Maakuntakirjastotoiminta 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maakuntakirjastotoiminta 2014"

Transkriptio

1 Maakuntakirjastotoiminta 2014 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto

2 Kauppila Paula, toukokuu

3 2 Satakunnan maakuntakirjastoalue vuonna 2014 Satakunnassa oli 20 kuntaa vuonna Lähde, Satakuntaliitto,

4 3 Maakuntakirjaston tehtävät Valtioneuvoston asetus kirjastoista, 406 / , säätää maakuntakirjaston tehtäviksi 1) kehittää toiminta-aluettaan koskevia verkko- ja tietopalveluja; 2) perehdyttää toiminta-alueensa kirjastojen henkilöstöä kirjastotyön uusiin toimintamuotoihin ja kehittämishankkeisiin; 3) toteuttaa yhteistyössä muiden kirjastojen kanssa yleisten kirjastojen alueellisia ja valtakunnallisia kehittämishankkeita; 4) tukea ja kehittää toiminta-alueensa yleisten kirjastojen tieto- ja kaukopalvelua sekä kirjastoaineiston muuta välitystä; 5) edistää toiminta-alueensa kirjastojen yhteistyötä; sekä 6) suorittaa opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sovitut muut tehtävät. Hyvä maakuntakirjasto toimii vuorovaikutuksessa koko maakunnan kirjastojen kanssa. Se on kirjasto- ja tietopalvelujen kehittäjä kaikilla kirjastotoiminnan osa-alueilla ja maakunnallinen näkökulma on luonteva osa sen toiminnan kehittämistä. Maakuntakirjastotoiminta on koko kirjaston läpikäyvää toimintaa ja osa jokaisen työntekijän työtehtäviä ja vastuualueita. Hyvä maakuntakirjasto suunnittelee toimintaansa yhteistyössä alueen kirjastojen kanssa. Se tiedottaa toiminnastaan aktiivisesti ja tarjoaa alueen kirjastoille erilaisia keskustelu- ja yhteistyöfoorumeita. Hyvällä maakuntakirjastolla on toimiva yhteistyösuhde muihin maakuntakirjastoihin ja alueellisiin toimijoihin. Maakuntakirjasto ottaa toiminnassaan ja sen suunnittelussa huomioon toimintaympäristönsä kielelliset ja kulttuuriset olosuhteet ja alueen kirjastojen erilaiset tarpeet. Hyvän maakuntakirjaston laatukuvaus, opetus- ja kulttuuriministeriö, 2010, saatavilla xn_maakuntakirjaston_laatukuvaus_huhtikuu_2012.pdf Maakuntakirjastojen yleisille kirjastoille antamat kaukolainat ovat maksuttomia Maakuntakirjastotoiminnan rahoitus Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää valtionavustusta maakuntakirjastotoimintaan. Avustus myönnetään kunnallisille kirjastoille annettujen erityistehtävien toteuttamiseen (monikielinen kirjasto, saamelaiskirjasto, maakunta- ja keskuskirjastotehtävät). Valtionavustus myönnetään hakemuksesta.

5 4 Maakuntakirjastotoiminnan ja palvelujen arviointi Aluehallintovirastot vastaavat peruspalvelujen alueellisen saatavuuden arvioinnista. Arvioinnin teemat ja alustavat arviointikohteet perustuvat peruspalvelujen arviointisuunnitelmaan. Arviointi perustuu kirjastolakiin. Arvioinnin tulosten avulla aluehallintoviranomainen seuraa kirjastopalvelujen saatavuutta, laatua ja taloudellisuutta. Arvioinnin tuloksia hyödynnetään valtakunnallisessa kehittämistyössä ja säädösvalmistelussa. Kirjastotoimen arviointikohteet sovitaan yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Peruspalvelujen lisäksi tehdään myös muita alueellisia arviointeja ja kuntakäyntejä. Aluehallintovirastojen tavoitteena on laadukkaat kirjastopalvelut, jotka edistävät ihmisten hyvää arkea, osallisuutta ja hyvinvointia. Kirjasto- ja tietopalvelujen merkitys lisääntyy osana alueellista kehitystä sekä osaamista. Kirjastopalvelut ovat lähi- ja peruspalveluita, jotka on järjestetty alue- ja väestörakenteen kannalta tarkoituksenmukaisesti. Aluehallintovirastot seuraavat ja edistävät kirjastojen toimintaa kehittämistoiminta-avustukset perustamishankkeisiin ja kirjastoautoihin tarkoitetut avustukset kirjastohenkilöstön täydennyskoulutus informaatio-ohjaus kansainvälistymisen edistäminen ja matka-avustukset. Aluehallintovirastot arvioivat kirjastopalvelujen saatavuutta ja laatua tilastojen kokoaminen ja vuosiarviointi peruspalvelujen arviointi ja muut alueelliset arvioinnit. Suomen yleisten kirjastojen tilastotietokantaan kootaan vuosittain tilastot kaikista Suomen kirjastolaitoksista. Tietokannan tiedot ovat kaikkien käytettävissä Internetissä, osoitteessa Aluehallintovirastot seuraavat ja arvioivat maakuntakirjastotoimintaa yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Aluehallintovirastot käyvät vuosittain seurantaneuvottelut alueensa maakuntakirjastojen kanssa. Neuvottelu pohjautuu opetus- ja kulttuuriministeriön hyvän maakuntakirjaston laatukuvaukseen, Maakuntakirjastojen laatukuvauksen tavoitteena on tukea maakuntakirjastotoiminnan kehittämistä niin, että toiminta vastaa muuttunutta toimintaympäristöä ja kirjasto- ja kuntakentällä tapahtuvia muutoksia sekä varmistaa tasavertaisten maakuntakirjastopalvelujen saatavuuden alueen kunnissa. Kirjastotoimen yhteyshenkilöt Lounais-Suomen aluehallintovirastossa ovat kirjastotoimen ylitarkastaja Päivi Almgren, jonka vastuulle kuuluvat kirjastotoimen kehittäminen ja peruspalvelujen arviointi, kirjastojen kehittämis- ja rakentamishankkeet, kirjastoalan henkilöstön täydennyskoulutus, yleisten kirjastojen tilastot ja kirjastoalan kansainväliset asiat, ja nuorisotoimentarkastaja Arja Randell, jolle kuuluvat kirjastotoimen valmistelu- ja talousasiat.

6 5 Maakuntakirjaston itsearviointi Vuonna 2014 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto toteutti itsearviointina kyselyn maakunnan yleisille kirjastoille liittyen toimintaansa maakuntakirjastona. Tulosraportti liitteenä 1. Itsearvioinnin jatkuvana tukena maakuntakirjasto hyödyntää myös opetus- ja kulttuuri-ministeriön tarjoamia yleisten kirjastojen laatusuositus ja Suomen yleisten kirjastojen tilastot välineitä. Yleisten kirjastojen neuvosto Yleisten kirjastojen neuvosto on yleisten kirjastojen yhteistyötä koordinoiva ja yhteisiä kannanottoja muodostava elin. Se edustaa yleisiä kirjastoja kirjastoverkon yhteistyössä. Neuvostossa ovat edustettuina Yleisten kirjastojen keskuskirjasto ja maakuntakirjastot sekä kunkin maakuntakirjastoalueen kirjastot keskuudestaan valitsemansa edustajan kautta. Satakunnan maakuntakirjastoalueen kirjastojen edustaja nykyisellä kaksivuotiskaudella on kirjastonjohtaja Helena Kuivasniemi-Lehti (Luvian kunnankirjasto) ja varajäsen kirjastotoimenjohtaja Satu Soppela-Hyle (Harjavallan kaupunginkirjasto). Yleisten kirjastojen neuvoston toimintasuunnitelma, pöytäkirjat, selvitykset, työvaliokuntien muistiot ym. löytyvät osoitteesta Satakuntalaisten kirjastojen Yhteistyö-foorumi Satakuntalaisten kirjastojen Yhteistyö-foorumi kokoaa yhteen maakunnan yleiset ja tieteelliset kirjastot. Vuodesta 2004 alkaen Yhteistyö-foorumi on kokoontunut kahteen vuosittaiseen yleiskokoukseen. Puheenjohtajuus kiertää, tällä hetkellä siitä vastaa Porin tiedekirjasto. Yhteistyö-foorumi mm. järjestää säännöllisin välein alueellisen kirjastopäivän, joka kokoaa yhteen maakunnan kirjastoammattilaiset ja tärkeimmät yhteistyötahot. Vuonna 2014 aloitettiin neljännen Satakunnan kirjastopäivän valmistelu nimeämällä työryhmä vastaamaan järjestelyistä. Neljäs Satakunnan kirjastopäivä järjestetään Raumalla toukokuussa 2015.

7 6 Satakirjastot-yhteisjärjestelmä Satakunnan maakuntakirjaston toiminta-alueella kaikki kunnat / kirjastot ovat mukana yhteisessä kirjastojärjestelmässä, jonka mukana myös toimintasäännöt ym. käytännöt on yhtenäistetty. Toiminta vuonna 2014 Satakirjastot-yhteisjärjestelmä täytti 5 vuotta vuoden 2014 loppupuolella. Vuoden 2014 tärkein hanke oli uuden verkkokirjaston käyttöönoton suunnittelu ja valmistelu. Tuotantokäyttöön uusi verkkokirjasto avattiin joulukuussa Verkkokirjastohanketta varten asetetut Projekti-, Ohjaus-, Ohjeistus- ja Sisältötyöryhmät työskentelivät ahkerasti valmistellen uuden verkkokirjaston käyttöönottoa. Projektipäällikkönä toimi informaatikko Vesa Taimi Porin kaupunginkirjastosta, s-posti vesa.taimi(at)pori.fi. Arena-koulutusta järjestettiin kirjastojen henkilökunnalle seuraavasti Arena-työpaja Pori Arena-verkkokirjaston käyttöönottoon liittyvät info-tilaisuudet, 4 kpl Johtoryhmä Kokoukset 7 kpl, 29.1., 26.2., 26.3., 7.5., 18.9., ja Tärkeimmät päätökset - Satakirjastot-strategia käytäntöön hankkeen aloittaminen, projektityöntekijänä kirjastonhoitaja Till Paala, Porin kaupunginkirjasto - Satakirjastot päättivät panostaa e-aineistojen hankintaan, erityisesti e-kirjojen hankinnan osalta sovittiin uusista yhteisistä käytännöistä - Satakirjastot liittyivät yhteisjärjestelmänä Yleisten kirjastojen konsortioon - Yhteisen some-strategian valmistelu aloitettiin Luettelointi-työryhmä kokoontui kaksi kertaa, 6.6. ja Lisäksi työryhmä järjesti luettelointi-koulutuksen Satakirjastojen henkilökunnalle Porin kaupunginkirjastossa. Kaikki työryhmät valmistelevat päätösasioita johtoryhmälle. Lisäksi Porin kaupunginkirjastossa toimii sisäinen Satakirjastot-tiimi, joka myös valmistelee ja toimeenpanee yhteisjärjestelmäasioita.

8 7 Kokousmuistiot ja yhteisesti sovitut toimintaohjeet ovat luettavissa Satakirjastot Google Docs verkkopalvelussa (edellyttää kirjautumista). Vuosijuhla järjestettiin Satakirjastojen henkilökunnan yhteisenä juhlatilaisuutena jo viidennen kerran, paikkana Porin kaupunginkirjasto. Satakirjastot-yhteyshenkilönä Porin kaupunginkirjastossa vuonna 2014 työskenteli ensin kirjastonhoitaja Till Paala, asti, ja tämän jälkeen kirjastonhoitaja Leena Vainikainen. Satakirjastot-tehtävät on keskitetty hankinta- ja luettelointipalvelujen hoidettaviksi osastonjohtaja Sari Pajusen vastuulle. S-posti sari.pajunen(at)pori.fi ja leena.vainikainen(at)pori.fi Satakirjastot-tilastot vuodelta 2014 Tilastotaulukko vuoden 2014 aikana annetuista seutulainoista Satakirjastot-järjestelmässä on toimintakertomuksen liitteenä 3. Seutulainatilasto on laadittu siten, että näkyvissä on yksittäisen kirjaston osalta, montako seutulainaa se sai ja antoi kiertoon. Lisätiedot tilastosta kirjastovirkailija Eila Salmi, s-posti eila.salmi(at)pori.fi. Alueellisen logistiikan ja kuljetusten yhteyshenkilö kirjastotyöntekijä Minna Kataja, s-posti minna.kataja(at)pori.fi. Yleisten kirjastojen konsortio Yleisten kirjastojen konsortio on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on tiivistää yhteistyötä yleisten kirjastojen välillä. Yleisten kirjastojen konsortio perustuu vapaaehtoiseen sopimukseen. Se mahdollistaa kirjastoille yhteistyön hankinnoissa ja luetteloinnissa sekä koulutuksessa, tiedotuksessa ja markkinoinnissa. Konsortio vaikuttaa aktiivisesti kirjastoille kehittettäviin e-palveluihin. Konsortion käyttö hankinnoissa on tullut ajankohtaiseksi e-aineistojen yleistyessä, sillä digitaalisten aineistojen käyttöoikeuksiin ja tekniikoihin liittyy paljon erityiskysymyksiä. Yleisten kirjastojen konsortion toimintaa koordinoi Helsingin kaupunginkirjasto yleisten kirjastojen keskuskirjasto. Jäseniksi voivat liittyä kaikki yleiset kirjastot tekemällä konsortiosopimuksen. Vuonna 2014 konsortion toiminnasta ei ollut kuluja liittyvälle kunnalle. Konsortio toimii yhteistyössä KL-Kuntahankintojen kanssa. Kilpailutettavat aineistot määritellään konsortion jäsenten kesken. Kilpailutuksen tuloksena on puitesopimus, johon kirjastot voivat liittyä.

9 8 Konsortioon osallistuminen ei velvoita hankkimaan aineistoja, mutta mahdollistaa asiantuntijoiden laatimat sopimukset ja testatut tekniikat helposti. Ensimmäiseksi on kilpailutettu e-aineistoja. FinELib Maakuntakirjaston rooli FinELib-aineistohankinnan välittäjänä jatkui entisellään. Aineistolaskut lähetetään suoraan kaupungin- ja kunnankirjastoihin. Halti-tietokannassa maakunnan kirjastot pääsevät itse tarkastelemaan omia aineistotilauksiaan ja niiden kustannuksia. Kaupungin- ja kunnankirjastojen tulee itse vuoden alussa varmistaa hankittujen FinELib-aineistojen toimivuus. Ongelmista voi ilmoittaa informaatikko Elise Nuotiolle. Lisäksi kirjastojen on huolehdittava, että Kirjastot.fi sivuston kirjastotietokannassa ja Halti-tietokannassa olevat yhteys- ja laskutustiedot ovat ajantasalla. Aineistojen tilauksiin ja toimivuuteen liittyvissä asioissa yhteyshenkilö informaatikko Elise Nuotio, s- posti elise.nuotio(at)pori.fi. FinELib-palveluilla on postituslista yleisille kirjastoille, johon jokaisen työntekijän kannattaa henkilökohtaisesti liittyä tiedotteiden saamiseksi. FinElib-sivuston osoite on FinELib-wiki, on ohjesivusto konsortion jäsenille. Kirjastotoimen apulaisjohtaja Kauppila välittää lisäksi erityisen tärkeitä ja mielenkiintoisia tiedotteita. FinELib-aineistot Vuonna 2014 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto kustansi alueen kaikille yleisille kirjastoille seuraavat FinELib-aineistot Ellibs Web -kirjastopalvelu / EllibsWeb Suomen Media-arkisto Tilastot Vuonna 2014 tehtiin EllibsWeb -kirjastopalvelusta yht. 970 latausta ja Suomen Media-arkistosta latausta. Lisäksi alueen kirjastot tarjoavat asiakkailleen muitakin FinELib-aineistoja. Yhteyshenkilö informaatikko Elise Nuotio, s-posti elise.nuotio(at)pori.fi.

10 9 Muut e-aineistot Edellä mainittujen FinElib-aineistojen lisäksi maakuntakirjasto tarjosi vuonna 2014 alueensa kaikille yleisille kirjastoille epress elektronisten sanomalehtien palvelu Naxos Music Library musiikinkuuntelupalvelu Tilastot Vuonna 2014 oli epress-palvelussa yhteensä lukuistuntoa ja Naxos Music Libraryssa 255 kirjautumista ja kuunneltua kappaletta. Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin oli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka keskittyi yleisten kirjastojen e-aineistoihin, hanke päättyi vuonna Hankkeen yhteydessä perustettiin maakunnallinen työryhmä, jossa Satakunnan edustajana oli osastonjohtaja Merja Kalliomäki, s-posti merja.kalliomaki(at)pori.fi. Hankkeen aikana on käynnistetty uusia palveluita, kuten ekirjasto, ja Digipalvelu, Myös uusia toimintamuotoja on syntynyt, mm. Yleisten kirjastojen konsortio Hankkeen loppuraportti ja muut oleelliset hankkeen tuottamat selvitykset ja raportit löytyvät jatkossa Kirjastot.fin Julkaisut-osiosta Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin hankkeen verkkosivut Kaikki alueen yleiset kirjastot tarjoavat e-aineistoja asiakkaiden käyttöön. Finna Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista. Sisältö täydentyy jatkuvasti uusilla aineistoilla. Kansalliskirjasto vastaa Finnan kehittämisestä ja ylläpidosta, mutta palvelua kehitetään yhdessä Finnan yhteistyökumppanien kanssa. Finnan sisällöistä vastaavat palveluun osallistuvat arkistot, kirjastot ja museot. Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto hanketta. Lisätietoa osoitteesta

11 10 Satakunnan Nelli -portaali Nelli-portaalin käyttö on tällä hetkellä vähäistä, eikä sitä kehitetä aktiivisesti. Kehittämistyö ja odotukset kohdistuvat Finna-tiedonhakupalveluun. Yhteyshenkilö informaatikko Vesa Taimi, s-posti vesa.taimi(at)pori.fi. Muu hankintayhteistyö Hankintayhteistyötä maakunnallisesti tehdään aina, kun se on rationaalista ja tuottavaa. Porin kaupunginkirjasto organisoi yhteishankintoja yhteistyössä Porin kaupungin hankintapalvelujen kanssa. Vuoden 2013 syksyllä käynnistettiin kirjastoaineiston hankintakilpailutus perustamalla työryhmä valmistelemaan tarjouspyyntöä. Työryhmään valittiin seuraavat henkilöt: Hursti Asko, Kauppila Paula, Paala Till, Pajunen Sari, Hyytinen Maisa ja Tiisala Marjut. Tarjouskilpailussa olivat ensimmäistä kertaa mukana kaikki maakunnan kunnat / kirjastot. Päätös kirjastoaineistotoimittajasta tehtiin vuoden 2014 alkupuolella. Kirjastoaineistotoimittajaksi valittiin Kirjavälitys Oy, uusi sopimuskausi alkoi Lisätietoja kirjastotoimenjohtaja Asko Hursti, s-posti asko.hursti(at)pori.fi tai kirjastotoimen apulaisjohtaja Paula Kauppila, s-posti paula.kauppila(at)pori.fi. Alueellinen kirjastotoiminta ja yhteistyö Alueelliset hankkeet 2014, hallinnoija ja toteuttaja Porin kaupunginkirjasto Uuden verkkopalveluohjelmiston hankinta- ja käyttöönotto hanke, hankeaika , Porin kaupunginkirjaston johdolla keväällä 2012 käynnistettiin hanke, jolla Satakirjastot-yhteisjärjestelmälle hankitaan uusi verkkokirjasto-ohjelmisto ja rakennetaan uusi yhteinen verkkokirjasto. Hanke toteutetaan mukana olevien kuntien talousarviomäärärahoilla Satakirjastot-strategia käytäntöön hanke, hankeaika alkaen, hankkeelle myönnetty valtionavustusta Lisätietoa osoitteessa Kirjastosta juuret elämään hanke, yhteishanke Turun kaupunginkirjasto Varsinais- Suomen maakuntakirjaston kanssa, Turun kaupunginkirjasto hallinnoi, yhteistyö-

12 11 kumppaneina Huittisten ja Köyliön kunnankirjastot sekä Porin kaupunginkirjasto, hankeaika , valtionavustus myönnetty Turun kaupunginkirjastolle Lisätietoa osoitteessa Vuonna 2014 Porin kaupunginkirjastolle myönnettiin valtionavustusta seuraaville uusille alueellisille hankkeille Tiedän miten markkinoin, viestin ja tiedotan hanke, hankeaika , valtionavustus Lisätietoa osoitteessa Älyhylly laajenee taskuun hanke, hankeaika , valtionavustus Lisätietoa osoitteessa Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjaston hankehakemukset ja rahoitusta saaneet hankkeet, kuten muidenkin satakuntalaisten yleisten kirjastojen hankkeet, löytyvät Yleisten Kirjastojen Hankerekisteristä, Lisätietoja alueellisesta yhteistyöstä ja hankkeista antavat kirjastotoimenjohtaja Asko Hursti, s-posti asko.hursti(at)pori.fi ja kirjastotoimen apulaisjohtaja Paula Kauppila, s-posti paula.kauppila(at)pori.fi. Julkaistut tutkimukset ja selvitykset Kopperoinen, Aino ja Puisto, Tiina Maria. Hyllyjä selaamassa : Asiakastyytyväisyyskysely hyllyluokituksista ja genremerkinnöistä neljässä kirjastossa. Oulun ammattikorkeakoulu Luettavissa osoitteessa Satakirjastot-asiakaslehti hankkeen loppuraportti Luettavissa osoitteessa f Logistiikka Aineistokuljetukset maakunnan kirjastoihin jatkuivat vuonna Kuljetuksen piirissä olivat kaikki Satakunnan alueen yleiset kirjastot. Porin kaupunginkirjasto toimii logistisena keskuksena, jonka kautta kaikki kuljetuslaatikot kulkevat. Kirjastoaineiston lisäksi kuljetuslaatikoissa kulkee erilaista tiedotusmateriaalia. Kussakin Satakirjastossa kuljetuskertoja on viikossa kaksi. Kuljetuspalvelu ostetaan Itella Oyj:ltä.

13 12 Porin kaupunginkirjasto maksoi 64 % aineiston kuljetuskustannuksista, 36 % perittiin mukana olevilta kunnilta / kirjastoilta. Yhteyshenkilö kirjastotyöntekijä Minna Kataja, s-posti minna.kataja(at)pori.fi. Tietotekninen yhteistyö Satakirjastot-yhteisjärjestelmän vaatima palvelintila hankitaan käyttöpalveluna Axiell Nordic Oy:ltä. Maakuntakirjaston informaatikot antavat kirjastojärjestelmä-, tietoliikenneyhteys- ja palvelinasioissa neuvontaa sekä asiantuntija-apua alueen kirjastoille. Yhteyshenkilö informaatikko Vesa Taimi, s-posti vesa.taimi(at)pori.fi. Tietopalvelu Maakuntakirjaston tietopalvelu-tiimi hoitaa tarvittaessa tiedonhakuja maakunnan kirjastojen pyynnöstä sekä vastaa Kysy kirjastonhoitajalta palvelussa myös maakunnan kirjastoille osoitettuihin tai niiden aluetta koskeviin kysymyksiin ao. kirjastojen puolesta. Satakunnan alueella Rauman kaupunginkirjasto on toinen palvelun vastaajakirjastoksi ilmoittautunut kirjasto. Kysy kirjastonhoitajalta on kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu. Lisätietoa Kysy kirjastonhoitaja neuvontapalveluista osoitteessa FI/kysy/tietoa-palvelusta/ Tilastot Vuoden aikana Porin kaupunginkirjasto vastasi 46 kysymykseen valtakunnallisessa Kysy kirjastonhoitajalta neuvontapalvelussa. Kysy kirjastonhoitajalta neuvontapalvelussa on 75 kirjastoa vastaajana. Neuvontapalveluihin vastaavat Porin kaupunginkirjastossa pääkirjaston tietopalvelun henkilökunta, 7,70 htv. Yhteyshenkilö tietopalveluvirkailija Pertti Lahdenmäki, s-posti pertti.lahdenmaki(at)pori.fi.

14 13 Tiedottaminen Tiedotusta toteutetaan asetuksen, hyvän maakuntakirjaston laatukuvauksen sekä maakuntakirjastotoiminta -suunnitelman mukaisesti. Porin kaupunginkirjaston verkkosivuilla on Maakuntakirjastotoiminta osio, johon on koottu alueen kirjastoille ja muille yhteistyökumppaneille tarpeellista tietoa maakuntakirjastotoimintaan liittyen, vuosittainen koulutussuunnitelma, koulutustilaisuuksien materiaalia ym. Satakirjastotyhteisjärjestelmään liittyville asioille on oma alustansa Google docs palvelussa, joka on tarkoitettu vain alueen kirjastojen työntekijöille ja edellyttää kirjautumista. Ajankohtaisia uutisia ja tiedotteita koulutukseen, kirjastoyhteistyöhön, kirjastoalaan ym. liittyen on lähetetty sähköpostitse tiedoksi maakunnan kirjastoille ja henkilökunnalle. FinELib-aineistohankintailmoitukset ym. tiedotteet on välitetty alueen kirjastoille. Yhteyshenkilö kirjastotoimen apulaisjohtaja Paula Kauppila, s-posti paula.kauppila(at)pori.fi. Maakuntakirjaston järjestämä alueellinen ammatillinen täydennyskoulutus Täydennyskoulutussuunnitelma vuodelle 2014 Liitteenä 2. Osallistujat Yhteensä järjestettyihin maakunnallisiin ammatillisiin täydennyskoulutustilaisuuksiin, joita oli yhteensä 29 tilaisuutta, osallistui 364 alueen yleisten kirjastojen työntekijää. Porin kaupunginkirjaston henkilökuntaa osallistujista oli 181 työntekijää, 49,70 %, ja yhteensä 183 osallistujaa, 50,30 %, alueen muista kirjastoista. Maakuntakirjaston järjestämiä koulutustunteja vuoden 2014 aikana kertyi kaikkiaan h, eli 230, 34 koulutuspäivää, yhteensä 8,94 koulutustuntia / alueen kirjastohenkilötyövuosi. Maakunnan kirjastojen henkilökunnalle kertyi maakuntakirjaston järjestämää koulutusta 1,23 koulutuspäivää / kirjastohenkilötyövuosi. Kaikista maakunnan yleisistä kirjastoista osallistuttiin maakuntakirjaston järjestämiin koulutuksiin vuoden aikana, joten tavoite 100 % täyttyi. Aiheet Koulutustilaisuuksien aiheet edustivat ajankohtaisia kirjastoalan teemoja ja maakuntakirjastotoiminnan painopistealueita kuluneelle vuodelle, lisäksi koulutuksia järjestettiin esitettyjen koulutusaihetoivomusten mukaisesti. Koulutussuunnitelma laaditaan vuosittain.

15 14 Koulutusyhteistyö mm. Lounais-Suomen aluehallintoviraston kanssa on merkittävää ja yhteistyö on ollut tehokasta sekä joustavaa. Lisätietoja alueellisesta ammatillisesta täydennyskoulutuksesta antaa ja koulutusaihetoiveita vastaanottaa kirjastotoimen apulaisjohtaja Paula Kauppila, s-posti paula.kauppila(at)pori.fi. Kaukopalvelu Satakirjastot-järjestelmään kuuluville maakunnan yleisille kirjastoille annetut lainat ovat tilastoissa seutulainoja. Varsinaisia kaukolainoja ovat muille kotimaisille tai ulkomaisille yleisille ja tieteellisille kirjastoille lähetetyt lainat. Tilastot Vuonna 2014 Porin kaupunginkirjastoon tilattiin 653 kaukolainaa, myös ulkomailta. Kopioita toimitettiin asiakkaille 185 kpl. Seutulainatilasto vuodelta 2014 on liitteenä 3. Kirjastojen yhteyshenkilö seutu- ja kaukolainoissa kirjastotyöntekijä Minna Kataja, s-posti minna.kataja(at)pori.fi. Satakunta-kokoelma Maakuntakirjasto kokoaa ja ylläpitää Satakunta-kokoelmaa, joka sovittujen periaatteiden mukaan sisältää koko maakuntaa koskevaa aineistoa, sekä tarjoaa tietopalvelua kokoelman sisällöstä. Yhteyshenkilö tietopalveluvirkailija Merja Mäkelä, s-posti merja.makela(at)pori.fi.

16 15 Tunnusluvut vuodelta 2014 Henkilöstöresurssit maakuntakirjastotyössä Informaatikot (2) 0,4 htv,, kirjastonhoitaja 0,2 htv, kirjastotoimenjohtaja 0,2 htv, kirjastotoimen apulaisjohtaja 0,2 htv, kirjastotyöntekijä 1,0 htv, osastonjohtaja 0,3 htv, projektityöntekijä 0,4 htv, tietopalveluvirkailija (2) 1,2 htv, toimistosihteeri 0,1 htv, yht. 4,00 htv Maakuntakirjastotoiminnan kulut Valtionavustus maakuntakirjastotoimintaan Hyvän maakuntakirjaston laatukuvaus ja indikaattorit Laatukuvauksen toteutuminen Porin kaupunginkirjaston Satakunnan maakuntakirjaston maakuntakirjastotoiminnassa Tieto- ja kaukopalvelu Hyvä maakuntakirjasto tukee tieto- ja kaukopalvelua Tarjoaa erityisosaamista vaativaa tieto- ja neuvontapalvelua alueensa kirjastoille Osallistuu yhteisten kansallisten verkkopalvelujen sisällöntuotantoon Edistää kansallisesti ja alueellisesti tuotettujen verkkopalvelujen käyttöä alueensa kirjastoissa ja rohkaisee alueensa kirjastoja osallistumaan niiden sisällöntuotantoon Kehittää kaukopalvelun lisäksi logistisia palveluja yhteistyössä muiden kirjastojen ja toimijoiden kanssa Kokoaa ja ylläpitää aluetta koskevia aineistoja tarpeellisin osin alueellisen kokoelmapolitiikan mukaisesti Kehittää ja ylläpitää alueensa yhteisiä verkkotietopalveluja Indikaattorit Henkilötyövuosien määrä kansallisten verkkopalvelujen sisällöntuotannossa 0,40 Maakuntakirjaston järjestämän aineistokuljetuksen kattavuus maakunnassa 100 % Yhteisen kirjastojärjestelmän kattavuus maakunnassa 100 % Ylläpidettävien alueellisten verkkopalvelujen määrä 3

17 16 Perehdytys ja täydennyskoulutus Hyvä maakuntakirjasto perehdyttää toiminta-alueen kirjastojen henkilöstöä kirjastotyön uusiin toimintamuotoihin ja kehittämishankkeisiin Levittää aktiivisesti hyviä käytäntöjä ja uusia palvelumalleja alueensa kirjastoihin Järjestää säännöllisesti täydennyskoulutusta ja oppimisen muita mahdollisuuksia alueensa kirjastoille yhteistyössä aluehallintoviraston kanssa. Osaamisen kehittämisen perustana on yhteisesti laadittu täydennyskoulutussuunnitelma Jalkauttaa tarvittaessa asiantuntijoitaan maakunnan kirjastoihin opastamaan uusia toimintamuotoja Huomioi maakuntakirjastotoiminnassaan alueensa kirjastojen henkilöstön asiantuntijuuden ja luo kirjastoille kanavan yhteiseen kehittämiseen ja hyvien käytäntöjen esilletuomiseen Tiedottaa koko maakunnalle suunnatuista palveluistaan säännöllisesti Indikaattorit Täydennyskoulutussuunnitelma Järjestettyjen koulutustilaisuuksien lukumäärä 29 Maakuntakirjastoavustuksella järjestettyjen koulutustilaisuuksien lukumäärä 23 Muulla avustuksella järjestettyjen koulutustilaisuuksien lukumäärä 6 Koulutustilaisuuksiin osallistuneiden lukumäärä 364 Alueellinen kokoelmapolitiikka Hyvä maakuntakirjasto edistää alueellista kokoelmapolitiikkaa ja aineistojen yhteiskäyttöä Laatii yhteistyössä alueensa kirjastojen kanssa yhteisen kokoelmapoliittisen linjauksen, jossa määritellään mm. eri aineistoformaattien hankintapolitiikka, kokoelmavastuut ja painoalueet, varastointi sekä poistot Tiedottaa e-aineistomahdollisuuksista ja tarvittaessa opastaa niiden käyttöönotossa Indikaattorit Päivitettävä kokoelmapoliittinen linjaus olemassa Tehty vuonna 2012 Päivitetty viimeksi 2012 Painopisteet Valinta, varastointi, poisto

18 17 Alueellinen arviointi Hyvä maakuntakirjasto edistää alueellista arviointia Kehittää arviointia ja arviointimalleja yhdessä alueen kirjastojen kanssa Indikaattorit Säännöllinen arviointiyhteistyö (maakunnan kirjastojen kanssa) Maakuntakirjaston itsearviointi tehty viimeksi vuonna 2014 Maakunnan kirjastojen tekemä arviointi tehty viimeksi vuonna 2014 Alueellinen kirjastostrategiatyö Hyvä maakuntakirjasto edistää alueellista kirjastostrategiatyötä On aloitteellinen maakunnallisten yhteishankkeiden alkuunpanijana (mm. kirjastojärjestelmä, arviointi, verkkopalvelut). Ottaa toiminnassaan huomioon koko maakunnan / kirjastojen erilaiset kehitystarpeet Keskustelee säännöllisesti alueensa kirjastojen kanssa ja rohkaisee niitä osallistumaan yhteisiin hankkeisiin. Ottaa toiminnassaan huomioon maakunnan kirjastoista tulevat kehittämisideat. Hakee kehittämisrahoitusta koko maakunnan kirjastojen toiminnan kehittämiseen alueella sovittujen tavoitteiden pohjalta. Kehittää ja levittää toimintamalleja yhteistyöstä erityisesti opetustoimen kanssa Indikaattorit Erillisrahoitusta saaneet koko maakuntaa koskevat hankkeet Lukumäärä 4 Rahoitus Mediakasvatus Mediakasvatus osana maakuntakirjastotoimintaa Hyvien käytäntöjen jakaminen ja julkaiseminen Mediakasvatuksen toimintatapojen ja välineiden käyttöön saattaminen Mediakasvatuksen alueellisesta kehittämisestä vastaaminen, mukaan lukien asiantuntijapalvelujen jalkauttaminen

19 18 Ei Ei Ei Alueensa kirjastojen mediakasvatuksen kartoittaminen ja ohjaaminen Mediakasvatuksen alueellisen toimintasuunnitelman laatiminen yhteistyössä alueen kirjastojen kanssa (sisältäen hankkeet) Kirjastojen mediakasvattajien kouluttaminen erilaisten yhteistyökumppanien kanssa Parantaa koulutuksen saavutettavuutta Kehittää yhteistyössä mediakasvatuksen valtakunnallisen arvioinnin mittareita Toiminta, suunnitelmat ja tavoitteet vuodelle 2015 Hyvä maakuntakirjasto tukee tieto- ja kaukopalvelu Päätökset uuden kirjastojärjestelmän hankinnasta tehty ja hankinta aikataulutettu Hyvä maakuntakirjasto perehdyttää toiminta-alueen kirjastojen henkilöstöä kirjastotyön uusiin toimintamuotoihin ja kehittämishankkeisiin Kaikista maakunnan kirjastoista osallistuttu maakuntakirjaston järjestämään ammatilliseen täydennyskoulutukseen Hyvä maakuntakirjasto edistää alueellista kokoelmapolitiikkaa ja aineistojen yhteiskäyttöä Alueellisen kokoelmapolitiikan toteuttamisen suunnittelu aloitettu Hyvä maakuntakirjasto edistää alueellista arviointia Vuonna 2014 maakunnan kirjastoille toteutetun arviointikyselyn palaute huomioitu maakuntakirjastotoiminnassa Hyvä maakuntakirjasto edistää alueellista kirjastostrategiatyötä Alueellinen strategia laadittu Hyvä maakuntakirjasto edistää alueellisia kehittämishankkeita Älyhylly taskuun hankkeen loppuunsaattaminen Konseptimallin eteenpäinvienti ja kehittäminen Päätökset uudesta kirjastojärjestelmästä tehty Mediakasvatus osana maakuntakirjastotoimintaa Ammatillisen täydennyskoulutuksen järjestäminen aiheesta Osaamisen jakaminen erilaisin menetelmin

20 19 Liite 1 Kysely Maakuntakirjastotoiminta, 2014 Kirjasto ottaa yhteyttä maakuntakirjastoon vuodessa keskimäärin Vastaajien määrä: 15 Onko yhteydenottojenne määrä viime vuosina Vastaajien määrä: 15 Kirjastostamme ollaan yhteydessä maakuntakirjastoon useimmiten näissä kolmessa asiassa Vastaajien määrä: 15

21 20 Avoimet vastaukset: muu, mikä - Satakirjastot-yhteisjärjestelmään liittyvät asiat - Origo-kirjastojärjestelmä ja sen toimiminen - Kirjasto-ohjelmaan liittyvää ongelmaa tai opastuspyyntöä Mielestäni viisi tärkeintä asiaa maakuntakirjaston kehittämistoiminnassa oman kirjastoni kannalta ovat tällä hetkellä Vastaajien määrä: 15

22 21 Avoimet vastaukset: muu, mikä - Kaukopalvelun korvannut yhteisjärjestelmä maakuntakirjaston kanssa/erittäin tärkeä pienille kirjastoille - Yhteisjärjestelmän koordinointiin liittyvät käytännön asiat Mielestäni maakuntakirjasto on onnistunut seuraavissa tehtävissä Vastaajien määrä: 15 erinoma isesti hyvin en osaa sanoa kohtalai sesti huonosti Yhteensä Alueen yleisten kirjastojen tieto-ja kaukopalvelun tukeminen Toiminta-aluetta koskevan tietopalvelun (alueportaalit, alueelliset tietokannat) tukeminen Toiminta-alueen kirjastojen henkilöstön uusiin toimintamuotoihin ja kehittämishankkeisiin perehdyttäminen Yhteensä Maakuntakirjaston maakuntakokoelma on oman kirjastoni kokoelmien täydentäjänä Vastaajien määrä: 15

23 22 Mielestäni maakuntakirjasto tekee kirjastokimpan kanssa päällekkäistä työtä Vastaajien määrä: 15 Mielestäni kotiseutukokoelma omassa kirjastossa on Vastaajien määrä: 15 Mielestäni maakuntakirjaston merkitys maakuntansa johtavana kirjastona on Vastaajien määrä: 15

24 23 Arvioi seuraavien asioiden tarpeellisuus alueellisen kirjastotoiminnan kehittäjän toiminnassa Vastaajien määrä: 15 Erittäin tarpeelli nen En osaa sanoa Lähes Täysin Tarpeellinen tarpeeton tarpeeton Yhteensä Tarjoaa erityisosaamista vaativaa tieto- ja neuvontapalvelua alueensa kirjastoille Levittää aktiivisesti hyviä käytäntöjä alueensa kirjastoihin Osallistuu yhteisten kansallisten verkkopalvelujen tuottamiseen Edistää kansallisesti ja alueellisesti tuotettujen verkkopalvelujen käyttöä alueensa kirjastoissa Kehittää kaukopalvelun lisäksi logistisia palveluja yhteistyössä muiden kirjastojen ja toimijoiden kanssa Edistää yhteistyössä opetustoimen ja alueensa kirjastojen kanssa perus- ja toisen asteen kirjasto ja tietopalvelujen kehittämistä Edistää alueellista kokoelmapolitiikkaa Edistää alueellista arviointia Edistää alueellista kirjastostrategiatyötä Edistää alueellisia kehittämishankkeita Yhteensä

25 24 Liite 2 Koulutussuunnitelma, maakunnallinen, 2014 PORIN KAUPUNKI KOULUTUSSUUNNITELMA / MAAKUNTA KAUPUNGINKIRJASTO 2014 Periaatteet Henkilökunnan osaamisen kehittäminen ja ammattitaidon ylläpitäminen sekä vahvistaminen strateginen painopistealue kirjastossa Koulutusta pyritään järjestämään itse omissa tiloissa mahdollisimman paljon -> osallistumismahdollisuudet paranevat, osallistumiskynnys matala Kirjaston henkilökuntaa osallistuu mahdollisuuksien mukaan myös muiden tahojen järjestämään ammatilliseen täydennyskoulutukseen Henkilökohtainen koulutussuunnitelma, osaamistavoitteet ja vajeet, kehityskeskustelussa Koulutusta järjestetään ja tarjotaan myös maakunta-alueen kirjastohenkilökunnalle Koulutussuunnitelma valmistellaan yhteistoiminnallisesti henkilökunnan kanssa Tavoitteet / Mittarit Maakunnan jokainen kirjastotyöntekijä osallistuu vuoden aikana ammatilliseen täydennyskoulutukseen -> Osallistumisprosentti 100 Ammatilliset täydennyskoulutuspäivät / htv -> Vähintään 6 koulutuspäivää / henkilötyövuosi Ammatillisen täydennyskoulutuksen painopistealueet vuonna 2014 Aktiivinen asiakaspalveluasenne, asiakkaiden osallistaminen Sosiaalinen kirjastotyö, mm. maahanmuuttajapalvelut Nuorten kanssa toimiminen, kouluyhteistyö, pedagoginen osaaminen Sisällöntuotanto, verkkosisällöt, lukemaan innostamisen menetelmät Sidosryhmäyhteistyö, tapahtumatuotanto Johtaminen, esimiestyö, strateginen suunnittelu ja kehittäminen Hankintaosaaminen, taloudellisuus Toimintatapa Koulutussuunnitelmaa täydennetään jatkuvasti Aihealueet Kirjastoammatillinen koulutus Työyhteisötaidot Turvallisuus Esimiestyö, johtaminen Kohderyhmät Kirjastoammatillinen henkilökunta Esimiehet, johto Koko henkilökunta

26 25

27 26

28 27

29 Liite 3 Seutulainatilasto

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA 2016

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA 2016 MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA 2016 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto Maakuntakirjastotoiminta 2016 Sivu 2 Satakunnan maakuntakirjastoalue vuonna 2016 Satakunnassa oli 18 kuntaa vuonna 2016.

Lisätiedot

Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti. - yhteisjärjestelmä ä

Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti. - yhteisjärjestelmä ä Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti isatakirjastott - yhteisjärjestelmä ä Satakunnan kunnat Asukasmäärä Eura 12 500 Eurajoki 5 900 Harjavalta 7 500 Honkajoki 1 900 Huittinen 10 700

Lisätiedot

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA 0 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA 2012 1 Kauppila Paula, maaliskuu 2013. 2 Satakunnan maakuntakirjastoalue vuonna 2012 Satakunnassa oli 21 kuntaa vuonna 2012.

Lisätiedot

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA TOIMINTAKERTOMUS 2009 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA TOIMINTAKERTOMUS 2009 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA TOIMINTAKERTOMUS 2009 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO 2.2.2010 Kauppila Paula 2 MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA Maakuntakirjaston tehtävät kirjastoasetus 1078/1998

Lisätiedot

Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto

Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto MAAKUNTAKIRJASTO TOIMINTAKERTOMUS 2011 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 2 Satakunnan vaakuna Kauppila Paula, huhtikuu 2012. 3 Satakunnan maakuntakirjastoalue vuonna 2011 Satakunnassa

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2010

TOIMINTAKERTOMUS 2010 MAAKUNTAKIRJASTO TOIMINTAKERTOMUS 2010 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 18.7.2011 Kauppila Paula 2 Maakuntakirjaston tehtävät kirjastoasetus 1078 / 1998 2 mukaan tukea alueensa yleisten

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS MAAKUNTAKIRJASTO

TOIMINTAKERTOMUS MAAKUNTAKIRJASTO PORIN KAUPUNGINKIRJASTO 29.1.2008 SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO Kauppila Paula TOIMINTAKERTOMUS MAAKUNTAKIRJASTO Toimintaa ja tiedotusta on toteutettu Maakuntakirjastotoiminta 2007-2012 suunnitelman mukaisesti.

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto 23.9.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: OKM120:00/2014 Asia: Lausuntopyyntö opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemasta hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU Marraskuu 2016 Päivi Litmanen-Peitsala Viestinnänsuunnittelija, Yleisten kirjastojen keskuskirjasto - Kirjastot.fi YKN:n viestintäryhmä Mukana:

Lisätiedot

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Uusi Kirjastolaki ja asetus 1.1.2017 OKM 2014 kirjastopäivät / Maija Berndtsonin esiselvitys on hänen näkemys,

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut. Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista

Kirjastoverkkopalvelut. Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista Kirjastoverkkopalvelut Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista 2008 ASIAKASKYSELY KANSALLISISTA KIRJASTOVERKKOPALVELUISTA 1. Kirjastosektori ( Mitä kirjastosektoria edustat ) 2. Työtehtävä

Lisätiedot

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Valtakunnallinen kehittämistehtävä 22.2.2018 Matti Sarmela PERUSTA Lain yleisistä kirjastoista mukaan (29.12.2016/1492) Yleisten kirjastojen toiminnan tasapuoliseksi tukemiseksi valtakunnallisella kehittämistehtävällä

Lisätiedot

Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto

Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto 040-1682636 aija.laine@turku.fi Yleisten kirjastojen neuvosto

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 4/

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 4/ Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 7 Yleisten kirjastojen konsortion ohjausryhmän asettaminen HEL 2013-010767 T 00 01 06 Päätös Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä asettaa yleisten

Lisätiedot

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA TOIMINTAKERTOMUS 2008 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA TOIMINTAKERTOMUS 2008 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA TOIMINTAKERTOMUS 2008 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO 5.2.2009 Kauppila Paula 2 MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA Maakuntakirjaston tehtävät kirjastoasetus 1078/1998

Lisätiedot

Yleiset kirjastot Perustietopaketti

Yleiset kirjastot Perustietopaketti Yleiset kirjastot Perustietopaketti Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto Päivitetty 17.8.2015/Tarja Ahlgren Kirjastoverkosto KUNNALLISET KIRJASTOT = YLEISET KIRJASTOT Yleisten kirjastojen keskuskirjasto.

Lisätiedot

MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO

MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO 24.1.2007 MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA KIRJASTOSTRATEGIASSA 2006-2012 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjaston

Lisätiedot

Lapin kirjastokokous

Lapin kirjastokokous Lapin kirjastokokous 8.5.2014 Peruspalveluarviointi Kirjastotilastot OKM:n ajankohtaiset Lapin aluehallintovirasto, Satu Ihanamäki, opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 6.5.2014 1 Peruspalveluarviointi

Lisätiedot

Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010. Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki.

Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010. Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki. Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki.fi Tammikuu 2011 Palvelukyselyn vastaajat sektoreittain yleinen kirjasto

Lisätiedot

Kirjastotoimen valtion aluehallinto

Kirjastotoimen valtion aluehallinto Kirjastotoimen valtion aluehallinto Merja Kummala-Mustonen 12.9.2019 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri 16.9.2019 1 https://www.wevideo.com/view/1438332354 PSAVI, Erkki Kantola, Ympäristölupavastuualue

Lisätiedot

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi>

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi> Kysy kirjastonhoitajalta Linkkikirjasto Tiedonhaun portti Frank-monihaku kirjastot.fi> : Tiedonhaku-kanava Kaikki hakupalvelut ja hakutavat { www.kirjastot.fi/tiedonhaku Tiedonhaku-kanava kokoaa yhteen

Lisätiedot

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Valtakunnallinen kehittämistehtävä 10.11.2017 Matti Sarmela Johdanto Lain yleisistä kirjastoista mukaan (29.12.2016/1492) Yleisten kirjastojen toiminnan tasapuoliseksi tukemiseksi valtakunnallisella kehittämistehtävällä

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin Yleisten kirjastojen neuvosto 7.11.2014 Hannu Sulin OKM:n kirjastopolitiikka 2015 ohjelman tavoitteiden toteutuminen kansallisella tasolla Kohdennetaan yleisten kirjastojen kokeilu- ja kehittämistoiminnan

Lisätiedot

Ideasta hankkeeksi Pori 3.10.2011 Hannu Sulin

Ideasta hankkeeksi Pori 3.10.2011 Hannu Sulin Ideasta hankkeeksi Pori 3.10.2011 Hannu Sulin Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta 1.1.2010 (1705/2009) ja Valtioneuvoston asetus opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (1766/2009) Yleiset kirjastot:

Lisätiedot

Yleiset kirjastot Perustietopaketti. Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto

Yleiset kirjastot Perustietopaketti. Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto Yleiset kirjastot Perustietopaketti Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto Kirjastoverkosto KUNNALLISET KIRJASTOT = YLEISET KIRJASTOT Yleisten kirjastojen keskuskirjasto. Monikielinen kirjasto

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto YKN Lahti 11.4 2019 Heidi Karhu 29.4.2019 Meillä on visio! Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteinen ekirjasto, jossa kaikilla kirjastoilla on samat e-aineistot. Tasavertaiset

Lisätiedot

Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta. Tampere Marjariitta Viiri

Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta. Tampere Marjariitta Viiri Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta Tampere 12.4.2018 Marjariitta Viiri Kehittämisavustukset Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kehittämisavustuksia 695 500

Lisätiedot

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Osaaminen, kirjastoammatillisuuden merkitys, kehittäminen, johtaminen

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Osaaminen, kirjastoammatillisuuden merkitys, kehittäminen, johtaminen Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Osaaminen, kirjastoammatillisuuden merkitys, kehittäminen, johtaminen Kirjastopalveluiden johtaja Jouni Pääkkölä Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto,

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Yllättävän hyvä kirjasto!

Yllättävän hyvä kirjasto! Yllättävän hyvä kirjasto! Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden yleisten kirjastojen laatuprosessi Hanna Kaisti Kirjastopäivät 28.11.2013 Hanke-esittely Laatua ja tuottavuutta kirjastopalveluille verkostoituen

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Uudenmaan ELY:ssä nyt

Uudenmaan ELY:ssä nyt Uudenmaan ELY:ssä nyt Maakuntakirjastopalaveri, Hämeenlinna 25.3.2011 Kristiina Kontiainen Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 31.3.2011 1 Uudenmaan ELY-keskus Muodostettiin yhdistämällä TE-keskuksen,

Lisätiedot

Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / Kirjastopalvelujen näkökulma

Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / Kirjastopalvelujen näkökulma Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / näkökulma Vetovoimainen kaupunki - Liikunnan ja kulttuurin tarjonta - Aktiivinen kaupunkielämä - Kehittyvä kaupunkikeskus - Liikunnan ja kulttuurin näkyvyys

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä. Tieteiden talo

Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä. Tieteiden talo Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä Tieteiden talo 11.5.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen kirjastoseuran järjestämässä työpajassa

Lisätiedot

Kaukopalvelun työpaja. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 30.5.2006

Kaukopalvelun työpaja. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 30.5.2006 Kaukopalvelun työpaja Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 30.5.2006 Kaukopalvelun määritelmä Kaukopalvelu on kirjastojen ja tietopalveluyksiköiden välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa.

Lisätiedot

Yleiset kirjastot Perustietopaketti. Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto

Yleiset kirjastot Perustietopaketti. Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto Yleiset kirjastot Perustietopaketti Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto Kirjastoverkosto KUNNALLISET KIRJASTOT = YLEISET KIRJASTOT Yleisten kirjastojen keskuskirjasto. Monikielinen kirjasto

Lisätiedot

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kirjastosta juuret elämään projektit Ulla-Maija Maunu 10.11.2016 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kolme projektia 1. Kirjastosta juuret elämään - AVI:n rahoittama - Rahoitus 85.000-1.8.2012-31.1.2014

Lisätiedot

Kirjastolain uudistaminen

Kirjastolain uudistaminen Kirjastolain uudistaminen Kirjastolain uudistuksen päätavoite Kirjastolain uudistamisen tavoitteena on edistää verkottuneessa kansalaisyhteiskunnassa asukkaiden sivistyksellisten perusoikeuksien toteutumista

Lisätiedot

Yleiset kirjastot Perustietopaketti

Yleiset kirjastot Perustietopaketti Yleiset kirjastot Perustietopaketti Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto Päivitetty 25.5.2016/Tarja Ahlgren Kirjastoverkosto KUNNALLISET KIRJASTOT = YLEISET KIRJASTOT Yleisten kirjastojen keskuskirjasto

Lisätiedot

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Johtaja 26.9.2017 Hannu Sulin OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN ASETUS YLEISISTÄ KIRJASTOISTA 1 Asetuksen sisältö Yleistä Yleisistä kirjastoista annetussa laissa (1492/2016)

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 12 Yleisten kirjastojen konsortion ohjausryhmän asettaminen vuosille 2017-2019 HEL 2013-010767 T 00 01 06 Päätös Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä

Lisätiedot

Keski-Suomen kirjastojen ekstranet. Maakuntakirjastokokous 19.3.2008/HM

Keski-Suomen kirjastojen ekstranet. Maakuntakirjastokokous 19.3.2008/HM Keski-Suomen kirjastojen ekstranet Maakuntakirjastokokous 19.3.2008/HM Taustaa Maakuntakirjastotoiminnan kehittämistyöryhmässä syntyi idea kirjastojen asiantuntijapankista jo vuonna 2002 Maakuntakirjastokokousten

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia. N:o 37 ESPOON KAUPUNGIN KIRJASTOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia. N:o 37 ESPOON KAUPUNGIN KIRJASTOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 'ESPOON'KAU ES30 STO ESPOON KAUPUNGIN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaisija: Espoon kaupunginkanslia N:o 37 ESPOON KAUPUNGIN KIRJASTOTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 11.1.1989 hyväksymä ja 19.4.1989 muuttama

Lisätiedot

Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti. Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää

Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti. Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää Kirjaston perusta ja oikeutus Perustuslaki (Suomen hallitusmuoto 13 2 mom): Julkisen vallan on turvattava jokaiselle

Lisätiedot

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Toimintaympäristön muutostekijät Muutostekijöiden vaikutus kirjastoihin Toiminta-ajatus Visio 2021 Toimintaa ohjaavat periaatteet Strategiset tavoitteet (BSC-malli)

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi Neuvottelupäivämäärä Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria koskevan tiedon saavutettavuutta, saatavuutta ja välittämistä edistetään laadukkailla ja monipuolisilla museopedagogisilla

Lisätiedot

Keskiviikkona 8.9.2010 klo 12 15. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto, kirjaston kokoustila

Keskiviikkona 8.9.2010 klo 12 15. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto, kirjaston kokoustila MUISTIO 1 Maakunnallinen yhteisjärjestelmä -kokous 4/2010 AIKA: PAIKKA: LÄSNÄ: Keskiviikkona 8.9.2010 klo 12 15 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto, kirjaston kokoustila Asko Hursti (Pori),

Lisätiedot

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Merja Kummala-Mustonen 15.9.2016 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri

Lisätiedot

Alueellinen ekirjasto

Alueellinen ekirjasto Alueellinen ekirjasto 24.10.2018 Tämän hetkinen tilanne - Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella on 38 kuntaa, joista 37 järjestää kirjastopalveluja - Neljä kimppaa OUTI, Tiekkö, Kiri ja Kainet - Lisäksi

Lisätiedot

Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot

Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot Alueelliset kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostot Turvallisuus opetusalalla - ennakoi, opi ja toimi Rauma 26.-27.9.2018 Mikko Helasvuo Tiina Mäkitalo Michael Mäkelä Thomas Sundell Merja Ekqvist,

Lisätiedot

FinELibin e-kirjahankinta 2012-13. Arja Tuuliniemi Verkkoseminaari yleisille kirjastoille 12.3.2013

FinELibin e-kirjahankinta 2012-13. Arja Tuuliniemi Verkkoseminaari yleisille kirjastoille 12.3.2013 FinELibin e-kirjahankinta 2012-13 Arja Tuuliniemi Verkkoseminaari yleisille kirjastoille 12.3.2013 Tausta ja tavoitteet FinELib-konsortio on käyttänyt 2010 määrärahoista jääneet 52 000 euroa kotimaisten

Lisätiedot

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot Oulussa muodostavat asiantuntijaryhmän Vastaava informaatikko 5 informaatikkoa 1 pääkirjastossa 2 aluekirjastoissa 2 kombikirjastoissa Koulukirjaston

Lisätiedot

Uusi kirjastoasetus ja muuta ajankohtaista kirjastotoimesta

Uusi kirjastoasetus ja muuta ajankohtaista kirjastotoimesta Uusi kirjastoasetus ja muuta ajankohtaista kirjastotoimesta Merja Kummala-Mustonen Raahe 13.11.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Merja Kummala-Mustonen 1 Kirjastoasetus

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

Kirjastot.fi-palvelut Matti Sarmela

Kirjastot.fi-palvelut Matti Sarmela Kirjastot.fi-palvelut 2017 24.3.2017 Matti Sarmela TILASTOJA Vuonna 2016 4,8 miljoonaa käyntiä (istuntoa) Google Analyticsin mukaan. Suosituimmat palvelut 2016: Kirjasampo.fi Kysy kirjastonhoitajalta Emosivusto

Lisätiedot

Hankeprosessi ajankohtaiset asiat. Kirjastojen hankepäivä , Kuopio

Hankeprosessi ajankohtaiset asiat. Kirjastojen hankepäivä , Kuopio Hankeprosessi ajankohtaiset asiat Kirjastojen hankepäivä 7.10.2016, Kuopio 1 Valtionavustukset, hanke ja hankerekisteri Valtionavustukset: hakeminen ja käytettävissä olevat määrärahat Rahoitustoiminnan

Lisätiedot

TRITONIA 2012 KALVOT VUOKKO PALONEN & MARITA AHOLA

TRITONIA 2012 KALVOT VUOKKO PALONEN & MARITA AHOLA TRITONIA 2012 KALVOT VUOKKO PALONEN & MARITA AHOLA TRITONIA 2010- Vaasan yliopisto Vaasan ammattikorkeakoulu ÅA i Vasa Åbo Akademi Tritonia, Vaasan tiedekirjasto 2001- ja oppimiskeskus 2004-2010- 3 yliopistoa

Lisätiedot

Arviointi ja kehittäminen

Arviointi ja kehittäminen Tulostettu: 29.9.2016 16.13 Arviointi ja kehittäminen Kopio: Valkonen, Jouko 1/7 Tulostettu: 29.9.2016 16.13 Sisällysluettelo Kopio: Valkonen, Jouko 2/7 Tulostettu: 29.9.2016 16.13 1. Toiminnan arviointi

Lisätiedot

Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi. Hämeenlinna 2010. Teemaseminaari: Kirjastoalan yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä

Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi. Hämeenlinna 2010. Teemaseminaari: Kirjastoalan yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi. Hämeenlinna 2010. Teemaseminaari: Kirjastoalan yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä Yleiset kirjastot Perustietopaketti Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017 Vapaa-aikatoimiala Palvelualue: Kirjastopalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivinen sopimus täydentää toimialan strategista sopimusta. Tässä sopimuksessa määritellään kaupungin

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012 Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 11.12.2012 Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: kansallista perustaa Hallitusohjelman kirjaukset: kirjastojen kehittäminen

Lisätiedot

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN. Virva Nousiainen-Hiiri

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN. Virva Nousiainen-Hiiri SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN Virva Nousiainen-Hiiri TAUSTAA YKN päätti kokouksessa 15.4.2011 perustaa valtakunnallisen hankkeen, joka keskittyy kirjastojen e-aineistoihin ja niiden lainaamiseen

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot

Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa

Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa Kirjastonjohtajien neuvottelupäivät, Joensuu 1.10.2009 Osaaminen ammattikorkeakoulukirjastossa Osaamisen kehittämisen organisointi Koulutustarpeet ja koulutus Tulevaisuus

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 2015 Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Hannu Sulin Helsinki 24.11.2015 HE valtion vuoden 2016 talousarvioksi Valtionavustukset yleisten kirjastojen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018: Porvoon kaupunginkirjaston alueellinen kehittämistehtävä

Toimintasuunnitelma 2018: Porvoon kaupunginkirjaston alueellinen kehittämistehtävä Porvoon kaupunki Borgå stad Liite 1 1 (8) Toimintasuunnitelma 2018: Porvoon kaupunginkirjaston alueellinen kehittämistehtävä Porvoon kaupunginkirjaston kehittämistehtävän määrittelyn pohjana toimivat ne

Lisätiedot

Mitä uutta e-aineistojen osalta

Mitä uutta e-aineistojen osalta Mitä uutta e-aineistojen osalta Uusi Ellibs-kirjasto Käyttöön vuodenvaihteessa 2014 Kuukausittain palveluun rekisteröityy noin 2 500 asiakasta ja nyt asiakkaita noin 7000 Maaliskuun lopussa Otava julkaisi

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen Painetun aineiston saatavuus Suomessa Viikki 2.11.2011 Pentti Vattulainen Säädöspohjaisia tehtäviä: kokoelmat Vapaakappalekirjastot Yleisten kirjastojen keskuskirjasto Maakuntakirjastot Varastokirjasto

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 22.11.2018 Kuopio 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous Joensuu 20.4.2017 Leena Aaltonen Valtionavustukset yleisille kirjastoille 2017 keskuskirjastotoiminta 244 000 euroa

Lisätiedot

Aineiston vapaa saatavuus ja yleiset kirjastot

Aineiston vapaa saatavuus ja yleiset kirjastot Aineiston vapaa saatavuus ja yleiset kirjastot Tuula Haavisto, kirjastotoimen johtaja Kaukopalvelusta kohti yhtä kokoelmaa - Seminaari Tieteiden talossa 20.5.2015 Helsingin kaupunginkirjasto- Yleisten

Lisätiedot

Selvitys alueellisesta kirjastotoiminnasta

Selvitys alueellisesta kirjastotoiminnasta Selvitys alueellisesta kirjastotoiminnasta Maija Berndtson Opetus- ja kulttuuriministeriön Kirjastopäivät 2014 Helsinki 12.11.2014 Toimeksianto: Alueellisen kirjastotoiminnan (so. maakuntakirjastotehtävä)

Lisätiedot

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek TÄRKEYS = Palvelujen tärkeys minulle TOIMIVUUS = Miten kirjasto on onnistunut Kirjaston käyttäjäkysely 2013

Lisätiedot

Yleiset kirjastot Perustietopaketti

Yleiset kirjastot Perustietopaketti Yleiset kirjastot Perustietopaketti Kirjastoverkosto Lainsäädäntö Rahoitus Hallinto 1 Kirjastoverkosto KUNNALLISET KIRJASTOT = YLEISET KIRJASTOT Yleisten kirjastojen keskuskirjasto. Monikielinen kirjasto

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Tiekkö-kirjastojen uusi palvelukulttuuri suunnitelma Tiekön toiminnan kehittämiseksi Pirjo Tuomimäki

Tiekkö-kirjastojen uusi palvelukulttuuri suunnitelma Tiekön toiminnan kehittämiseksi Pirjo Tuomimäki Tiekkö-kirjastojen uusi palvelukulttuuri suunnitelma Tiekön toiminnan kehittämiseksi 6.10.2015 Pirjo Tuomimäki Nivalan kaupunginkirjaston hallinnoima hanke Yhteistyökumppaneina muut Tiekkö-kirjastot Vuoden

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke Tavoite: Hanke tukee maakunnan

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 KIRJASTOPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 KIRJASTOPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 KIRJASTOPALVELUT Liite 1 Palvelutuoteluettelo 2011 Hyvinvointilautakunta Kirjastopalvelut Tuote yksikkö hinta määrä yht. Kirjaston peruspalvelut Kirjastopalvelut 1 249 550.00

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen. Annu Jauhiainen

Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen. Annu Jauhiainen Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen Annu Jauhiainen Kirjastojen yhteiset palvelut Kansalliskirjasto Kirjastoverkkopalvelut Johtaminen Talous Viestintä Koulutus Tieteellisten kirjastojen yhteistilasto

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

Sivistyksen paikat varsinaissuomalaisittain. Inkeri Näätsaari Jyväskylän maakuntakirjastokokous 19.3.2009

Sivistyksen paikat varsinaissuomalaisittain. Inkeri Näätsaari Jyväskylän maakuntakirjastokokous 19.3.2009 Sivistyksen paikat varsinaissuomalaisittain Inkeri Näätsaari Jyväskylän maakuntakirjastokokous 19.3.2009 Varsinais-Suomen kirjastoyhteistyön tavoitteet asiakaspalvelun parantaminen ja asioinnin helpottaminen

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Alueellinen kehittämistehtävä Lahden kaupunginkirjaston toimialueella

Alueellinen kehittämistehtävä Lahden kaupunginkirjaston toimialueella Alueellinen kehittämistehtävä Lahden kaupunginkirjaston toimialueella Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso ja Päijät-Häme 07.05.2018 FinELib aineistopäivä Alueellinen kehittämistehtävä Lahden kirjaston

Lisätiedot

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Aija Laine Suunnittelija Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto / Helsingin kaupunginkirjasto 040 168 2636 aija.laine@turku.fi Taustaa

Lisätiedot

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222 Kansallinen elektroninen kirjasto ESITYSLISTA 3/2008 1 (5) OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 3/2008 Aika 15.9.2008 klo 12.00 15.00 Paikka Läsnä Esittelijä Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs,

Lisätiedot

Henkilöstöresurssisuunnitelma

Henkilöstöresurssisuunnitelma Henkilöstöresurssisuunnitelma TAE Kasvu TS TS 2011 2012 2013 2014 2013-2014 2015 2016 (31.12) (31.12) (Ennuste 31.12) (31.12) % (31.12) (31.12) YHTEENSÄ 508 472 12 484 509 482 11 493 509 455 11 466 509

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna. Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti

Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna. Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti 3.12.2013 Mihin tilastotietoja tarvitaan? Budjetin laadinta Kokoelmatyö Henkilöstön mitoitus Aukioloajat Maakunnallinen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa (Lakiehdotuksessa tehtävä on nimetty: alueellisen liikuntaneuvoston

Lisätiedot