Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!)"

Transkriptio

1 Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!) Selostan tässä artikkelissa kohtuullisen tarkasti jousen rakentamisohjeet. Suurin osa tiedoista on kerätty kirjasta The Traditional Bowyers Bible volume 1. Kirja, joka on ehdottomasti ostamisen arvoinen, jos tahdot ymmärtää jousien sielunelämää tarkemmin. Jos olet sitä mieltä, että jokin tekstissä menee pahasti pieleen, kirjoita osoitteeseen deathanas ät hotmail piste com, kaikki palaute on tervetullutta. Puun ominaisuuksista Jousenrakennukseen käytettävän puun tulisi olla mielellään syyrakenteeltaan suoraa, oksatonta ja niin, että vuosirenkaat ovat mahdollisimman "laakeita" ja lehtipuissa mahdollisimman paksuja. Syyrakenteen suoruus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi halkaistaessa, puu halkeaa suoraan. Vuosirenkaiden "laakeus" taas tarkoittaa sitä, että materiaali on otettu mahdollisimman paksusta puusta ja mahdollisimman läheltä kuorta. Periaatteessa mistä tahansa puusta pystyy tekemään jousen, eri asia on kuinka hyvä tai energiatehokas jousesta tulee. Maailmassa on vaikka kuinka paljon jousipuita, mutta en niitä tässä käsittele. Suomessa kasvavista puista mm. seuraavat käyvät hyvin jousen rakentamiseen: tuomi, pihlaja, saarni, tammi, vaahtera, jalava, koivu, omenapuu, tuomipihlaja, kirsikka, luumupuu, orapihlaja, kataja ja jos ei mitään muuta löydy niin paksu kuusen alaoksa. Kuitenkin näiden puiden taipumisominaisuudet vaihtelevat kohtuullisen paljon, joten kaikista ei voi tehdä samanmallista jousta. Myöskin riittävän paksun ja suoran orapihlajan löytäminen voi olla työn ja tuskan takana. Periaatteena voi pitää, että mitä huonommat taipumisominaisuudet, sitä leveämpi ja pidempi pitää jousesta tehdä suhteessa jousen voimakkuuteen. Puun taipuvuutta voi itsekin testata tekemällä eri puista saman kokoisia palikoita ja taivuttelemalla niitä. Jousen selkä (puoli joka on ampujasta poispäin) joutuu kestämään vetorasitusta ja maha puristusrasitusta. Esimerkiksi koivun huonosta puristuskestävyydestä johtuen pitää koivuiset jouset tehdä riittävän ohuiksi ja leveiksi, ja taas katajan huonosta vetolujuudesta johtuen olisi katajajousi hyvä selystää. Selystäminen tarkoittaa jonkin paremman vetolujuuden omaavan materiaalin liimaamista jousen selkään. Tämä vähentää jousen selkään kohdistuvaa vetorasitusta. Puun hankkiminen Tosimies käy puunsa itse metsästä. Kaikilla tosimiehilläkään ei vain ole sitä omaa metsää mistä puuta hakea. Silloin voi mennä kyllä metsään, etsiä sopiva puu, selvittää maanomistaja ja pyytää lupa puun kaatamiseen. Yleensä metsissä kasvavat jousipuut kuten pihlaja ja tuomi ovat metsätaloudellisesti katsottuna roskapuuta, joten luvan luulisi irtoavan suhteellisen helposti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puumaiset katajat ovat Suomessa rauhoitettuja.

2 Joidenkin mielestä jousipuu kannattaisi kaataa talvella, mutta kaatamisajankohdalla ei ole mitään väliä jousen laadun kannalta. Jos puun kaataa kesällä/keväällä, kun puun nesteet ovat liikkeessä, lähtee kuori helpommin irti. Olen myös kuullut että kesällä kaadettujen puiden kuori lähtee helpommin irti myös vielä kuivumisen jälkeenkin, kuin talvella kaadettujen. Jos puun kaataa kesällä kovien helteiden aikaan, voi puu nopeasti kuivuessaan halkeilla herkemmin. Itse suosin loppukesää, jolloin uloimman vuosirenkaan kesäpuun osuus on suurimmillaan. Ei kuin siis etsimään mahdollisimman oksatonta, suoraa, riittävän paksua ja pitkää puuta. Ensimmäistä jousta tehdessä tulisi puun halkaisijan olla mielellään n. 15 cm, mutta pienemmätkin kelpaa. Tietenkään täydellistä jousipuuta ei ole olemassakaan, ja pienet puun viat tekevät tästä hommasta juuri mielenkiintoista. Ennen sopivan puun kaatoa kannattaa tarkistaa puun kuoresta, ettei kuori mene kierteillä. Jos kuori on kierteillä, on puun syytkin kierteillä ja näin puu hyödytöntä jousenrakennukseen. Monen puun tyvestä ensimmäiset n. puoli metriä voi olla kierteillä, josta ylöspäin puu suoristuu. Jos puu näyttää siltä, että edes yhdellä puolella olisi jouseksi kelpaavaa materiaalia, kannattaa se kaataa. Puusta otettavan osuuden pitäisi olla noin 10 cm pidempi kuin mitä jousesta on tarkoitus on tehdä, mahdollisten kuivumishalkeamien vuoksi. Jos puu on liian ohut, eli jousen selkä on liian pyöreä, voi ongelman yrittää korjata tasoittamalla jousen selän kuvan 1 osoittamalla tavalla. Kuitenkin näin tehtäessä pitää erityisen tarkasti huomioida, että jousen selässä kulkevat syyt menevät samansuuntaisena koko matkan. Kuva1: Selän tasoitus Heti puun kaatamisen jälkeen, tulee puun päät sinetöidä liimalla. Myös mahdollisten oksien päät kannattaa käsitellä. Näin estetään kosteuden liian nopea poistuminen puun päiden kautta, joka johtaisi puun päiden halkeamiseen. Seuraavaksi puun voi halkaista kirveillä ja puukiiloilla. Halki sahaaminen katkoo puun luonnollisen syyrakenteen. Halkaiseminen nopeuttaa kuivumista ja helpottaa puun kantamista metsästä. Riippuen puun paksuudesta, voi puun halkaista kahteen, neljään tai jopa kuuteen osaan. Liian moneen osaan halkaisua ei kannata yrittää, koska silloin yleensä halkaisu epäonnistuu ja pilaa paljon hyvää puuta. Joissain tapauksissa kun esim. puun neljännes on riittävän hyvälaatuinen, voi siitä saada useammankin jousen. Silloin neljännes kannattaa sahata kuvan 3 esittämällä tavalla. Kymmensenttiset puut kannattaa pistää puoliksi, 20-senttiset neljään osaan, jne. Näin siis voidaan saada yhdestä kaadetusta puusta useita jousiaihioita. Jotkin puulajit voidaan kuoria välittömästi kaadon jälkeen kuivumisen nopeuttamiseksi, ilman pelkoa pitkittäisistä halkeamista. Tätä kannattaa testata jos on useampi aihio käsillä.

3 Kuva2: Puun halkaisu Suomalaisissa jousipuissa jouseksi kelpaava materiaali on suoraan kuoren alla, jolloin tähän puun osaan ei saa koskea. Jos ei uskalla halkeamisen pelossa kuoria puuta, voi sen jättää myös kuivumisen jälkeen tehtäväksikin. Tällöin kuori on tiukemmassa. Irrottamista voi kuitenkin helpottaa siten, että ihan päällimmäisen kuoren osan poistettuaan vie puun kuumaan suihkuun, jolloin kuoren sisempikin osa lähtee suhteellisen helposti. Kuorimisessa siis tulee olla varovainen ja mieluummin vaikka jättää hieman kuorta paikoilleen, kuin riskeerata varsinaisen puun pinnan vahingoittuminen. Puun pinnasta tuleejousen selkä, jossa kestävyys on kriittistä. Radikaalein tapa nopeuttaa kuivumista on heti kaadon jälkeen veistää puu lähelle lopullista kokoaan, niin että jousen lavat alkavat jo taipua. Näin kuivattavassa puussa on niin vähän jäljellä kosteutta verrattuna haihtumispinta-alaan, ettei se enää aiheuta halkeilua. Muutamien lisä kikkojen avulla taitava jousentekijä voi valmistaa pystymetsästä alle kahdessa viikossa täysin toimivan ja pitkäikäisen jousen. Kuva3: Riittävän suuren neljänneksen sahaus Puu on suhteellisen turvallista kuivata sisätiloissa, jossa kosteuden vaihtelut eivät ole niin suuria kuin esim. ulkotiloissa. Jousen rakennukseen sopivan puun kosteus prosentti on noin Liian kostea puu menettää ammuttaessa muotoaan ja näin voimaansa ja liian kuiva puu ei kestä taivuttamista, vaan katkeaa. Puu on yleensä kuivaa siinä vaiheessa kun se ei enää menetä painoaan, mitä voi helposti tarkkailla vaa'alla. Viikko sen jälkeen kun paino ei enää putoa, on puu valmis työstettäväksi. Kuivumisaika riippuu puutavaran paksuudesta. Iso runko voi vaatia vuoden kuivumisajan, kun taas lähelle jousen mittoja veistetty jousiaihio kuivuu noin kolmessa viikossa. Puun kuivumista voi nopeuttaa erilaisilla lämpömenetelmillä (kuten kuuma auto kesähelteellä). Jousenrakennukseen soveltuvaa puuta voi myös ostaa puukaupasta. Ongelma on se ettei puutavara ole aina miltä se näyttää. Puu voi olla esim. väärin kuivattua, jolloin puun sisällä on halkeamia, joita ei välttämättä ulkoapäin huomaa. Vaikka paikallisesta puukaupasta sattuisi löytämäänkin sopivia jalopuulajeja, voi sopivan lankun löytäminen olla työn takana. Kannattaa siis varata kunnolla aikaa kauppareissulle. Toisaalta

4 puukaupoista saattaa löytyä sellaisia puulajeja, mitä ei Suomen metsissä tai edes puutarhoissa tapaa. Yksi hyvä joskus saatavilla oleva puulaji on hikkori. Lautatavarastakin siis voi tehdä jousia, ilman että kuorenaluspuuta on laudassa ollenkaan. Silloin pitää vain pitää huoli, jo edellä mainittujen asioiden lisäksi myös siitä, että puun syyt (vuosirenkaat) kulkevat koko laudan läpi päästä päähän katkeamatta ja että ne kulkevat mahdollisimman suoraan. Laudasta tehtäessä tulisi puu veistää niin, että yhdestä vuosikasvusta tulee jousen selkä. Aina tämä ei onnistu, jolloin kaksi vuosikasvun katkeamista aina lavassaan on maksimi. Jousen tekeminen Laudasta käytettävä osa. Jousen tekeminen on yksinkertaista: poistetaan kaikki, mikä ei ole jousta. Helppoa se ei välttämättä sitten olekaan. Ensimmäisestä jousesta kannattaa tehdä suhteellisen kevyt, ehkä paunaa. Kevyen jousen tekeminen on helpompaa kuin jäykän, ja aloittelijan kannattaa muutenkin opetella jousiammunnan alkeita kevyellä jousella. Jousen voi vuolla vaikka pelkällä puukolla, mutta asiaa helpottaa jos käytössä on puukon (tai 2-kahvaisen "vetoveitsen") lisäksi vannesaha tai pieni terävä veistokirves, kavahöylä, raspi, erilaisia viiloja, hiomapaperia ja/tai teräsvillaa. Eräs tärkeimmistä työkaluista on tilleri (kuvat 4 ja 5). Eräs perinteinen tilleri on lauta jonka päähän on veistetty lovi jousta varten ja jonka sivuun on veistetty koloja jousen jännettä varten. Kuvan 5 kaltaisella systeemillä voi jousen kaarevuutta tarkastella matkan päästä, ilman että jousen tarvitsee olla liian kauaa jännityksessä.. Jos naruun on vielä kiinnittänyt kalavaa'an tai jousen jäykkyysmittarin ei jousta tule vahingossakaan jännitettyä liikaa. Puun pintakäsittelyyn minä käytän mehiläisvahan ja pellavaöljyn seosta.

5 Kuvat 4 ja 5: Tilleri Jousen teon tärkein osa-alue on tilleröinti. Tilleröinti tarkoittaa jousen lapojen vuolemista siten, että ne kaartuvat tasaisesti jousta jännitettäessä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei jousessa ole sellaisia kohtia, jotka eivät taivu juuri ollenkaan muihin kohtiin verrattuna ja sitä ettei ole sellaisia kohtia jotka taipuvat muita enemmän. Tästä voi poikkeuksena tietysti pitää niitä kohtia jotka ovat tarkoituksella jätetty jäykiksi, esimerkiksi joidenkin jousien kahva on taipumaton ja useimmiten jousessa lapojen päistä noin kahdeksan viimeistä senttiä taipuvat hyvin vähän. Ennen tilleröintiä pitää puu veistää sopivaan muotoon selästä päin katsottuna. Periaate on mitä pidempi jousi on, sitä kapeampi se voi olla. Mitä lyhyempi, sitä leveämpi. Mitä voimakkaampi, sitä pidempi ja leveämpi. Mitä leveämpi, sitä ohuempi. Mitä huonompi puu, sitä heikompi jousi tai sitä leveämpi ja pidempi jousi. Paksuuden lisääminen vahvistaa jousta 8-kertaisesti verrattuna jousen leveyden lisäämiseen. Pitkäjousen teossa jousi on yleensä yhtä pitkä kuin kantajansa. Tällöin jousen pituus on yleensä hyvässä suhteessa vetopituuteen, eikä silloin jousen lavan ja jänteen välinen kulma pääse liian suureksi. Näin jousi on miellyttävä jännittää, eikä energiaa hukata. Jousen silhuetti muotoillaan ensin sahalla, kirveellä ja höylällä. Jousen keskelle jätetään tilaa kädensijalle, joka jousen tyypistä riippuen on joko jousen lapojen levyinen tai niitä kapeampi. Lapojen kärjet ovat 1,5-2 cm leveät. Lapojen muodolle on olemassa yhtä monta vaihtoehtoa kuin on jousia. Yksi on sellainen, että kahvan jälkeen lavat alkavat leveinä ja vasta 1/2 lavan jälkeen kapenevat tasaisesti kärkiä kohti. Pyramidi mallinen lapa kapenee koko matkan tasaisesti kohti kärkiä. Toisaalta lavat voivat jatkua leveinä melkein kärkeen saakka. Lavan silhuetti määrittelee valmiin jousen lavan paksuuden.

6 Silhuetin veistämisen jälkeen jousen paksuus vähennetään noin 2 senttiin riippuen tietysti jousen mallista, materiaalista jne. Tilleröinti Tilleröinti aloitetaan lattia tilleröinnillä, jolloin jousta taivutetaan maata vasten. Jos jousi on noin 2 cm paksu, ei se todennäköisesti taivu vielä ollenkaan, jolloin jousen vatsasta poistetaan varovasti joko raspilla tai kavahöylällä puuta ja kokeillaan uudestaan. Puuta voi joutua todennäköisesti poistamaan kymmeniä kertoja. Tämä prosessi täytyy tehdä hitaasti, sillä paksuus ero 60 paunan ja 50 paunan jousen välillä on yllättävän pieni ja parin minuutin kärsimättömyys voi tehdä jousesta entisen. Jos tässä vaiheessa tuntuu kärsimättömältä ja haluaisi poistaa paljon puuta kerralla, kannattaa lopettaa hommat siltä päivältä ja jatkaa joku toinen kerta. Ymmärrys siitä kuinka paljon jousesta tulisi puuta poistaa tulee vain kokemuksen myötä. Itse en poista lapojen kärkien viimeiseltä 15 sentiltä enää tässä vaiheessa ollenkaan puuta, kun kärkien ei tarvitse taipua juuri ollenkaan. Kärkien keventämisen ja muotoilun teen sitten lopuksi. Kun molemmat lavat tuntuvat taipuvan jonkin verran, (tässä vaiheessa olisi helppo jos olisi jo valmis jousi johon taipumista voisi verrata) tehdään jousen kärkiin nokit. Nokit voi tehdä vaikka moottorisahan teräviilalla. Nokkien teossa pitää kuitenkin varoa selän kasvurenkaiden katkaisemista. Sitten laitetaan jouseen ylipitkä ja mielellään normaalia vahvempi jänne. Nyt voidaan jousi laittaa tilleriin ja testata taipumisen ensimmäisiä senttejä. Tässä vaiheessa tärkeintä on se että jousen lavat taipuvat yhtä pitkälle. Tämän voi testata niin, että vetää tillerissä olevan jousen jänteen keskeltä ja vertaa päitä toisiinsa. Tässä vaiheessa jousta ei kuitenkaan tulisi jännittää voimallisemmin kuin puolet jousen halutusta loppu pauna määrästä. Tätä voi säädellä niin että laittaa tillerissä olevan jousen henkilövaa'alle, nollaa vaa'an ja venyttää jousta. Jos käyttää kuvan 5 mukaista systeemiä, voi käyttää narun päässä vaikka riittävän suuriasteikkoista kalavaakaa tai jousen paunamittaria. Jos toinen lapa taipuu vähemmän kuin toinen, poistetaan siitä koko pituudeltaan tavaraa. Näin jatketaan tavaran poistamista tasaisesti molemmista lavoista kunnes lavat taipuvat cm paunojen kuitenkin ollessa korkeintaan puolessa. Jos nyt siis molemmat lavat näyttävät taipuvan yhtä paljon, voidaan jänteen toista solmua siirtää niin, että jänne on n. 5cm lyhyempi kuin jousi. Jännittäminen tapahtuu esim. niin, että laitat jousen ala kärjen oikean jalkateräsi etupuolelle, kahvan vasemman reiden taakse ja jännität jousta eteenpäin toisella kädellä. Nyt voit vapaalla kädellä vetää vasemman jalkasi etupuolelta kulkevan jänteen paikoilleen. Kun jousi on jännityksessä on helppoa nähdä taipuvatko lavat todellakin yhtä paljon. Seuraavaksi tulisi karkea raspi ja kavahöylä vaihtaa joko hienompaan viilaan tai karkeaan (~60 grit) hiomapaperiin. Varsinainen jousen tilleröinti alkaa nyt, kun jousta aletaan jännittää yhä lähemmäs lopullista paunamääräänsä. Tässä vaiheessa tulee siis pitää huoli siitä että kaikki jousen kohdat (tietysti lukuun ottamatta jousen kärkiä ja jousen tyypistä riippuen kahvaa) taipuvat yhtä paljon. Jos huomaat jossain jousen

7 kohdassa paikan, joka taipuu enemmän kuin muut, ota jousi pois tilleristä ja jännityksestä, äläkä missään tapauksessa jännitä jousta pidemmälle. Poista puuta kaikkialta muualta kuin siitä kohdasta mistä jousi taipuu liikaa. Tilleröitäessä, joka kerran kun jousesta poistetaan puuta, tulisi ennen uudelleen tilleriin laittamista jousta jännittää kymmenisen kertaa kädessä, ei kuitenkaan yli sen hetkisen tilleröinti kohdan. Näin puu tottuu taipumiseen ja mahdolliset muutokset tilleröinnissä tulee esille. Tätä jatketaan noin 10 paunan jaksoissa, kunnes jousi taipuu tasaisesti haluttuun pauna määrään. Nyt jousi ei kuitenkaan todennäköisesti taivu vielä haluttuun vetopituuteen menemättä halutun paunamäärän yli, joten tilleröintiä jatketaan poistamalla tavaraa molemmista lavoista tasaisesti. Jousta taas jännitetään ja katsotaan kuinka pitkälle se taipuu menemättä paunojen yli. Näin lopulta päästään haluttuun vetopituuteen ja paunamäärään. Kuitenkin tässä vaiheessa kannattaa jouseen jättää n neljä paunaa "ekstraa", koska jousi todennäköisesti menettää muutaman paunan ennen kuin on valmis. Jousta tulee venyttää vielä nelisenkymmentä kertaa täyteen vetopituuteen ja tarkastaa vielä tilleri. Nokit kannattaa viimeistellä myös tässä vaiheessa. Sitten vielä ampumaan n 50 laukausta aina välillä tillerin tarkastaen, koska se voi vielä muuttua, ennen kuin päästään viimeistelemään. Viimeistely Lopuksi jousi hiotaan hiekka paperilla. Viimeistelyyn voi käyttää myös lasin palaa. Ensin hiotaan naarmut, tms epätasaisuudet 80 grit hiekkapaperilla vaihtaen hienompaan karkeuteen aina 220 grit asti. Kovemmilla puilla voi hioa aina kiillottamiseen asti, jolloin esim 400 grit vesihiomapaperikaan ei ole vielä liioittelua. Karkeuden vaihtamisen välillä voi ja kannattaa pyyhkiä jousta kostealla rätillä, jolloin puun irtosyyt ja epätasaisuudet nousevat pintaan pois hiottavaksi. Tällöin pitää puun pinnan antaa kuivahtaa puolisen tuntia ennen uudelleen hiontaa. Viimeisen pyyhinnän jälkeen puun syyt ja huokoset ovat kosteuden aukaisemat ja valmiina vastaanottamaan kosteussuojan. Kuten aikaisemmin on mainittu, puu ottaa helposti kosteutta ympäristöstä itseensä, jolloin se voi ammuttaessa ajan myötä vääntyä. Tämän takia tulee huokoset tukkia jollakin kosteuden vaihtelut estävällä aineella. Itse käytän 1/3 pellavaöljyä, mineraalitärpättiä ja mehiläisvaha-seosta. Tämä imeytyy kohtuu hyvin, mutta riittävän kosteussuojan saavuttamiseksi sitä täytyy lisätä useita kertoja. Säännöllinen huolto on myös tarpeen. Mutta mikäpä on mukavampaa kuin viettää aikaa hyvän jousen parissa puuhastellen. Seosta lisätään reilusti, mutta jos puu ei ole puolessa tunnissa imenyt kaikkea, pyyhitään ylimääräinen pois ja lisätään uusi kerros, etenkin niihin paikkoihin mitkä sitä vielä vetää. Lopuksi puun pinnan voi viimeistellä vaikka hienolla vesihiomapaperilla. Tässäpä tätä tuli, vielä puuttuu asiaa oksankohdista ja muista mutkista matkassa, samoin muutaman kuvan otan mukaan asioita selventämään. Lisää siis vielä tulossa...

8

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi Heinäharava Tee-se-itse -ajattelun toteuttaminen tuottaa tuskanhetkiä silloin kun loistava idea saapuu, mutta tarvikkeita ei olekaan odottamassa työstöä. Siksi on hyvä ylläpitää runsasta käyttöpuuvarastoa,

Lisätiedot

Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen

Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen POM1YTN TYÖOHJE Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen Työohje on suunnattu kolmasluokkalaisille alakoulun oppilaille. Tavoitteena on vahvistaa oppilaan kiinnostusta ja innostusta käsin tekemiseen sekä vahvistaa

Lisätiedot

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Ohje on 195 ja 245mm akselilla oleville koneistoille. Pyri tekemään mahdollisimman tarkasti ohjeen mukaan, silloin ei tarvitse

Lisätiedot

Vaistojousen ostaminen Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry

Vaistojousen ostaminen Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry Vaistojousen ostaminen Ensimmäisen vaistojousen ostaminen Onneksi olkoon päätöksestäsi aloittaa uusi, hieno harrastus! Toivomme sinun perehtyvän muutamaan tärkeään asiaan ennen ostosta, jotta harrastuksesi

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Työnjako Pelastuslaitos huolehtii terveyttä ja omaisuutta uhkaavan vaaran torjunnasta Yleisten

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

Harrastuksesta yritys Muita tuotteita

Harrastuksesta yritys Muita tuotteita Harrastuksesta yritys Mukkanuoli on pieni käsityöyritys, joka valmistaa perinteisiä jousimetsästysvälineitä. Yritys on ainoa laatuaan Suomessa, jossa nykyaikaista jousimetsästystä on harrastettu laajemmin

Lisätiedot

Kuva1. Tyypillinen katevaurio.

Kuva1. Tyypillinen katevaurio. Tässä artikkelissa käsitellään suurien muovikatehalkeamien korjaamista kotikonstein ja ilman muovihitsaamista. Menetelmä sopii hyvin pitkien katehalkeamien korjaamiseen. Mikäli esimerkiksi kiinnikekannakkeita

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

Salibandymailan huoltoa ja tuunausta

Salibandymailan huoltoa ja tuunausta Salibandymailan huoltoa ja tuunausta Tässä ohjeessa neuvotaan salibandymailan lavan ja gripin vaihdossa sekä varren lyhentämisessä. Ohjetta päivitetään sitä mukaa, kun uutta tietoa löytyy. Enemmän tai

Lisätiedot

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN TOT-RAPORTTI Metsuri jäi puun alle 10/03 TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 56-vuotias metsuri NN oli kaatamassa suurta kuusta, joka oli kaatuessaan osunut lahoon koivuun. Koivu oli katkennut noin

Lisätiedot

testo 606-1 Käyttöohje

testo 606-1 Käyttöohje testo 606-1 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 606-1 Pikaohje testo 606-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Mittauspiikit 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) 6 Laitteen toimintatestausnastat

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein.

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomi Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomia kutsutaan myös kortsuksi tai kumiksi. Kondomeja myydään monessa

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos)

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) Näin tehdään (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) 1. 7. 6. 2. 3. 5. 4. Liima-tappi -liitos on vahva liitostyyppi. Sen avulla liitetään puumateriaaleja toisiinsa (esim. lauta, liima- tai mdf-levy).

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI Ympyränompeluohjain Circular attachment SOUMI 4 35 5-1 4 35-1 Ympyränompeluohjain Ympyränompeluohjain on hyvä apuväline ompeluprojektien, vaatteiden ja tilkkutöiden koristeluun Sen avulla voi ommella ympyröitä,

Lisätiedot

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä?

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? Pääperiaa(eita: - Kun liikkuvuus on rii(ävän hyvällä tasolla, on kaikkien muiden fyysisten ominaisuuksien kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? - Rii(ävän liikkuvuuden hankkimisen

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Energiapuun puristuskuivaus

Energiapuun puristuskuivaus Energiapuun puristuskuivaus Laurila, J., Havimo, M. & Lauhanen, R. 2014. Compression drying of energy wood. Fuel Processing Technology. Tuomas Hakonen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Johdanto Puun kuivuminen

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita?

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita yksittäisiä

Lisätiedot

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7 22.1.20L7 Taimet /. Käytetään 2-vuotisia avojuurisia "knip"taimia jossa on 5-8 sivuversoa.. Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a Latva/ohtoverso Tuotanto-oksat lkkuna I Alaoksat/pöytä

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

AVL-puut. eräs tapa tasapainottaa binäärihakupuu siten, että korkeus on O(log n) kun puussa on n avainta

AVL-puut. eräs tapa tasapainottaa binäärihakupuu siten, että korkeus on O(log n) kun puussa on n avainta AVL-puut eräs tapa tasapainottaa binäärihakupuu siten, että korkeus on O(log n) kun puussa on n avainta pohjana jo esitetyt binäärihakupuiden operaatiot tasapainotus vie pahimmillaan lisäajan lisäys- ja

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET HUOMIOITAVAA ENNEN ASENNUSTA Aluslattian tulee täyttää SisäRYL 2013 vaatimukset. Alustan tulee olla kuiva, tasainen, kiinteä ja puhdas. Huomio että laminaattilattian pitää

Lisätiedot

NÄIN KOKOAT GT-KATOKSEN TARVITTAVAT TYÖKALUT # kaksi 17mm kiintoavainta, rautaviila # kahdet tikkaat # ruuvin väännin/porakone

NÄIN KOKOAT GT-KATOKSEN TARVITTAVAT TYÖKALUT # kaksi 17mm kiintoavainta, rautaviila # kahdet tikkaat # ruuvin väännin/porakone GT-KATOS Siisti ympäristöön istuva katos suojaa autot, veneet ja työkoneet ilmansaasteilta, puiden oksilta, lehdiltä ja sateilta. Katoksia voidaan jatkaa 2500mm moduleilla tai tarpeen muuttuessa myös lyhentää

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS

PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS Pärepuiden valitseminen Pärepuiksi valitaan pitkiä, suoria, hitaasti kasvaneita tiheäsyisiä puita, joiden oksisto on karsiutunut mahdollisimman ylös. Varmuus rungon syiden

Lisätiedot

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia.

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Acer rubrum / Punavaahterat Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Tällaisilta leikkausten tulisi näyttää Havainnot

Lisätiedot

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX vesileikkuujärjestelmät voivat leikata laajalti erilaisia materiaaleja. Hioma-aineella varustetut vesileikkurit voivat käytännössä leikata kaikkia materiaaleja, sisältäen

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Nurmikon käyttäminen Hemmanetin valmiit nurmikot kestävät heti että niitten päälle kävellään. Mutta alussa kannattaa olla vähän varovainen ettei rasita nurmikkoa liikaa

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5

TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5 PARTIOTAITOJEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT 8.-9.3.2003 SARJA Sininen L Koulu TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5 AIKA- JA TAITOTEHTÄVÄ KÄTEVYYS Aika alkoi lähtömerkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 50 minuuttia.

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: 50 70 kpl n. 4-10 mm erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä, metallihelmiä ja lamppuhelmiä. 5g 10/0 tsekkiläisiä siemenhelmiä n. 100 kpl 4 mm tsekkiläisiä kristallibiconeja kuparinväristä

Lisätiedot

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat HePon ryhmäajokoulutus 9.4.2011 Ajomuodostelmat Peesaus Edellä ajavaan etäisyys 30 cm Kovissa nopeuksissa parikin metriä jo auttaa Älä aja renkaat limittäin Pidä veto koko ajan päällä Älä kiihdytä ja rullaa

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot

Lämpöpuiset kylpytynnyrit. Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+

Lämpöpuiset kylpytynnyrit. Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+ Lämpöpuiset kylpytynnyrit Käyttöohjeet Mallit AMH 170TW, AMH 200TW, AMH 170TW+ ja AMH 200TW+ Huomaa veden minimitäyttö tynnyrissä!! AMH-Puu Oy Puh. (03) 513 5569 Niemisvedentie 801 Faksi (03) 513 5561

Lisätiedot

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012 Koivun laatukasvatusketjut Pentti Niemistö 21.8.2012 Raudus vai Hies Raudus- ja hieskoivun laatuerot Rauduskoivut kasvavat järeämmiksi ja suoremmiksi syynä puulaji sinänsä, mutta myös kasvupaikka, joka

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Eija Alakangas, VTT Biohousing & Quality Wood Älykäs Energiahuolto EU-ohjelma 1. Puu kuivuu. Vesihöyry vapautuu. 2. Kaasumaiset palavat ainekset vapautuvat

Lisätiedot

Sukset ostajan opas. Perinteisen suksen valinta. Ostajan oppaat" 01.11.2013

Sukset ostajan opas. Perinteisen suksen valinta. Ostajan oppaat 01.11.2013 Sukset ostajan opas Ostajan oppaat" 01.11.2013 Suksien jäykkyys, pohjamateriaali ja pituuden valinta ratkaisevat sen, miten suksi luistaa ja miltä hiihto maistuu. Suksien valintakriteerit ovat erilaiset

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 1717/731/02 8.11.2002 1 (7) MÄNTYPUISTEN RATAPÖLKKYJEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot

Lisätiedot

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069 Sähkösavustin 230V-50Hz 250W Malli:35069 322 luettelo: A Runko E Vastusyksikön kelkka B Jalat 4 F Vastusyksikkö C Kansi G Purualusta H Alustalevy I Savustinritilä 2 K 4.5mm mutteri L Ritilän ulosvetokah

Lisätiedot

Halkomakone 7 tn Käyttöohje

Halkomakone 7 tn Käyttöohje Halkomakone 7 tn Käyttöohje Lue kaikki ohjeet huolellisesti. Opi tuntemaan koneen käyttötarkoitus, rajoitukset ja mahdolliset vaarat ennen käyttämistä. Käytä työsylinterin käyttö vipua siten että vedät

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

Seuraa huolellisesti annettuja ohjeita. Tee taitokset tarkkaan,

Seuraa huolellisesti annettuja ohjeita. Tee taitokset tarkkaan, Origami on perinteinen japanilainen paperitaittelumuoto, joka kuuluu olennaisena osana japanilaiseen kulttuuriin. Länsimaissa origami on kuitenkin suhteellisen uusi asia. Se tuli yleiseen tietoisuuteen

Lisätiedot

Laituripääty 2,5 x 6,0 kokoamisohje

Laituripääty 2,5 x 6,0 kokoamisohje 1/9 Laituripääty 2,5 x 6,0 kokoamisohje Asettele kiinnikkeet oikeaan järjestykseen, niitä on neljänlaisia. Tee puusta ja metallista ensin suora laatikko valmiiksi asti, ja kiinnitä ponttoonit vasta sitten.

Lisätiedot

Tynnyrissä on mukavaa! 1

Tynnyrissä on mukavaa! 1 ÖSEL KÄYTTÖOHJE Copyright Ösel Tubs Tynnyrissä on mukavaa! 1 Sisällysluettelo ESITTELY 3 TURVALLISUUS 4 KYLPYTYNNYRIN ASENTAMINEN 5 KYLPYTYNNYRIN LÄMMITTÄMINEN 7 KYLPYTYNNYRIN HUOLTAMINEN 8 Tynnyrissä

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

Evanix Hunting Master P12 - käyttöohje

Evanix Hunting Master P12 - käyttöohje Evanix Hunting Master P12 - käyttöohje Copyright c 2012 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto Evanix Hunting Master P12 on tehokas paineilmakäyttöinen, revolverityyppinen ilma-ase. Ase sopii sekä oikea- että

Lisätiedot

Alppihiihtovälineiden

Alppihiihtovälineiden Alppihiihtovälineiden huolto Sisällysluettelo Alkusanat... 3 Suksien huoltamisessa tarvittava perusvälineistö... 4 Käytettyjen suksien pohjan paikkaus... 5 Suksien kunnostaminen... 6 Kanttien viilaus pohjan

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi:

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi: Nimeni: Metsänrajat Tarkkailutehtävä linja-automatkalle Jos tulet Inariin etelästä, aloita tarkkailu Vuotsosta:Jos tulet Inariin pohjoisesta, aloita tarkkailu lähtöpaikastasi: Käytä värikyniä, jotta saat

Lisätiedot

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin.

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. Valmistasoitteet Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. VIIMEISTELYSILOTE Kiilto Fine HIENO, KEVYTTÄYTTEINEN VALKOINEN VIIMEISTELYTASOITE KUIVIIN

Lisätiedot

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, ota selvää paikallisilta viranomaisilta, tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme

Taimikonhoito. Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimikonhoito Elinvoimaa Metsistä- hanke Mhy Päijät-Häme Taimitermejä Pieni taimikko: keskipituus alle 1,3 metriä Varttunut taimikko: keskipituus yli 1,3 metriä, keskiläpimitta alle 8 cm Ylispuustoinen

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Metsäläisiä olemme pohjimmaltamme, ainakin me mummot.

Metsäläisiä olemme pohjimmaltamme, ainakin me mummot. 19082008 12:42 - Viimeksi päivitetty 23062010 06:06 Mummo menee metsään Toimittaja Terttu Lensun pakina YLE:n radiossa juhannuksena 2008 Metsäpäiviä ja -teemoja 1996-2009 Metsätyömaiden Tehopakkaus 1940-luvulta

Lisätiedot

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat...

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat... IRROITA SYDÄN ja laita takaisin jos osaat... Pulmapeli BLÄUER 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM 1. TYÖN TAVOITE Valmistamme metallisen pulmapelin, jossa tarkoituksena on ottaa sydän pois ja laittaa se takaisin

Lisätiedot

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ]

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ] PUULATTIAN ASENNUS [ Puu tekee kodin ] MASSIIVIPUULATTIAT Tämä esite koskee massiivipuusta (männystä tai kuusesta) tehtyjä lattioita. Lattialaudat ovat pontatut eli niissä on uros- ja naaraspontit. Nykyään

Lisätiedot

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ.

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. Juvan teollisuuskatu 21 B Puh. 09-774 2720 www.kivira.fi 02920 Espoo Fax. 09-774 27211 info@kivira.fi

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Olemme työskennelleet todella paljon viimeiset vuodet Iso-Britanniassa, ja ollakseni rehellinen, työ on vielä kesken.

Olemme työskennelleet todella paljon viimeiset vuodet Iso-Britanniassa, ja ollakseni rehellinen, työ on vielä kesken. Purjeet ja riki Olemme kääntäneet tämän tekstin ruotsinkielisestä artikkelista. http://www.swe.magicmicro.org/e107_files/public/segeltips.pdf Ruotsalaiset ovat keränneet eri MM-sivustoilta artikkeleita,

Lisätiedot

Männyn laaturajojen integrointi runkokäyrän ennustamisessa. Laura Koskela Tampereen yliopisto 9.6.2003

Männyn laaturajojen integrointi runkokäyrän ennustamisessa. Laura Koskela Tampereen yliopisto 9.6.2003 Männyn laaturajojen integrointi runkokäyrän ennustamisessa Laura Koskela Tampereen yliopisto 9.6.2003 Johdantoa Pohjoismaisen käytännön mukaan rungot katkaistaan tukeiksi jo metsässä. Katkonnan ohjauksessa

Lisätiedot

Taljajousen hienosäätö kiinteäteräisellä leikkurilla. 2009 Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry

Taljajousen hienosäätö kiinteäteräisellä leikkurilla. 2009 Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry Taljajousen hienosäätö kiinteäteräisellä leikkurilla Säätämisen tavoite Saada leikkaavalla kärjellä ('leikkuri') ja taulukärjellä varustetut nuolet osumaan samaan pisteeseen kohteessa hienosäätämällä nokinpaikka

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa.

Lumi on hyvä lämmöneriste, sillä vastasataneessa lumessa on ilmaa. Nimeni: Eliöt ja lumi Vastaukset löydät seuraavista paikoista: tammikuu: karhun vuosi karhunpesä hangen suojassa marraskuu: lumisateet lumimuodostumat joulukuu: selviytyminen kylmyydestä Lumi on hyvä lämmöneriste,

Lisätiedot

RUBBER. Elastinen pinnoite Helppo irrottaa!

RUBBER. Elastinen pinnoite Helppo irrottaa! RUBBER comp Elastinen pinnoite Helppo irrottaa! RUBBERcomp KUMIMAALISPRAY RUBBERcomp kumimaalispray on helposti levitettävä, monikäyttöinen, ilmakuivuva erikoiskumipinnoite. Se suojaa käsiteltävän pinnan

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Uunin rakentaminen helpommaksi

Uunin rakentaminen helpommaksi Uunin rakentaminen helpommaksi Meidän ei kannata antaa itsetekemisen ilon kariutua mihinkään alemmuuskompleksiin. Tekeminen ei ole salatiedettä vaan luontainen osa meidän elämäämme, vaikka sitä onkin pitkälti

Lisätiedot

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi)

Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 (lukion 2. ja 3. vuosi) Kenguru 2013 Student sivu 1 / 7 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Skidplate, takapuskuri

Skidplate, takapuskuri Installation instructions, accessories Ohje nro 31265633 Versio 1.3 Osa nro 31265630, 30756290, 31316484, 31316485, 31316074, 31316075 Skidplate, takapuskuri IMG-340000 Volvo Car Corporation Skidplate,

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE

MAAKELLARIN VOITTANUTTA EI OLE MAAKELLARI RATKAISEE SÄILYTYSONGELMASI Maakellari on ihanteellinen ratkaisu vihannesten, mehujen, säilöttyjen tuotteiden jne. pitkäaikaiseen varastointiin. Säilyvyyden takaavat maakellarin luontaiset ominaisuudet:

Lisätiedot

VIRKATTU MUSTEKALA. Tämä työ virkataan ylösalaisin eli aloitetaan mustekalan päästä.

VIRKATTU MUSTEKALA. Tämä työ virkataan ylösalaisin eli aloitetaan mustekalan päästä. VIRKATTU MUSTEKALA Tämä työ virkataan ylösalaisin eli aloitetaan mustekalan päästä. PÄÄ: Virkkaa 5 ketjusilmukkaa (kjs). Jatka kiinteillä silmukoilla (ks), kunnes pään korkeus on n. 3 cm. Tee lonkerot.

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Maaperätutkimukset. Maaperätutkimusten tarkoituksena on varmistaa, että suunniteltava järjestelmä soveltuu kohteeseen Koekuoppa

Maaperätutkimukset. Maaperätutkimusten tarkoituksena on varmistaa, että suunniteltava järjestelmä soveltuu kohteeseen Koekuoppa Maaperätutkimukset Maaperätutkimusten tarkoituksena on varmistaa, että suunniteltava järjestelmä soveltuu kohteeseen Koekuoppa Selvitetään maalaji Otetaan näyte laboratoriotutkimuksia varten JA / TAI Tehdään

Lisätiedot

Sadonkorjuun välineet Orsikehikko

Sadonkorjuun välineet Orsikehikko Sadonkorjuun välineet Orsikehikko Sadonkorjuu on aika, jolloin omavaraistaloudessa tulee käyttöön eniten työvälineitä samaan aikaan. Lyhyessä ajassa joudumme käsittelemään suuria määriä juureksia ja siemeniä.

Lisätiedot

Majavan metsästyksestä jousella Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry

Majavan metsästyksestä jousella Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry Majavan metsästyksestä jousella Mitä metsästysasetus säätää? Majavanmetsästyksestä on säädetty seuraavaa Jousen vetojäykkyys oltava vähintään 180 N eli noin 40,5 paunaa. Metsästyskärjen leikkuuhalkaisijan

Lisätiedot

Tulevaisuuden kuivausmenetelmät

Tulevaisuuden kuivausmenetelmät Tulevaisuuden kuivausmenetelmät Tulevaisuuden Saha seminaari 27.5.2009 Timo Pöljö 27.5.2009 1 Tulevaisuuden kuivausmenetelmät Haasteellinen kuivaus Puun luontainen epähomogeenisuus Laaja tuotekirjo Asiakkaiden

Lisätiedot

Sään- ja lahonkestävyys. Martti Venäläinen ja Anni Harju Punkaharjun toimipaikka

Sään- ja lahonkestävyys. Martti Venäläinen ja Anni Harju Punkaharjun toimipaikka Sään- ja lahonkestävyys Martti Venäläinen ja Anni Harju Punkaharjun toimipaikka Puurakenteen sään- ja lahonkestävyys Esityksen sisältö: - puurakenteen elinkaari, säärasitus ja lahoaminen - kuinka puun

Lisätiedot

Sekoitinsarja Käyttöohje

Sekoitinsarja Käyttöohje Sekoitinsarja Käyttöohje Lue ohjekirja huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa. Käytä laitetta vain käyttöohjeen mukaisesti. Säilytä ohjekirja lukemiseksi tulevaisuudessa. TURVALLISUUS Laite ei ole

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

250 arkin vakiolokeron täyttäminen

250 arkin vakiolokeron täyttäminen Pikaopas Paperin ja erikoismateriaalin lisääminen Tässä osassa kerrotaan, miten 250 ja 550 arkin lokerot sekä käsinsyöttölokero täytetään.lisäksi siinä on tietoja Paperikoko- ja Paperilaji-asetuksista.

Lisätiedot

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Manne Viljamaa TAMK http://puuhuoltooppimispolku.projects.tamk.fi/path.p hp?show=31 1. Harvennushakkuun terminologiasta Käsitteet tuulee olla

Lisätiedot