Työharjoittelu Suhlissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työharjoittelu Suhlissa"

Transkriptio

1 Työharjoittelu Suhlissa Saksassa suoritetusta työharjoittelusta tulikin paljon suurempi kokemus, kuin osasin odottaa. Kokemus avarsi paljon maailmankuvaani ja avasi silmiäni Saksassa tapahtuneisiin ja tapahtuviin asioihin. Voin lämpimästi suositella jokaiselle, jonka mielessä on käynyt työharjoittelun suorittaminen ulkomailla.

2 Matkustaminen Junaliput kannattaa Saksassa tilata ajoissa, koska lippujen hinnat alkavat nousta noin viikkoa ennen hurjaa vauhtia ja saattavat kallistua peräti 40 euroa. Saksassa on mahdollista saada osavaltion sisäinen lippu, jolla pääsee matkustamaan paljon halvemmalla koko päivän. Tämä lippu tulee halvaksi erityisesti useammalle ihmiselle, koska perusmaksun jälkeen lippu maksaa n.3e per henkilö, max. 5 henkilöä. Junat ovat Saksassa ajoissa lähes poikkeuksetta, niin kuin muukin julkinen liikenne. Kaupungissa kulkeminen käy kätevästi (Ainakin Suhlissa) paikallisbussilla. Eikä matkustaminen ole hirveän kallista. Itse ostin kuukausilipun, joka maksoi noin euroa. Busseja kulki vähintään tunnin välein aina klo. 23 asti.

3 Asuminen ja majoitus Itse asuin perheessä, joka vuokrasi huoneita noin 10 euron hintaan yöltä (Gästezimmer). Hintaan kuului myös lakanoiden vaihtaminen viikon välein ja tiskaus päivittäin. Kävimme myös Berliinissä, jossa yövyimme nuorisomajoituksessa (Jugendgästehaus). Tämä oli aika edullinen vaihtoehto, joka kustansi noin 15 euroa yöltä ja vastasi suomen Omenahotellia. Toki Saksasta löytyy kalliimpiakin vaihtoehtoja aina viiden tähden hotelleihin asti, mutta nuo olivat kaikkein parhaimpia vaihtoehtoja opiskelijalle.

4 Ruoka Saksassa ruoka on halvempaa kuin Suomessa. Pikaruokakin on huokean hintaista ja hienomman ravintolan hinnasto vaihtelee 10 euron molemmin puolin. Voin lämpimästi suositella currywurstia ja bratwurstia. Tuntuukin että Saksalaisilla on kova kilpailu siitä kuka tekee parhaat curry- tai bratwurstit. Schnitzel on Suomalaista metsästäjänleikettä vastaava pihvi, jota löytää myös kaikkialta Saksasta. Saksalaiset ovat myös kuuluisia panimokulttuuristaan ja Saksalainen olut onkin mielestäni parempaa kuin Suomalainen olut.

5 Kulttuuri ja käyttäytyminen Saksassa saatetaan tervehtiä tuntemattomiakin, mikä saattaa hieman hämmentää Suomalaista. Itsekin tervehdin aamulla ihmisiä sanomalla Morgen mikä on aivan yhtä hyvä kuin Guten Morgen. Olen myös kuullut myös käytettävän vieläkin lyhyempää tervehdystä joka on Moi tai Moij riippuen sanojasta. Myös muut tervehdykset ajasta riippuen voidaan esittää tuntemattomille. Yleisimmin olen kuullut sanat Hallo mikä vastaa Suomen Hei sanaa, toinen on Tshcüss mitä käytetään lähtiessä.

6 Olin kuullut, että Saksalaiset ovat konservatiivisempia kuin Suomalaiset, mutta huomasin asian olevan aivan toisin päin. Ainakin niiden henkilöiden kohdalla, jotka matkan aikana kohtasin. Myös yleinen ilmapiiri tuntuu olevan rennompaa kuin Suomessa. Saksalaiset tuntuvat olevan myös hyvin ymmärtäväisiä, mikäli jonkinlainen kommellus sattuu. Kulttuurivalmennuksen aikana saamani tiedon mukaan teitittely on todella tärkeää. Kuitenkin huomasin, että tämäkään asia ei pidä paikkaansa. Teitittelemättä jättäminen ei ole mikään suuri loukkaus ainakaan näiden henkilöiden parissa, joiden kanssa olimme tekemisissä. Yhteistyökumppanimme Mathias sai pienet naurut, kun Toni herroitteli häntä. Asiaa tiedusteltiin monelta henkilöltä ja totesimme herroittelun olevan ylipainostettua kulttuurivalmennuksen kurssilla. Se ei todellakaan ole suuri loukkaus, jos jättää teitittelemättä. Tietenkin tässäkin asiassa on maalaisjärki paikallaan ja asioissa kannattaa aina pelata varman päälle. Tiedustelin monelta henkilöltä, että osataanko Saksassa puhua englantia. Usein sain vastauksen, että vain nuorempi sukupolvi sitä osaisi vähän, mutta huomasin tämänkin asian toisenlaiseksi. Hyvin usea Saksalainen osaa englantia ja asiointi esimerkiksi apteekissa kävi kivuttomasti. Tosin minulla saattoi olla matkassa tuuriakin ja joissain tilanteissa tuli kielimuuri vastaan. Saksankielestä on loppujen lopuksi suuri apu ja kontakien saaminen helpottuu huomattavasti, mikäli osaa kieltä, koska kaikki saksalaiset eivät halua puhua englantia vaikka sitä osaisivat. Saksa on vihreydessä paljon edellä Suomea. Täällä käytetään paljon enemmän aurinkoenergiaa ja tuulivoimaa. Aurinkopaneeli saksalaisen talon katolla ei ole mikään harvinainen näky.

7 Työpaikastani Perustyöpäiväni alkaa siitä, kun toivotan työkavereille huomenet. Istahdan MACkoneelle, jolla työskentelen ja Lorenz antaa minulle tehtävät, millä aloitan. Tehtävästä riippuen saatan saada ensimmäisen työn tehtyä ennen ruokataukoa, joka on klo. 12. Joskus Lorenz saattaa olla kiireinen eikä ehdi antaa minulle uutta tehtävää. Tässä tapauksessa katson edellisiä töitä, joita voisin parantaa tai joita voisin jatkaa. Toimettomaksi en siis jää.

8 Rittweger on työpaikkana loistava. Työilmapiiri on miellyttävä ja ympäristöltä todella viihtyisä. Päivät menevät nopeasti ja joka viikko opin paljon uutta. Työtkin hoidetaan tiiminä ja töiden jako on hyvin organisoitua. Itse asiassa jokainen osa-alue firmassa on hyvin organisoitua ja jaoteltua. Pidän myös siitä, että työni otetaan vakavasti työnä muiden joukossa ja saan neuvoja Lorenzilta siitä, miten voin parantaa silloin työn alla olevaa projektia. Töitä sain tehdä laidasta laitaan 3Dmallinnuksesta graafiseen suunnitteluun. Pääasiassa työskentelin Rhino nimisellä 3D-mallinnusohjelmalla ja Cinema 4D ohjelmistolla mikä on tarkoitettu tekstuurien, valon ja ympäristön lisäämiseen 3Dmalliin. Huomasin myös että Saksalaiset ovat todella tarkkoja ja huolellisia työssään, mutta suuria eroja Suomen käyttäytymismalliin en havainnut.

9 Vapaa sana Aloitan vapaan sanan Berliinistä. Lähdimme käymään Tonin kanssa Berliinissä, koska Mathiaksen mukaan pääsiäisenä Suhl on todella hiljainen paikka. Tilasimme junaliput Berliiniin ja Toni varasi meille huoneen Berliinissä sijaitsevaan Jugendgästehausiin. Majoitus oli todella upea niin halvaksi, se sijaitsi jonkun kirkon yhteydessä ja julkisivu oli näyttävä. Berliinissä kävimme Tonin kassa kiertämässä kuuluisimmat nähtävyydet muurista holokaustin muistomerkkiin. Muistomerkki oli todella pysäyttävä kokemus ja suosittelenkin kaikille siellä käyntiä, jos mahdollista. Myös muuri oli vaikuttava ja siinä syventyikin miettimään, mitä se sillon oli, kun se vielä oli pystyssä.

10 Berliinissä käydessämme päästimme myös käydä elokuvissa vanhassa DDR:n aikaisessa elokuvateatterissa joka oli hieno kokemus. Teatterissa oli baari ja valtavista ikkunoista (joissa oli karhun kuva) näkyi Berliinin yö. Berliinistä päästyämme huomasimme että Suhl todellakin on hiljainen pääsiäsen aikaan. Pääsiäinen on paljon suurempi tapahtuma Saksalaisille kuin Suomalaisille. Silloin on kuulemani mukaan tapana lähteä käymään vanhempien tai sukulaisten luona. Suhliin päästyämme iski kulttuurishokki todella päälle. Mieleni teki takaisin Suomeen kavereiden ja läheisten luokse, vaikka reissu ei ollut vielä edes kunnolla alkanut. Tidostin kuitenkin, että kyse oli kulttuurishokista ja mietin että kyllä se siitä lähtee ajan myötä ja niin siinä kävikin. Töitten alettua pääsinkin nopeasti arkielämään kiinni ja aika menikin nopeasti. Arki Suhlissa ei juurikaan eronnut Suomesta paitsi että ruokaa sai paljon halvemmalla kuin Suomesta. Kävimme Tonin kanssa myös Erfurtissa, jossa kävimme katsastamassa paikalliset nähtävyydet esim. tuomiokirkon, jota suosittelenkin kaikille. Suhlissa kävimme myös paikallisessa uimahallissa ja asemuseossa. Asemuseo oli yllättävän suuri ja kattava. Aseita löytyi keskiajalta tähän päivään asti. Kontakteja ei juuri tullut luotua paikallisten kanssa, mitä nyt vuokraisännän, työkavereiden ja Mathiaksen kanssa olin tekemisissä.

11 Hienona asiana kuitenkin voin sanoa, että KV-tutoroinnista tuli palkkio yllättävältä taholta. Olen menossa Stephanie Strohbachin kanssa Leipzigissa järjestettävään goottifestivaaleille. Hän oli vuonna 2011 Ikatassa vaihto-oppilaana vaatetuspuolella ja siten Kv-tutorina häneen tutustuinkin. Hän tarjosi minulle teltan, makuupussin ja patjan festivaalin leirintä-alueella. Olen myös huomannut miten iso rooli KV-tutoreilla on kansainvälisessä toiminnassa. Ennen pidin toimintaa hieman pienemmässä arvossa, mutta täällä ollessani huomasin miten valtava merkitys sillä on, kun joku opastaa, auttaa ja pitää seuraa kun on tullut toisesta maasta vieraaseen maahan. Olen oppinut paljon matkan aikana ja kasvanutkin hieman ihmisenä, kun näin miten asiat muualla ovat olleet tai ovat nyt. Pyrin myös olemaan jatkossakin mukana KVtutortoiminnassa nyt kun olen huomannut sen todellisen arvon. Ammatilliselta kannalta pidän Rhino ja Cineman oppimista hyvin tärkeänä ja voisinkin yrittää löytää töitä jatkossa joltain työpaikalta jossa tehdään 3D-mallinnusta. Suosittelen kaikille lähtöä. Täällä oppi elämästä ja ammatista hyvin paljon. Matti Mäenpää Suhl