Huonokuntoiset puut syytä poistaa, osa näistä perusteltua jättää kuviolle maalahopuuksi (kuvion luonne ja sijainti kestää harkitun lahopuun lisäämisen). Kuvio 90. Kaavailtu harvennus on erittäin perusteltu. Kuvio 95. Kaavailtu harvennus tarpeeton ja osin ehkä haitallinenkin (=lisää näkyvyyttä ulkoilureitiltä itäpuolen taloille ja päinvastoin). Pienpuuston hoito sen sijaan on perusteltua. Kuvio 96. Kuviolla on joitakin pystyyn kuolleita koivuja liian lähellä tietä. Näiden puiden kaato maapuiksi sekä maltillinen pienpuuston hoito riittäisi hoitotoimenpiteeksi (esitetty yksittäisten puiden poistamista). Kuvio 101. Millaista maisemanhoitoa kuviolla on tarkoitus harjoittaa? Lähinnä tarvetta on reittien varsien pienpuuston hoidolle. Muutaman pystyyn kuolleen vähemmän esteettisen koivun voisi myös kaataa lahopuuksi. Kuvio 103. Millaista maisemanhoitoa kuviolla on tarkoitus harjoittaa? Lähinnä tarvetta on pienpuuston hoidolle. Yksi turhan lähellä käytettyä reittiä seisova koivupökkelö olisi perusteltua kaataa maalahopuuksi. Kuvio 104. Kuivuustuhoja kärsinyt kitumaan kalliomännikkö, jossa on järeitä mäntykeloja näkyvästi. Liittyy muihin vastaaviin ja suurelta osin edustavampiin kalliometsiin, jotka jäävät suunnittelualueen ulkopuolelle. Kuvion voisi mäntykelojen (ja lähialueiden arvometsäkuvioiden vuoksi) perusteella hyvin esittää arvometsäksi (C5). Kuvio 105. Tarvetta on lähinnä pienpuuston hoidolla. Toimenpiteellä on kiire itäosan reittien varsilla, jossa näkyvyys risteyksissä turhan heikko. Kuvio 108. Jo nyt melko harvapuustoinen kuvio, joten esitetty harvennus ei tarpeen. Kuviolla on muutamia keloutuneita mäntyjä, jotka voidaan sijainnin takia säilyttää myös pystypuina. Kuvio 117. Kuivuustuhokallio, jossa on mukavasti vanhoja keloutuvia mäntyjä. Runsaan mäntylahopuuston takia kuvio on perusteltua siirtää arvometsien (C5) hoitoluokkaan. Kuvio 118. Millaista maisemanhoitoa kuviolla on tarkoitus harjoittaa?

5 Lähinnä tarvetta on reittien varsien pienelle avaamiselle. LAUTTASAARI Kuvio 36. Ei erityistä tarvetta puiden poistolle. Jos puita poistetaan, niin nämä tulisi jättää kuviolle lahopuuksi. Kuvio 37. Kuvio ei ole ylispuustoinen taimikko vaan hoidon takia tasarakenteinen kuusi-pihlajavaahtera-lehto. Kuviolla on yli 20 puumaista vaahteraa ja lehmusta, minkä takia se kuuluu luontevasti arvometsien hoitoluokkaan (C5). Kuviolla ei ole tällä suunnittelukaudella hoitotarvetta. Kuvio 65. Ehdotettu luontainen uudistaminen ei tarpeen. Kuvio 66. Kuvio ei ole ylispuustoinen taimikko vaan eri-ikäinen koivua ja kuusta kasvava lehtomainen kangas. Kuviolla ei ole varsinaista toimenpidetarvetta tai sitten se rajoittuu muutaman kuusen kaatoon. Kuvio 73. Tarpeen ainakin pienpuuston hoito. Kuvio 75. Mitä kuviolla aiotaan tehdä? Kuvio 77. Ei varsinaista toimenpidetarvetta. Pari huonokuntoista puuta reitin vierestä voisi kaataa maapuiksi kuviolle. Kuvio 102. Kuvio olisi perusteltua jakaa kahdeksi kuvioksi polkua myöten. Polun itäpuolella ei tarvetta uudistamistoimenpiteille. Kuvion länsiosassa syytä miettiä männyn tai jalopuiden täydennysistutusta. Kuvio 104. Pystyyn kuolleet kuuset kannattaisi kaataa maalahopuiksi. Kuvio 105. Esitetty luontainen uudistaminen ei tarpeen. Tämän sijasta tarvetta on maltilliselle pienpuuston hoidolle. Mäntyjen jatkuvuuden takaamiseksi kuvion valoisimmille paikoille voisi istuttaa muutaman männyn. Kuviolla on jo näkyvästi koivulahopuuta ja jokunen huonokuntoinen koivu. Kuvion luonne ja sijainti "kestävät" lahopuun lisäämisen, joten jatkossa poistettavat puut tulee jättää lahopuuksi. Kuvio 107. Eroosion vaivaama kuvio. Huonokuntoisia kuusia kannattaisi kaataa kuviolla lahopuuksi vähentämään kulutusta. Lisäksi syytä miettiä istutusten mahdollisuutta. Kuvio 110. Harvennus ei enää järkevää, lisäisi lisäksi liikaa näkyvyyttä taloille. Kuvio 115. Risteysalueen puuston hoito on tarpeen. Kuvio 116. Esitetty toimenpide on tarpeeton. Kuvio 123. Esitetty toimenpide on tarpeeton, koska puusto jo nykyisellään riittävän harvaa uudistumisen kannalta. Kuvio 129. Esitetty harvennus on perusteltu. hakkuiden yhteydessä kannattaisi kaataa runkoja lahopuuksi valittuihin paikkoihin ehkäisemään kulutusta. Kuvio 139. Suunniteltu hakkuu on syytä tehdä vaahteran hyväksi.

6 Kuva 144. Mitä aiotaan tehdä (maisemahakkuut) ja mitä hyötyjä (maisema) sillä saadaan? Kuvio 145. Toimenpide perusteltu, jos tehdään kevyenä. Kuvio 149. Esitetty toimenpide on perusteltu. Kuvio 152: Koivuvaltainen länsiosa kannattaisi jättää käsittelemässä. Esitetty toimenpide on perusteltu kuusivaltaisessa itäosassa. Kuvio 155. Maisemallisesti ja geomorfologisesti näyttävä kallio, jossa on runsaasti kuivuustuhon synnyttämää lahopuuta (etenkin mäntyä). Kuivuustuhoilta säästyneissä notkelmissa kasvaa monipuolista sekapuustoa. Kuvio sopisi runsaslahopuustoisena kallioalueena hyvin arvometsäksi (C5). Kuvio 158. Kuvion lounaisosa (ulkoilutien länsipuoli) kannattaisi jakaa omaksi kuviokseen ja jättää toimenpiteiden ulkopuolelle. Toimenpiteiden ulkoilupuolelle voisi jättää myös kuvion pohjoisosan, joka on puustoltaan muuta kuviota harvempaa. Kuvio 161. Esitetty toimenpide on perusteltu. Tarvetta on mahdollisesti myös istutukselle. Kuvio 162. Kuvion pohjoisosan voisi jättää käsittelemättä. Ulkoilutien eteläpuolen harvennus on sen sijaan perusteltua. Osalle alueesta tarpeen myös pienpuuston hoito sekä mahdollisesti istutus (vaahtera, kuusi). Kuvio 167. Nuoren männikön harvennus perusteltu. Kuvio 169. Tarpeen lähinnä pienpuuston hoito ulkoilutien pohjoispuolella. Kuvio 171. Istutus lienee tarpeen (ei taimetu muuten). Kuvio 182. Puustoltaan ja puustorakenteeltaan monipuolinen arvolehto, myös lahopuuta. Tulisi jättää hoitotoimenpiteiden ulkopuolelle ja siirtää arvometsien (C5) hoitoluokkaan. Liittyy viereiseen arvolehtokuvioon, jonka arvot huomioitu suunnitelmaa tehtäessä. Kuvio 184. Puustoltaan monipuolinen arvolehto. Kuvio tulisi merkitä arvometsäksi ja jättää metsänhoitotoimenpiteiden ulkopuolelle. Kuvio 188. Esitetyn harvennuksen sijasta tarvetta on lähinnä maltilliselle pienpuuston hoidolle kuvion pohjoisosassa. Kuvio 189. Esitetty toimenpide (luontainen uudistaminen) on tarpeeton, koska kuvio on jo suojuspuuasennossa. Lisäksi kuviolla jo jonkin verran lahopuuarvoja. Kuvio 199. Tarvetta on lähinnä pienpuuston hoidolle (esitetty harvennettavaksi). Kuvio 200. Tarvetta on lähinnä yksittäisten puiden poistolle (esitetty harvennettavaksi). Kuvio 203. Kuviolla olevat kelot syytä jättää olemaan. Kuvio 205. Hoitotoimenpiteeksi riittää se, että muutama reitin varren ongelmapuu kaadetaan alas.

7 Kuvio 207. Huonokuntoiset ja kuolleet lehtipuut kannattaisi kaataa maalahopuiksi, vastaavat männyt voi jättää pystyyn. Kuvio 226. Eteläosan uran viereisten kuusten harvennus on järkevää. Kuvio 228. Esitetty toimenpide (luontainen uudistaminen) on tarpeeton, koska kuvio on jo suojuspuuasennossa ja uudistumista on jo tapahtumassa. Eteläosassa uudistamista voisi edistää muutaman kuusen poistolla. Kuvio 235. Luontaisen uudistamisen sijasta kuviolla lienee tarpeen tehdä erikoishakkuuta. Kuviolle on jätetty jo pitkään ansiokkaasti lehtilahopuuta. Kuvio 238. Mitä puustoa kuviolta aiotaan poistaa? Kuvio 240. Kuvion pohjoisosassa on lievää täydennysistutustarvetta. Kuvio 255. Esitetty luontainen uudistaminen on tarpeeton. Muutama puu kannattaisi kaataa maapuuksi maaperän kulutusta hillitsemään. Kuviolle olisi ehkä järkevää istuttaa jonkin verran mäntyä. Kuvio 271. Kuviolle kannattaisi istuttaa jokunen mänty. Kuvio 295. Esitetyn harvennuksen sijasta tarvetta lähinnä muutaman kuusen poistolle. Kuvio 300. Esitetty yksittäisten puiden poisto ei erityisen tarpeellista. Jos puita poistetaan, nämä voisi kaataa maalahopuuksi kuviolle. Kuvio 301. Yksittäiset poistettavat puut kannattaisi kaataa maalahopuuksi kuviolle. Kuvio 304. Tarvetta on lähinnä maltilliselle pienpuuston hoidolle kauden loppupuolella. Esitetty harvennus johtaisi rajuun haavan vesakoitumiseen.

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet Kunta Alue Ms 169 1 3 Kuvio Pa, ha Kasvupaikka ja Kuviotiedot 2016 Sivu 1 / 15 Kunta 169 Alue 1 Ms 3?? jne. Lohko 1 123 0,7 Kuiva kangas ja vastaava suo Nuori kasvatusmetsikkö 40 59 41 8 0 0 0 19 7 2 2

Lisätiedot

Lauttasaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys

Lauttasaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys Liite 4 Rakennusvirasto, katu- ja puisto-osasto 16.2.2011 Järjestökommentit (Jyri Mikkola, Keijo Savola) 20.2.2011 sinisellä. Lauttasaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys Vuorovaikutusmenettely

Lisätiedot

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma 1.10.2015 Helsingin kaupunki Rakennusvirasto Keskuspuiston ulkoilumetsiä hoidetaan luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Metsänhoitotyöt kuvioittain

Metsänhoitotyöt kuvioittain Sivu 17 5.4.2019 Metsänhoitotyöt kuvioittain 794 Taimikonharvennus 2020 0,2 78 797 Nuoren metsän kunnostus 2020 0,2 185 Mahdollisesti liito-oravalle soveltuva alue.sekapuustoisuus säilytetään. 801 Nuoren

Lisätiedot

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Metsien hoito Hoidon bruttopinta-ala on vajaa puolet (62 ha) koko alueen luonnonmukaisten alueiden pinta-alasta (n. 141 ha).

Lisätiedot

1. Puistolan ja Heikinlaakson luonnonhoidon tavoitteet

1. Puistolan ja Heikinlaakson luonnonhoidon tavoitteet Luonnonhoitoryhmän järjestöasiantuntijoiden kommentit ja muutosesitykset Puistola- Heikinlaakson aluesuunnitelmaluonnokseen (Sirkku Manninen, Jyri Mikkola & Keijo Savola 8.3.2011) A. ALUESUUNNITELMALUONNOKSEN

Lisätiedot

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18 Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/18 126 0,69 Tuore kangas Uudistuskypsä metsikkö Mänty Ulkoilu- ja virkistysmetsä (C2) Vain kun maa on

Lisätiedot

Kommentteja Etelä-Vuosaaren aluesuunnitelmaluonnoksen luonnonhoitoosuudesta

Kommentteja Etelä-Vuosaaren aluesuunnitelmaluonnoksen luonnonhoitoosuudesta Luontojärjestöjen luonnonhoitoryhmä (Sirkku Manninen, Jyri Mikkola, Keijo Savola) Metsäsuunnittelija Antti Siuruainen (tiedoksi luonnonhoidon työryhmä) Kommentteja Etelä-Vuosaaren aluesuunnitelmaluonnoksen

Lisätiedot

Hoidon periaatteet ja yksityiskohdat

Hoidon periaatteet ja yksityiskohdat TOISPUOLISENPUISTON JA SILAPUISTON HOITOSUUNNITELMA Yleistä Suunnitelma käsittää Raudikonkujan ja Raudikonkadun välisen sekä Silakadun ja Hussankadun väliset puistoalueet. Yleisellä tasolla suunnitelman

Lisätiedot

Asia: Kommentit ja muutosesitykset eräisiin Espoon kaupungin metsätyöohjelman vuosien 2011-2013 kohteisiin

Asia: Kommentit ja muutosesitykset eräisiin Espoon kaupungin metsätyöohjelman vuosien 2011-2013 kohteisiin Espoon ympäristöyhdistys ry Pappilantie 5 02770 Espoo 31.8.2011 Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Kotkankatu 9 00510 Helsinki Espoon kaupunki/ Tekninen keskus/ Luonnonhoitoyksikkö/ Pekka Pakkala Asia:

Lisätiedot

Liite 9 kohtaiset suunnitelmataulukot 1/3 kuvioiden perustiedot 1/10 1 0,0563 2 04 1 32 20 29 91 Omakotitalotonttien välinen lähimetsä. Komea vanha männikkö, alla kuusikko 2 0,0356 3 04 1 26 20 25 114

Lisätiedot

Luonnonhoidon hankehaku

Luonnonhoidon hankehaku Sivu 1 Luonnonhoidon hankehaku Luonnonhoidon alueellinen suunnitelma Yhteenveto Tulostuspäivämäärä: 10.10.2018 Palvelualue: Eteläinen palvelualue Suunnitelma, nimi: Keräkankareen paahderinteet Suunnittelija:

Lisätiedot

Kuviokirja Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. Hakkuu. tua 10,9. Kasvu. Hakkuu. Kui- tua. tua 7,5. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä

Kuviokirja Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. Hakkuu. tua 10,9. Kasvu. Hakkuu. Kui- tua. tua 7,5. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä Kunta Alue Ms 593 463 95 kirja 2019 Sivu 1 / 6 Kunta 593 Alue 463 Ms 95 METSÄPELTO II jne. Vallitseva jakso 51 21 566 22 19 186 85 96 10,9 52 12 297 23 19 111 70 39 6,3 52 3 87 20 18 25 11 13 1,4 Rauduskoivu

Lisätiedot

Alemmassa kerroksessa kasvaa n 10 m pihlajaa joka on suurelta osin aika ränsistynyttä ja varsinkin kuvion reunoilla raitaa ja harmaaleppää.

Alemmassa kerroksessa kasvaa n 10 m pihlajaa joka on suurelta osin aika ränsistynyttä ja varsinkin kuvion reunoilla raitaa ja harmaaleppää. HAULITORNIN-TIPOTIEN PUISTOMETSÄSUUNNITELMA Suunnitelma käsittää Pispalan valtatien ja Ratakadun välisen alueen Haulitornista itään. Tavoitteena on avata näkymiä Pispalan valtatieltä ja sen vierellä kulkevalta

Lisätiedot

Pituus: % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 0,0

Pituus: % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 0,0 1262 Hoitoluokka Lähimetsä Ravinteisuus Rehevä Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kohteelle suoritetaan istutustaimien kasvuunlähdön turvaamiseksi mekaaninen heinäntorjunta. Alue on erittäin voimakkaasti

Lisätiedot

SOMERON KOKKAPÄÄN LUONNONHOITOSUUNNITELMA

SOMERON KOKKAPÄÄN LUONNONHOITOSUUNNITELMA SOMERON KOKKAPÄÄN LUONNONHOITOSUUNNITELMA LUONNONHOITO-LIFE Tammikuu 2015 Helena Lunden Metsähallitus Etelä-Suomen luontopalvelut Someron Kokkapään luonnonhoitotyöt ja toimenpidesuunnitelma ovat osa luonnonhoito-life

Lisätiedot

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 13: Kuvioluettelo

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 13: Kuvioluettelo Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2014 2024 Liite 13: Kuioluettelo 05.12.2014 Siu 1 ESPOO / Alue 1 / Metsäsuunnitelma 34 / Lillhemt / Palsta 1 / Lohko 34 Kuio Kuioluettelo Kasupaikka ja kehitysluokka

Lisätiedot

KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU

KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU Lamminrahkan eteläosan asemakaavaehdotuksen, kaava nro 785 (11.12.2018) liito-oravan kulkuyhteyksien (1-6) nykytilanne tarkistettiin

Lisätiedot

Reijolan aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys- Järjestökommentit (Jyri Mikkola & Keijo Savola)

Reijolan aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys- Järjestökommentit (Jyri Mikkola & Keijo Savola) Liite X Rakennusvirasto, katu- ja puisto-osasto XX.3.2011 Reijolan aluesuunnitelman luonnonhoito-osuuden vuorovaikutusselvitys- Järjestökommentit 4.3.2011 (Jyri Mikkola & Keijo Savola) Vuorovaikutusmenettely

Lisätiedot

Epoon asemakaavan luontoselvitys

Epoon asemakaavan luontoselvitys Epoon asemakaavan luontoselvitys Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 Lotta Raunio 1. Johdanto Tämä luontoselvitys koostuu olemassa olevan tiedon kokoamisesta sekä maastokäynneistä ja se

Lisätiedot

Huomautus Espoon radio- ja TV-aseman maston ympäristön metsien maisematyöluvasta T

Huomautus Espoon radio- ja TV-aseman maston ympäristön metsien maisematyöluvasta T Kaupungin kirjaamo PL 1 02070 ESPOON KAUPUNKI Huomautus Espoon radio- ja TV-aseman maston ympäristön metsien maisematyöluvasta 2015-492-T Espoon ympäristöyhdistys on tutustunut netistä löytyviin, melko

Lisätiedot

METSO-kriteereihin liittyviä lisätietoja inventoiduista metsäkuvioista. Kuvioiden numerointi on sama kuin metsäsuunnitelmassa.

METSO-kriteereihin liittyviä lisätietoja inventoiduista metsäkuvioista. Kuvioiden numerointi on sama kuin metsäsuunnitelmassa. Liite 2. METSO-kriteereihin liittyviä lisätietoja inventoiduista metsäkuvioista. Sikosaari Kuvioiden numerointi on sama kuin metsäsuunnitelmassa. Kuvio 3 Kuvio on pääosin täyttömaa-alueelle syntynyttä

Lisätiedot

20 % havupuita 80 % lehtipuita 50 % havupuita 50 % lehtipuita. Rauduskoivu, kuusi, kataja, tukevarakenteiset lehtipensaat

20 % havupuita 80 % lehtipuita 50 % havupuita 50 % lehtipuita. Rauduskoivu, kuusi, kataja, tukevarakenteiset lehtipensaat 3052 Hoitoluokka Lähimetsä Ravinteisuus Tuore Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kohteelle suoritetaan istutustaimien kasvuunlähdön turvaamiseksi mekaaninen heinäntorjunta. Alue on erittäin voimakkaasti

Lisätiedot

Metsäohjelma 2016 16.11.2015

Metsäohjelma 2016 16.11.2015 Metsäohjelma 2016 16.11.2015 Espoon kaupunki 2015 Metsäohjelma 2016 1 Yhteenveto Tähän metsäohjelmaan on koottu Espoon kaupungin metsissä vuoden 2016 aikana tehtävät hakkuu- ja hoitotyöt. Vuosityöohjelman

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

Liite 1. Mustavuoren maastokatselmuksen muistio

Liite 1. Mustavuoren maastokatselmuksen muistio Liite. Mustauoren aastokatseluksen uistio Aika Paikka Läsnä.. klo 9.. Siuruainen Antti Mikkola Jyri Metsäsuunnittelija Järjestöedustaja Koollekutsuja Mustauoren aastokäynnin uistio Luontojärjestöt ehdottiat

Lisätiedot

Kuviokirja 2012. Kasvu tua. Hakkuu. Kui- tua 7,5. --------- Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kui- Kasvu. tua.

Kuviokirja 2012. Kasvu tua. Hakkuu. Kui- tua 7,5. --------- Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kui- Kasvu. tua. Kunta Alue Ms 694 1 10 kirja 2012 Osa 8 Sivu 1 / 62 paikka Kunta 694 Alue 1 Ms 10 MÄNTYNIEMI II jne. 10 1 0,8 ha Metsämaa Kangas Lehtomainen kangas ja vastaava suo 04 Uudistuskypsä metsikkö Vallitseva

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Lumivuoren alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä Kurun keskustasta

Lisätiedot

Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma

Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma 13.5.2015 Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma Tarkastelualue Tarkastelualue sijaitsee Espoon Haukilahdessa. Alue on pääosaltaan asemakaavan Toppelundinpuistoa, ranta-alueen nimi on Toppelundinranta.

Lisätiedot

Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys

Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Liite 2 Rakennusvirasto 18.10.2011 Puistolan ja Heikinlaakson aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Vuorovaikutusmenettely aluesuunnitelmassa Puistola- Heikinlaakson aluesuunnitelma

Lisätiedot

Vuorovaikutuksen vaiheet, saatu palaute ja sen huomioon ottaminen aluesuunnitelmassa sekä jatkosuunnittelussa

Vuorovaikutuksen vaiheet, saatu palaute ja sen huomioon ottaminen aluesuunnitelmassa sekä jatkosuunnittelussa 1 Vuorovaikutusselvitys, Lehti-, Kuusi- ja Kaskisaaren aluesuunnitelman luonnonhoito-osuus Vuorovaikutusmenettely aluesuunnitelmassa Liite Rakennusvirasto, arkkitehtuuriosasto 13.11.2012 Aluesuunnitelma

Lisätiedot

Espoon ympäristöyhdistyksen, Luonto-Liiton sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin puolesta koonnut Keijo Savola, 9.3.

Espoon ympäristöyhdistyksen, Luonto-Liiton sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin puolesta koonnut Keijo Savola, 9.3. KUVIOKOHTAISET KOMMENTIT POHJOIS-ESPOON METSÄSUUNNITELMAN LOHKOJEN 1, 2, 3, 4, 5 ja 7 HAKKUU- JA HOITOESITYKSIIN SEKÄ METSO-LUOKKIIN (& MUUTAMA TÄYDENNYS LOHKON 6 OSALTA) Espoon ympäristöyhdistyksen, Luonto-Liiton

Lisätiedot

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä Metsäsanasto 2 (12) Johdanto Maisematyölupahakemuksia tehdessään eri tahojen suositellaan kutsuvan eri hakkuutapoja tässä sanastossa esitetyillä nimillä. Tekstin tarkoituksena on selventää ja yhtenäistää

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO

JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO JOHTOALUEIDEN VIERIMETSIEN HOITO Keskijännitelinjojen (20 kv) vierimetsät 4.12.2014 Lähteenä mm. Johtoalueiden vierimetsien hoito -esite Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut Irmeli Ruokanen

Lisätiedot

Lausunto Espoon metsätyöohjelmasta 2016

Lausunto Espoon metsätyöohjelmasta 2016 7.10.2015 Metsänhoitaja Sini Miettinen Tekninen keskus / Katu- ja viherpalvelut, ylläpito PL 41, 02070 ESPOON KAUPUNKI puh. 046 8771841, sini.miettinen@espoo.fi Espoon ympäristöyhdistys ry Villa Apteekki,

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Kuusi. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Kuusi. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Kuusi Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

Härkäsuo-Karhuvaara, Kuhmo, Kainuu

Härkäsuo-Karhuvaara, Kuhmo, Kainuu Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 7011 Härkäsuo-Karhuvaara, Kuhmo, Kainuu Sijainti Kohde sijaitsee lähellä Venäjän rajaa Kuusijärven luoteispuolella. Kohde

Lisätiedot

Jakomäki-Tattariharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute

Jakomäki-Tattariharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute Jakomäki-Tattariharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute 8.10.2015 2/26 Sisällysluettelo 1 Vuorovaikutus ja asukaspalaute... 3 1.1 Suunnittelun koottu asukaspalaute...

Lisätiedot

KONGINKANGAS. Lohko Kuvio Ala Kasvupaikka maalaji Kehitysluokka. 21 1 0,2 kangas, lehtomainen kangas hienoainesmoreeni 3

KONGINKANGAS. Lohko Kuvio Ala Kasvupaikka maalaji Kehitysluokka. 21 1 0,2 kangas, lehtomainen kangas hienoainesmoreeni 3 KONGINKANGAS Konginkankaan taajama koostuu kuvioista 1-3 ja 5-19. Alueen kaavamerkinnät ovat VL, VU, VP ja VK. Alueen kaikki kuviot ovat asutuksen välittömässä läheisyydessä. Hoitoluokitukseltaan kuviot

Lisätiedot

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu

Kiertoaika. Uudistaminen. Taimikonhoito. Ensiharvennus. Harvennushakkuu Metsäomaisuuden hyvä hoito Kiertoaika Uudistaminen Taimikonhoito Ensiharvennus 1 Harvennushakkuu Metsän kiertoaika Tarkoittaa aikaa uudistamisesta päätehakkuuseen. Vaihtelee alueittain 60 120 vuotta Kierron

Lisätiedot

3934/ /2014. Metsätyöohjelma

3934/ /2014. Metsätyöohjelma 3934/14.03.02/2014 Metsätyöohjelma 2015 Espoon kaupunki 2014 Metsätyöohjelma 2015 1 (15) Yhteenveto Metsätyöohjelma 2015 on C-hoitoluokkien vuosityöohjelma, jonka ovat koonneet Espoon kaupunkitekniikka

Lisätiedot

LIITE 1. KOMMENTIT VARSINAISEN TYÖOHJELMAN KOHTEISIIN

LIITE 1. KOMMENTIT VARSINAISEN TYÖOHJELMAN KOHTEISIIN LIITE 1. KOMMENTIT VARSINAISEN TYÖOHJELMAN KOHTEISIIN Alleviivauksella merkitty ne kuviot, joiden ehdotettua käsittelyä pidämme erityisen ongelmallisena luontoarvojen tai luonto- ja virkistysarvojen kannalta.

Lisätiedot

METSO -KOHTEEN KUVAUS, PUUSTOTIEDOT JA VALOKUVAT. Joenmäki, 700 474-1-4

METSO -KOHTEEN KUVAUS, PUUSTOTIEDOT JA VALOKUVAT. Joenmäki, 700 474-1-4 METSO -KOHTEEN KUVAUS, PUUSTOTIEDOT JA VALOKUVAT Joenmäki, 700 474-1-4 Sivu 2/21 METSO -kohteen kasvupaikka- ja puustotiedot Suojelurajauksen metsäalue voidaan jakaa kolmeen pääkuvioon 63, 57 ja 55. Kuvio

Lisätiedot

Kuva 19 Kilon koulun lähimetsän kenttä- ja pohjakerros kuviolla 120 on paikoin melko kulunut runsaan käytön seurauksena

Kuva 19 Kilon koulun lähimetsän kenttä- ja pohjakerros kuviolla 120 on paikoin melko kulunut runsaan käytön seurauksena 30 Kilo Etelä-Leppävaara Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Kuva 19 Kilon koulun lähimetsän kenttä- ja pohjakerros kuviolla 120 on paikoin melko kulunut runsaan käytön seurauksena Runsaasti käytetyt,

Lisätiedot

ID 8030 Peurajärven virkistysalueen länsiosan metsät ja suot, Nurmes, Pohjois-Karjala

ID 8030 Peurajärven virkistysalueen länsiosan metsät ja suot, Nurmes, Pohjois-Karjala Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 8030 Peurajärven virkistysalueen länsiosan metsät ja suot, Nurmes, Pohjois-Karjala Sijainti Kohde Nurmeksen luoteisrajalla

Lisätiedot

Vuosaaren eteläosan aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys

Vuosaaren eteläosan aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Liite X Järjestökommentit (28.3.2011) vihreällä. Rakennusvirasto, katu- ja puisto-osasto 8.3.2011 Vuosaaren eteläosan aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusselvitys Vuorovaikutusmenettely

Lisätiedot

METSO KOHTEEN LIITTEET

METSO KOHTEEN LIITTEET METSO KOHTEEN LIITTEET xxxxxx, xxx-xxx-x-xx 1 Tilan xxxx omistus 2 2 Suojeluun esitettävän metsän kasvupaikka- 2-7 ja puustotiedot kuvioittain 3 Karttarajaus 7 4 Suojelualueen lyhyt kuvaus 8 5 Kohteen

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Mänty Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

Lausunto Espoon kaupungin metsätyöohjelmasta

Lausunto Espoon kaupungin metsätyöohjelmasta Espoon kaupunki Tekninen keskus / Katu- ja viherpalvelut Metsänhoitaja Tiina Peippo, tiina.t.peippo@espoo.fi 1.9.2017 Espoon ympäristöyhdistys ry www.sll.fi/espoo Vastine pyydetään toimittamaan sähköisenä

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta. Ms Kasvupaikka ja pääpuulaji. Ikä. Tukkipuuta, m³ Kuitupuuta, m³. Kuvio. Puusto. Kehitysluokka.

Kuviotiedot Kunta. Ms Kasvupaikka ja pääpuulaji. Ikä. Tukkipuuta, m³ Kuitupuuta, m³. Kuvio. Puusto. Kehitysluokka. Kunta Alue Ms 182 332 159 tiedot 2019 m³/kuv. Sivu 1 / 5 Kunta 182 Alue 332 Ms 159 TIENSIVU Lohko 159 1 1,0 Kuiva kangas ja vastaava suo 120 83 86 21 0 0 0 63 0 0 0 1,7 Kallio; Muu arvokas elinympäristö

Lisätiedot

Kiinteistöliikelaitos Anu Nuora Juha Mäkitalo. Puistometsien ja luonnonsuojelualueiden hoito-ohjelma 2013-2014

Kiinteistöliikelaitos Anu Nuora Juha Mäkitalo. Puistometsien ja luonnonsuojelualueiden hoito-ohjelma 2013-2014 Kiinteistöliikelaitos Anu Nuora Juha Mäkitalo Puistometsien ja luonnonsuojelualueiden hoito-ohjelma 2013-2014 Muut erityispiirteet: Kotimetsä Lähivirkistysalue, luonnonpuisto Luontoselvitykset - Alueen

Lisätiedot

LUUNIEMI IISALMI Yleissuunnitelma. Kirkkokatu 8 A 8, Oulu puh (08) , fax (08)

LUUNIEMI IISALMI Yleissuunnitelma. Kirkkokatu 8 A 8, Oulu puh (08) , fax (08) LUUNIEMI IISALMI Yleissuunnitelma Johdanto Luuniemen alueelta on inventoitu luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokas kasvillisuus (kuva alla) ja alueelle on tehty ympäristösuunnitelma vuonna 2006 (Suunnittelukeskus

Lisätiedot

Hakkuukuviot opaskartalla: Hanke Kolmen hakkuukuvion metsänhakkuu seuraavasti:

Hakkuukuviot opaskartalla: Hanke Kolmen hakkuukuvion metsänhakkuu seuraavasti: RINNEKOTI-SÄÄTIÖ on hakenut maisematyölupaa (2017-1309) metsänhakkuisiin kahteen kohteeseen: osoitteiden Mäenalus 15 sekä Rinnekodintie 3-7 takana oleviin metsiin (49-430-1-84, 49-430-1-85 ja 49-430-1-112).

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Raudus ja hieskoivu. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Raudus ja hieskoivu Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu

Lisätiedot

Storträsket-Furusbacken

Storträsket-Furusbacken Storträsket-Furusbacken Pinta-ala: 19,1 ha Omistaja: Mustasaaren kunta Kaavatilanne: Tuovila-Granholmsbacken osa-yleiskaavassa alue on virkistysaluetta (V/s), suurin osa on myös osa-yleiskaavan luo-aluetta.

Lisätiedot

Kolin kansallispuiston luontopolut ENNALLISTAJAN POLKU OPETTAJAN JA OPPILAAN AINEISTOT. Toimittaneet Eevi Nieminen, Kalle Eerikäinen ja Lasse Lovén

Kolin kansallispuiston luontopolut ENNALLISTAJAN POLKU OPETTAJAN JA OPPILAAN AINEISTOT. Toimittaneet Eevi Nieminen, Kalle Eerikäinen ja Lasse Lovén Kolin kansallispuiston luontopolut ENNALLISTAJAN POLKU OPETTAJAN JA OPPILAAN AINEISTOT Toimittaneet Eevi Nieminen, Kalle Eerikäinen ja Lasse Lovén ENNALLISTAJAN POLKU KARTTA Pohjakartta Maanmittauslaitos,

Lisätiedot

AVIAPOLIS / LAK-KORTTELI MAISEMASUUNNITELMA

AVIAPOLIS / LAK-KORTTELI MAISEMASUUNNITELMA M A I S E M A - A R K K I T E H D I T B Y M A N & R U O K O N E N O Y Mannerheimintie 81 00270 Helsinki puhelin 09-857 1761 telefax 09-857 1776 byman.ruokonen@ maisema-arkkitehdit.fi AVIAPOLIS / LAK-KORTTELI

Lisätiedot

Kohdekortti 9. (Hervantajärven vanha metsä) ja kohdekortti 49. (Hervantajärvi, Viitastenperä)

Kohdekortti 9. (Hervantajärven vanha metsä) ja kohdekortti 49. (Hervantajärvi, Viitastenperä) Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry. 18.5.2012 Varastokatu 3 33100 Tampere Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Varastokatu 3 33100 Tampere PALAUTE Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelma 2012 2020

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

LAUSUNTO Hervanta-Vuoreksen metsäsuunnitelmaluonnokseen

LAUSUNTO Hervanta-Vuoreksen metsäsuunnitelmaluonnokseen Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry 23.11.2011 Varastokatu 3 33100 Tampere Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry Varastokatu 3 33100 Tampere LAUSUNTO Hervanta-Vuoreksen metsäsuunnitelmaluonnokseen Tampereen

Lisätiedot

Kuviokirja 2014. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. Hakkuu. tua 4,0. Kasvu. Kui- Hakkuu. tua.

Kuviokirja 2014. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. Hakkuu. tua 4,0. Kasvu. Kui- Hakkuu. tua. Kunta Alue Ms 90 828 70 kirja 2014 Osa 8 Sivu 1 / 8 paikka Kunta 90 Alue 828 Ms 70 SIRKKALA Vallitseva jakso 16 5 1800 6 5 19 4,0 16 4 1600 6 5 16 3,4 Rauduskoivu 14 1 200 6 7 2 0,5 Nuoren metsän kunnostus

Lisätiedot

LAUSUNNOT, HANGON YMPÄRISTÖYHDISTYS Vastine ja vaihtoehtojen. Märsanin alue

LAUSUNNOT, HANGON YMPÄRISTÖYHDISTYS Vastine ja vaihtoehtojen. Märsanin alue Talousmetsäsuunnitelmaehdotus 2018 2027 Palautteet ja vastine ehdotukset Yhteenveto sisältää kirjallisesti jätetyt mielipiteet ja pyydetyt lausunnot. Vastineet on laadittu Hangon kaupungin teknisen ja

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari Kouvolan kaupunki Kesärannan ranta-asemakaava Liito-orava -inventointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO TYÖN TARKOITUS... 3 MENETELMÄT... 3 SUUNNITELUALUEEN LUONNONOLOT... 3 INVENTOINNIN TULOKSET... 5 LIITTEET

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Pinta-ala: 4,7 ha Kylä: Kuokkala Omistaja: Yksityinen, Lempäälän kunta Status: Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde Metso soveltuvuus: -

Lisätiedot

METSOKOHTEET LIEKSAN SEURAKUNTA

METSOKOHTEET LIEKSAN SEURAKUNTA METSOKOHTEET LIEKSAN SEURAKUNTA Lieksan seurakunta on suojellut Metsien suojeluohjelman (METSO) mukaisesti Ympäristöministeriön päätöksellä yksityiseksi luonnonsuojelualueiksi tässä oppaassa lyhyesti esitellyt

Lisätiedot

Jakomäki, Tattariharju, Tattarisuo aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute

Jakomäki, Tattariharju, Tattarisuo aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute Jakomäki, Tattariharju, Tattarisuo aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute 20.10.2015 2/28 Sisällys 1 Vuorovaikutus ja asukaspalaute... 3 1.1 Suunnittelun koottu asukaspalaute...

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

Kuviokirja Kuitua. Kasvu. Hakkuu. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, tyydyttävä (aukkoinen,harva) Kasvu. Hakkuu. Kasvu.

Kuviokirja Kuitua. Kasvu. Hakkuu. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, tyydyttävä (aukkoinen,harva) Kasvu. Hakkuu. Kasvu. Kunta Alue Ms 49 1 32 Lohko Kuviokirja 2012 Sivu 1 / 83 Kuvio Ala paikka Kehitysluokka Pääpuulaji Osa 8 Kunta 49 Alue 1 Ms 32 1 100 0,2 ha Muu maa B3 Maisemaniitty ja laidunalue Kevyenliikenteenreitti.

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 8016 Saarvalampi ja sen lähimetsät, Lieksa, Pohjois-Karjala

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 8016 Saarvalampi ja sen lähimetsät, Lieksa, Pohjois-Karjala Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 8016 Saarvalampi ja sen lähimetsät, Lieksa, Pohjois-Karjala Sijainti Kohde sijaitsee Lieksan luoteisosassa, vain 0,5 km

Lisätiedot

Espoon metsätyöohjelman 2014 varakohteet

Espoon metsätyöohjelman 2014 varakohteet Espoon ympäristöyhdistys ry:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n kommentit ohessa liitettäväksi 14.10. toimitettuun lausuntoon Espoon varsinaisesta metsätyöohjelmasta 2014. Espoon metsätyöohjelman

Lisätiedot

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuuv. Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. tua 1,4. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua.

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuuv. Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. tua 1,4. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua. Kunta Alue Ms 593 463 42 kirja 2017 Osa 8 Sivu 1 / 9 paikka Kunta 593 Alue 463 Ms 42 MYLLYRINNE Vallitseva jakso 10 1 3 2 4 0 0 1,4 8 0 200 3 3 1 0 0 0,2 10 1 1400 3 3 3 0 0 1,2 Taimikon hoito 2020-2022

Lisätiedot

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA

- METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA METSIKKÖKUVIO - METSÄNHOIDON JA HAKKUIDEN KÄSITTELY-YKSIKKÖ. - PUUSTOLTAAN JA MAAPOHJALTAAN YHTENÄINEN ALUE - JAKOPERUSTEENA MYÖS KEHITYSLUOKKA TOIMENPITEET 1 2 Kuva: Tavoiteneuvontakansio,Uudistaminen

Lisätiedot

Liite 1. Keskuspuiston osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Pirkkolan,Pakilan ja Haltiala- Niskalan osalta

Liite 1. Keskuspuiston osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Pirkkolan,Pakilan ja Haltiala- Niskalan osalta Liite 1. Keskuspuiston osa-alue- ja kuviokohtaiset kommentit Pirkkolan,Pakilan ja Haltiala- Niskalan osalta. 1. PIRKKOLAN METSÄ Osa-aluetta koskevat yleiset huomiot Pirkkolan osa-alueen keskiset nykyiset

Lisätiedot

50 % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0

50 % havupuita 50 % lehtipuita. Koivukuitua 0,0 Lehtikuitua 0,0 Sellupuuta 0,0 2002 Hoitoluokka Lähimetsä Ravinteisuus Rehevä Kaavamerkintä Sijainti Hoitotavoite Kuviolle suoritetaan edellisenä kesänä istutettujen taimien heinäntorjunta. Heinätorjunta parantaa taimikon mahdollisuuksia

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

PÖLLYVAARAN-HETTEENMÄEN METSÄSUUNNITELMA, VERSIO II

PÖLLYVAARAN-HETTEENMÄEN METSÄSUUNNITELMA, VERSIO II SUUNNITELMA 1 (6) PÖLLYVAARAN-HETTEENMÄEN METSÄSUUNNITELMA, VERSIO II 1. Tehtävä Tehtävänä oli suunnitella Kajaanin kaupungin metsien hakkuut ja niihin liittyvät hoitotyöt Pöllyvaaran, Hetteenmäen ja Nakertajan

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Etelä-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

Hakkuut kuvioittain vuosina 2015-2024

Hakkuut kuvioittain vuosina 2015-2024 Sivu 13 12.5.2015 Hakkuut kuvioittain vuna 2015-2024 Kuvio Hakkuutapa Korjuu- Ehdotettu Pinta- Hakkuumäärä yhteensä ja puutavaralajeittain Lisäksi energiapuuta, m³ Tulot ja menot, 20 Harvennus Talvi 2015

Lisätiedot

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka)

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 338. Vaara-Kainuun

Lisätiedot

Kuinka aloitan jatkuvan kasvatuksen?

Kuinka aloitan jatkuvan kasvatuksen? Kuinka aloitan jatkuvan kasvatuksen? Jatkuva kasvatus tarkoittaa metsätaloutta, jossa maa on jatkuvasti puuston peittämä. Avohakkuu ja viljely eivät kuulu jatkuvaan kasvatukseen, mutta kaikki muut hakkuutavat

Lisätiedot

Kuvioluettelo. Sivu 20 (1) 26.3.2015

Kuvioluettelo. Sivu 20 (1) 26.3.2015 Siu 20 (1) 26.3.2015 luettelo Pinta- Pääryhmä, kasupaikka, ala, kehitysluokka ja saautettauus puulaji ikä, tilauus tukkia, kuitua, läpimitta, pituus, runkoluku, ppa, kasu lla 89 0,4 Metsämaa Tuore kangas,

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos

Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos Planterra Group Oy, Markku Kemppainen Veininmäki 6 Asemakaavan muutos LUONTOLAUSUNTO Johdanto Tämä lausunto koskee Espoon Rastaalassa sijaitsevia kiinteistöjä 49-60-230-5 ja 6, osoitteissa Veininmäki 6

Lisätiedot

TUTKIMUSTULOKSIA JA MIELIPITEITÄ METSÄNHOIDON VAIHTOEHDOISTA. Timo Pukkala

TUTKIMUSTULOKSIA JA MIELIPITEITÄ METSÄNHOIDON VAIHTOEHDOISTA. Timo Pukkala TUTKIMUSTULOKSIA JA MIELIPITEITÄ METSÄNHOIDON VAIHTOEHDOISTA Timo Pukkala Sisältö Jaksollinen jatkuva Tasaikäisen metsän jatkuva kasvatus Alikasvos Metsän uudistaminen Metsänhoidon tukeminen Säännöllisen

Lisätiedot

Kauniaisten luonnonhoitosuunnitelma 2012-2021

Kauniaisten luonnonhoitosuunnitelma 2012-2021 Kauniaisten luonnonhoitosuunnitela 2012-2021 Sisällys 1 Suunnitela-alue 1.1 Suunnitelan periaatteet 2 Suunnitelan toteutus 2.1 Tiedottainen keväällä 2010 ja koenttipyyntö asukkaille 2.2 Maastoinventointi

Lisätiedot

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista Nurmijärvi 23.5.2018 Lausunto Mika Selin rakennuttamissuunnittelija mika.selin@nuorisosaatio.fi gsm 0400 416 695 NUORISOSÄÄTIÖ I NUORISOASUNTOJEN ISÄNNÖINTI OY Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lisätiedot

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 14: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen maisematyöluvan tarpeen arviointi

Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma Liite 14: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen maisematyöluvan tarpeen arviointi Lillhemt Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2014 2024 Liite 14: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen maisematyöluvan tarpeen arviointi KIRJE 1 (5) Kristina Rocha Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin metsät

Jyväskylän kaupungin metsät Jyväskylän kaupungin metsät 1. Metsäohjelma Metsäsuunnitelma - Kuviotieto 2. Tietojen ajantasaisuus ja päivittäminen 3. Hoitoluokitus 4. Kasvupaikat 5. Kehitysluokat 6. Ikäjakaumat 7. Puustotietoja Metsäohjelma

Lisätiedot

Kuvioluettelo. Sivu 20 (1) 13.3.2015

Kuvioluettelo. Sivu 20 (1) 13.3.2015 Siu 20 (1) 13.3.2015 luettelo Pinta- Pääryhmä, kasupaikka, ala, kehitysluokka ja saautettauus puulaji ikä, tilauus tukkia, kuitua, läpimitta, pituus, runkoluku, ppa, kasu kuiolla 20 0,7 Metsämaa Lehtomainen

Lisätiedot

Myllypuron-Roihupellon-Puotinharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute

Myllypuron-Roihupellon-Puotinharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute Myllypuron-Roihupellon-Puotinharjun aluesuunnitelman luonnonhoidon osuuden vuorovaikutusraportti asukaspalaute 27.4.2015 2/6 Sisällysluettelo 1 Vuorovaikutus ja asukaspalaute... 3 1.1 Suunnittelun koottu

Lisätiedot

Träskendan kartanopuiston (luonnonsuojelualueen) hoito- ja käyttösuunnitelma

Träskendan kartanopuiston (luonnonsuojelualueen) hoito- ja käyttösuunnitelma Luonnos 14.12.2009 / Virpi Sahi Träskendan kartanopuiston (luonnonsuojelualueen) hoito- ja käyttösuunnitelma Suunnitelman ja toteutuksen vertailua kuvioittain joulukuu 2009 Yleistä hoito- ja käyttösuunnitelmasta

Lisätiedot

Kuvioluettelo. LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2. 31 1,1 Kuivahko kangas. 2 2 1800 1 1,9 kangasmaa Rauduskoivu 6 2 4

Kuvioluettelo. LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2. 31 1,1 Kuivahko kangas. 2 2 1800 1 1,9 kangasmaa Rauduskoivu 6 2 4 LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2 Kuio Kuioluettelo Kasupaikka ja kehitysluokka Puustotiedot Toimenpiteet ikä, tilauus tukkia, kuitua, läpimitta, pituus, runkoluku, ppa,

Lisätiedot

Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista

Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista Metsähallituksen kokemuksia erityishakkuista Metla/Tikkurila 22.3.2013 Niklas Björkqvist Hakkuutavan valinta Tavanomaiset monikäyttömetsät Yleensä tavanomainen uudistushakkuu, selkeä uudistamisvaihe Erityiskohteet,

Lisätiedot

Asia: Lausunto Pohjois-Espoon luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmaluonnoksesta sekä sen pohjana toimineesta metsäsuunnitelmasta

Asia: Lausunto Pohjois-Espoon luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmaluonnoksesta sekä sen pohjana toimineesta metsäsuunnitelmasta 19.2.2015 Tekninen keskus / Katu- ja viherpalvelut, ylläpito Tiina Peippo PL 41 02070 ESPOON KAUPUNKI Asia: Lausunto Pohjois-Espoon luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmaluonnoksesta sekä sen pohjana toimineesta

Lisätiedot

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. tua 9,8. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua.

Kuviokirja Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä. Hakkuu. Kasvu m³/ha/v. Kui- tua. tua 9,8. Hakkuu. Kasvu. Kui- tua. Kunta Alue Ms 420 599 517 kirja 2015 Osa 8 Sivu 1 / 5 paikka Kunta 420 Alue 599 Ms 517 HEIKKIMÄKI Vallitseva jakso 44 17 600 20 17 136 43 90 9,8 35 0 14 19 15 3 1 2 0,3 45 7 232 20 15 54 29 24 3,7 45 7

Lisätiedot