GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä?"

Transkriptio

1 GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä? Laura Tarhonen Privacy Manager Sanoma Oyj IAB Tietosuojaseminaari Kuvat: unsplash.com / esimerkkisivustot ja palvelut

2 2

3 Seitsemän asiaa, jotka voit jo tehdä! 1. Kartoita tietojen käsittelysi laatu ja laajuus 2. Läpinäkyvyys: päivitä tietosuojalauseke, tarkista kaikki informointikanavat 3. Käy läpi suostumusten / kieltojen muotoilut sekä lupienhallinta 4. Varmista että pystyt vastaamaan kuluttaja-asiakaan kysymyksiin / pyyntöihin 5. Uusi sopimukset alihankkijoiden (henkilötietojen käsittelijöiden) kanssa 6. Huolehdi tietoturvasta ja määrittele henkilötietojen tietoturvaloukkaukseen prosessi 7. Dokumentoi kaikki mitä teet! Seuraa: 1) eprivacy asetuksen valmistelua mihin suuntaan mennään? 2) Tietosuoja-asetuksen tulkintoja / viranomaisohjeita / alan liikehdintää 3

4 Henkilötiedot mainonnassa Anonyymi tieto Henkilötieto Sessio eväste Epäsuoraa tunnistettavissa oleva tieto Evästeprofiili, jossa pysyvä tunniste Evästeprofiili, jossa pysyvä tunniste läpi järjestelmien Evästeprofiili, jossa IP-osoite Pseudonymisoitu tieto Suoraa tunnistava tieto Sensitiivinen tieto Arkaluonteinen tieto Nimi -osoite Puhelinnumero Tarkka sijainti Lasten tiedot Segmentti, joka liittyy esim. sairauteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen 4

5 Läpinäkyvyys Tarkista että kaikki vaaditut tiedot kerrotaan tietosuojalausekkeessa Muista selkokielisyys Informoi käyttäjiä aktiivisesti tietosuojakäytännöistä: Kun palvelua käytetään Kun käytännöt muuttuu 5

6 Suostumukset / opt-out Mihin suostumuksen tyypillisesti tarvitsee? - -markkinointi - Tarkan sijaintitiedon käsittely - Datan käyttö toissijaisiin käyttötarkoituksiin kuten mainonnan kohdentaminen Millainen suostumuksen tulee olla? - Yksilöity ja vapaa tahdonilmaisu - Erillään muista luvista tai ehdoista - Yhtä helppo perua kuin antaa 6

7 Käyttäjän oikeudet 1. Pääsy tietoihin 2. Tietojen oikaisu 3. Oikeus poistoon 4. Oikeus käsittelyn rajoittamiseen 5. Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen 6. Vastustamisoikeus 7. Oikeus olla joutumatta automaattisen päätöksenteon kohteeksi Toteutus automaattinen / manuaalisesti / molemmat Käyttäjien käytöksen ohjaaminen Huom! Asiakkaan tunnistaminen 7

8 Roolit ja sopimukset Tiedon kohde: Käyttäjä, kuluttaja, työntekijä, b2b kontakti Määrittelee henkilötietojen käsittelyn käyttötarkoitukset Kauppa Optimo Ensisijainen vastuu käsittelystä Rekisterinpitäjä Noudattavat rekisterinpitäjän ohjeita Säilö Suoria velvollisuuksia tietosuoja-asetuksesta Sakot voivat kohdistua myös käsittelijään! Epäsuorat vastuut prosessointisopimuksista HUOM! Jos käsittelijä käsittelee henkilötietoja omiin käyttötarkoituksiinsa tulee käsittelijästä rekisterinpitäjä - Mikä on käsittelyn peruste? Suostumus / oikeutettu etu? - Onko luovutuksesta sovittu alkuperäisen rekisteripitäjän kanssa? 8

9 Roolit ja sopimukset Käsittelyn peruste (sopimus, suostumus, oikeutettu etu) Sopimus tietojenkäsittelystä - Miten ja mihin tarkoitukseen käsitellään - Tietoturva / ilmoitukset / auditointi - Poistaminen - Siirrot - Alihankkijoiden käyttö - Vastuut Vähintään vastaavat vaatimukset tietosuojan osalta kuin rekisterinpitäjä / käsittelijä sopimuksessa 9

10 Osoitusvelvollisuus edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa tietosuojaan Lainsäädännön noudattamisen osoittaminen edellyttää DOKUMENTOINTIA Tietosuojavastaavan nimeäminen Vaikutustenarvioinnit Seloste käsittelytoimista Tietojen käsittelysopimukset Käytännesäännöt, sertifiointimekanismit Sisäiset / ulkoiset ohjeistukset Onko data keskeisessä osassa liiketoimintaa? Jonkun tulee vastata tietosuojasta Korkean riskin tilanteet 1) Kevyt arviointi: aiheutuuko käsittelystä merkittäviä riskejä 2) Jos aiheutuu täysi vaikutustenarviointi Missä järjestelmissä on ja mitä dataa? Rekisteriselosteet hyvä pohja! Hallintajärjestelmä voi auttaa pitämään alihankkijat järjestyksessä Tällä hetkellä ei vielä oikein saatavilla mutta esim. Tietoturva sertifikaatteja kannattaa harkita Varmista että muutkin kuin sinä osaavat noudattaa tietosuojaperiaatteitanne March 2017 IAB Tietosuojaseminaari

11 Miten eprivacy voi muuttaa edellä mainittua? Tietosuoja-asetus säätelee henkilötietojen käsittelyä Siellä määritellään mm. henkilötiedon käsite ja vaatimukset suostumuksen keräämiseen Jos kyseessä on henkilötieto (esim. IP-osoite on osa profiilia tai evästetunnisteet ovat pysyviä läpi järjestelmien) tietosuoja-asetus soveltuu joka tapauksessa eprivacy asetus tulee sääntelemään käyttäjien profilointia / seuraamista verkkopalveluissa (trackays) ja tietojen keräämistä evästeillä* eprivacy voi vaikuttaa siihen: 1. mitä oikeusperustaa voi käyttää datan keräämiseen evästeillä* 2. kuka suostumuksen voi pyytää (alusta/selain/palvelu vai kaikki) * Teknologia neutraali: sis. myös muut vastaavat tekniikat: mobile id:t, local storage, cache, fingerprinttaus 11

12 12

13 Kysymyksiä kommentteja? Kiitos! We use data to serve customers better! Laura Tarhonen

Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg

Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg 26.1.2017 Sääntely-ympäristö Henkilötietolaki Perustuslaki EIS, EU perusoikeuskirja GDPR (PSD2) Työelämän tietosuojalaki Tietoyhteiskuntakaari

Lisätiedot

Tietosuojakoulutus. Suomen Golfliitto ry Castrén & Snellman

Tietosuojakoulutus. Suomen Golfliitto ry Castrén & Snellman Tietosuojakoulutus Suomen Golfliitto ry 24.11.2017 Uusi tietosuoja-asetus GDPR 25.5.2018 Mikä muuttuu? 2 Data privacy is a consequence of data protection measures taken 3 Henkilötiedon käsittelyn elinkaari

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU 1 EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET EU:n tietosuoja-asetuksen huomioiminen järjestötoiminnassa GDPR = General Data Protection Regulation = EU:n tietosuoja-asetus = Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Jari Ala-Varvi 03 / 2017 30.3.2017 1 Miksi? GDPR tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2016 ja siirtymäaika päättyy 24.5.2018 Perusoikeuksien suoja monimutkaistuvassa

Lisätiedot

Kokonaiskuva tietosuoja-asetuksesta General Data Protection Regulation,GDPR

Kokonaiskuva tietosuoja-asetuksesta General Data Protection Regulation,GDPR Kokonaiskuva tietosuoja-asetuksesta General Data Protection Regulation,GDPR Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. EU:n yleinen tietosuoja-asetus Voimaan 24.5.2016 2 vuoden siirtymäaika 25.5.2018 henkilötietojen

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry Castrén & Snellman

Tietosuoja-asetus. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry Castrén & Snellman Tietosuoja-asetus Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry 20.10.2016 1 If your shop assistant was an app? Kuvasitaatti: https://www.theguardian.com/technology/2015/jan/12/shopkeeperspermissions-apps-smartphone-privacy

Lisätiedot

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit Tapio Lahtinen Mistä on kyse ja miten päästä alkuun? Tietosuoja-asetus ei suoraan anna yleisvastausta, siihen, mitä pitäisi tehdä Kärjistäen kyse on ikään

Lisätiedot

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679

EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 EU:n yleinen tietosuoja-asetus ja henkilötiedot opintoasioissa General Data Protection Regulation (GDPR) (EU) 2016/679 9.11.2017 Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäivät, Vaasa Lakimies Anna Johansson,

Lisätiedot

Lexian tietosuojaseminaari Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel

Lexian tietosuojaseminaari Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel Lexian tietosuojaseminaari 16.11.2016 Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel 554 Askelmerkit tästä eteenpäin 1. Tietoisuuden lisääminen, organisoituminen 2. Tallennetut

Lisätiedot

Sofia Wilson

Sofia Wilson Case Sanoma tietosuojaasetukseen valmistautuminen Sofia Wilson 3.11.2017 Sisältö Yleiskatsaus: mikä muuttuu tietosuoja-asetuksen tullessa voimaan? Sanoma & data Sanoman tietosuojaohjelma Liiketoiminnan

Lisätiedot

[yksilöitynä käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn kesto] [yksilöitynä henkilötietojen tyyppi ja rekisteröityjen ryhmät]

[yksilöitynä käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn kesto] [yksilöitynä henkilötietojen tyyppi ja rekisteröityjen ryhmät] 1(5) L I I T E 5B T I E T O S U O J A 1. TARKOITUS Tällä tietosuojaliitteellä ( Tietosuojaliite ) [tilaaja] ( Tilaaja ) rekisterinpitäjänä ja käsittelijänä ja [toimittaja] ( Toimittaja ) henkilötietojen

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen EU:n tietosuoja-asetus: Mitä uusi yleinen tietosuoja-asetus edellyttää organisaatiolta? Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry 13.2.2017 Ylitarkastaja Anna

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Jari Ala-Varvi 03 / 2017 30.3.2017 1 Miksi? GDPR tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2016 ja siirtymäaika päättyy 24.5.2018 Perusoikeuksien suoja monimutkaistuvassa

Lisätiedot

5 (+2) STEPPIÄ, JOTKA PK-YRITTÄJÄN TULEE LAITTAA KUNTOON ENNEN TOUKOKUUTA 2018

5 (+2) STEPPIÄ, JOTKA PK-YRITTÄJÄN TULEE LAITTAA KUNTOON ENNEN TOUKOKUUTA 2018 5 (+2) STEPPIÄ, JOTKA PK-YRITTÄJÄN TULEE LAITTAA KUNTOON ENNEN TOUKOKUUTA 2018 Tietosuoja-asetus tulee varaudu oikein 15.12.2017 Crazy Town & Y-Studio Pekka Vepsäläinen Tikkasec Oy Pekka Vepsäläinen +358

Lisätiedot

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O Tietosuojalainsäädännön kokonaisuudistus Ensimmäinen EU:n

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ja merkitys kuvakokoelmille. Annika Tuomala ja Ismo Malinen

Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ja merkitys kuvakokoelmille. Annika Tuomala ja Ismo Malinen Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ja merkitys kuvakokoelmille Annika Tuomala ja Ismo Malinen 21.11.2017 Taustaksi: Valokuva henkilötietona Henkilötieto: kaikki tunnistettuun tai tunnistettavissa olevaan

Lisätiedot

Tietosuojan toteuttaminen käytännössä

Tietosuojan toteuttaminen käytännössä Tietosuojan toteuttaminen käytännössä Terapiakeskus Terapeija Webinaari, 27.9.2016 Eija Warma, asianajaja, LL.M. (US), CIPP/E Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Päivän aiheet Henkilörekisterinpitoon

Lisätiedot

Tietosuojasta menestystekijä?!

Tietosuojasta menestystekijä?! Tietosuojasta menestystekijä?! Miten valmistautua EU:n uuden tietosuoja-asetuksen vaatimuksiin? ProCom johtajajaos 30.8.2017 Tervetuloa! Eija Warma Partner Elect eija.warma@castren.fi @EijaWarma Laura

Lisätiedot

GDPR. General Data Protection Regulation, eli Tietosuoja-asetus

GDPR. General Data Protection Regulation, eli Tietosuoja-asetus GDPR General Data Protection Regulation, eli Tietosuoja-asetus GDPR EU:n tietosuoja-asetus, joka tulee voimaan 25.5.2018 Koskee kaikkia yrityksiä, yhteisöjä, kerhoja jne. jotka käsittelevät henkilötietoja

Lisätiedot

Mikä GDPR? General Data Protection Regulation

Mikä GDPR? General Data Protection Regulation Mikä GDPR? General Data Protection Regulation EU:n yleinen tietosuoja-asetus Koskee kaikkea henkilötietojen käsittelyä EU:n jäsenvaltioissa Siirtymäaika menossa Sovelletaan 25.5.2018 alkaen Tavoitteena

Lisätiedot

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta Fintech Breakfast 17.3.2017, Technopolis, Oulu Agenda I II Maksupalveludirektiivi (PSD2) mitä uutta? Yleinen tietosuoja-asetus PSD2 3 Maksupalveludirektiivi

Lisätiedot

OP Ryhmän tietosuojavastaava OP Ryhmä Postiosoite: PL 308, OP Sähköpostiosoite: OP Palveluhaku asiakasrekisteri

OP Ryhmän tietosuojavastaava OP Ryhmä Postiosoite: PL 308, OP Sähköpostiosoite: OP Palveluhaku asiakasrekisteri 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 Yleistä Tällä tietosuojaselosteella annetaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (jäljempänä tietosuoja-asetus) sekä henkilötietolain edellyttämiä tietoja yhtäältä rekisteröidylle

Lisätiedot

EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS

EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS Jarkko Reittu Tietosuojavastaava, Lakimies Helsingin yliopisto, Yleishallinto jarkko.reittu@helsinki.fi EU:n yleinen tietosuoja-asetus/jarkko Reittu - Käyttö CC 4.0 BY-NC-SA

Lisätiedot

Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari

Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari 14.4.2016 Laura Teirikko Lakimies, Eversheds Asianajotoimisto Oy V. 1995 HENKILÖTIETODIREKTIIVI (Kuvasitaatti:

Lisätiedot

Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! JASMINA HEINONEN

Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! JASMINA HEINONEN Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! 17.1.17 1 Päivän kulku 09:40-10:20 Jasmina Heinonen: Tietosuoja-asetus: Johdatus ja rekisteröidyn oikeudet 10:20-10:35 Tauko 10:35-11:30 Lotta Kuusisto: Tietosuoja-asetus

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea www.laurea.fi EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea FUASin etiikkaseminaari 4.4.2017 Laurea Kimmo Pettinen 2 Sisältö Tieto - henkilötieto GDPR:n vaikutukset Pääasiallinen

Lisätiedot

Ajankohtaista tietosuoja-asetuksesta

Ajankohtaista tietosuoja-asetuksesta Ajankohtaista tietosuoja-asetuksesta Marja Hamilo 29.11.2017 @marjahamilo 2 Teknologiateollisuus 1 Esityksen sisältö 1. Erot entiseen 2. Soveltamisohjeet 3. Kansallinen liikkumavara 4. Työelämän lainsäädäntö

Lisätiedot

Hanki myös itse koulutusta säännöllisesti UKK-dokumentin tekeminen Verkkokoulutusohjelma testeineen Blogi/muu sisäinen viestintä

Hanki myös itse koulutusta säännöllisesti UKK-dokumentin tekeminen Verkkokoulutusohjelma testeineen Blogi/muu sisäinen viestintä Tietosuoja-asetuksen 39 artikla Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi 6.10.2017, osallistujien työpajavastausten koonti Tehtävä Toteutustapa Aikataulutus Organisaation neuvonta ja ohjaus kaikissa

Lisätiedot

Pilvipalvelut ja henkilötiedot

Pilvipalvelut ja henkilötiedot Pilvipalvelut ja henkilötiedot Titta Penttilä Senior information security manager Group Security, TeliaSonera Muuttuva toimintaympäristö Alihankinta, pilvipalvelut Yleisen tietoisuuden ja kiinnostuksen

Lisätiedot

EU:n uusi tietosuoja-asetus

EU:n uusi tietosuoja-asetus GDPR EU:n uusi tietosuoja-asetus Mikä on uusi tietosuoja-asetus? Miten asetus vaikuttaa tapahtumien järjestämiseen? Juho Harmaa Lyyti Oy Asetuksen tavoite: Jokaisella on oikeus suojata henkilökohtaiset

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus Matti Sarmela

EU:n tietosuoja-asetus Matti Sarmela EU:n tietosuoja-asetus 10.11.2017 Matti Sarmela Asetuksen voimaanastuminen Euroopan parlamentti ja neuvosto antoivat keväällä 2016 yleisen tietosuoja-asetuksen 2016/679 (EU). Asetuksella kumotaan EU:n

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus rekisterinpitäjän näkökulmasta sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja IAB Finland seminaari 14.4.

Tietosuoja-asetus rekisterinpitäjän näkökulmasta sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja IAB Finland seminaari 14.4. Tietosuoja-asetus rekisterinpitäjän näkökulmasta sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja IAB Finland seminaari 14.4.2016 Anna Paimela Kuluttajamedia ja oppiminen Sanoman toiminnan keskiössä Lehtiä

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja

EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja EU:n tietosuoja-asetus ja tutkittavan suostumus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Avoin tiede ja tutkimus hankkeen ja Tietoarkiston seminaari 1.11.2017 Ylitarkastaja Anna Hänninen

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa Suositus Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa n suosituksen liite Suositus 1 (9) Sisältö 1 Johdanto... 3 2 LUOTTAMUSVERKOSTO JA SEN TOIMINTA... 3 2.1 Luottamusverkosto...

Lisätiedot

Tietoturva osana oppilaitosturvallisuutta ja EUn tietosuoja-asetuksen velvoitteet

Tietoturva osana oppilaitosturvallisuutta ja EUn tietosuoja-asetuksen velvoitteet Tietoturva osana oppilaitosturvallisuutta ja EUn tietosuoja-asetuksen velvoitteet ammatillisen koulutuksen asiantuntija Riikka Reina, AMKE ry riikka.reina@amke.fi Turvallisuuden kokonaisuus Arjen turvallisuus

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus Immo Aakkula Arkistointi

Tietosuoja-asetus Immo Aakkula Arkistointi Tietosuoja-asetus Immo Aakkula 31.10.2017 Arkistointi Tietosuoja-asetus arkistointi Lähtökohdat Henkilötietolaki poistuu 25.5.2018 Asetus koskee keskeisimmiltä osin suoraan arkistoja Asetusta täydennetään

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus Kari Kataja, HAMKin tietosuojavastaava

EU-tietosuoja-asetus Kari Kataja, HAMKin tietosuojavastaava EU-tietosuoja-asetus 26.10.2017 Kari Kataja, HAMKin tietosuojavastaava Esityksen sisältö Esittäytyminen Johdanto Tietosuojavastaava Tietosuoja-asetuksen periaatteita Rekisteröidyn oikeuksia Käytännössä

Lisätiedot

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu. Niina Harjunheimo

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu. Niina Harjunheimo EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu Niina Harjunheimo 17.5.2016 Yleinen tietosuoja-asetus sovellettavaksi toukokuussa 2018 Yleistä tietosuoja-asetusta sovellettava sellaisenaan kaikissa EU-maissa

Lisätiedot

JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 5

JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 5 JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 5 Tuula Seppo, Kuntaliitto Kimmo Rousku, Valtiovarainministeriö Yhteistyössä mukana: Tietosuoja yhteishanke työpaja #5-25102017 1 Vaatimusten huomioiminen

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA

TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA TIETOTILINPÄÄTÖSSEMINAARI 31.1.2013 TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto KEHITYSKULKUJA TIETOYHTEISKUNTA TEKNOLOGIA

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus. Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia

EU-tietosuoja-asetus. Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia EU-tietosuoja-asetus 26.9.2016 EU:n perusoikeuskirja EU:n perusoikeuskirjan 8 artikla: 1. Jokaisella on oikeus henkilötietojen suojaan. 2. Tietojen käsittelyn on oltava asianmukaista ja sen on tapahduttava

Lisätiedot

TIETOSUOJA SÄÄDÖKSISSÄ

TIETOSUOJA SÄÄDÖKSISSÄ IAB Finland : Verkkomainonnan tietosuoja -seminaari 12.5.2011 HUOMIOITAVAT KOHDAT TIETOSUOJA SÄÄDÖKSISSÄ Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SUOMEN PERUSTUSLAKI (731/1999)

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR)

EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) EU:n tietosuoja-asetus (GDPR) Mikä GDPR? The General Data Protection Regulation (GDPR) = EU:n tietosuoja-asetus Asetus, ei direktiivi, eli kaikkien jäsenmaiden on pakko noudattaa Astuu voimaan 25.5.2018

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus (2016/679)

EU:n tietosuoja-asetus (2016/679) EU:n tietosuoja-asetus (2016/679) Valtakunnalliset tutkimushoitaja- ja tutkimuskoordinaattoripäivät 17.3.2017 Helsinki Jaana Riikonen, tietosuojavastaava Puhummeko yhteistä kieltä? Tietosuojalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Tietosuoja tutkimustoiminnassa; EU:n yleinen tietosuoja-asetus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun FUAS-liittouman tutkimusetiikkaseminaari 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Hänninen

Lisätiedot

Data liiketoiminnan moottorina tietosuoja kilpailukyvyn vauhdittajana VTT:n media-aamiainen

Data liiketoiminnan moottorina tietosuoja kilpailukyvyn vauhdittajana VTT:n media-aamiainen TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Data liiketoiminnan moottorina tietosuoja kilpailukyvyn vauhdittajana VTT:n media-aamiainen 1.11.2017 Data liiketoiminnan moottorina - miksi nyt? Lainsäädäntö on osa EU:n

Lisätiedot

Täyttyvätkö uudet tietosuojavaatimukset?

Täyttyvätkö uudet tietosuojavaatimukset? Täyttyvätkö uudet tietosuojavaatimukset? Terapiakeskus Terapeija Webinaari, 13.9.2016 Eija Warma, asianajaja, LL.M. (US), CIPP/E Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Keskeinen lainsäädäntö Tietosuojadirektiivi

Lisätiedot

1. Yleiset Periaatteet

1. Yleiset Periaatteet 1. Yleiset Periaatteet 1 Esityksen runko Asetuksen soveltamisala Periaatteet Käsittelyn lainmukaisuus Käsittelyn lailliset perusteet 2 Soveltamisala 3 Soveltamisala Henkilötieto = tunnistettuun tai tunnistettavissa

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään?

EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään? EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään? TDWI Finland 11.11.2014 Eija Warma, Counsel Data Protection & Privacy 1 Data privacy is a consequence of data protection measures taken 2 Henkilötiedon

Lisätiedot

Tietosuojaseloste (5)

Tietosuojaseloste (5) 1.10.2017 1(5) Tietosuojaseloste Tässä tietosuojaselosteesta (jäljempänä tietosuojaseloste ) on kuvattu henkilötietojen käsittelykäytännöt, mukaan lukien kuvaus kerätyistä henkilötiedoista ja niiden käsittelytavoista.

Lisätiedot

Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet. Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti

Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet. Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti 21.-22.9.2017 Sisältö Matkailutoimiala digitaalisessa murroksessa: Verkkokaupan

Lisätiedot

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24. Kumppanuusforum 2017 Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.8 Mikä GDPR? = General Data Protection Regulation = Yleinen tietosuoja-asetus

Lisätiedot

DIG1 TYÖKALU GDPR- HALLINTAAN GDPR ONLINE ASSESSMENT TOOL

DIG1 TYÖKALU GDPR- HALLINTAAN GDPR ONLINE ASSESSMENT TOOL Dig1 GDPR Online Assessment Tool auttaa organisaatiotasi kartoittamaan nykytilan ja toteuttamaan EU:n tietosuojaasetuksen vaatimukset. Mistä on GDPR:ssä kysymys? EU:n tietosuoja-asetus eli GDPR on astunut

Lisätiedot

Uusi EU:n tietosuoja-asetus, mitä muuttuu ja mihin suuntaan

Uusi EU:n tietosuoja-asetus, mitä muuttuu ja mihin suuntaan Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 23.5.2017 Finlandia-talo Sessio 5: Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedon integrointi Uusi EU:n tietosuoja-asetus, mitä muuttuu ja mihin suuntaan Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus

EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus Lääke- ja terveystieteen tutkimuksen tietosuoja nyt ja tulevaisuudessa Treen yo 17.3.2016 EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Tilannekatsaus 9/2017 AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto 1 EU-TASO KANSALLINEN TASO TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON TASO 2 TECHNOLOGY SUBGROUP

Lisätiedot

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta.

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta. 0100101000011010100010001010110101101111000101000 00101000011010100010001010110101101111000101 Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta Tietosuoja 01001001010000110101000100010101101011011110001 Tietosuojaa

Lisätiedot

Nykyinen henkilötietolaki sekä laki tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta kumottaisiin.

Nykyinen henkilötietolaki sekä laki tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta kumottaisiin. TILIAKTIIVA TIEDOTTAA 1/2017 UUSI TIETOSUOJALAKI (Oikeusministeriö, tiedote 21.6.2017) Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdotti kesäkuussa, että säädettäisiin uusi henkilötietojen suojaa koskeva yleislaki,

Lisätiedot

Ulkoistaminen ja henkilötiedot

Ulkoistaminen ja henkilötiedot Ulkoistaminen ja henkilötiedot Titta Penttilä Senior Security Manager, Information Security Corporate Security, TeliaSonera 28.11.2012, Tietoturva 2013 fi.linkedin.com/in/tpenttila titta.penttila@teliasonera.com

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun EU:n tietosuoja-asetus: Tieteellinen tutkimus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Tietoarkiston seminaari 14.9.2016 Ylitarkastaja Anna Hänninen Esityksen sisältö I. Tietosuoja-asetus

Lisätiedot

EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa

EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa Lakiklinikka Kuntamarkkinat, 14.9.2017 Ida Sulin Miksi uudistus? Tietosuojavaltuutettu 5.4.2016: Tarvitaan vankka säännöstö, joka varmistaa,

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi Päivi Antikainen Tietoliiketoimintayksikön johtaja

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi Päivi Antikainen Tietoliiketoimintayksikön johtaja Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi 22.11.2016 Päivi Antikainen Tietoliiketoimintayksikön johtaja 1 Tietosuojafoorumin tavoitteet Lisätä yritysten valmiuksia tietosuoja-asetuksen voimaantuloon

Lisätiedot

Kaikille selosteille yhteiset tietoturvaa ja rekisteröidyn oikeuksia koskevat kohdat löytyvät asiakirjan lopusta.

Kaikille selosteille yhteiset tietoturvaa ja rekisteröidyn oikeuksia koskevat kohdat löytyvät asiakirjan lopusta. 1 TIETOSUOJASELOSTE JA REKISTERISELOSTEET mysafety käsittelee henkilötietoja lainsäädännön mukaisesti huolellisesti ja turvallisesti. mysafetyn käsittelemiin henkilötietoihin. Tutustu tietosuojaselosteeseen

Lisätiedot

32E Markkinoiden juridinen toimintaympäristö. Tietosuojalainsäädännön soveltaminen käytännön liiketoiminnassa

32E Markkinoiden juridinen toimintaympäristö. Tietosuojalainsäädännön soveltaminen käytännön liiketoiminnassa 32E28100 - Markkinoiden juridinen toimintaympäristö Tietosuojalainsäädännön soveltaminen käytännön liiketoiminnassa 16.1.2017 Mikko Viemerö (CIPP/E, CIPM, CIPT, CISA, CISM) KPMG Cyber Security 0 TIETOSUOJAN

Lisätiedot

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Työpaja #4 29.9.2017 Rekisterinpitäjän velvollisuuksien toteuttaminen Riskienhallinta osa 4, tietosuojanäkökulma Tietosuoja yhteishanke työpaja

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) EU:n yleinen tietosuoja-asetus, artikla 30 Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24

Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) EU:n yleinen tietosuoja-asetus, artikla 30 Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 Rekisteri- ja tietosuojaseloste 1 (5) 1. Rekisterinpitäjä Iisalmen kaupunki Toimialajohtaja: Kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen Vastuualueen päällikkö / yksikön esimies: Talousjohtaja Eeva Suomalainen 2.

Lisätiedot

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Työpaja #6 17.11.2017 Tietosuojavastaavan rooli sekä vastuut Tietoturvapoikkeama- ja tietosuojaloukkaustilanteiden hallinta, osa 1 taustaa,

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous

Tietosuoja-asetus. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous Tietosuoja-asetus Aktuaariyhdistyksen vuosikokous 20.9.2017 Sisältö Tilannekatsaus sääntelyyn Rekisterinpitäjä ja henkilötietojen käsittelijä Henkilötieto ja henkilörekisteri Henkilötietojen käsittely

Lisätiedot

EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS

EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS TIETOSUOJAN NYKYTILANNE Tietosuoja Yksityisyyden suojaamista henkilötietoja käsiteltäessä [Henkilörekisterilaki (471/1987)] Henkilötietolaki (523/1999) Henkilötietojen käsittelyä

Lisätiedot

SESSIO 8. Tietoturvallista terveydenhuoltoa. Kansalaisten luottamus tietoturvaan ja tietosuojaan

SESSIO 8. Tietoturvallista terveydenhuoltoa. Kansalaisten luottamus tietoturvaan ja tietosuojaan Helsingin Messukeskus 15. 16.5.2012 Terveydenhuollon Atk-päivät SESSIO 8. Tietoturvallista terveydenhuoltoa Kansalaisten luottamus tietoturvaan ja tietosuojaan Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu TIETOSUOJAVALTUUTETUN

Lisätiedot

T E R H O N E V A S A L O

T E R H O N E V A S A L O K Ä Y T T Ä J Ä T I E T O J E N H A L L I N N O I N T I H U O M I S E N P A L V E L U I S S A K O K O N A I S U U D I S T U S E U : N T I E T O S U O J A L A I N S Ä Ä D Ä N N Ö S S Ä T E R H O N E V A

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi - Tieteellisen tutkimuksen näkökulma 12.12.2017 Kristiina Hovi Arkistopäällikkö, tietosuojavastaava EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR= General Data

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti

EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti 1 EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti EU:n uusi yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) määrittelee, miten EU-kansalaisten henkilötietojen käsittely tulee järjestää EU:n alueella. Asetus astuu voimaan 25.5.2018

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Tilannekatsaus 6/2017 VAHTI-kesäseminaari 5.6.2017 AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto 1 EU-TASO KANSALLINEN TASO TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON

Lisätiedot

GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS. Terho Nevasalo, partner

GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS. Terho Nevasalo, partner GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS Terho Nevasalo, partner 31.5.2016 1 NYKYINEN SÄÄNTELY TULEVAT MUUTOKSET GDPR READY 2018 KICK-OFF! Ohjelma 31.5.2016 08.30-09.00 Aamukahvit ja verkottumista

Lisätiedot

Tietosuoja tutkimuksessa. Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari Tampereen yliopisto

Tietosuoja tutkimuksessa. Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari Tampereen yliopisto Tietosuoja tutkimuksessa Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari 5.4.2017 Tampereen yliopisto Sisältö Henkilötieto Henkilötietojen käsittelyn laillisuusperusteet tutkimuksessa

Lisätiedot

Verkkokaupan juridiikkaa

Verkkokaupan juridiikkaa Verkkokaupan juridiikkaa Kauppakamari 4.10.2017 Markus Myhrberg Esityksen sisältö Verkkokaupan sääntely-ympäristö Kuluttajansuoja Markkinoinnin sääntely Sähköinen viestintä ja markkinointi Tietosuoja Verkkokaupan

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja sen vaikutukset verkkokaupalle

EU:n tietosuoja-asetus ja sen vaikutukset verkkokaupalle EU:n tietosuoja-asetus ja sen vaikutukset verkkokaupalle ecomgrowth Teemavalmennus: Rahoitus, laki ja johtaminen Jukka Lång, asianajaja, CIPP/E (Twitter: @JukkaLang) Sisältö 1) Mitä tulee tietää lainsäädäntömuutoksista?

Lisätiedot

KUINKA VALMISTAUTUA YLEISEEN TIETOSUOJA- ASETUKSEEN?

KUINKA VALMISTAUTUA YLEISEEN TIETOSUOJA- ASETUKSEEN? KUINKA VALMISTAUTUA YLEISEEN TIETOSUOJA- ASETUKSEEN? Jarkko Reittu Tietosuojavastaava, Lakimies Helsingin yliopisto, Yleishallinto jarkko.reittu@helsinki.fi BY-NC-SA 4.0 lisenssillä 30.10.2017 1 ESITYKSEN

Lisätiedot

TIETOSUOJA- ASETUKSEN HUOMIOINTI YRITYSTASOLLA. FINNET-LIITTO Mikko Viemerö (KTL, CIPP/E, CIPM, CIPT, CISA, CISM)

TIETOSUOJA- ASETUKSEN HUOMIOINTI YRITYSTASOLLA. FINNET-LIITTO Mikko Viemerö (KTL, CIPP/E, CIPM, CIPT, CISA, CISM) TIETOSUOJA- ASETUKSEN HUOMIOINTI YRITYSTASOLLA FINNET-LIITTO 17.1.2017 Mikko Viemerö (KTL, CIPP/E, CIPM, CIPT, CISA, CISM) Mitä on osoitusvelvollisuus? 2 Osoitusvelvollisuuden periaate ( accountability

Lisätiedot

Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen?

Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? 24.1.2017 www.tietosuoja.fi 2 Sisältö Johdanto... 3 1 Henkilötietojen käsittelyn arviointi... 4 2 Tietosuojaperiaatteiden toteuttaminen...

Lisätiedot

Tietosuojalauseke TIIVISTELMÄ TIETOSUOJALAUSEKKEESTA:

Tietosuojalauseke TIIVISTELMÄ TIETOSUOJALAUSEKKEESTA: Tietosuojalauseke TIIVISTELMÄ TIETOSUOJALAUSEKKEESTA: Olemme sitoutuneet suojaamaan käyttäjiemme yksityisyyttä. Luottamuksesi on meille tärkeää! Käsittelemämme tiedot voidaan jakaa: käyttäjän antamiin,

Lisätiedot

MITÄ EU:N TIETOSUOJA-ASETUS TARKOITTAA YRITYSTOIMINNAN KANNALTA?

MITÄ EU:N TIETOSUOJA-ASETUS TARKOITTAA YRITYSTOIMINNAN KANNALTA? MITÄ EU:N TIETOSUOJA-ASETUS TARKOITTAA YRITYSTOIMINNAN KANNALTA? KESKI-SUOMEN XXVI MATKAILUPARLAMENTTI 2017 15.11.2017 Pekka Vepsäläinen Tikkasec Oy Pekka Vepsäläinen +358 40 152 2628 pekka.vepsalainen@tikkasec.fi

Lisätiedot

Henkilötietosuojattu data

Henkilötietosuojattu data Henkilötietosuojattu data Päivi Timonen Johtaja Kuluttajatutkimuskeskus Valtiotieteellinen tiedekunta / Päivi Timonen/ henkilötietosuojattu data www.helsinki.fi/yliopisto 7.2.2017 1 Lähtökohtana henkilöt

Lisätiedot

Asiakastietojen oikea käsittely turvaa liiketoimintasi. Autokauppa 2016

Asiakastietojen oikea käsittely turvaa liiketoimintasi. Autokauppa 2016 Asiakastietojen oikea käsittely turvaa liiketoimintasi Autokauppa 2016 Asiakastiedot ja -rekisterit Asiakas-, markkinointi- ja muita henkilörekistereitä säätelee henkilötietolaki ( HetiL ) Yleislaki, taustalla

Lisätiedot

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus Ylitarkastaja Anna Hänninen VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Jyväskylä 13.10.2016 YKSITYISELÄMÄN SUOJAN LÄHTÖKOHTANA ON, ETTÄ YKSILÖLLÄ

Lisätiedot

Tutkittavan informointi ja suostumus

Tutkittavan informointi ja suostumus Tutkittavan informointi ja suostumus yhdistettäessä tutkittavilta kerättyjä tietoja rekisteritietoihin Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto 9.12.2010 Kysy rekisteritutkimuksen luvista

Lisätiedot

TALLINK SILJA. Pelisääntöjä

TALLINK SILJA. Pelisääntöjä TALLINK SILJA Pelisääntöjä TIETOSUOJA-ASETUS FOR DUMMIES 10 askeleen ohjelma Pia Pynnä, ASML Henkilöbrändin rakentamisen do s and don ts ja mitä juridiikka siihen lisää? Elina Koivumäki, Lexperience 83

Lisätiedot

Tietosuojakäytäntö ja Rekisteriseloste

Tietosuojakäytäntö ja Rekisteriseloste Tietosuojakäytäntö ja Rekisteriseloste Asio-Data Oy Päivitetty 11.10.2017 Asio-Data Oy:n Tietosuojakäytännöt Asio-Data Oy ottaa tietosuojan vakavasti. Yksityisyytesi kunnioittamisessa Asio-Data noudattaa

Lisätiedot

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL 18.11.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja perusoikeutena Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha

Lisätiedot

3) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään yksinomaan historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; tai

3) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään yksinomaan historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; tai LIITE (Tieteellinen tutkimus) Artikla 15 artikla - Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin 1. Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, että häntä koskevia henkilötietoja

Lisätiedot

Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja

Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja Tiedon elinkaaren hallinta Henkilötietojen suoja Ylitarkastaja Katja Ahola katja.ahola[at]om.fi Kuntien kyberturvallisuuspäivillä 4.10.2016 1 YKSITYISELÄMÄN SUOJAN LÄHTÖKOHTANA ON, ETTÄ YKSILÖLLÄ ON OIKEUS

Lisätiedot

MPS Prewise aamiaistilaisuus klo Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis?

MPS Prewise aamiaistilaisuus klo Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis? MPS Prewise aamiaistilaisuus 30.8.2016 klo 8.30-10.30 Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis? Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis? Tervetuloa ja tilaisuuden avaus Iiro Pohjanoksa, toimitusjohtaja, MPS Prewise

Lisätiedot

AUNTIE SOLUTIONS OY:N ASIAKASREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE

AUNTIE SOLUTIONS OY:N ASIAKASREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE AUNTIE SOLUTIONS OY:N ASIAKASREKISTERIN TIETOSUOJASELOSTE Pvm: 1.6.2017 1 REKISTERINPITÄJÄ Auntie, Y-tunnus 2734094-5, Ensi Linja 1, 00100 Helsinki. 2 YHTEYSHENKILÖ REKISTEREITÄ KOSKEVISSA ASIOISSA Tietosuojavastaava

Lisätiedot

osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki

osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki REKISTERISELOSTE 1 REKISTERISELOSTE Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen rekisteriseloste Rekisterinpitäjä FEON Oy Y-tunnus: 2733038-4 osoite: Teollisuuskatu 33, 00510 Helsinki kotipaikka: Helsinki

Lisätiedot

Älä anna tietosuoja-asetuksen turruttaa Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä

Älä anna tietosuoja-asetuksen turruttaa Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä Älä anna tietosuoja-asetuksen turruttaa Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä 7.9.2016 Tuukka Haarni, Pääarvioija 1 Päivän pointit Näistä (ainakin) puhutaan Tietosuoja-asetus mistä on kysymys?

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelma ja EU-tietosuojadirektiivi

Omavalvontasuunnitelma ja EU-tietosuojadirektiivi Omavalvontasuunnitelma ja EU-tietosuojadirektiivi Sosiaalihuollon tiedonhallinnan Kanta työpaja 4.5.2017 Jenni Siermala Tietoturvasuunnittelija Voimassa oleva henkilötietolaki Henkilötietojen käsittely

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta

EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta Verkkokauppakoulutus 14 Kaupan liitto 28.10.2014 Eija Warma, asianajaja, LL.M. (US) 1 Henkilötiedon käsittelyn elinkaari Toimenpiteet ennen käsittelyn aloittamista

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite EU:n tietosuoja-asetus Vaikutukset ja toimeenpano Etelä-Savossa TF

Kaupunginhallitus Liite EU:n tietosuoja-asetus Vaikutukset ja toimeenpano Etelä-Savossa TF Kaupunginhallitus 4.12.2017 Liite 1 203 EU:n tietosuoja-asetus Vaikutukset ja toimeenpano Etelä-Savossa TF EU:n yleinen tietosuoja-asetus EU:n yleinen tietosuoja-asetus hyväksyttiin keväällä 2016 (14.4.2016

Lisätiedot

IAB FINLANDIN OHJEISTUS

IAB FINLANDIN OHJEISTUS Copyright IAB FINLANDIN OHJEISTUS IAB Tietosuojaseminaari 12.5.2011 Pirkko Rajala, MTV Oy Seppo Roponen, TNS Gallup Agenda o Rajaukset ja määritykset: mistä nyt puhutaan o Ohjeistus o Mitä seuraavaksi

Lisätiedot