Ympäristönäkökohdat uudistuvassa hankintalaissa työpaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristönäkökohdat uudistuvassa hankintalaissa työpaja"

Transkriptio

1 Ympäristönäkökohdat uudistuvassa hankintalaissa työpaja Kuinka tulkita ja toteuttaa uutta hankintalainsäädäntöä ympäristöjohtamisjärjestelmien käytöstä? 1.1. Mitä ympäristöjohtamisjärjestelmiä on tarjolla pohjoismaisilla markkinoilla? Vastaavatko ne toisiaan ja täyttävätkö ne direktiivin asettamat vaatimukset? Suomen markkinoilla on tällä hetkellä yli 1500 ISO sertifioitua ja neljä EMASrekisteröityä yritystä tai organisaatiota. Hankintadirektiivin 62 artiklan vaatimukset täyttävät vähintäänkin ne organisaatiot, joilla on joko EMAS-rekisteröinti tai akkreditoitu ISO sertifikaatti. Näiden lisäksi on toimialakohtaisia järjestelmiä (esim. GreenKey, Ekotaksi) sekä kevennettyjä järjestelmiä kuten Ekokompassi (80 90 yritystä) ja WWF:n Green Office (162 organisaatiota). Koottua tietoa eri järjestelmistä ja ohjelmista ei ole, kuten ei myöskään eri järjestelmien vastaavuudesta. Esimerkiksi Ekokompassi perustuu ISO standardiin ja vastaavat järjestelmät muissa pohjoismaissa ovat Miljöfyrtårn ja Svensk Miljöbas. Ekokompassi ei täytä kaikkia ISO vaatimuksia, eikä edellytä julkista ympäristöselontekoa. Ekokompassi ja Green Office todennetaan kolmannen osapuolen toimesta. Auditoijat on koulutettu ja työn laatua seurataan, auditoijia ei kuitenkaan ole akkreditoitu. Järjestelmät nähdään kuitenkin erinomaisena keinona systematisoida yrityksen ympäristötyö. Pelkästään valtion puitejärjestelyissä sopimuskumppaneina on noin yritystä. Suurelta osalta siis puuttuu artikla 62 mukaista hallintajärjestelmää Kuinka viittaus asetuksen 1221/2009 artiklaan 45 tulisi tulkita? Tällä hetkellä EU:ssa/Suomessa ei ole muita tunnustettuja järjestelmiä EMASin rinnalla. - Ovatko esimerkiksi Ekokompassi ja Green Office lakiesityksen mukaisesti mahdollisia tunnistettavia järjestelmiä? Eri maissa on suhtauduttu erilailla artikla 45 mukaiseen tunnustamiseen. Norja on parhaillaan hakemassa komissiolta Miljöfyrtårnin tunnustamista, Ruotsissa Svensk Miljöbas arvioitiin liian samankaltaiseksi EMAS-järjestelmän kanssa. Suomessa keskustelu Ekokompassin tunnustamisesta on avattu ympäristöministeriöön. Tärkeää olisi että pohjoismaisella tasolla tehtäisiin samankaltaiset tulkinnat artiklan 45 mukaisessa tunnustamisessa.

2 1.3. Kuinka palveluntarjoajat voivat todentaa vaatimukset muilla dokumentaatiotavoilla? Todentaminen muilla tavoilla nähtiin hankalaksi hankkijan näkökulmasta. Dokumenttien kirjavuus on valtava. Ympäristöhallintaa koskevat vaatimukset on siksi oltava selkeitä sekä hankkijalle että tarjoajalle. Kannustamalla hankinnoissa nimenomaan todennettuihin ympäristöhallintajärjestelmien käyttöönottoon voi vaikuttaa yritysten ympäristöasioiden kehittämiseen. Toimittajan vakuutus vaatimuksen täyttymisestä on monessa tapauksessa nähty riittäväksi, sillä osaaminen ei riitä todistusten varmistamiseen. Ei ole myöskään hankintayksikön kannalta realistista vertailla täyttääkö joku tarjoaja paremmin ympäristöjärjestelmän kriteerit vai ei. Myöskään eritasoisten järjestelmien keskeinen vertailu tarjouskilpailussa ei ole mahdollista. Ehdotettiin myös vakiolomakkeen käyttämistä, joka jokaisen tarjoajan on täytettävä. Myös riippumattoman kolmannen osapuolen lausunto voi antaa lisää varmuutta asiaan. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa arvioijien riippumattomuus ja ammattitaito Kuinka sääntö ympäristöjohtamisjärjestelmien hankkimisen aikarajoituksista voisi toimia käytännössä? Markkinavuoropuhelussa saadun tiedon mukaan on mahdollista asettaa tarjouspyynnössä tietty aika sopimuksen alkamisen jälkeen jolloin hallintajärjestelmän on oltava kunnossa. Sopimussakko astuisi voimaan, ellei tämä toteudu Millaista ohjeistusta julkisten hankintojen tekijät tarvitsevat voidakseen arvioida vaihtoehtoisia todentamiskeinoja, esim. tarkistuslistoja? Asia vaatii jatkuvaa seurantaa ja kouluttamista. Hajautetuissa hankinnoissa vertailu on hankalampaa, jos osaamisen taso vaihtelee. Osaamisen kehittämisessä olisi hyvä tehdä yhteistyötä auditointeja tekevien yritysten edustajien kanssa. Todistetut ulkoiset auditoinnit ja niiden tarkastusraportit on hyvä alku kasvattaa tietopohjaa. Toivottiin selkeitä listauksia hyväksyttävistä järjestelmistä ja malleja kuten Vantaan hankintakriteeripilotti. Olisi hyvä, jos kaikista järjestelmistä olisi selkeä matriisi. Vastaavuuden keskinäinen vertailu vaatii paljon hankintayksiköiltä. Hankintalakiesityksen mukaan kyseinen sääntö koskee vain EU:n kynnysarvoja ylittäviä hankintoja. Tarvitaan myös ohjeistusta siihen, miten kansallisissa hankinnoissa voi edellyttää ympäristön hallintaa koskevia seikkoja Mikä on lain mukaan paras tapa muotoilla valintakriteerit ja sopimusehdot? Ehdotuksia kuinka sopimusehdot voitaisiin muotoilla?

3 Nämä on aina tapauskohtaisesti määriteltävä hankinnan suunnitteluvaiheessa suhteessa hankinnan kohteeseen, kokoon ja riskeihin. Vaatimustenmäärittely tulee perustua markkinavuoropuheluun. Lakiesityksen mukaan ympäristön hallintajärjestelmän vaatiminen soveltuu parhaiten soveltuvuusvaatimuksena, eikä sitä voi käyttää vertailuperusteena tai vähimmäisvaatimuksena. Soveltuvuusvaatimus koskee yritystä ja sen toimintaa. Hankinnan kohteena olevaa tuotetta tai palvelua koskevan kriteerin on liityttävä hankinnan kohteeseen. Siitä syystä ympäristöhallintajärjestelmää ei voi käyttää tuotetta koskevana vaatimuksena vaan ainoastaan soveltuvuusvaatimuksena. Ympäristötavoitteiden kannalta onkin tärkeämpää tunnistaa hankinnan kohteena olevan palvelun tai urakan ympäristönäkökohdat ja muotoilla ympäristöasioiden hallintaa koskevat vähimmäisvaatimukset niiden mukaan (energiankulutus, jätemäärät jne). Sopimusehtona voisi olla määriteltyjen tavoitteiden mittareiden raportointi sopimuksen aikana. Katso tarkemmin 1.4. ja Millaisia suosituksia julkisten hankintojen tekijöille voidaan antaa ympäristöjohtamisjärjestelmien parhaasta käytöstä tarjouskilpailun eri vaiheissa? a. Markkinavuoropuhelu: Markkinavuoropuhelu on äärimmäisen tärkeä. Ei voida puhua vain ympäristöjohtamisjärjestelmistä tai merkeistä, vaan täytyy tuntea toimintakenttä tarkkaan. Ympäristöjärjestelmä tai sen mukainen selvitys, ei yksin riitä. Järjestelmän vaikuttavuus tulisi olla markkinavuoropuhelussa keskustelujen lähtökohtana. Yrityksille tulee ajoissa viestiä tavoitteesta asettaa vaatimus palvelun ympäristövaikutuksia tai yritysten ympäristöhallintajärjestelmästä. Yrityksiltä tulee tiedustella, onko heillä sertifioitu järjestelmä, kevennetty tai omaehtoinen ja mitä toimintoja se käsittelee. Hankintayksikkö ilmoittaa 1-2 vuotta etukäteen kotisivuillaan/ennakkoilmoituksessa/yritystapaamisissa, että he tulevat vaatimaan järjestelmää tietyissä sopimuksissa. Näin alan yritykset tietävät asiasta. Kun useat hankintayksiköt toimivat näin, saadaan sillä oikeasti muutosta ja vaikuttavuutta. Kun asiasta informoi riittävästi etukäteen, kaikki asiaan panostavat yritykset voivat saada sertifikaatin. b. Valintakriteerit

4 Vertailukriteereiden on liityttävä hankinnan kohteeseen, eikä toimittajayrityksen toimintaan. Ympäristöhallintajärjestelmää ei voi asettaa valintakriteeriksi. Pisteytettävissä kriteereissä tulisi olla konkreettisia, mitattavia toimenpiteitä kuten esimerkiksi taloudellisen ajotavan koulutus, energiakulutuksen tai ruokahävikin mittaaminen, tai muu palvelun suorittamisen kannalta merkittävä toiminto. c. Sopimusehdot Bonus/sanktio-malli, jossa ympäristön hallintajärjestelmää kannustetaan ottamaan käyttöön yhteistyössä tilaajan kanssa. Kannuste- tai sanktiojärjestelmä täytyy tehdä harkiten. Ottaen huomioon sertifioitujen yritysten määrän, niiden kannustaminen näihin järjestelmiin tulee tehdä asteittain. Ympäristön kannalta tunnistetut olennaiset asiat tulisivat myös olla sopimusehdoissa ja niiden seurannasta sovittu. ( katso tarkemmin 1.6.) 1.8. Haasteita ja mahdollisuuksia lisääntyvästä ympäristöjohtamisjärjestelmien käytöstä julkisissa tarjouskilpailuissa sekä hankkijoiden että tarjoajien näkökulmista. Keskusteluissa tuli ilmi, että hankintayksiköillä ei ole riittävästi tietoa markkinoilla olevista eri järjestelmistä. Toimialakohtaiset erot tulisi tuntea. Erilaisten dokumentaatioiden tulkitseminen on hankalaa ja siksi todistustaakka tulisi olla yrityksellä. Hankintayksikön tulee kuitenkin pohtia, mitä lisäarvoa sertifioidun ympäristöhallintajärjestelmän vaatiminen antaa ympäristötavoitteisiin nähden. Nousi myös epäily siitä, mikä ohjausvaikutus ympäristöjohtamisjärjestelmän vaatimuksella on. On tärkeää että PK-yrityksiä voidaan auttaa jollain tavalla pääsemään kilpailuun mukaan. Julkisten hankintayksiköiden tulisi yhtenäistää toimintatapansa.

5 2. Kuinka tulkita ja toteuttaa uutta hankintalainsäädäntöä ympäristömerkkien käytöstä? 2.1. Mitkä pohjoismaisilla markkinoilla olevat ympäristömerkit täyttävät direktiivin asettavat vaatimukset? Voidaanko eri merkit nähdä yhdenveroisina, eli ovatko ne vertailtavissa? Esim. luettaisiinko kaikki I-tyypin merkit yhdenvertaisiksi? Vai pitäisikö kaikkien merkkien myöntämisperusteiden/kriteerien olla samoja? Markkinoilla toimivista merkeistä ainakin Joutsenmerkki, EU-kukka, Blaue Engel ja TCO ovat kansainvälisen ympäristömerkkien järjestön tunnistamia tyypin 1-merkkejä. Näiden lisäksi markkinoilla on eri raaka-aineita tai ympäristö-/sosiaalisiin vaikutuksia koskevia merkkejä (PEFC, MSC, Luomu, Reilu kauppa jne). Olisi toivottavaa, että toisiaan lähellä olevat Tyypin I-merkit hyväksytään vastaavina. Tämä selkeyttäisi asiaa niin hankintayksiköiden kuin tarjoajien osalta, eikä hankintayksiköiden tarvitsisi miettiä, onko joku toinen I-tyypin merkki vastaava vai ei, ja voiko sitä hyväksyä. Käytännössä merkit eivät kuitenkaan ole suoraan toisiaan vastaavia vaan eroavat yksityiskohdissa, jotka voivat olla yritysten näkökulmasta hyvinkin ratkaisevia. Markkinatilanne eroaa hyvinkin paljon tuoteryhmästä riippuen (vrt. siivousaineet/tietotekniset laitteet/tekstiilit). Hankintayksikön on vaikea tunnistaa, onko toinen merkki ympäristön kannalta parempi kriteereiltään kuin toinen tai onko toinen merkki aivan vastaava Miten tulkita milloin ympäristömerkin kriteerit ovat yhteydessä hankittavaan tuotteeseen/palveluun ja tarkoituksenmukaisia hankinnan kohteeseen nähden? Yleisesti ottaen nähtiin, että merkin vaatiminen on tarkoituksen mukaista, jos sen kaikki kriteerit koskevat tuotteen tai palvelun elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia. Käytännössä yksittäisen merkin vaatiminen lakiesityksen mukaan on mahdollista silloin kun kaikki merkin perusteet liittyvät hankinnan kohteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa että hankintayksikön tulee osata tunnistaa jokaisesta merkistä, liittyvätkö kriteerit hankinnan kohteeseen vai ei. Ympäristömerkkien hallinnoitsijoiden tulee ratkaista ja ohjeistaa tämä, etteivät yksittäiset hankintayksiköt joudu ratkomaan näitä itse. Esimerkiksi Joutsenmerkissä on jo pyritty erittämään hallintoa ja markkinointia koskevat kriteerit itse tuotetta koskevista. Ympäristömerkkien sisältämät mahdolliset sosiaaliset näkökohdat eivät liity hankinnan kohteeseen, vaan yrityksen toimintaan. Tällöin merkkiä ei voisi vaatia.

6 2.3. Kuinka sääntö ympäristömerkkien hankkimisen aikarajoituksista voisi toimia käytännössä? On tärkeä että yritykset saavat ajoissa tiedon siitä, että hankintayksikkö harkitsee ympäristömerkin vaatimista. Hankintayksikkö ilmoittaa 1-2 vuotta etukäteen kotisivuillaan/ennakkoilmoituksessa/yritystapaamisissa, että he tulevat vaatimaan järjestelmää. Näin alan yritykset tietävät asiasta. Kun useat hankintayksiköt toimivat näin, saadaan sillä oikeasti muutosta ja vaikuttavuutta. Kun asiasta informoi riittävästi etukäteen, kaikki asiaan panostavat yritykset voivat saada sertifikaatin Voiko ympäristömerkin omaamista edellyttää tietyllä aikajänteellä esimerkiksi sopimuskauden aikana (6-12 kk)? 2.4. Mitä muita todentamiskeinoja palveluntarjoajat voivat käyttää? Ja mitä todentamiskeinoja sopimusviranomaisten tulisi hyväksyä? Todistusten kirjo on suuri. Hankinnoissa olisi hyvä kannustaa kolmannen osapuolten verifioimaan tietoon Millaisia ohjeistuksia julkisten hankintojen tekijät tarvitsevat voidakseen arvioida vaihtoehtoisia todentamiskeinoja, esim. tarkistuslistoja? Tarvitaan merkkien kriteerien avaamista esimerkiksi toimialakohtaisesti sekä vastaavuusmatriiseja, joissa esitetään mitä kriteereitä eri merkkien välillä on harmonisoitu, tai muuten vastaavat toisiaan. Tästä olisi hyvä tiedottaa esimerkiksi Motivan hankintapalvelun sivuilla. Eri merkintäorganisaatioilta tarvitaan tietoa merkkien kriteerien perusteista ja markkinatilanteesta. Jos tiettyä merkkiä on vaadittu hankinnassa ja merkin kriteerit tiukentuvat sopimuskauden aikana, onko kyseessä silloin olennainen sopimusmuutos? 2.6. Mitä mahdollisuuksia ja haasteita uusi direktiivi avaa ympäristömerkkien hankkimiseen todistuksina / käyttämiseen todentamiskeinoina? Lakiesityksen mukaan sääntö koskee vain EU-kynnysarvot ylittäviä hankintoja. On tärkeä että saadaan selvyyttä myös siihen miten ympäristömerkkejä voi hyödyntää kansallisissa hankinnoissa. On myös huomioitava, että monet ympäristövaikutuksiltaan merkittävät tuoteryhmät, joita julkinen sektori hankkii, eivät ole ympäristömerkkien piirissä (ajoneuvot, kuljetukset, energiaa käyttävät laitteet ammattikäyttöön, valaistus).

7 2.7. Mikä on paras uuden hankintalain mukainen tapa muotoilla vaatimukset, kriteerit ja sopimusehdot? Ehdotuksia kuinka vaatimukset ja kriteerit voisi muotoilla? Yksi mahdollinen tapa voisi olla edellyttää tarjoajan täyttävän kriteerilomake, josta selviää mitkä kriteerit tuote/palvelu täyttää milläkin merkillä/sertifikaatilla. Puitesopimusten ehtona voi olla velvollisuus raportoida kuinka paljon ympäristömerkittyjä tuotteita toimittaja on toimittanut Missä vaiheessa tarjouskilpailua ympäristömerkit pitäisi ottaa huomioon? Suosituksia julkisten hankintojen tekijöille ympäristömerkkien käyttöön: a. Markkinavuoropuhelu: Tämä on edellytys merkin vaatimiselle! Tällöin on riittävästi aikaa tehdä testauksia ja hakea lupaa. b. Hankinnan kohteen määrittely c. Vertailuperusteet. Monilla aloilla ympäristömerkkejä on vielä aika vähän. Näillä aloilla kannattaa pysytellä vertailuperusteissa, jotta yleensä saadaan aikaan aitoa kilpailua. d. Sopimusehdot: kts kohta Lisääntyvän merkkien käytön esteitä ja mahdollisuuksia julkisissa tarjouskilpailuissa hankkijoiden ja tarjoajien näkökulmista. Tiettyjen ympäristömerkkien kriteerit voivat olla kovinkin tiukkoja, eikä tuotannossa ole vielä mahdollisuuksia täyttää niitä kustannustehokkaasti ja turvallisesti. Vaaditun kriteerin tulee olla tarkoituksen mukainen. Työpajaan osallistuneiden hankkijoiden näkökulma on, että on turvallisempaa edellyttää merkittävimpien kriteerien/perusteiden täyttämistä kuin vaatia tiettyä merkkiä. Tämä edellyttää että hankintayksiköt tietävät mitkä ympäristövaikutuksista ovat olennaisimpia ja heidän omien ympäristötavoitteiden kannalta tärkeimpiä. Samalla toivotaan, että uuden lain tuomat mahdollisuudet tosiaan helpottaisi merkkien vaatimista. Merkin lisenssikustannusten lisäksi merkin saamiseen liittyy paljon muitakin kustannuksia, joita ei voida lisätä suoraan tuotteen hintaan. Toisaalta lisenssinhaltijoilla on myönteisiä kokemuksia siitä miten merkin saamiseen liittyvät kustannukset on saatu katettua kysynnän ja myynnin lisääntymisellä.

Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta. 1.4.2014 Liisa Lehtomäki. Hansel Oy. Copyright Hansel Oy

Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta. 1.4.2014 Liisa Lehtomäki. Hansel Oy. Copyright Hansel Oy Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta Hansel Oy 1 Ympäristömerkin käyttäminen Direktiiviteksti Artiklassa 43 Merkit Ympäristö, reilu kauppa, luomu. Miten voi käyttää ympäristömerkkiä

Lisätiedot

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki

Vihreät hankinnat ja hankintalaki. Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Vihreät hankinnat ja hankintalaki Kommenttipuheenvuoro, Vihreät hankinnat seminaari 18.01.2010 Jukka Koivusalo Hankintalakimies Espoon kaupunki Yleisiä lähtökohtia Hankintalaki perustuu pitkälti EU-lainsäädäntöön,

Lisätiedot

Opas ympäristömerkin käyttämiseen julkisissa hankinnoissa

Opas ympäristömerkin käyttämiseen julkisissa hankinnoissa Opas ympäristömerkin käyttämiseen julkisissa hankinnoissa Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaan (1397/2016) 1.1.2017 Sisältö Johdanto Uudet vahvat mahdollisuudet...3 Miksi

Lisätiedot

KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU- SEKÄ AJONEUVOHANKINNOISSA

KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU- SEKÄ AJONEUVOHANKINNOISSA Motivan HANKINTAPALVELU KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU- SEKÄ AJONEUVOHANKINNOISSA KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖKRITEERIEN KÄYTÖSTÄ JOUKKOLIIKENNE-, HENKILÖKULJETUSPALVELU-

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö, ympäristönäkökulma mukana hankinnoissa. Ylitarkastaja Vesa Leino

Ulkoasiainministeriö, ympäristönäkökulma mukana hankinnoissa. Ylitarkastaja Vesa Leino Ulkoasiainministeriö, ympäristönäkökulma mukana hankinnoissa Ylitarkastaja Vesa Leino Visio Ulkoasiainhallinto ottaa ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassaan tulevina vuosina. MISSIO: Osana

Lisätiedot

EU:n hankintadirektiivejä muutetaan nyt on aika vaikuttaa

EU:n hankintadirektiivejä muutetaan nyt on aika vaikuttaa EU:n hankintadirektiivejä muutetaan nyt on aika vaikuttaa FIHTA ry:n kevätseminaari 7.4.2011 Asiantuntija Jukka Lehtonen, EK Yleistä hankkeesta ja sen aikataulusta EU:n komissio on julkaissut vihreän kirjan

Lisätiedot

Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet

Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet Hankinnan kohteen määrittely, vertailuperusteet Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 21.10.2013 Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Hankinnan kohteen määrittely 1(2) Nykylainsäädännön

Lisätiedot

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1 Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012 Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa (1509/2011)

Lisätiedot

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI Ju-Ha Consulting Oy 8.11.2017 www.juhaconsulting.fi 1 Vastuulliset elintarvikehankinnat Ruokapalveluhankinnat mahdollisuus

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Hankintalain uudistaminen Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Aikataulu Uudet hankintadirektiivit tulivat voimaan 17.4.2014» yleinen hankintadirektiivi 2014/24/EU» Erityisalojen hankintadirektiivi

Lisätiedot

Vastuullisuus hankinnoissa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Motiva 1

Vastuullisuus hankinnoissa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Motiva 1 Vastuullisuus hankinnoissa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Mitä Motiva tekee? Valtionyhtiö Yhteiskunnallisesti vaikuttavat resurssitehokkuushankkeet julkishallinnolle, ministeriöille ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Hankintakeskus

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Hankintakeskus Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 8 Pienpainatteiden painatuspalvelujen hankinta, H161-15 HEL 2015-013320 T 02 08 02 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti hyväksyä Grano Oy:n, Edita Prima Oy:n ja Nextprint

Lisätiedot

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Motiva Oy 1

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Motiva Oy 1 Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa 7.11.2011 Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa (1509/2011) Astui voimaan

Lisätiedot

Yleisiä väärinkäsityksiä markkinavuoropuhelusta

Yleisiä väärinkäsityksiä markkinavuoropuhelusta Yleisiä väärinkäsityksiä markkinavuoropuhelusta Vuoropuhelu on liian työläistä - tarjonta ja hintataso voidaan selvittää tarjouskilpailulla. Toimittajia ei saa rasittaa vuoropuhelulla ennen hankintaa heillä

Lisätiedot

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Uusiutuva hankintalaki seminaari 18.5.2015 Lakimies Katariina Huikko Suomen Kuntaliitto Hankintaprosessi, nykytila Hankintasääntelyn mukainen hankintamenettely Valmistelu

Lisätiedot

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat 28.9. Paasitorni Juha Myllymäki Johtava lakimies Kuntaliitto/Julkisten hankintojen neuvontayksikkö 1 Hankintaprosessi Julkisten

Lisätiedot

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1 Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Mitä Motiva tekee? Valtionyhtiö Yhteiskunnallisesti vaikuttavat resurssitehokkuushankkeet julkishallinnolle,

Lisätiedot

Kestävyys hankinnoissa (hankintalain näkökulma)

Kestävyys hankinnoissa (hankintalain näkökulma) Kestävyys hankinnoissa (hankintalain näkökulma) hankinta-asiantuntija Olli Jylhä Kestävä julkinen hankinta Määritelmä Helsingin kaupungin kestävien hankintojen oppaasta: Kestävä julkinen hankinta määritellään

Lisätiedot

Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti. Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen

Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti. Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Julia 2030 -hanke Julkiset hankinnat -projekti Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Ympäristönäkökohdat ja hankintalainsäädäntö Mitä hankintalainsäädännössä säädetään kilpailutusten

Lisätiedot

Hankinnan sisällön määrittely

Hankinnan sisällön määrittely Hankinnan sisällön määrittely lakimies Rasmus Ingman Markkinakartoitus sekä ehdokkaan tai tarjoajan osallistuminen hankinnan valmisteluun Ennen hankintamenettelyn aloittamista voi tehdä markkinakartoituksen

Lisätiedot

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy

Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Kestävät ja innovatiiviset hankinnat Hinku-foorumi Joensuu 6.4.16 Risto Larmio, Motiva Oy Esityksen sisältö Motivan kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Mitkä hankinnat kestäviksi ja miten;

Lisätiedot

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat. Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Uusien energia-ja ympäristöratkaisujen julkiset hankinnat Onnistu innovatiivisissa julkisissa investoinneissa 9.6.2014 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kestävien julkisten hankintojen neuvontapalvelu Ympäristöministeriön

Lisätiedot

MARKKINAVUOROPUHELUN ONNISTUMISEN AVAIMET Mitä markkinavuoropuhelu on ja miten sitä pitäisi toteuttaa?

MARKKINAVUOROPUHELUN ONNISTUMISEN AVAIMET Mitä markkinavuoropuhelu on ja miten sitä pitäisi toteuttaa? MARKKINAVUOROPUHELUN ONNISTUMISEN AVAIMET Mitä markkinavuoropuhelu on ja miten sitä pitäisi toteuttaa? Suvi Häkämies Toiminnanjohtaja Green Net Finland 21.9.2017 Finlandia-talo Markkinavuoropuhelun määritelmä

Lisätiedot

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM Hankintalakiuudistus Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM 1 Taustaa Komissio antoi joulukuussa 2011 ehdotukset uusiksi julkisia hankintoja koskeviksi direktiiveiksi

Lisätiedot

Hankinnan suunnittelu, hankinnoista ilmoittaminen ja viestintä

Hankinnan suunnittelu, hankinnoista ilmoittaminen ja viestintä Hankinnan suunnittelu, hankinnoista ilmoittaminen ja viestintä Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 21.10.2013 Lakimies, VT Jonna Törnroos Sähköiset viestintävälineet Jäsenvaltioiden on huolehdittava

Lisätiedot

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1 Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa ( 1509/2011)

Lisätiedot

Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari , klo Elina Ojala, Motiva 1

Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari , klo Elina Ojala, Motiva 1 Hankitaan puutuotteita vastuullisesti - webinaari 22.11.2017, klo 9.30 10.30 24.11.2017 Elina Ojala, Motiva 1 Käytännön asioita Webinaari tallennetaan Esitysmateriaali jaetaan osallistujille webinaarin

Lisätiedot

Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta

Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta Toimitusjohtaja Eino Fagerlund Savon Yrittäjät 29.10.2008 5.11.2008 1 Yleistä Kunnat suurin ostaja lähes jokaisessa Suomen kunnassa Kunnat ja yleensä

Lisätiedot

Helpottaako uusi hankintadirektiivi kestävän kehityksen huomioon ottamista?

Helpottaako uusi hankintadirektiivi kestävän kehityksen huomioon ottamista? Helpottaako uusi hankintadirektiivi kestävän kehityksen huomioon ottamista? Motiva, Kestävien hankintojen vuosiseminaari Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Kansainvälisen hankintalainsäädännön

Lisätiedot

Tarjouspyyntö ja tarjousten tekeminen hankintalain mukaisesti

Tarjouspyyntö ja tarjousten tekeminen hankintalain mukaisesti Tarjouspyyntö ja tarjousten tekeminen hankintalain mukaisesti Markus Ukkola Lakimies, Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Hankintalainsäädäntö ja -ohjeistus Laki julkisista hankinnoista (348/2007) Laki

Lisätiedot

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1 Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit 7.9.2018 Motiva 1 Toimintamalli 1. ryhmien kokoaminen ja sitouttaminen 8. Viestintä ja vertaistuki 2. Green Deal sopimuksen solmiminen 7. Sopimuskauden aikainen

Lisätiedot

Vantaan kaupungin tekstiilihankinnat - tekstiilityön tarvikkeet - reilun kaupan puuvilla työvaatteissa

Vantaan kaupungin tekstiilihankinnat - tekstiilityön tarvikkeet - reilun kaupan puuvilla työvaatteissa Vantaan kaupungin tekstiilihankinnat - tekstiilityön tarvikkeet - reilun kaupan puuvilla työvaatteissa Salla Koivusalo 4.11.2015 Hankintakeskus Vantaan kaupungin tavoitteet Toteuttaa kuntalakiin, VNK:n

Lisätiedot

IPT-hankkeen 7. Työpaja

IPT-hankkeen 7. Työpaja IPT-hankkeen 7. Työpaja Hankintalain uudistamisen tilannekatsaus Helsinki 15.3.2016 Specialist Partner, AA, VT, KTM Mika Pohjonen Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy 1 Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote

Lisätiedot

Kestävät hankinnat 22 miljardia syytä. Taina Nikula Ympäristöministeriö Lähiruoka 2008 14.5.2008

Kestävät hankinnat 22 miljardia syytä. Taina Nikula Ympäristöministeriö Lähiruoka 2008 14.5.2008 Kestävät hankinnat 22 miljardia syytä Taina Nikula Ympäristöministeriö Lähiruoka 2008 14.5.2008 Teemat Miksi? Julkisen hankkijan mahdollisuudet Toimintaohjelmaehdotus kestävien hankintojen edistämiseksi

Lisätiedot

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Vuonna 2050 tarvitaan ainakin kaksi planeettaa? 1900 2002

Lisätiedot

Elinkaarikustannusten laskenta Määritelmä ja työkaluja Kestävien hankintojen vuosiseminaari 2015 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Elinkaarikustannusten laskenta Määritelmä ja työkaluja Kestävien hankintojen vuosiseminaari 2015 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Elinkaarikustannusten laskenta Määritelmä ja työkaluja Kestävien hankintojen vuosiseminaari 2015 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Uusi hankintadirektiivi Artikla 67 2 Hankintaviranomaisen kannalta kokonaistaloudellisesti

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 1 (5) Hankinnan kohteena ovat seuraavat asiantuntijapalvelut (kaksi osa-aluetta):

Tarjouspyyntö 1 (5) Hankinnan kohteena ovat seuraavat asiantuntijapalvelut (kaksi osa-aluetta): Tarjouspyyntö 1 (5) YDINLAITOSTEN SÄHKÖJÄRJESTELMIEN JA -LAITTEIDEN SEKÄ OHJELMISTOPOHJAISTEN AUTOMAATIOJÄRJESTELMIEN JA -LAITTEIDEN ARVIOINTIA KOSKEVAT ASIANTUNTIJAPALVELUT Säteilyturvakeskus (jäljempänä

Lisätiedot

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Jätehuoltopäivät 2014 Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Usein esitettyjä kommentteja hankintalaista

Lisätiedot

Länsirannikon Koulutus Oy pyytää tarjoustanne simulaattorista maarakennuskoneen kuljettajien kouluttamista varten tämän tarjouspyynnön mukaisesti.

Länsirannikon Koulutus Oy pyytää tarjoustanne simulaattorista maarakennuskoneen kuljettajien kouluttamista varten tämän tarjouspyynnön mukaisesti. Sivu 1 / 6 Tarjouspyyntö 22.6.2015 MAARAKENNUSSIMULAATTORIN HANKINTA Hankinnan kohde ja hankintamenettely Länsirannikon Koulutus Oy pyytää tarjoustanne simulaattorista maarakennuskoneen kuljettajien kouluttamista

Lisätiedot

Joukkoliikenteen ympäristövaikutus ja energiatehokkuus Elina Ojala, Motiva Oy

Joukkoliikenteen ympäristövaikutus ja energiatehokkuus Elina Ojala, Motiva Oy Joukkoliikenteen ympäristövaikutus ja energiatehokkuus Elina Ojala, Motiva Oy 16.1.2018 Maksuton Help Desk palvelumme vastaa kysymyksiin puhelimitse ja sähköpostitse hankintapalvelu@motiva.fi Viestimme

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Liite 2 10

Tekninen lautakunta Liite 2 10 Tekninen lautakunta 31.1.2017 Liite 2 10 04.01.2017 1/11 89432 Virallinen nimi Kansallinen yritys- ja Postiosoite Postitoimipaikka Mikkeli Postinumero 50100 Maa Suomi Carita Hakkarainen +358 447942667

Lisätiedot

POLTTOPUIDEN HANKINTA

POLTTOPUIDEN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ sivu 1 (5) 09.07.2015 1 POLTTOPUIDEN HANKINTA Hankinnan kohde Nokiankaupunkipyytäätarjoustatoimeentulotukiasiakkaiden polttopuista. Vuosittainenhankintamäärävaihtelee,arviolta10-30 irtokuutiometriävuodessa.

Lisätiedot

Vihreät hankinnat haltuun seminaari

Vihreät hankinnat haltuun seminaari Vihreät hankinnat haltuun seminaari 18.1.2011 Suomen kansallinen puupohjaisten tuotteiden julkisten hankintojen politiikka Reima Sutinen Metsäalan strateginen ohjelma (MSO) Taustaa EU:lla ei ole yhtenäistä

Lisätiedot

Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015

Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015 Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015 Minna Heikka Hankinta-asiamies p. 044 718 2921 minna.heikka@is-hankinta.fi Onnistuneen kaupankäynnin lähtökohtia: 2 Tunne tuotteesi Tunne kauppatapa

Lisätiedot

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat

Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat Yhteenveto hankintayksiköille suunnatun kyselyn tuloksista: Kestävät hankinnat Kysely ja tulosten yhteenveto: Julkisten hankintojen neuvontayksikkö www.hankinnat.fi 1 Kysely kestävistä hankinnoista Julkisten

Lisätiedot

Vastuullisuuden huomioiminen julkisissa hankinnoissa. Karolina Lehto, lakimies, Hansel Oy

Vastuullisuuden huomioiminen julkisissa hankinnoissa. Karolina Lehto, lakimies, Hansel Oy Vastuullisuuden huomioiminen julkisissa hankinnoissa Karolina Lehto, lakimies, Hansel Oy 12.4.2018 Miksi hankinnan pitäisi olla vastuullista? Hankintalain tavoitteita (2 1-2 mom): Lain tavoitteena on tehostaa

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. YTHS:n pankkipalvelut

Tarjouspyyntö. YTHS:n pankkipalvelut Tarjouspyyntö YTHS:n pankkipalvelut Sisällys 1 Hankinnan perustiedot ja hankinnan kohteen kuvaus... 2 1.1 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö... 2 1.2 Hankinnan kohde... 2 2 Hankintamenettely... 2 2.1 Hankinnasta

Lisätiedot

Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi

Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi 7.2.2019 Hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius sanna.meronen-vilenius@yrittajat.fi 050 567 9233 Uudenmaan Yrittäjät & julkiset hankinnat

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 1 (5) Ydinlaitosten mekaanisten laitteiden valmistuksen, asennuksen ja käyttöönoton valvonnan ja tarkastustoiminnan tuki

Tarjouspyyntö 1 (5) Ydinlaitosten mekaanisten laitteiden valmistuksen, asennuksen ja käyttöönoton valvonnan ja tarkastustoiminnan tuki Tarjouspyyntö 1 (5) Ydinlaitosten mekaanisten laitteiden valmistuksen, asennuksen ja käyttöönoton valvonnan ja tarkastustoiminnan tuki Säteilyturvakeskus (jäljempänä STUK) (jäljempänä tilaaja tai hankintayksikkö

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. YTHS:n verkkolaitteet

Tarjouspyyntö. YTHS:n verkkolaitteet Tarjouspyyntö YTHS:n verkkolaitteet Sisällys 1 Hankinnan perustiedot ja hankinnan kohteen kuvaus... 2 1.1 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö... 2 1.2 Hankinnan kohde... 2 2 Hankintamenettely... 2 2.1 Hankinnasta

Lisätiedot

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Tiina Talala Tavoitteet Tavoite kehittää yhteistyön ja valmennuksen keinoin toimintatavat, joiden tuloksena: Palvelujen tuottajat löydetään ja niitä kehittyy

Lisätiedot

Hankinnoilla työllistämisen malli

Hankinnoilla työllistämisen malli Hankinnoilla työllistämisen malli Strateginen tuki ja hankintojen kartoitus Työvoimapalvelut Strateginen suunnittelu ohjaa vastuullisten hankintojen toteuttamista. Esimerkiksi vastuullisia hankintoja

Lisätiedot

HANKINTAYKSIKKÖ Espoon kaupunki, Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, 02070 ESPOON KAUPUNKI.

HANKINTAYKSIKKÖ Espoon kaupunki, Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, 02070 ESPOON KAUPUNKI. HINTATIEDUSTELU 1 (7) Asianumero 10.12.2012 4845/02.08.00/2012 SULKUPORTIT 2013 HANKINTAYKSIKKÖ Espoon kaupunki, Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, 02070 ESPOON KAUPUNKI. HANKINNAN KOHDE Espoon

Lisätiedot

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Hankintapalvelu Motivan organisaatiossa Hankintayksiköt Yritykset Uusiutuva energia Lämmitys ja

Lisätiedot

SOTE-alan kehittäminen -seminaari. Kansallisen hankintalain uudistaminen

SOTE-alan kehittäminen -seminaari. Kansallisen hankintalain uudistaminen Julkiset hankinnat laatu ja tuottavuus SOTE-alan kehittäminen -seminaari Joensuu 5.2.2015 Katariina Huikko Lakimies Sisältö Kansallisen hankintalain uudistaminen» Uudistamisen tavoitteet» Vaikutukset pk-yritysten

Lisätiedot

Hankintojen ympäristönäkökulmat ja niiden huomiointi hankinnan eri vaiheissa

Hankintojen ympäristönäkökulmat ja niiden huomiointi hankinnan eri vaiheissa Hankintojen ympäristönäkökulmat ja niiden huomiointi hankinnan eri vaiheissa Ympäristönäkökohdat hankinnoissa Kuopio 29.10.2008 Vesa Haapamäki Materiaalitoimen johtaja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Esityksen

Lisätiedot

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Markus Ukkola TEM Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö Suomessa julkisyhteisöjen ja muiden ns. hankintayksiköiksi laskettavien tahojen on kilpailutettava

Lisätiedot

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä?

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Mitä ovat sähkön alkuperätakuut? EU:ssa käytössä oleva yhtenäinen järjestelmä.

Lisätiedot

ALUSTAVA TARJOUSPYYNTÖ: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka

ALUSTAVA TARJOUSPYYNTÖ: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka ALUSTAVA TARJOUSPYYNTÖ: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka HUOM. Tämä on osallistumispyynnön liitteenä toimitettu alustava tarjouspyyntö, joka voi muuttua hankintamenettelyn kuluessa. Tässä ilmoitetut

Lisätiedot

Palveluasumisen kilpailuttamisessa huomioitavia näkökohtia

Palveluasumisen kilpailuttamisessa huomioitavia näkökohtia Palveluasumisen kilpailuttamisessa huomioitavia näkökohtia Kuntaliiton palveluasumisen opas Kuntatalo 5.11.2012 Katariina Huikko Lakimies Sisältö Toimintaympäristöstä Hankinnan kohteen määrittely Palveluasumisen

Lisätiedot

OuluBot Innovaatiokumppanuus

OuluBot Innovaatiokumppanuus OuluBot Innovaatiokumppanuus 15.3.2019 Mitä on innovaatiokumppanuus? Menettely perustuu EU direktiiviin ja hankintalakiin. Kohtuullisen uusi menettely. Hankinnan kohteena tavaran, palvelun tai rakennusurakan

Lisätiedot

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Lamminpäivät 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 1 Esityksen sisältö Lyhyesti Motivasta ja kestävien

Lisätiedot

Vihreät IT-hankinnat. IT2008-päivät 23.10.2008 Timo Rantanen yksikön päällikkö, ICT Hansel Oy

Vihreät IT-hankinnat. IT2008-päivät 23.10.2008 Timo Rantanen yksikön päällikkö, ICT Hansel Oy Vihreät IT-hankinnat IT2008-päivät 23.10.2008 yksikön päällikkö, ICT Hansel Oy 1 Vihreät IT-hankinnat Miksi vihreitä julkisia hankintoja? Mitä ovat vihreät julkiset hankinnat? Ympäristöasioiden huomioiminen

Lisätiedot

Hankintalainsäädäntöuudistus Tarjousten käsittely, hankintapäätös, hankintasopimuksen muuttaminen

Hankintalainsäädäntöuudistus Tarjousten käsittely, hankintapäätös, hankintasopimuksen muuttaminen Hankintalainsäädäntöuudistus Tarjousten käsittely, hankintapäätös, hankintasopimuksen muuttaminen Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari Kuntatalo 18.5.2015 Markus Ukkola 1 Tarjousten käsittely

Lisätiedot

Juridinen näkökulma sosiaalisiin kriteereihin julkisissa hankinnoissa

Juridinen näkökulma sosiaalisiin kriteereihin julkisissa hankinnoissa Juridinen näkökulma sosiaalisiin kriteereihin julkisissa hankinnoissa 20.3.2012 Saila Eskola PTCServices Oy PTCServices Oy PTCServices Oy on julkisiin hankintoihin ja sopimusoikeuteen erikoistunut asiantuntijatoimisto

Lisätiedot

Sopimusehdot hankintaprosessissa ja sopimuksen synty. Varatuomari Leena Hoppu-Mäenpää Kuntaliitto / lakiyksikkö

Sopimusehdot hankintaprosessissa ja sopimuksen synty. Varatuomari Leena Hoppu-Mäenpää Kuntaliitto / lakiyksikkö Sopimusehdot hankintaprosessissa ja sopimuksen synty Varatuomari Leena Hoppu-Mäenpää Kuntaliitto / lakiyksikkö Julkinen hankinta Hankinnan suunnittelu ja toteutus Kilpailutus valmistelu Sopimuskausi, esim.

Lisätiedot

Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015

Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015 Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015 Taustaa EU:n julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskevat direktiivit uudistettiin

Lisätiedot

LIITE 1 1 (6) DNRO DNRO 310/00/03/032/ Ehdokkaan nimi:

LIITE 1 1 (6) DNRO DNRO 310/00/03/032/ Ehdokkaan nimi: LIITE 1 1 (6) Ehdokkaan nimi: PAKOLLISET POISSULKEMISPERUSTEET JA EHDOKKAITA KOSKEVAT SOVELTUVUUSVAATIMUKSET Täytettävä lomake, palautetaan osallistumishakemuksen liitteenä Ohjeet ehdokkaalle: Tämä on

Lisätiedot

Global Custody Kilpailutus-Case VER. Tiina Tarma

Global Custody Kilpailutus-Case VER. Tiina Tarma Global Custody Kilpailutus-Case VER Tiina Tarma 1 Organisoituminen -Back Office -Middle Office -limiittiseuranta -Tuotto- ja riskiraportointi -Arvopaperikirjanpito Säilytys- ja selvitys -Danske Bank 20.5.2015

Lisätiedot

Hankintojen ajankohtaistuulet

Hankintojen ajankohtaistuulet Hankintojen ajankohtaistuulet Johtava lakimies Katariina Huikko Mikä on hankintasopimus? Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista, 4 :» 1) hankintasopimuksella kirjallista sopimusta, joka

Lisätiedot

Ydinlaitosten mekaanisten laitteiden suunnitelmatarkastukset

Ydinlaitosten mekaanisten laitteiden suunnitelmatarkastukset Tarjouspyyntö 1 (5) Ydinlaitosten mekaanisten laitteiden suunnitelmatarkastukset Säteilyturvakeskus (jäljempänä STUK) (jäljempänä tilaaja tai hankintayksikkö ) pyytää tarjousta Hilma-ilmoituskanavassa

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi pk-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus

Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus Kuntamarkkinat 13.-14.9.2017 hankinta-asiantuntija Olli Jylhä Tarjoajan soveltuvuus Hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle Vaatimuksilla

Lisätiedot

Hankinnan kohteena on asiantuntijapalvelu uusiutuvan energian sähköisen markkinapaikan rakentamiseen, markkinointiin ja kehittämiseen.

Hankinnan kohteena on asiantuntijapalvelu uusiutuvan energian sähköisen markkinapaikan rakentamiseen, markkinointiin ja kehittämiseen. 1/6 Oulunkaaren kuntayhtymä TARJOUSPYYNTÖ Piisilta 1 91100 Ii 16.8.2011 TARJOUSPYYNTÖ ASIANTUNTIJAPALVELUN HANKINNASTA 1. Hankinnan kohde Hankinnan kohteena on asiantuntijapalvelu uusiutuvan energian sähköisen

Lisätiedot

1) Kunnan kiinteistöjen ulkoalueiden hoito 2) Ryhmäkasvien ja kanervien hoitopalvelut 3) Pensaiden alasleikkaus- ja kuorikatteen levityspalvelut

1) Kunnan kiinteistöjen ulkoalueiden hoito 2) Ryhmäkasvien ja kanervien hoitopalvelut 3) Pensaiden alasleikkaus- ja kuorikatteen levityspalvelut 1(6) TARJOUSPYYNTÖ KIINTEISTÖJEN ULKOALUEIDEN HOIDOSTA 1. Hankinnan kuvaus Nurmijärven kunnan hankintapalvelut pyytää tarjoustanne kiinteistöjen ulkoalueiden hoidosta tarjouspyyntöasiakirjoista selviävällä

Lisätiedot

LIITE 4: TARJOUSPYYNTÖ

LIITE 4: TARJOUSPYYNTÖ Hankinta: Muistiliiton paino- ja jakelupalvelut, tilausjärjestelmä ja logistiikka Muistiliitto ry (jäljempänä tilaaja) pyytää tarjousta Hilma-ilmoituskanavassa 23.8.2017 julkaistun hankintailmoituksen

Lisätiedot

TÄYDELLINEN PROSESSI

TÄYDELLINEN PROSESSI 14.11.2017 2 1 14.11.2017 3 TÄYDELLINEN PROSESSI Tarjouspyynnön läpikäynti Aiempiin tarjouksiin tutustuminen Analysointi Resurssien kartoitus Tarjouksen teko Tarjouksen lähettäminen Päätöspalaveri ja analysointi

Lisätiedot

Hankintamenettelyt mikä muuttuu?

Hankintamenettelyt mikä muuttuu? Hankintamenettelyt mikä muuttuu? Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 21.10.2013 Lakimies Katariina Huikko, Suomen Kuntaliitto Hankintamenettelyt mikä muuttuu? Avoin menettely Rajoitettu menettely

Lisätiedot

Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta

Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta Käytännön ohjeita elintarvikkeiden hankintaoppaasta Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaari 22.3.2017 Sari Väänänen sari.vaananen@sakky.fi NYT Tuotekehitystä ja hankintaosaamista hanke Valtakunnallinen

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävä julkinen hankinta vapaaehtoinen väline. Tässä asiakirjassa esitetään EU:n ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja koskevat kriteerit

Lisätiedot

1 Hankintayksikkö Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, ESPOON KAUPUNKI.

1 Hankintayksikkö Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, ESPOON KAUPUNKI. HINTATIEDUSTELU 1(6) ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA LIIKELAITOS 21.11.2012 4788/02.08.00/2012 RYHMÄKASVIT 2013 1 Hankintayksikkö Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, 02070 ESPOON KAUPUNKI. 2 Hankinnan

Lisätiedot

Julkiset henkilökuljetuspalveluhankinnat

Julkiset henkilökuljetuspalveluhankinnat Julkiset henkilökuljetuspalveluhankinnat Käyttötarkoitus Tämä ohje koskee muita kuin joukkoliikennelain ja palvelusopimusasetuksen mukaisia julkisen sektorin ostamia henkilökuljetuspalveluita, kuten esimerkiksi

Lisätiedot

HSL: Tietotekniikan käyttö- ja tukipalvelujen hankinta, laatupisteiden muodostuminen ja pisteytystaulukko

HSL: Tietotekniikan käyttö- ja tukipalvelujen hankinta, laatupisteiden muodostuminen ja pisteytystaulukko 28.8.2013 1 (5) HSL: tekniikan käyttö- ja tukipalvelujen hankinta, laatupisteiden muodostuminen ja pisteytystaulukko 1. Hankinnan kohde Hankinnan kohteena ovat HSL:n tietotekniikan käyttö- ja tukipalvelut

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/2013 9 (21) Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Tej/2 17.12.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 13/2013 9 (21) Helsingin Satama -liikelaitoksen jk Tej/2 17.12.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 13/2013 9 (21) 2 Helsingin Sataman työkonepalvelut 2014 HEL 2013-014227 T 02 08 01 00 Päätösehdotus Tiivistelmä Tausta Johtokunta päättänee oikeuttaa Helsingin Sataman solmimaan

Lisätiedot

Tarkempi kuvaus on tarjouspyynnön liitteenä 1. Espoon kaupunki ei voi sitoutua tiettyihin hankintamääriin sopimuskauden aikana.

Tarkempi kuvaus on tarjouspyynnön liitteenä 1. Espoon kaupunki ei voi sitoutua tiettyihin hankintamääriin sopimuskauden aikana. TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) Kalsium- ja natriumkloridin hankinta Sopimuskausi Hankintapäätös Sopimusmenettely Espoon kaupunki pyytää tarjousta kalsiumkloridista (CaCl) ja natriumkloridista (NaCl). Kalsiumkloridia

Lisätiedot

Uusi hankintadirektiivi miten hankintalaki muuttuu. Valtion hankintapäivä Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola TEM

Uusi hankintadirektiivi miten hankintalaki muuttuu. Valtion hankintapäivä Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola TEM Uusi hankintadirektiivi miten hankintalaki muuttuu Valtion hankintapäivä 18.9.2014 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola TEM 1 Taustaa Euroopan komissio antoi ehdotukset uusiksi direktiiveiksi joulukuussa

Lisätiedot

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Tiina Talala 2 Hankinta-asiamies Hankinta-asiamiespalvelu tukee yrityksiä ja hankintayksiköitä julkisissa hankinnoissa tuomalla käyttöön testattuja työkaluja

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. YTHS:n tilintarkastuspalveluista

Tarjouspyyntö. YTHS:n tilintarkastuspalveluista Tarjouspyyntö YTHS:n tilintarkastuspalveluista Sisällys 1 Hankinnan perustiedot ja hankinnan kohteen kuvaus... 2 1.1 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö... 2 1.2 Hankinnan kohde... 2 2 Hankintamenettely...

Lisätiedot

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motiva Oy tarjoaa yrityksille, julkishallinnolle ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja,

Lisätiedot

Ryhmittymät tarjoajana ja hankintalainsäädäntöä. Juha Kontkanen

Ryhmittymät tarjoajana ja hankintalainsäädäntöä. Juha Kontkanen Ryhmittymät tarjoajana ja hankintalainsäädäntöä Juha Kontkanen Hankintalaki mahdollistaa ryhmittymänä tarjoamisen Hankintalaki mahdollistaa tarjouskilpailuun osallistumisen ryhmittymänä. Ryhmittymästä

Lisätiedot

Osallistumispyyntö: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka

Osallistumispyyntö: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka Osallistumispyyntö: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka Tämä osallistumispyyntö koskee Teuvan kunnan päiväkodin rakennusurakkaa. Ehdokas osallistuu hankintamenettelyyn täyttämällä osallistumispyynnön

Lisätiedot

KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS. KEINO KETS-yhdyshenkilöpäivät

KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS. KEINO KETS-yhdyshenkilöpäivät KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS KEINO KETS-yhdyshenkilöpäivät 8.11.2018 1 MIKÄ OSAAMISKESKUS? o Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. YTHS:n vakuutuspalvelut

Tarjouspyyntö. YTHS:n vakuutuspalvelut Tarjouspyyntö YTHS:n vakuutuspalvelut Sisällys 1 Hankinnan perustiedot ja hankinnan kohteen kuvaus... 2 1.1 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö... 2 1.2 Hankinnan kohde... 2 2 Hankintamenettely... 2 2.1

Lisätiedot

Kestäviin valintoihin vaikuttavat pykälät ja politiikkatoimet. Miten huomioida ympäristönäkökohdat hankintaprosessissa

Kestäviin valintoihin vaikuttavat pykälät ja politiikkatoimet. Miten huomioida ympäristönäkökohdat hankintaprosessissa Kestävät julkiset hankinnat Elina Ojala, Motiva Esityksen sisältö Motiva ja Motivan hankintapalvelu Kestäviin valintoihin vaikuttavat pykälät ja politiikkatoimet Hankintojen tilanne EU:ssa ja Suomessa

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. YTHS:n Panoraamatomografialaiteet (2 kpl)

Tarjouspyyntö. YTHS:n Panoraamatomografialaiteet (2 kpl) Tarjouspyyntö YTHS:n Panoraamatomografialaiteet (2 kpl) Sisällys 1 Hankinnan perustiedot ja hankinnan kohteen kuvaus... 2 1.1 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö... 2 1.2 Hankinnan kohde... 2 2 Hankintamenettely...

Lisätiedot

Uusi hankintadirektiivi ja kansallinen hankintalaki

Uusi hankintadirektiivi ja kansallinen hankintalaki Uusi hankintadirektiivi ja kansallinen hankintalaki Rakennusfoorumi 10.6.2014 12. kesäkuuta 2014 Arkkitehtitoimistojen liitto ATL Ry 1 Nykyisiä ongelmia Edelleen silloin tällöin hankintayksiköt pyytävät

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. YTHS:n Oulun siivouspalvelut

Tarjouspyyntö. YTHS:n Oulun siivouspalvelut Tarjouspyyntö YTHS:n Oulun siivouspalvelut Sisällys 1 Hankinnan perustiedot ja hankinnan kohteen kuvaus... 2 1.1 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö... 2 1.2 Hankinnan kohde... 2 1.3 Näyttötilaisuus...

Lisätiedot

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja.

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja. Tarjouspyyntö 1 (5) 1 Poikkitien yritysalueen esirakentaminen Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus pyytää vertailuhintatarjoustanne Poikkitien yritysalueen esirakentamiseen liittyvistä töistä tämän

Lisätiedot