Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola. Yleissuunnitelma.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola. Yleissuunnitelma."

Transkriptio

1 YLEISSUUNNITELMAN 1 (23) Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola. Yleissuunnitelma. Kotka, Anjalankoski, Valkeala ja Kouvola. Kaakkois-Suomen tiepiiri on lähettänyt hyväksyttäväksi yleissuunnitelman valtatien 15 parantamiseksi välillä Rantahaka (valtatie 7) - Kouvola (Käyrälampi). Suunnitelmassa tie esitetään parannettavaksi vaiheittain keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi pääosin nykyiselle paikalleen. Suunnitelman laatiminen on aloitettu ennen maantielain voimaantuloa, joten sen käsittelyssä noudatetaan yleistielainsäädäntöä. Hyväksymispäätös Valtatien 15 parantamisen yleissuunnitelma välillä Rantahaka - Kouvola hyväksytään jatkosuunnittelun perustaksi tiepiirin esityksen pohjalta seuraavasti: Valtatie parannetaan 2+2 -kaistaiseksi tieksi rakennettavien Keltakankaan ja Kiehuvan eritasoliittymien välillä ja Tehontien sekä Käyrälammen eritasoliittymien välillä. Valtatiejakson muulle osuudelle rakennetaan eteläsuuntaan viisi ja pohjoissuuntaan kuusi ohituskaistaa. Vastakkaiset ajosuunnat näillä tieosuuksilla erotetaan toisistaan keskikaiteella. Valtatie parannetaan pääosin nykyiselle paikalleen. Tien vaakaja/tai pystygeometriaa parannetaan nykyisen tien läheisyydessä paikoitellen Juurikorven liittymän ja Inkeroisten eritasoliittymän välillä ja lyhyellä tieosuudella Inkeroisten eritasoliittymän pohjoispuolella. Lisäksi valtatien korkeusasemaa alennetaan Ylänummen ja Keltakankaan eritasoliittymien kohdilla. Nopeustasotavoitteena valtatiejakson suunnittelussa on 100 km/h luukuun ottamatta tieosuutta Tehontien eritasoliittymän alueelta valtatien 6 pohjoispuolelle. Tärkeimpien maanteiden liittymät valtatiehen rakennetaan tai parannetaan eritasoliittymiksi. Valtatiejaksolle jäävät maanteiden tasoliittymät ovat perustyypeiltään pääliikennesuunnassa kanavoituja ja kääntymiskaistoin varustettuja T -liittymiä.

2 YLEISSUUNNITELMAN 2 (23) Tavoitetilanteessa valtatiejaksolla on seuraavat maanteiden ja katujen eritasoliittymät ja tasoliittymät: E 1 Leikarin eritasoliittymä Nykyistä maantien 170 eritasoliittymää parannetaan lisäämällä ramppi ja poistamalla valtatieltä vasemmalle kääntyminen. E 2 Ylänummen eritasoliittymä Uusi maanteiden 3582 ja 3712 eritasoliittymä rakennetaan nykyisen tasoliittymän pohjoispuolelle. E 3 Inkeroisten eritasoliittymä Uusi maanteiden 3544 ja 3721 eritasoliittymä rakennetaan nykyisen tasoliittymän paikalle. E 4 Keltakankaan eritasoliittymä Uusi maanteiden 353 ja 371 eritasoliittymä rakennetaan nykyisen tasoliittymän paikalle. E 5 Rautakorven eritasoliittymä Uusi maanteiden 3594 ja eritasoliittymä rakennetaan nykyisen tasoliittymän pohjoispuolelle. E 6 Kiehuvan eritasoliittymä Uusi maanteiden 367 ja eritasoliittymä rakennetaan nykyisen tasoliittymän paikalle. Tehontien eritasoliittymä Tehontien (katu) nykyisen eritasoliittymän ramppeihin tehdään valtatien lisäkaistojen vaatimat muutokset. Tykkimäen eritasoliittymä Karjalankadun (katu) nykyisen eritasoliittymän ramppeihin tehdään valtatien lisäkaistojen vaatimat muutokset. Käyrälammen eritasoliittymä Valtatien 6 nykyisen eritasoliittymän ramppeihin tehdään valtatien 15 lisäkaistojen vaatimat muutokset. Juurikorven tasoliittymä Maantien tasoliittymä rakennetaan noin 200 m nykyistä pohjoisemmaksi. Marinkylän tasoliittymä Nykyinen maantien ja yksityistien nelihaaraliittymä porrastetaan T -liittymiksi.

3 YLEISSUUNNITELMAN 3 (23) Rantatien tasoliittymä Rantatien (katu) nykyinen tasoliittymä valtatiehen Käyrälammen eritasoliittymän pohjoispuolella siirretään uuteen paikkaan, ja Lautarontie liitetään valtatiehen Rantatien kautta. Valtatielle rakennetaan erilliset kevyen liikenteen väylät Leikarin ja Ylänummen välille sekä Rautakorven ja Kiehuvan liittymäalueille. Nykyistä kevyen liikenteen väylästöä täydennetään yhtenäiseksi Tehontien ja Lautarontien välisellä alueella. Muilla tieosuuksilla pyritään valtatien suuntainen kevyt liikenne ohjaamaan päätien suuntaiselle rinnakkaiselle tieverkolle. Linja-autopysäkit kulkuyhteyksineen sijoitetaan liittymien tai alikulkukäytävien yhteyteen. Valtatiejaksolla olevia Uronlammen ja Perämaan levähdys- ja pysäköintialueita kehitetään parempitasoisiksi. Valtatien rinnakkaisen tiestön hallinnollinen luokitus ratkaistaan jatkosuunnittelun yhteydessä ottaen huomioon valtatien parantamisen vaiheittain toteuttaminen ja tarpeet ohjata valtatien suuntaista hidasta, kevyttä ja/tai muuta paikallista liikennettä rinnakkaiselle tiestölle. Melusuojausta rakennetaan yleissuunnitelman periaatteiden pohjalta lähes 5,5 kilometrin pituudelta kohteisiin, joista tärkeimpiä ovat taaja-asutukset Tavastilassa, Inkeroisissa, Keltakankaalla, Rautakorvessa ja Tykkimäessä sekä Käyrälammen virkistysalue. Pohjavesisuojausta rakennetaan Kouvolassa Tornionmäen 1. luokan pohjavesialueelle noin 1,5 kilometrin matkalle. Leikarin ja Tehontien väliselle valtatieosuudelle rakennetaan riista-aidat, jonka lisäksi eläinten liikkumista pyritään ohjaamaan valtatien alikulkukäytävien kautta. Valtatien parannustoimenpiteiden mitoituksessa Rantahaan ja Perämaan välillä otetaan huomioon erikoiskuljetukset. Perämaalta pohjoiseen erikoiskuljetusten reitti ohjataan maanteiden ja sekä valtatien 15 ja maantien välille toteutettavan uuden tieyhteyden kautta radan yli valtatielle 6 Häkämäkeen. Erikoiskuljetusten järjestely Perämaalta pohjoiseen ei sisälly yleissuunnitelmaan, vaan se toteutetaan erillisenä hankkeena. Valtatien liittymät valaistaan kuten myös valtatieosuudet Leikarin - Ylänummen välillä ja Tykkimäen alueella. Valtatieosuus varustetaan tarvittavilla liikenteen telemaattisilla hallintajärjestelmillä (sään, kelin ja liikenteen seuranta, nopeusrajoitukset, tiedotustaulut). Valtatie voidaan parantaa yleissuunnitelman periaatteiden mukaisesti kolmessa vaiheessa, joiden sisältö tarkentuu jatkosuunnittelun yhteydessä. Kustannukset Yleissuunnitelmassa esitettyjen valtatien parantamistoimenpiteiden kokonaiskustannuksiksi on arvioitu alustavasti runsaat 70 miljoonaa euroa (maku-ind. 110,4; v = 100). Arvio ei sisällä erikoiskuljetusten reitin muutoksista aiheutuvia kustannuksia eli Aitomäen ratasillan kiertä-

4 YLEISSUUNNITELMAN 4 (23) vän uuden tieyhteyden kustannuksia (n. 1,2 milj. euroa). Ensimmäisen toteuttamisvaiheen kustannuksiksi on arvioitu noin 42 milj. euroa. Tiehanke on kokonaisuutena ja vaiheittain toteutettuna liikennetaloudellisesti kannattava (hyöty-/kustannussuhde 1,3 1,4). Noin kaksi kolmannesta hankkeen arvioiduista rahamääräisistä hyödyistä on onnettomuuskustannusten säästöjä. Kuntien yhteenlasketuksi osuudeksi hankkeen kokonaiskustannuksista on arvioitu alustavasti noin 1 milj. euroa (ilman alv). Kustannusten jakamisesta sovitaan tarkemmin toteutusvaiheittain tiesuunnitelmien laadintavaiheissa. Valtatien parantaminen on alustavasti suunniteltu toteutettavaksi kolmessa vaiheessa: Toteutusvaihe I (40,1 miljoonaa euroa) Tieosuuksille Keltakangas - Kiehuva ja Tuohikorpi - Inkeroinen rakennetaan molemmille kaksi ohituskaistaparia ja niistä seuraavat tie-, yksityistie- ja kevyen liikenteen järjestelyt sekä välille Keltakangas - Kiehuva rakennetaan riista-aidat ja melusuojausta. Keltakankaan, Rautakorven ja Kiehuvan tasoliittymät parannetaan eritasoliittymiksi sekä Inkeroisten ja Marinkylän tasoliittymät T -liittymiksi. Tieosuudelle Leikari - Ylänummi rakennetaan ohituskaista ja sen vaatimat tie-, yksityistie- ja kevyen liikenteen järjestelyt sekä tievalaistus. Ylänummen tasoliittymä muutetaan kahdeksi T - liittymäksi. Tieosuudelle Tehontie - Lautarontie tehdään liittymä-, kaista- ja kevyen liikenteen järjestelyt, rakennetaan tievalaistus, melusuojaus ja pohjaveden suojaus. Tieosuudelle Leikari - Lautarontie toteutetaan liikenteen telematiikkajärjestelmät. Toteutusvaihe II (11,4 miljoonaa euroa) Tieosuuksille Ylänummi - Tuohikorpi ja Inkeroinen - Keltakangas rakennetaan molemmille ohituskaistaparit ja niiden vaatimat tie-, yksityistie- ja kevyen liikenteen järjestelyt sekä riista-aidat ja välille Inkeroinen - Keltakangas melusuojausta. Juurikorven tasoliittymä parannetaan. Valtatiejaksolla toteutetaan tarpeelliset muutokset telematiikkajärjestelyihin. Toteutusvaihe III (19,3 miljoonaa euroa) Tieosuudella Keltakangas - Kiehuva ohituskaistatie parannetaan 2+2 -kaistaiseksi tieksi. Tieosuudella Kiehuva - Tehontie rakennetaan ohituskaistapari ja sen vaatimat tie-, yksityistie- ja kevyen liikenteen järjestelyt sekä riista-aidat ja melusuojausta.

5 YLEISSUUNNITELMAN 5 (23) Leikarin eritasoliittymää parannetaan ja Inkeroisten sekä Ylänummen tasoliittymät muutetaan eritasoliittymiksi. Rakennetaan kevyen liikenteen väylä välille Tehontie - Käyrälampi. Valtatiejaksolla toteutetaan tarvittavat muutokset telematiikkajärjestelyihin. Aikaisempi suunnittelu ja vaihtoehtotarkastelut Tiejakson parantamiseksi laadittiin v tarveselvitys, jossa esitettiin vaihtoehdot ja kehittämistoimenpiteet vaiheistuksineen. Tiepiiri esitti ensimmäiseksi toteutusvaiheeksi valtatien parantamista paikallaan säännöllisin välein sijoitettavin ohituskaistoin ja tavoitetilanteeksi ns. leveäkaistatietä. Keskushallinnon tekemässä hankepäätöksessä hyväksyttiin tiejakso kehitettäväksi siten, että valtatie parannetaan nykyiselle paikalleen peruspoikkileikkauksena 10,5 / 7,5 m ja varustettuna säännöllisin välein sijoittuvin ohituskaistoin, jolloin mahdollisuus leveäkaistatielle tulevaisuudessa ei sulkeudu pois. Tiehankkeen toteuttaminen vaiheittain todettiin väistämättömäksi hankkeen suuruuden vuoksi ja ensimmäisessä vaiheessa tulisi ensisijaisesti parantaa liittymiä sekä tehdä muitakin liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Valtatiejaksolle v laaditun kehittämisselvityksen perustana olivat pääteiden kehittämisen uusimmat periaatteet. Selvityksessä tiejaksoa esitettiin kehitettäväksi säännöllisin välein sijoitettavin keskikaiteellisin ohituskaistoin, parannettavaksi ns. kapeaksi nelikaistaiseksi tieksi liikennemääriltään vilkkaimmalla osuudella Keltakangas - Kiehuva ja pääliittymät esitettiin kehitettäviksi eritasoliittymiksi. Tiehallinnon johtoryhmä hyväksyi pääteiden kehittämisen periaatteet raportin Pääteiden kehittämisen tavoitteet ja toimintalinjat pohjalta. Päätöksellä on hyväksytty yhteysvälikohtaiset tavoitetasot ja toteutusten vaiheistukset lähtökohdiksi pääteiden kehittämisen tarkempaan jatkosuunnitteluun ja ohjelmointiin sekä muuhun maankäytön suunnitteluun. Valtatien 15 tavoitetilaksi (v. 2030) ko. yhteysvälillä on raportissa kirjattu seuraavaa: Rantahaan - Keltakankaan välille jatkuva keskikaiteellinen ohituskaistatie (kaistoja 2+1), Keltakankaan - Kiehuvan välille kapea kaistainen keskikaiteellinen tie eritasoliittymin, Kiehuvasta Kouvolaan keskikaiteellinen ohituskaistatie (kaistoja 2+1) tasoliittymin osin kaistaisena ja Kouvolan kohdalle kilometri 2+2 -kaistaista tieosuutta. Valtatiejaksolla vilkkaimmat liittymät ovat tavoitetilanteessa eritasoliittymiä, mutta paikoin on tasoliittymiäkin. Valtatien parantamisen toimenpiteet on raportissa ryhmiteltyinä kahteen toteuttamisvaiheeseen. Tiejakson parantamisen yleissuunnittelun käynnistyessä Kaakkois- Suomen ympäristökeskuksen tiepiirin pyynnöstä antamassa lausunnossa ( ) todetaan, että kyseessä olevaan hankkeeseen ei ole tarpeen soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun

6 YLEISSUUNNITELMAN 6 (23) Nykyiset olosuhteet ja hankkeen vaikutukset lain (468/1994, muutos 1999) mukaista vaikutusten arviointimenettelyä. Hankkeesta vastaavan tulee kuitenkin olla riittävästi selvillä hankkeen ympäristövaikutuksista ja ympäristökeskus edellyttääkin lausunnossaan riittävien ja hankkeen kannalta olennaisten vaikutusselvitysten tekemistä jatkosuunnittelun yhteydessä. Yleissuunnitelmassa esitetyt arviot ympäristövaikutuksista perustuvat pääasiassa aiempien suunnitteluvaiheiden laajoihin ympäristöselvityksiin ja niihin tehtyihin tarkennuksiin yleissuunnittelun aikana. Tie- ja liikenneolosuhteet Valtatie 15 on Kymenlaakson tärkein etelä-pohjoissuuntainen päätie, jonka merkitys on suuri mm. maakunnan suurteollisuuden kuljetuksille Haminan ja Kotkan satamiin. Tiejakso välittää lisääntyvässä määrin myös Vaalimaan raja-asemalle suuntautuvaa kansainvälistä liikennettä. Valtatiejakso Rantahaka - Kouvola on rakennettu pääosin luvulla ja vain yksittäisiä valtatieliittymiä on parannettu. Tien ominaisuudet eivät enää riittävästi vastaa kasvaneen liikenteen vaatimuksiin. Valtatiejakso on sen tieverkolliseen asemaan ja liikennemääriin nähden kapea, tien geometriassa on paikoin puutteita ja yksityistie- sekä maatalousliittymiä on tiejaksolla paljon. Liikenne jonoutuu etenkin arkisin raskaan liikenteen suuren määrän ja vajavaisten ohitusmahdollisuuksien vuoksi. Vuoden keskimääräinen vuorokausiliikenne (KVL v. 2005) valtatiellä on välillä ajoneuvoa/vrk liikenteen ollessa vilkkainta arkipäivinä. Raskasta liikennettä on määrällisesti paljon, noin ajon/vrk ja sen osuus kokonaisliikenteestä on erittäin merkittävä (keskim %, arkisin %). Eniten liikennettä on Anjalankoskella Rautakorven ja Kiehuvan liittymien välillä. Raskaan liikenteen nopeus laskee monin paikoin matalalle ja vilkkaimpien tasoliittymien liikenteellinen toimivuus heikkenee entisestään liikennemäärien kasvaessa. Viimeisimmällä 10 -vuotisjaksolla liikenteen kasvu tiejaksolla on ollut valtatieverkolla todettua keskimääräistä kasvua selvästi suurempaa erityisesti raskaan liikenteen osalta. Tieosan merkitys raskaan liikenteen reittinä on erittäin suuri. Kokonaisliikenteen ennustetaan kasvavan tiejaksolla vähintään 35 % vuoteen 2030 mennessä, jolloin valtatien liikennemäärät olisivat tieosuudesta riippuen autoa/vrk. Merkittävä ongelma valtatiejaksolla on heikko liikenneturvallisuustaso. Tiejaksolla on tapahtunut vuosittain keskimäärin 13 henkilövahinkoonnettomuutta ja vähintään yksi liikennekuolema. Liikennekuolemista yhdeksän kymmenestä on tapahtunut ohitus- ja kohtaamisonnettomuuksissa. Liikennekuolemien tiheys ja niihin joutumisen riski ovat tiejaksolla suurimpia vilkkaimpien pääteiden joukosta, henkilövahinkoja tapahtuu keskimääräistä enemmän ja tieosalla on sattunut paljon myös

7 YLEISSUUNNITELMAN 7 (23) eläinonnettomuuksia. Raskaan liikenteen ohittamistarve on liikenteen lisääntyessä kasvattanut onnettomuusriskiä. Nelihaaraliittymissä on selkeitä liikenneturvallisuusongelmia heikkojen liittymäratkaisujen ja suurten liikennemäärien vuoksi. Ajoneuvoliikenteen turvallisuusongelmien lisäksi tiejaksolla on turvallisuuden suhteen heikot kevyen liikenteen olosuhteet valtatien suunnassa ja sen poikki. Maataloudenkin kannalta liikenteelliset olosuhteet ovat huonohkot, sillä mm. pirstaleiset tilarakenteet ja peltojen lisääntynyt vuokraus ovat lisänneet liikkumista valtatien ympäristössä. Tien parantamisella voidaan ehkäistä arkiliikenteen ruuhkautumista liikenteen kasvusta huolimatta, jolloin mm. työmatka-, asiointi- sekä tavaraliikenteen olosuhteet paranevat merkittävästi. Eritasoliittymillä ja ohituskaistoilla varustetun tien liikenteellinen palvelutaso ennustetilanteessakin on vähintään tyydyttävä. Nelikaistaiset tieosuudet ja säännöllisin välein sijoitettavat ohituskaistat mahdollistavat raskaan ja muun hitaamman liikenteen ohittamisen vähentäen jonoutumista. Valtatien palvelutaso paranee myös siten, että Uronlammen levähdysalueita kehitetään luonnonympäristöön ja maisemaan (lampi, Uronjoki) painottuvasti sekä varustelultaan paremmiksi. Edellytykset nykyisten huoltoasemien (Rautakorpi, Keltakangas) palvelujen ylläpitämiseen säilyvät tai parantuvat. Liikenneturvallisuus paranee merkittävästi ja etenkin kuolemanonnettomuuksien riski vähenee, sillä erityisesti kohtaamis- ja ohitusonnettomuuksien arvioidaan vähenevän keskikaiteiden ansiosta. Arvion mukaan liikennekuolemien määrä vähenisi nykyisestä yli puolella liikenteen merkittävästä kasvusta huolimatta, jolloin vuosittain vältyttäisiin yhdeltä liikennekuolemalta. Henkilövahinko-onnettomuuksien arvioidaan vähenevän nykytilanteeseen verrattuna yli kolmanneksella, jolloin vuoden 2030 tasolla tapahtuisi arviolta kuusi henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta vähemmän kuin nykyisin. Toteuttamisvaiheen I toimenpiteiden arvioidaan vähentävän henkilövahinko-onnettomuuksia vajaalla kolmanneksella ja liikennekuolemien määrää lähes puolella. Ympäristöolosuhteet Valtatien välittömässä läheisyydessä ei ole valtakunnallisesti arvokkaita luontokohteita. Koska tie parannetaan pääosin nykyisellä paikallaan ja taajamien ulkopuolella, ovat vaikutukset luontoon ja maisemaan melko vähäisiä. Ympäristörakentamista tarvitaan vain eritasoliittymäalueilla ja erikoiskohteissa kuten esim. levähdysalueilla, melusuojauskohteissa ja vesistöjen ylityksissä. Pitkiä yhtenäisiä rinnakkaistiejaksoja voidaan tarvittaessa elävöittää kasvillisuudella ja sopivalla tiegeometrialla. Kouvolassa on tarpeellista suojata yhdyskunnan vedenoton kannalta tärkeä Tornionmäen pohjavesialue.

8 YLEISSUUNNITELMAN 8 (23) Valtatien melualueella (yli 55 dba) asuvien määrää voidaan melusuojauksilla vähentää noin 85 asukkaalla. Suunnitellun melusuojauksen toteuduttua melualueille jäisi noin 130 asukasta, joista eniten asuisi Leikarin alueella ilman meluntorjuntaa maantiellä 170. Muissa kohteissa asutuksen suojaaminen kokonaisuudessaan alle 55 db:n liikennemelun tason vaatisi meluesteiden korottamista noin 6 m:n korkuisiksi, jolla olisi huomattavat maisemalliset ja kustannuksia lisäävät vaikutukset. Laajoista liittymä- ja tiejärjestelyistä johtuen asukkaiden sekä maa- ja metsätalouden kulkuyhteydet pitenevät paikoin valtatien lähiympäristössä. Kulkuyhteydet tulevat kuitenkin nykyistä selvästi turvallisemmiksi kattavien tiejärjestelyjen ja valtatietä risteävien teiden eritasoratkaisujen ansiosta. Jatkosuunnittelussa pyritään lisäksi lieventämään paikalliselle maa- ja metsätalousliikenteelle mahdollisesti aiheutuvia haittoja laatimalla selvitys kiinteistövaikutusten osalta sekä tilusjärjestelyjen ja hankeuusjaon käyttömahdollisuudesta tiehankkeessa. Kaavoitus Suunnittelualue sijoittuu v vahvistetun Kymenlaakson seutukaavan alueelle. Maakuntavaltuuston hyväksymä ensimmäinen maakuntakaava (Kymenlaakson maakuntakaava, taajamat ja niiden ympäristöt) on ympäristöministeriössä vahvistettavana. Kymenlaakson toisen maakuntakaavan (Kymenlaakson maakuntakaava, maaseutu ja luonto) laadinta on aloitettu keväällä Siinä käsitellään maaseutualueita ja yhteysverkoston kokonaisuutta sekä taajama-aluevarauksia ensimmäisen maakuntakaavan ulkopuolelle rajatuilta osin. Valtatien parantamissuunnitelma ei ole ristiriidassa maakunnallisten kaavojen kanssa. Suunnittelualueen eteläosassa on voimassa Kotkan kaupunginvaltuuston hyväksymä yleiskaava. Anjalankosken kaupunginvaltuuston hyväksymä Anjalankosken taajamayleiskaava (lainvoimainen , Ekoparkin laajennusalueen osalta , ei voimassa pienellä alueella Kymijoen länsirannalla / kh ) käsittää Anjalankosken ja Inkeroisten taajama-alueet sekä itäosissa valtatien 15 lähialueineen noin 16 km:n pituudelta. Valtatie on kaavassa nykyisellä paikallaan ja eritasoliittymät on osoitettu Inkeroisten taajaman kohdalle, Keltakankaalle ja Rautakorven kohdalle. Kouvolan kaupunkia koskeva ohjeellinen yleiskaavallinen suunnitelma vuodelta 2001 on pohjana osayleiskaavoitukselle. Suunnittelualuetta koskevan Tykkimäki - Tehola osayleiskaavan valtuusto on hyväksynyt oikeusvaikutteisena yleiskaavana, joka on yhteensopiva yleissuunnitelman kanssa. Valtatien 6 pohjoispuolella yleissuunnitelmaa koskee valtuuston hyväksymä oikeusvaikutteiseksi tarkoitettu

9 YLEISSUUNNITELMAN 9 (23) Käyrälampi - Utunmäki osayleiskaava ( ), jossa Lautarontien uusi järjestely on osoitettu yleissuunnitelman mukaisesti. Anjalankoskella valtatie 15 sivuaa Inkeroisten ja Myllykosken taajamien asemakaavoitettuja alueita. Lisäksi valtatien 15 itäpuolella tiehen rajautuu maakunnallisen jätteenkäsittelylaitos Ekoparkin asema-kaava-alue. Kouvolassa valtatie 15 sijoittuu suurelta osin asemakaavoitetulle alueelle. Kotkan kaupungin ja Valkealan kunnan alueilla ei ole suunnittelualuetta koskevia asemakaavoja. Yleissuunnitelmassa esitetyt ratkaisut tukeutuvat yleis- ja asemakaavoihin. Muutamissa kohdissa yleissuunnitelman ratkaisut poikkesivat suunnittelun valmistuttua vähäisesti voimassa olevista asemakaavoista, mutta kaavoja on tarvittavilta osin sittemmin kumottu tai/ja muutettu tien suunnitelmaan sopiviksi. Asemakaavojen muutostarpeet ovat koskeneet lähinnä Inkeroisten ja Keltakankaan eritasoliittymien alueita sekä Käyrälammen aluetta: Inkeroisten eritasoliittymän alue ja valtatieosuus siitä pohjoiseen Eritasoliittymän aikaisemman muodon pohjalta laadittu asemakaava liittymän ympäristössä ja valtatien varrella liittymäalueelta pohjoiseen (pl saakka) on kumottu (lainvoima ). Valtatietä koskettava asemakaava paaluvälillä noin on myös kumottu (lainvoima ). Asemakaavallista ristiriitaa yleissuunnitelman suhteen ei ko. kohteissa ole. Keltakankaan eritasoliittymän alue Eritasoliittymän alueella olleesta asemakaavasta osa on kumottu ja osa kaavoitettu uudelleen. Asemakaavalla ja sen muutoksella (lainvoima ) mahdollistetaan yleissuunnitelman mukaiset valtatien parannustoimenpiteet. Käyrälammen alue Valtatien 6 ja Lautarontien välisellä alueella asemakaavaa tarkistetaan muuttuneiden liittymäratkaisujen ja katulinjausten pohjalta. Kuulemismenettely Yleissuunnitelmaa laadittaessa on kiinteistön omistajille ja muille asianosaisille sekä niille, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin suunnitelma saattaa vaikuttaa, varattu mahdollisuus osallistua suunnitelman valmisteluun ja lausua kirjallisesti tai suullisesti mielipiteensä asiasta. Yleissuunnitelmaa on esitelty kahdesti yleisötilaisuuksissa Kotkassa, Anjalankoskella ja Valkealassa (samanaikaisesti Kouvolan asukkaat) ja lisäksi Kymenlaakson kauppakamarin logistiikkatyövaliokunnalle. Yleissuunnitelman on ollut yleisesti nähtävillä Kotkassa ja Anjalankoskella , Kouvolassa ja Valkealan

10 YLEISSUUNNITELMAN 10 (23) kunnassa Nähtävillä olon aikoina niille, joiden oikeutta tai etua suunnitelma koskee, on varattu tilaisuus muistutusten tekemiseen. Suunnitelman nähtäväksi asettamisesta on lähetetty kirjallinen ilmoitus suunnittelualueen niille maanomistajille tai haltijoille, joiden asuinpaikka on ollut tiedossa toisessa kunnassa. Suunnitelmasta on hankittu yleisistä teistä annetun asetuksen 14 :n mukaisesti Kotkan, Anjalankosken ja Kouvolan kaupunkien sekä Valkealan kunnan, Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen, Ratahallintokeskuksen, Kymenlaakson liiton ja Museoviraston lausunnot. Lausuntonsa ovat lisäksi antaneet Gasum Oy, SKAL:n Kaakkois-Suomen Kuljetusyrittäjät ry sekä hyväksymisesityksen jälkeen Kouvolan seudun kuntayhtymä. Muistutukset Suunnitelmasta on sen nähtävillä olon aikana jätetty yhteensä 13 muistutusta: Kotkasta muistutukset 1-5, Anjalankoskelta 6-11 ja Valkealasta Esko Heino vastustaa yksityistien Y 5 linjaamista metsänsä halki ja esittää tien linjaamista omistamansa kiinteistön 1:152 pohjoisrajaa pitkin tilan haitallisen pilkkoutumisen välttämiseksi (vt 15 pl vas.). Tien kulkiessa entisen navetan ja traktorivajan takaa se ei häiritsisi naapurin pihapiiriä ja vältyttäisiin hajalleen jäävistä parin aarin maapalasista. Kotkan kaupunki toteaa, että yksityistien Y 5 sijaintia koskeva muistutus tulee huomioida tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri toteaa, että muistutuksessa esitetty pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon jatkosuunnittelussa. Yksityistiejärjestelyt tarkentuvat tiesuunnitelman laatimisvaiheessa, jolloin ko. järjestelytkin tarkistetaan ja ne hyväksytään tiesuunnitelman hyväksymispäätöksellä. 2. Tauno Päärnilä toteaa, että Ylänummen eritasoliittymän suunnitelmassa maantien 3712 (Lakiakankaantie) ja sen vierelle suunnitellun yksityistieyhteyden Y 6 järjestely ulottuu tilan Uutela 13:50 pihapiirin alueelle (pl oik., mt 3712:n pl ). Hoidetulta pihalta joudutaan tällöin poistamaan koivukuja, pihapuut ja istutukset, jotka suojaavat etenkin meluhaitalta sekä näkö- ja tuulihaitoilta. Suunnitelmaa esitetään tarkistettavaksi siten, että vanha pihapiiri voisi säilyä koskemattomana. Jos suunnitelma toteutuu kartassa esitetysti, toivotaan pihaalueen ja maantien väliin pihapuiden tilalle meluseinää melutorjunta- ja näköesteeksi (liitteenä kartta ja valokuvia selosteineen). Kotkan kaupunki toteaa, että liittymien sijainti ja melusuojauksen tarve tulee ratkaista tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri toteaa muistutuksen koskevan Ylänummen liittymän parantamista eritasoliittymäksi vv Toteutusvaiheessa I tasoliittymää pa-

11 YLEISSUUNNITELMAN 11 (23) rannetaan porrastamalla, jolloin maantie 3582 (Tavastilantie) pysyy nykyisellä paikallaan ja maantien 3712 liittymää siirretään lähes 200 m nykyisestä pohjoiseen. Muistuttajan piha-alueeseen ei tällöin kohdistu rakentamistoimenpiteitä. Myöhempää toteutusvaihetta varten eritasoliittymäratkaisua kuitenkin voidaan tarkistaa jatkosuunnittelussa siten, että rakentamistoimenpiteet eivät ulotu piha-alueelle: valtatietä risteävien maanteiden 3582 / 3712 linjausta siirretään pohjoiseen ja tarkistetaan rampin R 1 muotoilua. Alueen mahdollisen asemakaavoituksen yhteydessä tarkistetaan tieratkaisun toteuttamiskelpoisuus ja aluevaraustarve. 3. Risto, Alli ja Raino Hänni sekä Raija Kauranen toteavat, ettei suunnitelmassa ole tieliittymää heidän peltopalstoilleen Hänni 5:35, jotka sijaitsevat molemmin puolin valtatietä (pl vas. ja oik.). Peltopalstoille vaaditaan tieoikeutta (liitekartta). Kotkan kaupunki toteaa, että tila sijaitsee valtatien molemmin puolin ja itäpuoliselle palstalle on yleissuunnitelman mukaan mahdollista kulkea rakennettavan yksityistien Y 9 kautta. Valtatien länsipuolisen tilan kulkuyhteys tulee ratkaista tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri toteaa, että muistutuksessa vaadittu kulkuyhteys järjestetään valtatien länsipuolisellekin tilan osalle ulottamalla yksityistie Y 10 tilan rajalle. Yksityistiejärjestelyt tarkentuvat tiesuunnitelmaa laadittaessa, jolloin ko. järjestelytkin tarkistetaan. Toteutusvaiheessa I kiinteistölle johtavat yhteydet pysyvät nykyisellään ja muutokset niihin on esitetty toteutusvaiheeseen II. 4. Tauno Päärnilä esittää tarkennuksia yksityistiejärjestelyihin plv oik. perusteena, että tiloille 4:19, 1:5, 10:26 ja 10:10 tulisi järjestää yhdystie valtatieltä katkeavia liittymiä korvaamaan. Valtatietä käytetään liikkumiseen pelloille ja metsäalueille. Yhteysjärjestelyiksi esitetään yksityistien Y 12 jatkamista pohjoiseen valtatien itäpuolella Uronlammen levähdysalueen taitse yksityistielle Y 16 palvelemaan Urontien osakkaita, yksityistien Y 17 eteläosan (n. 150 m) poistamista ja yksityistien Y 16 suuntaisliittymän (Uronlammen liittymä) poistamista valtatieltä (liitekartta). Hitailla ajoneuvoilla ajettaessa (mm. puimurit, traktorit, metsätyökoneet) käytettäisiin mieluiten tieyhteyttä Y 9 - Y 12 liikenteen vilkkauden ja vaarallisuuden vuoksi. Kotkan kaupunki toteaa, että kulkuyhteydet tiloille tulee ratkaista tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri toteaa, että muistuttajan esittämät yhteydet lienee mahdollista ottaa huomioon jatkosuunnittelussa. Yksityistiejärjestelyt tarkentuvat tiesuunnitelman laatimisvaiheessa ja ko. järjestelytkin tarkistetaan. Toteutusvaiheessa I kiinteistöille johtavat yhteydet pysyvät nykyisellään ja

12 YLEISSUUNNITELMAN 12 (23) muistutuksessa esitetyt yhteydet on tarkoitus järjestellä vaiheessa II. Suunnitelmassa esitetty yksityisteiden Y 16 ja Y 18 suuntaisliittymäpari on alueen maankäytön kannalta tarpeellinen kohtuuttomien kiertotiehaittojen välttämiseksi ja liittymämahdollisuuden takaamiseksi alueelta valtatielle. Liittymämahdollisuuden toteuttaminen levähdysalueen kautta ei ole tarkoituksenmukaista. 5. Erkki Santapukki toteaa, että Uronlammen levähdyspaikasta etelään valtatien itäpuolen metsäpalstoille ei ole suunnitelmassa kulkuyhteyttä (noin plv oik.). Yhtenä alueen maanomistajana muistuttaja ehdottaa ajouratietä tiloille levähdysalueelta etelään hirviaidan vierustaa pitkin. Kotkan kaupunki toteaa muistutuksen koskevan samaa aluetta kuin muistutus 4. Uronlammen levähdyspaikan itäpuolisten tilojen kulkuyhteydet tulee ratkaista tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri viittaa vastineeseen muistutuksesta Hilkka Kortela (psta Arja Nukarinen) ja Kauko Kortelan perikunta (Urpo Kortela omasta ja Risto Kortelan psta, Arja Nukarinen os. Kortela ja Raila Häkli os. Kortela) esittävät, että Inkeroisten eritasoliittymä suunnitelman mukaisena pilkkoo haitallisesti heidän kotipeltoaan, aiheuttaa suurta meluhaittaa kotitalolle ja koko pihapiirin rauha häiriintyisi (pl vas.). Eritasoliittymää pidetään ylimitoitetun suurena liikenteen vähyyden vuoksi. Muistuttajien mielestä Inkeroinen - Liikkala tieyhteys voisi mennä suoraan valtatien yli siten, että liitynnät valtatiehen tehtäisiin normaaleina kiihdytyskaistoina, jolloin vältyttäisiin kohtuuttoman suurilta liittymäkaarilta. Anjalankosken kaupunki toteaa, että Inkeroisten liittymässä yhdistyvät valtatiehen maantiet 3544 (Inkeroinen - Tehtaanmäki) ja 3721 (Inkeroinen - Liikkala). Liittymän parantamisesta on yleissuunnitelmassa esitetty kolmen vaihtoehdon vertailu, valittu liittymätyyppi VE 1 suosii Kotkan ja Inkeroisten välistä pääliikennevirtaa ja eritasoliittymän rakentaminen on ajoitettu toteuttamisvaiheeseen III. Valtatien kaikki eritasoliittymät on suunniteltu samantyyppisinä perusverkon eritasoliittyminä, mutta valitun perusratkaisun tilalle pitäisi vielä tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä tutkia muita vaihtoehtoja. Tiepiiri toteaa, että Inkeroisten eritasoliittymä on ajoitettu toteuttamisvaiheeseen III. Toteutusvaiheessa I liittymän turvallisuutta parannetaan porrastamalla liittymä siten, että maantien 3721 tulohaara siirretään noin 180 m pohjoiseen ja samalla toteutetaan väliaikainen kevyen liikenteen alikulkukäytävä linja-autopysäkkeineen liittymäalueelle. Rakentamistoimet rajoittuvat valtatien itäpuolelle eikä niillä ole vaikutusta muistuttajien esittämiin tiloihin tai muihin olosuhteisiin.

13 YLEISSUUNNITELMAN 13 (23) Eritasoliittymät on suunniteltu koko valtatietiejaksolle yhtenäisyyden vuoksi perusverkon samaa eritasoliittymätyyppiä soveltaen. Vain erityisistä syistä voidaan Inkeroisten eritasoliittymän ratkaisuksi valita valtatien länsipuolella vähemmän tilaa vaativat suorat rampit. Tällä voidaan säästää peltoaluetta ja vähentää muistuttajien esittämiä haittoja. Eritasoliittymän tyypin muuttamista harkitaan jatkosuunnittelussa tuolloin ajankohtaisten maankäytöllisten ja muiden lähtökohtien pohjalta. Tämä tapahtuu alueen mahdollisen asemakaavoituksen yhteydessä, jolloin eritasoliittymäratkaisu tarkennetaan ja myös tutkitaan vähemmän tilaa tarvitsevan eritasoliittymäratkaisun toteutusmahdollisuus. 7. Rauno Tenhamo toteaa, että valtatien 4 -kaistaistaminen poistaa yksityistieliittymän Siltapolku - Jänishaikulantien kohdalta. Uusi kulkuyhteys Karjalankulmantien alikulkukäytävän kautta lisää matkaa muistuttajan pelloille 2 km, josta pysyvästä haitasta maataloudelle muistuttaja tulee vaatimaan korvausta (tilakeskus pl vas.). Anjalankosken kaupunki toteaa, että korvausvaatimus tulee ottaa huomioon tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri toteaa, että lunastus- ja korvausasiat päätetään maantietoimituksessa. 8. Jouko ja Orvokki Salomaa esittävät, että Siltapolun liittymän poistaminen valtatieltä ja tieyhteyksien järjestäminen yleissuunnitelman mukaisesti aiheuttaisi heidän omistamansa asuinkiinteistön Sorsarinne Rno 9:449 käytölle suurta haittaa (pl vas.). Kiinteistöllä on v talviasuttavaksi rakennettu kaksikerroksinen asuinpinta-alaltaan yli 90 neliömetriä suuri vapaa-ajanasunto, joka on sähkö- ja uunilämmitteinen ja varustettu saunalla sekä wc-tiloilla. Kiinteistöllä on porakaivo, uudehko hirsinen ulkorakennus ja suurehko puutarha omaan käyttöön. Koko kesäkauden käytön lisäksi asunnossa käydään viikoittain talvellakin ja oleskellaan juhlapyhinä. Matka kiinteistölle yleissuunnitelman mukaisesti Kirstinkallion kautta pitenisi nykyisestä noin kilometrillä. Tämän korvaavan tieyhteyden (Sorsajoen silta ja Siltapolku) ylläpito kustannuksineen jäisi heidän nykyisestä ylläpitovapautuksestaan poiketen ilmeisesti yksin muistuttajien vastuulle seurauksella, että asuinrakennusta ei voisi talvella enää käyttää lumenaurauksen todennäköisesti jäädessä hoitamatta mm. kustannussyistä. Muistutuksessa pyydetään suunnitelman tarkistamista siten, että kulkuyhteydet kiinteistölle paranisivat, sillä muutoin saattaa olla edessä kiinteistön lunastus kalliina toimenpiteenä (liitteenä otteita seutu- ja yleiskaavakartoista).

14 YLEISSUUNNITELMAN 14 (23) Anjalankosken kaupunki toteaa, että mahdollinen uusi tieyhteys tulee suunnitella tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri toteaa, että yksityistiejärjestelyt tarkentuvat tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä, ko. järjestelytkin tarkistetaan ja ne hyväksytään tiesuunnitelman hyväksymispäätöksessä. Yhteydet tilalle Myllykosken keskustan suunnasta Kirstinkalliontien ja Siltapolun kautta ovat kohtuulliset. Mahdolliset haittakorvausasiat päätetään maantietoimituksessa. 9. Tomi Tykkä vaatii meluesteen valtatien varteen tilansa kohdalle (liitekartta) asuinrakennuksen sijaitessa lähellä tietä (pl oik.). Anjalankosken kaupunki toteaa, että meluaidan rakentaminen tulee huomioida tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri tarkistaa tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä melusuojauksen tarpeen ja mahdollisuudet sen toteuttamiseen. 10. Juha Tompuri, Paavo Huusari, Pertti Huusari, Anita Huusari (allekirj. puuttuu), Juhani Huusari, Jaakko Huusari (allekirj. puuttuu), Rauno Huusari ja Markku Huusari ovat jättäneet yhteisen muistutuksen koskien valtatien keskikaiteella varustettua nelikaistaista osuutta välillä Keltakangas - Rautakorpi (kartat 25, 26 ja 27 sekä 125, 126 ja 127 / toteutusvaihe I). Vaikka keskikaiteellinen tieosuus on suunniteltu sekaliikennetieksi, tulee jalankulku- ja pyöräliikenne liikenneturvallisuuden vuoksi ehdottomasti kieltää tieosuudella ja ohjata se suunnitelluille rinnakkaisteille (Y 41, Y 45 ja Y 49). Valtatien itäpuolelle suunniteltu jatkuva yksityistieyhteys välillä Hasunkulmankuja / Hevosmäentie - Aitomäentie (ent. pt 14613) esitetään muutettavaksi paikallistieksi (nyk. maantieksi) ja suunniteltavaksi tasonsa edellyttämällä tavalla vähintään kevytpäällysteisenä. Perusteluna esitetään olevan väärin, että yhteiskunta siirtäisi vastuun yleisen liikenteen hoitamisesta harvoille yksityisille maanomistajille. Sorsajoen kohdalla rinnakkaistie tulee suunnitella jouhevasti ja tarkoituksenmukaisesti Tykän (Ranta - Tapola) talon itäpuolitse (Y 45, plv ) ja tarkistaa tielinjausta Anjankujan pohjoispuolella (Y 49, plv ). Helenantien ja Karjalankulmantien kohdalla olevassa kaarteessa on valtatien leventäminen järkevää ulkokaarteen puolelle meluhaittojen lieventämiseksi ja alikulun (S 30) korkeusaseman vuoksi. Muistutuksen liitekartalla esitetään muutoksia yksityisteiden ja kevyen liikenteen järjestelyihin Karjalankulmantien - Helenantien alueella. Valtatien alitus (S 30) pitäisi sijoittaa suunnitelmassa esitettyä vähän pohjoisemmaksi korkeammalle valtatien kohdalle, Karjalankulmantien Y 47 porrastaminen T -liittyminä rinnakkaistiehen selkeyttäisi liikennettä sekä parantaisi olennaisesti liikenneturvallisuutta ja linja-autopysäkkien sijoit-

15 YLEISSUUNNITELMAN 15 (23) taminen nykyisen Karjalankulmantien liittymiin valtatielle vastakkain vähentäisi rakennuskustannuksiakin. Yksityistie Y 46 tulee tarpeettomana poistaa, koska yhteys Kirstinkalliontielle on jo olemassa (Karjalankulmatie - Kurkimäentie - Kirstinkalliontie) tai suunnitteilla (Kurkimäenkehä) ja tilusvaihdot vähentävät myös ko. tien tarvetta. Rinnakkaistiestölle ei tule sallia tarpeettoman jyrkkiä mutkia (Y 48, Y 49). Anjalankosken kaupungilla ei ole huomauttamista muistutuksen esityksiin. Etenkin kevytliikenteen kieltäminen valtatiellä ja rinnakkaistien muuttaminen paikallistieksi tulee ottaa huomioon. Tiepiiri pitää tarpeellisena kevyen liikenteen kieltämistä valtatien keskikaiteellisilla nelikaistaisilla ja kolmikaistaisilla ohituskaistaosuuksilla. Kevyelle liikenteelle muodostetaan jatkuva viitoitettu yhteys päätien tuntumaan erillisiä kevyen liikenteen väyliä ja rinnakkaisia yksityistieosuuksia pitkin. Rinnakkaistiet on esitetty yleissuunnitelmassa yksityistiejärjestelyinä, ne tarkentuvat tiesuunnitelman laatimisvaiheessa ja muistutuksessa esitetyt tarkistusehdotukset pyritään ottamaan huomioon. Valtatien yksityiskohtainen parannusratkaisu suhteessa valtatien nykyiseen tierakenteeseen sekä alikulkukäytävien sijainnit ja toteutusratkaisut suunnitellaan yksityiskohtaisesti tiesuunnitelmaa laadittaessa. Tiepiiri yhtyy siihen, että valtatien parantamisesta aiheutuva yksityistieverkon huomattava laajentuminen ja tiestön ylläpitokustannusten lisääntyminen siirtävät tienpitorasitusta yksityistiekunnille ja maanomistajille. Rinnakkaisteiden tienpitovastuu ja teiden hallinnollinen luokittelu ratkaistaan jatkosuunnittelun yhteydessä, jolloin siihen pyritään löytämään kaikille osapuolille tasapuolinen ratkaisu. 11. Juha Pokki toteaa, että Karjalankulmalta ym. tuleva tie Y 49 on suunniteltu jatkumaan ennen tietä J 23 oikealle kohti muistuttajan taloa yhtyen talolta lähtevään tiehen. Yksityistie Y 49 ehdotetaan jatkettavaksi suoraan yhtymään tiehen J 23 jo osittain valmiille tiepohjalle. Levennettävälle tielle mahtuisivat autojen lisäksi jalankulkijatkin, joille lisäksi on valtatien toisella puolella väylä alikulkuineen (J 24). Tie J 23 voisi yhtyä sopivasti uusiin liittymiin esim. Katteluksentien kautta. Jos ehdotettu ratkaisu ei ole mahdollinen, ehdotetaan meluseinää tien Y 49 ja talon väliin (pl oik.). Anjalankosken kaupunki toteaa, että esitetty linjausmuutos tai meluseinän rakentaminen tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa huomioon tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä. Tiepiiri toteaa, että yksityistiejärjestelyjä tarkennetaan tiesuunnitelman laatimisvaiheessa ja ko. järjestelytkin tarkistetaan sekä hyväksytään tiesuunnitelmassa. Rautakorven taajama-alueella on tarpeen toteuttaa erilliset kevyen liikenteen väylät valtatien molemmin puolin. Valtatien leventyessä nykyisestä sekä melusuojauksen sijoittuessa sen ja asutuk-

16 YLEISSUUNNITELMAN 16 (23) sen väliin, on yksityistieyhteys sijoitettavissa tilanpuutteen vuoksi taajaasutuksen itäpuolelle. Tie Y 49 voitaneen sijoittaa maakaasuputkilinjojen länsipuolelle, jolloin risteämiset putkilinjan kanssa vähenevät. 12. Anneli, Markku ja Ville Loikala sekä Vihertyöpalvelu Loikala Oy toteavat, että valtatieltä on suunnitelmassa yhteys heidän omistamalleen tilalle Rno 10:366 Rautakorven liittymän kautta (pl oik., Y 59). Tilalta haluttaisiin kulkea valtatielle jatkossa Perämaan liittymästä, koska mm. postilaatikko on Niittyjoentien varressa ja tärkein asiointisuunta on Kouvolaan. Järjestelyn voisi toteuttaa jatkamalla maakaasulinjan pumppuasemalle menevää tietä tilalle (liitekartta). Muistuttajat eivät mielellään haluaisi tieyhteytensä liittyvän Perämaan sorakuopille johtavaan yhteyteen siellä ilmenneen epätoivottavan toiminnan vuoksi. Valkealan kunta puoltaa muutosesitystä. Tiepiiri toteaa, että muistutuksessa esitetty voitaneen ottaa huomioon jatkosuunnittelussa. Yksityistiejärjestelyt tarkentuvat ja hyväksytään tiesuunnitelman laatimis- ja käsittelyvaiheessa ja ne ajoittuvat toteutusvaiheeseen III. 13. Iris Tamminen ehdottaa muutosta Vääräpäänkujan alueen yksityisjärjestelyihin. Yksityistieyhteys Y 64 olisi muistuttajan mielestä edullisempaa linjata sähkölinjan reunaa pitkin (karttaliite) valtatien tasoliittymän ja Niinimäentien välillä (plv vas.). Vääräpäänkuja kulkee nyt muistuttajan pihan poikki (tilat 4:88 ja 4:94) ja ehdotettu järjestely rauhoittaisi tilannetta siltä osin. Muistutuksessa viitataan sähkölinjan varteen jo aikaisemmin aloitetun tieuran mahdolliseen hyväksikäyttöön tiejärjestelyssä. Valkealan kunta ilmoittaa ( , täydennys/korjaus kunnan lausuntoon) sen edustajan Vääräpäänkujalle tekemässä maastokatselmuksessa ( ) todetun, että muutosesityksen mukainen linjausvaihtoehto ei ole toteutettavissa ilman kohtuutonta haittaa Niittylä - tilan 4:116 omistajalle, sillä muutosesityksen mukainen tielinjaus kulkisi hänen pihansa läpi. Kunta pitää yleissuunnitelman tiejärjestelyä parempana ja toivoo tiejärjestelyjen toteuttamisen aikaistamista, jolloin poistuisi Vääräpäänkujan ja valtatien erittäin vaarallinen liittymä. Tiepiiri toteaa, ettei muistuttajan esittämä vaihtoehto näytä mahdolliselta. Yksityistiejärjestelyt tarkentuvat tiesuunnitelman laatimisvaiheessa ja ko. järjestelytkin tarkistetaan. Yleissuunnitelman mukaiset järjestelyt on tarkoitus toteuttaa vaiheessa III. Tiepiiri seuraa näkemäolosuhteiltaan huonojen liittymien tilannetta ja pyrkii liittymien parantamiseen tarvittaessa liikenneturvallisuuden sitä edellyttäessä.

17 YLEISSUUNNITELMAN 17 (23) Lausunnot Kotkan kaupunki pitää yleissuunnitelman tavoitteita oikeina eikä suunnitelmasta ole huomauttamista. Suunnittelualueella on voimassa valtuuston hyväksymä yleiskaava, jonka kanssa valtatien parantamisen yleissuunnitelma ei ole ristiriidassa. Asemakaavoja ei suunnittelualueella ole. Valtatien parannustoimenpiteisiin toivotaan ryhdyttävän mahdollisimman pian. Anjalankosken kaupunki pitää suunnitelman päätavoitteiksi asetettuja liikenneturvallisuuden oleellista parantamista ja liikenteen sujuvuuden turvaamista oikeina. Myllykosken Rautakorven liittymän ja Kiehuvan liittymän välisen liikenteellisesti kuormitetuimman valtatieosuuden rakentaminen nelikaistaiseksi ja tärkeimpien liittymien rakentaminen eritasoliittymiksi varmistavat tavoitteisiin pääsemisen. Lausunnossa toivotaan tiehankkeen mahdollisimman pikaista toteuttamista vedoten etenkin valtatien huonoon liikenneturvallisuustasoon. Tiehankkeen vaiheittain toteutusta suunnitelmassa esitetysti pidetään perusteltuna. Valtatien parantamisen alustavasti arvioiduista kustannuksista kaupungin osuus on euroa. Kustannuksista käydään yksityiskohtaiset neuvottelut tiesuunnitelmaa laadittaessa. Kaupunki pitää hyvänä suunnitelmassa esitettyä erikoiskuljetusten järjestelytapaa, jolloin erikoiskuljetukset voivat siirtyä Inkeroisten keskustan pääkaduilta valtatielle. Osana erikoiskuljetusreittiä suunnitelmassa esitetään erillishankkeena toteutettavaa uutta tieyhteyttä, jonka toteuttamista toivotaan mahdollisimman pikaisesti. Kevyen liikenteen olosuhteet paranevat uusien kevyen liikenteen väylien ja rinnakkaistieyhteyksien vuoksi. Keskikaide vaikeuttaa suunnitelmassa todetusti kevyen liikenteen tilannetta siten, ettei sen ole suositeltavaa käyttää valtatietä. Liikenneturvallisuussyistä tulisi harkita kevyen liikenteen kieltämistä kokonaan valtatieltä. Keskikaideratkaisu johtaa laajoihin rinnakkaistietarpeisiin ja nämä tiet on merkitty yksityisteiksi, joiden hoidosta vastaisivat yksityiset. Näin mittavia tieosuuksia ei voida hoitaa yksityisteinä, vaan oikea ratkaisu rinnakkaistiejärjestelyissä on valtion hallinnoimat tiet. Voimassa olevan Kymenlaakson seutukaavan alueen lisäksi tielinjaus on Anjalankoskella paikoin yleis- ja asemakaava-alueella. Kaupunki tekee tarvittavilta osin kaavamuutokset suunnitelman mukaisesti. Ympäristön kannalta on tärkeää, että valtatien varressa melualueella sijaitsevaa asutusta varten rakennetaan melusuojaus. Valtatie on Karjalankulma / Peräkangas pohjavesialueen luoteisosassa. Pohjavesialueen virtausolosuhteet eivät ole tiedossa ja tiesuunnitelman laatimisen yhteydessä tulee tarkistaa pohjaveden suojaustarve. Tiepiiri viittaa vastineeseensa muistutuksesta 10 koskien kaupungin esittämiä näkemyksiä valtatien muuttumisesta keskikaiteelliseksi. Valtatie sivuaa lausunnossa mainittua 1. -luokan pohjavesialuetta pohjoispäässä noin 800 m:n matkalla. Valtatien parantaminen tällä osuudella

18 YLEISSUUNNITELMAN 18 (23) on esitetty toteutettavaksi vaiheessa III. Virtausolosuhteet pohjavesialueella selvitetään alueen pohjoispäässä, suojaustarve määritellään toteutusvaihetta I koskevan tiesuunnitelman yhteydessä ja suojaustoimenpiteiden toteutuksesta päätetään laadittavan selvityksen perusteella erikseen. Kouvolan kaupunki pitää tärkeänä valtatien 15 pikaista parantamista. Huono liikenneturvallisuustilanne ja suuri raskaan liikenteen määrä edellyttäisivät toimenpiteitä lähes välittömästi ja liikenteen haitat tienvarren asutukselle tulee minimoida. Lausunnossa puolletaan suunniteltuja meluntorjunta- ja pohjavesiensuojeluratkaisuja Tykkimäen alueella ja pidetään tärkeänä niiden toteuttamista vaiheessa I. Lautarontien ja Rantatien liittymien yhdistäminen vähentää liittymiä valtatieltä ja helpottaa liikkumista camping -alueelle. Yksityiskohtaisessa suunnittelussa tulee tutkia tarkemmin vaihtoehtoisiakin ratkaisuja kevyen liikenteen yhteydelle Tehontien ja Karjalankadun väliselle alueelle. Suunnitelmissa tulee ottaa huomioon mahdollisesti rakennettava teollisuusrata Tehontien pohjoispuolella valtatien ali itään. Suunnitelmasta puuttuvat kevyen liikenteen yhteydet Tehontiestä etelään. Ongelmana on pääradan alittava silta, joka tulisi saneerata raitin sijoittamiseksi valtatien rinnalle. Suunnitelmassa todetaan kevyen liikenteen yhteyksien Tehontiestä etelään tukeutuvan rinnakkaistieyhteyksiin. Näiden yhteyksien osalta tulee varautua reittien viitoittamiseen asianmukaisesti ja kunnossapidosta huolehtimiseen läpi vuoden. Tiepiiri toteaa, että muutokset kevyen liikenteen verkolle välillä Tehontie - Karjalankatu on esitetty tehtäväksi toteutusvaiheessa III. Verkolliset ratkaisut tarkistetaan senhetkisten maankäytöllisten ja kevyen liikenteen olosuhteiden pohjalta. Tiesuunnitelmassa pyritään vielä selvittämään mahdollisuudet toteuttaa Tykkimäen alueen kevyen liikenteen järjestelyt kokonaan jo toteutusvaiheessa I. Valkealan kunta toteaa, että yleissuunnitelmassa on hyvin huomioitu valtatien 15 merkittävimpänä ongelmana liikenneturvallisuus ja jatkuvasti kasvavan liikenteen tarpeet. Hanketta pidetään erittäin tärkeänä ja sen toteuttamista esitetään suunnitelman aikataulua huomattavasti nopeammin keväällä 2004 perustetun erillisen neuvottelukunnan esittämällä tavalla. Kunnassa on suunnittelualueella voimassa vain Kymenlaakson seutukaava (vahvistettu v. 2001), joka on yhdenmukainen yleissuunnitelman kanssa. Muistutuksia pidetään lausunnossa perusteltuina, mutta myöhemmässä kirjeessä ei muistutuksessa 13 esitettyä muutosesitystä puolleta.

19 YLEISSUUNNITELMAN 19 (23) Kaakkois-Suomen ympäristökeskus toteaa, että kokonaisuutena tarkasteltuna yleissuunnitelma on laadittu asiantuntevasti sekä perustellusti ja siinä on otettu huomioon nykyisen tien keskeiset liikenteelliset ja liikenneturvallisuuteen liittyvät ongelmat. Ympäristöolosuhteisiin on kiinnitetty asianmukaista huomiota. Ympäristön kannalta keskeinen on tavoite, että tienpidon ja liikenteen aiheuttamat riskit pohjavedelle etenkin vedenhankinnan kannalta tärkeillä pohjavesialueilla sekä meluhaitat vähenevät selvästi nykytilanteeseen verrattuna ja että luonnon arvokohteet säilyvät. Liikenteen meluhaitat vähenevät asutuskeskittymien ja Käyrälammen virkistysalueen kohdille tehtävillä melusuojauksilla. Yksittäistenkin kiinteistöjen osalta on jatkossa syytä tarkastella tarvittavia meluntorjuntatoimenpiteitä ja -suojauksia. Yleissuunnitelmassa esitettyjä meluntorjuntatoimenpiteitä tulee tehostaa ja täsmentää jatkossa. Valtakunnallisten meluntorjuntatavoitteiden mukaan liikenteen aiheuttamia melutasoja alennetaan olevilla asuinalueilla niin, että melun päiväajan keskiäänitaso on korkeintaan 55 db. Poikkeaminen siitä voidaan tehdä tapauskohtaisen arvioinnin perusteella niin, että yksittäisten asuntojenkaan pihan oleskelualueilla melun päiväajan keskiäänitaso ei ylitä tasoa 65 db. Jatkosuunnittelussa tavoitteeksi tuleekin ottaa se, että ohjearvot alittaviin melutasoihin pyritään kaikilla asumiseen varatuilla alueilla. Ratkaisun niissä yksittäistapauksissa, joissa meluntorjuntaa ei voida toteuttaa ohjearvon mukaisesti, tulisi perustua erityisiin syihin ja perusteellisiin selvityksiin eikä vain viittaukseen kustannuksista. Jatkosuunnittelun yhteydessä (ml. uudet rinnakkaistieyhteydet ym. tiejärjestelyt) tulee luonnonoloihin kohdistuvien vaikutusten selvittämiseksi päivittää arvokkaiden luontokohteiden sekä uhanalaisten ja erityistä suojelua vaativien lajien esiintymistietoja hankkeen vaikutusalueelta. Hankkeen mahdolliset vaikutukset Natura verkostoon kuuluviin alueisiin / täydennysalueisiin tulee selvittää ja ottaa huomioon. Inkeroisten liittymän itäpuolella oleva Rainionmäen alue (Natura tunnus FI , Rainionmäki ja Sammalsuonpelto, kohdetiedot liitteenä) kuuluu ehdotukseen Natura verkoston täydentämiseksi (ympäristöministeriö ). Tornionmäen pohjavesialueen yksityiskohdat ja suojauksen laajuus kuuluu myös jatkossa tarkasteltaviin asioihin. Tiepiiri toteaa, että melutason ohjearvon 55 db alittaminen kaikilla nykyisin asumiseen käytetyillä alueilla aiheuttaa esitettyjä melusuojauksia selvästi järeämpiä ratkaisuja. Tämä aiheuttaisi maisemallisia haittoja ja lisäisi hankkeen kustannuksia suojausten korottamisten ja alueen huonojen pohjaolosuhteiden vuoksi. Kaikkien yli 55 db:n meluvyöhykkeelle jäävien asuntojen suojaaminen melulta edellyttäisi mm. sitä, että Leikarin alueella melusuojausta pitäisi laajentaa myös maantien 170 suuntaan ja Inkeroisten - Rautakorven välillä esitettyjä 3-4 m korkeita meluesteitä pitäisi korottaa noin 6 m:n korkuisiksi. Yleissuunnitelmassa esi-

20 YLEISSUUNNITELMAN 20 (23) tetyn meluntorjunnan toteuduttua asuinkiinteistöjä ei jää yli 65 db:n melun ohjearvon alueelle ja vain muutamia yksittäisiä kiinteistöjä jäisi yli 60 db:n melualueelle (arviolta 12 asukasta). Tiesuunnitelmavaiheessa melusuojaustoimenpiteet tarkistetaan siten, että yli 60 db:n melualueella sijaitsevat asuinkiinteistöt pyritään suojaamaan melulta. Mahdollisuuksien mukaan melusuojausta toteutetaan myös db:n melutasojen alueilla oleville kiinteistöille riippuen paikallisista olosuhteista, käytettävissä olevista maamassoista ja suojauskustannuksista. Tiesuunnitteluvaiheessa päivitetään arvokkaiden luontokohteiden sekä uhanalaisten ja erityistä suojelua vaativien lajien esiintymistiedot. Tiehankkeen mahdolliset vaikutukset Natura verkostoon kuuluviin alueisiin / täydennysalueisiin otetaan jatkosuunnittelussa huomioon. Kymenlaakson liitto toteaa, että vahvistetussa seutukaavassa valtatien 15 ja Lautarontien liittymä on osoitettu eritasoliittymäksi. Jos liikennemäärät ko. kohdalla kasvavat, on liittymän toteuttamisen eritasossa oltava edelleen mahdollista. Tiepiiri toteaa, että yleissuunnitelman mukainen tasoliittymän parantamisratkaisu ei sulje pois eritasoliittymän toteuttamisen mahdollisuutta. Eritasoliittymän tarve käsitellään laadittaessa alueelle yleis- ja asemakaavoja. Ratahallintokeskus toteaa, että valtatien kehittäminen voidaan tehdä lähes kokonaan nykyisellä paikallaan ja että valtatiejakso risteää Kouvola - Luumäki -rataosaa Kouvolan ratapihan itäpuolella sekä Juurikorpi - Hamina -rataosaa Ylänummella. Yleissuunnitelman mukaan valtatien korkeusasemaa lasketaan Ylänummella rautatien alituskohdassa, jotta korkeat erikoiskuljetukset mahtuvat sillan ali. Ratahallintokeskuksella ei ole huomauttamista ko. järjestelyyn. Kouvola - Luumäki -radan ja valtatien risteämiskohtaan ei ole suunnitelman mukaan tulossa muutoksia. Museovirasto toteaa, että suunnitelma-alueelta tai aivan sen välittömästä läheisyydestä ei tunneta kiinteitä muinaisjäännöksiä. Kotkan ja Anjalankosken alueilla kiinteiden muinaisjäännösten inventointitiedot ovat kuitenkin vanhentuneita ja virasto edellyttää tiesuunnitelma-alueen muinaisjäännösten - esihistoriallisten ja historiallisen ajan muinaisjäännösten - inventointia muinaismuistolain (295/63) 13 :n mukaisesti ennen rakennustöiden aloittamista. Inventointitulosten perusteella päätetään erikseen jatkotutkimusten tarve ja tiepiiriä pyydetään olemaan asiasta yhteydessä virastoon hyvissä ajoin ennen tienrakentamista. Tiepiiri huomioi esille tuodut seikat jatkosuunnittelussa.

Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola, Kotka, Anjalankoski, Valkeala ja Kouvola

Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola, Kotka, Anjalankoski, Valkeala ja Kouvola Tiehallinnon keskushallinto Asiantuntijapalvelut Opastinsilta 12 A PL 33 00521 Helsinki HYVÄKSYMISESITYS 1 (30) Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola, Kotka, Anjalankoski, Valkeala ja Kouvola

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto

Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto Tekninen lautakunta 20 07.03.2017 Kunnanhallitus 54 20.03.2017 Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto 797/10.03.01.01/2016 Tekninen lautakunta 07.03.2017

Lisätiedot

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma LIITTEET LIITTEET LIITE 1: Yhteysviranomaisen lausunto YVA-selostuksesta (23.6.2008) LIITE 2: Hankekortti LIITE 3 MELUTARKASTELU:

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

Valtatie 15 Rantahaka-Kouvola, Tiesuunnitelma

Valtatie 15 Rantahaka-Kouvola, Tiesuunnitelma Valtatie 15 Rantahaka-Kouvola, Tiesuunnitelma Asukastyöpaja klo 17.30-19.30 Tehtaanmäen koulu, Pihtojantie 8, Inkeroinen Sito Parhaan ympäristön tekijät Valtatie 15 Rantahaka-Kouvola, Tiesuunnitelma Asukastyöpaja

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Tiesuunnitelman tarkistaminen Yleisötilaisuus 5.11.2014 Kymen Paviljonki 5.11.2014 1 Hankkeen taustaa Valtatien 12 tieosuudelle on laadittu

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 2658/10.03.01/2012 127 Lausunnon antaminen kaupunginhallitukselle tiesuunnitelmasta Vihdintien (mt 120) parantaminen Mariannantien ja Juvanmalmintien kohdalla

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 25.5.2018 2 (9) Valtatie 4 parantaminen Vehniän kohdalla, eritasoliittymän rakentaminen,

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Tiesuunnitelman tarkistaminen Yleisötilaisuus 5.11.2014 Kymen Paviljonki 5.11.2014 1 Hankkeen taustaa Valtatien 12 tieosuudelle on laadittu

Lisätiedot

Kiinteistöjärjestelysuunnitelma. Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella

Kiinteistöjärjestelysuunnitelma. Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella Kiinteistöjärjestelysuunnitelma Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella Kiinteistöjärjestelysuunnitelma 10.4.2012 1. YLEISTÄ KIINTEISTÖJÄRJESTELYSUUNNITELMASTA

Lisätiedot

Valtatien 15 parantaminen välillä Kotka (Rantahaka)-Kouvola (Tykkimäki) SUUNNITTELUN MAASTOKÄYNTI JA TYÖPAJA

Valtatien 15 parantaminen välillä Kotka (Rantahaka)-Kouvola (Tykkimäki) SUUNNITTELUN MAASTOKÄYNTI JA TYÖPAJA Etelä-Savo KUTSU / TIEDOTE Valtatien 15 parantaminen välillä Kotka (Rantahaka)-Kouvola (Tykkimäki) SUUNNITTELUN MAASTOKÄYNTI JA TYÖPAJA 26.9.2018 Kaakkois-Suomen ELY-keskus laatii tiesuunnitelmaa valtatielle

Lisätiedot

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Meluselvitys 1 (2) Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin

Lisätiedot

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007 Kauklahden alueella on käynnissä useita maankäytön kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Kauklahdenväylän kehittämisselvitys Länsiväylän ja Kehä III:n välillä on laadittu, jotta maankäytön suunnittelussa

Lisätiedot

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta 13.10.2011 (Timo Vuoriainen, Tapio Koikkalainen) 27.11.2013 päivitetty Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta Jyväskylän seudulla on useita tärkeitä

Lisätiedot

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä.

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. 1 IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. Mielipiteen antaja 1. Maria ja Juha Änkö, Tapio Änkö Kuolinpesä,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LUUMÄKI /TAAVETTI Marttilantie-Kappakatu-Taavetintie ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 21.12.2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue Suunnittelualue käsittää osan Marttilantiestä sekä Kauppakadun

Lisätiedot

1(7) Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut ISONNIITYNTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OAS

1(7) Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut ISONNIITYNTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OAS 1(7) Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut ISONNIITYNTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, OAS PROJ.NRO 174 Asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Kaavamuutosalueen rajaus on merkitty oheiseen karttaan ALOITE TAI

Lisätiedot

Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola Tiesuunnitelman laatiminen Yleisötilaisuudet Kouvolassa Kotkassa

Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola Tiesuunnitelman laatiminen Yleisötilaisuudet Kouvolassa Kotkassa Valtatien 15 parantaminen välillä Rantahaka - Kouvola Tiesuunnitelman laatiminen Yleisötilaisuudet Kouvolassa 18.10.2017 Kotkassa 19.10.2017 Laamanen Juha 18.10.2017 Valtatie 15 Rantahaka-Kouvola, tiesuunnitelma

Lisätiedot

VIROJOKI-VAALIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS. Suunnittelun tarve ja kaavallinen tilanne Luonnos 23.3.2009

VIROJOKI-VAALIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS. Suunnittelun tarve ja kaavallinen tilanne Luonnos 23.3.2009 FCG Planeko Oy Virolahden kunta VIROJOKI-VAALIMAAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS Suunnittelun tarve ja kaavallinen tilanne Luonnos 23.03.2009 FCG Planeko Virojoki-Vaalimaan osayleiskaavan muutos ja

Lisätiedot

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 2 (5) VT 6 TAAVETTI - LAPPEENRANTA TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE Yleistä Tiesuunnitelman liikenne-ennuste

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA ANNA ELF 20.6.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Tiesuunnitelman lähtökohdat, perustiedot ja

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa MUISTIO 1 (3) MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa Valta-, kanta- ja seututeitä sekä niitä yhdistäviä ja niiden jatkeena olevia teitä varten, jotka palvelevat pääasiassa

Lisätiedot

16T-2 Meluselvitys

16T-2 Meluselvitys 16T-2 Meluselvitys 11.11.2014 Meluselvitys 1 (3) Valtateiden 3 ja 18 parantaminen, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin pohjalta.

Lisätiedot

Vt 6 Kouvolan kohdalla YS. Vt 6 YS, vt 15 aluevaraussuunnitelma Esittelytilaisuus 1,

Vt 6 Kouvolan kohdalla YS. Vt 6 YS, vt 15 aluevaraussuunnitelma Esittelytilaisuus 1, Vt 6 Kouvolan kohdalla YS Vt 6 YS, vt 15 aluevaraussuunnitelma Esittelytilaisuus 1, 12.3.2013 3 VT 6 KOUVOLAN KOHDALLA - ESITTELYTILAISUUS 12.3.2013 Suunnittelualue 4 Työn aikataulu ja päävaiheet Kerätty

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MYRSKYLÄ Päiväys 15.6.2015 KOSKENKYLÄNTIEN YRITYSALUE ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASKOLA/MONNINKYLÄ Monninkylän kauppapaikka Päiväys7.9.2011 ASEMAKAAVAN MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN MÄNTSÄLÄNTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue Asemakaavan muuttamista

Lisätiedot

Parantamissuunnitelmaselostus

Parantamissuunnitelmaselostus Parikkala Parantamissuunnitelmaselostus Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus Kouvola 2013 Parantamissuunnitelmaselostus 2(7) PARANTAMISSUUNNITELMASELOSTUS SISÄLTÖ 1 HANKKEEN LÄHTÖTIEDOT

Lisätiedot

Rassi P., Alanen A., Kanerva T. & Mannerkoski I. (toim.) 2001: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus,

Rassi P., Alanen A., Kanerva T. & Mannerkoski I. (toim.) 2001: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 64 Valtatie 8 välillä Raisio-Nousiainen LÄHTEET LÄHTEET Biota BD Oy 2003: Raision liito-oravaselvitys Brusila Heljä. Vt 8 Raisio-Nousiainen. Muinaisjäännösinventointi 2004. Turun maakuntamuseo. Matinkainen

Lisätiedot

Vt 6 parantaminen Kärjen kylän kohdalla ja rinnakkaistiejärjestelyt, Lappeenranta

Vt 6 parantaminen Kärjen kylän kohdalla ja rinnakkaistiejärjestelyt, Lappeenranta Rambøll Finland Oy Tiehallinto/ Kaakkois-Suomen tiepiiri Vt 6 parantaminen Kärjen kylän kohdalla ja rinnakkaistiejärjestelyt, Lappeenranta Tiesuunnitelma Ympäristömeluselvitys 10.7.2009 Vt 6 parantaminen

Lisätiedot

Vt 8 ja Pyhäjoen ydinvoimalan edellyttämät tieinvestoinnit

Vt 8 ja Pyhäjoen ydinvoimalan edellyttämät tieinvestoinnit Vt 8 ja Pyhäjoen ydinvoimalan edellyttämät tieinvestoinnit Risto Leppänen 30.10.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Valtakunnalliset kärkihankkeet Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS

YLEISÖTILAISUUS MAANTIEN 16685 PALOKANORREN PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE - RITOPOHJANTIE, JYVÄSKYLÄ. TIESUUNNITELMA. SUUNNITTELUKOHTEEN SIJAINTI SUUNNITTELU KOHDE SIJAITSEE NOIN 7KM PÄÄSSÄ JYVÄSKYLÄN KESKUSTASTA

Lisätiedot

Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Liittymäselvitys. Asikkala

Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Liittymäselvitys. Asikkala Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Asikkala 2011 Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla 1 SISÄLTÖ 1. SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 3 1.1 SUUNNITTELUKOHDE JA TIEVERKKO 3 1.2 MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS

Lisätiedot

Keskikaideteiden toteuttaminen

Keskikaideteiden toteuttaminen Keskikaideteiden toteuttaminen Olli Mäkelä, Destia Oy Väylät&Liikenne 2008 8.10.2008 Keskikaidetiet Suomessa Kesään 2006 mennessä keskikaiteita tehty 8 kohteessa yhteensä 62 km Käynnissä olevien kohteiden

Lisätiedot

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA ESIPUHE Työn tavoitteena oli laatia aluevaraussuunnitelma kevyen liikenteen väylän ja siihen liittyvien

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN KUNTA KAAVOITUKSEN TULOSYKSIKKÖ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS VIHILUODON YRITYSALUEEN LIIKENNEJÄRJESTELYJÄ VARTEN VIHILUODON OSA-ALUE

Lisätiedot

VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU

VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU Tarkastus Päivämäärä 3.4.2010 Laatija Jouni Lehtomaa Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Valtatien

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA LAURI HARJULA 3.6.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ Lähtökohdat, perustiedot ja yleiskartta Tutkitut eritasoliittymien

Lisätiedot

Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen

Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen Päätösehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi 1 Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen PÄÄTÖSEHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI Maantiet: Tie ja paaluväli

Lisätiedot

VT 19 Hankearviointi. Alustavat tulokset. Sito Parhaan ympäristön tekijät

VT 19 Hankearviointi. Alustavat tulokset. Sito Parhaan ympäristön tekijät Alustavat tulokset Sito Parhaan ympäristön tekijät Lähtökohdat ja tarkastellut vaihtoehdot Tässä hankearvioinnissa on tarkasteltu valtatien 19 parantamista välillä Seinäjoki- Lapua ja siihen liittyviä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päiväys 13.5.2015 LUUMÄKI /TAAVETTI LINNALANTIE- UKKO-PEKANKAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue Suunnittelualue käsittää osia Linnalantiestä ja Marttilantiestä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 04.02.2013 Sivu 1 / 1 920/10.03.01/2012 Tekninen lautakunta 7 23.1.2013 53 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tiesuunnitelmasta Länsiväylän (kt

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

KYLPYLÄN KAUPUNGINOSA (10) KYLPYLÄKADUN RISTEYS ALUE, ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN

KYLPYLÄN KAUPUNGINOSA (10) KYLPYLÄKADUN RISTEYS ALUE, ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Liite / Ymp.ltk 16.12.2014 / KYLPYLÄN KAUPUNGINOSA (10) KYLPYLÄKADUN RISTEYS ALUE, ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi

Lisätiedot

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille Liikennevirasto Tieosasto Opastinsilta 12A 00521 HELSINKI TIESUUNNITELMAN 3.2.2017 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun

Lisätiedot

Valtatien 13 parantaminen välillä Lappeenranta Nuijamaa, Yleissuunnitelma. Virtuaalimallin havainnekuvat

Valtatien 13 parantaminen välillä Lappeenranta Nuijamaa, Yleissuunnitelma. Virtuaalimallin havainnekuvat Valtatien 13 parantaminen välillä Lappeenranta Nuijamaa, Yleissuunnitelma Virtuaalimallin havainnekuvat 20.5.2016 Karjalantietä parannetaan Hakalinkadun kohdan kiertoliittymällä. Havainnekuva liittymästä

Lisätiedot

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III-Lahnus 1 Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Tiehallinto, Uudenmaan tiepiiri Espoon kaupunki Vantaan kaupunki Destia Selvitysalue Vihdintien

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 22.10.2014 Sivu 1 / 1 4310/10.00.00/2014 107 Tiedonanto Turuntien aluevaraus- ja maankäyttösuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Pauliina Kuronen, puh. 046 877 3006 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Lausunto Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle Kaakkois-Suomen maanteiden hallinnollisesta asemasta ja kehittämisestä asemakaava-alueilla

Lausunto Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle Kaakkois-Suomen maanteiden hallinnollisesta asemasta ja kehittämisestä asemakaava-alueilla Tekninen lautakunta 146 19.04.2017 Lausunto Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle Kaakkois-Suomen maanteiden hallinnollisesta asemasta ja kehittämisestä asemakaava-alueilla 247/00.04.00/2017 TEKLA 146 Liite

Lisätiedot

KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS

KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS KYLPYLÄ (10) KAUPUNGINOSA KYLPYLÄKADUN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS Vireilletulo: Kaavoituskatsaus 2014 Kaavaluonnos: 16.12.2014 Kaavaehdotus: 3.3.2015 Kaupunginhallitus: 31.8.2015, 116 IKAALISTEN KAUPUNKI

Lisätiedot

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Ramboll Knowledge taking people further --- Jyväskylän kaupunki Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Lokakuu 2008 Sisällys Tiivistelmä 1 1. Johdanto 5 2. Osayleiskaava-alue

Lisätiedot

HANKEKORTTI KOHDE 1, Kuusaantie (välillä Koriansuora Varuskuntakatu), Kaunisnurmi

HANKEKORTTI KOHDE 1, Kuusaantie (välillä Koriansuora Varuskuntakatu), Kaunisnurmi HANKEKORTTI 22.2.2017 KOHDE 1, Kuusaantie (välillä Koriansuora Varuskuntakatu), Kaunisnurmi Nykytilanne Asukkaita 261 Kuusaantie Keskimääräinen vuorokausiliikenne 22 400 ajon./vrk Raskaan liikenteen osuus

Lisätiedot

Valtatie 20 välillä Korvenkylä - Kiiminki Tilantarvesuunnitelma YLEISÖTILAISUUS

Valtatie 20 välillä Korvenkylä - Kiiminki Tilantarvesuunnitelma YLEISÖTILAISUUS Valtatie 20 välillä Korvenkylä - Kiiminki Tilantarvesuunnitelma YLEISÖTILAISUUS 7.5.2019 SUUNNITTELUALUE VT 20 2 SUUNNITTELUN JA KEHITTÄMISEN TAVOITTEET 3 TILANTARVESUUNNITELMAN TAVOITTEENA ON SELVITTÄÄ

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue.

Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. IITTI KIRKONKYLÄ Sorronniemen asemakaavan laajennus ja Sorronniemen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen, mt. 362 Kymentaantien liikennealue. ASEMAKAAVALLA KUMOUTUU OSA SORRONNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PORNAINEN LINNUNLAULUN PÄIVÄKOTI ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 24.11.2016 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

Vt5 parantaminen parantaminen välillä Hietanen Pitkäjärvi, yleissuunnitelma

Vt5 parantaminen parantaminen välillä Hietanen Pitkäjärvi, yleissuunnitelma Vt5 parantaminen parantaminen välillä Hietanen Pitkäjärvi, yleissuunnitelma Yleisötilaisuus 31.10.2013 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Yleisötilaisuuden ohjelma 18:00 Tilaisuuden avaus ja hankkeen esittely

Lisätiedot

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA LAURI HARJULA 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ Lähtökohdat, perustiedot ja yleiskartta Tieratkaisujen

Lisätiedot

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV 0-2500 EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 30.9.2016 2 (5) Valtatie

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat 8 26.01.2015. 8 Asianro 408/10.03.01/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat 8 26.01.2015. 8 Asianro 408/10.03.01/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 234 17.12.2014 8 Asianro 408/10.03.01/2013 Kuopion kaupungin lausunto tiesuunnitelmasta vt 5 Palokangas-Humalajoki Päätöshistoria Kaupunkirakennelautakunta

Lisätiedot

PIRKANMAAN ELY-KESKUS VT 3 TAMPERE-VAASA YHTEYSVÄLIN PARAN- TAMINEN VÄLILLÄ KOSTULA KYRÖSKOSKI RAKENTAMALLA KYRÖSKOSKEN ERI-

PIRKANMAAN ELY-KESKUS VT 3 TAMPERE-VAASA YHTEYSVÄLIN PARAN- TAMINEN VÄLILLÄ KOSTULA KYRÖSKOSKI RAKENTAMALLA KYRÖSKOSKEN ERI- Vastaanottaja Pirkanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 8.3.2017 PIRKANMAAN ELY-KESKUS VT 3 TAMPERE-VAASA YHTEYSVÄLIN PARAN- TAMINEN VÄLILLÄ KOSTULA KYRÖSKOSKI RAKENTAMALLA KYRÖSKOSKEN

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen Kouvolan kohdalla. Tieverkon jatkosuunnitteluun valitut vaihtoehdot sekä ratkaisusuositukset

Valtatien 6 parantaminen Kouvolan kohdalla. Tieverkon jatkosuunnitteluun valitut vaihtoehdot sekä ratkaisusuositukset Valtatien 6 parantaminen Kouvolan kohdalla Tieverkon jatkosuunnitteluun valitut vaihtoehdot sekä ratkaisusuositukset 20.11.2013 Palvelutasopuutteiden analyysi Tarkastellaan palvelutasopuutteita ja ongelmia

Lisätiedot

Kt 43 liittymätarkastelu

Kt 43 liittymätarkastelu S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A EURAN KUNTA Kt 43 liittymätarkastelu Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28071 Raportti 1 (9) Tuomas Miettinen Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

YHDYSKUNTARAKENTEELLISEN TARKASTELUN TÄYDENNYS (maaliskuu 2008)

YHDYSKUNTARAKENTEELLISEN TARKASTELUN TÄYDENNYS (maaliskuu 2008) YHDYSKUNTARAKENTEELLISEN TARKASTELUN TÄYDENNYS (maaliskuu 2008) Kustannustarkastelua Ramboll Finland Oy on arvioinut eri vaihtoehdoissa ne investoinnit, jotka tiehallinto joutuu tekemään uuden jätteenkäsittelykeskuksen

Lisätiedot

Sipoon kunta, Nikkilä PORNAISTENTIEN KIERTOLIITTYMÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma päivitetty

Sipoon kunta, Nikkilä PORNAISTENTIEN KIERTOLIITTYMÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma päivitetty SIPOON KUNTA SIBBO KOMMUN Sipoon kunta, Nikkilä PORNAISTENTIEN KIERTOLIITTYMÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 6.11.2008 päivitetty 10.12.2008, 20.02.2009 SIPOON KUNTA KEHITYS-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SOMERON KAUPUNKI VALIMOTIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TYÖNUMERO: 20600874 PÄIVÄYS: 10.8. 2016, TARK. 10.10. 2016 Sweco Ympäristö Oy SOMERON KAUPUNKI Valimotien

Lisätiedot

LIITE 4. / BILAGA 4. LIIKENNESELVITYS SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS. 4.9.2014 Sweco Ympäristö Oy Helsinki

LIITE 4. / BILAGA 4. LIIKENNESELVITYS SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS. 4.9.2014 Sweco Ympäristö Oy Helsinki LIIKENNESELVITYS SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LIIKENNESELVITYS 4.9.2014 Sweco Ympäristö Oy Helsinki 1. LIIKENNEVERKKO JA LIIKENNEMÄÄRÄT NYKYTILANTEESSA Nykytilanteessa kaava-alueelle johtavina

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO KITTILÄN KUNTA Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 1 18.10.2010 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 1 (Tiealueet ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma

Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma 1 (13) Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti:

Lisätiedot

Kiteen uusi paloasema

Kiteen uusi paloasema Kiteen uusi paloasema Liittymätarkastelu LUONNOS Juha Korhonen 4.12.2015 Sito Best for Your Environment Paloaseman suunnittelualueen sijainti Liite 5 Liikenneympäristö ja suunnittelualue Suunnittelualue

Lisätiedot

26 Kantatie 54 aluevaraussuunnitelma välillä Ekokemin liittymä Mommilan liittymä, Riihimäki ja Hausjärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA

26 Kantatie 54 aluevaraussuunnitelma välillä Ekokemin liittymä Mommilan liittymä, Riihimäki ja Hausjärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA 26 Kantatie 54 aluevaraussuunnitelma välillä Ekokemin liittymä Mommilan liittymä, Riihimäki ja Hausjärvi 3 Aluevaraussuunnitelman yleiskartta on esitetty liitteessä 1. Tavoitetilanteen (tilavarausvaihe)

Lisätiedot

KESKEISET PERIAATTEET

KESKEISET PERIAATTEET NUMMI-PUSULA IKKALA KAAVARUNKO Luonnos 9.3.2009 KESKEISET PERIAATTEET 1 Suunnittelualue ja nykyinen maankäyttö Suunnittelualue käsittää Ikkalan kylätaajaman keskeisen ydinalueen. Suunnittelualueella sijaitsee

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT Ympäristövaikutusten arviointimenettely 31 5 Toimenpiteiden suunnittelulla tähdätään kohdassa 1.1 selostettujen liikenteellisten ja ympäristöllisten ongelmien poistamiseen. Suunnittelun ja vaikutusten

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MYRSKYLÄ YLÖSTALONTIE-PELTOMÄENTIE ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 15.2.2014 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan

Lisätiedot

Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu

Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu Hyväksymisesitys 1 (7) 25.8.2017 Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun 31.5.2017

Lisätiedot

16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola Tiesuunnitelman meluselvitys

16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola Tiesuunnitelman meluselvitys 16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola Tiesuunnitelman meluselvitys Siru Parviainen 16T-4 Valtatien 6 parantaminen välillä Hevossuo Nappa, Kouvola 2 (3) 1 Taustatiedot ja nykytilanne

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS 2016 4 1. LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1.1 Suunnittelukohde Suunnittelukohteena on valtatien 2 ja maantien 2444 (Siltatie) eritasoliittymä

Lisätiedot

Tuulissuontien_jatko_2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1

Tuulissuontien_jatko_2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Tuulissuontien_jatko_2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 LIETO / LITTOINEN / TUULISSUONTIEN JATKO 2 ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 10.8.2017 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

KYMIJOEN ULKOILUREITTI YLEISSUUNNITELMAN TARKENNUS

KYMIJOEN ULKOILUREITTI YLEISSUUNNITELMAN TARKENNUS Kouvolan kaupunki Yhdyskuntatekniset palvelut OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KYMIJOEN ULKOILUREITTI YLEISSUUNNITELMAN TARKENNUS Pvm. 18.7.2018 Täyd. Diaari 1857/10.02.01/2017 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87)

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) Liite 5 / Ymp.ltk 21.1.2014 / 8 ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 21.1.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 46. kaupunginosa Ristinkallio, osa Lautakatontietä

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 46. kaupunginosa Ristinkallio, osa Lautakatontietä OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 46. kaupunginosa Ristinkallio, osa Lautakatontietä Valmistelija Elina Masalin, kaavasuunnittelija, p. 040 773 7752 KAAVA NRO 0317 Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

l1 3. U2. 201Z Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Lappeenrannan kaupunki LÄHETEKIRJE 1 (5) 10.2.2012 722/2010/KAS/2 Tiesuunnitelma

l1 3. U2. 201Z Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Lappeenrannan kaupunki LÄHETEKIRJE 1 (5) 10.2.2012 722/2010/KAS/2 Tiesuunnitelma Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus LAPPEENRANNAN KAUPUNKI kaupunginhallitus l1 3. U2. 201Z Lappeenrannan kaupunki LÄHETEKIRJE 1 (5) Tiesuunnitelma Valtatien 6 parantaminen nelikaistaisena tienä Kärjen

Lisätiedot

Ristikadun jatkeen asemakaava. Yleisötilaisuus

Ristikadun jatkeen asemakaava. Yleisötilaisuus Ristikadun jatkeen asemakaava Yleisötilaisuus 11.12.2008 Järvenpään kaupunki Kaavoitus ja mittaus 1 Vaihtoehto 1 Omakotitontteja (AO) 25 kpl Pientalotontteja (AP) 12 kpl Asuinkortteleiden pinta-ala 5,8

Lisätiedot

OULAISTEN KAUPUNKI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKIEN 1. OULAS KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 1 TONTTIA 5.

OULAISTEN KAUPUNKI OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKIEN 1. OULAS KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 1 TONTTIA 5. OULAISTEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKIEN 1. OULAS KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 1 TONTTIA 5. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 7.12.2017 Suunnitelman tarkoituksena on maankäyttö- ja rakennuslain 63

Lisätiedot

(Leivonmäki) Hiilen-, Valkea-, Riihi- ja Siikajärven ranta-asemakaavan osittainen muutos ja laajennus Riihijärvellä. RANTA-ASEMAKAAVAN SELOSTUS

(Leivonmäki) Hiilen-, Valkea-, Riihi- ja Siikajärven ranta-asemakaavan osittainen muutos ja laajennus Riihijärvellä. RANTA-ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Leivonmäki) Hiilen-, Valkea-, Riihi- ja Siikajärven ranta-asemakaavan osittainen muutos ja laajennus Riihijärvellä. RANTA-ASEMAKAAVAN SELOSTUS Kaavaselostus koskee 4.11.2008 päivättyä kaavakarttaa. Ranta-asemakaavan

Lisätiedot

Kiinteistötoimitusten mahdollisuudet suunnitteluratkaisuna. Johtaja Timo Potka Hankesuunnittelupäivä Pasila

Kiinteistötoimitusten mahdollisuudet suunnitteluratkaisuna. Johtaja Timo Potka Hankesuunnittelupäivä Pasila Kiinteistötoimitusten mahdollisuudet suunnitteluratkaisuna Johtaja Timo Potka Hankesuunnittelupäivä 25.10.2016 Pasila Aiheet Kiinteistövaikutusten arviointi Hankeuusjako Alueellinen tietoimitus Mitä käytännössä?

Lisätiedot

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Ymp.ltk 14.4.2015 / 26 Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Asemakaava koskee Kalman kylän osaa kiinteistöstä (6:13) sekä lähiympäristöä. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 14.4.2014

Lisätiedot

Kehä III:sta uusi Vaalimaa 12.12.2007 Tiehallinnon suunnitelmat Kehä III:n liikenneongelmien ratkaisemiseksi

Kehä III:sta uusi Vaalimaa 12.12.2007 Tiehallinnon suunnitelmat Kehä III:n liikenneongelmien ratkaisemiseksi Tiehallinnon suunnitelmat Kehä III:n liikenneongelmien Kehä III on osa E 18 tietä 2 Vanhasen II hallituksen ohjelma: "Suomi on sitoutunut toteuttamaan Helsinki Vaalimaa -moottoritien E 18 vuoteen 2015

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kouvolan kaupunki Kaupunkisuunnittelu OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ANJALANKOSKEN TAAJAMAYLEISKAAVAN MUUTOS JA LAAJENTAMINEN VALTATIEN 15 PARANTAMINEN Kouvolan kaupunki Tekniikka- ja ympäristöpalvelut

Lisätiedot

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMI KORTTELI 801 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROJ. NRO 256 Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa

Lisätiedot

Dragsfjärd - Kasnäs maantien 1830 parantaminen korvaamalla Lövön lossi sillalla, Kemiönsaari

Dragsfjärd - Kasnäs maantien 1830 parantaminen korvaamalla Lövön lossi sillalla, Kemiönsaari 1 (5) Dragsfjärd - Kasnäs maantien 1830 parantaminen korvaamalla Lövön lossi sillalla, Kemiönsaari (ent. Dragsfjärd) Yleissuunnitelma Tiesuunnitelma perustuu Tiehallinnon keskushallinnon päätöksellä 7/2004/20/2

Lisätiedot

VALTATIEN 9 PARANTAMINEN VÄLILLÄ TAMPERE-ORIVESI, YLEISSUUNNITELMA JA YVA

VALTATIEN 9 PARANTAMINEN VÄLILLÄ TAMPERE-ORIVESI, YLEISSUUNNITELMA JA YVA MUISTIO 1 (5) VALTATIEN 9 PARANTAMINEN VÄLILLÄ TAMPERE-ORIVESI, YLEISSUUNNITELMA JA YVA ESITTELYTILAISUUS 23.3.2010 KLO 18.00 20.00, ATALAN KOULU Läsnä Harri Vitikka Pirkanmaan ELY-keskus Marketta Hyvärinen

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(7) KAPULI III-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 188B ASEMAKAAVA-ALUE Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN

Lisätiedot

Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA

Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA Liikenneyhteyden kehittämisen yleissuunnittelu ja YVA Oulun tiepiiri teettää työn, joka sisältää : vaihtoehtoisten liikenneyhteyksien määrittelyn ja ratkaisujen ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA), parhaan

Lisätiedot