KULUTTAJAVIRASTON KANTA-ASIAKASOHJEEN SOVELTAMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KULUTTAJAVIRASTON KANTA-ASIAKASOHJEEN SOVELTAMINEN"

Transkriptio

1 ASML-jäsenohje - vain jäsenyritysten käyttöön (päivitetty ) KULUTTAJAVIRASTON KANTA-ASIAKASOHJEEN SOVELTAMINEN Miksi tämä muistio? Kuluttajavirasto antoi ohjeen kanta-asiakasmarkkinoinnista ja kantaasiakasohjelmista. Viranomaisten antamaan ohjeistukseen on aina suhtautua syytä vakavasti. Ohjeessa on kuitenkin eräitä kohtia, joihin on syytä suhtautua varauksella ja ennakkoluulottomasti. Eräille ohjeen kohdille ei löydy kattavaa perustetta lainsäädännöstä eikä markkinaoikeuden päätöksistä. Elinkeinoelämän järjestöt ja toimijat esittivät ohjeesta runsaasti kritiikkiä sen valmisteluvaiheessa ja valmistuttua. Kyseessä on siis ohje, ja useat sen kohdat ovat kuluttajaviranomaisen näkemyksiä asiasta (kuten he itsekin ohjeistuksistaan usein toteavat). Ohje ei siis kaikilta osin ole sama kuin lain ainoa ja oikea soveltaminen, vaan kuluttajaviranomaisten koottuja näkemyksiä kanta-asiakkuuden äärellä. Viranomainen saattaa käyttää alla mainittuja, kuten muitakin ohjeen kohtia valvontatoiminnassaan. ASML pitää kuitenkin perusteltuna nostaa yritysten käytännön työn tueksi esiin ohjeistuksesta kohtia, joilla ei ole riittävää pohjaa lainsäädännössä tai oikeuskäytännössä tai jotka ovat ilmaistu ohjeessa liian tiukasti. Ohjeen antamisen jälkeen Kuvi on melko maltillisesti soveltanut ohjetta mm. nostanut sitä esiin yleisellä tasolla uutiskirjeessään ja tehnyt hinta-ilmaisuja koskevan valvontakampanjan: Kuvin valvontatoimet 12/2007 Kuluttajavirasto tiedotti lääninhallituksen kanssa yhdessä toteuttamastaan valvontakampanjasta, jossa selvitettiin, miten selkeästi myymälöissä ja lehtimainoksissa kerrottiin kanta-asiakashinta ei-kanta-asiakkaille. Kampanjan aikana tutkittiin 710 mainosta, joissa huomautettavaa oli hieman yli kymmenesosassa. Lähes sadassa vieraillussa myymälässä löydettiin hintamerkinnöissä puutteita 22 myymälästä. Minkälaisiin kanta-asiakasohjelmiin ohje soveltuu? Ohjeessa soveltamisalaa korostavassa kohdassa (s.2) korostetaan, että ohje soveltuu sopimukseen perustuvaan kanta-asiakkuuteen. Muualla ohjeessa nostetaan esiin esimerkiksi keräilykortit. Lähtökohtana voi pitää, että ohje ei sovellu tapauksiin, jossa kuluttaja ei nimenomaisesti sitoudu kanta-asiakkuuteen esim. etu- tai keräilykorttikonsepti voi perustellusti olla ohjeen soveltamisalaan kuulumaton konsepti. Ja asiakasetu-ohjelma, joka toteutetaan jollekin asiakasryhmälle ilman näiden erillistä suostumusta tai sitoutumista, voidaan perustellusti tulkita jäävän kanta-asiakas-käsitteen ulkopuolelle. On myös konsepteja, joissa kuluttajaa ei henkilönä aina edes tunnisteta.

2 Mikäli kuluttajan suhde elinkeinonharjoittajan on muu kuin asiakassuhde esim. omistustai jäsenyyssuhde, voidaan myös argumentoida, että tällainen konsepti voisi olla ohjeen soveltamisalan ulkopuolella. Viranomaisilla ei tunnu olevan selkeä käsitystä erilaisten korttipohjaisten lojaliteettiohjelmien, elementtien kohdentamiseen perustuvien asiakasetuohjelmien ja muiden toteutusten välisestä erosta. Henkilötietojen käsittely suostumuksen merkitys (ohjeen jakso Kanta-asiakasohjelmat ja yksityisyyden suoja s.1) Ohjeessa (s.1) lausutaan: Tietosuojavaltuutetun mukaan kuluttajan tulisi antaa suostumuksensa henkilötietojensa käsittelyyn kanta-asiakasohjelmaan liittyessään. Lausuma on virheellinen, ainakin sen on käsitetty helposti liian tiukaksi. Tietosuojavaltuutetun kannanotossa, johon lausuma viittaa, oli kyse henkilön liittämisestä kanta-asiakasjärjestelmään hänen tietämättään, ei suostumuksen pyytämisestä henkilötietojen käsittelylle kanta-asiakkuudessa. Henkilötietojen käsittelylle kanta-asiakkuuden perustamisen yhteydessä ei tarvitse pyytää erikseen suostumusta (sen voi toki tehdä). Henkilötietolaki antaa oikeuden (kanta)asiakassuhteessa käsitellä henkilötietoja ilman suostumusta, kunhan yritys informoi asiakasta henkilötietojen käsittelystä henkilötietolain mukaisesti asiakkuuden alkaessa. Tietosuojavaltuutetun kanta ASML pyysi asiassa lausuntoa TSV:ltä, jonka lausunto tuki ASML:n kantaa. Kuvi ei kuitenkaan suostunut muuttamaan ohjettaan. Ote TSV:n lausunnosta: Peruskysymys asiassa on, onko kanta-asiakasjärjestelmiä pidettävä sellaisina, että niillä on oma, itsenäinen henkilötietojen käsittelyn tarkoitus. Käsitykseni mukaan ainakin em. viranomaistahot ja elinkeinoelämä pitävät kanta-asiakasjärjestelmiä tällaisina itsenäisinä järjestelminään (esim. alennukset vain kanta-asiakkaille). Johtopäätökset 1) kanta-asiakasohjelmat eroavat muusta asiakassuhteen hoidosta (esim. käteisasiakkaat). Niillä on oma tarkoituksensa. 2) näin ollen kanta-asiakasohjelmiin liittymisen oikeusperusteena on suostumus, 3) jo suostumus ollakseen pätevä, edellyttää, että sen antajalle informoidaan mm. siitä, kuka tulisi käsittelemään rekisteröityä koskevia henkilötietoja, mihin tarkoitukseen (esim. profilointi markkinointitarkoituksiin) henkilötietoja kerättäisiin ja käsiteltäisiin, kenelle ja mitä tietoja luovutettaisiin. Suostumus on myös voitava peruuttaa. 4) yleinen informointivelvoite (HetiL 24 ) on myös täytettävä. HUOM! Edellä selostettu vaikeaselkoinen osio tarkoittaa sitä, että jos kantaasiakasjärjestelmä on oma, täysin muusta asiakassuhteen hoidosta erillinen järjestelmänsä, voisi tulkita, että siihen liittymiseen tulee edellytyksenä olla asiakkaan erillinen suostumus. Muusta asiakassuhteen hoidosta erillinen kanta-asiakasjärjestelmä on esim. silloin, kun yritys ei yleisesti tunnista asiakkaitaan eivätkä nämä ole yrityksen rekisterissä, mutta korttiin perustuvan lojaliteettiohjelman perusteella tunnistaa kantaasiakasryhmänsä.

3 Eli suostumusta ei tarvita jos yritys tunnistaa kaikki asiakkaansa ja kaikki asiakkaat ovat sillä rekisterissä ja yrityksellä on asiakkaille konseptoituja ja viestittyjä asiakasetuohjelmia, jotka toteutuvat etuina, varioituna viestintänä jne. Tällöin ei ole erillistä järjestelmää vaan yritys kohdentaa toimiaan eri asiakasryhmiin kokonaisjärjestelmän ja -konseptin avulla. Tällaisessa konseptissa saattaa olla järkevää välttää kanta -sanan käyttämistä pelkästään tiukempien viranomaistulkintojen vuoksi. Tällaisessa konseptissa ei ole erillistä rekisteriä asiakasohjelmaan liittyen, vaan se toteutetaan ja sitä kehitetään perusrekisteriselosteesta ilmenevän tietovaraston avulla. POINTTI: Suostumuksen merkitys voi nousta esiin merkittävällä tavalla, kun yritys muuttaa asiakasohjelmaansa Suostumukseen perustuvassa kanta-asiakasjärjestelmässä tiukimmat viranomaiskannat ovat edellyttäneet uuden suostumuksen kysymistä asiakkailta. Toki näissäkin käytäntö pitäisi olla muutosperusteiden etukäteinen informointi ja näihin perustuva muutos ja sen viestiminen asiakkaille ilman uusien suostumusten keräämistä, ja näin sen voi käytännössä myös toteuttaa. Ei suostumukseen perustuvissa asiakasohjelmissa uusien suostumuksien kysyminen muutostilanteissa ei edes nouse esiin Ohjeessa (s.1) lausutaan: Jos kuluttaja ei anna suostumustaan, hän voi saada vain kantaasiakkuuden perusteella myönnettävät muut esimerkiksi kertaostoksen hintaedut, mutta ei kertyviä ostohyvityksiä. Ei perustu lakiin eikä oikeuskäytäntöön. Kuluttaja ei voi vapaasti päättää, miten hän liittyy kanta-asiakkuuteen (ellei yritys halua tarjota vaihtoehtoisia erilaisia tapoja). Yritys määrittelee kanta-asiakkuuden ja siihen liittymisen eri muodot. Markkinointi kaikkien tietojen antaminen imagomarkkinointi (ohjeen jakso Kanta-asiakasmarkkinointi s.4, kolme ensimmäistä osioita) Ohjeen mukaan: Kanta-asiakkuuden markkinoinnissa on annettava kuluttajalle tarpeelliset tiedot kanta-asiakassopimuksen sisällöstä riippumatta käytetystä viestintävälineestä. Tarpeellisia tietoja ovat ohjeen mukaan mm. taloudellisen turvallisuuden kannalta olennaiset tiedot, tiedot henkilötietojen käsittelystä, tiedot kuluttajan velvoitteista osapuolena, ostohyvityksen yksilöinti, lisätietoinfo. Ohje sallii edellä mainituista pakollisista tiedoista vapaan hyvin yleisluonteisen imagomarkkinoinnin: Heti kun markkinoinnissa jollain tavoin täsmällisemmin viitataan kantaasiakasohjelman sisältöön ja erityiseen etuun, esimerkiksi lauseella Nyt kannattaa liittyä superedut, kyseessä on kanta-asiakassopimuksen yksilöity markkinointi. Silloin mainosta on täydennettävä muilla tiedoilla kanta-asiakassopimuksen sisällöstä. Ohje näyttäisi jättävän hyvin suppean tilan kanta-asiakkuuden markkinoinnin eräille nykytavoille. Markkinoinnissa käytetään usein kuluttajille tuttuja ns.

4 viittaavia medioita (esim. verkossa, radiossa, tv:ssä, lehdissä), joissa ohjataan kuluttajaa tarkemman tiedon lähteille kanta-asiakkuuden osalta. Markkinointiaineisto sisältää usein monia elementtejä, perustuotemainonnan yhteydessä käytetään kanta-asiakkuutta mainostavia, siitä jollain tapaa informoimia lausumia. Ohje korostaa, että pitkä tarpeellisten tietojen lista tulisi lähes aina liittää kanta-asiakasmarkkinointia koskeviin lausumiin tai sitten tulisi pitäytyä todella yleisluonteisiin lausumiin, jotka eivät anna kuluttajalle mitään tietoa tai vertailuaineistoa. Kuluttajat ovat tottuneet kuvaaviin yleislausumiin ja muualle viittaaviin medioihin. Ohjeen hyvin tiukkaa kantaa pitkän tietolistan liitämisestä voikin perustellusti kritisoida. Tuotteen tuttuus tuotteiden samankaltaisuus Ohjeessa korostetaan monessa kohtaa, että tuotteen tulee olla markkinoinnin pääsanomana. Useat kuluttajahyödykkeet ovat kuitenkin kuluttajille tuiki tuttuja ja kilpailijoidenkin tuotteet ovat usein keskenään samankaltaisia. Siksi onkin perusteltua, että kuluttajille eron ja vertailtavuuden perustan tekevät asiat kuten alennukset ja edut, saavat myös markkinoinnissa merkittävän roolin, jos tuote on kuluttajille tuttu. Tähän on kiinnittänyt huomiota myös Korkein oikeus, joka lausui tapauksessa KKO:2006:6 seuraavaa: Huomiota on syytä kiinnittää myös siihen, että kysymyksessä on ala, jolla hintakilpailulla on keskeinen merkitys Tarjottu perushyödyke. On eri tarjoajilla pitkälti samankaltainen. Palvelujen sisältöä eriytetään hinnoittelulla, ja hintamarkkinoinnilla on näkyvä asema alan kilpailutilanteen vuoksi. Vertaileva mainonta (ohjeen jakso Kanta-asiakasjärjestelmien vertaileva mainonta muodostuu helposti harhaanjohtavaksi s.3) Ohje lausuu: Kanta-asiakasjärjestelmien vertailu ei edes sellaisenaan ole relevanttia, koska pelkkä kanta-asiakasjärjestelmä ei ole itsessään kuluttajan päätöksenteon kannalta ratkaiseva. sekä Vertailua hankaloittaa myös se, että kanta-asiakasjärjestelmät eivät ole yhteismitallisia. Vertaileva mainonta kanta-asiakkuuteen liittyen on haasteellista. Vertaileva mainonta on lakiin perustuva myynnin edustamiskeino. Ohje ei päätä mikä on relevanttia ja mahdollista. Lain kriteerit täyttävä vertaileva mainonta on ok ja mahdollista. Kanta-asiakas- ja muu markkinointi samassa yhteydessä (ohjeen jakso Hinnat ja kanta-asiakasetujen esittäminen kaikki kuluttajat tavoittavassa markkinoinnissa s.5) Ohje lausuu: Kaikki kuluttajat tavoittava markkinointi voi olla joko kanta-asiakassopimuksen markkinointia tai tavaroiden ja palveluiden markkinointia. Tähän liittyen ohje korostaa esim. että kanta-asiakashinta ei saa sopimattomalla tavalla hallita mainosta. Ohje ei ota riittävästi huomioon sitä, että samassa mediatilassa on useita eri viestejä eri kohderyhmille ja siis myös useita pääviestejä ja että tämä on kuluttajille hyvin arkipäiväinen ilmiö. Ohjetta ei tältä osin pitäisi siis tulkita liian tiukasti.

5 Yhteistyökumppaneiden palvelut (ohjeen jakso Yhteistyökumppaneiden palveluista riittävät ja selkeät tiedot s.5) Ohjeen mukaan: Jos kuluttajille yleensä tai vain kanta-asiakkaille markkinoidaan yhteistyökumppaneiden hyödykkeitä, markkinoinnissa on annettava selkeät hintatiedot sekä tarvittaessa muut kuluttajan taloudellisen turvallisuuden kannalta tarpeelliset tiedot. Näitä tietoja ei kuitenkaan tarvitse antaa, jos markkinoinnissa vain mainitaan kantaasiakasohjelmiin kuuluvien yhteistyökumppaneiden nimet.. Esimerkiksi seuraavankaltainen mainosviesti ei olisi lainmukainen: Osta nyt sähkösi x:ltä, saat lisää ostohyvityksiä, se kannattaa. On tavanomaista ja kuluttajille tuttua, että konseptiin liittyvien yhteistyökumppaneiden hyödykkeistä tai eduista kerrotaan eri medioissa lyhyesti, viittauksenomaisesti, mutta kuitenkin jotain informaatiota antaen. Ja mediatila sisältää usein useita eri viestejä eri asioista. Ohjetta ei pidä tulkita siten, että yhteistyökumppaneista saisi jatkossa mainita joko vain nimet tai toisena vaihtoehtona olisi kertoa yhteistyökumppaneiden hyödykkeistä kaikki olennainen tuoteinformaatio. Ostohyvityksestä kertominen (ohjeen jakso Ostohyvityksen suuruudesta ei saa antaa harhaanjohtavaa kuvaa s.6) Ohjeessa lausutaan: Puutteellinen on esimerkiksi mainosviesti Ostohyvitys jopa x %. Oikeitakin tietoja sisältävä markkinointi on harhaanjohtavaa, jos kokonaisuuden kannalta merkittäviä tietoja ei esitetä lainkaan tai ne esitetään epäselvästi. Ohjeen mukaisesti on toki suositeltavaa kertoa markkinoinnissa selkeästi ostohyvityksen perusteet. Samalla ohjeen itsensäkin mukaan Kuluttajan, joka on kanta-asiakas, oletetaan kanta-asiakassopimuksesta saamiensa tietojen perusteella olevan selvillä yleisistä ostohyvitysten määräytymisperusteista. Eli on tilanteita, joissa voi käyttää..ostohyvitys jopa x % -tyyppistä tekstiä. Perustellusti voi kysyä, eikö myös viittaavassa tai imagomarkkinoinnissa voisi käyttää mainituntyyppistä ilmaisua. Keräilykampanja ja hinta (ohjeen jakso Keräilykampanjat markkinoinnissa s.7) Ohjeessa lausutaan ns. keräilykampanjaan liittyvän hinnan ilmoittamisen osalta, että on kerrottava hyödykkeen kokonaishinta eli kuinka suurta kokonaisostosmäärää edellytetään (ostosten euromäärä), jotta voi ostaa kampanjatuotteen erikoistarjoushintaan tai saada sen maksutta sekä mahdollinen käteisellä maksettava osuus.. Tätä on valaistu esimerkillä: lakanan kokonaishinta (merkkien saamiseksi ostoksia on tehtävä 200 eurolla) + käteisosuus 5 euroa = 205 euroa. On selvää, että keräilykampanjaan liittyvän tuotteen hintaa ei tarvitse ilmoittaa edellä kuvatulla tavalla. Riittää kun yksilöidään mitä tuotteita ja minä aikana edun

6 saamiseksi tulee ostaa sekä yksilöidä alennus ja kampanjatuotteen normaalihinta. Sopimusehtojen muuttaminen (ohjeen jakso Sopimuksen muuttaminen s.9) Ohjeen mukaan: Sopimukseen ei voi tehdä yksipuolisesti kuluttajan vahingoksi koituvia olennaisia muutoksia ilman, että kuluttaja antaa siihen nimenomaisesti suostumuksensa. Olennaisten muutosten tekeminen edellyttää aina sopimuksen irtisanomista ja uuden sopimuksen tarjoamista kuluttajalle. Ohjeen sopimuksen muuttamista koskevasta jaksosta saattaa helposti saada sen vaikutelman, että yritys ei voisi lainkaan tehdä muutoksia kantaasiakasohjelmaan esim. hintojen tai etujen määrien muodostumiseen liittyvien perusteiden osalta irtisanomatta kanta-asiakassopimuksia. Yritys voi monissa tapauksissa tehdä muutoksia kanta-asiakasohjelmaansa. On tärkeätä, että yritys on tällöin yksilöinyt muutosalueet sekä muutosten perusteet etukäteen ehdoissaan ja informoi asiakkaita hyvissä ajoin muutoksista.

KANTA-ASIAKASMARKKINOINTI JA KANTA-ASIAKASOHJELMAT

KANTA-ASIAKASMARKKINOINTI JA KANTA-ASIAKASOHJELMAT KANTA-ASIAKASMARKKINOINTI JA KANTA-ASIAKASOHJELMAT Kanta-asiakasohjelmien tavoitteena on saada kuluttaja keskittämään ostoksensa ja synnyttää pitkäaikaista asiakasuskollisuutta. Keskittäminen voi kuitenkin

Lisätiedot

Tutkittavan informointi ja suostumus

Tutkittavan informointi ja suostumus Tutkittavan informointi ja suostumus yhdistettäessä tutkittavilta kerättyjä tietoja rekisteritietoihin Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto 9.12.2010 Kysy rekisteritutkimuksen luvista

Lisätiedot

Salon kaupunki , 1820/ /2018

Salon kaupunki , 1820/ /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Tapani Rinne Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu

Lisätiedot

Salon kaupunki / /2018

Salon kaupunki / /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu 2 Osoite

Lisätiedot

Salon kaupunki , 1820/ /2018

Salon kaupunki , 1820/ /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Tietosuojavastaava Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite

Lisätiedot

Salon kaupunki / /2018

Salon kaupunki / /2018 Rekisterinpitäjä Nimi ja yhteystiedot Tietosuojavastaava Edustaja / Vastuutaho Nimi Salon kaupunki Nimi Nimi Kehittämispalveluiden esimies Janne Hyvärinen Osoite Tehdaskatu 2 Osoite Tehdaskatu 2 Osoite

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja

EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja Tietoarkiston seminaari 1.11.2017 Ylitarkastaja Anna Hänninen

Lisätiedot

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23 Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 A1 Mikä on markkinointia? 13 A2 Tärkeimmät markkinointia sääntelevät säädökset 15 2.1 Kuluttajansuojalaki 15 2.2 Valtioneuvoston asetus kuluttajien

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 Sisällysluettelo 1. Mistä informointivelvoitteessa on kysymys 3 2. Ketä informointivelvoite

Lisätiedot

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta. Yhteenveto. Taustaa linjauksille. Linjausten tavoitteet

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta. Yhteenveto. Taustaa linjauksille. Linjausten tavoitteet Liikenne ja viestintäministeriö Lausunto 23.08.2018 LVM/1273/02/2018 Asia: VM/276/00.01.00.01/2018 Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista ja hallinnasta Yhteenveto Kommentit yhteenvetoon: Taustaa

Lisätiedot

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa

Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa Suostumusten hallinta kansallisessa tietojärjestelmäarkkitehtuurissa 30.5.2007 Maritta Korhonen 24.03.2013 1 Taustaa Sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnettävälle tietoteknologialle asettaa erityisvaatimuksia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (5) 382 V 3.5.2017, Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite avoimuusperiaatteesta kaupungin johtajien tapaamisissa HEL 2016-011747 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita.

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Samppalinnan Kesäteatterin tietosuojaseloste Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Selosteella informoimme asiakkaitamme heidän henkilötietojensa

Lisätiedot

Relipe Oy. Tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistan TIETOSUOJASELOSTE

Relipe Oy. Tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistan TIETOSUOJASELOSTE Relipe Oy Tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistan Tässä selosteessa on kerrottu tietosuojalainsäädännön edellyttämät tiedot tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistasta, joka on tilitoimiston

Lisätiedot

Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa

Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa Sandra Liede Lakimies Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) 14.9.2015 15.9.2015 Sandra Liede 1 Biopankkilaki

Lisätiedot

Asiakastietojärjestelmän tietosuojaseloste Weckman Steel Oy

Asiakastietojärjestelmän tietosuojaseloste Weckman Steel Oy Asiakastietojärjestelmän tietosuojaseloste Weckman Steel Oy Sisällys 1 Rekisterinpitäjä... 3 2 Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa... 3 3 Tietosuojavastaava... 3 4 Rekisterin nimi... 3 5 Henkilötietojen

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton uutis- ja tapahtumakirjerekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton uutis- ja tapahtumakirjerekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton uutis- ja tapahtumakirjerekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä.

Lisätiedot

puh

puh 1. Rekisterin nimi Kunnan alueelle sijoitettujen lasten valvontarekisteri 2. Rekisterin pitäjä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä 3. Rekisteriasioista vastaava henkilö Hyvinvointijohtaja 4. Yhteyshenkilöt rekisteriasioissa

Lisätiedot

Miten aluehallintovirastot (AVI) valvovat kiinteistönvälittäjiä energiatodistusten osalta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Jouko Rikkilä (ESAVI)

Miten aluehallintovirastot (AVI) valvovat kiinteistönvälittäjiä energiatodistusten osalta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Jouko Rikkilä (ESAVI) Miten aluehallintovirastot (AVI) valvovat kiinteistönvälittäjiä energiatodistusten osalta 1 Yleistä AVI:n kiinteistönvälitysvalvonnasta Laki kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä

Lisätiedot

DIGIVIESTINNÄN TIETOSUOJASELOSTE

DIGIVIESTINNÄN TIETOSUOJASELOSTE DIGIVIESTINNÄN TIETOSUOJASELOSTE REKISTERIN PITÄJÄ JA YHTEYSHENKILÖ City Clinics Group Oy (jäljempänä Cityklinikka ) Tj. Piotr Sikorski Aleksanterinkatu 21 A 00100 HELSINKI +358 (0)201 777 288 Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

Akses Oy:n tietosuojaseloste asiakkaille ja yhteistyökumppaneille

Akses Oy:n tietosuojaseloste asiakkaille ja yhteistyökumppaneille Akses Oy:n tietosuojaseloste asiakkaille ja yhteistyökumppaneille Tässä tietosuojaselosteessa kuvataan, miten Akses Oy käsittelee asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa henkilötietoja; mitä henkilötietoja

Lisätiedot

GF Money Consumer Finance Oy:n asiakkuuteen ja asialliseen yhteyteen perustuva rekisteri ( GF Money Consumer Finance Oy:n asiakasrekisteri )

GF Money Consumer Finance Oy:n asiakkuuteen ja asialliseen yhteyteen perustuva rekisteri ( GF Money Consumer Finance Oy:n asiakasrekisteri ) HENKILÖTIETOLAIN 10 :N MUKAINEN REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä GF Money Consumer Finance Oy Y-tunnus: 2382033-5 Kristiinankatu 3 B 20100 Turku Puhelin: 09 427 05044 Sähköposti: asiakaspalvelu@gfmoney.fi

Lisätiedot

Kanta-asiakasohjelma. Kuinka helppoa on saada parhaat edut

Kanta-asiakasohjelma. Kuinka helppoa on saada parhaat edut Kanta-asiakasohjelma Kuinka helppoa on saada parhaat edut Staples Finlandin kanta-asiakasohjelma Kanta-asiakasohjelman myötä tarjoamme sinulle, myymälän yritysasiakkaana, selkeitä kanta-asiakasetuja. Kanta-asiakasohjelmassa

Lisätiedot

Mitä kyselytutkimuksia suunnittelevien tulee tietää tietosuojasta?

Mitä kyselytutkimuksia suunnittelevien tulee tietää tietosuojasta? Mitä kyselytutkimuksia suunnittelevien tulee tietää tietosuojasta? EU Tietosuoja-asetuksen vaikutuksia 7.5.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 SISÄLTÖ 1) Yleistä 2) Suostumus 3) Katoanalyysi 7.5.2018 Esityksen

Lisätiedot

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin.

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin. 1 (6) Markkinavalvonta 21.03.2006 Dnro 15/121/2005 SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUSOPIMUKSET, STANDARDI 2.3 Rahoitustarkastus sai rahoituspalvelusopimuksia koskevaan standardiluonnokseen yhteensä

Lisätiedot

Sosiaalityön päällikkö, p Tietopyynnöt: PL 4 (Pohjolankatu 21), Iisalmi

Sosiaalityön päällikkö, p Tietopyynnöt: PL 4 (Pohjolankatu 21), Iisalmi 1. Rekisterin nimi Adoptiorekisteri 2. Rekisterin pitäjä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä 3. Rekisteriasioista vastaava henkilö Sosiaalityön päällikkö, p. 040 594 9012 Tietosuojavastaava Puh: 040 5752 678 4.

Lisätiedot

MATKAPUHELIMEN JA LIITTYMÄN KYTKYMARKKINOINTI

MATKAPUHELIMEN JA LIITTYMÄN KYTKYMARKKINOINTI MATKAPUHELIMEN JA LIITTYMÄN KYTKYMARKKINOINTI Viestintämarkkinalain uusi kytkykauppasäännös tuli voimaan 1.4.2006. Lain 70 :n mukaan matkaviestinverkon päätelaitteen ja liittymän kytkykauppa on sallittua

Lisätiedot

Tilastolliset tietosuojamenetelmät ja käytännöt Rekisteriesimerkki Seppo Laaksonen

Tilastolliset tietosuojamenetelmät ja käytännöt Rekisteriesimerkki Seppo Laaksonen Tilastolliset tietosuojamenetelmät ja käytännöt Rekisteriesimerkki Seppo Laaksonen Taustaksi säädöksiä: Lähde: Tietosuojavaltuutetun toimiston nettisivu Rekisterinpitäjä kerää henkilötietoja tiettyä käyttötarkoitusta

Lisätiedot

Millaisia tietoja käsittelemme Keräämme tyypillisesti seuraavia tietoja:

Millaisia tietoja käsittelemme Keräämme tyypillisesti seuraavia tietoja: TIETOSUOJALAUSEKE Me armas catering Oy:ssä (y-tunnus: 2478434-8) olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme yksityisyyttä. Käsittelemme asiakkaiden henkilötietoja, jotta voimme ottaa vastaan ja käsitellä

Lisätiedot

Tämä on Luona Oy:n markkinoinnin ja asiakasrekisterin tietosuojaseloste. Tietosuojaseloste on laadittu

Tämä on Luona Oy:n markkinoinnin ja asiakasrekisterin tietosuojaseloste. Tietosuojaseloste on laadittu Tietosuojaseloste Tämä on Luona Oy:n markkinoinnin ja asiakasrekisterin tietosuojaseloste. Tietosuojaseloste on laadittu 24.5.2018. Henkilötietojen huolellinen ja varovainen käsittely on meille Luona Oy:ssä

Lisätiedot

puh

puh 1. Rekisterin nimi Lapsen huolto- ja tapaamisoikeuden rekisteri 2. Rekisterin pitäjä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä 3. Rekisteriasioista vastaava henkilö Hyvinvointijohtaja 4. Yhteyshenkilöt rekisteriasioissa

Lisätiedot

INHUNT LAW OY:N TIETOSUOJAILMOITUS

INHUNT LAW OY:N TIETOSUOJAILMOITUS INHUNT LAW OY:N TIETOSUOJAILMOITUS (päivitetty 25.3.2019) Tällä tietosuojailmoituksella toimitamme sinulle (ks. kohta 3) EU:n tietosuoja-asetuksen artikloissa 13 ja 14 vaaditut tiedot ennen kuin käsittelemme

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR)

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) Mikä GDPR? The General Data Protection Regulation (GDPR) = EU:n tietosuoja-asetus Asetus, ei direktiivi, eli kaikkien jäsenmaiden on pakko noudattaa Astuu voimaan 25.5.2018

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 5.1.2010 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Salon kaupunki, Ympäristönsuojeluyksikkö

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton tapahtumarekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Rekisterin osalta

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa suosituksia sähköpostin

Lisätiedot

TIETOJA ASIAKKUUKSIIN LIITTYVIEN HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ

TIETOJA ASIAKKUUKSIIN LIITTYVIEN HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ TIETOSUOJASELOSTE 1 TIETOJA ASIAKKUUKSIIN LIITTYVIEN HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ Rekisterinpitäjä Tämä seloste sisältää EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen 13 ja 14 artiklan edellyttämiä tietoja henkilötiedoista,

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus mikä muuttuu ja mitä yhdistystoiminnassa tulee huomioida?

Tietosuoja-asetus mikä muuttuu ja mitä yhdistystoiminnassa tulee huomioida? Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 10.2.2018 Anna-Sofia Kivi Castrén & Snellman Tietosuoja-asetus mikä muuttuu ja mitä yhdistystoiminnassa tulee huomioida? Castrén & Snellman 1 Asetus voimaan 25.5.2018 Sääntelymuotona

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausunto 04.12.2017 168 K Asia: OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä 1 LUKU.

Lisätiedot

SVTSL muuttuu käytännön soveltamis- ohjeet evästeiden käyttöön

SVTSL muuttuu käytännön soveltamis- ohjeet evästeiden käyttöön SVTSL muuttuu 25.5. - käytännön soveltamis- ohjeet evästeiden käyttöön Verkkomainonnan tietosuoja IAB Finland Asianajaja, osakas Elina Koivumäki 12.5.2011 Taustaa evästeistä Internetin toiminnallisuudesta

Lisätiedot

Yrityksen mainonta. muu markkinointi - mielikuvan luominen

Yrityksen mainonta. muu markkinointi - mielikuvan luominen Yrityksen mainonta & muu markkinointi - mielikuvan luominen Sisällysluettelo Yrityksen mainonta ja muu markkinointi... 3 Mainonnan ja muun markkinoinnin suunnittelu on tärkeää... 3 Markkinoinnin kilpailukeinot...3

Lisätiedot

Asiakasrekisterin tietosuojaseloste

Asiakasrekisterin tietosuojaseloste Asiakasrekisterin tietosuojaseloste Sisällys 1 Rekisterinpitäjä... 3 2 Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa... 3 3 Tietosuojavastaava... 3 4 Rekisterin nimi... 3 5 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus...

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu

Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu Mökkivuokraajan käsikirja -palvelun toiminta perustuu mökkivuokrauksesta kiinnostuneiden kouluttamiseen, maksulliseen ja maksuttomaan.

Lisätiedot

Rivarko Oy:n tietosuojakäytäntö Viimeksi päivitetty

Rivarko Oy:n tietosuojakäytäntö Viimeksi päivitetty 1(5) Rivarko Oy:n tietosuojakäytäntö Viimeksi päivitetty 24.5.2018 Tämä tietosuojakäytäntö soveltuu Rivarko Oy:n asiakkaiden henkilötietojen käsittelyyn, ja siinä kuvataan keskeiset henkilötietojen käsittelyä

Lisätiedot

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat?

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Technopolis, Vantaa 18.3.2016 OTL, varatuomari Paula Paloranta Keskuskauppakamari Esitys Kilpailijan epäreilu menettely onko mitään tehtävissä? Entä jos haluan

Lisätiedot

Yhteenveto tietosuojakäytännöstämme Päivitetty

Yhteenveto tietosuojakäytännöstämme Päivitetty Yhteenveto tietosuojakäytännöstämme Päivitetty..0.. Tietoturvasta vastaava henkilö, yhteys sähköpostilla osoitteeseen pasi@pasivirtakari.com tai soittamalla + 0.. Henkilötietojen keräämisen ja käsittelyn

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIMARKKINOINTI

SÄHKÖPOSTIMARKKINOINTI SÄHKÖPOSTIMARKKINOINTI MIKSI SÄHKÖPOSTILISTA ON TÄRKEÄ? MIKSI SÄHKÖPOSTILISTA ON TÄRKEÄ? Mihin tahansa markkinointikanavaan verrattuna, sähköpostimarkkinointi on tehokkainta. MIKSI SÄHKÖPOSTILISTA ON TÄRKEÄ?

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 77/422/2011 1.6.2011 ASIA Sähkön perusmaksuja koskeva alennus ASIANOSAINEN Fortum Markets Oy TOIMENPIDEPYYNNÖN TEKIJÄ Juha Lustman VIREILLETULO 8.2.2011 SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta IT-erityisasiantuntija Lauri Karppinen Tietosuojavaltuutetun toimisto 21.11.2011 Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät Tietosuojavaltuutettu Ohjaa,

Lisätiedot

KAUPPA VERKKOKAUPAN JURIDISET HAASTEET PARAGRAAFEISTA PÄHKINÄNKUORESSA

KAUPPA VERKKOKAUPAN JURIDISET HAASTEET PARAGRAAFEISTA PÄHKINÄNKUORESSA KAUPPA 2011 30.9.2010 VERKKOKAUPAN JURIDISET HAASTEET PARAGRAAFEISTA PÄHKINÄNKUORESSA Asianajaja Taina Tuohino Asianajotoimisto HH Partners Oy Verkkokaupankäynnin erityispiirteitä Lähtökohtaisesti samat

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Vähittäiskaupan tutkimussäätiössä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Vähittäiskaupan tutkimussäätiössä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä ssä 1. Rekisterinpitäjä Vähittäiskaupan Tutkimussäätiö - Detaljhandelns Forskningsstiftelse on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä.

Lisätiedot

SÄHKÖINEN SUORA ILMAN LUPAA OMILLE KULUTTAJA- ASIAKKAILLE

SÄHKÖINEN SUORA ILMAN LUPAA OMILLE KULUTTAJA- ASIAKKAILLE ASML-jäsenohje 20.8.2007 - vain jäsenkäyttöön SÄHKÖINEN SUORA ILMAN LUPAA OMILLE KULUTTAJA- ASIAKKAILLE Lakitausta: Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 26 3 momentti, 28 (Henkilötietolaki 24, 25 ja 30

Lisätiedot

Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu. Yhteystiedot (osoite, puhelin)

Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu. Yhteystiedot (osoite, puhelin) Henkilötietolaki (523/99) 10 mukainen REKISTERISELOSTE ja lain 24 :n mukainen INFORMOINTI Laatimispvm: 05.10.2016 1. Rekisterinpitäjä Nimi Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu Yhteystiedot

Lisätiedot

Asiakastietokantaan saatetaan tallentaa seuraavia tietoja rekisteröidystä:

Asiakastietokantaan saatetaan tallentaa seuraavia tietoja rekisteröidystä: 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 REKISTERINPITÄJÄ Citycon Oyj Y-tunnus 0699505-3 Korkeavuorenkatu 35 00130 Helsinki 2 REKISTERINPITÄJÄN EDUSTAJA 3 REKISTERIN NIMI Marianne Håkonsen Marketing Director, Citycon

Lisätiedot

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS SUOMEN PANKKIYHDISTYS HYVÄ PANKKITAPA Hyvä pankkitapa on muotoutunut käytännön kokemuksesta. Hyvän pankkitavan säännöt sisältävät asiakkaan ja pankin välistä suhdetta sekä pankkien toimintatapoja koskevia

Lisätiedot

Jäsenrekisterin tietosuojaseloste

Jäsenrekisterin tietosuojaseloste Jäsenrekisterin tietosuojaseloste Sisällys 1 Rekisterinpitäjä... 3 2 Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa... 3 3 Tietosuojavastaava... 3 4 Rekisterin nimi... 3 5 Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus...

Lisätiedot

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p.

Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi. Aila Taura p. 050 351 8256 Marjut Malo-Siltanen p. 040 801 6776 ja Jaana Rimpi-Muhonen p. Henkilötietolain (523/99) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä (tarvittaessa eli jos rekisterinpitäjällä ei toimipaikkaa EU:n alueella, myös edustaja) Nimi Tampereen kaupunki, kiinteistötoimi

Lisätiedot

Asiakastietojärjestelmän tietosuojaseloste (Salok Osk jäsenliikkeet)

Asiakastietojärjestelmän tietosuojaseloste (Salok Osk jäsenliikkeet) Asiakastietojärjestelmän tietosuojaseloste (Salok Osk jäsenliikkeet) Sisällys 1 Rekisterinpitäjä... 3 2 Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa... 3 3 Tietosuojavastaava... 3 4 Rekisterin nimi...

Lisätiedot

Tämä seloste koskee henkilötietojen käsittelyä palvelussa Kauppakeskuksen asiakasrekisteri

Tämä seloste koskee henkilötietojen käsittelyä palvelussa Kauppakeskuksen asiakasrekisteri Tämä seloste koskee henkilötietojen käsittelyä palvelussa Kauppakeskuksen asiakasrekisteri SISÄLLYSLUETTELO 1. Rekisterinpitäjä 2. Mitä tietoja käsittelemme? 3. Missä tarkoituksissa henkilötietojasi käsitellään?

Lisätiedot

Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä. Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF

Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä. Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF Mitä huomioida viestittäessä tietosuojakysymyksistä lapsille ja nuorille Irene Leino, yritysvastuuasioidenpäällikkö, Suomen UNICEF 17.6.2019 Esityksen sisältö Lapsen oikeudet ja yksityisyyden suoja Lapsiin

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999)10 ja 24

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999)10 ja 24 TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999)10 ja 24 Tällä lomakkeella ovat sekä rekisteriselosteen tiedot (HetiL 10 ) että rekisteröidyille annettava informaatio henkilö-tietojen käsittelystä (HetiL

Lisätiedot

NORDIC SALES CREW OY:N TIETOSUOJAILMOITUS

NORDIC SALES CREW OY:N TIETOSUOJAILMOITUS NORDIC SALES CREW OY:N TIETOSUOJAILMOITUS (päivitetty 18.4.2019) Tällä tietosuojailmoituksella toimitamme sinulle (ks. kohta 3) EU:n tietosuoja-asetuksen artikloissa 13 ja 14 vaaditut tiedot ennen kuin

Lisätiedot

MODA KANTA-ASIAKASJÄRJESTELMÄ Laaja tietosuojaseloste

MODA KANTA-ASIAKASJÄRJESTELMÄ Laaja tietosuojaseloste MODA KANTA-ASIAKASJÄRJESTELMÄ Laaja tietosuojaseloste Yrityksen nimi: Texmoda Fashion Group -osuuskunta Y-tunnus: 1093544-0 Postiosoite: Työpajankatu 10 A 1 Puhelinnumero: 09-7771 200 Sähköpostiosoite:

Lisätiedot

UKTY ry:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste

UKTY ry:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste UKTY ry:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste EU:n yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GDPR). Päivitetty 24.5.2018. Rekisterinpitäjällä on tietosuoja-asetuksen mukaan velvollisuus

Lisätiedot

KAMERAVALVONTAREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE

KAMERAVALVONTAREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE KAMERAVALVONTAREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE SISÄLLYS 1 REKISTERINPITÄJÄ... 3 2 YHTEYSHENKILÖ REKISTERIÄ KOSKEVISSA ASIOISSA... 3 3 TIETOSUOJAVASTAAVA... 3 4 REKISTERIN NIMI... 3 5 REKISTERIN JULKISUUS...

Lisätiedot

Roolit henkilötietojen käsittelyssä LOTTA YLÄ-SULKAVA

Roolit henkilötietojen käsittelyssä LOTTA YLÄ-SULKAVA Roolit henkilötietojen käsittelyssä 1 Käsitteet Rekisterinpitäjä: Luonnollinen tai oikeushenkilö, viranomainen, virasto tai muu elin Joka yksin tai yhdessä toisen kanssa määrittelee henkilötietojen käsittelyn

Lisätiedot

SUKUTUTKIMUS HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN

SUKUTUTKIMUS HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SUKUTUTKIMUS HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN Päivitetty 27.07.2010 www.tietosuoja.fi Sisällysluettelo 1. Oikeus sukututkimusrekisterin perustamiseen 2. Mistä tiedot sukututkimukseen

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999)10 ja 24

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999)10 ja 24 TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/1999)10 ja 24 Tällä lomakkeella ovat sekä rekisteriselosteen tiedot (HetiL 10 ) että rekisteröidyille annettava informaatio henkilö-tietojen käsittelystä (HetiL

Lisätiedot

Informaatiovelvoite ja tietosuojaperiaate

Informaatiovelvoite ja tietosuojaperiaate SISÄLLYSLUETTELO Informaatiovelvoite ja tietosuojaperiaate 7.5.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. EU:N TIETOSUOJA-ASETUS... 4 1.2 REKISTERÖIDYN OIKEUDET... 4 1.3 TIETOSUOJA-ASETUKSEEN VALMISTAUTUMINEN... 4 2. INFORMAATIOVELVOITE...

Lisätiedot

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio Tietosuojaseloste Sivu 1 (4) Tietosuojaseloste EU:n yleisen tietosuojaasetuksen (679/2016) mukainen versio Rekisterinpitäjä Loviisan Keilailuliitto Lovisa Bowlingförbund Ry Ytunnus: 08306717 osoite: Seppäläntie

Lisätiedot

Enmac Oy:n markkinointirekisterin tietosuojaseloste

Enmac Oy:n markkinointirekisterin tietosuojaseloste Enmac Oy:n markkinointirekisterin tietosuojaseloste 24.5.2018 Enmac Oy:n markkinointirekisterin tietosuojaseloste Päivitetty 24.5.2018 Enmac kerää markkinointirekisteriinsä tietoja henkilöistä asiakassuhteiden

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy

Tietosuojaseloste. Trimedia Oy Tietosuojaseloste Trimedia Oy www.trimedia.fi info@trimedia.fi +358 44 535 7215 1 Tietosuojaseloste 1. Rekisterin pitäjä Yritys valvoo antamiasi tietoja ja on vastuussa henkilötiedoista tietosuojalain

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 11.2.2014 1. Rekisterinpitäjä Nimi Hevostoiminta Laukki Yksityinen elinkeinonharjoittaja, Y-tunnus 2601111-1 Yhteystiedot Puh: 040-186 2222,

Lisätiedot

GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä?

GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä? GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä? Laura Tarhonen Privacy Manager Sanoma Oyj 8.6.2017 IAB Tietosuojaseminaari Kuvat: unsplash.com / esimerkkisivustot ja palvelut 2 Seitsemän asiaa, jotka voit

Lisätiedot

REKISTERÖIDYN TIEDONSAANTIOIKEUDET HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN

REKISTERÖIDYN TIEDONSAANTIOIKEUDET HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN 27. 28.5.2002 Liite 5. REKISTERÖIDYN TIEDONSAANTIOIKEUDET HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN YLEINEN TIEDONSAANTIOIKEUS : REKISTERISELOSTE HENKILÖKOHTAINEN TIEDONSAANTIOIKEUS: - Rekisteröityjen informointi henkilötietojensa

Lisätiedot

Lastenvalvojan rekisteriseloste

Lastenvalvojan rekisteriseloste Lastenvalvojan rekisteriseloste SISÄLTÖ 1. REKISTERIN NIMI 2. REKISTERINPITÄJÄ 3. REKISTERIN VASTUUHENKILÖ 4. REKISTERIASIOITA HOITAVAT HENKILÖT 5. REKISTERIN KÄYTTÖTARKOITUS 6. REKISTERIN PITÄMISEN PERUSTE

Lisätiedot

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa

Ajankohtaista työelämän tietosuojasta Johanna Ylitepsa Ajankohtaista työelämän tietosuojasta 20.5.2019 Johanna Ylitepsa Tietosuoja-asetus 88 artikla Käsittely työsuhteen yhteydessä Jäsenvaltiot voivat antaa lakisääteisesti tai työehtosopimuksilla yksityiskohtaisempia

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton jäsenrekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton jäsenrekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton jäsenrekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Jäsenrekisterin osalta

Lisätiedot

Markkinoijan muistilista

Markkinoijan muistilista Markkinoijan muistilista Technopolis Business Breakfast, Lappeenranta 15.9.2016 VT, OTL Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Esitys Kuvan käyttö markkinoinnissa Markkinoinnin tunnistettavuus Testituloksiin

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Salon kaupunki 3470/07.01.01.02.00/2018 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 9.2.2017 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä

Lisätiedot

JULKINEN DOKUMENTTI Clarion Hotels Finland (myöhemmin Clarion Hotels) markkinoinnin asiakasrekisteri

JULKINEN DOKUMENTTI Clarion Hotels Finland (myöhemmin Clarion Hotels) markkinoinnin asiakasrekisteri TIETOSUOJASELOSTE Rekisterin nimi: Clarion Hotels Finland (myöhemmin Clarion Hotels) markkinoinnin asiakasrekisteri Yleistä Yksityisyytesi suojaaminen on meille tärkeää. Clarion Hotels on sitoutunut suojelemaan

Lisätiedot

alueen turvallisuuden lisääminen; sekä

alueen turvallisuuden lisääminen; sekä 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 YKSITYISYYTESI SUOJAAMINEN 2 REKISTERINPITOA KOSKEVAT YLEISET TIEDOT 3 TIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUS Yksityisyytesi on meille tärkeää. Veho sitoutuu suojaamaan yksityisyyttäsi ja noudattamaan

Lisätiedot

AVAINAPTEEKIN PYHÄJÄRVEN APTEEKIN AVAINASIAKASREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE

AVAINAPTEEKIN PYHÄJÄRVEN APTEEKIN AVAINASIAKASREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE AVAINAPTEEKIN PYHÄJÄRVEN APTEEKIN AVAINASIAKASREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE Tässä asiakirjassa selvitetään muun muassa rekisterinpitäjän yhteystiedot, rekisteröityjen henkilöiden oikeudet, rekisteriin tallennettavat

Lisätiedot

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv.

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv. Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä 14.11.2017 Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen Ajankohtaista Alaikäisiin kohdistuva kaupallinen vaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi

Lisätiedot

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio Rekisteri- ja tietosuojaseloste 25.5.2018 EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio Rekisterinpitäjä Jyväs-Ateriat Ay Y-tunnus: 1996612-0 Kaakkovuorentie 10, 40320 JYVÄSKYLÄ Tietosuoja-asioista

Lisätiedot

Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa

Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa Kansallisten tietovarantojen toissijainen käyttö biopankkitutkimuksessa Sandra Liede Lakimies Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) 25.8.2015 26.8.2015 Sandra Liede 1 Biopankkilaki

Lisätiedot

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto Suomen Lääkintäoikeuden ja etiikan seura ry 22.3.2012 Yleistä tietosuojasta Tietosuojanäkökulma biopankkitoimintaan

Lisätiedot

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio. Henkilötietoja käsitellään rekisteröidyn asiakassuhteen perusteella.

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (679/2016) mukainen versio. Henkilötietoja käsitellään rekisteröidyn asiakassuhteen perusteella. Tietosuojaseloste Sivu 1 (4) Tietosuojaseloste EU:n yleisen tietosuojaasetuksen (679/2016) mukainen versio Rekisterinpitäjä Tili ja isännöinti Harri Nupponen Ytunnus: 12826942 osoite: Sammontie 7 as 8,

Lisätiedot

Yhdistetty henkilötietolain 10 :n mukainen rekisteriseloste ja 24:n mukainen informointilomake

Yhdistetty henkilötietolain 10 :n mukainen rekisteriseloste ja 24:n mukainen informointilomake Silmäaseman asiakasrekisterin rekisteriseloste 3.1.2018 Yhdistetty henkilötietolain 10 :n mukainen rekisteriseloste ja 24:n mukainen informointilomake 1 Rekisterinpitäjä Silmäasema Optiikka Oy Y-tunnus

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö Dnro 2135/03/2016 '15.8.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi aikuistenperusopetus@minedu.fi Lausuntopyyntö ehdotuksesta hallituksen esitykseksi perusopetuslain 46 :n muuttamisesta Pyysitte

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Salon kaupunki, 8.2.2019 3479/07.01.01.02.00/2018 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 10.12.2018 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä.

Lisätiedot

Sopimusehdot hankintaprosessissa ja sopimuksen synty. Varatuomari Leena Hoppu-Mäenpää Kuntaliitto / lakiyksikkö

Sopimusehdot hankintaprosessissa ja sopimuksen synty. Varatuomari Leena Hoppu-Mäenpää Kuntaliitto / lakiyksikkö Sopimusehdot hankintaprosessissa ja sopimuksen synty Varatuomari Leena Hoppu-Mäenpää Kuntaliitto / lakiyksikkö Julkinen hankinta Hankinnan suunnittelu ja toteutus Kilpailutus valmistelu Sopimuskausi, esim.

Lisätiedot

AINEISTOJEN JAKAMISEN MYYTEISTÄ JA HAASTEISTA

AINEISTOJEN JAKAMISEN MYYTEISTÄ JA HAASTEISTA AINEISTOJEN JAKAMISEN MYYTEISTÄ JA HAASTEISTA Tietosuojavastaava Jarkko Reittu 13.11.2018 Aineiston jakamisen myyteistä ja haasteista/jarkko Reittu 1 ESITYKSEN KOHDE Kuinka tietosuojalainsäädäntö rajoittaa

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton sidosryhmärekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton sidosryhmärekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton sidosryhmärekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä. Sidosryhmärekisterin

Lisätiedot

1. Rekisterinpitäjä Rekisteriasioista vastaava henkilö Rekisterin nimi Rekisterin käyttötarkoitus... 2

1. Rekisterinpitäjä Rekisteriasioista vastaava henkilö Rekisterin nimi Rekisterin käyttötarkoitus... 2 Rekisteriseloste Sisällys 1. Rekisterinpitäjä... 2 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö... 2 3. Rekisterin nimi... 2 4. Rekisterin käyttötarkoitus... 2 5. Rekisterin sisältämät tiedot... 2 6. Säännönmukaiset

Lisätiedot

Termit. Tietosuojaseloste

Termit. Tietosuojaseloste Termit Rekisteriksi määritellään mikä tahansa jäsennelty henkilötietoja sisältävä tietojoukko, esimerkiksi asiakastai markkinointirekisteri, josta on mahdollista saada tietoja tietyin perustein ja kohtuullisella

Lisätiedot

Aikuissosiaalityön rekisteriseloste

Aikuissosiaalityön rekisteriseloste Aikuissosiaalityön rekisteriseloste SISÄLTÖ 1. REKISTERIN NIMI 2. REKISTERINPITÄJÄ 3. REKISTERIN VASTUUHENKILÖ 4. REKISTERIASIOITA HOITAVAT HENKILÖT 5. REKISTERIN KÄYTTÖTARKOITUS 6. REKISTERIN PITÄMISEN

Lisätiedot

Helpoin tapa hoitaa yrityksesi näkyvyys. Markkinointipalvelusi verkossa

Helpoin tapa hoitaa yrityksesi näkyvyys. Markkinointipalvelusi verkossa Helpoin tapa hoitaa yrityksesi näkyvyys. Markkinointipalvelusi verkossa Meedio on luotu helpottamaan yrittäjän elämää. markkinointitoimet ovat nyt omassa hallinnassasi yhden, helppokäyttöisen sähköisen

Lisätiedot

Forssan Seudun Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry

Forssan Seudun Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry Forssan Seudun Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry tietosuojaseloste Rekisterinpitäjällä on tietosuoja-asetuksen mukaan velvollisuus informoida selkeällä tavalla rekisteröityjä. Tämä seloste täyttää informointivelvoitteen.

Lisätiedot

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS 25.6.2008 Sakari Aalto 2 MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA

Lisätiedot