Valitse oikein! Utajärven lukio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valitse oikein! Utajärven lukio"

Transkriptio

1 Valitse oikein! Utajärven lukio

2 Miksi lukioon? Tavoitteletko hyväpalkkaista työtä? Haluatko itse päättää, mitä työssäsi teet? Olisiko mukava odottaa innolla työpäivän tuomia haasteita? Haluatko viettää lomasi missä päin maailmaa tahansa ilman kieliongelmia? Jos vastasit kyllä, avaa rohkeasti ovi lukioon! Lukion jälkeen voit valmistua ammattiin, jossa saat itsenäisesti suunnitella, toteuttaa ja arvioida omaa työtäsi. Lukiokoulutus on yleissivistävää opetusta. Lukio on tärkeä ponnahduslauta tulevaisuudellesi: se antaa hyvän pohjan ja suoran väylän jatko-opintoihisi. Lukio-opinnot avaavat mielenkiintoisia ja monipuolisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Lukion jälkeen yliopisto- ja ammattikorkeakoulut eivät ole ainoita mahdollisuuksia, vaan jatko-opinnot ja ammattiurat ovat hyvinkin erilaisia. Laaja yleissivistys nostaa koko elämäsi tasoa. Ymmärrät paremmin, miten yhteiskunta toimii, ja voit nauttia elämästäsi, kun hallitset eli alojen perustiedot. Sinulla ei mene sormi suuhun, kun saat vieraasta kulttuurista tulevan työkaverin. Yleissivistys on jotakin, jota et ehkä vielä tiedä. Lukiossa voit hankkia niin laajan kielitaidon kuin työelämässä tällä hetkellä tarvitaan. Vieraiden kielten tarve on kasvanut voimakkaasti, koska työvoiman liikkuvuus on lisääntynyt ja kielitaidosta on tullut monella alalla olennainen osa ammatillista osaamista ja pätevyyttä. Törmäät tähän asiaan, olitpa missä ammatissa tahansa. Lisäksi lukio antaa sinulle vielä aikaa harkita, mihin elämässäsi haluat. Oletko nyt kypsä päättämään, vai onko päätös helpompi tehdä muutaman vuoden päästä? Utajärven lukiosta on valmistunut 529 ylioppilasta. Heillä on yhtä monta erilaista tarinaa siitä, mitä tapahtui lukion jälkeen. Ilman lukiota suurin osa heistä ei olisi siinä asemassa, missä nyt on.

3 Harrasta lukiossa! Utajärven lukio tarjoaa sen, mitä muutkin lukiot, mutta jotakin vielä muuta ja erilaista: Sinulla on mahdollisuus suorittaa kursseja, jotka liittyvät harrastuksiisi tai käytännön aineisiin. musiikkiin, kuvaamataitoon, kädentaitoihin, kotitalouteen ja ilmaisutaitoon. Elämäntaitoihin liittyviä toiveita ovat muun muassa omaan taloudenhoitoon ja kotitalouteen liittyvät kurssit. Joka tiistai kello on valinnaisaineita, jotka liittyvät harrastuksiin, taito- ja taideaineisiin, elämäntaitoihin ja eri oppiaineiden tukiopetukseen ja preppaukseen. Toteutettavat kurssit rakennetaan lukiolaisten toiveiden mukaisesti. Nyt on jo toivottu kursseja, jotka liittyvät erilaisiin liikuntamuotoihin,

4 Tulevaisuuden taitoja EN VIELÄ TIEDÄ, MITÄ HALUAN TEHDÄ ISONA, MUT ONNEKSI MUN EI TARTTEKAAN. LUKION JÄLKEEN KAIKKI ON MAHDOLLISTA. Utajärven lukio panostaa tulevaisuuden taitojen opettamiseen. Tulevaisuuden taitoja nykyiset lukiolaiset tarvitsevat aikanaan sekä työelämässä että omassa elämässään. Tutustu Eurooppaan Olitpa tulevaisuudessa missä ammatissa tahansa, kohtaat kiihtyvän kansainvälistymisen sekä työssäsi että arkielämässäsi. Utajärven lukio opastaa sinut kansainväliseen kanssakäymiseen ja edesauttaa näin sopeutumistasi yhä kansainvälisempään maailmaan. Jokaisen vuosiluokan opiskeluun liittyy kansainvälisyyskurssi, joka huipentuu toisen opiskeluvuoden keväällä toteutettavaan opintomatkaan johonkin Euroopan kohteeseen. Tällä hetkellä lukion toisella vuosiluokalla on kansainvälinen Comenius-hanke, jossa partnerikoulut ovat Saksasta ja Italiasta. Toisena suomalaisena lukiona on Vaalan lukio. Opiskelijat tekevät opintoretken Italiaan huhti-toukokuun vaihteessa 2012.

5 Lukion ensimmäisen vuosiluokan kansainvälisyyshanke suuntautuu Espanjaan. Kansainvälisyyskasvatusta tukee myös Utajärven Lions Clubin päätös kustantaa vuosittain kaksi lukiolaista Lions Clubien nuorisovaihtoohjelmiin. ONNEKSI OSALLISTUIN. LUKION OPINTORETKEN JÄLKEEN PORUKOILTA IRTOSI LUPA INTERRAILILLEKIN. Hallitse omaa elämääsi ja itsenäisty Miten saan rahani riittämään? Miten valmistan halpaa mutta terveellistä ruokaa? Vastaukset tällaisiin kysymyksiin askarruttavat monia aikuisiakin. Utajärven lukiossa näihin oman elämän hallinnan kysymyksiin perehdytään valinnaiskursseilla.

6 Hanki tietotekniset taidot opiskelun ohella Tietototekniikan hallinta on välttämätöntä jo nyt, ja sen tarve kasvaa koko ajan. Yläkoululaisten ja lukiolaisten tietotekniset taidot vaihtelevat hyvin paljon. Opetustilat ovat hyvin varustettuja, jokaisessa tilassa on muun muassa älytaulu. Osa tiloista on uusia ja osa vasta saneerattuja. Niilläkin, jotka surffailevat netissä päivittäin, saattaa puuttua perusohjelmien käyttötaito. Tämän vuoksi Utajärven lukio antaa jokaisen aloittavan lukiolaisen käyttöön kannettavan tietokoneen. Opit opiskelun ohessa käyttämään tietokonetta luonnollisena työvälineenä tiedon etsimisessä ja monien päivittäisten asioiden hoitamisessa. Samalla uusien tietotekniikkaan perustuvien opetusmenetelmien käyttö monipuolistaa opetusta ja motivoi sinua eteenpäin.

7 Opintomatkat Jokaisen vuosikurssin ohjelmaan kuuluu useita opintomatkoja lähialueelle ja yksi pitempi opintomatka Suomessa. Nuorten mahdollisuudet matkustaa ja sitä kautta tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan, historiaan ja kulttuuriin ovat hyvin erilaiset. Lukio antaa opintojomatkojen muodossa monia itsetuntoa kohottavia kokemuksia ja merkittävän panoksen opiskelijoiden tulevaisuuteen. Opintomatkat tuovat opiskeluun vaihtelua, hohtoa ja elämyksiä. Joissakin tapauksissa yksi opintomatka opettaa enemmän kuin tuhat oppituntia.

8 Selvää säästöä Lukion kirjastosta saa lainaksi kaikki lukion oppikirjat. Koko opiskelun aikana etua kertyy noin tuhat euroa. Utajärven lukio tarjoaa lukiolaisille maksuttomat koulukyydit yli viiden kilometrin koulumatkalta. Tiistai-iltaisin on lisäkyytejä, jotta kaikki voivat osallistua valinnaiskursseille. Lukion opetussuunnitelmassa on liikennekasvatuskurssi, joka toteutetaan yhteistyössä autokoulun kanssa. Utajärven lukiolaisten ajokortti tulee 400 euroa normaalia edullisemmaksi. Oma merkityksensä on myös kannettavilla tietokoneilla, jotka lukiolaiset saavat käyttöönsä. TÄNHÄN TAJUAA JO LYHYELLÄKI MATIKALLA. ON MULLA RAHALLE MUUTAKIN KÄYTTÖÄ KUIN AUTO- KOULUN TEORIATUNNIT. Mitä se vaatii? Jos haluaa utajärven lukioon, peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo täytyy olla vähintään 7,0. Erityisperusteilla rehtori voi hyväksyä opiskelijoita alemmallakin keskiarvolla. 7,0 lukuaineiden keskiarvolla opiskelijan voidaan olettaa pärjäävän lukioopinnoissaan.

9 Jatko-opinnot VALITSIN FIKSUSTI. LUKIO ON PARAS REITTI MUN JATKO-OPINTOIHIN! Monella nuorella ei ole tiedossa peruskoulun jälkeen, mikä olisi hänelle sopiva ammatti tai ammattiala. Myös lukiolaiset pohtivat näitä kysymyksiä. Utajärven lukio tehostaa opintoohjausta muun muassa lisäämällä tutustumiskäyntejä Oulun seudun jatko-opintopaikkoihin, yliopistoon, ammattikorkeakouluihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Lisäksi lukossa on valinnainen työelämään tutustumiskurssi lukion ensimmäisen ja toisen lukuvuoden aikana. Kurssin aikana opiskelijat ovat TET:ssä valitsemillaan Oulun seudun työpaikoilla yhteensä viisi päivää. Tutustumiskäynneillä ja TET:llä helpotetaan opiskelijoiden realistista ammatinvalintaa. Näkemys omasta ammatista kehittyy lukion aikana. Lukio on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun oma ala ja jatko-opinnot eivät ole vielä selvillä. Lukio antaa kolme vuotta aikaa tämän ratkaisun tekemiseen. Nykyaikainen ja hyvin varustettu lukio tarjoaa sinulle monia mahdollisuuksia ja etuja

10 529 tarinaa Jani Ijäs haki lukion jälkeen töihin sijoitusyhtiö OTC-sijoitus Oy:lle. Jani kunnostautui työtehtävässään, ja kun hän meni suorittamaan asevelvollisuuttaan, annettiin hänelle lupaus töiden jatkumisesta. Töiden taas alettua Jani tunsi tarvetta lisäopintoihin ja haki ammattiopistoon suorittamaan merkonomin tutkinnon. Jani on edelleen samassa yrityksessä. Hän ostaa osakkeita, pitää yhteyttä listaamattomista osakkeista kiinnostuneisiin sijoittajiin sekä neuvoo aloittelevia yrityksiä. Ilman lukiota en olisi tässä, sanoo Jani. Saara Luhtaanmäki tiesi jo peruskoulussa, että halusi yliopistoon. Lukion jälkeen hän haki Oulun yliopiston tekniseen tiedekuntaan. Yliopistolla Saara pääsi muutaman tutkimus- ja opetuspätkätyön jälkeen äitiysloman sijaiseksi opintohallintoon. Sitä kautta Saara sai pysyvän työpaikan opintohallinnossa. Hän on nyt suunnittelijana ja opintoneuvojana Oulun yliopiston prosessi- ja ympäristötekniikan osastolla. Hän ohjaa ja neuvoo varsinkin uusia opiskelijoita opintojen suunnittelussa ja muissa opintoihin liittyvissä asioissa. Työ on monipuolinen hallinto- ja ohjaustehtävien viidakko, jossa hän viihtyy hyvin. Lapsuuden toive työstä, jossa ei olisi kahta samanlaista päivää, toteutui, Saara toteaa.

11 Veera Hongistolle oli itsestään selvyys mennä lukioon. Lukion jälkeen hän haki ammattikorkeakouluun, mutta ei päässyt haluamalleen linjalle. Hän vietti välivuoden työskentelemällä ensin kaupassa myyjänä, ja useiden sattumuksien kautta hän sai töitä Utajärven Osuuspankista. Pankissa työskentely ei kiinnostanut Veera alun perin, mutta kiinnostus työhön kasvoi ajan kuluessa. Niinpä hän päättikin hakea ammattikorkeakouluun lukemaan liiketaloutta, jotta pääsisi pian ammattitaitoisena jatkamaan työssään. Nykyisin Veera huolehtii yritysten maksuliikenneasioista ja palvelee henkilöasiakkaita päivittäisissä asioissa ja sijoitusasioissa. Jaakko Blomster lähti lukioon Ouluun. Jos olisin ajatellut vain lukiota, olisin varmasti jäänyt Utajärvelle, sanoo Jaakko ja kertoo suuren lukion suurista oppilasryhmistä. Jaakko kuitenkin harrasti Taekwondoa, ja harrastuksessa etenemiseen oli Oulussa paremmat edellytykset. Jaakko asui Merilän Mikon kanssa samassa kaksiossa. Urheilua harrastavilla pojilla oli tiukka aikataulu ja läksyt tehtiin yleensä harjoitusten jälkeen iltamyöhällä. Taekwondossa Jaakko eteni nuorten maajoukkueeseen ja kansainvälisiin kilpailuihin. Taekwondo opetti myös pitkäjänteisyyttä ja ryhmänjohtamista. Johtamistaito näkyi myös armeijan upseeritodistuksessa, jossa johtamistaidon kaikki arvosanat olivat kiitettäviä. Jaakko pääsi yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa ja tekniseen tiedekuntaan tietoverkkoja. Kahden opiskeluvuoden jälkeen hän meni kesätöihin nykyiseen työpaikkaansa. Liike-elämään kuuluvassa kilpailussa oli jotakin samaa kuin urheilussa, ja se sopi Jaakolle. Hän on nyt Elisa konserniin kuuluvat Enia Oy:n Pohjois-Suomen aluepäällikkö. Jaakon mielestä pienen lukion opetus on varmasti yksilöllisempää kuin ison lukion ja hänkin olisi saanut Utajärvellä paremmat arvosanat. Jos kuitenkin on sellainen harrastus, jossa todella haluaa pitkälle, kannattaa nuorta kuunnella.

12 Tervetuloa lukioon! Utajärven lukio PL 7, Laitilantie Utajärvi Kaikissa kysymyksissä sinua auttavat: Rehtori, Kanslia, Lukion opinto-ohjaaja

Utajärven. uusi lukio

Utajärven. uusi lukio Utajärven uusi lukio Utajärven Leipomopalvelu Oy Koulutie 5 Utajärvi, puh. 085421227 UTAJÄRVEN K-MARKET ON TÄYDEN PALVELUN VEIKKAUS-PISTE! MEILTÄ SAAT KAIKKI VEIKKAUKSEN PELIT. Leipomotuotteita Keitto-

Lisätiedot

PILKE. Opiskelija NOVIDASSA. uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida

PILKE. Opiskelija NOVIDASSA. uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida Opiskelija 2014 PILKE uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida NOVIDASSA - on ajantasainen oppimisympäristö - on monipuolinen valikoima opintoja - opit tekemällä ja saat ammatin - voit osallistua

Lisätiedot

10 hyvää syytä valita lukio

10 hyvää syytä valita lukio Lukiot Kouvolassa Lukiossa saat hyvät valmiudet korkeakouluopintoja varten. 96 % yliopistossa opiskelevista ja 72 % ammattikorkeakouluissa opiskelevista on käynyt lukion. (OPH) Monien yliopiston koulutusalojen

Lisätiedot

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Aktiivisille nuorille ja tuleville yrittäjille sekä heidän opettajilleen Tämän aineiston tarkoitus on kannustaa nuoria pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Itä-Suomi 4/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Itä-Suomi 4/2011. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista OPINTOMAAILMA Levikki Itä-Suomi 4/2011 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa suunnistaminen vaatii tietoa. Tämä Opintomaailma-lehden opiskelunumero

Lisätiedot

Opiskelija 2011. - saat valmiudet jatko-opintoihin. uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida

Opiskelija 2011. - saat valmiudet jatko-opintoihin. uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida Opiskelija 2011 uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida - on ajantasainen oppimisympäristö - opit tekemällä ja saat ammatin - on monipuolinen valikoima opintoja - voit osallistua erilaisiin kansallisiin

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS

UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS 2012 2013 UUDENKAUPUNGIN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO NOVIDAN TOIMINTAKERTOMUS on profiloitunut aktiiviseksi toimijaksi työelämän kanssa. Tässä lehdessä: Rehtori 2 Alaesittelyt 3-11 Liiketalouden perustutkintoa

Lisätiedot

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat.

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat. SAMALLE VIIVALLE Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen Ura haaveet Hissipuhe Ideasta tuotteeksi kesätyöpaikka Tietoa myös vanhemmille Sarja kuva Verkostot tutuksi Apuun Työelämäillat

Lisätiedot

Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä

Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä nuorisofoorumi 2013 Nuoret ja työnantajat yhteisen pulman edessä Helsingissä 2013 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Vanto Design Oy Kuvat: Dora Cheffi Kustantaja: Taloudellinen

Lisätiedot

YHTEIS- HAKU 27.2-16.3.2012 HAENYT.FI. Kosmetologista tulikin SÄHKÖASENTAJA. Erikoisporauksia erikoismoottoreihin. on monenlaisia töitä

YHTEIS- HAKU 27.2-16.3.2012 HAENYT.FI. Kosmetologista tulikin SÄHKÖASENTAJA. Erikoisporauksia erikoismoottoreihin. on monenlaisia töitä Kosmetologista tulikin YHTEIS- HAKU 27.2-16.3.2012 HAENYT.FI SÄHKÖASENTAJA Erikoisporauksia erikoismoottoreihin Metallialalla on monenlaisia töitä Kosmetologista tulikin sähköasentaja Oma ala löytyi moottoreiden

Lisätiedot

Lentoon. Tule meidän porukkaan! matkalla halki euroopan 16 kokemus ei nouse tyhjästä 6. Nouse

Lentoon. Tule meidän porukkaan! matkalla halki euroopan 16 kokemus ei nouse tyhjästä 6. Nouse ei vain kirjoituksia, vaan elämää varten 21 kamerat kohti pohjoista 22 Lentoon Nouse tuusulan lukiosta matkalla halki euroopan 16 kokemus ei nouse tyhjästä 6 Tule meidän porukkaan! 2 Katseet tulevaisuuteen

Lisätiedot

Mitä minusta tulee isona?

Mitä minusta tulee isona? Mitä minusta tulee isona? 2 Helsingissä 2014 Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Graafinen suunnittelu ja taitto: Matti Ahlgren Kuvat: Matti Ahlgren, Dora Cheffi, Ilmari Huhtala Tekstit: Essi Vesterinen,

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011

OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011 OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa suunnistaminen vaatii tietoa. Tämä Opintomaailma-lehden

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Etelä-Suomi 1/2012. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista

OPINTOMAAILMA OPISKELUAIKA ON TÄYTTÄ ELÄMÄÄ! Levikki Etelä-Suomi 1/2012. Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2012 Lukiolaisen ja peruskoululaisen TIETOPAKETTI jatko-opinnoista Valitse nyt oikein, niin voit valita jatkossakin! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Etelä-Suomi 1 / 2014 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää.

Lisätiedot

Ouluun lukioon 2015 2016

Ouluun lukioon 2015 2016 Ouluun lukioon 2015 2016 Työryhmä Mika Aalto, Pekka Fredriksson, Satu Fränti, Panu Kela, Tiina Rautalin, Mervi Tuomela Ulkoasu ja taitto Graafinen Suunnittelu Gasworks Oy Toimitus Satu Fränti Kuvat Oulun

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

Tätä mieltä olen steinerlukiosta!

Tätä mieltä olen steinerlukiosta! KYSELY Pia Pale Tätä mieltä olen steinerlukiosta! 18 Rentous, taiteet, itse tekeminen, erikoiskurssit, hyvä tunnelma, opettajien kiinnostus oppilaita kohtaan, koulun sopiva koko ja luokkayhteisö. Siinä

Lisätiedot

pintoja yli oppilaitosrajojen Kuopion alueen toisen asteen yhteistyö

pintoja yli oppilaitosrajojen Kuopion alueen toisen asteen yhteistyö Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Juankosken lukio Kuopion konservatorio Kuopion lukiot Kuopion talouskoulu Leppävirran lukio Pohjois-Savon opisto Savon ammatti- ja aikuisopisto Siilinjärven

Lisätiedot

KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN. Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN. Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2011 Tämä koulutusopas on syntynyt Keski-Uudenmaan opintoohjaajien yhteistyönä. Ensimmäinen opas syksyllä 2007 valmistui

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen

Sisällys. Johdanto. Case: Tiina Piipponen. Case: Anu Ojaranta Tehtävä: Paikoillaan! Valmiina? Nyt! Tutkintojen tunnustaminen Suuntana maailma Sisällys Johdanto Valmiina lähtöön? Millä eväin maailmalle? Ilmari lähtee vapaaehtoistyöhön Sofia lähtee harjoitteluun Tehtävä: Kansainvälisyys ja minä Kaisla lähtee opiskelemaan Marko

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää!

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää! OPINTOMAAILMA LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Etelä-Suomi 1 / 2015 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Uusi opiskelija, näin haet opintotukea. Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Itä-Suomi 5 / 2014 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Sisä-Suomi 3/ 2013 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Voit lähettää myös liitteet verkossa, kun skannaat tai kuvaat ne.

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Voit lähettää myös liitteet verkossa, kun skannaat tai kuvaat ne. Pohjois-Suomi 4 / 2014 OPINTOMAAILMA LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2013 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2013 Julkaisija: Kuuma

Lisätiedot

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa. Toisen asteen koulutusopas

Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa. Toisen asteen koulutusopas Koulutuksella tulevaisuuteen Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa Toisen asteen koulutusopas 2012 KOULUTUKSELLA TULEVAISUUTEEN Keski-Uudellamaalla ja Sipoossa TOISEN ASTEEN KOULUTUSOPAS 2012 Tämä koulutusopas

Lisätiedot

uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida

uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida O p i s ke lija Pilke 2013 uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto novida - on ajantasainen oppimisympäristö - on monipuolinen valikoima opintoja - opit tekemällä ja saat ammatin - voit osallistua erilaisiin

Lisätiedot

Lukioon valmistava koulutus

Lukioon valmistava koulutus Lukioon valmistava koulutus (LUVA) OPISKELIJAN OPAS Kuusitie 3 67200 Kokkola Tämän oppaan omistaa: Oppaan työryhmä: Nina Aro, Eeva-Liisa Kiiskilä, Eija Varis (Kiviniityn lukio ja koulu) Kuvitus: Athena

Lisätiedot

Sijoitus tulevaan. Yritys-oppilaitosyhteistyö osaamisen kehittäjänä. EK:n henkilöstö -ja koulutustiedustelu

Sijoitus tulevaan. Yritys-oppilaitosyhteistyö osaamisen kehittäjänä. EK:n henkilöstö -ja koulutustiedustelu Yritys-oppilaitosyhteistyö osaamisen kehittäjänä EK:n henkilöstö -ja koulutustiedustelu Henkilöstö- ja koulutustiedustelu Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvittää vuosittain henkilöstö- ja koulutustiedustelulla

Lisätiedot