VAISAAREN KOULU. Valinnaisainetarjonta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAISAAREN KOULU. Valinnaisainetarjonta"

Transkriptio

1 VAISAAREN KOULU Valinnaisainetarjonta kevät 2012

2 VALINNAISAINEET B2-KIELI Valinta tehdään sekä 8. että 9. luokkaa varten, siis kahdeksi vuodeksi. Vaihtaminen on erittäin harvinaista, koska sen voi tehdä vain sairauden tai muun erityisen painavan syyn vuoksi. Valinnaisaineen nelonen estää luokalta siirtymisen tai päättötodistuksen saamisen. Mihinkään jatko-opiskeluun ei vaadita jonkun tietyn valinnaisaineen opiskelua. Kansainvälistyvässä maailmassa kielitaito on arvokas pääoma. Jos pakolliset kielesi sujuvat mukavasti, olet kiinnostunut kielistä ja haluat avartaa maailmankuvaasi tutustumalla eri maiden kulttuureihin, niin koulu tarjoaa sinulle neljä eri mahdollisuutta suunnata kiinnostuksesi: Saksa (SAV) On tie Euroopan sydämeen Saksalla tulet toimeen lähes kaikkialla keskieuroopassa Saksankieliset maat ovat vaikuttajia tieteessä ja taiteessa Saksa on eräs maailman teollisuus ja talousmahteja. Tällöin saksankieli on avainasemassa. Sveitsi ja Itävalta toimivat monien huippukokousten isäntämaina. Sveitsi ja Itävalta ovat myös Euroopan talviurheilun keskuksia! Työelämämme tarvitsee saksan taitajia Välttämättä ulkomaankaupassa! Tekniikan ja teollisuuden aloila Useilla muilla aloilla, esim. matkailussa, saksalaiset ovat toiseksi suurin turistiryhmämme Tutkimusten mukaan saksa on kolmanneksi kysytyin kieli työelämässä Lisäksi on hyvä tietää, että saksankielisiin maihin on runsaasti apurahoja sekä opiskelu- ja harjoittelupaikkoja Yli 120 miljoonaa ihmistä puhuu saksaa äidinkielenään Euroopassa.

3 Ranska (RAV) Ranska on todellinen maailmankieli Se on kansainvälisessä kanssakäymisessä Sitä puhuu tai ymmärtää noin 300 miljoonaa ihmistä Euroopassa, Kanadassa, Afrkassa, Aasiassa... Ranskan kieli on Rakenteeltaan selvä ja johdonmukainen Italian, espanjan ja portugalin sukulaiskieli Ranskan taitajia puuttuu monilta työaloilta kuten Hotelli-, ravintola-, ja matkailuala, kosmetiikka ja muoti Tiedotusvälineet, radio, televisio, lehdistö Monet tekniset alat, metsäteollisuus ja metsäntutkimus Kehitysyhteistyö ja kansainväliset järjestöt Suomen ja Ranskan kaupankäynnissä ranskantaito on välttämätön. Ranskalainen kielialue on korvaamaton osa eurooppalaista kulttuuria. Vastaa uusiin haasteisiin, ole se joka puhuu ranskan kieltä. Venäjä (VEV) Hyvä ja monipuolinen kielitaito on tärkeä asia. Mitä harvinaisempaa kieltä - kuten venäjää Sinä osaat, sitä paremmat opiskelu- ja työnsaantimahdollisuudet Sinulla on niin kotimaassa kuin ulkomailla. Venäjän kieltä osaavana Sinä olet etulyöntiasemassa niin työmarkkinoilla kuin matkaillessakin. Sinä ymmärrät, mitä ympärillä puhutaan ja kuinka venäläisessä kulttuurissa käyttäydytään. Sinulta kysytään neuvoja, kun tarvitaan venäjäntaitoisen henkilön asiantuntemusta. Vaisaaressa Sinä saat aloittaa venäjän opiskelun myös siitä syystä, että uuden, erilaisen kielen osaaminen ja opiskelu on monipuolista, kokeilevaa, uudistuvaa, verkkopohjaista ja ennen kaikkea hauskaa, mukavaa, mielenkiintoista ja elämyksiä tarjoavaa. Ja kaiken lisäksi, onhan kiva oppia jotakin sellaista, mitä kaikki eivät osaa... Venäjän kielen opiskelun perusteita - erilaiset kirjaimet ovat mielenkiintoinen lisä venäjän opiskelussa: aluksi maiskutellaan kaikessa rauhassa kyrillisiä kirjainkoukeroita ja opetellaan ääntämistä - kirjan kappaleissa harjoitellaan käytännönläheistä venäjää arkipäivän eri kielenkäyttötilanteissa mm. seuraavin teemoin:

4 - lähdetään ennakkoluulottomasti matkalle venäläiseen maailmaan - itsensä esittely venäjäksi - kohteliaat tervehdykset - matkailijana maailmalla - asukkina hotellissa - ostoksilla torilla ja kaupassa - asioidaan postissa - kaveriporukalla hampurilaisbaarissa, kahvilassa, ravintolassa - eksyksissä ja tien kysyminen - nähtävyyksiä katselemassa - venäläiseen kulttuurielämään sukeltaminen - venäläisiä musiikkivideoita - venäläiseen keittiöön tutustuminen - tehdään venäjän kielisalkkua, joka koostuu seuraavista asioista - oppilaan oma kielipassi ja kielenoppimishistoria - oppilaan oma maantuntemuskansio: tuokiokuvia, kuvagallerioita ja tietoiskuja Venäjästä - oppilaan oma työkansio: omat venäjänkieliset tuotokset - retkiä venäläiseen kulttuuriin - sekä kahdeksannella että yhdeksännellä luokalla käymme muutaman kerran kotitalousluokassa valmistamassa ja maistelemassa venäläisiä klassikkoherkkuja - kahdeksannella luokalla teemme retken Turun kansainväliseen kulttuurikeskukseen ja venäläiseen kahvilaan - yhdeksännellä luokalla on retki Turun ortodoksiseen kirkkoon ja venäläistyyppiseen ravintolaan - verkosta iloa, hyötyä ja laatua venäjän oppimiseen - hyödynnetään tietokonepohjaisia venäjän opiskeluohjelmia - venäjän kielen tietokonepelit - kokeillaan verkko-opetusta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia tukemaan venäjän opiskelua: verkko-ohjelman näyteversioon voit halutessasi tutustu osoitteessa Espanja (EAV)?Hola amigo! Lähde opiskelemaan espanjan kieltä ja kulttuuria, maailman kolmanneksi puhutuinta ja kansainvälistyvän työelämän tulevaisuuden kieltä. Espanjaa käytetään laajasti neljässä maanosassa, ja vain kiinaa ja englantia puhutaan äidinkielenä espanjaa enemmän. Espanja on suuren kauppa-alueen ainoa kieli ja avain latinalaiseen kulttuuriin sekä Euroopassa että Keski- ja Etälä - Amerikassa ja Karibialla. Matkailun alalla espanjan taito on lähes välttämättömyys. Lomillasikin voit hyötyä espanjan taidosta. Espanja on yksinkertainen ja helppo kieli. Ääntäminen on suomalaisille varsin vaivatonta. Avaa itsellesi uusi maailma. (8 LK) Opetuksen viisi keskeisintä sisältöä ovat 1. Oppilas oppii kertomaan itsestään ja selviytymään yksinkertaisista arkipäivän tilanteista esim. matkalla

5 2. Oppilas osaa ilmaista itseään kirjallisesti vastaavanlaisista asioista 3. Oppilaalle opetetaan kohdekieleen kuuluvaa kulttuuria ja tapoja 4. Peruskielioppi: peruspronominit, verbin preesenstaivutus, väite-, kielto- ja kysymyslauseiden muodostus, prepositioiden käyttö 5. Opetuksessa käytetään kaikkia kielen neljää osa-aluetta ( puhuminen, kuunteleminen, lukeminen, kirjoittaminen) tukevia työtapoja (9 LK) Opetuksen viisi keskeisintä sisältöä ovat 1. Oppilas oppii ilmaisemaan itseään laajemmin esim. matkaillessa 2. Osaa ilmaista itseään kirjallisesti vastaavanlaisissa asioissa 3. Syvennetään kulttuurituntemusta ja tapoja 4. Kielioppi: verbin aikamuodot, adj. taivutus ja edellisen vuoden asioiden syventäminen 5. Opetuksessa käytetään kaikkia kielen neljää osa-aluetta (puhuminen, kuunteleminen, kirjoittaminen, lukeminen) tukevia työtapoja EXTRA ENGLISH (ENX) 8. LUOKKA MUSIC, MUSIC, MUSIC Kurssin aikana tutustutaan englanninkielisen musiikkimaailman klassikoihin ja legendoihin musiikkiaiheisten ryhmätöiden ja opettajan power point esitysten avulla. Nykyhetken musiikki-ilmiöihin paneudutaan tutkimalla amerikkalaisia ja brittiläisiä musiikkilehtiä sekä katselemalla ja analysoimalla näytteitä You Tubesta, Voicesta ja MTV:ltä (European Music Television). Oppilas tekee lopputyönään Opetushallituksen tukemaan Magazine Factory verkkolehteen musiikkiartikkelin tai vaihtoehtoisesti musiikkiaiheisen videoleikkeen itse valitsemastaan musiikkiaiheesta (bändi, laulaja, sävelmä, säveltäjä, instrumentti). Kurssin aikana laajennetaan myös englannin sanavarastoa (Dictionary Game - ja Lexico - sanakirjapelit), opetellaan hyödyntämään Internetissä olevia ilmaisia sanakirjaohjelmia englannin opinnoissa ja vahvistetaan oppilaan rohkeutta ilmaista itseään sekä suullisesti että kirjallisesti englannin kielellä. Erityinen paino laitetaan monipuoliselle suullisen kielitaidon harjoittelulle. Kurssilla ei ole varsinaisesti käytössä oppikirjaa, vaan kurssimateriaalit löytyvät kaikki sähköisessä muodossa opettajan Internet-sivustoilta osoitteessa Kurssi on hyvin pitkälti tietokoneavusteinen; tosin aikaisempi kokemus eri ohjelmistojen käytöstä ei ole ollenkaan välttämätön.

6 9. LUOKKA BOOKS N FILMS Kurssin aikana tutustutaan englantilaiseen kirjallisuutteen, ja sitä kautta yritetään tuoda esille asiat englantilaisesta historiasta, kulttuurista ja yhteiskunnasta jotka tavallisesta jäisi opettamatta. Luetaan (helpotetut) versiota englantilaisen kirjallisuuden kirjoista (valitaan neljä tai viisi kirjaa seuraavista: Charles Dickens Great Expectations, Bram Stoker Dracula, Jane Austen Pride & Prejudice, Agatha Christie The Body in the Library, Oscar Wilde The Picture of Dorian Gray, Daniel DeFoe Robinson Crusoe ). Katsomme ja vertailemme elokuvia / tv-sarjoja samoista kirjoista ja keskustellaan tekstien merkityksistä silloin ja nyt (omien ajatuksien esille tuominen on erityisen tärkeää). Kurssilla ei ole varsinaisesti käytössä oppikirjaa (muuta kun mainitut tekstit), ja arviointi perustuu mm. kirjallisiin kokeisiin, esitelmiin, julisteisiin jne. EXTRA SVENSKA (RUX) Nykyaikainen työelämä edellyttää työntekijöiltään kokonaisvaltaisia ruotsin kielen kommunikointitaitoja, sujuvaa ruotsin suullista kielitaitoa, käytännön puhetilanteiden hallintaa sekä pohjoismaiseen kulttuuriperintöön perehtymistä. Yritysten kansainvälistyminen näkyy tällä hetkellä sekä ruotsin että myös kaikkien kielten tarpeen lisääntymisenä. Extra svenska -valinnaisaine antaa oppilaalle valmiuksia toimia tulevaisuudessa menestyksekkäästi ruotsinkielisissä kielenkäyttötilanteissa. Kurssilla pyritään kaikin tavoin profiloitumaan oppilaan viestintätarpeisiin sekä ottamaan huomioon kielen ja kulttuurin läheisen yhteyden. Extra svenska valinnaisaineen tavoitteena on ennen kaikkea kehittää oppilaan suullista kielitaitoa ja rohkaista oppilasta aktiivisesti käyttämään ja syventämään ruotsin kielen suullisia valmiuksia erilaisissa viestintätilanteissa. Oppitunneilla käsitellään jokapäiväiseen elämänmenoon liittyviä sanoja, fraaseja ja teemoja (esim. pankissa ja postissa asiointi, ravintolassa käynti, ostoksilla, tien neuvominen ). Lisäksi kerrataan, vahvistetaan ja täydennetään ruotsin kielen perustietoja ja taitoja. Extra svenska valinnaisaineessa perehdytään myös pohjoismaiseen kulttuuriin. Eri Pohjoismaihin suuntautuvilla nojatuolimatkoilla oppilas tuottaa oman kulttuuriportfolionsa, joka koostuu omista tuotoksista (ruotsiksi kirjoitetut pienet arkipäivän kielenkäyttötilanteet), kuvagallerioista ja tietoiskuista eri Pohjoismaista. Lisäksi oppilaalle tarjotaan mahdollisuutta suorittaa yhdeksännen luokan keväällä valtakunnallisesti laadittu suullisen kielitaidon päättökoe ruotsin kielessä. Suullisen kielitaidon koe on oppilaalle vapaaehtoinen. Kokeesta annetaan oppilaalle erillinen ruotsinkielinen todistus. Tämä päättökoe antaa Extra svenska valinnaisaineen työskentelylle suuntaa tarjoten oppilaalle valmiuksia osallistua kokeeseen menestyksekkäästi. Extra svenska soveltuu valinnaisaineeksi sekä A- että B-ruotsin lukijoille.

7 MATEMATIIKKAA TOIMINNALLISESTI (MAT) Geolautoja, tuplanoppia, purkkeja ja purnukoita... Tällä valinnaiskurssilla ei lasketa kynää ja paperia käyttäen vaan matematiikkaan tutustutaan toiminnallisesti erilaisten välineiden, pelien ja pulmalelujen avulla. Osa tunneista ollaan tietokoneluokassa. Kurssi soveltuu kaikentasoisille oppilaille. TIETOTEKNIIKKA (ATV) Kurssilla opetetaan ja varmistetaan perusteet tekstinkäsittelystä, kuvittamisesta, taulukkolaskennasta, tietoverkoista, yleisimmistä käyttöympäristöistä sekä tietokoneen perusrakenteesta. Yhdeksännellä vuosiluokalla perehdytään myös tarkemmin joihinkin ryhmän valitsemiin tietotekniikan osa-alueisiin. Tavoitteet 8. luokka 9. luokka Oppilailla on kurssin suorittamisen jälkeen tekstinkäsittely- ja esitysgrafiikkaohjelmien peruskäyttötaito Oppilas osaa Internetin ja sähköpostin hyötykäytön perusasiat Oppilas tuntee käyttöjärjestelmän perusteet Oppilas tuntee laitteiston kokoonpanoja Oppilaalla on kurssin suorittamisen jälkeen taulukkolaskentaohjelman peruskäyttötaito Oppilailla on yleisimpien toimisto-ohjelmien peruskäyttötaito sekä oppilas hallitsee perusteet ohjelmien yhteiskäytöstä. Oppilas ymmärtä tietokantaohjelmien perusteet Oppilas hallitsee jonkin verran kuvankäsittelyä Oppilas on perehtynyt hyvin jonkin tietotekniikan osa-alueeseen TEKSTINKÄSITTELY JA ASIAKIRJAT (TXA) Valinnaisaineen tavoitteena on opettaa oppilaat tarttumaan ennakkoluulottomasti uuteen työvälineeseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kurssin aikana opitaan sujuva tietokonenäppäimistön käyttö ja tarjotaan jokaiselle mahdollisuus oppia konekirjoitustaito sokean kymmensormijärjestelmän mukaan. Luokalla opetus painottuu enemmän asiakirjojen laatimiseen ja niiden juridiseen merkitykseen. (8LK) Opetuksen viisi keskeisintä sisältöä ovat 1. Näppäimistön hallinta 2. Kymmensormijärjestelmä

8 3. Eri kirjoitusohjelmat 4. Tekstin muotoilu 5. Tekstin muokkaus (9LK) Opetuksen viisi keskeisintä sisältöä ovat 1. Oikeakielisyys 2. Selkeä ilmaisutaito 3. Luova kirjoittaminen 4. Asiakirjojen laadinta 5. Eri asiakirjojen juridinen merkitys EKONOMIA (EKO) (8 LK) Opetuksen viisi keskeisintä sisältöä ovat 1. Ajankohtaiset talouden ilmiöt ja tapahtumat 2. Nuori kuluttaja ja raha 3. Pankkitoiminta ja sijoittaminen 4. Kauppa ja kaupankäynti 5. Vakuuttaminen (9LK) Opetuksen viisi keskeisintä sisältöä ovat 1. Asumisen hinta ja vaihtoehdot 2. Matkailu ja vieraat kulttuurit 3. Yritystoiminta 4. Mainonta ja muu markkinointi 5. Ajankohtaiset talouden ilmiöt ja tapahtumat KUVATAIDE (KUV) Sinulla on mahdollisuus oppia uusia kuvantekotapoja: öljymaalausta, grafiikkaa, tekstausta, kirjansitomista, öljypastelliliiduilla piirtämistä, kipsikaiverrusta, liisteriveistoksen tekemistä, valokuvausta, videointia; lyijykynää ja muita 7. luokalla opittuja tekniikoita unohtamatta. Opit näkemään tarkemmin ja viestimään kuvilla ajatuksiasi. Tutustut raisiolaiseen rakennuskantaan, luontoon ja kuvataide tarjontaan. Turun tarjoamat laajemmat näyttelyvalikoimat avaavat silmäsi näkemään, mitä maailmalla taiteen nimissä tehdään. Harkitsetko ammattia, missä kokonaisuuden hahmottamisella, luovalla mielikuvituksella, piirustustaidolla, värienerottelukyvyllä, visualisoinnilla tai kuvakielen hallinnalla on merkitystä?

9 Kuvis antaa eväät tälle matkalle. Vaikkei ammatiksi, niin omaksi iloksi ja maailmakuvan selkeyttäjäksi kuvien tekeminen ja toisten kuvien ymmärtäminen on oivallinen apu MUSIIKKI (MUV) Tavoitteet: Oppilas löytää oman, itselleen sopivan roolinsa musiikin parissa kuuntelijana, soittajana, laulajana, esiintyjänä, säveltäjänä, sanoittajana ja musiikkiteknologina. Sisällöt: Kehitetään oppilaan laulu- ja äänenkäyttötaitoja sekä tutustutaan äänentoiston mahdollisuuksiin ja mikrofonitekniikkaan. Yhteissoittotaitoja ja omaa soittotaitoa kehitetään bändisoittimissa (kitara, sähkökitara, basso, rummut ja koskettimet) soittamalla monipuolista ohjelmistoa, jota valittaessa otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan myös oppilaiden omat mielenkiinnonkohteet. Tutustutaan pop- ja rockmusiikin moninaisiin tyyleihin, maailmanmusiikin tuulahduksiin ja musiikin roolin niin näyttämöllä, elokuvassa kuin mainonnassakin. Ideoidaan ja tuotetaan oma äänite, jonka yhteydessä tutustutaan musiikkiteknologian perusteisiin ja musiikin tietotekniikkaan KOTITALOUS (KOV) Tavoitteet Keskeisenä tavoitteena on kasvaa itsenäiseksi työskentelijäksi sekä harkitsevaksi ja vastuuntuntoiseksi kuluttajaksi, joka tekee valintoja omien arvojensa pohjalta. Sisällöt (8LK) Kotitalouden valinnaisaineen opiskelussa syvennetään seitsemällä luokalla opittuja perustietoja ja taitoja. Oppilaalle esitellään keskeiset ravitsemussuositukset ja pohditaan niiden vaikutuksia heidän omaan hyvinvointiin. Teeman kodin juhlat puitteissa käsitellään muun muassa seuraavia asioita: oman asun hoito, kodin siivous ja valmistautuminen juhlahetkeen sekä käyttäytyminen juhlassa. Kestävän kehityksen merkityksen huomioiminen omissa valinnoissa ja kuluttamisessa. (9LK) Keskeisenä sisältönä on eri ruoka- ja tapakulttuureihin tutustuminen. Valintojen vaikutus ruuan laatuun ja turvallisuuteen raaka-aineita ostaessa ja ruuanvalmistuksessa. Aterioiden suunnittelussa sovelletaan käytäntöön edellä mainittuja asioita. Kuluttajien oikeuksien ja velvollisuuksien pohtiminen erilaisten käytännön tehtävien kautta. Suunnittelun merkityksen havaitseminen oman rahan käytössä. Kotitalouden tietoja ja taitoja tarvitaan jokapäiväisessä elämässä.

10 TEKSTIILITYÖ (TSV) Tavoitteet Opetuksen lähtökohtana on 7. luokalla saavutettujen tietojen ja taitojen syventäminen ja laajentaminen. Oppilas asettaa yhdessä opettajan kanssa tavoitteet omalle tuottamiselleen. Tavoitteena on valmistaa yksilöllinen, esteettinen, laadukas ja käyttökelpoinen tuote sekä vahvistaa yhteistyö- ja ryhmätyötaitoja. Sisällöt 1. Yläosan vaatteen ompelu: kaavojen muutokset, kauluksen ja napinläpien ompelu 2. Alaosan vaatteen ompelu: vetoketjun, vyötärökaitaleen kiinnittäminen sekä taskun ompelu 3. Joustavan kankaan ompelu ja saumurin käyttö (esim. lapsen vaate) 4. Opinnäytetyönä asukokonaisuus ommellen 5. Tekstiili- ja kuluttajatietous, tekstiilien huolto sekä työselostuksen laatiminen 6. Virkkaus: vaatetus- tai käyttötekstiilin valmistaminen 7. Neulevaatteen valmistaminen 8. Kirjontamenetelmällä valmistettu tekstiili: erilaiset kirjontapistot ja niiden yhdistäminen tai kirjonnan yhdistäminen valmiiseen tuotteeseen 9. Kodin sisustustekstiili: erilaiset tekniikat ja niiden yhdisteleminen 10. Erikoistekniikoita mahdollisuuksien mukaan 11. TEKNINEN TYÖ (TNV) Tekninen työ sisältää harjoitustöitä ja konetyöskentelyn opettelua turvallisesti ja oikeaoppisesti. Aluksi kaikille on pakollisia harjoitustöitä ja myöhemmin korostuu oman suunnittelun osuus myös materiaalivalinnoissa. Tekninen työ koostuu puu- ja metallitöistä sekä elektroniikasta. Tavoitteena on, että harjaannut itsenäiseen työskentelyyn ja opit soveltamaan aiemmin oppimaasi uusissa tilanteissa. Nämä ovat tietoja ja taitoja, joita voit soveltaa arkielämässä, jatko-opinnoissa ja erilaisissa työtehtävissä. Olennaista on tekemisen mielekkyys ja ilo!

11 IDEASTA TUOTTEEKSI teknistä työtä tytöille Yritämme oppia arkielämässäkin tarvittavia taitoja. TeTeeTeemme puu- ja metallitöitä koneilla ja käsin myös omien suunnitelmien mukaan, ja turvallisesti tietenkin. Voi sisältää mm. huonekalujen kunnostusta pienimuotoisesti, tuunausta ja kierrätystä vanhasta uutta- periaatteella. Teoriaa on minimaalisesti ja pääpaino on ennen kaikkea työskentelyssä. LIIKUNTA (LTV tai LPV) Tavoitteet: Harrastetaan monipuolisesti liikuntaa tarjoamalla mahdollisimman paljon virikkeitä Rohkaistaan kokeilemaan eri liikuntatapoja Korostetaan liikunnan mielekkyyttä vapaa-ajanviettomuotona Painotetaan liikunnan merkitystä terveydelle Pyritään tuomaan esille liikunnan merkitystä sosiaalisena harrastuksena Keskeisiä tavoitteita ovat myös ryhmän sisäisen yhteishengen ja vastuunottokyvyn kehittäminen Keskeiset sisällöt: Aineen sisällöt suunnitellaan joustavasti pyrkien kehittämään samalla ryhmän yhteistyökykyä Syvennetään eri liikuntatapojen tuntemusta erikoisjaksoin (esim. kunto-, luonto-, palloilu-, perusliikuntaa jne.) Aineen sisällä pyritään käyttämään tarkoituksenmukaisia kokoonpanoja: välillä esim. peli- ja pelailu ryhmiä sekä mahdollisesti tyttö- ja poikaryhmien yhteistoimintaa Aine voi sisältää myös pidempiä retkiä tai tapahtumia sovitun suunnitelman mukaan Yksittäisistä liikuntatavoista aine voi sisältää esimerkiksi: KAIKKIA perinteisiä koululiikuntalajeja Uusia lajeja, kuten lacrosse, ultimate, body pump Eri maiden kansallislajeja (sepac, kyykkä jne.) Luontoliikuntaa sen eri muodoissa (melontaa, vaellusta, seikkailua, makkaranpaistoa jne.) Itsensä ylittämisliikuntaa, kuten teräsmies/nais-kisa, 10-ottelu

12 Arviointi:. Retken, esityksen yms. suunnittelu ja toteutus lisäksi ryhmän itse keksimiä lajeja! Suunnitelluista lajikokeiluista osa saattaa olla ryhmälle maksullisia, mutta aina tarjotaan myös maksuton vaihtoehtolaji Arviointi perustuu tavoitteiden mukaisen toiminnan saavuttamiseen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota mm. oppilaan yhteistoiminnallisuuteen, vastuunottokyvyn kehittymiseen ja yleiseen aktiivisuuteen. ELÄVÄN KUVAN TYÖPAJA (KUE) Oletko kiinnostunut laajentamaan kuvataiteen osaamistasi liikkuvan kuvan suuntaan? Elävän kuvan työpajalla tutkitaan erilaisia liikkuvan kuvan ilmaisumuotoja, sekä harjoitellaan että tuotetaan aiheesta materiaalia. Työpaja koostuu kahdesta osaalueesta, elokuvasta ja animaatiosta. Elokuva tutustutaan elokuvan syntyyn ja historiaan opitaan kuvaustekniikan, ääni-ilmaisun ja editoinnin alkeet tutustutaan elokuvan eri tyylilajeihin (jännitys-, scifi-, western-, jne.) katsotaan ja analysoidaan elokuvia ja elokuvakatkelmia opitaan tuntemaan kotimaisia ja ulkomaisia ohjaajia ja näyttelijöitä valtavirrasta poikkeavat elokuvat, ns. indie- ja taide-elokuvat Animaatio tutustutaan animaation eri tekniikoihin: (pala, piirros, nukke, esine, 3D jne.) tehdään erilaisia animaatioharjoituksia opetellaan Adobe Premierin (editointiohjelma) käyttöä. luodaan hahmoja ja pienoismaailmoja luodaan oma pieni animaatioelokuva ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS Cinema (ACI) Cinema-kurssilla tehdään omia videoita. Valinnaisaineessa suunnitellaan, käsikirjoitetaan, kuvataan ja editoidaan videoita sekä opitaan erilaisia kuvaus- ja editointitek-

13 niikoita. Lisäksi tutustutaan elokuva-alan sanastoon ja elokuvan historiaan sekä analysoidaan omia tuotoksia ja erilaisia elokuvia. Cinema-kurssi sopii sinulle joka olet kiinnostunut oman videon käsikirjoittamisesta, kuvaamisesta ja editoinnista joka haluat opetella alusta tai kehittää niin kuvaus-, käsikirjoitus- kuin editointitaitojasi joka olet kiinnostunut ja innostunut TV- ja elokuva-alasta. Valinnaisaineen keskeiset sisällöt: 8. lk. 9. lk. Kameran käyttö, kuvaaminen ja editointi Kuvakäsikirjoitus Kuvakoot ja -kulmat sekä kamera-ajot Elokuva-alan sanasto Suunnittelu ja käsikirjoittaminen Elokuvan historia Omat videot (mm. mainos, esittelyvideo) Omat videot (mm. musiikkivideo, traileri) Draama (ADR) Draama on valinnaisaine, jossa harjaannutaan erilaisten harjoitteiden avulla niin arjen tilanteisiin kuin näyttämöllekin. Draamassa näytellään, esiinnytään koulun juhlissa, kehitetään yhteistyötaitoja, opitaan arvioimaan omaa ja muiden onnistumista sekä pyritään löytämään jokaisen yksilölliset vahvuudet. Draama sopii sinulle joka haluat kehittää varmuuttasi ja uskallustasi esiintyjänä niin yksin kuin ryhmässä joka haluat rohkaistua tekemään aloitteita ja tuottamaan ideoita draamaan joka haluat kokeilla erilaisia roolihahmoja, esiintymistyylejä ja näytelmälajeja. Valinnaisaineen keskeiset sisällöt: 8. lk. 9. lk. Pantomiimi Näytelmälajien harjoittelu Improvisaatio Prosessi-, sosio- ja pedagoginen draama Näytelmän kirjoittaminen ja esittäminen Näytelmän ja musikaalin laatiminen Ilmaisutaito (AIT) Ilmaisutaito on yksilön kykyä ilmaista itseään, ajatuksiaan, mielipiteitään ja tunteitaan sekä suullisesti että kirjallisesti. Ilmaisutaito on eri ilmaisutapojen kokeilua, yrittämistä, itsensä likoon panemista joskus jopa itsensä ylittämistä sekä yhdessä oppimista.

14 Ilmaisutaito sopii sinulle joka haluat kehittää ja monipuolistaa ilmaisuasi joka haluat rohkaistua ilmaisemaan itseäsi vapaammin ja varmemmin joka olet kiinnostunut esiintymisestä (ehkä myös koulun juhlissa). Valinnaisaineen keskeiset sisällöt: 8. lk. 9. lk. Pari- ja ryhmäimprovisaatio Nonverbaali ja verbaali viestintä Keskustelu ja väittely Palaveri ja kokous Erilaiset esitelmät Erilaiset puheet Kirjadiggarit (AKD) Oletko juuri lukenut kiinnostavan kirjan ja haluaisit jutella lukukokemuksestasi? Haluatko vinkata hyvää kirjaa muille ja haluatko saada vinkkejä muilta hyvistä kirjoista? Kiinnostaako sinua lukea monipuolisesti kaunokirjallisuutta? Tule diggaleimaan, pohtimaan, arvioimaan, juttelemaan, esittelemään ja lukemaan luovasti muiden Kirjadiggareiden kanssa, ja huomaat, kuinka hauskaa on jutella luetusta muiden samanhenkisten kanssa. Lukioon aikoville vinkiksi: on erittäin tärkeää oppia lukemaan ja pohtimaan erilaisia tekstejä ja teoksia. Kirjadiggarit sopii sinulle joka olet innostunut lukemisesta ja haluat tutustua samanhenkisiin kavereihin joka haluat jakaa lukukokemuksesi muiden kanssa ja kuulla muiden kokemuksista joka haluat oppia analysoimaan kirjoja ja kirjallisuutta sekä laajentamaan lukumakuasi Valinnaisaineen keskeiset sisällöt: 8. lk. 9. lk. kirjallisuuden keinot ja genret erilaisten tekstien vertailuja analysointi kirjallisuuskeskustelu, kirjojen analysointi kirja-analyysin ja -arvostelun laatiminen kirjavinkkauksen tekeminen mahdollinen kirjailijavierailu Luova kirjoittaminen (ALK) Valinnaisaineessa kirjoitetaan erilaisia kaunokirjallisia tekstejä, analysoidaan omia ja muiden tuotoksia sekä kokeillaan erilaisia kirjoitustyylejä. Luova kirjoittaminen on myös luovaa lukemista, toisten tekstien pohtimista ja niiden avulla erilaisten kirjoitustekniikoiden ja -tyylien kokeilua, harjoittelua ja oppimista. Luova kirjoittaminen sopii sinulle joka olet innostunut monipuolisesta kirjoittamisesta ja haluat kehittyä kirjoittajana joka haluat kokeilla erilaisia kirjoitustyylejä ja -tekniikoita

15 joka haluat harjaantua ilmaisemaan itseäsi, ajatuksiasi ja tunteitasi kirjoittamalla. Valinnaisaineen keskeiset sisällöt: 8. lk. 9. lk. Aisti- ja kuvausharjoitusten kirjoittaminen Selostuksen ja puheen luova kirjoittaminen Proosan eri genret (mm. fantasia, scifi) Lyriikka (mm. perinteinen ja rock-lyriikka) Kerronnan keinot (mm. metaforat, vertaukset) Novellien kirjoittaminen Tekstien analysointi ja muokkaaminen Koulun oman lehden sisällön tuottaminen Mediamylly (AIM) Sinustako toimittaja? Pääset testaamaan, miten kirjoitat erilaisia lehtijuttuja. Näppäilet osuvia lehtikuvia ja editoit niitä. Istut radiotoimittajan penkkiin vangitsemaan kuulijasi. Vai onko telkkari media, johon teet juttuja tai toimit vaikka uutisankkurina? Valinnaisaineen tavoitteena on erilaisten mediasisältöjen tuottaminen ja kriittinen mediakuluttajuus. Kurssilla myös vieraillaan oikeissa lehti-, radio- ja tv-toimituksissa! Valinnaisaineen keskeiset sisällöt: 8. lk. 9. lk. Sanoma-, iltapäivä- ja aikakauslehdet Televisio Lehtikuva Video Koulun oman lehden tekeminen Elokuva Radio

B2-kieli Espanja (jatkuu 8.luokalta) Saksa (jatkuu 8.luokalta) Venäjä (jatkuu 8.luokalta) Kaupalliset aineet

B2-kieli Espanja (jatkuu 8.luokalta) Saksa (jatkuu 8.luokalta) Venäjä (jatkuu 8.luokalta) Kaupalliset aineet Keskuskoulu 05-06 KAHDEN TUNNIN VALINNAISAINEET 05-06 Merkitse kaksi kahden tunnin valintaa numeroilla (mieluisin) ja (toiseksi mieluisin) Merkitse varavalintaa X ja X Oppilaan nimi ja luokka: Huoltajan

Lisätiedot

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Merkitse valinnat numeroilla 1-4 (1=mieluisin, 2=toiseksi mieluisin jne, yhteensä 8 tuntia. Merkitse varavalinnat rastilla

Lisätiedot

* Näistä kursseista järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös osittain englanninkielinen kurssi.

* Näistä kursseista järjestetään mahdollisuuksien mukaan myös osittain englanninkielinen kurssi. VALINNAISAINE/ -KURSSILUETTELO Lyhenne Valinnaisaine/ -kurssi Sivu AT Tietotekniikka 34 N EK Ekonomia 5 N ENAS Englannin syventävä lyhytkurssi 6 S ES Espanjan kieli ja kulttuuri 7 N/S IA Italian kieli

Lisätiedot

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4

VALINNAISET AINEET 8 5. YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4. A-kieli 2 3 3. B-kieli 2 2 2. Matematiikka 3 3 4 YLÄUOKKIEN TUNTIJAKO 7. lk. 8. lk. 9lk. Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 4 A-kieli 2 3 3 B-kieli 2 2 2 Matematiikka 3 3 4 Biologia ja maantieto 2 2 3 Fysiikka ja kemia 2 3 2 Terveystieto 1 1 1 Uskonto/elämänkatsomustieto

Lisätiedot

Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014

Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014 Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014 Kansikuva Elise Koivula Kuvitus Ida Finne Annika Pohjola Jannariina Pasuri Ilari Kampman Viena Luosa Anniina Virtanen Tuuli Lehtilä Hely Suhonen Tuula

Lisätiedot

Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015

Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015 1 Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015 Ahveniston koulussa Sisällysluettelo KEMIA & FYSIIKKA... 2 HISTORIA JA YHTEISKUNTAOPPI... 3 KIRJOITTAMINEN JA TEKSTINKÄSITTELY... 5 KOTITALOUS...

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13 SISÄLLYSLUETTELO Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2 Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6 Matematiikan valinnaiskurssi 12 Fysiikan valinnaiskurssi 13 Kemian valinnaiskurssi 14 Historian ja

Lisätiedot

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 SISÄLTÖ KAHDEN VUODEN VALINNAT BIOLOGIA: TUTKI JA RETKEILE 4 EKONOMIA/LAKITIETO 4 ILMAISUTAITO 5 KOTITALOUS 5 KUVATAIDE 6 LIIKUNTA 6 MUSIIKKI 6 RANSKA 7 SAKSA 7

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi VALINNAISAINEET 2015 Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi SISÄLTÖ Muutoksia lukujärjestykseen 8. ja 9. luokalla 2 Munkkiniemen yhteiskoulun tuntijako 2 Mitä valinnaisaineita koulu tarjoaa?

Lisätiedot

MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016

MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016 MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016 2 Maijamäen koulun valinnaisaineopas peruskoulun luokille 8 9 Lukuvuodet 2014 2016 Kaikille yhteiset aineet 7. luokalla kaikille

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VALINNAISAINEIDEN VALINTAOHJEITA... 2 VALINNAISAINEET... 3 7-LUOKKALAISEN VALINTAKORTTI 2012-2014... 15

SISÄLLYSLUETTELO VALINNAISAINEIDEN VALINTAOHJEITA... 2 VALINNAISAINEET... 3 7-LUOKKALAISEN VALINTAKORTTI 2012-2014... 15 7.-luokkalaisille SISÄLLYSLUETTELO VALINNAISAINEIDEN VALINTAOHJEITA... 2 VALINNAISAINEET... 3 KIELET... 3 SAKSA... 3 RANSKA... 3 TEKSTIILITYÖ... 5 TEKNINEN TYÖ... 6 LUONTO JA YMPÄRISTÖ... 7 KOTITALOUS...

Lisätiedot

Musiikkitietoa kartutetaan suorittamalla musiikkiopiston musiikkitiedon peruskurssi 2 vuoden aikana.

Musiikkitietoa kartutetaan suorittamalla musiikkiopiston musiikkitiedon peruskurssi 2 vuoden aikana. 7.20 VALINNAISET AINEET 7.20.1 Ennen kuudetta vuosiluokkaa tehtävät valinnat 7.20.1.1 MUSIIKKILINJA Musiikkilinjan opinnot toteutetaan yhteistyössä Kankaanpään Musiikkiopiston ja Pohjanlinnan koulun kanssa.

Lisätiedot

Simon kunnan perusopetus Simon koulu. Valinnaisaineiden ja kurssien opetussuunnitelmat 2010

Simon kunnan perusopetus Simon koulu. Valinnaisaineiden ja kurssien opetussuunnitelmat 2010 Simon kunnan perusopetus Simon koulu Valinnaisaineiden ja kurssien opetussuunnitelmat 2010 Hyväksytty 28.1.2010 Sisällysluettelo I. VALINNAISAINEET VUOSILUOKILLE 8-9... 3 1.1. VALINNAINEN KIELI... 3 1.1.1.

Lisätiedot

HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT

HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT Helsingin luonnontiedelukio Mäkelänkatu 84, 00610 HELSINKI PL 3803, 00099 Helsingin kaupunki www.heltiedelu.edu.hel.i rehtori 09 31082062 koulusihteeri 09 31080458 faksi

Lisätiedot

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 1 ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS VUOSILUOKAT 1-2 TAVOITTEET Äidinkielen opiskelun yleistavoitteena on, että oppilaan ilmaisuhalu ja -rohkeus herää, vahvistuu ja kehittyy. Hän kuuntelee keskittyen ja eläytyen

Lisätiedot

KUNINKAANTIEN LUKIO KURSSIKUVAUKSET

KUNINKAANTIEN LUKIO KURSSIKUVAUKSET KUNINKAANTIEN LUKIO KURSSIKUVAUKSET Kurssikuvaukset löytyvät myös verkosta www.kuninkaantie.espoo.fi 31.8.2012 Äidinkieli ja kirjallisuus... 3 Toinen kotimainen kieli... 8 Ruotsi A-oppimäärä... 8 Ruotsi

Lisätiedot

ÄIDINKIELI. Kuvita ja kirjoita. Yksivuotinen

ÄIDINKIELI. Kuvita ja kirjoita. Yksivuotinen ÄIDINKIELI cvaiku Kuvita ja kirjoita Tuntimäärä 8. luokalla: 1t kuvataidetta, 1t äidinkieltä Arvostelu: hyväksytty / hylätty Alussa oli sana vai oliko se kuva... Kurssi on kuvataiteen ja äidinkielen yhteistyökurssi,

Lisätiedot

9-LUOKAN VALINNAISAINEET

9-LUOKAN VALINNAISAINEET Rajamäen yläaste 9-LUOKAN VALINNAISAINEET Oppilaalle tarjotaan sekä pitkiä että lyhyitä valinnaisaineita. Pitkät valinnaisaineet jatkuvat 8- luokalla aloitetuista. Lyhyet valinnaisaineet ovat yhden kurssin

Lisätiedot

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SISÄLLYSLUETTELO Huom! Vaihtoehtoiset taideaineet esitellään pitkien valinnaisaineiden ilmaisutaidon, kuvataiteen

Lisätiedot

2015-2017 Hirvelän koulun. Valinnaisaineet

2015-2017 Hirvelän koulun. Valinnaisaineet 2015-2017 Hirvelän koulun Valinnaisaineet Sisältö Hyvät vanhemmat... 2 Valinnaisaineiden opetus... 2 Videokurssi... 3 Englanti... 3 Ruotsi... 4 B2-kieli Saksa... 5 B2-kieli Ranska... 5 B2-kieli Venäjä...

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO. Savonlinnan normaalikoulu

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO. Savonlinnan normaalikoulu ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Savonlinnan normaalikoulu VALINNAISAINEET OPAS 2014-2015 S i s ä l l y s 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. YLEISTÄ... 4 Perusopetuksen 7. vuosiluokkaa koskevat valinnat... 4 Perusopetuksen 8.-9.

Lisätiedot

LUKIJALLE. Opinto-ohjaajat Hannele Töyli 040 315 2307 Sanna Pappila 040 315 2299

LUKIJALLE. Opinto-ohjaajat Hannele Töyli 040 315 2307 Sanna Pappila 040 315 2299 JÄRVENPÄÄN YHTEISKOULUN VAIHTOEHTOISET TAIDEAINEET JA VALINNAISAINEET 2014-2016 LUKIJALLE Tämä opas on tarkoitettu peruskoulun 7. luokan oppilaille ja heidän huoltajilleen antamaan tietoa 8. ja 9. luokan

Lisätiedot

Ikkalan koulun ops 2005

Ikkalan koulun ops 2005 PDF-XChange w w w.m m pro.fi Vahvista napsauttamalla "OSTA" PDF-XChange w w w.m m pro.fi Vahvista napsauttamalla "OSTA" Ikkalan koulun ops 2005 Sisällysluettelo Johdanto 1 Arvot ja toiminta-ajatus 2 Yleiset

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 2015-2016

VALINNAISAINEOPAS 2015-2016 VALINNAISAINEOPAS 2015-2016 Tästä oppaasta löydät Valinnaisainekurssien esittelyt Ohjeita valintoihin Valintalomakkeen 2 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 3 Saatesanat valitsijalle 4 Harjurinteen koulun

Lisätiedot

Valinnaisaineet 2015-2017

Valinnaisaineet 2015-2017 Tupoksen yhtenäiskoulu Valinnaisaineet 2015-2017 Limingan perusopetus SISÄLTÖ LIMINGAN PERUSOPETUKSESSA TARJOTTAVAT VALINNAISET AINEET... 3 VALINNAISET AINEET... 3 VALINNAT... 3 SEITSEMÄNNELLÄ LUOKALLA

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014 2015

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014 2015 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2014 2015 Valinnaisaineet 8. luokka Valinnaisuus lukuvuonna 2014-2015 Kuvataiteen, musiikin, käsityön ja kotitalouden yhteisinä oppiaineina opiskelu loppuu 7. luokan jälkeen. Näiden

Lisätiedot

Mikkelin lukio Kurssiopas 2014

Mikkelin lukio Kurssiopas 2014 Kurssiopas 2014 n yhteystiedot Päämajankuja 4 50100 Mikkeli Suorat puhelinnumerot Sähköposti Rehtori Jari Tuomenpuro 044 794 2775 jari.tuomenpuro@mikkeli.fi Apulaisrehtori Pirjo Marjukka Hänninen 044 794

Lisätiedot

2. Lukiokoulutuksen arvomaailma pyhäjokisessa todellisuudessa

2. Lukiokoulutuksen arvomaailma pyhäjokisessa todellisuudessa 2 1. Lukiokoulutus Pyhäjoella Lukio jatkaa Pyhäjoella perusopetuksen opetus- ja kasvatustehtävää. Tehtävänä on antaa laajaalainen yleissivistys ja riittävät valmiudet lukion oppimäärään perustuviin jatko-opintoihin.

Lisätiedot

tuusulan lukio jokelan toimipiste

tuusulan lukio jokelan toimipiste tuusulan lukio jokelan toimipiste 2012 2013 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Yhteystiedot 03 Iloitse onnistumisista Tuusulan lukiossa 05 Opintojen suunnittelua 06 Opinto-ohjelman laatiminen Jokelan toimipisteen

Lisätiedot

MERTALAN KOULU VALINNAISKURSSIESITE lv. 2015-2016

MERTALAN KOULU VALINNAISKURSSIESITE lv. 2015-2016 MERTALAN KOULU VALINNAISKURSSIESITE lv. 2015-2016 Yhteystiedot MERTALAN KOULU Simasalonkatu 2, 57200 Savonlinna Kotisivut: http://edu.savonlinnaseutu.fi/mertala E-mail: mertalankoulu@savonlinna.fi Rehtori

Lisätiedot