Presidentti Tarja Halonen, konferenssin suojelija ja kunniatoimikunnan puheenjohtaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Presidentti Tarja Halonen, konferenssin suojelija ja kunniatoimikunnan puheenjohtaja"

Transkriptio

1 KONFERENSSIN PUHUJAT Konferenssin avajaisten puhujat Presidentti Tarja Halonen, konferenssin suojelija ja kunniatoimikunnan puheenjohtaja Tarja Halonen toimi Suomen tasavallan 11. presidenttinä ja ensimmäisenä naispuolisena valtionpäämiehenä vuosina Virkakautensa jälkeen presidentti Halonen on työskennellyt mm. kansainvälisissä luottamustehtävissä. Raija Mattila, puheenjohtaja, kansainvälinen naisliikuntaverkosto IWG Raija Mattila on toinen kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWG:n puheenjohtajista. Työurallaan Mattila on toiminut mm. Opetusministeriön liikuntayksikön päällikkönä. Hän on ollut liikunnan ja urheilun maailmassa vaikutusvaltainen hahmo niin kansallisesti, Euroopassa kuin maailmallakin jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Thomas Bach, puheenjohtaja, Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) Thomas Bach on ensimmäinen olympiavoittaja, joka on valittu KOK:n puheenjohtajaksi. Koulutukseltaan Bach on lakimies, ja hän on uransa aikana ollut vahva urheilijoiden puolestapuhuja olympialiikkeessä. Hän oli yksi KOK:n urheilijakomission perustajajäsenistä, ja on sittemmin ollut jäsen useissa KOK:n muissa komiteoissa ja KOK:n hallituksessa. Peter Tallberg, KOK:n jäsen Peter Tallberg on Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n pitkäaikainen suomalaisjäsen sekä entinen kilpapurjehtija. Sir Philip Craven, puheenjohtaja, Kansainvälinen Paralympiakomitea (IPC) Sir Philip Cravenin puheenjohtajuuden aikana Kansainvälisestä Paralympiakomiteasta (IPC) on kehittynyt kolmanneksi suurin urheilujärjestö maailmassa. Sir Philip toimii IPC:n edustajana monissa kansainvälisissä organisaatioissa ja on myös KOK:n jäsen. Sir Philip on edustanut maataan paralympialaisissa pyörätuolikoripallossa ja uinnissa. Vuonna 2005 hänelle myönnettiin ritarin arvonimi työstään vammaisurheilun eteen. Risto Nieminen, puheenjohtaja, Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry; Suomen Olympiakomitea Risto Nieminen toimii Valo ry:n sekä Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana. Hän on mm. toiminut pitkään Veikkauksen toimitusjohtajana.

2 2/6 Pääpuhujia Irina Bokova, pääjohtaja, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO Irina Georgieva Bokova toimii UNESCO:n pääjohtajana. Ennen valintaansa UNESCO:n ensimmäiseksi naispuoliseksi pääjohtajaksi vuonna 2009 Bokova toimi Bulgarian ulkoministerinä sekä Bulgarian Ranskan-suurlähettiläänä. Pääjohtajan roolissaan Bokova on aktiivisesti edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa, kulttuurien välistä dialogia sekä tasa-arvoista koulutusta. Fiona Bull, liikunnan ja kansanterveyden professori, Centre for Built Environment and Health, School of Population Health, University of Western Australia Professori Fiona Bullin tutkimustyö keskittyy lisäämään ymmärrystämme siitä, miten nyky-ympäristömme vaikuttaa terveyteemme, sekä toimintatapoihin joilla voimme parantaa kansanterveyttä ja liikkumista kestävällä tavalla. Hänen työnsä keskiössä ovat liikuntaan osallistuminen, aktiivinen liikkuminen, kävely ja pyöräily. Kari Fasting, Professor Emerita; ex-puheenjohtaja, WomenSport International (WSI) Professori Kari Fastingin tutkimusalueet käsittelevät moninaisia kysymyksiä liittyen yhdenvertaisuuteen ja moniarvoisuuteen urheilussa erityisenä fokuksena liikunta ja urheilu naisten elämässä. Hänen viimeisin tutkimuksensa on keskittynyt seksuaaliseen häirintään ja hyväksikäyttöön urheilussa. Aiheenaan naiset ja urheilu, Fasting on työskennellyt asiantuntijana mm. UNICEF:ssa, Euroopan neuvostossa ja EU:ssa. Fasting edustaa konferenssissa WomenSport International (WSI) - organisaatiota, jonka perustajajäsen hän on. Honorable Minister Dorcas Makgato-Malesu, kauppa- ja teollisuusministeri, Botswana Dorcas Makgato-Malesun saavutuksiin kuuluu mm. Botswanan vienti-, kehitys- ja sijoitusorganisaation uudistaminen yhdeksi Afrikan parhaista. Makgato-Malesu on Botswanan nuorin ministeri. Margaret Talbot, Professori, OBE, FRSA, President, International Council of Sport Science and Physical Education (ICSSPE) Professori Margaret Talbot on tehnyt pitkän uran urheilutieteissä sekä tyttöjen ja naisten liikunnan edistämiseen erikoistuneissa järjestöissä. Talbot on urallaan keskittynyt tutkimaan oikeudenmukaisuutta sekä moninaisuutta liikunnassa ja urheilussa. Hänen edustamansa organisaatio (ICSSPE) edistää monialaista tutkimusta, jolla haastetaan sukupuoleen liittyviä myyttejä ja stereotypioita, jotka yhä rajoittavat naisten kokemuksia urheilun ja koulutuksen maailmassa. Androulla Vassiliou, Euroopan komission jäsen; koulutus-, kulttuuri-, monikielisyys-, urheilu-, media- ja nuorisoasioista vastaava komissaari, Kypros Komissaari Androulla Vassilioun vastuualueina Euroopan komissiossa ovat koulutus, kulttuuri, urheilu, monikielisyys ja nuorisoasiat. Ennen komissaarin uraansa Vassiliou oli aktiivisesti mukana kotimaansa Kyproksen politiikassa. Vassiliou on toiminut aktiivisesti myös kansainvälisten suhteiden ja ihmisoikeuksien alalla.

3 3/6 Muita puhujia Johanna Adriaanse, IWG:n toinen puheenjohtaja; Senior Lecturer in Sport Management, University of Technology, Sydney, Australia Johanna Adriaanse on toiminut vuodesta 2006 lähtien IWG:n toisena puheenjohtajana. Hän kutsui koolle edellisen konferenssin Sydneyssä vuonna Hänellä on yli 25 vuoden kokemus useasta liikunnan ja urheilun saralla toimivasta organisaatiosta niin Alankomaissa, Italiassa kuin Australiassa. Hän on edustanut Alankomaita jääkiekon Euroopan cupissa 1970-luvulla. Timothy Armstrong, Coordinator of the Surveillance and Population-based Prevention Unit, Department of Prevention of Noncommunicable Diseases, Maailman terveysjärjestö WHO Timothy Armstrong on toiminut vuodesta 2007 lähtien WHO:ssa. Armstrongilla on takanaan pitkä ura lääketieteen ja terveyden parissa. Hän on myös entinen kansainvälisen tason kestävyysjuoksija, joka toimii nykyisin valmentajana. Rosa López de D Amico, President, International Association of Physical Education and Sport for Girls and Women (IAPESGW) Professori Rosa López de D Amicon tutkimusalueet ovat keskittyneet liikuntaan, liikuntapolitiikkaan, johtamiseen ja sukupuoleen. López de D Amicon työuraan on kuulunut merkittävä määrä luottamustoimia eri kansainvälisissä organisaatioissa. Amanda Bennett, Governance Adviser, Sport and Recreation Alliance; rugbyvalmentaja, Iso- Britannia Amanda Bennett ollut tehnyt pitkän uran liikunnan ja urheilun parissa mm. opetus- ja järjestötehtävissä, esimerkiksi Women s Sports Foundationissa ja UK Sportissa. Vuosina hän toimi eurooppalaisen naisliikuntaverkoston EWS:n puheenjohtajana. Hän on entinen kansainvälisen tason rugbypelaaja ja nykyinen rugbyvalmentaja. Eva Biaudet, vähemmistövaltuutettu, Suomi Eva Biaudet on koko uransa aikana toiminut ihmisoikeuksien puolesta. Hän on ollut poliittisissa tehtävissä kansanedustajana, peruspalveluministerinä ja kaupunginvaltuutettuna. Biaudet on myös työskennellyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:ssä diplomaattina ja ihmiskaupan vastaisen työn erityisedustajana. Kesällä 2010 Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton palkitsi Eva Biaudet'ta ja hänen tiimiään ihmiskaupanvastaisesta työstä. Claudia Bokel, puheenjohtaja, KOK:n urheilijakomissio Claudia Bokel on kalpamiekkailun olympiamitalisti. Hänet valittiin KOK:n urheilijatoimikunnan edustajaksi Pekingin kesäolympialaisten aikaan, ja puheenjohtajaksi vuoden 2012 Lontoon olympialaisten aikaan.

4 4/6 Mary Davis, Regional President and Managing Director of Special Olympics Europe/Eurasia Special Olympics on maailman johtava kehitysvammaisten liikunta- ja urheilujärjestö, ja sen alueellinen johtaja Mary Davis on pitkän linjan kehitysvammaisten puolestapuhuja. Hän toimi toimitusjohtajana menestyksekkäissä kehitysvammaisten kesäolympialaisissa vuonna 2003 Dublinissa. Vuosina Davis toimi Irlannin presidentin neuvonantajana. Davis on myös mm. kiivennyt Kilimanjaron huipulle ja juossut New Yorkin maratonin. Muffy Davis, Paralympiaurheilija, Yhdysvallat Muffy Davis on seitsenkertainen paralympiamitalisti. Stanfordin yliopistosta valmistunut Davis on hyvin suosittu puhuja, ja hätä ovat käyttäneet esimerkiksi WHO, YK-tahot ja jotkut maailman suurimmista yrityksistä. Davis kiertää maailmaa puhuen ja kouluttaen ihmisiä saavuttamaan oman potentiaalinsa ja unelmansa. Anita L. DeFrantz, hallituksen jäsen ja naisurheilukomission kunniajäsen, KOK Anita L. DeFrantz on ollut Kansainvälisen Olympiakomitean naiskomission puheenjohtaja sen käynnistämisestä vuonna 1995 lähtien aina vuoteen 2014 saakka, jolloin hänet nimettiin komission kunniajäseneksi. Hänet valittiin ensimmäisenä naisena KOK:n varapuheenjohtajaksi vuonna DeFrantz on kilpasoudun olympiamitalisti. Pekka Haavisto, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, Suomi Kehitysministeri Pekka Haavisto käsittelee ulkoministeriön kehitysyhteistyötä koskevat asiat sekä valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolle kuuluvat asiat. Birgitta Kervinen, puheenjohtaja, European Non-Governmental Sports Organisation (ENGSO) Eurooppalaiset urheilujärjestöt ENGSO:n puheenjohtajana toimivalla Birgitta Kervisellä on takanaan pitkä ja merkittävä ura urheilujohdossa niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Hän on toiminut eurooppalaisen naisliikuntaverkoston EWS:n puheenjohtajana ja IWG:n toisena puheenjohtajana vuosina Hän on yksi harvoista kansainvälisen tason naisjohtajista urheilun saralla Euroopassa. Beng Choo Low, varapuheenjohtaja, Olympic Council of Malaysia, Malesia Beng Choo Low on Malesian Olympiakomitean varapuheenjohtaja. Hän on Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen. Ruth Maphorisa, IWG:n puheenjohtaja , Botswana IWG:n puheenjohtajana syyskuussa 2014 aloittavalla Ruth Maphorisalla on pitkä kokemus johtotehtävistä Botswanan valtionhallinnossa sekä erilaisissa kansainvälisissä verkostoissa. Tällä hetkellä hän toimii Botswanan nuoriso-, kulttuuri ja urheiluministeriön valtiosihteerinä. Keneilwe Mathibela, jalkapallovalmentaja, Youth Development through Football, Etelä-Afrikka Keneilwe Mathibela on jalkapallovalmentaja, joka on aktiivisesti mukana urheiluun ja yhteisöjen kehittämiseen liittyvässä työssä.

5 5/6 Armelle Mazé, Co-President, European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF) Armelle Mazé on vuodesta 2009 lähtien ollut mukana Euroopan seksuaalivähemmistöjen urheiluliikkeessä Ranskassa ja Euroopan tasolla. EGLSF:n edustajana hän on ollut vuodesta 2011 lähtien mukana Football Against Racism in Europe -verkostossa. Rosaura Méndez Gamboa, hallituksen jäsen ja tasa-arvokomitean puheenjohtaja, kansainvälinen opiskelijaurheiluliitto FISU Professori Rosaura Méndez Gamboa on Kansainvälisen opiskelijaurheiluliitto FISU:n sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävän komitean puheenjohtaja. Matilda Mwaba, Executive Director, National Organization for Women in Sport, Physical Activity and Recreation (NOWSPAR), Sambia Matilda Mwaba on NOWSPAR-järjestön perustaja ja toiminnanjohtaja. Järjestö on Sambian suurin urheilujärjestö, joka tekee uraauurtavaa työtä naisten ja urheilun parissa. Mwaba on urallaan työskennellyt yritysmaailmassa sekä urheilu- ja humanitäärisissä järjestöissä. Etsuko Ogasawara, Professor of Sport Management, Juntendo University (Japan) Etsuko Ogasawara on Japanese Association for Women in Sport -järjestön perustaja ja puheenjohtaja sekä IWG:n puheenjohtaja Hän toimii professorina Juntendon yliopistossa Japanissa. Ogasawara on entinen uimavalmentaja ja hän on valmentanut mm. Japanin uimareita 1988 Soulin olympialaisissa. Pekka Puska, ex-pääjohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ex-pääjohtaja Pekka Puska on Suomessa ja kansainvälisesti tunnettu lääkäri, kansanterveyden asiantuntija ja poliitikko. Beckie Scott, urheilijakomitean puheenjohtaja, World Anti-Doping Agency (WADA) Olympiamitalisti Beckie Scott on Maailman Antidopingtoimisto WADA:n urheilijakomitean puheenjohtaja. Scott on myös Kansainvälisen olympiakomitean jäsen sekä Kanadan Olympiakomitean johtaja. Kalyani Subramanyam, The Naz Foundation Trust, Intia Kalyani Subramanyam on urallaan työskennellyt useissa kansalaisjärjestöissä neljän Intian osavaltion alueella. Naz Foundation Trust on kansalaisjärjestö, joka tekee työtä HIV:iin ja seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten parissa. Subramanyamin johtama Goal-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden slummeissa kasvaneille tytöille saada paremmat eväät elämässä urheilun ja koulutuksen keinoin. Harri Syväsalmi, liikuntayksikön johtaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomi Harri Syväsalmi on opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön päällikkö. Aiemmin Syväsalmi on toiminut mm. Maailman antidopingtoimiston hallintoneuvoston sihteerinä Lausannessa Sveitsissä vuosina

6 6/6 Brighton Declaration Celebration speakers Kari Fasting, Professor Emerita; ex-puheenjohtaja, WomenSport International (WSI) Elizabeth Pike, University of Chichester, Iso-Britannia Anita White -säätiön puheenjohtajan Elizabeth Piken tutkimusteemoihin ovat lukeutuneet muun muassa liikunnan ja urheilun sekä yhteiskunnan suhde, ikääntyminen sekä sukupuolikysymykset. Hän toimii kansainvälisen urheilusosiologiajärjestön (ISSA) puheenjohtajana. Trond Sand Svela, Norwegian School of Sport Sciences (NIH), Norja Urheilusosiologi Trond Sand Svela on tutkimustyössään käsitellyt laajalti sukupuolikysymyksiä sekä liikuntaa ja urheilua. Hän on työssään keskittynyt myös seksuaalisen häirinnän, sukupuolen ja valmennuksen tutkimiseen. Jordan Matthews, Anita White Foundation, University of Chichester, Iso-Britannia Jordan Matthews toimii koordinaattorina Anita White -säätiössä. Säätiön tehtävänä on tuoda yhteen tutkijat ja aktivistit, jotka ovat tekemisissä naisten ja tyttöjen liikunnan ja urheilun kanssa. Säätiö myös tukee koulutusta naisjohtajille, jotka tulevat maista, joissa naiset kohtaavat urakehityksessään erityisiä haasteita. Tällä hetkellä Matthews tekee väitöskirjaa IWG:n historiasta.

KIRJE 1/2008. Kansainväliset haasteet näkyvät EVAn keväässä! Suomalaisten asenteet puntarissa

KIRJE 1/2008. Kansainväliset haasteet näkyvät EVAn keväässä! Suomalaisten asenteet puntarissa KIRJE 1/2008 Kansainväliset haasteet näkyvät EVAn keväässä! Vuonna 2008 Suomen kansainväliseen toimintaympäristöön vaikuttavat muun muassa vallanvaihdokset Venäjällä ja Yhdysvalloissa, kansainvälinen ilmastopolitiikka

Lisätiedot

KAIKKI MUKAAN. - opas erityisliikunnan toimijoille

KAIKKI MUKAAN. - opas erityisliikunnan toimijoille KAIKKI MUKAAN - opas erityisliikunnan toimijoille Kaikki mukaan - opas erityisliikunnan toimijoille Hannu Itkonen (toim.) Kaikki mukaan opas erityisliikunnan toimijoille ISBN 978-952-68235-2-2 (nid.) ISBN

Lisätiedot

MAAILMA. Tasa-arvo työssä 2/2009. Tässä numerossa

MAAILMA. Tasa-arvo työssä 2/2009. Tässä numerossa työn 2/2009 MAAILMA Tasa-arvo työssä Tässä numerossa Naiset ja työ, ennen ja nyt 2, Tasa-arvo ihmisarvoisen työn keskiössä 3, Sairaanhoitajista Filippiinien vientituote 5, Työ ja perhe 7, Työllisyysraportti

Lisätiedot

Liikunta ja tasa-arvo 2011

Liikunta ja tasa-arvo 2011 Opetus- ja kulttuuriministeriö Undervisnings- och kulturministeriet Liikunta ja tasa-arvo 2011 Sukupuolten tasa-arvon nykytila ja muutokset Suomessa Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2011:33 Salla

Lisätiedot

SUOMEN KANSALLINEN TOIMINTAOHJELMA 2012 2016 ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET

SUOMEN KANSALLINEN TOIMINTAOHJELMA 2012 2016 ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 (2000) NAISET, RAUHA JA TURVALLISUUS SUOMEN KANSALLINEN TOIMINTAOHJELMA 2012 2016 ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Mikä saa yhdistyksen elämään

Kansainvälinen yhteistyö Mikä saa yhdistyksen elämään Kansainvälinen yhteistyö Mikä saa yhdistyksen elämään Suomen Akateemisten Naisten Liiton seminaari Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali 13.1.2014 Marjatta Hietala Esitykseni sisältö Suomen Akateemisten

Lisätiedot

BARENTS REUNION 2015

BARENTS REUNION 2015 OHJELMA BARENTS REUNION 2015 INSPIRAATIOTA JA KOHTAAMISIA BARENTSIN VIIDEN KANSAN KESKEN 9 10 KESÄKUUTA 2015 TORNIOHAAPARANTA SUOMI/RUOTSI TAPAHTUMAPAIKKA: JOENTALO KIVIRANNANTIE 13 15, 95410 TORNIO, SUOMI

Lisätiedot

Nuoret ja tulevaisuuden muutos. Tiivistelmä YK:n väestörahaston vuosiraportista State of World Population 2014

Nuoret ja tulevaisuuden muutos. Tiivistelmä YK:n väestörahaston vuosiraportista State of World Population 2014 1.8 Nuoret ja tulevaisuuden muutos Tiivistelmä YK:n väestörahaston vuosiraportista State of World Population 2014 1 Toimittajat: Marianne Keyriläinen, Elina Korhonen ja Laura Lipsanen Tilastojen toimitus:

Lisätiedot

Maaseutu ja kansainvälinen yhteistyö

Maaseutu ja kansainvälinen yhteistyö Maaseutu ja kansainvälinen yhteistyö Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) kansainvälisen yhteistyön toimintastrategia 2010 2013 ja maaseutupolitiikan kansainvälisiä toimintatapoja Maaseutupolitiikan

Lisätiedot

Hyvä medialukutaito. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Undervisnings- och kulturministeriet. Suuntaviivat 2013 2016

Hyvä medialukutaito. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Undervisnings- och kulturministeriet. Suuntaviivat 2013 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Undervisnings- och kulturministeriet Hyvä medialukutaito Suuntaviivat 2013 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2013:11 Hyvä medialukutaito Suuntaviivat 2013

Lisätiedot

2 puiteohjelmassa (2007 2013) onkin kansainvälinen yhteistyö otettu integroidusti huomioon kaikissa ohjelmissa.

2 puiteohjelmassa (2007 2013) onkin kansainvälinen yhteistyö otettu integroidusti huomioon kaikissa ohjelmissa. EU-Aasia yhteistyö Aasian maiden taloudellinen ja poliittinen nousu lisää myös tarvetta kehittää Euroopan ja Aasian keskinäistä ymmärrystä ja yhteistyötä. EU:n komissio hyväksyi vuonna 2001 uuden Aasia-strategian

Lisätiedot

Sukupuolten tasa-arvo globaaleissa arvoketjuissa

Sukupuolten tasa-arvo globaaleissa arvoketjuissa Sukupuolten tasa-arvo globaaleissa arvoketjuissa ja kaupankäyntiä tukevan kehitysyhteistyön rooli tasa-arvon ja naisten työllisyyden edistäjänä kehitysmaissa Johanna K. Silvander Selvitys on Suomen ulkoasiainministeriön

Lisätiedot

VÄHEMMISTÖT SUOMEN KANSALLISET. Kulttuurien ja. Vähemmistöoikeuksien ryhmän Suomen jaosto. Vähemmistöoikeuksien ryhmän Suomen jaosto

VÄHEMMISTÖT SUOMEN KANSALLISET. Kulttuurien ja. Vähemmistöoikeuksien ryhmän Suomen jaosto. Vähemmistöoikeuksien ryhmän Suomen jaosto SUOMEN KANSALLISET VÄHEMMISTÖT Kulttuurien ja kielten rikkaut ta Vähemmistöoikeuksien ryhmän Suomen jaosto Vähemmistöoikeuksien ryhmän Suomen jaosto Minority Rights Group Finland Minority Rights Group

Lisätiedot

Lisa Pelttarin kaksi roolia Sydänlääkäri ja johtaja

Lisa Pelttarin kaksi roolia Sydänlääkäri ja johtaja TURUN KAUPPAKORKEAKOULUN TIEDOTUSLEHTI 2 / 2004 Kilpailuinstituutti ylittää tiede- ja yliopistorajat Lisa Pelttarin kaksi roolia Sydänlääkäri ja johtaja P ÄÄKIRJOITUS Yliopistojen kolmas tehtävä ei ole

Lisätiedot

Suomi ja Nato. Suomen Atlantti-Seuran 10-vuotisjulkaisu. Toim. Terhi Suominen Jyrki Karvinen

Suomi ja Nato. Suomen Atlantti-Seuran 10-vuotisjulkaisu. Toim. Terhi Suominen Jyrki Karvinen Suomen Atlantti-Seuran 10-vuotisjulkaisu Suomi ja Nato Toim. Terhi Suominen Jyrki Karvinen SUOMEN ATLANTTI-SEURA Finlands Atlantsällskap Atlantic Council of Finland suomi ja nato Suomen Atlantti-Seuran

Lisätiedot

Suomen kehityspolitiikan Rio+20 + 5 tiekartta: Kohti kestävää tulevaisuutta

Suomen kehityspolitiikan Rio+20 + 5 tiekartta: Kohti kestävää tulevaisuutta Suomen kehityspolitiikan Rio+20 + 5 tiekartta: Kohti kestävää tulevaisuutta Eija Maria Ranta 1 1. Johdanto Kestävä kehitys on yksi aikamme suurimmista haasteista. Taloudellinen hyvinvointi jakautuu epätasa-arvoisesti

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA 1 Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA 2 Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSOHJELMA Sisällys...2 Johdanto...3 Sukupuolten välinen tasa-arvo...3

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Tutkimusmatkalla

Lisätiedot

Opetusmateriaali tyttöjen ja naisten oikeuksista Suomessa ja maailmalla

Opetusmateriaali tyttöjen ja naisten oikeuksista Suomessa ja maailmalla Opetusmateriaali tyttöjen ja naisten oikeuksista Suomessa ja maailmalla Lukijalle! Suomen Naistutkimuksen Seura ry Sällskapet för kvinnoforskning i Finland palkitsi Friidu opintomateriaalin vuoden 2004

Lisätiedot

MANIFEST EUROOPPALAINEN VAPAAEHTOISTYÖN MANIFESTI

MANIFEST EUROOPPALAINEN VAPAAEHTOISTYÖN MANIFESTI MANIFEST EUROOPPALAINEN VAPAAEHTOISTYÖN MANIFESTI This manifesto has been published by the European Volunteer Centre, CEV 2006 MANIFEST EUROOPPALAINEN VAPAAEHTOISTYÖN MANIFESTI Tämän manifestin on julkaissut

Lisätiedot

Hanna Vehviläinen. ALUSSA OLI MIMMILIIGA Naisten jalkapalloilun muutos Suomessa vuosina 1971 2006

Hanna Vehviläinen. ALUSSA OLI MIMMILIIGA Naisten jalkapalloilun muutos Suomessa vuosina 1971 2006 Hanna Vehviläinen ALUSSA OLI MIMMILIIGA Naisten jalkapalloilun muutos Suomessa vuosina 1971 2006 Jyväskylän yliopisto Liikuntatieteiden laitos Liikuntasosiologian pro gradu -tutkielma Syksy 2008 JYVÄSKYLÄN

Lisätiedot

MIKSI MURROSIKÄINEN LUOPUU LIIKUNNASTA?

MIKSI MURROSIKÄINEN LUOPUU LIIKUNNASTA? MIKSI MURROSIKÄINEN LUOPUU LIIKUNNASTA? Liikunta-aktiivisuuden väheneminen murrosiässä Tuula Aira, Lasse Kannas, Jorma Tynjälä, Jari Villberg ja Sami Kokko Miksi lapset ja nuoret katoavat liikuntaja urheiluseuroista

Lisätiedot

Tehdään yhdessä hyvää

Tehdään yhdessä hyvää AVUSTUSTOIMINNAN RAPORTTEJA 25 Sari Kuvaja Tehdään yhdessä hyvää Järjestöjen ja yritysten yhteistyö terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi AVUSTUSTOIMINNAN RAPORTTEJA 25 Sari Kuvaja Tehdään

Lisätiedot

Tutkimuspolitiikan välineet ja käytännöt viiden maan vertailu

Tutkimuspolitiikan välineet ja käytännöt viiden maan vertailu Suomen Akatemian julkaisuja 2/10 Tutkimuspolitiikan välineet ja käytännöt viiden maan vertailu Kimmo Viljamaa, Janne Lehenkari, Tarmo Lemola ja Terhi Tuominen Suomen Akatemian julkaisuja 2/10 Tutkimuspolitiikan

Lisätiedot

sektorikohtainen ohjelma Tasa-arvo

sektorikohtainen ohjelma Tasa-arvo sektorikohtainen ohjelma Tasa-arvo Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen-puheenjohtajakausi 2011 Sektorikohtainen ohjelma: Tasa-arvo Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen-puheenjohtajakausi 2011 ANP

Lisätiedot

cupore KLEROT II Vehmas Hanna, Kontsas Matti, Koskinen Tomi, Kämppi Katariina & Puronaho Kari Liikunta-alan elinkeinorakenne ja osaamistarpeet

cupore KLEROT II Vehmas Hanna, Kontsas Matti, Koskinen Tomi, Kämppi Katariina & Puronaho Kari Liikunta-alan elinkeinorakenne ja osaamistarpeet cupore Julkaisuja 11 2005 Vehmas Hanna, Kontsas Matti, Koskinen Tomi, Kämppi Katariina & Puronaho Kari KLEROT II Liikunta-alan elinkeinorakenne ja osaamistarpeet cupore KULTTUURIPOLIITTISEN TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

KANSAN- VALLALLA KEHITYKSEEN. Katsaus kansainväliseen demokratiatukeen ja puolueiden rooliin

KANSAN- VALLALLA KEHITYKSEEN. Katsaus kansainväliseen demokratiatukeen ja puolueiden rooliin KANSAN- VALLALLA KEHITYKSEEN Katsaus kansainväliseen demokratiatukeen ja puolueiden rooliin SISÄLLYS PUOLUEET JA DEMOKRATIATUKI JOHDANTO 3 Puolueiden tila kehitysmaissa Puolueet ovat välttämättömiä demokratiassa

Lisätiedot

TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN

TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN TIETO OSALLISTAA OMAAN ELÄMÄÄN Raportti Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansallisen koordinaatio- ja kehittämiskeskuksen toiminnasta sekä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista Suomessa vuonna 2008

Lisätiedot

Urheilijan polun osaamisella, yhteistyöllä ja intohimolla parhaaksi Pohjoismaaksi 2020! SUOMALAISEN HUIPPU-URHEILUN MUUTOS

Urheilijan polun osaamisella, yhteistyöllä ja intohimolla parhaaksi Pohjoismaaksi 2020! SUOMALAISEN HUIPPU-URHEILUN MUUTOS Urheilijan polun osaamisella, yhteistyöllä ja intohimolla parhaaksi Pohjoismaaksi 2020! SUOMALAISEN HUIPPU-URHEILUN MUUTOS HUIPPU-URHEILUN MUUTOSRYHMÄN LOPPURAPORTTI 2012 Urheilijan polun osaamisella,

Lisätiedot

KAIKKI OVET KYLLÄ AUKEE JA KAIK- KEEN PÄÄSEE, JOS ON HYVIÄ IDEOITA JA YHTEISTYÖHALUJA

KAIKKI OVET KYLLÄ AUKEE JA KAIK- KEEN PÄÄSEE, JOS ON HYVIÄ IDEOITA JA YHTEISTYÖHALUJA KAIKKI OVET KYLLÄ AUKEE JA KAIK- KEEN PÄÄSEE, JOS ON HYVIÄ IDEOITA JA YHTEISTYÖHALUJA NUORISOTOIMEN SUHDE LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTIA KOSKEVAAN OHJELMATYÖHÖN KUNNISSA Pia Tasanko Opinnäytetyö Humanistinen

Lisätiedot