RAAHEN KAUPUNGIN ETÄTYÖPERIAATTEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAAHEN KAUPUNGIN ETÄTYÖPERIAATTEET"

Transkriptio

1 RAAHEN KAUPUNGIN ETÄTYÖPERIAATTEET Hallintolautakunta

2 1 Sisältö 1. Mitä etätyöllä tarkoitetaan? Etätyön käsite Etätyöksi soveltuva työ Etätyöstä sopiminen Etätyöpaikka Etätyösopimus Palvelussuhteen ehdot etätyön aikana Yleistä Palkka etätyön aikana Työaika etätyössä Yhteydenpito työpaikalle ja työn raportointi Muut palvelussuhteen ehdot etätyön aikana Työvälineet Atk-tuki etätyöntekijälle Etäyhteydet Työsuojeluasiat etätyössä Yleistä Tapaturma etätyöpäivänä Työterveyshuolto Kustannusten korvaaminen Verotus Vakuutukset Tietoturva ja salassapito Etätyön lopettaminen... 7 RAAHEN KAUPUNGIN ETÄTYÖN TIETOTURVAPERIAATTEET... 9 ETÄTYÖN TIETOTURVAOHJEET KÄYTTÄJÄLLE... 12

3 2 1. Mitä etätyöllä tarkoitetaan? 1.1 Etätyön käsite Etätyö tarkoittaa sitä, että viranhaltija/ työntekijä tekee normaaliin työhönsä kuuluvia tehtäviä osan aikaa tai määräajan etätyösopimuksessa määritellyssä paikassa työnantajan toimitilojen ulkopuolella. 1.2 Etätyöksi soveltuva työ Etätyöksi soveltuu kaikki sellainen työ, joka ei ole nimenomaisesti työnantajan työpaikkaan sidottua ja jossa tarve henkilökohtaiseen kanssakäymiseen tai työn välittömään seurantaan on vähäinen. Etätyönä voidaan tehdä sellaista työtä, jonka tekemiseen tarvittavan materiaalin voi helposti ottaa mukaansa tai saada tiedot tietojärjestelmistä käsin. Töitä arvioitaessa on harkittava myös sitä, missä määrin niiden tekemiseen tarvitaan kollegoiden apua tai vaikkapa työpaikalla olevaa arkistotietoa. Etätyö sopii parhaiten itsenäisiin asiantuntija- ja suunnittelutehtäviin, raporttien ja muistioiden laatimiseen, laajojen tekstien kirjoittamiseen, tekstinkäsittelytehtäviin ja muihin keskittymistä vaativiin itsenäisesti suoritettaviin töihin, jotka suoritetaan yleensä tietoteknisten välineiden avulla ja yhteydenpito työnantajaan voidaan hoitaa tietoliikennevälineiden (esim. puhelin ja sähköposti) kautta. Etätyönä tehtävällä työllä on oltava selkeät, mitattavat tavoitteet ja aikataulut. Työn on myös oltava ensisijaisesti yhden henkilön itsenäisesti suorittamaa, eikä työtehtävän hoitaminen edellytä työntekijän jatkuvaa työpaikalla olemista. Etätyön valvonnasta on sovittava erikseen, koska esimiehellä ei ole työjohto- ja valvontavaltansa puolesta oikeutta mennä työntekijän kotiin ilman lupaa. 1.3 Etätyöstä sopiminen Palvelukeskukset harkitsevat omassa organisaatiossaan sen, onko etätyötä mahdollista tehdä ja minkä tehtävien hoitamiseen etätyö soveltuu. Etätyön tekemisestä ja sen muodosta sovitaan siihen halukkaan viranhaltijan/ työntekijän kanssa palvelukeskuksen sisällä. Etätyön tekemisestä sovitaan kirjallisella sopimuksella, jonka allekirjoittavat työntekijä, lähiesimies ja palvelukeskuksen johtaja. Sopimus tehdään kahtena kappaleena, joista toinen jää työntekijälle ja toinen palvelukeskuksen johtajalle. Kopio etätyösopimuksesta toimitetaan atk-palveluihin ja etätyötä valvovalle lähiesimiehelle tiedoksi. Etätyöpäivät on merkittävä sähköiseen kalenteriin. Etätyö perustuu vapaaehtoisuuteen ja luottamukseen. Työnantaja päättää etätyön tekemisestä ottamalla huomioon työn luonteen ja etätyöstä kiinnostuneen työntekijän mahdollisuudet selvitä etätyönä suoritettavista työtehtävistä. 1.4 Etätyöpaikka Etätyöpaikka on useimmiten työntekijän koti, mutta tarvittaessa myös muusta työn suorituspaikasta voidaan sopia. Etätyötä tekevän on ilmoitettava esimiehelleen välittömästi tarpeestaan tehdä työtä muussa kuin sopimukseen kirjatussa etätyöpaikassa.

4 2. Etätyösopimus 3 Työntekijä ja työnantaja sopivat aina kirjallisesti etätyötehtävistä ja niiden sisällöstä. Etätyö perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja luottamukseen. Työnantaja päättää etätyön tekemisestä ottamalla huomioon etätyön luonteen ja etätyöstä kiinnostuneen työntekijän mahdollisuudet selvitä etätyönä suoritettavista työtehtävistä. Etätyöstä laaditaan aina kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat työntekijä, lähiesimies ja palvelukeskuksen johtaja. Etätyösopimuksessa sovitaan ainakin etätyönä tehtävistä työtehtävistä, etätyöpaikasta, etätyöajan pituudesta, työajasta, etätyössä käytettävistä työvälineistä ja laitteista sekä yhteydenpidosta työnantajan ja työntekijän välillä. Etätyö voidaan toteuttaa kokoaikaisena tai osa-aikaisena siten, että osa viikkotyöajasta ollaan varsinaisessa työpisteessä ja osa etätyöpisteessä. Etätyö on kokoaikaista silloin, kun työntekijä työskentelee koko ajan työnantajan tilojen ulkopuolella ja käy työpaikalla vain tarvittaessa. Kokoaikaisena etätyö voidaan toteuttaa esim. projektiluonteisissa tehtävissä. Etätyö on osittaista silloin, kun työntekijä työskentelee osan työajastaan työnantajan tiloissa, mutta säännöllisesti (esim. 1-2 päivää viikossa) sovitussa etätyöpaikassa. Etätyö on satunnaista silloin, kun työntekijä tekee aika ajoin, mutta toistuvasti, jonkin yksittäisen työtehtävän tai työpäivän sovitussa etätyöpaikassa. Etätyösopimus voidaan tehdä tietylle määräajalle tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Toistaiseksi voimassa olevan etätyösopimuksen voi kumpi tahansa osapuoli päättää 2 kuukauden siirtymäaikaa noudattaen. 3. Palvelussuhteen ehdot etätyön aikana 3.1 Yleistä Etätyössä oleva henkilö on normaalissa palvelussuhteessa kaupunkiin ja häneen sovelletaan pääsääntöisesti samoja palvelussuhteen ehtoja kuin muuhunkin henkilöstöön. Työ- ja virkasuhteessa tehtävään etätyöhön sovelletaan voimassa olevaa työlainsäädäntöä ja kunnallisella alalla käytössä olevia virka- ja työehtosopimuksia. Etätyötä tekevällä työntekijällä on velvollisuus osallistua työtehtäviin liittyviin kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin. 3.2 Palkka etätyön aikana Mikäli etätyöntekijä tekee etätyönä samoja työtehtäviä kuin varsinaisella työpaikalla työskennellessään, palkka säilyy entisellään. Mikäli tehtävien vaativuus tai säännöllinen työaika muuttuu etätyöhön siirryttäessä, määritellään palkkaus uudelleen.

5 4 3.3 Työaika etätyössä Etätyössä noudatetaan normaalia säännöllistä työaikaa tai sovittua osatyöaikaa, eli se vastaa työntekijän säännöllistä työaikaa. Timecon-leimaus etätyöpäivänä Työajan merkitseminen Timeconiin tehdään leimaamalla etätyöpäivää edeltävänä päivänä työpäivän päätyttyä työmatka ulos. Etätyöskentelypäivänä ei tehdä työaikaleimauksia, eli liukuvan työajan piirissä olevien työaikasaldo ei muutu etätyöpäivinä. Etätyöpäivät on merkittävä sähköiseen kalenteriin. Työn tekemisestä muulloin kuin liukuvan työajan puitteissa tai muina kuin työpäivinä on oltava erillinen maininta etätyösopimuksessa. Poikkeavista työaikajärjestelyistä ja tavoitettavuudesta etätyöpäivinä on tiedotettava myös työkavereille ja yhteistyökumppaneille. Etätyönä tehtävät työt määritellään siten, ettei etätyöpäivinä synny lisä- tai ylityötä. Mahdollisia lisä-, yli-, lauantai- ja sunnuntaityökorvauksia maksetaan vain poikkeuksellisesti ja työnantajan työhön etukäteen antaman määräyksen perusteella. Edellytyksenä määräyksen antamiselle ja korvauksen maksamiselle on se, että työhön käytetty aika ja tehdyn työn määrä on luotettavasti selvitettävissä. 3.4 Yhteydenpito työpaikalle ja työn raportointi Etätyössä ollessaan työntekijä saa pääsääntöisesti tehdä säännöllisen työaikansa itse valitsemanaan aikana. Etätyön luonteen vuoksi tavanomainen valvonta ei ole tarkoituksenmukaista, vaan etätyöntekijä saa tehdä hänelle annetut tehtävät haluamanaan aikana sovitun määräajan kuluessa. Työntekijän ja työnantajan on kuitenkin sovittava siitä, milloin työntekijä on päivittäin tavoitettavissa esim. puhelimitse. Työntekijä ja työnantaja sopivat erikseen työn tavoitteista, raportoinnista ja työtulosten seurannasta. Painopiste on työn tuloksissa. 3.5 Muut palvelussuhteen ehdot etätyön aikana Vuosiloma, sairausloma, perhevapaat ja muut virka- ja työvapaat sekä niiden antaminen määräytyy etätyössä virka- ja työehtosopimusmääräysten sekä Raahen kaupungin menettelytapaohjeiden mukaisesti. Ne anotaan etukäteen kaupungin normaalin käytännön ja ohjeistuksen mukaisesti. Sairastumisesta on ilmoitettava esimiehelle normaalisti kaupungin menettelytapaohjeiden mukaisesti. Etätyössä olevalle varataan sama mahdollisuus osallistua koulutus- ym. tilaisuuksiin kuin varsinaisessa työpisteessä työskenteleville ja etätyöntekijöiden osalta noudatetaan samoja arviointiperusteita kuin muidenkin työntekijöiden.

6 5 4. Työvälineet Etätyöstä sovittaessa selvitetään, mitä työvälineitä ja muita tarvikkeita etätyö edellyttää. Pääsääntöisesti työnantaja antaa kokoaikaiseen ja osittaiseen etätyöhön vaadittavat työvälineet, eli etätyö tehdään työnantajan hankkimilla työvälineillä. Etätyöntekijän on noudatettava normaalia huolellisuusvelvoitetta ja työnantajan ohjeita työnantajan hankkimia työvälineitä käyttäessään. Etäkäyttöä varten tarvittavat käyttöoikeudet on haettava esimiehen päätöksen mukaisesti atkpalveluista ja kopio etätyösopimuksesta on toimitettava atk-palveluihin tiedoksi. Työnantaja ei vastaa etätyöpisteen ergonomiasta. 4.1 Atk-tuki etätyöntekijälle Atk-tuki työnantajan omistamalle etäkäytössä olevalle laitteelle tarjotaan virka-aikana atkpalveluiden helpdesk-järjestelmän kautta. Paikan päälle tulevaa tukea ei tarjota, vaan atk-tuki hoidetaan tietohallinnon etätyövälineitä käyttäen. Jos etätuki ei näillä menetelmillä onnistu tai etätyöskentely estyy kokonaan tietoteknisten ongelmien vuoksi, on etätyöväline toimitettava atkpalveluihin huoltoa varten. Atk-tukea ei anneta kolmannen osapuolen tarjoamille internetyhteyksille, vaan käyttäjän on otettava internet-yhteyttä koskevissa ongelmatilanteissa yhteyttä omaan internet-operaattoriinsa. Etätyöyhteyden häiriötilanteissa työntekijä on velvollinen palaamaan etätyösopimuksessa määritellylle pysyväisluontoiselle työpaikalleen. 4.2 Etäyhteydet Etäyhteyttä varten etätyöpisteessä on oltava käytettävissä internet-liittymä, jonka hankkimisesta ja asentamisesta sekä siihen liittyvistä kustannuksista vastaa etätyöntekijä. Atk-palvelut toimittaa hyväksytyn etätyösopimuksen perusteella etätyöntekijälle etätyöhön tarvittavat atk-laitteet ja ohjelmistot hankintaprosessin mukaisesti. Atk-palvelut avaa suojatun yhteyden Raahen kaupungin tietoverkkoihin ja tietojärjestelmiin. Atk-palvelut ohjeistaa etätyöntekijää etäyhteyksien käyttöönotossa. Etätyöntekijällä on velvollisuus katkaista etäyhteys aina työnteon päätyttyä. 5. Työsuojeluasiat etätyössä 5.1 Yleistä Työsuojelua koskevat määräykset soveltuvat pääsääntöisesti myös työhön, jota sopimuksen mukaan tehdään kotona tai siihen verrattavissa olosuhteissa. Työnantajalla on tarkastusoikeus etätyöpisteeseen (etätyöhön sovelletaan työturvallisuuslakia 738/2002).

7 Etätyöstä sovittaessa on syytä kiinnittää huomiota muun muassa seuraaviin asioihin: Mitkä ovat etätyön erityiset vaarat ja haitat terveydelle ja turvallisuudelle sekä miten niitä voidaan poistaa tai vähentää? Miten työnantaja voi tarvittaessa tarkastaa työolosuhteet ja työvälineet? Etätyöntekijällä on velvollisuus ilmoittaa työympäristössä esiintyvistä ongelmista Tapaturma etätyöpäivänä Etätyöpäivänä sattunut tapaturma on työtapaturma vain, jos se on sattunut työtehtäviä hoidettaessa tai työmatkalla. Työntekijällä on selvitysvelvollisuus niistä olosuhteista, joissa työtapaturma sattui. 5.3 Työterveyshuolto Etätyöntekijällä on oikeus etätyössä ollessaan käyttää samoja voimassa olevan työterveyshuoltosopimuksen mukaisia työterveyshuollon palveluita kuin työskennellessään varsinaisessa työpisteessään. 6. Kustannusten korvaaminen Työnantaja vastaa etätyön tekemisestä aiheutuvista kustannuksista. Etätyössä käytetään vain työnantajan hankkimia työvälineitä, tietokonetta ja puhelinta. Kustannukset hoidetaan samaan tapaan kuin normaalisti työnantajan tiloissa työskenneltäessäkin. Etätyöpisteen internet-liittymän kustannuksista vastaa etätyöntekijä itse (työnantaja ei siis korvaa etätyötä tekevä työntekijälle tämän kotona olevan verkkoyhteyden käyttöä etätyöpäivinä, mikäli hänellä on asianmukaisesti varustettu työpiste kaupungin työtiloissa). Mikäli viranhaltijalla/ työntekijällä ei ole kaupungin tiloissa työpistettä, sovitaan korvattavat kustannukset erikseen etätyösopimuksessa. Työn tekeminen etätyönä voi edellyttää, että työmatkoista ja niihin liittyvistä korvauksista sovitaan tavanomaista yksityiskohtaisemmin. Etätyösopimuksessa on sovittava, mitä pidetään työntekijän varsinaisena työntekopaikkana. Matkojen osalta lähtökohtana ovat seuraavat asiat: tavanomaisia kodin ja työpaikan välisiä matkoja ei korvata varsinaisten työmatkojen osalta etätyöntekijään sovelletaan Raahen kaupungilla voimassa olevia matkustusohjeita sekä KVTES:in säännöksiä matkakustannusten korvaamisesta 7. Verotus Työnantajan hankkimat työvälineet eivät ole työntekijälle verotettavaa etuutta, jos niitä käytetään vain etätyön tekemiseen. Työntekijä voi vähentää tuloistaan tulonhankkimisvähennyksenä käyttämänsä työhuoneen ja omien työvälineiden kustannukset Verohallinnon antamien ohjeiden mukaisesti, mikäli työnantaja ei kustannuksia korvaa.

8 7 8. Vakuutukset Raahen kaupungin lakisääteinen tapaturmavakuutus on voimassa (tapaturmavakuutuslaki 4 1 mom.) työstä johtuvissa olosuhteissa työpaikalla, työmatkalla ja työnantajan asialla. Etätyötä tehtäessä Raahen kaupungin lakisääteinen tapaturmavakuutus korvaa ainoastaan työstä johtuvissa olosuhteissa tapahtuneita henkilövahinkoja (ks. kohta 5.1), ei vapaa-aikana sattuneita henkilövahinkoja. Etätyötä tehtäessä Raahen kaupungin vakuutus ei korvaa kummankaan (kaupunki ja työntekijä) omaisuudelle aiheutunutta vahinkoa. 9. Tietoturva ja salassapito Tietoturva saattaa asettaa rajoituksia etätyön tekemiselle, koska etätyöstä sovittaessa on aina huomioitava suojauksen tarve ja lainsäädäntö (henkilötietolaki, yleisten asiakirjojen julkisuudesta annettu laki). Etätyöntekijän on noudatettava etätyössä Raahen kaupungin tietoturvaohjeita ja samaa salassapitovelvollisuutta, jota häneltä työssä ollessaan normaalistikin edellytetään. Luottamuksellisten tietojen osalta on selvitettävä, millaisia toimenpiteitä vaaditaan siihen, että tietojen luottamuksellisuus säilyy. Tärkeää on, että salassa pidettävän tiedon käsittely turvataan riittävästi myös etätyöpisteessä. Etätyössä syntyvät tai käytettävät, salassa pidettävät tiedot on säilytettävä lukitussa tilassa siten, etteivät esim. muut perheenjäsenet voi saada niitä nähtäväkseen. Luottamuksellisia ja sisäisiä tietoja käsiteltäessä on varmistettava se, etteivät ne joudu ulkopuolisten käsiin. Ulkopuolisilla tarkoitetaan tässä yhteydessä myös perheenjäseniä. Luottamuksellisen tiedon turvalliseen tuhoamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tällaista tietoa sisältävää aineistoa ei saa hävittää talousjätteen mukana eikä jättää yleiseen paperinkeräykseen. Kaupungin etätyöhön luovuttamia välineitä saa käyttää vain etätyön tekemiseen, eikä niitä saa luovuttaa muiden käytettäväksi. Muilla tarkoitetaan tässä yhteydessä myös perheenjäseniä. Raahen kaupungin tietojärjestelmien käyttäjätunnukset ja salasanat ovat henkilökohtaisia, eikä niitä saa missään olosuhteissa luovuttaa kenellekään. Salasanat on vaihdettava heti, jos on syytä epäillä niiden joutuneen ulkopuolisen tietoon. Työnantaja voi kerätä lokitietoa etäyhteyksien käytöstä, lokitiedostot säilytetään tietosuojasäädökset huomioiden. 10. Etätyön lopettaminen Työntekijällä on oikeus palata etätyön jälkeen samoihin tai vastaaviin tehtäviin, joita hän teki ennen etätyöhön jäämistään. Etätyön lopettamisen yhteydessä on oltava selkeä menettely työnantajan laitteistojen ja ohjelmien luovutuksesta, käyttöoikeuksien poistamisesta ja tietoaineistojen palauttamisesta. Tietoliikenneyhteydet puretaan ja etätyössä käytetyt tunnukset, salasanat ja oikeudet poistetaan.

9 8 Liitteet Liite 1 Liite 2 Etätyön tietoturvaperiaatteet Etätyön tietoturvaohjeet käyttäjälle

10 Liite 1 9 RAAHEN KAUPUNGIN ETÄTYÖN TIETOTURVAPERIAATTEET 1. Työn soveltuvuus etätyöhön Etätyössä viranhaltija/työntekijä tekee osan aikaa tai määräajan normaaliin työhönsä kuuluvia tehtäviä työnantajan toimitilojen ulkopuolella etätyösopimuksessa määritellyssä paikassa. Etätyö ei välttämättä edellytä kaupungin käytössä olevien tietojärjestelmien etäkäyttöä. Viranomaisen on huolehdittava tietojenkäsittelynsä turvallisuudesta ja tietojensa asianmukaisesta suojaamisesta myös etätyössä Henkilötiedot on etäkäytössäkin suojattava asiattomalta muuttumiselta, tuhoamiselta tai anastukselta. Arvioinnin työn soveltuvuudesta etätyöhön tekee aina palvelukeskuksen johtaja yhdessä esimiehen kanssa työntekijää kuultuaan. Arvioinnissa on otettava huomioon se, että etätyössä on enemmän tietoturvallisuusuhkia kuin työpaikoilla tapahtuvassa työssä ja niiden hallinta on vaikeampaa (mm. työnantajan resurssit ja tukipalvelut eivät ole aina etätyöntekijän käytettävissä, etätyöympäristön valvonta on vaikeaa, tietoliikenneyhteydet eivät toimi). Tehtävien soveltuvuuden arviointi on aina tehtävä tapauskohtaisesti ottaen huomioon etätyöympäristö, tietoturvallisuutta tukevien ratkaisujen sovellettavuus, käyttäjän tietotekniselle ja muulle osaamiselle asetetut lisävaatimukset sekä käsiteltävien tietojen luonne. 2. Etätyöstä sopiminen Etätyöstä ja -käytöstä sovitaan kirjallisesti. Sopimusta tehdessä varmistetaan ja sopimukseen kirjataan tietoturvallisuuden kannalta seuraavat seikat: etätyön tekemiselle on asialliset perustelut ja ne ovat organisaation toimintastrategian ja tietoturvapolitiikan mukaiset etätyöntekijän velvollisuus on noudattaa organisaation tietoturvallisuusohjeita etätyön piirissä olevat järjestelmät ja laitteet (luettelo siitä, mitä laitteita on annettu etätyökäyttöön, esimiehen on päivitettävä listaa tarvittaessa) etätyön lopettamiseen ja muutoksiin liittyvät menettelyt; etätyön lopettamisesta on tehtävä erillinen dokumentti ja kuitattava palautetuksi etätyössä käytetyt laitteet työnantajan etätyöympäristöön ulottuva valvontaoikeus ja -velvollisuus muussa kuin sähköisessä muodossa olevan tietoaineiston käsittely ja säilyttäminen kuka vastaa tilojen ja laitteiden turvallisuudesta miten etätyön tuki on järjestetty etäkäytön muut rajaukset, kuten käyttöaika 3. Etätyön tietoturvallisuusratkaisut Etätyön kannalta tärkeimmät tietoturvallisuusasiat liittyvät käyttäjän tunnistamiseen, tietoliikenteen suojaukseen ja tietojen luottamuksellisuuteen. Etätyöpisteen sijainti toimitilojen ulkopuolella on riskitekijä, sillä normaaleja tietoturvallisuustoimenpiteitä ei kyetä sellaisenaan ulottamaan etätyöympäristöön.

11 3.1 Hallinnollinen turvallisuus Tietojärjestelmien turvallinen käyttö kaupungin toimitilojen ulkopuolella tulee olla mahdollista ja sen tulee olla tietoturvapolitiikan mukaista. Erityistä huomiota on kiinnitettävä etätyöpisteen ja kaupungin verkon välisen tietoliikenteen luottamuksellisuuden turvaamiseen. Tietojärjestelmien etäkäyttöä tulee valvoa ja tarvittaessa tietoturvallisuuteen liittyvistä asioista on raportoitava palvelukeskuksen johtajalle. Puutteet tulee kirjata, ne tulee poistaa ja puutteiden poistamista tulee valvoa. Käytettävät valvontamenettelyt on käsiteltävä henkilöstön kanssa lain edellyttämällä tavalla. Etätyön lopettamisen yhteydessä tulee olla selkeät menettelyt työnantajan laitteistojen ja ohjelmien luovutuksesta, käyttöoikeuksien poistamisesta ja tietoaineiston palauttamisesta. Mahdollisuus etäyhteyteen suljetaan. 3.2 Henkilöstöturvallisuus Johdon on tuettava etätyöntekijää riittävällä koulutuksella ja asianmukaisilla tietoturvallisuusratkaisuilla. Etätyöntekijän on tiedostettava vastuunsa koko organisaation tietoturvan kannalta ja sitouduttava annettuihin ohjeisiin. Erityisen tärkeää on huomioida fyysiseen tietoturvaan ja aineistojen säilyttämiseen liittyvät asiat. Etätyön tietoturvaohjeeseen on kirjattu keskeiset käyttäjää koskevat tietoturvaohjeet. Etätyöntekijälle selvitetään etätyöhön liittyvien tukipalveluiden käyttö (mihin otetaan yhteyttä, miten tunnistaudutaan jne.) sekä käsitellään etätyössä olevien laitteiden hallinnoinnin vaikutukset (ohjelmien asennukset, käytön valvonta jne.). 3.3 Fyysinen turvallisuus Työnantajan ja etätyöntekijän on sovittava tietoturvallisuutta edistävistä menettelyistä, kuten esimerkiksi muun kuin sähköisessä muodossa olevan aineiston säilyttämisestä lukitussa tilassa ja työaseman tietojen salaamisesta tarvittaessa. Ennen etätyöluvan myöntämistä etätyöympäristö tulee katselmoida tai todeta muutoin etätyöhön soveliaaksi. Etätyöympäristön fyysistä turvallisuutta tulee voida myös valvoa säännöllisesti. Kannettavat ja mobiililaitteet voivat unohtua tai ne voidaan varastaa helpommin kuin kiinteässä toimipisteessä sijaitsevat laitteet. Mikäli tietojen luonne sitä vaatii, tiedot tulee salata. 3.4 Tietoliikenneturvallisuus Työnantaja voi rajoittaa tai kieltää tietoliikenneyhteyksiä etätyöhön käytettävään laitteeseen. Etätyöpisteen ja kaupungin tietoverkon välisen tietoliikenteen turvaaminen on keskeisessä asemassa etätyön tietoturvallisuuden kannalta. Tietoliikenneturvallisuus muodostuu molempien osapuolten tunnistamisesta ja yhteyden salaamisesta siten, että työnantajan järjestelmissä on varmuus, että yhteyden on ottanut siihen oikeutettu käyttäjä, ulkopuolinen ei voi saada selville tai muuttaa siirrettäviä tietoja ja etäkäyttäjä on varma, että on yhteydessä juuri oikeaan järjestelmään. Etäkäyttö tapahtuu internet-verkon välityksellä, joten yhteyden turvaamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Koska yhteys muodostetaan julkisen verkon yli, tulee yhteys salata yhteyden alka- 10

12 11 essa, ennen kuin salasanoja, käyttäjätunnuksia tai muita vastaavia tietoja siirretään. Ulkopuolisten tunkeutuminen työasemaan on estettävä palomuurin/tunkeutumisen estojärjestelmän avulla. Mikäli yhteydet toteutetaan etätyöpaikasta kiinteinä suoraan työantajan verkkoon, ei yhteyksiä tarvitse salata. Tällöin on kiinnitettävä muutoin huomio, mihin käyttäjällä on oikeuksia ja rajattava pääsy vain tarvittaviin järjestelmiin. 3.5 Laitteisto- ja ohjelmistoturvallisuus Atk-palvelut vastaa etätyössä tarvittavien laitteiden ja ohjelmien vakioinnista, hankinnasta, ylläpidosta ja hävittämisestä. Laitehuolto tulee järjestää myös etätyövälineistölle. Huollon turvallisuusseikat eivät poikkea muusta laitteistosta. Etätyölaitteet tulee merkitä ja luetteloida. Laitteissa tulee olla käytössä virustorjuntaohjelmisto ja palomuuri. Työnantajan järjestelmiin saa ottaa yhteyden ja etätyötä saa tehdä vain työnantajan laitteilla ja ohjelmistoilla. Ohjelmistojen käyttö tulee olla lisenssiehtojen mukaista. 3.6 Tietoaineistoturvallisuus Etätyön tietojenkäsittely on rajattava sellaiseen aineistoon, jonka paljastuminen ei vaaranna kaupungin tietoturvallisuutta eikä loukkaa yksityisyyden suojaa ellei erityisillä menettelyillä voida varmistaa tietojen turvallisuutta. Tietoaineistojen säilyttäminen etätyöpisteessä on mahdollista, jos aineistot voidaan säilyttää lukituissa tiloissa. Etätyön vikatilanteissa on tärkeää varmistua siitä, että tietoaineiston eheys ja luottamuksellisuus säilyy. Etätyössä syntyvät tietoaineistot tallennetaan kaupungin käyttämille palvelimille, joista otetaan säännöllisesti varmuuskopio. On kuitenkin huomioitava, että vain julkisia tietoja saa tallentaa etätyössä paikalliselle kovalevylle tai siirrettävälle tallennuslaitteelle ilman salausta. Työtehtäviin liittyvän sähköpostin ohjaaminen tai käsittely turvattomilla postipalveluilla ei ole sallittua. 3.7 Käyttöturvallisuus Etäkäytössä on käyttäjän luotettava tunnistaminen ja todentaminen tärkeää. Kun käyttäjä on yhteydessä käyttötukeen, myös silloin hänet tulee tunnistaa. Etäkäytön seuranta toteutetaan niin, että jälkikäteen on selvitettävissä toimenpiteen sisältö, suorittaja sekä tapahtuman ajankohta. Se, että toimenpiteet voidaan kohdistaa tiettyyn käyttäjätunnukseen ja ajankohtaan, parantaa etäkäyttäjien oikeusturvaa. Etäyhteyksien toteuttamistavoista riippuu, pystytäänkö etäkäyttöä kontrolloimaan eri tavalla kuin toimistosta tapahtuvaa käyttöä. Työnantaja voi kerätä lokitietoa etäyhteyksien käytöstä. Lokitiedostot säilytetään tietosuojasäädökset huomioiden.

13 ETÄTYÖN TIETOTURVAOHJEET KÄYTTÄJÄLLE LIITE 2 12 Etätyötä tehtäessä tietojen käsittelyssä ja työympäristössä huomioidaan samat asiat kuin varsinaisessa toimipisteessä työskenneltäessä. Työnantajan laitteet ja ohjelmistot laitteita ja ohjelmistoja saa käyttää ainoastaan niiden tehtävien hoitamiseen, joista työn aloittamisen yhteydessä on sovittu varmista, etteivät asiattomat pääse käyttämään tietokonettasi laitteistoa ei saa käyttää toimintaan, joka voi vaarantaa tietoturvan (pelit, epäluotettavat internet-sivustot, ohjelmien lataaminen) ohjelmistoja saa asentaa vain työnantaja laitteen turvallisuus- ja muita asetuksia saa muuttaa vain työnantaja Toiminta arvioi ympäristösi turvallisuus tehdessäsi työtä muualla kuin vakituisessa työpisteessäsi huolehdi, että käyttäjätunnukset, salasanat ja muut todennusvälineet ovat vain itsesi saatavilla ja käytä sovittuja tunnistusmenettelyjä varmistu, että sivulliset, esim. perheenjäsenet, eivät saa otettua yhteyttä työnantajan järjestelmiin huolehdi erityisesti kannettavien laitteiden tietoturvallisuudesta huolehdi, että työasemassa on automaattisesti päivittyvä virustorjunta/ tunkeutumisenestojärjestelmä ilmoita etäkäytössä olevissa laitteissa ja järjestelmissä havaitsemistasi puutteista tai vioista välittömästi atk-palveluihin Tiedot kuljeta mukanasi vain välttämätön määrä tietoaineistoa ja varmistu sen suojaamisesta vältä luottamuksellisten tietojen tulostamista paperille lukitse aineistojen säilytyspaikka

Etätyö 2014-2016. Etätyötä koskevat periaatteet Utajärven kunnassa ja etätyösopimus

Etätyö 2014-2016. Etätyötä koskevat periaatteet Utajärven kunnassa ja etätyösopimus 0 Etätyö 2014-2016 Etätyötä koskevat periaatteet Utajärven kunnassa ja etätyösopimus 1. Etätyötä koskevat periaatteet Utajärven kunnassa 2.9.2014 Etätyö on normaalien työhön kuuluvien tehtävien tekemistä

Lisätiedot

SOPIMUS ETÄTYÖN TEKEMISESTÄ. 1. Sopijapuolet. Etätyöntekijä. Työyksikkö. Lähiesimies. 2. Työpaikka. Palvelukeskus/ työyksikkö

SOPIMUS ETÄTYÖN TEKEMISESTÄ. 1. Sopijapuolet. Etätyöntekijä. Työyksikkö. Lähiesimies. 2. Työpaikka. Palvelukeskus/ työyksikkö SOPIMUS ETÄTYÖN TEKEMISESTÄ 1. Sopijapuolet Etätyöntekijä Työyksikkö Lähiesimies 2. Työpaikka Palvelukeskus/ työyksikkö Etätyön suorituspaikka (osoite, puhelinnumero) 3. Etätyön luonne Etätyö on kokoaikaista

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje

Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje Sastamalan koulutuskuntayhtymän etätyöohje Hyväksytty yhtymähallituksessa xx.xx.2015 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Sopiminen etätyön tekemisestä... 2 4 Työvälineet ja tietoturva... 2 5

Lisätiedot

(c) Smartphone Solutions Oy

(c) Smartphone Solutions Oy Sisällysluettelo: 1 Etätyö Malliorganisaatiossa... 3 2 Etätyötehtävät... 3 3 Etätyöstä sopiminen... 4 4 Etätyön kesto ja laajuus... 4 5 Palvelusuhteen ehdot etätyön aikana... 5 5.1 Yleistä... 5 5.2 Työaika

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin etätyöohje

Kemijärven kaupungin etätyöohje 1 Kemijärven kaupungin etätyöohje 1. Etätyön määritelmä Etätyöllä tarkoitetaan joustavaa, vapaaehtoisuuteen, sopimukseen ja sääntöihin perustuvaa työn tekemistä muualla kuin työnantajan tiloissa. Työskentely

Lisätiedot

ETÄTYÖ SYKESSÄ 9.1.2012

ETÄTYÖ SYKESSÄ 9.1.2012 ETÄTYÖ SYKESSÄ 9.1.2012 ETÄTYÖ SYKESSÄ SISÄLTÖ Sivu 1. Johdanto 3 2. SYKEn etätyöpolitiikka 3 3. Etätyön edut ja haitat 3 4. Etätyön soveltuvuus SYKEn tehtäviin 4 5. Käytännön menettelytavat 5 6. Etätyö

Lisätiedot

Läsnätyön juridiikka

Läsnätyön juridiikka Läsnätyön juridiikka Etätyö vai Läsnätyö Työnteon uudet mallit / Hetky Akva Asianajaja, Counsel/Employment, Henna Kinnunen Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Sisältö Läsnätyön juridinen luonne Läsnätyöhön

Lisätiedot

ETÄTYÖSOPIMUS. Tämä sopimus on voimassa X.X.20XX alkaen ja päättyen X.X..20XX.

ETÄTYÖSOPIMUS. Tämä sopimus on voimassa X.X.20XX alkaen ja päättyen X.X..20XX. ETÄTYÖSOPIMUS 1. SOPIJAPUOLET Työntekijä: Tehtävänimike: Henkilötunnus: (jos tarvitaan?) Etätyön suorittamispaikan osoite: Matkapuhelinnumero: Työnantaja: MUHOKSEN KUNTA Osasto/Ryhmä/Yksikkö Jakeluosoite

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELIN ETÄTYÖOHJE

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELIN ETÄTYÖOHJE PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELIN ETÄTYÖOHJE 1 Sisällys 1. Etätyön määritelmä... 3 2.0 Etätyön erot työpaikalla tehtävään työhön... 3 2.1 Etätyöstä sopiminen... 4 2.2 Ennen etätöihin ryhtymistä:... 4 3.0 Etätyön

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET TIETOTURVALLISUUDEN MUISTILISTA 1. Tietoturvallisuus perustuu lainsäädäntöön ja normiohjaukseen 2. Tietoturvallisuudesta huolehtiminen on kaikkien tehtävä,

Lisätiedot

ETÄTYÖ JA SIITÄ SOPIMINEN. Etätyön määritelmä. Etätyön erot työpaikalla tehtävään työhön [1]6. YT-toimikunta (pvm) Johtoryhmä (pvm) Hallitus (pvm)

ETÄTYÖ JA SIITÄ SOPIMINEN. Etätyön määritelmä. Etätyön erot työpaikalla tehtävään työhön [1]6. YT-toimikunta (pvm) Johtoryhmä (pvm) Hallitus (pvm) [1]6 YT-toimikunta (pvm) Johtoryhmä (pvm) Hallitus (pvm) ETÄTYÖ JA SIITÄ SOPIMINEN Etätyön määritelmä Etätyö on tapa järjestää ja tehdä työ tietotekniikkaa hyväksikäyttäen niin, että työ, joka voitaisiin

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen hyväksymä / 2016 ETÄTYÖTÄ KOSKEVAT OHJEET. Etätyön periaatteet. 1. Etätyön määritelmä

Kaupunginhallituksen hyväksymä / 2016 ETÄTYÖTÄ KOSKEVAT OHJEET. Etätyön periaatteet. 1. Etätyön määritelmä Kaupunginhallituksen hyväksymä / 2016 ETÄTYÖTÄ KOSKEVAT OHJEET Etätyön periaatteet 1. Etätyön määritelmä Etätyö on tapa organisoida työtä. Etätyöllä tarkoitetaan sellaista työtä, joka voitaisiin tehdä

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT YT-neuvosto hyväksynyt 21.11.2007 Vahvistanut: kuntayhtymän johtaja Pentti Leipälä 4.1.2008 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS 1 2. KÄYTÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

(c) Smartphone Solutions Oy

(c) Smartphone Solutions Oy Sisällysluettelo: 1 Etätyö Malliorganisaatiossa... 3 2 Etätyötehtävät... 3 3 Etätyöstä sopiminen... 4 4 Etätyön kesto ja laajuus... 4 5 Palvelusuhteen ehdot etätyön aikana... 5 5.1 Yleistä... 5 5.2 Työaika

Lisätiedot

Korvaava työ kemian aloilla

Korvaava työ kemian aloilla Korvaava työ kemian aloilla KEMIANTEOLLISUUS KT RY TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY AMMATTILIITTO PRO RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY 1 KORVAAVA TYÖ KEMIAN ALOILLA 2017 Korvaava työ kemian aloilla

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun / rekisterin nimi: Liperin kunnan kiinteistöjen tallentava kamera-

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt

Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) Tietojärjestelmien käyttösäännöt Turun ammattikorkeakoulu 13.09.2005 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Sisällysluettelo: 1 Sääntöjen tarkoitus... 2 2 Käytön periaatteet... 2 3 Käyttöoikeus ja käyttäjätunnukset... 4 4 Käyttöoikeuden

Lisätiedot

Tämän kyselyn määritelmät on kuvattu sopimuksessa.

Tämän kyselyn määritelmät on kuvattu sopimuksessa. LIITE 1 (5) KUVAUS TIETOTURVASTA JA TIETOJEN SUOJAUKSESTA 1. Yleistä Tämä Kiinteistövaihdannan palvelun (KVP) rajapintojen käyttöä koskeva tietoturvakuvaus tulee täytettynä ja Maanmittauslaitoksen hyväksymänä

Lisätiedot

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMA Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMAN MYÖNTÄMINEN Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi on haettava sairauslomaa toimivaltaiselta työnantajan edustajalta. Esimies voi myöntää sairauslomaa ilman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Kaupunginkanslia Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 8 Kaupunginkanslian työnantajan ja henkilöstön välinen yhteistoiminta vuosina 2014-2015 HEL 2014-000596 T 01 04 00 01 Päätös päätti hyväksyä liitteenä olevan pöytäkirjan

Lisätiedot

WEBINAARI: TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN VASTUISTA ETÄTYÖSSÄ

WEBINAARI: TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN VASTUISTA ETÄTYÖSSÄ WEBINAARI: TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN VASTUISTA ETÄTYÖSSÄ Ulla Juuti Senioriasiantuntija, työturvallisuus 1. Miten työnantajan ja työntekijän vastuut jakaantuvat etätyössä? 2. Miten etätyö vaikuttaa esimiestyöhön

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Petri Puhakainen, valtioneuvoston tietoturvapäällikkö Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

YPÄJÄN KUNNAN ETÄTYÖOHJE

YPÄJÄN KUNNAN ETÄTYÖOHJE LUONNOS YPÄJÄN KUNNAN ETÄTYÖOHJE Hyväksytty kunnanhallituksessa 28.8.2018 ( 147, LIITE 27) Ypäjän kunnan etätyöohje 2 Sisällys ETÄTYÖSTÄ YLEISESTI... 3 Käsitteestä... 3 Sopimuksenvaraisuudesta... 3 Yleiset

Lisätiedot

ETÄTYÖ TYÖHALLINNOSSA

ETÄTYÖ TYÖHALLINNOSSA ETÄTYÖ TYÖHALLINNOSSA 1. Johdanto Etätyön ja sen käytön kehittäminen on tällä hetkellä ajankohtainen työnmuotojen ja työolojen kehittämisen painoalue. Vuonna 2002 on tehty valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

Päivitetty TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Päivitetty 11.5.2017 TIETOVERKON JA TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 2 (5) JOHDANTO Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian (myöhemmin Omnia) tietoverkon ja -järjestelmien sitovat Omnian opiskelijoita

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Tietohallinto JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA VERSIO 1.0 11.5.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 KATTAVUUS... 1 3 MITÄ TIETOTURVA ON... 1 4 MIKSI TIETOTURVAA...

Lisätiedot

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit:

Ohje EU:n yleistä tietosuoja-asetusta on sovellettu alkaen. Asetus määrittää henkilötietoja käsittelevien tahojen roolit: Lakiyksikkö Vammaisetuusryhmä Ohje 20.7.2018 Kela 61/331/2017 EU:n yleinen tietosuoja-asetus (EU) 2016/679 Ohjeet henkilötietojen käsittelystä kuulovammaisten, kuulonäkövammaisten ja puhevammaisten henkilöiden

Lisätiedot

SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos Saarikka REKISTERISELOSTE Pro-Wellness-potilastietojärjestelmä -tietokanta 18.3.

SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos Saarikka REKISTERISELOSTE Pro-Wellness-potilastietojärjestelmä -tietokanta 18.3. Pro-Wellness-potilastietojärjestelmä -tietokanta 18.3.2015 Sivu 1/5 1 Rekisterin nimi 2 Rekisterinpitäjä ProWellness-potilastietojärjestelmä/ SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos Saarikka SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuojaasetus (679/2016) Palvelun nimi: Rakennusvalvonnan palvelut (asiakasrekisteri ja vastuuhenkilörekisteri)

Lisätiedot

Työelämän juridiset pelisäännöt

Työelämän juridiset pelisäännöt Työelämän juridiset pelisäännöt 7.11.2017 Heidi Tupamäki lakimies Työsuhde Työsuhde on sopimussuhde jossa työntekijä sitoutuu sopimuksella - tekemään henkilökohtaisesti työtä - työnantajan lukuun - tämän

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679)

TIETOSUOJASELOSTE Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679) TIETOSUOJASELOSTE Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679) Rekisterin/palvelun nimi: Dynasty- asianhallinnan rekisteri Tiedonanto laadittu

Lisätiedot

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa Ajankohtaista työelämän tietosuojasta 20.5.2019 Johanna Ylitepsa Tietosuoja-asetus 88 artikla Käsittely työsuhteen yhteydessä Jäsenvaltiot voivat antaa lakisääteisesti tai työehtosopimuksilla yksityiskohtaisempia

Lisätiedot

Ohjeet korvaavan työn tekemisestä Raision kaupungissa

Ohjeet korvaavan työn tekemisestä Raision kaupungissa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Yhteistoimintaryhmä 93 25.10.2018 Asianro 973/01.01.01/2018 306 Ohjeet korvaavan työn tekemisestä Raision kaupungissa Päätöshistoria Yhteistoimintaryhmä 25.10.2018 93

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh:

REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: REKISTERINPITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Rekisterinpitäjä: Tmi ML-hahmoterapia Yhteyshenkilö: Mikko Lounela Puh: 0505490789 Sp: mikko.lounela@hahmoterapia.com REKISTERIN NIMI Tmi

Lisätiedot

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus 1 (6) VALTIMON KUNTA Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Kunnanhallitus 11.6.2018 86 2 (6) Sisällys Johdanto.. 3 Käsitteet.. 3 Tavoitteet 4 Toteutus.. 4 Organisointi ja vastuut.. 4 Riskienhallinta 5 Seuranta

Lisätiedot

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 2 2 Käyttövaltuudet ja käyttäjätunnus... 2 2.1 Käyttövaltuudet...

Lisätiedot

Ennakkoverolippumiehet

Ennakkoverolippumiehet Ennakkoverolippumiehet Pääsäännön yhteenveto 1. Infra-alalla ei tule käyttää ennakkoverolippumiehiä konekuskeina. 2. Jos otat tai olet ottanut henkilön ajamaan yrityksesi omistamaa työkonetta (esim. kaivukone,

Lisätiedot

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen.

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen. LiiteSopimusliite JAR1825129 Henkilötietojen käsittelyn ehdot 29.11.201822.10.2018 1 (5) JARDno-2017-1652 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa Sopimusta työterveyshuollon

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Liperin kunnan palautejärjestelmä Tiedonanto laadittu: 13.8.2018

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 1 (7) Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0 3.12.2015

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy Tietosuojaseloste Trimedia Oy www.trimedia.fi info@trimedia.fi +358 44 535 7215 1 Tietosuojaseloste 1. Rekisterin pitäjä Yritys valvoo antamiasi tietoja ja on vastuussa henkilötiedoista tietosuojalain

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012

HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 TALOUS- JA SUUNNITTELUKESKUS Tietotekniikkaosasto 13.11.2012 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTIO Numero 1 13.11.2012 HELMI-EXTRANET-KÄYTTÖPOLITIIKKA SISÄLTÖ 1 Extranet-tunnuksen käyttöpolitiikka 2 Käyttäjätunnusten myöntöperusteet 3 Salasanat Käyttäjätunnuksen hyväksyttävä

Lisätiedot

Tietoturvallisuusliite

Tietoturvallisuusliite Tietoturvallisuusliite [Yhteistyökumppanin nimi] STATUS Laatinut: Tarkastanut ja hyväksynyt: Versio no: Tiedoston nimi: Tallennushakemisto: Pvm SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 2 1 Määritelmät... 3

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 1 (5) Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällys Johdanto... 2 Käsitteet... 2 Tavoitteet... 3 Toteutus... 3 Organisointi ja vastuut... 4 Riskienhallinta... 4 Seuranta ja valvonta...

Lisätiedot

SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos Saarikka REKISTERISELOSTE Pegasos-potilastietojärjestelmä -tietokanta Työterveyshuolto 18.3.

SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos Saarikka REKISTERISELOSTE Pegasos-potilastietojärjestelmä -tietokanta Työterveyshuolto 18.3. Työterveyshuolto 18.3.2015 Sivu 1/5 1 Rekisterin nimi Pegasos-potilastietojärjestelmä/ SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos Saarikka tietokanta, työterveyshuolto 2 Rekisterinpitäjä SoTe kuntayhtymä/perusturvaliikelaitos

Lisätiedot

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori

Työturvallisuus ja työsuojelu. Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuus ja työsuojelu Sari Anetjärvi lakimiesasessori Työturvallisuuslaki Työturvallisuuslaki (738/2002) koskee kirkkoa ja seurakuntia. Lain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita

Lisätiedot

SELVITYS TIETOJEN SUOJAUKSESTA

SELVITYS TIETOJEN SUOJAUKSESTA 1 (5) Väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annetun lain (661/2009) 44 :n mukainen selvitys tietojen SELVITYS TIETOJEN SUOJAUKSESTA Määritelmät Tämä selvitys koskee

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Uimahalli ja kuntosali Liprakan asiakasrekisteri Tiedonanto

Lisätiedot

Tietoturva ja viestintä

Tietoturva ja viestintä Tietoturva ja viestintä 3.11.2015 1 Uhkakuvat muuttuvat - mitä teemme? Ihmisestä tallentuu joka päivä tietoa mitä erilaisimpiin paikkoihin - valtion, kuntien ja yritysten ylläpitämiin rekistereihin. Joka

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomaisen tehtävistä Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista valvonta toteutetaan pääsääntöisesti tarkastajien

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE. yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja. Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24. Laatimispvm:

TIETOSUOJASELOSTE. yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja. Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24. Laatimispvm: TIETOSUOJASELOSTE yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 Laatimispvm: 23.5.2018 1. Rekisterinpitäjä Nimi Lempäälän kunnan sivistyslautakunta Yhteystiedot

Lisätiedot

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019 Lieksan kaupungin tietoturva- ja 2019 2 (8) Sisällys Johdanto... 3 Käsitteet... 3 Tavoitteet... 5 Toteutus... 5 Organisointi ja vastuut... 6 Riskienhallinta... 7 Seuranta ja valvonta... 7 Dokumentit ja

Lisätiedot

Olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä ja tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa henkilötietojen käsittelyyn.

Olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä ja tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa henkilötietojen käsittelyyn. Asiakasrekisterin tietosuojaseloste Yleistä Olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä ja tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa henkilötietojen käsittelyyn. Kerromme tässä henkilötietojen käsittelystämme

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTEET. Lieksan Kehitys Oy LieKe

TIETOSUOJASELOSTEET. Lieksan Kehitys Oy LieKe TIETOSUOJASELOSTEET Lieksan Kehitys Oy LieKe TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjän tulee laatia jokaisesta eri henkilörekisteristä rekisteriseloste, joka on pidettävä

Lisätiedot

HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki. Tietoturva tiedon varastoinnissa

HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki. Tietoturva tiedon varastoinnissa HELIA TIKO 25.9.2006 ICT03D Tieto ja tiedon varastointi T.Mikkola, O.Virkki Tietoturva tiedon varastoinnissa 1 Sisällysluettelo Miksi Tietoturvaa? Tietoturva vrs. Tietosuoja Uhkia Tietoturvan osa-alueet

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 S i v u Kokkolan kaupungin tietoturvapolitiikka 1. JOHDANTO Tietojenkäsittely tukee Kokkolan kaupungin palvelujen tuottamista ja palveluiden tehokkuus riippuu

Lisätiedot

ETÄTYÖTÄ KOSKEVA TYÖSOPIMUS/ ETÄTYÖTÄ KOSKEVAT PALVELUSSUHTEEN EHDOT. Työntekijä/virkamies/viranhaltija. Osoite Sähköposti :

ETÄTYÖTÄ KOSKEVA TYÖSOPIMUS/ ETÄTYÖTÄ KOSKEVAT PALVELUSSUHTEEN EHDOT. Työntekijä/virkamies/viranhaltija. Osoite Sähköposti : ETÄTYÖTÄ KOSKEVA TYÖSOPIMUS/ ETÄTYÖTÄ KOSKEVAT PALVELUSSUHTEEN EHDOT 5/ 2003 ha 1. Sopijapuolet Työnantaja Työntekijä/virkamies/viranhaltija 2. Työpaikka ja yhteystiedot Työpaikka /osasto Lähin esimies

Lisätiedot

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: , päivitetty

Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: , päivitetty Henkilörekisteriseloste/tietosuojaseloste Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Laatimispvm: 17.12.2013, päivitetty 26.4.2017 1. Rekisterin nimi Optima verkko-oppimisympäristö 2. Rekisterinpitäjä Jyväskylän

Lisätiedot

Merikarvian matkailu ry tietosuojaseloste

Merikarvian matkailu ry tietosuojaseloste Merikarvian matkailu ry tietosuojaseloste 1. Rekisterinpitäjä Merikarvian Matkailu ry Postiosoite: Kauppatie 40 29900 Merikarvia Käyntiosoite: Kauppatie 40 29900 Merikarvia Rekisteri on vain Merikarvian

Lisätiedot

OPPILASREKISTERISELOSTE

OPPILASREKISTERISELOSTE OPPILASREKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 mukainen REKISTERISELOSTE ja lain 24 :n mukainen INFORMOINTI Laatimispvm: 2.1.2017 1. Rekisterinpitäjä Nimi Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta /

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

P pjip PAII(ALLISNEUVOTTELUPÖYTÄKIRJA

P pjip PAII(ALLISNEUVOTTELUPÖYTÄKIRJA Pirjo Riehunkangas, plm., SuPer Paikka: Yhtymähallinnon neuvotteluhuone G335 Annukka Kuusiniemi, henki töstöpäällikkö, siht. Osatlistujat: Juha Jääsketäinen, henkilöstöjohtaja, pj. PAIKALLISNEUVOHELU ETÄTYÖN

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Kiinteistö Oy Liperin vuokratalojen asuinhuoneenvuokraus Tiedonanto

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Sivu 1 / 2 TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999) 10 ja 24 Rekisterinpitäjän tulee laatia jokaisesta eri henkilörekisteristä rekisteriseloste, joka on pidettävä yleisesti saatavilla esimerkiksi

Lisätiedot

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI SELONTEKO EU:N TIETOSUOJA-ASETUS GDPR:N VAATIMUSTEN TOTEUTTAMISTAVOISTA ITPOINT OY:SSA ITpoint Oy toimittaa asiakkaansa

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA Johdanto Tietosuojapolitiikassa kuvataan henkilöön liittyvien henkilötietojen tai muiden luottamuksellisten tietojen käytön periaatteet ja menetelmät

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Nuoriso- ja kulttuuripalveluiden leiri-, kerho- ja retkitoiminta

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5)

HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5) HELSINGIN KAUPUNKI Rekisteriseloste 1 (5) Laatimispäivä/Päivityspäivä 31.12.2014 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. nimi 2. pitäjä 3. vastuuhenkilö 4.

Lisätiedot

SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTEL- MÄSTÄ

SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTEL- MÄSTÄ SOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTEL- MÄSTÄ Liite E Salassapito- ja tietoturvasitoumus 1 (5) VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2 (5) Salassapito-

Lisätiedot

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista?

Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Kuka on vastuussa sisäilmaongelmista? Koulun ja päiväkodin sisäilmaongelma monialainen ratkaisu Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki Etelä-Suomen Aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue 1 Työnantajan

Lisätiedot

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä

Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä Työnantajan ja työntekijöiden yhteistoiminta sisäilmaongelmien käsittelyssä 1 Työnantajan velvollisuudet Työturvallisuuslaki (738/2002) Työnantaja velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta

Lisätiedot

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valvira Osoite: PL 210, 00281 HELSINKI (Mannerheimintie 103 B) Muut yhteystiedot: puh. 0295 209 111(vaihde),

Lisätiedot

Vantaan kaupunki / Sivistystoimi Asematie 6 A VANTAA. Yhteyshenkilö Suunnittelija Merja Asikainen

Vantaan kaupunki / Sivistystoimi Asematie 6 A VANTAA. Yhteyshenkilö Suunnittelija Merja Asikainen 1/5 1. Rekisterinpitäjä Vantaan kaupungin opetuslautakunta Vantaan kaupunki / sivistystoimi Asematie 6 A 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä

Henkilötietojen käsittelyn ehdot. 1. Yleistä Henkilötietojen käsittelyn ehdot Liite 7 1 (6) Henkilötietojen käsittelyn ehdot 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa PISA 2021 -palvelusopimusta (Dnro ), jäljempänä

Lisätiedot

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät 1 LOMAKE: YHTEISPALVELUSOPIMUS 9.2.2007; LUONNOS 1. Sopimusosapuolet 1.1. Toimeksisaaja(t) 1.2. Toimeksiantajat 1 2 3 4 5 6 2. Yhteispalveluntehtävät 2.1 Yhteispalveluna tarjottavat avustavat asiakaspalvelutehtävät

Lisätiedot

KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ

KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ KESKEISET TOIMINTAPERIAATTEET TYÖNTEKIJÄNÄ Yleinen vastuu työn tekemisestä 1. Työntekijän on työskenneltävä työsopimuksen mukaisesti vastuuntuntoisesti sekä Suomen lakia noudattaen kansalaisuudesta riippumatta.

Lisätiedot

Korvaava työ KEMIANTEOLLISUUS RY TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY AMMATTILIITTO PRO RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY

Korvaava työ KEMIANTEOLLISUUS RY TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY AMMATTILIITTO PRO RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY Korvaava työ KEMIANTEOLLISUUS RY TEAM TEOLLISUUSALOJEN AMMATTILIITTO RY AMMATTILIITTO PRO RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY 16.8.2013 Työyhteisön puutteellinen tuki Korvaavasta työn pelisäännöistä ei ole

Lisätiedot

YHDEN YLITYÖN KÄSITTEESTÄ PAIKALLISESTI SOVITTAESSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA

YHDEN YLITYÖN KÄSITTEESTÄ PAIKALLISESTI SOVITTAESSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 1 YHDEN YLITYÖN KÄSITTEESTÄ PAIKALLISESTI SOVITTAESSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA Mitä yksi ylityö -käsite tarkoittaa? Työehtosopimuksen kohtaan 20.6 on kirjattu ns. yhden ylityön käsitteen malli, josta

Lisätiedot

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen

Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen SOPIMUS 1 (5) 16.3.2015 Johtajasopimus: Maakuntajohtaja Ossi Savolainen 1. Sopimuksen tausta ja lähtökohdat Maakuntajohtajan virkaan sovelletaan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain ja kunnallisen

Lisätiedot

Potilaan hoidon suunnittelu, toteutus ja arkistointi. Toiminnan tilastointi ja suunnittelu.

Potilaan hoidon suunnittelu, toteutus ja arkistointi. Toiminnan tilastointi ja suunnittelu. REKISTERISELOSTEET Koulutettu hieroja, terveydenhuollon ammattilaisena ja yrittäjänä, kerää asiakkaistaan hoidon ja asiakassuhteen kannalta olennaiset tiedot. Ammatinharjoittaja on vastuussa keräämistään

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Tietojärjestelmien käyttösäännöt ovat osa Humanistisen ammattikorkeakoulun tietohallinnon laatimaa säännöstöä. Nämä säännöt koskevat Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoita, henkilökuntaa ja kaikkia

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot

REKISTERÖIDYN TIEDONSAANTIOIKEUDET HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN

REKISTERÖIDYN TIEDONSAANTIOIKEUDET HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN 27. 28.5.2002 Liite 5. REKISTERÖIDYN TIEDONSAANTIOIKEUDET HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN YLEINEN TIEDONSAANTIOIKEUS : REKISTERISELOSTE HENKILÖKOHTAINEN TIEDONSAANTIOIKEUS: - Rekisteröityjen informointi henkilötietojensa

Lisätiedot

Tietoturva-asetus ja sen vaikutukset rekisterien ylläpitoon ja tietoluovutuksiin A-P Ollila 1

Tietoturva-asetus ja sen vaikutukset rekisterien ylläpitoon ja tietoluovutuksiin A-P Ollila 1 Tietoturva-asetus ja sen vaikutukset rekisterien ylläpitoon ja tietoluovutuksiin 12.12.2011 A-P Ollila 1 Taustaa Tiedon merkitys yhteiskunnassa ja viranomaisten toiminnassa korostuu kaiken aikaa. Viranomaisten

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Rekisterin/palvelun nimi: Rakentamisen ja kunnossapidon palvelujen asioinnin

Lisätiedot

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015

Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Etätyökysely henkilöstöstölle 22.1.-2.2.2015 Olen kokenut etätyön hyväksi työskentelytavaksi Saan etätyöpäivän aikana pääosin tehtyä suunnittelemani työt Ohjeistus etätyön tekemiseen on ollut riittävää

Lisätiedot

Keräämämme tiedot voidaan jakaa asiakkaiden, huoltajan antamiin, viranomaisten antamiin ja eri järjestelmien keräämään tietoon.

Keräämämme tiedot voidaan jakaa asiakkaiden, huoltajan antamiin, viranomaisten antamiin ja eri järjestelmien keräämään tietoon. Karvian kunta vapaa-aikatoimen tietosuojaseloste Yleistä Olemme sitoutuneet suojaamaan liikunta-, raittius-, nuoriso- ja kulttuuritoimen asiakkaiden, kuntalaisten ja työntekijöidemme yksityisyyttä sekä

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN ASIAKASTIETOJEN TIETOSUOJASELOSTE

LASTENSUOJELUN ASIAKASTIETOJEN TIETOSUOJASELOSTE LASTENSUOJELUN ASIAKASTIETOJEN TIETOSUOJASELOSTE Rekisterinpitäjä SOS-lapsikyläsäätiö sr Kumpulantie 3, 00520 Helsinki Puh.(09)5404880 Fax (09) 5404 8811 info@sos-lapsikyla.fi Y-tunnus 0813692-2 SOS-Lapsikylä

Lisätiedot

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita.

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Samppalinnan Kesäteatterin tietosuojaseloste Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Selosteella informoimme asiakkaitamme heidän henkilötietojensa

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Rekisteri- ja tietosuojaseloste Rekisteri- ja tietosuojaseloste TÄMÄ ON CORELLIA HELSINKI OY:N HENKILÖTIETOLAIN (10 JA 24 ) JA EU:N YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN (GDPR) MUKAINEN REKISTERI- JA TIETOSUOJASELOSTE. LAADITTU 14.5.2018. VIIMEISIN

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT

ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT LIITE III ERITYISMÄÄRÄYKSET ULKOMAISTEN TUTKIJOIDEN MARIE CURIE -APURAHAT III. 1 Määritelmät PALUUVAIHE Tässä avustussopimuksessa sovelletaan II.1 artiklan määritelmien lisäksi seuraavia määritelmiä: 1.

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kaupunginvaltuusto 11.12.2017 102 1 Soveltamisala Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta sekä korvausta ansionmenetyksestä ja

Lisätiedot

Kieku-tietojärjestelmä Työasemavaatimukset sla-

Kieku-tietojärjestelmä Työasemavaatimukset sla- Kieku-tietojärjestelmä Työasemavaatimukset -sla- Kieku-tietojärjestelmä 2 (7) Asiakirjan muutoshistoria Versio päiväys tekijä tarkastaja hyväksyjä Muutos 1.0 -sla- Viety dokumentti Palkeiden pohjaan ja

Lisätiedot

Henkilöstöhallinnon ja luottamushenkilöiden tietosuojaseloste

Henkilöstöhallinnon ja luottamushenkilöiden tietosuojaseloste Henkilöstöhallinnon ja luottamushenkilöiden tietosuojaseloste Yleistä Olemme sitoutuneet suojaamaan työntekijöidemme ja luottamushenkilöidemme yksityisyyttä ja tarjoamme mahdollisuuden vaikuttaa henkilötietojen

Lisätiedot

Vastuuhenkilö: Nimi: Hyvinvointivastaava-varhaiskasvatuksen johtaja

Vastuuhenkilö: Nimi: Hyvinvointivastaava-varhaiskasvatuksen johtaja Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuojaasetus (679/2016) Palvelun nimi: Yksityisen hoidontuen kuntalisä Tiedonanto laadittu: 1112019

Lisätiedot

Yleistä hallinnollisesta tietoturvallisuudesta. Tukikoulutus joulukuu 2007 Tuija Lehtinen

Yleistä hallinnollisesta tietoturvallisuudesta. Tukikoulutus joulukuu 2007 Tuija Lehtinen Yleistä hallinnollisesta tietoturvallisuudesta Tukikoulutus joulukuu 2007 Tuija Lehtinen Tieto Tieto on suojattava kohde, jolla on tietty arvo organisaatiossa Tieto voi esiintyä monessa muodossa: painettuna

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Liperin vanhustentaloyhdistys ry:n asuinhuoneenvuokraus Tiedonanto

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Työelämän tietosuojalaki Johanna Ylitepsa

Työelämän tietosuojalaki Johanna Ylitepsa Työelämän tietosuojalaki 19.11.2018 Johanna Ylitepsa Tietosuoja-asetus 88 artikla Käsittely työsuhteen yhteydessä Jäsenvaltiot voivat antaa lakisääteisesti tai työehtosopimuksilla yksityiskohtaisempia

Lisätiedot