LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [04/2011] 1 (4) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [04/2011] 1 (4) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258)"

Transkriptio

1 LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [04/2011] 1 (4) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) Tutkintotoimikunnan lähikokous Aika Torstai kello 10:00 14:30. Paikka Trafi, Kumpulantie 9, Helsinki. Läsnä Poissa Ahlgren Pekka, Hotti Mika, Ilmoniemi Pekka, Kumpulainen Markku (siht.), Lappalainen Markku, Maunu Eija, Peiponen Antero (pj.), Perälä Jorma, Vanhatalo Päivi. Kudjoi Jari (vpj.) ja Siltala Silja. 1 Kokouksen avaus Puheenjohtaja Antero Peiponen avasi kokouksen ja toivotti jäsenet tervetulleiksi. 2 Laillisuus ja päätösvaltaisuus Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 3 Kokouksen asialista Hyväksytään pj:n / sihteerin tekemä esityslista sellaisenaan tai muutettuna. Lisätään muihin asioihin omiksi kohdikseen opetusharjoittelun dokumentointi ja opetusharjoittelulupa, suoraan ilman koulutusta tutkintoon tuleminen ja toimikunnan päätösten luettelointi. 4 Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen Hyväksytään edellisen kokouksen pöytäkirja.

2 5 Näyttötutkintojen toteutuminen Tutkintoja on tehty Hämeenlinnassa noin 30 kappaletta tähän mennessä. Jyväskylässä näyttötutkintojen toteutus alkaa kesäkuussa. Pekka Ahlgren kertoi kokemuksia näyttötutkintotilaisuuksista. HAMKin ongelmana on ollut kolmikannan toteutuminen. Työntekijöiden edustajien saaminen arvioijiksi on Pekka Ahlgrenin mukaan ollut haasteellista, mutta tutkintotilaisuuden arvioinnissa rima on kuitenkin pyritty pitämään korkealla, jotta tutkinnon suorittajien osaaminen on hyvällä tasolla. Tutkinto on kuitenkin alalle tulotutkinto, mikä tulee ottaa huomioon. Tutkintotoimikunnalla ja koulutuksen järjestäjällä on kumpaisellakin omat roolinsa. Näyttötutkinnon järjestäjä sitoutuu kouluttamaan ja perehdyttämään arvioijat tehtäväänsä. Näyttötutkinnon järjestäjän vastuulla on perehdyttää riittävä määrä arvioijia tutkinnon suorittajien määrään nähden. Ensimmäiset tutkinnon osat tehdään simuloidusti oppilaitoksessa, joten tutkinnon järjestäjän on huolehdittava varamiesmenettelystä. Kolmikannan tulee toteutua näyttötutkinnoissa. Yksittäisissä näytöissä koko kolmikannan ei tarvitse olla samanaikaisesti paikalla. Arviointikeskustelussa tulee olla koko kolmikanta läsnä ja sen jokaisen arvioijan on osallistuttava arviointiin, siten että heillä on riittävä näkemys tutkinnon suorittajan osaamisesta. Mika Hotti esitteli havaintoja valvontakäynniltä HAMKissa (liite 1). Raporttiin palataan kohdassa 9. Puheenjohtaja Antero Peiponen painotti, että tutkinnon perusteiden laadinnassa painotettiin opettajuutta ja asiakaspalvelun laadukkuutta. Tutkintotoimikunnan näkemys on se, että tutkintotilaisuus pystyttäisiin pitämään oikeille oppilaille, jolloin työelämälähtöisyys toteutuu. Toimikunta pyysi Eija Maunua ja Mika Hottia selvittämään lainsäädännön rajoitukset tälle. Päätettiin, että näyttöjen simuloinnista kerätään kokemuksia. Tutkintotoimikunnan jäseniä kehotettiin tekemään vierailukäyntejä tutkintotilaisuuksissa Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti. 6 Arviointilomakkeet Arviointiesityksessä tulee olla näytön arvioinnin perustelut sekä hyväksytyissä että hylätyissä suorituksissa. Tutkinnon suorittajasta tulee olla dokumentoituna koko nimi ja henkilötunnus. Arvioijien allekirjoituksien yhteydessä tulee olla nimen selvennykset. Toimikunnan yhteenvetolomakkeisiin kirjataan tutkinnon suorittajien henkilötiedot sekä suoritetut tutkinnon osat tai koko tutkinto.

3 7 HAMKin arviointiesitysten vahvistaminen HAMKin tulee täydentää ilmoituksiaan selvityksellä siitä miten on toteutettu M- luokan kuljettajaopetukseen ja -tutkintoihin liittyvien säädösten, määräysten ja ohjeiden mukainen asiakasneuvonta sekä vaadittavat minimiopetusmäärät sekä miten on näytetty, että tutkinnon suorittaja osaa kuvailla M-luokan opetussuunnitelmat. Lisäksi ilmoituksessa on selvitettävä miten osaaminen on osoitettu M-opetuksen toteutussuunnitelman ja henkilökohtaisten opetussuunnitelmien osalta ja M-luokan opetuksen, rakenteen, tavoitteiden, sisällön ja vähimmäisopetusmäärien osalta. Mikäli näitä ei ole näytetty tutkintotilaisuuksissa, tulee tutkintosuorituksia täydentää näiltä osin. Lisäksi tutkinnon suorittajien henkilötiedot (koko nimi ja henkilötunnus) on täydennettävä kaikkiin HAMKin ilmoituksin. Veijo Tanhuanpään ja Mikael Sundebergin osalta on selvitettävä mitkä tutkinnon perusteiden kohdat on näytetty ja miten. Päivi Vanhatalo ja Jari Kudjoi haluavat korostaa, että jatkossa kiinnitetään huomiota arviointien toteutumiseen kolmikannan osalta. Työntekijöiden rooli tulee olla tasavahva kolmikannan muodostumisessa. Kolmikannan tulee muodostua sen statuksen mukaan mikä on arvioijaluettelossa. Päätettiin, että tutkintosuoritusten arviointiesitys vahvistetaan arvioijien roolien osalta, muilta osin arviointiesitysten täydennykset tulee toimittaa tutkintotoimikunnalle. Henkilö voi toimia arvioijana ilman toimikunnan hyväksyntää. Arvioija tulee kuitenkin ilmoittaa toimikunnan seuraavaan kokoukseen hyväksyttäväksi. Tutkinnon järjestäjiltä edellytetään ajantasaista arvioijaluetteloa, joka säilytetään Optimassa. 8 HAMKin näyttötutkintomestariseminaari HAMKin mainos liitteenä. Pekka Ahlgren selvittää toimikunnalle aiheutuvat kustannukset seuraavaan kokoukseen mennessä. Toimikunnan sihteeri Markku Kumpulainen selvittää Tim Lamminrannalta OPH:n kannan taloudelliseen tukeen tilaisuuteen osallistumiseen. 9 Heltechin järjestämissopimushakemus Varsinainen hakemus puuttui asiakirjoista, joten asiaa ei voitu käsitellä. Tutkintotoimikunnalle toimitetut järjestämissopimushakemuksen asiakirjat ovat pöytäkirjan liitteenä. Jos oppilaitos aikoo hakea järjestämisoikeutta tutkintoon, hakemusta on täydennettävä puuttuvilta osilta ja OPH:lta pyydettävä järjestämisedellytysten selvitystä.

4 10 Havainnot valvontakäynniltä Mika Hotti selvitti valvontakäynnin havaintoja (raportti pöytäkirjan liitteenä). Kokonaisuutena teoriaopetuksen näyttöjen suunnittelu oli hyvin toteutettu. Portfolio oli hyvin toteutettu. Itsearvioinnin hyödyntämistä ja dokumentointia tulisi painottaa arvioinnissa nykyistä enemmän. Asiakaspalvelun osaaminen näyttäminen ei vastannut järjestämissuunnitelmassa kuvattuja näyttötapoja. Ajo-opetusnäytöt olivat hyvin toteutettuja. Arviointikohteet ja -kriteerit voisivat tulla selvemmin esille arviointilomakkeissa. Ajo-opetuksen toteuttaminen olivat vahvoja puolia, autokoulutoimintojen toteuttaminen ja suorittajien itsearviointi ovat kehitettäviä kohteita. 11 Muut esille tulevat asiat 11.1 Opetusharjoittelun dokumentointi ja opetusharjoittelulupa Pekka Ilmoniemi on käynyt opetusharjoitteluasian tiimoilta Poliisihallituksessa. Tutkinnon järjestäjät tekevät asian tiimoilta yhteistyötä. Tutkintotoimikunnan tulee tarkastaa hyväksyttävistä tutkintotodistuksista, että merkinnät ovat asianmukaisia (erillinen muistio liitteenä) Suoraan ilman koulutusta tutkintoon tuleminen Pelkkien dokumenttien perusteella ei pelkästään voi osoittaa osaamistaan erikoisammattitutkinnossa. Liikenneopettajan erikoisammattitutkinto ja vanhanmuotoinen liikenteenopettajatutkinto ovat eri asioita. Erikoisammattitutkinnon saamiseksi on suoritettava edellytettävät lisänäytöt Toimikunnan päätösten luettelointi Toimikunnan sihteeri koostaa toimikunnan tutkintojen järjestämiseen liittyvät yleiset päätökset toimikunnan yleisohjeeksi. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä viranomaisen edustaja tarkastavat ohjeen ennen sen julkaisemista Puheenjohtajan ilmoitus Antero Peiponen kertoi ilmoittaneensa Autokoululiiton hallitukselle, että ei ole jatkossa käytössä puheenjohtajan tehtävässä. Esityksessä Peiponen on pyytänyt, että voi jatkaa Liikenneopetuksen tutkintotoimikunnan puheenjohtajana.

5 11.5 Tutkinnon arvioija- ja työpaikkaohjaajakoulutus Tutkinnon järjestäjiltä odotetaan aktiivisuutta työnantajapuolelle ja opetusharjoitteluoppilaitoksille. HAMKin työpaikkaohjaajakoulutuksessa olevat henkilöt eivät ole saaneet todistuksia. 12 Toimikunnan seuraava kokous Keskiviikko kello 10:00. Autokoululiitto, Ratamestarinkatu 11, Helsinki. Tiistai Paikka vielä avoin. 13 Kokouksen päättäminen Toimikunnan puheenjohtaja päätti kokouksen kello: 14:30.

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [10/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258)

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [10/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [10/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) Tutkintotoimikunnan lähikokous Aika Tiistai 31.8.2011 kello 10:00 15:00. Trafi, Kumpulantie 9, Helsinki Läsnä Poissa Ahlgren Pekka,

Lisätiedot

Todettiin laillisuus ja päätösvaltaisuus.

Todettiin laillisuus ja päätösvaltaisuus. LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS Aika 21.10.2010 kello 13:00 17:30. Paikka Läsnä Poissa Suomen autokoululiitto ry Ratamestarinkatu 11, Helsinki Antero

Lisätiedot

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [02/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258)

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [02/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [02/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) Tutkintotoimikunnan lähikokous Aika 10.2.2011 kello 09:00 12:05 Paikka AKT John Stenberginranta 6 (Merisali), Helsinki Läsnä Ahlgren

Lisätiedot

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [01/2011] 1 (7) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258)

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [01/2011] 1 (7) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [01/2011] 1 (7) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) Tutkintotoimikunnan kokous Aika 27.1.2011 kello 11:00 16:10 Paikka Läsnä Poissa Suomen autokoululiitto Ratamestarinkatu 11, 9-krs.

Lisätiedot

LIIKENNEOPETUKSEN TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) PÖYTÄKIRJA [2/2010] [järjestys nro 2]

LIIKENNEOPETUKSEN TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) PÖYTÄKIRJA [2/2010] [järjestys nro 2] LIIKENNEOPETUKSEN TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) PÖYTÄKIRJA [2/2010] [järjestys nro 2] Aika: 22.09.2010 klo 14-16.27 Paikka : Kuntatalo, Hki, Toinen Linja 14 kokoushuone B4.14. Läsnä: Ahlgren Pekka, siht. X

Lisätiedot

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27)

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27) OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNN AT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta (8452) 1.8.2013 31.7.2016 Ohje näyttötutkinnon järjestäjille 11/2015

Lisätiedot

Seminaari tietojenkäsittelyn näyttötutkintojen järjestäjille

Seminaari tietojenkäsittelyn näyttötutkintojen järjestäjille Seminaari tietojenkäsittelyn näyttötutkintojen järjestäjille Toimikunnan käytännöistä *asiakirjat, *arkistointi, *tiedottaminen Sihteeri Oili Niittynen TUTKINTOTOIMIKUNNAT 1 8051 Tietojenkäsittelyn tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Ajankohtaispäivä 12.2.2014 TERVETULOA! Ohjelma 10.00 10.30 Yhteistyöpäivän avaus 10.30 12.00 Tutkintotoimikunta esittäytyy Tutkintotoimikunnan varapuheenjohtajan

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 114. Kaarina Kurki Leena Peussa Tuula Karhumäki (pj ja siht) Poissa Kristiina Özyilmaz Irma Mikkola 1 Kokouksen avaus

PÖYTÄKIRJA 114. Kaarina Kurki Leena Peussa Tuula Karhumäki (pj ja siht) Poissa Kristiina Özyilmaz Irma Mikkola 1 Kokouksen avaus VÄLINEHUOLTAJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS 8113 Aika 20.4.2009 klo 9.45 12.15 Paikka HUS-Desiko, neuvotteluhuone, Tukholmankatu 2,Helsinki, Läsnä Anne Nevalainen Kaarina Kurki Leena Peussa Tuula Karhumäki

Lisätiedot

Näyttötutkintojen järjestämisestä sopiminen

Näyttötutkintojen järjestämisestä sopiminen Näyttötutkintojen järjestämisestä sopiminen Arviointiriihi AEL 25.3.2014 Markku Kokkonen Opetushallitus Säädökset ja ohjeet Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, 7 ) Koulutuksen järjestäjä

Lisätiedot

Metsäalan tutkintotoimikunnat

Metsäalan tutkintotoimikunnat Metsäalan tutkintotoimikunnat 8.2.2012 Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt näyttötutkintojen järjestämisessä Metsäalan tutkintotoimikunnilla on käytössä yhteiset lomakepohjat, jotka ovat

Lisätiedot

Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt ammattitutkintojen järjestämisessä

Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt ammattitutkintojen järjestämisessä Metsäalan näyttötutkintoseminaari 16. - 17.9.2008 Pieksämäellä Päivitetty 22.8.2011 Muistio Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt ammattitutkintojen järjestämisessä 1. Arviointi Tutkintotoimikunnille

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkintotoimikunnan uutisia

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkintotoimikunnan uutisia Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkintotoimikunnan uutisia Jukka Koivisto puheenjohtaja, liiketalouden tutkintotoimikunta 30.1.2014 Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivät Liiketalouden tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Turvallisuusalan perustutkinnon tutkintotilaisuuksien järjestäminen

Turvallisuusalan perustutkinnon tutkintotilaisuuksien järjestäminen TURVALLISUUSALAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8332) OHJE Turvallisuusalan perustutkinnon tutkintotilaisuuksien järjestäminen Hyväksytty turvallisuusalan tutkintotoimikunnan kokouksessa 20.11.2012 Tämä ohje on

Lisätiedot

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Logistiikan koulutuksen kehittämispäivät 24.-25.3.2010 Henkilökohtaistamista ohjaavat säädökset ja ohjeet 1/2 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Näkövammaistaitojen ohjaajan ja/tai Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille

Näkövammaistaitojen ohjaajan ja/tai Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille Näkövammaistaitojen ohjaajan ja/tai Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkinnon näyttötutkinnon perusteet ovat astuneet voimaan

Lisätiedot

Ohje näyttötutkintojen järjestämissopimuksen laadintaan

Ohje näyttötutkintojen järjestämissopimuksen laadintaan OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNNAT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta Elokuu 2012 Ohje näyttötutkintojen järjestämissopimuksen laadintaan

Lisätiedot

Tutkintosuoritusten arviointi

Tutkintosuoritusten arviointi Tutkintosuoritusten arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkinnon perusteet (1) Ammattitaitovaatimukset kertovat sen, mitä

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014 Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014 Välinehuoltoalan perustutkinto järjestämissopimus ja järjestämissuunnitelma Tuula Karhumäki Välinehuollon tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1 / 5 Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1. Yleistä 1.1. Tutkintotoimikuntien työnjako Ympäristöhuollon tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta OHJE 1(6) Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta nro on hyväksynyt edellisen tutkintotoimikunnan (8286) ohjeet tutkinnon järjestäjille kokouksessaan

Lisätiedot

Pysyväisohje tutkintotoimikunta 8802 Päivitetty

Pysyväisohje tutkintotoimikunta 8802 Päivitetty Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkinnon näyttötutkinnon perusteet ovat astuneet voimaan 1.8.2006. Opetushallitus on antanut

Lisätiedot

Ajankohtaista tutkintotoimikunta-asiaa ja näyttötutkintojen järjestämissopimusten uusiminen

Ajankohtaista tutkintotoimikunta-asiaa ja näyttötutkintojen järjestämissopimusten uusiminen Ajankohtaista tutkintotoimikunta-asiaa ja näyttötutkintojen järjestämissopimusten uusiminen Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Näyttötutkintojen järjestämissopimukset (1) Näyttötutkinto-opas

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Työnantajien edustajat: Camilla Herlin ja Kristiina Holopainen (Kunnallinen työmarkkinalaitos) Työntekijöiden edustajat: Päivi Bragge (Jyty ry) ja Marjut

Lisätiedot

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1 / 5 Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1. Yleistä 1.1. Tutkintotoimikuntien työnjako Ympäristöhuollon tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Markku Kokkonen Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät Näyttötutkinnon järjestämisedellytysten

Markku Kokkonen Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät Näyttötutkinnon järjestämisedellytysten Markku Kokkonen Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät 25-26.11.2009 www.oph.fi Näyttötutkinnon järjestämisedellytysten arviointi Lainsäädäntö ja tutkinnon perusteet Asetus ammatillisesta

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi Markku Kokkonen Opetushallitus. Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi Markku Kokkonen Opetushallitus. Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kuka arvioi ammattitaidon? Kolmikanta (työnantaja, työntekijä, opetusala

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 8.8.2011 no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 8.8.2011 no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 8.8.2011 no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: Ma 8.8.2011 klo 9.15 14.00 Paikka: Tehy, Asemamiehenkatu 4 Paikalla: Karhu Tytti, saapui klo 10.00

Lisätiedot

Ajankohtaista näyttötutkinnoista 4/2013

Ajankohtaista näyttötutkinnoista 4/2013 Ajankohtaista näyttötutkinnoista 4/2013 Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Todistusmääräyksen 56/011/2009 muutos (1) 1/011/2013, voimassa 12.3.2013 alkaen Tutkinnon perusteisiin

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Näyttötutkinnon järjestämissopimuksen hakeminen Päivi Kuivalainen Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen erikoisammattitutkinto Tutkinnon

Lisätiedot

Tutkintosuoritusten arviointi

Tutkintosuoritusten arviointi Tutkintosuoritusten arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkinnon perusteet (1) Ammattitaitovaatimukset kertovat sen, mitä

Lisätiedot

Ajankohtaista näyttötutkinnoista Kehitysvamma-alan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien kehittämispäivä

Ajankohtaista näyttötutkinnoista Kehitysvamma-alan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien kehittämispäivä Ajankohtaista näyttötutkinnoista Kehitysvamma-alan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien kehittämispäivä 9.11.2012 Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Teemat Näyttötutkintojen

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov Oulun TOPPI

Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov Oulun TOPPI Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov Oulun TOPPI Arvioija arvioi tutkinnon suorittajan osaamista tutkinnon perusteiden mukaisesti käyttäen monipuolisia

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

Paikka: Optima-järjestelmä (Heikki Hämäläinen ja Veijo Kykkänen AEL, Kaarnatie 4, 00410 HELSINKI)

Paikka: Optima-järjestelmä (Heikki Hämäläinen ja Veijo Kykkänen AEL, Kaarnatie 4, 00410 HELSINKI) 1 (5) Aika: Tiistai 17.5.2011 klo 10.00-11.17 Paikka: Optima-järjestelmä (Heikki Hämäläinen ja Veijo Kykkänen AEL, Kaarnatie 4, 00410 HELSINKI) Läsnä: Arto Saarelainen Puheenjohtaja Jyväskylän aikuisopisto

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi kokoon kutusutuksi ja päätösvaltaiseksi.

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi kokoon kutusutuksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 Aika: Keskiviikko 27.4.2011 Paikka: Edupoli, Ammattitie 1, 06450 Porvoo Läsnä: Jari Taimi puheenjohtaja Tauno Hovatta jäsen Heikki Kupiainen

Lisätiedot

Järjestämisedellytysten arviointi, uusi järjestämissopimusohje ja uudet lomakkeet. Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus

Järjestämisedellytysten arviointi, uusi järjestämissopimusohje ja uudet lomakkeet. Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Järjestämisedellytysten arviointi, uusi järjestämissopimusohje ja uudet lomakkeet Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Näyttötutkintojen järjestämissopimukset (1) Näyttötutkinto-opas

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 9.12.2011 klo 8:00-12:15 Paikka: https://optima.discendum.com/oph Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 Aika: Maanantai 21.3.2011 Paikka: Optima Läsnä: Jari Taimi puheenjohtaja Tauno Hovatta jäsen Heikki Kupiainen jäsen Mika Pennanen jäsen

Lisätiedot

Näyttötutkintojen järjestäminen ja tutkintotoimikuntien tehtävät

Näyttötutkintojen järjestäminen ja tutkintotoimikuntien tehtävät Näyttötutkintojen järjestäminen ja tutkintotoimikuntien tehtävät Markku Kokkonen, Opetushallitus Luonnonvara- ja ympäristöalan kehittämispäivät 13-14.11.2012 Näyttötutkintojen järjestämissopimus (1) Näyttötutkintoina

Lisätiedot

Karjatalouden tutkintotoimikunnan infopäivä liittyen seminologin ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden uudistamiseen. 9.6.

Karjatalouden tutkintotoimikunnan infopäivä liittyen seminologin ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden uudistamiseen. 9.6. Karjatalouden tutkintotoimikunnan infopäivä liittyen seminologin ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden uudistamiseen 9.6.2011 Jyväskylä Seminologin at uusittavien tutkinnon perusteiden tilanne Tutkinnon

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelu

Arvioinnin suunnittelu Arvioinnin suunnittelu Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suunnittelu Riittävän kattava ja monipuolinen työelämän yhteistyöverkosto

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 19.11.2010

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 19.11.2010 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 19.11.2010 no. 8312 Optima-kokous Tutkintotoimikunnan sähköpostikokous Aika: perjantai 19.11.2010 klo 9.00 tiistai 23.11. klo 15.00 Paikka: Optima-kokous

Lisätiedot

Paikka: Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, Eskola-talo, Valkeakoskenkatu 28, VALKEAKOSKI

Paikka: Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, Eskola-talo, Valkeakoskenkatu 28, VALKEAKOSKI 1 (6) Aika: Keskiviikko 17.11.2010 klo 10.21-13.27 Paikka: Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, Eskola-talo, Valkeakoskenkatu 28, 37600 VALKEAKOSKI Läsnä Arto Saarelainen Puheenjohtaja Jyväskylän aikuisopisto

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326

PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 Aika: Tiistaina 8.2.2011 klo. 10:00 Paikka: Helsingin tekniikan alan oppilaitos, Nilsiänkatu 6 Helsinki Läsnä: Arto Saarelainen Jari

Lisätiedot

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta OHJE 1(5) Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta nro on hyväksynyt ohjeet tutkinnon järjestäjille kokouksessaan 23.9.2011. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Näyttötutkintojen järjestämisen laadun kehittäminen. Markku Kokkonen Opetushallitus Ammatillinen aikuiskoulutus

Näyttötutkintojen järjestämisen laadun kehittäminen. Markku Kokkonen Opetushallitus Ammatillinen aikuiskoulutus Näyttötutkintojen järjestämisen laadun kehittäminen Markku Kokkonen Opetushallitus Ammatillinen aikuiskoulutus Näyttötutkinnot laadunhallintajärjestelmänä Rahoittajat Koulutuksen järjestäjät, yhteisöt

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS 8113 Aika klo Paikka HUS-Desiko, Tukholmankatu 2,Helsinki HOLVI-neuvotteluhuone

VÄLINEHUOLTAJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS 8113 Aika klo Paikka HUS-Desiko, Tukholmankatu 2,Helsinki HOLVI-neuvotteluhuone VÄLINEHUOLTAJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS 8113 Aika 23.3.2009 klo 9.45-12 Paikka HUS-Desiko, Tukholmankatu 2,Helsinki HOLVI-neuvotteluhuone Osallistujat Läsnä Anne Nevalainen Irma Mikkola Kristiina Özyilmaz

Lisätiedot

Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen

Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen Media-alan koulutuksen kehittämispäivä 22.11.2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Sisältö Yleiset periaatteet

Lisätiedot

TUTKINTOTOIMIKUNTA 12 /

TUTKINTOTOIMIKUNTA 12 / TIETOJENKÄSITTELYN PÖYTÄKIRJA TUTKINTOTOIMIKUNTA 12 / 2010-2013 TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS Aika: klo 9:00 Paikka: Helsinki, Pääposti, Mannerheiminaukio 1 B (kokoustila Postiljooni B3) Asialista: 1. Kokouksen

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 17.3.2015

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 17.3.2015 8540 Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 17.3.2015 Välinehuollon tutkintotoimikunnan linjaukset välinehuoltoalan perustutkinnon järjestämissopimuksissa ja tutkintotilaisuuksissa

Lisätiedot

HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ

HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ 23.10.2014 Hierojan tutkintotoimikunta, Kaisa Räisänen Muutoksia aikaisempiin käytänteisiin Arviointiesitykset ja dokumentit: Hyväksytyistä tutkintosuorituksista

Lisätiedot

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat...

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat... Pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille Hyväksytty suntion tutkintotoimikunnan kokouksessa 19.3.2012 SISÄLLYS 1. Yleistä... 2 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus...

Lisätiedot

Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, TURKU

Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, TURKU 1 (5) Aika: Tiistai 14.6.2011 klo 10.10-14.48 Paikka: Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, 20630 TURKU Läsnä Arto Saarelainen Puheenjohtaja Jyväskylän aikuisopisto Marja Heino Varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelu näyttötutkintojen

Arvioinnin suunnittelu näyttötutkintojen Arvioinnin suunnittelu näyttötutkintojen järjestämisessä Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suunnittelu Riittävän kattava ja monipuolinen työelämän yhteistyöverkosto Yhteistyö

Lisätiedot

Työpaikkaohjaaja. Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Mitä tarkoittavat.. Erilaisia tutkintoja.

Työpaikkaohjaaja. Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Mitä tarkoittavat.. Erilaisia tutkintoja. Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov OULUN TOPPI 2015 Paula Helakari ja Anu Holappa Työpaikkaohjaaja arvioi tutkinnon suorittajan osaamista tutkinnon

Lisätiedot

Ohjeet tutkintojen järjestäjille

Ohjeet tutkintojen järjestäjille Ohjeet tutkintojen järjestäjille 2.6.2008 Leipomoalan tutkintotoimikunta nro 8086 Leipomoalan tutkintotoimikunnan toimialaan kuuluvat tutkinnot: elintarvikealan perustutkinto; leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Erja Kotimäki 14.3.2014 Osaava työelämäpedagogi -koulutus Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ilmoittautuminen: www.osao.fi/koulutuskalenteri Lisätietoja: Anu Hultqvist Koulutuspäällikkö, OSAO anu.hultqvist@osao.fi Koulutuksen toteutus Kontaktiopetuksena: Oppilaitoksella

Lisätiedot

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat 8476 TIEDOTE 2/2015 1 (5) AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat Metsäalan perustutkinto, metsätalouden osaamisala, näyttötutkinnot 1.8.2015 alkaen Uudet metsäalan perustutkinnon perusteet

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 8.6.2011 klo 17:00 Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulun Evon toimipiste Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011)

Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011) Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011) Järjestämissuunnitelma Yksinkertaisinta on laatia järjestämissuunnitelma OPH:n näyttötutkinto-oppaan

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 24.3.2011 klo 11:15 Paikka: Etelä-Savon ammattiopisto, Raviradantie 8 10, Mikkeli Vastaanottaja: Jukka Hänninen Yhteystiedot:

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Ammatillisen aikuiskoulutuksen ja näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Maaliskuu 2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 18.2.2011 klo 8-12 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja tutkintotoimikunta

Sosiaali ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja tutkintotoimikunta Sivu 1 / 5 TIEDOTE Sosiaali ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja tutkintotoimikunta 5.11.2008 Arvoisat tutkinnon järjestäjät Tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyön ja toimintakäytäntöjen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 13.12.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 13.12.2010 klo 9.10 15.00, Kontulan Helykoti, Porttikuja 8 Paikalla:

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.4 Tuotteistaminen

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.4 Tuotteistaminen Yrittäjän ammattitutkinto 3.4 Tuotteistaminen Dnro 53/011/2012 1 A. Tuotteistaminen... 3 1.0 Yleisesittely... 3 1.1 Aineiston käyttö... 3 1.2 Tutkintosuorituksen arviointi... 3 2.0 Tutkinnon osan arvioinnin

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto Tuotannon hallinta

Yrittäjän ammattitutkinto Tuotannon hallinta Yrittäjän ammattitutkinto 3.10 Tuotannon hallinta Dnro 53/011/2012 1 A. Tuotannon hallinta... 3 1.0 Yleisesittely... 3 1.1 Aineiston käyttö... 3 1.2 Tutkintosuorituksen arviointi... 3 2.0 Tutkinnon osan

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.8 Sähköinen liiketoiminta

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.8 Sähköinen liiketoiminta Yrittäjän ammattitutkinto 3.8 Sähköinen liiketoiminta Dnro 53/011/2012 1 A. Sähköinen liiketoiminta... 3 1.0 Yleisesittely... 3 1.1 Aineiston käyttö... 3 1.2 Tutkintosuorituksen arviointi... 3 2.0 Tutkinnon

Lisätiedot

7 ILMOITUKSET TOTEUTTAMISVAIHEEN TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITELMISTA

7 ILMOITUKSET TOTEUTTAMISVAIHEEN TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITELMISTA Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 21.9.2011 1(5) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika Paikalla Poissa keskiviikko 21.9.2011, kommentointiaika su 25.9.11 saakka. Jokiranta Raili Kauppila

Lisätiedot

Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271

Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271 1 Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa 9.11.2012 lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271 Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille Pysyväisohjeet koskevat maatalousalan

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioinnin opas

Näyttötutkinnon arvioinnin opas Näyttötutkinnon arvioinnin opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä Välinehuollon tutkintotoimikunta ja välinehuoltoalan perustutkinto

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä Välinehuollon tutkintotoimikunta ja välinehuoltoalan perustutkinto Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 18.3.2016 ja välinehuoltoalan perustutkinto tutkintoimikunta 8540 Tehdyt sopimukset Järjestämissopimukset voimassa 1.8.2015 mukaan 1. Savon

Lisätiedot

Tutkintotoimikuntien ajankohtaiset asiat

Tutkintotoimikuntien ajankohtaiset asiat TUTKINTOTOIMIKUNTIEN INFO-TILAISUUS 20141114 Tutkintotoimikuntien ajankohtaiset asiat Karjatalouden tutkintotoimikunta Tutkintotoimikunnan alaan kuuluvat tutkinnot Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Tutkinnon osan suorittaminen

Tutkinnon osan suorittaminen Osoitettu osaaminen, osa (,, ) Suoritettu osa, joka luotettavasti dokumentoitu: - Tutkintotodistus (tai todistus osasta) - Ammatillisen peruskoulutuksen päättö- ja näyttötodistus yhdessä - Ammatillisen

Lisätiedot

Johtamisen tutkintotoimikunta

Johtamisen tutkintotoimikunta Johtamisen tutkintotoimikunta 27.8.2015 Lähiesimiestyön ammattitutkinto 38/011/2015 Tutkintotoimikuntien tehtävänä on: vastata näyttötutkintojen järjestämisestä vastata näyttötutkintojen valvonnasta sopia

Lisätiedot

Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen tutkintotoimikunnalla

Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen tutkintotoimikunnalla Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen 1/5 Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen tutkintotoimikunnalla Käytettävät lomakkeet Käytä Tekniikan erikoisammattitutkinnon tutkintotoimikunnan lomakkeita. Lomakkeet

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon suorittajan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 10.12.2010 klo klo 12:00 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS 10.2.2014 1 Yleistä näyttötutkinnosta NÄYTTÖTUTKINNOT ovat työelämän tutkintoja Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä Näyttötutkintojen arviointi Sirpa Rintala Tekemällä oppii -projekti TEKEMÄLLÄ OPPII 1.8.2010-31.12.2013 Vankeudesta vapauteen ja opiskelusta työpaikalle

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.9 Ulkomaankauppa

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.9 Ulkomaankauppa Yrittäjän ammattitutkinto 3.9 Ulkomaankauppa Dnro 53/011/2012 1 A. Ulkomaankauppa... 3 1.0 Yleisesittely... 3 1.1 Aineiston käyttö... 3 1.2 Tutkintosuorituksen arviointi... 3 2.0 Tutkinnon osan arvioinnin

Lisätiedot

VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ

VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ 2 3. 5. 2 0 1 4 1 5.6.2014 TOIMIKUNNAN KOKOONPANO Toimintakausi 3 vuotta, 1.8.2013 31.7.2016 Raili Jokiranta, JHL Riitta Kauppila, KT, varapuh.joht Katja

Lisätiedot

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat 8476 TIEDOTE 1/2015 1 (6) AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat Metsäalan perustutkinto, metsätalouden osaamisala Näyttötutkinnot 1.8.2015 alkaen Uudet metsäalan perustutkinnon perusteet

Lisätiedot

Ammatilliseen. koulutukseen. liittyvää sanastoa

Ammatilliseen. koulutukseen. liittyvää sanastoa Ammatilliseen koulutukseen liittyvää sanastoa Ammatillinen aikuiskoulutus Ammatillisella aikuiskoulutuksella tarkoitetaan ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia, näyttötutkintoina suoritettavia

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 3.11.2011 klo 10:00-15:15 Paikka: Jyväskylän aikuisopisto Taulumäentie 45, 40100 Jyväskylä Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (9) Kokous. Päätös: Hyväksyttiin asialista kokouksen työjärjestykseksi em. muutoksin.

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (9) Kokous. Päätös: Hyväksyttiin asialista kokouksen työjärjestykseksi em. muutoksin. Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 14.12.2011 1(9) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika ja paikka keskiviikko 14.12.2011, Kampin palvelukeskus, klo 10.10-13.45 Paikalla Poissa Jokiranta

Lisätiedot

Näyttötutkintojärjestelmän keskeisiä periaatteita

Näyttötutkintojärjestelmän keskeisiä periaatteita Näyttötutkintojärjestelmän keskeisiä periaatteita Näyttötutkintojärjestelmän yksi keskeisistä periaatteista on kolmikantaisuus Missä kolmikantaisuus näkyy tutkintojen perusteiden laadinnassa koulutustoimikunnissa

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.2 Yritystoiminnan käynnistäminen

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.2 Yritystoiminnan käynnistäminen Yrittäjän ammattitutkinto 3.2 Yritystoiminnan käynnistäminen Dnro 53/011/2012 1 A. Yritystoiminnan käynnistäminen... 3 1.0 Yleisesittely... 3 1.1 Aineiston käyttö... 3 1.2 Tutkintosuorituksen arviointi...

Lisätiedot

Ympäristöhuollon tutkintotoimikunta Hyväksytty toimikunnan kokouksessa 23.4.2012, päivitetty 5.9.2012

Ympäristöhuollon tutkintotoimikunta Hyväksytty toimikunnan kokouksessa 23.4.2012, päivitetty 5.9.2012 1(6) TR YMPÄRISTÖHUOLLON TUTKINTOTOIMIKUNNAN OHJEET YMPÄRISTÖHUOLLON AMMATTITUTKINNON SEKÄ LUONTO- JA YMPÄRISTÖALAN PERUSTUTKINNON YMPÄRISTÖNHOITAJAN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHDON TUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISESTÄ

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen keskiviikkona 12.12.2011 kello 7:33

PÖYTÄKIRJA. 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen keskiviikkona 12.12.2011 kello 7:33 PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 Aika: Torstaina 12.12.2011 Paikka: Optima -ympäristö Läsnä: Jari Taimi puheenjohtaja Mika Pennanen Heikki Kupiainen Juha Lujanen Tauno

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 13.7.2011 klo 8:00-12:00 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot