Onnistumme yhdessä Yhteistoiminnallisuus johtamisen välineenä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Onnistumme yhdessä Yhteistoiminnallisuus johtamisen välineenä"

Transkriptio

1 Onnistumme yhdessä Yhteistoiminnallisuus johtamisen välineenä Peter Johnson & Asko Leppilampi

2 Oppimisen ja kehittämisen INTOHIMON herättäminen on opettajan ja johtajan tärkeimpiä haasteita.

3 TAVOITTEET - Luoda yleiskatsaus yhteistoistoiminnalliseen johtamiseen (YTJ) ja sen hyödyntämiseen toiminnan kaikilla tasoilla. - Antaa konkreettisia vinkkejä siitä, miten YTJ toimii. - Innostaa osallistujia kokeilemaan YTJ:n keinoja omassa työssään.

4 YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN PÄHKINÄNKUORESSA: yer_embedded

5 PELISÄÄNNÖT 1. Jokainen on valmis raportoimaan. 2. Käden nosto merkiksi, että keskustelu päättyy.

6 RYHMÄTYÖ 1. Valitse seuraavasta yhteistoiminnallisen oppimisen huoneentaulusta itsellesi 2 tärkeintä kehittymishaastetta. 2. Ota itsellesi pari ja kerro ne hänelle. Valitkaa yhdessä 1 yhteinen kehittämiskohde. 3. Sopikaa kumpi teistä on A ja kumpi B. 4. Vetäjä pyytää satunnaisesti muutamaa A/B kertomaan, minkä he valitsivat. 5. Valinnat kirjataan taululle.

7 Opetuksen kehittämisen huoneentaulu 1. Jokaisen tulisi antaa suuntautua siihen, mikä häntä itseään eniten kiinnostaa. Sitoutuminen tulee sen avulla. 2. Yhteenkuuluvuuden tunne, me-henki ja positiivinen riippuvuus ovat avainasemassa hyvässä oppimisessa ja opetussuunnitelmatyössä. 3. Kaikesta tekemisestä tulee löytyä merkitys sille, mitä tehdään yhteiseksi hyväksi ja miten se vaikuttaa kokonaisuuteen. Opettajan tehtävänä on löytää merkitys ja tila myös sille, miksi toimitaan niin kuin toimitaan. 4. Opettajan oma esimerkki on kaiken kehittymisen perusta. Se, miten opettaja suhtautuu oppilaisiin, kuinka innostunut hän on työstään ja miten myönteisesti hän suhtautuu eri asioihin, vaikuttaa koko oppimistapahtumaan. 5. Jokaisen oppilaan luonteen hyveet ja vahvuudet pitää pystyä nostamaan esiin. Kaikki kumpuaa siitä, miten opettaja arvostaa oppijoita. Mallin kautta jokaisen arvostus toisia kohtaan ja muiden arvostus itseä kohtaan leviää yhteisössä. 6. Oppilaiden osallistuminen opetussuunnitelmatyöhön ja vaikuttaminen opetukseen lisää heidän sitoutumistaan opiskeluun ja parantaa oppimistuloksia. 7. Luokassa ja ryhmässä tulee tehdä näkyväksi, että tehdään hyvää toisille. Auttaminen ja keskinäinen kehuminen parantavat ilmapiiriä ja vaikuttavat positiivisesti tuloksiin. 8. Hyvä opiskelukulttuuri rakentuu vähitellen. Jokaisen tunteet vaikuttavat yhteisön tunnelmaan ja sitä kautta opiskeluilmapiiriin. ( Yhdessä oppiminen yhteistoiminnallisuuden käytäntö ja periaatteet 2015, s.124)

8

9 Yhteistoiminnallisuus johtamisen välineenä - Työyhteisön pysyvään kulttuurin muutokseen ei päästä ylhäältä päin tapahtuvalla käskyttämisellä. - Yhteistoiminnallisen johtajuuden avulla edistetään ehjän organisaatiokulttuurin muodostumista. - Organisaation kehityksessä tulee huomioida piilossa oleva osa; asiat, joista ei puhuta; uskomukset, käsitykset, asenteet, tunteet, piilossa olevat arvot, ryhmän normit yms.

10 omakohtainen kokemus kokeilu ja testaus tiedostamaton kokemusten muuntaminen tiedostettu ymmärtäminen reflektointi (= kriittinen, arvioiva pohdiskelu) uusi teoria/malli uudet käsitteet Kokemuksellisen oppimisen malli (Kolb 1984)

11 Yhteistoiminnallisuus johtamisen välineenä

12 Yhteistoiminnallisuus johtamisen välineenä 2 - Jäävuori voidaan sulattaa yhteistoiminnallisin menetelmin, kun varmistetaan, että kaikki ovat osallisina dialogissa ja kaikkien mielipiteitä kuullaan. - Kehitysprosessi kannattaa aloittaa kokemuksellisen oppimisen mallin mukaisesti jokaisen työntekijän omiin kokemuksiin pohjautuvalla keskustelulla siitä, missä ollaan menossa ja missä pitäisi olla tai mihin pitäisi päästä kehittämisellä. - Kehittämishankkeen alun aivoriihimäinen työskentely tuottaa paljon ideoita, joista suuri osa voi olla toteuttamiskelpoisia. - Kehittämisessä kannattaa edetä systemaattisesti ja käyttää apuna yhteistoiminnallisen kehittämisprosessin mallia.

13

14 Yhteistoiminnallisen koulun luominen - Yhteistoiminnallisen koulun luominen alkaa (sosiaalisten) rakenteiden luomisesta. - Tiimiorganisaatio kannattaa luoda, jos yhteisössä on enemmän kuin 10 henkeä. - Tehtävien dokumentointi on järkevää tehdä organisaation koosta riippumatta, esim. tiimisopimuksin. - Yhteistoiminnallisen organisaation rakenteiden juurruttamiseen kannattaa varata aikaa 1-3 vuotta. - Käytettävän organisaation rakennetta kannattaa arvioida jatkuvasti ja kehittää arviointitulosten pohjalta.

15 Rehtori Tiimin vetäjänä vararehtori Tiimin vetäjä Tiimin vetäjä Tiimin vetäjä Arjen Työn tiimi Astekohtaiset työryhmät AO, ERO ym. -työryhmät KV-, liikunta- ja juhlat Yhtei- Pedagoginesöllisyystiimi tiimi Hyvinvointitiimi Opettajainkokous

16 Aktivoiva kokouskäyntäntö: yhteistoiminnallinen malli - Johtamisen keskeinen rutiini on kokousten valmistelu ja tuottaminen johtoryhmille, työryhmille, tiimeille yms. - Yleensä perinteiset kokoukset vievät kohtuuttomasti aikaa, ovat heikosti valmisteltuja, vain harvat puhuvat ja asiat eivät kosketa läsnäolijoita. - Yhteistoiminnallisen kokouksen tavoitteena on saada kaikki olemaan aidosti ja innostuneesti läsnä. - Jokaisella on todellinen mahdollisuus osallistua kokouksen kaikkiin vaiheisiin ja niiden valmisteluun. - Varsinaisten kokousasioiden kohdalla, erityisesti vaativien asioiden kohdalla kannattaa käyttää pienryhmävaihetta.

17

18

19 TYÖKIRJAOSUUS Nämä seuraavat diat täydentävät kirjaamme Yhdessä oppiminen. Tähän on kerätty materiaalia, joita voi hyödyntää omassa opetuksessa, johtajuudessa ja ennen kaikkea työyhteisen toimintakulttuurin kehittämisessä. Esim. Tiimisopimus -lomake on verraton apu asioiden dokumentointiin. Kokeilkaa sitä rohkeasti. Intoa ja intohimoa kehittämiseen!

20 VINKKEJÄ YHTEISTOIMINNALLISEN JOHTAMISEN HUONEENTAULUN LAATIMISEEN: Valitkaa teille sopiva osio seuraavista dioista eli Minä yhteístoiminnallinen johtaja, Yhdessä sen teemme tai Tällaisessa toimintakulttuurissa toimimme. Esim. Yhdessä sen teemme osion voisi käsitellä näin: 1. Jokainen valitsee luettelosta 2-3, jotka pitäisi laittaa ensimmäisenä kuntoon. 2. Kukin etsii itselleen parin, jonka kanssa työskentelee vain harvoin. Parit esittelevät valintansa toisilleen ja sopivat 2 yhteistä kehittämiskohdetta. 3. Kaksi paria lyöttäytyy yhteen ja valitsevat jälleen yhdessä 2 kiireellisintä. 4. Tilaisuuden vetäjä pyytää, että ryhmässä otetaan luku neljään. 5. Sen jälkeen vetäjää pyytää jokaisesta ryhmästä esim. numeroa 3 sanomaan yhden, joka kirjataan sähköiselle taululle tai fläpille. Näin jatketaan, kunnes jokainen kolmonen on sanonut yhden. 6. Tämän jälkeen vetäjä pyytää, että ryhmien numero 4 sanoo, jos heillä on vielä jokin, joka ei ole tullut kirjatuksi. 7. Kun kaikki ehdotukset on kirjattu, ryhmä valitsee esille tulleista kaikkein tärkeimmän. Eniten ääniä saanut otetaan organisaation ensimmäiseksi kehittämiskohteeksi ja toiseksi eniten seuraavaksi. 8. Aloitetaan yhteinen kehittämisprosessi eli sovitaan aikataulu, vastuunhenkilöt, onnistumisen kriteerit, seuranta yms. (Miten tästä eteenpäin, voitte lukea kirjamme sivulta 146-)

21 Minä yhteistoiminnallinen johtaja Eväitä yhteistoiminnallisen johtamisen huoneentauluun (Leppilampi 2016) "Johtaja antaa organisaatiolle kasvonsa, ja yhteistoiminnallinen organisaatio on samalla monikasvoinen." 1. Haluan omalla esimerkilläni viestiä, miten meillä toimitaan, ja kulkea kohti yhdessä sovittua päämäärää, nöyrästi, mutta määrätietoisesti. 2. Varmistan vuorovaikutuksessa henkilöstön kanssa, väsymättä kertaamaan, että jokainen ymmärtää mitä kohti ja miten olemme menossa. 3. Tiedostan, että tärkeimpiä haasteitani ovat aidon kuuntelemisen ja ristiriitojen rakentavan ratkaisun taidot. 4. Luon yhdessä henkilöstöni kanssa tavoitteet niin, että meillä on vain 2-3 selkeää, aikatauluun sidottua mitattavaa kehittämiskohdetta kerrallaan työstettävänä. Varmistan, että jokainen ymmärtää, mitä olemme tekemässä ja miksi. Arvioimme säännöllisesti etenemistämme ja korjaamme kurssia, jos on tarvetta. Pidämme kiinni siitä, mitä olemme sopineet emmekä tingi tavoitteistamme. 5. Olen oppinut, että jos osaan toimia luottamusta herättäen yhdessä henkilöstöni kanssa, saan myös heidät työskentelemään aidosti yhdessä. Ellen toimi, kuten on sovittu enkä ole yhdessä sovittujen muutosajatusten takana täysillä, voi todellisen kehittämisen unohtaa. 6. Delegoin aina, kun se on yhteisömme kannalta mielekästä. Se kasvattaa yhteisöllisyyttä. Uskon, että useimmat ihmiset haluavat lisää vastuuta ja päätäntävaltaa. Samalla pyrin siihen, että vastuu jakautuu mahdollisimman tasaisesti kaikille. 7. Pyrin delegoinnin avulla tekemään itsestäni tarpeettoman suhteessa arjen rutiineihin, jotta minulle jäisi aikaa tutkia toimintaympäristöämme, kuunnella ja katsella. Kun aistin mitä ympärillä tapahtuu, voin tarvittaessa auttaa. Silti en päästä koskaan köyden päästä irti, sillä vastaan kuitenkin kaikesta. 8. Olen oppinut kokemukseni kautta, että kun puhun vähemmän, kuulen enemmän. Aito dialogi varmistaa, että henkilöstö toteuttaa jaettua visiotamme yhdessä kanssani.

22 9. Kuuntelen kaikkia, mutta erityisen tarkkaan niitä, jotka ovat kanssani eri mieltä oppiakseni heidän tapansa ajatella ja löytääkseni heidän näkemystensä perusteet. 10.En yritä lakaista organisaatiossa olevia näkemyseroja maton alle, vaan huolehdin, että ne käsitellään avoimesti, kaikkien ratkaisuehdotuksia kuunnellen. 11. Arvostan työntekijöitämme, mikä nostaa esiin jokaisen työntekijän hyveet ja vahvuudet. Esimerkkini kautta myös jokaisen arvostus toisiaan ja itseään kohtaan leviää yhteisössä. 12. Olen rohkea johtaja! Kun olen kuullut henkilöstöäni aidosti, uskallan tarvittaessa tehdä päätöksiä, jotka eivät ole kaikille mieleen ja pystyn perustelemaan päätökseni. Soutaminen ja huopaaminen eivät kuulu tapaani johtaa. 13. Varmistan, että tieto kulkee. Riittävän avoin tiedottaminen takaa, että huhuille ei jää tilaa. Huolehdin sitä, että informaatio kohdistetaan oikein eikä kaikkea jaeta kaikille. 14. Olen oivaltanut, että vahvaksi yhteistoiminnalliseksi johtajaksi kasvamisessa on kyse välittämisestä, tasa-arvoisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta. 15. Minun on tunnettava itseni osatakseni johtaa muita. 16. Osaan ja uskallan antaa kannustavaa, positiivista ja korjaavaa palautetta. Tiedän, että sellainen toimintamalli tarttuu. Sen seurauksena työtovereiden keskinäinen auttaminen ja kannustaminen parantavat ilmapiiriä ja vaikuttavat positiivisesti tuloksiimme. 17. Uskallan tunnustaa virheeni ja haavoittuvuuteni enkä peittele epäonnistumistani. Tilannenöyryys ja toisten kunnioitus on vahvuuteni silloinkin, kun onnistun. Mitä minä sanoin ei kuulu sanavarastooni.

23 Yhdessä sen teemme! Innosta ja innostu! 1. Toimintamme tukipilareita ovat yhdessä sopimamme arvot, päämäärät, tavoitteet, keinot, pelisäännöt ja kaikkien aito osallisuus. 2. Oleellista on, että jokainen tuntee tulevansa kuulluksi. Näin synnytämme sosiaalista pääomaa, joka perustuu koko henkilöstön vuorovaikutukseen ja sen avulla luottamus organisaatiossamme kasvaa. 3. Tiedostamme, että yhteenkuuluvuuden tunne, me-henki ja positiivinen riippuvuus ovat menestymisemme avaintekijöitä. 4. Olemme tehneet reflektiosta arkirutiinin. Kriittinen oman työn arvioiminen ja pohtiminen yksin ja yhdessä muiden kanssa auttaa meitä oppimaan ja kehittymään. 5. Keräämme säännöllisissä yhteistoiminnallisissa prosesseissa toimintamme vahvuudet ja heikkoudet, ideat, oivallukset sekä uudet kehittämiskohteet talteen ja hyödynnettäväksi. 6. Päätöksiä tehdessämme otamme aina huomioon organisaatiomme toimintakulttuurin ja sovimme yhdessä rakentavan kriittisesti arvioiden mitä kokeilemme. 7. Organisaatiossamme johto(ryhmä) laatii asioihin pohjaesityksen, jolta pohjalta ratkaisemme asiat yhdessä. Ymmärrämme, että yhdessä olemme enemmän ja teemme parempia päätöksiä. 8. Teemme perusteellisesti sen, mitä teemme ja vältämme ottamasta liikaa yhtaikaisia projekteja. 9. Opimme epäonnistumisista, emme luovuta helposti vaan kokeilemme uudelleen. Näin organisaatiossamme toteutuu kokemuksellisen oppimisen kehämalli. 10. Olemme sisäistäneet, että arvostus kasvaa osaamisesta, ei asemasta. 11. Rekrytoidessamme uutta väkeä mietimme yhdessä mihin osaamisalueille tarvitsemme vahvistusta. 12. Arvostamme erilaisia mielipiteitä. Asioista sovitaan yhdessä kaikkien ratkaisuehdotuksia kuunnellen.

24 Tällaisessa toimintakulttuurissa toimimme Organisaatio, jossa saa epäonnistua, on luova ja kehittyvä. 1. Ymmärrämme, että innovaatiot ja uudet toimintatavat kumpuavat koko henkilöstön oikeudesta tehdä hullujakin ehdotuksia ja kokeilla uutta. Emme ammu alas toistemme ideoita, vaan sallimme erilaisuuden, kannustamme ja tutkimme asioita yhdessä. 2. Olemme luoneet meille sopivat rakenteet kehittämiselle. Yhdessä luomamme tiimirakenne antaa meille jokaiselle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa. Säännöllinen kollegiaalinen yhteistyö ja yhdessä kasvaminen ovat avaimemme kehittymiseen. Vapaamatkustajia yhteisellä matkallamme ei ole. 3. Organisaatiomme on erilaisten ihmisten kooste, jossa on monta erilaista otetta vetää köyttä yhteiseen suuntaan. 4. Vaikka pyrimme jakamaan vastuuta mahdollisimman tasaisesti, hyväksymme, että vastuiden kantaminen vaihtelee kunkin elämäntilanteen mukaan. 5. Olemme sopineet, että jokaisella vastuuhenkilöllä tulee olla tukipari tai varahenkilö, joka on riittävän hyvin perillä kyseisetä tehtävästä. Olemme organisaationa haavoittuvainen ilman yhdessä sovittua varahenkilöjärjestelmää. 6. Tiedostamme, että kehittäminen alkaa usein ristiriidasta emmekä pelkää sitä. Ristiriitojen ratkaisu on olennainen osa kehittymistämme. 7. Hyväksymme, että organisaation toimintakulttuurin muuttaminen on pitkä, vuosia kestävä prosessi, koska se on muotoutunutkin vuosien saatossa. 8. Ymmärrämme, että todellisista tarpeista kumpuava, pitkäkestoinen täydennyskoulutus, jossa jokainen oppii itsenäisesti ja yhdessä uusia toimintatapoja on avain pysyvään toimintakulttuurimme muutokseen. 9. Olemme päättäneet, että mitä ei ole dokumentoitu, sitä ei ole olemassa. Siksi kirjaamme kaikki yhteiset päätökset, sopimukset ja pelisäännöt. Jokainen meistä tietää mistä ne löytyvät. 10. Yhteistyö yhteistyökumppanien ja sidosryhmien kanssa sekä benchmarking (parastaminen) auttavat meitä kehittymään ja kasvamaan. Silti ymmärrämme, että toisessa organisaatiossa hyväksi havaittu menetelmä ei ole suoraan siirrettävissä meille.

25 YHTEISTOIMINNALLISEN JOHTAMISEN PERIAATTEET POSITIIVINEN KESKINÄINEN RIIPPUVUUS VUOROVAIKUTTEINEN VIESTINTÄ YHDESSÄ TAPAHTUVA ASIOIDEN ARVIOINTI JA POHDISKELU TIIMIN YHTEISTOIMINNALLISUUS SOSIAALISTEN TAITOJEN JATKUVA HARJOITTELU YKSILÖLLINEN Leppilampi Asko

26 POSITIIVINEN KESKINÄINEN RIIPPUVUUS - yhteistoiminnallisen johtamisen perusta - kyse me-hengen luomisesta - yhteinen tahtotila, yhdessä sovitut pelisäännöt ja hyvä tutustuminen luovat kivijalkaa positiiviselle riippuvuudelle - toisten kunnioittaminen ja (osaamisen) arvostaminen - kaikkien positiivinen tukeminen ja kannustaminen - jokaisen tulee kokea, että häntä tarvitaan ja hän tarvitsee muita tavoitteen saavuttamisessa -> ollaan samassa veneessä. - yhteenliittyminen mentävä tunnetasolle -> yhteinen menestys kaikkien etu -> halu työskennellä yhdessä ja koordinoida ponnisteluja SINK OR SWIM TOGETHER! Asko Leppilampi Oy

27 VUOROVAIKUTTEINEN VIESTINTÄ - johtajan tehtävä luoda rakenteet ihmisten kohtaamiselle -> pakotettava työskentelemään yhdessä kaikkien kanssa -> alun arastelun jälkeen lisää turvallisuutta - johtaja mallittaa hyvää vuorovaikutteista viestintää -> hallitsee aidon dialogin (osaa myös kuunnella!), kannustaa ilmein, elein ja sanoin, ottaa esille ja käsittelee hankaliakin asioita rakentavasti -> käyttää kieltä, jota vastaanottaja ymmärtää -> tavoitteena aidon kohtaamisen kulttuuri - oltava aidosti kiinnostunut viestin perille menosta, että siitä seuraa jotakin - pariporinat ja ryhmäkeskustelut arkea kaikissa tapaamisissa - pakkojen sekoitus ja kokoontumistilojen vaihtaminen - pöydät pois, jos mahdollista -> ilmeiden ja eleiden merkitys suurempi kuin sanojen - tavoitteena yhteisen kielen ja käsitysten löytäminen Ks. esimerkkinä dia hyvä kokouskäytäntö Asko Leppilampi Oy

28 YKSILÖLLINEN VASTUU - kaikki ovat sisäistäneet ryhmän perustehtävän, vastuut, pelisäännöt ja kehittämistehtävät sekä oman roolinsa (ks. esimerkkinä tiimisopimus -dia) - jokainen vastuussa paitsi itsestään myös muista, jotta ryhmän yhteinen tehtävä tulee tehdyksi ja kaikki selviävät siitä mahdollisimman hyvin -> kannustus, sosiaalinen vahvistaminen, empowerment, välittäminen - jokainen kykenee ja on valmis tuomaan esille ryhmän mielipiteen tai esittelemään sen toimintaa -> peukalokyytiläisiä ei sallita, pyritään tasapuolisuuteen kaikessa - negatiivisesta (henkilökohtaisen hyödyn tavoittelusta) päästävä positiiviseen individualismiin -> rakentuu yhteisöllisyyden ja positiivisen riippuvuuden varaan -> osaa arvostaa itseään, hyväksyy tunteensa ja huolehtii tarpeistaan -> osaa asettua muiden asemaan -> syntyy, kun jokainen tulee kuulluksi omana itsenään, hänen tarpeensa tyydyttyvät ja hän saa osakseen arvostusta, kunnioitusta ja huomiota Asko Leppilampi Oy

29 SOSIAALISTEN TAITOJEN JATKUVA HARJOITTELU - merkittävä osa oppivan tiimiorganisaation luomista - tavoitteena, että kaikki saadaan mukaan keskusteluun - johdon luotava rakenteet sosiaalisten taitojen harjoitteluun (=osa arkea) - harjoiteltava paitsi ryhmän jäsenenä olemista myös sen vetämistä sekä aitoa dialogia (asioiden esittämistä, kuuntelua, neuvottelua, päätöksen tekoa) - opeteltava keskinäistä luottamusta ja arvostusta, tasa-arvoisuutta, - porinaryhmät oiva apu rohkaista puhumaan > kaikkeen tottuu - myös koulutus, draamat, caset, itsensä likoon pistäminen avuksi - yhteiseksi haasteeksi oppia käsittelemään rakentavasti vaikeita asioita ja ristiriitatilanteita -> muistettava minä -viesti (kertoo mitä ajattelee, tarvitsee, tuntee) -> tilaa tunteiden purulle (työ)yhteisössä - oltava lupa epäonnistua - opeteltava myös antamaan positiivista palautetta, kannustusta ja tukea - tavoitteena rikastava työyhteisö: aito arvostus, kuuntelu ja kunnioitus, tasa-arvo Asko Leppilampi Oy

30 YHDESSÄ TAPAHTUVA ASIOIDEN ARVIOINTI JA POHDISKELU - Reflektiosta eli yhteisestä kriittisestä arvioinnista ja pohtimisesta tulisi tehdä arkirutiini, jonka opettelua mallittaa johtaja. - Reflektion tavoitteena on luoda silta omien kokemusten muuntamiseksi uusiksi teorioiksi, käsitteiksi, malleiksi ja toimintatavoiksi. - Omaa ja muiden toimintaa tarkkailemalla oppii tuntemaan paremmin itseään. -> opitaan kokemusten avulla löytämään vahvuudet ja kehittämiskohteet -> hyvän johtajan opittava tuntemaan itsensä osatakseen johtaa muita -> omat kehittämiskohteet kannattaa sanoa ääneen tiimissä - Reflektio on edellytys oppivan tiimiorganisaation syntyyn ja kasvuun. - Ryhmä reflektoi yhdessä, valitsee kehittämiskohteet sen perusteella ja laatii toimintasuunnitelman (ks. tiimisopimus) niiden toteuttamiseksi. Asko Leppilampi Oy

31 TIIMISOPIMUS Tiimimme (osastomme) nimi on Tiimimme perustehtävä (so. miksi tiimi on olemassa?) Tiimin jäsenet ja heidän vastuualueensa Nimi Vastuualue Tiimimme vetäjä Tiimimme varavetäjä on Vetäjät on valittu toimikaudeksi Noudatamme tiimissämme seuraavia pelisääntöjä - kannamme 100 % vastuun tiimin asioiden edistämisestä ja etenkin omasta vastuualueesta - arvostamme, kunnioitamme ja luotamme toisiimme ja toistemme osaamiseen - emme puhu toistemme selän takana - olemme rakentavan avoimia toisillemme - Asko Leppilampi Oy

32 2 TIIMIPALAVERIT Tiimimme säännöllinen kokoontuminen Kokouksen vastuuhenkilöt Noudatamme kokouksissamme seuraavia pelisääntöjä Kokouksessa käsiteltävät asiat toimitetaan (kenelle, miten, mihin mennessä?) Milloin? Missä? Vetäjä Varavetäjä Muistion laatija - aloitamme ajoissa - sovimme, että jokainen on valmis ottamaan kantaa asioihin ja kertomaan mielipiteensä - sovimme päättymisajan kokouksen alussa - pysymme asiassa - varmistamme, että kaikkien mielipide tulee huomioiduksi - varmistamme mitä on sovittu ja miten asioista tiedotetaan - -- Tiimin valtuudet eli mistä asioista kokouksessamme voidaan päättää? Mistä asioista haluaisimme päättää? Asko Leppilampi Oy

33 3 Mitä muita asioita palavereissamme käsitellään? Miten varmistamme, että kaikkien mielipiteet saadaan tasapuolisesti julki? Miten ja kuinka usein arvioimme palavereitamme? Miten seuraavaan kokoukseen valmistaudutaan? Muuta - kollegiaalinen tuki - työssä esiin nousseita ongelmakohtia, oivalluksia yms. - työnjako- ja vastuuasiat - kehittämistoiminnan organisointi käytetään pariporinoita ja pienryhmäkeskusteluja apuna päätöksenteossa - kysytään niiltäkin, jotka normaalisti ovat hiljaa jokaisen kokouksen lopussa lyhyesti pariporinoita/ryhmäkeskusteluja hyödyntäen - sovitaan kokouksessa seuraavan kokouksen asioiden valmisteluvastuut - lähetetään aineisto hyvissä ajoin osallistujille tutustuttavaksi ja keskusteltavaksi - - Asko Leppilampi Oy

34 Asko Leppilampi Oy TIIMIN KEHITTÄMISKOHDE 1 Mittarit tavoitteiden saavuttamiselle, so. mistä näkee, että se on saavutettu? TIIMIN KEHITTÄMISKOHDE 2 Mittarit tavoitteiden saavuttamiselle, so. mistä näkee, että se on saavutettu? TIIMIN KEHITTÄMISKOHDE 3 Mittarit tavoitteiden saavuttamiselle, so. mistä näkee, että se on saavutettu? Vastuuhenkilöt Aikataulu Seuranta Seuraamme asian etenemistä joka tapaamisessam me. Vastuuhenkilöt Aikataulu Seuranta Seuraamme asian etenemistä joka tapaamisessam me. Vastuuhenkilöt Aikataulu Seuranta Seuraamme asian etenemistä joka tapaamisessam me. 4

35 Miten johto(ryhmä) tai muut tiimit voisivat tukea tiimimme toimintaa? Miten voimme auttaa muita ryhmiä saavuttamaan tavoitteensa? Mitkä ovat suurimmat uhat/esteet tavoitteidemme saavuttamisessa? TIIMIN RESURSSIT a) nykyiset Olemme riittävän tietoisia toistemme tekemisistä ja autamme muita tiimejä tarvittaessa. Autamme tarvittaessa muita tiimejä erityistehtäviensä hoidossa. Töiden tekeminen jää muutamien harteille. Kaikki eivät osallistu ja/tai eivät tee mitä on sovittu. Aineelliset (raha, materiaali, työvälineet ym.) ja aineettomat (osaaminen, erityistaidot, kokemus, koulutusmahdollisuudet, ulkopuolinen tuki, konsultointi, työnohjaus ym.) 5 b) toiveemme Olemme yhdessä tehneet tämän sopimuksen vuodelle Sopimusta päivitetään tarvittaessa tai viimeistään seuraavalle kalenterivuodelle. Tiimin jäsenten allekirjoitukset: Hyväksytty johtoryhmässä / 2016 Johtoryhmän puheenjohtajan allekirjoitus: Asko Leppilampi Oy

36 Kysymyksiä ja vastauksia

TIIMISOPIMUS. Tiimimme (osastomme) nimi on. Tiimimme perustehtävä (so. miksi tiimi on olemassa?) Tiimimme erityistehtävät

TIIMISOPIMUS. Tiimimme (osastomme) nimi on. Tiimimme perustehtävä (so. miksi tiimi on olemassa?) Tiimimme erityistehtävät 1 TIIMISOPIMUS Tiimimme (osastomme) nimi on Tiimimme perustehtävä (so. miksi tiimi on olemassa?) Tiimimme erityistehtävät Tiimin jäsenet ja heidän vastuualueensa Nimi Vastuualue Tiimimme vetäjä Tiimimme

Lisätiedot

LUOTA OPPIJAAN - INNOSTA OPPIMAAN!

LUOTA OPPIJAAN - INNOSTA OPPIMAAN! LUOTA OPPIJAAN - INNOSTA OPPIMAAN! Asko Leppilampi Innostu oppimaan Tee elämäsi löytöretki Seinäjoki 21.9.2012 Tavoitteita/sisältöjä 21.9.2012 - Tutustua kokemuksellisen ja yhteistoiminnallisen oppimisen

Lisätiedot

Oppilaitosjohdon maastokartta seminaari 25.10.2012 osana

Oppilaitosjohdon maastokartta seminaari 25.10.2012 osana Oppilaitosjohdon maastokartta seminaari 25.10.2012 osana Johdon varassa oppilaitosjohdon täydennyskoulutusta Asko Leppilampi Tavoitteet - Tutustua kokemuksellisen oppimisen ja yhteistoiminnallisen johtamisen

Lisätiedot

LUOTA OPPIJAAN - INNOSTA OPPIMAAN! Koulutuskeskus Salpaus Sähkö ja muovi Koulutuspäivä 24.9.2011 Asko Leppilampi

LUOTA OPPIJAAN - INNOSTA OPPIMAAN! Koulutuskeskus Salpaus Sähkö ja muovi Koulutuspäivä 24.9.2011 Asko Leppilampi LUOTA OPPIJAAN - INNOSTA OPPIMAAN! Koulutuskeskus Salpaus Sähkö ja muovi Koulutuspäivä 24.9.2011 Asko Leppilampi PELISÄÄNNÖT (esim.) - Pidetään kiinni aikatauluista. - kännykkä äänettömällä - Jokainen

Lisätiedot

YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN JA OSALLISTAVA VUOROVAIKUTUS TYÖYHTEISÖSSÄ. Johtamisen EAT. Lahden kaupunki Asko Leppilampi

YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN JA OSALLISTAVA VUOROVAIKUTUS TYÖYHTEISÖSSÄ. Johtamisen EAT. Lahden kaupunki Asko Leppilampi YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN JA OSALLISTAVA VUOROVAIKUTUS TYÖYHTEISÖSSÄ Johtamisen EAT Lahden kaupunki Asko Leppilampi Tavoitteita yhteiseen pohdiskeluun luoda yhteistä näkemystä osallistavasta johtajuudesta

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN JA OSALLISTAVA VUOROVAIKUTUS TYÖYHTEISÖSSÄ. Johtamisen EAT. Heinolan kaupunki 2012-13 Asko Leppilampi

YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN JA OSALLISTAVA VUOROVAIKUTUS TYÖYHTEISÖSSÄ. Johtamisen EAT. Heinolan kaupunki 2012-13 Asko Leppilampi YHTEISTOIMINNALLINEN JOHTAMINEN JA OSALLISTAVA VUOROVAIKUTUS TYÖYHTEISÖSSÄ Johtamisen EAT Heinolan kaupunki 2012-13 Asko Leppilampi Johtamisen erikoisammattitutkinto 2012 2013/ uudistetuin tutkinnonperustein

Lisätiedot

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008 ARVO-koulutuspäivän tavoitteet 13.8. 2008 Selkiyttää ja luoda moniammatillisesti yhteisiä merkityksiä hankkeen tavoitteille, käsitteille ja kehittämisprosessille.

Lisätiedot

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen

Aloitusseminaari Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön. Kaarina Salonen Aloitusseminaari 10.5.2011 Monikulttuurinen johtaminen käytäntöön Kaarina Salonen Periaatteet toimintasuunnitelma ja perustehtävä ovat kaikilla lähtökohtana jokin sellainen asia, joka tulisi kehittää toiminnassa

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla. Yhdessä enemmän.

Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla. Yhdessä enemmän. Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla Yhdessä enemmän. Tukea. Toivoa. Mukana. Sinä voit vaikuttaa. Työhyvinvointi on meidän jokaisen asia FinFami on järjestö mielenterveysomaisten asialla.

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit.

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit. OIVALLUS arviointi- ja väittämäkortit ARVIOINTIASTEIKKOKORTIT EN KOSKAAN 0 SATUNNAISESTI 1 MELKO USEIN 2 PÄÄSÄÄNTÖISESTI/AINA 3 PERUSTAIDOT A 1.1 Käytöstavat Vastaan kun tervehditään. A 1.2 Käytöstavat

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto 14.- 15.9.2015 Karkkila Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Koulua ympäröivä maailma muuttuu Teknologia Ilmastonmuutos, luonto

Lisätiedot

Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria. Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja

Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria. Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja Yhdessä tekemisen hyödyt Perustehtävän laadukas toteutuminen Toimijoiden hyvinvointi Toimijoiden hyvinvoinnin vaikutus

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE Vapaaehtoisen nimi: 1. Vapaaehtoistyö Päivämäärä ja kesto Organisaatio Tehtävät Tarvittavat taidot ja osaaminen 2. Muut koulutukset ja kurssit Päivämäärä Kurssin,

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kehittyvä rehtori oppilaitosjohdon oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus 30 op

Kehittyvä rehtori oppilaitosjohdon oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus 30 op Kehittyvä rehtori oppilaitosjohdon oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus 30 op. 2010 2011 Teematehtävä 2 Henkilöstö- ja työyhteisöjohtaminen Sirpa Kova MUUTOKSEN EDISTÄMISEN JA TIEDON JAKAMISEN HYVÄT

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI!

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! 1. Työyhteisön osaamisen johtamiseen 2. Lasten liikunnan lisäämiseen toimintayksikössä 3. Työhyvinvoinnin parantamiseen 4. Henkilökunnan ammatillisuuden

Lisätiedot

Kohtaamisen taito. Aito kohtaaminen. Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo. LAPE-päivät , Tampere

Kohtaamisen taito. Aito kohtaaminen. Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo. LAPE-päivät , Tampere Kohtaamisen taito Aito kohtaaminen Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo LAPE-päivät, Tampere Aidon kohtaamisen kampanja Olemme kuulleet paljon lapsia, nuoria ja perheitä. Kohtaamisen merkitys nousee koko ajan

Lisätiedot

Helsingin kasvatus ja koulutus. Toimialan esittely

Helsingin kasvatus ja koulutus. Toimialan esittely Helsingin kasvatus ja koulutus Toimialan esittely 30.5.2017 Helsingin kasvatus ja koulutus 1 2 3 Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pähkinänkuoressa Tavoitteemme: mistä haluamme olla tunnettuja?

Lisätiedot

Ryhmän kehittyminen. Opintokeskus Kansalaisfoorumi Avaintoimijafoorumi

Ryhmän kehittyminen. Opintokeskus Kansalaisfoorumi Avaintoimijafoorumi Ryhmän kehittyminen Opintokeskus Kansalaisfoorumi Avaintoimijafoorumi Ryhmän toiminta Ryhmän toiminnassa on lainalaisuuksia ja kehitysvaiheita, joita kaikki ryhmät joutuvat työskentelynsä aikana käymään

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

Vanajaveden Rotaryklubi. Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Vanajaveden Rotaryklubi Viikkoesitelmä 2.4.2009 Maria Elina Taipale PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Organisaatio, systeemi, verkostot Yksilöiden ja tiimin kasvumahdollisuudet, oppiminen Tiimin tehtäväalue, toiminnan

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET

ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET ESIMIES10 YHTEENVETOA TULOKSISTA: VAHVUUDET SEKÄ KEHITTÄMISKOHTEET Oulun kaupungin tavoitteet ja arvot 1. Olemme työyhteisössämme käyneet Oulun kaupunkistrategian läpi ja yhdessä pohtineet sitä, miten

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Satakieli-teesit 1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Lapsuus on arvokas ja merkityksellinen aika ihmisen elämässä se on arvojen ja persoonallisuuden muotoutumisen aikaa. Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen

Akateemiset taidot. 2. tapaaminen Akateemiset taidot 2. tapaaminen kurssin vastuuopettaja on Lauri Ylinen sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@helsinki.fi huone C435 seuratkaa kurssin verkkosivua (courses.helsinki.fi/fi/mat20005/125180298)

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

TIIMIN, TYÖRYHMÄN TAI PROJEKTIN MITTARI, lomake A

TIIMIN, TYÖRYHMÄN TAI PROJEKTIN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 TIIMIN, TYÖRYHMÄN TAI PROJEKTIN MITTARI, lomake A Tämä työkalu sopii ohjausryhmille, tiimeille, työryhmille, projekteille joilla on melko itsenäinen vastuualue. Alla käytetään kaikista

Lisätiedot

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A

JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Karl-Magnus Spiik 1 JOHTORYHMÄN MITTARI, lomake A Tämän mittarin avulla johtoryhmä voi seurata ja kehittää suunnitelmallisesti työskentelyään. Täydellisyyttä tai ehdottomia totuuksia ei etsitä, koska sellaisia

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen. Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Käytännön ideoita verkostotyöhön & toimintatutkimuksellinen ote verkostojen kehittämiseen Timo Järvensivu, KTT Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Toimintatutkimus? Toimintatutkimus on sosiaalinen prosessi,

Lisätiedot

Itsearviointi 1.lk Nimi päiväys

Itsearviointi 1.lk Nimi päiväys Itsearviointi 1.lk Nimi 1. Uskallan kysyä. 2. Osaan noudattaa ohjeita. 3. Osallistun luokan yhteiseen keskusteluun. 4. Tulen toimeen luokkatovereitteni kanssa. 5. Huolehdin läksyistäni ja tavaroistani.

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Katse työyhteisöviestintään mikä tekee työyhteisöstä hyvinvoivan, luovan ja tuottavan ELISA JUHOLIN

Katse työyhteisöviestintään mikä tekee työyhteisöstä hyvinvoivan, luovan ja tuottavan ELISA JUHOLIN Katse työyhteisöviestintään mikä tekee työyhteisöstä hyvinvoivan, luovan ja tuottavan 3.10.2016 ELISA JUHOLIN elisa.juholin@helsinki.fi Lähtökohtia työyhteisöviestinnälle Kansantalouden suhteellinen etu

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Laajasuo-Tonttula Yksikkömme toimintasuunnitelma perustuu Valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2016), Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan

Lisätiedot

REILUN YHDISTYSTOIMINNAN PELISÄÄNNÖT

REILUN YHDISTYSTOIMINNAN PELISÄÄNNÖT REILUN YHDISTYSTOIMINNAN PELISÄÄNNÖT REILUN YHDISTYSTOIMINNAN PELISÄÄNNÖT Mielekäs/reilu yhdistystoiminta Reilu kohtaaminen Vinkkejä ristiriitatilanteiden ratkomiseen - Yhdistyssovittelu ALKUVERYTTELYÄ

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN?

Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Asiakkaan kohtaaminen, dialogisuus, arvot ja etiikka 20.1.11 kimmo.karkia@phnet.fi MISTÄ HYVÄ KESKUSTELUILMAPIIRI TEHDÄÄN? Mikäauttaa asiakastyössä Asiakas itse 40% Onnistunut vuorovaikutussuhde 30% Toivon

Lisätiedot

Itsearviointi suunnannäyttäjänä

Itsearviointi suunnannäyttäjänä Arvioinnin moninaisuus mm. Hankkeen johtaminen, talous ja hallinto Hankkeen tulokset vs. kirjatut tavoitteet Hankkeen vaikutukset (työntekijät: mm. osaaminen, jaksaminen, työhyvinvointi, asiakkaat, organisaatio,

Lisätiedot

Aidon kohtaamisen. loppuhuipentuma! Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo , Saimaa Stadium

Aidon kohtaamisen. loppuhuipentuma! Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo , Saimaa Stadium Aidon kohtaamisen loppuhuipentuma! Saara Hanhela, LAPE Etelä-Savo, Saimaa Stadium Aidon kohtaamisen kampanja Olemme kuulleet paljon lapsia, nuoria ja perheitä. Kohtaamisen merkitys nousee koko ajan esille.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv )

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky Tiimityöskentely / sivu 1 TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Asiakas: Ryhmä: Uusi päiväkoti Koko henkilöstö Tämän kolmiosaisen valmennuksen päätavoitteena on tiimityöskentelyn kehittäminen.

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Etelä- Suomen aluehallintovirasto Ulla Rasimus. Ulla Rasimus. PRO koulutus ja konsultointi

Etelä- Suomen aluehallintovirasto Ulla Rasimus. Ulla Rasimus. PRO koulutus ja konsultointi Etelä- Suomen aluehallintovirasto 15.- 16.9. 2015 Ulla Rasimus Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi 20.9.2015 Osallisuuden muodot 1) Sosiaalinen osallisuus Kouluyhteisö muodostaa suhdeverkoston, johon

Lisätiedot

Itsearviointimateriaali

Itsearviointimateriaali 03/2010 Työrauha tavaksi Itsearviointimateriaali Työrauha tavaksi julkaisun pohjalta laadittu itsearviointimateriaali tarjoaa mahdollisuuden kehittää niin kouluyhteisön kuin yksittäisen opettajan työrauhaa

Lisätiedot

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara MATKALLA TÖIHIN MITEN RAKENNAN OMAN POLKUNI? MISTÄ MOTIVAATIOTA? OSAANKO MINÄ? SUOMEN KIELEN TAITO JA VIESTINTÄ? VERKOSTOITUMINEN? MIHIN VOIN VAIKUTTAA? MIHIN KAIKKEEN KANNATTAA OSALLISTUA? OLENKO MINÄ

Lisätiedot

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Kajaani

Uusi peruskoulu -visiotyöpaja , Kajaani Uusi peruskoulu -visiotyöpaja 17.5.2017, Kajaani #uusiperuskoulu Teemakohtaiset alaryhmät - ryhmien työskentelyn tulokset - Oppijalähtöisyys ja uusi opetussuunnitelma Oppijan potentiaali opetuksen lähtökohtana

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Tuottavuutta ja hyvinvointia finanssialalle

Tuottavuutta ja hyvinvointia finanssialalle Kuinka me yhdessä toimimme? Miten minä voin vaikuttaa? Työn tulevaisuus Finanssiala on suuressa murroksessa ja ala kohtaakin laajalti vaikuttavia muutostekijöitä tulevaisuudessa. Asiakaskäyttäytymisen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisessa Työntekijän oma vastuu Rooli työyhteisössä Työyhteisön voima Tulevaisuuden haasteet Minäminäminäminäminäminäminäminä

Lisätiedot

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen

Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämissuunnitelman laatimiseen Digitaalisen nuorisotyön strategisessa kehittämisessä tavoitteena on, että organisaatioissa digitaalisen median ja teknologian tarjoamia

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Muutoksen johtaminen -koulutuspäivä Jaana Piippo 30.9.2014 Mitä työyhteisön dynamiikka tarkoittaa? Termi dynamiikka tulee kreikan sanasta dynamis, joka

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Hyvään elämään kuuluu Itsemääräämisoikeuden toteutuminen sekä oikeus kunnioittavaan kohteluun vuorovaikutukseen ja oman tahdon ilmaisuun tulla aidosti kuulluksi ja

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Miksi johtavat ajatukset?

Miksi johtavat ajatukset? Miksi johtavat ajatukset? Johtavat ajatukset syntyvät aina sisältä päin. Ne ovat tärkeitä ennen kaikkea meille itsellemme. Tarkistamme ne joka vuosi yhdessä. Ne toimivat innostuksemme lähteenä ja niiden

Lisätiedot

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa

Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa Onnistuneen oppimisprosessin edellytyksiä verkossa prof. Sanna Järvelä Oulun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö tietokoneavusteinen opetus etäopetus tietoverkkojen

Lisätiedot

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen Tinkauspaja 1 Sali LS 2 Ketterä oppiminen Tinkauspajan sisältö Johdanto: Ketterä oppiminen kokemuksia Ketterän oppimisen edellytyksiä, ryhmätyöt Millaisia taitoja ihmiset tarvitsevat kyetäkseen oppimaan

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

Arviointikäytänteet: suosituksia ja tuloksia

Arviointikäytänteet: suosituksia ja tuloksia Arviointikäytänteet: suosituksia ja tuloksia Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Sirpa Orell ja Marja Tamm Kehittämissuositus: Arviointia tulee monipuolistaa Opettajien

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN

RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET. Mitkä tekijät vaikuttavat hyvien käytänteiden käyttöönottoon yrityksissä ja organisaatioissa? SITOUTUMINEN HYVÄT KÄYTÄNTEET TYÖPAIKOILLA - KOKEMUKSIA KEHITTÄMISTYÖSTÄ TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISOHJELMISSA (TYKES) Keskiviikkona 26.11.2008 kello 12.00-18.00 Fellmannissa RYHMÄTÖIDEN TUOTOKSET ILMAPIIRI Hyvinvointi Sallivuus

Lisätiedot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot

Esimiestutkimuksen eri osa-alueiden kokonaisarviot ESIMIESTUTKIMUKSEN RAPORTTI Raportin tekijä ossi.aura@gmail.com www.ossiaura.com FIRMA OY 15.2.2019 Esimiestutkimus toteutettiin osana Työkaari kantaa - työhyvinvointia ja tuottavuutta hanketta. Kyselyyn

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoret haluavat, että Aikuinen pysähtyy nuoria varten, vaikka tuntisikin asian sillä hetkellä vähemmän tärkeäksi. Aikuinen

Lisätiedot

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä!

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Reetta Kekkonen Tiimin prosessit Oppiva työprosessi YHTEISÖLLISET PROSESSIT Taidot + valmiudet Reetta Kekkonen Rakenne Foorumit TIIMI / HENKILÖSTÖ VUOROVAIKUTUS

Lisätiedot

10 ASKELTA KOHTI HYVÄÄ ORGANISAATIOKULTTUURIA

10 ASKELTA KOHTI HYVÄÄ ORGANISAATIOKULTTUURIA 10 ASKELTA KOHTI HYVÄÄ ORGANISAATIOKULTTUURIA 20.4.2016 Sari Kuusela YTT, tietokirjailija, HR johtaja LähiTapiola ryhmä sari.kuusela@lahitapiola.fi 20.4.2016 1 Kulttuuri on kaikkialla monitasoisesti läsnä.

Lisätiedot

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku

LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ. Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä Turku LAPSET MUKANA SOS- LAPSIKYLÄN SIJAISHUOLTOA KEHITTÄMÄSSÄ Sari Carlsson Yhteiskehittämispäivä 1.9.2017 Turku SOS- LAPSIKYLÄ VAHVISTAA LASTEN OSALLISUUTTA SOS- Lapsikylässä on vahvistettu lasten osallisuutta

Lisätiedot

Coaching-ohjelma 2013

Coaching-ohjelma 2013 Coaching-ohjelma 2013 KUUMA TVT-hanke / EDU10 Sivistysverkosto Päämäärä Coaching-ohjelman päämäärä on ohjata opettajat kehittymään tavalla, jolla he voimaantuvat ja osaavat jatkossa coachata myös oppilaita

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto Loisto

Varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto Loisto Varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto Loisto Loisto-verkosto Opetushallituksen koordinoima varhaiskasvatuksen kehittämisverkosto Mukana 131 kuntaa ja 6 yksityistä varhaiskasvatuksen järjestäjää Loisto

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Pirjo Valokorpi, Helena Turunen, Mikko Mäntyneva, Miikka Ruusunen, Irma Kunnari Kuvat: HAMK PEDAGOGISET LÄHTÖKOHDAT yhteisöllinen tiimioppiminen työssä sekä

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Arviointi ja palaute käytännössä

Arviointi ja palaute käytännössä Arviointi ja palaute käytännössä Merja Ellilä Arvioinnista Oppimista ohjaavan arvioinnin merkitys ohjattavan oppimisen tukemista ja suuntaamista tietojen, taitojen ja asenteiden arvioimista ohjattavan

Lisätiedot

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan?

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Liikkuva Tuki Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Matti Järvinen Porin perusturva Psykososiaalisten palvelujen

Lisätiedot

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni

Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Koulun kerhotoiminnan valtakunnallinen ajankohtaistilaisuus 4.10.2013 Katse tulevaisuuteen uusi ja viihtyisä koulupäivä Paasitorni Opetusneuvos, esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Anneli Rautiainen

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Luokan aikuisten yhteistoiminta

Luokan aikuisten yhteistoiminta Luokan aikuisten yhteistoiminta Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 22.4. 2013 KT, ohjaava opettaja Marjatta Mikola, KM, erityisluokanopettaja Sirpa Jokinen Avaimia hyvään työyhteisöön: Arvostus,

Lisätiedot

Opettaja pedagogisena johtajana

Opettaja pedagogisena johtajana Eeva Hujala Tampereen yliopisto Opettaja pedagogisena johtajana Potkua pedagogiikkaan Turussa 29.4.2014 Wanha wirsi Pohjanmaalta Asioiden paljous usein näköalat peittää anna silloin rohkeus syrjään kaikki

Lisätiedot