sketchupakatemia.fi SketchUppikaopas Näin pääset alkuun SketchUpin kanssa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "sketchupakatemia.fi SketchUppikaopas Näin pääset alkuun SketchUpin kanssa"

Transkriptio

1 SketchUppikaopas Näin pääset alkuun SketchUpin kanssa

2 Sketchup-pikaopas 2 SISÄLTÖ Käynnistys... 3 Käyttöliittymä (Windows)... 4 Hiiren käyttö... 5 Hiiren rullan toiminnot... 5 Mallin katselun työkalupainikkeet... 5 Työkalupalkit... 6 Pikanäppäimet... 6 Tarkkojen mittojen syöttäminen D-elementin luominen... 8 Valintatoiminnot... 8 Poistaminen... 9 Peruutus... 9 Apuviivat Siirtäminen ja kopioiminen Kopioiden teko Kohdistimen lukitseminen Esimerkki - kohdistimen lukitseminen siirtotyökalussa Kääntäminen Skaalaus Värit ja materiaalit Materiaalin skaalaus ja kääntäminen Esitystavat Varjot Valmiit komponentit Mallinna järkevästi Ryhmän luominen Komponentin luominen Ryhmän tai komponentin muokkaus Mitat Tekstit... 21

3 Sketchup-pikaopas 3 KÄYNNISTYS Valitse käynnistyksen yhteydessä Template-osiosta sopiva aloituspohja. Valitse millimetripohjainen aloituspohja, esimerkiksi Archi- Käynnistä ohjelma aloituspohjan valinnan jälkeen va- SketchUp-työskentelyyn järkevä mittayksikkö on yleensä millimetrit, joten valitse aloitusnäytössä jokin millimetripohjainen piirustuspohja eli Template. Voit tarkistaa oletuksena käytössä olevan piirustuspohjan myös valitsemalla ohjelman Window-valikosta Preferences ja Template (Mac: SketchUp-valikko > Preferences > Template). Mikäli vaihdat Preferences-toiminnossa uuden piirustuspohjan, aloita uusi tiedosto, jotta saat piirustuspohjan asetukset käyttöösi.

4 Sketchup-pikaopas 4 KÄYTTÖLIITTYMÄ (WINDOWS) Lisanne auttaa hahmottamaan mittasuhteita. Työkalukokoelma eli Tray tulee oletuksena esille Windows-versiossa. Tilarivi: toimintoihin liittyviä ohjeita. Mittaruutu Piirtoalueella oleva pelkistetty ihmishahmo auttaa hahmottamaan 3D-maailmaa ja mallin mittasuhteita (SketchUp 2016-versiossa skaalahahmoksi on päässyt Lisanne, joka työskentelee SketchUpin asiakastuessa ja harrastaa koristemaalausta). Skaalahahmon voi poistaa milloin tahansa. Windowsissa SketchUpin tilarivi ja mittaruutu saattavat piiloutua tehtäväpalkin alle. Saat ne esiin suurentamalla SketchUpin koko näytön kokoiseksi kaksoisnapsauttamalla SketchUpin otsikkopalkkia tai oikean yläreunan Suurenna-painikkeella.

5 Sketchup-pikaopas 5 HIIREN KÄYTTÖ SketchUpia voi käyttää millä tahansa hiirellä tai vaikkapa kannettavan tietokoneen ohjauslevyn avulla, mutta kunnollinen kolminäppäiminen rullahiiri tehostaa ja nopeuttaa työtä huomattavasti. HIIREN RULLAN TOIMINNOT Rullan pyöritys Näkymä lähemmäs tai kauemmaksi (Zoom) Pidä rulla pohjassa ja liikuta hiirtä Katselusuunnan kääntö (Orbit) Shift + rulla pohjaan ja liikuta hiirtä Näkymän liikutus sivusuunnassa (Pan) MALLIN KATSELUN TYÖKALUPAINIKKEET Voit säätää katseluetäisyyttä ja katselusuuntaa rullahiiren lisäksi työkalupainikkeilla. Zoom Extents - näytä kaikki Zoom - zoomaus lähemmäs tai kauemmaksi Pan - näkymän liikutus sivusuunnassa Orbit - katselusuunnan kääntäminen Huom! Zoom Extents -toiminnolle ei ole rullahiiressä toimintoa vaan se on käynnistettävä painikkeestaan tai pikanäppäimellä Shift+Z. Zoom Extents tuo kaikki mallin elementit näkyviin ja samalla se virkistää mallin, mikäli se zoomausten myötä tuntuu toimivan tahmeasti.

6 Sketchup-pikaopas 6 TYÖKALUPALKIT Oletuksena SketchUp näyttää peruskäyttöön sopivat työkalut eli Getting Started - työkalupalkin. Työkalupalkista löydät tärkeimmät toiminnot, lisää työkaluja löydät alasvetovalikoista. View-valikon Toolbars-vaihtoehdolla voit tuoda lisää työkalupalkkeja esiin (Mac: View > Tool Palettes ja View > Customize Toolbar). Alkuun pääsee hyvin oletustyökaluilla ja alasvetovalikoista löytyvillä käskyillä. Lisätyökaluja voi hakea esiin tarpeen mukaan taitojen karttuessa. Esimerkkejä mahdollisista lisätyökaluista: Views tuo esiin kohtisuoran katselun työkalut Styles tuo vaihtoehtoja mallin pintojen värien esittämiseen Camera tuo esiin lisää zoomaustyökaluja (Mac: erilliset kameratoimintojen painikkeet) Large Tool Set sisältää perustyökalujen lisäksi joukon lisätyökaluja. Mikäli Large Tool Set on valittuna, voi Getting Started -vaihtoehdon ottaa pois päältä, koska ne sisältävät samoja työkaluja. Lisäksi voi tuoda esiin Warehouse-työkalupalkin, jonka työkaluilla voi hakea valmiita komponentteja 3Dmallivarastosta ja lisäohjelmia ohjelmakirjastosta. PIKANÄPPÄIMET SketchUpin käyttöä voi tehostaa käynnistämällä käskyjä pikanäppäimillä. Näet pikanäppäimet alasvetovalikoissa kunkin käskyn nimen perässä. Voit esimerkiksi piirtää suorakaiteen näppäilemällä R (Rectangle), kohottaa suorakaiteen 3D-kappaleeksi näppäilemällä P (Push/Pull) ja lopuksi palauttaa valintatyökalun aktiiviseksi painamalla välilyöntinäppäintä (Select). Huom! Mac-version valikoissa näytetään Mac-pikanäppäimet (tyyliin Push/Pull =). Voit kuitenkin käyttää Macissä Windows-version mukaisia pikanäppäimiä.

7 Sketchup-pikaopas 7 TARKKOJEN MITTOJEN SYÖTTÄMINEN Suorakaide-työkalulla saat nopeasti piirrettyä suorakaiteen tai neliön muotoisen alueen ja voit antaa sille tarkat mitat. Käynnistä Suokaide-työkalu, napsauta alkupiste ja liikuta kohdistinta vinosti eteenpäin. Kun muoto on neliön tai kultaisen leikkauksen mukainen, suorakaiteen sisällä korostuu apuviiva ja vihjeteksti kertoo, mikä muoto on kyseessä. Suorakaiteen mitat annetaan puolipisteellä erotettuna muodossa 1800;900. Mittaruutua ei tarvitse aktivoida hiirellä vaan sen kun vain aloitat näppäilemään. Lopuksi paina Enter. Voit osoittaa suorakaiteen toisen nurkan vapaasti kohdistimen avulla tai voit näppäillä tarkat mitat. Suorakaiteen mitat annetaan puolipisteellä erotettuna eli muodossa 1800;900. Mittojen syöttämisen jälkeen paina Enter. Huom! Suorakaiteen mittojen välimerkki riippuu tietokoneen maa-asetuksista. Se on normaalisti puolipiste, mutta voi olla myös pilkku. Suorakaide-työkalu on samassa painikekokoelmassa ympyrän ja monikulmion kanssa eli mikäli suorakaidetyökalua ei näy, avaa lisävalikko.

8 Sketchup-pikaopas 8 3D-ELEMENTIN LUOMINEN Yksi SketchUpin tärkeimmistä työkaluista on Push/Pull, jolla luodaan 3D-kappale pinnan perusteella. Käynnistä Push/Pull -työkalu, napsauta kerran luomasi pinnan keskelle, liikuta hiirtä ja syötä tarkka mitta Distance-ruutuun (muista painaa Enter mitan syöttämisen perään). Voit toki määrittää korkeuden myös vapaasti hiirellä napsauttamalla. Tarkan mitan voit syöttää Distance-ruutuun. Push/Pull -työkalulla voit klikata jo tehdyn 3D-kappaleen mitä tahansa pintaa ja näin pidentää tai lyhentää olemassa olevaa 3D-kappaletta. Mittaruutuun ei tarvitse napsauttaa mittojen syöttöä varten. Sen kun vain aloitat näppäilyn, luvut näkyvät mittaruudussa. VALINTATOIMINNOT Valintatilaan pääset, kun aktivoit valintatyökalun (Select). Voit aktivoida valintatyökalun nopeasti myös painamalla välilyöntinäppäintä. Voit valita elementin napsauttamalla sitä kerran hiiren vasemmalla näppäimellä valintatyökalun ollessa aktiivisena. 3D-kappaleesta voit valita särmäviivan tai pinnan. Valinnan lisätoimintoja: voit valita useamman elementin pitämällä Shift-näppäintä pohjassa ja napsauttamalla haluamiasi elementtejä

9 Sketchup-pikaopas 9 voit tehdä valintoja myös kaksois- tai kolmoisklikkaamalla elementtiä. Esimerkiksi kun kaksoisklikkaat pintaa, valitaan sekä pinta että sitä reunustavat viivat. Kun kolmoisklikkaat pintaa tai viivaa, valitaan koko objekti, jonka osa se on. Voit valita useita asioita kerralla vetämällä valintakehyksen niiden yli. Kun vedät kehyksen oikealta vasemmalle, valitaan kaikki, mihin kehys osuu. Kun vedät kehyksen vasemmalta oikealle, valitaan vain kokonaan kehyksen sisälle jäävät asiat. Voit tyhjentää valinnan napsauttamalla tyhjään kohtaan tai valitsemalla Edit-valikosta Select None. POISTAMINEN 1) Valitse poistettavat elementit valintatyökalulla ja paina näppäimistöltä Deletenäppäintä. tai 2) Aktivoi pyyhekumityökalu ja vedä poistettavien elementtien yli pitämällä hiiren vasenta näppäintä pohjassa. Kun päästät hiiren näppäimestä irti, poistetaan yli vedetyt elementit. Voit poistaa pyyhekumityökalulla myös napsauttamalla yksittäistä poistettavaa elementtiä. PERUUTUS Voit peruuttaa edellisiä operaatioita Undo-toiminnolla. Löydät Undo-toiminnon Editvalikosta. Voit peruuttaa yksitellen useita edellisiä operaatioita (maksimissaan 100). Näet valikossa, mikä operaatio peruutetaan. Mikäli peruutat vahingossa liian pitkälle, voit peruuttaa viimeisen Undo-toiminnon vaikutuksen valitsemalla Redo. Undo-toiminnon oikotienä voit käyttää valikossa näkyvää pikanäppäinyhdistelmää Alt+Backspace, mutta Windowsin yleinen peruutustoiminnon pikanäppäin Ctrl+Z toimii myös (Mac: Cmd+Z).

10 Sketchup-pikaopas 10 APUVIIVAT Tape Measure -työkalulla apuviivoja. voi tarkistaa 3D-kappaleen mittoja ja sillä voi tehdä Mittojen tarkistaminen perustuu siihen, että työkalun käynnistämisen jälkeen osoitetaan kappaleen nurkkaa Endpoint-kohdistusmerkin avulla (vihreä merkki). Kun sen jälkeen viet kohdistimen kappaleen toisen nurkan kohdalle, näet vihjelapussa pituuden. Apuviivan luonti taas perustuu oletuksena siihen, että alkupisteeksi osoitetaan kappaleen särmä On Edge -kohdistusmerkin avulla (punainen merkkipiste). Tämän jälkeen voit luoda osoitetun särmän kanssa samansuuntaisen apuviivan halutulle etäisyydelle. Kun vedät apuviivaa irti osoitetusta särmästä, huomioi, että värillisillä akseleilla osoitetaan suunta (esim. sininen akseli tarkoittaa, että apuviiva tulee ylöspäin). Voit näppäillä apuviivan ja särmän välisen etäisyyden mittaruutuun (muista painaa Enter mitan antamisen jälkeen). Voit luoda uuden apuviivan myös edellisestä apuviivasta alkaen. Apuviiva ei sellaisenaan vaikuta Push/Pull -toimintoon. Apuviivan avulla voit piirtää esimerkiksi viivan oikeaan kohtaan (Intersection-kohdistus) ja sen jälkeen käsitellä syntyneitä pintoja Push/Pull -työkalulla.

11 Sketchup-pikaopas 11 SIIRTÄMINEN JA KOPIOIMINEN Siirtäminen tehdään Move-työkalulla. Kopiointi tehdään samalla työkalulla Ctrl-näppäimen avulla (Mac: Option). Voit siirtää elementtejä Move-työkalulla seuraavasti: valitse ensin valintatyökalulla siirrettävät elementit, käynnistä Move, napsauta siirrolle peruspiste (mistä siirretään) ja osoita lopuksi uusi sijainti. Move-työkalulla voi siirtää kokonaisia kappaleita tai mallin nurkkaviivoja ja pinnan päälle piirrettyjä viivoja, jolloin ympäröivät pinnan päivittyvät. KOPIOIDEN TEKO Kun liikutat elementtiä Move-työkalulla, voit muuttaa toiminnon kopioinniksi painamalla Ctrl-näppäintä kerran (Mac: Option). Tilariviltä näet, mitä lisätoimintoja käskyyn liittyy. Saat kopion seuraavasti: valitse ensin valintatyökalulla siirrettävät elementit, käynnistä Move, napsauta siirrolle peruspiste (mistä siirretään) ja paina kerran Ctrl-näppäintä (Mac: Option). Näppäintä ei tarvitse pitää pohjassa. Liikuta kohdistinta, jolloin näet, että olet tekemässä kopiota. Lopuksi napsauta kopio paikalleen.

12 Sketchup-pikaopas 12 KOHDISTIMEN LUKITSEMINEN Kohdistinlukon (Interference locking) avulla voit siirtää elementin tarkemmin oikeaan paikkaan. Kohdistinlukko auttaa välttämään tyypillisiä ongelmia esimerkiksi kalusteiden sijoittelussa, kuten kalusteen painumisen lattian alle tai sen nousemisen seinän päälle. Kun siirrät kalustetta Move-työkalulla ja annat siirron peruspisteen kalusteen yläreunaan, kaluste menee helposti lattian alle, koska kohdistin tunnistaa toista pistettä osoitettaessa lattiapinnan ja tarttuu siihen (SketchUp pyrkii aina tunnistamaan kohdistimen kohdalta löytyvän elementin tarttumista varten). Voit estää lattian alle painumisen joko osoittamalla peruspisteen kalusteen alanurkkaan tai lukitsemalla kohdistimen. ESIMERKKI - KOHDISTIMEN LUKITSEMINEN SIIRTOTYÖKALUSSA Valitse siirrettävä kaluste, käynnistä Move-työkalu, vie kohdistin lattian päälle ja paina Shift-näppäin pohjaan. Pidä Shift-näppäintä koko ajan pohjassa ja osoita siirron alkupiste esimerkiksi kalusteen ylänurkkaan (vihjeteksti Constrained on Plane from Point). Edelleen Shift-näppäin pohjassa osoita, mihin pisteeseen kaluste siirretään. Kun kaluste on siirtynyt, Shift-näppäimen voi vapauttaa.

13 Sketchup-pikaopas 13 Voit lukita siirron myös tietyn akselin suuntaan painamalla näppäimistön nuolinäppäimiä siirron aikana: oikea nuolinäppäin = punainen akseli vasen nuolinäppäin = vihreä akseli ylänuolinäppäin = sininen akseli Kun siirrät kalustetta esimerkiksi ensin punaisen akselin ja sitten vihreän akselin suuntaisesti, estät myös lattian alle painumisen. Mikäli kaluste on jo ehtinyt painua lattian alle, voit siirtää sen lattiatasolle osoittamalla peruspisteen kalusteen alimpaan nurkkaan, lukitsemalla sinisen akselin ja osoittamalla toisen pisteen lattiapintaan. KÄÄNTÄMINEN Voit kääntää elementtejä Rotate-työkalulla. Valitse ensin käännettävät elementit valintatyökalulla, käynnistä sitten Rotate. Kiinnitä kääntökuvake käännön peruspisteeseen. Sininen kuvake tarkoittaa kääntämistä lattian tasossa. Voit lukita kuvakkeen asennon lattian suuntaiseksi viemällä kuvakkeen ensin tyhjään kohtaan, painamalla Shift-näppäimen pohjaan ja viemällä kuvakkeen vasta sitten kappaleen nurkkaan. Osoita kappaleen nykyinen asento esimerkiksi käännettävän kappaleen vastakkaisen nurkan perusteella. Osoita uusi asento (tai syötä kääntökulma mittaruutuun).

14 Sketchup-pikaopas 14 SKAALAUS Valitse ensin skaalattavat elementit ja käynnistä sitten skaalaustoiminto. Voit skaalata tasaisesti kaikkiin suuntiin nurkkakahvasta vetämällä. Kylkikahvasta voit skaalata tietyn akselin suuntaan. Skaalauksen voi määrittää hiirellä napsauttamalla tai syöttämällä skaalauskertoimen mittaruutuun. Mikäli haluat skaalata kappaleen tiettyyn mittaan, voit syöttää pituuden, johon objekti skaalataan (tyyliin 2m ja Enter). VÄRIT JA MATERIAALIT Voit liittää värejä ja materiaaleja kappaleen pintoihin Paint Bucket -työkalulla. Paint Bucket -työkalu tuo esiin Materials-ikkunan (Mac: Colors-ikkuna). Materials/Colorsikkunan painikkeet on järjestelty Windows- ja Mac-versioissa eri tavalla ja jotkin toiminnoista ovat erilaisia. Voit liittää värin tai materiaalin seuraavasti: Napsauta Paint Bucket painiketta. Materials/Colors-ikkuna tulee esiin ja kohdistin muuttuu maalikannun muotoiseksi. Valitse Select-välilehdeltä sopiva kategoria (Mac: valitse ensin Texture Palettes -välilehti eli tiiliskiven näköinen painike, ja sitten kategoria). Valitse materiaali napsauttamalla sen kuvaketta. Napsauta lopuksi pintaa, johon materiaali liitetään. Valitse kategoria, napsauta materiaalin kuvaketta ja napsauta pintaa, johon haluat materiaalin liittää.

15 Sketchup-pikaopas 15 MATERIAALIN SKAALAUS JA KÄÄNTÄMINEN Pintaan kiinnitettyä materiaalia voit kääntää ja skaalata napsauttamalla pinnan päällä hiiren oikeaa ja valitsemalla Texture > Position. Napsauttamalla esiin tulevassa editointitilassa hiiren oikeaa näppäintä pinnan päältä, saat esiin valikon lisäsäätöjä varten. Voit esimerkiksi kääntää tekstuuria 90-asteen kulmissa Rotate-valinnalla. Oikean näppäimen valikon Reset-vaihtoehdolla tekstuurin voi palauttaa alkutilaansa. Napsauttamalla minne tahansa tekstuurin ulkopuolelle muokkaus päättyy.

16 Sketchup-pikaopas 16 ESITYSTAVAT SketchUpin mukana tulevien valmiiden esitystapojen eli tyylien avulla voit muuttaa mallin ulkoasua. Tyyli sisältää asetuksia viivojen, pintojen ja piirtoalueen taustan esittämiseen. Voi käyttää tyylejä avaamalla Default Tray -työkalukokoelmasta vaihtoehdon Styles (Mac: Window > Styles). Mikäli Default Tray ei näy, saat sen esiin valitsemalla Window > Default Tray > Show Tray. Mikäli Styles-osio on poistettu Default Tray -kokoelmasta, saat sen takaisin valitsemalla Window > Default Tray > Styles. Valitse kategoria ja napsauta tyylin kuvaketta. Valitse Styles-ikkunasta ensin kategoria ja napsauta sitten tyylin kuvaketta. Tyyli määrää mallin ja piirtoalueen esitystavan. Oletustyyli vaihtelee valitun mallitiedoston mukaan. Esimerkiksi Interior Design -mallipiirustuksen oletusasetuksen saat käyttöön valitsemalla Shaded with textures - vaihtoehdon, joka näyttää materiaalit, mutta tausta on valkoinen. Default Style -vaihtoehto näyttää pintamateriaalit ja väritetyn taustan.

17 Sketchup-pikaopas 17 VARJOT Voit käyttää varjoja antamaan syvyysvaikutelmaa malliin. Avaa Default Tray -työkalukokoelmasta vaihtoehto Shadows (Mac: Window > Styles). Mikäli Default Tray ei näy, saat sen esiin valitsemalla Window > Default Tray > Show Tray. Saat varjot esiin Show/Hide Shadows -painikkeesta. Lisäasetukset esiin/piiloon. Voit säätää varjon suuntaa ja pituutta Time- ja Date-liukusäätimillä. Mikäli haluat vain lisätä mallin visuaalisuutta varjojen avulla, aikavyöhykettä eli UTC-aikaa ei kannata muuttaa.

18 Sketchup-pikaopas 18 VALMIIT KOMPONENTIT 3D Warehouse on internet-pohjainen 3D-mallien ja komponenttien kokoelma. Käyttäjät voivat ladata sinne omia 3D-mallejaan jakaakseen niitä muille. Työkalupalkin 3D Warehouse -painike (tai File-valikko > 3D Warehouse > Get Models tai Window-valikko > 3D Warehouse) tuo esiin 3D Warehouse -ikkunan, josta voit selata ja hakea 3D-malleja ja mallikokoelmia. Kun olet löytänyt sopivan mallin, napsauta sen esikatselukuvaa. Saat mallin detaljisivun näkyviin. Download-painikkeella voit ladata mallin suoraan suunnitelmaasi. Esiin tulee kysymys: Load this directly into your SketchUp model. Valitsemalla Kyllä, malli tuodaan suoraan nykyiseen suunnitelmaasi ja voit osoittaa sen paikan hiirellä.

19 Sketchup-pikaopas 19 MALLINNA JÄRKEVÄSTI SketchUp-malli koostuu pohjimmiltaan viivoista ja pinnoista. Kun malli kasvaa suuremmaksi (huone, talo), on työskentelyn helpottamiseksi mietittävä mallin organisointia. Tärkeimmät toiminnot mallin järkeistämisessä ovat ryhmät (Groups) ja komponentit (Components). RYHMÄN LUOMINEN Kun olet mallintanut esimerkiksi huoneen seinät, tee seinistä ryhmä ennen kalusteiden sijoittamista. Jos mallinnat esimerkiksi keittiökaapin sellaisen huoneen nurkkaan, jota ei ole koottu ryhmäksi, kaappi ei toimi enää itsenäisenä elementtinä vaan se liimautuu seiniin kiinni. Mikäli seinät on koottu ryhmäksi, kaappi pysyy itsenäisenä, helposti siirrettävänä elementtinä. Valitse ryhmään tulevat asiat valintatyökalulla. Napsauta valittujen elementtien päällä hiiren oikeaa ja valitse Make Group. Valitse ensin elementit esimerkiksi kolmoisklikkaamalla tai kehystämällä. Valitse hiiren oikean näppäimen valikosta Make Group.

20 Sketchup-pikaopas 20 KOMPONENTIN LUOMINEN Voit luoda oman komponentin seuraavasti: 1. Valitse komponenttiin tulevat elementit valintatyökalulla. 2. Napsauta valittujen päällä hiiren oikeaa ja valitse Make Component. 3. Anna komponentille nimi ja napsauta Create. RYHMÄN TAI KOMPONENTIN MUOKKAUS Voit muokata ryhmää tai komponenttia napsauttamalla sen päällä hiiren oikeaa ja valitsemalla Edit Group tai Edit Component. Oikotie muokkaukselle: kaksoisnapsauta ryhmää valintatyökalulla. Muokkaustilan osoitukseksi elementtien ympärille tulee muokkauskehys. Pisteviivalla näytettävä kehys on muokkaustilan merkki, tässä vaiheessa voit muokata elementtejä vapaasti. Muokkaustilan voit sulkea napsauttamalla hiiren oikeaa elementtien ulkopuolella ja valitsemalla Close Group (tai Close Component) tai napsauttamalla valintatyökalulla muokkauskehyksen ulkopuolelle.

21 Sketchup-pikaopas 21 MITAT Voit lisätä mittoja valitsemalla Tools > Dimensions (tai View > Large Tool Set > Dimension-painike, Mac: View > Tool Palettes > Large Tool Set). Voit kiinnittää mitan osoittamalla joko mitoitettavan viivan päätepisteet tai valitsemalla mitoitettavan viivan. Voit määrittää mitan sijoituksen hiirellä vetämällä. TEKSTIT Text-työkalulla voit tehdä merkintöjä ja viiteviivoja. Kun osoitat Text-työkalulla tekstin alkupisteen tyhjään kohtaan, voit kirjoittaa tekstiä vapaasti. Tekstin kirjoituksen voit päättää napsauttamalla tyhjään kohtaan. Kun osoitat Text-työkalulla jotain elementtiä, voit luoda viiteviivan. Viiteviiva hyväksytään napsauttamalla tyhjään kohtaan. Oletuksena viiteviiva antaa informaatiota osoitetusta elementistä. Jos luot viiteviivan esimerkiksi viivaa napsauttamalla, oletustekstinä tarjotaan viivan pituutta. Jos osoitat komponenttia, oletustekstinä tarjotaan komponentin nimeä.

22 Sketchup-pikaopas 22 www.

sketchupakatemia.fi SketchUppikaopas Näin pääset alkuun SketchUpin kanssa

sketchupakatemia.fi SketchUppikaopas Näin pääset alkuun SketchUpin kanssa SketchUppikaopas Näin pääset alkuun SketchUpin kanssa Sketchup-pikaopas 2 SISÄLTÖ Käynnistys... 3 Käyttöliittymä (Windows)... 4 Hiiren käyttö... 5 Hiiren rullan toiminnot... 5 Mallin katselun työkalupainikkeet...

Lisätiedot

Ohjeita SketchUpin käytön aloittamiseen

Ohjeita SketchUpin käytön aloittamiseen Ohjeita SketchUpin käytön aloittamiseen sketchupakatemia.fi Ohjeita ja vinkkejä SketchUpin asennukseen ja käyttöönottoon. Ohjeiden avulla pääset alkuun, jos opiskelet ohjelmaa omatoimisesti tai jos olet

Lisätiedot

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti

Muuta pohjan väri [ ffffff ] valkoinen Näytä suuri risti 1. Qcad. Aloitusohjeita. Asenna ohjelma pakettien hallinasta. Tämä vapaa ohjelma on 2D. 3D ohjelma on maksullinen. Qcad piirustusohjelma avautuu kuvakkeesta. Oletuksena, musta pohja. On kuitenkin luontevaa

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 1 / 17 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 27.10.2015 Johdatus Rhinoon Työkalujen löytäminen 2 / 17 1. 1. Komentorivi Jos tietää komennon nimen (tai sen alun), voi kirjoittaa sen komentoriville

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Jakotaso 1. Teoriatausta. Työvaiheet. CAD työkalut harjoituksessa parting_1_1.catpart. CAE DS Muotinsuunnitteluharjoitukset

Jakotaso 1. Teoriatausta. Työvaiheet. CAD työkalut harjoituksessa parting_1_1.catpart. CAE DS Muotinsuunnitteluharjoitukset Jakotaso 1 Technical University of Gabrovo JuhoTaipale Tampere University of Technology Tuula Höök Teoriatausta Muotin perusrakenne Jakolinja Päästöt ja vastapäästöt CAD työkalut harjoituksessa parting_1_1.catpart

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windowsin asetukset on keskus, jossa voit mm. muuttaa tietokoneen näkemistä, kuulemista ja käyttämistä helpottavia helppokäyttötoimintoja.

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman

PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PDF XChange Viewer -ohjelman KÄY TTÖÖN Sisällysluettelo Käytön aloittaminen Skannaus Tiedostojen avaaminen Työkalurivin muokkaaminen Hyödyllisimmät työkalut Oletusfontin

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun.

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. Opi ja opeta visuaalista myyntityötä Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. decostudy.com Tehtävät 1A. Tehtävät avautuvat ratas-kuvakkeesta (1A. yläpalkissa vasemmalla). Tehtävät on lajiteltu kansioihin

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

PERUSTEET. Sisällysluettelo

PERUSTEET. Sisällysluettelo PowerPoint 2013 Perusteet Sisällysluettelo PERUSTEET POWERPOINT PERUSTEET... 1 Ohjelmaikkuna... 1 File-valikko... 2 Pikatyökalurivi... 2 Pikavalikoima... 2 Pikavalikot... 2 Näkymät, zoomaus... 2 Valintanauha...

Lisätiedot

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit

Taulukkolaskennan perusteet KSAO Liiketalous 1. 5 Rivitunnus (65 536 riviä) 14 Edellisten vierityspainikkeet. 6 Solu 15 Taulukon vierityspalkit KSAO Liiketalous 1 Perusteet 1110 12 9 1 2 8 3 4 18 5 7 6 14 13 16 15 15 17 1 Vakiotyökalurivi Vakio 10 vastaa Enter -näppäintä 2 Muotoilutyökalurivi Motoilu 11 vastaa Esc näppäintä 3 Työkirjan otsikkorivi

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Student Engeering & Design Community

Student Engeering & Design Community 1 Student Engeering & Design Community Liity jäseneksi maailmanlaajuiseen opiskelijoiden ja opettajakunnan verkostoon jakaaksesi yhteisen kiinnostuksen arkkitehtuuriin, suunnitteluun, yhdyskuntasuunitteluun,

Lisätiedot

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja

K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS MICROSOFT. Petri Ilmonen ja Juha Hällfors. -sarja MICROSOFT K ä y t t ö j ä r j e s t e l m ä s e l k o k i e l e l l ä WINDOWS Petri Ilmonen ja Juha Hällfors -sarja Sisällysluettelo Saatesanat 3 Johdanto 6 Kirjan rakenne ja tasomerkinnät 6 Käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Sivueditorin käyttöohje

Sivueditorin käyttöohje Sivueditorin käyttöohje Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ja ylläpitää sivuja silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Aloittaaksesi tarvitset

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat LIITE 2 1. Tehtävänä on mallintaa keilarata ohjeiden mukaan. MassFX Boolean Lathe

Käsiteltävät asiat LIITE 2 1. Tehtävänä on mallintaa keilarata ohjeiden mukaan. MassFX Boolean Lathe LIITE 2 1 HARJOITUS 2 Keilarata Tehtävänä on mallintaa keilarata ohjeiden mukaan. Käsiteltävät asiat MassFX Boolean Lathe 1. Tarkistetaan että mittayksiköt ovat Generics Units, valikosta Customize/Units

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

CADS Planner Electric perusteet

CADS Planner Electric perusteet CADS Planner Electric perusteet Aloitus Ohjelman avaaminen, alkuasetukset Tasokuvat piirretään aina Suunnitteluu tilaan oikeilla mitoilla. Kuvalle annetaan myös mittakaavatiedot tulostusta varten, sekä

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

INTERNETSELAIMEN ASETUKSET. Kuinka saan parhaan irti selaimesta

INTERNETSELAIMEN ASETUKSET. Kuinka saan parhaan irti selaimesta INTERNETSELAIMEN ASETUKSET Kuinka saan parhaan irti selaimesta ASETUKSET YLEISESTI Asetuksilla taataan, että Selaimen ulkoasu on toivotunlainen Kirjaimen ja kuvien koko Pop-up -ikkunoiden käsittely Joissakin

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden käsittely eri selaimissa käyttöönotettaessa MediReseptiä

Ponnahdusikkunoiden käsittely eri selaimissa käyttöönotettaessa MediReseptiä Ponnahdusikkunoiden käsittely eri selaimissa käyttöönotettaessa MediReseptiä Tässä ohjeessa neuvotaan, miten teet valinnan nk. ponnahdusikkunoiden käytön tai niiden eston suhteen. Mikäli selaimellasi ei

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Kerro kuvin 3:n uudet ominaisuudet

Kerro kuvin 3:n uudet ominaisuudet Verkkosivu: www.haltija.fi Puhelin: 09 612 2250 Sähköposti: asiakaspalvelu@haltija.fi Kerro kuvin 3:n uudet ominaisuudet Kerro kuvin 3 on kehitetty uudelleen perusteista lähtien. Kaikki, mikä oli mahdollista

Lisätiedot

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista 1 / 12 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 24.11.2015 Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista Talon sijoittaminen maastoon 2 / 12 1. File --> import --> valitse maastotiedosto (tai

Lisätiedot

HP Photo Printing -pikaviiteopas

HP Photo Printing -pikaviiteopas Kuvien tuonti valokuvagalleriaan Seuraavassa kuvataan tapoja, joilla valokuvagalleriaan voidaan lisätä kuvia. Valokuvagalleria on HP Photo Printing -ohjelman vasemmanpuoleinen ruutu. Tulosteiden ja valokuva-albumin

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

Käyttöliittymän muokkaus

Käyttöliittymän muokkaus Käyttöliittymän muokkaus Ohjelman pitkän kehityshistorian takia asetukset ovat jakaantuneet useampaan eri kohtaan ohjelmassa. Ohessa yhteenveto nykyisistä asetuksista (versio 6.4.1, 2/2018). Ylä- ja sivupalkkien

Lisätiedot

SiteAdmin. www.visualweb.fi

SiteAdmin. www.visualweb.fi 1. Sisäänkirjautuminen...3 2. Käyttöliittymä...3 2.1 Valikot...3 2.1.1 Tiedosto-valikko...3 2.1.2 Muokkaa-valikko...3 2.1.3 Lisää-valikko...3 2.2 Työkalupalkki...3 2.2.1 Lukutila...3 2.2.1.1 Sivun muokkaus...3

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 09 - Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-09: Taikakynä Avaa edellisessä harjoituksessa

Lisätiedot

Graffa Suomi ryhmässä 3/2017-2/2018 julkaisemani vinkit

Graffa Suomi ryhmässä 3/2017-2/2018 julkaisemani vinkit Graffa Suomi ryhmässä 3/2017-2/2018 julkaisemani vinkit Graffa Suomi Facebook ryhmä täyttää maaliskuun seitsemäs päivä yhden vuoden! Jäseniä on jo reilusti yli 400 ja lisää mahtuu vielä joten tervetuloa.

Lisätiedot

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007

Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 Kameran käyttö Excel 2003 ja 2007 SISÄLTÖ: 1. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2003 ja Microsoft Windows XP. 2. Kameran käyttö: Microsoft Excel 2007 ja Microsoft Windows Vista Usein mitoituksesta tehdään

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

Microstation 3D laitesuunnittelu 2014

Microstation 3D laitesuunnittelu 2014 Microstation 3D laitesuunnittelu 2014 Uusi tiedosto Element Templates Graphic Groups Piirustus, Project Explorer Piirustuksen kuvannot Piirustusarkki 5/16/2014 1 Uusi tiedosto Siementiedostona voi käyttää

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy

Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy Pispalan Insinööritoimisto Oy Harry Karvonen harry.karvonen@pispalanit.fi 27. lokakuuta 2013 Passikuva - Käyttöohje Sisältö i Sisältö 1 Passikuva 1

Lisätiedot