Harrastuksesta yritys Muita tuotteita

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harrastuksesta yritys Muita tuotteita"

Transkriptio

1 Harrastuksesta yritys Mukkanuoli on pieni käsityöyritys, joka valmistaa perinteisiä jousimetsästysvälineitä. Yritys on ainoa laatuaan Suomessa, jossa nykyaikaista jousimetsästystä on harrastettu laajemmin vasta noin kolmekymmentä vuotta. Yritys perustettiin vuonna Vuosia oli pohdittu sitä voisiko harrastuksen tuoman opin ja taidon sisällyttää yrityksen käyttöön. Kokemusta vaistojousiammunnasta oli vuodesta 1971 alkaen. Jousimetsästysharrastus alkoi vuonna 1980 ja ensimmäiset jouset rakennettiin vuonna Jousien rakentelu alkoi siksi, että käytössä ollut kolmiosainen jousi ei ollut käyttäjän mieleen. Jousen kädensija ei istunut tukevasti ja kaarien toiminta loppui 27 vetopituudelle. Tämä jousi aiheutti pääkoppaan sekalaisia tunteita ja lopulta sinne pulpahti ajatus; jos tuon jousen on joku rakentanut, niin on kai se mahdollista muittenkin tehdä. Ei kun tuumasta toimeen ja hankkimaan kirjallisuutta ja tarvikkeita. Ensimmäinen jousi onnistuikin jopa niin hyvin, että sillä ammuttiin yksi metsäpyy. Vuosien mittaan tuli kehiteltyä erilaisia malleja yrityksenä löytää sitä jokaisen jousenrakentajan ja metsämiehen unelmajousta: pehmeä vetää, pehmeä laukaisu ja nopeaheittoinen. Noin 15 vuoden jälkeen valmistui ensimmäinen kunnon vastakaarijousi. Tämä jousi oli Kärppä II-mallin esi-isä. Yrityksen erikoisuutena on rakentaa asiakkaille jousi mittatilaustyönä eli jousi ampujan vetopituudella halutulla paunamäärällä. Tämän lisäksi useimpiin malleihin asiakas pääsee valitsemaan kaariin ja kädensijaan käytettävän puulajin. Tällöin saadaan yksilöllinen ja unikki jousi, jollaista ei ole toista maailmassa. Käsityön ansiosta verstaalta ei lähde kahta ulkonäöltään samanlaista jousta ulos sillä jo puun vaihtelut estävät sen. Muita tuotteita Myös kokeilut tehdä mäntyisiä nuoliaihioita oli alkanut ennen yrityksen perustamista. Saadut kokemukset aihioista olivat rohkaisevia ja ne sopivat kuin nenä päähän omiin jousiin. Ensimmäinen aihiokone oli amerikkalainen pieni laite, mutta sen ominaisuudet osoittautuivat melko vaatimattomiksi. Siksi kehitettiin oma kone, josta ulos tuleva aihio on 0,03 mm tarkkuudella pyöreä. Puinen nuoli perinteisessä jousessa tuntui hienolta idealta ja näin jälkeenpäin voidaan todeta asian osuneen kohdalleen.

2 Männystä saa erinomaisia aihioita. Näkemällä hieman vaivaa nuolesta saa näyttävän työkalun. Koska oli aloitettu perinteisten jousien tekeminen, tuntui luonnolliselta ja myös kiinnostavalta lisätä omaan tuotantoon nahkaiset rannesuojat ja nuoliviinet ja telineet. Rannesuojien menekki on ollut taattua, koska sen käyttäminen on lähes välttämätöntä jousiammunnassa. Vyöteline on saanut suuren suosion jousimetsästäjien keskuudessa ja kahdeksan nuolen kapasiteetti on myös yleensä riittävä jahdin aikana.

3 Nahkatyöt tehdään käsityönä.

4 Vyötelineessä pysyy niin hiilikuitu-, alumini- kuin myös puunuolet erittäin hyvin paikoillaan. Jousen teko Kaikki yrityksen jousimallit paitsi Junior ja Haukanlento on suunniteltu metsästyskäyttöön. Jousen rakentamiseen liittyy paljon yksityiskohtia, kokeilua, muutoksia, päätelmiä ja uudestaan kokeilua. Jousia kehitettäessä on otettu huomioon mahdollisuus käyttää niitä myös suurriistajahdeissa. Nopeus on tärkeä silloin kun tarvitaan suurta läpäisyä ja kun tähän lisätään painava mäntynuoli, on meillä käsissä toimiva yhdistelmä myös suuremmalle riistalle. Pelkkä kineettinen energia ei riitä, vaan nuolen nopeus ja massa eli momenttumi yhdessä käytettävän kärjen kanssa ratkaisevat läpäisyn suuruuden.

5 Luottamus omien välineiden toimivuuteen on tärkeää. Muotti on ensimmäinen asia joka pitää hankkia. Kauniin jousen voi aina tehdä, mutta hyvän jousen suunnitteleminen onkin asia, joka ei välttämättä ensimmäisellä kerralla onnistu. Vanerista tehtyyn muottiin pystyy onneksi suunniteltua muotoa hieman uusimaan mikäli ensimmäinen kokeilu ei onnistu. Materialit Jouseen tarvittavat puulajit ovat kovia ja sitkeitä. Maailmalla on paljon erilaisia jousen rakentamiseen soveltuvia puita mutta Suomessa valikoima on suppea. Zebrano, kirsikka, jalava, vaahtera, saarni ja kotimainen pihlaja sopivat kaariin hyvin ja ovat helposti saatavia lajeja. Kädensijaan sopii samat kuin kaariinkin, mutta saadakseen koristeellisuutta voi käyttää lisäksi visakoivua, pähkinää, amaranthaa, padoukia, lacewoodia, amarilloa ja kotimaista läpivärjättyä koivua. Laminoitujousi tarvitsee myös lasikuidun ja hyvän epoxyliiman puun ja lasikuidun liittämiseksi. Käytämme kotimaista Exelin läpinäkyvää lasikuitua, koska olemme todenneet sen toimivan erinomaisesti jousissamme. Tällöin myös puun kauneus tulee kaarissa näkyviin. Liiman tulee olla epoxya, joka on tarkoitettu lasikuidun liimaamiseen sillä kaaret joutuvat erittäin kovien ja nopeiden voimien alaiseksi ampumisen aikana mistä syystä kaikki liimat eivät hommaan soveltuvia. Työvaiheet

6 Shamaani LL:n rakentamiseen tarvittavat materiaalit. Yrityksen jousimallistoon kuuluu yksiosaisia pitkä- ja vastaakaarijousia sekä kolme kolmiosasta vastakaarimallia. Tässä jutussa käsitellään etupäässä yksiosaisen jousen rakentamiseen liittyviä vaiheita. Ensimmäinen työvaihe on valita käytettävä puu jousen kaariin ja kädensijaan. Kaarilaminaatit ajetaan hiomarummussa oikeisiin mittoihin alle 0,02 mm tarkkuudella. Useimmiten käytetään kaaren kärkiä kohti ohenevia laminaatteja ja kartion jyrkkyys riippuu jousen ominaisuuksista. Hyvissä metsästyskäyttöön suunnitelluissa vastakaarijousissa käytetään kolmea puulaminaatttia ja pitkissäjousissa määrä vaihtelee kolmesta neljään sekä kahta lasikuitulaminaattia. Lasikuitulaminaatit katkaistaan samaan pituuteen puulaminaattien kanssa. Kädensijamateriaaliin lisätään tarvittavat koristeraidat tai kuviot ennen kädensijan lopullista muotoilua liimausta varten. Joidenkin mallien kohdalla pelkän kädensijapalikan kuvioiden teossa kuluu kolme neljä päivää ennen kuin palikka voidaan muotoilla. Kädensijan muotoilu liimausta varten. Kun jousessa kaikki liimattavat osaset ovat valmiina, voidaan aloittaa liimausvaihe. Tämä on yksi tärkeimpiä vaiheita koko rakentamisessa. Pitää tuntea liima jota käyttää. Jotkut liimat eivät kestä liian kovaa puristusta vaan liima pursuaa laminaattien välistä ulos heikentäen saumaa. Turvallisempaa on käyttää liimaa, joka ei ole kovin kriittinen puristamiselle. Liima levitetään jokaiselle liimattavalle pinnalle tasaisesti, yleensä lastalla.

7 Liiman sively jousen osiin tehdään usein lastalla. Laminaatit asetetaan muottiin ja lukitaan esimerkiksi lasikuituteipillä ennen paininlevyn ja paineletkun asettamista. Muotin vastakappale laitetaan paikoilleen ja tarkistetaan laminaattien istuminen muotissa. Letku paineistetaan ja vielä kerran tarkistetaan asettelu muotissa. Useimmat epoxyliimat suosivat lämpöä ja onkin hyvä laittaa muotti lämpökaappiin kuivumaan. Paineletkua käytettäessä kannattaa alkuvaiheessa seurata painemittaria mahdollisen vuodon havaitsemiseksi. Liiman kuivuminen kestää muutamasta tunnista vuorokauteen liimatyypistä ja lämpötilasta riippuen.

8 Muotti on paineistettu ja se odottaa lämpökaappiin siirtämistä. Liimattua jousta muotista irroitettaessa tulee olla varovainen, sillä kuivunut liima on joskus teräväreunaista kuin partakoneen terä. Muotista irroitettu jousi odottaa muotoilua. Liimatun aihion reunat tasoitetaan ja jousi katkaistaan määrämittaansa. Tämän jälkeen piirretään kaarien muoto ja sahataan tai hiotaan lähelle piirrettyä viivaa. Kärkipaloiksi valitaan kovia puulajeja, lasikuitua tai phenoli-kuitua. Jos jousessa käytetään fast fligth tai muita vastaavia venymättömiä jännemateriaaleja on syytä käyttää tipeissä muuta materiaalia kuin puuta. Kärkipalat liimataan paikalleen ja annetaan kuivua seuraavaan päivään. Seuraavana vuorossa on matalien jänneurien

9 teko tippeihin. Laitetaan testijänne paikoilleen ja tarkistetaan kaarien tilleröinti. Yläkaaren tulee olla tyvestään hieman kauempana jänteestä kuin alakaaren. Kaarien suoruuden toteaminen sekä jänneurien linjaus on tarkkaa puuhaa. Kuvassa 3-osainen jousi. Merkataan yläkaari ja piirretään kädensijan muoto ikkunaleikkauksineen. Ikkunaleikkaus voidaan tehdä vannesahalla tai hiomalla. Hiomarumpuja hyväksikäyttäen muotoillaan kädensija ja ikkunaleikkaus. Käsiviilaakin tarvitaan ikkunaleikkauksen alaosassa, joten aivan kaikkea hiomarummutkaan eivät tee. Kädensijan muotoilu onkin sitten yksilöllinen juttu; toisen käteen sopii ohut kädensija ja toisen paksumpi kädensija. Tässä työvaiheessa kuluu usein runsaasti aikaa, sillä jousen ollessa viritettynä ylimääräisiä paineita ampujan kämmenpohjassa ei saa olla. Ennen lopullista viimeistelyä tipit muotoillaan valmiiksi ja tarkistetaan kaarien tilleröinti ja toiminta täydellä 28 vedolla tai ampujan vetopituudella, mikäli se poikkeaa edellisestä. Erittäin tärkeää on kaarien toiminta rytmissä täydestä vedosta lepoasentoon. Paunamäärä pyritään tekemään + 2 lbs:n tarkkuudella, mutta käytännössä se useimmiten onnistuu + 1 lbs:n sisään.

10 Jousesta löytyy muutamia kohteita joissa täytyy käyttää viilaa muotojen aikaan saamiseksi.

11 Jousen muotoilua hiomarullalla. Jäljellä on viimeistelyhionta, jonka jälkeen seuraa jousen lakkaus. Polyureaatnilakka ruiskutetaan jouseen useaan kertaan ja välillä tehdään välihiontoja. Kaikkiin jousiin tehdään myös tyyppimerkinnät sekä tekijän singneeraus. Lakkauksen jälkeen jouseen kiinnitetään mohairinen ikkunahylly sekä nahkainen talla.

12 Viimeistelyhionta ja lakkausten välissä tehdyt hionnat ovat tärkeimpiä työvaiheita jousen ulkonäön kannalta. Vastakaarijousissa saa käyttää ainoastaan dacron jännettä mutta pitkäjousissa, kuten Kurjenmiekka (+SH), Puskajussi sekä Toorum malleissa voidaan käyttää fast fligth tai vastaavista materiaaleista tehtyjä jänteitä. Jousen mukaan asiakas saa takuu- ja hoito-ohjepaperin. Jousien takuu on kaksi vuotta ja koskee jousen ensimmäistä omistajaa. Takuuehtoihin myös kuuluu, että jouset jänteistetään ja jänne poistetaan jousesta aina viritysnarua käyttämällä. Tämä tapa ei rasita jousen kaaria ja on helppo käyttää. Perinnejousien erikoisliike MUKKANUOLI Juhani Uusitalo Valmiit jouset.

13

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu

Puukon valmistaminen. terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Puukon valmistaminen terän takominen helan valmistaminen lestin ja kahvan valmistaminen tupen ompelu Terän takominen kuumenna taottava rauta ahjossa keltaiseksi pidä rauta hehkuvan hiilikasan sisällä älä

Lisätiedot

Tee itse pitkäjousi. ampuu nuolen tavattoman kauas ja tarkasti.

Tee itse pitkäjousi. ampuu nuolen tavattoman kauas ja tarkasti. Tee itse pitkäjousi Emme vähättele lainkaan sitä, että oikea pitkäjousi jää monelta tekemättä työn vaativuuden takia. Siinä on paljon sahaamista, höyläämistä, liimaamista ja hiomista. Pitkäjousi ei olekaan

Lisätiedot

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Ohje on 195 ja 245mm akselilla oleville koneistoille. Pyri tekemään mahdollisimman tarkasti ohjeen mukaan, silloin ei tarvitse

Lisätiedot

Vaistojousen ostaminen Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry

Vaistojousen ostaminen Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry Vaistojousen ostaminen Ensimmäisen vaistojousen ostaminen Onneksi olkoon päätöksestäsi aloittaa uusi, hieno harrastus! Toivomme sinun perehtyvän muutamaan tärkeään asiaan ennen ostosta, jotta harrastuksesi

Lisätiedot

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014

Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Kynän valmistusohje Pekka Pikkarainen 2014 Persoonallisen puisen kynän valmistaminen on helppoa kynänsorvaussarjoja käyttäen. Tarvitset: 1. Sorvin 2. Sorviin sopivan kynänvalmistussarjan (kuvissa MT2 kartiolla

Lisätiedot

Taljajousen ostaminen

Taljajousen ostaminen Taljajousen ostaminen SJML koulutusmateriaali http://materiaali.jousimetsastys.fi Versio 1.0 Ensimmäisen taljajousen ostaminen Onneksi olkoon päätöksestäsi aloittaa uusi, hieno harrastus! Toivomme sinun

Lisätiedot

Kuva1. Tyypillinen katevaurio.

Kuva1. Tyypillinen katevaurio. Tässä artikkelissa käsitellään suurien muovikatehalkeamien korjaamista kotikonstein ja ilman muovihitsaamista. Menetelmä sopii hyvin pitkien katehalkeamien korjaamiseen. Mikäli esimerkiksi kiinnikekannakkeita

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

LAMINAATTI- JA PUUTASOT KAUNIIT & KESTÄVÄT TASOT. Vaikka laatu ratkaisee, tyylistäkään ei tarvitse tinkiä.

LAMINAATTI- JA PUUTASOT KAUNIIT & KESTÄVÄT TASOT. Vaikka laatu ratkaisee, tyylistäkään ei tarvitse tinkiä. LAMINAATTI- JA PUUTASOT KAUNIIT & KESTÄVÄT TASOT Vaikka laatu ratkaisee, tyylistäkään ei tarvitse tinkiä. TYÖTASOJA POLVIJÄRVELTÄ Ecolamin valmistamat työtasot tunnetaan ensiluokkaisesta laadustaan ja

Lisätiedot

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Työnjako Pelastuslaitos huolehtii terveyttä ja omaisuutta uhkaavan vaaran torjunnasta Yleisten

Lisätiedot

LAAJA VALIKOIMA TERIÄ MONITOIMIKONEILLE

LAAJA VALIKOIMA TERIÄ MONITOIMIKONEILLE LAAJA VALIKOIMA TERIÄ MONITOIMIKONEILLE tarvikkeet monitoimikoneille cv 18DBL / CV 350V Monta työkalua, yksi kone Hitachi multikoneella voit leikata, kaapia, hioa, murskata, puhdistaa ja kiillottaa. Monitoimikone

Lisätiedot

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN TOT-RAPORTTI Metsuri jäi puun alle 10/03 TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 56-vuotias metsuri NN oli kaatamassa suurta kuusta, joka oli kaatuessaan osunut lahoon koivuun. Koivu oli katkennut noin

Lisätiedot

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 N S ta tai m ä BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 ONNISTUNUT SALKKU Salkkuja on eri kokoisia, muotoisia ja värisiä. Huomiota kiinnitetään seuraaviin kohtiin. SALKUN AUKAISEMINEN PYÖRÖSAHALLA JA SEN

Lisätiedot

atelier diessner stucco-fresco

atelier diessner stucco-fresco atelier diessner stucco-fresco Koe dekoratiivinen muotoilu omakohtaisesti atelier diessner stucco-fresco stucco-fresco on tehostetasoitemassa, jonka perustana ovat korkealuokkaiset täyteaineet ja akrylaatit.

Lisätiedot

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi

Heinäharava Haravan lapa ja piikit Haravan varsi Heinäharava Tee-se-itse -ajattelun toteuttaminen tuottaa tuskanhetkiä silloin kun loistava idea saapuu, mutta tarvikkeita ei olekaan odottamassa työstöä. Siksi on hyvä ylläpitää runsasta käyttöpuuvarastoa,

Lisätiedot

Kirjahylly alakaapilla

Kirjahylly alakaapilla Kirjahylly alakaapilla Tällä sivustolla on jo aiemmin esitty artikkeli seinään kiinnitettävästä kirjahyllystä, joten tällä kertaa kerrotaan, miten rakennetaan kirjahylly, jossa on erillinen alakaappi.

Lisätiedot

Sisältö: Yleistä. Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja. Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys

Sisältö: Yleistä. Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja. Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys Puulattiat Sisältö: Yleistä Alan nykytila Pintakäsittelyn merkitys Alustat ja rakenteet Käsittely-yhdistelmät Ongelmia ja ratkaisuja 13.2.2014 2 Yleistä Alan nykytila Käsiteltäviä puuvalmiita pintoja entistä

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

www.twinson.fi Terassielämäsi kestävä pohja

www.twinson.fi Terassielämäsi kestävä pohja Terassielämäsi kestävä pohja Twinson on terassielämäsi kestävä pohja Hetki terassilla on hetki vapaudessa. Aurinkoisen päivän aloittaminen astumalla terassille antaa rauhan ja kokonaisuudentunteen ilman

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

Reikäsahat: aina oikea reikäsaha

Reikäsahat: aina oikea reikäsaha Reikäsahat Back 208 Reikäsahat Yleiskatsaus Bosch-tarvikkeet 11/12 Reikäsahat: aina oikea reikäsaha Progressor Power Change -adaptereineen Sivu 212 Sheet Metal Power Change -adaptereineen Sivu 217 Multi

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

Erilaisiin silmukoiden neulomistapoihin perustuvat neulepinnat

Erilaisiin silmukoiden neulomistapoihin perustuvat neulepinnat Erilaisiin silmukoiden neulomistapoihin perustuvat neulepinnat Sileä neule Sileän neuleen toinen puoli muodostuu oikeista ja toinen nurjista silmukoista. Hyvä sileä neule on tasaista ja joustavaa. Jos

Lisätiedot

Helppo hiominen laitetta vaihtamatta

Helppo hiominen laitetta vaihtamatta Uudenveroiseksi...... kädenkäänteessä Helppo hiominen laitetta vaihtamatta Make it your home. Kotisi parhaaksi. Maailmanuutuus Bosch-rullahiomakone PRR 250 ES. Sen helposti vaihdettavat erilaisille materiaaleille

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Barreloitu nuoli (barreled shaft) Nuoli, joka on ohennettu sekä nokki- että kärkipäästä. Muoto on siten lievästi tynnyrimäinen.

Barreloitu nuoli (barreled shaft) Nuoli, joka on ohennettu sekä nokki- että kärkipäästä. Muoto on siten lievästi tynnyrimäinen. Sanasto Tämä sanasto liittyy pitkälti perinteisiin jousiin. Tavoitteena on lyhyesti kertoa, mitä mikäkin sana, termi tai käsite tarkoittaa. Monet termit ovat tulleet suoraan englannin kielestä, siksi suluissa

Lisätiedot

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat...

IRROITA SYDÄN. Pulmapeli. BLÄUER 2003 versio ja laita takaisin jos osaat... IRROITA SYDÄN ja laita takaisin jos osaat... Pulmapeli BLÄUER 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM 1. TYÖN TAVOITE Valmistamme metallisen pulmapelin, jossa tarkoituksena on ottaa sydän pois ja laittaa se takaisin

Lisätiedot

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori!

Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! 6.1 Työ Voima F tekee työtä W vaikuttaessaan kappaleeseen, joka siirtyy paikasta r 1 paikkaan r 2. Työ on skalaarisuure, EI vektori! Siirtymä s = r 2 r 1 Kun voiman kohteena olevaa kappaletta voidaan kuvata

Lisätiedot

Tietoisku jousella metsästyksestä

Tietoisku jousella metsästyksestä Tietoisku jousella metsästyksestä SJML koulutusmateriaali http://materiaali.jousimetsastys.fi versio 1.0 Esityksen sisältö 1. Jousella metsästyksestä, maailmalla ja Suomessa 2. Jousimetsästysvälineet ja

Lisätiedot

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Julia Petäjäjärvi, Niko Romppainen, Elias Ilvesluoto ja Taneli Luokkanen TÄMÄ TOIMII 14.3.2005 Meidän Tämä toimii - ryhmässämme on Taneli, Julia, Elias ja Niko. Aluksi

Lisätiedot

Puutarhan betonityöt. Toukokuu

Puutarhan betonityöt. Toukokuu Puutarhan betonityöt Betoni on edullinen ja hauska materiaali kaikenlaisten puutarhakoristeiden tekemiseen. Betonista voi valaa ruukkuja, penkkejä, laattoja, lintualtaita - lähes mitä vaan! - vaatii fyysistä

Lisätiedot

ARTTELIPUU. Suunnitteluopas

ARTTELIPUU. Suunnitteluopas ARTTELIPUU Suunnitteluopas Arttelipuun keittiöt Arttelipuu on pienehkö keittiöitä ja muita kodin kiintokalusteita valmistava puusepänverstas. Arttelipuun toiminnan perusajatus on valmistaa hyvistä materiaaleista

Lisätiedot

1. Kokouksen avaaminen Kokouksen puheenjohtajana toimiva hallituksen puheenjohtaja avasi kokouksen kello 18:08.

1. Kokouksen avaaminen Kokouksen puheenjohtajana toimiva hallituksen puheenjohtaja avasi kokouksen kello 18:08. Esityslista Robin Hood ry Hallituksen kokous 5/2015 Aika: 29.9.2015 kello 18 Paikka: Tuulimäen väestönsuoja, Itätuulenkuja 9, Espoo Läsnä: Jaakko Setälä Anne Lantee Jukka Karvonen Seppo Hätönen Jarkko

Lisätiedot

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI

HUOMAA UUSI SÄHKÖISTEN DESIGNLÄMMITTIMIEN STANDARDI Asiakirja on laadittu mahdollisimman huolellisesti. Sitä ei saa toisintaa edes osittain ilman Rettig ICC:n nimenomaista kirjallista lupaa. Rettig ICC ei ole vastuussa mistään tässä asiakirjassa esitetyn

Lisätiedot

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT

OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX VESILEIKKUUMATERIAALIT OMAX vesileikkuujärjestelmät voivat leikata laajalti erilaisia materiaaleja. Hioma-aineella varustetut vesileikkurit voivat käytännössä leikata kaikkia materiaaleja, sisältäen

Lisätiedot

www.jouset.com Industrivej 21 8260 Viby J Puh.: +45 86 72 00 99 e-mail: sif@fjedre.dk

www.jouset.com Industrivej 21 8260 Viby J Puh.: +45 86 72 00 99 e-mail: sif@fjedre.dk Meillä on oli 14 000 jousta varastossa. Pyrimme aina täyttämään tarpeesi ja lähettämään tilauksesi samana päivänä. www.jouset.com Industrivej 21 8260 Viby J Puh.: +45 86 72 00 99 e-mail: sif@fjedre.dk

Lisätiedot

Kuva 2. Lankasahauksen periaate.

Kuva 2. Lankasahauksen periaate. Lankasahaus Tampereen teknillinen yliopisto Tuula Höök Lankasahaus perustuu samaan periaatteeseen kuin uppokipinätyöstökin. Kaikissa kipinätyöstömenetelmissä työstötapahtuman peruselementit ovat kipinätyöstöneste,

Lisätiedot

KIVA JA PANEELI-ÄSSÄ. Puu on kauneimmillaan kuultavaksi käsiteltynä

KIVA JA PANEELI-ÄSSÄ. Puu on kauneimmillaan kuultavaksi käsiteltynä KIVA JA PANEELI-ÄSSÄ Puu on kauneimmillaan kuultavaksi käsiteltynä Tikkurilan Paneeli-Ässä -sarjasta löydät sopivan tuotteen sisäseinä- ja kattopinnoillesi oli sitten kyse puun säilyttämisestä luonnonvaaleana

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä.

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä. Tekninen esite Lämmönsiirtimen omavoimaiset säätimet (PN16) PM2+P Suhteellinen virtaussäädin, jossa sisäänrakennettu p -säädin (NS) PTC2+P Virtauksen mukaan toimiva lämpötilansäädin, jossa sisäänrakennettu

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN RASKAUDEN EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN Anneli Kivijärvi LKT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, vastaava lääkäri Turun Hyvinvointitoimiala 11.05.2016 Turku, Yleislääkäripäivät Mitkä asiat otetaan

Lisätiedot

3M All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße Neuss

3M All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße Neuss 3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de Käsillään tekeminen suo mahdollisuuden luomisprosessiin osallistumiseen,

Lisätiedot

KÄSISAHAT 2010 www.magnum-tools.com

KÄSISAHAT 2010 www.magnum-tools.com www.manum-tools.com Puulla on Suomessa pitkät perinteet rakentamisen ja teollisuuden raaka-aineena. Puu on edelleen ainutlaatuinen luonnonmateriaali, joka sopii moniin käyttökohteisiin. isäksi puun työstäminen

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Yrityksen omistajat: Heikki Tuomilehto ja Petri Ijäs

Yrityksen omistajat: Heikki Tuomilehto ja Petri Ijäs www.halwest.com www.hh-kaluste.fi Halwest Ay:n toiminta alkoi maaliskuussa 2003 ja v. 2008 yhtiömuodoksi vaihtui Oy. Tuotevalikoimamme painottui Aluksi yrityksille ja yhteisöille suunnattuihin ergonomisiin

Lisätiedot

Energiapuun puristuskuivaus

Energiapuun puristuskuivaus Energiapuun puristuskuivaus Laurila, J., Havimo, M. & Lauhanen, R. 2014. Compression drying of energy wood. Fuel Processing Technology. Tuomas Hakonen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Johdanto Puun kuivuminen

Lisätiedot

ÄSSÄTEX. Viimeistelty pinta, joka kestää elämää

ÄSSÄTEX. Viimeistelty pinta, joka kestää elämää ÄSSÄTEX Viimeistelty pinta, joka kestää elämää Ässätex on maalattava lasikuitutapetti, jonka avulla luot tasaisen, kestävän ja tyylikkään pinnan. Ässätex lasikuitutapetin uudelleenmaalaaminen on helppoa

Lisätiedot

Kiinnittäytyminen, solmut. Käytännön veneilykurssi 12.3.2015

Kiinnittäytyminen, solmut. Käytännön veneilykurssi 12.3.2015 Kiinnittäytyminen, solmut Käytännön veneilykurssi 12.3.2015 KIINNITYSVÄLINEET Köysimateriaalit Kiinnitysköyden tulee olla joustava. Se voi olla joko kelluva (polypropeeni) tai uppoava (kumipunoksella varustettu

Lisätiedot

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA LILJOJEN VALMISTAMINEN SOKERIMASSASTA TAI MARSIPAANISTA Ota muotilla kuvio kaulitusta sokerimassasta. Pyöritä myös kukalle keskusta ja laita siihen koristeeksi heteitä ja emejä.

Lisätiedot

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos)

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) Näin tehdään (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) 1. 7. 6. 2. 3. 5. 4. Liima-tappi -liitos on vahva liitostyyppi. Sen avulla liitetään puumateriaaleja toisiinsa (esim. lauta, liima- tai mdf-levy).

Lisätiedot

Puuvene. PV_76_2013_58-65_LAHTI_RIST_Näyrä.indd 58 25.11.2013 18.42

Puuvene. PV_76_2013_58-65_LAHTI_RIST_Näyrä.indd 58 25.11.2013 18.42 58 PV_76_2013_58-65_LAHTI_RIST_Näyrä.indd 58 25.11.2013 18.42 Puuvene-lehti esittelee vene-alan OPPILAITOKSIA LAHDESSA rakennetaan ja korjataan Lahdessa koulutuskeskus Salpauksen veneenrakennuslinjalta

Lisätiedot

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi:

Etsi Siidan alakerran retkeilynäyttelyn kartasta vastaavat rajat. Vertaa niitä omiin havaintoihisi: Nimeni: Metsänrajat Tarkkailutehtävä linja-automatkalle Jos tulet Inariin etelästä, aloita tarkkailu Vuotsosta:Jos tulet Inariin pohjoisesta, aloita tarkkailu lähtöpaikastasi: Käytä värikyniä, jotta saat

Lisätiedot

3. Muotinvalmistuksen periaate

3. Muotinvalmistuksen periaate 3. Muotinvalmistuksen periaate Raimo Keskinen, Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Irtomallikaavaus Hiekkamuotin valmistuksessa tarvitaan valumalli. Se tehdään yleensä puusta, ja se muistuttaa mitoiltaan

Lisätiedot

KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011

KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011 KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011 MANU HOLLMÉN ESITYKSEN SISÄLTÖ Aluksi vähän polttopuusta Klapikattilatyypit yläpalo alapalo Käänteispalo Yhdistelmä Vedonrajoitin Oikea ilmansäätö, hyötysuhde 2 PUUN KOOSTUMUS

Lisätiedot

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet Kokoamisohjeet suorille parviportaille MSJ-Wood 15.5.2010 www.jussi-portaat.fi Teit erinomaisen valinnan ostaessasi JUSSI-portaan. Ohjeen sisältö: Sisällysluettelo

Lisätiedot

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa-

Lahon aste Yhteensä Pysty- Maa- Yhteensä Pysty- Maa- Liitetaulukko 43. Kuolleen puuston tilavuus lahon asteen mukaan metsä- ja kitumaalla. Ahvenanmaa Mänty 110 29 139 16 13 29 10 22 32 0 10 10 6 137 80 216 Kuusi 65 24 89 24 19 43 5 13 18 0 10 10 12 94 78

Lisätiedot

Pystypuusta lattialankuksi

Pystypuusta lattialankuksi Pystypuusta lattialankuksi Naapuripalstallamme tehtiin eräänä talvena avohakkuu, jonka seurauksena seuraavan kesän puhurituulet kaatoivat useita suuria kuusia oman metsäpalstamme suojattomasta reunasta.

Lisätiedot

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen.

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. 1. Tuletko mittaamaan AC tai DC -virtaa? (DC -pihdit luokitellaan

Lisätiedot

Tuomo Reiniaho, 2014. Barreloitu nuoli (barreled shaft) Nuoli, joka on ohennettu kummastakin päästä. Muoto on hyvin lievästi tynnyrimäinen.

Tuomo Reiniaho, 2014. Barreloitu nuoli (barreled shaft) Nuoli, joka on ohennettu kummastakin päästä. Muoto on hyvin lievästi tynnyrimäinen. Sanasto Tämä sanasto ei ole täydellisen kattava, vaan se esittelee perinnejousiin ja jousiammuntaan liittyvät perustermit, sekä niiden englanninkieliset vastineet. Sanastoa täydennetään vähitellen. Aihio

Lisätiedot

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin:

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin: Näin asennat SUKA90S suihkukaapin: Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin

Taimikonhoito. Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Sykettä Keski Suomen metsiin Taimikonhoito Ohjeet omatoimiseen taimikonhoitoon Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Raivaussahan terän teroittaminen Yksi tärkeimpiä kulmakiviä raivaussahatyöskentelyssä

Lisätiedot

Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy

Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2018 LIITE 1 Timo Melkas Kirsi Riekki Metsäteho Oy Algoritmi I kuvioiden ja niille johtavien ajourien erottelu

Lisätiedot

SUOMALAISET LAATUPARKETIT

SUOMALAISET LAATUPARKETIT SUOMALAISET LAATUPARKETIT Tammi SELECT RUSTIC Tammi SELECT PUULAJI Tammi on kova, vahva, painava ja kohtuullisen suorasyinen puulaji. Väriltään se on lämpimän ruskea ja ajan myötä väri syvenee. Painoonsa

Lisätiedot

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu.

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu. PESUMERKINTÖJEN ABC Jokaisesta vaatteesta löytyvä pesumerkintä kertoo, miten voi parhaiten välttää vaatteen kutistumisen, venymisen, nyppyyntymisen ja värien lähdön. Ennen pyykinpesua kannattaa siis uhrata

Lisätiedot

Purjehdi Vegalla - Vinkki nro 2

Purjehdi Vegalla - Vinkki nro 2 Purjehdi Vegalla 1 1 Purjehdi Vegalla - Vinkki nro 2 Tuulen on puhallettava purjeita pitkin - ei niitä päin! Vielä menee pitkä aika, kunnes päästään käytännön harjoituksiin, joten joudutaan vielä tyytymään

Lisätiedot

Herkules. sadeveden keruujärjestelmä

Herkules. sadeveden keruujärjestelmä Herkules sadeveden keruujärjestelmä Sadevedet talteen Herkules sadeveden keruujärjestelmä on suunniteltu toimivaksi kokonaisuudeksi keräämään sadevedet hyötykäyttöön. Herkules järjestelmän avulla säästetään

Lisätiedot

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ]

PUULATTIAN ASENNUS. [ Puu tekee kodin ] PUULATTIAN ASENNUS [ Puu tekee kodin ] MASSIIVIPUULATTIAT Tämä esite koskee massiivipuusta (männystä tai kuusesta) tehtyjä lattioita. Lattialaudat ovat pontatut eli niissä on uros- ja naaraspontit. Nykyään

Lisätiedot

Puukattilat Puhdasta lämpöä

Puukattilat Puhdasta lämpöä www.jäspi.fi Puukattilat Puhdasta lämpöä Jäspi Econature 40 Jäspi YPV 40 Jäspi Stoker 40 Jäspi Ecopuu 25 Puukattila lämmitysjärjestelmänä Puulämmityksessä käytettävä puu (halko,klapi) on kotimainen, edullinen,

Lisätiedot

LaserQC mittauksia laserin nopeudella

LaserQC mittauksia laserin nopeudella LaserQC mittauksia laserin nopeudella 1/6 prosessi LaserQ mittaustulokset 20 sekunnissa! 2D-aihioiden mittojen manuaalinen tarkastus ja muistiinmerkintä on aikaa vievä prosessi. Lisäksi virheiden mahdollisuus

Lisätiedot

UUTTA MUOTOILUA VARSIJOUSEEN

UUTTA MUOTOILUA VARSIJOUSEEN UUTTA MUOTOILUA VARSIJOUSEEN Ajatuksesta kokeiluun ja puuhasteluun Kai pitää olla jokin syy rakentaa uusi varsijousi ja sehän oli selvä, että siitä piti saada parempi kuin edelliset olivat olleet. Ajatus

Lisätiedot

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 Suomen puunjalostus ja sen merkitys eri puutavaralajit ja niiden laadun vaikutus puunjalostukseen puunjalostusmuodot 1 Puu on ekologinen materiaali

Lisätiedot

TAIFUUNIN MAAILMANPYÖRÄN RAKENNUSOHJEET

TAIFUUNIN MAAILMANPYÖRÄN RAKENNUSOHJEET TAIFUUNIN MAAILMANPYÖRÄN RAKENNUSOHJEET S i v u 2 LUKIJALLE Nämä ohjeet ovat tarkoitettu kaikille, jotka suunnittelevat leirilleen maailmanpyörää. Tämä kyseinen maailmanpyörä on tehty Versojen suurleirillä

Lisätiedot

CleanuX-järjestelmään on myös mahdollista liittää kemia, jolloin puhdistusjärjestelmä kykenee poistamaan tehokkaasti myös fosforin jätevedestä.

CleanuX-järjestelmään on myös mahdollista liittää kemia, jolloin puhdistusjärjestelmä kykenee poistamaan tehokkaasti myös fosforin jätevedestä. Asennusohje CleanuX Simple on järjestelmä jolla voit muuttaa olemassa olevat sakokaivosi toimimaan täysiverisen puhdistamon tavoin toimivaksi ja puhdistamaan jätevetesi toimivaksi todetulla tavalla. Puhdistus

Lisätiedot

Päällystettyjen elementtirakenteisten välipohjien kosteustekninen toimivuus

Päällystettyjen elementtirakenteisten välipohjien kosteustekninen toimivuus Päällystettyjen elementtirakenteisten välipohjien kosteustekninen toimivuus Betoni&Muovimatto&Kosteus asiantuntijaseminaari ja työpaja 6.6.2016 Esityksen sisältö Tutkimuksen ja teknisen artikkelin tausta

Lisätiedot

Valmislauteet sinun mitoillasi

Valmislauteet sinun mitoillasi Valmislauteet sinun mitoillasi Valitse suosikkisi laajasta valikoimasta Valmiiksi mietitty ratkaisu toteutuu helposti ja vaivattomasti Laadukas kotimainen tuote saapuu nopeasti kotiovelle Suomalaista puusepäntaitoa

Lisätiedot

SUOMALAISET LAATUPARKETIT

SUOMALAISET LAATUPARKETIT SUOMLISET LTUPRKETIT Tammi SELECT RUSTIC Saarni SELECT PUULJI Saarni lukeutuu jaloihin lehtipuihin. Se kasvaa kosteilla paikoilla Euroopassa sekä Kaukasiassa ja Vähä-asiassa. Sydän- ja pintapuu ovat selvästi

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö olisi

Lisätiedot

Entisajan tunnelmaa. Käytännöllisyyttä pihaan. Ryhdikkyyttä puutarhaan

Entisajan tunnelmaa. Käytännöllisyyttä pihaan. Ryhdikkyyttä puutarhaan Entisajan tunnelmaa Käytännöllisyyttä pihaan Ryhdikkyyttä puutarhaan Betoninen pihakiviratkaisu on pitkäikäinen. Se on tehty kestämään kovaakin kulutusta. 50 ja 60 mm paksuiset pihakivet on tarkoitettu

Lisätiedot

ERITTÄIN MONIPUOLINEN

ERITTÄIN MONIPUOLINEN Monitoimityökalut BTM50 BTM40 TM3000 ERITTÄIN MONIPUOLINEN Laaja valikoima lisävarusteita eri käyttötarkoituksiin Oskilloiva monitoimityökalu BTM50 BTM40 Yhteensopiva kaikkien OIS (Oscillating Interface

Lisätiedot

Ruiskutussuuttimet Valikoimamme LU edullinen, perinteinen viuhkasuutin hintaorientoituneille asiakkaille, joilla aikaa odottaa tyyntä säätä ruiskuttamiseen pieni pisarakoko, hyvä peitto tuuliherkkä ->

Lisätiedot

NENTUOTETUKIp.0400244780

NENTUOTETUKIp.0400244780 PÄÄTÄI STUMAKORKEUSENNENASENNUSTA! TEKNI NENTUOTETUKIp.0400244780 SCHWAB ASENNUSOHJE Ennen asennusta: Tarkista, ettei tuotteessa ole kuljetuksen aikana tulleita halkeamia tai kolhuja. Märkätilassa elementti

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

info(at)multi-avux.com

info(at)multi-avux.com Tuotenro 1 Jalkohoidon instrumentit, kynsileikkurit, sakset, pinsetit, instrumenttiotin, kynnenoikaisutarvikkeet. Manikyyri-pedikyyrihoitosetti Kynsien hoitovälineet kauniissa säilytyskukkarossa. 12 instrumenttia,

Lisätiedot

UUTUUDET

UUTUUDET UUTUUDET 2018 www.magnum-tools.com 2 Uutuudet 2018 Vetoniittipihdit MG-200 Todella pienikokoiset ja tukevat vetoniittipihdit kevyeen niittaukseen Kolmella leualla varustettu erittäin varmatoiminen vetomekanismi

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Malliveistämöstä 3D tulostukseen

Malliveistämöstä 3D tulostukseen Malliveistämöstä 3D tulostukseen Firpa 2015 Seppo Syrjälä Anekdootti: Pikku tarina, juttu, kasku Seppo Syrjälä 1982 2004 Electrolux, RPI, Alphaform Kokeillut kaikkia(?) olemassa olevia työkalunvalmistusmenetelmiä,

Lisätiedot

RYHMÄYTTÄMINEN. Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry teksti Maria Kauppila, kuvat Artturi Hirvonen & ONL

RYHMÄYTTÄMINEN. Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry teksti Maria Kauppila, kuvat Artturi Hirvonen & ONL RYHMÄYTTÄMINEN Kristus, joka rakkauden siteillä liitit yhteen apostolisi, sido niillä myös meidät, uskolliset palvelijasi, lujasti yhteen sinun kanssasi ja Jumalansynnyttäjän esirukouksien tähden anna

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin

Maskeeraa oikein. Muovituksen maskeeraus - reikä ohjaustapille ylöspäin Maskeeraa oikein Helpottaakseen saumaustyötä (ei vuotoja) on tärkeätä että maskeeraus tehdään meidän ohjeistuksen mukaan. 1 1 2 3 2 Suosittelemme myös että saumat muovitetaan koska tämä antaa suojan kemikaaleja

Lisätiedot

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B Kuva 1 Tyyppi 44-6B Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI Painos huhtikuu 2003 SISÄLLYS SISÄLLYS Sivu 1 Rakenne ja toiminta.......................... 4 2 Asennus................................

Lisätiedot

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET TEMPUR -MATERIAALI MITEN TEMPUR ON ERILAINEN? TEMPUR-MED-PATJALLA MAKAAVAN 70-KILOISEN POTILAAN PAINERASITUSPISTEET PU-PÄÄLLINEN Kaikki TEMPUR-MED

Lisätiedot

KVARTAL S U O M I SUUNNITTELU: MITAT: HYVÄ TIETÄÄ: HOITO: IKEA of Sweden

KVARTAL S U O M I SUUNNITTELU: MITAT: HYVÄ TIETÄÄ: HOITO: IKEA of Sweden S U O M I KVARTAL SUUNNITTELU: IKEA of Sweden MITAT: 1-urainen verhokisko 140 cm, 3-urainen verhokisko 140 cm. Ylä- ja alatukilista 60 cm. HYVÄ TIETÄÄ: Valitse seinä-/kattomateriaaliin sopivat ruuvit/tulpat.

Lisätiedot

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin Hakkurit Ympäristönhoidosta urakointiin Puhumme kokemuksesta Junkkarin hakkurit ovat tyypiltään laikkahakkureita. Meillä on kokemusta niiden valmistamisesta jo yli 30 vuoden ja 10.000 laitteen verran.

Lisätiedot

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS SENNUSOPS - PUUKOOLUS Merkinnät: Puukoolauksen leveys tulee olla vähintään 60mm lyhyillä sivuilla. Metallikoolauksen leveys voi olla vähintään 45mm. Jäljellä oleva koolaus voi olla 45 mm leveä. Ruuvi (SN

Lisätiedot