Klassisen ja geometrisen todennäköisyyden harjoituksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Klassisen ja geometrisen todennäköisyyden harjoituksia"

Transkriptio

1 MAB5: Todennäköisyyden lähtökohdat Klassisen ja geometrisen todennäköisyyden harjoituksia 3.1 Heität tavallista noppaa. Millä todennäköisyydellä a) saat kuutosen? b) saat ykkösen? c) saat parittoman pisteluvun? d) saat nelosen tai kuutosen? Vastaukset: a) 6 1 b) 6 1 c) 2 1 d) Heität tauluun yhtä tikkaa. Oletetaan, että osut mihin tahansa tikkataulun pisteeseen yhtä suurella todennäköisyydellä ja johonkin taulun pisteeseen varmasti. Taulu on ympyrän muotoinen ja se on jaettu ympyrän säteen suuntaan mitattuna yhtä leveisiin renkaan muotoisiin alueisiin siten, että keskellä on valkoinen ympyrä ja siinä numero 10. Keskiympyrän säde on 0,65 cm ja jokaisen renkaan leveys on myös 0,65 cm. Renkaat on numeroitu sisimmäisestä lueteltuina 9 1. Oheisessa kuvassa on vain tikkataulun keskialuetta. a) Millä todennäköisyydellä osut kympin ympyrään? b) Millä todennäköisyydellä saat ainakin 8? c) Millä todennäköisyydellä saat alle 7? d) Millä todennäköisyydellä osut valkoiselle alueelle? e) Millä todennäköisyydellä et osu tauluun ollenkaan? Vastaukset: a) b) 0,09 c) 0,84 d) 0,45 e) (11)

2 3.3 Shakkilaudassa on 64 yhtä suurta neliötä, jotka on numeroitu samaan tapaan kuin taulukkolaskenta-arkin solut: katso kuvaa. Sijoitat nappulan satunnaiseen ruutuun. a) Millä todennäköisyydellä nappula osuu valkoiseen ruutuun? b) Millä todennäköisyydellä nappula osuu johonkin sarakkeen A ruutuun? c) Millä todennäköisyydellä nappula osuu johonkin vinoon, tummaan ruuturiviin, jonka toisessa päässä on ruutu A1 ja toisessa päässä on ruutu H8? d) Millä todennäköisyydellä nappula osuu johonkin sarakkeen A ruutuun tai johonkin vinon, tumman ruuturivin ruutuun, jonka toisessa päässä on ruutu A1 ja toisessa päässä on ruutu H8? A B C D E F G H Vastaukset: a) 0,5 b) 0,125 c) 0,125 d) 15 = 0, (11)

3 3.4 Linja-auto seisoo pysäkillä 3 minuuttia kerrallaan ja lähtee 15 minuutin välein. Millä todennäköisyydellä matkustaja pääsee linja-autoon heti, kun saapuu pysäkille? Ratkaisu Koska autoja lähtee vartin välein ja auto seisoo pysäkillä 3 minuuttia, on suotuisien tapausten joukko nyt kolme minuuttia ja kaikkien tapausten joukko 15 minuuttia. Todennäköisyys on siis 15 3 eli 0,2. Vastaus: Todennäköisyys, että matkustaja pääsee autoon heti, on 0, Oletetaan, että on vain yksi linja-auto ja että se kiertää kahden päätepysäkin väliä. Auto seisoo päätepysäkillä aina kolme minuuttia ennen kuin lähtee toiselle päätepysäkille. Matka päätepysäkiltä toiselle kestää 17 minuuttia. Millä todennäköisyydellä pääset linja-autoon heti, kun saavut pysäkille? Vastaus: 3 = 0, Etsitään katkosta sähkökaapelista, joka on 20 metrin pituinen. Oletetaan, että vikaa korjaavalla asentajalla on käytössään mittari, jolla hän voi mitata kerrallaan 15 sentin pätkän kaapelista. Millä todennäköisyydellä vika löytyy ensimmäisellä mittauksella? Vastaus: 0, Sippo heittää yhden tikan tauluun, jonka läpimitta on 26 cm. Taulu on kiinni neliön muotoisessa taustassa. Neliön sivun pituus on 50 cm ja sen reunusten (kuva) leveys on 2,54 cm (siis yksi tuuma). Jos Sippo ei osu tauluun, hän osuu kuhunkin taustan pisteeseen yhtä suurella todennäköisyydellä. Oletetaan, että Sippo ei osunut tauluun. Millä todennäköisyydellä hän osui reunukseen? Vastaus: 0,245. 3(11)

4 Seuraavassa taulukossa on lueteltu erään pesukonemallin eri yksilöitten mitattuja käyttöikiä. Taulukossa on 500 koneen tiedot. Ensimmäisessä sarakkeessa on koneen saavuttama ikä sina suunnilleen ja toisessa sarakkeessa ilmoitetaan, kuinka moni otoksen kone saavutti mainitun iän. Oletetaan, että tämä taulukko on edustava otos koko mallin käyttöiästä. a) Millä todennäköisyydellä kone toimii noin vuotta? b) Jos kyseessä olevan mallin omistaja on käyttänyt konettaan jo 13 vuotta, millä todennäköisyydellä se palvelee häntä vielä ainakin kaksi vuotta? 4(11)

5 Saavutettu ikä, vuosia Kappaletta Summa = 500 Vastaus: a) 0,496 b) 0,57. Todennäköisyyden laskumenetelmien harjoituksia 3.9 Pienin tiedon tai datan yksikkö on bitti (englanniksi bit eli binary unit), joka voi saada kaksi arvoa. Näitä arvoja merkitään usein ykkösellä ja nollalla. Bitti voi siis olla 1 tai 0, ei muuta. Jos tavu eli byte on puolestaan 8 bittiä niin, kuinka monta erilaista tavua on olemassa? Vastaus: Kuinka moneen järjestykseen korttipakka voidaan sekoittaa? Korttipakassa on 52 korttia. Vastaus: 52! = Ajatellaan muuten samanlaista yhdistelmälukkoa kuin Esimerkissä 14, mutta sillä erolla, että tällä kertaa kussakin kiekossa on kirjaimet a z. Kuinka monta yhdistelmää on olemassa, jos kiekkoja on a) 3 kappaletta b) 5 kappaletta? 5(11)

6 Vastaus: a) 3 26 b) Wilbur valitsee hippoihin asua. Hänellä on ruskeat, vaaleat ja tummat housut, housujen kanssa samanväriset pikku-takit, yksivärinen ja kirjava solmio sekä valkoinen paita ja mustat kengät, joista valita. Herbert on pukenut ylleen Wilburin tietämättä ruskeat housut ja pikkutakin, mustat kengät, yksivärisen solmion sekä valkoisen paidan. Millä todennäköisyydellä Wilbur tulee pukeutuneeksi samanlaiseen asuun kuin Herbert? Vastaus: Pikku-Kalle on lähdössä kouluun, mutta hän ei muista, missä koulu on! Hän päättää käyttää kauniin, syksyisen päivän samoiluun kokeilemalla eri vaihtoehdot yhden toisensa jälkeen. Tilanne selviää oheisesta kuvasta. Millä todennäköisyydellä käy niin ikävästi, että Pikku-Kalle löytää kouluun ensimmäisellä yrityksellä? Neuvoa hän ei tietenkään kysy. Risteys Risteys Koti Risteys Risteys Koulu Vastaus: 0, Heitetään kahta kolikkoa. Millä todennäköisyydellä molemmilla tulee klaava? Vastaus: 0, Heitetään kahta noppaa. Millä todennäköisyydellä molemmilla saadaan sama silmäluku? Vastaus: Pekalla on 50 sentin, yhden euron ja kahden euron kolikot. Hän heittää ne pöydälle. Millä todennäköisyydellä hän saa ainakin kaksi klaavaa? 6(11)

7 Vastaus: 0, Mimmin karamellirasiassa on enää viisi pastillia: keltainen, musta ja kolme punaista. Jos Mimmi ottaa kolme satunnaista pastillia, millä todennäköisyydellä kaikki kolme ovat punaisia? Vastaus: 0, Laatikossa on punaisia ja keltaisia palloja. Keltaisia palloja on 6. Todennäköisyys sille, että 2 laatikosta satunnaisesti valittu pallo on keltainen, on. Kuinka monta punaista palloa laatikossa 9 on? Vastaus: Ympyrän halkaisija on 10 metriä. Siihen heitetään kaksi palloa siten, että ne osuvat mihin tahansa ympyrän kohtaan yhtä suurella todennäköisyydellä. Millä todennäköisyydellä molemmat pallot osuvat korkeintaan yhden metrin etäisyydellä pallon kehästä? Pallojen kokoa ei tarvitse ottaa huomioon eli ne oletetaan pistemäisiksi. Vastaus: 0, Neliön kärjet ovat pisteissä (-1;0), (0;1), (1;0) ja (0;-1). Valitaan piste (x;y) neliön sisältä satunnaisesti. Millä todennäköisyydellä pisteen a) x-koordinaatti on pienempi kuin 0,5? b) y-koordinaatti on suurempi kuin 0,8? c) sekä x- että y-koordinaatti ovat pienempiä kuin 0,1? ,8 0,9 0,8 0,8 2 2 Vastaus: a) 0,75 b) 0,02. c) = 0, Todennäköisyyden laskusääntöjen harjoituksia 7(11)

8 3.21 Otetaan korttipakasta kolme korttia yksitellen ja palauttamatta. Millä todennäköisyydellä ensimmäinen kortti on ruutu, toinen kortti on risti ja kolmas kortti on pata? Vastaus: 169 = 0, Heitetään noppaa ja kolikkoa. Millä todennäköisyydellä saadaan viitonen ja kruuna? Vastaus: 0, Juhlasalissa on oppilaita vuosiluokilta 1 4, 20 jokaiselta vuosiluokalta. Salista valitaan kolme satunnaista oppilasta. Millä todennäköisyydellä he ovat kaikki neljänneltä luokalta? Vastaus: 0, Ruotsinlaivan kabinetissa on ruotsalaisia ja suomalaisia yhteensä 33 henkeä. 17 a) Todennäköisyys sille, että kabinetista poistuu ensin kaksi suomalaista, on. Kuinka 66 monta suomalaista kabinetissa on? b) Todennäköisyys sille, että kabinetista poistuu ensin suomalainen sitten ruotsalainen, 17 on. Kuinka monta suomalaista kabinetissa on? 66 Vastaus: a) 17 b) Noin 16. Vain kokonaiset ihmiset lasketaan Millä todennäköisyydellä satunnaisesti valittu nelinumeroinen luonnollinen luku on jaollinen kolmella tai viidellä? Vastaus: Jaollisia kolmella on 3000 kpl, jaollisia viidellä on 1800, molemmilla jaollisia on 600, siis 4200 kpl Heität noppaa kolme kertaa. Millä todennäköisyydellä saat ykkösen tarkalleen kerran? 25 Vastaus: Heität kahta noppaa, sinistä ja valkoista. Mikä on todennäköisyys sille, että silmälukujen summa on 11? Vastaus: 0, Jalankulkuvaloissa palaa vihreä 25% ajasta. Millä todennäköisyydellä jalankulkija a) pääsee pysähtymättä kolmista valoista peräkkäin 8(11)

9 b) joutuu odottamaan ainakin yksissä valoissa? 1 63 Vastaus: a) b) Kolmena peräkkäisenä päivänä sateen mahdollisuus on 0,25 kunakin päivänä. Millä todennäköisyydellä ainakin yhtenä päivänä sataa? 37 Vastaus: Kolmena päivänä säätilanne on seuraava kunakin päivänä: Sataa todennäköisyydellä 0,5, on tihkua todennäköisyydellä 0,4 ja on poutaa todennäköisyydellä 0,1. Millä todennäköisyydellä joka päivä on tihkua? Vastaus: 0, Monivalintakokeessa on 10 tehtävää, joista jokaisessa on neljä vaihtoehtoa. Kuinka monta erilaista vastausriviä on olemassa? Vastaus: Monivalintakokeessa on 10 tehtävää, joista jokaisessa on neljä vaihtoehtoa. Yksi vaihtoehto on oikein, loput ovat väärin. Kokelas vastaa arvaamalla kaikkiin kymmeneen tehtävään. Millä todennäköisyydellä a) kokelas vastaa oikein ainakin yhteen kysymykseen b) kokelas vastaa väärin viiteen ensimmäiseen ja oikein viiteen viimeiseen kysymykseen? Vastaus: a) 0,944 b) 0, Laske a) 40 6 b) c) Vertaa äskeisiä tuloksia seuraavaan päättelyyn: Koska n = k k! niin n! n n =. k n k n! n, = = ( n k)! ( n k )! k! n k 9(11)

10 Vastaus: a) b) c) Tämän kohdan tulos on b) kohdan erityistapauksen yleistys Kokeessa saa valita kuusi tehtävää kahdeksasta. Kuinka monta eri vaihtoehtoa eli kombinaatiota kokelaalla on? 8 Vastaus: = Jääkiekkojoukkueeseen valitaan viisi pelaajaa 18 vaihtoehdosta. Millä todennäköisyydellä mukana on myös Tapio, joka on yksi noista 18:sta? Vastaus: 0, ,28 Todennäköisyysjakaumien harjoituksia 3.36 Oletetaan, että koripalloilija onnistuu vapaaheitossa todennäköisyydellä 88%. Millä todennäköisyydellä hän onnistuu a) kahdella viidestä vapaaheitosta b) viidellä seitsemästä vapaaheitosta c) viidellä vapaaheitolla peräkkäin? Vastaus: a) 0,134 b) 0,160 c) 0, Nipa pelaa arvaukseen perustuvaa peliä. Voiton todennäköisyys on, tasapelin ja häviön Millä todennäköisyydellä Nipa voittaa kolme kertaa, kun hän pelaa kymmenen kierrosta? 2 Vastaus: 0, Vehnänjyvä itää noin 95 prosentin todennäköisyydellä. Millä todennäköisyydellä 100 jyvän koekylvöstä a) 90 siementä itää b) kaikki siemenet itävät c) yksikään siemen ei idä? 10(11)

11 131 Vastaus: a) 0,0167 b) 0,0059 c) 7 10 eli nolla. Vertaa tunnetun maailmankaikkeuden arvioituun 80 hiukkasmäärään, joka on suuruusluokka Laadi todennäköisyysjakauma, jossa tarkastelet harjoituksen 2 peliä. Peliä pelataan neljä kierrosta ja huomio kiinnitetään voiton todennäköisyyteen. Vastaus: Voittojen lukumäärä Voittomäärän TN 1 0, , , ,00391 Piirrä vielä diagrammi aiheesta! 11(11)

3.5 Todennäköisyyden laskumenetelmiä

3.5 Todennäköisyyden laskumenetelmiä MAB5: Todennäköisyyden lähtökohdat 3.5 Todennäköisyyden laskumenetelmiä Aloitetaan esimerkillä, joka on sitä sarjaa, mihin ei ole mitään muuta yleispätevää ohjetta kuin että on edettävä järjestelmällisesti

Lisätiedot

LISÄTEHTÄVÄT. Päähakemisto Tehtävien ratkaisut -hakemisto. Arvosanat

LISÄTEHTÄVÄT. Päähakemisto Tehtävien ratkaisut -hakemisto. Arvosanat 3 Tilastotutkimuksen analysointi ja raportointi 194. Arvosanat taulukkona: Arvosana f f % Keskuskulma (astetta) 1 4,8 % 17 6 3,8 % 86 7 3,8 % 86 8 8 38,1 % 137 9 9, % 34 Sektoridiagrammina: 37 % 10 % Arvosanat

Lisätiedot

Ratkaisut 3. 9. Järjestys (D) ei ole mahdollinen, koska silloin sihteeri olisi saanut en-

Ratkaisut 3. 9. Järjestys (D) ei ole mahdollinen, koska silloin sihteeri olisi saanut en- Ratkaisut 3 1. Summasta saa siten parillisen, että kaksi parillista tai kaksi paritonta lukua lasketaan yhteen. Ensimmäisen kertolaskun tulos sisältää tekijän 18 ja on siis parillinen, joten toisen kertolaskun

Lisätiedot

Kenguru 2014 Junior sivu 1 / 15 (lukion 1. vuosikurssi) RATKAISUT

Kenguru 2014 Junior sivu 1 / 15 (lukion 1. vuosikurssi) RATKAISUT Kenguru 2014 Junior sivu 1 / 15 3 pistettä 1. Kenguru-kilpailu on joka vuosi maaliskuun kolmantena torstaina. Mikä on ensimmäinen mahdollinen päivä kilpailulle? (A) 14.3. (B) 15.3. (C) 20.3. (D) 21.3.

Lisätiedot

Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastotieteeseen. Stefan Emet

Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastotieteeseen. Stefan Emet Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastotieteeseen Stefan Emet Matematiikan ja tilastotieteen lts Turun yliopisto 24 Sisältö Johdanto. Todennäköisyys..................................2 Peruskäsitteitä.................................

Lisätiedot

Lukion. Calculus. Todennäköisyys ja tilastot. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN

Lukion. Calculus. Todennäköisyys ja tilastot. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Calculus Lukion 3 MAA Todennäköisyys ja tilastot Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Todennäköisyys ja tilastot (MAA) Pikatesti ja kertauskokeet

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 12 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Tuloperiaate. Oletetaan, että eräs valintaprosessi voidaan jakaa peräkkäisiin vaiheisiin, joita on k kappaletta

Tuloperiaate. Oletetaan, että eräs valintaprosessi voidaan jakaa peräkkäisiin vaiheisiin, joita on k kappaletta Tuloperiaate Oletetaan, että eräs valintaprosessi voidaan jakaa peräkkäisiin vaiheisiin, joita on k kappaletta ja 1. vaiheessa valinta voidaan tehdä n 1 tavalla,. vaiheessa valinta voidaan tehdä n tavalla,

Lisätiedot

Muista merkitä vastauspaperiin oma nimesi ja tee etusivulle pisteytysruudukko. Kaikkiin tehtävien ratkaisuihin välivaiheet näkyviin!

Muista merkitä vastauspaperiin oma nimesi ja tee etusivulle pisteytysruudukko. Kaikkiin tehtävien ratkaisuihin välivaiheet näkyviin! MAA6 Kurssikoe 1.11.14 Jussi Tyni ja Juha Käkilehto Muista merkitä vastauspaperiin oma nimesi ja tee etusivulle pisteytysruudukko. Kaikkiin tehtävien ratkaisuihin välivaiheet näkyviin! A-OSIO: Laske kaikki

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

4.5.3. Tunnista kuviot... 44 4.5.4. Tunnista muodot (helpompi)... 44 4.5.5. Tunnista muodot (vaikeampi)... 44

4.5.3. Tunnista kuviot... 44 4.5.4. Tunnista muodot (helpompi)... 44 4.5.5. Tunnista muodot (vaikeampi)... 44 1. Johdanto... 12 2. Ohjelman yleisrakenne... 12 2.1. Alkuvalikot... 12 2.2. Päävalikko... 14 2.3. Harjoitusvalikot... 15 2.4. Koevalikot... 16 2.5. Pähkinät... 16 2.6. Harjoitukset... 17 3. Luokka 1 syksy...

Lisätiedot

1. KESKIARVO JA MEDIAANI

1. KESKIARVO JA MEDIAANI Nimi 1 1. KESKIARVO JA MEDIAANI 1) Suomessa on yleinen käsitys, että PISA-vertailun perusteella oppilaamme ovat matematiikassa maailman huippua. Seuraavat taulukot on tehty PISA-vertailujen pisteistä.

Lisätiedot

1. MATKA, AIKA, NOPEUS

1. MATKA, AIKA, NOPEUS Nimi. MATKA, AIKA, NOPEUS Kertaa tarvittaessa diplomin V luku. Jos auton nopeusmittari näyttää koko ajan 75 km, niin auto etenee 75 h kilometriä tunnissa. Nopeus lasketaan jakamalla matka siihen käytetyllä

Lisätiedot

2.6 Frekvenssien kuvaamisesta

2.6 Frekvenssien kuvaamisesta MAB5: Tilastotieteen lähtökohdat 2.6 Frekvenssien kuvaamisesta Pelkästä taulukosta, jollaisia näit edellä, on vaikea saada kunnolla selvää. Ainakin ison taulukon tapauksessa on laadittava kaavio, jos asiasta

Lisätiedot

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Tilastomatematiikka 1, KESÄ2010/TIMO&AIMO 2010. Tehtäväkokoelma

Tilastomatematiikka 1, KESÄ2010/TIMO&AIMO 2010. Tehtäväkokoelma Tilastomatematiikka 1, KESÄ2010/TIMO&AIMO 2010 Tehtäväkokoelma 1. Komponentit k 1,...,k n muodostavat rinnan kytketyn systeemin, jos systeemi toimii aina, kun yksikin komponentti toimii. Komponentit muodostavat

Lisätiedot

AVOIN MATEMATIIKKA 7 lk. Osio 1: Lasketaan reaaliluvuilla

AVOIN MATEMATIIKKA 7 lk. Osio 1: Lasketaan reaaliluvuilla Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA 7 lk. Osio : Lasketaan reaaliluvuilla Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY.0 -lisenssillä. Tervetuloa opiskelemaan Avoimen Matematiikan pariin Yläkoulun

Lisätiedot

Kenguru 2015 Student Ratkaisut

Kenguru 2015 Student Ratkaisut sivu 1 / 16 3 pistettä 1. Mistä kuviosta on väritetty puolet? (A) (B) (C) (D) (E) 2. Mikä seuraavista luvuista on lähinnä lukua 20,15 51,02? (A) 10 (B) 100 (C) 1 000 (D) 10 000 (E) 100 000 Ratkaisu: 20,15

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

Calculus PELIEN MATEMATIIKKA

Calculus PELIEN MATEMATIIKKA Calculus Lukion Täydentävä aineisto PELIEN MATEMATIIKKA Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Pelien matematiikka Pelien matematiikka Johdanto Käsillä oleva Pelien matematiikka -kooste on tarkoitettu

Lisätiedot

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5

YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU lukualue 0-5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0-5 ThinkMath 2014 YHTEEN- JA VÄHENNYSLASKU, lukualue 0 5 Yhteen- ja vähennyslasku, lukualue 0 5 -osio sisältää 15 opetustuokiota

Lisätiedot

1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa

1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa 1. Muutamia erityisongelmia murtolukujen käsitteen oppimisessa (Lähde: Lamon, S. 1999. Teaching fractions and ratios for understanding. New Jersey: Lawrence Erlbaum Publishers.) Murtolukujen alueelle siirryttäessä

Lisätiedot

3. Yhtälön numeeristen ratkaisujen etsimisestä

3. Yhtälön numeeristen ratkaisujen etsimisestä Olkoon funktio f x jatkuva jollain välillä [a;b]. Jos on olemassa sellainen luku c, että a < c < b ja f a f b 0, niin on olemassa sellainen luku c, että a < c < b ja f c =0. Tämän Bolzanon lauseen mukaan

Lisätiedot

1.5 Frekvenssijakaumista

1.5 Frekvenssijakaumista MAB5: Tilastotieteen lähtökohdat Tilastotieteessä frekvenssi tarkoittaa lukumäärää ja nimenomaan tilastomuuttujan arvon esiintymiskertojen lukumäärää. Sen symbolina käytetään kirjainta f. Frekvenssijakauma

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/discoverysaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/discoverysaan.html Sivu 1/6 Sisältö: 2 pelilautaa (kartat), 2 muovikalvoa, aarrevihjeenpaljastin, 28 vihjekorttia, 18 varustekorttia, 210 maastokorttia 2 kynää Peli-idea Olet tutkimusmatkailija, joka seikkailee tuntemattomilla

Lisätiedot

TEHTÄVÄVINKKEJÄ MATEMATIKKAAN

TEHTÄVÄVINKKEJÄ MATEMATIKKAAN Viinikankatu 49a, 33800 TAMPERE Puh (03) 380 5300, Fax (03) 380 5353 E-mail: myynti@tevella.fi, www.tevella.fi TEHTÄVÄVINKKEJÄ MATEMATIKKAAN I LOOGISET PALAT 1) Laita kaikki LOOGISET PALAT eteesi työpöydälle.

Lisätiedot

Power grid. Tavoite. Sisältö. Voimalakortit. Pelin suunnittelija: Friedemann Friese

Power grid. Tavoite. Sisältö. Voimalakortit. Pelin suunnittelija: Friedemann Friese Power grid Pelin suunnittelija: Friedemann Friese Tavoite Pelaajat edustavat yhtiöitä, jotka omistavat voimaloita ja tuottavat kaupungeille sähköä. Pelin aikana pelaajat tekevät tarjouksia voimaloista

Lisätiedot

DISKREETTI MATEMATIIKKA

DISKREETTI MATEMATIIKKA DISKREETTI MATEMATIIKKA 1 2 DISKREETTI MATEMATIIKKA Sisällysluettelo 1. Relaatio ja funktio 3 1.1. Karteesinen tulo 3 1.2. Relaatio ja funktio 3 2. Kombinatoriikkaa 8 2.1. Tulo- ja summaperiaate 9 2.2.

Lisätiedot

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö 5. Ensimmäisen asteen ytälö 5. Ensimmäisen asteen yhtälö Aloitetaan antamalla nimi yhtälön osille. Nyt annettavat nimet eivät riipu yhtälön tyypistä tai asteesta. Tarkastellaan seuraavaa yhtälöä. Emme

Lisätiedot

AVOIN MATEMATIIKKA 9 lk. Osio 3: Kerrataan ja sovelletaan

AVOIN MATEMATIIKKA 9 lk. Osio 3: Kerrataan ja sovelletaan Marika Toivola ja Tiina Härkönen AVOIN MATEMATIIKKA 9 lk. Osio : Kerrataan ja sovelletaan Sisältö on lisensoitu avoimella CC BY.0 -lisenssillä. Osio : Kerrataan ja sovelletaan.desimaaliluvut....tekijöihin

Lisätiedot