TUTKIMUSRAPORTTI. Tutkimme tunnillamme naudan sisäelimiä jotta olisimme käytännössä saaneet nähdä ja kokeilla miten elimet toimivat.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUTKIMUSRAPORTTI. Tutkimme tunnillamme naudan sisäelimiä jotta olisimme käytännössä saaneet nähdä ja kokeilla miten elimet toimivat."

Transkriptio

1 TUTKIMUSRAPORTTI Tutkimme tunnillamme naudan sisäelimiä jotta olisimme käytännössä saaneet nähdä ja kokeilla miten elimet toimivat. KEUHKOT JA SYDÄN Meidän ryhmämme aloitti tutkimuksen keuhkoista ja sydämestä. Pyrimme löytämään miten keuhkotorvi jakautuu pienempiin suoniin ja lopulta keuhkorakkuloihin. Koska kun hengitämme, vedämme hapen henkitorven kautta keuhkoihin josta se kulkeutuu hiussuoniin ja keuhkorakkuloihin ja siellä tapahtuu vaihto: happi luovutetaan verenkiertoon josta se kulkeutuu soluille ja keuhkorakkuloihin päätyy solujen jäteaine hiilidioksidi jonka puhallamme ulos. Onnistuimme löytämään henkitorven, ja totesimme että se on hyvin kova ja luumainen. Kun leikkasimme sitä, pystyimme havaitsemaan että se jatkui keuhkon syvyyksiin haarautuen. Puhalsimme siispä henkitorveen ilmaa ja onnistuimme saamaan molemmat keuhkot täyteen ilmaa. Saman ilmiön voit todeta kun vedät itse ilmaa sisään ja rintakehäsi kohoaa eli keuhkot laajentuvat. Keuhkotorvi tuntui pullistuvan vaiheittain kun happi kulkeutui henkitorven haaroja pitkin. Löysimme myös ruokatorven joka oli löysä ja paljon litteämpi kuin henkitorvi. Sydän sen sijaan oli hyvin kimmoisa. Sydämen sydänpussikin oli säilynyt. Sydämessä on neljä kammiota. Hapellinen veri kulkeutuu laskimon mukana ensin sydämen vasempaan eteiseen ja siitä vasempaan kammioon josta se pumpataan valtimoiden mukana verenkiertoon ja soluille. hapeton veri sen sijaan kulkeutuu oikeaan kammioon josta se pumpataan valtimon kautta keuhkoihin hapettumaan. Onnistuimmekin löytämään kammiot ja sydänläpät jotka estävät verta kulkeutumasta väärään suuntaan. Yritimme myös tutkia valtimon ja laskimon eroa. Valtimon pitäisi olla lihasseinäinen ja paksu ja sen sijaan laskimon löysä ja litteä. Tämä ero oli kuitenkin luonnossa vaikeasti havaittavissa. Mutta pieni ero löytyi kun yritti leikata seinää halki. Sydän lihas oli hyvin kimmoisa verrattuna keuhkoihin.

2 kuva1. täyteen puhalletut keuhkot LUU Sydämen ja Keuhkojen jälkeen siirryimme tutkimaan luuta. Meillä oli näyte kappaleena polvinivel. Luiden pinta oli hyvin liukas ja niitä yhdisti nivelsiteet ja jänteet jotka mahdollistavat liikkeen. Polvilumpion päältä löytynyt kalvo on suojakalvo ja se saattaa tulehtua usein etenkin urheilijoilla joka aiheuttaa kipua ja särkyä liikkuessa. Nivel oli nimeltään sarananivel, joka tarkoittaa että siitä kohtaa jalka taittuu, sarananivel sallii ainoastaan taittumisliikkeen mutta jalka ei voi pyöriä. Pyörimisliikkeen mahdollistaisi munanivel. Luiden pinta oli hyvin liukas, koska niitä peitti nivelneste, joka estää kovien luiden hankausta toisiaan vasten aiheuttaen hiertymiä. Suuri osa nivelnesteestä oli valunut pois. Luiden yhtymä kohdat olivat yllättävän kulmikkaita mutta nivelsiteen ja jänteiden avulla se liikkui kauniisti edestakaisin. Nivelsiteet olivat vaaleita ja litteitä ja olivat liittyneet luiden välille, ne ja jänteet joustivat liikkeessä hyvin. Tämän ulkoisen tarkkailun jälkeen siirryimme tutkimaan itse luun rakennetta. Pääsimmekin tutkimaan itse luuydintä! Se oli koostunut pehmeästä rasvasta ja oli helposti kaavittavissa pois. Luuydin oli myös täynnä verisuonia koska luuytimessä muodostuu miljoonia verisoluja päivittäin. Luu rakentuu kolmesta kerroksesta ja sen pystyi havaitsemaan. Päällisin kerros on tiivisluu joka nimensä mukaisestikin on kovaa luu ainetta. Sen jälkeen syvällä luun sisässä luu muuttuu hohkaluuksi joka muodostuu luupalkeista mutta on rakenteeltaan heikompaa. Sisin kerros on luuydin joka täyttää onton luun. Kun kaavimme luuydintä, havaitsimme myös hohkaluun koska sitäkin pystyi vielä kaapimaan vaikkakin aines oli pehmeää luuydin rasvaa kestävämpää. Luu ikään kuin koveni vaiheittain.

3 kuva2. Kuvassa on polven sarananivel. KIELI JA RUOKATORVI Seuraavaksi vuorossa oli kieli ja ruokatorvi. Kielihän on ihmisen sitkein lihas ja auttaa hampaiden kanssa möyhentämään ruokaa heiluttamalla sitä puolelta toiselle. Kielessä sijaitsee myös makunystyrät joiden avulla pystyt maistamaan ruuan. Havaitsimme että kieli oli hyvin jäykkä ja sitkeä ja kokonaan lihasta. Sen lihas muodostui säikeistä ja sen pystyi erottamaan. Löysimme myös molemmilta puolilta sylkirauhaset jotka tuottavat sylkeä jonka avulla ruoka möyhentyy suussa ja se on helpompi niellä alas. Kun ruoka on möyhentynyt suussa, se kulkeutuu ruokatorveen. Olimme todella yllättyneitä siitä kuinka pieni ruokatorvi oli. Siinä on lihasseinät jotka supistumalla kuljettavat ruuan alas mahalaukkuun. Ruokatorvi oli myöskin hyvin joustava, ja pystyimme venyttämään sen sormilla jopa kaksinkertaiseksi. Ruokatorvi muodostui kahdesta kerroksesta jotka oli helposti havaittavissa. Lihaspinta oli ulommaisena ja limakalvo sisimmäisenä. Ruoka siis kulkee limakalvo putkessa ja ulkopuolella oleva lihapinta liikuttaa sitä. Pääsimme tutkimaan myös poski-ihoa ja lihasta. Poski muodostui siten että ensin oli yllättävän paksu poskilihas jonka jälkeen oli selvästi erilainen kerros joka muodostui rasvasta jonka jälkeen tuli ihokerros. Ja ihoon oli jäänyt jäljelle vielä jopa naudan poskikarva!

4 MUNUAISET Sen jälkeen tutkimme munuaiset. Munuaisen tehtävänä on hoitaa jäte ulos elimistöstä. Se siis muodostaa ihmisen pissan eli virtsan. Valtimo tuo veren mukana jäteaineet munuaisiin, siellä ne erotellaan jäteaineiksi ja munuaiset muodostavat niistä virtsan joka kulkeutuu virtsanjohdinta pitkin virtsarakkoon ja sieltä virtsaputken kautta ulos. Ensimmäinen vaiheessa verestä poistetaan veriplasma joka sisältää kuona-aineet, joita ovat esimerkiksi suolat ja sokerit. Tässä vaiheessa virtsaa nimitetään alkuvirtsaksi. Se jatkaa matkaansa munuaistiehyeen, jossa kaikki tarpeellinen aine kuten suuri osa vedestä varastoidaan, sillä sitä voidaan käyttää vielä jatkossa. Näin virtsa jatkaa matkaa ja lopulta se päätyy virtsajohtimeen jotta kuona-aineet voidaan poistaa elimistöstä. Puhdistunut veri sen sijaan matkaa munuaislaskimossa takaisin sydämeen. Tutkiessamme munuaisia ensimmäinen asia jonka huomasimme, oli hyvin voimakas haju. Löysimme myös virtsanjohtimen jossa olikin säilynyt lehmän virtsaa, virtsanjohdin haaroittui moneen ohueen suoneen. Löysimme myös päälaskimon johon puhdistunut veri virtaa. Munuaisen koostumus oli pehmeä ja limainen. Munuaiset olivat myös täynnä verisuonia, tutkimuksiamme vaikeutti tässä vaiheessa se että munuaiset olivat täysin pilkotut! kuva3. Tässä on munuaiset ulkoapäin kuvattuna.

5 MAKSA Viimeisenä tukimme elimistön painavimman elimen, eli maksan! Maksa ei aluksi vaikuttanut kovinkaan monimutkaiselta vaikka totuudessa sillä on yli 500 tehtävää. Maksa varastoi ravintoaineita ja jopa 20 % ihmisen verestä! Kaikki ravinto kulkeutuu maksan kautta ennen kuin se lähtee verenkierron mukana soluille. Maksan tehtävä on muuttaa kaikki, jopa pahat aineet, hyviksi tai ainakin neutraaleiksi aineiksi. Maksa tuottaa myös proteiineja joita tarvitaan muun muassa lihassolujen rakentamiseen ja hiusten kasvuun. Tutkimuksessamme havaitsimme että maksan rakenne muistutti hieman munuaista ja sen pintakuvio oli kuin pientä käärmeennahkaa, tämä johtui maksakudoksesta. Maksan päällä oli myös kalvo joka sitoi sen rakennetta sillä se oli niin iso ja painava. Maksa oli sisältä täynnä verisuonia ja löysimme myös suuren valtimon. Löysimme erään suuren valtimon jonka rakenne oli niin hyvin säilynyt että onnistuimme jopa työntämään tikun siitä läpi niin että tikun pää ilmestyi maksan toiselta puolelta! Maksa tosiaan on ehkä yksi ihmisen tärkeimmistä sisäelimistä ja sitä onkin syytä suojella, muun muassa alkoholilta! LOPPUSANAT Tutkimuksessa opin käytännössä miltä elimet näyttävät ja miten ne toimivat. Tämä oli hyvin mielenkiintoista ja osa elimistä ja niiden toiminnoista jopa yllätti meidät monesti ja tunnin aikana kuuluikin monesti iloisia hihkauksia tehdessämme löytöjä! Tämä oli hyvin hauskaa ja opettavaista. Selja Kaartinen 9.a

6

Kirsi Agge Ilona Kuukka Ville Stambej Leena Väisänen. Sanasto biologian, fysiikan, kemian ja maantiedon avuksi

Kirsi Agge Ilona Kuukka Ville Stambej Leena Väisänen. Sanasto biologian, fysiikan, kemian ja maantiedon avuksi Kirsi Agge Ilona Kuukka Ville Stambej Leena Väisänen Sanasto biologian, fysiikan, kemian ja maantiedon avuksi Käyttäjälle Tämä sanasto liittyy ala-asteen ympäristö- ja luonnontiedon sisältöön, mutta siinä

Lisätiedot

Miten minä kokosin Valtterin

Miten minä kokosin Valtterin Miten minä kokosin Valtterin Minulla oli jo mahdollisuus koota Valtteri kokonaan. Haluan kertoa teille, mitä kaikkea koin Valtterin kanssa. Yhden asian voin jo paljastaa: Valtterin kanssa ei ole tylsää.

Lisätiedot

Yleistä kurssista. Portfolio Kuten aikaisemmillakin kursseilla Muistiinpanot Lehtileikkeitä Kaikkea sekalaista (Muista Cybranit!)

Yleistä kurssista. Portfolio Kuten aikaisemmillakin kursseilla Muistiinpanot Lehtileikkeitä Kaikkea sekalaista (Muista Cybranit!) BI4 Sivu 1 Yleistä kurssista 20. syyskuuta 2013 21:59 Portfolio Kuten aikaisemmillakin kursseilla Muistiinpanot Lehtileikkeitä Kaikkea sekalaista (Muista Cybranit!) Kokeen rakenne 6 pikkukysymystä ja essee

Lisätiedot

Suomen Shiatsukoulu. Diplomikurssin opetusmateriaali. Sisällysluettelo. Diploma Teaching Manual. John Lewis 2002 1

Suomen Shiatsukoulu. Diplomikurssin opetusmateriaali. Sisällysluettelo. Diploma Teaching Manual. John Lewis 2002 1 Suomen Shiatsukoulu Diplomikurssin opetusmateriaali Sisällysluettelo Yleisesti shiatsusta Keinutustekniikka Kyo ja jitsu Peruskäsittely shiatsussa Ki Milloin välttää shiatsun antamista Yin ja yang Keuhkojen

Lisätiedot

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen Ohutsuoliavanneopas Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen SISÄLLYS Leikkaus Miten ruoansulatusjärjestelmä toimii? 4 Mikä on ohutsuoliavanne? 5 Miten elämä muuttuu ohutsuoliavanteen

Lisätiedot

Laulajan äänenhuolto-opas

Laulajan äänenhuolto-opas Laulajan äänenhuolto-opas Tämä opas on tarkoitettu laulua opiskeleville ja harrastaville. Tarkoituksena on antaa laulajalle lääketieteellistä tietoa omasta lauluelimistöstä, sen toiminnasta ja siihen vaikuttavista

Lisätiedot

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun:

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun: Asento Asento määrittää kuinka sinun tulisi seisoa saadaksesi liikkumattoman tuen ammuntaan. Asento täytyy pystyä ottamaan joka kerta luonnollisesti ja samalla tavalla, tai muuten osumakasassa tapahtuu

Lisätiedot

Lukijalle. Suomen Sydänliitto ry

Lukijalle. Suomen Sydänliitto ry Lukijalle Aortan yleisimmät sairaudet ovat aortan aneurysma eli laajentuma ja aortan dissekoituma eli sisäkalvon repeämä. Tyypillisimmät aorttaa vaurioittavat tekijät ovat ikä, tupakointi ja kohonnut verenpaine.

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

TUPAKKATUNTI KOULUILLE

TUPAKKATUNTI KOULUILLE TUPAKKATUNTI KOULUILLE ALOITUS Esityksen alussa rohkaistaan oppilaita keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Aloitetaan kysymällä syitä siihen, miksi ei kannata polttaa? Vastauksia käsitellään yksi kerrallaan.

Lisätiedot

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen SUUNHOITO-OPAS yläkouluille Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen Sisällys Esipuhe 6 Lukijalle 7 HAMPAISTO 9 Hammasstatus 13 Hampaan rakenne 15 Hampaan tutkiminen mikroskoopilla 16 Hampaan tutkiminen poikkileikatusta

Lisätiedot

TERVETULOA SAHLGRENSKAN YLIOPISTOLLISEEN SAIRAALAAN!... 2 TERVE SYDÄN... 3 SAIRASTUNUT SYDÄN... 4 Sepelvaltimotauti... 4 Sepelvaltimoleikkaus...

TERVETULOA SAHLGRENSKAN YLIOPISTOLLISEEN SAIRAALAAN!... 2 TERVE SYDÄN... 3 SAIRASTUNUT SYDÄN... 4 Sepelvaltimotauti... 4 Sepelvaltimoleikkaus... Sydänleikkaus Potilasinformaatiotai f a TERVETULOA SAHLGRENSKAN YLIOPISTOLLISEEN SAIRAALAAN!... 2 TERVE SYDÄN... 3 SAIRASTUNUT SYDÄN... 4 Sepelvaltimotauti... 4 Sepelvaltimoleikkaus... 4 Sydänläppätaudit...

Lisätiedot

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot Tutkiessasi koiran ruokia, olet varmasti kuullut tai lukenut "välttämättömistä rasvahapoista", "kala öljystä", "linoli haposta", "amino-hapoista", "Omega-3" ja "Omega-6" rasvahapoista.

Lisätiedot

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot?.

Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot?. Omega-3 ja Omega-6 rasvahapot?. Tutkiessasi koiran ruokia, olet varmasti kuullut tai lukenut välttämättömistä rasvahapoista, kala öljystä, linoli haposta, amino-hapoista, Omega-3 ja Omega-6 rasvahapoista.

Lisätiedot

Munuais- ja virtsanjohdinkivien hoito

Munuais- ja virtsanjohdinkivien hoito Tietoja potilaille -hanke Suomen Kieli 3 Munuais- ja virtsanjohdinkivien hoito Alleviivatut sanat löytyvät sanastosta. Sinulla on todettu olevan munuais- tai virtsanjohdinkivi. Tässä lehtisessä kuvataan

Lisätiedot

Ph-tasapaino ja hyvinvointi. Muistatko miltä tuntui... Ruokavalion aiheuttamat ongelmat. Vitamiinien ongelmat

Ph-tasapaino ja hyvinvointi. Muistatko miltä tuntui... Ruokavalion aiheuttamat ongelmat. Vitamiinien ongelmat Ph-tasapaino ja hyvinvointi Muistatko miltä tuntui... Juosta täysiä koko päivä. Mennä päiväunille sen takia, että äiti käski, eikä sen takia että olisit itse halunnut. Lapsena tuntui, että energia ei koskaan

Lisätiedot

11 Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset

11 Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset sivu 443 LENTÄJÄN KÄSIKIRJA 11 Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset 11.A Hengitys 11.A.1 HAPPI, LENTOKORKEUS JA IHMISKEHO Ihmisellä on hämmästyttävä kyky mukautua useimpiin maapallon pinnalla esiintyviin,

Lisätiedot

Opas lasten jalkineiden valintaan

Opas lasten jalkineiden valintaan Opas lasten jalkineiden valintaan Sisällys Opas lasten jalkineiden valintaan Opas lasten jalkineiden valintaan 3 Jalkaterien rakenne 4 Jalkaterien malli 6 Alaraajojen kehitysvaiheita 8 Jalkineiden vaikutuksia

Lisätiedot

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat 1 FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Tupakoinnin historiaa Tupakkakasvi (Virginian tupakka) on parimetrinen lehtevä pensas, jonka lehdissä on nikotiinia. Kasville itselleen se on

Lisätiedot

suomen nf-yhdistyksen

suomen nf-yhdistyksen suomen nf-yhdistyksen LASTENOPAS Suomen Neurofibromatoosiyhdistys ry. Kirjoittajat Esko Kandelin, Suomen NF-yhdistys, NF-lapsen isä Kaisu Kandelin, Suomen NF-yhdistys, NF-lapsen äiti Martti Komu, Suomen

Lisätiedot

Arpikudoksen fysioterapia

Arpikudoksen fysioterapia Marika Laurikainen Johanna Lintunen Arpikudoksen fysioterapia Metropolia Ammattikorkeakoulu Fysioterapeutti (AMK) Hyvinvointi ja toimintakyky Opinnäytetyö 23.11.2014 Tiivistelmä Tekijät Otsikko Sivumäärä

Lisätiedot

VALMISTAVA TASO & TASO 1

VALMISTAVA TASO & TASO 1 VALMISTAVA TASO & TASO 1 VALMISTAVA TASO JUHLAT s.12 ENEMMISTÖKÄSITYS s.15 TASO 1 NUORET JA PÄÄTÖKSENTEKO s.17 ASENNE, KUNNIOITUS JA VASTUU s.19 ALKOHOLIN VAIKUTUKSET s.22 RYHMÄPAINE s.27 YSTÄVYYS s.29

Lisätiedot

T y ttöjen pieni punainen

T y ttöjen pieni punainen T y ttöjen pieni punainen w w w.libressegirl.f i Teksti ja toimitus: Ulla Rode ja Susanne Lindblad Ulkoasu: Charlotte Ikjaer Julkaisija: Libresse Puh. 00 000 ISBN: --00--0. painos 00 Kopiointi sallittu,

Lisätiedot

KARATE * TAIJIQUAN * YIQUAN * ZEN

KARATE * TAIJIQUAN * YIQUAN * ZEN HUOMIOITA 7/2004 joulukuu/2 No 37 Zenshindojo ry. Perustettu 1987. Kirjannut Timo Klemola KARATE * TAIJIQUAN * YIQUAN * ZEN Taidon kehittymisestä Olen viime aikoina pohtinut useita taidon kehittymiseen

Lisätiedot

HAMMASASIAA ANATOMIA

HAMMASASIAA ANATOMIA 7 HAMMASASIAA Kuvitellaanpa jonkun syövän keitettyä muhennosta tai kiisseliä jokaisena elämänsä päivänä ilman että kertaakaan pesee hampaitaan tai kenties joskus joku huolestunut ystävä työntää hammasharjan

Lisätiedot

FINSKA. Tämä esite sisältää tietoa Eliquis -valmisteen käyttäjälle. Tämä lääkevalmiste on laajan valvonnan alainen

FINSKA. Tämä esite sisältää tietoa Eliquis -valmisteen käyttäjälle. Tämä lääkevalmiste on laajan valvonnan alainen FINSKA Tämä esite sisältää tietoa Eliquis -valmisteen käyttäjälle Tämä lääkevalmiste on laajan valvonnan alainen Eliquis -potilasesite on saatavilla 8 eri kielellä. Kysy esitettä hoitajaltasi tai lääkäriltäsi.

Lisätiedot

TAVOITTEENA HYVINVOIVAT ÄIDIT Fysioterapeuttien toteuttaman äitiryhmän sisällön tarkastelu

TAVOITTEENA HYVINVOIVAT ÄIDIT Fysioterapeuttien toteuttaman äitiryhmän sisällön tarkastelu Liisa Katainen & Katri Leppäkangas TAVOITTEENA HYVINVOIVAT ÄIDIT Fysioterapeuttien toteuttaman äitiryhmän sisällön tarkastelu Opinnäytetyö Fysioterapian koulutusohjelma Huhtikuu 2007 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön

Lisätiedot

Yleisimmät sydän- ja verenkiertoelinten

Yleisimmät sydän- ja verenkiertoelinten Koonnut: Sanna Muukka Sydän- ja verisuonitautien osuus kaikista kuolemansyistä on noin puolet ja sepelvaltimotaudin yksinään vajaa 30 prosenttia. Vaikka suomalaisten sydän- ja verisuoniterveys on parantunut

Lisätiedot