LUKUVUOSIOPAS NÄPSÄ-KÄSITYÖKOULU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUKUVUOSIOPAS 2015 2016 NÄPSÄ-KÄSITYÖKOULU www.taitopirkanmaa.fi"

Transkriptio

1 LUKUVUOSIOPAS NÄPSÄ-KÄSITYÖKOULU

2 1 NÄPSÄ-KÄSITYÖKOULU Taito Pirkanmaa ry:n Näpsä-käsityökoulussa alkaa syksyllä 26. lukuvuosi. Näpsä-käsityökoulu on maan suurin käsityökoulu, joka järjestää käsityön taiteen perusopetusta laajan oppimäärän opetussuunnitelman mukaan. Näpsä-käsityökoulussa opiskelee yli 1000 lasta, nuorta ja aikuista 11 paikkakunnalla Pirkanmaalla; Akaassa, Kangasalla, Lempäälässä, Mänttä-Vilppulassa, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Tampereella, Vesilahdella, Virroilla ja Ylöjärvellä, yhteensä 16 toimipisteessä. OPPILASPAIKKA Näpsä-käsityökoulun oppilaspaikka on koko taiteen perusopetuksen oppimäärään. Laskennallinen laajuus 1300 tuntia täyttyy noin 18-vuotiaana. Aikuisilla oppimäärä täyttyy n. kahdeksassa vuodessa. Taiteen perusopetus on osa Suomen koulutusjärjestelmää. Valtio ja kunnat rahoittavat osaltaan taiteen perusopetusta. Laki Taiteen perusopetuksesta 633/98 määrittelee koulutuksen jatkuvaksi ja eteneväksi. Lisätietoa käsityön taiteen perusopetuksesta kotisivuiltamme Oppilaille lähetetään heinäkuussa kesäkirje, jossa on syksyn opetusryhmän viikonpäivä ja kokoontumisaika. Opetusryhmiä on Näpsä-käsityökoulussa noin sata, joten lopullinen kokoontumisaika ratkeaa elokuussa koulujen lukujärjestysten valmistuessa. Ryhmänvaihtoyhteydenotot pyydetään vasta peruskoulun lukujärjestyksen valmistuttua sähköpostitse. Hakuaika on huhti-toukokuussa. Vapautuneita oppilaspaikkoja voi hakea pitkin vuotta. Näpsän hakulomake löytyy kotisivuiltamme sekä osoitteesta MUUTA TOIMINTAA Näpsä-käsityökoulu järjestää mm. pajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille, leirejä sekä ammatillista täydennyskoulutusta. Kursseja suunnitellaan ja toteutetaan tilaustyönä mm. tyky- ja tyhypäiviä. Muu toiminta tarkemmin TIEDOTTAMINEN Oppilaille toimitetaan vuosittain tämä Lukuvuosiopas pääsääntöisesti kesäkirjeen mukana postitse. Se löytyy myös Näpsän kotisivuilta. Opas on syytä säilyttää koko lukuvuoden ajan. Muut oppilaskirjeet lähetetään vanhempien sähköposteihin sekä yläkouluikäisistä alkaen myös oppilaan sähköpostiin. Lukuvuoden aikana Näpsäkäsityökoulun toimipisteet jakavat avainkoodit, jolla luodaan oma käyttäjätunnus Wilma-sovellukseen. Jatkossa kirjeet löytyvät Wilmasta. Kirjeissä kerrotaan ryhmäkohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opetuksen sisällöstä.

3 2 LUKUVUODEN RAKENNE SYYSLUKUKAUSI 2015 Varhaisiän opinnot ja perusopinnot; 2 viikkotuntia ma-pe opetusta vko Perusopinnot; 3 viikkotuntia ma-pe opetusta vko Syventävät ja aikuisopinnot; 4 viikkotuntia 1. jakso vko 35/ jakso vko 45 47, jatkuu kevätlukukaudella Syyslomaviikolla 42 ei ole opetusta. KEVÄTLUKUKAUSI 2016 Varhaisiän opinnot ja perusopinnot; 2 viikkotuntia ma, ti, to, pe opetusta vko 2 19 ke opetusta vko 2 18 Perusopinnot; 3 viikkotuntia ma, ti, to, pe opetusta vko 2 20 ke opetusta vko 2 19 Syventävät ja aikuisopinnot; 4 viikkotuntia 2. jakso jatkuu vko 2/ jakso valinnaispajat vko Hiihtolomaviikolla 9 ei ole opetusta. Pitkäperjantaina 3.4. ei ole opetusta 2. Pääsiäspäivänä 6.4. ei ole opetusta Helatorstaina ei ole opetusta. Toimipistekohtaisia poikkeuksia Akaa: 3 tunnin to-ryhmät, kevään viimeinen kerta vko 19, syventävien kevään viimeinen kerta vko17 Ylöjärvi: kiirastorstaina ei ole opetusta, torstairyhmien kevään viimeinen kerta 2 tunnin ryhmät vko 20, 3 tunnin ryhmät vko 21 Rakenteeseen saattaa lukuvuoden edetessä tulla muutoksia, joista tiedotetaan ryhmäkohtaisilla kirjeillä.

4 OPETUKSEN RAKENNE JA OPINTOJEN LAAJUUS 3 Varhaisiän opinnot vuotiaille - 2 oppituntia viikossa - 60 oppituntia vuodessa - opintoja ei lasketa perusopintojen oppimäärään Perusopinnot - 7 ikävuodesta alkaen oppituntia viikossa oppituntia vuodessa tuntia sisältäen portfolion Syventävät työpajaopinnot - perusopintojen jälkeen, yläkouluiästä alkaen oppituntia viikossa oppituntia vuodessa oppituntia, joka sisältää perusopintojen 540 tuntia sekä päättötyön Syventävissä opinnoissa ja aikuisilla on lisäksi itsenäistä työskentelyä lukuvuoden aikana. Oppitunnin pituus on 45 minuuttia. Opetusviikkoja on Opetus on periodimaista - opettajat ja opetuspaikka vaihtuvat tekniikoiden ja materiaalien niin edellyttäessä. LEIRIPÄIVÄT, TAPAHTUMAT JA NÄYTTELYKÄYNNIT Laajan oppimäärän opiskeluun kolmen viikkotunnin ryhmillä kuuluu viikko-opetuskertojen lisäksi leiripäiviä, tapahtumia ja näyttelyitä. Tällöin ryhmä kokoontuu viikko-opetuksen lisäksi, esim. viikonloppuisin. Tuntikiintiön puitteissa osallistutaan tuottajina tapahtumiin, vieraillaan museoissa ja näyttelyissä sekä tehdään käsitöitä, joiden luonne edellyttää toisenlaista lähestymistä esimerkiksi pidempiaikaista yhtäjaksoista työskentelyä. Leiripäivistä ja muista ilmoitetaan etukäteen kirjallisesti. Tapahtumien ja näyttelyiden kuvagalleriat löytyvät kotisivuiltamme ja Facebook -sivuilta. OPPILASTYÖT JA KUVAAMINEN Työskentelyn ja käsitöiden kuvaus on myös käsityön taiteen perusopetusta. Kuvia tarvitaan mm. kehitystä kuvaavaan portfolioon, verkkogallerioihin ja Näpsän julkaisuihin. Oppilaat ja opettajat kuvaavat käsitöitä ja työskentelyä oppitunneilla. Kuvat tallennetaan Näpsän tallentimille. Kun portfoliotyö on ajankohtaista, ala- ja yläkoulujen taitekohdassa, lapsi tulee itse kokoamaan Näpsän kuva-arkistosta oman näpsäuransa kuvat portfolioonsa. Kehittymiselle kuvaamisessa on hyvä luoda puitteet myös kotona. Kuvata voi niin kännykkäkameroilla kuin kameroillakin. Lapselle on hyvä luoda tallennuspaikka, johon voitte kerätä vuosien varrella tehtyjen töiden kuvia mm. tulevaa perusopintojen portfoliota varten.

5 4 Käsityöt ovat usein parhaimmillaan aidossa ympäristössään. Osa töistä menee lahjaksi ja osan ei ole tarkoituskaan kestää ajan hammasta, joten kuva nousee entistä tärkeämmäksi. Jos haluatte kieltää lapsestanne otettujen kuvien julkaisun, pyydämme ilmoittamaan asiasta kirjallisesti. TULOKSELLINEN TYÖSKENTELY VIE AIKAA Käsityön tekemisessä tulosten saavuttaminen edellyttää pitkäjänteistä ja etenevää työskentelyä, asioiden sisäistämistä ja sitoutumista. Ilmaisun kehittyminen tapahtuu vähitellen, yritysten ja erehdysten sekä oman kasvamisen myötä. Opetuksen tavoitteena on olla mukana kokonaisvaltaisessa kasvutapahtumassa, jossa tulokset näkyvät tulevaisuudessa. Opetuksen päätarkoitus ei ole tuottaa käsityötuotteita ja teoksia, vaan opettaa erilaisia valmiuksia ja taitoja. Käsityön oppimistehtäviin sisältyy yleensä valmistuvasta tuotteesta tai teoksesta riippumatta rakenteita, tekniikoita, tilan ymmärtämistä, muotoilua, erilaisia elinympäristön materiaaleja, omaan ja vieraampiin kulttuureihin ja muotoiluun tutustumista, vastuuta työturvallisuudesta, ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta. Ryhmäopetuksessa opitaan yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta, erilaisia lukutaitoja; oman työn tulkitseminen, kuvan, materiaalin, tekstin jne. Vähäisimpänä varmastikaan ei ole käsityön tapa oppia kokemalla ja tekemällä, jota voi soveltaa elämässä erilaisiin tilanteisiin. Omaa työtä tarkastellen saadaan tietoa, pohditaan ja tehdään päätöksiä kuten painan vielä hieman. Oman toiminnan vaikutus ja vastuu omista teoista opitaan pienin askelin. Oppitunneilla itse työprosessilla saattaa olla suurempi merkitys kuin työn tuloksella. Näkymätön käsityö; käsittäminen on ehkä vieläkin tärkeämpää. Tietoa opetuksesta ja oppimisesta saatte valtakunnallisista opetussuunnitelman perusteista Oph.fi sivuilta, Näpsän opetussuunnitelmasta taitopirkanmaa.fi sivuilta, opettajalta ja lapselta itseltään. Vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää lapsen kehittymiselle. Kiinnostus, ymmärtäminen ja auttaminen kertovat lapselle, että arvostat hänen harrastustaan. Kerrottehan meille, mitä meidän olisi hyvä tietää lapsestanne, jotta voimme yhdessä olla rakentamassa lapsen kasvuympäristöä. OPPILASHALLINTO Tiedot Näpsä-käsityökoulun oppilaista tallennetaan oppilasrekisteriin, joka sisältää oppilaan yhteystiedot ja opintosuoritukset sekä laskutusrekisteriin. Rekistereitä pidetään yllä Taito Pirkanmaa ry:n Tammelan toimipisteessä, jossa voi tarkistaa ja korjata tietonsa.

6 5 TODISTUKSET JA OPINTOKORTIT Perusopintojen päättötodistus edellyttää opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen osallistumisen lisäksi arvioitavan portfolion tekemistä. Syventävien opintojen päättötodistus on koko laajan oppimäärän todistus. Päättötodistus edellyttää opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen osallistumisen lisäksi arvioitavan päättötyön tekemistä. Osallistumistodistuksen saa pyynnöstä mm. yläkouluun tai lukioon haettaessa sekä opintojen keskeytyessä. Pyynnöt rehtorin sähköpostiin. Opintokorttiin kirjataan kaikki käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman mukaiset Näpsä-käsityökoulun opintokokonaisuudet. Allekirjoitettu opintokortti on aina todistuksen liitteenä. Varhaisiän opinnoista saa pyydettäessä opintokortin, ei todistusta. Voimme toimittaa opintokortin sähköisesti, ilman allekirjoituksia, myös opintojen aikana. Opintojen edetessä perusopintojen portfoliovaiheeseen, ala- ja yläkoulun taite, tarkistamme opintojen etenemisen opetussuunnitelman mukaisesti. Näin turvataan eri-ikäisenä aloittaneiden lasten mahdollisuus suorittaa koko taiteen perusopetuksen oppimäärä. Tarvittaessa laaditaan HOPS, henkilökohtainen opintosuunnitelma sekä tunnistetaan soveltuvin osin muualla opittua. Opitun tunnistamisen lomake löytyy kotisivuiltamme. Se palautetaan opettajalle. OPPILASTIETOJA KOSKEVAT MUUTOKSET JA VAKUUTUKSET Yhteystietoja koskevat muutokset on hyvä päivittää mahdollisimman pian Wilmassa tai ilmoittaa asiakaspalveluun. Mahdollisten hätätapausten varalta tarvitsemme tiedon myös työnumeroista ja sähköpostiosoitteesta. Koulu on vakuuttanut lapset ja nuoret tapaturmien varalta. Vakuutus on voimassa kouluaikana ja edestakaisilla kotimatkoilla. Ota tapaturman sattuessa heti yhteys Näpsä-käsityökouluun. Aikuiset työskentelevät omalla vastuullaan. NÄPSÄN ARKEA Toivomme kaikkien olevan ajoissa paikalla. Opintokerran alussa valmistellaan usein uusi tehtävä tai työvaihe. Työn lopetus on yhtä olennainen osa oppituntia. Omaa työskentelyä dokumentoidaan ja laitetaan ylös mistä aloitan ensi kerralla. Materiaalit ja työkalut palautetaan paikoilleen huollettuina. Ajatellaan, että Näpsä on jokaisen oma työhuone, jonka visuaalisuus, viihtyvyys, toimivuus ja turvallisuus ovat tärkeitä. Tunneille on hyvä pukeutua vaatteisiin, joita ei tarvitse varoa. Kosteuden kestävät, kovapohjaiset sisäkengät lisäävät turvallisuutta. Näpsä on varannut esiliinoja yhteiseen käyttöön. Koulu ei vastaa oppilaiden vaatteille tai mobiililaitteille sattuneista vahingoista. Kännyköitä ei käytetä tunneilla ilman erityistä syytä. Suosittelemme tekstiviestiä tilanteissa,

7 joissa tarvitaan yhteydenotto lapseen oppituntien aikana. Kiireellisissä tapauksissa voitte ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Näpsä-käsityökoulun opetus perustuu opetussuunnitelmaan ja on jatkuvaa ja etenevää. Onkin tärkeää, että oppilas osallistuu tunneille säännöllisesti. Pidempiaikaisesta poissaolosta ilmoitetaan oppilashallintoon. Oppilastöitä ja löytötavaroita voi kysellä toimipisteissä opettavilta opettajilta. Säilytämme niitä kolme kuukautta. Emme vastaa naulakkoon jätetyistä tavaroista. Arvotavaralaukut kannattaakin tuoda opetustilaan opettajan osoittamaan paikkaan. Lasten tavarat on hyvä nimikoida. 6 MAKSUKÄYTÄNNÖT Suomen koulutusjärjestelmään kuuluvassa taiteen perusopetuksessa, Näpsä-käsityökoulussa, oppilaspaikka on koko oppimäärään. Lukukausi- ja materiaalimaksut laskutetaan lukukausittain. Syyslukukauden laskutus on heinäkuussa ja kevätlukukauden tammikuussa. Johtokunnan lukuvuosittain hyväksymät lukukausimaksut löytyvät kotisivuiltamme (Näpsäkäsityökoulu/oppilaalle/lukukausimaksut). Lukukausimaksu palautetaan, jos oppilaspaikkaa ei pystytäkään järjestämään. Ota silloin yhteyttä oppilashallintoon. Jos opiskelija keskeyttää opiskelunsa henkilökohtaisista syistä (mm. kuljetus tai muut harrastukset) lukukausimaksu on maksettava. Maksu on sama riippumatta siitä, kuinka monelle opetuskerralle opiskelija osallistuu. Maksamattomat laskut siirtyvät huomautuksen jälkeen perintätoimisto Lindorff Oy:lle. Maksukäytäntömme perustuu lakiin Taiteen perusopetuksesta 633/98 12 Oppilailta perittävät maksut: - Oppilailta voidaan periä opetuksesta kohtuullisia maksuja - Jos maksuja ei ole suoritettu eräpäivänä, saadaan vuotuista viivästyskorkoa periä eräpäivästä siten kuin korkolaissa (633/1982) säädetään. - Maksu saadaan periä ilman tuomiota tai päätöstä siten kuin verojen ja maksujen perimisestä ulosottotoimin annetussa laissa (367/1961) säädetään. Sovi tarvittaessa maksuaikataulusta p PERUMISEHDOT Oppilaspaikka perutaan sähköpostilla napsa@taitopirkanmaa.fi tai muulla kirjallisella ilmoituksella osoitteeseen Taito Pirkanmaa ry, Näpsä-käsityökoulu, Peltokatu 16 C, Tampere. Seuraavan lukukauden oppilaspaikan voi perua kuluvan lukukauden marras/huhtikuun 30. päivään mennessä. Touko-elokuussa perutusta oppilaspaikasta laskutetaan 50 :n toimistomaksu, sen ylittävä osa lukukausimaksusta palautetaan asiakkaalle. Säilytä dokumentti peruutuksestasi. Lukukausimaksujen maksamatta jättäminen tai opettajalle ilmoittaminen ei ole peruminen. Oppilaspaikasta, jota ei ole peruttu määräaikaan mennessä laskutetaan koko lukukausimaksu.

8 7 NÄPSÄ-KÄSITYÖKOULU TAITO PIRKANMAA RY Peltokatu 16 C, Tampere Asiakaspalvelu/oppilashallinto Laskutus Rehtori TOIMIPISTEIDEN YHTEYSTIEDOT TAMPERE Epilä Hervanta Tammela Verkaranta AKAA KANGASALA LEMPÄÄLÄ MÄNTTÄ-VILPPULA NOKIA ORIVESI PIRKKALA VESILAHTI VIRRAT YLÖJÄRVI Tarkemmat tiedot toimipisteistä

Lukuvuosiopas

Lukuvuosiopas Lukuvuosiopas 2016 2017 1 Tervetuloa Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsään Taito Pirkanmaa ry:n Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsässä alkaa syksyllä 27. lukuvuosi. Näpsä järjestää käsityön taiteen perusopetusta

Lisätiedot

Tervetuloa Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsään

Tervetuloa Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsään Tervetuloa Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsään 1 Näpsässä alkaa syksyllä 28. lukuvuosi. Oppilaille on ilmoitettu kirjeessä oman opetusryhmän viikonpäivä ja kokoontumisaika. Opetusryhmiä on Näpsässä noin

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan kanssamme Näpsän 29. lukuvuosi. Lukuvuoden rakenne

Tervetuloa aloittamaan kanssamme Näpsän 29. lukuvuosi. Lukuvuoden rakenne Tervetuloa aloittamaan kanssamme Näpsän 29. lukuvuosi 1 Taito Pirkanmaa ry:n Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsässä opiskelee taiteen perusopetusta viikoittain noin 1100 lasta, nuorta ja aikuista 11 paikkakunnalla

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan kanssamme Näpsän Valovuosi

Tervetuloa aloittamaan kanssamme Näpsän Valovuosi 1 Tervetuloa aloittamaan kanssamme Näpsän Valovuosi 2019-2020 Taito Pirkanmaa ry:n Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsässä opiskelee taiteen perusopetusta viikoittain toista tuhatta lasta, nuorta ja aikuista

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU. Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga. Opas vanhemmille & oppilaille

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU. Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga. Opas vanhemmille & oppilaille TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga Opas vanhemmille & oppilaille 2017-2018 Opas vanhemmille & oppilaille 2017-2018 OPPILAAKSI HAKEMINEN JA

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti:

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti: Yhteystiedot KÄSITYÖKOULU TAITIS Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen, puh. 044 371 3662 Porin

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS Yhteystiedot Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen,

Lisätiedot

Koulu on perustettu 1987. Toiminnasta vastaa Vihdin Kuvataidekoulun Kannatusyhdistys ry.

Koulu on perustettu 1987. Toiminnasta vastaa Vihdin Kuvataidekoulun Kannatusyhdistys ry. 1 Tervetuloa! Vihdin kuvataidekoulu antaa tavoitteellisesti etenevää taiteen perusopetusta. Koulussa on noin 270 oppilaspaikkaa 5-20 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Koulun opetuksesta vastaavat rehtori

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

Vantaan kuvataidekoulu

Vantaan kuvataidekoulu Emma Kuusela, 9 v. Vantaan kuvataidekoulu OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2015 2016 Heleanore Mandri, 16 v. Henna Nuorti, 19 v. Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Taustakuva:

Lisätiedot

Arkki -opas vanhemmille

Arkki -opas vanhemmille Arkki -opas vanhemmille Yhteystiedot Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry Tallberginkatu 1 C 106 00180 HELSINKI Anna työrauha puh. +358 50 5258 66 8 info@arkki.net www.arkki.net Rehtori Johtava

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt 2 Yleistä Tähän järjestyssääntöön/opinto-oppaaseen on koottu musiikkioppilaitoksia ja taiteen perusopetusta koskevia yleisiä sääntöjä sekä

Lisätiedot

MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON?

MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON? OPPILAAN OPAS MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON? Kuvataidekoulumme on perustettu vuonna 1982 antamaan kuvataiteen opetusta lapsille ja nuorille. Koulutuslautakunta hyväksyi 15.6.2006

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t)

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t) TAITEEN PERUSOPETUS 42 Taiteen perusopetus alkaa kansalaisopistossa viikolla 36. Katso ilmoittautumisohjeet oppaan takakannesta. Taiteen perusopetuksessa opiskelevilla sisaruksilla on oikeus sisaralennukseen.

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 Kuvat: Natalia Hoskio, Anni Kääriäinen, Valeria Andreeva KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa

Lisätiedot

VANHEMPIEN OPAS OPINNOT

VANHEMPIEN OPAS OPINNOT VANHEMPIEN OPAS Kauniaisten kuvataidekoulu on suomen ensimmäinen kuvataidekoulu. Se on perustettu vuonna 1978. Kuvataidekoulu antaa taiteen perusopetusta 4-20 - vuotiaille lapsille ja nuorille, kerran

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot Vihdin kuvataidekoulu Voimapolku 3 03100 Nummela 050 411 8055 vihdin.kuvataidekoulu@kolumbus.fi www.vihdinkuvataidekoulu.com Tervetuloa! Vihdin kuvataidekoulu antaa tavoitteellisesti etenevää taiteen perusopetusta.

Lisätiedot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot

Lukukausimaksu. Peruutusehdot Vihdin kuvataidekoulu Voimapolku 3 03100 Nummela 050 411 8055 vihdin.kuvataidekoulu@kolumbus.fi www.vihdinkuvataidekoulu.com Facebook, Instagram Lukukausimaksu Tervetuloa! Vihdin kuvataidekoulu antaa tavoitteellisesti

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Siluetti Oppilaskirje 2015-2016 1 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Siluetti Oppilaskirje 2016-2017 1 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 5 Toimitilat 5 Tiedottaminen

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Pälkäneen osasto Oppilaskirje 2016-2017 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen 4 Oppilasryhmät

Lisätiedot

Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti klo Tervetuloa! UEF ADUCATE

Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti klo Tervetuloa! UEF ADUCATE Johdanto kauppatieteiden opiskeluun ti 10.2.2015 klo 17.00-18 Tervetuloa! Kaikille avoin yliopisto Avoin yliopisto opetus vastaa yliopiston perusopetusta eli avoimessa yliopistossa tehdyt opintosuoritukset

Lisätiedot

Apop Aikuisten perusopinnot ja ETEVÄKSI-hanke

Apop Aikuisten perusopinnot ja ETEVÄKSI-hanke Apop Aikuisten perusopinnot ja ETEVÄKSI-hanke Apop Aikuisten perusopinnot Kohderyhmä Ne syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja aikuiset, joilta puuttuu peruskoulun päättötodistus tai joiden jatko-opintoihin

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto-opas 2016-2017 KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa tanssin perusopetusta ja eri-ikäisille tanssijoille tarjotaan

Lisätiedot

Yhteystiedot: Rehtori Minna Palokangas , Tuottaja/toimistosihteeri Maria Tolonen

Yhteystiedot: Rehtori Minna Palokangas , Tuottaja/toimistosihteeri Maria Tolonen OPINTO-OPAS LUKUVUOSI 2017 2018 Kajaani Dancen 40. toimintavuosi Kajaani Dancen tanssikoulu antaa tanssin taiteen laajaa ja yleisen oppimäärän opetusta, ja avointa opetusta. Eri-ikäisille tanssijoille

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998, 1 sekä

Lisätiedot

Oppilaskirje 2015-2016

Oppilaskirje 2015-2016 INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Akaan osasto/silmu Oppilaskirje 2015-2016 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen 4 Oppilasryhmät

Lisätiedot

OPINTO-OPAS Lukuvuosi

OPINTO-OPAS Lukuvuosi Taustakuva (sävytetty): Laura Herno, 16 v Pöllö: Sanni Kapiainen, 8 v. OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2017 2018 Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Lukuvuosi 2017 2018 Syyslukukausi

Lisätiedot

OPINTO-OPAS Lukuvuosi

OPINTO-OPAS Lukuvuosi OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2016 2017 Taustakuva: Minni Skyttén, 16 v (öljymaalaus, sävytetty) Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Lukuvuosi 2016 2017 Syyslukukausi 22.8.

Lisätiedot

Oppilaskirje

Oppilaskirje INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Kuvataidekoulu Siluetti Oppilaskirje 2019-2020 1 2 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 4 Henkilökunta ja yhteystiedot 5 Toimitilat

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Haku Käsityön taiteen perusopintoihin Sivu 1 / 8 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 PERUSOPINNOT, E172512 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän

Lisätiedot

Oppilaskirje

Oppilaskirje INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Käsityökoulu Silmu Akaa Oppilaskirje 2019-2020 2 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 4 Henkilökunta ja yhteystiedot 5 Toimitilat 5 Tiedottaminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen 4 Oppilasryhmät 5 Vanhempien tuki 5

Sisällysluettelo. Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen 4 Oppilasryhmät 5 Vanhempien tuki 5 INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Kuvataidekoulu Siluetti Oppilaskirje 2018-2019 1 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Käsityökoulu Silmu Akaa Oppilaskirje 2018-2019 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen

Lisätiedot

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kansalaisopisto 8.9.2011 Pentti Kinosmaa, Eeva Puromies 1 Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT

KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää 019 459 2584 rehtori 019 459 2446 opettajainhuone www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu email:etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi OPETTAJAT Vakinaiset

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 1901/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta Asianro 1901/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) 30 Asianro 1901/00.01.02.00/2016 Taiteen perusopetuksen käsityön laajan oppimäärän opetuksen aloittaminen Kuopiossa, Kuopion Rouvasväenyhdistys ry:n hakemus kasvun

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 1 TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 Tervetuloa takaisin musiikkiopiston opintojen pariin kesätauon jälkeen. Tervetuloa mukaan musiikkiopiston toimintaan myös kaikki uudet oppilaat ja heidän vanhempansa. Seuraavassa

Lisätiedot

Sivistyslautakunta vahvisti musiikkiopiston maksut lukuvuodelle kokouksessaan

Sivistyslautakunta vahvisti musiikkiopiston maksut lukuvuodelle kokouksessaan SISÄLLYS 1.8.2016 MUSIIKKILEIKKIKOULU 1 Musiikkileikkikoulu 2 2 Kuvismuskari yhteistyössä Taidekoulun kanssa 2 VALMENTAVA SOITONOPETUS..2 3 Soitinvuokra 2 4 Oppimateriaalimaksu 2 5 Soitinryhmät 2 6 Koulupajat

Lisätiedot

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide www.edu.fi > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide KUVATAIDE Kuvataiteessa taiteen perusopetusta annetaan joko yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Mahdolliset varhaisiän ja aikuisten

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

Joustavaa perusopetusta Kouvolassa

Joustavaa perusopetusta Kouvolassa Joustavaa perusopetusta Kouvolassa Kuntamarkkinat 10.9.2009 Teija Toppila Rehtori / aluerehtori Esiintyjä 1 Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

JUHLAVUOSI v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä. Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE

JUHLAVUOSI v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä. Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE 2018-2019 www.nurmijarvenkuvataidekoulu.fi Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE JUHLAVUOSI 2018-2019 20v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä Tervetuloa Nurmijärven kuvataidekouluun!

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015 TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015 21.10.2015 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA OPETUSSUUNNITELMA 2018 2 Sisällysluettelo Rauman käsityökoulu Taitava Toiminta-ajatus. 4 Arvot.... 4 Oppimiskäsitys.. 5 Oppimisympäristö ja työtavat. 5 Toimintakulttuuri.....

Lisätiedot

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA

RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA RAUMAN KÄSITYÖKOULU TAITAVA OPETUSSUUNNITELMA 2018 2 Sisällysluettelo Rauman käsityökoulu Taitava Toiminta-ajatus. 4 Arvot.... 4 Oppimiskäsitys.. 5 Oppimisympäristö ja työtavat. 5 Toimintakulttuuri.....

Lisätiedot

Nykyiset oppilaat voivat ilmoittautua syyslukukaudelle suoraan opettajalle huhtikuun lopussa oppilaille jaettavilla ilmoittautumislomakkeilla.

Nykyiset oppilaat voivat ilmoittautua syyslukukaudelle suoraan opettajalle huhtikuun lopussa oppilaille jaettavilla ilmoittautumislomakkeilla. Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Opetustoiminta Kannatusyhdistys jatkaa edelleen Askolan kuvataidekoulun ylläpitämistä. Kuvataidekoulussa annetaan kuvataiteen perusopetusta

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Pälkäneen osasto Oppilaskirje 2018-2019 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen 4 Oppilasryhmät

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

Oppilaskirje

Oppilaskirje INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Akaan osasto/silmu Oppilaskirje 2016-2017 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen 4 Oppilasryhmät

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

HUOLTAJAN OPAS TERVETULOA! YHTEYSTIEDOT

HUOLTAJAN OPAS TERVETULOA! YHTEYSTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO ii Johdanto 2 Yhteystiedot 3 Lukukausimaksu 4 Jatkoilmoittautuminen 4 Peruutusehdot 4 Sairauspoissaolot 6 Poissaolot ja poistuminen koulun alueelta 6 Välivuosi 7 Vapaaoppilaat 7 Oppitunnit

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS 2017-2018 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää 019-459 2446 opettajainhuone www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Lisätiedot

Wilma-ohje huoltajille

Wilma-ohje huoltajille Wilma-ohje huoltajille Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Wilman osoite on https://wilma.businesscollege.fi/ Wilmaan kirjaudutaan tunnuksilla, jotka huoltaja luo saamallaan avainkoodilla. Wilman etusivulla

Lisätiedot

Lasten ja nuorten. Opinto-opas

Lasten ja nuorten. Opinto-opas Lasten ja nuorten Opinto-opas Sisällysluettelo 1. Yhteystiedot 2. Taidekoulun toiminta-ajatus 3. Opintojen eteneminen ja laajuus 4. Oppilaan tiedot 5. Lukukausimaksut 6. Oppilaspaikka 7. Opetuskäytännöt

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON

ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON ILMOITTAUTUMINEN MUSIIKKIOPISTOON Hakuaika Perusopetukseen Ilmoittautuminen testeihin 9.4. 13.5.2011 Testipäivät Keskustassa ma ke 30.5. 1.6.2011 Veikkolassa to 26.5.2011 Hakuaika Avoimelle osastolle 9.4.

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS lukuvuosi 2015-2016 Hyvät oppilaat Musiikkiopiston aukioloajat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa työskentelyänne Lauttasaaren musiikkiopistossa. Tähän

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT Kuvataide Käsityö Tanssi Ilmajoki-opisto Hyväksytty johtokunnassa 22.5.2018 1 SAATTEEKSI Kädessäsi on Ilmajoki-opiston taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

HEI VALMENNUSOPPILAAT!

HEI VALMENNUSOPPILAAT! HEI VALMENNUSOPPILAAT! Mukavaa lukuvuotta 2013 2014. Tästä oppaasta löydät opiskeluun ja lukuvuoden kulkuun liittyvää tarpeellista tietoa. OPETUS Lukuvuoden opetus järjestetään 19.8.2013 28.5.2014 välisenä

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU. Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta OPPILAAN OPAS

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU. Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta 2017-18 OPPILAAN OPAS 2018-2019 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää 019-459

Lisätiedot

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät 20.-30.3.2017 Sisältö 1.Valmistavan opetuksen tavoite 2.Kenelle opetus on tarkoitettu 3.Opetuksen toteuttamisen eri tavat 4. Resurssit 5.

Lisätiedot

OPPILAAN OPAS

OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS 2019-2020 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää p. 040 179 6852 (rehtori) www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Lisätiedot

Osaavat luovat MAAILMOJA

Osaavat luovat MAAILMOJA Osaavat luovat MAAILMOJA SASKY koulutuskuntayhtymä YLÄ-SATAKUNNAN MUSIIKKIOPISTON OPETUSSUUNNITELMA (tiivistelmä) 1 Sisällysluettelo 1. Ylä-Satakunnan musiikkiopisto... 2 1.1. Oppilaitoksen toiminta-ajatus,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus Taito Keski-Suomi ry:ssä. Taiteen perusopetus

Käsityön taiteen perusopetus Taito Keski-Suomi ry:ssä. Taiteen perusopetus Käsityön taiteen perusopetus Taito Keski-Suomi ry:ssä Taiteen perusopetus Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaises lapsille ja nuorille järjestettävää eri taiteenalojen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULUN YLEISTIEDOTE LV

JYVÄSKYLÄN KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULUN YLEISTIEDOTE LV JYVÄSKYLÄN KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULUN YLEISTIEDOTE LV 2018-2019 Taito Keski-Suomi ry Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu ja käsityön taiteen perusopetus Taito Keski-Suomi ry on Keski-Suomen alueella toimiva

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Kurssien

Lisätiedot

Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille

Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille 1 Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille SISÄLLYSLUETTELO 1. ILMOITTAUTUMINEN 2. OPISKELU 3. NÄYTTELYKÄYNNIT 4. LOPPUTYÖ KUVATAIDEKOULUSSA 5. OPETUSRAPORTIT JA ARVIOINTI 6. OPINTO- JA PÄÄTTÖTODISTUKSET

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää myös muuta taiteen edistämiseen liittyvää toimintaa.

Taiteen perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää myös muuta taiteen edistämiseen liittyvää toimintaa. Op 401 L taiteen perusopetuksesta 21.8.1998/633 1. Taiteen perusopetuksen tarkoitus. Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää

Lisätiedot

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kuvataiteen syventävien opintojen päättötyö Opetussuunnitelman perusteet ( Opetushallitus / Maarays 39/01L/2002 ) Saadakseen päättötodistuksen laajan oppimäärän

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F.

T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F. T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F. www.gullkrona.fi Sisällysluettelo 1 Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä, arvot

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 25.10.2017 25.10.2017 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Pähkinätie 6 01710 Vantaa Puh. (09) 530 1100 muskari.musike@kolumbus.fi www.kolumbus.fi/muskari.musike Hämeenkylän musiikkileikkikoulun

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 13.10.2016 13.10.2016 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Mikä on IHMU koulu? Peruskoulun musiikkipainotteinen linja integroituna musiikkiopiston ryhmäopetukseen

Mikä on IHMU koulu? Peruskoulun musiikkipainotteinen linja integroituna musiikkiopiston ryhmäopetukseen Mikä on IHMU koulu? Peruskoulun musiikkipainotteinen linja integroituna musiikkiopiston ryhmäopetukseen Miksi IHMU koulu? Ainoa koulu, jossa musiikkipainotteinen linja alkaa 1. luokalta Kaikki soittavat

Lisätiedot

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä...3 Pitkä matematiikka...4 Laaja fysiikka...5 Laaja kemia...6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Verkkokurssit...8

Lisätiedot

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI 17.12.2009 Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton opetussuunnitelmatyöryhmä (Heli Tiainen, Marketta Urpo-Koskinen ja Leena Stolzmann) on laatinut

Lisätiedot

OPPILAAN OPAS

OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS 2016-2017 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää 040 179 6852 rehtori 019 459 2446 opettajainhuone www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Lisätiedot