Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!)"

Transkriptio

1 Jousen rakennusohjeet (keskeneräiset!!!) Selostan tässä artikkelissa kohtuullisen tarkasti jousen rakentamisohjeet. Suurin osa tiedoista on kerätty kirjasta The Traditional Bowyers Bible volume 1. Kirja, joka on ehdottomasti ostamisen arvoinen, jos tahdot ymmärtää jousien sielunelämää tarkemmin. Jos olet sitä mieltä, että jokin tekstissä menee pahasti pieleen, kirjoita osoitteeseen deathanas ät hotmail piste com, kaikki palaute on tervetullutta. Puun ominaisuuksista Jousenrakennukseen käytettävän puun tulisi olla mielellään syyrakenteeltaan suoraa, oksatonta ja niin, että vuosirenkaat ovat mahdollisimman "laakeita" ja lehtipuissa mahdollisimman paksuja. Syyrakenteen suoruus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi halkaistaessa, puu halkeaa suoraan. Vuosirenkaiden "laakeus" taas tarkoittaa sitä, että materiaali on otettu mahdollisimman paksusta puusta ja mahdollisimman läheltä kuorta. Periaatteessa mistä tahansa puusta pystyy tekemään jousen, eri asia on kuinka hyvä tai energiatehokas jousesta tulee. Maailmassa on vaikka kuinka paljon jousipuita, mutta en niitä tässä käsittele. Suomessa kasvavista puista mm. seuraavat käyvät hyvin jousen rakentamiseen: tuomi, pihlaja, saarni, tammi, vaahtera, jalava, koivu, omenapuu, tuomipihlaja, kirsikka, luumupuu, orapihlaja, kataja ja jos ei mitään muuta löydy niin paksu kuusen alaoksa. Kuitenkin näiden puiden taipumisominaisuudet vaihtelevat kohtuullisen paljon, joten kaikista ei voi tehdä samanmallista jousta. Myöskin riittävän paksun ja suoran orapihlajan löytäminen voi olla työn ja tuskan takana. Periaatteena voi pitää, että mitä huonommat taipumisominaisuudet, sitä leveämpi ja pidempi pitää jousesta tehdä suhteessa jousen voimakkuuteen. Puun taipuvuutta voi itsekin testata tekemällä eri puista saman kokoisia palikoita ja taivuttelemalla niitä. Jousen selkä (puoli joka on ampujasta poispäin) joutuu kestämään vetorasitusta ja maha puristusrasitusta. Esimerkiksi koivun huonosta puristuskestävyydestä johtuen pitää koivuiset jouset tehdä riittävän ohuiksi ja leveiksi, ja taas katajan huonosta vetolujuudesta johtuen olisi katajajousi hyvä selystää. Selystäminen tarkoittaa jonkin paremman vetolujuuden omaavan materiaalin liimaamista jousen selkään. Tämä vähentää jousen selkään kohdistuvaa vetorasitusta. Puun hankkiminen Tosimies käy puunsa itse metsästä. Kaikilla tosimiehilläkään ei vain ole sitä omaa metsää mistä puuta hakea. Silloin voi mennä kyllä metsään, etsiä sopiva puu, selvittää maanomistaja ja pyytää lupa puun kaatamiseen. Yleensä metsissä kasvavat jousipuut kuten pihlaja ja tuomi ovat metsätaloudellisesti katsottuna roskapuuta, joten luvan luulisi irtoavan suhteellisen helposti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puumaiset katajat ovat Suomessa rauhoitettuja.

2 Joidenkin mielestä jousipuu kannattaisi kaataa talvella, mutta kaatamisajankohdalla ei ole mitään väliä jousen laadun kannalta. Jos puun kaataa kesällä/keväällä, kun puun nesteet ovat liikkeessä, lähtee kuori helpommin irti. Olen myös kuullut että kesällä kaadettujen puiden kuori lähtee helpommin irti myös vielä kuivumisen jälkeenkin, kuin talvella kaadettujen. Jos puun kaataa kesällä kovien helteiden aikaan, voi puu nopeasti kuivuessaan halkeilla herkemmin. Itse suosin loppukesää, jolloin uloimman vuosirenkaan kesäpuun osuus on suurimmillaan. Ei kuin siis etsimään mahdollisimman oksatonta, suoraa, riittävän paksua ja pitkää puuta. Ensimmäistä jousta tehdessä tulisi puun halkaisijan olla mielellään n. 15 cm, mutta pienemmätkin kelpaa. Tietenkään täydellistä jousipuuta ei ole olemassakaan, ja pienet puun viat tekevät tästä hommasta juuri mielenkiintoista. Ennen sopivan puun kaatoa kannattaa tarkistaa puun kuoresta, ettei kuori mene kierteillä. Jos kuori on kierteillä, on puun syytkin kierteillä ja näin puu hyödytöntä jousenrakennukseen. Monen puun tyvestä ensimmäiset n. puoli metriä voi olla kierteillä, josta ylöspäin puu suoristuu. Jos puu näyttää siltä, että edes yhdellä puolella olisi jouseksi kelpaavaa materiaalia, kannattaa se kaataa. Puusta otettavan osuuden pitäisi olla noin 10 cm pidempi kuin mitä jousesta on tarkoitus on tehdä, mahdollisten kuivumishalkeamien vuoksi. Jos puu on liian ohut, eli jousen selkä on liian pyöreä, voi ongelman yrittää korjata tasoittamalla jousen selän kuvan 1 osoittamalla tavalla. Kuitenkin näin tehtäessä pitää erityisen tarkasti huomioida, että jousen selässä kulkevat syyt menevät samansuuntaisena koko matkan. Kuva1: Selän tasoitus Heti puun kaatamisen jälkeen, tulee puun päät sinetöidä liimalla. Myös mahdollisten oksien päät kannattaa käsitellä. Näin estetään kosteuden liian nopea poistuminen puun päiden kautta, joka johtaisi puun päiden halkeamiseen. Seuraavaksi puun voi halkaista kirveillä ja puukiiloilla. Halki sahaaminen katkoo puun luonnollisen syyrakenteen. Halkaiseminen nopeuttaa kuivumista ja helpottaa puun kantamista metsästä. Riippuen puun paksuudesta, voi puun halkaista kahteen, neljään tai jopa kuuteen osaan. Liian moneen osaan halkaisua ei kannata yrittää, koska silloin yleensä halkaisu epäonnistuu ja pilaa paljon hyvää puuta. Joissain tapauksissa kun esim. puun neljännes on riittävän hyvälaatuinen, voi siitä saada useammankin jousen. Silloin neljännes kannattaa sahata kuvan 3 esittämällä tavalla. Kymmensenttiset puut kannattaa pistää puoliksi, 20-senttiset neljään osaan, jne. Näin siis voidaan saada yhdestä kaadetusta puusta useita jousiaihioita. Jotkin puulajit voidaan kuoria välittömästi kaadon jälkeen kuivumisen nopeuttamiseksi, ilman pelkoa pitkittäisistä halkeamista. Tätä kannattaa testata jos on useampi aihio käsillä.

3 Kuva2: Puun halkaisu Suomalaisissa jousipuissa jouseksi kelpaava materiaali on suoraan kuoren alla, jolloin tähän puun osaan ei saa koskea. Jos ei uskalla halkeamisen pelossa kuoria puuta, voi sen jättää myös kuivumisen jälkeen tehtäväksikin. Tällöin kuori on tiukemmassa. Irrottamista voi kuitenkin helpottaa siten, että ihan päällimmäisen kuoren osan poistettuaan vie puun kuumaan suihkuun, jolloin kuoren sisempikin osa lähtee suhteellisen helposti. Kuorimisessa siis tulee olla varovainen ja mieluummin vaikka jättää hieman kuorta paikoilleen, kuin riskeerata varsinaisen puun pinnan vahingoittuminen. Puun pinnasta tuleejousen selkä, jossa kestävyys on kriittistä. Radikaalein tapa nopeuttaa kuivumista on heti kaadon jälkeen veistää puu lähelle lopullista kokoaan, niin että jousen lavat alkavat jo taipua. Näin kuivattavassa puussa on niin vähän jäljellä kosteutta verrattuna haihtumispinta-alaan, ettei se enää aiheuta halkeilua. Muutamien lisä kikkojen avulla taitava jousentekijä voi valmistaa pystymetsästä alle kahdessa viikossa täysin toimivan ja pitkäikäisen jousen. Kuva3: Riittävän suuren neljänneksen sahaus Puu on suhteellisen turvallista kuivata sisätiloissa, jossa kosteuden vaihtelut eivät ole niin suuria kuin esim. ulkotiloissa. Jousen rakennukseen sopivan puun kosteus prosentti on noin Liian kostea puu menettää ammuttaessa muotoaan ja näin voimaansa ja liian kuiva puu ei kestä taivuttamista, vaan katkeaa. Puu on yleensä kuivaa siinä vaiheessa kun se ei enää menetä painoaan, mitä voi helposti tarkkailla vaa'alla. Viikko sen jälkeen kun paino ei enää putoa, on puu valmis työstettäväksi. Kuivumisaika riippuu puutavaran paksuudesta. Iso runko voi vaatia vuoden kuivumisajan, kun taas lähelle jousen mittoja veistetty jousiaihio kuivuu noin kolmessa viikossa. Puun kuivumista voi nopeuttaa erilaisilla lämpömenetelmillä (kuten kuuma auto kesähelteellä). Jousenrakennukseen soveltuvaa puuta voi myös ostaa puukaupasta. Ongelma on se ettei puutavara ole aina miltä se näyttää. Puu voi olla esim. väärin kuivattua, jolloin puun sisällä on halkeamia, joita ei välttämättä ulkoapäin huomaa. Vaikka paikallisesta puukaupasta sattuisi löytämäänkin sopivia jalopuulajeja, voi sopivan lankun löytäminen olla työn takana. Kannattaa siis varata kunnolla aikaa kauppareissulle. Toisaalta

4 puukaupoista saattaa löytyä sellaisia puulajeja, mitä ei Suomen metsissä tai edes puutarhoissa tapaa. Yksi hyvä joskus saatavilla oleva puulaji on hikkori. Lautatavarastakin siis voi tehdä jousia, ilman että kuorenaluspuuta on laudassa ollenkaan. Silloin pitää vain pitää huoli, jo edellä mainittujen asioiden lisäksi myös siitä, että puun syyt (vuosirenkaat) kulkevat koko laudan läpi päästä päähän katkeamatta ja että ne kulkevat mahdollisimman suoraan. Laudasta tehtäessä tulisi puu veistää niin, että yhdestä vuosikasvusta tulee jousen selkä. Aina tämä ei onnistu, jolloin kaksi vuosikasvun katkeamista aina lavassaan on maksimi. Jousen tekeminen Laudasta käytettävä osa. Jousen tekeminen on yksinkertaista: poistetaan kaikki, mikä ei ole jousta. Helppoa se ei välttämättä sitten olekaan. Ensimmäisestä jousesta kannattaa tehdä suhteellisen kevyt, ehkä paunaa. Kevyen jousen tekeminen on helpompaa kuin jäykän, ja aloittelijan kannattaa muutenkin opetella jousiammunnan alkeita kevyellä jousella. Jousen voi vuolla vaikka pelkällä puukolla, mutta asiaa helpottaa jos käytössä on puukon (tai 2-kahvaisen "vetoveitsen") lisäksi vannesaha tai pieni terävä veistokirves, kavahöylä, raspi, erilaisia viiloja, hiomapaperia ja/tai teräsvillaa. Eräs tärkeimmistä työkaluista on tilleri (kuvat 4 ja 5). Eräs perinteinen tilleri on lauta jonka päähän on veistetty lovi jousta varten ja jonka sivuun on veistetty koloja jousen jännettä varten. Kuvan 5 kaltaisella systeemillä voi jousen kaarevuutta tarkastella matkan päästä, ilman että jousen tarvitsee olla liian kauaa jännityksessä.. Jos naruun on vielä kiinnittänyt kalavaa'an tai jousen jäykkyysmittarin ei jousta tule vahingossakaan jännitettyä liikaa. Puun pintakäsittelyyn minä käytän mehiläisvahan ja pellavaöljyn seosta.

5 Kuvat 4 ja 5: Tilleri Jousen teon tärkein osa-alue on tilleröinti. Tilleröinti tarkoittaa jousen lapojen vuolemista siten, että ne kaartuvat tasaisesti jousta jännitettäessä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei jousessa ole sellaisia kohtia, jotka eivät taivu juuri ollenkaan muihin kohtiin verrattuna ja sitä ettei ole sellaisia kohtia jotka taipuvat muita enemmän. Tästä voi poikkeuksena tietysti pitää niitä kohtia jotka ovat tarkoituksella jätetty jäykiksi, esimerkiksi joidenkin jousien kahva on taipumaton ja useimmiten jousessa lapojen päistä noin kahdeksan viimeistä senttiä taipuvat hyvin vähän. Ennen tilleröintiä pitää puu veistää sopivaan muotoon selästä päin katsottuna. Periaate on mitä pidempi jousi on, sitä kapeampi se voi olla. Mitä lyhyempi, sitä leveämpi. Mitä voimakkaampi, sitä pidempi ja leveämpi. Mitä leveämpi, sitä ohuempi. Mitä huonompi puu, sitä heikompi jousi tai sitä leveämpi ja pidempi jousi. Paksuuden lisääminen vahvistaa jousta 8-kertaisesti verrattuna jousen leveyden lisäämiseen. Pitkäjousen teossa jousi on yleensä yhtä pitkä kuin kantajansa. Tällöin jousen pituus on yleensä hyvässä suhteessa vetopituuteen, eikä silloin jousen lavan ja jänteen välinen kulma pääse liian suureksi. Näin jousi on miellyttävä jännittää, eikä energiaa hukata. Jousen silhuetti muotoillaan ensin sahalla, kirveellä ja höylällä. Jousen keskelle jätetään tilaa kädensijalle, joka jousen tyypistä riippuen on joko jousen lapojen levyinen tai niitä kapeampi. Lapojen kärjet ovat 1,5-2 cm leveät. Lapojen muodolle on olemassa yhtä monta vaihtoehtoa kuin on jousia. Yksi on sellainen, että kahvan jälkeen lavat alkavat leveinä ja vasta 1/2 lavan jälkeen kapenevat tasaisesti kärkiä kohti. Pyramidi mallinen lapa kapenee koko matkan tasaisesti kohti kärkiä. Toisaalta lavat voivat jatkua leveinä melkein kärkeen saakka. Lavan silhuetti määrittelee valmiin jousen lavan paksuuden.

6 Silhuetin veistämisen jälkeen jousen paksuus vähennetään noin 2 senttiin riippuen tietysti jousen mallista, materiaalista jne. Tilleröinti Tilleröinti aloitetaan lattia tilleröinnillä, jolloin jousta taivutetaan maata vasten. Jos jousi on noin 2 cm paksu, ei se todennäköisesti taivu vielä ollenkaan, jolloin jousen vatsasta poistetaan varovasti joko raspilla tai kavahöylällä puuta ja kokeillaan uudestaan. Puuta voi joutua todennäköisesti poistamaan kymmeniä kertoja. Tämä prosessi täytyy tehdä hitaasti, sillä paksuus ero 60 paunan ja 50 paunan jousen välillä on yllättävän pieni ja parin minuutin kärsimättömyys voi tehdä jousesta entisen. Jos tässä vaiheessa tuntuu kärsimättömältä ja haluaisi poistaa paljon puuta kerralla, kannattaa lopettaa hommat siltä päivältä ja jatkaa joku toinen kerta. Ymmärrys siitä kuinka paljon jousesta tulisi puuta poistaa tulee vain kokemuksen myötä. Itse en poista lapojen kärkien viimeiseltä 15 sentiltä enää tässä vaiheessa ollenkaan puuta, kun kärkien ei tarvitse taipua juuri ollenkaan. Kärkien keventämisen ja muotoilun teen sitten lopuksi. Kun molemmat lavat tuntuvat taipuvan jonkin verran, (tässä vaiheessa olisi helppo jos olisi jo valmis jousi johon taipumista voisi verrata) tehdään jousen kärkiin nokit. Nokit voi tehdä vaikka moottorisahan teräviilalla. Nokkien teossa pitää kuitenkin varoa selän kasvurenkaiden katkaisemista. Sitten laitetaan jouseen ylipitkä ja mielellään normaalia vahvempi jänne. Nyt voidaan jousi laittaa tilleriin ja testata taipumisen ensimmäisiä senttejä. Tässä vaiheessa tärkeintä on se että jousen lavat taipuvat yhtä pitkälle. Tämän voi testata niin, että vetää tillerissä olevan jousen jänteen keskeltä ja vertaa päitä toisiinsa. Tässä vaiheessa jousta ei kuitenkaan tulisi jännittää voimallisemmin kuin puolet jousen halutusta loppu pauna määrästä. Tätä voi säädellä niin että laittaa tillerissä olevan jousen henkilövaa'alle, nollaa vaa'an ja venyttää jousta. Jos käyttää kuvan 5 mukaista systeemiä, voi käyttää narun päässä vaikka riittävän suuriasteikkoista kalavaakaa tai jousen paunamittaria. Jos toinen lapa taipuu vähemmän kuin toinen, poistetaan siitä koko pituudeltaan tavaraa. Näin jatketaan tavaran poistamista tasaisesti molemmista lavoista kunnes lavat taipuvat cm paunojen kuitenkin ollessa korkeintaan puolessa. Jos nyt siis molemmat lavat näyttävät taipuvan yhtä paljon, voidaan jänteen toista solmua siirtää niin, että jänne on n. 5cm lyhyempi kuin jousi. Jännittäminen tapahtuu esim. niin, että laitat jousen ala kärjen oikean jalkateräsi etupuolelle, kahvan vasemman reiden taakse ja jännität jousta eteenpäin toisella kädellä. Nyt voit vapaalla kädellä vetää vasemman jalkasi etupuolelta kulkevan jänteen paikoilleen. Kun jousi on jännityksessä on helppoa nähdä taipuvatko lavat todellakin yhtä paljon. Seuraavaksi tulisi karkea raspi ja kavahöylä vaihtaa joko hienompaan viilaan tai karkeaan (~60 grit) hiomapaperiin. Varsinainen jousen tilleröinti alkaa nyt, kun jousta aletaan jännittää yhä lähemmäs lopullista paunamääräänsä. Tässä vaiheessa tulee siis pitää huoli siitä että kaikki jousen kohdat (tietysti lukuun ottamatta jousen kärkiä ja jousen tyypistä riippuen kahvaa) taipuvat yhtä paljon. Jos huomaat jossain jousen

7 kohdassa paikan, joka taipuu enemmän kuin muut, ota jousi pois tilleristä ja jännityksestä, äläkä missään tapauksessa jännitä jousta pidemmälle. Poista puuta kaikkialta muualta kuin siitä kohdasta mistä jousi taipuu liikaa. Tilleröitäessä, joka kerran kun jousesta poistetaan puuta, tulisi ennen uudelleen tilleriin laittamista jousta jännittää kymmenisen kertaa kädessä, ei kuitenkaan yli sen hetkisen tilleröinti kohdan. Näin puu tottuu taipumiseen ja mahdolliset muutokset tilleröinnissä tulee esille. Tätä jatketaan noin 10 paunan jaksoissa, kunnes jousi taipuu tasaisesti haluttuun pauna määrään. Nyt jousi ei kuitenkaan todennäköisesti taivu vielä haluttuun vetopituuteen menemättä halutun paunamäärän yli, joten tilleröintiä jatketaan poistamalla tavaraa molemmista lavoista tasaisesti. Jousta taas jännitetään ja katsotaan kuinka pitkälle se taipuu menemättä paunojen yli. Näin lopulta päästään haluttuun vetopituuteen ja paunamäärään. Kuitenkin tässä vaiheessa kannattaa jouseen jättää n neljä paunaa "ekstraa", koska jousi todennäköisesti menettää muutaman paunan ennen kuin on valmis. Jousta tulee venyttää vielä nelisenkymmentä kertaa täyteen vetopituuteen ja tarkastaa vielä tilleri. Nokit kannattaa viimeistellä myös tässä vaiheessa. Sitten vielä ampumaan n 50 laukausta aina välillä tillerin tarkastaen, koska se voi vielä muuttua, ennen kuin päästään viimeistelemään. Viimeistely Lopuksi jousi hiotaan hiekka paperilla. Viimeistelyyn voi käyttää myös lasin palaa. Ensin hiotaan naarmut, tms epätasaisuudet 80 grit hiekkapaperilla vaihtaen hienompaan karkeuteen aina 220 grit asti. Kovemmilla puilla voi hioa aina kiillottamiseen asti, jolloin esim 400 grit vesihiomapaperikaan ei ole vielä liioittelua. Karkeuden vaihtamisen välillä voi ja kannattaa pyyhkiä jousta kostealla rätillä, jolloin puun irtosyyt ja epätasaisuudet nousevat pintaan pois hiottavaksi. Tällöin pitää puun pinnan antaa kuivahtaa puolisen tuntia ennen uudelleen hiontaa. Viimeisen pyyhinnän jälkeen puun syyt ja huokoset ovat kosteuden aukaisemat ja valmiina vastaanottamaan kosteussuojan. Kuten aikaisemmin on mainittu, puu ottaa helposti kosteutta ympäristöstä itseensä, jolloin se voi ammuttaessa ajan myötä vääntyä. Tämän takia tulee huokoset tukkia jollakin kosteuden vaihtelut estävällä aineella. Itse käytän 1/3 pellavaöljyä, mineraalitärpättiä ja mehiläisvaha-seosta. Tämä imeytyy kohtuu hyvin, mutta riittävän kosteussuojan saavuttamiseksi sitä täytyy lisätä useita kertoja. Säännöllinen huolto on myös tarpeen. Mutta mikäpä on mukavampaa kuin viettää aikaa hyvän jousen parissa puuhastellen. Seosta lisätään reilusti, mutta jos puu ei ole puolessa tunnissa imenyt kaikkea, pyyhitään ylimääräinen pois ja lisätään uusi kerros, etenkin niihin paikkoihin mitkä sitä vielä vetää. Lopuksi puun pinnan voi viimeistellä vaikka hienolla vesihiomapaperilla. Tässäpä tätä tuli, vielä puuttuu asiaa oksankohdista ja muista mutkista matkassa, samoin muutaman kuvan otan mukaan asioita selventämään. Lisää siis vielä tulossa...

8

Pystypuusta lattialankuksi

Pystypuusta lattialankuksi Pystypuusta lattialankuksi Naapuripalstallamme tehtiin eräänä talvena avohakkuu, jonka seurauksena seuraavan kesän puhurituulet kaatoivat useita suuria kuusia oman metsäpalstamme suojattomasta reunasta.

Lisätiedot

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi Heinäharava Tee-se-itse -ajattelun toteuttaminen tuottaa tuskanhetkiä silloin kun loistava idea saapuu, mutta tarvikkeita ei olekaan odottamassa työstöä. Siksi on hyvä ylläpitää runsasta käyttöpuuvarastoa,

Lisätiedot

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 N S ta tai m ä BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 ONNISTUNUT SALKKU Salkkuja on eri kokoisia, muotoisia ja värisiä. Huomiota kiinnitetään seuraaviin kohtiin. SALKUN AUKAISEMINEN PYÖRÖSAHALLA JA SEN

Lisätiedot

Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen

Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen POM1YTN TYÖOHJE Jenni Pietiläinen ja Anni Janatuinen Työohje on suunnattu kolmasluokkalaisille alakoulun oppilaille. Tavoitteena on vahvistaa oppilaan kiinnostusta ja innostusta käsin tekemiseen sekä vahvistaa

Lisätiedot

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92 Siipiratasalus Petri Sinivuori 92 Tehtävänä on tehdä annettujen ohjeiden mukaan siipiratasalus, joka sopivalla moottorilla toimii myös sähkövoimalana. Silloin voima voidaan ottaa esim. vesihanasta ja patteri

Lisätiedot

RAPORTTI MYNÄMÄEN KIRKON PAANUJEN ENSIMMÄISEN ERÄN VALMISTUSMENETELMISTÄ JA LAADUSTA LOKAKUUSSA 2018.

RAPORTTI MYNÄMÄEN KIRKON PAANUJEN ENSIMMÄISEN ERÄN VALMISTUSMENETELMISTÄ JA LAADUSTA LOKAKUUSSA 2018. RAPORTTI MYNÄMÄEN KIRKON PAANUJEN ENSIMMÄISEN ERÄN VALMISTUSMENETELMISTÄ JA LAADUSTA LOKAKUUSSA 2018. Läpileikkaus tukista, missä sydänpuun halkaisija on noin 380 mm. Mantopuun paksuus on noin 20 mm. Mantopuussa

Lisätiedot

Vaistojousen ostaminen Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry

Vaistojousen ostaminen Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry Vaistojousen ostaminen Ensimmäisen vaistojousen ostaminen Onneksi olkoon päätöksestäsi aloittaa uusi, hieno harrastus! Toivomme sinun perehtyvän muutamaan tärkeään asiaan ennen ostosta, jotta harrastuksesi

Lisätiedot

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Ohje on 195 ja 245mm akselilla oleville koneistoille. Pyri tekemään mahdollisimman tarkasti ohjeen mukaan, silloin ei tarvitse

Lisätiedot

Rakennusprojekti Pitkä pöytä penkeillä

Rakennusprojekti Pitkä pöytä penkeillä Rakennusprojekti Pitkä pöytä penkeillä Pitkä pöytä joka kestää ulkona seisomista ja jonka ympärille mahtuu monta ihmistä. Talläinen pöytä pitäisi olla jokaisessa puutarhassa. Pöytä ja ennen kaikkea penkit

Lisätiedot

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta.

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta. LUE SEURAAVAT OHJEET HUOLELLISESTI ENNEN KUIN KÄYTÄT UUTTA GRANBERG-SAHALAITOSTA. SÄHKÖTYÖKALUJEN, KUTEN MOOTTORISAHOJEN, KÄYTTÖ VOI OLLA VAARALLISTA JA TUO MUKANAAN LOUKKAANTUMISEN TAI KUOLEMAN VAARAN.

Lisätiedot

Puutarhan betonityöt. Toukokuu

Puutarhan betonityöt. Toukokuu Puutarhan betonityöt Betoni on edullinen ja hauska materiaali kaikenlaisten puutarhakoristeiden tekemiseen. Betonista voi valaa ruukkuja, penkkejä, laattoja, lintualtaita - lähes mitä vaan! - vaatii fyysistä

Lisätiedot

Taljajousen ostaminen

Taljajousen ostaminen Taljajousen ostaminen SJML koulutusmateriaali http://materiaali.jousimetsastys.fi Versio 1.0 Ensimmäisen taljajousen ostaminen Onneksi olkoon päätöksestäsi aloittaa uusi, hieno harrastus! Toivomme sinun

Lisätiedot

Vanhan Porin Matin kunnostus www.porinmatti.fi

Vanhan Porin Matin kunnostus www.porinmatti.fi Vanhan Porin Matin kunnostus www.porinmatti.fi Aikoinaan joka kodissa oli Porin Matti - uuni, joka lämmitti huoneen kuin huoneen kovallakin pakkasella. 1980- ja 90-luvuilla moderniuden huumassa Matteja

Lisätiedot

Tee itse pitkäjousi. ampuu nuolen tavattoman kauas ja tarkasti.

Tee itse pitkäjousi. ampuu nuolen tavattoman kauas ja tarkasti. Tee itse pitkäjousi Emme vähättele lainkaan sitä, että oikea pitkäjousi jää monelta tekemättä työn vaativuuden takia. Siinä on paljon sahaamista, höyläämistä, liimaamista ja hiomista. Pitkäjousi ei olekaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

Harrastuksesta yritys Muita tuotteita

Harrastuksesta yritys Muita tuotteita Harrastuksesta yritys Mukkanuoli on pieni käsityöyritys, joka valmistaa perinteisiä jousimetsästysvälineitä. Yritys on ainoa laatuaan Suomessa, jossa nykyaikaista jousimetsästystä on harrastettu laajemmin

Lisätiedot

Lähes jokainen on joskus lapsena tehnyt

Lähes jokainen on joskus lapsena tehnyt 26. ENSIMMÄINEN JOUSI Lähes jokainen on joskus lapsena tehnyt jousen puusta. Luultavasti katajasta, pajusta tai kuusenoksasta veistetty keppi toimi jousena vain jonkin aikaa, jonka jälkeen se hajosi ja

Lisätiedot

KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus).

KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus). KUVASARJA AVOSINKKAUKSEN VALMISTAMISESTA KÄSITYÖVÄLINEILLÄ Kari Koski 1 LITRAN MITTA (KAPPALEEN MITAT 10X100X120mm (paksuus*leveys*pituus). 3. Tappikappale jaetaan merkistä lovikappaleen tappien lukumäärällä

Lisätiedot

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä lähteestä ne on lainattu. Viitaniemen koulu / Hintsa 2017

Lisätiedot

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Työnjako Pelastuslaitos huolehtii terveyttä ja omaisuutta uhkaavan vaaran torjunnasta Yleisten

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

Kuva1. Tyypillinen katevaurio.

Kuva1. Tyypillinen katevaurio. Tässä artikkelissa käsitellään suurien muovikatehalkeamien korjaamista kotikonstein ja ilman muovihitsaamista. Menetelmä sopii hyvin pitkien katehalkeamien korjaamiseen. Mikäli esimerkiksi kiinnikekannakkeita

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS

JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS Tee se itse! ROLA BOLA JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET DEVIL STICK FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS ROLA BOLA Tarvikkeet: esim. viemäriputkea ja vaneria Rola bolan rullan voi tehdä puusta

Lisätiedot

F2000 Karavaanimarkiisi

F2000 Karavaanimarkiisi Asennus ja käyttöohjeet F2000 Karavaanimarkiisi Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä! Pakkauksen sisältö NIMIKE KUVAUS 1 Kankaan lukitustanko 2 putki 3 Vasen varsi 4 Oikea varsi 5 Seinäkiinnike

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN TOT-RAPORTTI Metsuri jäi puun alle 10/03 TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 56-vuotias metsuri NN oli kaatamassa suurta kuusta, joka oli kaatuessaan osunut lahoon koivuun. Koivu oli katkennut noin

Lisätiedot

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi.

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi. Rakennusprojekti Rakenna kasvilava Kasvilava on kuin pieni kasvihuone, jossa kasveja voi viljellä hiukan aiemmin ja suojaisemmin kuin avomaalla. Tämä kasvilava on mitoitettu Ikean Billy-kirjahyllystä yli

Lisätiedot

VAIPANVAIHTO. Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla!

VAIPANVAIHTO. Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla! VAIPANVAIHTO Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla! HUOM! Tätä ohjetta ei toisteta joka välissä, tässä on asiasta yleishuomautus. 0. Milloin vaihdetaan? Kun

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut Kuivain Futura Kuivain Futura Eurooppalainen patentti EP nro. 1029211 19 patenttia todistavat laitteen teknisten ratkaisujen omaperäisyyden pistettä ja teknisten ratkaisujen Futura, kansainväliset innovatiivisuuspalkinnot

Lisätiedot

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta. MUITA TURVASUOSITUKSIA

Tarkista puunrunko lian, kivien ja vanhojen ruuvien varalta estääksesi sahan ketjua rikkoutumasta. MUITA TURVASUOSITUKSIA LUE SEURAAVAT OHJEET HUOLELLISESTI ENNEN KUIN KÄYTÄT UUTTA GRANBERG-SAHALAITOSTA. SÄHKÖTYÖKALUJEN, KUTEN MOOTTORISAHOJEN, KÄYTTÖ VOI OLLA VAARALLISTA JA TUO MUKANAAN LOUKKAANTUMISEN TAI KUOLEMAN VAARAN.

Lisätiedot

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin.

Valmistasoitteet. Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. Valmistasoitteet Kiillon valmistasoitteet tarjoavat laajan valikoiman tuotteita erilaisiin kodin tasoitustarpeisiin. VIIMEISTELYSILOTE Kiilto Fine HIENO, KEVYTTÄYTTEINEN VALKOINEN VIIMEISTELYTASOITE KUIVIIN

Lisätiedot

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Persoonallisen puisen kynän valmistaminen on helppoa kynänsorvaussarjoja käyttäen. Tarvitset: 1. Sorvin 2. Sorviin sopivan kynänvalmistussarjan (kuvissa MT2 kartiolla

Lisätiedot

Salibandymailan huoltoa ja tuunausta

Salibandymailan huoltoa ja tuunausta Salibandymailan huoltoa ja tuunausta Tässä ohjeessa neuvotaan salibandymailan lavan ja gripin vaihdossa sekä varren lyhentämisessä. Ohjetta päivitetään sitä mukaa, kun uutta tietoa löytyy. Enemmän tai

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

kokoamiseen tarvittavat osat

kokoamiseen tarvittavat osat RAKENNUSOHJE Kaikki toisen takaiskunvaimentimen kokoamiseen tarvittavat osat 273 Lehden nro 64 mukana sait kaikki toisen takaiskunvaimentimen osat. Näillä osilla voit koota takaiskunvaimentimen ja saat

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku

Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku Jokaisessa itseään kunnioittavassa puutarhassa on ulkosuihku kuumien päivien helpotukseksi. Seuraava vaihtoehto on helppo rakentaa ja liittää vesijohtoverkkoon. Suihkuteline

Lisätiedot

TEE-SE-ITSE PIHAPELIMAALI PUUSTA

TEE-SE-ITSE PIHAPELIMAALI PUUSTA TEE-SE-ITSE PIHAPELIMAALI PUUSTA Kahdenkokoinen pihapelimaali a`la Jorma Piisinen. Maalin voi kääntää pienpelifutiksessa isompaan asentoon ja säbässä ja tennispallolätkässä pienempään asentoon. TARVIKKEET

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Energiapuun puristuskuivaus

Energiapuun puristuskuivaus Energiapuun puristuskuivaus Laurila, J., Havimo, M. & Lauhanen, R. 2014. Compression drying of energy wood. Fuel Processing Technology. Tuomas Hakonen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Johdanto Puun kuivuminen

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

Kirjahylly alakaapilla

Kirjahylly alakaapilla Kirjahylly alakaapilla Tällä sivustolla on jo aiemmin esitty artikkeli seinään kiinnitettävästä kirjahyllystä, joten tällä kertaa kerrotaan, miten rakennetaan kirjahylly, jossa on erillinen alakaappi.

Lisätiedot

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos)

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) Näin tehdään (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) 1. 7. 6. 2. 3. 5. 4. Liima-tappi -liitos on vahva liitostyyppi. Sen avulla liitetään puumateriaaleja toisiinsa (esim. lauta, liima- tai mdf-levy).

Lisätiedot

testo 606-1 Käyttöohje

testo 606-1 Käyttöohje testo 606-1 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 606-1 Pikaohje testo 606-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Mittauspiikit 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) 6 Laitteen toimintatestausnastat

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita?

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita yksittäisiä

Lisätiedot

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö

Suomi. lihamylly. makkaran valmistuslaite. lihamyllyn kokoaminen. makkkaran valmistuslaitteen käyttö. lihamyllyn käyttö A950 i h g j f d e a b c k l m 11 10 n o 13 12 16 14 15 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen ensimmäistä käyttökertaa Pese osat: katso kohdasta 'perushuolto'.

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein.

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomi Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomia kutsutaan myös kortsuksi tai kumiksi. Kondomeja myydään monessa

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

KÄSISAHAT 2010 www.magnum-tools.com

KÄSISAHAT 2010 www.magnum-tools.com www.manum-tools.com Puulla on Suomessa pitkät perinteet rakentamisen ja teollisuuden raaka-aineena. Puu on edelleen ainutlaatuinen luonnonmateriaali, joka sopii moniin käyttökohteisiin. isäksi puun työstäminen

Lisätiedot

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Raivaussahan terän teroittaminen Yksi tärkeimpiä kulmakiviä raivaussahatyöskentelyssä

Lisätiedot

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI

Ympyränompeluohjain. Circular attachment SOUMI Ympyränompeluohjain Circular attachment SOUMI 4 35 5-1 4 35-1 Ympyränompeluohjain Ympyränompeluohjain on hyvä apuväline ompeluprojektien, vaatteiden ja tilkkutöiden koristeluun Sen avulla voi ommella ympyröitä,

Lisätiedot

Toimenpiteet: tarkkailtava

Toimenpiteet: tarkkailtava 31.8.2017 1 ( 8) PUIDEN KUNTOARVIO 16.8.2017 Jankan tila Tontin puusto käytiin läpi silmämääräisesti arvioiden sekä käyttäen apuna resistograph -mikroporaa. Mahdollista uutta rakentamista varten kuntoarviossa

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN Kylmävarastointi 1 Kylmävarastointi Kylmävarastointia käytetään kuusihiomopuun, koivuvaneri- ja havutukkien laatumuutosten estämiseen Kylmävarastot tehdään tammi-maaliskuussa

Lisätiedot

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7 22.1.20L7 Taimet /. Käytetään 2-vuotisia avojuurisia "knip"taimia jossa on 5-8 sivuversoa.. Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a Latva/ohtoverso Tuotanto-oksat lkkuna I Alaoksat/pöytä

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

TP Juhlalaavu: Tilannekatsaus

TP Juhlalaavu: Tilannekatsaus TP Juhlalaavu: Tilannekatsaus Jan "Romu"Ruusuvuori 15. marraskuuta 2006 Sisältö 1 Suunnitelmat 1 1.1 Rakennuspaikka ja -lupa...................... 1 1.2 Perustus............................... 2 1.3 Hirsikehikko............................

Lisätiedot

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä?

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? Pääperiaa(eita: - Kun liikkuvuus on rii(ävän hyvällä tasolla, on kaikkien muiden fyysisten ominaisuuksien kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? - Rii(ävän liikkuvuuden hankkimisen

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

JahtiJakt Prestige Taljajousen viritys

JahtiJakt Prestige Taljajousen viritys JahtiJakt Prestige Taljajousen viritys JJ Prestige taljajousesta saa erittäin tarkan aseen virittämällä sen oikein. Työvälineiksi tarvitset jousiprässin, suorakulman (jännemitan), sytkärin, punoslankaa,

Lisätiedot

Avaimenperä kivestä. Helmikuu

Avaimenperä kivestä. Helmikuu Avaimenperä kivestä Kaikilla meillä on paikkoja, joihin tarvitsee avaimen. Tässä nopea vinkki miten kauniista kivistä voi tehdä avaimenperän, joko jokapäiväiseen käyttöön tai vaikka mökin avaimeen. - voimaa

Lisätiedot

Boknäs Yhdessä. OVH-hinnasto (sis. alv. 24%) Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin.

Boknäs Yhdessä. OVH-hinnasto (sis. alv. 24%) Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin. OVH-hinnasto (sis. alv. 24%) Pidätämme oikeudet kaikkiin muutoksiin. TEHTY SINUA VARTEN Tämä lankkupöytä-konsepti on monipuolisuudessaan uniikki. Jokaisella yksityiskohdalla on omat ominaisuutensa joista

Lisätiedot

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakennusprojekti Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakenna pihalle reilunkokoinen ja tukeva istutuspöytä, niin sinun ei tarvitse enää sotkea keittiössä ruukkujen ja multasäkkien kanssa. Pöytälevy on kestävää

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

PALAX KLAPIKONEMALLISTO

PALAX KLAPIKONEMALLISTO COMBI M II - 3 KS 35-6 POWER 70S - 10 POWER 100S - 14 PALAX KLAPIKONEMALLISTO Yhteiset ominaisuudet Poistokuljetin Yhteinen ominaisuus kaikille koneille on nyt uudistettu 4,3 m pitkä ja 0,2 m leveä taittuva

Lisätiedot

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS SENNUSOPS - PUUKOOLUS Merkinnät: Puukoolauksen leveys tulee olla vähintään 60mm lyhyillä sivuilla. Metallikoolauksen leveys voi olla vähintään 45mm. Jäljellä oleva koolaus voi olla 45 mm leveä. Ruuvi (SN

Lisätiedot

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX vesileikkuujärjestelmät voivat leikata laajalti erilaisia materiaaleja. Hioma-aineella varustetut vesileikkurit voivat käytännössä leikata kaikkia materiaaleja, sisältäen

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa-

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa- Liitetaulukko 43. Kuolleen puuston tilavuus lahon asteen mukaan metsä- ja kitumaalla. Ahvenanmaa Mänty 110 29 139 16 13 29 10 22 32 0 10 10 6 137 80 216 Kuusi 65 24 89 24 19 43 5 13 18 0 10 10 12 94 78

Lisätiedot

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita

Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Miten käytän tulisijaa oikein - lämmitysohjeita Eija Alakangas, VTT Biohousing & Quality Wood Älykäs Energiahuolto EU-ohjelma 1. Puu kuivuu. Vesihöyry vapautuu. 2. Kaasumaiset palavat ainekset vapautuvat

Lisätiedot

AVL-puut. eräs tapa tasapainottaa binäärihakupuu siten, että korkeus on O(log n) kun puussa on n avainta

AVL-puut. eräs tapa tasapainottaa binäärihakupuu siten, että korkeus on O(log n) kun puussa on n avainta AVL-puut eräs tapa tasapainottaa binäärihakupuu siten, että korkeus on O(log n) kun puussa on n avainta pohjana jo esitetyt binäärihakupuiden operaatiot tasapainotus vie pahimmillaan lisäajan lisäys- ja

Lisätiedot

PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS

PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS PÄREIDEN JA PÄREKATON VALMISTUS Pärepuiden valitseminen Pärepuiksi valitaan pitkiä, suoria, hitaasti kasvaneita tiheäsyisiä puita, joiden oksisto on karsiutunut mahdollisimman ylös. Varmuus rungon syiden

Lisätiedot

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Sivu 0 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella.

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella. Pintaruhjeita, lahoa 290. Tilia cordata 290. Tilia cordata 126 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 48,7 cm keskimäärin 48 % Kaivettu juuristoalueella. Pintaruhjeita ja lahoa. Iso, kuollut oksa Asfaltti

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

FZVD2PMU Flex -kaapelit

FZVD2PMU Flex -kaapelit FZVD2PMU Flex -kaapelit Yleiset asennusohjeet Ohjeet kaapelikelan käsittelyyn löytyvät yleisohjeesta 20130515/AV/01 Kelan käsittely. FZVD2PMU Flex -kaapelit on suunniteltu kestämään aurausasennus suoraan

Lisätiedot

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia.

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Acer rubrum / Punavaahterat Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Tällaisilta leikkausten tulisi näyttää Havainnot

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5

TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5 PARTIOTAITOJEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT 8.-9.3.2003 SARJA Sininen L Koulu TEHTÄVÄ 1 MAKSIMIPISTEET 5 AIKA- JA TAITOTEHTÄVÄ KÄTEVYYS Aika alkoi lähtömerkistä. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 50 minuuttia.

Lisätiedot

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET

KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET KAINDL-LAMINAATTIEN ASENNUSOHJEET HUOMIOITAVAA ENNEN ASENNUSTA Aluslattian tulee täyttää SisäRYL 2013 vaatimukset. Alustan tulee olla kuiva, tasainen, kiinteä ja puhdas. Huomio että laminaattilattian pitää

Lisätiedot

Kaapelikuorija ST-OCS

Kaapelikuorija ST-OCS 1/2 30.4.2014 Kaapelikuorija ST-OCS Kaapelikuorija ST-OCS Toimituspakkaus Ominaisuuksia: - Soveltuu erityyppisten ja kokoisten valokaapeleiden vaippojen halkaisuun. - On varsin kätevä ja nopea työkalu

Lisätiedot

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä. Kuomun asennusohje Turvallisuus Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.! kuomun nostaminen, siirtäminen ja kääntäminen kevennysjousien asentaminen tuulihaan asentaminen varmistettava peräkärryn

Lisätiedot

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE

PUOLIPYÖREÄN SADEVESIJÄRJESTELMÄN ASENNUSOHJE PUOIPYÖREÄN SDEVESIJÄRJESTEMÄN SENNUSOHJE 1 6 5 8 7 10 3 11 14 9 2 4 12 13 11 14 17 Tuotelista Nro Tuote 1 Pisko kouru 2 Pisko ulkokulma 90 3 Pisko sisäkulma 90 4 Pisko tukkopää, oikea ja vasen 5 Pisko

Lisätiedot

TAITOKOULU OSA 7. Tervetuloa Taitokoulun seitsemännelle oppitunnille! Nyt lisätään laukaukseen tehoa ja viimeistellään kuin Selänne!

TAITOKOULU OSA 7. Tervetuloa Taitokoulun seitsemännelle oppitunnille! Nyt lisätään laukaukseen tehoa ja viimeistellään kuin Selänne! TAITOKOULU OSA 7 Tässä syntyy Teemu Selänteen NHL-uran maali numero 667. St. Louisin maalivahti Brian Elliott seuraa Anaheimin 42-vuotiaan hyökkääjän virheetöntä suoritusta. Tässä Teemu on mestari Lisää

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit

MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT. Terassit ja laiturit 2015 MAALILINJA NEUVOO 11 ULKOLATTIAT Terassit ja laiturit SISÄLLYSLUETTELO Niksit...3 Uudet puulattiat... 4 Vanhat puulattiat... 5 2 NIKSIT 1.1 Ennen käsittelyä Tarkista aina lattiapintojen kunto ja tee

Lisätiedot

Laituripääty 2,5 x 8,0 kokoamisohje

Laituripääty 2,5 x 8,0 kokoamisohje 1/9 Laituripääty 2,5 x 8,0 kokoamisohje Asettele kiinnikkeet oikeaan järjestykseen, niitä on neljänlaisia. Vältä koolinkien jatkosten laittamista samalle kohdalle. Tee puusta ja metallista ensin suora

Lisätiedot

Merkkausvärin kehittäminen

Merkkausvärin kehittäminen Merkkausvärin kehittäminen Heikki Juhe, 26.1.2011 1. Johdanto JL-tuotteet aloitti keväällä 2010 tutkimus- ja kehitysprojektin, jonka tarkoituksena oli tutkia käytössä olevien merkkausvärien imeytyvyyttä

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista asioista teet

Lisätiedot

Freestanding Asennusohjeet

Freestanding Asennusohjeet sennusohjeet sennusvinkkejä 224 mm korkean ratkaisun kokoamiseen tarvitaan avustaja. Huomaa, että kaikissa seinästä irrallaan käytetyissä ratkaisuissa on oltava jalat kummallakin puolella. Jos sinulla

Lisätiedot