MEIDÄN VAUVAN SYNTYMÄPÄIVÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MEIDÄN VAUVAN SYNTYMÄPÄIVÄ"

Transkriptio

1 Oulun yliopistollinen sairaala SYNNYTYKSET, NAISTENTAUDIT JA GENETIIKKA Tämä opas antaa tietoa suunnitellusta keisarileikkauksesta, siihen valmistautumisesta ja sen jälkeisestä ajasta. Suomessa keisarileikkauksia on noin 16 % kaikista synnytyksistä. Hieman alle puolet keisarileikkauksista on suunniteltuja ja loput synnytyksen aikaisia kiireellisiä tai hätäleikkauksia. Keisarileikkaus valitaan synnytystavaksi, jos alatiesynnytys ei ole mahdollinen. Keisarileikkauksessa lapsi autetaan ulos vatsanpeitteiden ja kohdun seinämän läpi leikkauksella. Syitä suunniteltuun keisarileikkaukseen voivat olla esimerkiksi aikaisempi keisarileikkaus, vauvan perätila, vauvan suuri koko suhteessa synnyttäjän lantioon tai monisikiöinen raskaus. Lääkäri tekee leikkauspäätöksen yksilöllisesti jokaisen synnyttäjän kohdalla. Sinulla saa olla mukana tukihenkilö leikkauksessa. Tukihenkilö voi olla esimerkiksi puolisosi tai joku muu sinulle läheinen ihminen. MEIDÄN VAUVAN SYNTYMÄPÄIVÄ Opas suunniteltuun keisarileikkaukseen tulevalle perheelle Jos synnytys käynnistyy ennen sovittua leikkausta lapsivedenmenolla tai supistuksilla, lähde sairaalaan synnyttäjien vastaanotolle (ovi B2:2). Synnyttäjien vastaanotto on auki ympäri vuorokauden. Puhelinnumero synnyttäjien vastaanotolle on

2 LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Valmistautuminen leikkaukseen alkaa jo kotona. Poista kynsilakat, lävistys ja muut korut ja meikit sekä käy suihkussa. Pese hiuksesi ja huomioi erityisesti navan puhtaus. Kotona tehtäviin valmisteluihin kuuluu myös suolen tyhjentäminen peräruiskeella leikkausta edeltävänä iltana. Se helpottaa oloasi leikkauksen jälkeisinä päivinä. Sinun tulee olla ravinnotta eli syömättä, juomatta ja tupakoimatta leikkausta edeltävästä illasta klo 24 alkaen. Ravinnotta olo on ehdoton edellytys leikkauksen tekemiselle. SAIRAALAAN SAAPUMINEN Saavu tukihenkilösi kanssa vuodeosastolle sovittuna ajankohtana. Osastolle on tärkeää tulla ajoissa, sillä siellä sinulle tehdään vielä viimeisiä leikkausvalmisteluja ja leikkaava lääkäri käy tapaamassa teitä. Jos kyseessä on ensimmäinen lapsenne, sinulla ja puolisollasi on mahdollisuus perhehuoneeseen osaston paikkatilanteen mukaan. Osastolla ennen leikkausta teidän kannattaa kysyä mieltä askarruttavista asioista henkilökunnalta. Leikkauspäivän aamuna kätilö kuuntelee vauvan sydänäänet.

3 Leikkausalueen ihokarvat lyhennetään ja sinut ohjataan suihkuun. Peseytymisen jälkeen saat puettavaksesi leikkauspaidan, myssyn ja tukisukat. Tukihenkilö voi vaihtaa leikkaussaliasun osastolla tai synnytysosastolla. Ennen leikkaussaliin siirtymistä saat esilääkityksen, joka neutralisoi mahahappoja. LEIKKAUSSALISSA Leikkaussalin sairaanhoitajat vievät sinut ja tukihenkilösi leikkaussaliin. Leikkaussalin henkilökunta on teidän tukenanne koko leikkauksen ajan. Voitte ottaa kameran mukaan leikkaukseen. Henkilökunnan kuvaamiseen teidän täytyy kysyä lupa kuvattavilta henkilöiltä. Kätilö saattelee teidät leikkausosastolle.

4 PUUDUTUS Valvontalaitteiden kiinnittämisen jälkeen hoitaja puhdistaa selkäsi ihon, ja anestesialääkäri aloittaa puudutuksen laittamisen. Puudutuksessa tehtävässä keisarileikkauksessa olet hereillä ja sinulla on mahdollisuus tavata vauva välittömästi hänen syntymänsä jälkeen. Tukihenkilösi voi olla läsnä puudutuksessa tehtävässä leikkauksessa. Vointiasi tarkkaillaan koko leikkauksen ajan ja sen jälkeen. Sinulle laitetaan happiviikset ja tarkkailulaitteet: verenpainemittari käsivarteen, sydänsähkökäyrän elektrodit rintakehälle ja pulssioksimetri sormeen. Lisäksi käteesi laitetaan ns. tippanesteytystä ja lääkitystä varten.

5 Puudutuksina käytetään epiduraalipuudutusta, spinaalipuudutusta tai molempia yhdessä. Puudutukset ovat tehokkaita. Kosketustuntosi säilyy, mutta kipua et tunne. Epiduraalipuudutuksessa puuduteaine laitetaan selkänikamien välistä epiduraalitilaan ja spinaalipuudutuksessa selkäydinnesteeseen. Käytettävät puuduteaineet saattavat aiheuttaa sinulle verenpaineen laskua, jota lääkitään tarvittaessa. Henkilökunta neuvoo ja auttaa sinua hyvän puudutusasennon saamisessa. Asennon säilyminen puuduttamisen ajan on tärkeää, jotta puuduttaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin. Molemmissa puudutuksissa asentosi on sama. Puudutusasennossa makaat kyljelläsi, selkä pyöristettynä ja jalat koukistettuina mahdollisimman lähelle vatsaa. Ihon pinta puudutetaan ennen leikkauspuudutteen laittamista. Epiduraalipuudutuksessa selkääsi jätetään ohut katetri, jonka kautta haavakipua hoidetaan myös leikkauksen jälkeen puudutteella ja kipulääkkeellä. Puudutuksen vaikuttaessa voit tuntea jaloissasi pistelyä ja puutumista. Ennen leikkauksen aloittamista anestesialääkäri testaa puudutuksen onnistumisen sivelemällä kylmillä lapuilla ihon pintaa.

6 KEISARILEIKKAUS JA VAUVAN SYNTYMÄ Puudutuksen jälkeen sinulle laitetaan virtsakatetri. Virtsakatetri mahdollistaa virtsarakon häiriöttömän tyhjenemisen leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Katetri poistetaan yleensä leikkauksen jälkeisenä päivänä. alaspäin, esimerkiksi vanhan arven kohdalle tai hätätilanteessa. Leikkauksen aikana saatat tuntea pehmeää painelua vatsan alueella. Kipua et kuitenkaan tunne. Katetroinnin jälkeen leikkausalue pestään ja peitellään steriilillä liinalla. Hoitajat tekevät liinasta sermin kasvojesi ja tukihenkilön eteen näköesteeksi leikkausalueelle. Valmistelujen jälkeen leikkaus voidaan aloittaa. Leikkausviilto tehdään yleensä poikittain alavatsalle. Joissakin tapauksissa haava voidaan tehdä navasta Lääkäri avaa vatsanpeitteet ja kohdun, minkä jälkeen hän auttaa vauvan maailmaan. Vauvan napanuora katkaistaan ja hengitystiet puhdistetaan lapsivedestä.

7 haavalappu. Leikkaussalista sinut viedään heräämöön toipumaan leikkauksesta. LASTENHUONEESSA Lastenlääkäri tai kätilö ottaa vauvan vastaan ja kuivaa hänen ihoaan kylmettymisen estämiseksi. Vauva tuodaan mahdollisimman lähelle sinua ja tukihenkilöä. Ensikohtaaminen vauvan kanssa on ainutlaatuinen ja mieleenpainuva. Lääkäri tyhjentää kohdun istukasta ja sikiökalvoista, ja varmistaa kohdun supistumisen. Hän sulkee leikkaushaavan. Ihollesi jää poistettavat ompeleet ja Vauvan tavattua teidät on tukihenkilöllä mahdollisuus lähteä kätilön kanssa hoitamaan vauvaa synnytysosastolle. Vauva mitataan, punnitaan ja hänelle annetaan K vitamiinipistos sisäisten verenvuotojen ehkäisemiseksi. Vauva saa nilkkaansa äidin tiedoilla varustetun rannekkeen.

8 Vauva laitetaan hetkeksi lämpökaappiin tarkkailua varten. Tukihenkilö voi olla vauvan vierellä, ja hänelle tuodaan syntymäpäiväkahvit vauvan syntymän kunniaksi. Mikäli vauva tarvitsee tarkempaa seurantaa, hänet viedään lastenosastolle. Tukihenkilö voi halutessaan lähteä mukaan. Sinä voit vierailla lastenosastolla heti, kun oma vointisi sen sallii. Mikäli vauva voi hyvin, tukihenkilö voi pidellä vauvaa paidan alla ihoaan vasten. Ihokosketus rauhoittaa vauvaa ja lievittää syntymän jälkeistä stressiä.

9 LEIKKAUKSEN JÄLKEEN Heräämössä henkilökunta tarkkailee vointiasi, kohtusi supistumista ja jälkivuotoa, puudutuksen häviämistä, kipua ja mahdollista pahoinvointia. Sinua lääkitään tarpeen mukaan, mikäli tunnet kipua tai voit pahoin. Kätilö tuo vauvan luoksesi heräämöön, jolloin voit tutustua vauvaan ja kokeilla ensi imetystä. Vauvan ensimmäiset imetyskerrat ovat tärkeitä, sillä ne edistävät maidonnousua ja imetyksen käynnistymistä. Imetys herättää myös helliä tunteita. Vauvan rinnasta saamat ensimmäiset maitotipat ovat ravitsevia. Vauva nauttii lähellesi pääsemisestä, vaikka hän ei heräämövierailulla alkaisikaan imeä rintaa. Tukihenkilö ei pääse mukaan heräämövierailulle muiden potilaiden intimiteettisuojan vuoksi. Puudutuksen hävittyä ja vointisi ollessa vakaa sinut siirretään synnyttäneiden vuodeosastolle, jonne vauva on siirtynyt tukihenkilön kanssa jo etukäteen. Osastolla sinun ja vauvan voinnin seuranta jatkuu. Saat vauvan mahdollisimman pian vierellesi ja voit alkaa harjoitella yhdessä muun perheen kanssa vauvan hoitoa ja imetystä.

10 Osastolta saat kotihoito ohjeita ja opastusta leikkauksesta toipumiseen ja vauvan hoitoon. Perheet kotiutuvat keskimäärin 3 5 päivän kuluttua keisarileikkauksesta. Ompeleet poistetaan haavan paranemisesta riippuen päivänä omassa terveyskeskuksessa. Jälkitarkastus tehdään 8 10 viikon kuluttua leikkauksesta. Suunnittelu ja toteutus: Kätilöopiskelijat Minna Henttu ja Riikka Pohjanen Hoitotyön koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu 2012 Kuvat: Sylvi Savolainen, OYS Kun on oikein pieni, voi lentää linnun untuvalla, nukkua orvokin lehden alla, kun on oikein pieni. Kun on oikein pieni, voi keinua heinässä heiluvassa, levätä kukassa tuoksuvassa, kun on oikein pieni. Pohjois Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Oulun yliopistollinen sairaala Synnytykset, naistentaudit ja genetiikka Käyntiosoite: Kajaanintie 50 Postiosoite: Synnytykset, naistentaudit ja genetiikka, PL 23, OYS Synnyttäjien vastaanotto (ovi B2:2): Äitiyspoliklinikka (ovi B2): Kun on oikein pieni, voi istua lumihiutaleille, ja liitää maailman tuulien teille, kun on oikein pieni. (Hannele Huovi, Vauvan vaaka, 1995)

Joskus synnytetään keisarileikkauksella

Joskus synnytetään keisarileikkauksella Joskus synnytetään keisarileikkauksella 1 Joskus synnytetään keisarileikkauksella On tilanteita, jolloin päädytään keisarileikkaukseen eli sectioon. Syyt leikkaukseen voivat johtua joko äidistä, sikiöstä

Lisätiedot

1 Vanhemmaksi työkirja VANHEMMAKSI. työkirja VANHEMMAKSI. työkirja

1 Vanhemmaksi työkirja VANHEMMAKSI. työkirja VANHEMMAKSI. työkirja VANHEMMAKSI työkirja 1 Vanhemmaksi työkirja VANHEMMAKSI työkirja ISBN on 978-952-473-958-0 Helsingin kaupunki, Terveyskeskus ja Sosiaalivirasto Lapaset -perheverkosto hanke Toimittajat: Inga Klen, Ulla

Lisätiedot

Jälkitarkastuksen varaat itse lähettävän lääkärin vastaanotolta ennen sairasloman loppua.

Jälkitarkastuksen varaat itse lähettävän lääkärin vastaanotolta ennen sairasloman loppua. Kohdunpoisto Kohdunpoistoon voidaan päätyä, jos sinulla on vaihdevuosi-iässä runsaat ja kivuliaat kuukautiset, kasvain kohdussa (myooma), kohdun laskeuma tai endometrioosi. Kohtu voidaan poistaa joko vatsan

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE Mitä leikkausosastolla tapahtuu En del av Landstinget Gävleborg Tervetuloa leikkausosastolle Tämän esitteen tarkoituksena on kertoa sinulle lyhyesti, mitä osastollamme tapahtuu,

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle Hengitysliitto Heli ry:n opas Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle 2 Keuhkoleikkaus Olet valmistautumassa keuhkoleikkaukseen, joka tehdään sairauden luonteen selvittämiseksi tai hoitamiseksi. Tässä oppaassa

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkaus opas Lonkan tekonivelleikkaus 25 Tervetuloa Ortoniin. Tämä opas on hyvä lukea ennen lonkan tekoniveleen liittyvän hoitojakson alkua. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä kivunhoidon erikoisasiantuntija

Lisätiedot

Winkkejä ja Walistusta Wauvaperheille

Winkkejä ja Walistusta Wauvaperheille Winkkejä ja Walistusta Wauvaperheille Satakunnan sairaanhoitopiiri Satakunnan keskussairaalan synnytysvuodeosasto S0 2013 Taitto Taru Tolppo 2 SISÄLLYSLUETTELO Onneksi olkoon... 4 Meistä tulee vanhemmat...

Lisätiedot

RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja

RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja Ruokatorven resektio eli ruokatorven osan poisto tehdään tavallisimmin ruokatorven syövän vuoksi. Syöpäleikkauksessa sekä kasvaimen sisältävä osa ruokatorvea

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus OPA S Polven tekonivelleikkaus 25 Tervetuloa Ortoniin. Tämä opas on hyvä lukea ennen polven tekoniveleen liittyvän hoitojakson alkua. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä kivunhoidon erikoisasiantuntija

Lisätiedot

ONNEKSI OLKOON! Olet matkalla kohti elämäsi ehkä suurinta muutosta, matkalla äidiksi tulevalle lapsellesi.

ONNEKSI OLKOON! Olet matkalla kohti elämäsi ehkä suurinta muutosta, matkalla äidiksi tulevalle lapsellesi. NUOREN ODOTTAJAN OPAS Tuisku Koskela & Suvi Rasku 2010 SISÄLTÖ: ONNEKSI OLKOON!... 1 NEUVOLAKÄYNNEISTÄ... 2 MATKAAN MUKAAN RAKKAUS JA ÄITIYSPAKKAUS!... 3 ONKO KAIKKI HYVIN?... 4 RASKAUSAJAN MIELENMYLLERRYKSESTÄ...

Lisätiedot

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS opas potilaalle lonkan Tervetuloa ikkaukseen tekonivelle airaalaan! Peijaksen s Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa teitä valmistautumaan tulevaan leikkaukseenne

Lisätiedot

Tervetuloa synnyttämään!

Tervetuloa synnyttämään! 1 Tervetuloa synnyttämään! Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tampereen yliopistollinen sairaala Naistentautien ja synnytysten vastuualue Hyvät vanhemmat! 2 Tässä vihkosessa saatte tietoa synnytykseen liittyvistä

Lisätiedot

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri / HYKS, Synnytykset

Vauvamatkalla. - Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri / HYKS, Synnytykset Vauvamatkalla - Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala HUS/Kliininen valokuvaus: Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää HYKS Naisten-

Lisätiedot

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea valmistautumistanne tekonivel leikkaukseen. Miksi ja milloin tekonivelleikkaukseen 4 Leikkausarviokäynti Coxan poliklinikalla

Lisätiedot

Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle

Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS opas potilaalle polven Tervetuloa ikkaukseen tekonivelle airaalaan! Peijaksen s Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa teitä valmistautumaan tulevaan leikkaukseenne

Lisätiedot

Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa

Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa Sinulle, joka odotat munuaisensiirtoa Tarja Järvinen Munuaispotilaan hoidon asiantuntijasairaanhoitaja Tampereen yliopistollinen sairaala, Dialyysiosasto, Marraskuu 2011 SISÄLLYS 1. Sinulle, joka odotat

Lisätiedot

ENDOMETRIOOSI- POTILASOPAS - Valmistautuminen leikkaukseen

ENDOMETRIOOSI- POTILASOPAS - Valmistautuminen leikkaukseen ENDOMETRIOOSI- POTILASOPAS - Valmistautuminen leikkaukseen Potilasopas endometrioosileikkaukseen tulevalle Tämä potilasopas on suunniteltu sinulle, joka valmistaudut endometrioosin vuoksi leikkaukseen.

Lisätiedot

Sydänkirurgia Opas sydänleikkaukseen. tulevalle

Sydänkirurgia Opas sydänleikkaukseen. tulevalle Sydänkirurgia Opas sydänleikkaukseen tulevalle Oppaan laatinut työryhmä: Kari Kuttila, ylilääkäri Anne Lahti, erikoislääkäri Paula Tuominen, fysioterapeutti Sydänkeskuksen vuodeosasto 1, TD3 Puh. (02)

Lisätiedot

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

Ohutsuoliavanneopas. Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen Ohutsuoliavanneopas Tietoa ja neuvoja ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen SISÄLLYS Leikkaus Miten ruoansulatusjärjestelmä toimii? 4 Mikä on ohutsuoliavanne? 5 Miten elämä muuttuu ohutsuoliavanteen

Lisätiedot

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 5

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 5 TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähenemiseen, työja toimintakyvyn palauttamiseen sekä elämänlaadun

Lisätiedot

Vauva syntyy Suomessa. Raskauden merkit. Äidin hyvinvointi odotusaikana

Vauva syntyy Suomessa. Raskauden merkit. Äidin hyvinvointi odotusaikana Vauva syntyy Suomessa o Raskauden merkit o Äidin hyvinvointi raskauden aikana o Raskauden ajan vaivoja o Valmentautuminen synnytykseen o Synnytyksen jälkeinen aika o Imettäminen o Äidinmaidonkorvikkeet

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus lääkäriasema sairaala kuntoutus Polven tekonivelleikkaus Potilaan opas Elämäsi kuntoon 1 ORTON Orton on Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva ortopedian erikoissairaala. Tarjoamme eri puolilta Suomea tuleville

Lisätiedot

Meille. tulee. vauvat. Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon

Meille. tulee. vauvat. Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauvat Opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon Hyvät monikkolasten vanhemmat Meille tulee vauvat isbn 978-952-245-410-2 (painettu) isbn 978-952-245-411-9 (verkko) ULKOASU JA Taitto Tuomas

Lisätiedot

S E L K Ä Y D I N V A M M A Nainen J A Ä I T I Y S

S E L K Ä Y D I N V A M M A Nainen J A Ä I T I Y S S E L K Ä Y D I N V A M M A Nainen J A Ä I T I Y S Copyright Invalidiliitto Invalidiliiton julkaisu 0.26, 2004 ISBN 952-9615-99-X ISSN 1457-1471 Ulkoasu ja piirrokset: Inka Happo/Puhuri Paino: PrintMill,

Lisätiedot

Hyvä alku monikko vanhemmuuteen. Vertaisohjaajien opas monikkoperhe valmennukseen

Hyvä alku monikko vanhemmuuteen. Vertaisohjaajien opas monikkoperhe valmennukseen Hyvä alku monikko vanhemmuuteen Vertaisohjaajien opas monikkoperhe valmennukseen 1 Sisällysluettelo Johdanto 3 1 Monikkoperhevalmennus 4 Ohjeita perhevalmennuksen ohjaajalle 6 Monikkoperhevalmennuksen

Lisätiedot

TERVETULOA SAHLGRENSKAN YLIOPISTOLLISEEN SAIRAALAAN!... 2 TERVE SYDÄN... 3 SAIRASTUNUT SYDÄN... 4 Sepelvaltimotauti... 4 Sepelvaltimoleikkaus...

TERVETULOA SAHLGRENSKAN YLIOPISTOLLISEEN SAIRAALAAN!... 2 TERVE SYDÄN... 3 SAIRASTUNUT SYDÄN... 4 Sepelvaltimotauti... 4 Sepelvaltimoleikkaus... Sydänleikkaus Potilasinformaatiotai f a TERVETULOA SAHLGRENSKAN YLIOPISTOLLISEEN SAIRAALAAN!... 2 TERVE SYDÄN... 3 SAIRASTUNUT SYDÄN... 4 Sepelvaltimotauti... 4 Sepelvaltimoleikkaus... 4 Sydänläppätaudit...

Lisätiedot

Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi

Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi Tervetuloa Tervetuloa Ortopedisen osaamiskeskuksen lonkan tekonivelleikkauspotilaalle tarkoitettuun potilasoppaaseen. Sivuston tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta leikkauksesta, siihen valmistautumisesta

Lisätiedot