LUISTELUKOULUPAKETTI: AVARUUDEN VALLOITTAJAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUISTELUKOULUPAKETTI: AVARUUDEN VALLOITTAJAT"

Transkriptio

1 LUISTELUKOULUPAKETTI: AVARUUDEN VALLOITTAJAT

2 Avaruuden valloittajat luistelukoulupaketti Luistelukoulupaketin on tarkoitus antaa luistelukouluvastaaville ja -ohjaajille virikkeitä ja ideoita monipuoliseen luistelukouluopetukseen erilaisia opetustapoja ja välineitä hyödyntäen. Avaruuden valloittajat tarinan ympärille voi jokainen ohjaaja itse ideoida lisää sekä soveltaa jo valmiiksi ideoituja harjoitteita ja leikkejä. Tehtävien ja leikkien ohjeistuksissa on myös esitetty vaihtoehtoja tehtävien helpottamiseksi ja vaikeuttamiseksi. Lisäksi mukaan on ideoitu myös tunnille sopivia musiikkeja. Avaruuden valloittajat -tarina on rakennettu siten, että tarina jatkuu jokaisena luistelukuukautena. Materiaalia voi hyödyntää myös esim. lyhytluistelukouluissa siten, että jokaisella tunnilla otetaan yksi tai useampi teemaosio. Mukavia luistelukouluhetkiä! Ohjeet ohjaajalle Teematunnin alussa voi laittaa taustalle soimaan avaruushenkistä musiikkia. Musiikki voi olla joka kerta sama, jotta lapset osaavat virittäytyä tunnelmaan. Sopivaa musiikkia löydät esim. seuraavilta CD-levyiltä: - Kitaro: Silk road: kappaleet Shimmering light, Westbound, Bodhisattva - Nuori Suomi: Nopsanilkat: Robottiroinaa - Nuori Suomi: Vauhtivarpaat: Bittisurffailua - Ipanapa 1: Avaruuslaulu Sovella teematuntien sisältö oman ryhmäsi tasoa vastaavaksi. Jokaisen tunnin alussa on lyhyt tarina, joka johdattaa lapset tunnin teemaan. Avaruuden valloittajissa seikkaillaan teeman mukaisesti avaruudessa. Ensin rakennetaan kuuraketti ja matkalla törmätään mm. marsilaisiin ja tähtisumuun. Muista eläytyä teemaan!

3 TEEMATUNTI 1 Teema: Avaruusraketti Raks: lähtölaskenta PAM Tavoite: Erilaisiin liikkumistapoihin tutustuminen Tarina luettavaksi: Avaruusraketti oli vihdoin valmis. Sitä oli rakennettu viikkoja. Oli aika suorittaa lähtölaskenta PAM! Tarvittavat välineet: Merkkikartiot Tehtävä 1: Avaruusraketin rakentaminen Helppo: Lapset kasaavat avaruusrakettiin tarvittavat pellit kuljettamalla merkkikartioita raketin rakennuspaikalle. Ohjaaja neuvoo lapsia vasaroimaan pellit avaruusaluksen muotoon marssimalla paikalla / tömistelemällä jalkoja. Lapset ruuvaavat ruuvit tiukkaan kiinni marssimalla ympäri / kierimällä jäällä. Vaikeampi: Lapset kasaavat avaruusrakettiin tarvittavat pellit kuljettamalla paria vetäen/työntäen rakennuspaikalle. Peltinä toimiva pari voi olla erilaisissa asennoissa(leveä, pieni, pitkä, yhdellä jalalla, kyykyssä jne.). Vasaroidaan pelti avaruusaluksen muotoon tekemällä varsaloikkia / liukumalla yhdellä jalalla pientä ympyrää samalla koputtaen toisella jalalla jäätä. Ruuvataan ruuvit tiukalle pyörittämällä T- asennossa seisovaa paria käsistä ympäri/ tekemällä tasapiruetti mahdollisimman nopeasti. Leikki 1: Avaruusraketin laukaiseminen Helppo: Leikitään saippuakuplaleikin tavoin. Käydään pieneen piiriin (ei ole välttämätöntä pitää käsistä kiinni). Lähtölaskennan aikana peruutetaan (kävellen, pipareilla, taakse luistelulla ryhmän tasosta riippuen). PAM-komennolla tehdään iso tasahyppy ilmaan / tai noustaan kyykystä mahdollisimman nopeasti pitkäksi raketiksi. Vaativampi: Lähtölaskennan komennolla PAM luistellaan mahdollisimman nopeasti sovittuun paikkaan. Tehtävää voi monipuolistaa vaihtelemalla raketin lähtöasentoa (kyykystä, selin luistelusuuntaan, istualtaan jne.) tai kokeilemalla lentää mahdollisimman leveällä /matalalla jne. raketilla. Yhteistoiminnalliseksi leikki saadaan, kun tehdään parin kanssa yhteinen raketti. Parit/ryhmät voivat itse keksiä erilaisia tapoja lentää rakettia.

4 TEEMATUNTI 2 Teema: Kuukävely Tavoite: Erilaisten muotojen ja tilan hahmottaminen Tarina luettavaksi: Kuu näkyvissä! Aika suorittaa kuukävely. Painovoima vie meitä! Tarvittavat välineet: Muotokortit Tehtävä 2: Kuukävely Ohjaajalla on muotokortit, joiden avulla hän näyttää miten kuussa tulisi liikkua. Luistimilla voi edetä ryhmän tason mukaisesti (esim. ankkakävelyllä, piparein, eteenpäin/taaksepäin luistellen jne.) Ohjaaja voi sanoa esim. Katsokaa nyt kuun painovoima vie meitä näin (näytä kortti). Yrittäkää liikkua kortin näyttämässä muodossa! Miettikää erilaisia tapoja toteuttaa annettua muotoa. Voisiko sen toteuttaa esim. eri tasoissa? Pienimpien kanssa ohjaaja voi kulkea edellä, mutta isompien kannattaa antaa itse keksiä ratkaisu. Vanhemmille lapsille tehtävään lisää mielenkiintoa tuo, kun sen toteuttaa esim. kolmen hengen ryhmissä.

5 TEEMATUNTI 3 Teema: Mars Mars Marsiin Tavoite: Musiikkiin luistelu ja ilmaisun harjoittelu Tarina luettavaksi: Avaruusmatka jatkuu. Onkohan marsilaisia olemassa? Tarvittavat välineet: Musiikki: Fröbelin Palikat: Pii-Paa, kappale marsilaiset Leikki 2: Marsilaiset musiikkileikki Tehdään erilaisia luisteluliikkeitä musiikin tahtiin. Ohjaajan on erityisen tärkeä heittäytyä mukaan täysillä. Mars, mars marsilaiset marssii jonossa Mars, mars, mars, mars Antennit ojossa Marssitaan musiikin tahdissa Mars, mars, mars, mars tehdään pipareita/makkaroita Nostetaan kädet pään päälle antenneiksi Tidu-diudii didudii dii, tidu-diudii didudii dii Pyöritään ja tanssitaan vapaasti kuin marsilaiset Tidu-diudii didudii dii, diu-dii, didu-didu-didu-didu-dii Mars, mars marsilaiset marssii alukseen Luistellaan vauhdikkaasti ympyrässä Mars, mars, mars, mars Lentävään lautaseen Tidu-diudii didudii dii tehdään pipareita/makkaroita kaarretaan pieni ympyrä Pyöritään ja tanssitaan Mars, mars marsilaiset kotiin matkustaa Tehdään lentokoneita, kaarrellen Mars, mars, mars, mars ympäri kenttää Kohti omaa planeettaa Tidu-diudii didudii dii Pyöritään ja tanssitaan

6 TEEMATUNTI 4 Teema: Tähtisumua Tavoite: Eri tasoissa luistelu Tarina luettavaksi: En ole ikinä nähnyt tuollaista. Onkohan se tähtisumua? Voiko siitä mennä läpi? Tarvittavat välineet: Naru, heijastimia, palloja Tehtävä 3: Linnunradan alitus Ohjaaja varaudu naruun/hyppynaruun tms, johon voit kiinnittää lasten tuomat heijastimet. Lasten tehtävänä on alittaa naru eri korkeudelta sekä kurottaa korkealla olevaan naruun. Ensin voi ohjaajat pitää narua paikallaan, mutta sitten naru voi lähteä myös liikkumaan. Monipuolisuutta saa, kun vaihdellaan tapoja jolla naru alitetaan tai siihen kurotetaan esimerkiksi liukumalla kukkoliu ussa. Tehtävästä saa leikin, kun kaksi joukkuetta yrittävät saada palloja tähtiportista sisään.

7 TEEMATUNTI 5 Teema: Satelliitteja ja avaruusroinaa Tavoite: Rytmin löytäminen ja nopeat suunnanmuutokset Tarina luettavaksi: Tuo ei ole sumua! Satelliitteja, avaruusroinaa. APUA! Tarvittavat välineet: Palloja Leikki 3: Avaruuslorut Leikki toteutetaan lorujen kautta. Eli tarkoituksena on, että ohjaaja kertoo/lukee runoa. (On aina luontevampaa ohjata loruleikkiä, jos osaa lorun ulkoa.) Samanaikaisesti kun ohjaaja kertoo lorua tehdään luisteluliikkeitä. Yhtä lorua on hyvä toistaa monta kertaa, niin lapset oppivat sekä liikkeet että lorun. Satelliitti korkealla kiertäen, kaartaen pieni, ihmeellinen, kaukainen taivaankappaletta kiertävä pieni kappale. alkeispiruetti käsien heilutus korkealla puolelta toiselle pingviinikävelyä/ pipareita eteenpäin kyykkyliuku Satelliitti kiertoradalla tutkii, tiedottaa korkealla ja kaukana raketilla laukaistaan kiertoradalle maanpinnalta luistelua isossa ympyrässä tähystelemistä ja etsimistä vauhti ja liuku (tarjotin/perusliuku) vauhtiin kiihdytys kaartelua kahdella jalalla/pujottelut Törmäysvaara lentäen, törmäten rikkinäinen, vaarallinen, maata avaruudessa kiertävää romua avaruusromu äkkijarrutus kahden jalan kaaria kädet kaartaen sivulla nopea kaatuminen takapuolelle ja ylösnouseminen jokainen kiertää omaa pientä ympyrää (potkulauta) tasahyppy luistelemansa ympyrän keskelle

8 Tö-tö törmäys roskia, jätteitä, kadonneita työkaluja varo, väistä! luistelua alueella ja jarruttavat vauhdin. Ihmettelyä ja kummastelua isoin käsiliikkein luistelua, jarrutus ja väistö kyykkyyn Annettuja tehtäviä voi vaikeuttaa vaikeuttamalla esimerkiksi luistelutapaa (potkulauta -> sirklaus, kahden jalan kaaret -> yhden jalan kaaret) tai lisäämällä vauhtia, käsiliikkeitä. Vastaavasti tehtäviä voi myös helpottaa tekemällä pingviinikävelyä peruspotkujen sijaista ja käyttämällä reilusti aikaa niin että lapset ehtivät tehdä tehtävän. Lorun ollessa tuttu on hauska kiihdyttää lorun kertomista, jolloin tulee kiire suorittaa annetut tehtävät. Leikki 4:Varo avaruusroinaa (sivusta tulitus) Leikkiä varten tarvitset paljon palloja (avaruusroina) sekä pitkänmallisen leikkialueen. Lapset yrittävät ohjata avaruusrakettinsa pelialueen läpi niin, että eivät saa osumaa avaruusroinasta (pallo), jota polttaja / polttajat heittävät kohti avaruusaluksia. Kun alus saa osuman, siirtyy lapsi polttajaksi. Pelin on voittanut se, joka jää viimeiseksi jäljelle. Huomioithan, että pallot eivät saa karata toisten samaan aikaan jäällä olevien ryhmien alueelle. Pienimmillä leikki toimii parhaiten siten, että ohjaajat ovat polttajia. Jos alus saa osuman, pitää esim. kaatua ja nousta mahdollisimman nopeasti ylös tai luistella tiettyyn paikkaan korjaamaan avaruusalus tekemällä esim. tasapiruetti ja kolme tasahyppyä. Jälleen kerran taitavampien luistelijoiden kanssa voitte muunnella avaruusalusten kulkutapaa tai tehdä esim. parialuksen. Polttamista voi myös kokeilla palloa potkaisemalla.

9 TEEMATUNTI 6 Teema: Mustan aukon metsästys Tavoite: Tasapaino ja parin kanssa toimiminen Tarina luettavaksi: Olen kuullut puhuttavan mustista aukoista. Mistähän niitä löytyisi? Meidän täytyy olla varovaisia. Tarvittavat välineet: Tussi/vanteita, hyppynaruja Leikki 5: Raketti ja astronautti Leikissä rakettina toimiva luistelija kulkee astronautin ohjaamaan suuntaan niin kauan kunnes esteeksi tulee toinen raketti tai leikkialueen raja/jäänlaita. Tämän jälkeen raketti ääntelehtii PIIP PIIP, kunnes astronauttina toimiva luistelija käy ohjaamassa raketin uuteen suuntaan. Leikki vaikeutuu mitä enemmän yhdellä astronautilla on ohjattavia raketteja ja mitä kovempaa raketit kulkevat. Leikin ohjeistuksessa voi myös määritellä kuinka rakettien on kuljettava. Tehtävä 4: Musta-aukko imaisee Jokaiselle lapselle piirretään tai laitetaan vanteesta jäähän musta-aukko. Ihmetellään mustaa aukkoa ja samalla tehdään erilaisia liukuja /potkulautaa / sirklausta aukon ympärillä. Mustan aukon vetovoima on kuitenkin vastustamaton ja avaruusalus joutuu mustaan aukkoon ja alkaa pyöriä vimmatusti ympäri (piruettiharjoitus ryhmän tason mukaan). Avaruusalus tarvitsee apua päästäkseen mustasta aukosta pois. Astronautti heittää pelastettavalle alukselle narun ja kiskoo avaruusaluksen mustasta aukosta pois. Jos käytät vannetta mustana-aukkona tarkista, että lapset astuvat vanteesta ulos ennen hinausta. Tehtävää voit vaikeuttaa siten, että hinattava alus jarruttaa (aurajarrutuksella) vauhtia tai hinattavan aluksen tulee olla jossain tietyssä asennossa (esim. yhden jalan liuku).

10 TEEMATUNTI 7 Teema: Turvallisesti kotiin Tavoite: Vauhdikas luistelu ja opittujen taitojen kertaus Tarina luettavaksi: Apua olemme ajautuneet liian lähelle aurinkoa. Nyt on matkattava ääntä nopeammin kotiin ennen kuin rakettimme sulaa. Kotona voimmekin kertoa kaikesta mitä avaruudessa koimme. Tarvittavat välineet: tussi, avaruusroinaa (mailat, hernepussit, mehukanisterit, vessapaperirullat), tähtisumu (naru), hernepusseja, vanteita Tehtävä 5: Polttava aurinko Otetaan parit, toinen parista on aurinko ja toinen kotiin matkaava avaruusalus. Ohjaajan huudosta/pillin vihellyksestä avaruusalus lähtee luistelemaan mahdollisimman lujaa kohti maata. Toisesta huudosta aurinko lähtee tavoittamaan avaruusalusta. Katsotaan ehtiikö aurinko sulattamaan (saamaan kiinni) avaruusaluksen ennen kuin se ehtii maahan (turvaan). Vaihdetaan tehtäviä. Kiinniottaminen vaikeutuu, kun avaruusalukselle annetaan etumatkaa. Pienempien kanssa ohjaajat voivat olla aurinkoja, jotka polttavat, jotta lapsiin saadaan vauhtia. Voit myös muuttaa liikkumistapoja esim. avaruusalus luistelee taaksepäin, mutta aurinko eteenpäin. Leikki 6: Rata Aikaisemmin opitun kertausta.

Luisteluopetuksen tuntimalleja päiväkoteihin ja alakouluille

Luisteluopetuksen tuntimalleja päiväkoteihin ja alakouluille Luisteluopetuksen tuntimalleja päiväkoteihin ja alakouluille Johdanto luistelun opetukseen Alkeis- ja perusluisteluopetuksen tulee olla niin helppoa ja yksinkertaista, että sitä voi ja pystyy opettamaan

Lisätiedot

Kaikki yhdessä jäälle Jäälajien tuntimalleja ala- ja yläkoululaisten luistelunopetukseen materiaalin sovellukset inkluusion näkökulmasta

Kaikki yhdessä jäälle Jäälajien tuntimalleja ala- ja yläkoululaisten luistelunopetukseen materiaalin sovellukset inkluusion näkökulmasta Kaikki yhdessä jäälle Jäälajien tuntimalleja ala- ja yläkoululaisten luistelunopetukseen materiaalin sovellukset inkluusion näkökulmasta 1 LIITE 1 YLEISOHJEET SOVELLETUISTA TUNNEISTA Sovelletut tuntisuunnitelmat

Lisätiedot

LEIKKIVIHKO. Liikuntaleikkejä koululaisille

LEIKKIVIHKO. Liikuntaleikkejä koululaisille LEIKKIVIHKO Liikuntaleikkejä koululaisille Hanna Vuorinen TUKEVA2-hanke Kevät 2012 Tämä leikkivihko on yksi osa TUKEVA2-hankkeen toimintaa Luoteis-Lapin aluepilotissa, ja on syntynyt työskentelystä 2.

Lisätiedot

Tytötkin haluavat pelata jäällä - ringette on mainio koulupeli

Tytötkin haluavat pelata jäällä - ringette on mainio koulupeli www.skrl.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... sivu 3 2. Ringeten tekniikka... sivu 5 3. Ringetteharjoituksia kouluun... sivu 7 4. Leikkejä... sivu 18 5. Säännöt ja pelialue kaukalossa... sivu 20 1. Yleistä

Lisätiedot

Pallopelejä ja pelisovelluksia

Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Pallopelejä ja pelisovelluksia www.kll.fi Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Koulun liikuntakerhovihko on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE Sanna Vara KULJETUSHARJOITTEITA Formula-ajot Kuljetetaan palloa ja harjoitellaan pysäyttämistä. Toimintamuoto: Perustaitojen harjoittelu Liikuntataidot: Käveleminen,

Lisätiedot

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia

Ryhmäytysmateriaali. - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena. VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia VANTAAN KAUPUNKI Vantaan ammattiopisto Varia Ryhmäytysmateriaali - Ryhmäytys keskeyttämisen ehkäisyn menetelmänä ja koulussa jaksamisen tukena Maarit Sirkka Projektityöntekijä Solmu projekti 2007 Muokkaus

Lisätiedot

1 AMPPARIKOULU LAADUKKAANA LIIKUNTAKOULUTUOTTEENA... 2 4 LIIKUNNALLISEN OHJAUKSEN TAVOITTEET... 6

1 AMPPARIKOULU LAADUKKAANA LIIKUNTAKOULUTUOTTEENA... 2 4 LIIKUNNALLISEN OHJAUKSEN TAVOITTEET... 6 SISÄLLYS 1 AMPPARIKOULU LAADUKKAANA LIIKUNTAKOULUTUOTTEENA... 2 1.1 TAVOITE JA TARKOITUS... 2 2 NÄIN JÄRJESTÄN AMPPARIKOULUN... 3 2.1 EDELLYTYKSET TOIMINNAN ALOITTAMISEKSI... 3 2.2 AMPPARIKOULUN MARKKINOINTI...

Lisätiedot

LASTEN VALMENNUS. Voittoja joka päivä

LASTEN VALMENNUS. Voittoja joka päivä LASTEN VALMENNUS F5-6 valmennussuunnitelma Voittoja joka päivä LASTEN VALMENNUS F5-6 VALMENNUSSUUNNITELMA SUOMEN PALLOLIITTO Sisällysluettelo Esipuhe... 5 Lukijalle... 6 Harjoituskirjan käyttöohje...

Lisätiedot

Kasva Isoksi Pelaa Korista -koriskoulumateriaalin tarkoituksena on auttaa seuroja ja seurojen ohjaajia aloittamaan koripallokoulutoiminta.

Kasva Isoksi Pelaa Korista -koriskoulumateriaalin tarkoituksena on auttaa seuroja ja seurojen ohjaajia aloittamaan koripallokoulutoiminta. Ohjaajan kansio Johdanto Kasva Isoksi Pelaa Korista -koriskoulumateriaalin tarkoituksena on auttaa seuroja ja seurojen ohjaajia aloittamaan koripallokoulutoiminta. Koriskoulu on tarkoitettu lajia aloitteleville

Lisätiedot

ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS EIJA HONKANEN PÄIVI PYNNÖNEN ANU RAUDASOJA

ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS EIJA HONKANEN PÄIVI PYNNÖNEN ANU RAUDASOJA ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS EIJA HONKANEN PÄIVI PYNNÖNEN ANU RAUDASOJA ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS Onnistunut opetus -kartoitus on osa Bovallius-ammattiopiston koordinoimaa

Lisätiedot

Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin

Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin Eläinoppi - roolihahmon rakentaminen fyysisen ilmaisun keinoin 1 Eläinoppi on fyysisen ilmaisun menetelmä, jota voidaan käyttää avuksi esimerkiksi roolihahmon rakentamisessa sekä kehollisen ilmaisun laajentamisessa.

Lisätiedot

TÄHTIDIPLOMILIIKKEIDEN OPETTAMISEN JA ARVIOINNIN OHJEET. Taso 1

TÄHTIDIPLOMILIIKKEIDEN OPETTAMISEN JA ARVIOINNIN OHJEET. Taso 1 Taso 1 Ankkakävely eteenpäin suoritustilanteessa voi käyttää apuna jalkojen välissä kuljetettavaa palloa kävelee eteenpäin 1 m matkan jalkaterät V-asennossa eli kantapäät lähekkäin ja varpaat selvästi

Lisätiedot

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi:

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi: LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT Nimi: ESIPUHE Lärpäke on sketsejä, leikkejä ja hengellisiä näytelmiä sisältävä iltaohjelmavihko. Olen valinnut kaikki ohjelmanumerot täysin oman pääni mukaan. Jotta

Lisätiedot

Kasva Isoksi Pelaa Korista -koriskoulumateriaalin tarkoituksena on auttaa seuroja ja seurojen ohjaajia aloittamaan koripallokoulutoiminta.

Kasva Isoksi Pelaa Korista -koriskoulumateriaalin tarkoituksena on auttaa seuroja ja seurojen ohjaajia aloittamaan koripallokoulutoiminta. Ohjaajan kansio Johdanto Kasva Isoksi Pelaa Korista -koriskoulumateriaalin tarkoituksena on auttaa seuroja ja seurojen ohjaajia aloittamaan koripallokoulutoiminta. Koriskoulu on tarkoitettu lajia aloitteleville

Lisätiedot

Lasten Liike, Kamppailulajit

Lasten Liike, Kamppailulajit Lasten Liike, Kamppailulajit Hienoa, että olette mukana tekemässä Lasten Liike liikunnallista iltapäiväkerhoa kanssamme! Kamppailulajeista mukana on judo ja taekwondo. Tarkoituksena on tehdä liikunnallista

Lisätiedot

Kuopion kulttuuripalvelukeskus. Tarinapolku. Anne Karjula

Kuopion kulttuuripalvelukeskus. Tarinapolku. Anne Karjula Kuopion kulttuuripalvelukeskus Ki r j a s to p o l ku Tarinapolku Anne Karjula Sisällys 1. Johdanto... 3 10. Kalevala... 39 2. Luottamus, ryhmäytyminen, rentoutuminen, tutustuminen... 4 11. Lähteet ja

Lisätiedot

Liikuntaleikkipussi 1 2-luokkalaisille

Liikuntaleikkipussi 1 2-luokkalaisille Liikuntaleikkipussi 1 2-luokkalaisille Liikunnan perusteita ja ohjaamisen taito Ohjevihko liikuntaleikkipussin käyttöön Liikuntaleikkipussin sisältämät leikit Liikunnan suunnittelun pohja Tessa Turkulainen

Lisätiedot

VARPAAT VAUHTIIN! OHJAAJAN OPAS

VARPAAT VAUHTIIN! OHJAAJAN OPAS VARPAAT VAUHTIIN! OHJAAJAN OPAS 30.9.-11.10.2013 SISÄLLYS Tervetuloa mukaan innostamaan lasten varpaat vauhtiin! 3 Varhaiskasvatuksen liikunnan suositukset 4 Ulkoliikunnan mahtavat mahdollisuudet 5 Näin

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

VOIMA, LIIKE JA TASAPAINO

VOIMA, LIIKE JA TASAPAINO MUISTA RAPORTTI: VOIMA MUUTTAA LIIKETTÄ TIETOA JA TUTKIMUKSIA -Mitä tein? -Mitä ennustin? -Mitä tuloksia sain? -Johtopäätökseni Kappale, johon eivät voimat vaikuta pysyy paikoillaan tai liikkuu vakionopeudella

Lisätiedot

1000 ja 1 luovaa harjoitusta

1000 ja 1 luovaa harjoitusta Kim Lautamo 2014 Kehittämistehtävä/Työvalmentajan EAT2 1000 ja 1 luovaa harjoitusta On niitä, jotka saavat asiat tapahtumaan, niitä, jotka katsovat, kun asiat tapahtuvat ja niitä, jotka ihmettelevät, mitä

Lisätiedot

Monikulttuurisen- ja kansainvälisentoiminnan kehittämisprojekti

Monikulttuurisen- ja kansainvälisentoiminnan kehittämisprojekti 1 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU Monikulttuurisen- ja kansainvälisentoiminnan kehittämisprojekti Luetaan yhdessä verkosto, toiminnalliset menetelmät Vilma Näveri 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Minä

Lisätiedot

Pompelipossun taikalaatikko Leikit

Pompelipossun taikalaatikko Leikit 1 Pompelipossun taikalaatikko Leikit Alkusanoiksi sanottakoon pieni varoituksen sana: Aivan kaikkia leikkejä ei ole vielä tekijöiden puolesta välttämättä testattu. Osaa ei ole Tikkurilan seurakunnassa

Lisätiedot

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät

Hyvä opettaja, 1. Näyttelijäntyön työpajan jatkotyöskentelytehtävät Hyvä opettaja, ohessa on Kansallisteatterin Fedja -setä työpajatyöskentelyn jatkotehtäviä, joita voitte integroida soveltaen omaan opetukseenne. Niiden avulla voitte jatkaa oppilaidenne kanssa tutustumista

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUPAKETTI

LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUPAKETTI LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUPAKETTI Suomen Koripalloliitto ry. Marttiina Roos- Salmi 2006 Päivitetty Jussi Räikkä / Antti Koskelainen 2010 2 SISÄLLYSLUETTELO: Johdanto Osa 1: Lasten urheilun perusteet

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Lumilautailu opetusohjelma

Lumilautailu opetusohjelma Lumilautailu opetusohjelma Sisällysluettelo Alkusanat... 4 Lumilautailun perustaidot... 5 Tasapaino... 5 Kanttaaminen... 5 Kääntäminen... 6 Kuormittaminen... 6 Rytmi... 7 Ensiaskeleet lumilautailuun...

Lisätiedot

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa Sano EI kisaamiselle. Kamppailulajien yleinen tahto on, että kampailu-urheilun harrastaja ei koskaan kiusaa ketään. Ei harjoituksissa, ei koulussa, ei vapaa-ajalla. Kamppailija on kaikkien kaveri ja puuttuu

Lisätiedot