GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä?"

Transkriptio

1 GDPR ja eprivacy mitä siis nyt pitäisi tehdä? Laura Tarhonen Privacy Manager Sanoma Oyj IAB Tietosuojaseminaari Kuvat: unsplash.com / esimerkkisivustot ja palvelut

2 2

3 Seitsemän asiaa, jotka voit jo tehdä! 1. Kartoita tietojen käsittelysi laatu ja laajuus 2. Läpinäkyvyys: päivitä tietosuojalauseke, tarkista kaikki informointikanavat 3. Käy läpi suostumusten / kieltojen muotoilut sekä lupienhallinta 4. Varmista että pystyt vastaamaan kuluttaja-asiakaan kysymyksiin / pyyntöihin 5. Uusi sopimukset alihankkijoiden (henkilötietojen käsittelijöiden) kanssa 6. Huolehdi tietoturvasta ja määrittele henkilötietojen tietoturvaloukkaukseen prosessi 7. Dokumentoi kaikki mitä teet! Seuraa: 1) eprivacy asetuksen valmistelua mihin suuntaan mennään? 2) Tietosuoja-asetuksen tulkintoja / viranomaisohjeita / alan liikehdintää 3

4 Henkilötiedot mainonnassa Anonyymi tieto Henkilötieto Sessio eväste Epäsuoraa tunnistettavissa oleva tieto Evästeprofiili, jossa pysyvä tunniste Evästeprofiili, jossa pysyvä tunniste läpi järjestelmien Evästeprofiili, jossa IP-osoite Pseudonymisoitu tieto Suoraa tunnistava tieto Sensitiivinen tieto Arkaluonteinen tieto Nimi -osoite Puhelinnumero Tarkka sijainti Lasten tiedot Segmentti, joka liittyy esim. sairauteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen 4

5 Läpinäkyvyys Tarkista että kaikki vaaditut tiedot kerrotaan tietosuojalausekkeessa Muista selkokielisyys Informoi käyttäjiä aktiivisesti tietosuojakäytännöistä: Kun palvelua käytetään Kun käytännöt muuttuu 5

6 Suostumukset / opt-out Mihin suostumuksen tyypillisesti tarvitsee? - -markkinointi - Tarkan sijaintitiedon käsittely - Datan käyttö toissijaisiin käyttötarkoituksiin kuten mainonnan kohdentaminen Millainen suostumuksen tulee olla? - Yksilöity ja vapaa tahdonilmaisu - Erillään muista luvista tai ehdoista - Yhtä helppo perua kuin antaa 6

7 Käyttäjän oikeudet 1. Pääsy tietoihin 2. Tietojen oikaisu 3. Oikeus poistoon 4. Oikeus käsittelyn rajoittamiseen 5. Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen 6. Vastustamisoikeus 7. Oikeus olla joutumatta automaattisen päätöksenteon kohteeksi Toteutus automaattinen / manuaalisesti / molemmat Käyttäjien käytöksen ohjaaminen Huom! Asiakkaan tunnistaminen 7

8 Roolit ja sopimukset Tiedon kohde: Käyttäjä, kuluttaja, työntekijä, b2b kontakti Määrittelee henkilötietojen käsittelyn käyttötarkoitukset Kauppa Optimo Ensisijainen vastuu käsittelystä Rekisterinpitäjä Noudattavat rekisterinpitäjän ohjeita Säilö Suoria velvollisuuksia tietosuoja-asetuksesta Sakot voivat kohdistua myös käsittelijään! Epäsuorat vastuut prosessointisopimuksista HUOM! Jos käsittelijä käsittelee henkilötietoja omiin käyttötarkoituksiinsa tulee käsittelijästä rekisterinpitäjä - Mikä on käsittelyn peruste? Suostumus / oikeutettu etu? - Onko luovutuksesta sovittu alkuperäisen rekisteripitäjän kanssa? 8

9 Roolit ja sopimukset Käsittelyn peruste (sopimus, suostumus, oikeutettu etu) Sopimus tietojenkäsittelystä - Miten ja mihin tarkoitukseen käsitellään - Tietoturva / ilmoitukset / auditointi - Poistaminen - Siirrot - Alihankkijoiden käyttö - Vastuut Vähintään vastaavat vaatimukset tietosuojan osalta kuin rekisterinpitäjä / käsittelijä sopimuksessa 9

10 Osoitusvelvollisuus edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa tietosuojaan Lainsäädännön noudattamisen osoittaminen edellyttää DOKUMENTOINTIA Tietosuojavastaavan nimeäminen Vaikutustenarvioinnit Seloste käsittelytoimista Tietojen käsittelysopimukset Käytännesäännöt, sertifiointimekanismit Sisäiset / ulkoiset ohjeistukset Onko data keskeisessä osassa liiketoimintaa? Jonkun tulee vastata tietosuojasta Korkean riskin tilanteet 1) Kevyt arviointi: aiheutuuko käsittelystä merkittäviä riskejä 2) Jos aiheutuu täysi vaikutustenarviointi Missä järjestelmissä on ja mitä dataa? Rekisteriselosteet hyvä pohja! Hallintajärjestelmä voi auttaa pitämään alihankkijat järjestyksessä Tällä hetkellä ei vielä oikein saatavilla mutta esim. Tietoturva sertifikaatteja kannattaa harkita Varmista että muutkin kuin sinä osaavat noudattaa tietosuojaperiaatteitanne March 2017 IAB Tietosuojaseminaari

11 Miten eprivacy voi muuttaa edellä mainittua? Tietosuoja-asetus säätelee henkilötietojen käsittelyä Siellä määritellään mm. henkilötiedon käsite ja vaatimukset suostumuksen keräämiseen Jos kyseessä on henkilötieto (esim. IP-osoite on osa profiilia tai evästetunnisteet ovat pysyviä läpi järjestelmien) tietosuoja-asetus soveltuu joka tapauksessa eprivacy asetus tulee sääntelemään käyttäjien profilointia / seuraamista verkkopalveluissa (trackays) ja tietojen keräämistä evästeillä* eprivacy voi vaikuttaa siihen: 1. mitä oikeusperustaa voi käyttää datan keräämiseen evästeillä* 2. kuka suostumuksen voi pyytää (alusta/selain/palvelu vai kaikki) * Teknologia neutraali: sis. myös muut vastaavat tekniikat: mobile id:t, local storage, cache, fingerprinttaus 11

12 12

13 Kysymyksiä kommentteja? Kiitos! We use data to serve customers better! Laura Tarhonen

Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg

Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg Fintech-yrityksen tietosuoja: Tietosuoja-asetus Markus Myhrberg 26.1.2017 Sääntely-ympäristö Henkilötietolaki Perustuslaki EIS, EU perusoikeuskirja GDPR (PSD2) Työelämän tietosuojalaki Tietoyhteiskuntakaari

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU

EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET WALMU 1 EU:N TIETOSUOJA-ASETUKSET EU:n tietosuoja-asetuksen huomioiminen järjestötoiminnassa GDPR = General Data Protection Regulation = EU:n tietosuoja-asetus = Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto

Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimusten käyttöönotto Jari Ala-Varvi 03 / 2017 30.3.2017 1 Miksi? GDPR tietosuoja-asetus astui voimaan 25.5.2016 ja siirtymäaika päättyy 24.5.2018 Perusoikeuksien suoja monimutkaistuvassa

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry Castrén & Snellman

Tietosuoja-asetus. Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry Castrén & Snellman Tietosuoja-asetus Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry 20.10.2016 1 If your shop assistant was an app? Kuvasitaatti: https://www.theguardian.com/technology/2015/jan/12/shopkeeperspermissions-apps-smartphone-privacy

Lisätiedot

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen

Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit. Tapio Lahtinen Tietosuojauudistus tulee PTC:n käytännön vinkit Tapio Lahtinen Mistä on kyse ja miten päästä alkuun? Tietosuoja-asetus ei suoraan anna yleisvastausta, siihen, mitä pitäisi tehdä Kärjistäen kyse on ikään

Lisätiedot

[yksilöitynä käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn kesto] [yksilöitynä henkilötietojen tyyppi ja rekisteröityjen ryhmät]

[yksilöitynä käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn kesto] [yksilöitynä henkilötietojen tyyppi ja rekisteröityjen ryhmät] 1(5) L I I T E 5B T I E T O S U O J A 1. TARKOITUS Tällä tietosuojaliitteellä ( Tietosuojaliite ) [tilaaja] ( Tilaaja ) rekisterinpitäjänä ja käsittelijänä ja [toimittaja] ( Toimittaja ) henkilötietojen

Lisätiedot

Lexian tietosuojaseminaari Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel

Lexian tietosuojaseminaari Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel Lexian tietosuojaseminaari 16.11.2016 Dont Mess With My Data! Askelmerkit tästä eteenpäin Saara Ryhtä, Counsel 554 Askelmerkit tästä eteenpäin 1. Tietoisuuden lisääminen, organisoituminen 2. Tallennetut

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry Ylitarkastaja Anna Hänninen EU:n tietosuoja-asetus: Mitä uusi yleinen tietosuoja-asetus edellyttää organisaatiolta? Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Teknologiateollisuus ry 13.2.2017 Ylitarkastaja Anna

Lisätiedot

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O

E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O E U : N T I E T O S U O J A - A S E T U K S E N V A I K U T U K S E T Y R I T Y S T E N L I I K E T O I M I N T A A N T E R H O N E V A S A L O Tietosuojalainsäädännön kokonaisuudistus Ensimmäinen EU:n

Lisätiedot

Tietosuojan toteuttaminen käytännössä

Tietosuojan toteuttaminen käytännössä Tietosuojan toteuttaminen käytännössä Terapiakeskus Terapeija Webinaari, 27.9.2016 Eija Warma, asianajaja, LL.M. (US), CIPP/E Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Päivän aiheet Henkilörekisterinpitoon

Lisätiedot

Tietosuojasta menestystekijä?!

Tietosuojasta menestystekijä?! Tietosuojasta menestystekijä?! Miten valmistautua EU:n uuden tietosuoja-asetuksen vaatimuksiin? ProCom johtajajaos 30.8.2017 Tervetuloa! Eija Warma Partner Elect eija.warma@castren.fi @EijaWarma Laura

Lisätiedot

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu

Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta. Fintech Breakfast , Technopolis, Oulu Maksupalveludirektiivi (PSD2) tietosuojan näkökulmasta Fintech Breakfast 17.3.2017, Technopolis, Oulu Agenda I II Maksupalveludirektiivi (PSD2) mitä uutta? Yleinen tietosuoja-asetus PSD2 3 Maksupalveludirektiivi

Lisätiedot

OP Ryhmän tietosuojavastaava OP Ryhmä Postiosoite: PL 308, OP Sähköpostiosoite: OP Palveluhaku asiakasrekisteri

OP Ryhmän tietosuojavastaava OP Ryhmä Postiosoite: PL 308, OP Sähköpostiosoite: OP Palveluhaku asiakasrekisteri 1 (5) TIETOSUOJASELOSTE 1 Yleistä Tällä tietosuojaselosteella annetaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (jäljempänä tietosuoja-asetus) sekä henkilötietolain edellyttämiä tietoja yhtäältä rekisteröidylle

Lisätiedot

EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS

EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS EU:N YLEINEN TIETOSUOJA- ASETUS Jarkko Reittu Tietosuojavastaava, Lakimies Helsingin yliopisto, Yleishallinto jarkko.reittu@helsinki.fi EU:n yleinen tietosuoja-asetus/jarkko Reittu - Käyttö CC 4.0 BY-NC-SA

Lisätiedot

Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari

Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari Mitä jokaisen pitää tietää EU:n tietosuoja-asetuksesta IAB Finland ry:n tietosuojaseminaari 14.4.2016 Laura Teirikko Lakimies, Eversheds Asianajotoimisto Oy V. 1995 HENKILÖTIETODIREKTIIVI (Kuvasitaatti:

Lisätiedot

Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! JASMINA HEINONEN

Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! JASMINA HEINONEN Tervetuloa tietosuoja-asetuskoulutukseen! 17.1.17 1 Päivän kulku 09:40-10:20 Jasmina Heinonen: Tietosuoja-asetus: Johdatus ja rekisteröidyn oikeudet 10:20-10:35 Tauko 10:35-11:30 Lotta Kuusisto: Tietosuoja-asetus

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea

EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea www.laurea.fi EU-tietosuoja-asetus Vaikutukset korkeakoulun IT:n näkökulmasta Case Laurea FUASin etiikkaseminaari 4.4.2017 Laurea Kimmo Pettinen 2 Sisältö Tieto - henkilötieto GDPR:n vaikutukset Pääasiallinen

Lisätiedot

Hanki myös itse koulutusta säännöllisesti UKK-dokumentin tekeminen Verkkokoulutusohjelma testeineen Blogi/muu sisäinen viestintä

Hanki myös itse koulutusta säännöllisesti UKK-dokumentin tekeminen Verkkokoulutusohjelma testeineen Blogi/muu sisäinen viestintä Tietosuoja-asetuksen 39 artikla Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi 6.10.2017, osallistujien työpajavastausten koonti Tehtävä Toteutustapa Aikataulutus Organisaation neuvonta ja ohjaus kaikissa

Lisätiedot

Pilvipalvelut ja henkilötiedot

Pilvipalvelut ja henkilötiedot Pilvipalvelut ja henkilötiedot Titta Penttilä Senior information security manager Group Security, TeliaSonera Muuttuva toimintaympäristö Alihankinta, pilvipalvelut Yleisen tietoisuuden ja kiinnostuksen

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus rekisterinpitäjän näkökulmasta sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja IAB Finland seminaari 14.4.

Tietosuoja-asetus rekisterinpitäjän näkökulmasta sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja IAB Finland seminaari 14.4. Tietosuoja-asetus rekisterinpitäjän näkökulmasta sisäänrakennettu ja oletusarvoinen tietosuoja IAB Finland seminaari 14.4.2016 Anna Paimela Kuluttajamedia ja oppiminen Sanoman toiminnan keskiössä Lehtiä

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa Suositus Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa n suosituksen liite Suositus 1 (9) Sisältö 1 Johdanto... 3 2 LUOTTAMUSVERKOSTO JA SEN TOIMINTA... 3 2.1 Luottamusverkosto...

Lisätiedot

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu. Niina Harjunheimo

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu. Niina Harjunheimo EU:n yleinen tietosuoja-asetus mikä muuttuu Niina Harjunheimo 17.5.2016 Yleinen tietosuoja-asetus sovellettavaksi toukokuussa 2018 Yleistä tietosuoja-asetusta sovellettava sellaisenaan kaikissa EU-maissa

Lisätiedot

JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 5

JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 5 JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 5 Tuula Seppo, Kuntaliitto Kimmo Rousku, Valtiovarainministeriö Yhteistyössä mukana: Tietosuoja yhteishanke työpaja #5-25102017 1 Vaatimusten huomioiminen

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetus. Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia

EU-tietosuoja-asetus. Helsingin kaupunki Kaupunginkanslia EU-tietosuoja-asetus 26.9.2016 EU:n perusoikeuskirja EU:n perusoikeuskirjan 8 artikla: 1. Jokaisella on oikeus henkilötietojen suojaan. 2. Tietojen käsittelyn on oltava asianmukaista ja sen on tapahduttava

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA

TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA TIETOTILINPÄÄTÖSSEMINAARI 31.1.2013 TIETOTILINPÄÄTÖS OSANA ORGANISAATIOIDEN TIETOPÄÄOMAN HALLINTAA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto KEHITYSKULKUJA TIETOYHTEISKUNTA TEKNOLOGIA

Lisätiedot

TIETOSUOJA SÄÄDÖKSISSÄ

TIETOSUOJA SÄÄDÖKSISSÄ IAB Finland : Verkkomainonnan tietosuoja -seminaari 12.5.2011 HUOMIOITAVAT KOHDAT TIETOSUOJA SÄÄDÖKSISSÄ Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SUOMEN PERUSTUSLAKI (731/1999)

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus (2016/679)

EU:n tietosuoja-asetus (2016/679) EU:n tietosuoja-asetus (2016/679) Valtakunnalliset tutkimushoitaja- ja tutkimuskoordinaattoripäivät 17.3.2017 Helsinki Jaana Riikonen, tietosuojavastaava Puhummeko yhteistä kieltä? Tietosuojalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Tietosuoja tutkimustoiminnassa; EU:n yleinen tietosuoja-asetus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun FUAS-liittouman tutkimusetiikkaseminaari 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Hänninen

Lisätiedot

Täyttyvätkö uudet tietosuojavaatimukset?

Täyttyvätkö uudet tietosuojavaatimukset? Täyttyvätkö uudet tietosuojavaatimukset? Terapiakeskus Terapeija Webinaari, 13.9.2016 Eija Warma, asianajaja, LL.M. (US), CIPP/E Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Keskeinen lainsäädäntö Tietosuojadirektiivi

Lisätiedot

1. Yleiset Periaatteet

1. Yleiset Periaatteet 1. Yleiset Periaatteet 1 Esityksen runko Asetuksen soveltamisala Periaatteet Käsittelyn lainmukaisuus Käsittelyn lailliset perusteet 2 Soveltamisala 3 Soveltamisala Henkilötieto = tunnistettuun tai tunnistettavissa

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään?

EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään? EU:n tietosuoja-asetus mikä muuttuu vai muuttuukö mikään? TDWI Finland 11.11.2014 Eija Warma, Counsel Data Protection & Privacy 1 Data privacy is a consequence of data protection measures taken 2 Henkilötiedon

Lisätiedot

Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet. Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti

Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet. Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti Verkkokaupan kehittyminen ja sen juridiset haasteet Kirsi Putkonen, Partner, VT, Ernst & Young Oy Lapin Matkailuparlamentti 21.-22.9.2017 Sisältö Matkailutoimiala digitaalisessa murroksessa: Verkkokaupan

Lisätiedot

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24. Kumppanuusforum 2017 Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.8 Mikä GDPR? = General Data Protection Regulation = Yleinen tietosuoja-asetus

Lisätiedot

Ulkoistaminen ja henkilötiedot

Ulkoistaminen ja henkilötiedot Ulkoistaminen ja henkilötiedot Titta Penttilä Senior Security Manager, Information Security Corporate Security, TeliaSonera 28.11.2012, Tietoturva 2013 fi.linkedin.com/in/tpenttila titta.penttila@teliasonera.com

Lisätiedot

Uusi EU:n tietosuoja-asetus, mitä muuttuu ja mihin suuntaan

Uusi EU:n tietosuoja-asetus, mitä muuttuu ja mihin suuntaan Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 23.5.2017 Finlandia-talo Sessio 5: Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedon integrointi Uusi EU:n tietosuoja-asetus, mitä muuttuu ja mihin suuntaan Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Tilannekatsaus 9/2017 AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto 1 EU-TASO KANSALLINEN TASO TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON TASO 2 TECHNOLOGY SUBGROUP

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus

EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus Lääke- ja terveystieteen tutkimuksen tietosuoja nyt ja tulevaisuudessa Treen yo 17.3.2016 EU:n tietosuoja-asetus ja tieteellinen tutkimus Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto

Lisätiedot

Nykyinen henkilötietolaki sekä laki tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta kumottaisiin.

Nykyinen henkilötietolaki sekä laki tietosuojalautakunnasta ja tietosuojavaltuutetusta kumottaisiin. TILIAKTIIVA TIEDOTTAA 1/2017 UUSI TIETOSUOJALAKI (Oikeusministeriö, tiedote 21.6.2017) Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdotti kesäkuussa, että säädettäisiin uusi henkilötietojen suojaa koskeva yleislaki,

Lisätiedot

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta.

Tietosuoja KERÄÄTKÖ TALLENNATKO KÄYTÄTKÖ HENKILÖTIETOJA? Mitä henkilötiedot ovat? Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta. 0100101000011010100010001010110101101111000101000 00101000011010100010001010110101101111000101 Paremmat säännöt pienten yritysten kannalta Tietosuoja 01001001010000110101000100010101101011011110001 Tietosuojaa

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi Päivi Antikainen Tietoliiketoimintayksikön johtaja

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi Päivi Antikainen Tietoliiketoimintayksikön johtaja Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi 22.11.2016 Päivi Antikainen Tietoliiketoimintayksikön johtaja 1 Tietosuojafoorumin tavoitteet Lisätä yritysten valmiuksia tietosuoja-asetuksen voimaantuloon

Lisätiedot

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun

Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun EU:n tietosuoja-asetus: Tieteellinen tutkimus Toimistopäällikkö Heljä-Tuulia Pihamaa, Tietosuojavaltuutetun Tietoarkiston seminaari 14.9.2016 Ylitarkastaja Anna Hänninen Esityksen sisältö I. Tietosuoja-asetus

Lisätiedot

EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa

EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa EU -tietosuoja-asetuksen edellyttämät toimenpiteet kunnissa Lakiklinikka Kuntamarkkinat, 14.9.2017 Ida Sulin Miksi uudistus? Tietosuojavaltuutettu 5.4.2016: Tarvitaan vankka säännöstö, joka varmistaa,

Lisätiedot

Kaikille selosteille yhteiset tietoturvaa ja rekisteröidyn oikeuksia koskevat kohdat löytyvät asiakirjan lopusta.

Kaikille selosteille yhteiset tietoturvaa ja rekisteröidyn oikeuksia koskevat kohdat löytyvät asiakirjan lopusta. 1 TIETOSUOJASELOSTE JA REKISTERISELOSTEET mysafety käsittelee henkilötietoja lainsäädännön mukaisesti huolellisesti ja turvallisesti. mysafetyn käsittelemiin henkilötietoihin. Tutustu tietosuojaselosteeseen

Lisätiedot

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Työpaja #4 29.9.2017 Rekisterinpitäjän velvollisuuksien toteuttaminen Riskienhallinta osa 4, tietosuojanäkökulma Tietosuoja yhteishanke työpaja

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous

Tietosuoja-asetus. Aktuaariyhdistyksen vuosikokous Tietosuoja-asetus Aktuaariyhdistyksen vuosikokous 20.9.2017 Sisältö Tilannekatsaus sääntelyyn Rekisterinpitäjä ja henkilötietojen käsittelijä Henkilötieto ja henkilörekisteri Henkilötietojen käsittely

Lisätiedot

EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS

EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS EU-TIETOSUOJAN KOKONAISUUDISTUS TIETOSUOJAN NYKYTILANNE Tietosuoja Yksityisyyden suojaamista henkilötietoja käsiteltäessä [Henkilörekisterilaki (471/1987)] Henkilötietolaki (523/1999) Henkilötietojen käsittelyä

Lisätiedot

SESSIO 8. Tietoturvallista terveydenhuoltoa. Kansalaisten luottamus tietoturvaan ja tietosuojaan

SESSIO 8. Tietoturvallista terveydenhuoltoa. Kansalaisten luottamus tietoturvaan ja tietosuojaan Helsingin Messukeskus 15. 16.5.2012 Terveydenhuollon Atk-päivät SESSIO 8. Tietoturvallista terveydenhuoltoa Kansalaisten luottamus tietoturvaan ja tietosuojaan Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu TIETOSUOJAVALTUUTETUN

Lisätiedot

T E R H O N E V A S A L O

T E R H O N E V A S A L O K Ä Y T T Ä J Ä T I E T O J E N H A L L I N N O I N T I H U O M I S E N P A L V E L U I S S A K O K O N A I S U U D I S T U S E U : N T I E T O S U O J A L A I N S Ä Ä D Ä N N Ö S S Ä T E R H O N E V A

Lisätiedot

TIETOSUOJA- ASETUKSEN HUOMIOINTI YRITYSTASOLLA. FINNET-LIITTO Mikko Viemerö (KTL, CIPP/E, CIPM, CIPT, CISA, CISM)

TIETOSUOJA- ASETUKSEN HUOMIOINTI YRITYSTASOLLA. FINNET-LIITTO Mikko Viemerö (KTL, CIPP/E, CIPM, CIPT, CISA, CISM) TIETOSUOJA- ASETUKSEN HUOMIOINTI YRITYSTASOLLA FINNET-LIITTO 17.1.2017 Mikko Viemerö (KTL, CIPP/E, CIPM, CIPT, CISA, CISM) Mitä on osoitusvelvollisuus? 2 Osoitusvelvollisuuden periaate ( accountability

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA

AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Tilannekatsaus 6/2017 VAHTI-kesäseminaari 5.6.2017 AJANKOHTAISTA TIETOSUOJASTA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun toimisto 1 EU-TASO KANSALLINEN TASO TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTON

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti

EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti 1 EU:n tietosuoja-asetus ja sähköposti EU:n uusi yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) määrittelee, miten EU-kansalaisten henkilötietojen käsittely tulee järjestää EU:n alueella. Asetus astuu voimaan 25.5.2018

Lisätiedot

GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS. Terho Nevasalo, partner

GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS. Terho Nevasalo, partner GDPR READY 2018 KOULUTUSOHJELMA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS Terho Nevasalo, partner 31.5.2016 1 NYKYINEN SÄÄNTELY TULEVAT MUUTOKSET GDPR READY 2018 KICK-OFF! Ohjelma 31.5.2016 08.30-09.00 Aamukahvit ja verkottumista

Lisätiedot

Tietosuoja tutkimuksessa. Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari Tampereen yliopisto

Tietosuoja tutkimuksessa. Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari Tampereen yliopisto Tietosuoja tutkimuksessa Arja Kuula-Luumi (Tietoarkisto) Tutkimusaineistojen anonymisointi -seminaari 5.4.2017 Tampereen yliopisto Sisältö Henkilötieto Henkilötietojen käsittelyn laillisuusperusteet tutkimuksessa

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja sen vaikutukset verkkokaupalle

EU:n tietosuoja-asetus ja sen vaikutukset verkkokaupalle EU:n tietosuoja-asetus ja sen vaikutukset verkkokaupalle ecomgrowth Teemavalmennus: Rahoitus, laki ja johtaminen Jukka Lång, asianajaja, CIPP/E (Twitter: @JukkaLang) Sisältö 1) Mitä tulee tietää lainsäädäntömuutoksista?

Lisätiedot

Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen?

Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Miten valmistautua EU:n tietosuoja-asetukseen? 24.1.2017 www.tietosuoja.fi 2 Sisältö Johdanto... 3 1 Henkilötietojen käsittelyn arviointi... 4 2 Tietosuojaperiaatteiden toteuttaminen...

Lisätiedot

Henkilötietosuojattu data

Henkilötietosuojattu data Henkilötietosuojattu data Päivi Timonen Johtaja Kuluttajatutkimuskeskus Valtiotieteellinen tiedekunta / Päivi Timonen/ henkilötietosuojattu data www.helsinki.fi/yliopisto 7.2.2017 1 Lähtökohtana henkilöt

Lisätiedot

Asiakastietojen oikea käsittely turvaa liiketoimintasi. Autokauppa 2016

Asiakastietojen oikea käsittely turvaa liiketoimintasi. Autokauppa 2016 Asiakastietojen oikea käsittely turvaa liiketoimintasi Autokauppa 2016 Asiakastiedot ja -rekisterit Asiakas-, markkinointi- ja muita henkilörekistereitä säätelee henkilötietolaki ( HetiL ) Yleislaki, taustalla

Lisätiedot

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue

Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus. Ylitarkastaja Anna Hänninen. VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Tietosuojalainsäädäntö uudistuu. Tietosuoja-asetus Ylitarkastaja Anna Hänninen VAHTIn kuntien tietoturvajaoston alueseminaarikiertue Jyväskylä 13.10.2016 YKSITYISELÄMÄN SUOJAN LÄHTÖKOHTANA ON, ETTÄ YKSILÖLLÄ

Lisätiedot

Tutkittavan informointi ja suostumus

Tutkittavan informointi ja suostumus Tutkittavan informointi ja suostumus yhdistettäessä tutkittavilta kerättyjä tietoja rekisteritietoihin Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto 9.12.2010 Kysy rekisteritutkimuksen luvista

Lisätiedot

TALLINK SILJA. Pelisääntöjä

TALLINK SILJA. Pelisääntöjä TALLINK SILJA Pelisääntöjä TIETOSUOJA-ASETUS FOR DUMMIES 10 askeleen ohjelma Pia Pynnä, ASML Henkilöbrändin rakentamisen do s and don ts ja mitä juridiikka siihen lisää? Elina Koivumäki, Lexperience 83

Lisätiedot

Tietosuojakäytäntö ja Rekisteriseloste

Tietosuojakäytäntö ja Rekisteriseloste Tietosuojakäytäntö ja Rekisteriseloste Asio-Data Oy Päivitetty 11.10.2017 Asio-Data Oy:n Tietosuojakäytännöt Asio-Data Oy ottaa tietosuojan vakavasti. Yksityisyytesi kunnioittamisessa Asio-Data noudattaa

Lisätiedot

Tietosuojalauseke TIIVISTELMÄ TIETOSUOJALAUSEKKEESTA:

Tietosuojalauseke TIIVISTELMÄ TIETOSUOJALAUSEKKEESTA: Tietosuojalauseke TIIVISTELMÄ TIETOSUOJALAUSEKKEESTA: Olemme sitoutuneet suojaamaan käyttäjiemme yksityisyyttä. Luottamuksesi on meille tärkeää! Käsittelemämme tiedot voidaan jakaa: käyttäjän antamiin,

Lisätiedot

MPS Prewise aamiaistilaisuus klo Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis?

MPS Prewise aamiaistilaisuus klo Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis? MPS Prewise aamiaistilaisuus 30.8.2016 klo 8.30-10.30 Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis? Tietosuoja tiukentuu, oletko valmis? Tervetuloa ja tilaisuuden avaus Iiro Pohjanoksa, toimitusjohtaja, MPS Prewise

Lisätiedot

Älä anna tietosuoja-asetuksen turruttaa Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä

Älä anna tietosuoja-asetuksen turruttaa Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä Älä anna tietosuoja-asetuksen turruttaa Sertifioinnilla kilpailuetua - Inspectan tietopäivä 7.9.2016 Tuukka Haarni, Pääarvioija 1 Päivän pointit Näistä (ainakin) puhutaan Tietosuoja-asetus mistä on kysymys?

Lisätiedot

osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki

osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki Rekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö osoite: Teollisuuskatu 33, Helsinki REKISTERISELOSTE 1 REKISTERISELOSTE Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen rekisteriseloste Rekisterinpitäjä FEON Oy Y-tunnus: 2733038-4 osoite: Teollisuuskatu 33, 00510 Helsinki kotipaikka: Helsinki

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelma ja EU-tietosuojadirektiivi

Omavalvontasuunnitelma ja EU-tietosuojadirektiivi Omavalvontasuunnitelma ja EU-tietosuojadirektiivi Sosiaalihuollon tiedonhallinnan Kanta työpaja 4.5.2017 Jenni Siermala Tietoturvasuunnittelija Voimassa oleva henkilötietolaki Henkilötietojen käsittely

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta

EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta EU:n tietosuoja-asetus verkkokaupan näkökulmasta Verkkokauppakoulutus 14 Kaupan liitto 28.10.2014 Eija Warma, asianajaja, LL.M. (US) 1 Henkilötiedon käsittelyn elinkaari Toimenpiteet ennen käsittelyn aloittamista

Lisätiedot

EU:N YLEINEN TIETOSUOJ ASETUS JA KLIININEN TU TKIMUS

EU:N YLEINEN TIETOSUOJ ASETUS JA KLIININEN TU TKIMUS EU:N YLEINEN TIETOSUOJ A- ASETUS JA KLIININEN TU TKIMUS Marjut Salokannel OTT, dos. Sareco Kliinisen tutkimuksen seminaari, Tampere 21.3.2017 EU:n yleinen tietosuoja-asetus voimassa ja sovelletaan lakina

Lisätiedot

IAB FINLANDIN OHJEISTUS

IAB FINLANDIN OHJEISTUS Copyright IAB FINLANDIN OHJEISTUS IAB Tietosuojaseminaari 12.5.2011 Pirkko Rajala, MTV Oy Seppo Roponen, TNS Gallup Agenda o Rajaukset ja määritykset: mistä nyt puhutaan o Ohjeistus o Mitä seuraavaksi

Lisätiedot

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet #tuki2018 #stöd2018 Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Työpaja #1 12.6.2017 KOTITEHTÄVÄT Tietosuoja yhteishanke työpaja #1-12.6.2017 - KOTITEHTÄVÄT Kotitehtävä 12.6.2017 Tietosuoja

Lisätiedot

JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 4

JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 4 JUHTA: n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet Työpaja # 4 Tuula Seppo, Kuntaliitto Kimmo Rousku, Valtiovarainministeriö Yhteistyössä mukana: 1 Rekisterinpitäjän velvollisuuksien toteuttaminen Riskienhallinta

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi tietosuojavastaava liiketoiminnan tukena , Liikenne- ja

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi tietosuojavastaava liiketoiminnan tukena , Liikenne- ja Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi tietosuojavastaava liiketoiminnan tukena 6.10.2017, Liikenne- ja viestintäministeriö @lvmfi Ohjelma 13.00 Tilaisuuden avaus Päivi Antikainen, yksikönjohtaja,

Lisätiedot

TARKISTUSLISTA HENKILÖTIETOJEN LUOVUTUSMENETTELYÄ SUUNNITELTAESSA HUOMIOON OTETTAVISTA ASIOISTA

TARKISTUSLISTA HENKILÖTIETOJEN LUOVUTUSMENETTELYÄ SUUNNITELTAESSA HUOMIOON OTETTAVISTA ASIOISTA TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO TARKISTUSLISTA HENKILÖTIETOJEN LUOVUTUSMENETTELYÄ SUUNNITELTAESSA HUOMIOON OTETTAVISTA ASIOISTA Päivitetty 27.07.2010 www.tietosuoja.fi 2 TARKISTUSLISTA HENKILÖTIETOJEN LUOVUTUSMENETTELYÄ

Lisätiedot

eresepti- ja KANTA-hankkeissa

eresepti- ja KANTA-hankkeissa Tietoturvallisuus ja yksityisyydensuoja 1 eresepti- ja KANTA-hankkeissa Teemupekka Virtanen Sosiaali- ja terveysministeriö teemupekka.virtanen@stm.fi 2 Käsitteitä Tietosuoja, yksityisyyden suoja Periaatteessa

Lisätiedot

Verkostokehittäjät-hanke Tietosuoja ja tietoturvallisuus

Verkostokehittäjät-hanke Tietosuoja ja tietoturvallisuus Verkostokehittäjät-hanke 22.9.2016 Tietosuoja ja tietoturvallisuus 1 2 Esityksen sisältö Käsitteitä Juridiikkaa Miksi? Rekisteröidyn oikeudet Rekisterinpitäjän velvollisuudet Rekisterinpitäjän tarkistuslista

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 Sisällysluettelo 1. Mistä informointivelvoitteessa on kysymys 3 2. Ketä informointivelvoite

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi rekisteröidyn oikeudet

Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi rekisteröidyn oikeudet Digitaalisen liiketoiminnan tietosuojafoorumi 22.3.2017 rekisteröidyn oikeudet Päivi Antikainen, yksikönjohtaja www.lvm.fi/tietosuojafoorumi @lvmfi Digitaalinen liiketoiminta edellyttää vahvaa tietosuojaa

Lisätiedot

3) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään yksinomaan historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; tai

3) rekisterissä olevia henkilötietoja käytetään yksinomaan historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; tai LIITE (Tieteellinen tutkimus) Artikla 15 artikla - Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin 1. Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, että häntä koskevia henkilötietoja

Lisätiedot

EU-TIETOSUOJA-ASETUS JA TIETOSUOJAN VASTUUKYSYMYKSET

EU-TIETOSUOJA-ASETUS JA TIETOSUOJAN VASTUUKYSYMYKSET Terveydenhuollon Atk-päivät 2015 13.5.2015, Tampere-talo EU-TIETOSUOJA-ASETUS JA TIETOSUOJAN VASTUUKYSYMYKSET Reijo Aarnio Tietosuojavaltuutettu 1 EKOSYSTEEMI Prop. apps VERKKO (WEB) PALVELUT 3rd party

Lisätiedot

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Työpaja #3 Tietoturvallisuuden toteuttaminen organisaation toiminnassa mitä asetus edellyttää, ja miten vaatimukset käytännössä toteutetaan

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus ja tietosuoja arjessa. GDPR General Data Protection Regulation

EU:n tietosuoja-asetus ja tietosuoja arjessa. GDPR General Data Protection Regulation EU:n tietosuoja-asetus ja tietosuoja arjessa GDPR General Data Protection Regulation Tietosuoja Tietosuojalla on perinteisesti ymmärretty henkilötietolain henkilötietojen käsittelyä koskevien vaatimusten

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus Sillan palkkapalveluissa

Tietosuoja-asetus Sillan palkkapalveluissa Tietosuoja-asetus Sillan palkkapalveluissa 12.9.2017 Aamupäivän sisältö EU:n tietosuoja-asetus lähtökohdat Rekisterinpitäjän ja tietojenkäsittelijän roolit Tietosuoja ulkoistetuissa palkkapalveluissa Käyttöönotto

Lisätiedot

EU-TIETOSUOJA-ASETUS JA SEN VAIKUTUKSET TOIMINTAAN

EU-TIETOSUOJA-ASETUS JA SEN VAIKUTUKSET TOIMINTAAN Sessio 9.9.2015 Tietosuojan uudet tuulet puhaltavat, pysyykö purtesi pystyssä? EU-TIETOSUOJA-ASETUS JA SEN VAIKUTUKSET TOIMINTAAN Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu 1 Tietosuojavaltuutetun toimisto EKOSYSTEEMI

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE JA TIETOSUOJALAUSEKE TAMPERE MOBIILISOVELLUS. 1. Rekisterinpitäjä Tampereen kaupunki Aleksis Kiven katu C PL TAMPERE

REKISTERISELOSTE JA TIETOSUOJALAUSEKE TAMPERE MOBIILISOVELLUS. 1. Rekisterinpitäjä Tampereen kaupunki Aleksis Kiven katu C PL TAMPERE REKISTERISELOSTE JA TIETOSUOJALAUSEKE TAMPERE MOBIILISOVELLUS 1. Rekisterinpitäjä Tampereen kaupunki Aleksis Kiven katu 14-16 C PL 487 33101 TAMPERE 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö Terhi Suuronen

Lisätiedot

Muuttuva tietosuojasääntely ja markkinoinnin trendit

Muuttuva tietosuojasääntely ja markkinoinnin trendit Muuttuva tietosuojasääntely ja markkinoinnin trendit Cable Days Jukka Lång Sisältö EU:n tietosuoja-asetus Tietosuojariskit ja datan merkityksen kasvu Uuden sääntelyn vaikutukset markkinointiin ja asiakastietojen

Lisätiedot

10 Yksityiselämän suoja

10 Yksityiselämän suoja SUOMEN PERUSTUSLAKI (731/1999) 10 Yksityiselämän suoja Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen

Lisätiedot

Tietoturvallinen liikkuva työ. Juha Tschokkinen

Tietoturvallinen liikkuva työ. Juha Tschokkinen Tietoturvallinen liikkuva työ Juha Tschokkinen Legacy environment Customers Partners Azure Windows Server Active Directory Microsoft Azure Active Directory Public cloud Cloud BYO On-premises VPN Classic

Lisätiedot

Miten selviän shokista?

Miten selviän shokista? Tietojen käsittelijän näkökulma Miten selviän shokista? Juha Karonen, CTO, Mirum Agency Anna Paimela, Senior Legal Counsel, Sanoma Tietojen käsittelijän roolissa merkittävä muutos Rekisteröity HENKILÖTIETOLAKI

Lisätiedot

Tietosuojahankkeen esittely ota tietosuojaasetuksen. Kuinka koulutan ja ohjeistan henkilöstöä tietosuojan osalta! Tuula Seppo, Kuntaliitto

Tietosuojahankkeen esittely ota tietosuojaasetuksen. Kuinka koulutan ja ohjeistan henkilöstöä tietosuojan osalta! Tuula Seppo, Kuntaliitto Tietosuojahankkeen esittely ota tietosuojaasetuksen vaatimukset haltuun! Kuinka koulutan ja ohjeistan henkilöstöä tietosuojan osalta! Tuula Seppo, Kuntaliitto EU:n yleinen tietosuoja-asetus Yhdenmukaistaa

Lisätiedot

2) tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa rekisteröidyn terveydelle tai hoidolle taikka jonkun muun oikeuksille;

2) tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa rekisteröidyn terveydelle tai hoidolle taikka jonkun muun oikeuksille; Artikla 15 artikla - Rekisteröidyn oikeus saada pääsy tietoihin 1. Rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä vahvistus siitä, että häntä koskevia henkilötietoja käsitellään tai että niitä ei

Lisätiedot

Kokemuksia ja näkemyksiä tietosuojaasetuksen

Kokemuksia ja näkemyksiä tietosuojaasetuksen Kokemuksia ja näkemyksiä tietosuojaasetuksen soveltamisesta JUHTA:n toteuttamat tietosuojayhteishankkeet, Työpaja # 4 Annina Hautala, ryhmäpäällikkö, Poliisihallitus 1 Esityksen teemat Tietosuojatyön organisointi

Lisätiedot

\ Verkkokaupan tietosuoja. Sarja päättyy. verkkokaupassa. Teksti: Markus Salminen Kuvitus: Maija Vuorela

\ Verkkokaupan tietosuoja. Sarja päättyy. verkkokaupassa. Teksti: Markus Salminen Kuvitus: Maija Vuorela Sarja päättyy Tiedot suojaan Teksti: Markus Salminen Kuvitus: Maija Vuorela verkkokaupassa 26 TIETOSUOJA 4/2010 tietoturvan ja tietosuojan erikoislehti Henkilötietoja saa hyödyntää vain niihin tarkoituksiin,

Lisätiedot

Lausunto Suomen Journalistiliitto ry (SJL) suhtautuu 1 luvun muotoiluun myönteisesti.

Lausunto Suomen Journalistiliitto ry (SJL) suhtautuu 1 luvun muotoiluun myönteisesti. Suomen Journalistiliitto ry Lausunto 07.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Pelit ja tietosuoja. Hannu Partanen / Fondia Oy

Pelit ja tietosuoja. Hannu Partanen / Fondia Oy Pelit ja tietosuoja Hannu Partanen / Fondia Oy Agenda 1. Esittely 2. Tietosuojalait ja niiden vaikutus peliin 3...mitä sitten kirjoitan privacy policyyni? 2 3 Esittely 4 Mikä on henkilötieto? Mikä on henkilötieto?

Lisätiedot

Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE

Henkilötietolain (523/1999) 10 :n mukainen REKISTERISELOSTE 1 Rekisterinpitäjä If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Y-tunnus 1614120-3 Niittyportti 4, Espoo 00025 IF Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Mika Rintamäki, puh. 101 191515,

Lisätiedot

HAVAINTOJA PARHAISTA KÄYTÄNNÖISTÄ. Harri Vilander, Nixu Oy

HAVAINTOJA PARHAISTA KÄYTÄNNÖISTÄ. Harri Vilander, Nixu Oy HAVAINTOJA PARHAISTA KÄYTÄNNÖISTÄ Harri Vilander, Nixu Oy SISÄLTÖ Tietosuoja-analyysi Tietosuojaa koskeva vaikutustenarviointi (PIA) Kokemuksia matkan varrelta TIETOSUOJA-ANALYYSI Tietosuojan nykytilanteen

Lisätiedot

Rekisteritutkimuksen tulevaisuuden näkymät ja tietosuoja, ml. EU:n tietosuoja-asetus

Rekisteritutkimuksen tulevaisuuden näkymät ja tietosuoja, ml. EU:n tietosuoja-asetus KANSALLINEN REKISTERI- JA MIKROAINEISTOJEN TUTKIJAPALVELU HANKKEEN ALOITUS- SEMINAARI 7.5.2014 Rekisteritutkimuksen tulevaisuuden näkymät ja tietosuoja, ml. EU:n tietosuoja-asetus Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu

Lisätiedot

Helsingin kaupungin tietosuojalinjaukset

Helsingin kaupungin tietosuojalinjaukset HELSINGIN KAUPUNKI 1 / 14 Kaupunginkanslia Helsingin kaupungin tietosuojalinjaukset Henkilötietojen käsittelyperiaatteet EU:n tietosuoja-asetus (EU 2016/679) tulee voimaan 25.5.2018. Tietosuoja-asetuksessa

Lisätiedot

EU:N TIETOSUOJA- ASETUS JA SEN VAIKUTUS REKISTERÖITYNEELLE

EU:N TIETOSUOJA- ASETUS JA SEN VAIKUTUS REKISTERÖITYNEELLE EU:N TIETOSUOJA- ASETUS JA SEN VAIKUTUS REKISTERÖITYNEELLE Tietoturvapäivä 2017 Tietoturvallisuusasiantuntija Pauliina Hirvonen Citrus Solutions Oy 07.03.2017 CITRUS TYÖNANTAJANA 2002ICT-konsultointi,

Lisätiedot

EU:n tietosuoja-asetus - vaikutukset kuntiin. Lakiklinikka Kuntamarkkinat OTT, VT lakimies Ida Sulin

EU:n tietosuoja-asetus - vaikutukset kuntiin. Lakiklinikka Kuntamarkkinat OTT, VT lakimies Ida Sulin EU:n tietosuoja-asetus - vaikutukset kuntiin Lakiklinikka Kuntamarkkinat 14.9.2016 OTT, VT lakimies Sisältö Instrumentti, aikataulu ja kansallinen täytäntöönpano Keskeiset elementit paradigman muutos Miten

Lisätiedot