PÖYTÄKIRJA Komatsu Forest Oy:n Pirkkalan metsäkonekeskus, Tuottotie 2, Pirkkala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÖYTÄKIRJA 15.12.2009. Komatsu Forest Oy:n Pirkkalan metsäkonekeskus, Tuottotie 2, 33960 Pirkkala"

Transkriptio

1 PÖYTÄKIRJA TEKNOLOGIKLUBIN KOKOUS Aika: Keskiviikko klo 10:05 16:45 Paikka: Läsnä: Komatsu Forest Oy:n Pirkkalan metsäkonekeskus, Tuottotie 2, Pirkkala Esko Mikkonen, Helsingin yliopisto (puh.joht.) Jari Ala-Ilomäki, Metla Jukka Hyytiäinen, Helsingin yliopisto Teijo Palander, Joensuun yliopisto Antero Siuro, Komatsu Forest Oy (1 ja 2 ) Vesa Tanttu, TTS Tutkimus Hannu Tapola, STM Työsuojeluosasto Timo Ylänen, Komatsu Forest Oy (1 ja 2 ) Veli-Pekka Kivinen, Helsingin yliopisto (siht.) 1 Kokouksen avaaminen Teknologiklubin puheenjohtaja prof. Esko Mikkonen avasi kokouksen toivottaen läsnäolijat tervetulleiksi ja kiittäen Komatsu Forest Oy:tä kokouksen isäntänä toimimisesta. 2 Komatsu Forest Oy:n esittely ja metsäkonealan markkinakatsaus Aluksi kokouksen jokainen osanottaja esitteli lyhyesti itsensä ja edustamansa organisaation. Toimitusjohtaja Timo Ylänen esitteli aluksi emoyhtiö Komatsun ja sen jälkeen Komatsun koko tuotepaletin mukaan lukien metsäkoneet. Valmet-metsäkoneryhmä on ollut vuodesta 2004 lähtien osa kansainvälistä Komatsu-konsernia, joka toimii 44 maassa ja jonka palveluksessa työskentelee n ihmistä. Komatsu on perustettu v Metsäkoneryhmän emoyhtiö toimii Ruotsissa, josta käsin hoidetaan myös Euroopan markkinointi. Suomessa Komatsu Forestin markkinaosuus metsäkoneissa v oli 21 %. Suomen yhtiön palveluksessa on 35 työntekijää. Keskusteltiin metsäkonealan nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Vuosi 2009 tulee olemaan Suomessa myynnillisesti ennätyshuono vuosi kokonaismyynnin jäädessä n. 150 koneeseen (hakkuukoneet ja kuormatraktorit yhteensä). Vuosi 2008 oli poikkeuksellisen hyvä kokonaismyynnin yltäessä 590 konekappaleeseen. Ponsse on markkinajohtaja sekä hakkuukone- että kuormatraktoripuolella markkinaosuuden ollessa n %. John Deeren markkinaosuus on Komatsun luokkaa. Alan tämän hetken suurimpana ongelmana ovat suuret vaihtokonevarastot, joissa saattaa olla iso joukko aivan äskettäin ostettuja uusia koneita (ns. takaisin otetut koneet). Velkasaneerauksia (esim. LogSet) ja konkurssejakin ( Nokka Profi) on jo nähty.

2 2 3 Teknologiklubin/SMS:n toiminta vuonna 2009 ja 2010 Veli-Pekka Kivinen kertasi Teknologiklubin v järjestämät tapahtumat, joita oli yhteensä kaksi: - Metsäteknologian muuttuvat haasteet seminaari Helsingissä osana SMS:n 100-vuotisjuhlaviikkoa. Tilaisuudessa oli 8 alustusta, joista jokaiseen oli myös kommenttipuheenvuoro. Ilmoittautuneita oli viitisenkymmentä ja salissa paikan päällä oli nelisenkymmentä kuuntelijaa. - Metsätieteen päivä otsikolla Näkökulmia puunkorjuun kehitykseen ja kehittämiseen. Tilaisuudessa oli neljä alustusta. Yleisöä oli esiintyjät mukaan lukien henkeä. Vuodelle 2010 on suunnitteilla kaksi tapahtumaa: - Perinteinen Metsätieteen päivä Metsäviikon aikana syksyllä Kevätseminaari (viikko 15 tai 16) yhdessä muiden SMS:n alaklubien kanssa eri-ikäismetsätalouden (jatkuva kasvatus) teemasta. Keskusteltiin osallistumisesta kevätseminaariin ja etenkin siitä, onko eriikäismetsätalouden teema sellainen, johon teknologit voivat osallistua. Puheenjohtaja Mikkosen mukaan eri-ikäismetsätalous ei aiheena mitenkään rajaa teknologeja lähtökohtaisesti ulos vaan sopii myös teknologiklubin aihepiiriin. Päätettiin osallistua yhteiseminaarin järjestämiseen ja valtuutettiin sihteeri olemaan asiasta yhteydessä muiden klubien suuntaan. 4 Teknologiklubin jäsenorganisaatioiden toiminta vuonna 2010 Joensuun yliopisto (Palander): Toiminnan painopiste on maisterin opinnäytetöiden ohjauksessa ja opetuksessa. Metsäteknologiassa on vuositasolla parikymmentä uutta pääaineopiskelijaa. Prof. Palanderilla on tällä hetkellä ohjattavanaan 41 pro gradu työtä ja prof. Sikasella, joka vastaa puuenergialan opetuksesta, 9 pro gradua. Gradujen aiheita ovat mm. seuraavat: - Hakkuukoneen hiljainen tieto ja sen hyödyntäminen (4 gradua) - Pihi puunkorjuu (Metsähallitus) - Konekylvöön ja istutukseen liittyvät selvitykset - Hakekuormien tiivistämisen mahdollisuudet (Jyväskylän energia) - Puustamaksukyky energiapuukaupassa (Savonlinnan energia) - Kannonnoston tonnitaksan määrittäminen (UPM) Väitöskirjahankkeita on menossa muutamia eikä niitä toistaiseks ole pyritty hankkimaan kovin aktiivisesti lisää. TTS (Tanttu): TTS Tutkimus jakautuu neljään tiimiin. Käynnissä olevista hankkeista mainittakoon seuraavat: - METKA-energiapuun kehittämishanke yhteistyösssä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistysten kanssa: kehitetään korjuumenetelmiä harvennuspuun talteenottoon energiapuuna - Metsäkonealan ja puutavaran kaukokuljetusalan kuljettajien tarveselvitys + koulutuksen kehittäminen - Kasvun eväät hanke (TTS koordinaattorina)

3 - Lämpöyrittäjyys (TTS koordinaattorina) - PISA-hanke: sahaajien ja puualan pienyrittäjien koulutus- ja kehittämishanke - Metsäkulttuurihanke yhteistyössä Metsähallituksen, Viron metsähallituksen ja Tapion kanssa - Metsäsertifioinnin sihteeristönä toimiminen (Auvo Kaivola) - Työntutkimuspalveluiden myynti ulkopuolisille (TTS:llä 8 työntutkijaa) 3 Vireillä olevia hankkeita: - Hankintahakkuuselvitys: menetelmät, liiketoimintamallit, jne. - Maisemanhoitoon ja käsittelyyn liittyvä hanke Koulutukset: - Metsäkoneenkuljettajien ammattitutkintokoulutus (6 kk) jatkuu v Metsäenergiantuottajien koulutus (perustutkinto) - Metsäkoneasentajien koulutus (perustutkinto) METLA (Ala-Ilomäki): Metlassa metsäteknologista tutkimusta tehdään ensi sijassa osana kolmea laajaa tutkimusohjelmakokonaisuutta: - Bioenergiaa metsistä -tutkimus- ja kehittämisohjelma tukee metsäenergian tuotantoa ja käyttöä metsikön perustamisesta lähtien siihen saakka, kun puu tai hake toimitetaan asiakkaille. Tutkimusohjelma koostuu neljästä osa-alueesta: 1) Puubiomassan tuotanto ja bioenergiavarat 2) Biomassan talteenoton seurannaisvaikutukset 3) Biomassan hankinta, liiketoimintamallit ja poliittiset ohjauskeinot 4) Metsäbiomassa biojalostamoiden raaka-aineena - PUU-ohjelma tarkastelee puun kulkua kokonaisvaltaisesti, raakaaineesta loppukäyttöön. Teema-alueita on kolme: 1) Puuraaka-ainepotentiaalit ja puukaupan toiminta 2) Puunhankinta ja yritysten kilpailukyky 3) Puutuotteet ja asiakasratkaisut - SUOMETSÄTALOUS-tutkimusohjelman tavoitteena on tuottaa metsätalouden toimijoiden käyttöön tieto, jonka perusteella metsänkasvatuksen, puun korjuun, metsänuudistamisen ja ympäristövaikutusten hallinnan ohjeistot voidaan kehittää vastaamaan käytännön metsätalouden tarpeita turv la. Ala-Ilomäki korosti erityisesti seuraavia kolmea hanketeemaa lähitulevaisuuden metsäteknologisessa tutkimuksessa: - Kantavuuden ennustaminen - Herkkien luontokohteiden korjuu (liittyy myös edelliseen) - Älykäs ja oppiva puuhuolto niukoilla resursseilla (Less Is More)

4 4 Helsingin yliopisto (Mikkonen): Ei isoja hankekokonaisuuksia menossa. Parhaillaan metsäteknologiassa on 6-7 pro gradu työtä tekeillä. Aktiivisia väitöskirjahankkeita on menossa 6 kpl. STM (Tapola): STM:n Työsuojeluosasto on ollut toteuttamassa mm. seuraavia metsäteknologiaan liittyvät hankkeita: - Työturvallisuus-CD - Metsäkoneen ergonomia hanke - Metsäkoneen tärinätutkimus - Henkilöriskien arviointi (turvallisuus- ja terveysriskit) - Parhaat käytännöt sivusto ( 5 Ruotsi-Suomi tohtorikoulutusohjelma (FIRST): tilannekatsaus FIRST-tutkijakoulu käynnistyi puolitoista vuotta sitten. Aloite metsäteknologisen tohtorikoulutuksen vahvistamisesta tuli Ruotsista, jossa oli havahduttu metsäteknologian tohtorien vähäisiin valmistumismääriin viime vuosina. Ohjelman tavoitteena on saada 5-8 uutta tohtoria metsäteknologian alalle molemmissa maissa. Ruotsissa FIRSTiin valittiin 8 koulutettavaa, joita ohjelman yrityskumppanit rahoittavat. Tavoitteena on, että koulutettavat työskentelevät rahoittajaorganisaatioissa osan koulutusajastaan ja mahdollisesti myös sijoittuvat valmistuttuaan näiden organisaatioiden palvelukseen. Suomessa FIRST-tutkijakoulun rahoitus tulee ensi sijassa Metsätieteiden tutkijakoulusta, jota koordinoi Joensuun yliopisto. Suomessa FIRST-ohjelmassa on kolme opiskelijaa: Tikkanen ja Siren Joensuussa ja Petty Helsingissä (Metsäteho Oy ja yliopisto). FIRSTin tieteellisenä koordinaattorina jatkaa prof. Teijo Palander Joensuun yliopistosta. FIRST-opiskelijoille tarjotaan jatko-opintokursseja mm. NOVA-yhteistyön kautta. Tammikussa (viikko 2) on ensimmäinen tällainen jatko-opintokurssi Ruotsissa. 6 Metsäalan työturvallisuuskortti -koulutus Hannu Tapola esitteli Työturvallisuuskortti-koulutuksen keskeisen sisällön ja toimintamallit. Työturvallisuuskortti tultaneen jatkossa vaatimaan kaikilta puunkorjuuja -kuljetusalalla työskenteleviltä. Tähän mennessä koulutuksen (kaikki alat yhteensä) on läpäissyt työntekijää. 7 Ideapaja/hankeriihi Jukka Hyytiäinen alusti ideapaja/hankeriihen aluksi aiheesta "Metsäteknologisen tutkimuksen visio", joka esitys löytyy tämän pöytäkirjan liitteenä. Tarkoitus oli luoda pohjaa yhteiselle mietinnälle metsäteknologisen tutkimustoiminnnan lähitulevaisuuden suuntaamisesta tarpeiden ja ympäröivän yhteiskunnan muutoksen seurauksena. Mietinnän tulokset eli mahdolliset tulevaisuuden tutkimuskohteet ja - ideat kootaan yhteen ja käsitellään seuraavassa klubin tapaamisessa.

5 8 Muut esille tulevat asiat 5 Muita asioita ei ollut. 9 Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 16:45 kiittäen läsnäolleita ja Komatsu Forest Oy:tä hyvästä ja tuloksellisesta päivästä. Pöytäkirjan vakuudeksi Esko Mikkonen puheenjohtaja Veli-Pekka Kivinen sihteeri

Bioenergian kannattavat tuotantoketjut Lapin bioenergiaohjelma T & K - Sektori

Bioenergian kannattavat tuotantoketjut Lapin bioenergiaohjelma T & K - Sektori Bioenergian kannattavat tuotantoketjut Lapin bioenergiaohjelma T & K - Sektori Bioenergian Lappi-seminaari 11.5.2010 Jaakko Repola, Anssi Ahtikoski, Mikko Hyppönen Antti Hannukkala Bioenergiaa metsistä

Lisätiedot

Uudistuvat puutuotearvoketjut ja puunhankintaratkaisut, PUU

Uudistuvat puutuotearvoketjut ja puunhankintaratkaisut, PUU Uudistuvat puutuotearvoketjut ja puunhankintaratkaisut, PUU Tutkimus- ja kehittämisohjelma 2009 2013 Metsäntutkimuslaitos PUU-tutkimus- ja kehittämisohjelma tuottaa tietoa puuraaka-aineiden hankinnasta,

Lisätiedot

Tehoa vai tuhoa energiapuun korjuubusinekseen joukkokäsittelyllä ja integroidulla korjuulla?

Tehoa vai tuhoa energiapuun korjuubusinekseen joukkokäsittelyllä ja integroidulla korjuulla? Tehoa vai tuhoa energiapuun korjuubusinekseen joukkokäsittelyllä ja integroidulla korjuulla? Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Koneyrittäjien Energiapäivät 4.2.2011, Sokos Hotel Ilves, Tampere Aines- ja energiapuun

Lisätiedot

3.2.2009 METVIRO-seminaari/TTY Jouni Suoheimo Metsäalan ammatillisen perustutkinnon kehitys 2000 luvulla

3.2.2009 METVIRO-seminaari/TTY Jouni Suoheimo Metsäalan ammatillisen perustutkinnon kehitys 2000 luvulla 3.2.2009 METVIRO-seminaari/TTY Jouni Suoheimo Metsäalan ammatillisen perustutkinnon kehitys 2000 luvulla Osaamisen ja sivistyksen asialla Metsäalan perustutkinto 2001 KESU:t 1995-1999 ja 1999-2004 pohjana

Lisätiedot

KATSAUS PUUENERGIAN TULEVAISUUTEEN LAPISSA

KATSAUS PUUENERGIAN TULEVAISUUTEEN LAPISSA KATSAUS PUUENERGIAN TULEVAISUUTEEN LAPISSA Puunhankinta ja logistiikka - Teknologian kehitysnäkymät Lapin bioenergiaseminaari Rovaniemi 14.2.2008 ja Tornio 15.2.2008 Vesa Tanttu Esityksen sisältö Korjuukohteet

Lisätiedot

METSÄKONEENKULJETTAJA. Metsäkoneenkuljettaja käyttää, kuljettaa ja huoltaa puuntuottamiseen, -korjuuseen ja -kuljetukseen käytettäviä koneita.

METSÄKONEENKULJETTAJA. Metsäkoneenkuljettaja käyttää, kuljettaa ja huoltaa puuntuottamiseen, -korjuuseen ja -kuljetukseen käytettäviä koneita. METSÄKONEENKULJETTAJA Metsäkoneenkuljettaja käyttää, kuljettaa ja huoltaa puuntuottamiseen, -korjuuseen ja -kuljetukseen käytettäviä koneita. Metsäkoneita ovat mm. 1. harvesterit (kaato-, karsimis- ja

Lisätiedot

Metsänomistajan omatoimisen puunkorjuun kehitysnäkymiä nykytilan ja historian valossa. Metsätieteen päivä 4.11.2009 Vesa Tanttu

Metsänomistajan omatoimisen puunkorjuun kehitysnäkymiä nykytilan ja historian valossa. Metsätieteen päivä 4.11.2009 Vesa Tanttu Metsänomistajan omatoimisen puunkorjuun kehitysnäkymiä nykytilan ja historian valossa Metsätieteen päivä 4.11.2009 Vesa Tanttu Esityksen sisältö Hankintakaupan historia Hankintahakkuiden nykypäivä Korjuumäärien

Lisätiedot

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN (METSÄKONEENKULJETTAJA) 7.1.2019 31.7.2019 15.1.2018 1 Sisällys Metsän hoito ja hyödyntäminen, 20 osp... 3 Manuaalinen puutavaran valmistus, 5 osp... 3 metsänviljely,

Lisätiedot

3 Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja pöytäkirjan tarkastajien valinta. Tapio Siirilä ja Harri Heimbürger valittiin pöytäkirjan tarkastajiksi.

3 Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja pöytäkirjan tarkastajien valinta. Tapio Siirilä ja Harri Heimbürger valittiin pöytäkirjan tarkastajiksi. Suomen Automaatioseura ry Turvallisuusjaosto PÖYTÄKIRJA 1 (3) 6.5.2004 Aika: 6.5.2004 Paikka: Heureka Läsnä: Osallistujalista liitteessä 1 1 Vuosikokouksen avaus Kokouksen avasi Mika Kaijanen toivottaen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUSTIO No 3/2018 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUSTIO No 3/2018 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUSTIO No 3/2018 1 Kokousaika 12.6.2018 kello 10:00 Kokouspaikka Etäkokous Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntastrategian valmistelu 4 3 Maakunnan koetalousarvio 5

Lisätiedot

KESLA OYJ:N HALLITUKSEN 2015 JÄSENEHDOKKAIDEN ESITTELY

KESLA OYJ:N HALLITUKSEN 2015 JÄSENEHDOKKAIDEN ESITTELY Julkaistu: 2015-01-30 09:30:00 CET Kesla Oyj Pörssitiedote KESLA OYJ:N HALLITUKSEN 2015 JÄSENEHDOKKAIDEN ESITTELY Keslan nimitystoimikunnan esitykset hallituksen jäseniksi Kesla Oyj Pörssitiedote 30.1.2015

Lisätiedot

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna Metsätehon tuloskalvosarja 8a/2018 Markus Strandström Metsäteho Oy

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna Metsätehon tuloskalvosarja 8a/2018 Markus Strandström Metsäteho Oy Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 217 Metsätehon tuloskalvosarja 8a/218 Markus Strandström Metsäteho Oy Tietoa tilastosta Tilasto seuraa kotimaisen raakapuun korjuun ja kaukokuljetuksen määriä ja kustannuksia

Lisätiedot

Puunkäyt. Finnish Forest Research Institute

Puunkäyt.  Finnish Forest Research Institute Puunkäyt ytön n kehittäminen ja uudet tuotemarkkinat uusia mahdollisuuksia ja toimintatapoja puutuoteketjuihin Tutkimusjohtaja Leena Paavilainen Lahti, Sibeliustalo 13.11.2008 Finnish Forest Research Institute

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 1/2016 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 1/2016 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 1/2016 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 18.3.2016 klo 13.00 15.00 Paikka: Mikkelin kaupungintalo (Raatihuoneenkatu 8-10), kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Läsnä:

Lisätiedot

Rengaspaineiden alentamisen vaikutus metsäkoneen tärinään. Esko Rytkönen & Aki Vähänikkilä Työterveyslaitos

Rengaspaineiden alentamisen vaikutus metsäkoneen tärinään. Esko Rytkönen & Aki Vähänikkilä Työterveyslaitos Rengaspaineiden alentamisen vaikutus metsäkoneen tärinään Esko Rytkönen & Aki Vähänikkilä Työterveyslaitos Metsätehon tuloskalvosarja 14/2010 Tausta Metsäkoneiden kuljettajilla on tärinän aiheuttamia vaivoja

Lisätiedot

Kehittyvästä metsätiedosta lisätehoa puuhuoltoon. Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy

Kehittyvästä metsätiedosta lisätehoa puuhuoltoon. Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Kehittyvästä metsätiedosta lisätehoa puuhuoltoon Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Puunhankinnan uudet tavat ja työkalut Teollisuuden Metsänhoitajien, Koneyrittäjien ja Metsätehon yhteisseminaari. Metsäpäivät

Lisätiedot

Metlan t&k-ohjelmat puutuotealan edistäjinä. Henrik Heräjärvi Metsäntutkimuslaitos

Metlan t&k-ohjelmat puutuotealan edistäjinä. Henrik Heräjärvi Metsäntutkimuslaitos Metlan t&k-ohjelmat puutuotealan edistäjinä Henrik Heräjärvi Metsäntutkimuslaitos Esityksen sisältö Mikä on Metla? Puutuotealaa sivuavia ohjelmia Suomessa Metlan tutkimus- ja kehittämisohjelmat: Puunkäytön

Lisätiedot

Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012

Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012 Tarkka kulkukelpoisuustieto k l t kuljettajan j apuna puunkorjuussa Sami Lamminen PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012 Ajouraverkon suunnittelun haasteet Hakkuukoneen kuljettajan

Lisätiedot

METSÄKONEIDEN MONIKÄYTTÖISYYS

METSÄKONEIDEN MONIKÄYTTÖISYYS METSÄKONEIDEN MONIKÄYTTÖISYYS Projektiryhmä Antti Korpilahti, Kalle Kärhä, Janne Peltola, Olavi Pennanen, Kaarlo Rieppo, Jouni Väkevä Rahoittajat A. Ahlström Osakeyhtiö, Järvi-Suomen Uittoyhdistys, Koskitukki

Lisätiedot

Suomi on Euroopan metsäisin maa

Suomi on Euroopan metsäisin maa Suomi on Euroopan metsäisin maa Suomen maapinta-alasta noin xx % on metsien peitossa 75% Metsät kasvavat vuosittain noin xx miljoonaa kuutiometriä 100 milj.m 3 /v Metsät ovat merkittävä virkistyksen lähde

Lisätiedot

Metsäklusterin innovaatioympäristön kehittäminen ja linkittyminen metsien käytön arvoketjuihin

Metsäklusterin innovaatioympäristön kehittäminen ja linkittyminen metsien käytön arvoketjuihin Metsäalan tulevaisuusseminaari 1.11.2007 Metsäklusterin innovaatioympäristön kehittäminen ja linkittyminen metsien käytön arvoketjuihin Christine Hagström-Näsi Metsäklusteri Oy Metsäklusterin keskeiset

Lisätiedot

Energiapuun korjuu ja kasvatus

Energiapuun korjuu ja kasvatus Energiapuun korjuu ja kasvatus Jaakko Repola Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Metsähakkeen käyttö Suomen ilmasto- ja energiastrategia 2001:

Lisätiedot

METKA hanke Energiaseminaari Ener 23.4.10

METKA hanke Energiaseminaari Ener 23.4.10 METKA hanke Energiaseminaari 23.4.10 Hanke Perustettu vuoden 2007 lopussa Tavoiteltu loppuraportointi 2011 loppuun Hankkeen hallinnoija mhy Kanta Häme Hankkeen toteuttajaosapuolena mhy Päijät Häme Hankekumppaneina

Lisätiedot

Uudistuva puuhankinta ja yrittäjyys

Uudistuva puuhankinta ja yrittäjyys Uudistuva puuhankinta ja yrittäjyys Elinvoimaa metsistä seminaari Lahti, Fellmannia, 06.11.2013 Pekka T Rajala, kehitysjohtaja, Stora Enso Metsä 1 Metsäteollisuus käy läpi syvää rakennemuutosta Sahateollisuuden

Lisätiedot

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN (METSÄKONEENKULJETTAJA) 1.8.2018 31.12.2018 15.1.2018 1 Sisällys Metsän hoito ja hyödyntäminen, 20 osp... 2 Metsänhoidon perustiedot, 5 osp... 2 Taimikon hoito, 5 osp...

Lisätiedot

Valkoinen sali osoitteessa Aleksanterinkatu 16-18, Helsinki

Valkoinen sali osoitteessa Aleksanterinkatu 16-18, Helsinki TITANIUM OYJ PÖYTÄKIRJA 1/2018 1 (5) TITANIUM OYJ:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS Aika 19.4.2018 klo 13.00 13.27 Paikka Läsnä Valkoinen sali osoitteessa Aleksanterinkatu 16-18, Helsinki Kokouksessa olivat läsnä

Lisätiedot

Yritysesittely. Metsäteho Oy 2015

Yritysesittely. Metsäteho Oy 2015 Yritysesittely Metsäteho Oy 2015 Toimintaperiaatteet Metsäteho tukee soveltavan tutkimuksen avulla osakkaidensa puunhankinta- ja puuntuottamistoimintojen kehittämistä sekä edistää puuhuollon toimintaedellytyksiä.

Lisätiedot

Metsätieteiden kenttäkurssi (FOR110) Hyytiälä 2016 Hyde-info

Metsätieteiden kenttäkurssi (FOR110) Hyytiälä 2016 Hyde-info Metsätieteiden kenttäkurssi (FOR110) Hyytiälä 2016 Hyde-info 12.4.2016 Metsätieteiden yhteiset opinnot lähtökohdat Luovat perustan pääaineiden ja opintosuuntien syventäville opinnoille Metsätieteiden yhteiset

Lisätiedot

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdensmusikinstitut Mestarinkatu 2, Turku. Hallituksen kokous 6/2016

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdensmusikinstitut Mestarinkatu 2, Turku. Hallituksen kokous 6/2016 Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdensmusikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku PÖYTÄKIRJA Hallituksen kokous 6/2016 Aika: Torstaina 15.12.2016 klo 17.00. Paikka:

Lisätiedot

Yritysesittely. Metsäteho Oy 2018

Yritysesittely. Metsäteho Oy 2018 Yritysesittely Metsäteho Oy 2018 Toimintaperiaatteet Metsäteho tukee soveltavan tutkimuksen avulla osakkaidensa puunhankinta- ja puuntuottamistoimintojen kehittämistä sekä edistää puuhuollon toimintaedellytyksiä.

Lisätiedot

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 2016

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 2016 Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 216 Metsätehon tuloskalvosarja 1a/217 Markus Strandström Metsäteho Oy Päivitetty 17.8.218 Tietoa tilastosta Tilasto seuraa kotimaisen raakapuun korjuun ja kaukokuljetuksen

Lisätiedot

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna Metsätehon tuloskalvosarja 1a/2017 Markus Strandström Metsäteho Oy

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna Metsätehon tuloskalvosarja 1a/2017 Markus Strandström Metsäteho Oy Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 216 Metsätehon tuloskalvosarja 1a/217 Markus Strandström Metsäteho Oy Tietoa tilastosta Tilasto seuraa kotimaisen raakapuun korjuun ja kaukokuljetuksen määriä ja kustannuksia

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 22.8.2011 22/2011

PÖYTÄKIRJA 22.8.2011 22/2011 PYKÄLÄ RY:N HALLITUKSEN KOKOUS Aika: Maanantai 22.8.2011 Paikka: Läsnä: Pykälän kerhohuoneisto, Suvilahdenkatu 10B Kristiina Lindholm, puheenjohtaja Annika Pynnä, sihteeri Jonna Vihavainen Otto Pulkkinen

Lisätiedot

Maisemanhoito leimikonsuunnittelussa ja puunkorjuussa

Maisemanhoito leimikonsuunnittelussa ja puunkorjuussa Kuva: Erkki Oksanen Maisemanhoito leimikonsuunnittelussa ja puunkorjuussa Harri Silvennoinen, Eeva Karjalainen ja Liisa Tyrväinen Metsätieteen päivä 2010 4.11.2010 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

Energiapuun hankkijan syntymäkertomus (metsätalousinsinöörin opinnot)

Energiapuun hankkijan syntymäkertomus (metsätalousinsinöörin opinnot) Energiapuun hankkijan syntymäkertomus (metsätalousinsinöörin opinnot) Biosaimaa 6.11.2012 Timo Antero Leinonen Metsätalousinsinöörin (amk) tutkinto 240 op Opintojaksoja 195 op, noin 5200 tuntia, josta

Lisätiedot

Suometsien puunkorjuu tänään

Suometsien puunkorjuu tänään Suometsien puunkorjuu tänään, Stora Enso Oyj Metsä Suomen metsäkeskuksen Suometsien puunkorjuu -tilaisuus 26.11.2014, Juustoportti, Jalasjärvi 1 Stora Enso Metsä lyhyesti Stora Enso Metsä toimittaa puuta

Lisätiedot

Metsäalan työvoimatarve Savotta Metsätehon tuloskalvosarja 15/2016 Markus Strandström Asko Poikela Metsäteho Oy

Metsäalan työvoimatarve Savotta Metsätehon tuloskalvosarja 15/2016 Markus Strandström Asko Poikela Metsäteho Oy Metsäalan työvoimatarve Savotta 2025 Markus Strandström Asko Poikela Metsäteho Oy Tausta ja tavoite Tämän työn tavoitteena on tuottaa tietoa metsäalan ammatillisen koulutuksen saaneiden henkilöiden työvoimatarpeesta

Lisätiedot

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna Metsätehon tuloskalvosarja 4a/2016 Markus Strandström Metsäteho Oy

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna Metsätehon tuloskalvosarja 4a/2016 Markus Strandström Metsäteho Oy Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 215 Metsätehon tuloskalvosarja 4a/216 Markus Strandström Metsäteho Oy Tietoa tilastosta Tilasto seuraa kotimaisen raakapuun korjuun ja kaukokuljetuksen määriä ja kustannuksia

Lisätiedot

Kokousaika Maanantai klo 15:00 Enontekiön Kehitys Oy:n neuvotteluhuone, Virastotalo, Hetta

Kokousaika Maanantai klo 15:00 Enontekiön Kehitys Oy:n neuvotteluhuone, Virastotalo, Hetta ENONTEKIÖN KEHITYS OY HALLITUKSEN KOKOUS 016 Kokousaika Maanantai 22.2.2016 klo 15:00 Kokouspaikka Enontekiön Kehitys Oy:n neuvotteluhuone, Virastotalo, Hetta Kutsutut jäsenet Varajäsen Hautamäki, Helinä

Lisätiedot

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 2014. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2015 Markus Strandström Metsäteho Oy

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 2014. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2015 Markus Strandström Metsäteho Oy Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 214 Metsätehon tuloskalvosarja 7a/215 Markus Strandström Metsäteho Oy Tietoa tilastosta Tilasto seuraa kotimaisen raakapuun korjuun ja kaukokuljetuksen määriä ja kustannuksia

Lisätiedot

Forest Big Data, uuden sukupolven metsävara7etojärjestelmät Tapio Räsänen Metsäteho Oy

Forest Big Data, uuden sukupolven metsävara7etojärjestelmät Tapio Räsänen Metsäteho Oy Forest Big Data, uuden sukupolven metsävara7etojärjestelmät Tapio Räsänen Metsäteho Oy Bitcomp Oy:n kesäseminaari 4.6.2015 Vantaa www.metsateho.fi Tehokas puuhuolto 2025 -visio Tehostuva, täsmäohjattu

Lisätiedot

Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous

Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous Aika: 7.2.2014 klo 13.00-15.50 Paikka: Merikarvian kunnatalo Läsnä: Jaana Laitinen-Pesola, pj x Aino-Maija Luukkonen x Pori Leena Jokinen-Anttila

Lisätiedot

MITTAMIESTEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 9.2.2013. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Pauli Kautonen ja Marko Metsäpelto

MITTAMIESTEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 9.2.2013. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Pauli Kautonen ja Marko Metsäpelto Aika 9.2.2013 Kello 12:05-14:00 Paikka Siikaranta Sali 1 1. Kokouksen avaus Jan Nordström avasi kokouksen 2. Pidettiin hiljainen hetki edesmenneiden mittaajien kunniaksi 3. Tilannekatsaus Matti Harjuniemi

Lisätiedot

Lämpöyrittäjyyspäivät Kontiolahti

Lämpöyrittäjyyspäivät Kontiolahti Lämpöyrittäjyyspäivät 6.4.2018 Kontiolahti Karelwood Oy Perustettu 2010, Omistajat 4kpl koneyrityksiä Toimitusjohtaja: Janne Tahvanainen Työnjohtajat: Hannu Lehikoinen ja Jaana Jalasaho Projektit työntekijät:

Lisätiedot

Metsäteho ja sen tutkimuspainotukset

Metsäteho ja sen tutkimuspainotukset Metsäteho ja sen tutkimuspainotukset Heikki Pajuoja UEF-Metsäteho seminaari 22.6.2016, Joensuu Tehokas puuhuolto 2025 -visio Tehostuva, täsmäohjattu puuhuolto parantaa metsäteollisuuden kilpailukykyä sekä

Lisätiedot

Suomen metsäsektori ja ilmastonmuutos

Suomen metsäsektori ja ilmastonmuutos Ilmastonmuutos - mahdollisuus vai uhka maataloudelle ja metsille Königstedt 21.5.2008 Suomen metsäsektori ja ilmastonmuutos Risto Seppälä Esityksen sisältö Metsäalan globaalit muutosajurit Suomen metsäsektorin

Lisätiedot

SUOMEN KIINTEISTÖLIITTO RY:N VARSINAINEN LIITTOKOKOUS

SUOMEN KIINTEISTÖLIITTO RY:N VARSINAINEN LIITTOKOKOUS PÖYTÄKIRJA 1 (5) SUOMEN KIINTEISTÖLIITTO RY:N VARSINAINEN LIITTOKOKOUS Aika Lauantai 24.4.2010 klo 9.30-11.35 Paikka Sokos Hotel Lappee, kokoustila Saimaa, Brahenkatu 1, Lappeenranta Läsnä Liitteen mukaan

Lisätiedot

3. Kokous todettiin laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

3. Kokous todettiin laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Suomen hydrologian yhdistys (SHY) VUOSIKOKOUS 15.5.2014 klo. 17.30-18:43 Suomen ympäristökeskus, Mechelininkatu 34a, Helsinki Läsnäolijat: Johanna Korhonen, Hannu Marttila, Harri Koivusalo, Ari Jolma,

Lisätiedot

Metsänhoitotöiden koneellistamisen nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät

Metsänhoitotöiden koneellistamisen nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät Metsänhoitotöiden koneellistamisen nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät Metsätieteenpäivä Helsinki 4.11.2009 Juho Rantala METLA Metsänhoidon kustannustehokkuus ja laatu - tutkimus- ja kehittämisohjelma

Lisätiedot

UEF:n metsätieteiden osaston profiili

UEF:n metsätieteiden osaston profiili UEF:n metsätieteiden osaston profiili UEF-Metsäteho seminaari 22.6.2016 Jouni Pykäläinen, metsätieteiden osaston johtaja Osaston toiminta-ajatus UEF profiloituu metsätieteissä metsäbiotalouteen monitieteisellä

Lisätiedot

MOTTI metsäsuunnittelussa ja siihen liittyvässä tutkimuksessa

MOTTI metsäsuunnittelussa ja siihen liittyvässä tutkimuksessa MOTTI metsäsuunnittelussa ja siihen liittyvässä tutkimuksessa Jari Hynynen Metla, Vantaan toimintayksikkö SIMO-seminaari 2.11.2007 / Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research

Lisätiedot

Riittääkö puuta kaikille?

Riittääkö puuta kaikille? Riittääkö puuta kaikille? EK-elinkeinopäivä Hämeenlinnassa 8.5.2007 Juha Poikola POHJOLAN VOIMA OY Pohjolan Voiman tuotantokapasiteetti 3400 MW lähes neljännes Suomen sähköntuotannosta henkilöstömäärä

Lisätiedot

Metsien ja niihin liittyvän yritystoiminnan merkitys Suomessa 2000-luvulla

Metsien ja niihin liittyvän yritystoiminnan merkitys Suomessa 2000-luvulla Metsien ja niihin liittyvän yritystoiminnan merkitys Suomessa 2000-luvulla Metsien käytön tulevaisuus Suomessa ohjausryhmän kokous Salon Suomusjärvellä 12.5.2009 Katja Lähtinen, Varttunut tutkija Metla,

Lisätiedot

SAVOTTA Metsätyövoiman tarvelaskelmien keskeinen anti. Markus Strandström

SAVOTTA Metsätyövoiman tarvelaskelmien keskeinen anti. Markus Strandström SAVOTTA 2015 Metsätyövoiman tarvelaskelmien keskeinen anti Markus Strandström SAVOTTA 2015: keskeinen anti 1 Laskelman tausta ja tarkoitus Määräajoin päivitetty metsätyövoiman tarvetarkastelu edellinen

Lisätiedot

Metsäklusterin tutkimus v. 2006 -

Metsäklusterin tutkimus v. 2006 - Mitkä ovat metsäteollisuuden kansainväliset vahvuudet tulevaisuudessa? Pertti Laine, 9.11.2006 Metsäklusterin tutkimus v. 2006 - EU:n metsäsektorin teknologiayhteisö Valtion tiede- ja teknologianeuvosto

Lisätiedot

METSÄALAN PERUSTUTKINTO

METSÄALAN PERUSTUTKINTO . JOHDANTO.... KANSALLISET OPPIMISTULOKSET.... OPPILAITOSKOHTAISET OPPIMISTULOKSET... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty.. Rakennusalan perustutkinto... 4 4. ERITYISOPISKELIJOIDEN OPPIMISTULOKSET...

Lisätiedot

MONTA-YHTEISTUTKIMUS

MONTA-YHTEISTUTKIMUS MONTA-YHTEISTUTKIMUS Talousmetsän uudistamisen taloudelliset ja ekologiset vaikutukset Markus Monta-kokeiden Strandström perusteella Metsäteho iltapäiväseminaari 26.9.2007 Markus Strandström Metsäteho

Lisätiedot

- Karhukuntatoimikunta: pöytäkirja 1/2010-1/5

- Karhukuntatoimikunta: pöytäkirja 1/2010-1/5 1/5 KARHUKUNTATOIMIKUNTA: PÖYTÄKIRJA 1/2010 Paikka: Porin kaupungintalo, KH:n huone (1. krs.) Aika: 17.2.2010, klo 12.16-13.45 Läsnä: Luukkonen, Aino-Maija (X) Marttila, Ilmo ( ) Pitkänen, Pasi (X) ( )

Lisätiedot

Puunkorjuun laaturaportoinnin automatisointi ja tehostaminen

Puunkorjuun laaturaportoinnin automatisointi ja tehostaminen Puunkorjuun laaturaportoinnin automatisointi ja tehostaminen VÄITÖSKIRJAHANKE, JYRY ERONEN OHJAAJAT: TEIJO PALANDER, KALLE KÄRHÄ & HEIKKI OVASKAINEN 19.10.2016 HELSINKI Käyttölisenssi: CC BY 4.0 Esitelmän

Lisätiedot

Forest Big Data Visio tulevaisuuden metsätiedosta

Forest Big Data Visio tulevaisuuden metsätiedosta Forest Big Data Visio tulevaisuuden metsätiedosta Pekka T. Rajala, Ex-Kehitysjohtaja, Stora Enso Metsä Maaseudun hyvä tulevaisuus -seminaari Keski-Pohjanmaan kansanopisto, Kälviä, Tehokas puuhuolto 2025

Lisätiedot

hinnoitteluun ja puukauppaan

hinnoitteluun ja puukauppaan Työkaluja puutavaran hinnoitteluun ja puukauppaan PUU tutkimus ja kehittämisohjelman väliseminaari 6.9.2012 Sokos Hotel Vaakuna, Hämeenlinna Jukka Malinen Metla / Joensuu Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

Älykäs kuljettajaopastus lisää tuottavuutta metsäkuljetukseen

Älykäs kuljettajaopastus lisää tuottavuutta metsäkuljetukseen Älykäs kuljettajaopastus lisää tuottavuutta metsäkuljetukseen Kari Väätäinen, Sami Lamminen, Matti Sirén, Jari Ala Ilomäki and Antti Asikainen PUU ohjelman väliseminaari Hämeenlinna 6.9.2012 Kuljettajaa

Lisätiedot

Johtoryhmän kokous 19.5.2009 klo 9 11 / Mikkeli / Kaupungintalo

Johtoryhmän kokous 19.5.2009 klo 9 11 / Mikkeli / Kaupungintalo UUSI PARADIGMA MUN JUTTU! Johtoryhmän kokous 19.5.2009 klo 9 11 / Mikkeli / Kaupungintalo Muistio 1. Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9.00 ja toivotti osallistujat tervetulleiksi kera kahvin. - puheenjohtajana

Lisätiedot

Opetusneuvos Jouni Suoheimo /Opetushallitus, 27.10.2010 Metsäalan koulutuksen kehittäminen Suomessa

Opetusneuvos Jouni Suoheimo /Opetushallitus, 27.10.2010 Metsäalan koulutuksen kehittäminen Suomessa Opetusneuvos Jouni Suoheimo /Opetushallitus, 27.10.2010 Metsäalan koulutuksen kehittäminen Suomessa 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Metsäsektori keskeinen Suomen menestykselle myös tulevaisuudessa Suomessa

Lisätiedot

Yhteistyöalueen kokous Muistio 2/2018

Yhteistyöalueen kokous Muistio 2/2018 Yhteistyöalueen kokous Muistio 2/2018 Aika: Keskiviikko 2.5. 2018 klo 9.05-11.15 Paikka Satakunnan keskussairaalan yhtymähallituksen neuvotteluhuone N-rakennus, II-kerros Sairaalatie 3, Pori Jakelu: (x)

Lisätiedot

Metsäkoneyrittämisen taloustilanne

Metsäkoneyrittämisen taloustilanne Metsäkoneyrittämisen taloustilanne Arto Rummukainen Jarmo Mikkola Markku Penttinen Metsäntutkimuslaitos, Vantaa Koneyrittäjien Syysriihi Rovaniemi 30.10.2009 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 2.10.2015 klo 14.00 15.45 Paikka: Mikkelin kaupungintalo (Raatihuonenkatu 8-10), kaupunginhallituksen kokoushuone (2. krs) Paikalla:

Lisätiedot

FOEX. Kaupallinen hintaindeksi puukaupassa seminaari TEM 4.11.2013. Timo Teräs Toimitusjohtaja FOEX Indexes Oy

FOEX. Kaupallinen hintaindeksi puukaupassa seminaari TEM 4.11.2013. Timo Teräs Toimitusjohtaja FOEX Indexes Oy FOEX Kaupallinen hintaindeksi puukaupassa seminaari TEM 4.11.2013 Timo Teräs Toimitusjohtaja FOEX Indexes Oy FOEX Indexes Oy - Yritys Yksityinen, itsenäinen yritys, jonka omistavat yksityishenkilöt ja

Lisätiedot

Puun arvoketjujen laskenta kehittyy - CASE: Sahauskustannusten laskenta

Puun arvoketjujen laskenta kehittyy - CASE: Sahauskustannusten laskenta Puun arvoketjujen laskenta kehittyy - CASE: Sahauskustannusten laskenta Heikki Korpunen Metla Parkano Metsätieteen päivä 2009 Teknologiklubi Tieteiden talo WOOD VALUE Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

Keskiviikko klo Järvenpää, Järvenpää-talo 56 PÄÄTÖSVALTAISUUDEN JA LAILLISUUDEN TOTEAMINEN 2

Keskiviikko klo Järvenpää, Järvenpää-talo 56 PÄÄTÖSVALTAISUUDEN JA LAILLISUUDEN TOTEAMINEN 2 KERAVAN KAUPUNKI KUUMA-johtokunta ESITYSLISTA N:o 8/2017 KOKOUSTIEDOT Aika Keskiviikko 29.11.2017 klo 18.00 Paikka Järvenpää, Järvenpää-talo KÄSITELTÄVÄT ASIAT ASIA NO PÖYTÄKIRJAN SIVU 56 PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

Kokemuksia kansainvälisestä työelämäyhteistyöstä ammatillisessa koulutuksessa

Kokemuksia kansainvälisestä työelämäyhteistyöstä ammatillisessa koulutuksessa Kokemuksia kansainvälisestä työelämäyhteistyöstä ammatillisessa koulutuksessa Harri Savonen, Pohjois-Karjala Ammattiopisto Valtimo Janne Haapasalo, John Deere Forestry Oy Deere & Company on maailman johtava

Lisätiedot

Ryhmähanke. vuonna Heikki Alanne

Ryhmähanke. vuonna Heikki Alanne Ryhmähanke Metsäkone- ja puutavaraautokalusto ja sen työmäärät vuonna 1999 Heikki Alanne Metsätehon raportti 102 31.1.2001 Metsäkone- ja puutavara-autokalusto ja sen työmäärät vuonna 1999 Heikki Alanne

Lisätiedot

Inspire-sihteeristö Paikkatietoinfrastruktuurin hyödyntäminen- PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURIN HYÖDYNTÄMINEN- RYHMÄN ALOITUSKOKOUS

Inspire-sihteeristö Paikkatietoinfrastruktuurin hyödyntäminen- PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURIN HYÖDYNTÄMINEN- RYHMÄN ALOITUSKOKOUS PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURIN HYÖDYNTÄMINEN- RYHMÄN ALOITUSKOKOUS Aika: 3.9.2009 klo 13-16 Paikka: Maanmittauslaitos, kokoushuone Legenda Pöytäkirja 1. Kokouksen avaus Kokous avattiin 13:07. Puheenjohtaja

Lisätiedot

Metsien hiilivarastot ja energiapuun korjuun vaikutukset. Jari Liski Suomen ympäristökeskus

Metsien hiilivarastot ja energiapuun korjuun vaikutukset. Jari Liski Suomen ympäristökeskus Metsien hiilivarastot ja energiapuun korjuun vaikutukset Jari Liski Suomen ympäristökeskus Käsitteitä Hiilivarasto Hiilivaraston muutos Hiilinielu = kasvava hiilivarasto Hiililähde = pienenevä hiilivarasto

Lisätiedot

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka

Metsäsertifiointi. Päättäjien metsäakatemia Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Päättäjien metsäakatemia 22.5.2013 Aluejohtaja Pekka Vainikka Metsäsertifiointi Metsäsertifioinnilla tarkoitetaan menettelyä, jossa riippumaton kolmas osapuoli tarkastaa, vastaako metsien

Lisätiedot

Ajankohtaista puututkimuksesta. FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle Puupäivät 27.11.2014

Ajankohtaista puututkimuksesta. FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle Puupäivät 27.11.2014 Ajankohtaista puututkimuksesta FINNISH WOOD RESEARCH OY TkT Topi Helle Puupäivät 27.11.2014 MISSIO FWR Oy tuottaa suomalaisten puutuotealan yritysten liiketoiminnan kilpailukyvyn parantamisen mahdollistavia

Lisätiedot

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [10/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258)

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [10/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [10/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) Tutkintotoimikunnan lähikokous Aika Tiistai 31.8.2011 kello 10:00 15:00. Trafi, Kumpulantie 9, Helsinki Läsnä Poissa Ahlgren Pekka,

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Otsikko Sivu. 20 Kokouksen avaus Pöytäkirjantarkastajien valinta 5

LIEKSAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/ Otsikko Sivu. 20 Kokouksen avaus Pöytäkirjantarkastajien valinta 5 LIEKSAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2019 1 Vanhusneuvosto AIKA 06.05.2019 klo 13:00-15:20 PAIKKA Kulttuurikeskus, kokoushuone Simpauttaja KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 20 Kokouksen avaus 3 21 Kokouksen läsnäolijoiden

Lisätiedot

Puuenergia rahoittajan näkökulmasta. Toimitusjohtaja Simo Kauppi Länsi-Suomen Osuuspankki

Puuenergia rahoittajan näkökulmasta. Toimitusjohtaja Simo Kauppi Länsi-Suomen Osuuspankki Puuenergia rahoittajan näkökulmasta Toimitusjohtaja Simo Kauppi Länsi-Suomen Osuuspankki Pankkien markkinaosuudet maa- ja metsätalouden rahoituksessa 03/2010 (n. 5,8 mrd. euroa) Paikallisosuuspankit 10,7

Lisätiedot

Reformin mukaiset tutkintojen perusteet. Anne Liimatainen Marjatta Säisä Jaana Villikka-Storm

Reformin mukaiset tutkintojen perusteet. Anne Liimatainen Marjatta Säisä Jaana Villikka-Storm Reformin mukaiset tutkintojen perusteet Anne Liimatainen Marjatta Säisä Jaana Villikka-Storm Tutkinnon perusteiden uudistamisen aikataulu 1.1.2018 voimaan tulevat tutkintojen perusteet Osa ammatti- ja

Lisätiedot

MTT, Metla,RKTL ja Tike-tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen

MTT, Metla,RKTL ja Tike-tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen MTT, Metla,RKTL ja Tike-tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen Metsäntutkimusta Luonnonvarakeskuksessa Leena Paavilainen Metla Suonenjoki 45 vuotta metsäntutkimusta takana, mitä edessä? 27.10.2014 27.10.2014

Lisätiedot

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN

METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN METSÄN OSAAMISALA OSAAMISTARJOTIN 8.1.2019 31.7.2019 15.1.2018 1 Sisällys Metsän hoito ja hyödyntäminen, 20 osp... 2 Manuaalinen puutavaran valmistus, 5 0sp... 2 Metsänviljely, 5 osp... 3 Luonnonhoitotutkinto...

Lisätiedot

Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi

Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi Metsähallitus Oy, vaikuttaako muutos puumarkkinatilanteeseen? Hannu Virranniemi Yhtiöt Pölkky Oy Pölkky Metsä Oy OOO Karelia Wood Ulea Oy Kitkawood Oy Kajaaniwood Oy Taivalkosken Voima Oy Kuusamo Hirsitalot

Lisätiedot

KEHITTYVÄ METSÄENERGIA

KEHITTYVÄ METSÄENERGIA KEHITTYVÄ METSÄENERGIA KEHITTYVÄ METSÄENERGIA 2008-2010 RAHOITUS Hanke kuuluu EU-rahoitteeseen Manner-Suomen maaseutuohjelmaan TAUSTA Suomi on sitoutunut osaltaan toteuttamaan EU:n ilmasto ja energiapolitiikkaa

Lisätiedot

Uudistuvat metsänhoidon suositukset

Uudistuvat metsänhoidon suositukset Uudistuvat metsänhoidon suositukset Olli Äijälä HENVI:n ja Tapion ilmastonmuutos ja metsänhoito seminaari 17.4.2013 Hyvän metsänhoidon suositukset Tapio on laatinut (MMM:n toimeksiannosta) toimijoiden

Lisätiedot

Venäjän puun laatu ja metsäalan kaksisuuntainen tietopalvelu

Venäjän puun laatu ja metsäalan kaksisuuntainen tietopalvelu Venäjän puun laatu 22.12.2006 Vladimir Siounev 1 Venäjän puun laatu Hanke: Venäjän puun laatu ja metsäalan EU:n Euregio Karelia Naapuruusohjelma Hankepartnerit: Metsäntutkimuslaitos (METLA), Joensuun yksikkö;

Lisätiedot

Puh

Puh JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN TYÖLLISYYSPALVELUT Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Metsäalan perustutkinto, 2014 Paikka: Puusta pitkälle -hanke Metsätyöt

Lisätiedot

Energiapuuliiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet Koneyrittäjien näkökulma. Ville Manner, asiantuntija

Energiapuuliiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet Koneyrittäjien näkökulma. Ville Manner, asiantuntija Energiapuuliiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet Koneyrittäjien näkökulma Ville Manner, asiantuntija Metsäkoneala (jäseniä KL:ssä n. 1200) Hakkuiden määrä keskim. 54 milj. m 3 /v 2000-luvulla Liikevaihto

Lisätiedot

SUOMEN TYÖVÄEN URHEILULIITTO TUL ry PÖYTÄKIRJA 3/11 1 (5)

SUOMEN TYÖVÄEN URHEILULIITTO TUL ry PÖYTÄKIRJA 3/11 1 (5) SUOMEN TYÖVÄEN URHEILULIITTO TUL ry PÖYTÄKIRJA 3/11 1 (5) HALLITUKSEN KOKOUS Aika Tiistai 19.4.2011 klo 18.00 Paikka Liiton keskustoimisto, Helsinki Osanottajat Sirpa Paatero (3) puheenjohtaja Kari Uotila

Lisätiedot

MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013. Sixten Sunabacka

MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013. Sixten Sunabacka MSO KMO:n T&K työryhmässä 11.11.2013 Sixten Sunabacka Esityksen sisältö Metsäalan tilanne MSO:n yleistilanne MSO:n uudet hankkeet Metsäteollisuuden vienti Tammi- heinäkuun vienti oli 6,5 miljardia euroa

Lisätiedot

Metsäpalveluyrittämisen edellytysten kehittäminen

Metsäpalveluyrittämisen edellytysten kehittäminen Ryhmähanke Metsäpalveluyrittämisen edellytysten kehittäminen Kysely metsäpalveluyritysten toiminnasta Jouko Örn Jarmo Hämäläinen Arto Kariniemi Juha Rajamäki Metsätehon raportti 59 14.8.1998 Metsäpalveluyrittämisen

Lisätiedot

Metsien potentiaali ja hyödyntämisedellytykset

Metsien potentiaali ja hyödyntämisedellytykset Metsien potentiaali ja hyödyntämisedellytykset Teollisuuden Metsänhoitajat ry:n vuosikokous ja Metsätehon iltapäiväseminaari Sixten Sunabacka Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma (MSO)

Lisätiedot

Hieskoivikoiden avo- ja harvennushakkuun tuottavuus joukkokäsittelymenetelmällä

Hieskoivikoiden avo- ja harvennushakkuun tuottavuus joukkokäsittelymenetelmällä Hieskoivikoiden avo- ja harvennushakkuun tuottavuus joukkokäsittelymenetelmällä Juha Laitila, Pentti Niemistö & Kari Väätäinen Metsäntutkimuslaitos 28.1.2014 Hieskoivuvarat* VMI:n mukaan Suomen metsissä

Lisätiedot

Erkkilän palvelutalo, Kärkölä. Osoite Vanhatie 12 B 2, Järvelä. Läsnä Eija Koivuniemi Läntinen perusturvapiiri, sosiaali- ja terveysjohtaja

Erkkilän palvelutalo, Kärkölä. Osoite Vanhatie 12 B 2, Järvelä. Läsnä Eija Koivuniemi Läntinen perusturvapiiri, sosiaali- ja terveysjohtaja Hollolan kunta / Muistio 2/2013 1 (5) n kokous Aika Keskiviikko 29.5.2013 kello 18.00 Paikka Erkkilän palvelutalo, Kärkölä. Osoite Vanhatie 12 B 2, Järvelä. Läsnä Eija Koivuniemi, sosiaali- ja terveysjohtaja

Lisätiedot

Korjuri ainespuun korjuussa

Korjuri ainespuun korjuussa Korjuri ainespuun korjuussa Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Kaarlo Rieppo, TTS tutkimus Asko Poikela, Metsäteho Oy Valokuvat: Ponsse Oyj, Komatsu Forest Oy Kalle Kärhä, Kaarlo Rieppo & Asko Poikela 1 Mikä ihmeen

Lisätiedot

Metsäkeskuksen näkemyksiä metsien hyödyntämisestä. Tulevaisuuden bioenergiaratkaisut seminaari Kuusamo 16.4.2015 Eeva-Liisa Repo

Metsäkeskuksen näkemyksiä metsien hyödyntämisestä. Tulevaisuuden bioenergiaratkaisut seminaari Kuusamo 16.4.2015 Eeva-Liisa Repo Metsäkeskuksen näkemyksiä metsien hyödyntämisestä Tulevaisuuden bioenergiaratkaisut seminaari Kuusamo 16.4.2015 Eeva-Liisa Repo Puheenvuoron sisältöä Suomen metsäkeskuksesta Pohjois-Suomen ja Koillismaan

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 4/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 4/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 4/2015 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 11.12.2015 klo 13.00 15.00 Paikka: Ravintola Talli (Patteristonkatu 2, Mikkeli), Tallin vintti -kokoushuone (2. krs) Paikalla: Hirvensalmi:

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä?

Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä? Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä? Metsähallituksen toiminnan muutokset ilmaston lämpenemisen varalta 09.12.2014 Johanna Leinonen Yleiset toimenpiteet ilmaston lämpenemisen

Lisätiedot

Trimble Forestry. Juha Käppi, ,

Trimble Forestry. Juha Käppi, , Trimble Forestry Juha Käppi, 040-3040 32, juha.kappi@trimble.com Trimble pähkinänkuoressa Yritys Innovaatiot Ihmiset NASDAQ: TRMB 2 000 Patenttia 9000+ työntekijää 35 maassa $2.36 Mrd Liikevaihto 4 % Tuotekehitykseen

Lisätiedot

Turvemaaharvennusten korjuukelpoisuusluokitus. Tore Högnäs & Teuvo Kumpare, Metsähallitus Kalle Kärhä, Metsäteho Oy

Turvemaaharvennusten korjuukelpoisuusluokitus. Tore Högnäs & Teuvo Kumpare, Metsähallitus Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Turvemaaharvennusten korjuukelpoisuusluokitus Tore Högnäs & Teuvo Kumpare, Metsähallitus Kalle Kärhä, Metsäteho Oy 3/2011 Tausta I Turvemaasavotat on perinteisesti suunniteltu maaston heikon kantavuuden

Lisätiedot