TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA. VALMISTAJA Tremco illbruck International Gmbh Wigan plant, UK TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA. VALMISTAJA Tremco illbruck International Gmbh Wigan plant, UK TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY"

Transkriptio

1 SERTIFIKAATTI Nro VTT-C Myöntämispäivä Päivitetty TUOTTEEN NIMI Nullfire palokatkotuotteet SERTIFIKAATIN HALTIJA Tremco illbruck International Gmbh Tullikirjurinkuja 2 FI Helsinki VALMISTAJA Tremco illbruck International Gmbh Wigan plant, UK TUOTEKUVAUS Tremco illbruck International Gmbh toimittaa palokatkotuotteita rakentamiseen. Niitä käytetään osastoivien rakenteiden saumojen ja läpivientien tiivistykseen. Nullfire FS701 on yksikomponenttinen paloa kestävä akryylimassa, jota käytetään osastoivien saumojen ja läpivientien tiivistämiseen. Nullfire FS703 on yksikomponenttinen neutraalikovettuva silikonimassa, jota käytetään osastoivien rakenteiden saumojen ja läpivientien tiivistämiseen. Nullfire FP150 on teräksinen pinta-asennettava putkimansetti muoviputkille, jota käytetään osastoivien rakenteiden putkiläpivientien tiivistämisen. Nullfire FP300 laminointinauha on polyeteenipintainen grafiittinauha putkiläpivientien tiivistämiseen muuratussa osastoivissa rakenteissa. Nullfire FP600 on läpivientiin asennettava alumiinipintainen putkieriste, joita käytetään putkiläpivientien tiivistämiseen Nullfire FS705 on turpoava grafiittipohjainen saumausmassa, jota käytetään osastoivien rakenteiden putki- ja kaapeliläpivientien tiivistämiseen. Nullfire FF 177 PU-vaahto ja Nullfire FF 197 pistoolivaahto ovat polyuretaanivaahtoja, joita käytetään seinä- ja lattiarakenteiden saumojen tiivistykseen. Nullfire FB747 on elastomeerimassalla pinnoitettu mineraalikuitulevy josta leikattuja kappaleita käytetään osastoivien rakenteiden putki- kanava- ja kaapeliläpivientien tiivistämiseen. Nullfire FR 220 Palokatkomassa on kipsipohjainen massa, jota käytetään osastoivien rakenteiden kaapeli-, putki- ja kanavaläpivientien tivistämiseen. SERTIFIOINTIMENETTELY Tämä sertifikaatti perustuu tuotteen tyyppitestaukseen ja tuotteeseen liittyvän laadunvarmistusjärjestelmän tarkastamiseen kohdan 3 ja 14 mukaisesti. Sertifioinnin yleiset menettelyt perustuvat VTT Expert Services Oy:n sertifiointijärjestelmään. Tämä sertifikaatti on voimassa enintään asti. Sertifikaatin voimassaolon ehdot on esitetty kohdassa 17. Sertifikaatin voimassaolon voi tarkistaa VTT Expert Services Oy:stä, puh VTT Expert Services Oy:n tai VTT:n nimen käyttäminen missään muussa muodossa mainoksissa tai tämän sertifikaatin osittainen julkaiseminen on sallittu vain VTT Expert Services Oy:ltä saadun kirjallisen luvan perusteella.

2 Päivitetty SISÄLLYSLUETTELO 1. Määräykset ja tuotevaatimusstandardit 3 2. Muut ohjeet ja standardit 3 3. Tuotekuvaus, merkintä ja laadunvalvonta 3 4. Toimittaminen ja varastointi kohteessa 4 5. Yleistä 4 6. Asennus 4 7. Lujuus 5 8. Ääneneristävyys 5 9. Kosteustekniset ominaisuudet Lämmöneristävyys Paloturvallisuus Kestävyys Valmistajan ohjeet Kokeelliset tutkimukset Muu aineisto Sertifikaatin voimassaoloaika Voimassaolon ehdot Muut ehdot 1

3 Päivitetty MÄÄRÄYKSET, STANDARDIT JA OHJEET 1. Määräykset ja tuotevaatimusstandardit 1.1 VTT: Expert Services Oy:n selvitysten mukaan Nullfire palokatkotuotteet täyttävät sen käytön kannalta oleelliset seuraavissa Suomen rakentamismääräyskokoelman eri osissa ja standardeissa esitetyt vaatimukset: E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2002, tämän sertifikaatin kohdan 11 mukaan TUOTETIEDOT 2. Muut ohjeet ja standardit 2.1 Tuotteen valmistaja on ilmoittanut noudattavansa seuraavia ohjeita ja standardeja: EN :+ A Fire classification of construction products and building elements. Part 2: Classification using data from fire resistance tests, excluding ventilation services. 3. Tuotekuvaus, merkintä ja laadunvalvonta 3.1 Nullfire FS701 on yksikomponenttinen paloa kestävä akryylimassa, jota käytetään saumojen ja läpivientien tiivistyksiin sisätiloissa kivirakenteisissa osastoivissa sinä ja lattiarakenteissa liitteen taulukon 1 mukaisella tavalla. 3.2 Nullfire FS703 on yksikomponenttinen neutraalikovettuva silikonimassa, jota käytetään osastoivien kivirakenteisten seinä- ja lattiarakenteiden saumojen ja läpivientien tiivistämiseen liitteen taulukon 2 mukaisella tavalla. 3.3 Nullfire FP150 on teräksinen pinta-asennettava mansetti, jota käytetään osastoivien kivirakenteisten seinä ja lattiarakenteiden putkiläpivientien tiivistämiseen liitteen taulukon 3 mukaisella tavalla. 3.4 Nullfire FP300 laminointinauha on polyeteenipintainen grafiittinauha, jota käytetään osastoivien kivirakenteisten seinä ja lattiarakenteiden putkiläpivientien tiivistämiseen liitteen taulukkojen 4-6 mukaisella tavalla. 3.5 Nullfire FP600 on läpivientiin asennettava alumiinipintainen putkieriste, jota käytetään osastoivien kivirakenteisten seinä- ja lattiarakenteiden sekä kipsilevyväliseinien ja puulattian sisällä. putkiläpivientien tiivistämiseen liitteen taulukkojen 7 ja 8 mukaisella tavalla. 3.6 Nullfire FS705 on turpoava grafiittipohjainen saumausmassa, jota käytetään osastoivien kivirakenteisten seinärakenteiden putkiläpivientien tiivistämiseen liitteen taulukon 9 mukaisella tavalla.

4 Päivitetty Nullfire FF 177 PU-vaahto ja Nullfire FF 197 pistoolivaahto ovat paloluokiteltuja polyuretaanivaahtoja, joita käytetään osastoivien kivirakenteisten seinä- ja lattiarakenteiden saumojen tiivistykseen joko yksinään tai FS701 palokatkoakryylin kanssa liitteen taulukkojen 10 ja 11 mukaisella tavalla. 3.8 Nullfire FB747 palokatkolevy on elastomeerimassalla pinnoitettu mineraalikuitulevy, josta leikattuja kappaleita käytetään osastoivien rakenteiden putki- kanava- ja kaapeliläpivientien tiivistämiseen taulukkojen mukaisella tavalla. 3.9 Nullfire FR 220 Palokatkomassa on kipsipohjainen massa, jota käytetään osastoivien rakenteiden kaapeli-, putki- ja kanavaläpivientien tivistämiseen taulukkojen mukaisella tavalla Palokatkotuotteiden laadunvalvonta hoidetaan Tremco Illbruck International Gmbh sivuliike Suomessa ja VTT Expert Services Oy:n välisen laadunvalvontasopimuksen mukaisella tavalla. 4. Toimittaminen ja varastointi kohteessa SUUNNITTELUTIEDOT 4.1 Palokatkotuotteet toimitetaan työmaalle suljetuissa pakkauksissa, joissa on ilmoitettu tuotteiden käyttötarkoitus ja käyttöohjeet sekä valmistuspäivämäärä. Tuotteden FS 701, FS703, FS705, FF177 ja FF197viimeinen käyttöpäivä oikein varastoituna on 12 kk valmistuspäivästä ja tuotteen FB kk. 4.2 Tuotteet varastoidaan suojattuna auringon paisteelta tilaan, jonka lämpötila on C. Kaikki tuotteet suojataan kastumiselta. 5. Yleistä 5.1 Tässä sertifikaatissa annetut suunnittelutiedot perustuvat lähtökohtaan, että rakenneratkaisut, kiinnitysmenetelmät ja muut lähtötiedot ovat tässä sertifikaatissa esitettyjen mukaiset, ja että mainittuja vaatimuksia, ohjeita ja standardeja noudatetaan. 6. Asennus 6.1 Palokatkomassaan liittyvän rakenteen tulee olla pölytön ja riittävän kuiva. Kunkin tuotteen asennuksen ja käyttöön on erilliset ohjeet jossa on myös tiedot käyttö- ja asennuslämpötiloista. 6.2.Kuvissa 1 15 liitteissä on eitetty esimerkkejä tuotteiden käytöstä.

5 Päivitetty Lujuus 7.1 Tuotteilla ei ole vaikutusta rakenteiden lujuuteen tai kantavuuteen. 8. Ääneneristävyys 8.1 Tuotteet tiivistävät rakenteiden läpiviennit ja saumat ja siten parantavat ääneneristävyyttä. Vaikutuksen suuruutta ei ole määritetty. 9. Kosteustekniset ominaisuudet 9.1 Tuotteet tiivistävät rakenteiden läpiviennit ja siten estävät kosteuden kulkeutumista saumojen ja läpivientien kautta tilasta toiseen. 10. Lämmöneristävyys 10.1 Tuotteita käytetään pääasiassa sisätiloissa joissa eri tilojen välillä ei ole lämpötilaeroja, jolloin niillä ei ole vaikutusta rakenteiden lämmöneristysominaisuuksiin. 11. Paloturvallisuus 11.1 Vaatimukset rakennusten ja niissä käytettävien tuotteiden paloturvallisuudelle on annettu Suomen Rakentamismääräyskokoelman osassa E1, Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet Palokatkotuotteilla tiivstettyjen läpivientien palotekninen käyttäytyminen on määritetty luokitustandardin EN määrittelemillä testistandardeilla tai niiden esistandardeilla Palokatkotuotteilla tiivistettyjen saumojen ja läpivientien paloluokat on esitetty taulukoissa 1 16, ja kuvissa Kestävyys 12.1 Palokatkotuotteiden kestävyys riippuu materiaalien ja tuotteiden yhteensopivuudesta, tuotteiden vanhenemisnopeuksista sekä ohjeiden mukaisesta asennuksesta Tuotteiden pitkäaikaisominaisuuksia ei ole arvioitu. ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET 13. Valmistajan ohjeet 13.1 Asennukset tehdään Tremco Oy:n kirjallisten ohjeiden mukaisesti.

6 Päivitetty Huoltotoimenpiteenä on tärkeää säännöllisesti tarkistaa saumojen ja läpivientien kunto. Kunto tulee tarkistaa silmämääräisesti vähintään kerran vuodessa. TEKNISET SELVITYKSET 14. Kokeelliset tutkimukset 14.1 Tuotteiden palokäyttäytyminen on testattu standardien EN ja EN tai niiden esistandardien mukaisesti. Tuloksena saadut paloluokat on esitetty taulukoissa Muu aineisto Tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteet löytyvät osoitteesta tai ovat saatavissa sertifikaatin haltijalta.

7 Päivitetty SERTIFIKAATIN VOIMASSAOLO 16. Sertifikaatin voimassaoloaika Tämä sertifikaatti on voimassa enintään asti. 17. Voimassaolon ehdot Sertifikaatti on voimassa sillä edellytyksellä, että tuotetta ei oleellisesti muuteta ja että valmistajalla on voimassaoleva laadunvalvontasopimus. Luettelo voimassaolevista sertifikaateista on saatavissa VTT Expert Services Oy:stä. 18. Muut ehdot Tässä sertifikaatissa esitetyt viittaukset Rakentamismääräyskokoelman julkaisuihin ja standardeihin koskevat näitä siinä muodossa, kuin ne olivat voimassa sertifikaatin päivityspäivänä. Tässä sertifikaatissa esitetyt suositukset tuotteen turvallisesta käytöstä ovat vähimmäisvaatimuksia, joita on noudatettava tuotetta käytettäessä. Sertifikaatti ei kumoa laissa ja asetuksissa esitettyjä nykyisiä tai tulevia vaatimuksia. Sen lisäksi, mitä tässä sertifikaatissa on esitetty, noudatetaan suunnittelussa, valmistuksessa ja käytössä yleistä hyvää rakentamistapaa. Tuotteen laadusta ja jatkuvasta laadunvalvonnasta vastaa valmistaja. VTT Expert Services Oy ei tämän sertifikaatin myöntäessään sitoudu minkäänlaiseen vahingonkorvausvastuuseen henkilö- tai muusta vahingosta, mikä sertifikaatin mukaista tuotetta käytettäessä välittömästi tai epäsuorasti mahdollisesti aiheutuu. VTT Expert Services Oy:n käsityksen mukaan Nullfire palokatkotuotteet soveltuvat tässä sertifikaatissa esitetyllä tavalla rakennuskäyttöön. Tämä päivitetty sertifikaatti nro VTT-C on edellä olevan mukaisesti myönnetty Tremco Illbruck International GmbH:lle. VTT Expert Services Oy:n puolesta Lina Markelin-Rantala Tiimipäällikkö Liisa Rautiainen Arviointipäällikkö

8 Päivitetty A1 Taulukko 1 Nullfire FS 701 akryylipalomassa seinissä ja lattioissa Avosoluinen PE solumuovi Palonkestävyys, 2:1 betoni/betoni betoni/havupuu betoni/jalopuu betoni/teräs LATTIASAUMAT SNÄSAUMAT (SAUMATTU MOLEMMIN PUOLIN) Taustamateriaali leveys/syvyyssuhde Saumattavat pinnat leveys, mm Taustamateriaali Avosoluinen PE solumuovi leveys/syvyyssuhde Saumattavat pinnat leveys, mm Palonkestävyys, 2:1 betoni/betoni betoni/teräs Kuva 1. M701 (FS701) elastiset rakennesaumat Kuva 2. M701 (FS701) & M703 (FS703) karmikittaus

9 Päivitetty A2 Taulukko 2 Nullfire FS 703 silikonimassa seinissä ja lattioissa Avosoluine n PE solumuovi LATTIASAUMAT SNÄSAUMAT (SAUMATTU MOLEMMIN PUOLIN) Taustamateriaali leveys/syvyyssuhde Saumattavat pinnat leveys, mm Taustamateriaali Avosoluine n PE solumuovi Palonkestävyys 2:1 betoni/betoni betoni/havupuu betoni/jalopuu betoni/teräs leveys/syvyyssuhde Saumattavat pinnat leveys, mm Palonkestävyys 2:1 betoni/betoni betoni/teräs Kuva 3. M703 (FS703) elastinen karmikittaus Kuva 4. M701 (FS701) & M703 (FS703) karmikittaus Kuva 5. FP150 (B150) massivirakenteessa

10 Päivitetty A3 Taulukko 3. Nullfire FP 150 putkimansetti seinissä ja lattioissa Seinä/lattia Putkimateriaali Seinämän paksuus, mm 150 mm paksu seinä muurattu/betoni 150 mm paksu lattia betonia Putken Ø, mm Palonkestävyys, 3, PVC PP 4,0 58 5,3 160 PE 3,2 56 6,2 160 PVC 3, PP 4, , PE 3, ,2 160 Seinä/lattia Putkimateriaali Seinämän paksuus, mm Putken Ø, mm Palonkestävyys, 150 mm paksu 25 seinä 32 muurattu/betoni tai lattia kevytbetoni/betoni PVC 3, Betonin tai tiilen minimitiheys on seinissä 780 kg/m 3 ja betoniharkon 600 kg/m 3. Betoni tai kevytbetonin minimitiheys lattiassa on 600 kg/m 3. Seinien ja lattioiden minimipaksuus on 150 mm.. Putkimansetit asennetaan seinissä molemmin puolin ja kiinnitetään teräskiinnikkeillä Lattioissa mansetit asennetaan lattian alapintaan Putkistot kiinnitetään jäykästi teräskannattimilla korkeintaan 100 mm ja vähintään 450 mm:n etäisyydellä masetista rakenteen molemmin puolin

11 Päivitetty A4 Taulukko 4. Nullfire FP 300 laminointinauha seinissä ja lattioissa Seinä/lattia Putkimateriaali Seinämän paksuus, mm Putken Ø, mm Palonkestävyys, 150 mm paksu seinä 3, muurattu/betoni PVC PP 4,0 58 5, PE 3, mm paksu PVC 3,2 55 lattia betonia PP 4,0 58 5,3 160 PE 3,2 56 Betonin tai tiilen minimitiheys on seinissä 780 kg/m 3 ja betoniharkon 600 kg/m 3. Betoni tai kevytbetonin minimitiheys lattiassa on 600 kg/m 3. Seinien ja lattioiden minimipaksuus on 150 mm. Laminointinauha asennetaan seinissä palotilan puolelle putken ympärille ja läpiviennin sisään, n. 20 mm ja vastakkaisen puolen tyhjä tila täytetään sementtilaastilla. Jos palotilan puolta ei tiedetä, tai se voi olla molemmilla puolilla, asennetaan laminointinauhat seinän kummallekin puolelle. Nauhan koko valitaan putken halkaisijan mukaan, Lattioissa laminointinauha asennetaan lattian alapinnan puolelle. Jäljellä oleva tila täytetään A1 tai A2 paloluokan materiaalilla. Muilla kuin PVC putkilla käytetään kahta nauhaa, joista toinen asennetaan lattian yläpuolelta. Putkien tulee olla jäykästi kannatettuja vähintään 100 mm ja korkeintaan 450 mm etäisyydeltä palokatkosta seinän molemmin puolin.

12 Päivitetty A5 Taulukko 5. Nullfire FP 300 laminointinauha seinissä molemmin puolin Seinä/lattia Putkimateriaali Seinämän paksuus, mm 150 mm paksu seinä muurattu/betoni Putken Ø, mm Palonkestävyys, 3,2 55 PVC PP 4, , PE 6, Betonin tai tiilen minimitiheys on seinissä 780 kg/m 3 ja betoniharkon 600 kg/m 3. Seinien minimipaksuus on 150 mm. Laminointinauha asennetaan seinissä molemmille puolille. Nauhan koko valitaan putken halkaisijan mukaan. Putkien tulee olla jäykästi kannatettuja vähintään 100 mm ja korkeintaan 450 mm etäisyydeltä palokatkosta seinän molemmin puolin. Taulukko 6. Nullfire FP 300 laminointinauha seinissä ja lattioissa Seinä/lattia Putkimateriaali Seinämän paksuus, mm 150 mm paksu seinä muurattu/betoni 150 mm paksu lattia betonia Putken Ø, mm Palonkestävyys, 3, PVC PVC 3, Betonin tai tiilen minimitiheys on seinissä 780 kg/m 3 ja betoniharkon 600 kg/m 3. Seinien minimipaksuus on 150 mm. Laminointinauha asennetaan seinissä molemmille puolille. Nauhan koko valitaan putken halkaisijan mukaan. Putkien tulee olla jäykästi kannatettuja vähintään 100 mm ja korkeintaan 450 mm etäisyydeltä palokatkosta seinän molemmin puolin. Laminointinauha asennetaan seinissä palotilan puolelle putken ympärille ja läpiviennin sisään, n. 20 mm ja vastakkaisen puolen tyhjä tila täytetään A1 tai A2 paloluokan materiaalilla. Jos palotilan puolta ei tiedetä, tai se voi olla molemmilla puolilla, asennetaan laminointinauhat seinän kummallekin puolelle. Nauhan koko valitaan putken halkaisijan mukaan, Lattioissa laminointinauha asennetaan lattian alapinnan puolelle. Jäljellä olevat tila täytetään sementtilaastilla.

13 Päivitetty A6 Taulukko 7. Nullfire FP 600 putkieriste putkiläpivienteihin kivirakenteisissa ja kipsilevyseinissä Putkityyppi Palonkestävyys, PP, Ø 55 mm 120 PE Ø 55 mm PP Ø 160 mm 60 PE Ø 160 mm 90 Kuva 6. FP600 levyrakenteessa Taulukko 8. Nullfire FP 600 putkieriste putkiläpivienteihin puurakenteisissa lattioissa Putkityyppi Palonkestävyys, PP, Ø 52 mm PE Ø 56 mm 90 PP Ø 136 mm PE Ø 158 mm Taulukko 9. Nullfire FS 705 turpoava palokatkosaumausmassa putkiläpivienteihin kivirakenteisissa ja kipsilevyseinissä Putkityyppi PP, Ø 16 mm, seinämänpaksuus 1,8 mm PP Ø mm, seinämänpaksuus 3,2 8,2 mm PVC-U Ø 16 mm, seinämänpaksuus 1,2 mm PVC-U Ø mm, seinämänpaksuus 2,4 6,7 mm HDPE (PE100) Ø 20 mm, seinämänpaksuus 1,9 mm HDPE (PE100) Ø mm, Seinämänpaksuus 2,9 8,2 mm Palonkestävyys, min 120-U/C

14 Päivitetty A7 Kuva 7. M705 (FS705) levyseinäläpivienti Kuva 8. M705 (FS705) massiivisen seinän/laatan läpiviennit Taulukko 10. Nullfire FF177 PU-vaahto saumoihin syvyys, mm Betonilevyjen sauma 100 mm Betonilevyjen sauma 200 mm rakenne 100 mm FF 177 PUvaahtoa 1:1 FS 701 paloakryyliä ja FF 177 PU-vaahtoa 1:1 FS 703 palosilikonia ja FF 177 PU-vaahtoa 200 mm FF 177 PUvaahtoa 1:1 FS 701 tai FS 703 ja FF 177 leveys, mm Palonkestävyys,

15 Päivitetty A8 Taulukko 11. Nullfire FF197 PU-vaahto saumoihin syvyys, mm Betonilevyjen sauma 100 mm Betonilevyjen sauma 200 mm rakenne 100 mm FF 197 PUvaahtoa 1:1 FS 701 paloakryyliä ja FF 197 PU-vaahtoa 1:1 FS 703 palosilikonia ja FF 197 PU-vaahtoa 200 mm FF 197 PUvaahtoa 1:1 FS 701 tai FS 703 ja FF 197 leveys, mm Palonkestävyys, Kuva 9. FF197/FF177 PU-vaahto + FS701/FS703 tiivistysmassaus

16 Päivitetty A9 Taulukko 12. Nullfire FB 747 palokatkolevy yhdessä 2 mm paksun Nullfire FS701 Akryyli Saumamassan kanssa seinäläpivienneissä Palokatko Läpiviennin kautta johdettava tuote Palonkestävyys Yksi levy 60 mm Kaapelihylly/ tikas 60 Kaapelit Ø 80 mm asti 30 Kaapelit Ø 80 mm asti, eristettyinä* 30 Kaapelityypit H07RN-F 4 x 185 mm 2 H07RN-F 4 x 10 mm 2 H07RN-F 5 x 1,5 mm 2 60 Telekommunikaatiokaapelit H07g-k 1 x 185 mm 2 Teräsputket Ø 220 mm asti, 6 mm 60 seinämäpaksuus, eristettynä* Kupariputket Ø 63 mm asti, 1,5 mm 60 seinämäpaksuus, eristettynä* Palokatko 60 *40 mm paksu vuorivillaputkieriste (tiheys 140 kg/m 3 ) vähintään 500 mm matkalla molemmin puolin Aukon maksimikoko: 2250 mm(leveys) ja 1125 mm (korkeus) ja maksimipinta-ala 2,025 m 2 Aukkojen välinen minimietäisyys on 240 mm muuratuissa ja betoniseinissä ja kipsilevyseinissä 400 mm. Seinien paksuus on vähintään 100 mm Betonin ja tiilen minimitiheys on 780 kg/m 3, ja betoniharkon vähintään 600 kg/m 3. Väliseinät koostuvat vähintään kahdesta 12,5 mm paksusta tyypin F kipsilevystä seinän kummallakin puolella, joissa runko vähintään 50 x 50 mm teräsrankaa. Seinien paloluokan tulee olla vähintään sama kuin palokatkolla. Läpiviennnin kautta kulkevan tuotteen tulee olla jäykästi kannatettu teräskannakkeilla korkeintaan 450 mm etäisyydeltä palokatkosta seinän molemmin puolin. Kuva 10. FB747 palokatkolevy yhdessä 2 mm paksun FS711 tai FS721 pinnoitteen kanssa betoni-, muuratussa tai kipsilevyseinissä

17 Päivitetty A10 Taulukko 13. Nullfire FB 747 palokatkolevy yhdessä 2 mm paksun Nullfire FS701 Akryyli Saumamassan kanssa seinäläpivienneissä Palokatko Läpiviennin kautta johdettava tuote Palonkestävyys Kaksi levyä 120 mm Kaapelihylly/ tikas 60 Kaapelit Ø 80 mm asti 30 Kaapelit Ø 80 mm asti, eristettyinä* 60 Kaapelityypit H07RN-F 4 x 185 mm 2 H07RN-F 4 x 10 mm 2 H07RN-F 5 x 1,5 mm 2 60 Telekommunikaatiokaapelit H07g-k 1 x 185 mm 2 Teräsputket Ø 220 mm asti, 6 mm 60 seinämäpaksuus, eristettynä* Palokatko 120 *40 mm paksu vuorivillaputkieriste (tiheys 140 kg/m 3 ) vähintään 500 mm:n matkalla molemmin puolin Aukon maksimikoko: 2100 mm(leveys) ja 1050 mm (korkeus) ja maksimipinta-ala 1,89 m 2 Aukkojen välinen minimietäisyys 240 mm muuratuissa ja betoniseinissä. Seinien paksuus on vähintään 140 mm. Seinät betonia tiiltä tai betoniharkkoa. Betonin ja tiilen minimitiheys on 780 kg/m 3,, ja betoniharkon vähintään 600 kg/m 3. Läpiviennin kautta kulkevan tuotteen tulee olla jäykästi kannatettu teräskannakkeilla korkeintaan 450 mm etäisyydeltä palokatkosta seinän molemmin puolin. Kuva 11. FB747 massiiviseinärakenteessa

18 Päivitetty A11 Taulukko 14. Nullfire FB 747 palokatkolevy yhdessä 2 mm paksun Nullfire FS701 Akryyli Saumamassan kanssa lattialäpivienneissä Palokatko Läpiviennin kautta johdettava tuote Palonkestävyys, Yksi levy 60 mm Kaapelihylly/tikas, eristettynä* 30 Kaapelit Ø 80 mm asti, eristettyinä* 60 Teräsputket Ø 220 mm asti, 6 mm 60 seinämäpaksuus, eristettynä* Palokatko 60 *40 mm paksu vuorivillaputkieriste (tiheys 140 kg/m 3 ) palokatkon molemmilla puolilla vähintään 500 mm:n matkalla Aukon maksimikoko: 3500 mm(pituus) ja 1125 mm (leveys) ja maksimipinta-ala 3,15 m 2 Aukkojen välinen minimietäisyys 400 mm Betonin paksuus on vähintään 200 mm ja. minimitiheys on 780 kg/m 3 Puulattian kannattimet vähintään 195 x 38 mm puutavaraa, kannatinväli 600 mm jossa 21 mm paksut T&G lattialevyt, ja väli/yläpohjassa vähintään kolme 15 mm paksua tyypin F kipsilevyä jotka on limitetty ja kiinnitetty kukin erikseen, Puulattiassa tulee kooltaan yli 600 x 600 mm aukoissa kannattaa palokatko teräksisillä Z kiinnikkeillä, joiden etäisyys toisistaan vähintään 300 mm ja nurkissa 150 mm. Läpiviennin kautta kulkevan tuotteen tulee olla jäykästi kannatettu teräskannakkeilla korkeintaan 450 mm etäisyydeltä palokatkosta seinän molemmin puolin. Kuva 12. FB747 massivilattiarakenteessa Kuva 13. FB747 kevyesssä lattiarakenteessa

19 Päivitetty A12 Taulukko 15. Nullfire FR 220 Palokatkomassa kivirakenteisissa seinissä Seinän paksuus 150 mm, tiheys 760 kg/m 3, Palokatkomassankerroksen paksuus 50 mm, Aukon maksimikoko 1100 x 1100 mm Läpiviennin kautta johdettava tuote Palonkestävyys Kupariputket Ø mm, seinämänpaksuus 1.0-1,5 mm, 120 eristettynä 40 mm paksulla B 600 kivivllaputkieristekauluksella palokatkon molemmin puolin Teräsputket Ø mm, seinämänpaksuus 3,5-5,6 mm, eristettynä mm paksulla B 600 kivivllaputkieristekauluksella palokatkon molemmin puolin Sähkökaapelit Ø 21 mm 30 Sähkökaapelit Ø mm 30 Sähkökaapelit Ø mm 30 Telekommunikaatiokaapelit 21 mm maksimissaan Ø 100 mm 45 nipuissa Päällystämättömät johdot 24 mm 30 Teräs- tai kuparijohdot tai putket, Ø 16 mm 120 Muovijohjot tai putket, Ø 16 mm 45 Kaapelihyllyt tai-tikkaat, leveys 200 mm 120 Kaapelihyllyt tai-tikkaat, leveys 500 mm 45 Taulukko 16. Nullfire FR 220 Palokatkomassa kivirakenteisissa lattioissa Lattian paksuus paksuus 150 mm, tiheys 2400 kg/m 3, Palokatkomassankerroksen paksuus 50 mm, Aukon maksimikoko 1600 x 1100 mm Läpiviennin kautta johdettava tuote Palonkestävyys Kupariputket Ø mm, seinämänpaksuus 1.0-1,5 mm, 60 eristettynä 40 mm paksulla B 600 kivivlla putkieristekauluksella palokatkon molemmin puolin Teräsputket Ø mm, seinämänpaksuus 3,5-5,6 mm, eristettynä mm paksulla B 600 kivivllaputkieristekauluksella palokatkon molemmin puolin Sähkökaapelit Ø 50 mm 60 Sähkökaapelit Ø mm 45 Telekommunikaatiokaapelit 21 mm maksimissaan Ø 100 mm 45 nipuissa Päällystämättömät johdot 17 mm 30 Päällystämättömät johdot mm 45 Teräs- tai kuparijohdot tai putket, Ø 16 mm 60 Muovijohjot tai putket, Ø 16 mm 120 Kaapelihyllyt tai-tikkaat, leveys 200 mm 240 Kaapelihyllyt tai-tikkaat, leveys 500 mm 90

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-5957-10 Myöntämispäivä 6.4.2011 Päivitetty 29.8.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-5957-10 Myöntämispäivä 6.4.2011 Päivitetty 29.8.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-5957-10 Myöntämispäivä 6.4.2011 Päivitetty 29.8.2012 TUOTTEEN NIMI Sealfire palokatkotuotteet SERTIFIKAATIN HALTIJA Würth Oy Hyvinkääntie 1 11710 Riihimäki VALMISTAJA Neutron Fire

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 6688-11 Myöntämispäivä 25.3.2011 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 6688-11 Myöntämispäivä 25.3.2011 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro VTT-C- 6688-11 Myöntämispäivä 25.3.2011 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA Kivivillaverkkomatot, Kivivillalevyt sekä Kivivillakourut ja niistä valmistetut eristysosat Paroc Oy Ab Läkkisepäntie

Lisätiedot

Sikalastic -201 W vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet

Sikalastic -201 W vedeneriste. Kohdassa 9 määritellyt kaivot ja niiden liitostarvikkeet SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-7791-11 Myöntämispäivä 29.12.2011, Päivitetty 13.4.2012 TUOTTEEN NIMI Sika Vedeneristysjärjestelmä SERTIFIKAATIN HALTIJA Sika Finland Oy Ab PL 49 FI-02921 Espoo TUOTEKUVAUS Sika

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myöntämispäivä 18.1.2012. Repiper sukitettu putki

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myöntämispäivä 18.1.2012. Repiper sukitettu putki SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-7893-12 Myöntämispäivä 18.1.2012 TUOTTEEN NIMI Repiper sukitettu putki SERTIFIKAATIN HALTIJA Repipe Oy Hitsaajantie 7 06450 PORVOO TUOTEKUVAUS Repiper Sukitettu putki on jätevesiviemäriputkistojen

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro 174/02 Myöntämispäivä 3.7.2002 Päivitetty 10.1.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro 174/02 Myöntämispäivä 3.7.2002 Päivitetty 10.1.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro 174/02 Myöntämispäivä 3.7.2002 Päivitetty 10.1.2012 TUOTTEEN NIMI Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä SERTIFIKAATIN HALTIJA Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy/Gyproc PL 44 02401 KIRKKONUMMI www.gyproc.fi

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-3933-09 Myöntämispäivä 16.4.2009 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Aarsleff-sujutusputki

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-3933-09 Myöntämispäivä 16.4.2009 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Aarsleff-sujutusputki TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-3933-09 Myöntämispäivä 16.4.2009 Aarsleff-sujutusputki SERTIFIKAATIN HALTIJA Aarsleff Oy Alhonniituntie 5 FI-01900 Nurmijärvi TUOTEKUVAUS Aarsleff sujutusputkimenetelmä

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-9376-13 Myöntämispäivä 28.1.2013 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY.

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-9376-13 Myöntämispäivä 28.1.2013 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-9376-13 Myöntämispäivä 28.1.2013 TUOTTEEN NIMI SPS sukitus SERTIFIKAATIN HALTIJA Suomen Putkiuudistus Oy Niittytie 25 01300 VANTAA TUOTEKUVAUS SPS-sukitus on jätevesiviemäriputkistojen

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. WAB märkätilalevy. Muotolevy Oy Tervasuontie 3 03100 Nummela

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. WAB märkätilalevy. Muotolevy Oy Tervasuontie 3 03100 Nummela SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8342-12 Myöntämispäivä 19.4.2012 TUOTTEEN NIMI WAB märkätilalevy SERTIFIKAATIN HALTIJA Muotolevy Oy Tervasuontie 3 03100 Nummela TUOTEKUVAUS WAB märkätilalevy on lasikuituvahvisteinen

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro 132/00 Myäntämispäivä 30.3.2000 Päivitetty 18.3.2005 ja 15.3.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro 132/00 Myäntämispäivä 30.3.2000 Päivitetty 18.3.2005 ja 15.3.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro 132/00 Myäntämispäivä 30.3.2000 Päivitetty 18.3.2005 ja 15.3.2010 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA ThermiSol EPS -routaeristeet ThermiSol Oy Toravantie 18 FI-38210 SASTAMALA www.thermisol.fi

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013 Päivitetty 12.1.2015. TYCROC märkätilalevyjärjestelmä

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013 Päivitetty 12.1.2015. TYCROC märkätilalevyjärjestelmä SERTIFIKAATTI VTT-C-10341-13 Myönnetty 1.10.2013 Päivitetty 12.1.2015 TUOTTEEN NIMI TYCROC märkätilalevyjärjestelmä SERTIFIKAATIN HALTIJA Tycroc OÜ Väike-Ameerika 8 10129 Tallinna, Viro TUOTEKUVAUS TYCROC

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. REDAir FLEXSYSTEM. Myöntämispäivä 10.3.2014.

TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. REDAir FLEXSYSTEM. Myöntämispäivä 10.3.2014. TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI Myöntämispäivä 10.3.2014 Nro VTT-C-10917-14. REDAir FLEXSYSTEM SERTIFIKAATIN HALTIJA ROCKWOOL, ROCKWOOL Finland Oy PL 29, Piispanportti 10 FI-02201 Espoo TUOTEKUVAUS REDAir

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro 201/04 Myöntämispäivä 20.12.2004 Päivitetty 27.10.2010 TUOTTEEN NIMI

SERTIFIKAATTI Nro 201/04 Myöntämispäivä 20.12.2004 Päivitetty 27.10.2010 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI Nro 201/04 Myöntämispäivä 20.12.2004 Päivitetty 27.10.2010 TUOTTEEN NIMI Flexpol bitumikatteet VALMISTAJA NORD BITUMI S.P.A. VIA CAMPAGNOLA, 8 37060 SONA-VR-ITALIA MAAHANTUOJA ERISTYSLIIKE

Lisätiedot

ETA-hyväksytyt ja CE-merkityt tuotteet. Würth Palokatkotuotteet Tekniset Ohjeet

ETA-hyväksytyt ja CE-merkityt tuotteet. Würth Palokatkotuotteet Tekniset Ohjeet ETA-hyväksytyt ja CE-merkityt tuotteet Würth Palokatkotuotteet Tekniset Ohjeet ETA-Hyväksyntä ja CE-merkintä CE-merkintä on tullut pakolliseksi suurimmalle osalle rakennustuotteita EU:n rakennustuoteasetuksen

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI VTT-C-9474-13 Myönnetty 19.4.2013 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI VTT-C-9474-13 Myönnetty 19.4.2013 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI VTT-C-9474-13 Myönnetty 19.4.2013 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA Siporex-palkki Siporex-tasoelementti Siporex-vaakaseinäelementti H+H Finland Oy Teikankaantie 256 39500 Ikaalinen TUOTEKUVAUS Siporex-palkki

Lisätiedot

Eurooppalainen tekninen hyväksyntä

Eurooppalainen tekninen hyväksyntä ÖSTERREICHISCHES I N S T I T U T F Ü R B A U T E C H N I K A-1010 Vienna, Schenkenstrasse 4 Puh. + 4 3 ( 0 ) 1-5 3 3 6 5 5 0 Fax: + 4 3 ( 0 ) 1-5 3 3 6 4 2 3 E - m a i l : m a i l @ o i b. o r. a t Neuvoston

Lisätiedot

OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET

OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET PALOKATKO-OPAS Tätä opasta suojaavat tekijänoikeuslait. Oppaan jäljentäminen tai käyttö kaupallisessa tarkoituksessa on kielletty ilman Suomen Palokatkoyhdistys ry:n

Lisätiedot

OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET

OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET PALOKATKO-OPAS Tätä opasta suojaavat tekijänoikeuslait. Oppaan jäljentäminen tai käyttö kaupallisessa tarkoituksessa on kielletty ilman Suomen Palokatkoyhdistys ry:n

Lisätiedot

Eurooppalainen tekninen hyväksyntä ETA-11/0018 European Technical Approval (käännös)

Eurooppalainen tekninen hyväksyntä ETA-11/0018 European Technical Approval (käännös) VTT EXPERT SERVICES OY PL 1001 02044 VTT Tel. + 358 20 722 111 www.vttexpertservices.fi Rakennusalan tuotteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21 päivänä joulukuuta 1988 annetun neuvoston

Lisätiedot

OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET

OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET OSASTOIVAT LÄPIVIENNIT JA -SAUMAUKSET PALOKATKO-OPAS 2007 Tätä opasta suojaavat tekijänoikeuslait. Oppaan jäljentäminen tai käyttö kaupallisessa tarkoituksessa on kielletty ilman Suomen Palokatkoyhdistys

Lisätiedot

l q,rr VALMISTAJA TUOTEKUVAUS TUOTTEEN }{IMI Tiimii serlifikaatti perustuu tuotteen tyyppitestaukseen ja tuotteeseen liittyviin

l q,rr VALMISTAJA TUOTEKUVAUS TUOTTEEN }{IMI Tiimii serlifikaatti perustuu tuotteen tyyppitestaukseen ja tuotteeseen liittyviin l q,rr TUOTTEEN }{IMI VALMISTAJA Lami lujitemuoviovet Muovilami Oy Yrittiijiintie 5 63700 AHrAnr TUOTEKUVAUS Saumattomien, muottipuristettujen Lami lujitemuoviovien pintamateriaalina on lujitemuovi ja

Lisätiedot

OSASTOIVIEN RAKENTEIDEN PALOKATKOT JA LÄPIVIENNIT

OSASTOIVIEN RAKENTEIDEN PALOKATKOT JA LÄPIVIENNIT ETELÄ-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka Lappeenranta Rakennustekniikan koulutusohjelma Imatra Lappeenranta Jukka Järveläinen OSASTOIVIEN RAKENTEIDEN PALOKATKOT JA LÄPIVIENNIT Opinnäytetyö 2007 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Tekniikka. Palopäällystön koulutusohjelma OPINNÄYTETYÖ PALOKATKOJEN OSUUS RAKENNUKSIEN KOKONAISTURVALLISUUDESTA. Tuomas Pylkkänen

Tekniikka. Palopäällystön koulutusohjelma OPINNÄYTETYÖ PALOKATKOJEN OSUUS RAKENNUKSIEN KOKONAISTURVALLISUUDESTA. Tuomas Pylkkänen Tekniikka Palopäällystön koulutusohjelma OPINNÄYTETYÖ PALOKATKOJEN OSUUS RAKENNUKSIEN KOKONAISTURVALLISUUDESTA Tuomas Pylkkänen 2 SAVONIA AMMATTIKORKEAKOULU - TEKNIIKKA, KUOPIO Koulutusohjelma Palopäällystön

Lisätiedot

LAUSUNTO ENINTÄÄN KAHDEKSANKERROKSISEN P1- LUOKAN RAKENNUKSEN BETONIULKOSEINÄN LÄMMÖNERISTEENÄ KÄYTETTÄVÄN POLYURETAANIN PALOTEKNISESTÄ TOIMINNASTA

LAUSUNTO ENINTÄÄN KAHDEKSANKERROKSISEN P1- LUOKAN RAKENNUKSEN BETONIULKOSEINÄN LÄMMÖNERISTEENÄ KÄYTETTÄVÄN POLYURETAANIN PALOTEKNISESTÄ TOIMINNASTA TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO PALOLABORATORIO LAUSUNTO NRO PALO/1638/2008 LAUSUNTO ENINTÄÄN KAHDEKSANKERROKSISEN P1- LUOKAN RAKENNUKSEN BETONIULKOSEINÄN LÄMMÖNERISTEENÄ KÄYTETTÄVÄN POLYURETAANIN PALOTEKNISESTÄ

Lisätiedot

PALOKATKOSUUNNITELMA. Suunitelman laatija: Yritys: Osoite: Puhelin: Päiväys: 1. Rakennuskohde ja yhteyshenkilöt. 1.1.

PALOKATKOSUUNNITELMA. Suunitelman laatija: Yritys: Osoite: Puhelin: Päiväys: 1. Rakennuskohde ja yhteyshenkilöt. 1.1. PALOKATKOSUUNNITELMA Suunitelman laatija: Yritys: Osoite: Puhelin: Päiväys: 1. akennuskohde ja yhteyshenkilöt 1.1. akennuskohde Nimi: Sijainti: Osoite: Tässä suunnitelmassa esitetään yo. kohteen palokatkojen

Lisätiedot

Osastoivien rakenteiden läpiviennit puukerrostalossa. Metsä Wood seminaarikiertue, Syksy 2014

Osastoivien rakenteiden läpiviennit puukerrostalossa. Metsä Wood seminaarikiertue, Syksy 2014 Osastoivien rakenteiden läpiviennit puukerrostalossa Metsä Wood seminaarikiertue, Syksy 2014 Agenda - Osastoivien rakenteiden läpiviennit puukerrostalossa 1. Viranomaisvaatimukset läpivientien suunnittelu

Lisätiedot

ZZ-FIRE FOAM 2K NE muut markkinointinimet: SafeSeal FSA FOAM 2K

ZZ-FIRE FOAM 2K NE muut markkinointinimet: SafeSeal FSA FOAM 2K Tekninen tuoteseloste ja asennusohje ZZ-FIRE FOAM 2K NE muut markkinointinimet: SafeSeal FSA FOAM 2K 2-komponenttinen palokatkovaahto Tuoteseloste Väri Tuotekoodi Koko Kpl/ltk Kpl/lava Punainen FSAFOAM2K

Lisätiedot

LVI-eristäjän käsikirja

LVI-eristäjän käsikirja LVI-eristäjän käsikirja Syyskuu 2010 2 Oikea eristys on kannattava sijoitus tulevaisuuteen Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa;

Lisätiedot

Vallox Oy. valmistaa. ilmanvaihtokoneita Vallox 150 Effect SE MLV (esilämmitys maalämmityspiirissä) yli 70 F G H I HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS

Vallox Oy. valmistaa. ilmanvaihtokoneita Vallox 150 Effect SE MLV (esilämmitys maalämmityspiirissä) yli 70 F G H I HUONO SÄHKÖTEHOKKUUS Vallox 150 Effect SE MLV Vallox 150 Effect SE MLV Vallox Oy valmistaa Sertifikaatti Nro VTT C 3514 08 1 (2) ilmanvaihtokoneita Vallox 150 Effect SE MLV (esilämmitys maalämmityspiirissä) Vallox 150 Effect

Lisätiedot

Tekninen opas. Hilti palokatkomassa CFS-M RG. Euroopan tekninen hyväksyntä ETA N o 12/0101

Tekninen opas. Hilti palokatkomassa CFS-M RG. Euroopan tekninen hyväksyntä ETA N o 12/0101 Tekninen opas Hilti palokatkomassa FS-M RG Hilti palokatkomassa FS-M RG uroopan tekninen hyväksyntä TA N o 12/0101 Julkaisu 05 / 2012 Hilti palokatkomassa FS-M RG Julkaisu 05/2012 sivu 1 Hilti palokatkomassa

Lisätiedot

Gyproc Käsikirja Kevytrakennejärjestelmät. Tammikuu 2014

Gyproc Käsikirja Kevytrakennejärjestelmät. Tammikuu 2014 Gyproc Käsikirja Kevytrakennejärjestelmät Tammikuu 2014 Gyproc Käsikirja Gyproc Järjestelmätakuu kattaa tämän kirjan mukaiset järjestelmäominaisuudet (kts. täydelliset takuuehdot kappaleesta 1). Tämä

Lisätiedot