Suomen Terveydenhoitajaliitonlausunto rajatun lääkkeenmääräämisen asiantuntijatyöryhmän raporttiluonnokseen STM114:00/2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen Terveydenhoitajaliitonlausunto rajatun lääkkeenmääräämisen asiantuntijatyöryhmän raporttiluonnokseen STM114:00/2012"

Transkriptio

1 Suomen Terveydenhoitajaliitonlausunto rajatun lääkkeenmääräämisen asiantuntijatyöryhmän raporttiluonnokseen STM114:00/2012 Rajatun lääkkeenmääräämisen asiantuntijatyöryhmä pyytää palautetta luonnoksista työryhmän ehdotuksiksi sairaanhoitajan rajatusta lääkkeenmääräämisen sekä optikon ja suuhygienistin pro auctore - lääkkeenmääräämisen kehittämisestä. Aikataulu lähes 200 -sivuisen raportin kommentointiin oli asetettu erittäin kireäksi huomioiden se, että selvitystyön pohjalta esitetään merkittäviä lainsäädäntömuutoksia ja laajennuksia lääkkeenmääräämisoikeuksiin. Raportista puuttuivat vielä myös liitteet kuten esim. selvityksen kyselylomakkeet, joihin perehtyminen olisi ollut välttämätöntä selvitystyön tulosten ja johtopäätösten syvällisempään tarkasteluun ja tulkintaan. Ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi (Ehdotukset 8-11) Selvitystyön tuloksiin perehtyminen osoitti, että rajattu lääkkeenmääräämisoikeudelle on tarvetta. Selvitys osoitti kuitenkin myös selviä niin koulutuksen kuin terveydenhuollon toimintayksiköiden käytäntöjenkin kehittämistarpeita, jotta lääkkeenmääräämisoikeutta voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntää organisaatioissa. Esille nouseekin monia kysymyksiä liittyen lääkkeenmääräämiskoulutuksen laajentamiseen. 1. Onko selvitystyön perustella riittävästi näyttöä ja perusteita lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamiselle? Erityisesti kiinnittyy huomio lääkäri ja sairaanhoitajavastaajien pieneen määrään (sairaanhoitajia 85, lääkäreitä 45). Vastauksissa oli myös nähtävissä monien kysymysten kohdalla näkemyseroja sairaanhoitajien ja lääkäreiden kohdalla. 2. Miten sairaanhoitajat pystyvät selviytymään omista perustehtävistään lääkkeenmääräämisoikeuden ja muiden tehtäväsiirtojen laajentuessa. Sairaanhoitajista on ollut pulaa ja hoitajapulan odotetaan vielä entisestään lisääntyvän. Tervehuollon henkilöstömäärän ei myöskään odoteta lisääntyvän julkisella sektorilla. Päinvastoin se tulee vähentymään. 3. Miten lääkärikoulutusmäärien vuosittaiset lisäykset tulevat vaikuttamaan tarpeeseen jatkaa tai laajentaa lääkkeenmääräämisoikeutta? 4. Miten lääkkeenmääräämisoikeuden ja sen laajentamisen tarpeeseen vaikuttavat mm. digitalisaation mahdollisuudet sekä tulossa oleva reseptien voimassaoloajan pidentäminen kahteen vuoteen? 5. Voiko terveyskeskusten vetovoima vähentyä lääkäreiden kohdalla entisestään, kun lääkärin työ muuttuu entistä vaativammaksi sisältäen jatkuvasti vain hyvin raskashoitoisia asiakkaita?

2 Selvitys osoitti selviä lääkkeenmääräämiskoulutuksen kehittämistarpeita, sillä lähes puolet koki liian suppeaksi kliinisen tutkimisen ja terveydentilan arviointi-osion ja viidesosa reseptiopin osion. Hoitajat kokivat myös monia erilaisia tuen tarpeita selviytyäkseen lääkkeenmääräämistehtävästään. Siksi herää kysymys, onko koulutuksella mahdollista antaa riittävät ja potilasturvalliset valmiudet vielä laajempaan lääkkeenmääräämisoikeuteen? Kustannusvaikuttavuuden näkökulmasta on tärkeää, että koulutuksen kustannukset ovat suhteessa saatuun hyötyyn. On tärkeää, ettei kontrollitarkastusten määrä kohtuuttomasti kasva ja että lääkäriresurssia saadaan todella vapautumaan niin, ettei lääkärikonsultaatioiden tarve merkittävästi lisäänny. Yhteenvetona Terveydenhoitajaliitto toteaa, että ennen kuin lääkkeenmääräämisoikeutta laajennetaan, tulisi kehittää nykyistä koulutusta ja työyksiköiden toimintakäytäntöjä selvitystyön ja tutkimusten tulosten pohjalta. Tästä myöhemmin saatujen kokemusten ja uuden tutkimus- ja palautetiedon sekä kustannus- ja vaikuttavuus arviointien pohjalta tulisi myöhemmin arvioida, mitä tarpeita ja mahdollisuuksia on jatkossa laajentaa lääkkeenmääräämisoikeuksia. Silloin olisi realistisempi näkemys myös Sote-uudistuksen tuomista tehtävänsiirtotarpeista eri ammattiryhmille sekä siitä, mitä tarpeita ne tuovat lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamiselle. Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus terveydenhoitajan työssä Oletimme Terveydenhoitajaliitossa, että raportti olisi antanut jotakin tietoa lääkkeenmääräämisoikeudesta- ja koulutuksesta myös terveydenhoitajien osalta, mutta valitettavasti siihen raportti ei anna vastauksia. Raportissa todetaan, että Työyksiköiden sairaanhoitajien kokonaismäärään verrattuna lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia oli suhteellisesti eniten terveyskeskusten päivystyksessä. Muissa terveyskeskuksen vastaanottopalveluissa heitä oli vain muutamia. Suomessa sosiaali -ja terveydenhuollossa vuonna 2014 oli terveydenhoitajaa, jotka työskentelivät perusterveydenhuollossa erilaisissa avoterveydenhuollon tehtävissä vastaanotoilla, äitiys-, ja lastenneuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä työterveyshuollossa ja kotisairaanhoidossa. Juuri heillä olisi erinomainen mahdollisuus hyödyntää lääkkeenmääräämisoikeutta työssään, koska he tavoittavat terveyspalveluissa väestön lähes 100 %:sti. Erityisen merkityksellistä lääkkeenmääräämisoikeus olisi ennaltaehkäisevien lääkkeiden osalta kuten hormonaalinen ehkäisy ja erilaiset rokotteet. Terveydenhoitajien osuus koulutetuista on ollut suhteellisen pieni. Tähän olisi pitänyt Terveydenhoitajaliiton mielestä kiinnittää huomiota ja selvittää siihen liittyviä syitä osana selvitystyötä, jotta koulutusta voitaisiin kehittää palvelemaan tehokkaammin myös kustannusvaikuttavaa ennaltaehkäisevää työtä. Tämä olisi myös hallitusohjelman mukaista, joka tavoittelee mm. seuraavaa:

3 terveyden edistäminen ja varhainen tuki ovat vahvistuneet poikkihallinnollisesti päätöksenteossa, palveluissa ja työelämässä lainsäädäntömuutoksilla sekä paremmalla toimeenpanolla Eri-ikäisten ihmisten vastuuta omasta terveydentilasta sekä elämäntavoista on tuettu Raportissa terveydenhoitajan koulutusta ja laillistamista edellyttämää työtä esitetään harhaanjohtavasti sairaanhoitajan työnä monessa yhteydessä (mm. s.40, 41,42,94,124) esim.: s. 39 Neuvoloissa, raskauden ehkäisypalveluissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä työterveyshuollossa oli vain muutama lääkkeitä määräävä sairaanhoitaja. Lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia oli kaikista samoissa työyksiköissä työskentelevistä sairaanhoitajista keskimäärin 10 %. (Taulukko 15.) s. 41: Terveyskeskuksen neuvolatoiminnassa yksi sairaanhoitaja kertoi tehneensä lääkkeenmääräämiseen liittyvää vastaanottotyötä 24 tuntia ja kaksi sairaanhoitajaa neljä tuntia. Teksti voi antaa ulkopuoliselle täysin virheellisen kuvan siitä, että sairaanhoitaja voisi toimia neuvoloissa, raskauden ehkäisypalveluissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä työterveyshuollossa. Miten sairaanhoitaja voisi edes saada oikeutta määrätä hormonaalista ehkäisyä, koska edellytyksenä on vähintään kolmen vuoden työkokemus tehtävistä, johon lääkkeenmääräämisoikeus voidaan myöntää. Näissä tehtävissä kertyy työkokemus nimenomaan terveydenhoitajille. Sairaanhoitajanimikettä ei voi käyttää synonyyminä terveydenhoitajanimikkeelle, sillä em. tehtäväalueilla työskentely edellyttää sairaanhoitajatutkinnon lisäksi terveydenhoitajakoulutusta ja terveydenhoitajalaillistusta. Väärintulkintojen estämiseksi pidämme välttämättömänä, että käytetään tarkkoja ja työntehtävän edellyttämiä ammattinimikkeitä. Laki korostaa voimakkaasti rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden koskevan sairaanhoitajia. Vaikka terveydenhoitaja on myös sairaanhoitaja, olisi tarkoituksenmukaista ja selkiyttävää lisätä lakiin aina sairaanhoitajanimikkeen rinnalle myös terveydenhoitajanimike. Nimikkeen lisäyksellä voitaisiin osaltaan edistää terveydenhoitajien ohjautumista /ohjaamista rajatun lääkkeenmääräämiskoulutuksen piiriin. Ehdotus 11. Työryhmä esittää säännöstä muutettavaksi siten, että työkokemuksen kertymisen rajaamisesta viiden viimeisen vuoden ajalle luovutaan. Työryhmä katsoo, että kolmen vuoden työkokemusvaatimus tehtäväalueelta, jolla sairaanhoitaja tulee lääkkeitä määräämään, säilytetään. Terveydenhoitajaliitto kannattaa kolmen vuoden työkokemusvaatimusta, mutta esittää selvitettäväksi voidaanko ennaltaehkäisyyn liittyviä lääkkeitä kuten hormonaalinen ehkäisy ja rokotukset, sisällyttää terveydenhoitajien tutkintokoulutukseen. Tulisi myös arvioida sen vaikutukset koulutuksen pituuteen.

4 Raskaudenkeskeytysten tehokkaan ehkäisyn näkökulmasta tulisi lisätä terveydenhoitajien mahdollisuuksia määrätä joustavasti hormonaalista ehkäisyä niitä tarvitseville. Tämä palvelisi hyvin myös synnytysten jälkitarkastustilanteita, jotka lisäkoulutuksen kautta ovat jo normaalisynnytysten osalta siirtyneet lääkäreiltä terveydenhoitajille. Hormonaalisen ehkäisyn kysymykset tulevat esille juuri terveydenhoitajan työssä niin ehkäisy- tai perhesuunnitteluneuvoloissa, äitiysneuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa kuin työterveyshuollossakin. Siksi lääkkeenmääräämisoikeus hormonaalisen ehkäisyn osalta olisi tarpeellinen kaikille terveydenhoitajille. Sama koskee erilaisia rokotteita. Huomionarvoista on, että terveydenhoitajien peruskoulutuksessa on jo nykyisellään raskaudenehkäisyyn ja perhesuunnitteluun sekä rokotuksiin ja tartuntatauteihin liittyviä terveydenhoitajakoulutuksen ammattiopintoja, joille lisäopinnot voitaisiin rakentaa. Edellä mainitut lääkkeet poikkeavat muista lääkkeenmääräämisoikeuden piirissä olevista lääkkeistä siinä, että niiden määrääminen ei edellytä diagnoosin tekemistä. Terveydenhoitajaliitto esittää myös, että asiantuntijoiden kanssa selvitetään, onko tutkintokoulutuksen piiriin mahdollista ja tarkoituksenmukaista sisällyttää joitakin muitakin keskeisesti terveydenhoitaja tehtäväalueisiin kuuluvia lääkkeitä. Ehdotus 12. Työryhmä on myös ehdottanut, että lääkkeen määräämisen edellyttämää koulutusta jatketaan asetuksella säänneltynä lisäkoulutuksena, joka sisältää työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja osaamisen varmistamisen menettelytavat. Lisäksi työryhmä esittää, että ammattikorkeakoulujen tulisi arvioida mahdollisuutta sisällyttää lääkkeen määräämisen lisäkoulutukseen sisältyviä teoriaopintoja osaksi soveltuvia ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja ja ehdottaa, että lääkkeenmääräämisen lisäkoulutukseen hyväksi luettaisiin osana ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja muutoin aiemmin suoritetut vastaavan tasoiset ja sisältöiset opinnot (ks. ammattikorkeakoululaki 932/2014, 37 ). Koska terveysalalla ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ovat uudelleen tarkastelussa ja erikoistumiskoulutuksia ollaan vasta suunnittelemassa, on ennenaikaista ottaa kantaa työryhmän esitykseen 12. Terveydenhoitajaliitto pitää kuitenkin välttämättömänä, että opistoasteen tutkinnon suorittaneet sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat voivat suorittaa lääkkeenmääräämisen edellyttämän lisäkoulutuksen. Terveydenhoitajaliitto esittää edelleen lisäkoulutuksena järjestettävän lääkkeenmääräämiskoulutuksen modulointia niin, että niissä on huomioitu koulutukseen tulevien erilaiset osaamiset, työtehtävät ja niiden edellyttämät erilaiset koulutukselliset tarpeet. Tätä esitettiin terveydenhoitajien osalta myös v keskustelutilaisuudessa niin Terveydenhoitajaliiton kuin Suomen Kuntaliitonkin taholta. Terveydenhoitajaliitto ei pidä riittävänä perusteena hylätä ehdotusta sillä, että seurauksena olisi kahden eritasoisen tehtäväkuvan ja roolin kehittyminen rajatussa lääkkeenmääräämisessä. Asiaa pitää arvioida palveluiden saatavuuden, asiakas/potilaslähtöisyyden, kustannusvaikuttavuuden ja ennaltaehkäisevän työn

5 kannalta ja ottaa mukaan terveydenhoitajatyön ja -koulutuksen asiantuntijoita. Ei ole hallitusohjelman mukaista, että liian kankealla koulutusmallilla panostetaan etupäässä korjaavaan työhön ja syrjäytetään ennaltaehkäisevän työn vahvistamisen mahdollisuuksia, joihin erityisesti pidetään hallitusohjelmassa tarpeellisena panostaa. Nykyisellään koulutus on terveydenhoitajien työn kannalta liian laaja, pitkä ja kallis suhteessa työtehtävissä määrättäviin lääkkeisiin ja sen vuoksi terveydenhoitajia ei ohjata/ohjaudu terveyskeskuksista lääkkeenmääräämiskoulutukseen. Koulutus ei myöskään huomioi, että sairaanhoitajilla ja terveydenhoitajilla on esim. ennaltaehkäisevään työhön erilainen lähtötaso lääkkeenmääräämiskoulutukseen tullessaan. Koulutus voitaisiin rakentaa niin, että siinä olisi kaikille sekä yhteisiä moduuleita, mutta myös erilaisia ammattikohtaisia osamoduuleita. Mikäli työtehtävät myöhemmin muuttuvat ja laajempi lääkkeenmääräämisoikeus osoittautuisi tarpeelliseksi, voisi opiskella lisämoduuleita. Hallitusohjelman yhtenä koulutuspoliittisena tavoitteena on korkeakoulujen opintopolkujen joustavuus koulutusasteiden sisällä ja välillä. Myös opiskelijoiden aiemmin hankittua osaamista pidetään tärkeänä tunnistaa nykyistä paremmin. Ehdotus 13 Selvitystyö osoitti, että sairaanhoitajat kokivat tarvitsevansa lisävalmiuksia kliinisen tutkimisen, erotusdiagnostiikan, tautiopin ja reseptiopin osalta sekä enemmän potilaan tutkimisen harjoittelua oikeilla potilailla lääkärin ja lääkkeitä määräävän sairaanhoitajan ohjauksessa. Terveydenhoitajaliitto pitää erittäin tärkeänä ja kannatettavana työryhmän ehdotusta kehittää koulutusta niin, että se vahvistaa potilaan kliinisen tutkimisen oppimisen mahdollisuuksia erilaisin pedagogisin menetelmin. Helsingissä Leila Lehtomäki Puheenjohtaja, TtT Suomen Terveydenhoitajaliitto Aija Saarinen Kehittämispäällikkö Suomen Terveydenhoitajaliitto

LÄÄKKEENMÄÄRÄÄMISEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS SUOMESSA. Johanna Heikkilä, TtT, asiantuntija

LÄÄKKEENMÄÄRÄÄMISEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS SUOMESSA. Johanna Heikkilä, TtT, asiantuntija LÄÄKKEENMÄÄRÄÄMISEN NYKYTILA JA TULEVAISUUS SUOMESSA Johanna Heikkilä, TtT, asiantuntija 15.5.2014 OIKEUS OIREENMUKAISEEN HOITOON JA RAJATTUUN LÄÄKKEENMÄÄRÄÄMISEEN (L433/2010) Oireenmukainen hoito 23a

Lisätiedot

Suomen Terveydenhoitajaliiton näkemyksiä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon painopisteistä vuosina

Suomen Terveydenhoitajaliiton näkemyksiä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon painopisteistä vuosina Suomen Terveydenhoitajaliiton näkemyksiä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon painopisteistä vuosina 2019 2023 Suomi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallimaaksi Suomalaisessa terveyspolitiikassa painotetaan

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmäärääminen 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Kunnallinen työmarkkinalaitos 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on merkitty

Lisätiedot

YLEMMÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNON KEHITTÄMINEN. Marjukka Vallimies-Patomäki Neuvotteleva virkamies, TtT Sosiaali- ja terveysministeriö

YLEMMÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNON KEHITTÄMINEN. Marjukka Vallimies-Patomäki Neuvotteleva virkamies, TtT Sosiaali- ja terveysministeriö YLEMMÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNON KEHITTÄMINEN Marjukka Vallimies-Patomäki Neuvotteleva virkamies, TtT Sosiaali- ja terveysministeriö Turvataan henkilöstön saatavuus, riittävyys ja sitoutuminen Alueellinen

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmäärääminen 1. Vastaajan taustaorganisaatio Vastaajien määrä: 1 - Pfizer Oy 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on merkitty

Lisätiedot

Valtion koulutuskorvauksen maksaminen sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyteen johtavasta koulutuksesta

Valtion koulutuskorvauksen maksaminen sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyteen johtavasta koulutuksesta Valtion koulutuskorvauksen maksaminen sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyteen johtavasta koulutuksesta - Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiskoulutuksen suomalaisen korkeakouluverkoston

Lisätiedot

LÄÄKKEEN MÄÄRÄÄMISEN EDELLYTTÄMÄSTÄ KOULUTUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMINEN

LÄÄKKEEN MÄÄRÄÄMISEN EDELLYTTÄMÄSTÄ KOULUTUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMINEN Perustelumuistio Eila Mustonen STM LÄÄKKEEN MÄÄRÄÄMISEN EDELLYTTÄMÄSTÄ KOULUTUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMINEN 1 Johdanto Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994,

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on

Lisätiedot

Hankkeen aikataulu. Laaja asiantuntijaverkosto ja OKM-STM virkamiesryhmä valmistelun tukena.

Hankkeen aikataulu. Laaja asiantuntijaverkosto ja OKM-STM virkamiesryhmä valmistelun tukena. Osaamisella soteen! Hankkeen aikataulu Hanke käynnistyi 1.8.2017. Hanke on asetettu eduskunnan vaalikauden loppuun asti. Hanke toteutetaan OKM ja STM yhteistyönä. Väliraportti täydennyskoulutustarpeista

Lisätiedot

Valviran lausunto säädösmuutosehdotuksista koskien rajattua lääkkeenmääräämistä. Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttaminen

Valviran lausunto säädösmuutosehdotuksista koskien rajattua lääkkeenmääräämistä. Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttaminen Lausunto 1 (6) Sosiaali- ja terveysministeriö kiriaamo.stm@stm.fi Lausuntopyyntönne STM099:00/2017, 12.2.2018 Valviran lausunto säädösmuutosehdotuksista koskien rajattua lääkkeenmääräämistä Sosiaali- ja

Lisätiedot

Suomen Terveydenhoitajaliiton vaaliteesit eduskunta- ja maakuntavaaleihin 2019 TEESIT: Suomi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallimaaksi

Suomen Terveydenhoitajaliiton vaaliteesit eduskunta- ja maakuntavaaleihin 2019 TEESIT: Suomi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallimaaksi 14.11.2018 Suomen Terveydenhoitajaliiton vaaliteesit eduskunta- ja maakuntavaaleihin 2019 TEESIT: Suomi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen mallimaaksi Suomalainen neuvolajärjestelmä, terveydenhoitajan

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Lausuntopyyntö rajatun lääkkeenmääräämisen säädösmuutosluonnoksista Vastausaika 14.3.2018 13:06:40 Rajattu lääkkeenmäärääminen 1. Vastaajan taustaorganisaatio Hengitysliitto ry 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon

Lisätiedot

Terveydenhoitaja AMK-tutkinto YAMK-tutkintona selvitys

Terveydenhoitaja AMK-tutkinto YAMK-tutkintona selvitys Terveydenhoitaja AMK-tutkinto YAMK-tutkintona selvitys 6.9.2018 (Haarala Päivi (Metropolia), Liinamo Arja (Metropolia), Mellin Oili-Katriina (Metropolia), Nieminen Irmeli (TAMK), Nikula Anne (Metropolia),

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmäärääminen 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Suomen Farmasialiitto ry 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on merkitty

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Suun terveydenhoidon ammattiliitto STAL ry 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset

Lisätiedot

Lääkkeenmäärääjän ammattioikeus- ja rajoitustiedot

Lääkkeenmäärääjän ammattioikeus- ja rajoitustiedot Lääkkeenmäärääjän ammattioikeus- ja rajoitustiedot Mervi Koivuniemi, lakimies Terveydenhuollon valvonta Eeva Sallinen, ylitarkastaja Terveydenhuollon ammattioikeudet Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira

Lisätiedot

ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry

ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry ITSENÄISET HOITAJAVASTAANOTOT Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät 17.-18.5.2018 Mervi Flinkman, työvoimapoliittinen asiantuntija, Tehy ry Hoitajavastaanottojen määrä kasvussa vastaanotolle pääsee nopeasti

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Hengitysliitto ry 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on merkitty kursivoituina.

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmäärääminen 1. Vastaajan taustaorganisaatio Vastaajien määrä: 1 - Hallintoylihoitajat ry / Förvaltningsöverskötare rf 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun

Lisätiedot

TAINA MÄNTYRANTA Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö/ Toimiva terveyskeskus -ohjelma. Rajattu lääkkeenmäärääminen

TAINA MÄNTYRANTA Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö/ Toimiva terveyskeskus -ohjelma. Rajattu lääkkeenmäärääminen TAINA MÄNTYRANTA Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö/ Toimiva terveyskeskus -ohjelma Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajatun lääkkeenmääräämisen mahdollistavat muutokset lakiin terveydenhuollon

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä päivänä kuuta 2014 Johtolause 2 a Psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöoikeuteen johtava

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain 47 a ja 47 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että sairaanhoitopiiriä

Lisätiedot

Asia: Hallituksen esitykseen terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta

Asia: Hallituksen esitykseen terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta LAUSUNTO 1(5) Eila Mustonen Marjukka Vallimies-Patomäki 18.2.2019 Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Asia: Hallituksen esitykseen terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta Sosiaali-

Lisätiedot

sivu 1 (6) Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely versio 2.7

sivu 1 (6) Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely versio 2.7 sivu 1 () Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely 19.9.2014 versio 2. LIITE 1: Lääkemääräyksiin ja toimitussanomaan liittyvät oikeudet 1 Lääkemääräyksiin liittyvät oikeudet tila Toimittamaton lääkemääräys

Lisätiedot

Sinustako Master-tason osaaja? Opiskele ylempi AMK-tutkinto!

Sinustako Master-tason osaaja? Opiskele ylempi AMK-tutkinto! Sinustako Master-tason osaaja? Opiskele ylempi AMK-tutkinto! 15 ylempään AMK-tutkintoon johtavaa koulutusta Insinööri (ylempi AMK) Kemiantekniikka Projektijohtaminen Tekniikka (sis. Marine Technology,

Lisätiedot

Master-tutkinnot Turun AMK:ssa

Master-tutkinnot Turun AMK:ssa Master-tutkinnot Turun AMK:ssa Nimi ja pvm Suomen korkeakoulujärjestelmä perustuu duaalimalliin Yliopistot Tohtori Lisensiaatti Ylemmät korkeakoulututkinnot Maisteri 120 op Ammattikorkeakoulut Ylemmät

Lisätiedot

sivu 1 (8) Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely versio 2.8

sivu 1 (8) Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely versio 2.8 sivu 1 (8) LIITE 1: Lääkemääräyksiin ja toimitussanomaan liittyvät oikeudet 1 Lääkemääräyksiin liittyvät oikeudet (lääkemääräysten käsittelyyn liittyvät käyttöoikeudet) tila Toimittamaton lääkemääräys

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan

Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan Anne Koskela Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen. Susanna Fagerlund-Jalokinos

Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen. Susanna Fagerlund-Jalokinos Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen Susanna Fagerlund-Jalokinos Opiskeluterveydenhuoltoa säätelee Terveydenhuoltolaki (1326/2010) ja Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

Terveydenhoitajien tarve työelämässä. 20.5.2014 Leila Lehtomäki Puheenjohtaja, TtT Suomen Terveydenhoitajaliitto, STHL ry

Terveydenhoitajien tarve työelämässä. 20.5.2014 Leila Lehtomäki Puheenjohtaja, TtT Suomen Terveydenhoitajaliitto, STHL ry Terveydenhoitajien tarve työelämässä 20.5.2014 Leila Lehtomäki Puheenjohtaja, TtT Suomen Terveydenhoitajaliitto, STHL ry Laillistetut terveydenhoitajat Valviran rekisterissä ( Valvira 3/2014) 2009 2010

Lisätiedot

Asia HE 69/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta

Asia HE 69/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliolautakunta Eduskunta 14.2.2019 Asia HE 69/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta Sairaanhoitajaliitto

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 59/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi terveydenhuollon

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Marjaana nissi 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on merkitty kursivoituina.

Lisätiedot

sivu 1 (8) Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely versio 2.93

sivu 1 (8) Sähköinen lääkemääräys vaatimusmäärittely versio 2.93 sivu 1 (8) LIITE 1: Lääkemääräyksiin ja toimitussanomaan liittyvät oikeudet 1 Lääkemääräyksiin liittyvät oikeudet (lääkemääräysten käsittelyyn liittyvät käyttöoikeudet) tila ei hoitava 1,14 lääketieteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/2013 1 (6) 1061 Valtuutettu Sari Näreen toivomusponsi kiertävän neurologin vakanssista HEL 2012-017407 T 00 00 03 Päätös päättää merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on tarkkaan säännelty. Saadakseen lääkkeen-määräämisoikeuden tulee sairaanhoitajan

Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on tarkkaan säännelty. Saadakseen lääkkeen-määräämisoikeuden tulee sairaanhoitajan SAIRAANHOITAJAN JA TERVEYDENHOITAJAN LAAJENNETTU TYÖNKUVA TERVEYSASEMILLA SALON TERVEYSKESKUKSESSA TAUSTA: Suunniteltaessa Salon terveydenhuoltopalveluiden laajennettua hoitajan työnkuvaa, jossa on mukana

Lisätiedot

Terveydenhoitajakoulutuksen. työpaja 20.5.2014. Hannu Sirén

Terveydenhoitajakoulutuksen. työpaja 20.5.2014. Hannu Sirén Terveydenhoitajakoulutuksen työpaja 20.5.2014 Hannu Sirén Dialogin käynnistäminen Toimilupakierroksen aikana kävi ilmi, että sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan koulutus jatkuu valtakunnallisesti jatkossakin

Lisätiedot

Kokousaika klo Riihikosken terveysasema, taloustoimisto. Osallistujat

Kokousaika klo Riihikosken terveysasema, taloustoimisto. Osallistujat Yhtymähallitus 21.11.2017 114 Kokousaika 21.11.2017 klo 17.00 17.59 Kokouspaikka Riihikosken terveysasema, taloustoimisto Osallistujat Päätöksentekijät Autio Markku Isotalo Heikki Aarno Toivonen Keloniemi-Hurttila

Lisätiedot

Ulkomailta toteutetussa rekrytoinnissa ei ole riittävän ä vakiintuneita aiemman osaamisen ja koulutuksen täydentämisen malleja.

Ulkomailta toteutetussa rekrytoinnissa ei ole riittävän ä vakiintuneita aiemman osaamisen ja koulutuksen täydentämisen malleja. Kielitaidon ja EU-/ETA maiden ulkopuolella hankitun osaamisen täydentäminen terveysalalla -työryhmä Laatia nykytilan kuvaus EU-/ETA maiden ulkopuolella hankitun terveydenhuollon ammattipätevyyden tunnistamisen

Lisätiedot

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 HE 354/2014 Vp Lakiklinikka Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 lakimies Maria Porko Taustaa Lain valmistelu» Pohja valmistelulle pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa

Lisätiedot

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä

SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER. Työtä lähellä ihmistä SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER Työtä lähellä ihmistä SuPer Lähi- ja perushoitajan oma liitto Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA

OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA OPETUSSUUNNITELMAN TAUSTAA JA TUTKINTORAKENNE AMK- TUTKINTOON JOHTAVASSA KOULUTUKSESSA LAUREAN TOIMINTA-AJATUS 21.8.2019 Laurea on opiskelijakeskeinen, kansainvälinen ja uutta kehittävä ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot

Hygieniahoitajan osaaminen ja Suomen koulutusjärjestelmä Suomen hygieniahoitajat ry:n jäsenilta

Hygieniahoitajan osaaminen ja Suomen koulutusjärjestelmä Suomen hygieniahoitajat ry:n jäsenilta Hygieniahoitajan osaaminen ja Suomen koulutusjärjestelmä Suomen hygieniahoitajat ry:n jäsenilta 25.1.2019 6.2.2019 Juha Kurtti, tutkimuspäällikkö, Tehy ry 1 6.2.2019 Juha Kurtti, tutkimuspäällikkö, Tehy

Lisätiedot

Bioanalyytikon tehtäväsiirrot ja tehtäväkuvan laajentuminen. Kaija Sopenlehto Bioanalyytikko (yamk) Suomen Bioanalyytikkoliitto ry

Bioanalyytikon tehtäväsiirrot ja tehtäväkuvan laajentuminen. Kaija Sopenlehto Bioanalyytikko (yamk) Suomen Bioanalyytikkoliitto ry Bioanalyytikon tehtäväsiirrot ja tehtäväkuvan laajentuminen Kaija Sopenlehto Bioanalyytikko (yamk) Suomen Bioanalyytikkoliitto ry Sisältö käsitteet kevään 2014 tutkimuksen tuloksia Mitä, miksi, milloin?

Lisätiedot

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari

Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari Tietoa tutkimuksesta, taitoa työyhteisöistä SaWe Sairaanhoitajaksi verkostoissa ja verkoissa projektin loppuseminaari 3.5.2013 Salla Seppänen, osaamisaluejohtaja SaWe SAIRAANHOITAJAKSI VERKOSTOISSA JA

Lisätiedot

Hallituksen esitys terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta. Suomen Lääkäriliitto ry:n lausunto

Hallituksen esitys terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta. Suomen Lääkäriliitto ry:n lausunto VASTINE 1(5) Eila Mustonen Marjukka Vallimies-Patomäki 24.02.2019 Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Hallituksen esitys terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muuttamisesta Sosiaali- ja

Lisätiedot

Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa:

Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa: Lääkärin ilmoitusvelvollisuus ajoterveysasioissa: Kolme näkökulmaa prosessin toimivuuteen M. Peräaho, S. Laapotti, A. Katila & K. Hernetkoski Liikennepsykologia, Turun yliopisto Tausta ja menetelmä Jatkoa

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen 1 Perustieto Lääkehoito sosiaalialan yksiköissä Lääkehoidon vastuut Lääkkeiden jako Lääkehoidon kirjaaminen Erityistilanteet Syventävä tieto Lääkehoidon suunnitelma ja perehdyttäminen

Lisätiedot

27.1.2009 / Liite 19. vähintään opistoasteinen tutkinto Koulu- tai opistoasteen tutkinto. tai terveydenhuoltoalan opistoasteinen tutkinto

27.1.2009 / Liite 19. vähintään opistoasteinen tutkinto Koulu- tai opistoasteen tutkinto. tai terveydenhuoltoalan opistoasteinen tutkinto Perusturvapalvelut KELPOISUUSEHDOT 2009 Perusturvalautakunta 27.1.2009 / Liite 19 Nimike Atk-suunnittelija Mikrotukihenkilö Avohuollon ohjaaja Erikoishammaslääkäri Farmaseutti Fysioterapeutti Hallintopäällikkö

Lisätiedot

Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus

Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus Turun Ammattikorkeakoulu Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus Ajankohta 05.09.2019-25.09.2020 Päivämäärät ovat alustavia Missä Joukahaisenkatu 3, Turku. Hinta 1500 (alv 0%),

Lisätiedot

Kaksoistutkintotyöpaja 14.8.2014. Hannu Sirén

Kaksoistutkintotyöpaja 14.8.2014. Hannu Sirén Kaksoistutkintotyöpaja 14.8.2014 Hannu Sirén Koulutusalakohtainen dialogi 2014- OKM käynnistänyt korkeakoulujen kanssa eri aloilla dialogeja 2014. Ammattikorkeakoulu-uudistukseen kytkeytyvän toimilupakierroksen

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma: Kätilö Kätilö (AMK) Opintojen kesto nuorisokoulutuksessa on 4,5 vuotta ja laajuus

Lisätiedot

Työnjako ja. sosiaali- ja. tehtävän siirrot. terveydenhuollossa

Työnjako ja. sosiaali- ja. tehtävän siirrot. terveydenhuollossa Työnjako ja tehtävän siirrot sosiaali- ja terveydenhuollossa Yksityissektorilla työskentelevien bioanalyytikkojen ja laboratoriohoitajien koulutuspäivät 15.-16.4.2016, Tampere Mervi Flinkman, sh, TtT Työvoimapoliittinen

Lisätiedot

Uudet toimintamallit käyttöön yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä

Uudet toimintamallit käyttöön yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012-31.12.2014 Uudet toimintamallit käyttöön

Lisätiedot

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 1 ( 5) Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston lausunto hallituksen esitykseen (HE 354/2014 vp) laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ LVI-koulutus 2018 -seminaari MS Viking Mariella to 28.9.2017 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Työelämäyhteistyön monet muodot Ammatillisten

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Suomen Infektiolääkärit ry puheenjohtaja Asko Järvi 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi.

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta 1(9) LUONNOS 18.9.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi terveydenhuoltolakia siten, että valtion

Lisätiedot

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Rajattu lääkkeenmäärääminen Rajattu lääkkeenmääräämi 1. Vastaajan taustaorganisaatio - Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry 2. Arvioikaa ehdotusta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b :n muutoksiksi. Muutokset on

Lisätiedot

Lähihoitajasta on moneksi

Lähihoitajasta on moneksi Lähihoitajasta on moneksi SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTIHENKILÖ Lähihoitajalla on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Lähihoitajaksi voi opiskella ammatillisessa peruskoulutuksessa koulumuotoisesti,

Lisätiedot

Terveydenhoitaja (AMK), pohjakoulutusvaatimuksena: ensihoitaja (AMK), kätilö (AMK) tai sairaanhoitaja (AMK)

Terveydenhoitaja (AMK), pohjakoulutusvaatimuksena: ensihoitaja (AMK), kätilö (AMK) tai sairaanhoitaja (AMK) Turun Ammattikorkeakoulu Terveydenhoitaja (AMK), pohjakoulutusvaatimuksena: ensihoitaja (AMK), kätilö (AMK) tai sairaanhoitaja (AMK) Koulutusohjelma Terveydenhoitajakoulutus Koulutustyyppi Monimuotototeutus

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdetyön osaaminen ja koulutus

Mielenterveys- ja päihdetyön osaaminen ja koulutus Mielenterveys- ja päihdetyön osaaminen ja koulutus Kokemusasiantuntijuusammattitutkinnot ja ammatillinen koulutus - missä mennään? 8.10.2013, Helsingissä, A-klinikkasäätiön keskustoimistolla Verkottaja-hanke

Lisätiedot

Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus

Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus Turun Ammattikorkeakoulu Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus Ajankohta 05.09.2019-25.09.2020 Päivämäärät ovat alustavia Missä Joukahaisenkatu 3, Turku. Hinta 1500 (alv 0%),

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut: kiireetön ja puolikiireellinen hoito

Lisätiedot

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen 12.3.2018 Osaamisella soteen, hankkeen tausta Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää myös

Lisätiedot

Terveydenhuollon ylitarkastaja Aila Tervo, PSAVI 1

Terveydenhuollon ylitarkastaja Aila Tervo, PSAVI 1 Neuvolatoimintaa, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa sekä lasten ja nuorten ehkäisevää suun terveydenhuoltoa koskevan VN:n asetuksen 338/2011 valvontaohjelma vuosille 2012-2014 14.5.2012 Terveydenhuollon

Lisätiedot

Henkilöstön osaamisen kehittäminen

Henkilöstön osaamisen kehittäminen Henkilöstön osaamisen kehittäminen Sirkka Salvi Jyväskylän kr. Opisto Carita Sirkka Seurakuntaopisto Minna Valtonen ja Jussi Murtovuori Diak Vesa Nuorva Centria Kirkon kasvatuksen päivät 9.1.2019 klo 16.30

Lisätiedot

UUDISTUVAT ROKOTEVAATIMUKSET I

UUDISTUVAT ROKOTEVAATIMUKSET I Uudistuvat rokotevaatimukset ESSOTEn henkilöstöohje UUDISTUVAT ROKOTEVAATIMUKSET I Uusi Tartuntatautilaki tehostaa sosiaali- ja terveysalan henkilökunnan rokotuksia potilaiden suojaksi. Työturvallisuuslainsäädäntö

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 LAUSUNTO 2.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry lausuu hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Hallituksen esitykset annettu Oppilas- ja opiskelijahuolto

Hallituksen esitykset annettu Oppilas- ja opiskelijahuolto Hallituksen esitykset annettu 6.6.2013 Oppilas- ja opiskelijahuolto Janne Öberg HE oppilas- ja opiskelijahuoltolaiksi Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilasja opiskelijahuoltoa

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Liperin kunnan sosiaali- ja terveystoimen kelpoisuusehdot 1.7.2015

Liperin kunnan sosiaali- ja terveystoimen kelpoisuusehdot 1.7.2015 Liperin kunnan sosiaali- ja terveystoimen kelpoisuusehdot 1.7.2015 Fysioterapeutti vastaava aikaisempi rekisteröinti. Sosiaali- ja terveysalan fysioterapeutin (AMK) ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi

Lisätiedot

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE

VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE VUOSI VALMISTUMISESTA -SIJOITTUMISSEURANTA JAMKISSA VUONNA 2009 AMK-TUTKINNON SUORITTANEILLE - KYSELYN TOTEUTUS - KÄSITYKSET AMK-TUTKINNOSTA JA KOULUTUKSESTA - AMK-TUTKINNON TUOTTAMA OSAAMINEN - TYÖLLISTYMISEEN

Lisätiedot

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen Eija Peltonen 1 Vastaanoton menetystekijät 6. Maaliskuuta 2006 Hyvät vuorovaikutustaidot Ammattitaito Väestövastuu

Lisätiedot

Suoritettava tutkinto

Suoritettava tutkinto OPETUSSUUNNITELMA Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, ikäosaamisen kehittäminen ja johtaminen Suomalaisen väestön ikääntyminen näkyy sekä eliniän pidentymisenä että ikääntyneiden väestöosuuden kasvuna.

Lisätiedot

LAUSUNTO 20.1.2016 VIITE; LAUSUNTOPYYNTÖ OKM 077:00/2014 11.12.2015

LAUSUNTO 20.1.2016 VIITE; LAUSUNTOPYYNTÖ OKM 077:00/2014 11.12.2015 LAUSUNTO Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry Pohjoinen Makasiinikatu 7 A 2 00130 HELSINKI www.arene.fi 20.1.2016 VIITE; LAUSUNTOPYYNTÖ OKM 077:00/2014 11.12.2015 ASIA: LAUSUNTOPYYNTÖ OPETUS-

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä työryhmässä keskusjärjestötasolla. Neuvottelut

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen Vanhustenhuollon alueelliset tilaisuudet syksy 2019 Anna-Maija Liedenpohja Ylitarkastaja Mervi Tiri Ylitarkastaja Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti

Lisätiedot

Tehyn. avain- sanat. päättäjille

Tehyn. avain- sanat. päättäjille Tehyn avain- sanat päättäjille Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Myös niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa. Siksi Tehy listaa päättäjille viisi

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa

Lääkehoito vanhuspalveluissa Lääkehoito vanhuspalveluissa Esimerkkinä Jyväskylän kaupunki, yksityiset ja julkiset palvelut THL, Turvallinen lääkehoito, Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa OHJAUS

Lisätiedot

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Vuoden 2014 oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutuksen paikat Päätös

Lisätiedot

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri 25.9.2017 AVIn terveydenhuollon tehtävä AVI valvoo, että terveyspalvelujen laatua ja potilasturvallisuutta suunnitellaan,

Lisätiedot

VALINNANVAPAUS JA MONIKANAVARAHOITUKSEN YKSINKERTAISTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA - väliraportti

VALINNANVAPAUS JA MONIKANAVARAHOITUKSEN YKSINKERTAISTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA - väliraportti VALINNANVAPAUS JA MONIKANAVARAHOITUKSEN YKSINKERTAISTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA - väliraportti Selvityshenkilöryhmä Tiedotus- ja luovutustilaisuus 15.3.2016 15.3.2016 1 Selvityshenkilötyöryhmän

Lisätiedot

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Heidi Laurila RAJATTU LÄÄKKEENMÄÄRÄÄMINEN 1 KANTELU

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Heidi Laurila RAJATTU LÄÄKKEENMÄÄRÄÄMINEN 1 KANTELU 20.4.2018 EOAK/6817/2017 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Heidi Laurila RAJATTU LÄÄKKEENMÄÄRÄÄMINEN 1 KANTELU Sairaanhoitaja (jälj. kantelija)

Lisätiedot

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Tavoitetila Sipilän hallitusohjelman 2025-tavoite Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta.

Lisätiedot

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer

Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto SuPer SuPer on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan toisen asteen tutkinnon suorittaneiden ja aloille opiskelevien ammattiliitto. Me teemme lähihoitajille

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot

Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus

Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus Turun Ammattikorkeakoulu Syöpäpotilaan moniammatillinen hoitoketju - erikoistumiskoulutus Ajankohta 05.09.2019-25.09.2020 Päivämäärät ovat alustavia Missä Joukahaisenkatu 3, Turku. Hinta 1500 (alv 0%),

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN KOULUTUS

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN KOULUTUS SOSIAALI- JA TERVEYSALAN KOULUTUS HOITOTYÖN KOULUTUSOHJELMA Koulutusjohtaja Koulutusohjelmavastaava Opintosihteerit: Eija Heikkinen Anna-Leena Eklund Sirkka-Liisa Niskanen, ylempi AMK-tutkinto Anna-Maija

Lisätiedot

LapponiaSeitti - esittely

LapponiaSeitti - esittely LapponiaSeitti - esittely Työterveyshuollon ajankohtaisseminaari 7.2.2013 Rovaniemi Lapin aluehallintovirasto Tiina Rajala, TTL, aluejohtaja Oulu Monenmoista pitäisi hallita ja monta asiaa vaikuttaa Totuus

Lisätiedot

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä 5.10.2017 Pirjo Kauhanen pirjo.kauhanen@jao.fi Kuva: Mathias Falk / Skills Finland AMISreformi Koulutukseen joustavasti

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Löydämme tiet huomiseen Opiskelua, tutkimusta ja työtä loistoporukassa Lappeenrannassa ja Imatralla 3100 opiskelijaa ja 300 asiantuntijaa muodostavat innovatiivisen ja avoimen korkeakouluyhteisön laadukas

Lisätiedot

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Palkkahallinnossa olisi töitä.. Paljonko jäisi opiskeltavaa, kun olen Yritys kasvaa ja pitäisi johtaa Nuoret esimiehet ovat lujilla ja heille

Lisätiedot

Rokotukset ja uusi lainsäädäntö

Rokotukset ja uusi lainsäädäntö Rokotukset ja uusi lainsäädäntö Tartuntatautipäivät 2017 Ulpu Elonsalo, Infektiotautien torjunta ja rokotukset 13.11.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 Ohjeistukset THL:n Rokottaminen-sivuston ohjeita on tarkennettu

Lisätiedot

Terveydenhoitajan & kätilön ammatillisen osaamisen kuvaukset - osaamisalueet, tavoitteet ja keskeiset sisällöt. 11.3.

Terveydenhoitajan & kätilön ammatillisen osaamisen kuvaukset - osaamisalueet, tavoitteet ja keskeiset sisällöt. 11.3. Terveydenhoitajan & kätilön ammatillisen osaamisen kuvaukset - osaamisalueet, tavoitteet ja keskeiset sisällöt 11.3.2014 Päivi Haarala Terveydenhoitajan ja kätilön ammatillinen osaaminen 11.3.2019 Terveydenhoitaja

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen potilasturvallisen hoidon toteuttamisen haasteet

Asiakaslähtöisen potilasturvallisen hoidon toteuttamisen haasteet Asiakaslähtöisen potilasturvallisen hoidon toteuttamisen haasteet Anne Kanerva Kliinisen hoitotyön asiantuntija, TtM Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, psykiatrian toimialue Asiakaslähtöisyys Asiakas ainoa

Lisätiedot