LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN VALTIONAVUSTUKSET HAKEMUKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN VALTIONAVUSTUKSET HAKEMUKSET"

Transkriptio

1 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN VALTIONAVUSTUKSET HAKEMUKSET

2 Määrärahan arvioitu käyttö (euroa) Liikunnan yhdenvertaiseen saavutettavuuteen Liikuntapaikkarakentamisen avustamiseen Liikunnan yhdenvertaisuuteen Liikuntaan ja urheiluun osallistuminen Liikunnan kansalaistoimintaan Huippu-urheiluun Liikunnan ja urheilun suurtapahtumiin Liikunnan ja urheilun eettiseen toimintaan Kansainväliseen yhteistyöhön Koko väestön liikunnan edistäminen Valtionosuudet kuntien liikuntatoimintaan Liikunnallisen elämäntavan edistämiseen Liikunnan osaaminen ja tietopohja Liikunnan koulutuskeskuksille Liikuntatieteeseen ja tutkimuksiin ( ) Tutkimus- ja kehitysyhteisöille sekä koulutustoimintaan Liikunnan aluehallinnon toimintaan Valtion liikuntaneuvoston toimintaan Opetus- ja kulttuuriministeriön käytettäväksi Yhteensä

3 Liikuntalaki 13 Liikuntapaikkojen valtionavustukset Valtion talousarvioon otetaan vuosittain määräraha avustusten myöntämiseksi liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeisiin. Liikuntapaikkojen valtionavustuksia myönnetään laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettujen liikuntapaikkojen rakentamiseen, hankkimiseen, perusparannukseen ja näihin liittyvään varustamiseen. Lisäksi avustusta voidaan myöntää erityisestä syystä muuhun liikuntapaikkarakentamiseen. Avustusta myönnetään kunnalle tai kuntayhtymälle taikka niiden määräämisvallassa olevalle yhteisölle. Avustusta voidaan myöntää myös muille yhteisöille, jos avustaminen on tarpeen tämän lain tavoitteiden toteuttamiseksi. Edellä 1 momentissa tarkoitetuista valtionavustuksista säädetään opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa.

4 OHJAUSKEINOT LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA Hanke palvelee laajojen käyttäjäryhmien liikuntatarpeita. Kunta tai sen määräämisvallassa oleva yhteisö on ensisijainen avustuksen saaja. Hanke on suunniteltu yleisiä rakentamisen laatuperiaatteita korostaen. Hankkeella vastataan muuttuviin ja kehittyviin olosuhdetarpeisiin ja sen tarve on selkeästi osoitettu. Hanke on perusparannus- tai peruskorjaushanke. Hanke on yhteisrahoituskohde useamman kunnan, hallintokunnan tai muiden toimijoiden kanssa. Hanke edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta liikunnassa ja huippu-urheilussa.

5 Hanke palvelee laajojen käyttäjäryhmien liikuntatarpeita. Valtion liikuntapolitiikan keskeisenä tavoitteena on edistää väestön hyvinvointia, terveyttä ja fyysistä toimintakykyä sekä eri väestöryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa. Laajoja käyttäjäryhmiä palvelevat liikuntapaikat: lukumääräisesti paljon käyttäjiä tai käyntikertoja monipuoliset liikuntapalvelut liikuntapaikan soveltuminen eri käyttäjäryhmille soveltuminen ohjatun liikunnan lisäksi myös omaehtoiseen liikuntaan Muu liikuntapaikkarakentaminen: pienten ja uusien lajien liikuntapaikat yhden lajin käyttöön tarkoitetut liikuntapaikat, kuten keila-, tennis- ja salibandyhallit, sekä muunneltavissa olevat usean lajin käyttöön tarkoitetut hallit.

6 Kunta tai sen määräämisvallassa oleva yhteisö on ensisijainen avustuksen saaja. Kunta, kuntayhtymälle taikka niiden määräämisvallassa oleva yhteisö on julkisen hallinnon tehtävämäärittelyn mukaan ensisijainen avustuksen saaja. Avustusta voidaan harkinnan mukaan myöntää myös muille yhteisöille. Vaikuttavia tekijöitä kunnan osallistuminen hankkeeseen: kunta on osakkaana yhteisössä kunnalla on pitkäaikainen vuokrasopimus liikuntapaikan käytöstä kunta luovuttaa tai vuokraa hankkeelle tontin kunta osallistuu hankkeeseen liittyvän muun kunnallistekniikan rakentamiseen. Kuinka hanke täydentää muuta liikuntapaikkojen palvelutarjontaa kunnassa.

7 Hanke on suunniteltu yleisiä rakentamisen laatuperiaatteita korostaen. Tavoitteena on edistää hyvän ja käyttäjien tarpeita palvelevan, terveellisen, turvallisen ja viihtyisän sekä sosiaalisesti toimivan ja esteettisesti tasapainoisen elinympäristön aikaansaamista. Elinkaariominaisuuksiltaan kestävät ja taloudelliset, sosiaalisesti ja ekologisesti toimivat sekä kulttuuriarvoja luovat ja säilyttävät ratkaisut. Valtionavustuspolitiikalla kannustetaan sellaisten liikuntapaikkojen rakentamista, jotka toimivat esimerkkeinä innovatiivisista ratkaisuista erityisesti esteettömyyden ja energiatehokkuuden suhteen.

8 Hankkeella vastataan muuttuviin ja kehittyviin olosuhdetarpeisiin ja sen tarve on selkeästi osoitettu. Hankkeella on näyttö vastaavuudesta väestön liikuntakäyttäytymisen tai huippu-urheilun tarpeisiin: uusien lajien tarpeet väestön liikuntakäyttäytymisen muutoksiin reagointi. Hankkeelta edellytetään nykytilan kuvaus ja tarveanalyysi hankkeen vaikutuspiirissä olevan väestön liikuntakäyttäytymisestä ja/tai liikuntapaikan tuomasta lisäarvosta huippu-urheilun edistämiseen. Hankkeen perusteluissa olennaista on kuvata täydentää kunnan tai alueen liikuntapaikkakokonaisuutta, liikuntapaikan vaikutusaluetta, liikuntapaikkaan kohdistuvaa kysyntää ja tilan monikäyttöisyyttä tunnusluvuin. Tarveperustelu edellyttää kuntalaisten kuulemista.

9 Hanke on perusparannus- tai peruskorjaushanke. Peruskorjaustarve liikuntapaikoilla on vuositasolla n. 400 miljoonaa euroa. Olennaista on analysoida, saadaanko peruskorjaamalla aikaan järkevä liikuntapaikkakokonaisuus eri laatuvaatimukset huomioiden, vai onko järkevämpää rakentaa uusi liikuntapaikka. Pelkän peruskorjaamisen lisäksi tavoitteena on lisätä toiminnallista kapasiteettia ja tehdä liikuntatilasta aikaisempaa monikäyttöisempi ja laadukkaampi energiatehokkuuden, ympäristöystävällisyyden sekä rakenteellisen turvallisuuden ja sisäilman laadun näkökulmasta. Valtionavustuspolitiikalla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan kuntia rakennusten suunnitelmalliseen ja ennakoivaan kunnossapitoon sekä rakennusten elinkaaren oikea-aikaisiin korjauksiin. Kohteesta on esitettävä riittävät asiakirjat paikan vuotuisesta ylläpidosta ja tehdyistä huolto- ja kunnostustoimenpiteistä. Alle 15 vuotta vanhoja kohteita ei voida tukea peruskorjaushankkeina kuin poikkeustapauksissa. Uusilta hankkeilta vaaditaan käyttö- ja huolto-ohje, jonka toteutumista hankkeen omistajan on seurattava. Sama koskee myös liikuntapaikkojen korjaus- ja muutostöitä.

10 Hanke on yhteisrahoituskohde useamman kunnan, hallintokunnan tai muiden toimijoiden kanssa. Poikkihallinnollisen ja kuntien rajat ylittävän yhteistyön määrä liikunnan edistämisessä on vähäistä erityisesti rahoituksen suhteen. Esimerkiksi koulujen sisä- ja ulkotilojen liikuntamahdollisuuksien parantaminen ja niiden tehokas käyttö edellyttää nykyistä vahvempaa yhteistyötä liikunta- ja opetustoimen välillä. Kuntakohtaisten ratkaisujen sijaan tarvitaan myös alueellista tarkastelua erityisesti mittavien liikuntapaikkojen, kuten uima-, jää- ja liikuntahallien kohdalla.

11 Hanke edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta liikunnassa ja huippu-urheilussa. Tasa-arvonäkökulmina tulevat kysymykseen alue, sukupuoli, ikä, varallisuus ja liikuntaesteisten huomiointi. Pojat ja miehet harrastavat eri lajeja urheiluseuroissa tyttöjä ja naisia enemmän. Liikuntapaikkarakentamisen rahoituksella tulee ohjata liikuntatoimijoita tasaarvoa edistävään suuntaan.

12 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA Rakentamishanke palvelee liikunnan koulutuskeskuksille laissa vapaasta sivistystyöstä määrättyjä tehtäviä. Rakentamishanke palvelee liikunnan koulutuskeskukselle määrättyä valmennuskeskustoimintaa. Rakentamishankkeella parannetaan liikunnan koulutuskeskusten esteettömyyttä.

13 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA PERUSTAMISHANKKEEN VALTIONAVUSTUKSEN MÄÄRÄ Liikuntapaikkojen avustus voi kattaa 30 prosenttia hankkeen kustannusarviosta, ei kuitenkaan enempää kuin euroa. Uimahallien avustus voi olla enintään euroa allastilaohjelman monipuolisuudesta riippuen. Lähiliikuntapaikkojen osalta avustus on tasoltaan enintään prosenttia hankkeen kustannusarviosta. Kansallisesti merkittävien valtakunnallisten huippu- urheiluhankkeiden avustuskehys rahoitussuunnitelmakautena on enintään 15 % opetus- ja kulttuuriministeriön jakamista valtionavustuksista. Eri toimijoiden (eri hallintokunnat, järjestöt, yksityinen sektori, muut yhteisöt) merkittävällä yhteisrahoituksella synnytetyissä hankkeissa avustuksen määrä voi kattaa 25 prosenttia hankkeen kustannusarviosta, ei kuitenkaan enempää kuin euroa.

14 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA PERUSTAMISHANKKEEN VALTIONAVUSTUKSEN MÄÄRÄ Jos hankkeessa toteutetaan tai peruskorjataan samassa yhteydessä useampi toiminnallisesti merkittävä liikuntapaikka (esim. monipuolinen uimahalli ja mittava liikuntahalli), avustuksen määrä voi kattaa 25 prosenttia hankkeen kustannusarviosta, ei kuitenkaan enempää kuin euroa. Jos hankkeessa toteutetut ratkaisut merkittävästi parantavat sen elinkaaren aikaista energiatehokkuutta tai energiaratkaisuna on uusiutuvan energian käyttö, avustuksen määrää voidaan harkita korotettavaksi. Liikunnan koulutuskeskusten hankkeissa avustuksen määrä on enimmillään 50 % hankkeen kustannusarvion vapaan sivistystyön osuudesta. Liikunnan koulutuskeskusten osalta kustannuksiltaan erityisen mittavien hankkeiden avustus harkitaan tapauskohtaisesti.

15 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AVUSTUSHAKEMUKSET KESKIMÄÄRÄINEN KUSTANNUSARVIO ISOT HANKKEET PIENET HANKKEET VUOSI KPL M KPL M , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,0 (5,6) 205 0,26

16 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AVUSTUSTAMINEN 2016 HAKEMUKSET (KPL) UUDISRAKENNUS PERUSKORJAUS YHTEENSÄ UIMAHALLIT JÄÄHALLIT LIIKUNTAHALLIT KENTÄT MUUT YHTEENSÄ

17 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AVUSTUSTAMINEN 2016 HAKEMUKSET (M ) UUDISRAKENNUS PERUSKORJAUS YHTEENSÄ UIMAHALLIT 0 19,1 19,1 JÄÄHALLIT 31,6 1,5 33,1 LIIKUNTAHALLIT 54,5 3,1 57,6 KENTÄT 2,2 6,0 8,2 MUUT 215,3 219,0 439,4 YHTEENSÄ 303,6 248,7 552,3

18 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AVUSTUSHAKEMUKSET 2016 LUKUMÄÄRÄN MUKAAN UUDISRAKENNUKSET 45 KPL 74 % PERUSKORJAUKSET 16 KPL 26 % KUSTANNUSARVIOIDEN MUKAAN UUDISRAKENNUKSET 303,6 M 55 % PERUSKORJAUKSET 248,7 M 45 % KUSTANNUSARVIOIDEN MUKAAN ILMAN OLYMPIASTADIONIA UUDISRAKENNUKSET 303,6 M 88 % PERUSKORJAUKSET 39,6 M 12 %

19 AVUSTUSHAKEMUKSET VUONNA 2016 Tarkastettava asia Yhteensä % Suunnitelmien taso Tarkoituksenmukaisuus Ulkoinen liikenne Tilaohjelma Sisäinen liikenne 8 13 Liikkumisesteettömyys Turvallisuus 16 26

20 AVUSTUSHAKEMUKSET VUONNA 2016 KRITEERIEN TOTEUTUMINEN OIKEA LOMAKE 84 % ESTEETTÖMYYSSELVITYS 49 % ENERGIATEHOKKUUS 10 % KUNTALAISTEN KUULEMINEN 8 % Tekninen peruskorjaus 46 % TASA-ARVON TOTEUTUMINEN 59 % HUIPPU-URHEILUHANKKEET 11 %

21

22 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN VALTIONAVUSTUKSET 2016 AVUSTETUT HANKKEET

23 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AVUSTUKSET 2016 AVUSTETUT UUDISRAKENNUS PERUSKORJAUS YHTEENSÄ UIMAHALLIT JÄÄHALLIT LIIKUNTAHALLIT KENTÄT MUUT YHTEENSÄ

24 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AVUSTUSTAMINEN 2016 AVUSTETUT (M ) UUDISRAKENNUS PERUSKORJAUS YHTEENSÄ UIMAHALLIT 0 19,1 19,1 JÄÄHALLIT 14,9 0 14,9 LIIKUNTAHALLIT 34,9 3,1 38,0 KENTÄT 1,3 4,0 5,3 MUUT 50,3 0 50,3 YHTEENSÄ 101,4 25,2 127,6

25 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AVUSTUKSET 2016 HAKEMUKSET LUKUMÄÄRÄN MUKAAN UUDISRAKENNUKSET 45 KPL 74 % PERUSKORJAUKSET 16 KPL 26 % AVUSTETUT LUKUMÄÄRÄN MUKAAN UUDISRAKENNUKSET 19 KPL 70 % PERUSKORJAUKSET 8 KPL 30 % HAKEMUKSET KUSTANNUSARVIOIDEN MUKAAN UUDISRAKENNUKSET 303,6 M 88 % PERUSKORJAUKSET 40,6 M 12 % AVUSTUSMÄÄRIEN MUKAAN UUDISRAKENNUKSIA 13,17 M 75 % PERUSKORJAUKSIA 4,44 M 25 %

26

27 AVUSTUKSET LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISKUSTANNUKSIIN 2016 Hakija, kohde Kustannusarvio Avustus Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Helsinki, Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy, uimahallin märkätilojen peruskorjaus ja laajennus Keravan kaupunki, uimahallin peruskorjaus ja laajennus Lahden kaupunki, Kisapuiston jalkapallostadionin tekonurmi ja kenttärakenteiden korjaus Lohjan kaupunki, Nummen urheiluhalli Nurmijärvi, Arkadia koulukiinteistöt Oy, Arkadian yhteislyseon liikuntatila, salibandyhalli Porvoon kaupunki, Kevätkumpu-Skaftkärr alueen liikuntasali Tuusula, Tuusulan Tenniskeskus Oy, hallin laajennus, salibandyhalli

28 AVUSTUKSET LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISKUSTANNUKSIIN 2016 Hakija, kohde Kustannusarvio Avustus Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1 Liedon kunta, Taatilan koulun liikuntasali Raision kaupunki, Kerttulan liikuntahallin perusparannus Salon kaupunki, yleisurheilukentän peruskorjaus Turku, Cudos Oy, Turun palloiluhalli

29 AVUSTUKSET LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISKUSTANNUKSIIN 2016 Hakija, kohde Kustannusarvio Avustus Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 1 Jyväskylä, Buugi Ice Jyväskylä Oy, Killerin nuorisojäähalli Kauhajoen kaupunki, Aron koulun liikuntasali Nokia, Nokian Jäähalli Oy, harjoitusjäähalli Nokian kaupunki, Harjuniityn liikuntahalli Tampereen kaupunki, Tesoman jäähalli Uuraisten kunta, Hirvasen koulun liikuntasali

30 AVUSTUKSET LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISKUSTANNUKSIIN 2016 Hakija, kohde Kustannusarvio Avustus Itä-Suomen aluehallintovirasto 1 Heinäveden kunta, urheilukentän peruskorjaus Joensuun kaupunki, Rantakylän monitoimihalli (liikuntahalli) Mikkeli, Mikkeli Areena Oy, Mikkeli Areena, palloilu- ja yleisurheiluhalli Mikkelin kaupunki, Naisvuoren uimahallin peruskorjaus

31 AVUSTUKSET LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISKUSTANNUKSIIN 2016 Hakija, kohde Kustannusarvio Avustus Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 1 Oulun kaupunki, Hiukkavaaran pallokentät Raahen kaupunki, Antinkankaan monitoimitalo, liikuntasali Reisjärven kunta, Kisatien liikuntahalli Tyrnävän kunta, Rantaroustin koulun liikuntahalli

32 AVUSTUKSET LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISKUSTANNUKSIIN 2016 Hakija, kohde Kustannusarvio Avustus Lapin aluehallintovirasto 1 Kolarin kunta, urheilukentän perusparannus Valtakunnallisesti merkittävät hankkeet 1 Iitti, Kymi Ring Oy, moottoriurheilukeskus, KymiRing

33 LIIKUNNAN KOULUTUSKESKUSTEN RAKENTAMISAVUSTUKSET VUODELLE 2016 Hakijan nimi Hakemuskohde Vapaan-sivistysyön osuus kustannusarviosta Avustus Huom Folkhälsan Utbildning Ab / Solvalla Idrottsinstitut Solvalla Campus del Varaus vuodelta 2016 Kisakalliosäätiö / Kisakallion Urheiluopisto Opistoalueen kevyenliikenneväylän sekä piha-alueen liikenneturvallisuuden rakentaminen Palloilu Säätiö / Eerikkilän Urheiluopisto Keinonurmikentän rakentaminen Rovaniemen koulutuskuntayhtymä / Lapin Urheiluopisto Urheiluopiston Majoitusrakennus uudisrakennushanke Varaus vuodelle Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö / Vierumäen Urheiluopisto Areenan kehittäminen TUL:n Kisakeskussäätiö / Kisakeskuksen Urheiluopisto Vanhan päärakennuksen voimistelusalin lattian peruskorjaus Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy / Piha-alueiden turvallisuuden ja pelastusteiden Liikuntakeskus Pajulahti parantaminen Varalan Säätiö / Varalan Urheiluopisto Päärakennuksen hallintosiiven peruskorjaus Vuokatin Säätiö / Vuokatin Urheiluopisto Ruokala- ja keittiötilojen saneeraus ja toimintojen uudelleen järjestely YHTEENSÄ

34 HYVÄN HAKEMUKSEN ASIAKIRJAT HANKESUUNNITELMAN SISÄLTÖ NYKYTILANTEEN SELVITYS PÄÄPIIRTEITTÄINEN SELOSTUS HANKKEESTA PERUSTELUT HANKKEEN TOTEUTTAMISEN TARPEELLISUUDESTA HUONETILAOHJELMA KUSTANNUSARVIO RAHOITUSSUUNNITELMA KÄYTTÖTALOUSSUUNNITELMA AIKATAULU

35 HYVÄN HAKEMUKSEN ASIAKIRJAT TONTTI OMISTUS TAI PITKÄAIKAINEN VUOKRASOPIMUS ( VÄHINTÄÄN 15 VUOTTA) RAKENNUS- TAI MUU VASTAAVA LUPA TODISTUS LUVAN SAAMISEN ESTEETTÖMYYDESTÄ KUNNALLISELTA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISELTA RAHOITUSSUUNNITELMA OTE KUNNAN TALOUSSUUNNITELMASTA TAI YKSITYISELLÄ YHTEISÖLLÄ PANKIN PÄÄTÖS LAINASTA

36 HYVÄN HAKEMUKSEN LIITTEEKSI TARVITTAVAT RAKENNUSTEKNISET SUUNNITTELUASIAKIRJAT Liikuntahallit ja salit yleiskartta asemapiirros 1:500 perustamistapalausunto pohjapiirrokset 1:100 ja leikkaukset 1:50 julkisivupiirustukset 1:100 huonetilaohjelma; kenttien koko/jako, kuntosali, pukuhuoneet, varastot ym. lattiarakenne ja pintamateriaali energiatehokkuusratkaisut rakennustapaselostus, myös LVISA energiatodistus kustannusarvio peruskorjausten osalta kuntotutkimus esteettömyysselvitys (lomake) Edellytyksenä on, että toteutuksessa noudatetaan soveltuvin osin OKM:n oppaita.

37 AVUSTUKSET - ERITYISPIIRTEITÄ LAINSÄÄDÄNTÖ RAHOITUSLAIN MUUTOKSET MAAN OMISTUS 15 V AVUSTUKSEN MYÖNTÄMISESTÄ > MILELELLÄÄN VÄHINTÄÄN 16 VUOTTA HAKUVAIHEESSA HANKKEEN ALOITTAMINEN RAHOITUSLAKI / VALTIONAVUSTUSLAKI HANKKEEN TARPEELLISUUDEN JA LAAJUUDEN KYTKÖS TOTEUTTAMISTAPA PERINTEINEN URAKKA / KVR TARVITTAVAT SUUNNITELMAT UUDET RAHOITUSMALLIT KUNTALAISTEN KUULEMINEN TARVITAAN MALLI SEUROJEN LISÄKSI MYÖS MUUT, MYÖS LIIKKUMATTOMAT ESTEETTÖMYYSSELVITYS MYÖNTEINEN PALAUTE KUNNILTA EHDOT PÄÄTÖKSIIN ALOITUS ENNEN LOKAKUUN LOPPUA MAAN OMISTUS RAHOITUSPÄÄTÖKSET ERITYISESTI YKSITYISILLÄ LOPULLISTEN SUUNNITELMIEN ARVIOINTI

38 AVUSTUSPROSESSIT 2017 HAKEMENETTELYJEN AIKATAULUT Avustushakemukset vuodelle 2017 ao. aluehallintovirastoon viimeistään vähintään hakulomake täytettynä asiakirjoja voi täydentää asti aluehallintovirastoon Esitykset rahoitussuunnitelmaan vuosille ao. aluehallintovirastoon viimeistään vähintään hakulomake täytettynä hakemuksia voi päivittää syksyyn asti

Valtion liikuntapaikkarakentamisen linjaukset

Valtion liikuntapaikkarakentamisen linjaukset Valtion liikuntapaikkarakentamisen linjaukset Koulutuspäivät jäähallien ja ulkojäiden huoltajille 30.10.2014 Rovaniemi Lapin aluehallintovirasto, M. Huhtala, OKT-vastuualue 30.10.2014 1 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA. Minna Paajanen & Mauri Peltovuori

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA. Minna Paajanen & Mauri Peltovuori LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA Minna Paajanen & Mauri Peltovuori Käsitys nykytilasta hutera Kokonaisarvio liikunnan olosuhteista eri lajien näkökulmasta huomioiden harrastus, valmennus ja huippu urheiluolosuhteet

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSIKSI 2016-2019

LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSIKSI 2016-2019 LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSIKSI - Opetus-ja kulttuuriministeriö Nuoriso-ja liikuntapolitiikan osasto 27.11.2015 OPETUS- JA KULTTUURIMIN1STER1Ö Liikuntapaikkojen ja niihin

Lisätiedot

Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset, rahoitussuunnitelma ja Liikuntapaikkarakentamisen suunta -asiakirja

Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset, rahoitussuunnitelma ja Liikuntapaikkarakentamisen suunta -asiakirja Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset, rahoitussuunnitelma ja Liikuntapaikkarakentamisen suunta -asiakirja Ismo Myllyaho Yksikön päällikkö Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Opetus- ja kulttuuritoimi

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RAHOITUSSUUNNITELMA

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RAHOITUSSUUNNITELMA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RAHOITUSSUUNNITELMA 2015-2018 RAHOITUSSUUNNITELMAN KAUTTA VALTIONAVUSTUSHANKKEEKSI RAHOITUSSUUNNITELMAT Liikunnan koulutuskeskukset joulukuu Kunnalliset ja yksityiset hankkeet

Lisätiedot

Liikunnan koulutuskeskusten. perustamishankkeiden rahoitussuunnitelman Opetus-ja kulttuuriministeriö Nuoriso-ja liikuntapoiitiikan osasto

Liikunnan koulutuskeskusten. perustamishankkeiden rahoitussuunnitelman Opetus-ja kulttuuriministeriö Nuoriso-ja liikuntapoiitiikan osasto Liikunnan koulutuskeskusten perustamishankkeiden rahoitussuunnitelman vuosille 2016-2019 Opetus-ja kulttuuriministeriö Nuoriso-ja liikuntapoiitiikan osasto 3.11.2015 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikunnan

Lisätiedot

Valtionavustushakemuksen liiteasiakirjoista hallinto ja rahoitus

Valtionavustushakemuksen liiteasiakirjoista hallinto ja rahoitus Valtionavustushakemuksen liiteasiakirjoista hallinto ja rahoitus Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma ja valtionavustus koulutustilaisuus Tampere 29.9.2016 Ismo Myllyaho Yksikön päällikkö Opetus-

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan

Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Uusi liikuntalaki ja sen merkitys vantaalaiseen liikuntaan Vantaan Liikuntayhdistys ry juhlaseminaari 21.10.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

Ohjeet liikuntapaikkojen perustamishankkeita koskevien asioiden käsittelystä ja rahoitussuunnitelmaehdotuksien valmistelusta vuodelle 2019

Ohjeet liikuntapaikkojen perustamishankkeita koskevien asioiden käsittelystä ja rahoitussuunnitelmaehdotuksien valmistelusta vuodelle 2019 Ohje 1 (4) Opetus- ja kulttuuritoimi 22.11.2018 Jakelun mukaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ohje OKM/3/611/2018/16.11.2018 Ohjeet liikuntapaikkojen perustamishankkeita koskevien asioiden käsittelystä

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN JA LIIKUNTAPAIKKASUUNNITTELU KUNNISSA

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN JA LIIKUNTAPAIKKASUUNNITTELU KUNNISSA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN JA LIIKUNTAPAIKKASUUNNITTELU KUNNISSA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISTA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RESURSSIT JA HALLINTO LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN

Lisätiedot

Uimahallit liikuntapolitiikassa

Uimahallit liikuntapolitiikassa 2.10.2014 Uimahallit liikuntapolitiikassa Risto Järvelä Rakennusneuvos Liikunnan vastuualue Liikuntapolitiikan tausta Liikuntalaki 1054 / 1998 ja sen muutos 2014 Hallitusohjelma Valtion talousarvio MUUTOSTA

Lisätiedot

URHEILUOPISTOJEN HALLINTOPÄIVÄT Kisakallio

URHEILUOPISTOJEN HALLINTOPÄIVÄT Kisakallio URHEILUOPISTOJEN HALLINTOPÄIVÄT Kisakallio 13.-14.10.2016 RAKENTAMISEN SÄÄDÖKSET RAKENTAMISEN PROSESSIT RAKENTAMISEN STRATEGIAT RAKENTAMISEN OHJEET Mauri Peltovuori Ylitarkastaja Liikunnan vastuualue OPETUS-

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen

Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen Liikunta oppimisen tukena seminaari Virpiniemen liikuntaopisto 30.1.2013 31.1.2013 Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskus Vastuualueet: Liikenne Ympäristö Elinkeinot Toimipaikka:

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät?

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Kari Sjöholm 10.9 2014 -200-400 -600-800 -1000-1200 -1400-1600 Hallitusohjelman sekä vuosien 2012-2014 kehysriihien

Lisätiedot

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2018.

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2018. OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille - Opetus-ja kulttuuriministeriä on opetus-ja kulttuuritoimen rahoituksesta

Lisätiedot

fjlriu\^ iv.\ Opetus-ja kulttuuriministeri Sah.hi Grahn-La^sonen

fjlriu\^ iv.\ Opetus-ja kulttuuriministeri Sah.hi Grahn-La^sonen OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIO Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille 2017-2020 Opetus-ja kulttuuriministeriö on opetus-ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Liikuntalain uudistus

Liikuntalain uudistus Liikuntalain uudistus Liikuntatoimen koulutuspäivät 27.-28.11.2014 ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen liikuntaaktiivisuus, liiallinen istuminen.

Lisätiedot

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2019.

Rahoitussuunnitelma on pohjana opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäessä valtionavustuksia liikuntapaikkojen perustamishankkeisiin vuonna 2019. OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille 2019 2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö on opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta

Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta Valtakunnallisen liikuntapolitiikan tavoitteet Seminaari liikuntapaikkarakentamisesta 14.5.2012 Johtaja Harri Syväsalmi Opetus- ja kulttuuriministeriö/liikuntayksikkö Hallitusohjelma - liikuntapolitiikka

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 390/2015 Liikuntalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku

SÄÄDÖSKOKOELMA. 390/2015 Liikuntalaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015 390/2015 Liikuntalaki Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko?

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Kari Sjöholm 26.11.2014 Bruttokansantuote, määrän muutos-% ed. vuodesta Lähde: kansalliset

Lisätiedot

perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille 2013-2016

perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille 2013-2016 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelma vuosille 2013-2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö on opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009)

Lisätiedot

Talousarvioesitys Liikuntatoimi

Talousarvioesitys Liikuntatoimi 90. Liikuntatoimi S e l v i t y s o s a : Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt.

Lisätiedot

Talousarvioesitys Liikuntatoimi

Talousarvioesitys Liikuntatoimi 90. Liikuntatoimi S e l v i t y s o s a : Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt.

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

Talousarvioesitys Liikuntatoimi

Talousarvioesitys Liikuntatoimi 90. Liikuntatoimi S e l v i t y s o s a : Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt.

Lisätiedot

JÄÄHALLIEN VALTION- Draft AVUSTUSJÄRJESTELMÄ HAKUOHJEET

JÄÄHALLIEN VALTION- Draft AVUSTUSJÄRJESTELMÄ HAKUOHJEET JÄÄHALLIEN VALTION- AVUSTUSJÄRJESTELMÄ HAKUOHJEET http://minedu.fi/avustukset/avustus/-/asset_publisher/liikuntapaikkojen-janiihin-liittyvien-vapaa-aikatilojen-perustamishankkeet 29.03.2017 1 1. RAHOITUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN JA LIIKUNTAPAIKKASUUNNITTELU KUNNISSA

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN JA LIIKUNTAPAIKKASUUNNITTELU KUNNISSA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN JA LIIKUNTAPAIKKASUUNNITTELU KUNNISSA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISTA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN RESURSSIT JA HALLINTO LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN

Lisätiedot

Talousarvioesitys Liikuntatoimi

Talousarvioesitys Liikuntatoimi 90. Liikuntatoimi S e l v i t y s o s a : Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt.

Lisätiedot

Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma ja valtionavustus koulutustilaisuus Tornio

Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma ja valtionavustus koulutustilaisuus Tornio Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma ja valtionavustus koulutustilaisuus Tornio 18.10.2017 Erja Metsäranta rakennusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Rahoitussuunnitelmailmoitus Kaikki kuntien

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Talousarvioesitys Liikuntatoimi

Talousarvioesitys Liikuntatoimi 90. Liikuntatoimi S e l v i t y s o s a : Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt.

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 7.12.2016 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustus ja päätösprosessi. tekniset asiakirjat

Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustus ja päätösprosessi. tekniset asiakirjat Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustus ja päätösprosessi Hakemus, hankesuunnitelma ja tekniset asiakirjat Jalkapallon olosuhdepäivät 6.11.2012 Krister Strandberg, Sixten Wackström 6.11.2012 1 Hakemus-,

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSIKSI 2012-2015. Uusimaa, Häme, Kaakkois-Suomi. Hakija Hanke kustannusarvio

LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSIKSI 2012-2015. Uusimaa, Häme, Kaakkois-Suomi. Hakija Hanke kustannusarvio LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSIKSI 2012-2015 Hakija Hanke kustannusarvio Uusimaa, Häme, Kaakkois-Suomi Espoo Leppävaaran uimahallin peruskorjaus 27 800 000 800 000 Helsinki

Lisätiedot

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset

Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Aluehallintoviraston myöntämät valtionavustukset Ulla Silventoinen, Liikuntatoimen ylitarkastaja, PSAVI 28.9.2017 1 Valtionavustukset liikunnan tukemiseen Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Kehittämisavustukset:

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN VALTIONAVUSTUKSEN HAKU valtionavustuslomake nro 12

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN VALTIONAVUSTUKSEN HAKU valtionavustuslomake nro 12 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN VALTIONAVUSTUKSEN HAKU valtionavustuslomake nro 12 HAKEMUKSEN LIITTEET: A. RAHOITUSASIAKIRJAT B. RAKENTAMISVALMIUS C. HANKESUUNNITELMA D. HANKEKOHTAISET SUUNNITELMA- ASIAKIRJAT

Lisätiedot

Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden investointiavustukset

Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden investointiavustukset Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeiden investointiavustukset Hakemuksen liiteasiakirjat YLEISTÄ Liikuntapaikkojen valtionavustukset haetaan aluehallintoviraston sähköisessä

Lisätiedot

Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen rakentamisavustukset

Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen rakentamisavustukset 1 Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen rakentamisavustukset OHJEITA VALTIONAVUSTUKSEN HAKIJALLE 1. YLEISTÄ 1.1 Liikuntapaikkojen valtionavustukset Valtion talousarviossa on vuosittain

Lisätiedot

Espoo Leppävaaran uimahallin peruskorjaus 28 290 000 700 000. Helsinki / Urheiluhallit Oy Malmin uimahallin peruskorjaus 1 908 000 480 000

Espoo Leppävaaran uimahallin peruskorjaus 28 290 000 700 000. Helsinki / Urheiluhallit Oy Malmin uimahallin peruskorjaus 1 908 000 480 000 LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSIKSI 2011-2014 Hakija Hanke kustannusarvio Uusimaa, Itä-Uusimaa, Kanta- Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala Askola / perustettava

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset

Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Ampumaradat rakennemuutoksessa seminaari 8.3.2013 Helsinki Liikuntapaikkarakentamisen valtionavustukset Ilpo Piri Uudenmaan ELY keskus 1 Liikuntapaikoista: - Koko maassa n. 29.000 rakennettua liikuntapaikkaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään liikuntalain (390/2015) nojalla: Valtioneuvoston asetus liikunnan edistämisestä 1 luku Valtion liikuntaneuvosto 1 Valtion liikuntaneuvoston ja sen jaostojen

Lisätiedot

Lapin aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto 27.9.2016 1 LIIKUNNALLISEN ELÄMÄNTAVAN PAIKALLISTEN KEHITTÄMISHANKKEIDEN AVUSTUKSET VUONNA 2017 2 AVUSTUKSEN TARKOITUS JA PERIAATTEET Liikunnallisen elämäntavan o Liikunnallisen

Lisätiedot

Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Sivistystoimentarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Kirje OKM/4/611/ Viite

Kirje OKM/4/611/ Viite Kirje OKM/4/611/2017 15.11.2017 Viite Asia Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet liikuntapaikkojen perustamishankkeita koskevien asioiden käsittelystä ja rahoitussuunnitelman valmistelusta vuodelle 2018

Lisätiedot

Rahoituksen tukikeinot

Rahoituksen tukikeinot Rahoituksen tukikeinot Liikkuva koulu kiertue Vaasa 22.11.2012 Yksikön päällikkö Ismo Myllyaho Pohjanmaan ELY, Vaasa Pohjanmaa ELY-keskus: Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri työllisyyden edistäminen,

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkojen

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkojen OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Liikuntapaikkjen perustamishankkeiden rahitussuunnitelma vusille - Opetus-ja kulttuuriministeriö n petus-ja kulttuuritimen rahituksesta annetun lain (1705/2009) 42 :n perusteella

Lisätiedot

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen.

Ympäristön muutos. Uusi hyvinvointi. Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti. Tulevaisuuden kunta. Muuttuva johtaminen. Hyvinvointiennakointi Hyvinvointijohtaminen kunnassa ja yhdyspinnoilla Uusi hyvinvointi Ympäristön muutos Kunta hyvinvoinnin edistäjänä - verkostoprojekti Hyvinvointinäkökulmaa yhdyspintasopimu ksiin Tulevaisuuden

Lisätiedot

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille

Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Valtion tuki urheiluseuroille ja kunnille Urheilujohtaminen seminaari 2.9.2015 Tampere ylitarkastaja Sari Virta Lähtökohdat liikuntalain uudistamisessa Yhteiskunnan muutos: kansalaisten vähentynyt päivittäinen

Lisätiedot

SEMINAARI LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISESTA SÄÄTYTALO 14.5.2012. Mauri Peltovuori Ylitarkastaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Liikuntayksikkö

SEMINAARI LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISESTA SÄÄTYTALO 14.5.2012. Mauri Peltovuori Ylitarkastaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Liikuntayksikkö SEMINAARI LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISESTA SÄÄTYTALO 14.5.2012 Mauri Peltovuori Ylitarkastaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Liikuntayksikkö OKM:N LIIKUNTAPAIKKAPOLITIIKKA Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden

Lisätiedot

Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen rakentamisavustukset

Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen rakentamisavustukset 1 Liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen rakentamisavustukset OHJEITA VALTIONAVUSTUKSEN HAKIJALLE 1. YLEISTÄ 1.1 Liikuntapaikkojen valtionavustukset Valtion talousarviossa on vuosittain

Lisätiedot

Liikunnan koulutuskeskusten rakentamisavustukset

Liikunnan koulutuskeskusten rakentamisavustukset Liikunnan koulutuskeskusten rakentamisavustukset OHJEITA VALTIONAVUSTUKSEN HAKIJALLE 1. YLEISTÄ 1.1 Liikunnan koulutuskeskusten valtionavustukset Valtion talousarviossa on vuosittain määräraha avustusten

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Ajankohtaista liikuntatoimesta ja oppilaitosrakentamisesta

Ajankohtaista liikuntatoimesta ja oppilaitosrakentamisesta Ajankohtaista liikuntatoimesta ja oppilaitosrakentamisesta Sivistystoimen johdon päivä Raahe 13.11.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Marie Rautio-Sipilä 19.11.2013 1 Liikuntalain

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Alueellisen liikuntaneuvoston asettaminen, liikunnan edistäminen maakunnassa (Lakiehdotuksessa tehtävä on nimetty: alueellisen liikuntaneuvoston

Lisätiedot

Valmennuskeskusarviointi

Valmennuskeskusarviointi Valmennuskeskusarviointi Jari Lämsä & Ari Nummela 16.3.2012 Arviointitehtävä Urheiluopistojen valmennuskeskusten arviointihankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa suomalaisesta valmennuskeskustoiminnasta

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

Liikuntapaikkarakentamisen suunta

Liikuntapaikkarakentamisen suunta 19.3.2014 Liikuntapaikkarakentamisen suunta Risto Järvelä Rakennusneuvos Liikuntayksikkö Liikuntayksikön vastuualue 1) liikunnan yleisten edellytysten luominen 2) liikuntapolitiikan kehittäminen ja yhteensovittaminen

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä Liikuntatoimi. Talousarvioesitys HE 95/2012 vp ( )

Asiakirjayhdistelmä Liikuntatoimi. Talousarvioesitys HE 95/2012 vp ( ) 90. Liikuntatoimi Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä vastaavat pääasiassa liikuntajärjestöt. Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Kirjastoautohanke Tampere Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Kirjastoautohanke Tampere Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Kirjastoautohanke 13.6.2014 Tampere Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 16.6.2014 1 Perustamishankkeiden erillinen valtionavustusjärjestelmä? Vaihtoehdot: 1. Avustukset siirretään valtionosuuspohjiin

Lisätiedot

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan vastuualue, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan vastuualue, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto Avustusmahdollisuuksia soveltavaan luontoliikuntaan OKM:n liikuntatoimen hallinnonalalla Soveltavan luontoliikunnan verkostotilaisuus 28.9.2018, Tarvaspää Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan

Lisätiedot

Liikuntatoimen ajankohtaisia asioita aluehallintovirastosta. Itä-Suomen aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Marie Rautio-Sipilä

Liikuntatoimen ajankohtaisia asioita aluehallintovirastosta. Itä-Suomen aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Marie Rautio-Sipilä Liikuntatoimen ajankohtaisia asioita aluehallintovirastosta Itä-Suomen aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Marie Rautio-Sipilä 1 Valtionavustukset Peruspalvelujen arviointi TEAviisari Koulutustilaisuudet/tapaamiset

Lisätiedot

Aluehallintoviraston diaarinumero. Puhelin

Aluehallintoviraston diaarinumero. Puhelin 1 Saapumismerkinnät Saapumisleimat Aluehallintoviraston diaarinumero PSR:n diaarinumero 1 Tiedot hakijasta a) Hakijan yhteystiedot: Nimi Hailuodon kunta Y-tunnus 0184918-8 Jakeluosoite Luovontie 176 Postinumero

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU -OHJELMAN KEHITTÄMISAVUSTUKSET LUKUVUODELLE Liikutaan tunti päivässä laajentamalla Liikkuva Koulu -hanke valtakunnalliseksi

LIIKKUVA KOULU -OHJELMAN KEHITTÄMISAVUSTUKSET LUKUVUODELLE Liikutaan tunti päivässä laajentamalla Liikkuva Koulu -hanke valtakunnalliseksi LIIKKUVA KOULU -OHJELMAN KEHITTÄMISAVUSTUKSET LUKUVUODELLE 2016-2017 Liikutaan tunti päivässä laajentamalla Liikkuva Koulu -hanke valtakunnalliseksi 1 Liikkuvan koulun tavoitteena on aktiivisempi ja viihtyisämpi

Lisätiedot

LIIKUNNAN KOULUTUSKESKUSTEN VALTIONAVUSTUSTEN HAKUOHJE VUODELLE 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö

LIIKUNNAN KOULUTUSKESKUSTEN VALTIONAVUSTUSTEN HAKUOHJE VUODELLE 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö 1 LIIKUNNAN KOULUTUSKESKUSTEN VALTIONAVUSTUSTEN HAKUOHJE VUODELLE 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö 12.11.2014 Viite: Laki vapaasta sivistystyöstä (632/1998) ja liikuntalaki (1054/1998) Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus

AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus AJANKOHTAISTA MUIDEN ALOJEN LAINSÄÄDÄNNÖSSÄ Varkaus 21.4.2015 Matti Ruuska Johtaja Opetus- ja kulttuuritoimi vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 21.4.2015 1 Lähtökohdat Yhteiskunnan muutos Toimialan

Lisätiedot

Selvitys eteläpohjalaisten liikunta-aktiivisuudesta ja tyytyväisyydestä liikuntapalveluihin ja -paikkoihin Hannu Tuuri, Marja Katajavirta

Selvitys eteläpohjalaisten liikunta-aktiivisuudesta ja tyytyväisyydestä liikuntapalveluihin ja -paikkoihin Hannu Tuuri, Marja Katajavirta Selvitys eteläpohjalaisten liikunta-aktiivisuudesta ja tyytyväisyydestä liikuntapalveluihin ja -paikkoihin 2018 Hannu Tuuri, Marja Katajavirta Sisällys Dian nro Taustoja tutkimukselle Tutkimuksen toteuttaminen

Lisätiedot

Liikuntapaikkojen rakentamisavustukset

Liikuntapaikkojen rakentamisavustukset Liikuntapaikkojen rakentamisavustukset Nuoriso- ja liikuntatoimen valtionavustukset ja sähköinen haku Vaasa 5.10.2017 Ismo Myllyaho Yksikön päällikkö Opetus- ja kulttuuritoimen vastuualue Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Liikuntalautakunta LJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Liikuntalautakunta LJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (7) 5 Liikuntatilojen maksuttoman ja tuetun käytön perusteet vuonna 2014 HEL 2013-016072 T 02 05 01 00 Päätös päätti, että avustettaville seuroille ositetaan liikuntatilojen

Lisätiedot

JÄRJESTÖPÄIVÄT LIIKUNTAA EDISTÄVIEN JÄRJESTÖJEN AVUSTAMINEN

JÄRJESTÖPÄIVÄT LIIKUNTAA EDISTÄVIEN JÄRJESTÖJEN AVUSTAMINEN JÄRJESTÖPÄIVÄT LIIKUNTAA EDISTÄVIEN JÄRJESTÖJEN AVUSTAMINEN Valtionavustukseen oikeutetut uudet liikuntaa edistävät järjestöt. Liikuntalain 10 :ssä säädetään, että liikuntaa edistävän järjestön valtionavustuksen

Lisätiedot

AVIn rahoituksella uusia tuulia. Valtionavustus lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen 2014. Hakuaika 28.2.2014

AVIn rahoituksella uusia tuulia. Valtionavustus lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen 2014. Hakuaika 28.2.2014 AVIn rahoituksella uusia tuulia Valtionavustus lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen 2014 Hakuaika 28.2.2014 1 Lasten ja nuorten liikunnan kehittämisavustuksen tavoitteena on: - erilaisten toimintamallien

Lisätiedot

Lapin aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto 18.9.2015 1 PAIKALLISTEN KEHITTÄMISHANKKEIDEN VALTIONAVUSTUS VUONNA 2015 LAPIN ALUEHALLINTOVIRASTO 2 Lasten ja nuorten liikunnan kehittämisavustus Valtio tukee lasten ja nuorten

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä Liikuntatoimi

Asiakirjayhdistelmä Liikuntatoimi 90. Liikuntatoimi Talousarvioesitys HE 30/2015 vp (28.9.2015) S e l v i t y s o s a : Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä verkkomedioiden avustukset. Emma Kuusi 23.5.2013

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä verkkomedioiden avustukset. Emma Kuusi 23.5.2013 Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä verkkomedioiden avustukset Emma Kuusi 23.5.2013 Perusteet Nuorisolaki Valtionavustuslaki Hallituksen lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 Kehyskauden

Lisätiedot

LAPIN LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSILLE

LAPIN LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSILLE LAPIN LIIKUNTAPAIKKOJEN PERUSTAMISHANKKEIDEN RAHOITUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2015 2018 Rovaniemi 2014 S I S Ä L L Y S 1. SUUNNITELMAN TAUSTA 1 2. KUNTIEN ILMOITTAMAT PERUSTAMISHANKKEET 2 3. SUUNNITELMAN MÄÄRÄRAHAPERUSTEET

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA Tavoitteet, prosessikuvaus ja hankekategoriat

LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA Tavoitteet, prosessikuvaus ja hankekategoriat LIIKUNTAPAIKKASUUNNITELMA 2017 Tavoitteet, prosessikuvaus ja hankekategoriat AIKAPOMMI RÄJÄHTÄMÄSSÄ JOENSUUN URHEILUPAIKOISSA - "HERÄSIMME LIIAN MYÖHÄÄN SALIPULAAN KARJALAINEN 10.10.2017 TOIMEKSIANTO JA

Lisätiedot

Liikuntapaikkarakentaminen korkeakouluissa ELY-keskuksen puheenvuoro

Liikuntapaikkarakentaminen korkeakouluissa ELY-keskuksen puheenvuoro Liikuntapaikkarakentaminen korkeakouluissa ELY-keskuksen puheenvuoro Tampere, 15.3.2013 Yksikön päällikkö Ismo Myllyaho Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kirjasto-, liikunta- ja nuorisoyksikkö

Lisätiedot

Kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla haku vuodelle 2016

Kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla haku vuodelle 2016 Kehittämisavustus kunnille maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla haku vuodelle 2016 Ohje avustuksen hakijalle Lähtökohdat Kotoutumisella tarkoitetaan maahanmuuttajan ja yhteiskunnan vuorovaikutteista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Liikuntalautakunta HALL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (5) Liikuntalautakunta HALL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (5) 76 Liikuntalautakunnan myöntämät muiden liikuntaa edistävien yhdistysten toiminta-avustukset 2017 HEL 2017-003005 T 02 05 01 00 Päätös päätti myöntää muiden liikuntaa

Lisätiedot

huippu-urheilunmuutos.fi

huippu-urheilunmuutos.fi EXCELLENCE - pyrkimys erinomaisuuteen LAPSI NUORI AIKUINEN Yhdessä tekeminen Ei riskikokeilu, vaan satsaus elämään Omaehtoinen liikkuminen ja urheilu Lapsuus: laatua koulussa ja seurassa, kielloista kokeiluihin

Lisätiedot

Liikuntapoliittinen selonteko mitä vaikutuksia kunnille? Lounais-Suomen kuntien liikuntaseminaari 2018

Liikuntapoliittinen selonteko mitä vaikutuksia kunnille? Lounais-Suomen kuntien liikuntaseminaari 2018 Liikuntapoliittinen selonteko mitä vaikutuksia kunnille? Lounais-Suomen kuntien liikuntaseminaari 2018 Mikä on selonteko ja mitä sillä tavoitellaan? valtioneuvosto voi antaa eduskunnalle selonteon hallintoa

Lisätiedot

Pirkanmaan liikuntatoimen viranhaltijakoulutus Erja Metsäranta

Pirkanmaan liikuntatoimen viranhaltijakoulutus Erja Metsäranta Pirkanmaan liikuntatoimen viranhaltijakoulutus 8.5.2018 Erja Metsäranta LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN AIKAKAUDET JA PAINOPISTEET LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN ENNEN LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMINEN NYT SÄÄDÖSOHJAUS

Lisätiedot

Liikuntaa edistävien järjestöjen valtionavustukset. - päälinjat ja periaatteet

Liikuntaa edistävien järjestöjen valtionavustukset. - päälinjat ja periaatteet Liikuntaa edistävien järjestöjen valtionavustukset - päälinjat ja periaatteet Keskeiset lähtökohdat Liikuntalain ja asetuksen tavoitteiden noudattaminen Yleisten arviointiperusteiden soveltaminen nykyistä

Lisätiedot

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset

Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset HAKUTIEDOTE 7.2.2013 22/2013 Asia HAKUTIEDOTE 2013 Ammatillinen lisäkoulutus Valtakunnalliset työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset Taustaa Säädösperusta Valtionavustuslaki (688/2001)

Lisätiedot

f) Oma arvio avustuksen tarpeesta hakuvuonna: erittäin tärkeä, tärkeä, ei kovin tärkeä perustelu

f) Oma arvio avustuksen tarpeesta hakuvuonna: erittäin tärkeä, tärkeä, ei kovin tärkeä perustelu 1 HAKULOMAKE RAKENNUSHANKKEILLE Saapumismerkinnät Saapumisleima Aluehallintoviraston diaarinumero PSR:n diaarinumero 1. Tiedot hakijasta a) Hakijan yhteystiedot: Nimi Y-tunnus Jakeluosoite Postinumero

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (5) 385 V Lainan myöntäminen Tapanilan Urheilutalosäätiölle HEL 2011-010486 T 02 05 03 00 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättäisi

Lisätiedot

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Sosiaali -ja terveydenhuollon ja potilasyhdistysten, ehkäisevän päihdetyön, eläinsuojelutyön ja

Lisätiedot

KÄRKÖLÄN KUNTA. 4 liikuntatoimen tavoitteet ja tehtävät...7 4.1 Yleistä 4.2 Toimenpiteet. 5 Johtopäätöksiä liikuntatoiminnan kehittämiseksi...

KÄRKÖLÄN KUNTA. 4 liikuntatoimen tavoitteet ja tehtävät...7 4.1 Yleistä 4.2 Toimenpiteet. 5 Johtopäätöksiä liikuntatoiminnan kehittämiseksi... KÄRKÖLÄN KUNTA 1 johdanto...3 2 yleiskuvaa kärkölän kunnasta...4 2.1 Sijainti 2.2 Luonto ja ympäristö 2.3 Väestörakenne 2.4 Elinkeinorakenne 2.5 Koulutus 3 kärkölän liikuntatoimen nykytilanne...5 3.1 Hallinto

Lisätiedot

Lapin aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto 25.2.2016 1 LIIKKUVA KOULU OHJELMAN KÄRKIHANKE: LIIKKUVA KOULU OHJELMAN KEHITTÄMISAVUSTUKSET LUKUVUODELLE 2016-2017 Lapin aluehallintovirasto 25.2.2016 2 o OKM toimeenpanee Sipilän

Lisätiedot

Työllisyyspoliittinen avustus Lapin TE-toimisto

Työllisyyspoliittinen avustus Lapin TE-toimisto Työllisyyspoliittinen avustus 1 Työllisyyspoliittisen avustuksen tarkoitus Työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistäminen * parannetaan yleisiä työmarkkinavalmiuksia ja ammatillista osaamista Erityisesti

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA-ASIAKIRJA VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2014:4

LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA-ASIAKIRJA VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2014:4 LIIKUNTAPAIKKARAKENTAMISEN SUUNTA-ASIAKIRJA VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2014:4 Päivitys Suunta-asiakirjaan 19.11.2015 ARVONLISÄVERO HANKKEIDEN KUSTANNUSARVIOISSA Opetus- kulttuuriministeriön kunnallistalouden

Lisätiedot

KARIJOEN KUNNAN Liikuntalautakunta ja Nuorisolautakunta julistavat paikallisten järjestöjen haettavaksi seuraavat AVUSTUKSET.

KARIJOEN KUNNAN Liikuntalautakunta ja Nuorisolautakunta julistavat paikallisten järjestöjen haettavaksi seuraavat AVUSTUKSET. TIEDOTE KUULUTUS / 2013 KARIJOEN KUNNAN Liikuntalautakunta ja Nuorisolautakunta julistavat paikallisten järjestöjen haettavaksi seuraavat AVUSTUKSET. 2013 URHEILUSEUROJEN VUOSIAVUSTUKSET (6700 euroa )

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN LIIKUNNAN SEKÄ NUORISO- JA KULTTUURITYÖN AVUSTUSTEN JALKOPERUSTEET

SIIKAISTEN KUNNAN LIIKUNNAN SEKÄ NUORISO- JA KULTTUURITYÖN AVUSTUSTEN JALKOPERUSTEET Liite 3/ Siv.ltk 14.3.2017/ 23 SIIKAISTEN KUNNAN LIIKUNNAN SEKÄ NUORISO- JA KULTTUURITYÖN AVUSTUSTEN JALKOPERUSTEET Liikunnan ja urheilun toiminta-avustus Nuorisotoiminnan avustus Kulttuuritoiminnan avustus

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä Liikuntatoimi

Asiakirjayhdistelmä Liikuntatoimi 90. Liikuntatoimi Talousarvioesitys HE 131/2014 vp (15.9.2014) S e l v i t y s o s a : Liikuntatoimen tehtävänä on liikunnan edistäminen. Valtio ja kunnat luovat edellytyksiä liikunnalle. Liikunnan järjestämisestä

Lisätiedot

Valtion rooli liikunnan pelikentällä. Minna Paajanen valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri

Valtion rooli liikunnan pelikentällä. Minna Paajanen valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Valtion rooli liikunnan pelikentällä Minna Paajanen valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa: liikuntapolitiikan yleisestä johdosta, yhteensovittamisesta ja kehittämisestä

Lisätiedot

Koulupihat kuntoon. Imatra Kristian Åbacka, ylitarkastaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Koulupihat kuntoon. Imatra Kristian Åbacka, ylitarkastaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto Koulupihat kuntoon Imatra 15.4.2016 Kristian Åbacka, ylitarkastaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Lähiliikuntapaikka Liikuntapaikkarakentamisen painopisteenä vuodesta 2000 Korotettu valtionavustusmahdollisuus

Lisätiedot

Valtionavustukset järvien kunnostamiseen. Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus

Valtionavustukset järvien kunnostamiseen. Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus Valtionavustukset järvien kunnostamiseen Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus Kotijärvet kuntoon Espoossa -seminaari 22.9.2016 Avustukset järvien kunnostamiseen ELY-keskus voi myöntää valtionavustusta järven

Lisätiedot