Erityishoitorahan asiointipalvelun täyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Erityishoitorahan asiointipalvelun täyttöohje"

Transkriptio

1 Erityishoitorahan asiointipalvelun täyttöohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Tässä kerrotaan hakemuksen täyttämisen yleisiä ohjeita. Täyttöohje-painikkeella saat näyttöä koskevia tarkempia ohjeita. Palvelu tarkistaa automaattisesti, että annat tiedot oikeassa muodossa. Tarvittaessa palvelu antaa huomautus- ja virheilmoituksia. Asiointipalvelussa voit täyttää erityishoitorahahakemuksen ja lähettää tarvittavat liitteet. Vastaat itse antamiesi tietojen oikeellisuudesta. Virheelliset tiedot voivat johtaa esimerkiksi hakemuksen hylkäämiseen tai erityisraha määräytyy väärin tai väärälle ajalle. Kela joutuu perimään väärin perustein myönnetyn tuen takaisin. Näin täytät hakemuksen Hakemuksen täyttäminen etenee vaiheittain näyttö kerrallaan. Pääset seuraavalle näytölle painamalla Jatka-painiketta. Tyhjennä-painike poistaa kyseiselle näytölle annetut tiedot. Kentän tiedot voit poistaa pyyhkimällä ne yli. Keskeytä -painikkeella voit keskeyttää hakemuksen täyttämisen. Voit tallentaa hakemuksen keskeneräisenä ja jatkaa sen täyttämistä myöhemmin. Tiedot säilyvät yhden kuukauden. Voit palata edellisille näytöille valitsemalla vasemmasta reunasta näytön otsikon. Näin pääset muuttamaan näytön tietoja. Älä käytä selaimen Edellinen- tai Back toimintoja. Ennen hakemuksen lähettämistä, tarkista Yhteenveto-näytöltä antamasi tiedot. Rastita kohta, jossa vakuutat antamasi tiedot oikeiksi. Hakemuksen lähettämisen jälkeen Saat hakemuksen lopuksi yhteenvedon ja listan tarvittavista liitteistä. Voit tulostaa molemmat itsellesi. Nopeuta hakemuksesi käsittelyä, ja lähetä liitteet heti. Huomioi listassa ilmoitettu määräaika liitteiden toimittamiseen. Lähetä liitteet asiointipalvelun Viestit ja liitteet -toiminnolla. Liite ohjautuu hakemuksesi käsittelyyn. Jos jätät viestin, siihen vastataan tarvittaessa hakemuksen käsittelyn yhteydessä. Voit tarkistaa tarvittavat liitteet asiointipalvelusta. Valitse Aiemmin lähetetyt -painike ja edelleen hakemuksen liiteluettelo. Liitteet voi myös postittaa. Laita mukaan liiteluettelo. Liiteluettelo ei ole pakollinen, mutta se nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä. Näin haet Kelan tuet ja lähetät liitteet verkossa Haluan keskeyttää hakemisen tai tarkistaa hakemisen välillä etuustietojani Paina Keskeytä-painiketta, jos haluat keskeyttää tai lopettaa hakemuksen tekemisen. Halutessasi voit tallentaa antamasi tiedot. Siirryt keskeytyksen jälkeen Omat tiedot -näytölle. Tallentamasi tiedot säilyvät 1 kuukauden ajan. Palvelussa voi olla keskeneräisenä 1 erityishoitorahahakemus kerrallaan. Löydät keskeneräisen hakemuksen näytön vasemmasta reunasta kohdasta Aiemmin lähetetyt. Muista tarkistaa osoitteesi, jos se on välillä muuttunut.

2 Tietoturva Hakemuksesi on vireillä ja saapunut Kelaan, kun olet varmentanut ja lähettänyt sen. Palvelussa olet suojatussa yhteydessä. Poistu palvelusta aina valinnalla Kirjaudu ulos, että yhteys katkeaa.tee näin, jos olet kirjautunut useampaan istuntoon. Näin varmistat, että tietoja ei saa esiin ilman uutta tunnistautumista. Lopetettuasi asioinnin sulje käyttämäsi selainikkuna ja tyhjennä selaimen välimuisti, jos käytit yleisessä käytössä olevaa tietokonetta. Erityishoitorahan hakeminen Erityishoitorahan tarkoituksena on korvata ansionmenetystä, kun joudut olemaan kokopäiväisesti pois työstä sairaan lapsen hoidon tai kuntoutuksen vuoksi. Ansiomenetys tarkoittaa, että et saa tältä ajalta palkkaa, et voi tehdä työtä yrityksessäsi tai muuta työtäsi (esim. opiskelu tai kotityö). Erityishoitorahassa on 4 kuukauden takautuva hakuaika lapsen hoidon tai kuntoutuksen alkamisesta. Erityishoitoraha on veronalaista tuloa, eikä siinä ole omavastuuaikaa. Sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia Kelaan. Kela saa perusverokorttien ennakonpidätystiedot suoraan Verottajalta. Erityishoitorahaan voi oikeuttaa erikoissairaanhoidon yksikössä annettava sairaanhoito sekä siihen liittyvä kotihoito. Terveyskeskuksessa tai yksityislääkärin vastaanotolla käynti ei oikeuta erityishoitorahaan Miten lapsen ikä, sairaus ja hoitopaikka vaikuttavat Erityishoitorahan myöntämiseen vaikuttavat tekijät Sairaala- ja poliklinikkahoito Kotihoito Alle 7-vuotias lapsi 7-15-vuotias lapsi 0-15-vuotias lapsi D-todistuksessa todetaan lapsen sairaus ja huoltajan osallistumisen tarpeellisuus D-todistuksessa todetaan lapsen sairaus ja huoltajan osallistumisen tarpeellisuus Lapsella vaikea sairaus vaativassa hoidollisessa vaiheessa D-todistuksessa todetaan lapsen sairaus ja huoltajan osallistumisen tarpeellisuus Lapsella vaikea sairaus vaativassa hoidollisessa vaiheessa

3 Poliklinikkakäynniltä, jos hoitotoimenpiteitä tai hoidon tehostamisen tarve Kotihoitoon liittyvä koulu- tai päivähoitokokeilu: D- todistuksessa todetaan koulu- /päivähoitokokeilun ja vanhemman varallaolon tarpeellisuus Erityishoitoraha vaikeasti sairaan lapsen vanhemmalle (vaikeat sairaudet) Tilanteet, joissa et voi saada erityishoitorahaa Hakemistiedot Haen erityishoitorahaa Poliklinikkakäynnin ajalle Erityishoitorahan myöntäminen poliklinikkahoitoon edellyttää, että lääkäri on katsonut osallistumisesi tarpeelliseksi. Etuus voidaan myöntää molemmille huoltajille, jos molempien osallistuminen on katsottu tarpeelliseksi. Molemmat huoltajat täyttävät oman hakemuksen. Sairaalahoidon ajalle Erityishoitorahan myöntäminen sairaalahoitoon edellyttää, että lääkäri on katsonut osallistumisesi tarpeelliseksi. Etuus voidaan myöntää molemmille huoltajille, jos molempien osallistuminen on katsottu tarpeelliseksi. Molemmat huoltajat täyttävät oman hakemuksen. Kotihoito, joka liittyy sairaalahoitoon tai poliklinikkakäyntiin ja lääkärin arvioon Erityishoitorahan myöntäminen kotihoidon ajalle edellyttää, että lääkäri on katsonut hoitoon osallistumisesi tarpeelliseksi. Kotihoidon ajalta erityishoitorahaa maksetaan vain toiselle huoltajista. Erityishoitorahan myöntäminen kotihoitoon liittyvän koulu- tai päivähoitokokeilun ajalta edellyttää, että kouluun tai päivähoitoon palaaminen sekä huoltajan varallaolo perustuu hoitavan lääkärin arvioon. Kuntoutus- tai sopeutumisvalmennuskurssin ajalle Hae ensisijaisesti kuntoutusrahaa, jos osallistuit lapsen kuntoutukseen. Kuntoutusraha ja erityishoitoraha määräytyvät samalla tavoin, joten määrä on molemmissa sama. Kuntoutusrahassa ei ole omavastuuta eikä enimmäisaikaa, kun huoltaja osallistuu lapsen kuntoutukseen. Kun kuntoutus järjestetään perhekuntoutuksena, voidaan kuntoutusraha maksaa molemmille huoltajille. Erityishoitoraha maksetaan lapsen kuntoutukseen osallistuvalle huoltajalle tai molemmille huoltajille, jos se on perusteltu lääkärintodistuksessa tai kuntoutus järjestetään perhekuntoutuksena. Huomioi, että erityishoitorahaa voidaan maksaa enintään 60 arkipäivältä lapsen saman sairauden vuoksi. Lapsi, josta haen erityishoitorahaa Täytä lapsen henkilötunnuksen lisäksi lapsen sukunimi ja etunimi, jos et ole lapsen huoltaja, mutta hoidat lasta vanhemman tavoin. Kerro siinä tapauksessa lisää huoltajuudesta, lapsen hoitamisesta ja sen järjestämisestä Lisätietoja -kohdassa.

4 Miten lapsen ikä, sairaus ja hoitopaikka vaikuttavat Näin haet kuntoutusrahaa Hakemuksen lähettämisen jälkeen Poliklinikkakäynti Ilmoita poliklinikalla käynnin päivämäärä ja käyntiin kulunut aika matka-aikoineen Merkitse päivämäärä ja käyttämäsi aika matkoineen (käyntiin kulunut aika kotoa sairaalaan ja takaisin). Ilmoita ja arvioi käyntiin kulunut aika täysinä tunteina. Lisää rivi -painikkeella voit lisätä päivämääriä ja aikoja. Niitä on käytettävissä yhteensä 18 kpl. Täytä uusi erityishoitorahahakemus, jos rivit eivät riitä. Kentän tiedot voit poistaa pyyhkimällä ne yli. Miten lapsen ikä, sairaus ja hoitopaikka vaikuttavat Sairaalahoito Ilmoita päivämäärä tai ajanjakso, jona olet osallistunut lapsen hoitoon sairaalassa Lisää rivi -painikkeella voit lisätä päivämääriä. Niitä on käytettävissä yhteensä 18 kpl. Täytä uusi erityishoitorahahakemus, jos määrä ei riitä. Kentän tiedot voit poistaa pyyhkimällä ne yli. Miten lapsen ikä, sairaus ja hoitopaikka vaikuttavat Kotihoito Ilmoita päivämäärä tai ajanjakso, jona olet estynyt tekemästä työtä lapsen kotihoidon vuoksi Lisää rivi -painikkeella voit lisätä päivämääriä. Niitä on käytettävissä yhteensä 18 kpl. Täytä uusi erityishoitorahahakemus, jos määrä ei riitä. Kentän tiedot voit poistaa pyyhkimällä ne yli. Miten lapsen ikä, sairaus ja hoitopaikka vaikuttavat Päivähoito tai koulu kotihoidon aikana Lisää rivi -painikkeella voit lisätä päivämääriä. Niitä on käytettävissä yhteensä 10 kpl. Täytä uusi

5 erityishoitorahahakemus, jos määrä ei riitä. Kentän tiedot voit poistaa pyyhkimällä ne yli. Hoidon vaativuus kotihoidossa Halutessasi voit kuvata lapsen sairaudesta aiheutuvaa hoidon tarvetta ja sen vaativuutta tarkemmin. Lapsen ikätason mukainen avuntarve ei vaikuta erityisrahan myöntämiseen. Kuntoutus Ilmoita päivämäärä tai ajanjaksot, joina olet osallistunut lapsen kuntoutukseen Lisää rivi -painikkeella voit lisätä päivämääriä. Niitä on käytettävissä yhteensä 8 kpl. Täytä uusi erityishoitorahahakemus, jos määrä ei riitä. Kentän tiedot voit poistaa pyyhkimällä ne yli. Kuntoutus on Jos vastasit Kelan järjestämä kuntoutus, saat lisäkysymyksen: Miten toimitat osallistumistodistuksen Kelaan? Erityishoitorahan maksaminen edellyttää selvitystä kuntoutukseen osallistumisesta. Jos vastasit muun tahon järjestämä kuntoutus, saat lisäkysymyksen: Miten toimitat osallistumistodistuksen ja tiedot kuntoutuksesta Kelaan? Useat eri tahot järjestävät kuntoutusta, kuten potilasjärjestöt, kunnat tai sairaalat. Kela ei saa suoraan tietoja kuntoutuksen järjestäjältä, joten hakijan tulee toimittaa tiedot kuntoutuksesta ja siihen osallistumisesta. Lue lisää, miten liite lähetetään: Hakemuksen lähettämisen jälkeen Haetut jaksot Tarkista näytöltä, että haettu aika on oikein. Näytön vasemmassa reunassa olevista otsikoista voit palata aiemmin täyttämillesi sivuille ja tarvittaessa muuttaa antamiasi tietoja. Tiedot työnantajasta ja palkanmaksusta Saatko palkkaa ajalta, jolta haet erityishoitorahaa? Jos vastasit kyllä, ilmoita miltä ajalta sait palkkaa. Lisää rivi -painikkeella voit lisätä päivämääriä. Niitä on käytettävissä yhteensä 10 kpl. Kerro lisätiedoissa tarkemmin palkanmaksusta. Rastita, miten toimitat työnantajan todistuksen palkattomuudesta. Selvitä ja sovi asiasta työnantajan kanssa. Voit antaa yhteensä kolmen työnantajan tiedot. Jos sinulla on useampi kuin kolme työnantajaa, anna

6 muiden työnantajan vastaavat tiedot Lisätietoja-kohdassa. Valitse vasemmalta navigaatio-kentästä Työnantaja ja pääset palaamaan edellisen työnantajan tietoihin. Huomioi, että palkattomuustodistus tarvitaan jokaiselta työnantajalta. Hakemuksen lähettämisen jälkeen Työnantajien asiointipalvelu Työtulo Voit arvioida erityishoitorahan määrän laskurilla. Linkki erityishoitorahan laskuriin: Erityishoitorahan perusteet Erityishoitoraha määräytyy pääasiallisesti työtulon perusteella. Työtulo on korotettu palkkakertoimella ja siitä on vähennetty tulonhankkimiskustannukset. Näytöllä näkyy verottajalta Kelaan siirtynyt tieto työtulosta ja miltä vuodelta työtulot on laskettu. Työtulona käytetään erityishoitorahan alkamista edeltäneenä vuonna verotuksessa vahvistettuja työtuloja. Esimerkiksi vuonna 2015 käytetään aina verovuoden 2013 tuloja. Erityishoitoraha määräytyy vähimmäismääräisenä, jos sinulla ei ole ollut työtuloja tai et ole saanut edeltävää etuutta. Erityishoitoraha voi määräytyä myös edeltävän etuuden perusteella, jos se on tällä perusteella suurempi kuin työtulojen mukainen erityishoitoraha. Edeltäviä etuuksia voivat olla kuntoutusraha, työttömyysetuudet tai opintoraha, jota olet viimeksi saanut. Kela saa näistä etuuksista tiedot rekisterien kautta. Erityishoitoraha määräytyy edeltävän kuntoutusrahan mukaan, jos olet saanut Kelan maksamaa kuntoutusrahaa edeltävän 6 kuukauden aikana. Kuntoutusrahan mahdollista 10 prosentin korotusta ei huomioida. olet saanut työeläkelakien mukaista kuntoutusrahaa, osakuntoutusrahaa tai kuntoutusavustuksena maksettavaa kuntoutusrahaa edeltävän 6 kuukauden aikana. Kuntoutusrahan 33 prosentin korotusta ei huomioida. Erityishoitoraha määräytyy edeltävän työttömyysetuuden mukaan, jos olet saanut edeltävän 4 kuukauden aikana työttömyysturvalain mukaista etuutta. Näitä ovat peruspäiväraha, ansiopäiväraha ja työmarkkinatuki. Erityishoitoraha on vähintään 86 prosenttia työttömyysetuuden määrästä. Erityishoitoraha määräytyy edeltävän opintorahan mukaan, jos olet saanut 4 kuukauden aikana opintotukilain mukaista opintorahaa. Erityishoitoraha on vähintään maksetun opintorahan kuukausimäärän kahdeskymmenesviidesosa.

7 6 kuukauden työtulo Mitä työtuloja sinulla on ollut 6 kuukauden aikana? Valitse sekä Palkkatuloa tai vakuutuspalkka että YEL ja/tai MYEL-työtuloa, jos olet ollut 6 kuukauden aikana palkkatyössä ja yrittäjänä. Vakuutuspalkka on työntekijän ja työnantajan sopima palkka ulkomaankomennuksen ajalle. Onko sinulla työtuloa koko edeltävän 6 kuukauden ajalta? Jos olet ollut yhdenjakoisesti työkyvyttömyyttä edeltäneiden 6 kuukauden aikana työssä tai yrittäjänä, valitse Kyllä. Jos sinulla ei ole ollut tuloja täyden 6 kuukauden ajalta, valitse Ei ole, koska vaihtoehto, jos jokin kolmesta valinnasta vastaa tilannettasi. Kela pyytää palkkatiedot työnantajilta. Ilmoita työnantajien yhteystiedot Lisätietoja-kohdassa riittävän tarkasti, jotta Kela voi pyytää palkkatiedot. Olen menettänyt työtuloa sairauden, työttömyyden tai muun erityisen syyn vuoksi. Muu erityinen syy voi olla esimerkiksi asevelvollisuuden suorittaminen lakko ja työsulku äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa lapsen hoidon vuoksi otettu työsopimuslain mukainen hoitovapaa raskaus, jos hakija on raskauden vuoksi ja työolosuhteista johtuen siirretty varsinaisista työtehtävistään muihin tehtäviin tai hänen työtehtäviään taikka työaikaansa on muutettu (esim. ei enää tee vuorotyötä/yötyötä) sairaan lapsen, puolison tai vanhemman hoitaminen (hoitaja poissa työstä tai siirtynyt osapäivätyöhön taikka saanut esim. erityishoitorahaa tai omaishoidontukea) vakuutetun työn muuttuminen osa-aikatyöksi ja vakuutettu on samaan aikaan TE-toimistossa kokopäivätyönhakijana palkan alentuminen osa-aikalisän, osittaisen hoitovapaan tai osittaisen opintovapaan tms. syyn vuoksi kuntoutus riippumatta siitä, millaisesta kuntoutuksesta on kyse opintovapaalaissa tarkoitettu opintovapaa, jos vakuutettu ei saa palkkaa verottoman apurahan turvin suoritetut jatko-opinnot, joiden ajalta vakuutettu ei saa palkkaa vuorotteluvapaa Työsuhteeni ei ole vielä jatkunut kuutta kuukautta Palkkatulo voidaan arvioida vähintään kuukauden työtulojen perusteella vuosituloksi, jos työssäolo olisi jatkunut vähintään kuusi kuukautta, ellet olisi tullut työkyvyttömäksi tai etuusoikeutesi ei olisi alkanut. Palkkatulot voidaan arvioida vuosityötuloksi vähintään kuukauden työtulojen perusteella, jos olet ansainnut tulot vähintään kuudeksi kuukaudeksi sovitussa työ- tai virkasuhteessa tai olet palannut takaisin työhösi hoito- tai muulta vapaalta vähintään kuukauden ajaksi, esimerkiksi sairauspoissaolon, vanhempainvapaan, kuntoutuksen tai vuorotteluvapaan päätyttyä tai tulet kesken työssäolon työkyvyttömäksi tai etuusoikeus (esim. vanhempainpäiväraha tai kuntoutusraha) alkaa kesken työssäolon.

8 Ainoastaan palkkatulo tai siihen verrattava henkilökohtainen tulo arvioidaan säännöksen nojalla vuosituloksi. YEL/MYEL-työtuloa tai yritystoiminnan ansiotuloja ei voida arvioida tämän säännöksen nojalla. Olen valmistunut ammattiin Työtulosi voidaan hakemuksesta arvioida kuutta kuukautta lyhyemmältä ajalta, jos sinulla on ammatin vaihtumisen tai muun vastaavan syyn vuoksi ollut työtuloja vain osalta kuuden kuukauden aikaa. Ammatinvaihtuminen on kysymyksessä esimerkiksi, kun opiskelija on valmistuttuaan mennyt koulutustaan vastaavaan työhön tai kun työtön on palannut työhön kouluttauduttuaan uuteen ammattiin. Selvitys tulonhankkimiskustannuksista Tällä sivulla sinulta pyydetään tiedot tulonhankkimiskustannuksista, jos haet päivärahaa 6 kk:n työtuloilla. Esitä tulonhankkimiskustannukset samalla tavoin kuin ilmoitat ne veroehdotuksessa verottajalle. Lue lisää verohallinnon ohjeesta. Erityishoitorahan määrän laskurilla voit tarkistaa, miten tulonhankkimiskulustannukset vaikuttavat päivärahan laskennassa. Onko sinulla työmatkakustannuksia? Jos sinulla on ollut työmatkakustannuksia sinä aikana, jolta 6 kk:n palkkatiedot esitetään, valitse Kyllä ja ilmoita kustannusten määrä kohdassa /kk sekä työmatkan pituus kohdassa km yhteen suuntaan. Ilmoita myös käyttämäsi kulkuneuvo sekä matkareitti niille tarkoitetuissa kohdissa. Maksatko työmarkkinajärjestön jäsenmaksua tai työttömyyskassan jäsenmaksua? Jos olet maksanut työmarkkinajärjestön tai työttömyyskassan jäsenmaksua, valitse Kyllä. Ilmoita jäsenmaksun suuruus joko euroina (kuukaudessa / 6 kuukaudessa tai vuodessa) tai prosenttina palkasta. Tarkista jäsenmaksun määrä joko palkkalaskemasta tai selvitä maksun saajalta esim. työttömyyskassasi nettisivuilta. Jos työnantaja tilittää summan suoraan palkasta, voit selostaa asian Lisätietoja-kohdassa ja jättää tiedon ilmoittamatta. Onko sinulla muita tulonhankkimiskustannuksia? Muita tulonhankkimiskustannuksia voivat olla esim. ammattikirjallisuuden hankinta ja työhuonevähennys. Lue lisää verohallinnon ohjeesta. Jos sinulla on ollut muita tulonhankkimiskustannuksia, valitse Kyllä ja kirjoita mitä ne ovat olleet ja paljonko kustannuksia on ollut vuodessa. Huomaa, että työasuntovähennys ei ole tulonhankkimiskulu, joten sitä ei ilmoiteta tässä. Lisätietoja Kirjoita tähän selvitys, jos jokin edellä pyydetyistä tiedoista ei ole tiedossasi tai haluat tarkentaa antamiasi tietoja (enintään 850 merkkiä). Muut korvaukset

9 Kelalle siirtyy tiedot, jos asiakkaalle maksetaan Suomesta lakisääteisiä korvauksia, jotka saattavat vaikuttaa erityishoitorahan maksamiseen. Kelan maksamat etuudet näkyvät myös tällä sivulla, jos niillä on vaikutusta. Tietojemme mukaan saat erityishoitorahaan vaikuttavia muita korvauksia Jos sinulle ei makseta muita etuuksia, tämä kohta on tyhjä. Tarkista ovatko Kelalle siirtyneet tiedot oikein ja ajan tasalla. Ovatko työttömyyskassan maksamaa päivärahaa koskeva tiedot oikein? Tämä kysymys näytetään, jos Kelalla on sinua koskevia työttömyyskassan maksutietoja. Työttömyyskassan tietojen siirtymisessä on usein viivettä. Tämän vuoksi pyydämme sinua tarkistamaan ovatko siirtyneet tiedot oikein. Oletko hakenut tai hakemassa työttömyyskassan päivärahaa? Ilmoita tässä, jos olet jättänyt hakemuksen ja et ole saanut siitä vielä päätöstä. Saatko tai haetko muuta korvausta lapsen sairauden perusteella samalta ajalta, jolta haet erityishoitorahaa? Ilmoita tässä, jos olet hakenut tai saanut päätöksen korvauksesta joltain muulta taholta lapsen sairauden vuoksi. Muita korvauksia voivat olla esimerkiksi liikennevahinkokorvaus tai tapaturmakorvaus. Tilinumero Hakijan tulee aina ilmoittaa oma tilinumeronsa. Kirjoita tilinumero IBAN-muotoon. IBAN-tilinumeron löydät esim. tiliotteeltasi tai verkkopankkitiedoista. Suomalaisen tilinumeron voi muuntaa IBAN:iksi pankkien verkkosivuilla olevien laskureiden avullla. IBANtilinumeron alkuun tulee maatunnus (Suomessa FI eli Finland) ja kaksi numeroa ennen varsinaista kansallista tilinumeroa. Suomalaisen pankkitilin IBAN on 18 merkin pituinen. Pankkitunnistetta (BIC) ei tarvitse ilmoittaa, vaan se muodostuu automaattisesti IBAN-tilinumeron perusteella. Tilinumero voi olla täyttökentässä valmiina. Valmiina näkyvä tilinumero on IBAN-muodossa. Jos tilinumero on näytöllä valmiina etkä halua muuttaa tilinumeroa, voit jatkaa eteenpäin painamalla Jatka. IBAN-tilinumero Yhteystiedot Yhteystiedoissa näytetään osoite, johon päätös lähetetään. Kela saa osoitetiedot väestötietojärjestelmästä. Jos olet ilmoittanut Kelalle virallisesta osoitteestasi poikkeavan osoitteen, näytetään tämä osoite. Suomen osoitetta ei voi tässä muuttaa. Jos osoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi osoite väestörekisterikeskukseen jolloin tieto välittyy myös Kelaan.

10 Voit halutessasi antaa puhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi mahdollisia hakemukseen liittyviä yhteydenottoja varten. Päivitetty Tulosta Sivun alkuun

Lastenhoidon tuen ilmoitus

Lastenhoidon tuen ilmoitus Lastenhoidon tuen ilmoitus Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistus-sivulla,

Lisätiedot

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen.

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Ä itiysavustuksen hakeminen

Ä itiysavustuksen hakeminen Ä itiysavustuksen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Äitiysavustusta

Lisätiedot

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta.

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Liitteitä ei voi toistaiseksi lähettää

Lisätiedot

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 12 luvun 11 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1640/2009, muutetaan 8 luvun 10 :n

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen hakeminen

Lastenhoidon tuen hakeminen Lastenhoidon tuen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Voit toimittaa

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana 23.11.2016 Anne Flak suunnittelija Kuntoutusrahan myöntämisedellytykset Kuntoutuksella työelämätavoite Kuntoutuja on 16 67-vuotias Kuntoutus estää

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 8.0.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta.

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle.

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle. Kela Hakemus Lasten kotihoidon tuki Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja www.kela.fi/lapsiperheet Voit

Lisätiedot

Erityishoitorahan asiointipalvelun määrän laskennan ohje

Erityishoitorahan asiointipalvelun määrän laskennan ohje Erityishoitorahan määrän laskennan ohje Erityishoitorahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Lapsiperheet -sivuilta (Lapsen sairastaessa) sekä Kelan toimistoista. Erityishoitorahan määrä lasketaan

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Sulje ikkuna Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Näin täytät sähköisen hakemuksen

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 7.8.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

antaja on nimennyt alle 18-vuotiaan lapsen sijoitettavaksi. Filippiinit, Etiopia ja Venäjä

antaja on nimennyt alle 18-vuotiaan lapsen sijoitettavaksi. Filippiinit, Etiopia ja Venäjä Kelan etuudet numeroina 2013 Äitiysavustus Oikeus: Suomessa asuva odottava äiti, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää ja joka on käynyt neuvolassa tai lääkärissä terveystarkastuksessa ennen 4.

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 6.0.08 alkaen Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Toiminnot Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää työnantajan

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta Sairausajan

Lisätiedot

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Lapsiperheet-sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Sivu 1/9 Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työ-ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi työnhakijaksi. Näin täytät sähköisen työttömyysetuushakemuksen

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Voit hakea työttömyysetuutta 3 kuukauden ajalta takautuvasti.

Voit hakea työttömyysetuutta 3 kuukauden ajalta takautuvasti. Kela Hakemus Työttömyysturva Peruspäiväraha/työmarkkinatuki TT 1 Voit tehdä tämän hakemuksen myös verkossa ja lähettää sen liitteet Kelaan asiointipalvelussa Viestit-toiminnolla, /asiointi Lisätietoja

Lisätiedot

Matkakorvauksen sähköisen hakemisen täyttöohje

Matkakorvauksen sähköisen hakemisen täyttöohje Matkakorvauksen sähköisen hakemisen täyttöohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Hakemuksen täyttäminen Palvelussa edetään käyttämällä Jatka-painiketta. Tyhjennä-painikkeella voit poistaa kyseiselle näytölle

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus 2018 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Sivu 1/6 Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen.

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten Työnantajan asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset)

Lisätiedot

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana Anne Flak Suunnittelija 17.4.2019 Kuntoutusrahan myöntöedellytykset 16 67 vuoden ikä Kuntoutuspäätös Työstä estyminen kuntoutuksen vuoksi, vähintään 4h matkoineen

Lisätiedot

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Kun sairastat -sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Täyttöohjeet. Valitse näytöltä etuus, jota haet. Anna lisäksi tieto siitä, miltä ajalta etuutta haet.

Täyttöohjeet. Valitse näytöltä etuus, jota haet. Anna lisäksi tieto siitä, miltä ajalta etuutta haet. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Liitteitä ei voi lähettää sähköisesti.

Lisätiedot

Sähköinen verkkopalvelu on kätevä tapa pitää yhteyttä työttömyyskassaan

Sähköinen verkkopalvelu on kätevä tapa pitää yhteyttä työttömyyskassaan Sähköinen verkkopalvelu on kätevä tapa pitää yhteyttä työttömyyskassaan Työttömyyskassan verkkopalvelun kautta voit lähettää hakemuksia tarkistaa ja muuttaa yhteystietojasi, laskea päivärahan suuruuden,

Lisätiedot

Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa

Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018 Työterveyshuollon korvaukset - verkkopalvelu työnantajille Työnantaja voi täyttää ja lähettää työterveyshuollon korvaushakemuksen

Lisätiedot

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen palveluntuottajat 08.01.2019 Skype Klo 8.30-9.30 Skype-kokoukset Kokouksiin ei tarvitse ilmoittautua, riittää että liitytte skype-linkistä vähän ennen kokouksen

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016

Kuinka teen perheetuutta. maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Kuinka teen perheetuutta koskevan maksuvaatimuksen Kelalle? Päivitetty 05/2016 Hakemus vai maksuvaatimus? Tässä esityksessä kerromme, miten ja missä tilanteissa kunta tekee maksuvaatimuksen tai hakemuksen

Lisätiedot

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa VUOROTTELUKORVAUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä osasairauspäivärahaa koskevaksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan sairausvakuutuslain työnantajalle maksettavan vuosilomakustannuskorvauksen määrää koskevaa säännöstä muutettavaksi.

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa

Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottoon Työnantajan asiointipalvelussa Näin ilmoitat työnantajan suostumuksen sähköisten päätösten Työnantajan asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset)

Lisätiedot

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Työterveyshuollon korvaukset - verkkopalvelu työnantajalle Työnantaja voi täyttää ja lähettää työterveyshuollon

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Versio 19.5.2016 Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi 1.1.1995,

Lisätiedot

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa

Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Näin haet työterveyshuollon korvauksia verkossa Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 15.1.019 Työnantaja: Näin haet työterveyshuollon korvauksia Työterveyshuollon korvaukset - verkkopalvelu

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva Selkoesite Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömyysturva Tämä esite kertoo, mitä palveluja ja tukia työtön saa. Esite kertoo myös, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia työttömällä työnhakijalla

Lisätiedot

Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen

Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin Veron ohjelmistotalopäivä Päivi Hyvärinen Työnantajakäsittelyn muutokset ja niiden vaikutus esara-tiedostoihin 2017-2018 Veron ohjelmistotalopäivä 23.5.2017 Päivi Hyvärinen Työnantajakäsittelyn muutokset 2017-2018 Perhevapaakorvauksen hakeminen

Lisätiedot

Laki. yrittäjän eläkelain muuttamisesta

Laki. yrittäjän eläkelain muuttamisesta Laki yrittäjän eläkelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan yrittäjän eläkelain (1272/2006) 84 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 888/2014, muutetaan 2 :n 1 momentin 9 kohta,

Lisätiedot

Palkansaajan jäsenyysehto täyttyy, kun henkilö on ollut kassan jäsenenä eli vakuutettuna vähintään 26 edellistä viikkoa.

Palkansaajan jäsenyysehto täyttyy, kun henkilö on ollut kassan jäsenenä eli vakuutettuna vähintään 26 edellistä viikkoa. JATTK-työttömyyskassa tiedottaa Ansiopäiväraha 1.1.2014, keskeisimmät muutokset Ansiopäivärahan saaminen edellyttää, että henkilö on täyttänyt jäsenyys- ja työssäoloehdon sekä maksanut jäsenmaksun kassan

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta

Ajankohtaista Kelasta Ajankohtaista Kelasta Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 21.5.2015 Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela.fi Aiheita XML-ilmoittamisen tilanne Maksutiedostot esata-palvelussa

Lisätiedot

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Sisällysluettelo Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Osoitetiedot Hakuaika Maksutiedot Ruokakunta Asuntotiedot Asumismenot vuokra-asunnossa ja osaomistusasunnossa

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

infomateriaaliksi S. 1 (5) 24.2.2015

infomateriaaliksi S. 1 (5) 24.2.2015 infomateriaaliksi S. 1 (5) Faktaa ansioturvasta Työttömyyden aikaisen ansioturva parantaa työttömän edellytyksiä palata työhön ja turvaa toimeentulon työttömyyden aikana. Löydät tästä materiaalista keskeisimmät

Lisätiedot

Näin ilmoitat työnantajakohtaisen

Näin ilmoitat työnantajakohtaisen Näin ilmoitat työnantajakohtaisen tilinumeron asiointipalvelussa Opas työnantajan verkkoasiointiin (sairaus- ja vanhempainpäivärahat, kuntoutusraha sekä perhevapaiden korvaukset) Ohje työnantajakohtaisen

Lisätiedot

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ry 17.5.2014 Infotilaisuus Malle Vänninen Yleistä eläkejärjestelmästä Lähde:Eläketurvakeskus Eläkkeen karttuminen

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2015. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2015. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2015 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi

Lisätiedot

Kotona Nimi Henkilötunnus asuvat lapset ja Nimi Henkilötunnus muut samassa Nimi Henkilötunnus taloudessa asuvat Nimi Henkilötunnus.

Kotona Nimi Henkilötunnus asuvat lapset ja Nimi Henkilötunnus muut samassa Nimi Henkilötunnus taloudessa asuvat Nimi Henkilötunnus. HAMINAN KAUPUNKI SOSIAALITYÖ TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Vastaanotettu Sibeliuskatu 36 B 49400 HAMINA Neuvonta p. 749 3031 Henkilö- Hakijan sukunimi ja etunimet Henkilötunnus tiedot ja asuminen Puolison sukunimi

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelasta palkkahallinnon ohjelmistotaloille. 26.11.2015 Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Kela Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela.

Ajankohtaista Kelasta palkkahallinnon ohjelmistotaloille. 26.11.2015 Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Kela Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela. Ajankohtaista Kelasta palkkahallinnon ohjelmistotaloille 26.11.2015 Verohallinnon ohjelmistotalopäivä Kela Päivi Hyvärinen etunimi.sukunimi@kela.fi Aiheet Palkkatietojen sähköinen välittäminen Kelaan Tulorekisterin

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen.

Lisätiedot

Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista

Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Verohallinnon ohjelmistotalopäivä 20.11.2018 Päivi Hyvärinen Suunnittelija Kela Ajankohtaista työnantajan Kela-hakemuksista Kelan päivärahoja voi hakea tulorekisterin

Lisätiedot

Asiakasmaksun poistohakemus 1(6)

Asiakasmaksun poistohakemus 1(6) Asiakasmaksun poistohakemus 1(6) HAKEMUS ASIAKASMAKSUN VAPAUTUKSESTA Terveydenhuollon asiakasmaksu voidaan tiettyjen edellytysten täyttyessä poistaa. Vapautusmahdollisuus koskee sairaalan poliklinikkamaksua,

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011)

Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Käytä isyysvapaasi! Esitteitä 10 (2011) Paras uutinen perheellesi! Vauvaperheen arki on yhteinen juttu. Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, jos isä ja äiti jakavat hoitovastuuta joustavasti.

Lisätiedot

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Kuinka lakia luetaan seminaari 31.10.2018 Tampere Juristi Eeva Vartio Kela Esityksen sisältö Kenelle maksetaan työttömyysetuutta? Kuka päättää työttömyysturvasta?

Lisätiedot

Palkansaajan työssäoloehdon laskenta

Palkansaajan työssäoloehdon laskenta Sivu 1/5 Palkansaajan työssäoloehdon laskenta Peruspäivärahan saamisen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttäminen. Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on 28 lähinnä edellisen kuukauden aikana

Lisätiedot

XML ja esara-tiedostot Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 28.11.2014. Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen

XML ja esara-tiedostot Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 28.11.2014. Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen XML ja esara-tiedostot Verohallinnon ja ohjelmistotalojen yhteistyöpäivä 28.11.2014 Kela Terveysosasto Päivi Hyvärinen Peräkkäistiedostoista XML:ään Työnantaja voi lähettää hakemukset ja ilmoitukset esara-tiedostoina

Lisätiedot

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN

OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 (21) OHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN VUODEN 2019 YLEISAVUSTUKSEN SÄHKÖISEN HAKEMUKSEN TÄYTTÄMISEEN Täydentää Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin ohjetta, joka löytyy täältä:

Lisätiedot

Työnantaja: Ohjeita esaratiedostojen

Työnantaja: Ohjeita esaratiedostojen Työnantaja: Ohjeita esaratiedostojen lähettäjälle Opas Ilmoitin.fi-verkkoasiointiin, kun palkkajärjestelmästä lähetetään ilmoituksia ja hakemuksia tiedostona. Tiedostoon voi sisältyä yksi tai useampi hakemus

Lisätiedot

Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta

Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta Näin haet työnantajalle Kelan etuuksia tulorekisterin kautta Opas päivärahojen ja perhevapaakorvauksen hakemiseen tulorekisterin palkkatietoilmoituksella Sisällysluettelo Mitä Kela edellyttää työnantajalta?

Lisätiedot

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet:

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet: OMAPALVELUN KÄYTTÖ OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA Omapalvelun tuetut selaimet: Internet Explorer 11 eteenpäin Firebox 3.5 eteenpäin Opera 10.5 eteenpäin Safari* ja Chrome uusimmat versiot *Ipad versiolle

Lisätiedot

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 18.11.2008 PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 Työntekijän kielivalinta Työntekijän sekä työ- ja tekijänoikeuskorvauksen saajan tietoihin on lisätty kielitieto. Palkkalaskelma ja korvauksensaajan

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Tarkistuksen syy Osoitetiedot Hakuaika Maksutiedot Maksutiedot Ulkomaan pankkiyhteys Muut maksutiedot Muut maksutiedot jatko Muut

Lisätiedot

Matkakorvauksen sa hko isen hakemisen ta ytto ohje

Matkakorvauksen sa hko isen hakemisen ta ytto ohje Matkakorvauksen sa hko isen hakemisen ta ytto ohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Hakemuksen täyttäminen Palvelussa edetään käyttämällä Jatka-painiketta. Tyhjennä-painikkeella voit poistaa kyseiselle

Lisätiedot

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa 1.12.2017 Sari Linna Ratkaisuasiantuntija, Kela, Kajaanin toimisto Pohjoinen vakuutuspiiri Esimerkki 1; sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja kuntoutus

Lisätiedot

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle

Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus työnantajalle Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys- ja vanhempainvapaajakson ajalta syntyneistä vuosilomakustannuksista.

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain.

OmaVero. Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVero OmaVero Verohallinnon nykyiset sähköiset asiointipalvelut siirtyvät OmaVeroon (vero.fi/omavero) vaiheittain. OmaVerossa voit tällä hetkellä antaa yhteisöjen ja yhteisetuuksien tuloveroilmoituksen

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

Välityömarkkinafoorumi. Ritva Sillanterä 6.3.2015

Välityömarkkinafoorumi. Ritva Sillanterä 6.3.2015 Välityömarkkinafoorumi Ritva Sillanterä 6.3.2015 Uudistunut palkkatuki Työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jonka TE-toimisto myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin

Lisätiedot

Muutoksia työnantajan Kela-asiointiin Kela.fi/tyonantajat

Muutoksia työnantajan Kela-asiointiin Kela.fi/tyonantajat Muutoksia työnantajan Kela-asiointiin 2018 2019 Kela.fi/tyonantajat Muutokset työnantaja-asioinnissa Kela muuttaa sairauspäivärahojen, vanhempainpäivärahojen, kuntoutusrahan, vuosilomakustannuskorvauksen

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas 1 Sisällysluettelo Palkkaohjelman edellytykset Lähettäjän edellytykset esara-tiedostoissa lähetettävät hakemukset esara-tiedostoissa

Lisätiedot

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi Selkoesite Vuorotteluvapaa te-palvelut.fi Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa tarkoittaa, että työntekijä jää pois työstä määräajaksi ja työnantaja palkkaa hänen tilalleen työttömän työnhakijan. Työntekijä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 217/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 217/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 217/2006 vp Hallituksen esitys vanhempainpäivärahoja ja työnantajakustannusten korvaamista koskevan lainsäädännön muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä vanhempainpäivärahoja

Lisätiedot

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle. Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas

Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle. Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas Ohjeita esara-tiedostojen lähettäjälle Kelan työnantaja-asiakkaat, verkkoasiointiopas Sisällysluettelo Palkkaohjelman edellytykset Lähettäjän edellytykset esara-tiedostoissa lähetettävät hakemukset esara-tiedostoissa

Lisätiedot

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat

Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus. Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Työnantajan vuosilomakustannuskorvaus Kela.fi/tyonantajat>perhevapaat Vuosilomakustannuskorvaus Työnantaja voi saada Kelasta korvausta työntekijän äitiys-, isyys-, erityisäitiys-ja vanhempainvapaajakson

Lisätiedot

Kelan työnantaja-asiakkaat

Kelan työnantaja-asiakkaat Ohjeita esaratiedostojen lähettäjälle Kelan työnantaja-asiakkaat 2017 Sisällysluettelo Palkkaohjelman edellytykset Lähettäjän edellytykset esara-tiedostoissa lähetettävät hakemukset esara-tiedostoissa

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Työttömyysturvan muutokset 2017

Työttömyysturvan muutokset 2017 Työttömyysturvan muutokset 2017 METALLITYÖVÄEN TYÖTTÖMYYSKASSA Sisällys Lainmuutokset 2017 Päivärahakauden enimmäisaika Päivärahan korotusosat Omavastuuaika Päivärahan määrittelyn muutoksia Alle kahden

Lisätiedot

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle

Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Kelan elatustukilain mukaiset tehtävät elatustuki lapselle Johanna Aholainen 9.10.2014 Kelan tehtävät elatustukiasioissa Elatustuen myöntäminen ja maksaminen asiakkaan hakemuksesta Elatusavun periminen

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta 1. Selaa työpaikkoja Löydät Seuren avoimet työpaikat kotisivultamme seure.fi kohdasta HAE TYÖTÄ Voit hakea työpaikkoja toimialan, kaupungin ja työn luonteen

Lisätiedot

Päiväraha: 15 / tietopuolinen opetuspäivä Perheavustus: 17 / tietopuolinen opetuspäivä, kun opiskelijalla on alle 18-vuotiaita huollettavia

Päiväraha: 15 / tietopuolinen opetuspäivä Perheavustus: 17 / tietopuolinen opetuspäivä, kun opiskelijalla on alle 18-vuotiaita huollettavia OPINTOSOSIAALISET EDUT Oppisopimusopiskelijalla on oikeus hakea tietopuolisen opetuksen (=lähipäivien) ajalta opintososiaalisia etuuksia. On suositeltavaa hakea opintososiaaliset edut heti kurssijakson

Lisätiedot

Päiväraha: 15 / tietopuolinen opetuspäivä Perheavustus: 17 / tietopuolinen opetuspäivä, kun opiskelijalla on alle 18-vuotiaita huollettavia

Päiväraha: 15 / tietopuolinen opetuspäivä Perheavustus: 17 / tietopuolinen opetuspäivä, kun opiskelijalla on alle 18-vuotiaita huollettavia OPINTOSOSIAALISET EDUT Oppisopimusopiskelijalla on oikeus hakea tietopuolisen opetuksen (=lähipäivien) ajalta opintososiaalisia etuuksia. On suositeltavaa hakea opintososiaaliset edut heti kurssijakson

Lisätiedot